+ A | - a | Visszaállít
2015. dec.
29
  Ez volt 2015 hét legnagyobb régészeti szenzációja (1.rész)
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Régészeti felfedezések tekintetében a 2015-ös évben sem lehet okuk panaszra a történelem rajongóinak, így nem volt könnyű dolgunk, amikor kiválogattuk a legjelentősebbeket. A számtalan jelentős archeológiai hír közül szerintünk idén ez a hét (plusz egy) emelkedett ki a többi közül.

A berettyóújfalui gepida temető
Májusban számoltunk be arról, hogy a Salisbury Régészeti Kft. a debreceni Déri Múzeum megbízásából Berettyóújfalunál kutató szakemberei Magyarországon egyedülálló, közel kétszáz sírból álló gepida temetőt találtak egy útépítést megelőző feltárás során: Katt ide!
A hatalmas gepida leletanyaggal büszkélkedő temető megtalálása az elmúlt évek legnagyobb felfedezése ebből a korszakból. Bár a sírok többségét kirabolták, így is számos izgalmas lelet került elő a föld alól: a csontvázas sírokból a halottal eltemetett kardok, lándzsák, fibulák, övcsatok, csontfésűk, bordás csészék és edények láttak napvilágot. Kiemelkedő lelet egy díszes pajzsdudor, egy ún. umbo, amely az aranyozott díszítéséből ítélve valószínűleg egy magas rangú gepida harcosé lehetett. A gepida temető mellett avar lovas temetkezések, házra utaló nyomok és látványos – a neolitikumból származó – agyaglelőhelyek gazdagították a feltárást.

Csecsemőholttest a püspök múmiája alattJúniusban adtunk hírt az év talán legbizarrabb régészeti felfedezéséről: Katt ide! Kutatók egy csoportrja ugyanis egy koraszülött magzat földi maradványaira bukkant a 336 éve elhunyt Peder Winstrup svéd püspök koporsójának röntgenes vizsgálatakor a lundi katedrálisban. A püspök holtteste egyike Európa legjobb állapotban fennmaradt múmiáinak, annak ellenére, hogy a kutatás során kiderült, hogy a testet nem balzsamozták be, hanem természetes úton száradt ki. A múmia arcvonásai még mindig jelentős hasonlóságot mutatnak a korabeli portrékkal. A koraszülöttet minden kétséget kizáróan szándékosan rejtették el az 1679-ben, 74 éves korában elhunyt egyházi elöljáró teteme mellett. A baba a feltételezések szerint házasságon kívül született, ezért megszenteletlen földbe kellett volna temetni. Valaki azonban becsempészte Winstrup holtteste mellé a koraszülöttet, amelynek maradványai így megszentelt földbe kerültek.

I. Géza sírhelyeI. Géza magyar király sírhelyére bukkanhattak rá a váci középkori templom feltárásán dolgozó régészek. Az ásatás vezetője, Batizi Zoltán augusztusban a Múlt-kor kérdésére elmondta, hogy teljes bizonyossággal nem állítható, hogy az Árpád-házi uralkodó temetkezési helyét találták meg, de minden bizonyíték ebbe az irányba mutat. Az ásatás során a sírgödörből emberi csontok is előkerültek, de kicsi a valószínűsége, hogy ezek I. Géza maradványai lennének. A nyugvóhelyet feltételezhetően már a tatárjáráskor kirabolták, ha azonban a sír csodával határos módon átvészelte volna a tatárok egyéves uralmát, a törökök már szinte bizonyosan megtalálták.A felfedezésről bővebben : Katt ide!

forrás:/mult-kor/

(-folytatjuk-)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák