+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
22
  Igazi pénzbüntetést kapott a Sorospénz-sorozat miatt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző; Babos Attila

Százezer forint pénzbüntetésre ítélték Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét, az MKKP ún. Sorospénz-sorozata, azaz kb. “játékpénzek” készítése és birtoklása miatt, értesült a hírről a Szabad Pécs. A szerdán kézhez vett határozat szerint “pénzutánzatra vonatkozó szabályok megszegése szabálysértést” követett el a politikus.

Soros György milliárdos befeketetési szakember, Nagy Blanka civil aktivista, Judith Sargentini volt EP-képviselő vagy éppen Gulyás Márton civil aktivista és újságíró arcképeire cserélte ki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a hivatalos magyar papír fizetőeszközök különböző címletein lévő történelmi személyek fotóit, így készítettek színes fénymásolt álbankjegyeket egy politikai akció részeként.A párt passzivistái ezeket osztogatták a kitelepüléseiken, rendezvényeiken, de az irodáikban is hozzá lehetett jutni a “bankókhoz”, sőt egy darabig még a webshopjukból is rendelhető volt, csakúgy mint más kétfarkús “relikviák”.

Az igazi pénzre ugyan hasonlító, de valójában azokkal össze egészen biztosan nem téveszthető bankók miatt azonban a NAV vizsgálatot indított, amely során a politikusokat, köztük elsősorban a párt elnökét, Kovács Gergelyt meg is hallgatták. Erről a hírről akkor elsőként a Népszava számolt be. A “politikusok” természetesen nem tagadták, hogy ők készítették a játékpénzeket, amelyeket Sorospénz-sorozatnak neveztek el, de a sajtóban a Soros-pénz és Soros-bankók elnevezéssel is találkozhattak. A NAV, úgy tudjuk egy (egészen biztosan viccből történő) adóbefizetés miatt indította el a vizsgálatát.

(Megj.: számunkra nem tűnt volna elképzelhetetlennek egy olyan forgatókönyv sem, amelyben nevetnek egyet, és kiküldik az értesítést az adott vállalkozónak vagy magánszemélynek, hogy a hiányzó összeget fizesse be, külön felhívva a figyelmet arra, hogy ezúttal valódi pénzt használjon.)

Szabad Pécs most arról értesült, hogy Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét a Sorospénz-sorozat miatt 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A politikus, úgy tudjuk, szerdán vette kézhez a határozatot, miszerint ő “pénzutánzatra vonatkozó szabályok megszegése szabálysértést” követett el.

forrás:/szabadpecs/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
19
  Valóban csillagközi utazó lett a Voyager 2
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Még a tavalyi év végén számoltunk be a hírről, miszerint a Voyager 2 űrszonda is átlépett a csillagközi térbe, ezzel pedig csatlakozott testvéréhez, amely némileg korábban valósította ezt meg. Bár a pontos határvonalat illetően sincs teljes egyetértés, számunkra mégis érdekes tény, hogy az adatok kielemzése további következtetések levonására kényszeríti a szakembereket.Új adatok igazolják vissza a mérföldkő elérését

Az Iowa Egyetem kutató adtak hírt a napokban arról, hogy a friss elemzések alapján visszaigazolható a tavaly novemberi határátlépés, itt ugyanis a koros űrszonda saját műszere valóban komoly változást mért a plazmasűrűségben. Egyértelművé vált ezzel, hogy a valamivel forróbb, a plazma sűrűségét tekintve ritkásabb közegből átléptünk a jóval sűrűbb (és egyben jóval hidegebb) területre, ezzel pedig magunk mögött hagytuk a napszél által uralt régiót. Érdekes tény emellett, hogy míg a Voyager 1 2012 során a Naptól 122,6 CSE távolságra lépett át a csillagközi térbe, a második szonda (amely mindössze néhány héttel később indult útjára, ám eltérő irányban és eltérő célkitűzésekkel) ezt 119,7 CSE távolságra érte el, vagyis e tekintetben nincs nagy különbség a két küldetés között.

A szakemberek számára komoly kihívást jelent az úgynevezett helipause, vagyis a napszél és a csillagközi tér áramlásainak kiegyenlítődését jelző határvonal meghúzása, annak alakjának meghatározása. Korábban egyesek (az akkori modellek alapján) úgy vélték, hogy a második szonda éri majd el elsőként ezt a határvonalat, ez azonban nem így történt. A közel azonos távolság azonban jobb rálátást biztosít a valószínű alakra, bár ezzel kapcsolatban az illetékesek gyorsan megjegyezték, hogy ez nagyjából olyan, mintha egy elefántról igyekeznénk jobb képet kapni két mikroszkóp segítségével, amelyek az elefánt két, egymástól távoli szegletét mutatják csak meg nekünk. Mindenesetre izgalmasnak tartják, hogy az említett áramlások mennyire pontosan húzzák meg a határvonalat az eltérő régiók között, itt tehát nem arról van szó, hogy a napszél lassan, fokozatosan hal csak el.

A két szonda egyébként saját pályáján akár 5 milliárd évig közlekedhet majd anélkül, hogy bármibe beleütköznének – ezzel tehát a Földet mindenképpen túlélik majd, viszont kérdéses, hogy milyen állapotban lesznek addigra.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Lassan a Voyager 2 is eléri a csillagközi űrt Katt ide!
Elhagyta Naprendszerünket a Voyager 2 Katt ide!
A Voyager 2 új képet adhat a Naprendszer pereméről Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
19
  Mesterséges intelligencia - etikai kódexet javasol az orosz elnök
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Vlagyimir Putyin egy moszkvai konferencián közölte, hogy a mesterséges intelligencia hatalmas előnyt jelenthet a piaci versenyben, ezért is szükség van a fejlesztésével kapcsolatos új szabályokra. A szakembereknek és a vállalatoknak emiatt el kell gondolkodniuk egy etikai kódex kidolgozásán. Az orosz elnök hozzátette, hogy az egész világon a mesterséges intelligencia használatának társadalmi hatásairól és következményeiről beszélnek. Ez egy nagyon fontos téma, s a fő cél a technológia harmonikus fejlesztése és az, hogy új lehetőségeket kínáljon az emberek számára.A politikus úgy vélte, hogy a technológia kezeléséhez elengedhetetlen egy új szabályozás kidolgozása.

A politikus rámutatott, hogy a mesterséges intelligencia egyre inkább befolyásolja a mindennapokat, továbbá egyre fontosabb erőforrás. Annak, akinek a birtokában van, hatalmas versenyelőnyt jelent. Éppen ezért kell Oroszországnak vezetőnek lennie a területen és megalkotnia a saját nemzeti fejlesztési stratégiáját. Ez az állam jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdés. A programtól azt várja az orosz kormány, hogy a globális mesterséges intelligencia piacon az orosz részesedés a következő években a mostani 1-2 százalékról akár 15 százalékra is növekedhet.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
19
  Így építene várost a Marson Elon Musk
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Felkai Adam

Elon Musk sosem a szerény terveiről volt híres, amelyekből aztán vagy lett valami, vagy nem. Most például Twitteren osztotta meg elképzelését arról, miként költöztetné az emberiséget a Marsra.2 millió dollár és 20 év.Az átbútorozás kulcsa a SpaceX Starship programja.A Starship egyébként akár 100 embert is képes lesz szállítani, és a tervek szerint a prototípusa egy-két hónapon belül megteszi az első útját, mely során a tengerszint feletti 19800 méter magasságba emelkedik fel.

A Starship egy útja ugyanis Elon Musk szerint megúszható 2 millió dollárból, amely az űrutazással kapcsolatos szokásos költségeket tekintve bagatell összeg. Mivel a Mars és a Föld kétévente kerül olyan pozícióba, hogy egyáltalán érdemes legyen nekivágni az útnak, ezért ezer ilyen Csillaghajóra lenne szükség, amelyekkel egymillió tonnát kellene átmozgatni a vörös bolygóra.

Ennyi anyagmennyiségből pedig fel lehetne húzni ott egy önellátásra is képes várost.
Túlzás, nem túlzás? Az biztos, hogy a SpaceX relatíve olcsó logisztikája sokak fantáziáját beindította, és az egyre növekvő számú űrhotelek építésének is ez a kulcsa.

forrás:/raketa.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
16
  Viszlát, Ryugu
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A Japán Űrügynökség (JAXA) ma reggel rövid hírben erősítette meg, hogy az űrszonda végrehajtotta a Földről kapott utasítást, és november 13-án, magyar idő szerint 2:05-kor elhagyta a Ryugu környezetét. A Hayabusa-2 űrszonda kémiai hajtóművei éjféltől léptek működésbe, és egy öt és fél órán át tartó, előre programozott manőversorozatot hajtottak végre automatikusan, amelynek lépéseit a földi irányítók az előző napon töltötték fel a fedélzeti számítógép memóriájába.


A japán Hayabusa-2 űrszonda megkezdte hazafelé vezető útját a Ryugu kisbolygó mellől.

A Hayabusa-2-t közel 5 évvel ezelőtt, 2014 decemberében indították. 2018 júniusában érkezett meg a Ryugu nevű földközeli kisbolygó közelébe. Először távérzékelési módszerekkel tanulmányozta az égitestet, majd apró leszállóegységeket juttatott a felszínre, később pedig mintát vett a kisbolygó anyagából. A Ryugu felszíne a vártnál tagoltabbnak bizonyult, így a tervezetnél hosszabb időbe telt, mire biztonságos mintavételi helyeket találtak számára. A japán kisbolygókutató szonda fő feladata a minták hazahozatala tüzetes laboratóriumi vizsgálatok céljára. A Ryugu anyagát tartalmazó kapszula a tervek szerint jövő decemberben landol a Földön.

Olvasóink a Hayabusa-2 programjának eddigi fontos lépéseit időrendi sorrendben a lap alján olvasható korábbi cikkeink alapján idézhetik vissza. Amitől korábban még nem írtunk, az a harmadik MINERVA-II leszállóegység sorsa. Mint emlékezetes, a Hayabusa-2-ről lebocsátott két kis ugráló szerkezet együtt érte el az égitestet 2018 szeptemberében, és képeket is közvetítettek róla. Miután időközben sikeresen megtörténtek a mintavételek, még egy hasonló leszállást terveztek egy harmadik ugráló roverrel. Az utolsó MINERVA-II végül október 3-án hagyta el az anyaszondát. Mivel már a lebocsátás előtt tudták, hogy műszaki hiba lépett fel az egységgel, s így nem tudott volna adatokat közvetíteni a felszínről Hayabusa-2-re, inkább „csak úgy” eleresztették, hogy mozgásának megfigyelése nyomán többet tudjanak meg az égitest gravitációs teréről. Végül október 8-án, passzív módon beleütközve érte el a felszínt a harmadik MINERVA-II.

forrás:/Űrvilág/

kapcsolódó: Hayabusa-2: sikeres mintavétel a földközeli kisbolygó felszínéből Katt ide!
Mintát vett az aszteroidáról a japán szonda Katt ide!
A lövés nyoma Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
16
  Félelmetesen közel megy el hétfőn a Föld mellett egy aszteroida
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
A NASA által „potenciálisnak veszélyesnek" besorolt 2019 UR2 azonosítójú égitest jövő hétfőn, november 18-án kerül a legközelebb a Földhöz.
A Wembley stadionnál is nagyobb, mintegy 220 méter szélességű űrszikla 0,046 csillagászati egység (kevesebb mint 7 millió kilométer) távolságra repül el a Föld mellett, ami csillagászati értelemben véve szinte köpésnyi távolság.
Az aszteroida fantáziarajza (forrás: NEWS NATION) .

A szikladarab 48 240 kilométer/óra sebességgel süvít el a bolygónk közelében. Az objektum az úgynevezett Apollo aszteroidák közé tartozik, amelyek pályája keresztezi a Földét, és ezért potenciálisan veszélyesek
A 2019 UR2 pályaadatainak számítása azt mutatja, hogy a következő néhány évszázadban nem valószínű egy Földdel való ütközés, ami jó hír, mert egy karambol óriási pusztítást idézne elő.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
16
  Az időutazás lehetetlen- bizonyítva!
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Azt mondják, Albert Einstein elméletileg bebizonyította, hogy az időutazás lehetséges. Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy Stephen Hawking a gyakorlatban igazolta, hogy az időutazás lehetetlen. A kísérlet éppen annyira egyszerű, mint amennyire ötletes.A tudós tartott egy úgynevezett időutazó partit, méghozzá 2009. június 28-án, amire a jövőből érkező személyeket hívott meg. De csak másnap, vagyis június 29-én hirdette meg az eseményt, vagyis a partin tényleg csak az tudott volna részt venni, aki képes visszautazni az időben. Talán mondani sem kell, de az eseményen Hawking teljesen egyedül maradt, ezzel bizonyítottá vált, hogy a jövőben soha senki nem fogja megépíteni az időgépet. Mert a következő, mondjuk egymillió év során nagyon sokan tudomást szerezhetnek Hawking különleges rendezvényéről és ha rendelkezésükre áll az időugró masina, akkor megtehetnék, hogy felbukkannak Hawking mellett – a tudós legnagyobb meglepetésére.

Azonban, mint tudjuk, a parti már régen véget ért és egyetlen vendég sem érkezett. Vagyis soha nem fog megvalósulni az időutazás.

forrás:/hihetetlenmagazin/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
11
  Felvázolják a sötét anyag és sötét energia eloszlását
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Két új eszközről is befutottak az első képek, amelyek révén jobban megértjük majd az Univerzumot.
A csillagászok (és sok laikus) számára továbbra is komoly fejtörést okoz, hogy nem ismerjük a Világegyetem pontos összetételét, a látható anyag ugyanis ennek csak egy kisebb részét teszi ki. A szakemberek most, csaknem egyszerre, két új eszköz első képeit is megkapták, ezek révén pedig idővel eljuthatunk oda, hogy részletesen is felvázolhatjuk majd a sötét anyag és a sötét energia pontos eloszlását.


Német kutatók jelezték a napokban, hogy megérkeztek az eROSITA névre keresztelt új űr-obszervatórium első felvételei, amelyek egyrészt a szomszédos Nagy Magellán-felhő, valamint az igencsak távoli, tőlünk mintegy 800 millió fényévre lévő, A3391/3395 néven jelzett klaszterek rendszerét, annak szerkezetét mutatja meg nekünk.Az eROSITA névre keresztelt új űr-obszervatórium (kép: ESA)

Fontos részlet, hogy az eszköz ezúttal röntgensugarakkal operál, ezek pedig nemcsak a galaxisok középpontjában lévő szupermasszív fekete lyukakat, hanem a forró gáz eloszlását, valamint az SN1987A-hoz hasonló szupernóva-maradványok lenyomatait is látványosan ábrázolják. A tervek szerint 4 évig tartó, közös orosz-német küldetés esetében a klaszterek jelentik a fő célpontot, itt a szakemberek azt remélik, hogy akár 100 ezer ilyen rendszert, valamint aktív fekete lyukak milliót figyelhetjük majd meg, ezzel pedig magát az Univerzumot is jobban megértjük majd.

Október második felében a Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) első fotói is megérkeztek, ezek azonban már az arizonai Mayall-teleszkóp révén készülhettek el. Nevének megfelelően ez az eszköz nemcsak a galaxisok közötti távolságot, hanem a sötét energia eloszlását is felvázolja majd nekünk, ezzel pedig a Világegyetem szerkezetét is részletesebben megismerhetjük. A fény spektrumának, valamint a kémiai elemek lenyomatának vizsgálata nagyon körülményes munka, és bár itt a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) révén több mint egymillió galaktikus vöröseltolódást térképeztünk már fel, ezek azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy az úgynevezett sötét energia jóval nagyobb arányban van jelen. A DESI a maga részéről több tízmillió ilyen vöröseltolódást vázol majd fel nekünk, akár 10 milliárd fényéves távolságban, ezzel pedig egy jóval részletesebb és pontosabb térképet kapunk majd.

Az adatok révén elméletileg választ adhatunk majd arra a kérdésre, hogy vajon a sötét energia egy kozmológiai állandó, vagy esetleg egy változó érték, itt pedig számos, a gravitációval kapcsolatos elméletet negligálhatunk majd, ezzel egy időben visszaigazolva Einstein általános relativitáselméletét.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
11
  Nem fogja elhinni, a dinoszauruszok a galaxis másik végén éltek
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A fenti cím nem azt jelenti, hogy az őshüllők egy másik planétáról pottyantak a Földre. Sok-sok millió évvel ezelőtt szülőbolygónk még a Tejútrendszer egy másik pontján volt jelen.
A NASA egyik kutatója, Jessie Christiansen animációt készített arról, milyen elképesztően hosszú ideig uralták az őshüllők a Földet, és mi, emberek milyen rövid ideje vagyunk jelen a bolygón. Ennek szemléltetéséhez a Naprendszer Tejútrendszeren belüli mozgását modellezte.


A Nap körülbelül 250 millió év alatt kerüli meg egyszer a galaxisunk centrumát. Amikor bolygónk utoljára a jelenlegi pozícióban volt, a dinoszauruszok épp hogy megjelentek a planétán.Mire a legikonikusabb fajok – például a rettegett Tyrannosaurus rex – kifejlődtek, és teljesen meghódították a világot, a Naprendszer éppen a Tejút egy másik részén helyezkedett el. A video inditásához Katt ide!

A videó természetesen csak erősen leegyszerűsítve szemlélteti az eseményeket, a csillagok, naprendszerek mozgása ennél jóval komplikáltabb; példának okáért a Tejút belsejéhez közelebb eső bolygórendszerek sokkal gyorsabban mozognak, mint a centrumtól távol lévők, és még a keringési pályák is eltérnek. Sőt, maga a Tejútrendszer is mozog, egyre közelebb kerül az Androméda galaxishoz. Mindezek miatt csak látszólag érkezünk vissza ugyanarra a pontra, a kozmikus szomszédságunk eközben teljesen megváltozik.

Szerencsére a Naprendszer galaktikus pályája nem esik közel a Tejút centrumához, ahol erős sugárzás, és barátságtalan környezet uralkodik, ennek is köszönhető, hogy a Földön jelen lehet az élet.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
11
  Közösen kutatja a földönkívüli életet a NASA és a SETI
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A NASA TESS névre keresztelt űrteleszkópja kapcsán már többször írtunk arról, hogy további érdekes példányokkal bővülhet a meglévő exobolygó-katalógus, itt legutóbb pedig már egy igencsak érdekfeszítő égitestről is beszámolhattunk. Most a SETI illetékesei közölték, hogy a megfigyelt exobolygókat ők is tüzetesebben megvizsgálják.

A két szervezet összefogását a napokban jelentették be az amerikai fővárosban, bár ez jelen pillanatban a SETI, valamint a TESS-projekt részleges összefonódását jelenti csak, hiszen az ez utóbbi keretében megfigyelt és visszaigazolt távoli bolygókat a SETI Breakthrough Listen hálózata is megfigyeli majd, az élet jelei után kutatva. Az orosz milliárdos, Jurij Miller, által még 2015-ben alapított program kifejezetten ez, vagyis a földönkívüli élet jelei után kutakodik, bár azt még a SETI részéről is elismerik, hogy nem pontosan tudják, mi alapján dől majd el a lényeg.A SETI a TESS által megfigyelt exobolygókra is kiterjeszti megfigyeléseit.

Kénytelenek ugyanis kijelenteni, hogy bár az elmúlt években sikerrel eltávolították magukat és a szervezetet az UFO-k és az áltudományok területétől, itt még mindig nem igazán tudjuk, hogy mit is kellene megfigyelni ahhoz, hogy visszaigazoljuk a földönkívüli élet jelenlétét. A legtöbb esetben az élet jelenlétét a technológia visszaigazolásával helyettesítjük be, miközben az is komoly lehetőségként merül fel, hogy a Marson előbb fogunk mikrobákra bukkanni, mint egy távoli galaxisban intelligens idegenekre. Itt továbbra is nagy adag türelmet javasolnak, ami a projektben résztvevők számára is szinte kötelező, hiszen nagy előrelépésre nincs garancia, viszont a TESS által visszaigazolt mintegy ezer további exobolygó mindenképpen érdekes célpontnak számít, így ennek kapcsán hamarosan talán további izgalmas fejleményekről számolhatunk majd be.

A munkában a Listen-hálózat több teleszkópja is részt vesz majd, ezek között a Green Bank és a Parkes, a MeerKAT, valamint az Automated Planet Finder érdemel említést, de egyes partnerek eszközei (így például a VERITAS, a NenuFAR, a FAST, a Murchison Widefield Array, a LOFAR írországi és svédországi állomásai, a Jodrell Bank Observatory és az e-MERLIN, a Keck Observatory, illetve a Sardinia Radio Telescope) is bekapcsolódnak majd ebbe, mint ahogy a SETI Institute saját, Allen Telescope Array, névre keresztelt állomása is kiveszi majd részét ebből.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák