+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
21
  Lezárták a vádiratot Beke István és Szőcs Zoltán ügyében
Kategória: Autonómia - Közzétette: nordi
A DIICOT lezárta a vádiratot Szőcs Zoltán és Beke István, a HVIM erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetője ügyében. Az ügyészség nevetséges okokra hivatkozó közleményéből kiderül, hogy a testépítés, illetve az autonómia szükségszerűségének hangoztatása is halálos bűnnek számít Bukarest szemében. A vádemelés pénteken várható.

A DIICOT lezárta a vádiratot, így minden valószínűséggel pénteken történik meg a vádemelés. Fennáll annak az esélye, hogy a DIICOT az eredeti cikkben közölt, ismertetett gyakorlata alapján újabb harminc nappal megkíséreli elhúzni a vádemelést.

Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével,

Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják.

Mindkét férfi előzetes letartóztatásban várja ügye tárgyalását.

Az ügyészségi honlapján közzétett közlemény szerint a bukaresti hatóságokhoz 2014 óta „érkeztek”jelzések „a magyarországi szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom romániai szárnyához” tartozó személyeknek a saját testi készségeik fejlesztése iránti érdeklődéséről.

Ezt az érdeklődést idegen és kettős állampolgársággal rendelkező személyek ébresztették fel, azzal a céllal, hogy erőszakos cselekedeteket kezdeményezzenek „autonomista és revizionista célok” eléréséért, „Nagy-Magyarország visszaállításáért” – áll a hisztérikus hangvételű, a kommunista időket idéző közleményben.

Az ügyészség közlése szerint a büntetőpert első fokon a bukaresti táblabíróság tárgyalja. A román hatóságok Beke Istvánt 2015. december 1-jén, Szőcs Zoltánt pedig december végén tartóztatták le, azóta mindkettőjüket fogva tartják, gyakorlatilag jogtalanul, a fogvatartásra vonatkozó román törvények megkerülésével és nyílt megszegésével.

A székelyföldi terrorvád miatt decemberben estéről-estére, majd januárban heti egy alkalommal tömegek vonultak az utcára Kézdivásárhelyen, szolidaritásukat fejezvén ki az őrizetbe vettekkel, és bizalmatlanságukat fejezvén ki a román hatóságok eljárásával szemben. Szintén tüntetésekre került sor Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Gyergyószentmiklóson is.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák