+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
08
  Börtönre ítélték Beke Istvánékat, de már letöltötték büntetésüket
Kategória: Autonómia - Közzétette: Róza
Alapfokon 10 hónap és 8 nap, illetve 11 hónap és 6 nap letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a Bukaresti Ítélőtábla Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt. A vádak egy része alól felmentették őket.

Mint ismert, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetőjét azzal vádoltak, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben.

A vádlottakat a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélték csak 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították.

(archív: Utcára vonultak Beke István igazáért Sepsiszentgyörgyön, forrás Maszol)

Beke ügyvédje: "Sírjak, vagy nevessek?"

„Nem tudom, sírjak, vagy nevessek" – kommentálta a Maszolnak az ítéletet Beke István ügyvédje. Lică Dragoș Cristian szerint "tipikusan román" ítélet született. Szerinte ez a döntés azt sugallja, hogy a bírák voltaképpen elismerték a két férfi ártatlanságát, de el akarták kerülni azt, hogy a román államot kártérítésre kötelezhessék a vádlottak elleni eddigi igazságtalan kényszerintézkedésekért. Az ügyvéd leszögezte: mindenképpen fellebbezni fog. „Védencemet fel kell menteni az összes vád alól" – fogalmazott.

Ezek voltak a vádak

Az ügyészség Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolta. A bíróság mindkettejük esetében az első vádpontnál a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre (illetve felbujtásra) változtatta, majd ezen vádpontok alól felmentette őket.

A kiszabott büntetést végül a - pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos – második vádpont miatt szabták ki rájuk. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a vádiratban megfogalmazott kérésének helyt adva a bíróság fasiszta jellegű, idegengyűlő, rasszista szervezetnek minősítette a HVIM-et és elrendelte a korábban lefoglalt pirotechnikai eszközök, mobiltelefonok, zászlók és jelvények végleges elkobzását. A bíróság tíz-tíz ezer lejes perköltség megfizetésére kötelezte a vádlottakat.Beke István és Szőcs Zoltán (fotó: HVIM)

Ártatlannak mondták magukat

A DIICOT képviselője a két héttel ezelőtti, utolsó tárgyalási napon azt állította: a lefoglalt nagy mennyiségű pirotechnikai anyag alkalmas volt a testi épség, vagy akár emberélet veszélyeztetésére. Az utolsó szó jogán Szőcs és Beke is ártatlannak mondta magát, képtelenségnek nevezve a feltételezést, hogy saját közösségükben, egy magyar többségű kisvárosban akartak volna a románság ellen irányuló merényletet elkövetni robbantásra alkalmatlan petárdákkal.


forrás:/maszol.ro/

kapcsolódó: Lezárták a vádiratot Beke István és Szőcs Zoltán ügyében Katt ide!
Néma tüntetés „nézőkkel” – Beke István mellett a barótiak is Katt ide!
Kilóg a lóláb... Mit hallgat el a SRI a Beke-ügyben? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon