+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
15
  A globális átlagnál gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a Földközi-tenger térségében
A globális átlagnál jóval gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a Földközi-tenger térségében, és ez fenyegetést jelent a régió élelmiszer- és vízkészleteire – figyelmeztetnek kutatók egy új tanulmányban.
„Világviszonylatban ez a klímaváltozás által leginkább érintett régiók egyike”– mondta Nasser Kamel, a Mediterrán Unió főtitkára, a több mint 600 kutatót tömörítő Mediterranean Experts on Climate and Environmental Change (MedECC) nevű szervezet által készített tanulmány ismertetésekor.
Az iparosodás előtti korszakhoz képest mostanra 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a térségben, ami meghaladja az 1,1 Celsius-fokos globális átlagot.

A Földközi-tenger térsége három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika egyes részeit foglalja magába. A régióra enyhe, esős telek és forró, száraz nyarak jellemzőek.
A kutatók előrejelzései szerint 2040-re 2,2 Celsius-fok lesz az átlaghőmérséklet emelkedése a térségben, és a század közepére a régió bizonyos részein akár a 3,8 Celsius-fokot is elérheti. Emellett rendszeresebbé, illetve intenzívebbé válnak az aszályok.


A hőmérséklet-növekedéssel párhuzamosan a csapadékmennyiség csökkenni fog a következő évtizedekben. Egyes területeken, például a Balkánon és Törökországban akár 30 százalékkal is csökkenhet a csapadék mennyisége, miközben a heves esőzések gyakoribbá válhatnak.
Az emelkedő hőmérséklet és a csapadék hiánya hozzájárul a kiszáradáshoz, ami fenyegetést jelent a térség élelmiszer- és vízkészleteire nézve.

A térségben élő vízszegény emberek száma a 2013-ban becsült 180 millióról várhatóan eléri és akár meg is haladja a 250 milliót a következő két évtizedben. A terményekre a gyengülő talajminőség, az aszályok és hőhullámok, míg a tengeri élővilágra a túlhalászat és az egyes fajok eltűnéséhez vezető melegedő tengervíz jelent fenyegetést.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
12
  Pályán az ICON
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Az ICON (Ionospheric Connection Explorer) az amerikai űrügynökség Explorers programjának keretében épült. A tudományos program a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) vezetésével zajlik. A kis műhold tömege 281 kg, tervezett működési élettartama 2 év. Feladata a földi légkör felső, főleg ionizált részecskékből álló rétegének vizsgálata, napi és évszakos változásainak felmérése. Az ICON adatai segítségével a földi időjárás és a naptevékenység hatására alakuló űridőjárás közötti kapcsolatot igyekeznek felderíteni a kutatók. Az eredményektől azt remélik, hogy a rádiós távközlés és szintén rádióhullámokon alapuló műholdas helymeghatározás (GPS) javulását is elősegíthetik majd.

Korábban azt gondolták, hogy az ionoszféra állapotát elsősorban a közvetlenül a Napból érkező ultraibolya sugárzás és a napszél részecskéi határozzák meg. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az alatta levő légrétegek mozgása is jelentős befolyással van az ionoszféra. Az ICON fedélzetén négy tudományos műszercsomag kapott helyet. Ezek a semleges részecskék mozgási sebességét és a termoszféra hőmérsékletét, az ionoszféra vastagságát és összetételét és a műhold környezetében az elektromágneses teret mérik.Repülőgépről, egy Pegasus-XL rakétával állt pályára a NASA műholdja, hogy a légkör és a világűr határvidékét kutassa. A 288 kg tömegű ICON műhold. (Fantáziakép: NASA)

A NASA 2014-ben választotta az Orbital Sciences (jelenleg már Northrop Grumman Innovation Systems) légi indítású Pegasus-XL rakétáját az ICON pályára állításához. Magának az űreszköznek az építésére is az Orbital Sciences kapott megbízást. A műhold 575 km magasságban, 27°-os hajlásszögű pályán működik majd. A rakéta a Stargazer nevű, Lockheed L-1011 típusú repülőgép aljára erősítve hagyta el a földet, pontosabban a floridai Cape Canaveral katonai bázis futópályáját. Az Atlanti-óceán fölött végrehajtott indítás időpontja október 11-én, magyar idő szerint 3:59 volt. Az indítás rendkívül sokat késett. Tavaly november elején például már a levegőben való repülés közben (!) fújták le a startot.

Az eredetileg még 2018. júniusra beütemezett start a rakétával kapcsolatos problémák miatt elmaradt. Mindez akkor derült ki, amikor a tervezett starthelyszínre, a csendes-óceáni Kwajelein-atollra (Marshall-szigetek), az ottani amerikai légitámaszpontra szállították a hordozóeszközt és a műholdat. A NASA és a Northrop Grumman akkor úgy döntött, hogy további tesztelés céljából visszaviszik a Pegasust Kaliforniába. A Pegasus-XL elektronikus rendszerével felmerült problémák a jelek szerint igen makacsnak bizonyultak, emiatt húzódott ennyit a start.
Indulás Kaliforniából a Kwajelein-atoll felé. A műhold 2018. június 14-ére tervezett startját végül el kellett halasztani, és időközben a helyszín is átkerült Floridába. (Kép: UC Berkeley)

Pegasus rakétával 1990 óta 43 indítást végeztek, a legutóbbit 2016-ban. Az előző 29 próbálkozás mind sikeres volt, az utolsó szerencsétlen kimenetelű start még 1996-ban történt. A Northrop Grumman megrendelései közt egy sincs Pegasus rakétára az ICON után.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
11
  A sör egészségesebb, mint gondolnád: a szívrohamtól is megvéd
Kategória: Életmód - Közzétette: nordi
szerző: Gyergyai-Szabó Mariann

Az alkoholfogyasztást sokan egészségkárosító tevékenységként aposztrofálják, a visszafogott mennyiségben elszürcsölt italok azonban jótékony hatással is rendelkezhetnek. A vörösbor kedvező tulajdonságait már régóta ismerjük, itt az ideje lerántani a leplet a sör hasonló hatásairól. A habos nedű ugyanis nemcsak a szívrohamtól véd meg, hanem még a csontokat is erősíti. De lássuk csak sorban a részleteket! - Mi mindentől véd meg minket a sör?

A vesekőtől - A sörfogyasztás és a vesekő kialakulásának fordított arányosságára hívják fel a figyelmünket a Helsinki Egészségügyi Intézet finn kutatói, akik 27.000 középkorú férfit vizsgáltak. Megállapították, hogy minden egyes elfogyasztott üveg sör 40%-kal csökkenti a vesekő kialakulásának rizikóját, hiszen a sörben található víz és az alkohol egyaránt növeli a vizeletáramlást, ezáltal csökkentve a kő kialakulásának veszélyét. Az alkohol ráadásul fokozza a kalciumkiválasztást, amely a vesekő egyik fő alkotója.A szívrohamtól - A sörfogyasztás felére csökkentheti a szívroham esélyét. Ezt támasztja alá az a – 2016-os, 80.000 felnőtt részvételével, a pennsylvaniai Scranton Egyetemen végzett – kísérlet, amely szerint napi egy-két üveg sör csökkenti a stroke, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét

A stroke-tól - A stroke leggyakoribb típusa akkor alakul ki, ha vérrögök akadályozzák a vér és az oxigén agyba áramlását. Ha sört iszunk, az erek rugalmasak maradnak és jelentősen javul a véráramlás. Ez alapján a Harvard Egyetem és az Amerikai Stroke Társaság munkatársai is rámutattak arra, hogy a mértékletes sörivók akár 50%-kal csökkenthetik a stroke kialakulásának esélyét.

A csonttöréstől - Bár a sör magas szilíciumtartalma segíti a csontnövekedést, érdemes mértékletességre törekednünk. A massachussettsi Tufts Egyetem tanárai hangsúlyozzák, hogy míg napi egy-két pohár sör jelentősen csökkenti a csonttörés esélyét, ennél nagyobb mennyiség már pont ellenkező hatást fejt ki.


A diabétesztől - A Harvard kutatói 2011-ben megállapították, hogy azok a középkorú férfiak, akik napi egy-két pohár sört isznak, 25%-kal is csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A sör továbbá jó forrása az oldódó rostoknak, amelyek jelentős szerepet játszanak a vércukorszint kontrollálásában

Az Alzheimer-kórtól - Már 1977-ben kimutatták, hogy az absztinensekhez képest a sörfogyasztóknál 23%-kal kisebb mértékben alakul ki a kognitív képességek romlása, Alzheimer-kór vagy a demencia egyéb formája. Ennek hátterében az állhat, hogy a sörfogyasztás kedvezően hat a szív- és érrendszerre, ez kihat a jó koleszterinszintre, ezáltal javul a vérkeringés, illetve az agy működése. A sör szilíciumtartalma védelmet biztosít az agy számára az alumíniummal szemben, amely az Alzheimer-kór kialakulásáért tehető felelőssé.

Az álmatlanságtól - A sör az egyik legtermészetesebb altató, mert serkenti a dopamintermelést. Az Indianai Orvosi Egyetem kutatói úgy látják, már egyetlen korty, egész pontosan 15 ml, vagyis egy evőkanálnyi sör elegendő ahhoz, hogy megemelkedjen az agyban a dopaminszint és az ember nyugodtabbnak érezze magát.

A hályogtól -Ha túl sok alkoholt iszunk, könnyen elhomályosulhat a látásunk. Viszont ha sikerül eltalálnunk a megfelelő mennyiséget, az jótékonyan hat szemeink egészségére. A Nyugat-Ontarioi Egyetem kutatói szerint a sörben található antioxidáns megvéd a mitokondriális károsodásoktól. Hályog pedig akkor alakul ki, amikor megsérül a szemlencse mitokondriuma.A gyulladásos betegségektől -Meglepően hangzik, ugye? Az Idahoi Egyetem munkatársai szerint viszont még ez is lehetséges, mert a komlóban található savak képesek megállítani a baktériumok szaporodását és a betegségek terjedését. A tudósok remélik, hogy sikerül kinyerni azt az összetevőt, amely a jövőben aktív szerepet játszhat a gyulladásos és daganatos betegségek kezelésében.

A súlygyarapodástól -Gyakran halljuk, hogy az alkoholfogyasztás kedvezőtlenül hat a vonalainkra, az Oregoni Állami Egyetem kutatói szerint azonban segítségünkre lehet egy-két pohár sör, ha le szeretnénk dobni néhány kilót. A kutatók olyan anyagot találtak a komlóban, amely csökkenti a metabolikus szindróma kialakulását. A rossz hír az, hogy több mint 1750 liter sört kellene meginnunk naponta a kívánt hatás eléréséhez.

Hiba lenne az alkoholt egészségünk zálogának tekinteni. Ennek ellenére érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a mértékletes sörfogyasztás kedvező hatást is kifejthet testi jóllétünkre. Természetesen a pozitív tulajdonságok nem helyettesítik az orvosi diagnózist és terápiát, ezért minden esetben kövesd orvosod tanácsait!

forrás:/life/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
11
  Megvan a Mátrix 4 főszereplője
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Yahya Abdul-Mateen II lesz a Mátrix negyedik részének egyik kiemelt szereplője, erről számolt be a minap a Variety - a színész Keanu Reeves-hez és Carrie-Anne Mosshoz csatlakozik, akik vissza fognak térni az eredeti trilógiából. Arról természetesen már nem szól a hír, hogy milyen karaktere lesz az Aquamanből és a Miből ismert színésznek, akit nemsokára a Kampókézben is láthatunk.A majd 20 éve bemutatott akció sci-fi, ha valaki nem látta volna egy disztópikus jövőt mutat be, amelyben az emberiség mesterséges intelligenciával rendelkező gépek alkotta szimulált valóságban él, ahol az embereket csak arra használják, hogy a gépek energiaforrásai legyenek. Thomas Anderson számítógép programozó azonban felismeri ezt az elnyomott létet, és az emberiség első számú reményévé válik az elnyomók megdöntésében.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
07
  14 friss projektet finanszíroz a NASA
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az amerikai űrügynökség kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy önálló robotot küldenek a Titánra, ez azonban még hosszú évekre van a megvalósítástól. Mivel jelen pillanatban a Hold van a célkeresztben, nem meglepő, hogy most további projektek finanszírozását jelentették be, amelyek között ide irányuló kezdeményezések is helyet kaptak, a SpaceX viszont már saját óriás-rakétáját is tesztelné.A Hold-program elősegítése közben azonban a SpaceX már az óriás-rakétát tesztelné.

A hivatalos bejelentésből megtudhatjuk, hogy összesen 14 további projektet finanszíroznának, ez pedig a Tipping Point névre keresztelt program sorrendben negyedik állomását jelenti. A legnagyobb összeget, 10 millió dollárt, a Blue Origin kapja meg, hogy a Holdon is előállítható üzemanyagot teszteljenek, a SpaceX pedig 3 millió dollárhoz jut, hogy az újratöltési rendszert tökéletesítsék saját megoldásukkal. A Skyre a Holdon található jeget szeretné felhasználni az üzemanyag helyi előállításához, ehhez szintén hozzájárulnak, míg a többi partner a fenntartható energiatermelés, a költségek lefaragása, az önálló navigáció és egyéb tevékenységek kidolgozása, a miniatűr műholdak, valamint a lakómodulok jobb monitorozása terén próbálkozhat további projektekkel, maximum 25 százalékos önrészt biztosítva.Elon Musk eközben újabb beszámolót tartott... a videó inditasához: Katt ide!

Elon Musk eközben újabb beszámolót tartott, a fent beágyazott élő közvetítés során már megemlítve, hogy a hatalmas Starship akár 6 hónapon belül orbitális pályára emelkedhet, hogy ott további teszteket végezzenek el. Ezt persze a kisebb, kontrollált próbálkozások előzik majd meg, legfeljebb 20 kilométeres magasságban, ahogy az a kisebb prototípus esetében is történt, miközben a Raptor névre keresztelt hajtóműveket is demonstrálták, statikus teszt, valamint számítógépes szimulációk formájában. Ami a cég és a NASA között nemrég felmerült némi feszültséget illeti, Musk leszögezte, hogy az erőforrások jó része továbbra is a Falcon-rakéták, valamint a Crew Dragon területén marad, tehát a Starship ezt nem befolyásolja hátrányosan.

Megemlékeztek a Falcon 1 2008-as első repüléséről, amely nélkül a SpaceX valószínűleg eltűnt volna a süllyesztőben – ezt reményeik szerint további sikerek követik majd.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
07
  Fabula
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Papp Gábor

Történt ,- nem is olyan régen - ,hogy megrohamozták és elözönlötték a hatalmas erdőt a migránsadejoszojék (egy újfajta, génmutáción átesett faj). Elszántságukban betörnek az erdőkerülő tiltakozására is . A helybéli őzek megriadva gyűltek össze az erdő bölcse elé .A junkerfarkas (egy génmutáción, néha a korláton is ) átesett ordas meghallgatta az erdőlakókat és bölcs döntésre határozta el magát : engedjétek be őket.

Fogadjátok be barlangotokba és ne nézzetek arra ,amikor randalíroznak. Tűrjetek és ne féljetek . Ne ijedjetek meg, ha átharapott (elmetszett) torokkal látjátok valamelyik erdőlakót. És attól se féljetek , hogy erőszak áldozatai lesztek , hiszen frissíteni kell a vért és a fajt…
– Nem kérünk belőlük, hangoztatják egyes erdőlakók, akik bölcsebben gondolkoznak, mint a junkerfarkas és falkája. A mi erdőrészünk a miénk, és másak nem telepedhetnek le ide , mert azok az idegen erdőből jött fajták , csak rombolást és szomorúságot hoznak be hozzánk…

Túl a ''Nagy vizeken'' él (még mindig ) egy kiöregedett, két mutáción átment gazdag sárkány ,aki elindította ezt a folyamatot. Riadás , terror , szemfogak kattogása érződik , hallatszik az erdő legbelsőbb bozótjaiból. Az őzikék , már-már egybeverődnek és sokan közülük kelet felé tekintve , ösztönösen várják a felszabadító medvét …

forrás:/FB/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
05
  Tíz űrsétát terveznek a Nemzetközi Űrállomáson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi

A Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósok három hónap alatt tízszer mennek űrsétára, hogy kicseréljék a napelemek akkumulátorait és megjavítsák a különböző berendezéseket – közölték pénteken a houstoni Johnson Űrközpontban tartott sajtóértekezleten.Október 21-én az űrhajózás történetében először egy női páros, Christina Koch és Jessica Meir lép ki a világűrbe

Kirk Shireman, az ISS programigazgatója elmondta, hogy az első öt űrsétán az új lítium-ionos akkumulátorokat szerelik fel a régi nikkel-hidrogén akkumulátorok helyett. További öt űrsétán az űrállomás külső részén elhelyezett Alfa-mágneses spektrométer javítását végzik el. A részecskefizikai kutatóeszköz a kozmikus sugárzás mérésével kutat sötét anyag és antianyag után.

Az első űrsétát már vasárnap végrehajtják. Christina Koch és Andrew Morgan amerikai űrhajósok 6,5 órán át tartózkodnak majd a világűrben, amelynek során két új akkumulátort helyeznek el, miközben harmadik amerikai társuk, Jessica Meir kezeli majd az űrállomás robotkarját. Az akkumulátorok mindegyike 194 kilogrammot nyom, ezért különösen nagy gonddal kell végezniük munkájukat az űrhajósoknak.

Október 21-én pedig az űrhajózás történetében először egy női páros, Christina Koch és Jessica Meir lép ki a világűrbe. Az első, kizárólag női űrsétát eredetileg márciusra tervezték, akkor Christina Koch partnere Anne McClain lett volna, az ISS-en azonban csupán egy megfelelő méretű űrruha volt, így az esemény meghiúsult. A nyáron azonban megoldódott a probléma, így októberben már remélhetőleg nem lesz semmi akadálya a női páros sétájának.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
05
  Ismét munkában az óceán takarítója
Még januárban számoltunk be arról, hogy kisebb-nagyobb problémák miatt ideiglenesen leállt az óceán megtisztítása, ezt pedig további tesztek, illetve a folyamatos optimalizálás követi majd a sorban. Most végre sor került az újraindulásra, ezt pedig rögtön siker koronázta.

A szervezet hivatalos bejelentésében arról olvashatunk, hogy a System 001/B névre keresztelt első, a tervezettnél kisebb méretű platform az egy teljes évet felölelő tesztelés után most sikerrel végezte el a számára kitűzött feladatot, itt pedig nemcsak a nagyobb méretű, szabad szemmel is jól látható különböző műanyag szemetet, valamint a halászok által alkalmazott nagyobb hálókat, de még 1 mm méretű mikroműanyagokat is sikerült elfogni, az óceán saját áramlására, a természetes körülményekre támaszkodva, azokat kihasználva. A sorrendben második kísérlet még júniusban indult, ismét Vancouver városából indultak útnak a szervezet hajójával, az eredetileg 7 évvel ezelőtt elindult kezdeményezés ezzel pedig pozitív hírekről számolhatott be.Megoldották a gondokat, a teszt végre sikeres volt (A videó inditásához: Katt ide! )

A mérnököknek egyszerre két fontos problémára kellett megoldást találniuk. Először az jelentett gondot, hogy komoly sebességbeli eltérés volt a rendszer, valamint a felszínen hánykolódó műanyag szemét között, itt viszont egy speciális horgonnyal sikerült lelassítani a platformot, hogy ezt követően a gyorsabb szemét szépen felgyűljön a kívánt pontokon. A második lépésben a felhalmozódó, egymásra rakodó szemét méretét kellett megfelelő módon kezelni, itt azonban a moduláris felépítés nagy segítséget jelentett, így a korlátot képező elemeket is módosították, méghozzá a helyszínen, így nem volt szükség a visszatérésre és a kikötésre. Innentől kezdve csak minimális mennyiségű szemét dobódott ki a rendszerből, vagyis a fő problémákat megoldották.A következő lépést a kisebb rendszer nagyobb testvérének kialakítása jelenti, ez a tervek szerint a System 002 néven mutatkozik majd be, amely jóval hosszabb ideig, eredményesebben halmozhatja majd fel a szemetet. Ennek sikeres üzemelését követően már a visszatért műanyag újrafeldolgozása lesz soron, ami szintén nem kis probléma.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Leáll az óceán megtisztítása Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
05
  A halál árnyékában - egy állatmentő feljegyzései
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Vidra Betty (PCAS Állatmentés)

Eljön a pillanat mikor annyira megkeseredik a lelked, hogy képtelen vagy már a normák szerinti "normális" életet élni. Képtelenné válsz önfeledten örülni és boldognak lenni. Megtanulod viszont azt, hogy a holnap most van! Ha naponta kell szembenézned a szenvedéssel és mások elmúlásával, a halál ezer arcával, ezáltal a saját léted mulandóságával is.... egy idő után óhatatlanul megkövesedik egy részed. Az a részed amelyik önfeledt lendülettel és boldogsággal tervezi a jövőbeni életét. Az a részed amelyik még évekkel ezelőtt tudott örülni, kikapcsolódni, gondtalanul nevetni. Mindez elmúlt. Vége. Nincs többé. Nem ezt akartad. Nem ezért csináltad, de ez lettél. Ezzé válsz.

Ez is a folyamat része. Beszélek itt önmagamról, de beszélek nagyon sok állatmentő sorstársamról is akik vagy még nem akartak vagy nem tudtak szembenézni ezzel vagy magukra ismernek. Van ami sosem változik már, és ez a keserű íz ami minden pillanatban ott van és rányomja bélyegét a létezésedre. Az a fajta keserű íz, ami már a részed és soha nem lesz édes. Amit elfogadsz vagy elviselsz. Egyszerűen megtanulsz vele élni és igyekszel elfogadni hogy ő már van. Benned van és már csak a haláloddal fog eltűnni, de lehet még azzal sem. Észrevétlenül leszel a folyamat része. Olyan mint egy vírus. Beléd mászik, meglapul és kellő időben lecsap és megmutatja az igazi arcát. Folyamatosan harcolsz ellene és az elején cserélődnek az erőviszonyok egészen addig, amíg végül maga alá gyűr, de életben tart. Meg nem gyilkol. Sokan megkérdezik tőlem "hogy bírod ezt minden nap lelkileg... Én belehalnék".
A válasz egyszerű...... Mi már rég belehaltunk csak nem vettük észre. Szóval eljön az a pont ahonnan már nincs visszaút.
Csinálod tovább, mert jobb már úgy sem lesz. Az állatok iránti szeretet és tenni akarás besétáltatott egy olyan csapdába amiből már nincs kiút. Nincs az a nyaralás, táj, alkohol, buli a barátokkal, ami feledtetni tudná veled a valóságot. A te valóságodat, melyet csak nagyon kevesek szeme lát tömény valójában és melyet csak oly kevesen értenek meg . Mikor a zenei fesztivál legjobb partyján még 3 pohár ital után is azon jár az eszed most ki hogy hal meg, mert te itt bulizol. Vajon holnap kit tudok megmenteni, kinek lesz rám szüksége és kiket kell kórházba szállítani. Kit kivel tudnék összerakni, hogy legyen még valakinek egy üres helyem.... Baromság. De ez van.

A képen: Betty Vidra (forrás: facebook)

A lelkiismeretfurdalás folyamatos érzés, ha nem a "dolgunkat" tesszük, hanem próbálunk "kikapcsolódni". Persze ez már rég nem az, de megtanulod ezt is nagyon jól eljátszani.... És elég lesz az illúziója is pont annyira, mint régen a valóságos érzésvilága. Nem siránkozásnak szánom eme írásomat, csupán válaszként a sok nekünk feltett kérdésre és megerősítésként állatmentő társaimnak. Ez az, amit nem lehet abbahagyni. Olyan mint a drog. Tudod hogy megöl mégis menned kell....

De van benne jó is, ha megtanulod a természetét. Lehet hogy a felhőtlen öröm és boldogság képességét örökre elvesztetted, de sokkal többet nyersz helyette. Valami olyat, amit csak az tud, aki így él, valami olyat amit csak átélni lehet, ki mondani, beszélni róla nem. Mert egyszerűen nincsenek rá földi szavak. A millió megváltott élet a sok hálás tekintet, a vizes puszik, örömfutkosások mind mind sokkal több fizetség néhány csak rólad szóló boldog óránál.

Élet a halál árnyékában..... Egy részem örökre az övék marad. Ezt már senki nem veheti el tőlük. Egy idő után pedig ami önfeladásnak tűnik mások szemében vagy lehet még önmagadnak is, átalakul egy természetes folyamattá, ami már csak a kívülálló szemnek ijesztő. A te szívednek teljesen hétköznapi, hogy a sorrend változott és nem, nem te vagy magadnak az első.

forrás:/facebook/Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
03
  Ősi fekete lyuk is lehet a kilencedik bolygó
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Egy ősi fekete lyuk is lehet a kilencedik bolygó egy új kutatás szerint. Az arXiv.org honlapon bemutatott tanulmány szerint a Naprendszer titokzatos és máig felfedezetlen objektuma lehetséges, hogy nem is bolygó, hanem egy ősi (primordiális) fekete lyuk.A kilencedik bolygó létének elmélete 2014 óta vált igazán népszerűvé a csillagászok körében, amikor először kezdtek komolyabban foglalkozni a témával. A tudósok a Kuiper-övben lévő objektumok csoportosulásai alapján kezdték gyanítani, hogy létezik a bolygó. (kép: NewScientist)

A Kuiper-öv a Naprendszer külső részén lévő törmelékgyűrű. Objektumai úgy csoportosulnak, hogy annak alapján feltételezhető, valami nagy dolog gravitációja vonzza őket.

A primordiális fekete lyukak (PBH) régi és viszonylag kicsi fekete lyukak, amelyek az ősrobbbanás után nem sokkal olvadtak össze. Úgy vélik, hogy az univerzum nagyon korai időszakában a sűrűség ingadozásának hatására alakultak ki. Az elméletek szerint a legkisebb tömegű PBH-k valószínűleg elpárologtak, a nagyobb tömegűek azonban még mindig léteznek, jelenleg is párolognak. Egyelőre nem sikerült ilyeneket közvetlenül megfigyelni.

Jakub Scholtz, a Durhami egyetem csillagásza és James Unwin, a chicagói Illinoisi Egyetem szakértője úgy vélik, hogy a primordiális fekete lyukak közelebb lehetnek a Földhöz az eddig véltnél. Tanulmányukban annak a lehetőségét tárták fel, hogy a titokzatos kilencedik bolygó - amelyről egyes elméletek úgy tartják, hogy a Nap körül 300-1000 csillagászati egységnyi távolságban kering - valójában egy régi és összetett fekete lyuk.

A tudósok két gravitációs anomália vizsgálatakor jutottak erre a következtetésre - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: MTI / arxiv.org / phys.org
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák