+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
26
  Emborgia és az idegenek
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi

szerző: Wong Hu Li / Futó Viktória/


Az emborgia cím az ember , Borg , organizmus,orgia szavak összeolvasztásából jött létre , mint ahogyan az a jövőbeli civilizáció ahol a történet kezdődik. A történet nem nélkülözi a fejlett technikai eszközök leírását , az emberi gyarlóság ábrázolását, ám mégis valami naiv reménykedő idealizmus szövi át. Rengeteg a küzdelem az akciójelenet és a romantika humorral sexszel átitatva végig kiséri a művet. A szereplők nagyon életszagúak , nem a szokásos makulátlan hősök. Bizony minden személyiség a cselekmény folyamán alakul, változik a környezet és a helyzetek hatására.

Nehezen érzékelhető a jó és rossz közötti határvonal, mint ahogy a kvantum fizika és a hagyományos fizika közötti. Nem hasonlítanám a művet más írók munkáihoz , mert a maga nemében egyedileg kevert műfaji elemeket tartalmaz.
A 20.sz bűnei miatt a bolygót teljes pusztulás várja. A 27. században a társadalmat koordináló mesterséges intelligencia expediciót akar indítani a múltba. A múlt megváltoztatásával remélve a katasztrófa elkerülését. Rejtélyes múltú szerelmét küldené vissza pár emberrel és idegen lénnyel a 21 ik századba, már nem előszőr. A korábbi akciók sikertelensége miatt, most kénytelen a földönkívülieket is bevonni a dologba , és önmagát is visszaküldi a múltba titokban, hogy a csapatot támogassa. Ebben a részben megismerhetünk sok idegen lényt és a 27. század társadalmát, a szereplőket és azt , hogyan is gondolkodnak a világról. Mivel az evolució nem állt meg, hanem folyamatosan történik , megláthatjuk azt is , hogy mivé alakulhat az ember. Megtudhatjuk azt is , hogy vajon félelmetes a mesterséges intelligencia , vagy épp támasz lehet számunkra. Felvetődik sok kérdés arról , hogy lehet érzelme egy MI-nek és lehet érzelem mentes egy emberi lény.

Tulajdonképpen megtudjuk mi az ami valójában veszélyt jelenthet és mi az ami csak illuzió. Sok olyan kérdésre keresi a választ a történet ami napjainkban is aktuális. Nincs végső következtetés. Azt az olvasó maga teheti meg. Ez a történet még csak a kalandok kezdete, de nem ígérem, hogy a következő rész vagy bármelyik folytatás megválaszolja majd az olvasó kérdéseit. A cél az, hogy a válaszokat mindenki maga találja meg. Ez a történet , több nézőpontból több kérdést vett fel, hőseink viszontagságos útja során. Vajon hol kezdődik az ember fogalma? Vajon mikortól érző lény egy érző lény? Mi motiválja az embereket és mi más lényeket? Van közös minden lényben, akár élő akár mesterséges? Vajon a sötét idegen, gonosz pusztító vagy csak egy téridőben elveszett kétségbe esett lény? Mi a szerepe a szeretetnek az univerzumban? Vajon a félelem ösztönének kell engednünk vagy a megismerésnek? Vajon az állatok milyen szerepet töltenek be és milyen értéket képviselnek életünk során?

Egy kis kutatóállomáson kezdődik minden , egy hatalmas viharral. A 20. századból maradt vegyi anyag tároló megsérül , és a légkörbe jutva elpusztít mindent amit nem véd az MI kupolája. A tudósokat pár állatot és egy gátlástalan üzletembert sikerül kimenekíteni. Ők lesznek majd az időutazók. A főhős egy titokzatos múltú harcias tudóslány akihez agyi beültetéssel tartozik egy macska egy kutya és egy sólyom. A kupola befogadó képessége véges, már nem sokáig tudja eltartani a menekülteket , az emberiség maradékát. Az egyetlen remény a múlt megváltoztatása. Közben az univerzum közösségét „ terrorizálja” egy láthatatlan ismeretlen lény. A közösség támogatja az időutazást cserében azért , hogy a főhősnő kapcsolatot teremtsen az univerzumot fenyegető ismeretlennel. A küldetés már nem csak az emberi fajról szól! Ahogy bonyolódik a történet, minden mindennel összefüggésbe kerül. Pont úgy mint a valódi életben.

(paramoral)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon