+ A | - a | Visszaállít
2015. dec.
23
  Sikerült a függőleges visszatérés a Földre
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Először tért vissza sikeresen függőlegesen a Földre az űrből hordozórakéta sértetlenül, amelyet így újra fel lehet majd használni. A bravúr hétfő éjjel történt az Egyesült Államokban, Cape Canaveralben, és mindez hatalmas siker a kifejlesztőnek, a SpaceX amerikai magáncégnek.A hordozórakéta Falcon-9-es típusú, 15 emelet magas, azaz majdnem 50 méter hosszú. 11 kis műholdat juttatott fel az űrbe, majd biztonságosan visszaereszkedett.

A cég korábban többször próbálkozott azzal, hogy hordozórakétája függőlegesen visszatérjen, de még sohasem sikerült a művelet.

A harmadik kísérlet idén áprilisban kis híján összejött: a Föld légkörén át visszatérő rakéta reménykeltően lassan ereszkedett, az utolsó pillanatban mégis összetört azon a távirányítású tengeri platformon, amely a floridai partoktól néhány száz kilométerre várta.A mostani volt az első alkalom, hogy szárazföldre irányították vissza a rakétát. A SpaceX dolgozói ujjongva örültek a sikernek. A hordozórakéták visszanyerése és többszöri felhasználása kereskedelmi-gazdasági értelemben új fejezetet nyitna az űrrepülésben.

A visszatért Falcon-9 "utasa", a 11 műhold sikeresen pályájára került. Az űrküldetésnek ez volt az elsődleges célja, de a függőleges landolás sikere jóval szenzációsabb.

forrás:/mti/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon