+ A | - a | Visszaállít
2016. nov.
21
  Nézzünk körül a világban, mielőtt meghalunk
Kategória: Életmód - Közzétette: Róza
Egyre több nyugdíjas indul útnak. Ők azok, akik úgy gondolják, most végre megtehetik, amire fiatalabb korukban nem volt módjuk: sietség és különösebb tervek nélkül szemlélődhetnek a világban, amelyet hamarosan el fognak hagyni. Az ősz hajú nomádok Ausztráliában már több tízezren vannak.

A jelenség Ausztráliában már olyan méreteket öltött, hogy neve is van: a mobil életformát választó nyugdíjasokat grey nomadsnak, vagyis ősz(hajú) nomádoknak hívják. Több tízezer hatvan fölötti ember változtatta meg radikálisan az életét, miután kiszabadult a munka világából, és a számuk egyre nő.

Néhányan folyamatosan úton vannak, mások csak az év bizonyos részében – általában az amúgy enyhe, esős sydney-i, melbourne-i tél elől menekülve – vándorolnak az északi, trópusi vidékeken.

Egyre több nyugdíjas indul útnak (forrás: Flickr/Peter Holland)

Van, aki folyton új kalandokra vágyik, mások akár hónapokig időznek egy helyen. Jól felszerelt, úszómedencés, internet-hozzáférést biztosító lakókocsis kempingeket a legeldugottabb ausztrál vidékeken is lehet találni.

MIndig is ilyen életre vágytak
Aki nem adta fel stabil lakóhelyét, vagy akinek nincs elég megtakarítása, hogy nomád életmódját finanszírozza, útközben alkalmi munkákat vállal. Sokan állnak munkába farmokon, barackot, fügét, cseresznyét szednek, a gazdák pedig szívesen alkalmazzák a nyugdíjasokat, mert nagyon megbízható munkavállalónak tartják őket.Új kalandok várnak ránk idősebb korban is (forrás: bus in snow)

A nomád életforma iránt érdeklődőknek több internetes oldal segít az eligazodásban, ötletek, információk, szerzésében, ahol akár a munkalehetőségekről is tudakozódhatunk, de a megfelelő lakóautó kiválasztásához is számos jó tanácsot lehet kapni. El is kél a segítség, mert a választék elképesztő széles. Különben vannak, akik a kiszuperált buszokra esküsznek, amelyeket tágas lakóautóvá lehet átalakítani.

A legtöbb ősz hajú nomád nem vágyik vissza a megszokott életébe. Óriási felszabadulás számukra, hogy nem kell számlákkal, bürokratikus ügyintézéssel bajlódniuk. Úgy érzik, ez az az élet, amelyre mindig is vágytak. Semmi sietség, semmi stressz, semmi kényszer, csak maga az út, az élet intenzív élvezete.


forrás:/origo/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák