+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
15
  Veszélyben a Maldív-szigetek
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
A tengerszint emelkedése súlyos következményekkel járhat a turistaparadicsomra nézve.
A 26 atoll 1190 korallzátonyán fekvő szigetország az Indiai-óceánban, India déli csücskétől néhány száz kilométerrel nyugatra található, észak-déli irányban mintegy 800 km kiterjedésű. Az apró szigetek közül 358 lakott, illetve folyik rajta valamilyen emberi tevékenység.


A Maldív-szigetek legmagasabb pontja is csak 2,5 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, a vízszint emelkedése katasztrofális következményekkel járhat.

A Terra műhold ASTER (Advanced Spaceborne Emission and Reflection Radiometer) sugárzásmérőjével 2013. április 3-án felvételeket készítettek a Maldív-szigetekről - írja az Űrvilág.hu. A több spektrális sávban készült felvételből hamisszínes, de a valósához közeli színeket mutató képet állítottak össze, amely mintegy 30 × 45 km kiterjedésű területet mutat.

A tengerszint emelkedése ellen már az 1988-ban épített betonfal sem nyújt megfelelő védelmet. (kép: ICE Case Studies)

A tengerszint emelkedése azonban súlyos következményekkel járhat a turistaparadicsomra nézve. Ázsia legkisebb országa területének 80%-a ugyanis 1 méterre sem emelkedik ki a tengerből.

A súlyos helyzetre 2009-ben azzal hívták fel a világ közvéleménye figyelmét, hogy a kormány búvárfelszerelésben, a tenger alatt tartotta ülését. Ezzel a lapok címoldalára kerültek ugyan, de csak néhány napra. Utána minden maradt a régiben, a veszély azóta sem csökkent, sőt.Male, a Maldív-szigetek fővárosa, a világ negyedik legsűrűbben lakott szigete (kép:correodelsur.com)

Erős viharok idején egyes szigeteket teljes egészében térdig érő víz borít el. A fővárost, Malét, ahol a Maldív-szigetek 350 000 fős lakosságának mintegy harmada él, 1988-ban Japán anyagi segítségével, 60 millió dollár költséggel betontömbökből álló védőfallal vették körül. A 2004-es indiai-óceáni cunaminak még ellenállt a fal, de ma már ez sem nyújt elegendő védelmet. Ugyanakkor a heves esőzések után a kis szintkülönbség miatt a víz nem tud lefolyni, a visszamaradó pocsolyák kedveznek a fertőző betegségek terjedésének.


forrás:/ma.hu/

kapcsolódó: Veszélyben a tengerparti városok a most frissített NASA-prognózis szerint Katt ide!
Minden eddiginél brutálisabb a klímaváltozás Katt ide!
„Vízirakéták” a NASA-nál? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák