+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
11
  Tudod, mely agyterületeket sorvasztja a dohányzás?
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
A cigarettahasználat sorvasztja az agykérget, így memória-, nyelvi és percepciós zavarok forrása lehet – állítják az Edinburghi Egyetem munkatársai.

A dohányzás nem csupán a rák és a tüdőbetegségek kockázatát fokozza, de az agyra is kártékony hatást gyakorol. Ian Deary professzor és munkacsoportja 224 férfi és 260 nő agyáról készített felvételt mágneses rezonancia képalkotó segítségével. Az alanyok átlagéletkora 73 év volt, és felük jelenleg, vagy korábban dohányzott. A kutatók megállapították, hogy a dohányzók körében vékonyabbnak adódott az agy külső része, a kéregállomány.

A sorvadás több agyterületet érintett, és a leszokás hatására ugyan megindult egyfajta lassú regeneráció, de az nem bizonyult teljes értékűnek.

Például a 25 éve nem dohányzóknál ugyanúgy fennállt a vékonyodás. A leginkább érintett állománynak az agy memóriáért, nyelvi készségekért, és percepcióért felelős része bizonyult. Az agykéreg az öregedéssel párhuzamosan sorvad, azonban ezt a folyamatot felgyorsította a dohányzás. A tanulmány a Molecular Psychiatry nevű tudományos folyóiratban látott napvilágot.

forrás:/noinetcafe/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon