+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
17
  Marsutazás kérdőjelekkel
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Egy független tanulmány megállapítása szerint a NASA-nak esélye sincs arra, hogy 2033-ban embereket indítson a Mars felé. Legjobb esetben a 30-as évek végén.
A tanulmányt a Védelmi Elemző Intézet (IDA, Institute for Defense Analyses) Tudomány- és Technológiapolitikai Intézete (STPI, Science and Technology Policy Institute) készítette a NASA részére, annak megbízásából. A tanulmány elkészíttetését a NASA működését szabályozó, 2017. évi törvény írta elő az űrügynökség számára.


Az elemzés célja a Marshoz 2033-ban indítandó emberes küldetés műszaki és pénzügyi értékelése. Fontos hangsúlyozni, hogy a tanulmány nem marsraszállásról, hanem űrhajósok Mars körüli pályára küldéséről szól. A több mint 100 oldalas tanulmány részletes ismertetésére nem vállalkozunk, ezért a továbbiakban a Space News portál összefoglalójára hagyatkozunk.A Deep Space Transport űrhajó szállítaná az embereket a Marshoz és vissza. A független szakértők által készített tanulmány szerint a (leszállás nélküli) marsutazás 2033-ra kivitelezhetetlen. (Fantáziakép: )

Az STPI a NASA terveit vette alapul, amelyek értelmében folyik a Space Launch System hordozórakéta és az Orion űrhajó fejlesztése, tervezik a Hold körüli pályára állítandó Gateway űrállomást, majd ezt követően meg kell építeni a Deep Space Transport (DST) űrhajót, amely a Hold környezetéből a Marsig és vissza szállítaná az űrhajósokat. Emellett figyelembe vették, hogy a NASA-nak holdraszálló egységeket és a későbbiekben a Mars felszínén végrehajtandó küldetésekhez szükséges eszközöket is fejlesztenie kell.

Az STPI jelentésének konklúziója szerint mindezen feladatok elvégzése után akkor is irreális a 2033-as indítás, ha nem lépnek fel a műszaki fejlesztés során jelentős késések vagy költségtúllépések, és nem csökkentik a költségvetést. Ha minden jól megy, reálisan akkor is csak 2037-es indítással számolhatunk. A 2033-as starthoz a kritikus technológiákat már 2022-ben tesztelni kellene, ami valószínűtlen. A nehézséget elsősorban a DST és az ott alkalmazandó életfenntartó rendszer és hajtóművek fejlesztése jelenti. Ha ezen rendszerek teljes kifejlesztését megelőzően próbálna a NASA továbblépni, akkor viszont ez a megoldás kockázatot jelentene a DST egészére nézve. Emellett a DST fejlesztése „A-fázisának” előkészítését már a 2020-as pénzügyi évben el kellene indítani, amit ugyancsak valószínűtlennek tartanak. A tanulmány összefoglalója egyértelműen kimondja, hogy a 2037-ben induló, Mars körül keringő emberes expedíció esetén az emberek leszállása a Marsra a 2040-es évek elején várható, ugyanakkor valószínűtlen, hogy ezek a tervek a Holdon a tartós emberi jelenlét biztosításával párhuzamosan megvalósíthatók lennének.

Az STPI megbecsülte a 2037-es indítási ablakra reálisnak tartott, első Mars körüli emberes küldetés költségeit. Eszerint a Mars-küldetéshez szükséges összes fejlesztés (beleértve az SLS-t, az Oriont, a Gateway-t és a DST-t is) 120,6 milliárd dollárt tenne ki a 2037-es pénzügyi évig. Ebből az összegből az SLS és az Orion fejlesztésére 33,7 milliárd dollárt már elköltöttek. A teljes összegben a DST fejlesztése 29,2 milliárd dollárral szerepel, ami a tanulmány készítői szerint csak nagyon hozzávetőleges becslésnek tekinthető, mivel sok részlet még ismeretlen. Ugyanakkor a Gateway fejlesztésének költségét „mindössze” 6 milliárd dollárra taksálták, részben azért, mert az űrállomás egyes moduljait a nemzetközi partnerek szállítanák (például az ESA), így az nem jelentene költséget a NASA számára.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon