+ A | - a | Visszaállít
2014. aug.
24
  Új azonosítási eljárásokat keres a DARPA
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
A fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan új megoldások válthatják ki az ujj- és az íriszlenyomatokon alapuló biztonsági rendszereket.
Az amerikai hadsereggel szorosan együttműködő ügynökség, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) teljesen kiváltaná a jelszavakat, amelyek komoly biztonsági kockázatot jelentenek, alternatív azonosító mechanizmusokat keresnek. Az új biometriai eljárások eltérnének a már ismert megoldásoktól, például az ujjlenyomatoktól vagy a beszédelemzéstől, ezek ugyanis nem túl megbízhatóak és könnyen hamisíthatók..


A DARPA feltérképezi a különböző egyetemek és az intézetek kutatócsoportjainak munkáit, s támogatja a fejlesztéseket. Az így felkarolt projektek között vannak a fixen beépített és a mobil eszközökhöz egyaránt használható azonosító rendszerek. Ideális esetben a korszerű okostelefonok szenzorait alkalmazzák az új eljárásokhoz. Így például a mozgásérzékelőkkel feljegyezhetők a felhasználók kézmozdulatai. Richard Guidorizzi, az amerikai ügynökség projektmenedzsere hangsúlyozta, hogy a technológiák olyan adatokat értékelnek ki újra, amelyek már rendelkezésre állnak, de más módon vannak felhasználva. Néhány laboratóriumi tesztet leszámítva nem állítottak elő új hardvert és a kutatóik a meglévő információkkal is nagy sikereket tudtak elérni.

Az új kutatási projektek a kevésbé könnyen másolható biometriai jellemzőkre összpontosítanak, például az agyhullámok, a mozgási és a légzési jellemzők elemzésére

A New York-i Technológiai Intézet az egyik programja keretében a kéz legkisebb mozdulatait elemzi, azért, hogy így azonosítsa az embereket. Feljegyzik többek között az adatbevitel közbeni ujjmozdulatokat és a kéz legapróbb rezdüléseit pihenéskor. A technológia egyik előnye, hogy azt felismeri, ha valaki egy másik készüléket tart a kezében.

Az SRI International szintén az okostelefonok gyorsulásmérőit és giroszkópjait alkalmazza, de a kezek helyett a lábakra összpontosít. A kifejlesztett szoftver kielemzi a lépések hosszát, a test egyensúlyát és járási tempóját, hogy így ismerje fel az adott személyt. Ehhez jönnek még a testtartásra, az SMS-írás közbeni és más mozdulatokra vonatkozó információk.

A Drexel Egyetem az asztali számítógépekhez és a mobil készülékekhez használható billentyűzetek írásmintáit értékeli ki. A gyakori íráshibák, a nyelvtani jellemzők és mondatkonstrukciók alapján kideríthető, hogy egy személy valóban az-e, akinek kiadja magát. Az írási sebesség vagy írás közbeni szünetek elemzésével ötvözve a rendszer még pontosabb lehet.

A Jet Propulsion Laboratory mikrohullámok segítségével próbálja felmérni a szívverés egyedi jellemzőit. Ehhez az okostelefon mikrohullámokat küld ki, amik elérik az emberi testet, visszaverődnek arról, majd újra felfogja őket a készülék. A szoftver ezekből a visszaverődésekből képes meghatározni a szívverést és azt felhasználni személyazonosítására. Az már csak egy plusz dolog, hogy így az esetleges szívproblémák is előbb kiszűrhetők.A Southwest Research Institute a különböző készülékeken jelentkező hibajelzéseket gyűjti össze és megfigyeli, hogy miként reagál azokra az adott felhasználó. Így később felismerhető, hogy ki ül a PC előtt. A Li Creative Technologies programja felolvastatja az illetővel a jelszavát és igyekszik kideríteni, hogy a hang az okostelefon tulajdonosához tartozik-e vagy sem. Emellett belehallgat a környezeti zajokba, rögzíti, hogy kik tartózkodnak a közelben és megpróbál rájönni arra is, hogy esetleg más kezébe került-e az eszköz.

Az utolsó vizsgált eljárás a Marylandi Egyetem szakemberei által megalkotott úgynevezett vizuális ujjlenyomat, ami az asztali számítógépeken és a mobilokon egyaránt bevethető. A megoldás a PC-ken a felhasználói szokásokat (ablak- és egérmozgások stb.), míg az okostelefonokon a kamerák adatait és a képernyőkön megjelenített tartalmakat értékeli ki.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. aug.
24
  Ő az egyetlen nő a világon, aki erre képes
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
A koncentráció és a belső béke által egy harmonikus világot tudnánk teremteni, amelyben szinte bármire képesek lehetnénk. Azonban létezik egy csomó hétköznapi akadály, a gond, félelem, aggodalom, önmarcangolás, amely megakadályozza, hogy bármit is véghez tudjunk vinni.

Miyoko Shida egy olyan különleges táncos, aki minden zavaró tényezőt képes kizárni és tudatát csak arra az adott dologra irányítja, ami éppen fontos számára. Néhány bot és egy toll segítségével így egy egész rendszerbe szedett, zavartalan kompozíciót hoz létre a színpadon, úgy, hogy közben több száz ember figyeli, a kamera veszi, de őt ez sem zavarja, csak végzi a dolgát.Erre a mutatványra a világon egyedül Miyoko Shida képes, úgy tud egyszerre több tárgyat tartani, hogy megtalálja a központi egyensúlyukat. Az összeszedettség és a nagyfokú fegyelem által egy csodálatos harmóniát épít fel. Tanuljunk meg koncentrálni, hiszen ha rálelünk a világ harmóniájára, már nem fog számunkra semmi sem problémát jelenteni.

forrás:/tudasfaja/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. aug.
23
  Planktonok élnek a Nemzetközi Űrállomás külső burkolatán
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Jools

Meglehetősen váratlan felfedezést tettek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső felszínéről vett mintákat elemző kutatók: a Föld körül keringő űrbázis burkolatán ugyanis tengeri planktonok és egyéb mikrobák nyomait lelték fel. Ráadásul úgy tűnik, hogy az aprócska életformák már több éve éldegélhetnek az űr mostoha körülményeinek kitett felületen.

A mintákat az ISS asztronautái gyűjtötték be egy rutin űrséta során, majd ezeket visszajuttatták a Földre, ahol alapos vizsgálatoknak vetették alá őket.

Az analízis megerősítette, hogy élet rejtőzik az űrállomás külső falain, és hogy a mikrobák a kedvezőtlen körülmények ellenére is képesek az űrbéli életre.

További vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy a piciny életformák nem egyszerűen túlélik a viszontagságos környezetet, de gyarapodni is tudnak az űr súlytalan vákuumában.

„Egészen különleges kísérleti eredményeket prezentálhatunk” – mondja Vlagyimir Szolovjev, az ISS-projekt orosz vezetője. Bár a felfedezés kétségkívül további vizsgálatokra szorul, a szakértő szerint az egészben az a legmeglepőbb, hogy az űrállomás felszínén fellelt életformák nem honosak a kilövőhelyen.

„Hasonló fejlettségi állapotú planktonokat az óceán felszínén találni, Bajkonurban pedig egyáltalán nem jellemző ez az életforma” – mondja Szolovjev, a kazahsztáni űrközpontra célozva, ahonnan az űrállomásra induló szállítmányok útnak indulnak.Kiderült azonban, hogy léteznek olyan felfelé szálló, a tenger felől érkező légáramlatok, amelyek keresztezhetik az emelkedő rakományok útját.

Szolovjev elmondása szerint az űrállomás külső burkolata rendkívül szennyezett a teher-, illetve személyszállítást végző űreszközök hajtóműveitől és egyéb tényezők miatt is. Az ablakok például rendszeres tisztogatásra szorulnak, hogy ki lehessen látni rajtuk, így a legénység kénytelen némi ablakpucolást is végezni odafönn.

forrás:/ipon.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. aug.
23
  Nehezen okozna repülőkáoszt az újabb izlandi vulkánkitörés
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
50 százalék az esélye annak, hogy kitör az izlandi jégtakaró alatt mozgolódó Bárdarbunga tűzhányó. Ha ez történne, az sem feltétlenül jelent a 2010-es Eyjafjallajökull-kitöréshez hasonló robbanást és hamufelhőt. Aki a következő hetekben repülne, egyelőre ne mondja le az utat, a légi közlekedés fennakadásának nagyon kicsi az esélye.
Ahogy korábban beszámoltunk róla, augusztus 16-án földrengések kezdődtek a jég alatt Izland déli részén, a Vatnajökull gleccser alatt terpeszkedő Bárdarbunga rétegvulkán közelében. Péntek reggel a rengések száma már meghaladta a háromezret: volt néhány négyes magnitúdónál is erősebb, de kitörésről egyelőre nincs szó. A szóban forgó vulkán annak a hasadékrendszernek is része, melyben az utóbbi 10 ezer év legnagyobb lávaöntő kitörése zajlott, a Thjorsarhraun.


Nem biztos, hogy ki fog törni

A földrengések úgynevezett fészekmélységei – ahol a robbanás energiája felszabadul – egyelőre elkerülték a Bárdarbunga vulkán központját, sőt mintha északkeletre távolodnának tőle.

Szakértők szerint az epicentrumok, a rengések földfelszíni vetületeinek eltolódása azt jelenti, hogy a magma oldalirányba feszíti a kőzetet.
A földrengések fészekmélységei nem változnak, a magma tehát nem indult el felfelé. Egyelőre tehát nem tudni biztosan, hogy lesz-e kitörés, szakértők 50 százalékos esélyt jósolnak neki. Az események itt követhetők élőben.

Ha a fészekmélységek (hipocentrumok) mégis emelkedni kezdenek, sőt elkezdődik a földremegés is, akkor elképzelhető, hogy beindul a vulkáni működés. Mivel a Bárdarbungát gleccser zárja le, ekkor az első vulkanikus esemény a megközelítőleg 500 méteres jégtakaró felolvadása lenne. A forró magma ugyanis megolvasztaná a gleccsert, a víz áradata pedig letarolhatná a felszínt. Mivel ez az esetleges vulkánkitörés egyik legveszélyesebb hatása, így megelőzésként a környékről már kitelepítették az ott tartózkodó kétszáz turistát – írja dr. Harangi Szabolcs vulkanológus, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezetője.

Ha mégis kitörne
A vulkánkitörés az összetett körülmények miatt bármikor, hirtelen is bekövetkezhet, ez esetben a problémát először az említett jeges-iszapos áradat, azaz jökulhlaup jelentheti. Ha jelentős magmamennyiség éri el a felszínt, akkor az is elképzelhető, hogy a Bárdarbungatól északkeletre húzódó hasadékzónában repedés jön létre, és az olvadt kőzet több helyen is kiszabadul. Ekkor az magma eloszlása miatt nem várható robbanásos kitörés. Visszafogottabb esetben a kiáramló magma a jégtakaró alatt eloszlik, és púp, úgynevezett tuya jön létre. Ez nem jár látványos kitöréssel és túlzott környezeti kárral sem.Igazi robbanás akkor következhetne be, ha a kitörés a központi vulkán belsejében jön létre, és nagy mennyiségű magma tör a felszínre. Ha ezt 10 kilométernél magasabb vulkáni hamufelhő is kísérné, még akkor sem biztos, hogy ez a 2010-es eseményhez hasonló fennakadást okozna a légi közlekedésben, mert ehhez szükség lenne megfelelő irányú és erősségű szélre is. Erre a lehetőségre felkészülve a Morgunbladid izlandi napilap már megmutatta, hogyan kell kiejteni a vulkán nevét (itt lehet meghallgatni, az Eyjafjallajökull miatti kiejtési katasztrófát elkerülendő).

Legrosszabb esetben
Izlandi tűzhányókutatók szerint, bár rettentő kicsi valószínűséggel az is elképzelhető, hogy a magma nem az északkeleti, hanem a délnyugati hasadékzónába fut, és felélesztheti a Torfajökull tűzhányót is, ami akár nagy erejű robbanással is járhat. Ezt a kis valószínűségű eseményt viszont nagy biztonsággal időben előre jeleznék a műszerek. Jelenleg még semmi sem utal erre.

forrás: /origo/

kapcsolódó: Ahova a "Világvége" visszajár Katt ide!
Hamuba fagy az idei nyár? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. aug.
23
  A részegen kimondott szavak igazából józan gondolatok
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
Az alkohol nem befolyásolja az ítélőképességünket a gondolatok szintjén, csupán kevesebb gátlás él bennünk, hogy kimondjuk azt, amit épp gondolunk.

Könnyű mindenért az alkoholt hibáztatni, de ma már egészen biztos, hogy józanul sem gondolkozunk másként, legfeljebb nem kommunikáljuk a gondolatokat.

A kutatás során az önkéntesek nagyobb mennyiségű szeszt fogyasztottak, majd számítógépen kellett hibákat felismerniük. A reakcióikat az agyműködés vizsgálatának a segítségével mérték, majd az önkéntesek is beszámoltak az eredményekről.

Kiderült, hogyaz alkoholt fogyasztó csoport végig épp annyira volt a tudatánál, mint a placebót fogyasztó csoport és azok, akik semmit sem ittak.

(kép: Thinkstock)

Az egyetlen különbség a reakciókban az volt, hogy az ittas csoport nyíltabban és őszintébben reagált, vagyis a gátlásaik megszűntek. Mindez azt mutatja, hogy az alkohol nem akadályoz meg minket abban, hogy pontosan tudjuk, mit cselekszünk, viszont a gátlásainkat feloldja, ezért bátrabban hozunk meg bizonyos döntéseket.

forrás:/hir24/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. aug.
23
  Idén minden eddiginél mohóbbak a földlakók
Már augusztus 19-én elérkezett a globális túlfogyasztás napja: 2014-ben alig több mint nyolc hónap alatt használtuk el azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre kellett volna elegendőnek lennie ahhoz, hogy a bolygó a jelenlegi állapotában fennmaradhasson.

A Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát.

Ezt úgy mérik, hogy a Föld biológiai kapacitását elosztják az emberiség ökológiai lábnyomával, és ezt a hányadost megszorozzák az év napjainak számával. Ez alapján az emberi fogyasztás idén a augusztus 19-én érte el azt a szintet, amit a Föld még képes lenne újratermelni.

A globális túlfogyasztás napja 2000 óta egyre előrébb araszol, hiszen az ezredfordulón még október elején lépett át a Föld lakossága a túlfogyasztás tartományába.

A túlnépesedéssel párhuzamosan az energia és a természeti erőforrások felhasználása is egyre nagyobb méreteket ölt: 1961 óta megduplázódott az energiafelhasználás, az 1970-es évek óta pedig folyamatosan több természeti erőforrást használnak fel az emberek, mint amennyit a Föld hosszú távon képes újratermelni, jelenleg egy év alatt annyit, amennyit a bolygó másfélszerese lenne képes újra előállítani.

Beléptünk a vörös tartományba

A legsúlyosabb problémát a káros anyagokok okozzák, ugyanis az ökológiai lábnyom felét a szén-dioxid gyorsan növekvő kibocsátása adja. Ez a szennyezés tehető felelőssé az üvegházhatás kialakulásáért, és nagy a szerepe a szélsőséges időjárás általánossá válásában és az éghajlatváltozásban is. A kibocsátott szén-dioxid mennyiségének mérséklésével jó eséllyel csökkenne az emberiség ökológiai lábnyoma, és fenntarthatóbbá válna a Föld, és a klímaváltozás megfékezésének érdekében is nagy eredményeket lehetne elérni ezen a területen.

Az adatok szerint az év hátralévő része már a "vörös tartományban" telik, azaz az emberiség túlfogyasztja a bolygó erőforrásait - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarországi szervezete az MTI-vel. A WWF a jövő hónapban teszi közzé kétéves jelentését a legveszélyeztetettebb fajok helyzetéről. Ebben kitérnek a bolygó állapotára és az emberi tevékenység okozta hatásokra is.

forrás: /hir24/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. aug.
23
  Egyre trükkösebb lesz a tudomány
Augusztus 28-án csütörtökön 22 órától indul a Trükkös tudomány című sorozat 2. évada.
Augusztus utolsó csütörtökén, vagyis 28-án folytatódik a Discovery Channel bűvészes-tudományos sorozata, a Trükkös tudomány.


A dokumentarista valóságshow a bűvészet és a tudomány erejét ötvözve mutatja be azokat a szerkezeteket, eszközöket és vegyületeket, amelyek révén első látásra csodának tűnő tetteket hajthatunk végre. A nézőket Ben Hanlin, Wayne Houchin és Billy Kidd fogja kalauzolni a rejtélyes világban, de az első szezonból megismert szakemberekhez idén Nate Staniforth is csatlakozik.

A Trükkös tudomány második szezonja a csatorna közlése szerint 12 részes lesz. Idén a bűvészek minden egyes részben New York, London vagy Varsó járókelői számára mutatnak be élőben egy-egy trükköt, melyet rejtett kamerákkal rögzítenek.

A műsor minden mutatványa mágiának tűnhet, de mindegyikről kiderül, hogy színtiszta tudomány áll mögöttük.
Az előadók részletesen kidolgozva mutatják be, hogyan jöhettek létre az egyes trükkök, és lépésről lépésre követhetik a nézők, ahogy a kézzelfogható tudomány egyszer csak varázslattá válik.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák