+ A | - a | Visszaállít
2016. jan.
12
  Így tedd jobbá a párkapcsolatodat 2016-ban!
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Király Eszter

Diéta, fitnesz, új életcélok, egzotikus utazás, egy újabb idegen nyelv elsajátítása. Az újévi elhatározások listája a végtelenig bővíthető, de vajon mennyire tartjuk sarkalatosnak párkapcsolatunk jobbá tételét? Megértjük-e végre, hogy lelki egészségünk szoros, elválaszthatatlan összefüggésben áll párkapcsolatunk megfelelő, harmóniát hozó működésével, vagy éppen működésképtelenségével?

Ott ülünk szerelmünk megrepedt, szépséges üveggömbjének darabjait illesztgetve, aztán egy idő után elfáradunk, elmegy a kedvünk, már nem harcolunk, és nem akarunk megjavítani semmit. Ideális volna soha nem elérni ezt az állapotot. Mégis a passzív emberpár szépen, lassan, módszeresen belesüpped a szürke közönybe, az érdektelen szerelmi semmittevésbe, kiengedik a kezükből az irányítást, és elkezdődik az „egymás mellett elvagyunk” állapot rezignáltsága. Mit tehetünk, hogy a dolgok jobban működjenek? A cél soha nem a partnerem módszeres megváltoztatása, vagy saját képemre formálása. Arra fókuszáljunk inkább, hogy én mit tehetek, és mivel járulhatok hozzá ahhoz, hogy kapcsolatunk újra és tartósan virágba boruljon

1. Ne hagyd vezető nélkül száguldani : Képzeljük el, hogy egy vonatban ülünk, ami vezető nélkül száguld. Először napsütötte, békés mezőkön halad, aztán változik a pálya, kanyarok, hosszú, sötét alagutak, szakadékok teszik már-már elviselhetetlenül nehézzé. Nem ülhetünk passzívan szemlélődve, nem hagyhatjuk a sorsára. Kitakarítjuk a házat, olajat cserélünk a kocsiban, fogorvoshoz járunk. Amit meg lehet javítani, azt megjavítjuk. Miért olyan nehéz akkor a kapcsolatot karbantartani? Pedig a kölcsönös, kapcsolatunkért vállalt munka érzelmi biztonságot, elégedettséget, és elkötelezettséget hoz.

2. Próbálj ki valami újat: Egy hosszabb ideje tartó kapcsolat nem lehet egyenlő az unalmas állóvíznél. Újra átveszi a szerepet a szenvedély és az elégedettség, ha új és izgalmas élményt tapasztalható meg együtt. Egy mindkét fél számára megragadó, lenyűgöző tevékenység növelheti a jó közérzetet, közös, összehozó élményt ad, és rendszeres gyakorlása az egész új évet különlegessé teszi.

3. Tedd le a telefont: Mennyire határozza meg életedet a mobiltelefon? Milyen mértékben szippant magába a 24 órás készenlét, az e-mailek, üzenetek, közösségi oldalak állandó instant elérhetősége? És milyen mértékben veszed semmibe a partneredet e kapcsolatgyilkos jelenség hatására? Hányszor fordul elő, hogy valódi, odaforduló, szeretetteljes figyelem helyett a telefonodba merültél? A figyelmünk megosztott lett, remekül tudunk filmet nézni, telefont nyomkodni, és közben félmondatokat odavetni foghegyről. Csak éppen sorvadásnak indul a legfontosabb, az élő, emberi kommunikáció, mely végül kiégést és depressziót szül.

4. Maradjon elegendő idő a szexre: Az erotikus összhang a kapcsolat egyik alappillére. A tüzet szítani kell, a testiség szerepét nem lehet alábecsülni. A szexuális anorexia, az önként vállalt éhezés sajnos nem új keletű dolog, a párkapcsolati zavarok nagy százalékában van jelen, kimondva, vagy kimondatlanul. A megoldás és gyógyulás akkor születik, ha a probléma és az eltávolodást okozó lelki sebek megfelelően kezelve vannak, és a felgyülemlett feszültségek nem söprődnek többé szőnyeg alá. Az érintett pár végre kinyitja a szemét és elindulnak egymás felé a kommunikáció hídján, mert a probléma megoldását égető fontosságúnak érzik.

5. Nevess többet: Lazulj el, hagyd, hogy kényeztessen a közös, spontán, önfeledt nevetés. A nevetés közelebb hoz, feszültséget old, ezért érdemes megfontolni, elüthető- e a konfliktus humorral, és közös bolondozással.6. Ne legyen vita a pénzen: Fejvesztő, vérre menő viták az anyagi dolgokon? Ideje abbahagyni, az állandó pénzügyi nézeteltérések szintén szakításhoz vezetnek. A pénzügyek ugyanúgy a párkapcsolat prózai részéhez tartoznak, világosan, objektíven, és direkten kell azokat megtárgyalni.

7. Beszélj és hallgass meg: Időt szakítani a valódi, odafigyelő, őszinte kommunikációra gyakran igazi kihívásnak tűnik, de megéri a szervezést és a fáradtságot. Azok a párok, akik kinyilatkoztatják érzéseiket, vagy frusztrációjukat és közben megértő, odafigyelő, empatikus hallgatóságra találnak, sokkal elégedettebben és boldogabban élik mindennapjaikat. Beszéljünk bátran, határozottan, és tudatosan a nehezebb témákról is. Mert ahol meghal a beszéd, ott lassan kihűl a szív is.

forrás:/estherlife/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák
.....
.
-