+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
23
  Szojuz MSZ-13
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A Szojuz MSZ-13 július 20-án – napra pontosan az amerikai Apollo-11 holdraszállásának 50. évfordulóján –, magyar idő szerint 18:28-kor emelkedett a magasba ugyanarról a starthelyről, ahonnan 1961-ben Gagarin utazásával az emberes űrrepülés egész korszaka elkezdődött. Az űrhajó parancsnoka a Roszkoszmosz képviseletében az orosz Alekszandr Szkvorcov. Két társai az ESA űrhajósa, az olasz Luca Parmitano, és a NASA képviselője, az amerikai Andrew Morgan.

A háromfokozatú Szojuz-FG hordozórakétát és a tetejére szerelt űrhajót csütörtökön szállították ki a megszokott módszerrel, vízszintes helyzetben, vasúton a kazahsztáni Bajkonur 1-es számú startállásához, ahol aztán függőleges helyzetbe emelték.A Szojuz MSZ-13 űrhajósai, balról jobbra: Morgan, Szkvorcov és Parmitano. (Kép: Andrey Shelepin / GCTC)

Kevesebb mint 9 perccel a startot követően az űrhajó elérte a Föld körüli pályát. A tökéletesen a menetrend szerint végrehajtott indítási műveletsorozatban kinyitotta napelemtábláit és kommunikációs antennáit, majd hajtóművei segítségével megkezdte a pályamagasság megemelését. A dokkolás tervezett ideje a kb. 400 km-es magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) magyar idő szerint vasárnap (21-én) 0:50 lesz, vagyis a művelet alig valamivel több mint 6 órával az indulás után történik. Néhány órányi további előkészület után a három utas átszáll az ISS-re, csatlakozva annak 60. számú személyzetéhez. Az űrállomáson Alekszej Ovcsinyin parancsnok, valamint két amerikai kollégája, Nick Hague és Christina Koch várja őket.

Az 53 éves Szkvorcovnak ez a harmadik űrrepülése, 2010-ben és 2014-ben már járt és dolgozott az ISS-en. Eddig összesen majdnem egy évet, 345 napot töltött a világűrben, ehhez adódik most – legalábbis a tervek szerint – a következő 201 nap. A fedélzeti mérnök, a 42 éves Luca Parmtano szintén gyakorlott űrutazónak számít, ez a második küldetése az ISS-re, ahol 2013-ban 166 napot töltött. Most a Beyond nevű programot hajtja végre az Európai Űrügynökség (ESA) számára. A következő személyzetváltás után, a 61. sorszámú ISS legénységnek ő lesz majd a parancsnoka. A 43 éves Andrew Morgan 2013-ban csatlakozott a NASA űrhajóscsapatához, most újoncként vesz részt űrrepülésen.

Szkvorcov és Parmitano várhatóan jövő február 6-án tér majd vissza a Földre a Szojuz MSZ-13 kapszulájában. Harmadikként velük együtt utazik vissza Christina Koch, aki még az előző Szojuzzal, idén márciusban ment fel. Ő ezzel egyhuzamban 328 napot tölt majd Föld körüli pályán. Morgan szintén tovább marad, ő jövő áprilisban tér haza – azzal a csapattal, amelyik szeptemberben indul a Szojuz MSZ-15-tel. A figyelmes olvasónak feltűnhetett, hogy a Szojuz űrhajók számozásából kimaradt az MSZ-14. Nem véletlenül, hiszen ez az űrhajó augusztusban emberek nélkül fog repülni. Az ok, hogy akkor először a hordozórakéta új, Szojuz-2.1a változatát (és hozzá a mentőrendszert) próbálják ki vele. Ezt a rakétát emberes űrhajókhoz eddig még nem használtak. Ha itt is beválik, a jövőben felváltja majd a megszokott Szojuz-FG variánst.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
23
  UFO-kövek, made in nagyon-nagyon-nagyon ősi China…
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Körösztös György

Roppant érdekes felfedezés történt ez év elején Kínában, azonban a fővonalas lakájsajtó „elfelejtett” tudósítani erről. Pedig lehetséges, hogy olyan leletekről van szó, amik alapvetően ingathatnák meg az emberek hitét a hivatalossá tett és annak megfelelően talán erősen torzított történelmünkkel kapcsolatosan. Nos, talán éppen ezért a nagy hallgatás?

A helyszín Szecsuan tartomány, a hatalmas Shuibuya gát környéke. A fura alakú tárgyakat-képződményeket útépítő munkások ásták ki a föld alól, amikor egy újonnan kijelölt építési területen dolgoztak. Miután nagy nehezen megszabadították a tárgyakat (képződményeket?) a föld terhétől, nagyjából el is állt a lélegzetük, hiszen világossá vált számukra, hogy olyasvalamire bukkantak, amivel még életükben nem találkoztak.Ezek a „kövek” ugyanis egy az egyben úgy néznek ki, mint a mindenki számára ismeretes UFO-észlelések beszámolóiban szereplő, földönkívülinek tartott azonosítatlan repülő objektumok. Csészealj forma, közepén egy csinos kis dudorral… Most komolyan, ha Ön találna rá egy halom ilyen UFO-kőre, akkor mit gondolna, mit talált? Osztaná azoknak a kételkedőknek a véleményét, akik szerint nem történt semmi különös, csupán a természetes erózió, a víz és a szél munkája csiszolta ilyen megtévesztő módon szabályosra és ismerős formavilágúra ezeket a köveket? Eléggé röhejes állítás, igaz? Már csak azért is, mert ezek a tárgyak (képződmények?) évmilliókon át a föld alatt pihentek, vagyis példának okáért a szél nehezebben lehetett rájuk bármilyen hatással… A föld alá szivárgó víz pedig látható módon remek fazekas módjára varázsolt a kövekből egyfajta műtárgyat… VÉLETLENÜL – természetesen.

A kínai UFO-kövek átmérője nagyjából 1,6 méter, de akadnak ennél kisebb és nagyobb darabok is. Súlyuk hozzávetőleg 100-120 kg lehet. A kormeghatározás szerint valamikor a paleozoikumban jöhettek létre ezek a módfelett érdekes formációk, vagyis abban a földtörténeti korszakban, amelynek végét kb. 251-252 millió évvel ezelőttre teszik a tudósaink. Ugyebár a történészek, régészek álláspontja szerint akkoriban ezen a bolygón nem volt semmi és senki, aki ilyesféle szobrászati tevékenységet folytathatott volna. Csakis az Erózió nevű művész, amely úgy gondolta, hogy jó poén lesz évmilliókon át szabályos korong alakúra erodálni néhány követ…

No persze pusztán képek alapján nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de azért miért is ne feltételezhetnénk, hogy nem a jelenlegi emberiség az első értelmes faj, amelynek a Föld otthont adott? Hiszen bolygónk mintegy 4 és fél milliárd éves és a tudomány jelenlegi álláspontja szerint legalább 2 és fél milliárd éve vált egészen elviselhető, lakható hellyé. Két és fél milliárd éve… Elődeink, a hominidák kb. 7 millió évvel ezelőtt barangoltak az akkor még műanyagmentes szavannákon. 2 és fél milliárd év – 7 millió év… Szóval van esély arra, hogy talán nem mi vagyunk az első, igaz?

Így lehetséges, hogy a kínai UFO-köveket egy olyan értelmes faj egyedei alkották, akik láthattak ezekhez az UFO-kövekhez hasonló repülő tárgyakat az égen és ilyen módon állítottak azoknak emléket. Éppen úgy, ahogyan a Cargo-kultusz egyébként bizonyítottan működik ugyebár.

forrás:/Hihetetlen Magazin/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
23
  Levegőből csinál élelmiszert egy finn cég
Egy finn cég, a Solar Foods levegőből csinál élelmiszert, egy fehér, lisztszerű és -ízű anyagot, írja a Big Think. A Solein nevű por fehérjeforrás, 50 százaléka fehérje, 5-10 százaléka zsír, 20-25 százaléka pedig szénhidrát. Mi kell hozzá? Víz, áram és széndioxid. A tervek szerint 2021-re több élelmiszer alapanyaga is lehet - és a globális felmelegedés ellen is kiváló.A Solein alig használ termőföldet, ráadásul a globális felmelegedés ellen is hasznos.

Először turmixokban, joghurtokban találkozhatunk majd a Soleinnel. Az eljárásban a levegőből nyerik ki a széndioxidot, majd vízzel, tápanyagokkal, vitaminokkal dúsítják, mindezt teljesen megújuló napenergiából származó árammal végezve. Az áram egy fermentációs folyamatot katalizál.

Hogy a Solar Food ötlete nem humbug, az is mutatja, hogy az Európai Úrügynökséggel is együttműködnek, hogy az űrállomáson, a bolygón kívül is lehessen élelmiszert előállítani. A Soleinből emellett húsmentes hús is előállítható lesz.
A Solein alig használ termőföldet, elhanyagolható lesz a vízszükséglete a többi állattartási módszerhez képest. A cég nagyratörő tervei szerint a Solein 2050-re meghatározó fehérjeforrrása lesz a világ 9 milliárd lakosának.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
20
  Tűzgömbbé változott a SpaceX űreszköze
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A SpaceX űrvállalat jelenlegi fő célja az, hogy embert juttassanak a Marsra, ehhez pedig különleges rakétarendszerre lesz szükség. A cég július 16-án a Starship Super Heavy prototípusának, a Starhopper hajtóművét tesztelte, a kísérlet azonban nem hozott sikert – írja a Space.com. l.Az esetről készült videón az látható, hogy a rendszer ugyan működésbe lép, de nem sokkal később
hatalmas tűzgömb alakul ki az űreszköz körül ( A videó inditásához; Katt ide! )

A szakértőknek sikerült leállítaniuk a Starhoppert, a későbbi vizsgálat pedig felfedte, hogy a prototípus belső rendszerei több helyen sérültek.
A Starship név a Big Falcon Rocket második fokozatát és űrhajóját jelöli, amely egy nap 100 embert és különböző felszereléseket fog szállítani a világűrben. A prototípus még a tesztek elején jár, egyelőre a hajtómű is fejlesztés alatt áll.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
20
  Engem is klónoztak az idegenek...
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Fekete Zsolt „Vizuális történetmesélő”

Szilveszterkor ufót láttam az égen. Leszállt a kertünk végében, és fura kis szerzetek léptek ki belőle, olyan gülü szemekkel.Megkérdezték telepatikus úton, nincs-e kedvem velük tartani egy kis bolygóközi utazásra. Velük van Michael Jackson, Elvis Presley, és néha Pataki Attila is.
Érthetően elmagyaráztam nekik, hogy reggel mennem kell dolgozni, így aztán vettek tőlem egy kis DNS-t, és tovább repültek a sötét égen, a Hold irányába.
Én akkor nem kérdeztem, ők meg nem mondták meg, mire kell nekik a DNS-em

Tegnap egy hologramos üzenetet várt otthon. Az idegeneknek sikerült engem klónozniuk, és ufó-lányok hordták ki az ottani „engem” illetve „minket.”
Az üzenet szerint az első eresztés jól sikerült, szépen fejlődünk! Mutatták is azokat az izéket. Aranyosak, csak randák, nem úgy, mint én!

Megkérdeztem tőlük telepatikus úton: „Lehetséges-e, hogy véletlenül elcserélték a DNS-t, mivel itt a földön is szoktak összekeverni újszülötteket.
Azt válaszolták hangokkal a fejemben: „Azért, annyira ne legyek már elszállva magamtól! Ha tetszik, ha nem, azok az izék mind tőlem vannak!”

Azt is mondták még, hogy kezdenek kifogyni a cuccból, ezért hamarosan újra meglátogatnak.
Italt öntöttem a poharamba, rágyújtottam, és örömmel konstatáltam: apa lettem!

forrás:/fb/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
20
  De mégis hogyan tudta nyomát veszíteni egy tonna kokainnak a román rendőrség?
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: papmeli

Ügyészségi vizsgálat indul a Fekete-tengeri drogfogás ügyében.
Hova tűnhet el csak úgy nyomtalanul 30 zsák, azaz szinte egy tonna kokain? – erre a kérdésre kell felelniük a tulceai rendőröknek, akik ellen munkahelyi gondatlanság gyanújával indult eljárás.


A román rendőrség vezetője, Ioan Buda rendőrkapitány hétfőn jelentette be, hogy ügyészségi eljárást kezdeményezett a tulceai rendőrőrs kábítószer- és szervezett bűnözésellenes osztályának tagjai ellen amiatt, ahogy a Fekete-tengeri nagy kokainfogás ügyét kezelték.Buda szerint a tulceai rendőrök értesültek a nem mindennapi fogásról, de nem jelentették időben.

Sőt, amikor helyzetben voltak, akkor sem tudták „megmenteni” a kábítószercsempészektől a fogás egy részét, 30 zsák keménydrogot. A román rendőrség azután kezdett el vizsgálódni, hogy a G4Media.ro terjedelmes anyagban számolt be a tulcea rendőrök mulasztásairól.

Az újságírók két kézre került kábítószercsempész, fuvarozással foglalkozó szerb állampolgár vádiratából derített fényt a rendőri mulasztásra. Ebből kiderült, hogy Sarichioi településen egy portás 30 zsák kokaint talált egy zárt teherkocsiban,
amit jelentett a rendőrségnek, ezt a szerbek zárták kulcsra és hagytak ott kulcsostól, miután összevesztek amiatt, hogy hiányzott a kábítószerből.

Nos, portásunk kivett egy zsákkal az értékes áruból és odaadta a helyi rendőrőrs vezetőjének, azonban amíg ennek sikerült riasztani kollégáit, a szerbek visszajöttek és átpakolták az árut egy másik járműbe. A kiérkező rendőrök már csak egy rakomány WC-papírt találtak.

A vádirat szerint a csempészek két külön teherkocsival léptek le, egyiküket Buşteni-ban, másikat a Vaskapunál érték utol a rendőrök, de a drognak hűlt helyét találták. A román rendőrség szerint az egy tonnányi kokain még mindig az országban lehet, csak éppen fogalmuk sincs, hogy hol.

forrás:/foter.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
18
  50 évvel ezelőtt indult el az Apollo-11 a Holdra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Ötven éve járt először ember a Holdon, ebből az alkalomból több megemlékezést is tartanak a héten az Egyesült Államokban. Elsőként Neil Armstrong lépett a Hold felszínére, ő hét éve meghalt. Buzz Aldrin volt a második, ő még él, és azt mondta, nagy baj, hogy a tudomány megrekedt, már ami a holdraszállásokat illeti.Ötven évvel ezelőtt: Az első ember a Holdon

A Washington-emlékműre vetítették annak a 110 méteres rakétának a képét, amelyik az Apollo-11 legénységét szállította ötven évvel ezelőtt a Holdra. Így emlékeztek meg az amerikai fővárosban a történelmi eseményről.
Ebből az alkalomból állították ki hosszú idő után most először Neil Armstrong űrruháját is, amelyet az űrhajós a Holdra szálláskor viselt.

"Az a férfi, akin ez a szkafander volt, nemcsak tudományos eredményt ért el, hanem a nemzetünket sőt az egész világot összehozta" – jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök az elsőként Holdat érő asztronautáról.
Neil Armstrong hét éve meghalt, két társa viszont még él. A 88 éves Michael Collins maga is részt vett a Cape Canaveral-i ünnepségeken. "Hatalmas teher nyomta a vállunkat. Tudtuk, hogy mindenki, a barátok és ellenségek is bennünket figyelnek, ezért a lehető legjobbat akartuk kihozni magunkból" – mondta az űrhajós.

A 89 éves Buzz Aldrin pedig a napokban azon lamentált, hogy a Holdra szállás óta nem történt fejlődés ezen a területen.
Az Apollo 11-et 1969. július 16-án lőtték fel a Kennedy Űrközpontból. Két asztronauta négy nappal később szállt le a Föld égi kísérőjén. A Holdra szállást a legtöbben fontos fejezetnek tartják az emberiség történetében, bár időről időre akadnak, akik megkérdőjelezik az esemény megtörténtét.

forrás:/atv/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
18
  Az amerikai légierő figyelmezteti az internetező fiatalokat, hogy nagyon veszélyes lenne megrohamozni az 51-es körzetet
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Több mint egymillió ember visszaigazolt egy viccből létrehozott Facebook-eseményt, ami arra toboroz embereket, hogy szeptember 20-án megrohamozzák az amerikai légierő nevadai teszt- és kiképzőbázisát, ismertebb nevén az 51-es körzetet.Az esemény leírása szerint a résztvevők az UFO-tematikájú turistaközpontnál találkoznak, itt megbeszélik a bejutást, majd megrohamozzák a szigorúan őrzött létesítményt, hogy végre megnézessék maguknak a földönkívülieket.

Az amerikai légierő most azt közölte, látták a szerveződő eseményt, és figyelmeztetik az embereket, hogy a körzetet a légierő tesztekre és kiképzésre használja, így a belépés minden esetben nagyon veszélyes.
Az 51-es körzet a világ UFO-hívőinek egyik központi helye, ugyanis számtalan, földönkívüliekkel kapcsolatos történet és UFO-észlelés kapcsolódik a lezárt és őrzött zónához.

forrás :/VilagHelyzete/

kapcsolódó: Mert mindannyiukat nem tudják megállítani Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
16
  Mintát vett az aszteroidáról a japán szonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A japán űrügynökség Hayabusha 2 névre keresztelt küldetését gyakorlatilag annak elindulása óta figyelemmel követjük, elsősorban azért, mert a Ryugu aszteroida megközelítése, majd pedig az azon való leszállás kiemelt jelentőségű fejlemény. Most második alkalommal valósult meg a landolás, ezt követően pedig a mintavétel is összejött.Több felvétel igazolja a sikeres manővert, valamint a mintavételt, jöhet a visszatérés

A JAXA hivatalos beszámolóját számos felvétel egészíti ki, ami annak köszönhető, hogy egyszerre 2 kamera is rögzítette a fontosabb eseményeket. A főkamera a navigációs feladatokban segít, míg a finanszírozás tekintetében közösségi alapokra helyezett második példány már a mintavételi eszköz mellett területet mutatta meg nekünk, így nemcsak magát a leszállást, hanem egy, a közelben elhelyezkedő kisebb kődarabot is szemügyre vehettünk, mégpedig a mintavétel előtti és utáni pillanatokban, jól érzékeltetve ezzel a két állapot közötti különbséget. A megközelítés ezúttal is hosszú órákat vett igénybe, az illetékesek nagyon óvatosan csökkentették a távolságot, majd pedig (a célterületet jelző, korábban kibocsátott fehér anyagot megpillantva) megkezdődött a leszállás.

A sikeres manőver után egy tantálból készült golyó segítségével ütöttek apró sebet az aszteroidán (azért választották ezt az anyagot, mert maga az objektum nem tartalmaz ilyen összetevőt, vagyis a minta szennyeződése esetén ezt nyugodtan figyelmen kívül hagyhatják), a kilövellő törmelék egy részét pedig befogták, hogy ez az erre kijelölt tartályban eltárolva várja további sorsát. Korábban egy kisebb rézbombával alakítottak ki mesterséges krátert, az áprilisi próba után most azonban a mintavételen volt a hangsúly, itt pedig elsősorban a felszín alatt lévő anyagok iránt érdeklődnek, hiszen ezeket jóval kisebb behatás érte az idők folyamán.

A szonda a tervek szerint az év végén hagyja el a helyszínt, ezután nagyjából egy éven át utazik majd vissza a Földre, immár értékes mintáival együtt.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Hayabusa-2: sikeres mintavétel a földközeli kisbolygó felszínéből Katt ide!
Készül a japán Hayabusa-2 Katt ide!
A lövés nyoma Katt ide!
Leszálltak a japán miniszondák az aszteroidán Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
16
  Mert mindannyiukat nem tudják megállítani
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Több mint 250 ezer ember iratkozott fel a Facebookon egy eseményre, aminek célja, hogy fellebbentsék a fátylat a 20 század egyik legnagyobb rejtélyéről: vannak-e földönkívüliek az 51-es körzetben – jelentette a Fox 10. Az amerikai televízió cikke szerint a “Rohamozzuk meg az 51-es körzetet, mindannyiunkat nem tudnak megállítani” nevű eseményt szeptember 20-án tartanák.A leírás szerint a résztvevők hajnali 3 órakor találkoznának a nevadai sivatagban található titkos katonai létesítménynél, ahol az összeesküvés-elméletek szerint földönkívüli technológiákat kutatnak, és ahol földönkívüli lényeket is lehet találni. Aztán egyszerre mindannyian lerohannák a bázist.

A Fox10 cikke szerint a negyedmillió résztvevő mellett még további 280 ezer ember jelezte, hogy érdekli az egyértelműen viccből csinált esemény. Ahol a leírás szerint “Naruto futással” rohannák le a titkos katonai bázist. Úgy, mint a Naruto című japán anime sorozatban szereplő ninják: hátra tett kézzel, mert akkor olyan gyorsan tudnak majd szaladni, hogy nem érik őket utol a golyók.

Most már csak az a kérdés, hogy lesznek-e, akik komolyan veszik az egészet, és megjelennek a szigorúan őrzött létesítménynél, aminek létezését csak 2013-ban ismerték el hivatalosan is az amerikai hatóságok.

forrás:24.hu
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák