+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
18
  Különleges építmény romjaira bukkantak egy törökországi tóban
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
Nem mindennapi titkokat őrzött évszázadokig az Iznik-tó, a régen Nikaia néven ismert település mellett.

Négy évvel ezelőtt Bursa tartomány vezetésének megbízásából légi felvételeket készítettek a Törökország északi részén található Iznik város mellett található tóról. A fényképek eljutottak az Uludağ Egyetem kutatójához, Mustafa Şahin professzorhoz, akinek azonnal feltűnt, hogy a víz alatt valamilyen hatalmas épületkomplexum maradványai nyugszanak.

Az elmúlt négy év során kiterjedt kutatások kezdődtek a környékén, ezek eredményeként lassan kiderült, milyen építménnyel van a szakembereknek dolga.

A niceai zsinatot bemutató festmény a Vatikánban (kép: Mustafa Şahin/Lake Iznik Excavation Archive)

A romok körüli durva kövek a katedrális pusztulásáról is sokat elárulnak. Şahin szerint a térségben a 8. században több földrengés is pusztított, az egyik legerősebb éppen 740-ben történt. „Megfigyeléseink alapján az épület ennek a földrengésnek a következtében omlott össze, a partszakasz pedig a víz alá merült. A templomot ezt követően már nem állították helyre”.Légi felvétel a Törökország északi részén található Iznik város mellett található tóról. (forrás: Mustafa Şahin/Lake Iznik Excavation Archive)

A székesegyházat a 4. század végén építhették, ekkor a település még Nikaia néven volt ismert.
A város a történelemben fontos szerepet töltött be, itt tartották azt a híres zsinatot, amelyen Nagy Konstantin császár elnöklésével lefektették a keresztény vallás alapelveit.

forrás:/infostart.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon