+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
28
  Oroszországban is lecsapott az internetes halálcsoport
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: Róza
szerző: Sümeghi Lóránt

A gyanú szerint egy közösségi hálón működő "halálcsoport" rábeszélésére követett el öngyilkosságot két 15 év körüli orosz lány a kelet-szibériai Uszty-Ilimszkben – jelentették hétfőn orosz médiumok. A két lány vasárnap este ugrott ki egy ház 14. emeletéről.


Az orosz belügyminisztérium helyi igazgatósága megerősítette a hírt a Novaja Gazeta című lapnak, de az okokról nem nyilatkozott. A nyomozók jelenleg a lányok szüleit és osztálytársait hallgatják ki. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a két 9. osztályos lány a VKontakte – a Facebook orosz megfelelője – közösségi felület egyik "halálcsoportjának" tagja lehetett.

Február eleji híradások szerint a VKontakte már elkezdte zárolni azon felhasználóinak az adatlapját, akiknél a "halálcsoportokkal" kapcsolatba hozható kommenteket és bejegyzéseket talál.

A tizenévesek öngyilkosságának ügyével kapcsolatban tavaly november óta előzetes letartóztatásban van az egyik ilyen csoport Filipp Liszként ismert adminisztrátora. A férfi ellen, akinek igazi neve Filipp Bugyejkin, hivatalosan is vádat emeltek. A nyomozók adatai szerint tevékenysége eddig legalább 20 fiatalkorú áldozatot követelt Oroszországban."

Két hete Kalmuhanbet Kaszimov kazah belügyminiszter számolt be arról, hogy a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban öngyilkosság elkövetésére ösztönzik a gyerekeket egyes internetes csoportok. A kazah rendőrség idén már 63 ilyen esetre derített fényt. Korábban az ukrán rendőrség kiberbűnözési osztálya is megkongatta a vészharangot a fenyegető jelenség miatt.

Az ukrán kiberrendőrség arra kérte a szülőket, ellenőrizzék, milyen oldalakat látogatnak a gyermekeik, és nincsenek-e vágások, gyanús sebhelyek a karjukon.

A weboldalra bejelentkező tiniket szakképzett pszichológusok előbb kérdésekkel tesztelik, hogy kiderítsék, valóban vannak-e öngyilkos hajlamaik. Azután számos feladatot adnak nekik, amelyek mindegyikével valamilyen kárt kell tenniük magukban vagy fájdalmat okozniuk maguknak. A végső szakaszban, amikor megbizonyosodtak arról, hogy a gyerek készen áll az öngyilkosságra, egy személyes, zenei aláfestésű magánüzenetet küldenek neki. Ebben felsorolják minden problémáját, amit korábban feltárt előttük, majd közlik a tinivel, hogy mindezekre egyetlen megoldás van: az öngyilkosság."

forrás:/888.hu/

kapcsolódó: Különös és aggályos hírt adott ki az MTI Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák