+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
05
  A zombiktól való félelem a magyarázat a döbbenetes szokásra
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza


A középkori Angliából származhat az első régészeti bizonyíték. Mintegy 1000 évvel ezelőtt feltehetőleg a zombiktól való félelem miatt csonkították és égették meg a halottakat, amelyeknek maradványait Anglia északi részén egy temetőgödörben találták meg - számoltak be róla hétfőn brit archeológusok.

A tíz ember összekeveredett maradványait egy elhagyatott középkori település területén tárták fel, az észak-yorkshire-i Wharram Percyben. A holttesteket lefejezték és feldarabolták - állapította meg a Southamptoni Egyetem és az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England kutatócsoportja.
A tudósok a maradványok elemzésekor bizonyítékokat találtak arra, hogy haláluk után ezeknek az embereknek a testét megégették és csontjaikat összetörték. A kutatók elvetették a kannibalizmus lehetőségét, mert a késnyomokat a nyak körül fedezték fel, és nem a végtagokon vagy ízületeken.Sok helyen még ma is természetes dolog a halottégetés

Az emberi csontváz biológiájával foglakozó Simon Mays, a Historic England kutatója szerint az az elmélet illik leginkább a megtalált bizonyítékokhoz, hogy a testeket azért égették és csonkították meg, mert féltek tőle, hogy haláluk után kikelnek a sírjukból. "Ha nem tévedünk, akkor ez lehet az első régészeti bizonyíték az efféle gyakorlatra. A középkori hiedelmek sötét oldalát tárja elénk, és arra emlékeztet bennünket, hogy mennyire különbözött a középkori világszemlélet a maitól" - fűzte hozzá.

Az eltemetett halottaknak az élők világába való visszatérését Európa nyugati részén más módszerekkel is megpróbálták megakadályozni: a dokumentált eljárások közé tartozott, hogy a középkori Írországban például nagy követ raktak a halott szájába, az ókori Görögország egyes közösségeiben pedig a földhöz rögzítették a holtakat.


forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák
.

..