+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
14
  11 millió tévéről derült ki, hogy kémkedett tulajdonosa után
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza
Tudomásul kell vennie, hogy kémekkel van körülvéve: figyeli a böngészője, az okostelefonja, sőt még a televíziója is. Az egyik ilyen készülék gyártójának sokba került ez a rejtett pluszfunkció.
A VIZIO a világ egyik legnagyobb okostelevízió-gyártója. Hetek óta hangos tőle a tech-sajtó, azonban nem azért, mert egy új készülékkel rukkolt volna ki, hanem mert kiderült, titokban adatokat gyűjtött több mint 11 millió tévénézőről, és az információkat jó pénzért eladta különféle cégeknek, a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül.


A VIZIO okostelevízióiban van egy Smart Interactivity nevű funkció, amely amúgy programokat ajánl, csak épp arról felejtették el tájékoztatni a felhasználókat, hogy egy sor adatot is be lehet vele gyűjteni a nézőkről.
Fel lehetett jegyezni tévézési szokásaikat, azt, hogy milyen csatornákat néznek, az élő műsort vagy inkább a felvettet preferálják, milyen a demográfiai megoszlásuk, megszerezték az IP-címeiket, sőt az irányítószámaikat is.
Ezeket az adatokat azután jó pénzért továbbadták, és a harmadik fél célzott hirdetéseket zúdíthatott a mit sem sejtő nézőkre.

(forrás: © Hacker News Bulletin)

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (Federal Trade Commission, FTC) lépett az ügyben, és 2,2 millió dollárra büntették a VIZIO-t, arra hivatkozva, hogy a VIZIO adatgyűjtése tisztességtelen és megtévesztő volt, sérti az FTC törvényt és New Jersey fogyasztóvédelmi törvényét. A VIZIO nem megy perre, kifizeti a büntetést. Arra is kötelezték, hogy törölje az összegyűjtött adatokat.

forrás:/hvg.hu/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák