+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
23
  Itt a NASA nagy bejelentése: 7 Föld-szerű bolygót találtak egy közeli naprendszerben
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Fontos bejelentést ígért az amerikai űrhivatal szerdára, és valóban izgalmas dolgot találtak. A csillagászok (legalább) hét, a Földhöz hasonló bolygót találtak a TRAPPIST-1 nevű vörös csillag körül.

A kutatók szerda esti bejelentése szerint a tőlünk nagyjából 39 fényévnyire lévő naprendszerben hét, a Földhöz nagyjából hasonló méretű bolygó keringhet a TRAPPIST-1 hideg törpecsillag körül.

A Spitzer űrtávcsővel tett felfedezés azért fontos, mert hét bolygós rendszereket ugyan korábban is találtak már, de egy ennyi Föld-méretű bolygót még sehol.

A tudósok feltételezése szerint mind a hét bolygónál van rá esély a folyékony vízre. A hétből három bolygó van a lakhatósági zónában, ami azt jelenti, hogy ezek felszínén akár az élet általunk ismert formájának kialakulásához is alkalmasak lehetnek a körülmények.

A tudósok feltételezése szerint mind a hét bolygónál van esély a folyékony víz jelenlétére (kép: NASA / JPL-Caltech)

A TRAPPIST-1 rendszerben hétből három bolygó van a lakhatósági zónában, itt olyan a hőmérséklet, illetve általában olyanok a körülmények, hogy a bolygók felszíne az élet általunk ismert formájának kialakulásához is alkalmas lehet.

A tudósok a mostani bejelentés után sem dőlhetnek hátra, sőt a java csak most következik. A munka következő fázisában fontos gázok, többek között oxigén és metán nyomai után kutatnak majd. Ezekből az adatokból közvetetten következtethetnek majd arra, hogy milyen a bolygók felszíne.A TRAPPIST-1 rendszer bolygói összehasonlítva a mi naprendszerünk négy bolygójával.
© NASA / JPL-Caltec

A további kutatáshoz a James Webb űrtávcsövet is bevetik majd. A szerkezet képes lehet a légkörben lévő esetleges ózonmolekulák azonosítására – azok jelenléte pedig az élet egyik jele lehet.


Bő másfél éve a NASA már megtalálta "a Föld unokatestvérét", de a Kepler-452b 1400 fényévnyi távolságra van tőlünk. Emlékeztetőül: a TRAPPIST-1 esetében 39 fényév a távolság. Ennek fényében ismét érdemes eljátsszani a gondolattal, hiszen a tudósok is ezt teszik: mikor költözhetünk már át egy új bolygóra?

forrás:/hvg.hu/

kapcsolódó: Megvan a legközelebbi lakható bolygó Katt ide!
A szomszédban is lakható bolygó lehet Katt ide!
12 milliárd éves lakható bolygót találtak Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák