+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
09
  Szuperfényes égi jelenségre lehettünk figyelmesek Magyarországon
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza

szerző: Balla Sándor

Átlagosan a Föld légkörébe érkező meteorok közül minden ezredik számít tűzgömbnek – azok, amelyeknek a fényessége meghaladja a -5 magnitúdót, azaz fényesebbek a Vénusznál. Nos, esetünkben egy ilyen objektumról van szó.A Szentendre-Pismányon Skiccpausz által üzemeltetett Időkép-kamera felvétele (forrás: Időkép)

Az Időkép számolt be az eseményről, valamint rögzítette több kamera segítségével azt, amint a délnyugati égbolton keresztülvágott a tűzgömb: A videó indításához: Katt ide!

forrás:/player.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
09
  Már magyarul is elolvasható a világ tudósainak figyelmeztető üzenete

Immár magyarul is elérhető a World Scientists’ Warning to Humanity: A Second Notice, melyet több mint 15 000 tudós írt alá világszerte. A Király Attila régész fordításával készült magyar nyelvű szöveg a héten vált elérhetővé az Alliance of World Scientists oldalán.

A World Scientists’ Warning to Humanity első változata 1992-ben jelent meg, tavaly pedig a kutatók William Ripple, az Oregoni Állami Egyetem professzorának vezetésével úgy döntöttek, érdemes a második kiadást is publikálni. A két cikkel a szerzők az emberiség figyelmét akarták felhívni a klímaváltozás problémáira.Illusztráció (kép: Pixabay)


A nyílt levélben a szakértők röviden vázolják a bolygó helyzetét, kitérve az 1992 óta elért pozitív eredményekre, illetve a további teendőkre.

Mivel a legtöbb politikai vezető a nyomásgyakorlásra válaszol, tudósoknak, véleményformáló médiaszemélyiségeknek és minden állampolgárnak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy kormányzatuk azonnal cselekedje – olvasható a publikációban.
A kutatók szerint az elkövetkező időszakban a legfontosabb feladatok közé tartozik többek közt a nagy kiterjedésű, jól szervezett rezervátumok kialakítása; az ökoszisztéma mesterséges átalakításának megállítása; az élelmiszer-hulladék csökkentése; a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítése; a populáció-növekedés korlátozása; illetve az újabb zöld technológiák kifejlesztése.

Hamarosan túl késő lesz a hanyatlást megakadályozni, kifutunk az időből. Kormányzatainknak, ahogy nekünk is, muszáj belátnunk, hogy a Föld és élővilága az egyetlen otthonunk – áll a közleményben.

A nyílt levelet több magyar tudós is aláírta, az aláírók teljes listája a scientists.forestry.oregonstate.edu/signatories oldalon olvasható.


forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
08
  Megkapta az engedélyt műholdjaira a SpaceX
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Starlink névre keresztelt érdekes projektről már több alkalommal írtunk, legutóbb például arról számoltunk be, hogy a két demonstrációs célú prototípust már fel is lőtték és pályára állították. A SpaceX összesen 4425 ilyen műholdból alakítaná ki globális internet-hálózatát, erre pedig most az amerikai hatóság rá is bólintott.

Az FCC a napokban jelentette be, hogy megszületett az engedély, Elon Musk csapata tehát hozzáfoghat a projekt főbb részleteinek végrehajtásához. Ehhez persze évekre lesz szükség, az első műholdak azonban akár már a jövő év során szolgálatba állhatnak, hogy 2024-ig a teljes rendszer működésbe lépjen. Amennyiben ez sikerül, valóban globális internetszolgáltatási hálózatot hozhatnak létre, az 1110 és 1325 kilométeres magasságban elhelyezkedő műholdakkal ugyanis gyakorlatilag minden régiót elérhetnek majd, itt pedig a tervek szerint mindössze 25 ms-os késleltetéssel biztosítanák az elérést, amely a DSL-szolgáltatással vethető össze. Az FCC ehhez hozzátette, hogy az elmúlt egy évben hasonló engedélyt adtak ki a OneWeb, a Space Norway, valamint a Telesat számára is.A SpaceX időközben az Iridium kommunikációs hálózatát bővítette, mégpedig 10 további műhold pályára állításával, amelyek egy használt Falcon 9 rakétán indultak útnak még pénteken. A küldetés a terveknek megfelelően zajlott le, az első fokozat kellő időben vált le, ezt azonban kísérleti ereszkedő manőverek tesztelésére használták fel, a visszahozatal ugyanis nem volt tervbe véve – három vagy több alkalommal majd csak a hónap vége előtt bemutatkozó Block 5 változat példányai repülnek majd. Az orrkúp egyik felét viszont megpróbálták elkapni az erre szánt hajó speciális hálójával, ez azonban nagy sebességgel csapódott az óceánba, így a kísérlet nem sikerült.

Jó hír, hogy mind a 10 műhold megfelelő állapotban volt a fellövés után, ezek 10 öregedő példányt váltanak majd le, az Iridium 3 milliárd dolláros csereprogramjának keretében, szélessávú és telefonos elérést biztosítva az előfizetőknek.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Több ezer műholddal szolgáltatna internetet a SpaceX Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
08
  Elon Musk szerint halhatatlan diktátor válhat a mesterséges intelligenciából
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Elon Musk a "Do You Trust This Computer?" című film bemutatóján mondta el a gondolatait egy olyan mesterséges intelligenciáról, amit egy tekintélyelvű kormány fejleszt. Musk híres arról az álláspontjáról, hogy szerinte hatalmas kockázatot jelent a mesterséges intelligencia fejlődése. Különösen akkor, ha egy olyan kormány fejleszti ki, ami alapból tekintélyelvű.Oroszországban algoritmusokat használnak a demokrácia aláásására, Kínában pedig olyan rendszeren dolgoznak, amivel ellenőrizhetik az összes állampolgárt.Vannak olyan országok, ahol mesterséges intelligenciát használnak az emberek befolyásolására és monitorozására. Elon Musk szerint ezzel az a baj, hogy egy öntanuló MI nem hal meg úgy, mint egy emberi diktátor, így az emberi hatalom távozása után is a képben maradhat. Azt is hozzátette, hogy„még el sem bírjuk képzelni, hogyan befolyásolja majd az életünket a mesterséges intelligencia.”

Korábban, amikor a harmadik világháborúval ijesztgetett minket, arról beszélt, hogy az MI veszélyesebb mint az atomfegyverek. Ennek pedig az az oka, hogy nincs szabályozva a fejlesztése, így bárki szabadon csinálhat bármit a mesterséges intelligenciával. Musk szerint a kormányoknak törvényeket kellene hozniuk az MI fejlesztésről.


forrás:/nuus.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
08
  Újabb 50 rejtélyes alakzatot találtak a Nazca-vonalaknál
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Több mint ötven, korábban ismeretlen ábrát, geoglifát fedeztek fel helyi régészek a perui Nazca-sivatagban, a világhírű Nazca-vonalak feltérképezése közben. A szakemberek szerint az újonnan felfedezett vonalak egy része még a Nazca kultúra (i. sz. 200-700) előtt, a paracas és a topara kultúrák idején, i.e. 500 és i. sz. 200 között keletkezhetett - írja a National Geographic.

Az eddig ismert Nazca-vonalak csupán felülről láthatóak, a paracas nép azonban a hegyoldalakba véste műveit - sok emberi alakzatokat készített -, hogy a lenti falvakból is látni lehessen őket. "A figurák többsége harcos" - mondta Luis Jaime Castillo Butters perui régész, aki maga is részt vett az ábrák felfedezésében. Hozzátette: "ezek a vonalak egy bizonyos távolságból már észrevehetőek voltak, vagyis az emberek látták őket, ám idővel teljesen eltűntek".A National Geographic videót is készített az új vonalakról: A videó inditásához Katt ide!


A Nazca-vonalak a világ egyik nagy régészeti rejtélyének számítanak. A gigantikus mértani alakzatok, monumentális állatfigurák és nyílegyenes vonalak Peru egy félreeső vidékén, Limától nagyjából 400 kilométerre délre, a Pampas de Jumana nevű fennsíkon terülnek el 750 négyzetkilométeren.

Az ábrák elkészítéséhez Peru ősi lakói kövekkel jelölték meg a vonalak végeit, majd lekaparták a talajról a felszíni vörös kavicsréteget, hogy feltáruljon az alatta fekvő halványsárga kőzet. A tudósok ugyan még ma sem biztosak benne, hogy miért készültek a rajzok, de feltehetőleg rituális céllal alkották meg őket.

A Nazca-vonalakat az UNESCO 1994-ben vette fel a világörökségi listára. Idén januárban egy eltévedt kamion rongálta meg a híres vonalak egy részét, amikor a tiltó táblák ellenére a fennsíkra hajtott

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
06
  6000 új kráter a Holdon
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Juhász Áron

Egy mesterséges intelligencia (MI) több mint 6000 új krátert fedezett fel a Holdon. A University of Toronto Scarborough (Toronto, Kanada) kutatói azonosították a formákat égi kísérőnk felszínén.

Különböző korú és méretű kráterek a Hold felszínén. Egy-egy kráter felismerése nem triviális feladat, hisz az alakzat képe sok különböző tényezőtől (pl. megvilágítás szöge) is függ.
Dacára a ténynek, hogy a tudomány és a számítástechnika milyen robbanásszerűen fejlődött az utóbbi évtizedekben, a kráterek azonosításának módszere nagyjából ma is ugyanaz, mint Galilei idejében. Meg kell nézni, hogy egy adott területen az ember hány darab kráter kinézetű formát lát, meghatározni a holdrajzi koordinátákat, majd a szögátmérőből kiszámolni a méretet.

Egy nagyon egyszerű színházi látcsővel is több tucat, vagy akár több száz krátert is azonosíthatunk a Holdon.
Kráterek a Holdon (kép: NASA)


Azonban a majdnem 38 millió km2-es égitest felszínén ennél nagyságrendekkel több található, melyek mindegyikét közel lehetetlen feladat lenne szemmel átnézni.

“Tulajdonképpen egyesével kell szemrevételeznünk a fotókat, lokalizálni a krátereket, majd kiszámolni azok átmérőjét a képi méretük alapján. Egy olyan módszert fejlesztettünk ki, ami automatizálja a teljes folyamatot, így nagyon sok időt és kapacitást spórolhatunk meg” – nyilatkozta Mohamad Ali-Dib, a Torontói Egyetem Planetológiai Kutatóközpontjának posztdoktori kutatója, az új módszer egyik fejlesztője. Az eljárás ugyanúgy a gépi tanulás és a neurális hálózatok elvén épül fel, mint amit az önvezető autók használata és fejlesztése során is alkalmazunk. A program tanítására a Hold felszínének kétharmadát használták fel, majd ezt követően “ráeresztették” a maradék egyharmadra, amelyet a szoftver addig még nem látott. Az algoritmus hihetetlen pontossággal és részletességgel térképezte fel a területet. Kétszer annyi krátert azonosított, mint amennyi a manuális módszerekkel történt, és 6000 újat fedezett fel.

“Akár több tízezer beazonosítatlan apró kráter lehet a Holdon, és elképzelhetetlen, hogy pusztán szemre mindegyiküket pontosan azonosítsuk és karakterizáljuk.” – mondta Ari Silburt, az MI egyik fejlesztője. “Hatalmas potenciál van az apró kráterek azonosítására szolgáló gépi módszerek mögött, amelyek akár a Naprendszer keletkezésének eddig ismeretlen aspektusait is feltárhatják.”

A Holdon nincsen sem lemeztektonika, sem óceánok vagy atmoszféra, ezért csekély mértékű rajta az erózió. A nagyon régen keletkezett kráterek is viszonylag épségben megtalálhatóak a felszínén, így a kutatók akár évmilliárdokra visszamenőleg is képesek a Naprendszer fejlődésére utaló tényezőkre (mint a kráterek keletkezési idő szerinti eloszlására, becsapódó égitestek tipikus méreteire, stb.) következtetni.

Ali-Dib és kutatócsoportja tervezik az eljárás további fejlesztését, illetve használatának kiterjesztését más égitestekre is (pl. a Jupiter és Szaturnusz holdjai, Mars, Ceres, stb.). Ha ezeken is a holdihoz hasonló sikerrel járnak, akkor további áttörésekre számíthatunk a Naprendszer keletkezését és fejlődését vizsgáló kutatásokban.

forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Lávabarlangot találtak a Hold északi pólusvidékén egy kráterben Katt ide!
Új, nagyméretű krátert fedeztek fel a Hold felszínén Katt ide!
A Hold sötét oldala: lerántjuk a leplet egy-két zavarba ejtő tényről Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
06
  Valami történik Afrika mélyén, és ez katasztrófához vezethet
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Valami nincs rendben a Föld mágneses mezőjével, ugyanis az drámai mértékben gyengül – erre jutott egy új kutatás, amely szerint a jelenség egy több mint ezer éve tartó mintázat része.

Bolygónk mágneses mezője nem csupán azt határozza meg, hol van az Északi- és a Déli-sark, hanem egyúttal védi az életet a kozmikus sugárzástól és a pusztító napkitörésektől. Láthatatlan védőpajzsunk azonban folyamatosan veszít erejéből, ami idővel ahhoz fog vezetni, hogy a mágneses pólusok felcserélődnek. Bár eléggé hihetetlenül hangzik, ez a jelenség már többször is végbement, legutóbb például 780 ezer éve következett be. Ez nem egy gyors, azonnal bekövetkező folyamat, több ezer évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a póluscsere végbemenjen. A tudomány képviselőinek egyelőre fogalmuk sincs arról, mikor esedékes a következő póluscsere, ez pedig elsősorban az adatok hiányára vezethető vissza.
Egy furcsa folt a Földön A tudósokat leginkább érdeklő régió a Dél-atlanti Anomália nevet viseli. Ez egy nagy kiterjedésű „folt", amely Chilétől egészen Zimbabwéig húzódik.

(forrás: ESA/ATG Medialab)

A mágneses mező a Föld ezen kiterjedt részén különösen gyenge, olyannyira, hogy az már veszélyt jelent az ide tévedő műholdakra: megfelelő erősségű védőpajzs híján a szatelliteket a megnövekedett sugárzás tönkreteheti.

Már egy ideje tudjuk, hogy a mágneses mező változik, azt viszont még nem értjük, hogy hosszabb időtávot tekintve ez szokatlannak számít-e ebben a régióban vagy teljesen normális folyamatnak tekinthető – mondta Vincent Hare, a New York-i Rochesteri Egyetem fizikusa.

Az, hogy a kutatók nem tudnak sokat a térség mágnesesességének történetéről, arra vezethető vissza, hogy nem állnak rendelkezésre úgynevezett archeomágneses adatok. Az archeomágneses keltezés egy régészetben használatos fizikai kormeghatározási módszer, ami az utolsó égetés után helyben maradt, égetett agyagtárgyak korának becslésére alkalmas. A keltezés azon alapul, hogy az agyagban lévő ferromágneses részecskék megőrzik a földi mágneses mező terének kiégetéskori irányát.

Most a szakértők fontos leleteket találtak.Ősi civilizáció szertartása adja a kulcsot
A Limpopo folyó völgyében egy ősi afrikai csoport fontos nyomokat hagyott maga után. Ez a terület Zimbabwével, Dél-Afrikával és Botswanával határos, vagyis pont beleesik a Dél-atlanti Anomália által érintett régióba. Körülbelül ezer évvel ezelőtt e bantu emberek a hatalmas szárazság elűzéséért vallási rituálét végeztek lakóhelyükön. A szertartás során felégették agyagkunyhóikat, hogy az áldozattal elnyerjék az istenek kegyét és odavonzzák a létfontosságú esőt. Nem is gondolták, hogy tettükkel milyen nagy szolgálatot tesznek a tudomány számára.

Amikor az agyagot elégetjük, a magas hőmérséklet tulajdonképpen stabilizálja a benne rejlő mágneses ásványokat, így azok lehűlve megmutatják, az adott korban milyen volt a Föld mágneses mezője – mondta John Tarduno geofizikus, a kutatócsoport egyik tagja.

Eltérő mágneses erősség (forrás: Európai Űrhivatal)

Az elégetett falak tehát információkat szolgáltattak a Dél-atlanti Anomáliáról, amely, mint kiderült, nem új jelenség, a mágneses mezőben hasonló fluktuációk már történtek 400-450, 700-750 és 1225-1550 között is. Ez egyúttal azt is jelzi, hogy a Dél-atlanti Anomália pozícióját nem a vakszerencse határozta meg.

Egyre erősebb bizonyítékaink vannak arról, hogy valami szokatlan dolog történik Afrika mélyén, a mag és a földköpeny határán, ez pedig hatással van a globális mágneses mezőre is – mondta Tarduno.

A sűrű kőzetréteg a ludas?
Annyi biztos, hogy a mágneses mező legújabb, jelenkori gyengülése 160 éve tart, és az elméletek szerint a 2900 kilométer mélyen az Afrikai kontinens alatt húzódó sűrű kőzetréteg (angol nevén African Large Low Shear Velocity Province) okozza. E képződmény a tudósok szerint már több tízmillió éves lehet. Szélessége elérheti a több ezer kilométert, határai azonban jól kivehetőek.
A szóban forgó sűrű kőzetrégió a forró, folyékony vasat tartalmazó külső mag és a szilárdabb, hűvösebb földköpeny között terül el, és valamiképpen megzavarja a Föld mágneses mezejét generáló vas áramlását, ami természetesen hatással van a bolygónkat védő burok viselkedésére is.

Annyi biztos, hogy a teljes kép felrajzolásához további kutatásokra van szükség. Ahogy a friss tanulmány írja, a hagyományos vélekedés szerint a póluscsere elindítása a maghoz köthető – most a legújabb eredmények fényében ugyanakkor a jelenség meghatározott régiókból indul ki, a mag-köpeny határról. Az eredmények a Geophysical Review Letters című szakfolyóiratban láttak napvilágot.

forrás:/origo.hu/

kapcsolódó: A Föld mágneses pajzsának kilyukadását rögzítette egy űrteleszkóp Katt ide!
A nikkel kulcsfontosságú tényezője a Föld mágneses terének Katt ide!
Legfeljebb másfél milliárd éve alakult ki a Föld belső, szilárd vasmagja Katt ide!
Katasztrófa lehet, ha megcserélődik az északi és a déli pólus Katt ide!
Még életünkben helyet cserél az északi és a déli pólus? Katt ide!
Különleges gömbbel készülnek a Föld nagy katasztrófájára Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
06
  A "komoly" pártok azt várják el a Kutyapárttól, hogy semmisítse meg magát
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Péter Konok

Nos, nekem vannak problémáim a Kétfarkúval is, de az kétségtelen, hogy az egyetlen társaság, amelyik itt még figyelemre érdemes. Az egyedüli, amelyik innovatív módon áll hozzá a politikához, egyszerre aktor és görbe tükör - olyan görbe tükör, amelyik nem is akarja magát síknak láttatni. Ez az egész cécó egy kutyakomédia, és erre a Kétfarkúak kiválóan ráéreztek.

Ehhez képest elképesztő gyűlöletkampány bontakozott ki az elmúlt napokban ellenük a NERennzéki pártok körében (a másik célpont az LMP, a megalkuvó és gázos "zöldpárt", amelyik még mindig a leginkább párt- és elvszerű jelenség ebben a kutyakomédiában, Szél Bernadett, akit nagyon nem szeretek, az egyetlen valamelyest is klasszikus politikusnak látszó jelenség).
Árulózás, felelőtlenezés, infantilisezés - és ez csak a minimum. A "demokratikus" trollsajtó mennydörög és visinszkiji átkokat szór.

A Nagy Szent Összefogás nevében a "komoly" pártok azt akarják, követelik, várják el a Kutyapárttól, hogy semmisítse meg magát. Mert értik ők a viccet, de csak addig szeretik, amíg az érdekükben áll. Adottnak veszik, hogy csakis ők jogosultak a hatalomra, az ő elvtelen machinációik, a 2014-es "együttesség" hiszterizált újrajátszása.

A magukat demokratikusnak viccelő pártokráciák sokkal inkább partnernek tekintik a Fidesz-komplementer szalonnácikat, mint a "viccpártot", vagy mint a társadalmat. Dehogy érdekli őket a rendszer kritikája, főleg nem a bukása. Nélkülük nincs NER, és ők sincsenek a NER nélkül.

Az egészről a jó Vilmos testvér és a tiszteletreméltó Jorge atya beszélgetése jut eszembe A rózsa nevében:
"– De hát mi rémített meg úgy abban, amit a nevetésről mond? Ezt a könyvet eltüntetheted, de a nevetést nem.
– Nem, azt nem. A nevetés a testünk gyengesége, romlottsága, otrombasága. Paraszti kedvtelés, ittas ember zabolátlansága; nagy bölcsen az egyház is megtűri az ünnepi, farsangi, vásári alkalmakat, mint megannyi nappali magömlést, csapolódjanak csak a kedvek, annál kevesebb tere lesz így a másfajta vágyaknak, másfajta óhajoknak... Csakhogy a nevetés így megmarad hitvány dolognak, együgyűek mentsvárának, pórok megszentségtelenült misztériumának. Megmondta az apostol is: jobb házasságban élni, mint égni. Jobb nevetnetek, a lakoma végén, minekutána kiürítettetek korsót és palackot, jobb a rendet kifigurázó, mocskos kis paródiáitokon röhögnötök, mintsem az Isten akaratából fönnálló rend ellen lázadoznotok."

A tiszteletreméltó Jorge atya egy igazi seggfej volt. A végén persze mégis inkább felzabálta a nevetésről szóló mérgezett arisztotelészi lapokat, és a könyvtár is porig égett.
Ijesztő, de mindazonáltal nevetséges. Csak mostanában elég nehéz nevetni.
forrás:/facebook/


kapcsolódó:
Országos listát állít a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Katt ide!
A Kétfarkú Kutyapárt jelöltje elment a köztévébe egy csirkejelmezben, és végigkotkodálta az interjút Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
05
  A SpaceX felújított Dragon teherűrhajója érkezett Nemzetközi Űrállomásra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Az amerikai SpaceX cég a NASA űrkutatási hivatal megbízásából egy Falcon rakétával elindított hétfőn egy ellátmánnyal és berendezésekkel megrakott Dragon űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), az űrhajó Föld körüli pályára állt, és várhatóan szerdán ér úti céljához - közölte a NASA.

A rakéta a floridai Cape Canaveralből startolt 2,6 tonnás rakományával közép-európai idő szerint hétfőn 22 óra 30 perckor. Az űrállomáson dolgozó asztronauták - egy amerikai, egy orosz és egy japán - robotkar segítségével fogják majd be az űrhajót, amely körülbelül egy hónapig marad ott, majd visszatér a Földre.A Dragon az ISS-en (forrás: NASA)

A Dragonnak ez a második útja az ISS-re, az első két évvel ezelőtt volt, azóta felújították a járművet. A Falcon rakéta első fokozata szintén nem új: tavaly nyáron már használták. A SpaceX gyártotta Dragon űrhajóknak ez már a 14. útja az ISS-re.

A SpaceX már korábban is használt felújított Dragont felújított Falconnal. A cég úgy próbál spórolni a költségekkel, hogy újra felhasznál bizonyos rakétaelemeket.

forrás:/mti/

kapcsolódó: A Dragon visszatért - A SpaceX teherűrhajója... Katt ide!
Sikerült befogni a Dragon teherűrhajót Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
05
  Mérő László a mesterséges intelligenciáról a Smart konferencián
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza
szerző: Dömös Zsuzsanna

Szexrobotokról, sakkozó és öntudatra ébredő gépagyról beszélt Mérő László az idei Smart konferencián. A matematikus nem tart attól, hogy egy napon ellenünk fordulhat a mesterséges intelligencia.

Az idei Smart konferencia egyik legjobban várt előadója Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora volt, aki húsz percben nyugtatta meg azokat, akik félnek a mesterséges intelligencia elszabadulásától.

Mi a fantasy és mi a valóság a mesterséges intelligenciával kapcsolatban? – tette fel a kérdést, reagálva pár aktuális trendre.

Az tény, hogy a gépagyak intelligenciában verik az embereket, a sakkprogramok gépi ellenfeleinek fejlődésével szemléltette, hogy meddig jutott a gépagy.

Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora
(fotó: MTI/Kollányi Péter)


2016-ban sikerült eljutni arra a fordulópontra is, amikor a Google AlphaGo nevű neurális hálózata megverte gójátékban a koreai bajnok Li Szedolt, ez pedig azért volt elképesztő, mert a gó még a sakknál is összetettebb játék. AlphaGónak aztán megtanították a sakkot is – mindössze négy óra kellett neki ahhoz, hogy megverje a sakkprogramok terén addig legfejlettebbnek számító Stockfish programot.

Hatalmas lehetőségek vannak az AI-ben, és a hétköznapokban is megtalálja helyét. Az önvezető autók például már most biztonságosabban közlekednek, mint az emberek, ezt Mérő is megerősítette az AIMotive előadása után.
A matematikus is úgy gondolja, hogy az elterjedést a hiányzó jogi környezet gátolja, de ez régen is így volt. Például amikor még nem voltak részvénytársaságok, addig nem tudott igazán elindulni az ipari forradalom sem. Manapság mi is így vagyunk az AI-vel: a jogszabályi környezet a fejlesztések mögött kullog.Mérő László előadása az idei Smart konferencián.(forrás: 24.hu)

A fejlődés pedig exponenciális, de Mérő szerint a mesterséges intelligencia mindig gép marad. Ezt az alábbi példával magyarázta: az ember mondhatja, hogy nincs kedve valamihez. Az önvezető autó viszont nem utasíthatja vissza a kérést és mondhatja, hogy: „Nincs kedvem elvinni téged a keresztanyádhoz!”.

Azzal kapcsolatban, hogy a gépek elveszik a munkánkat, azt mondta, hogy ez igaz, de egyben újakat teremt is. Az öntudatra kelést pedig már scifinek tartja, szerinte képesek leszünk megfelelő keretek közt szabályozni a gépagyat.

Meggyőződésem, hogy nagyon fogunk vigyázni arra, hogy ez ne forduljon elő.”

A manapság forró témának számító szexrobotokról úgy gondolja, hogy mindig lesznek olyanok, akik még a tökéletes szexuális szolgáltatást nyújtó robot ellenére is a hús-vér embereknél maradnak. A sakkot sem irtja ki program, mert szeretünk játszani, és régen az autók megjelenése sem szabotálta a futást – a gépagy pedig azért sem lesz olyan, mint az ember, mert nem tudja miért szeretünk sakkozni, miért szeretünk futni.
Mérő abban hisz, hogy a gép nem váltja ki az embert, sőt, az ember tehet hozzá pluszt a mesterséges intelligenciához.


forrás:/24.hu/

kapcsolódó: Gyökeresen változtatja meg a világot a mesterséges intelligencia Katt ide!
30 profi pókerjákost vert meg, nem talált legyőzőre a mesterséges intelligencia Katt ide!
A jólét motorja lehet a mesterséges intelligencia Katt ide!
Mesterséges intelligencia terén az emberekkel van gond Katt ide!
Mesterséges intelligenciát kapnak a guminők is Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák