+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
25
  Ingyenáram: van egy napelem, ami olyan, mint egy napraforgó
Van egy napelem, ami 40%-kal több áramot termel, mert olyan, mint egy napraforgó.Az osztrákok által fejlesztett, Smartflower nevű eszköz több tekintetben is a napraforgót utánozza le. Így aztán jóval több energiát termelhet, mint a hagyományos társai.A háztetőkre szerelt napelemek egyik legnagyobb hátránya, hogy a pontos tájolás ellenére is csak a nap egy bizonyos szakában tudnak optimális hatékonysággal működni. Ezt a problémát akarja orvosolni egy osztrák cég, akik a napraforgóhoz hasonló napelemes rendszert építettek ki.

Az itthon is forgalmazott Smartflower a fejlesztők szerint egy teljesen automatikus eszköz: a napfelkelte után magától nyílik ki és tájolja be magát a Nappal szemben, majd az idő előrehaladtával követi annak mozgását. Miután már nem tud megfelelő hatékonysággal dolgozni, egyszerűen összecsukja magát és “vár” a következő reggelre.

Az eszköz neve hűen tükrözi a külsejét is, a szerkezet ugyanis valóban úgy néz ki, mintha egy hatalmas virág tárná szét a szirmait. Ezeknek köszönhetően egy 18 négyzetéteres felület segítségével gyűjti össze a napenergiát, hogy elektromos árammá alakítsa azt.

Smartflower egy teljesen automatikus eszköz

A fejlesztői szerint egy, a tetőre szerelt, ugyanakkora felületű napelemnél 40 százalékkal több energiát termelhet. Így egy készülék egy átlagos közép-európai háztartás éves fogyasztásának megfelelő energiát hoz össze.


Az évek óta fejlesztett eszköz most a szakma érdeklődését is felkeltette, az osztrákok munkáját nemrég a Red Dot termékdizájnért járó díjjal is jutalmazták.


forrás:/hvg.hu/


kapcsolódó: Vizet állít elő egy új napelem Katt ide!
Lassan tényleg ingyen lesz otthon az áram: a napelem után itt az esőelem Katt ide!
A hőt is hasznosítja egy új napelem Katt ide!
Ingyenáram: itt az új házi napelem, ami 2x annyi áramot termel Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák