+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
16
  Viszlát, Ryugu
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A Japán Űrügynökség (JAXA) ma reggel rövid hírben erősítette meg, hogy az űrszonda végrehajtotta a Földről kapott utasítást, és november 13-án, magyar idő szerint 2:05-kor elhagyta a Ryugu környezetét. A Hayabusa-2 űrszonda kémiai hajtóművei éjféltől léptek működésbe, és egy öt és fél órán át tartó, előre programozott manőversorozatot hajtottak végre automatikusan, amelynek lépéseit a földi irányítók az előző napon töltötték fel a fedélzeti számítógép memóriájába.


A japán Hayabusa-2 űrszonda megkezdte hazafelé vezető útját a Ryugu kisbolygó mellől.

A Hayabusa-2-t közel 5 évvel ezelőtt, 2014 decemberében indították. 2018 júniusában érkezett meg a Ryugu nevű földközeli kisbolygó közelébe. Először távérzékelési módszerekkel tanulmányozta az égitestet, majd apró leszállóegységeket juttatott a felszínre, később pedig mintát vett a kisbolygó anyagából. A Ryugu felszíne a vártnál tagoltabbnak bizonyult, így a tervezetnél hosszabb időbe telt, mire biztonságos mintavételi helyeket találtak számára. A japán kisbolygókutató szonda fő feladata a minták hazahozatala tüzetes laboratóriumi vizsgálatok céljára. A Ryugu anyagát tartalmazó kapszula a tervek szerint jövő decemberben landol a Földön.

Olvasóink a Hayabusa-2 programjának eddigi fontos lépéseit időrendi sorrendben a lap alján olvasható korábbi cikkeink alapján idézhetik vissza. Amitől korábban még nem írtunk, az a harmadik MINERVA-II leszállóegység sorsa. Mint emlékezetes, a Hayabusa-2-ről lebocsátott két kis ugráló szerkezet együtt érte el az égitestet 2018 szeptemberében, és képeket is közvetítettek róla. Miután időközben sikeresen megtörténtek a mintavételek, még egy hasonló leszállást terveztek egy harmadik ugráló roverrel. Az utolsó MINERVA-II végül október 3-án hagyta el az anyaszondát. Mivel már a lebocsátás előtt tudták, hogy műszaki hiba lépett fel az egységgel, s így nem tudott volna adatokat közvetíteni a felszínről Hayabusa-2-re, inkább „csak úgy” eleresztették, hogy mozgásának megfigyelése nyomán többet tudjanak meg az égitest gravitációs teréről. Végül október 8-án, passzív módon beleütközve érte el a felszínt a harmadik MINERVA-II.

forrás:/Űrvilág/

kapcsolódó: Hayabusa-2: sikeres mintavétel a földközeli kisbolygó felszínéből Katt ide!
Mintát vett az aszteroidáról a japán szonda Katt ide!
A lövés nyoma Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon