+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
30
  Indul a második hosszú NASA-küldetés
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Annak idején mi is beszámoltunk a NASA úgynevezett ikrek-kísérletéről, amelyben egy ikerpáros egyik tagját csaknem egy éven keresztül tartották az űrben, míg a másik testvér a Földön töltötte napjait. 2017-ben még nem ismertük az eltérések okait, a napokban azonban megjelent a részletes tanulmány, amelyben kivesézik a fontosabb eredményeket, most pedig bejelentették a második hasonló küldetést, amelyben egy női űrhajóst vizsgálnak meg, az űrben eltöltött idő alatt feljegyzett adatok és a szervezet aktuális állapota révén.
Indul a második hosszú NASA-küldetés, azt vizsgálják meg, hogy a női űrhajósok miként reagálnak a hosszú utazásra.

Az űrügynökség most jelentette be a menetrend módosítását, amelynek révén a márciusban az ISS-re érkezett Christina Koch egészen jövő februárig ott marad, ezzel pedig ő is csaknem egy teljes évet tölt majd el az állomáson. A rekordot az első kísérlet alanya, Scott Kelly, tartja 340 nappal, rajta kívül még 2 másik űrhajós töltött el 200 napnál többet az űrben, igaz, ezt a fontos mérföldkövet annak idején 9 orosz kozmonauta is elérte. A NASA elsősorban arra kíváncsi, hogy a női űrhajósok szervezete miként reagál a hosszú ottani tartózkodásra, ami azért fontos, mert a Mars-küldetések több, mint egy teljes évet vennének igénybe, a nők pedig az eltérő felépítés és kémiai egyensúly miatt más eredményeket mutathatnak, mint azt Kelly esetében megfigyelték – ráadásul eddig az amerikai űrhajósok mindössze 12 százaléka volt nő, ami tovább nehezíti a pontos eredmények felvázolását.

A szervezet szóvivője nem közölte, hogy pontosan milyen adatokat rögzítenek és hogy milyen kísérleteket végeznek majd el, azt azonban elárulták, hogy Koch már a megérkezés óta is több egyéb kísérlet eredményeit rögzítette. Ide tartozik a látás, a véráramlás agy által történő vezérlése, az izomtónus változása, illetve a test mikrogravitációban végzett mozgásának regisztrálása, amit az egyensúlyi rendszer végez. Ezt egészítheti ki a további pszichológiai tesztek sorozata, a vérvétel és a vér összetételének vizsgálata, az alvási időszak mérése, valamint az agy által adott válaszok pontos felmérése.

A napokban egyébként egy Antares rakéta által fellőtt újabb Cygnus-teherhajó érkezett az ISS-re, ahol a rakományt is átvették. Mivel a Northrop Grumman 2018-ban felvásárolta az Orbital ATK-t, mindez immár az ő égiszük alatt történt, miközben a SpaceX soron következő hasonló küldetését 4 nappal eltolták, a hónap utolsó napjára.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
30
  Átadták a világ első műanyagszemétből épített bicikliútját Hollandiában
Először tekerhettek végig holland kerékpárosok a héten a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútján, amelyet az évi több millió tonna műanyaghulladék csökkentése céljából építettek.
Az 130 ezer lakosú észak-hollandiai Zwolle városában épült 30 méter hosszú útszakaszhoz 218 ezer darab műanyagpohárnyi vagy 500 ezer darab műanyagkupaknyi műanyaghulladékot használtak fel. Becslések szerint kétszer-háromszor tartósabb, mint bármilyen hagyományos út.
Az út mentére szenzorokat helyeztek el, hogy nyomon kövessék, hogyan viselkedik a használat során, mérik a hőmérsékletét, tartósságát és azt, hogy hány kerékpáros halad át rajta. Készítői szerint ez a világ első okoskerékpárútja. “Ez az első prototípus egy nagy lépés egy újrafelhasznált műanyaghulladékból készült, fenntartható és jövőbiztos út felé” – hangoztatta Anne Koudstaal és Simon Jorritsma, az út két megálmodója közleményében.

Novemberben elkészül egy második hasonló útszakasz Giethoorn városában is, és további teszthelyeket keresnek a műanyagút számára a legkülönbözőbb helyszíneken, köztük parkolókban, vasútállomásokon és járdákon. A holland kormány elkötelezte magát arra, hogy felére csökkenti a nyersanyagok használatát 2030-ra, és felgyorsítja az újrahasznosítást. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül a világ óceánjaiba, elpusztítva a tengeri életet, és bekerülve az emberi táplálékláncba.


forrás:/bicajos.com/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
30
  Egy kvantumszámítógép által generált valóságban élünk? Mi van, ha a mátrix valóság?
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Életben vagy? A mátrix valóságos? A szimulációs hipotézis egyre inkább egy tudósok által is valószínűnek tartott magyarázata lehet a világunk "létezésének". Talán a valóság semmi más, mint egy szimuláció által keltett illúzió.
Mi van, ha a világ, melyben élsz, valójában nem létezik? És így, te, mint ebben a világban lő élőlény, saját magad sem létezel?Semmi sem valós. Minden csak egy illúzió. Dolgokra húzunk rá fogalmakat, melyek megfoghatatlanok, és mi magunk adunk nekik jelentést.
A halál is csak egy illúzió. Valójában nincs olyan, hogy valaki meghal, mivel a minket alkotó apró "alkatrészek" bár élőnek tűnnek, minden lebontható szervetlen anyagok és azok között végbemenő kémiai folyamatokra.

Vagyis végső soron nem vagyunk élők, és minden élő dolog mögött egy élettelen, rideg rendszer húzódik.
Az élet mögött egy mesterséges struktúra van.Az intelligens tervezés jelei pedig egyértelműsítik számunkra azt, hogy a világegyetem, és a Föld is egy meghatározott céllal jött létre.
Egy céllal, melyet a szimuláció "teremtője" hozott létre. Ilyen értelemben sokakban felvetődött már a kérdés, hogy Isten alakja talán nem egy köpenybe bújtatott valaki, ecsettel a kezében, hanem egy programozó.

Az ősrobbanás talán nem volt más, mint a szimuláció kezdete pontja. A pillanat, amikor a kód élőben futott le először, megkonstruálva az univerzumot, és deklarálva minden élőt és élettelent.
A tudatunk felelhet azért, hogy a világot így látjuk magunk körül, ahogy látjuk. Ez azt jelenti, hogy valójában a tudat állítja ö9ssze a világot. Mint egy belső renderelő motor.Többen felvetették azt, hogyha valaki nem néz be a szekrény mélyére, az adott pillanatban talán nem is létezik a szekrény belseje. Vagy talán egy kidőlő fának nincs is hangja egy elhagyatott vidéken, ahol senki sem hallaná.

John D. Barrow, a Cambridge Egyetem matematikaprofesszora 2007-ben felvetette, hogy a valóság tökéletlen szimulációja rövid ideig tartó, de észlelhető torzulásokat eredményezhet, azaz hiba lehet a rendszerben.
Amikor a szimuláció kisiklik, a természeti állandók - mint a fénysebesség vagy a finomszerkezeti állandó - váratlanul megváltoztathatják értéküket.

Számtalan ilyen eseményt észlelni lehet, és mára egyre több kutatás vesz észre dolgokat, melyek bizonyíthatják, hogy a világgal "valami baj van".
A szimulációs háló másik megfigyelhető hatása a kozmikus sugárzás irányfüggőségével kapcsolatos. Ha az űr folytonos, akkor nincs olyan alaprács, amely a kozmikus sugarak irányát befolyásolja, azok minden irányból egyformán jönnek.
Egy rácsalapú szimulációban élve azonban egyenetlen volna az eloszlás. A kozmikus sugárzás irányfüggősége egy modellezett univerzumban könnyebben magyarázható, mint egy reálisban.

A csillagászoknak az eddigieknél sokkal több kozmikus sugárzási adat kell a kérdés eldöntéséhez. Feltételezik, hogy szimuláció esetén transzcendens alkotóink célja az univerzum megértése, és nem szándékoznak beavatkozni a szimulációba.

forrás:/avilagttkai/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
27
  Az univerzum jóval gyorsabban tágul, mint gondoltuk
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Bolcsó Dániel

A világegyetem kialakulásával és működésével foglalkozó kozmológia egyik alapvetése, hogy az ősrobbanással az univerzum tágulni kezdett, ennek a ma is tartó folyamatnak az ütemét pedig a Hubble-állandóval szokás leírni. Az viszont már 2016-ban kiderült, hogy ezzel van egy komoly probléma: különböző mérési módszerekkel két különböző érték jön ki, a kettő pedig a jelenlegi ismereteink alapján nem nagyon egyeztethető össze.
Az eddig gondoltnál gyorsabb ütemben tágul az univerzum egy új tanulmány szerint, és az eredmények alapján új fizikai modellre lehet szükségünk a jelenség megértéséhez – írja a Space.com.
Földi teleszkópról készített kép a Nagy Magellán-felhőről. A beillesztett képet a Hubble űrtávcső készítette, amin egy a több szétszóródott törpegalaxisból látható (Fotó: NASA / ESA)

A most meghatározott tágulási tempó 10%-kal gyorsabb, mint amit az ősrobbanás utáni univerzum megfigyelése alapján korában becsültek .
A tanulmány egyik szerzője Adam Riess, a Johns Hopkins Egyetem kutatója, aki 2011-ben két társával fizikai Nobel-díjat kapott, amiért a kilencvenes évek végén kimutatták, hogy az univerzum tágulása folyamatosan gyorsul. (Hogy pontosan miért, az még ma se világos, egy elmélet szerint a titokzatos sötét energia áll a jelenség hátterében.)

Riess és kollégái az új kutatásban a Hubble űrtávcsővel tanulmányozták a Tejútrendszer körül keringő Nagy Magellán-felhő törpegalaxis 70 csillagát: úgynevezett Cefeida-típusú változócsillagokat, amelyek kiszámítható tempóban fényesednek és halványodnak, így jól használhatók távolságmérésre. A mérések pontosításához felhasználták az Araucaria Projekt nevű nemzetközi kollaboráció eredményeit is a Nagy-Magellánfelhő kettős csillagrendszereiről.

Mindebből kiszámolták az univerzum jelenlegi tágulási ütemét, azaz az úgynevezett Hubble-állandót. Ennek új értéke 74,03 kilométer per másodperc per megaparszek. (Egy megaparszek nagyjából 3,26 millió fényév.) Ehhez egy bizonytalansági értéket is rendeltek, ami 1,9 százalék – ezzel a legalacsonyabb bizonytalanságú számítás, amelyet ezzel a módszerrel eddig végeztek.


Ez az illusztráció három lépésben mutatja be, ami alapján kiszámolták a csillagászok az univerzum tágulásának sebességét (Fotó: NASA / ESA)

A Hubble-állandót egy másik módszerrel, az ősrobbanás utáni időkből hátramaradt és az egész világegyetemet kitöltő kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásból is szokás számolni, az ez alapján várt érték jóval kisebb, 67,4 kilométer per másodperc per megaparsec.

Ez nem egyszerűen két eltérő kísérlet. Valami alapvetően különbözőt mérünk. Az egyik annak az értéke, hogy az univerzum hogyan tágul ma, ahogy látjuk. A másik egy jóslat a korai univerzum fizikája alapján, hogy hogyan kellene ma tágulnia. Ha ezek az értékek nem egyeznek, akkor nagyon erős a valószínűsége, hogy nem veszünk figyelembe valamit a kozmológiai modellben, ami összeköti a két érát– mondta Riess.

A tanulmány az Astrophysical Journal szaklapban jelent meg.

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
27
  Egyesek a csíksomlyói pápalátogatást látják bele a harmadik fatimai titokba
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A pápalátogatás közeledtével Csíkszeredában a rejtélyek rajongói előbányászták a vészjósló harmadik fatimai titkot és azt az egyházfő ottani látogatásra próbálták meg vonatkoztatni, kisebb rémületet keltve néhány hiszékenyebb városlakóban.
Az említett titkokat az katolikus egyház álláspontja szerint Szűz Mária közölte három pásztorgyerekkel (Lúcia dos Santossal, Francisco és Jacinta Martóval) a portugáliai Fátima kisvárosa közelében, még 1917-ben. Az összesen három titok tulajdonképpen jövendölés, amelyekből kettőt Lucia 1941-ben kiadott, amikor a Vatikán két, korábban meghalt látnoktársának a szentté avatási perét folytatta. A harmadik prófécia titokban maradt, és csak 2000-ben hozták nyilvánosságra.
Az első titok a pokol látomása volt, a második titok pedig állítólag a második világháborút jósolta meg. A harmadik titok aggodalmakat keltő része pedig a következő:
“Egy igen nagy fényességben, ami Isten, láttunk ‘valami olyasmit, mintha tükör előtt vonultak volna emberek’, láttunk egy fehérbe öltözött püspököt ‘akiről úgy gondoltuk, ő a Szentatya’. Sok más püspök, pap, szerzetes és szerzetesnő ment föl egy meredek hegyre, melynek csúcsán nagy kereszt állt fatörzsekből, mintha hántolatlan paratölgy lett volna; a Szentatya, mielőtt odaért, egy félig lerombolt, félig düledező városon ment keresztül botladozó léptekkel, fájdalommal és aggodalommal telve imádkozott az út mentén heverő holtak lelkéért; fölérve a hegy tetejére, térdre borult a nagy kereszt lábánál, és egy csoport katona lőfegyverekkel és nyíllal tüzelve rá, megölte őt. Ugyanígy haltak meg egymás után csoportokban a püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők, különféle világi emberek, különböző társadalmi osztályokból és állásokból való férfiak és nők.”

Vannak, akik a leírás alapján azt feltételezik, hogy meredek hegy, tetején a kereszttel, nem más, mint a pápalátogatás helyszíne, a Kissomlyó és Nagysomlyó közötti nyereg, ahová a pápa és más egyházi személyek igyekeznek fel, mint az elvárható lesz a júniusi eseményen. Igen ám, de a látomás szerint a pápa egy “egy félig lerombolt, félig düledező városon” megy keresztül, ami egyes vélemények szerint Csíkszeredára utal, ahol pedig “út mentén heverő holtak”-ról van szó, ráadásul a látomás szerint magát a Szentatyát és a hegyen lévőket is kivégzik. Mindezen szörnyűségek miatt azok, akik a pápalátogatást látják bele ebbe a jelenésbe, szeretnék, ha a pápa inkább messziről elkerülné a várost.
A hivatalos egyházi értelmezés szerint a látomás a 20. században “az ateista kommunizmus által üldözött keresztényekről”, a pápák által vezetett vég nélküli keresztútról, a pápa szenvedéséről szólt. Ugyanakkor a “fehér ruhás püspök”, akit a katonák megölnek, pedig maga II. János Pál volt, aki megmenekült a gyilkos merénylet után, mert Mária megoltalmazta. Később XVI. Benedek pápa úgy nyilatkozott, hogy a harmadik fatimai titok nem korlátozódik a II. János Pál pápa elleni merényletre, hanem az egész egyház szenvedéseit jelzi előre.

forrás:/transindex/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
27
  Kisebb lett annak esélye, hogy a Naprendszeren kívül életet találunk
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
A csillagoktól bizonyos távolságokra, tehát az élhető zónában lévő bolygókon az élettel potenciálisan összeegyeztethető körülmények alakulhatnak ki. A nagyon aktív, fiatal csillagok azonban szó szerint elfújhatják ezeknek az égitesteknek a légkörét.A Földhöz hasonló bolygók utáni kutatás során viszonylag kis távolságra több "jelöltet" is megfigyeltek az egyre nagyobb teljesítményre képes teleszkópokkal.

A Bécsi Egyetem és az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) Űrkutatási Intézetének (IWF) kutatói vizsgálataik során arra keresték a választ, hogyan hat a Földhöz hasonlatos bolygók légkörére, ha egy ilyen nagyon aktív csillag röppályáján találhatóak. Bár az M-törpék kisebbek és hűvösebbek, galaxisunkban gyakrabban fordulnak elő, mint a Nap osztályába tartozó csillagok.Miközben a Nap a nagy aktivitású időszakát létezése első százmillió évében élte és a nagy energiájú UV- és röntgensugárzás kibocsátása később csökkent, az M-törpéknél ez másképpen van.Ezeknél a magas kibocsátási periódus több évmilliárdon át tarthat.

A sugárzás erőteljesen felhevíti a külső légköri rétegek gázait. Ez ahhoz vezethet, hogy ezek a gázok eltűnnek a világűrben.A kutatók azt számolták ki, milyen gyorsan zajlik ez a folyamat. A nagyon aktív csillag körül keringő, Földhöz hasonló bolygók esetében a modellszámítások szerint csillagászati mértékkel nagyon gyors a légkörveszteség: mindössze egymillió év alatt elfújná egy csillag a Föld légburkát.

Miközben a Földnek a csekély napaktivitás miatt több százmillió év alatt lehetősége volt felépítenie nitrogénlékörét, az M-törpék körüli lakható zónában keringő bolygók számára nem áll rendelkezésre több idő.
Az új felismeréseknek hatása van az élet jelenlétére is, és jelentősen csökkentik annak valószínűségét, hogy a Naprendszeren kívül életet találnak - fejtették ki a kutatók.

forrás: /mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
25
  Születésnapi fotó a Hubble-től
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Szegedi-Elek Elza

A mára legendás Hubble-űrteleszkóp indításának (1990. április 24.) 29. évfordulójára a NASA és az ESA egy újabb lélegzetelállító képpel lepte meg a nagyérdeműt.
A felvétel a déli féltekéről megfigyelhető Déli Rák-ködöt ábrázolja, amely 7000 fényévre van a Földtől, a Kentaur csillagkép irányában található. A köd alakja elsőre egy homokórára emlékeztet, amelyet egy kettőscsillag-rendszer alakított ki. A kettős egyike egy kiégett fehér törpe, míg a másik tagja egy vörös óriás, amelynek külső rétegei épp ledobódnak a csillagról.
A Déli Rák-köd a Hubble felvételén. (Kép: NASA / ESA / STScI)

A fehér törpe gravitációs hatása miatt a vörös óriásról távozó anyag befogódik a kettős köré, kialakítva a jellegzetes homokóra alakot. A rák „lábai” ott keletkeznek, ahol a kiáramló csillaganyag összeütközik a csillagközi gázzal és porral, és az ütközés következtében gerjesztődik az anyag.

A vörös óriás anyagkiáramlása feltehetően rövid életű, a külső szerkezete is csak néhány ezer éves. A vörös óriás végül ugyanolyan sorsra jut majd, mint a társa: összeomlik és belőle is egy fehér törpe lesz. A két lassan kihűlő maradvány továbbra is meg fogja világítani a vörös óriás levetett külső rétegeit, amelyet planetáris ködként csodálhatnak majd utódaink.
A Hubble-űrteleszkóp „kora ellenére” kitűnő állapotnak örvend, hivatalosan 2020-ig biztosan üzemelni fog.

forrás:/ urvilág/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
24
  Megvan az Univerzum első molekulája
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A csillagászok számára hosszú ideje fejtörést okozott, hogy az Univerzum első százezer évét követően kialakuló molekulákból eddig egyetlen egyet sem sikerült detektálni a világűrben. Erre azonban most végre sor került, egy egykori csillag maradványai között ugyanis megtalálták a hélium-hidrid molekulákat, amelyek ebben az időben, elsőként jöttek létre.

A NASA hivatalos közleményéből megtudhatjuk, hogy a Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) névre keresztelt eszközzel sikerült kimutatni a szóban forgó molekulákat, amely a légkörben, akár 14 km-es magasságban, egy speciálisan átalakított Boeing 747-SP repülőgép segítségével végzi munkáját, hogy megkerülje a különböző zavaró hatásokat és pontos adatokat szolgáltasson számunkra. A szakemberek ezúttal a tőlünk mintegy 3 ezer fényévre lévő planetáris ködöt figyelték meg, amely az NGC 7027 jelölést kapta meg, bár ez a helyszín már a hetvenes évek óta kiemelt figyelmet kap, hiszen azóta tartják számon potenciális jelöltként, legalábbis az első molekulák regisztrálása és azok visszaigazolása szempontjából. Itt most végre pozitív eredményt kaptak, így egy újabb építőelem került a helyére, bár a kép nyilván még mindig nem teljes.Egy planetáris ködben bukkantak rá az évtizedek óta keresett alkotóelemre.

A csillagászok úgy vélik, hogy az Ősrobbanást követő mintegy 100 ezer évben mindössze néhány atom (leginkább hidrogén, hélium, illetve lítium) létezett az Univerzumban, ez ugyanis még túlságosan forró volt. A fokozatos lehűlés eredményeként a hélium- és hidrogénatomok végül kombinálódhattak, így megjelent a fent említett molekula, amely egyben az első is volt, ezt követően pedig a szép lassan megjelenő csillagok elvégezték a munka további részét, újabb elemek megjelenését eredményezve. Ezt korábban laboratóriumi körülmények között előállították és tesztelték, azonban a világegyetemben csak most figyelték meg először ennek jelenlétét, így az egykori csillag (amely valamikor a Naphoz fogható volt) valóban kitűnő lelőhelynek bizonyult.

A SOFIA esetében külön előnyt jelent, hogy az eszköz minden egyes megfigyelés után visszatér a felszínre, így a további fejlesztés, optimalizálás és kiegészítés jóval egyszerűbb feladat. A legutóbbi ilyen kiegészítés a German Receiver at Terahertz Frequencies (GREAT) volt, amely már kifejezetten erre a molekulára koncentrált, külön csatornát szentelve a remélt megfigyelésnek.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
24
  Valójában nem egyetlen Napunk van, hanem kettő…
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Hogy hogyan is tálaljuk ezt az összeesküvés-elméletet, még nekünk is gondot okozott, pedig már átböngésztünk több száz hasonló őrültséget.
A Croww777 nevezetű YouTube-csatornán, ahol a névjegyük szerint próbálnak nem kamu, de annál érdekesebb, különleges híreket terjeszteni, egy különös elméletet tettek közzé videó formájában. Szerintük valójában nem egyetlen Napunk van, hanem kettő. Csakhogy a másodikat szabad szemmel nem lehet látni…
Valójában nem egyetlen Napunk van, hanem kettő. Csak??? ... az ünnepek után, én legalább négyet láttam...
nehéz napok jönnek, az biztos...(nordi)

Állítólag hosszú ideig haboztak, hogy közzé tegyék-e hihetetlennek tűnő felfedezésüket, végül úgy döntöttek, nincs vesztenivalójuk. Az embereknek igenis meg kell tudniuk a valóságot! Eszerint a Napunk valójában ikercsillag, ezzel ráadásul a NASA és minden más űrszervezet is tisztában van, de nem akarják megosztani az emberiséggel. (Vajon miért?)

A hivatalos kutatások szerint a Nap valóban ikercsillag lehetett, de ennek már több milliárd éve, és az ikercsillag, amit Nemesis-nek neveztek el, nagy valószínűséggel kilöködött az éppen megszületett naprendszerből. Mára már ki tudja hol lehet, de a Naprendszer közelében egészen biztosan nincs… Ennek ellenére egyre többen állítják, hogy valamilyen módon észlelték a második Napot. A “joggal” kétkedők szerint ezek nagyrésze optikai csalódás, a kamerák, mobilok lencséin keletkező visszatükröződések, lencsefoltok, stb…

forrás: /napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
19
  Lézeres felvételek segíthetik a Notre-Dame helyre­állítását
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A párizsi Notre-Dame-székesegyházról 2013-ban készített lézerszkennerrel felvételeket az időközben elhunyt Andrew Tallon professzor. Stephen Murray professzor, a Columbia Egyetem művészettörténésze arra a kérdésre, hogy az adatok segíthetnek-e a Notre-Dame újjáépítésében, azt válaszolta, hogy: "Igen" és hozzátette, hogy az információk nagyon fontosak.Aligha gondolták a szakemberek, hogy a rögzített információk mennyire hasznosak lehetnek a néhány nappal ezelőtt leégett székesegyház rekonstrukciójához ( videó inditásához Katt ide! )

Tallon és Murray 2011-ben indították el a Mapping Gothic France nevű nyílt forráskódú projektet, amely az egyes épületek építészete, a geopolitikai tér, s az építők és a felhasználók közötti társadalmi kapcsolat összefüggéseit tanulmányozza. Lindsay Cook, Tallon kollégája kiemelte, hogy a professzor továbbfejlesztette a restaurációs technikát, többek között a lézerszkennerrel készített képek és a panorámafotók ötvözésével. Cook szerint a elkészített felvételek hihetetlenek. Tallon a munka során a Leica Geosystems egyik lézerszkennerét alkalmazta, amely akár egy teljes épületet is feltérképezhet.

Tallon kollégái tanulmányozták a szakember kutatásait, hogy lássák, mennyire lehetnek hasznosak a Notre-Dame helyreállításában a 2013-ban rögzített adatok. Cook úgy véli, hogy az adatok felhasználhatók a jövőbeli renderelésekhez. A kutató hangsúlyozta, hogy Tallon a technológiát nem konzerválási célokra akarta felhasználni, hanem sokkal inkább azért, hogy jobban megértse a gótikus struktúrák történetét. Ennek ellenére komoly figyelmet szentelt a Notre-Dame megőrzésének és a társalapítója, illetve igazgatója volt a Friends of Notre-Dame nevű jótékonysági szervezetnek, amelynek a székhelye az Amerikai Egyesült Államokban van. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a francia hatóságok igényt tartanak-e Tallon adataira.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák
---
.
---