+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
22
  Szétesett a Starship
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A SpaceX készülő űrjárművének első prototípusa, amelyet eredetileg légköri próbarepülésekhez készítettek, nyomási próbák közben károsodott.
A Starship részben összeszerelt prototípusával, amit Elon Musk szeptember végén ünnepélyes külsőségek közepette mutatott be a nagyközönségnek, éppen teszteket végeztek a cégnek a texasi Boca Chica melletti telephelyén. Miközben cseppfolyós oxigénnel vagy nitrogénnel töltötték fel, a tartály teteje váratlanul lerepült és jó száz méter magasságba kilökődött, mielőtt néhány másodperc múlva visszahullott volna a földre.
Képkivágás a Boca Chica-i létesítményt folyamatosan figyelő kamerák felvételeiből. (Forrás: SPadre / Youtube)

A november 20-án, magyar idő szerint 22:30 körül történt balesetben a Starship rozsdamantes acélból készült szárnyas testének többi része lényegében épségben megmaradt, bár kisebb sérülések azért keletkeztek rajta. A tesztek célja annak kipróbálása volt, hogy a Starship rendszerei mekkora nyomást bírnak ki, így a SpaceX közleménye szerint a végkimenetel igazából nem volt váratlan. Mindenesetre személyi sérülés nem történt, és állítólag a fejlesztés folyamatát sem veti komolyan vissza az incidens.

Ugyanakkor a teljes méretben elkészülő Starship prototípus (Mk1) légköri próbáját, aminek során 20 km magasba emelkedett volna, inkább jegelik, és a jövőben a Föld körüli repülésre szánt Starship rakétát (Mk3) tesztelik először. Ez jelentős változás a szeptemberben felvázolt tervekhez képest, amikor Elon Musk még azt mondta, hogy a Mk1 egy-két hónapon belül szuborbitális próbarepülésre indulhat.

A Starship a SpaceX tervezett új generációs, teljesen újrahasznosítható rendszerének az egyik komponense, amely a valaha volt legnagyobb tolóerejű hordozórakétával (Super Heavy) párosítva nagy terheket juttathat alacsony Föld körüli pályára, valamint alkalmas lenne akár a Hold és a Mars elérésére is.

forrás:/urvilag/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon