+ A | - a | Visszaállít
2018. máj.
16
  Pánikra semmi ok: nem várható pólusváltás
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
Egy földtörténeti elemzés szerint nem várható a Föld mágneses pólusváltása annak ellenére, hogy számos kutató ennek jeleként értelmezi a dél-atlanti eltéréseket. A kutatás szerint az elmúlt ötvenezer évben léptek már fel hasonló anomáliák, mégsem következett be a pólusváltás.

A Föld mágneses mezeje védi a bolygón lévő életet a világűrből érkező halálos sugárzással, különösen a napszél elektromosan töltött részecskéivel szemben. Ez a védőpajzs azonban nem stabil: a mágneses mező globális ereje a feljegyzések 1840-es kezdete óta mintegy öt százalékkal csökkent évszázadonként.

Azóta az Atlanti-óceán déli része felett egy gyenge zóna képződött, amelyben megnövekedett sugárzási aktivitás figyelhető meg. A kutatók ezt a jelenséget „dél-atlanti anomáliaként” jegyzik, és arról vitáznak, hogy vajon ez a mágnesespólus-váltás előjele-e.

a Föld mágneses pajzsa, fantáziakép (forrás: perkythought)

A legújabb kutatások ellentmondanak a pólusváltás elméletének

Maxwell Brown és Monika Korte, a potsdami Német Geológiai Kutatóközpont munkatársai a PNAS tudományos lapban bemutatott kutatásaikkal véget vetnek a spekulációknak: földtörténeti elemzésük eredményei ellentmondanak a várható pólusváltás elméletének.
Ezek szerint az elmúlt ötvenezer évben legalább kétszer lépett fel hasonló anomália az Atlanti-óceán déli része felett, de a mágneses mező mégis újra megerősödött, nem történt pólusváltás.

A rövid ideig tartó, tényleges pólusváltás fázisai lényegesen eltérő mintázatot követtek.

Legutóbb egy évszázad alatt zajlott le a folyamat

Földtörténeti szempontból a pólusváltás nem ritka jelenség, átlagosan minden 250 ezer évben megfordul a Föld mágneses mezeje.

Pólusváltáskor a Föld körül fekvő óriási mágneses mező megváltozik a bolygó északi és déli mágnesoszlopai, valamint a napsugár (a napból érkező részecskék egyenletes áramlása) miatt.

Az utolsó tartós pólusváltás 780 ezer éve következett be, és gyorsan, legfeljebb egy évszázad alatt végbement. Ez alapján és a növekvő „dél-atlanti anomália” alapján a kutatók az elmúlt években újra és újra arra figyelmeztettek, hogy egy újabb pólusváltás várható a következő évtizedekben.

Bár egy ilyen eseményt mindig hosszú stabil szakaszok követnek, a folyamathoz alacsony mágneses erő társul, tehát ilyenkor a Föld nagyobb dózisban van kitéve a kozmikus és a Napból érkező sugárzásnak. A kutatók ezért egy esetleges pólusváltáskor nemcsak a kommunikációs technológia zavarára, hanem a rákos megbetegedések számának nagymértékű növekedésére is számítanak.

Egyes paleontológusok szerint több, egymást követő pólusváltás az élőlények tömeges pusztulását és azt követően a kambriumi robbanást váltotta ki 550 millió évvel ezelőtt. Kambriumi robbanásnak nevezett földtörténeti esemény során viszonylag rövid idő alatt különböző állatcsoportok jelentek meg a tengerekben.

A mostani anomáliák csak mágneses kitérések
Kutatásuk során Korte és kollégái a Föld mágneses mezejének változásait rekonstruálták az 30-50 ezer évvel ezelőtti időszakban.

Ciklonok a francia Francia Antillákon. Az óceánok hőmérsékleti rendellenességei a 2018 febr.-május megfigyelési ciklus alatt (forrás: tengeri térképek/Weather unisys)

Ehhez a bzonyításhoz mágneses ásványokat tartalmazó mélyfuratokból és vulkáni kőzetekből származó adatokat használtak fel, melyek információval szolgáltak a kialakulásukkor jellemző mágneses erősségről.

Eredményeik szerint 46 ezer és 49 ezer évvel ezelőtt a Föld mágneses mezejében az Atlanti-óceán déli része felett hasonló gyenge zónák alakultak ki, mint most, de mindkét esetben eltűnt egy idő után ez az eltérés. Több mint 40 ezer évvel ezelőtt azonban egy csupán néhány évszázadig tartó váltás következett be, amely ezért csak mágneses kitérésnek számít.Egy titokzatos anomália Afrikában radikálisan gyengíti a Föld mágneses mezőjét (kép: NASA Hubble ürteleszkóp, forrás: sciencealert)

A mágneses kitérés az a jelenség, amikor a mágneses mező közel kerül a pólusváltáshoz, de visszaáll eredeti állapotába.
A kutatók így biztosan állítják, hogy az elmúlt ötvenezer év történéseit megvizsgálva, a napjainkban tapasztalható „dél-atlanti anomália” nem egy pólusváltás kezdetét jelenti.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Mágneses pólusváltás a földön? Katt ide!
2012 – mágneses pólusváltás Katt ide!
Megszűnhet a Föld mágneses védelme Katt ide!
Katasztrófa lehet, ha megcserélődik az északi és a déli pólus Katt ide!
Még életünkben helyet cserél az északi és a déli pólus? Katt ide!
Hamar bekövetkezhet a mágneses pólusok kicserélődése Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon