+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
13
  Megmérik a világegyetem szellemrészecskéit
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
Munkába állt a világ minden bizonnyal eddigi legpontosabb "mérlege" Németországban hétfőn. A Karlsruhei Technológiai Intézetben (KIT) működő szerkezet a legkönnyebb elemi részecske, a neutrínó tömegének meghatározásában hívatott segíteni.

A Karlsruhe Tritium Neutrino Experiment nevű projekt után Katrinnak hívott mérleget 15 évig építették. A részletes eredményekre azonban még jó ideig várni kell.

A szellemrészecskeként is emlegetett neutrínók mindenütt jelen vannak, például másodpercenként több milliárd hatol át belőlük az ember ujján. Fizikusok a világegyetem keletkezése történetének részletesebb megismerését remélik a részecskéről nyert információktól.

A Karlsruhe Tritium Neutrino Experiment (KATRIN) egy masszív detektor, amely a németországi Karlsruhe városában található, melyet a neutrínó tömegének sokkal nagyobb pontossággal történő mérésére terveztek, mint a meglévő kísérletek. (fotó: Karlsruhe/KI, forrás: Katrinsciencesprings)

"Nagy nap ez az univerzum számára, mert végre mérhetővé válik az egyik fő alkotóeleme" - mondta a Katrin bemutatásán Johannes Blümer, a kísérlet egyik vezetője.

A projektben hét ország 20 intézményének hozzávetőleg 200 kutatója vesz részt. A Katrin kísérletben tríciumot használnak, ez bomlik szét. A 60 millió euróból (19,3 milliárd forintból) épült szerkezet rendkívüli méretekkel bír: vákuumtartályának átmérője mintegy 10 méter, súlya 200 tonna. "Olyan alacsony benne a nyomás, mint a Holdon" - mondta a projektben részt vevő Florian Heizmann.A KIT Katrin experiment kísérlet (kép:Karlsruhe/KIT Katrin, forrás:sciencesprings.wordpress.com)

A neutrínók tömegének meghatározása a kiemelkedő jelentőségű alapkutatások közé tartozik.
Azzal kapcsolatban, hogy majd milyen következtetéseket lehet levonni az eredményekből, egyelőre csak találgatni lehet. "Amikor a maghasadást felfedezték, még teljes mértékben bizonytalan volt, hogy hová vezethet" - mondta Heizmann.

A tudósok hozzávetőleg öt év működés után számítanak igazán pontos eredményekre.

forrás:/mti/

kapcsolódó: A neutrínók vezetnek el a sötét anyaghoz? Katt ide!
Megfigyelték a neutrínók éjszakai alakváltásait Katt ide!
Még közelebb az Ősrobbanáshoz Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
13
  Jégbe zárt történelem Grönlandon
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
A grönlandi jégbe belefagyott ólomszennyezés hűen tanúskodik az ókori európai civilizációk tündökléséről és bukásáról.
Évezredekkel ezelőtt, az ókori görög és római birodalmak fénykora idején az ólom-ezüst ércek bányászatából és kohászatából származó ólomszennyezés az óceán fölött járó szelekkel messzire, több mint 4600 kilométerre elsodródott kibocsátási helyéről, hogy aztán Grönlandon belefagyjon az örök hóba és jégbe. Évről évre, ahogy a lehulló hó újabb réteget képzett a jégtakaró tetején, az ólom a porral és minden egyéb lebegő szennyeződéssel együtt bezáródott a jégkéregbe. Így a mai kor tudósai a grönlandi jégből kiemelt mintahengerek segítségével évre lebontva vissza tudják követni a múlt eseményeit.


A nevadai Desert Research Institute (DRI), az Oxfordi Egyetem, a Norvég Légkörkutató Intézet és a Koppenhágai Egyetem régészei és közgazdászai az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának folyóiratában, a PNAS-ben jelentették meg tanulmányukat, amelyben a
Kr.e. 1100 és Kr.u. 800 között a grönlandi jégbe zárt ólomszennyezés méréséről, datálásáról és elemzéséről számolnak be. Eredményeik új forrást szolgáltatnak a történészeknek ahhoz, hogy visszakövessék az európai antik civilizációk és gazdaságaik sorsának alakulását.

Görög ezüstpénz a Kr. e. 5. századból (forrás: LUISA RICCIARINI/LEEMAGE)

„Az évnél is kisebb időszakokra lebontva pontosan datált adataink a késő vaskorban, Kr.e. 1100 körül kezdődnek, és végigkísérik az ókort, a késő ókort és a korai középkort Európában. Ez az időszak magában foglalja a görög és római civilizációk tündöklését és bukását – ismertette a kutatást vezető Joe McConnell, a DRI hidrológusa. –
Megállapítottuk, hogy a grönlandi ólomszennyezés nagyon szorosan leköveti az európai ókor más történeti forrásaiból már ismert járványokat, háborúkat, felkeléseket és birodalmi terjeszkedéseket."

Egy korábbi, az 1990-es évek közepén keletkezett tanulmány már vizsgálta a grönlandi jég rétegeinek ólomtartalmát, ám akkor a Kr.e. 1100 és Kr.u. 800 közötti időszakon belül mindössze 18 mérést végeztek. A mostani vizsgálat ennél jóval alaposabb: a jégrétegekből több mint 21 ezer mérést hajtottak végre az ólom és más vegyületek szintjeinek meghatározására, s ezzel a nevezett 1900 éves időszak pontosan datált és folytonos kronológiáját hozták létre.

A kutatók a légköri transzportfolyamatokat leíró legmodernebb szimulációkat vetették be, hogy a Grönland jegében mért ólomszennyezési szintekből visszakövetkeztessenek az európai kibocsátás mértékére.

„Tudomásunk szerint a tanulmányunk első abban a tekintetben, hogy ilyen kidolgozott modellek segítségével értelmezi az ember okozta szennyezés jégbe zárt lenyomatát, és azonosítja a szennyezés legvalószínűbb forrását" – nyilatkozta a cikkben közreműködő Andreas Stohl, a Norvég Légkörkutató Intézet munkatársa.

A vizsgált időszakban az ólomszennyezés túlnyomó része az ezüst előállításából származott, ami az akkori pénzek fő alapanyagát képezte.

Mivel a korabeli kibocsátás java az ólom-ezüst ércek bányászatából és kohászatából eredt, az ólomszennyezést tekinthetjük az általános gazdasági aktivitás egyfajta mutatójának vagy mérőszámának" – magyarázta McConnell. Részletes jég-kronológiájukat felhasználva a kutatók kapcsolatot kerestek az ólomkibocsátás és a jelentős történelmi események között. Eredményeik szerint az ólomszennyezés először Kr.e. 900 körül indult emelkedésnek, amikor a föníciaiak kiterjesztették kereskedelmi útvonalaikat a Földközi-tenger nyugati medencéjére. A kibocsátás aztán gyorsan emelkedett a karthágóiak és a rómaiak főként az Ibériai-félszigeten kifejtett bányászati tevékenysége nyomán, és a Római Birodalom időszaka alatt tetőzött.

Római ezüstpénz Julius Caesar korából (forrás: PHOTO JOSSE/LEEMAGE)

A csoport alapos és pontos mérései némiképp át is rajzolják az ókori gazdasági aktivitásról a korábbi kutatások nyomán kialakult elképzeléseket. Egyes történészek például a régebbi, gyéren feltérképezett ólomszennyezési adatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a Római Köztársaság periódusának gazdasági teljesítménye meghaladhatta a Római Birodalomét.
A mostani tanulmányból viszont kiderül, hogy az ólomkibocsátás éppen a Római Birodalom fénykorában, a Kr.u. 1-2. századot felölelő, Pax Romana-ként is ismert és gazdasági prosperitásáról híres időszakban érte el tartósan a legmagasabb szinteket.

Az ólomnyomok azt is elárulják, hogy a Római Köztársaság válságos periódusának tartott utolsó 80 évében a kibocsátás igen alacsony volt. „A Római Birodalom első két évszázadának a Köztársaság utolsó évtizedeihez viszonyított majdnem négyszeres ólomkibocsátás-emelkedése a birodalmi hatalom időszakának számottevő gazdasági növekedéséről árulkodik" – összegezte Andrew Wilson, az Oxfordi Egyetem római kori történelemmel foglalkozó professzora.

A kutatók azt is megállapították, hogy az ólomkibocsátás különösen a Köztársaság korában jelentősen ingadozott a háborúk és változó politikai viszonyok hatására, és meredeken visszaesett a Birodalmat a II. és a III. században sújtó két nagy járvány nyomán.
Az első, a történelembe „antoniusi pestis" néven bevonult járvány valószínűleg igazából himlő lehetett. A második, Karthágói Szent Ciprián püspök írásaiban megörökített és ezért Ciprián pestiseként emlegetett járvány mibenlétét szintén csak találgatni tudjuk – a himlő mellett az influenza és a vérzéses láz lehetősége is felmerül –, de annyi bizonyos, hogy a ragály a politikailag instabil III. századi válságidőszak alatt érte a Birodalmat.Grönlandi tájkép (forrás: ORVAR ATLI)

„A nagy antoniusi pestis Kr.u. 165-ben csapott le a Római Birodalomra, és legalább 15 évig tombolt. A Pax Romana alatti magas ólomkibocsátás hajszálpontosan ekkor zuhant a mélybe, és legközelebb csak több mint 500 év múlva, a korai középkorban érte el újra a járvány előtti szintet" – fejtette ki Wilson.

forrás:/origo.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
11
  SpaceX: jövőre csúszik az első turistaút
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Idén biztosan nem indulnak turisták a Holdhoz, a nagyobb rakéta viszont ismét repülhet. A NASA biztonsági jellegű kifogásait követően május elején mi is beszámoltunk arról, hogy mind a SpaceX, mind pedig a Boeing új kapszulája csúszni fog. Elon Musk cége most ezt erősítette meg, miután közölték, hogy az idei évre tervezett, a Holdhoz irányuló első turistaút mégsem fog sorra kerülni 2019 előtt.

Nem ez az egyetlen gond a cég menetrendjével kapcsolatban.

A Wall Street Journal cikkéből kiderül, hogy a cég szóvivője nem közölt részletes menetrendet a módosítást követően, mindössze annyit árultak el, hogy idén már semmiképpen nem kerül sorra az első, űrturistákkal lebonyolítandó út.

A SpaceX nevű kereskedelmi űrrepülőgép 2018-ban tervezi az emberek eljuttatását a világűrbe. Kiderült, hogy ez a hely eléggé jövedelmező. (kép: AP Photo /Jae C. Hong)

Az eredeti elképzelés szerint két ilyen magánszemélyt küldtek volna fel, valamikor az év második felében, azonban a technikai és gyártási akadályok túlságosan komolynak bizonyultak. Emiatt jövőre csúszik a fellövés, azt azonban nem tudjuk, hogy pontosan hol helyeznék el az utat a menetrendben – illetve, hogy egyáltalán létezik-e ilyen részletes menetrend.
A SpaceX egyébként az idei 28 fellövés után 40 százalékos esést jósol jövőre, amit elsősorban a nagy megrendelések hiányával magyaráznak, a jelek szerint a kereslet nem a vártnak megfelelően alakul.

A napokban ugyan, az SES-12 küldetéssel, újabb műholdat lőttek fel, a kétségek azonban a Falcon Heavy sorsát is érintik.


A SpaceX 2018 június 4-én sikeresen fellőtte a SES-12 műholdat a floridai Cape Canaveralból.

A videó indításához: Katt ide!

Többen attól tartanak, hogy az érdeklődés alacsonyabb szintje miatt veszélybe kerülhet a jóval nagyobb típus, bár az első magánmegrendelő már közölte, hogy december vagy január során indulna útnak egy ilyen rakéta, hogy pályára állítsa az Arabsat 6A névre keresztelt műholdat.
A tervek szerint ezt októberben előzné meg az amerikai légierő STP-2 demonstrációs jellegű küldetése, amelyre eredetileg most került volna sor, azonban bizonyos tesztelési és mérnöki akadályok miatt ez az őszre csúszott át.

Ezen két küldetés után egyelőre nincsenek továbbiak a listán, így kérdéses, hogy a Falcon Heavy mennyiben hoz majd további bevételt a konyhára.

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
11
  A levegőből kivont széndioxidból gyártottak üzemanyagot
Egy nap a kőolajszármazékokkal hajtott járműveket felváltják azok az eszközök, amelyeket a levegőből kivont szén-dioxidból készült üzemanyag hajt - ígéri egy kanadai cég, amely be is mutatta az új eljárást.

Képzeljen el egy hatalmas ventillátort, amely beszippantja a levegőt és átvezeti egy vizes technológiájú szűrőn, amely mintegy csapdába ejti a szén-dioxidot. Ezután melegítéssel és többfajta kémiai eljárással kezelik, amíg végül szénforrássá válik, amelyet akár üzemanyagok gyártásához is lehet használni.

Mindez már a gyakorlatban is megvalósítható: a Carbon Engineering nevű kanadai cégnél már működik az az üzem, amely alkalmas szén-dioxid begyűjtésére és üzemanyagok - ráadásul alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok - gyártására.

A Carbon Engineering kísérleti üzemének részlete.

A Carbon Engineering kanadai cég üzemanyaga, amelyet levegőből begyűjtött szén-dioxidból és vízből származó hidrogénből állítottak elő, "tiszta üzemanyag".
A szén-dioxid levegőből való "befogásának" és hasonló célra való felhasználásának ötlete nem új, ám eddig még nem sikerült üzemi szinten és költséghatékonyan megoldani. A kanadai cég számításai szerint eljárásuk költsége elég alacsonyan tartható ahhoz, hogy sok helyen használhassák és hatékonyan lehessen vele csökkenteni az autós és kamionos közlekedésből, repülésből és más közlekedési, szállítmányozási formákból származó szén-dioxid-kibocsátást, ami a globális kibocsátásunknak mintegy 20 százalékát teszi ki.

A Joule című szaklapban közölt friss tanulmányban a Carbon Engineering azt írta, tonnánként 100 dollárnál (27 ezer forint) kisebb összegért képesek egy tonna szén-dioxidot kivonni a levegőből. Ez látványos előrelépés lenne, mivel a jelenlegi becsült ár 600 dollár körül van.Látványterv a Carbon Engineering levegőbegyűjtő telepéről.

A cég mérnökei szerint dízel- és gázolajat, valamint kerozint is lehet gyártani az új eljárással. Egy üzem naponta 2000 hordó üzemanyagot lenne képes előállítani, vagyis évi több mint 30 millió gallont (mintegy 114 millió litert).

forrás:/Infostart/phys.org/

kapcsolódó: Szintetikus üzemanyag a gyárkéményből Katt ide!
Örök üzemanyag, ingyen? Mesterséges fotoszintézis Katt ide!
Háztartási szemét fogja hajtani a British Airways repülőit Katt ide!
Újabb lépést tettek a korlátlan és olcsó energia felé Katt ide!
Elektromos energia vízből Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
11
  Űrhajósruhát kapott ajándékba a pápa
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza
Személyre szabott űrhajósruhát kapott ajándékba Ferenc pápa pénteken magánaudiencán tartózkodó asztronauták egy csoportjától.

A 81 éves katolikus egyházfő a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 53. missziójának tagjait fogadta, köztük az olasz Paolo Nespolit, három amerikai és egy orosz űrhajóst.

Nespoli egyike volt azoknak az űrállomáson tartózkodó űrhajósoknak, akikkel a pápa 20 perces beszélgetést folytatott október 26-án kozmikus videoösszeköttetés révén.
Az olasz űrhajós elmondta, hogy az egyházfőnek készíttetett űrhajósruha ugyanolyan, mint az övéké, ugyanabból az anyagból készült, csak éppen a pápa polgári neve (Jorge Bergoglio) és szülőhazája, Argentína zászlaja szerepel rajta.

Paolo Nespoli átadja az űrhajósruhát Ferenc pápának (forrás: Vatican Media)

A katolikus egyházfőről lévén szó, a kék "uniformist" kiegészítették egy fehér körgallérral, amelyre ráhímezték a Vatikán zászlóját, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA emblémáját és a Ferenc pápa feliratot.

forrás:/mti/


kapcsolódó: A Vatikán felkészül a földönkivüli élet bejelenésére Katt ide!
Egy idegen faj rejtőzködik a Vatikán falai mögött? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
09
  Felébredt a New Horizons, jöhet az utolsó célpont
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA a beszámolt arról, hogy fél éves hibernálást követően elküldték a felébredésre vonatkozó utasítást a New Horizons űrszondának, erre pedig ma reggel sor is került. Most egy izgalmas időszak következik, ahogy felkészülnek az utolsó megfigyelési periódusra.

A közleményben arról olvashatunk, hogy a szonda a 2015 júliusában végrehajtott közeli átrepülés, majd pedig a hosszú ideig tartó adatletöltési fázist követően, 2017 áprilisa után, kétszer is hosszabb hibernálással igyekezett megőrizni megfelelő állapotát, egyben pedig időt spórolni a kicsinyke csapatnak. A Földtől mintegy 3,7 milliárd kilométeres távolságban, most ismét felébredt a nagyon hasznosnak bizonyult eszköz, az elkövetkező hónapokat pedig az utolsó megfigyelési időszakra való felkészüléssel töltik majd, minden megmaradt adatot letöltve annak tárolóegységeiről, valamint további, az időközben tökéletesített parancssorokat továbbítva annak, hogy minden rendben menjen.

Hat hónapnyi hibernálást követően most izgalmas fél év elé néz a csapat. (forrás:wdef.com)

Augusztus 13-án a pörgést felváltja majd a stabil helyzet, a hónap vége felé pedig megpróbálják lencsevégre kapni a végső célpontot, amely az Ultima Thule becenévre hallgat.

A mintegy 35-40 kilométer átmérőjű objektum a Neptunuszon túli Kuiper-övben helyezkedik el, ennek megfigyelése pedig rendkívül nehéz, hiszen egy sötét kődarabról van szó, amely a fényes csillagokkal tarkított háttér előtt jelenik meg számunkra. Éppen ezért nagyon közel merészkednek hozzá, bár ez meglehetősen bonyolult feladat, hiszen az egyirányú kommunikáció immár 12 órát vesz igénybe, ami 3 órával hosszabb, mint a Plútó esetében.A mintegy 35-40 kilométer átmérőjű objektum, a Kuiper Belt Kuiper-öv) tárgy hivatalosan a 2104 MU69 nevet viseli és a Neptunuszon túli Kuiper-övben helyezkedik el.
(forrás: New Horizons - Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Phys.org)
A New Horizons teljes útvonala a Kupier ovben (forrás: EarthSky)


A következő 6 hónap során további adatokat gyűjtenek majd be, ezeket tömöríteni, majd pedig törölni kell a szondáról, ezután október hónap és december 22. között sor kerül 7 további kisebb manőverre, hogy karácsonykor megtörténjen a közeli átrepülés.
Ezt természetesen ismét az adatok letöltése és kielemzése követi majd, remélhetőleg számos további érdekességgel.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Felébredt a New Horizons, tesztelik a műszereket Katt ide!
A New Horizons új misszióján a Plutónál sokkal kisebb objektum felé tart Katt ide!
Félúton jár a New Horizons Katt ide!
Kráterek, kanyonok, hegyek a Charon felszínén Katt ide!
Hatmilliárd kilométerre lévő objektumról készítettek fényképet Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
09
  A gyémántot is eltöri a magyar találmány
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A fullerén-kubán vegyületcsaládot több mint tíz éve alkották meg a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének munkatársai a szénből álló fullerének, és a kubán, azaz a kocka alakú szénhidrogén összekristályosításával. Az így létrejött szerkezet egy álló és egy forgó molekulából álló alrácsból épül föl.A magyar kutatási eredményeket már akkor címlapon hozta a tekintélyes Nature Materials című folyóirat.


Most ennek az anyagcsaládnak az egyik tagját vizsgálták meg újra svéd és kínai kutatókkal közösen a magyar tudósok, akiknek a kísérletek során a gyémántnál is keményebb anyagot sikerült alkotniuk.

Ezt úgy érték el, hogy az anyagot extrém nagy, 36-45 gigapascalos nyomásnak tették ki. Ettől egy olyan amorf szénszármazék alakult ki, amelyben a roncsolódott fullerénekből álló egységek megőrizték hosszú távú rendezettségüket. Ezt a fullerének közé beépült kubán molekulák tették lehetővé, megakadályozták, hogy az amorfizálódott fullerén egységek térhálósodjanak.

Amikor az anyagot még nagyobb, 45 gigapascal nyomás alá helyezték, a nagy energiájú kubán molekulák is reakcióba léptek a szomszédos szénklaszterekkel.

Így egy olyan keménységű háromdimenziós hálózat jött létre, ami még a gyémánt nyomáscella felületét is behorpasztotta.
Az ilyen, amorf építőelemekből felépülő kristályos anyagok a szilárd testek új kategóriáját alkotják.
A mintákat az MTA Wigner FK SZFI-ből Kováts Éva és Pekker Sándor állította elő. A kutatási eredmények az Advanced Materials szaklapban jelentek meg.

forrás:/infostart/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
09
  Az emberi barbárság csúcsa? Élő bogarakból készítenek ékszereket
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Az interneten a napokban elterjedt vírusvideó ékkövekkel, aranyláncokkal feldíszített, ékszerként hordott bogarakat mutat be, amelyek a képsorok szerint élnek, mozognak, még ha lassan is. Sokan hamisnak gondolják a meghökkentő és visszatetszést keltő videót, de sajnos tévednek.


A Facebookra föltöltött videót már több millióan nézték még és sok ezren kommentelték. A videóban azt állítják, hogy Mexikóban készítenek és sokan hordanak egy ékszerfélét, amelyet élő bogarakból csinálnak. Ezeket arannyal és féldrágakövekkel borítják be.

A Know by AOL által posztolt videó szerint a „megzavarodott brossokat" még apró aranyláncokkal is felszerelik, ami megakadályozza, hogy elszökjön az „ékszer".
Szinte minden hozzászóló etikátlannak tartotta a szokást, de akadtak olyanok is, akik kétségbe vonták a videó valódiságát.

Egy mexikói bogárbross (forrás: Wikimedia )

Az álhírek leleplezésére szakosodott snopes.com utánajárt a dolgoknak, és kiderült, hogy a szokás valóban létezik. Sőt a gyakorlat valójában több mint száz évre tekint vissza. Egyik legkorábbi említése egy 1887-es újságcikkben lelhető fel.

Az ékszerek készítéséhez általában a lomha mozgású páncélbogarakat (Zopherus chilensis) használják.
A szokás eredetéről számos történet kering. Az egyik legenda szerint egy maja nemes szerelmes lett egy rangban nem hozzáillő lányba. Amikor titkukra fény derült, a lányt halálra ítélték. Az összetört szívű herceg egy sámánhoz fordult, aki ragyogó bogárrá változtatta a férfit, amelyet fel lehetett díszíteni és a szerelme a szíve fölött viselhette a haláláig.

A bogárékszer története azonban valószínűleg nem nyúlik ilyen messzire, és használata valószínűleg sose volt elterjedt. Az biztos, hogy manapság szinte kizárólag a turisták számára készítik – a természetvédelmi hatóságok és az állatvédők erős rosszallása és tiltakozása mellett.


forrás:/origo.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
08
  Óriási felfedezés a Marsról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Szerves vegyületek gazdag lelőhelyét mutatta ki a Mars felszínén és a légköri metán szezonális változását észlelte az amerikai űrkutatási hivatal Curiosity marsjárója, ami az eddigi legerősebb bizonyíték arra, hogy a Föld szomszédján élet létezhetett.

A NASA tudósai azonban hangsúlyozzák, hogy nem biológiai magyarázatok is lehetségesek a két felfedezésre, amelyekre a Gale kráternél folyt kutatásai, mintavételei során bukkant a marsjáró.

Szerves molekulák három különböző fajtájára bukkant a szerkezet mintegy öt centiméter mélyre ásott a Gale-kárter mintegy 3,5 millió éves agyagpalájában, amely nyilvánvalóan egy nagy tó lehetett akkor, amikor az ősi Mars melegebb és nedvesebb volt, mint a mostani sivár bolygó.

A Curiosity műszerei a légköri metán nagy szezonális váltakozásait mérték.

A Curiosity marsjáró a Gale-kráterben (fotó: NASA)

A Föld légkörében a metán 95 százaléka biológiai tevékenységből származik, ennek ellenére a tudósok úgy vélik, túl korai megállapítani, hogy a marsi metán is az élethez kötődik.

A szerves molekulák az élet alkotórészei, de az élettel össze nem függő kémiai reakciók eredményei is lehetnek. A kutatók szerint túl korai kimondani, hogy biológiai folyamat révén jöttek létre.
"A szerves anyagnak három lehetséges forrása lehet.
Az első maga az élet, amelyről nem tudunk. A második a meteoritok, és az utolsó a geológiai folyamatok, a kőzetek formálódásának folyamata" - mondta Jennifer Eigenbrode, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának asztrobiológusa.

A Curiosity marsjáró először 2014-ben észlelt szerves molekulákat a Gale-kráter kőzetében, de csak korlátozott mértékben.
"A szerves molekulák észlelése a kőzetben az életképesség történetéhez járul hozzá. Arról beszél nekünk, hogy ez az ősi környezet a Marson életet tarthatott fenn. Minden, ami szükséges az élethez ott volt. Arról azonban nem szól nekünk, hogy az élet ott volt" - magyarázta Eigenbrode.Ősi élet létezhetett a Gale-kráterben? (kép: dailygalaxy.com)

Christopher Webster, a NASA légköri kutatásainak tudományos munkatársa a kaliforniai Jet Propulsion Laboratóriumban közölte, lehetséges, hogy létező mikrobák járulnak hozzá a marsi légközi metánhoz.
"Ezzel az új adattal, nem zárhatjuk ki a mikrobiális aktivitást, mint lehetséges forrást" - mondta.
A legnagyobb metánmennyiség nyár végén az északi féltekén 2,7-szer nagyobb volt a legkisebb szezonális mennyiségnél.
A tudósokat meglepte, hogy szerves vegyületeket találtak, különösen a mennyiségük, a Marson lévő rideg körülmények, köztük a bolygó felszínét bombázó napsugárzás miatt.
A felfedezések a Mars egy korábbi korára utalhatnak, amikor jelen volt a víz és primitív életformák létezése is lehetséges volt" - tette hozzá Webster.

A szakemberek azt remélik, hogy találnak jobban megőrződött szerves vegyületeket a Curiosity vagy más roverek révén, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy ellenőrizzék az élet kémiai lenyomatait.


forrás:/mti/


kaocsolódó: Találtak valamit a Marson, bejelentésre készül ma este a NASA Katt ide!
Újabb adatok bizonyítják, hogy a Mars egykor lakható volt Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
08
  Épülnek a világ első 3D nyomtatós házai

A hollandiai Eindhovenben épülnek a világ első olyan lakóházai, amelyek felhúzásához háromdimenziós nyomtatót használnak. Az új technológia a kőműves munkát váltja fel.

Az ingatlanpiacon jövőre megjelenő öt ház közül a legkisebb - egy két hálószobás otthon - iránt már húsz család érdeklődött az után, hogy a lakóházak látványterveit bemutatták.

A Van Wijnen holland építőipari cég az Eindhoveni Műszaki Egyetemmel közös Mérföldkő programnak nevezett fejlesztése megoldást kínál a szakképzett kőművesek hiányára az országban, csökkenti az építési költségeket és a környezeti károkat is a kevesebb cement használata által - közölte Rudy van Gurp, a cég menedzsere.

Eindhovenben lakóházak épülnek háromdimenziós nyomtatót használatával. (fotó: 3dprintedhouse.nl)

Az építéshez használt 3D-s nyomtató lényegében egy hatalmas robotkar a végén fecskendővel, amely kilövelli a különleges, tejszínhabhoz hasonló állagú cementet.
Ezt az anyagot az építész tervei szerint formázzák, egyik réteget a másikra húzzák, hogy falat emeljenek és növeljék szilárdságát. "Nincs szükségünk zsaluzásra, és nem fogunk több cementet felhasználni a szükségesnél" - magyarázta Van Gurp.
A lakóházaknak csak a külső és a belső falai készülnek a nyomtatóval. Mire az ötödik otthon elkészül, amely háromszintes és három hálószobás lesz, a szakemberek azt remélik, hogy a szennyvízcsatornát és más tartozékokat is képesek lesznek elkészíteni 3D-s nyomatóval.

Az új technológia lehetővé teszi azt is, hogy a falakba közvetlenül beépítsék a világítás, a fűtés és a biztonsági berendezés működtetéséhez szükséges vezeték nélküli érzékelőket, hogy okosházakat alkossanak.

forrás:/portfolio.hu/mti/

kapcsolódó: 24 óra alatt nyomtatnak egy lakóházat Katt ide!
Dubajban kinyomtattak egy 250 négyzetméteres házat Katt ide!
Óriás printerekkel nyomtatják a jövő csatornaházait Hollandiában Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák