+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
12
  Stephen Hawking: Megsemmisítheti magát az emberiség a technológiával, de egy világkormány segíthet
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Okkal félhet az emberiség a klímaváltozás, a mesterséges intelligencia fejlődése és a fajok tömeges kihalása miatt – véli Stephen Hawking. A világ (egyik) legokosabb emberének tartott asztrofizikus szerint a hibát saját magunkban kereshetjük.

A The Times-nak adott interjújában Stephen Hawking elmondta, hogy az agresszió természetes részünk, és a civilizáció kezdete óta sokszor segítette az emberiség túlélését, “a génjeinkben van”. De most, hogy ennyire gyorsan fejlődik a technológia, agressziónk könnyen saját megsemmisülésünkhöz is vezethet. A tudós úgy látja, egy nukleáris vagy biológiai háború képében jöhet el a vég.

Hawking szerint egyetlen lehetőségünk, ha megtanuljuk kontrollálni az agresszív ösztöneinket, a logika és a józan ész segítségével. “Még azelőtt észre kell vennünk a fenyegetéseket, mielőtt kicsúszik az irányítás a kezeink közül” – véli a 75 éves tudós.

Stephen Hawking azoknak is osztott egy lapot, akik az összeesküvés-elméleteket az élet benzinjeként fogyasztják: a professzor szerint egy lehetséges megoldás lenne a helyzetre valamiféle világkormány felállítása. Azt ugyanakkor ő maga is elismeri, hogy egy ilyen berendezkedés könnyen zsarnokságba fordulhat.

A tudós hasonló veszélyt lát a mesterséges intelligencia gyors fejlődésével kapcsolatban is. Egészen konkrétan azt fejtegette, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti. Néhány héttel ezelőtt Elon Musk éppen ezzel kapcsolatban vázolt fel egy "menekülési utat": meg kell tanulunk valahogy közvetlen kommunikációba lépni a gépekkel, vagy azt kockáztatjuk, hogy amikor már elég fejlettek lesznek, irreleváns tényezővé válik számukra az emberiség. Elon Musk szerint ha nem leszünk készen, a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.

Az egyik legelismertebb jövőkutató, Ray Kurzweil sokkal optimistábban áll a dolgokhoz. Ő nem ijesztő jóslatokkal áll elő, nem figyelmeztet, hanem egészen logikusnak tűnő úton levezeti, hogy szerinte a gépek fejlődése pár éven belül elvezethet az örök élethez.

forrás:/hvg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák