+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
30
  Bizonyították, hogy Einsteinnek már megint igaza volt
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Tejútrendszer közepén lévő nagy tömegű fekete lyuk körül keringő csillag fényének megfigyelésével támasztották alá az eddigi leghatározottabban Albert Einstein 1915-ös relativitáselméletét amerikai tudósok.A kutatók az SO-2 nevű, a Napnál nagyjából tízszer nagyobb tömegű csillagot vizsgálták, amint ellipszis alakú pályáján 16 év alatt megkerüli a Sagittarius A nevű, a Földtől 26 ezer fényévnyire lévő fekete lyukat - írták a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) tudósai a Science című tudományos folyóiratban.

Azt találták, hogy a fekete lyuk - amelynek tömege a Nap négymilliószorosa - óriási gravitációs vonzását elkerülő csillag fényének viselkedése egybevág azzal, amit Einstein elmélete alapján várni lehet. A világhírű elméleti fizikus általános relativitáselmélete a gravitáció és más természeti jelenségek viszonyának törvényeit írja le.Sagittarius A nevű, a Földtől 26 ezer fényévnyire lévő fekete lyuk a Tejutrendsze közepén

Bár Einstein elméletét teljesen alátámasztja a csillag megfigyelése, Andrea Ghez, a UCLA csillagásza szerint maga a teória nem ad teljes magyarázatot arra, mi történik a legszélsőségesebb gravitációs körülmények között, mint amilyen a fekete lyukakat jellemzi. Ezeknek a különösen sűrű objektumoknak olyan erős a gravitációs mezejük, hogy abból semmilyen anyag vagy fény nem menekül.

A kutatók 24 éven át figyelték meg a csillag mozgását. Eközben kimutatták az úgynevezett gravitációs vöröseltolódás jelenségét is, amely az általános relativitáselmélet jellegzetes ismertetőjegye. A fekete lyuk szélsőségesen nagy gravitációs ereje vörösessé teszi a csillagfényt, Einstein szerint ugyanis a fény a gigantikus gravitációval szemben a fekete lyuk közelében extra nagy munkát végez, és eközben hullámhossza a vörös tartományba tolódik.

"Einsteinnek igaza van, legalábbis most. Teóriája azonban határozottan sebezhető. Nem tudja teljesen megmagyarázni egy fekete lyuk gravitációs erejét és valamikor ki kell alakítani egy Einstein elméletén túlmutató, átfogóbb gravitációs elméletet, amely megmagyarázza, mi is egy fekete lyuk" - mondta Ghez.

forrás:/mti/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
30
  Állat-ember hibridekre kapott zöld utat egy japán kutató
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző; Nagy Nikoletta

Nemrég még Japánban is teljesen tilos volt olyan állati embriókat nevelni, amelybe emberi sejteket is ültettek, de ez a tiltás pár napja semmissé vált. Egy helyi őssejtkutató kapott először zöld utat arra, hogy állat-ember hibrideket neveljen, majd az így kapott szerveket átültethesse más állatokba. Korábban az embriókat a 14 napos határon túl meg kellett semmisíteni, és nem szabadott egy állat méhébe sem beültetni.

Ilyen embriókat egyébként már korábban is hoztak létre mind Japánban, mind az Egyesült Államokban, de soha nem jutottak el odáig, hogy konkrétan méhbe helyezzék őket, és megvárják, hogyan fejlődnek ki az állatok. Az USA-ban amúgy nem korlátozza ezt sem jogszabály, de a Nemzeti Egészségügyi Intézet megvont minden támogatást az ilyen projektektől.

A japán kutató, Hiromitsu Nakauchi azt tervezi, hogy emberi sejtekkel ellátott egereket tenyészt majd, és az egerek szerveit átülteti más állatokba. A végső cél az lesz, hogy olyan szerveket lehessen ilyen módon létrehozni, amelyek emberekbe is átültethetők, és amelyek megoldhatják a donorkrízist.
Nakauchi munkája az első, amit a korlátozás feloldása után elfogadtak Japánban, a tudományos minisztérium tanácsadó testülete valószínűleg a jövő hónapban fog rábólintani véglegesen az eljárásra.

A kutató nem akar elsietni semmit, és nem fog egyhamar kifejlett hibrideket létrehozni – írja a Nature. Helyette először 14,5 napig fogja nevelni az embriókat, ekkor fejlődnek ki a szervek. Egereken és patkányokon is végrehajtja a folyamatot, majd emeli a tétet 15,5 napra, aztán 70 napra.
A kutató úgy érzi, hogy érdemesebb lassan haladni, és az emberek kérdéseit és szorongását is figyelembe venni, minthogy elsietni a folyamatot.

Az ókori művészeknek is kedvenc témája volt az ember-állat hibridek ábrázolása

Persze etikai kérdések akadnak bőven, sok biológus például attól fél, hogy az állatok kognitív funkcióit is befolyásolhatják az emberi sejtek. Nakauchi őket azzal próbálja megnyugtatni, hogy figyelembe vette a problémát, targetált szervnövesztést szeretne, és az emberi sejtek kizárólag a hasnyálmirigybe mennek majd.

Az eljárás dióhéjban annyiból áll, hogy a kutatók kikapcsolják az egerekben azokat a sejteket, amelyek egy adott szerv növesztéséhez kellenek (ez esetben a hasnyálmirigyét), majd emberi iPS sejtekkel helyettesítik őket. Az iPS sejtek bármilyen sejtekké válhatnak, mert nincsenek előre programozva az embrionális állapotban, így hasnyálmiriggyé is fejlődhetnek. Ahogy az állati embrió kialakul, az iPS sejteket használja arra, hogy az adott szerv kifejlődjön, hiszen a saját sejtjei erre nem alkalmasak.

2017-ben Nakauchi és kollégái már csináltak hasonló kutatást, akkor patkányokba ültettek egérsejteket, és az állatok egér-hasnyálmirigyet növesztettek maguknak. Remélik, hogy ugyanez lesz a helyzet az emberi hibridekkel is. A kutatók a növesztett szervet aztán visszaültették egy cukorbeteg egérbe, a hasnyálmirigy pedig képes volt szabályozni a vércukorszintet úgy, hogy az állat gyakorlatilag kigyógyult a cukorbetegségből.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
27
  A SpaceX legújabb teherűrhajója Floridából indult, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé tart.
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A startot egy Falcon-9 hordozórakétával, Cape Canaveral 40-es indítóhelyéről hajtották végre, magyar idő szerint július 26-án 0:01-kor. (Az időzónák eltérése miatt helyben akkor még az előző napot mutatta a naptár, Floridában este 6 óra 1 perc volt.) Ez a SpaceX sorrendben 18. teherszállító útja a NASA-val a CRS (Commercial Resupply Services) program keretében kötött kereskedelmi megállapodás értelmében. A 3,04 milliárd dollár összegű szerződést eredetileg 2008-ban írták alá, majd később meghosszabbították, így összesen 20 teherszállító utat finanszíroznak belőle. Most először fordul elő, hogy az újrahasznosítás jegyében a Dragon teherűrhajó egyes (a visszatérő részt alkotó) szerkezeti egységei már nem is a második, hanem a harmadik alkalommal repülnek az űrbe. Előzőleg a 2015 áprilisában, valamint a 2017 decemberében indított teherűrhajókhoz használták már ezeket. A Dragon jövőre kifutó első generációjának képviselőit legfeljebb három alkalommal történő űrutazásra fejlesztették.A startot egy Falcon-9 hordozórakétával, Cape Canaveral 40-es indítóhelyéről hajtották végre.
Az indításhoz használt Falcon-9 rakéta első fokozata is újrahasznosított, májusban repült először. Most a Cape Canaveral területén kijelölt leszállóhelyre (Landing Zone-1) tért vissza, mintegy 8 perccel az indítás után.(Kép: SpaceX)

A Dragon CRS-18 két nappal később érkezik az ISS-hez. Rakományában a megszokott módon ellátmány, alkatrészek, kísérleti eszközök találhatók. Az amerikai fejlesztésű 3D BioFabrication Facility például lágy emberi szövetek 3D nyomtatásával kísérletez majd a súlytalanság körülményei között. A távlati cél transzplantációs célra szolgáló szerveket előállítani. Egy 40 nőstény egeret tartalmazó kísérleti eszköz is helyet kapott a Dragon belsejében. Nagyjából egy hónap múlva, a Dragon kapszulájának landolásakor az egerek közöl 30 is visszatér a Földre, míg további tíz rágcsáló az űrállomáson marad, hogy rajtuk a súlytalanság hosszabb távú hatásait vizsgálják.

A Dragon külső rakterében ez alkalommal az IDA-3 (International Docking Adapter-3) berendezés kerül fel az ISS-re. Ez az adapter a Boeing és a SpaceX által fejlesztett, hamarosan talán már repülő új emberszállító űrhajók dokkolását teszi majd lehetővé. A Boeing gyártmánya, az IDA-3 a harmadik a dokkolóadapterek sorában, azt az egységet (IDA-1) hivatott pótolni, amely 2015-ben at egyik Dragon (a CRS-7) startbalesete során megsemmisült. Az IDA-2 2016-ban jutott fel az ISS-re, és az új dokkolási mechanizmust már tesztelték is idén márciusban, amikor a SpaceX emberes Crew Dragon űrhajója – egyelőre űrhajósok nélkül, automata üzemmódban – meglátogatta az űrállomást.

Felérkezés után az űrállomás robotkarjával helyezik majd át az IDA-3-at a kijelölt helyére, a Harmony modulnak a felső, a Földdel átellenes oldalán található dokkolónyílásához. Két működő IDA azt jelenti majd, hogy a kereskedelmi alapon fejlesztett amerikai Crew Dragon és/vagy Starliner űrhajókból egyszerre akár kettő is tartózkodhat „kikötve” az űrállomásnál.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
27
  Gondolatok a Holdraszállásról
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Számtalan elméletet és ellen-elméletet hallhattunk már az amerikai Holdraszállás megtörténtéről és annak cáfolatáról is. Ha a hivatalos elméletet el is hisszük, tény, hogy valamilyen ok miatt soha többé nem tértünk vissza a Holdra.Az is okkal kérdezhető meg, hogy - már csak a presztízs miatt is, de - Hogyan lehetséges -, hogy az oroszok azután soha nem próbáltak (hivatalosan) eljutni és leszállni a Holdon... Miért nem?
A tudomány nem egy olyan dolog, hogy ha második lettem a versenyben, akkor dacos kölyök módjára abbahagyom a próbálkozást és soha többé nem akarok eljutni oda! Nem! Ez kizárt! Más ok kell legyen emögött... !
1. Vagy az, hogy soha senki nem jutott el a Holdra és tényleg Stanley Kubrick volt, aki elkészítette a CIA és a NASA számára a hamis Holdraszállás felvételeit, amivel a 60-as évek végére az űrversenyt 'papíron' meg lehetett nyerni.

2. Vagy a másik, de sokkal kézenfekvőbb verzió, hogy az egész bolygóközi utazás kérdését áthelyezték a fennálló TITKOS Katonai Űrkomplexum Programokba teljes hírzárlat mellett és javában folytak a kutatások tovább. Nem csak a Holdra, de a Marsra is.
De már titokban a nagy nyilvánosság kizárásával.

3. A harmadik ok, amit sokan feltételeznek:
(A másodikból következik), azaz odamentünk, de olyat láttak az űrhajósok, amit már lehetetlen megosztani a Föld lakosságával, hiszen az a fennálló világrendet és a hatalom fenntartóit is fenyegetné:

Odamentünk a Holdra, de "ott már mások voltak", azaz szembesülnünk kellett azzal, hogy a világűr (ahogy sejtettük is) különböző, más galaxisokból, naprendszerekből érkező fajoktól hemzseg és ők jelen vannak már a Holdon is, ahogy ősibb időkben jelen voltak a Földön is, hiszen részt vettek a Genezisben és nagyon sok tudást alapoztak meg a bolygón...

Ezt a történetet órákig tudnám tovább folytatni....
de most szigorúan a tényekre hagyatkozva a hírt közlöm, miszerint:

A NASA-nak elege lett a Holdraszállás körüli, az Apollo 11 útját körbelengő összeesküvés-elméletekből, melyek azzal vádolják a NASA-t, hogy (még ha) ki is jutottunk a világűrbe és Hold körüli pályára, soha nem szálltunk le a Holdon.
A NASA most azzal próbál meg egyszer s mindekorra bizonyítékot letenni az asztalra, hogy 10 ezer fotót hozott nyilvánosságra, amit az úton, illetve a Holdon készítettek.

forrás:/VilagHelyzete/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
27
  Karikatúrának beillő szobor készült Hunyadi Jánosról Belgrádban 40 millióból
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Áder János köztársasági elnök és szerb kollégája, Aleksandar Vucic adta át tegnap a híres törökverő hadvezér szobrát. Sajnos az alkotás úgy néz ki, mintha paródia lenne.
Az MTI tudósítása szerint az ötlet, hogy a szerb fővárosban szobrot állítsanak Hunyadi Jánosnak, 2013-ban merült fel. Az emlékműállítást a Professzorok Batthyány Köre kezdeményezte, és a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg.
Hunyadi János egészalakos bronzszobra Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész koncepciója alapján készült el. Az emlékmű megközelítőleg 40 millió forintba került.

Hunyadi János Zimonyban halt meg pestisben, így nemcsak a nándorfehérvári csatának, hanem a hadvezér egész életének is emléket állít a zimonyi Duna-parton felállított szobor. A jövőben a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács, valamint Belgrád város önkormányzata közösen gondozza az emlékművet.

Hunyadi János egyik kezében kard, a másikban pajzs van, ami egyszerre jelképezi a támadást és a védekezést, az emlékművön emellett megjelenik a kereszt és a harang az áldozathozatal, az összefogás és a diadal jelképeként. A talapzaton magyar és szerb nyelvű felirat hirdeti a törökverő tetteit.

Sajnos maga a szobor nem sikerült olyan hősiesre, mint a méltató szavak: nem egy dicső hadvezér jut róla eszünkbe, hanem a zsoldosok a Süsüből, és Krisztoforó a ’80-as évekből, illetve Asterix. Mintha valami paródia lenne szegény.Hunyadi János újonnan felavatott szobra a Belgrádhoz tartozó Zimonyban 2019. július 22-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Áder János magyar, és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök avatta fel a szobrot tegnap, a nándorfehérvári diadal évfordulóján. Hosszasan méltatták Hunyadi érdemeit, hogy kiűzte a törököket Európából, a csata megnyerésében pedig magyarok és szerbek közösen harcoltak mellette.

forrás:/hirado /vastagbor/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
23
  Szojuz MSZ-13
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A Szojuz MSZ-13 július 20-án – napra pontosan az amerikai Apollo-11 holdraszállásának 50. évfordulóján –, magyar idő szerint 18:28-kor emelkedett a magasba ugyanarról a starthelyről, ahonnan 1961-ben Gagarin utazásával az emberes űrrepülés egész korszaka elkezdődött. Az űrhajó parancsnoka a Roszkoszmosz képviseletében az orosz Alekszandr Szkvorcov. Két társai az ESA űrhajósa, az olasz Luca Parmitano, és a NASA képviselője, az amerikai Andrew Morgan.

A háromfokozatú Szojuz-FG hordozórakétát és a tetejére szerelt űrhajót csütörtökön szállították ki a megszokott módszerrel, vízszintes helyzetben, vasúton a kazahsztáni Bajkonur 1-es számú startállásához, ahol aztán függőleges helyzetbe emelték.A Szojuz MSZ-13 űrhajósai, balról jobbra: Morgan, Szkvorcov és Parmitano. (Kép: Andrey Shelepin / GCTC)

Kevesebb mint 9 perccel a startot követően az űrhajó elérte a Föld körüli pályát. A tökéletesen a menetrend szerint végrehajtott indítási műveletsorozatban kinyitotta napelemtábláit és kommunikációs antennáit, majd hajtóművei segítségével megkezdte a pályamagasság megemelését. A dokkolás tervezett ideje a kb. 400 km-es magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) magyar idő szerint vasárnap (21-én) 0:50 lesz, vagyis a művelet alig valamivel több mint 6 órával az indulás után történik. Néhány órányi további előkészület után a három utas átszáll az ISS-re, csatlakozva annak 60. számú személyzetéhez. Az űrállomáson Alekszej Ovcsinyin parancsnok, valamint két amerikai kollégája, Nick Hague és Christina Koch várja őket.

Az 53 éves Szkvorcovnak ez a harmadik űrrepülése, 2010-ben és 2014-ben már járt és dolgozott az ISS-en. Eddig összesen majdnem egy évet, 345 napot töltött a világűrben, ehhez adódik most – legalábbis a tervek szerint – a következő 201 nap. A fedélzeti mérnök, a 42 éves Luca Parmtano szintén gyakorlott űrutazónak számít, ez a második küldetése az ISS-re, ahol 2013-ban 166 napot töltött. Most a Beyond nevű programot hajtja végre az Európai Űrügynökség (ESA) számára. A következő személyzetváltás után, a 61. sorszámú ISS legénységnek ő lesz majd a parancsnoka. A 43 éves Andrew Morgan 2013-ban csatlakozott a NASA űrhajóscsapatához, most újoncként vesz részt űrrepülésen.

Szkvorcov és Parmitano várhatóan jövő február 6-án tér majd vissza a Földre a Szojuz MSZ-13 kapszulájában. Harmadikként velük együtt utazik vissza Christina Koch, aki még az előző Szojuzzal, idén márciusban ment fel. Ő ezzel egyhuzamban 328 napot tölt majd Föld körüli pályán. Morgan szintén tovább marad, ő jövő áprilisban tér haza – azzal a csapattal, amelyik szeptemberben indul a Szojuz MSZ-15-tel. A figyelmes olvasónak feltűnhetett, hogy a Szojuz űrhajók számozásából kimaradt az MSZ-14. Nem véletlenül, hiszen ez az űrhajó augusztusban emberek nélkül fog repülni. Az ok, hogy akkor először a hordozórakéta új, Szojuz-2.1a változatát (és hozzá a mentőrendszert) próbálják ki vele. Ezt a rakétát emberes űrhajókhoz eddig még nem használtak. Ha itt is beválik, a jövőben felváltja majd a megszokott Szojuz-FG variánst.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
23
  UFO-kövek, made in nagyon-nagyon-nagyon ősi China…
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Körösztös György

Roppant érdekes felfedezés történt ez év elején Kínában, azonban a fővonalas lakájsajtó „elfelejtett” tudósítani erről. Pedig lehetséges, hogy olyan leletekről van szó, amik alapvetően ingathatnák meg az emberek hitét a hivatalossá tett és annak megfelelően talán erősen torzított történelmünkkel kapcsolatosan. Nos, talán éppen ezért a nagy hallgatás?

A helyszín Szecsuan tartomány, a hatalmas Shuibuya gát környéke. A fura alakú tárgyakat-képződményeket útépítő munkások ásták ki a föld alól, amikor egy újonnan kijelölt építési területen dolgoztak. Miután nagy nehezen megszabadították a tárgyakat (képződményeket?) a föld terhétől, nagyjából el is állt a lélegzetük, hiszen világossá vált számukra, hogy olyasvalamire bukkantak, amivel még életükben nem találkoztak.Ezek a „kövek” ugyanis egy az egyben úgy néznek ki, mint a mindenki számára ismeretes UFO-észlelések beszámolóiban szereplő, földönkívülinek tartott azonosítatlan repülő objektumok. Csészealj forma, közepén egy csinos kis dudorral… Most komolyan, ha Ön találna rá egy halom ilyen UFO-kőre, akkor mit gondolna, mit talált? Osztaná azoknak a kételkedőknek a véleményét, akik szerint nem történt semmi különös, csupán a természetes erózió, a víz és a szél munkája csiszolta ilyen megtévesztő módon szabályosra és ismerős formavilágúra ezeket a köveket? Eléggé röhejes állítás, igaz? Már csak azért is, mert ezek a tárgyak (képződmények?) évmilliókon át a föld alatt pihentek, vagyis példának okáért a szél nehezebben lehetett rájuk bármilyen hatással… A föld alá szivárgó víz pedig látható módon remek fazekas módjára varázsolt a kövekből egyfajta műtárgyat… VÉLETLENÜL – természetesen.

A kínai UFO-kövek átmérője nagyjából 1,6 méter, de akadnak ennél kisebb és nagyobb darabok is. Súlyuk hozzávetőleg 100-120 kg lehet. A kormeghatározás szerint valamikor a paleozoikumban jöhettek létre ezek a módfelett érdekes formációk, vagyis abban a földtörténeti korszakban, amelynek végét kb. 251-252 millió évvel ezelőttre teszik a tudósaink. Ugyebár a történészek, régészek álláspontja szerint akkoriban ezen a bolygón nem volt semmi és senki, aki ilyesféle szobrászati tevékenységet folytathatott volna. Csakis az Erózió nevű művész, amely úgy gondolta, hogy jó poén lesz évmilliókon át szabályos korong alakúra erodálni néhány követ…

No persze pusztán képek alapján nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de azért miért is ne feltételezhetnénk, hogy nem a jelenlegi emberiség az első értelmes faj, amelynek a Föld otthont adott? Hiszen bolygónk mintegy 4 és fél milliárd éves és a tudomány jelenlegi álláspontja szerint legalább 2 és fél milliárd éve vált egészen elviselhető, lakható hellyé. Két és fél milliárd éve… Elődeink, a hominidák kb. 7 millió évvel ezelőtt barangoltak az akkor még műanyagmentes szavannákon. 2 és fél milliárd év – 7 millió év… Szóval van esély arra, hogy talán nem mi vagyunk az első, igaz?

Így lehetséges, hogy a kínai UFO-köveket egy olyan értelmes faj egyedei alkották, akik láthattak ezekhez az UFO-kövekhez hasonló repülő tárgyakat az égen és ilyen módon állítottak azoknak emléket. Éppen úgy, ahogyan a Cargo-kultusz egyébként bizonyítottan működik ugyebár.

forrás:/Hihetetlen Magazin/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
23
  Levegőből csinál élelmiszert egy finn cég
Egy finn cég, a Solar Foods levegőből csinál élelmiszert, egy fehér, lisztszerű és -ízű anyagot, írja a Big Think. A Solein nevű por fehérjeforrás, 50 százaléka fehérje, 5-10 százaléka zsír, 20-25 százaléka pedig szénhidrát. Mi kell hozzá? Víz, áram és széndioxid. A tervek szerint 2021-re több élelmiszer alapanyaga is lehet - és a globális felmelegedés ellen is kiváló.A Solein alig használ termőföldet, ráadásul a globális felmelegedés ellen is hasznos.

Először turmixokban, joghurtokban találkozhatunk majd a Soleinnel. Az eljárásban a levegőből nyerik ki a széndioxidot, majd vízzel, tápanyagokkal, vitaminokkal dúsítják, mindezt teljesen megújuló napenergiából származó árammal végezve. Az áram egy fermentációs folyamatot katalizál.

Hogy a Solar Food ötlete nem humbug, az is mutatja, hogy az Európai Úrügynökséggel is együttműködnek, hogy az űrállomáson, a bolygón kívül is lehessen élelmiszert előállítani. A Soleinből emellett húsmentes hús is előállítható lesz.
A Solein alig használ termőföldet, elhanyagolható lesz a vízszükséglete a többi állattartási módszerhez képest. A cég nagyratörő tervei szerint a Solein 2050-re meghatározó fehérjeforrrása lesz a világ 9 milliárd lakosának.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
20
  Tűzgömbbé változott a SpaceX űreszköze
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A SpaceX űrvállalat jelenlegi fő célja az, hogy embert juttassanak a Marsra, ehhez pedig különleges rakétarendszerre lesz szükség. A cég július 16-án a Starship Super Heavy prototípusának, a Starhopper hajtóművét tesztelte, a kísérlet azonban nem hozott sikert – írja a Space.com. l.Az esetről készült videón az látható, hogy a rendszer ugyan működésbe lép, de nem sokkal később
hatalmas tűzgömb alakul ki az űreszköz körül ( A videó inditásához; Katt ide! )

A szakértőknek sikerült leállítaniuk a Starhoppert, a későbbi vizsgálat pedig felfedte, hogy a prototípus belső rendszerei több helyen sérültek.
A Starship név a Big Falcon Rocket második fokozatát és űrhajóját jelöli, amely egy nap 100 embert és különböző felszereléseket fog szállítani a világűrben. A prototípus még a tesztek elején jár, egyelőre a hajtómű is fejlesztés alatt áll.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
20
  Engem is klónoztak az idegenek...
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Fekete Zsolt „Vizuális történetmesélő”

Szilveszterkor ufót láttam az égen. Leszállt a kertünk végében, és fura kis szerzetek léptek ki belőle, olyan gülü szemekkel.Megkérdezték telepatikus úton, nincs-e kedvem velük tartani egy kis bolygóközi utazásra. Velük van Michael Jackson, Elvis Presley, és néha Pataki Attila is.
Érthetően elmagyaráztam nekik, hogy reggel mennem kell dolgozni, így aztán vettek tőlem egy kis DNS-t, és tovább repültek a sötét égen, a Hold irányába.
Én akkor nem kérdeztem, ők meg nem mondták meg, mire kell nekik a DNS-em

Tegnap egy hologramos üzenetet várt otthon. Az idegeneknek sikerült engem klónozniuk, és ufó-lányok hordták ki az ottani „engem” illetve „minket.”
Az üzenet szerint az első eresztés jól sikerült, szépen fejlődünk! Mutatták is azokat az izéket. Aranyosak, csak randák, nem úgy, mint én!

Megkérdeztem tőlük telepatikus úton: „Lehetséges-e, hogy véletlenül elcserélték a DNS-t, mivel itt a földön is szoktak összekeverni újszülötteket.
Azt válaszolták hangokkal a fejemben: „Azért, annyira ne legyek már elszállva magamtól! Ha tetszik, ha nem, azok az izék mind tőlem vannak!”

Azt is mondták még, hogy kezdenek kifogyni a cuccból, ezért hamarosan újra meglátogatnak.
Italt öntöttem a poharamba, rágyújtottam, és örömmel konstatáltam: apa lettem!

forrás:/fb/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák