+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
15
  Elhallgatják az igazságot Tutanhamon sírjáról?
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: nordi
Tudósok szerint az egyiptomi kormány szándékosan nem hozza nyilvánosságra a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájának legfrissebb vizsgálatakor gyűjtött adatokat, mivel azok cáfolják azon elméletet, hogy titkos, eddig feltáratlan kamrák rejlenek a sírkamra falai mögött.

Nicholas Reeves brit régész tavaly nyáron állt elő azzal, hogy Tutanhamon 1922-ben a Királyok völgyében felfedezett sírkamrájának falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont szerinte Nofertiti sírja rejtőzhet. A felfedezés új reményt jelenthetne a gyengélkedő egyiptomi turisztikai ipar számára.

A National Geographical Society (NGS) márciusban végzett újabb radarvizsgálatot a sírban és az eredményeket az egyiptomi műemlékvédelmi minisztériumnak továbbította, amely azonban még mindig nem hozta nyilvánosságra a jelentést - írta a The Guardian című brit lap internetes oldala. Tudósok most azzal vádolják az egyiptomi kormányt, hogy szándékosan hallgatja el az eredményeket, mert azok cáfolják a rejtett kamrákkal kapcsolatos elméletet és politikai belharcokat eredményezhetnek Kairóban.

Az amerikai szakértők adatainak elemzésére felkért kaliforniai geofizikus, Dean Goodman a National Geographical Societyvel kötött megállapodására hivatkozva nem nyilatkozik az ügyben. A National Geographic honlapja azonban a kutatót idézve korábban azt írta, hogy nem találtak üreges kamrát a sírban. "Ha lett volna ilyen, akkor erős visszaverődést tapasztalunk. De egyszerűen nem létezik" - mondta a szakember.

Reeves elméletét látszottak alátámasztani viszont a Vatanabe Hirokacu japán szakértő által márciusban bemutatott radarfelvételek, amelyek világosan kimutatták a két helyiséget. Ezek az eredmények azonban megkérdőjelezhetőek, mivel Vatanabe nem volt hajlandó megmutatni a nyers adatokat, amelyekből levonta konklúzióit.

Nofertitiről DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Más elméletek szerint viszont mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége

forrás:/mti/

kapcsolódó: Rejtett kamra lehet Tutanhamon fáraó sírjában Katt ide!
Nofertiti-rejtély: 90 százalék, hogy valami van Tutanhamon sírjának falai mögött Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
15
  Beintett az erdélyi magyaroknak az Európai Bizottság
Kategória: Autonómia - Közzétette: nordi
Az Európai Unió luxemburgi bíróságának kedden meghozott ítélete szerint az Európai Bizottság jogosan utasította el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított polgári kezdeményezés bejegyzését.

Az uniós bíróság ítéletében kifejtette, hogy nem vehető nyilvántartásba az olyan európai polgári kezdeményezésre irányuló javaslat, amely a nemzeti kisebbségek által lakott földrajzi területek, régiók fejlődésének előmozdítására irányul. Ugyanis – mint indoklásában rámutatott – a régió fogalmát a tagállamokban fennálló politikai, közigazgatási és intézményi helyzetet tiszteletben tartva kell meghatározni.

A törvényszék arra is rámutat, hogy ezen régiók sajátos etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi jellemzőinek fennmaradása nem olyan cél, amely igazolhatná az unió kohéziós politikája keretében valamely jogi aktusnak az elfogadását.

Az ilyen politika ugyanis az unió egésze harmonikus fejlődésének előmozdítására, és különösen az egyes régióit sújtó súlyos és állandó demográfiai hátrányok csökkentésére irányul.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és partnerei azt kezdeményezték, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés elfogadása a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna.

Az erdélyi magyarok európai polgári kezdeményezését elutasította az Európai Bizottság, valamint arra szólította fel őket: legkésőbb három napon belül távolítsák el honlapjaikról az unió luxembourgi székhelyű bíróságán zajló perük iratait, és gondoskodjanak róla, hogy a keresetlevelük és az EB ellenkérelme ne legyen hozzáférhető a nyilvánosság számára. Az elutasító határozatot az EU luxembourgi bíróságán támadták meg a kezdeményezők.

Románia a perbe az EB oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán avatkozott be.

forrás:/erdely.ma /


Egy éve irtuk : Mikor a bárányok bepanaszolják a farkast a sakálnál Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
14
  Űrszemét karcolta meg az űrállomás üvegét
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Nemzetközi Űrállomás Kupola modulját az Európai Űrügynökség építette, ebből végezhetnek megfigyeléseket az ott tartózkodó űrhajósok. A Kupolát 2010-ben vittel fel az Endeavour űrrepülő. Az ablaküvegek nagyon fejlett technológiával készültek, az olvasztott szilícium-dioxid üvegtáblák védelmet nyújtanak a napsugárzás és az űrszemét ellen.

Ez utóbbi kijelentés nagyon fontos ugyanis ilyennel bármikor találkozhatnak az űrben. Tim Peake űrhajós le is fotózott egy apró repedést, amelyet egy porszem okozott még a múlt hónapban. A karcolás hét milliméteres, valószínűleg valamilyen nagyon apró, a milliméter többezred része nagyságú porszem okozhatta. A Földön észre sem vennénk egy ekkora porszemet, az űrben lévő sebességeknél azonban egy ilyen aprócska porszem is megkarcolja az üveget.
Egy ekkora porszemmel való ütközés nem okoz gondot az Űrállomáson. De egy nagyobb már komoly károkat okozhat. Egy nagyjából egy centiméteres űrszemét komoly kárt okozhat a felszerelésben, tönkreteheti egy műhold fontos berendezését. Egy ennél nagyobb tárgy a Nemzetközi Űrállomás személyzeti moduljainak védelmében tehet komoly károkat, egy tíz centiméteres űrszemét pedig akár darabjaira törhet egy műholdat vagy akár úrhajót is.

Komoly probléma ez az űrügynökségeknek, többször és több helyen is felhívták már a figyelmet az egyre több űrszemét problémájára. Az Európai Űrügynökség is kiemelten foglalkozik a problémával, ők megelőzni próbálják a problémát azzal, hogy nem engedik az űrszemét keletkezését. Ebbe beletartozik az is, hogy a küldetések végén nem hagyják fenn a nem használt felszerelést, akkumulátorokat és egyéb alkatrészeket, hanem visszairányítják ezeket az atmoszférába, ahol elégnek.

forrás: index.hu
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
14
  Katasztrofális véget jósol az exobolygók felfedezése?
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
szerző: Dávid Imre

A Tejútrendszerben több millió intelligens civilizáció lehet. Az, hogy még nem találkoztunk a képviselőikkel egyszersmind azt is azt jelentheti, hogy pusztulásra vagyunk ítélve.
A NASA május 10-én jelentette be, hogy a Kepler űrteleszkóp 1284 eddig nem ismert, a naprendszerünkön kívüli bolygót (exobolygót) fedezett fel. Az űrkutatási hivatal úgy saccolja, hogy csak a saját galaxisunkban több tízmilliárd földszerű exobolygó van – ami sajnos meglehetősen rossz hír lehet az emberiség számára.


Hol van E.T? A csillagászok évszázadok óta szeretnék tudni, hogy rajtunk kívül élnek-e még értelmes lények az univerzumban. Az intelligens civilizációk számát egy egyszerű egyenlet, az ún. „Drake-formula” segítségével lehet a legjobban megbecsülni. Az egyenlet egyik változója az idegen csillagok körül keringő bolygók száma. Mivel az 1960-as években, amikor Frank Drake megalkotta a formulát, még nem volt közvetlen bizonyítékunk az exobolygók létezésére, a csillagászok eleinte óvatos becslésekkel álltak elő. Csakhogy a helyzet mára jelentősen megváltozott.

Ahogy azt már korábban is említettük, a NASA bolygóvadászának adatai azt mutatják, hogy a Tejútrendszerben több tízmilliárd földszerű bolygó lehet. Ha ezt a számot behelyettesítjük a Drake-formulába, azt kapjuk, hogy valahol néhány tízezer és több millió között lehet a galaxisunkban élő intelligens civilizációk száma.

Igen ám, csakhogy annak ellenére, hogy a tudósok (pl.: a SETI-program keretében) évtizedek óta aktívan keresik a földönkívüli élet bizonyítékait, eddig semmit sem találtak. Se egy árva rádiójel, se egy távoli nap körül keringő mesterséges objektum, se egy erre tévedt idegen űrhajó.

Ezt a földönkívüli civilizációk létezésének becsült valószínűsége és a létezésükre utaló bizonyítékok hiánya közötti látszólagos ellentmondást hívják az alien-kutatók „Fermi-paradoxonnak”.

Ha vannak idegen lények, hol a manóban vannak?

Az elmúlt években a csillagászok számos különféle módon próbálták feloldani a Fermi-paradoxont. Szinte minden ezen a szakterületen dolgozó kutatónak megvan a maga kedvenc elmélete – köztük sajnos olyanok is, amelyek az emberi nem közelgő pusztulását jövendölik.

Fennakadunk a szűrőn

Robin Hanson közgazdász 1998-ban publikálta „Nagy szűrő” nevű elméletét, ami nem sok jóval kecsegtet minket. Snyder Beattie, az Oxfordi Egyetem kutatója a következőképpen vázolta fel a teóriát:
Valamennyi életformának egy soklépcsős fejlődési folyamaton kell átmennie, mielőtt olyan civilizáció válhat belőle, amely képes a hosszú távú űrutazásra.

Először az egysejtű organizmusokból ki kell alakulniuk a többsejtűeknek.
Majd intelligens élőlényekké kell fejlődniük.
Ezután az intelligens élőlényeknek szervezett társadalomba kell rendeződniük, hogy a technológiai fejlődés érdekében egyesíteni tudják az erőiket.
Végül el kell hagyniuk a szülő-naprendszerüket, és új otthont keresniük, hiszen központi csillaguk előbb-utóbb kifogy a fűtőanyagból és felrobban.
Beattie szerint ezeknek a lépéseknek valamelyike lehet a Nagy szűrő, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy ha az elmélet helyes, az univerzumban egyetlen életformából sem lehet űrutazó civilizáció. És mivel mi egy kivételével valamennyi lépcsőn végigmentünk már, most már csak a „kritikus lépés” jöhet, amit nem fogunk tudni megugrani.

Például egy globális méretű katasztrófa, ami eltörli a Föld színéről az emberiséget.

Menthetetlenül itt ragadtunk?

Ha Drake egyenlete helyes, akkor több millió intelligens civilizációnak kell lennie a galaxisban. Köztük olyanoknak is, amelyek fejlettebbek nálunk, és jelentős erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy kifejlesszék a csillagközi utazáshoz szükséges technológiát. Ha viszont olyan űrhajókat tudnak építeni, amelyekkel távoli csillagok körül keringő világokat is meglátogathatnak, nyilván arra is képesek, hogy hatalmas intersztelláris birodalmakat alapítsanak.Tekintve, hogy még egyetlen földönkívüli sem látogatott meg minket, és annak sem találtuk bizonyítékát, hogy egyáltalán léteznének, valószínű, hogy valamennyi fejlett civilizáció fennakadt a Nagy szűrőn – még mielőtt kiléphetett volna a csillagközi térbe. Így tehát nekünk sincs esélyünk: menthetetlenül itt ragadtunk a saját naprendszerünkben, és tehetetlenül várjuk közelgő végzetünket.

Szerencsére, azért számunkra jóval kedvezőbb forgatókönyvek is vannak. Elvégre, a Nagy szűrő elmélete csak egy a Fermi-paradoxon lehetséges feloldásai közül – lehetséges például az is, hogy a többi intelligens civilizáció egész egyszerűen csak túl messze van tőlünk ahhoz, hogy találkozhassunk velük.

forrás: /24.hu/

kapcsolódó: 1200 új exobolygót fedeztek fel Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
14
  Rendben leszállt Oklahomában a Solar Impulse 2
Teljesítette világkörüli útjának 11. szakaszát is a kizárólag napenergiával működő Solar Impulse 2 svájci repülőgép, amely 18 óra és 15 perc repülés után rendben landolt az oklahomai Tulsa nemzetközi repülőterén.A Bertrand Piccard svájci pilóta vezette napelemes kísérleti légi jármű Arizónából indult csütörtök hajnalban és késő este, röviddel éjfél előtt szállt le Oklahomában. A Tulsa World című hírportál szerint a Solar Impulse 2 várhatóan eltölt néhány napot a városban a jó időre várva, mielőtt továbbindulna New York felé, majd pedig az Atlanti-óceán átszelésére.

A 2,3 tonnás, együléses repülőgépet 17 ezer napelem működteti. A nap közben felvett és eltárolt energiával éjszaka is képes repülni.
A 2015 márciusában Abu Dzabiban kezdődött világkörüli expedíció célja felhívni a figyelmet a tiszta és megújuló energiaforrásokra.

forrás:/origo/

kapcsolódó; Továbbindult Oklahomába a napelemes repülőgép Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
13
  Készülnek az űrbánya tesztelésére
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az űrbányászat iránt egyre több magáncég és állami ügynökség érdeklődik, az új terület ugyanis számos, eddig elérhetetlen lehetőséget kínál a korai indulóknak. Most egy amerikai-luxemburgi közös vállalkozás jelentette be, hogy hamarosan indul saját megoldásuk tesztelése.Amerikai és luxemburgi kooperációban indulna az új űreszköz tesztelése.

A Deep Space Industries hivatalos közleményben jelezte, hogy rövid időn belül alacsony orbitális pályára szeretnék eljuttatni a Prospector-X névre keresztelt űreszközt, hogy élesben teszteljék annak főbb rendszereit. A kísérlet során kipróbálnák a navigációt, a meghajtást, valamint az elektromos komponenseket, a sikeres tesztelést követően pedig élesben is bevetnék azt, hogy belátható időn belül elfogják az első aszteroidákat és megkezdjék az értékesnek ítélt nyersanyagok kitermelését.

Az amerikai cég a luxemburgi illetőségű Space Resources, valamint a Société Nationale de Crédit et d’Investissement (SNCI) segítségére számít a program megvalósítása során. Előbbi a kutatás-fejlesztési feladatokat hivatott megkönnyíteni, utóbbi pedig a finanszírozásért lenne felelős, a luxemburgi kormány határozott támogatásával, az ottani illetékesek ugyanis szeretnének a kontinensen elsőként megjelenni az új területen. A kezdeményezésben az 1967-ben aláírt Outer Space Treaty által meghagyott kiskapura támaszkodnak, amely az aszteroidák birtoklását ugyan megtiltja, azok használatát azonban engedélyezi a különböző államoknak, vagyis itt némileg hasonló a helyzet, mint a nemzetközi vizeken történő halászatban - sem a víz, sem pedig a halak nem képezik a halászok tulajdonát, ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy szinte a teljes halállományt begyűjtsék és túladjanak azon.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
13
  Továbbindult Oklahomába a napelemes repülőgép
Világ körüli útját folytatva továbbindult csütörtök hajnalban Arizonából Oklahomába a kizárólag napenergiával működő együléses Solar Impulse 2 repülőgép.

A svájci gyártmányú repülő, fedélzetén ezúttal Bertrand Piccard svájci pilótával, helyi idő szerint hajnali 3 órakor szállt fel a phoenixi Goodyear repülőtérről, hogy 16-17 óra múlva megérkezzen az oklahomai Tulsa nemzetközi repülőterére.

A különleges légi jármű Oklahoma után még legalább egyszer leszáll amerikai földön, mielőtt átrepülne az Atlanti-óceánon Európába vagy Észak-Afrikába. A cél New York érintése, de elképzelhető, hogy lesz még egy köztes megálló.

A Solar Impulse 2 szárnyát 17 ezer napcellával szerelték fel, ezek biztosítják a motor energiaellátását.
A gép a napelemekben tárolt energiát használja fel az éjszakai repüléshez.

A napelemes repülő 2015 márciusában indult világkörüli útjára Abu-Dzabiból. Először Ománban, majd Mianmarban, Kínában és Japánban szállt le.

A Csendes-óceán átrepülése volt útjának legnehezebb szakasza, mert nem sok helyszín kínálkozott az esetleges kényszerleszállásra.
A napelemes repülőgép világkörüli utaztatásával, egy 2002-ben indult több mint 100 millió dolláros projekttel a gép tervezői a megújuló energia és az innováció jelentőségére akarják felhívni a figyelmet. Bertrand Piccard váltótársa a világkörüli úton André Borschberg.

forrás:/origo/

kapcsolódó:A Solar Impulse 2 megérkezett Arizonába Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
13
  Senki sem érti: útközben négyszögletűvé vált kerékkel szállt le a British Airways egyik gépe
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Hihetetlennek tűnik a fotó, de az ügy jelenlegi állása szerint valódi az a fotó, amit az Aviation Herald repülésügyi szakoldal közölt le a British Airways egyik járatáról.

Az Airbus 380-800-as gép Hong Kongból tartott Londonba, és már nem sokkal a felszállás után nyomásproblémákat jelzett a futómű. Mivel ez a repülést egyáltalán nem veszélyezteti, ezért a pilóták a továbbhaladás mellett döntöttek, de már jelezték az irányítóknak, hogy egy készenlétben álló repülőgép-vontatót kérnek a londoni reptéren, mert lehet, hogy nem fognak tudni eljutni leszállás után a futópályáról a kapukhoz.

Landolás után azonban minden simán ment, a gép eltaxizott a végső helyére, ahol az utasok leszállása közben megkezdték futómű vizsgálatát. A szakemberek egyelőre nem értik, amit láttak: a sérült abroncs négyzetes alakúra formálódott. Az Aviation Herald kiemeli: a futóműről készült felvétel eredetijén semmi nyomát nem látják az esetleges photoshopolásnak.

A Cockpit Confidential című kulisszatitkokat bemutató repülős könyv szerzője, a korábban pilótaként dolgozó Patrick Smith a CNN-nek azt mondta: számára is valódnak tűnik a felvétel, de nem érti, mi történhetett, sosem találkozott még ilyen jelenséggel. Szintén értetlenül áll a dolog előtt a brit légügyi hatóság Daily Mail által megkérdezett szóvivője. A lap által megkérdezett másik repülőszakértő szerint a történést valószínűleg a géptípus súlyeloszlásával van összefüggésben, ezzel együtt szerinte is egy rejtélyes, ami történt.

forrás:/hvg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
12
  1200 új exobolygót fedeztek fel
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Mégpedig a Kepler űrtávcsővel, amely egycsapásra megduplázta az eddigi eredményt.
A NASA hivatalos közleményben jelentette be, hogy a Kepler űrtávcső katalógusának tüzetes átvizsgálása után további 1284 exobolygóval bővült az eddigi lista, vagyis egyetlen nagy lépésben megduplázták a Kepler eddigi eredményét és további példányokkal bővítették ki a potenciálisan lakható égitestek adatbázisát.


A részletes elemzést a katalógus 2015 júliusi változatán végezték el, ennek során összesen 4302 potenciális exobolygó adatait vették közelebbről szemügyre.

984 korábban megerősített exobolygó létezését igazolták vissza, hozzájuk 1284 új példány csatlakozott, emellett azonban 1327 esetben szintén felmerült, hogy ilyen égitestről van szó, ám ez utóbbiaknál nem érték el a kívánt 99 százalékos valószínűséget - a maradék 707 esetben pedig minden bizonnyal valamilyen más jelenségről van szó.
Kiemelték, hogy a Keplernek köszönhetően ma már szinte biztosra vehetjük, hogy az exobolygók száma meghaladja a csillagokét, ez pedig biztató jel a további küldetésekre nézve.

A Kepler űrtávcső a távoli csillagok fényváltozását vizsgálja, vagyis az exobolygók felfedezéséhez az kell, hogy azok elhaladjanak saját csillaguk előtt, periodikusan lecsökkentve azok fényét. A szakemberek ezúttal statisztikai analízis segítségével vizsgálták meg a nagyszámú jelöltet, míg korábban csak bizonyos alcsoportokat vizsgáltak meg ilyen módszerrel. Az újonnan megerősített exobolygók közül nagyjából 550 lehet a Földhöz hasonló szilárd égitest, ám mindössze 9 helyezkedik el a lakható zónán belül - így már összesen 21 ilyen exobolygóról van tudomásunk.

Kepler űrtávcső egyik felvétele (forrás:NASA)

Jelen pillanatban összesen 3200 visszaigazolt exobolygóról tudunk, ezekből 2325 a Keplernek köszönhető, amely négy év alatt 150 ezer távoli csillagot figyelt meg az égbolt egy számára kijelölt részén. A jelöltekkel együtt csaknem 5 ezerre rúg a teljes szám, a NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite műholdja azonban 2018-ban 200 ezer közelebbi fényes csillagot vizsgál majd meg, kifejezetten a Földhöz hasonló planéták után kutatva, így várhatóan tovább bővül majd a katalógus.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
11
  Bolygó, ami nem is létezhetne?
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kovács József

Az utóbbi hónapokban több tanulmány is napvilágot látott, amelyek szerint létezhet egy kilencedik nagybolygó is a Naprendszerben. Nem világos azonban, hogy az miként kerülhetett a Naptól óriási távolságban húzódó pályájára.A Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) kutatói több forgatókönyvet is megvizsgálva arra jutottak, hogy azok legtöbbjének valószínűsége eléggé kicsi. Ennek fényében a kilencedik bolygó problémája továbbra is rejtélyes. Gongjie Li (CfA) szerint a bizonyítékok ugyan arra utalnak, hogy létezik, nem tudjuk azonban megmagyarázni, hogyan keletkezhetett.

A feltételezett kilencedik bolygó 400-1500 csillagászati egység – 60 és 220 milliárd kilométer – között keringhet a Nap körül. Ez jóval nagyobb távolság annál, mint ahol a többi nagybolygó rója a pályáját, ezért adódik a kérdés: vajon itt is keletkezett, vagy máshol alakult ki, és később került erre a szokatlan pályára? Li és munkatársa, Fred Adams (University of Michigan) több millió számítógépes szimulációt futtatott le, hogy megvizsgálhasson három lehetőséget. Az első, egyben a legvalószínűbb, hogy a bolygó egy Napot megközelítő csillag hatására dobódott ki erre a távoli pályára. A kölcsönhatás nem csak a pálya méretét sokszorozta meg, de sokkal elnyúltabbá is alakította azt. Mivel a Nap több ezer társával együtt egy halmazban keletkezett, az ilyen csillagtalálkozások gyakoriak lehettek a Naprendszer fejlődésének korai szakaszában.

Fantáziarajz a feltételezett kilencedik bolygóról. (Caltech/R. Hurt (IPAC))

Sokkal valószínűbb azonban, hogy egy “betolakodó” csillag a kilencedik bolygót teljesen eltávolította volna a Naprendszerből: Li és Adams mindössze 10 százaléknyi esélyt látnak arra, hogy a planéta a zavaró csillag hatására az előrejelzett pályán landolhatott volna. Ráadásul a bolygónak eleve valószínűtlenül nagy távolságban kellett volna keringenie a kölcsönhatás előtt.

Scott Kenyon (CfA) úgy véli, tudja a megoldást a problémára. Munkatársával, Benjamin Bromley-val (University of Utah) szintén számítógépes szimulációkkal két tanulmányban is vizsgálták annak a lehetőségét, hogy a bolygó kialakulhatott-e a Naptól nagy távolságban. Az egyikben azt feltételezik, hogy a kilencedik bolygó csillagunktól távol, de mostani vélt pozíciójánál közelebb keletkezett, majd a többi gázóriással, elsősorban a Jupiterrel és a Szaturnusszal való gravitációs kölcsönhatások sorozata mozgatta az idők során a jóval nagyobb és elnyúltabb pályára. Azt a lehetőséget is megvizsgálták, hogy a kilencedik bolygó esetleg valóban a Naptól nagyon nagy távolságban jött létre. Azt találták, hogy a protoplanetáris korong kezdeti tömege és a diszk élettartama megválasztható úgy, hogy a kilencedik bolygó időben kialakulhasson, és a Li-féle csillag hatása a még távolabbi pályára kényszeríthesse. Kenyon szerint a forgatókönyvek észlelési oldalról tesztelhetők is, már ha a bolygó valóban létezik és sikerül is megfigyelni azt. Az első esetben a Neptunuszhoz hasonlóan kell kinéznie, míg a második szcenárió esetén egy óriási, gáz nélküli Plutóra emlékeztetne.

Li és Adams felvetettek két “vadabb” elképzelést is. Az egyik szerint a kilencedik bolygót egy szoros megközelítés során szerezhette a Nap egy másik csillag bolygórendszeréből. A másik forgatókönyvben a planéta szintén befogott objektum, de előtte nem egy csillag körül keringett, hanem szabadon kószált az űrben. A két lehetőség valószínűsége azonban rendkívül csekély, azt 2 százaléknál is kisebbre teszik.

forrás:/csillagaszat.hu/ ScienceDaily/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák