+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
01
  Kibontotta vitorláját a LightSail 2
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az eredetileg Carl Sagan által megalapított, ma már több mint 60 ezer regisztrált taggal rendelkező Planetary Society az elmúlt heteket azzal töltötte, hogy igyekezett felkészülni a sorrendben harmadik napvitorlás fejlesztésük nagy próbájára. Erre most sor is került, különösebb probléma pedig egyelőre nem merült fel.

Legutóbb arról számoltunk be, hogy az illetékesek nyilvánosan is elérhetővé tették a LightSail 2 vezérlőpultját, így a főbb adatokat gyakorlatilag bárki, bármikor szemügyre vehette, még szorosabban figyelemmel követve a küldetés alakulását. A legnagyobb nonprofit űrszervezet hivatalos oldalán mindenki elolvashatta a fontosabb bejelentéseket, a nagy próbatétel azonban kedd délután érkezett el, nyugati parti idő szerint nagyjából délben ugyanis jelezték, hogy sikerült a teszt, így az eszköz innentől kezdve a Nap által szolgáltatott fotonokra támaszkodva gyorsul fel, miközben műszerei tovább szolgáltatják az érdekes adatokat.Kinyílt a vitorla, megkezdődött a Nap segítségével történő közlekedés.

A fejlesztés az ezt megelőző napokban először a Földről szolgáltatott újabb felvételeket, a nagy tesztet megelőzően azonban már kezdtek befutni a telemetriai adatok, amelyek jelezték a készülődést. Felpörgött a tulajdonképpen 4 háromszögből álló méretes vitorla kibontásáért felelős motor, elérve a számára megszabott korlátot, majd pedig a méretes, egészen pontosan 32 négyzetméteres vitorla megkezdte saját feladatának végrehajtását, mindenféle probléma nélkül. Eközben a kamerák is aktívak maradtak, vagyis újabb felvételeket vehetünk majd nemsokára szemügyre, ahogy azok befutnak és az illetékesek közzéteszik őket. Egyelőre egy rövid animáción keresztül tekinthetjük meg a fontos mérföldkövet, ezt nyilván újabb információk követik majd a sorban.

Ahogy említettük, a vitorla kibontásával az érdekes fejlesztés a beérkező fotonokra támaszkodva gyorsul fel, ami a légellenállás és a gravitáció hiányában valós alternatívát jelenthet, így nem feltétlenül lenne szükség hajtómű mellékelésére. Idővel akár a hagyományos kémiai meghajtásra támaszkodó alkotásokat is lehagyhatják sebességben, bár ez elsősorban a hosszú küldetések során jöhet jól – az orosz milliárdos által támogatott Breakthrough Starshot például a szomszédos rendszerbe küldene kisebb, hasonló fejlesztéseket, amelyek egy lézerrendszer segítségével gyorsulnának fel, hogy nagyjából 20 év alatt érjék el az Alpha Centauri-t.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Hamarosan útnak indul a LightSail-2 Katt ide!
Nyilvános az új napvitorla vezérlőpultja Katt ide!
A LightSail kísérleti műhold vitorlabontása Katt ide!
Készen áll első útjára a napvitorla Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon