+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
08
  Elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Az út során testsúlya 10 százalékát elégette, az arcán pedig fagyási sérüléseket szenvedett.
Rakonczay Gábor elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot, egy 94 kilós szánt húzva maga után - közölte az expedíció PR-ügynöksége hétfőn este.


Rakonczay Gábor az út során testsúlya 10 százalékát elégette, az arcán pedig fagyási sérüléseket szenvedett. Mint a közlemény szerint elmondta: fizikailag próbára tette az a kétszáz kilométeres szakasz, amelyen mély hóban meneteltek, a táv végén pedig folyamatos jeges szembeszéllel megküzdve teljesítette célját. Eleinte mínusz 12 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet az Antarktiszon, ám ahogy közeledtek a sarkponthoz, már szinte mindig mínusz 20 Celsius-fok alá kúszott a hőmérő higanyszála, s olykor elérte a mínusz 30-at is.

Rakonczay Gábor (fotó:igenyesferfi.hu)

"Az Antarktisz hatalmas, tökéletesen élettelen, ugyanakkor fantasztikusan tiszta és érintetlen. Semmi sem indokolja itt az életben maradást. Az agy ráadásul képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. Csak megy előre, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész" - fogalmazott az extrém sportoló a közlemény szerint.Rakonczay Gábor elérte a Déli-sarkot. (kép: Camera Kft)

A szabályok értelmében aki először jár az Antarktiszon, annak csapatban kell teljesítenie a távot, így Rakonczay Gábor is negyedmagával vitte végig az expedíciót, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és az ő szánja volt a legnehezebb.

forrás:/ma.hu/

kapcsolódó: A Déli-sark felfedezése Katt ide!
Magyar mérnököt evakuáltak az Antarktiszról Katt ide!
Ahogy olvad a jég... (Magyar mérnököt evakuáltak az Antarktiszról - II.rész) Katt ide!
Átrajzolhatja a Föld képét az Antarktisz olvadó jege Katt ide!
Aggasztó a császárpingvinek jövője Katt ide!
Szétesőben az Antarktisz Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon