+ A | - a | Visszaállít
2017. febr.
05
  Az Európai Bizottság tud az erdélyi magyarság jogfosztottságáról
Kategória: Autonómia - Közzétette: nordi
Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke levélben tájékoztatta Morvai Krisztina EP-képviselőt arról, hogy az unió vezetőségében igenis tudnak az erdélyi magyarság jogfosztottságáról, a román hatóságok xenofóbiájáról. Alább a Jobbik EP-képviselőjének tájékoztatása olvasható.Morvai Krisztina EP képviselő levélben fordult az Európai Bizottsághoz az erdélyi őshonos magyar közösséget érő rendszeres zaklatások és durva diszkrimináció, jogsértések miatt. A beadványra Frans Timmermans alelnök, Jean-Claude Juncker első helyettese válaszolt, meglepetésre nem „lerázó”, semmitmondó tartalommal, hanem elismerve, hogy az EU tud a gyalázatos helyzetről, s tájékoztatást adott arról, hogy a Bizottság folyamatos párbeszédet folytat Romániával az üggyel (a jelenséggel) kapcsolatban, egészen addig, amíg megoldás nem születik. Morvai kéri az erdélyi magyarokat, hogy a levelet az őket érő diszkrimináció, gyűlölet-cselekmények esetén a hatósági ügyintézéshez használják fel, azt az illetékes hatóságok vezetőinek juttassák el (különös tekintettel arra, hogy Románia gondosan ügyel arra, hogy az EU és a nemzetközi közösség előtt jó benyomást keltsen), továbbá tájékoztassák Timmermans biztost az erdélyi magyar közösség tagjait érő atrocitásokról.

Timmermans alelnök Morvai Krisztinának írott levelében többek között rámutatott:

„Románia (…) irányában kifejeztük aggodalmunkat, egyebek mellett a magyar közösséget érő gyűlöletbeszéd és a diszkrimináció által motivált incidensek miatt, amelyekkel a Bizottság nagyonis tisztában van. (…) a párbeszéd a román hatóságokkal most is folyik, tekintettel arra, hogy a problémák változatlanul fennállnak. Folytatjuk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy minden aggodalmunkkal összefüggésben megfelelő intézkedéseket hozzanak. (…)”

A leglényegesebb rész magyar fordítását itt közöljük: Katt ide! Morvai Krisztina hamarosan a felvidéki és a kárpátaljai magyarok helyzetével kapcsolatban is levéllel fordul Timmermans alelnökhöz, míg Délvidékre tavasszal tervez jogvédő-monitorozó utat.

forrás:/itthon.ma/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon