+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
21
  Megfejtették a kutyák szomorú tekintetének titkát
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Egy új amerikai kutatásból kiderül, a kutyák azért fejlesztettek új izmokat a szemük körül, hogy jobban tudjanak kommunikálni velünk.
A tanulmány, mely a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tudományos folyóiratban jelent meg, a kutyák és a farkasok anatómiáját és viselkedését hasonlítja össze, és arra az eredményre jut, hogy a kutyák arcizomzata evolúciós változáson ment keresztül az évezredek alatt, feltehetően azért, hogy jobban tudjanak kommunikálni az emberekkel
A kutyák azért fejlesztettek új izmokat a szemük körül, hogy jobban tudjanak kommunikálni velünk (foto: nordi)

A vizsgálatok alapján a kutyák és farkasok arcizomzata rendkívül hasonló, és csak egy apró eltérés található, mégpedig a szem feletti izmoknál. A kutyáknál ugyanis a farkasokkal ellentétben van egy kis izom, amely lehetővé teszi, hogy megemeljék a szemöldöküket.

A tanulmány szerzői szerint a szemöldök belső felének megemelése gondoskodó reakciót vált ki az emberekben,
ugyanis így az ebek szeme nagyobbnak tűnik, olyan mint egy kisgyereknek, továbbá hasonlít az emberek arckifejezésére, ha szomorúak. Így nagy előnyt jelent azoknak az ebeknek, akik jobban tudják mozgatni a szemöldöküket.

Az összehasonlító pszichológiával foglalkozó Juliane Kaminski szerint, aki a kutatócsoportot vezeti, a bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy az új izmok akkor kezdtek kifejlődni, amikor a kutyák ősei az emberek mellé szegődtek.
Egy kísérletben azt vizsgálták, hogy reagálnak a kutyák és a farkasok, ha emberekkel vannak együtt. Amikor két percnél tovább tartózkodtak emberekkel, a kutyáknál sokkal jobban megfigyelhető volt a szemöldök mozgása, mint a farkasoknál.

Kaminski előző kutatásából az is kiderült, hogy a kutyák sokkal jobban mozgatták szemöldöküket, amikor az emberek nézték őket, mint amikor nem.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon