+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
06
  Öt jelenet amit mindig muszáj újra nézni
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Menyhárt Attila

Minden mozifilmnek van egy kultikussá vált jelenete, amelyet újra és újra felelevenítünk emlékezetünkben. Természetesen a Star Trek mozifilmjei is bőségesen kínálnak jól ismert és gyakran emlegetett jeleneteket. Íme az én öt személyes kedvencem.

Az első, 2009-es Kelvin-filmben a számomra meghatározó pillanat, amikor a Naradát lassan felemészti a vörös anyag felrobbanásakor keletkező fekete lyuk. Nem lehetett nagyobb büntetés Nero számára, mint az hogy látja Kirköt és Spockot teljes egyetértésben az Enterprise parancsnoki hídján. Ráadásul fel is ajánlják segítségüket, hogy megmenthesse legénységét. Nero mindent megtett azért, hogy megváltoztassa az idővonalat (ez részben sikerült is), ám a cselekedeteivel elérte azt a barátságot és szövetséget Kirk és Spock között, ami az eredeti idővonalon is létrejött. Ez azért is érdekes, mert az alternatív univerzumokban játszódó nem kánonikus történetekben gyakran egymás ellenségeiként szerepelnek.

Az idegen technológia is adhat okot humorra. Amikor a harmadik, Spock nyomában című mozifilmben megszerzik Kruge álcázott klingon hajóját, Scotty és Chekov szócsatát vív a klingon feliratok felett. Pedig csak az az anyag-antianyag befecskendezőt keresik (sajnos a magyar fordításban anizomer gerjesztőt mondanak) hogy mozgásra bírják a klingon légyfogót, miközben Kirk tehetetlenül sóhajtozik. Szerencsére Scotty – mint mindig – hazardírozik méghozzá sikerrel.Sokan, ha a Star Trek négy epizódra gondolnak, egyből rávágják: Helló, komputer! Nekem azonban inkább a zárójelenet maradt meg emlékezetemben, ahol arról tanakodnak Kirkék, hogy milyen hajót fognak kapni.
a videó inditásához: Katt ide!

Röpködnek az ötletek, mialatt a szállítókabin lassan siklik át velük a csillagbázis hangárjában. Az ő szemszögükből láthatjuk amint megkerülik az Excelsiort és előbukkan egy új Enterprise. Valószínűleg rajongók ezrei sóhajtottak fel (velem együtt) látva annak ígéretét, hogy az Enterprise kalandjainak nincs vége.

Talán a legmeghatározóbb jelenet a Star Trek történetében Spock haláltusája az Enterprise sugárfertőzött gépházában. Ez nem csupán az önfeláldozásról szól ("a többség igénye fontosabb a kevesekénél, vagy egy emberénél"), hanem az igazi barátságról is. Arról, hogy az akarat időlegesen képes úrrá lenni akár a halálos sérüléseken is, míg el nem tud búcsúzni a legjobb barátjától.(A Star Trek: Sötétségben csak utánozni tudta ezt.) A jelenet ismerete nélkül nem is lehetne megérteni a történet folytatását, Spock keresését.Az abszolút kedvencem mégis a Kapcsolatfelvétel című film kocsmajelenete. Három nyelven is láttam Deanna Troi-t spicces állapotban, miközben Rikerrel vitatkozik.

Tulajdonképpen új árnyalatokkal gazdagították a már ismert karaktereket: Riker továbbra is az a fajta ember, aki meglátja a humort minden helyzetben, miközben Troi pedig korántsem olyan csöndes és szelíd személyiség, mint ahogy láthattuk a sorozatban, és nemcsak az ital beszél belőle. Az emberiség egyik legjelentősebb tudósa, akinek találmánya megváltoztatta a történelmet, szintén nem egy szögletes állú, tökéletes hős, hanem egy alkoholizmus felé hajló alak, akit úgy kell kirángatni búskomorságából. Ezzel sokkal valóságosabbnak érezhetjük őket mint bármikor korábban.

forrás:/urszekerek/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon