+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
22
  Befejezték a Jézus sírja fölé emelt szentély restaurálását Jeruzsálemben
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
Húsvét előtt befejezték a görög szakemberek a Jézus sírja fölé emelt szentély restaurálását Jeruzsálemben, a Szent Sír-bazilikában. A keresztény hagyomány szerint keresztre feszítése után Jézus testét egy sziklasírban helyezték el. A sír fölé a 19. század elején, egy tűzvész után márványból új szentélyt építettek, amely napjainkra veszélyessé vált.

Lekerült a szentélyről a támasztószerkezet, és ismét régi pompájában ragyog a sír azután, hogy megtisztították az évszázadok alatt rárakódott koromtól - jelentette a Ynet.

Az athéni műszaki egyetem szakemberei leszedték a homlokzatról a burkolólapokat, habarcscsövekkel megerősítették az alapfalakat, és egyenként megtisztítottak minden márványlapot. Megerősítették az épület szerkezetét, és megtisztították a szentély freskóját és festett kupoláját is.

Felnyitották a sziklasírt fedő márványlapot, amely alatt egy fehér rózsa márványlapot találtak egy belevésett kereszttel, amelyet a 14. századra, a keresztes időszakra datáltak.

Az alatt egy még régebbi, a sziklát védő szürke márványlap és habarcs bújt meg, amelyet a tudósok 4. századinak határoztak meg. Ezt még I. (Nagy) Konstantin római császár idején, a legősibb ottani keresztény templom építésekor helyezhették a sírhelyhez.
A restaurátorok ablakot vágtak a szentély márványfalába, ahol a zarándokok ezentúl - első alkalommal - láthatják majd az eredeti kősziklát is, az ősi temetkezési barlang kövét.

Szerdán ünnepélyesen átadják a felújított szentélyt, és már összejött a pénz a munkálatok folytatásához is: rendbe hozzák a sír környékén a vízelvezető és a szennyvíz vezetékeket, hogy ezzel is stabilizálják az építményt.

"Ha nem történt volna meg a beavatkozás, a szentély nagy eséllyel összeomlott volna" - jelentette ki Bonnie Burnham, a kulturális örökség építészeti védelmével foglalkozó Jézus sírja World Monuments Fund nevű szervezet szakembere.


A restauráláshoz 150-150 ezer euróval hozzájárult II. Abdalláh jordániai király és Mahmúd Abbász palesztin elnök is.
A görög ortodoxok, az örmény egyház és a római katolikus ferences rend közösen végezte el a helyreállítást, amelyet a görög kormány és magánadományok is segítettek.

A szentély a világ egyik legősibb templomának a szívében, a Szent Sír-bazilika hatalmas kupolája alatt található.


forrás:/mti/

kapcsolódó: Fél évezred után felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák