+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
14
  Központi helyre került Michelangelo elveszettnek hitt meztelen Jézus-szobra
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Előkelő helyet kapott Michelangelo hosszú időre elveszett feszülete a firenzei Santo Spirito (Szentlélek) templomban. A Krisztust meztelenül ábrázoló 1,40 méteres faszobor eddig egy fal mellett „lapult", keddtől azonban az egykori sekrestye kellős közepén, a kupolából lóg alá egy kábelen, hogy körbejárható, minden szögből megtekinthető legyen a reneszánsz remekmű és teljes mértékben érvényesülhessen a chiaroscuro hatás.A keresztre feszített Krisztus szobrát Michelangelo ajándékba adta az Ágoston-rendi szerzeteseknek hálából azért, mert első pártfogója, Lorenzo deí Medici 1492-es halála után befogadták.

A festő és szobrász egy évet töltött a szerzetesek között, akiknél mélyrehatóan tanulmányozhatta az emberi test anatómiáját az általuk működtetett ispotályban.

A puritán szobor évszázadokra „elveszett”, csak 1962-ben bukkantak rá a kolostor egy folyosóján annyira összepingálva, hogy elsőre nem lehetett felismerni, kinek az alkotása. Az újrafelfedezett és restaurált feszületet 2000-ben állították ki a Szentlélek-templomban az egyik fal mellett, sokak szerint nem eléggé méltó helyen.

A Michelangelo-féle feszület pazar új helyének kialakítását, továbbá az oltár és Alessandro Allori A betegeket gyógyító Szent Fiacrius című festményének restaurálását 40 ezer euróval (13 millió forint) támogatta a Friends of Firenze nonprofit civil szervezet.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák