+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
10
  Leáll az óceán megtisztítása
Arról annak idején mi is beszámoltunk, hogy szeptemberben indult el az Ocean Cleanup projekt, amelynek fő célkitűzése egy olyan rendszer kialakítása, amely eséllyel veheti fel a küzdelmet az óceánok felszínén hánykolódó hatalmas szeméthegyek ellen, igazolva, hogy kisebb méretekben működik a megoldás. Ez egyelőre akadozik, a kezdeti problémák után most javításokra lesz szükség.

November és december folyamán vált egyértelművé, hogy az előzetes tesztek és szimulációk során nem minden eshetőséget vettek figyelembe. Kiderült ugyanis, hogy a rendszer ugyan sikerrel begyűjti a műanyag szemetet, annak megtartása azonban már komoly akadályokba ütközik, ezért további finomításokra és módosításokra szánták el magukat. December végén viszont a legénység már egy ennél is súlyosabb problémát észlelt, a hosszú láncolat végét képező 18 méteres szakasz egyszerűen levált a rendszerről, amit anyagfáradással, illetve a túlzott igénybevétellel magyaráznak. A lokális stressz miatt repedések keletkeztek ezen a csatlakozáson, bár azt kiemelték, hogy sem a 18 méteres rész, sem pedig az 580 méter hosszú főrendszer nem vált instabillá, ezért a legénység nem forgott közvetlen veszélyben.Elmaradt a siker, a nem várt probléma miatt javításokra lesz szükség. ..a videó inditásához Katt ide!

Legalább ilyen fontos szempont, hogy a rendszer egyetlen részét sem vesztették el az óceánon, azonban azt a döntést hozták, hogy érdemes visszatérni a kikötőbe, ahol egyrészt kielemezhetik az adatokat (ezekből több terabyte gyűlt már össze), másrészt pedig nekiláthatnak az átvizsgálásnak és a javítási munkálatoknak. A Maersk Transporter ezzel egy időben mintegy 2 tonna műanyag szemetet is hoz magával, amelyet az elmúlt hetek munkájával gyűjtöttek össze (a rendszer és kiegészítő hálók révén), bár ehhez hozzátették, hogy a minden szempontból sikeres működés esetében a System 001 hetente 1 tonnát gyűjthet majd össze.

A helyszíni üzemelés tehát egyelőre leáll, a csapat azonban mindenképpen szeretne rövid időn belül visszatérni, mivel a rendszernek teljes sikerre van szüksége ahhoz, hogy azt nagyobb méretekben is kialakítsák. Pozitívumként sorolják fel, hogy a System 001 jól reagál a szelekre, megfelelően alkalmazkodik a hullámokhoz, illetve begyűjti a műanyag szemetet, itt azonban ki kell majd küszöbölni a fenti problémákat.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon