+ A | - a | Visszaállít
2016. febr.
04
  Alvás­zavarokat okozhatnak a közösségi portálok
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
Aki sokat van jelen a közösségi oldalakon, az gyakran nem tud jól aludni.
A Pittsburghi Egyetem és az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének kutatói kiderítették, hogy aki sokat használja a Facebookot, az Instagramot vagy a Twittert, annál háromszor nagyobb a kockázata az alvászavarok kialakulásának.


A tanulmány készítői összesen 1788, 19 és 32 év közötti amerikai személyt kérdeztek meg a közösségi hálózatokkal kapcsolatos szokásaival kapcsolatban és egyúttal rákérdeztek arra is, hogy vannak-e alvászavaraik. A megkérdezettek átlagosan naponta 61 percen át tartózkodnak a közösségi platformokon és hetente kereken 30 alkalommal lépnek be valamelyik szolgáltatásba.

A válaszolók 30 százaléka szenved alvászavartól. Közülük azoknál, akik a leggyakrabban látogatják meg a közösségi honlapokat, háromszor nagyobb az alvászavar kialakulásának a kockázata. Akik a Facebookot és a többi portált látogatják a legtöbbször, azoknál ez a kockázat az átlagos kétszerese. A kutatók ezért azt javasolták az orvosoknak, hogy az alvászavarral náluk jelentkező felhasználókat kérdezzék meg arról, hogy felkeresik-e és ha igen, mennyire gyakran a közösségi oldalakat.

Tisztázatlan ugyanakkor, hogy a közösségi platformok miért növelik az alvászavarok kialakulásának kockázatát. Az egyik lehetséges ok az lehet, hogy az ott fellelhető tartalmak felidegesítik a felhasználókat és azok megtekintése után már nem tudnak aludni. A másik ok, hogy a képernyő fénye összezavarhatja az alvásciklust, míg a harmadik, hogy a regisztrált tagok kevesebb időt töltenek az alvással, inkább a digitális kapcsolataikat ápolják.

Már 2013-ban megállapította egy ausztrál kutató, hogy bármennyire hasznosak lehetnek a tábla PC-k és az okostelefonok, azonban a használatuk többek között alvászavarokat okozhat. 2014-ben, majd tavaly is megerősítést nyert, hogy megzavarhatják az alvásciklust a táblagépek.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon