+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
22
  Túlterhelődhet a mélyűri hálózat
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Both Előd

Már most komoly fejtörést okoz a szakembereknek, hogyan elégíti ki a NASA mélyűri távközlési hálózata a várhatóan jelentősen növekedő kommunikációs igényeket a Marssal. Ha minden terv valóra válik, akkor 2021-ben keringő és leszálló egységek népes csapata érkezik a Marshoz, ami minden korábbinál nagyobb kihívást jelent a mélyűri hálózat számára (DSN, Deep Space Network), természetesen már útközben is.

A jelenlegi tervek szerint a 2020-as indítási ablakot egy sor ország, szervezet és cég használná ki: a NASA (Mars 2020 rover), az ESA (ExoMars rover), Kína (keringő és leszálló egység, rover), Egyesült Arab Emírségek (Hope), India (MOM–2) és a SpaceX (Red Dragon). Az újonnan érkezőkön kívül remélhetőleg a jelenleg a vörös bolygón és körülötte működő eszközök is működőképesek maradnak és igényt tartanak a távközlési szolgáltatásokra.

Légi felvétel a Deep Space Network Canberra (Ausztrália) közelében lévő, 1965 óta működő követőállomásáról. A Deep Space Network hálózatának három antennája körülbelül 120 fokra van egymástól. Az elrendezés előnye, hogy folyamatos kapcsolatot biztosít az űreszközökkel, hátránya, hogy a Mars körül keringő űreszközökkel mindig csak egyetlen antenna tud kapcsolatot tartani. (kép: NASA / JPL-Caltech)

A keringő szondák a következők: a NASA részéről a Mars Odyssey, a MAVEN és az MRO, az ESA részéről a Mars Express és az ExoMars TGO keringő egysége, valamint India első MOM szondája. Emellett a felszínen működik az Opportunity és a Curiosity, amelyekhez csatlakozhat a 2018 májusi indítási ablakra halasztott InSight. Nagy többségük a kapcsolattartásra a DSN antennáit kívánja használni. (Hasonlóan kiugró, de a 2021-es szintet el nem érő zsúfoltság volt a marsi távközlési forgalomban 2003–2004-ben.)

A kapcsolattartás komoly megterhelést ró majd a DSN hálózatára, amelyhez három nagy antenna tartozik Kaliforniában (Goldstone), Madrid mellett és Ausztráliában (Canberra). A NASA Sugárhajtás Laboratóriuma (JPL) részletes tanulmányt készített a helyzet lehetséges kezeléséről. A két legkritikusabb időszak 2020 nyarán maga a rövid indítási ablak, és 2021 eleje, amikor az új szondák megérkeznek a Marshoz. A tanulmány kitér a rendkívüli helyzetek kezelésére is, amikor valamelyik szondánál vagy éppen a DSN valamelyik antennájánál azonnali beavatkozásra van szükség.

Akkor sem egyszerű azonban a helyzet, ha minden hibátlanul működik. Külön kell kezelni a bolygó felszínén dolgozó egységeket, mert nem lehet biztosan tudni, melyik, reléállomásként használható keringő egységek lesznek még üzemképesek. A másik problémát a sok szondával szimultán tartandó kétirányú kapcsolat jelenti. Bíznak abban, hogy a Mars Odyssey és az MRO használható marad reléállomásként, de mivel a szondák már 2001, illetve 2006 óta keringenek a Mars körül, számolni kell elveszítésük lehetőségével. A legfiatalabb MAVEN-nél viszont az jelent problémát, hogy antennája rögzített helyzetű, ezért ha reléállomásként használnák, akkor nem tudná saját tudományos munkáját folytatni.

A szűk kommunikációs keresztmetszetre megoldást jelenthet a lézeres kommunikáció, amelyet az OPALS kísérletben az ISS–Föld kapcsolatban sikerrel használtak.(kép: NASA)

Az amerikai szondák üzemeltetését már 20 éve a Lockheed Martin Space Systems végzi. A cég szerint a várható terhelés nemcsak kihívást, hanem lehetőséget is jelent számukra. A cég részéről elmondták, hogy készek más országok szondáinak is segítséget nyújtani, de elsősorban az amerikai szondák által folyamatosan továbbított hatalmas adatmennyiséget kell kezelniük. Könnyíti a helyzetet, hogy az ESA TGO-ján két, a NASA által adott relé rádiókészülék működik, amelyeket korábban a Lockheednél teszteltek.

A JPL szakértője hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés fontosságát, elsősorban a DSN munkájának összehangolását az ESA Estrack követőhálózatéval. Újabban a DSN-nél új technológiát próbáltak ki (Multiple Spacecraft per Aperture), amelyik segítségével egyetlen antennával egyszerre négy űreszközt is követni lehet, ha azok egymáshoz közeli irányokban látszanak. A Mars körül keringő szondák esetében ez a feltétel magától értetődően teljesül, így az antennák kapacitása a többszörösére növelhető. A JPL szakemberei emellett együttműködnek a NASA-val és a többi érintett szervezettel, hogy megpróbálják összehangolni az indítási és érkezési időpontokat, csökkentve a torlódás esélyét.A NASA mélyűri hálózat (DSN) goldstone-i (Kalifornia) antennája. (kép: NASA)

Megoldást – ha nem is 2021-ben, de a nem túl távoli jövőben – a lézeres kommunikáció jelenthet. A NASA az utóbbi években az ISS-en sikerrel próbálta ki az OPALS (Optical Payload for Lasercomm Science) rendszerét, amellyel az ISS-ről egy hagyományos rádiókapcsolattal 10 perc alatt letölthető videót 3,5 másodperc alatt töltöttek le. A rendszert a LADEE szondán már a Hold távolságában is kipróbálták, és tervbe vették a kísérleteket a jövő távolabbra jutó űrszondáival is.

forrás:/urvilag/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
22
  Ez állhat a Bermuda-rejtély és a kísértetházak titkai mögött
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza
szerző: Elter Tamás, Szomor Anikó

A Bermuda-háromszög legendáját titokzatosan eltűnt hajók és repülőgépek történetei alkotják. A legújabb oceanográfiai kutatások szerint erős infrahangképződés állhat néhány eltűnés hátterében.
Annak ellenére, hogy az infrahangokat nem érzékeljük, komoly fiziológiai problémákat okoznak, és akár fegyverként is bevethetők. Az infrahang állhat számos rejtélyes jelenség, így többek között a Bermuda-háromszög néhány tisztázatlan eltűnésének hátterében is.


A 16 hertz alatti infrahangokat Sulojkin szovjet-orosz tudós fedezte fel és írta le 1935-ben. Az infrahangokat már ezt megelőzően is észlelték az indonéziai Krakatau vulkán 1883-ban történt pusztító erejű, globális hatásokat eredményező kitörése után, amikor a barométerek a föld számos pontján alacsony frekvenciás rezgéseket detektáltak.

Gyűjtőfogalomként infrahangnak nevezzük azokat az alacsony frekvenciás hangokat, amelyeket az emberi fül nem érzékel.
Ide általában a 20, illetve 16 a hertz alatti tartományba eső hangok tartoznak.

Tisztázatlan eltűnések történnek a Bermuda-háromszögben (forrás: Imgur)

Igen nagy hangnyomás esetén, noha az infrahang nem hallható, mégis érzékelhető, mivel rezgésbe hozza a belső szerveket. Ez utóbbi hatása igen veszélyes fiziológiai következményekkel járhat, amit felismerve, a második világháború idején megpróbáltak katonai célokra is felhasználni.

A minél pusztítóbb fegyverről ábrándozó katonákat is megihlette
A kísérleti infrahangfegyver képes volt az alacsonyan szálló bombázógépek szerkezetét megrongálni, és letörni szárnyaikat, vagy vezérsíkjaikat.
Mivel ezek a kísérletek csak a háború utolsó hónapjaiban jutottak el arra a szintre, hogy értékelhető eredményt hozzanak, az infrahangfegyver kifejlesztésére és rendszerbe állítására már nem került sor.
A hadsereg azonban a háború után sem tett le az infrahangfegyverrel folytatott kísérletekről. 1945 után az Egyesült Államokban a hadsereg megbízásából Alexis Guy Obolensky amerikai kutató foglalkozott kiemelten az akusztikai fegyverek fejlesztésének kérdéseivel.

Kutatásai során kimutatta, hogy az infrahangoknak jól körülhatárolható fiziológiai és pszichés hatásai vannak; a nagyon alacsony frekvenciájú, magas intenzitású hangoknak kitett személyeknél gyengül a perifériás látás, közérzetük rosszá válik, szédülés, egyensúlyvesztés, hányinger, hányás, fejfájás jelentkezik, és légzési nehézségek is felléphetnek, pszichésen pedig pánikrohamot és menekülési kényszert okozhat. E hangok zavartságot, valamint a koordinációs képesség elvesztését, és epilepsziás rohamot is előidézhetnek, pszichésen pedig nyugtalanság, rémület érzését keltik, vagy pánikrohamot váltanak ki.

Nagyenergiájú természeti jelenségek keletkeztetik
Obolensky szerint e tüneteken kívül meghatározott frekvenciájú, nagy energiájú infrahangok önkéntelen, kontrollálatlan bélműködést is előidéznek, ám ez utóbbiról már megoszlanak a vélemények.

Két másik kutató, Jürgen Altman a dortmundi egyetem professzora, valamint Martin N. Stanton, az amerikai hadsereg ezredese azt állítják, hogy ők ilyet nem tapasztaltak. Annak idején Obolensky az infrahangok fegyverként való alkalmazását lázadás, zendülés, és tömegoszlatás esetére javasolta, de az amerikai katonai hatóságok elvetették ezt az ötletet. Napjainkban viszont a katonaság, illetve a rendfenntartó erők elsősorban zavargások feloszlatásánál, és béketámogató műveleteknél vetnek be akusztikus fegyvereket.
A hangágyút zavargások feloszlatására szokták bevetni.
A jelentős pusztító erővel rendelkező akusztikus fegyverek előállításának egyik komoly korlátja, hogy az infrahang előállításához igen nagy energiára van szükség.

Egy világháborús kísérleti akusztikus fegyver (forrás: Historicum)

A természetben képződő erős infrahangok kivétel nélkül a nagyenergiájú természeti jelenségekhez, hurrikánokhoz, valamint tornádókhoz, heves viharokhoz, földrengésekhez vagy vulkánkitörésekhez, illetve szökőárakhoz kapcsolódnak. De infrahangok keletkeznek a tengervíz hullámzásától, villámláskor, vízesés közelében, sőt a sarki fényben is. Az infrahangképződés a keletkezés ideje szerint lehet rövid, impulzusszerű, vagy hosszan tartó folyamat.A térségben különösen gyakoriak a hirtelen jött heves trópusi viharok (forrás: Nem York Post)

Ez az adott, az infrahangot létrehozó természeti jelenség mibenlététől függ, például a villámcsapás csak igen rövid ideig tartó infrahanghatást keletkeztet, ezzel szemben a nagy tengeráramlatok a világóceán bizonyos körzeteiben képesek tartós infrahang képzésre.

- folytatjuk -

forrás:/origo.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
22
  Klaus Johannis megszólalt, és beállt a román nacionalisták kórusába
Kategória: Autonómia - Közzétette: Róza
"A Szociáldemokrata Párt (PSD) „ne alkudozzon az RMDSZ-szel semmiféle etnikai alapú autonómiáról” – üzente kedden este Liviu Dragneaéknak a németországi látogatáson tartózkodó államfő.

Klaus Johannis órákkal azután nyilatkozott erről a kíséretében lévő újságíróknak, hogy a PSD és a koalíciós társa, az ALDE megszakította a bizalmatlansági indítványról szóló tárgyalásokat az RMDSZ-szel, előzőleg pedig a szövetség által kért összes tervezetet leseperték a parlament napirendjéről.

„Felhívom a PSD figyelmét, hogy ne alkudozzon olyasmikről, ami nem képezheti alku tárgyát. Nem szabad alkudoznia semmiféle etnikai alapú autonómiáról” – idézte az államfőt a HotNews. Johannis közölte, hogy folyamatos tájékozódik a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos belpolitikai fejleményekről.

(fotó: Facebook)

Az államfő felszólította a PSD-t, hogy oldja meg azt a problémát, amelyet maga idézett elő a saját kormánya támogatásának megvonásával.

Mint ismert, kedden az ellenzék, sőt a PSD politikusainak egy része is hevesen bírálta a koalíciós pártok vezetőit, amiért "a román érdekeket veszélyeztetve" készen állnak "engedményeket tenni" az RMDSZ-nek a Grindeanu-kormány megbuktatásához való hozzájárulásáért cserében. Az RMDSZ fel is jelentette Traian Băsescu volt államfőt a minősítehetlen hangnemű kijelentései miatt.

FRISSÍTÉS: A román sajró egy része arra következtetett a rejtélyes elnöki üzenetből: Johannis "többet tud", mint a közvélemény, amely nem értesült arról, hogy a PSD autonómiáról is tárgyalt volna az RMDSZ-szel. Hétfőn azonban több román lap is arra "figyelmeztetett", hogy az RMDSZ a 12 éve beterjesztett, azóta is parlamenti szavazásra váró kisebbségi törvénytervezetet is megpróbálta elfogadtatni, amely kulturális autonómiát - vagyis iskolák, színházak és más kulturális intézmények feletti döntési jogot - irányzott elő az arra igényt tartó nemzeti kisebbségeknek. (MTI)


forrás:/maszol.ro/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
21
  A Stonehenge-nél sokan ünnepelték a nyári napfordulót
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: Róza
Ma van a nyári napforduló, az év leghosszabb napja, ebből következve az év legrövidebb éjszakája. Ezzel csillagászati tekintetben indul a nyár.

Bár a hagyományok és népszokások tekintetében Szent Iván éjjele maga a nyári napforduló, ám a Föld forgási idejét nem lehet ilyen szinten összeegyeztetni mindenkori naptárjainkkal.

A két ünnep így eléggé összemosódott. Shakespeare Szentivánéji álma is a mágikus legrövidebb éjszakán játszódik, de ha pontosak akarunk lenni idén a nyári napforduló június 21-ére esett, addig Szent Iván napja június 24-e.

Már a pogányok is különböző rítusokat társítottak a nyári napfordulóhoz, melyek központi szereplője szinte minden hagyományban a tűz volt, a megtisztulást és az újjászületést jelképezve.

Tovább él a hagyomány: a Stonehenge-nél. Több száz ember gyűlt össze, most is megünnepelték a nyári napfordulót (fotó: AFP)

Az egyház is ezen a napon ünnepli Keresztelő Szent János születésétét, mint a fény és a világosság győzedelmét a sötétség és a halál felett.


Így várták a napfordulót (fotó: AFP)

Éjjel hatalmas tüzeket gyújtottak, s pirkadatig körbe-körbe táncolták, vagy égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket, de akadt olyan hely is, ahol - bár nem a törököt akarták elűzni, mint az Egri csillagokban - lángoló kerekeket gurítottak le a dombokon a bő termés reményében.

A keltáknak, mint az egyik legősibb európai népnek is egyik legszentebb ünnepe volt a nyári napforduló, s ezt a hagyományt követve gyűlt össze idén is ünnepelni több száz ember a világörökség részét képző Stonehenge-nél, az egyik legismertebb kelta druida szentélynél.


forrás:/blikk.hu/


kapcsolódó: A nyári napforduló ünnepe Katt ide!
Zuhogó esőben várták a napkeltét Stonehenge-nél Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
21
  A Szaturnusz és gyűrűje
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Kiss Áron Keve

Idén nyílik a legkedvezőbb rálátás a Szaturnusz gyűrűjére a bolygó jelenlegi keringési ciklusa során. Az óriásbolygó június 15-én kerül oppozícióba, de már előtte is kiváló felvételek készültek róla.

A gyűrűs bolygó jelenlegi keringési ciklusa során 2017-ben lehet a legnagyobb szögben rálátni a gyűrű északi felére. Bár a maximális, 27,0°-os tengelyhajlás októberre esik, oppozíciókor is 26,6°-os tengelyhajlás mellett, de nagyobb horizont feletti magasságban tudjuk megfigyelni a bolygót. Sajnos a Kígyótartóban járó planéta így sem emelkedik magasra: június 15-én, az oppozíció napján, deleléskor 22°-os horizont feletti magasságot ér el. A 0,0 magnitúdós égitest ekkor 18,4” átmérőjű.
A korongon az északi félteke erősen felénk billen, a sávok íveltek.
A déli féltekén a fátyolgyűrű alatt jól láthatóan kibukkan a SEB sötét sávja. A NEB várhatóan széles, markáns sávként övezi az északi féltekét, élesen elválik a világos EZ-től. Az északi póluson az apró, feketés pólussapka, nagy felbontású felvételeken a hatszögletű poláris hexagon is előbukkanhat.


fotó: Ajtai Csaba, Biharnagybajom


A gyűrű a bolygó déli pólusát teljesen eltakarja, a sötét északi pólust fényes háttérként övezi, a gyűrű szinte magába nyeli a bolygót. A gyűrű réseinek megpillantására most van a legjobb lehetőség.
Nagy távcsővel a Cassini-rés a pólusok felé is követhető, az Encke-rés intenzitásprofilja vizsgálható az anzákban, a Keeler-rés megpillantásával is próbálkozhatunk.
A fátyolgyűrű és annak inhomogenitásai is megfigyelhetők. A B gyűrű anzáinak belső részén próbálkozhatunk inhomogenitások, küllők megörökítésével.


forrás:/csillagaszat.hu/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
21
  Használsz GPS-t? Két méterről hat centire csökkentik a pontosságát
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza

A mobiltelefonok és az autók navigációját segítő GPS helymeghatározó rendszer pontosságát javító második műholdját is felbocsátotta Japán. A következményt észre fogod venni a mindennapokban is.

A japán űrkutatási ügynökség (JAXA) beszámolója szerint a június elején fellőtt Micsiki 2, a korábban már pályára állított elődjéhez hasonlóal 33-39 ezer kilométeres magasságban működik majd. A Micsiki 1-et 2010 bocsátották fel, és együttműködött az amerikai műholdrendszerrel, de rádiójeleit a felhőkarcolók és a hegyek egyes esetekben akadályozták. Ennek az volt a következménye, hogy a helymeghatározó a valóságostól néhány méteres eltéréssel adta meg az egyes tárgyak helyzetét.

A korábbi néhány méteres eltérést most egyméteresre csökkentik, sőt egyes jobb vevőegységekkel akár 6 centiméteresre is korlátozható.

A japán kormány azt tervezi, hogy idén még[/youtube] további két, 2023-ig további öt műholdat állít Föld körüli pályára a GPS helymeghatározó rendszer fejlesztése érdekében.A június elején fellőtt Micsiki 2 műholdat hordozó rakéta elindítása sikeres volt.

Nemrég egyébként elindult az EU saját rendszere is: ha szokott használni navigációs programot, akár el is felejtheti a GPS-t, érdemes kipróbálnia a Galileót.


forrás:/hvg.hu/


kapcsolódó: Felejtsd el a GPS-t, sokkal pontosabb a GNSS Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
21
  Eltűntnek hitt város került elő a föld alól
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
Egy 10. századi, eltűntnek hitt város romjait tárták fel Etiópia keleti részén. Az ásatásokon egyiptomi, indiai és kínai tárgyak kerültek elő, ami újabb bizonyítékokkal szolgál arról, hogy a Harlaa régió, ahol a város fekszik, egykor kereskedelmi központ lehetett.

Gazdag kereskedelmi központ lehetett a Harlaa régióban feltárt ősi város.

A régészcsoport egy 12. századi mecsetet is talált az ásatások során, hasonlót a korábban Tanzániában és Szomáliában feltártakhoz. A tudósok szerint ez azt igazolja, hogy létezett kapcsolat Afrikában a különböző iszlám közösségek között.

A felfedezés jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy megismerjük a kereskedelmet Etiópia e régészetileg elhanyagolt részében. Az eddigi leletek alapján ez a terület a régióban a kereskedelmi központ szerepét töltötte be.

Az egyik feltárt szakrális épület romja (forrás: BBC News)

Az ásatások vezetője Timothy Insoll, az Exeteri Egyetem professzorát. A régészek ékszereket és egyéb tárgyakat találtak, amelyek Madagaszkárról, a Maldív-szigetekről, Jemenből és Kínából származnak.

Az óriások legendák homályába vesző városa
Insoll professzor szerint Harlaa az ékszerkészítés "gazdag, kozmopolita" központja volt.
Lakói között más országbeliek és helyiek is voltak, akik a Vörös-tenger, az Indiai-óceán és az Arab-öböl környékén élőkkel kereskedtek - fűzte hozzá.

Egy helyi legenda szerint a Harlaa régióban óriások éltek, mert olyan hatalmas kőtömbökből épültek a házaik, amelyeket egyszerű emberek nem lettek volna képesek megmozdítani.

A feltárt város temetőjében 300 ember maradványaira bukkantak. Ezeket alapos elemzésnek vetik alá, hogy megtudják, mivel táplálkoztak az egykor ott élők.Etiópia az egyik legrégebb óta lakott ország (forrás. Africa Point)

Insoll professzor elmondta, hogy az ásatásokat jövőre folytatják. Etiópia egyike az ember által legkorábban benépesített helyeknek a földön. 2015-ben a kutatók 3,3-3,5 millió évesre becsült állkapocscsontokat és fogakat találtak az ország északnyugati részén.

A kopt kereszténység a negyedik században érkezett Etiópiába Egyiptomból.
Az iszlám vallás pedig a 7. században. Egy 2007-es népszámlálás szerint manapság 30 millió keresztény és 25 millió muszlim vallású él Etiópiában.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
20
  Megoldották a barna törpék rejtélyét
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Kutatók egy csoportja megtalálhatta a választ a csillagászat egyik legnagyobb kérdésére, a barna törpék rejtélyére. A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy pontosan mennyi tömegre is van szüksége egy csillagnak ahhoz, hogy valóban csillag legyen. Az égitestek gáz- és porfelhőkből születnek, melyek előbb gömbbé állnak össze, majd megfelelő tömeg után beindul az objektumok magjában a fúzió. Ha azonban a reakció nem jön létre, nem beszélhetünk csillagról. Ilyen esetekben barna törpék alakulnak ki, melyek se nem bolygók, se nem csillagok.

A csillagászokat éppen ezért érdekli, hogy hol is lehet a bűvös határ? Trent Dupuy, az austini Texasi Egyetem szakértője, valamint Michael Liu, a Hawaii Egyetem kutatója most úgy véli, megtalálta a választ. Eredményeikről az Amerikai Csillagászati Szövetség 230. találkozóján számoltak be.

A szakértők úgy gondolják, a keresett tömeg a Jupiter tömegének 70-szerese.

Dupuy szerint amikor felnézünk az éjszakai ég fényes csillagaira, valójában nem látjuk a teljes igazságot.

A képen egy barna törpe, amely se nem bolygó, se nem csillag

A kutató úgy véli, hogy annak megértése, hogy bizonyos esetekben miért nem alakul egy nagy objektum csillaggá, legalább olyan fontos, mint a csillagformálódás megismerése.

A csapat nem csupán a szükséges tömeget, de a szükséges hőt is megállapította. A szakértők szerint ha egy égitest
1 300 Celsius-foknál hidegebb, akkor nem csillaggá, hanem barna törpévé válik.

Dupuy-ék természetesen nem csak úgy a hasukra csaptak: nagyjából 10 évet töltöttek ultrahideg kettős rendszerek elemzésével. Ezen párok tagjai vagy barna törpék, vagy kis tömegű csillagok. A kettős rendszerek elemzése azért hasznos, mert az égitestek méretének és keringésének elemzésével a tömegük is kiszámolható. Az ultrahideg párok vizsgálata egy kicsit nehezebb, hiszen a barna törpék sokkal halványabbak a csillagoknál – éppen ezért kifinomult távcsövekre volt szükség a kutatáshoz.
A csapat által becsült tömeg alacsonyabb, mint amire a korábbi elemzések utaltak – a legtöbb számítás a Jupiter tömegének 75-szörösét adta meg. Ezen tömeg felett az objektumok nem tudnak elég hűvösek maradni ahhoz, hogy ne induljon be bennük a fúzió.

Bár a barna törpék tömegének felső határát már ismerjük, az alsó határ továbbra is kérdéses. A barna törpék és a gázóriások közti választóvonal meghatározása pedig szintén igen fontos feladat.


forrás:/24.hu/

kapcsolódó: Különös jégbolygóra akadtak egy apró csillagnál Katt ide!
Senki sem tudja, mi lehet az űr sötétjében bujkáló valami Katt ide!
A kettős rendszerekben is lehetnek kőzetbolygók Katt ide!
Megvan az eddigi legnagyobb naprendszer Katt ide!
Idegen csillag haladt át a Naprendszeren Katt ide!
Sarki fényt fedeztek fel a Naprendszeren kívül Katt ide!
Jéghideg csillag a szomszédban Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
20
  Intelligens tetoválás, ami méri a vércukor szintet
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza

szerző: Berki Lili

A cukorbetegek élete olykor eléggé nehezített pálya. Rendszeresen ellenőrizniük kell saját vércukorszintjüket, mégpedig speciális berendezések segítségével, amelyek elemzik vérüket. A bőr átszúrása nem éppen kellemes tevékenység, de úgy tűnik, erre született egy elég futurisztikus alternatíva, mégpedig a bioszenzoros tetoválás, amely annak függvényében változtatja színét, hogy az illetőnek mennyi a vércukorszintje.


A Harvard Medical School és az MIT kutatócsoportja egy "intelligens" tetoválással foglalkozó projektet dolgozott ki, amelynek központjában egy speciális, bioszenzoros tinta áll, aminek színe a testben található anyagok koncentrációjától függően változik. A különleges tinta elsődleges célja, hogy reagáljon szervezetünk pH-jára, a nátriumra és a glükózszintre, másodlagosan pedig szép, akárcsak egy "egyszerű" tetoválás.

Ez az újfajta tetoválás a DermalAbyss nevet viseli, és segítséget nyújthat a diabéteszesek számára vércukorszintjük egyszerű megállapításában. Ha barnulni kezd, az azt jelenti, hogy magas a vér glükózszintje, ha zöld, akkor a nátrium, ha pedig rózsaszín, akkor erőteljes változás történt testünk pH-értékében.

Speciális tinta, amely reagál szervezetünk pH-jára (kép: YouTube)

A tetoválás természetesen nem csak a cukorbetegek számára lesz hasznos, hanem mindenkinek, aki törődik egészségével. A tetoválás színének változásának segítségével akár könnyebben reagálhatunk a szervezetünket támadó egyes betegségekre is. Még nem lehet tudni, hogy a DermalAbyss mikor lesz alkalmazható világszerte, jelenleg számos kísérletet végeznek el sertésbőrön. A reakciók eddig sikeresek és megfelelnek a kutatócsoport elvárásainak. Az embereknél azonban nehezebb dolguk lesz, hiszen számos lehetségesen fellépő allergiás reakciót kell még kizárni ahhoz, hogy teljes biztonsággal alkalmazzák ezt a technikát. A tudósok azonban hisznek a kísérlet sikerében.


forrás:/noizz.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jún.
20
  Feltárulnak a Titanic tragédiájának magyar vonatkozású szálai
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: Róza
Újdonságokkal és jelentősen bővebb anyaggal 2007 után újra Magyarországra érkezik a Titanic-kiállítás. Az 1912-es hajótragédiáról szóló tárlat Budapesten, a Király utca 26. alatt lesz látható július 20-tól. A tárlat önálló magyar részleggel is rendelkezik majd.

A szervezők közleménye szerint kiállítás valódi időutazást ígér a látogatóknak, hiszen a kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően átérezhetik a 20. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is.

Láthatók lesznek a híres hajóroncs technikai felszerelései, bútorai, a szerencsétlenül járt utasok személyes tárgyai, ruhái és ékszerei is. A tárlat önálló magyar részleggel is rendelkezik, amelyen a kor helyi történelmi eseményei mellett bemutatják az elsüllyedt Titanic magyar vonatkozású szálait.
A bejáratnál mindenki egy Titanic-utas nevével ellátott beszállókártyát kap, amely bemutatja az adott személy történetét, a Titanic Shopban pedig a korszakhoz és a kiállított darabokhoz kapcsolódó tárgyakat lehet majd vásárolni.

A Titanic volt a kor legnagyobb személyi transzatlanti hajója, a technológiai forradalom legmonumentálisabb vívmánya. Utasokat és postai küldeményeket szállított Európa és Észak-Amerika között, ám első útja során, 1912. április 15-én több mint 1500 emberrel a fedélzetén elsüllyedt, miután jéghegynek ütközött.

A mostani, 2300 négyzetméteres kiállítás a korábbi tárlat kibővített, legújabb változata. 2007-ben a kiállítás legkisebb, 900 négyzetméteres változatában volt látható Magyarországon. Különbség továbbá, hogy a 2017-es kiállítás sokkal látványosabban mutatja be a század elejének atmoszféráját, kulturális és egyéb vonatkozásokban is sokkal átfogóbb képet ad a szerencsétlenül járt hajóról - hangsúlyozták a szervezők.A kiállítás az RNS Titanic kutatócsoport leleteiből állt össze - csak nekik volt jogosultságuk a roncsot kutatni. Átfogó kiállítást az eredeti tárgyakkal senki más nem tud kínálni, ezért is egyedülálló - tették hozzá.


forrás:/mti/

kapcsolódó: Elárverezik a Titanicot elsüllyesztő jéghegyről készült fotót Katt ide!
Valójában nem is egy jéghegy okozta a Titanic vesztét? Katt ide!
Ritka természeti jelenségbe futott bele a Titanic Katt ide!
Bizarr próbálkozás: Megismétlik a Titanic útját Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák