+ A | - a | Visszaállít
2015. márc.
19
  Napfogyatkozás lesz Magyarországon
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
Az egész ország területéről látható lesz péntek délelőtt, ahogy a napkorong 60 százaléka a Hold árnyékába kerül.
A fővárosból nézve március 20-án, 9:39 perckor kezdődik a fogyatkozás, a csúcsot 10:48-kor éri el. Ekkor a Napkorong 58,4 százaléka lesz takarásban, a napfény mennyisége érezhetően csökkenni fog, a jelenség pedig szabad szemmel nézve is ideális látványt nyújt. Az ország teljes területéről látható lesz majd, ide kattintva talál egy táblázatot, hogy Magyarország különböző pontjain mikor érdemes az eget kémlelni - az időpont világidőben van megadva, egy órát hozzá kell adni.


Nekünk 60 százalék jut, a teljes napfogyatkozás sávja az Atlanti-óceán felett, lakott területektől távol esik. A legközelebbi "száraz pont", ahonnét Napunkat teljes sötétségbe burkolózva látnánk, a Feröer szigetek.

Nyilván minél közelebb van valaki a teljesség sávjához - gondolunk itt Nyugat-Európában tartózkodó honfitársainkra - annál látványosabb égi parádéban lesz része.

A következőre 2081-ig kell várnunk. Érthető, az ember életében jó, ha egyszer megadatik. A '99-es előtt 1842. július 8-án takarta ki a Hold árnyéka teljesen a napkorongot - a látványt lelkes figyelő Petőfi ekkor csaknem megvakult a bal szemére -,

Hosszú idő után 1999. augusztus 11-én láthattunk Magyarországról teljes napfogyatkozást a Sopron-Tihany-Szeged vonal 55 kilométeres sávjából. Szerdai nap volt, mégis felbolydult az ország, mindenki igyekezett a lehető legjobb helyről megfigyelni a jelenséget.1999. augusztus 11-én láthattunk Magyarországról teljes napfogyatkozást

Akár meg is vakulhatunk!

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a napfogyatkozás óvatlan megfigyelése nagyon veszélyes, maradandó szemsérülést, vakságot okozhat. Ne nézzünk a Napba se távcsővel, se szabad szemmel, se videokamera vagy fényképezőgép keresőjén keresztül. Szabad szemmel kísérve a folyamatot mindenképp megfelelő szűrőre van szükség, ami ideális esetben egy speciálisan erre a célra készült szemüveg vagy hegesztőszemüveg, de túlexponált negatívval, kormozott üveggel senki ne próbálkozzon.

Használhatunk camera obscurát is, ekkor egy milliméteres lyukon áthaladó fény vetíti ki a lyuk mögé a Nap képét. Ugyanígy figyelhetjük meg lombos fák árnyékában is: a levelek közötti kis rések a Napot kerekded foltokba vetítik a földre, majd a fogyatkozás maximális fázisára mindegyik kép egyformán "kicsorbul".

Profik segítségével az "igazi"

Lehetőség van arra is, hogy profi körülmények közt, szakemberek segítségével legyünk a napfogyatkozás tanúi egy-egy csillagvizsgálóban - ezek listájában ide kattintva böngészhet. A Magyar Tudományos Akadémia a Széchenyi téri székház előtti parkolóban szervez bemutatót, a védőszemüveget a helyszínen biztosítják.Teljes Napfogyatkozás Ausztráliában 2012-ben

"Otthoni" távcsöves megfigyeléshez az MCSE mindenképp stabilan rögzített gyári napszűrő használatát javasolja. A nem erre a célra gyártott vagy otthon barkácsolt napszűrők komoly veszélyt jelentenek. De még ebben az esetben sem ajánlott hosszabb ideig a Napba nézni, de erre nincs is szükség: a folyamat lassú, elég 5-10 percenként meglesni, hogy áll.

Már csak az kell, hogy derült legyen az égbolt, amire talán van esély, a meteorológiai előrejelzés egyelőre "gyengén felhős" égboltot jósol péntekre.

forrás:/hir24/mti/

kapcsolódó: Utoljára élünk át ilyen napfogyatkozást Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák