+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
14
  Komoly probléma a TV5Monde ellen történt hacker­támadás
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: fulldragon
Néhány nappal ezelőtt az Iszlám Állam megbénította a TV5Monde francia televízióadó összes csatornájának adását és a honlapjait is feltörte. Günther Oettinger, az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa szerint ez nem csupán francia belügy. "Nagyon gondosan óvjuk a pénzt, az ékszereket és az órákat, szállodai széfeket használunk ahelyett, hogy az értékeinket jól látható helyen hagynánk. Ezzel szemben a digitális világban túl gyakran vagyunk óvatlanok. Jelenleg is egy olyan európai hálózat- és információbiztonsági irányelven dolgozunk, amely a jövőben jobban megválaszolhatja ezeket a kérdéseket."

Az illetékes európai uniós biztos együttműködést és információcserét sürgetett. A kormányzati reakció az amerikai hazafias törvény lemásolása lehet.

"A vállalatoknak és a tagállamoknak a jövőben felkészültebbeknek kell majd lenniük a kibertámadásokkal szemben és egy központi helynek kell majd jelenteniük ezeket az akciókat, hogy így lehessen biztosítani a tagországok közötti információcserét.

Ez azt a célt szolgálja, hogy az elkövetők ugyanazt a módszert ne alkalmazhassák majd a második, a harmadik és a negyedik alkalommal is.
A kibertámadásokkal és az IT-biztonsági hibákkal kapcsolatban a tagországok között jól megszervezett információcsere jelentős mértékben növelheti a biztonsági szintünket" - jelentette ki a politikus.

Nem csak a székház előtt, hanem az interneten is nőni fog az ellenőrzés
Günther Oettinger kiemelte, hogy a jelentési kötelezettséget egyelőre az energiaügyre, a bankokra és az egészségügyre terjesztenék ki, de vizsgálják, hogy később más területekre is vonatkozzon. Azonban kizárólag azokban az ágazatokban avatkozhatnak be, amelyek az európai belső piac részét képezik.
A nemzeti alapokon szervezett tévépiac nem tartozik ezek közé, ennek ellenére szoros kapcsolatban vannak a francia kormánnyal és információkat kértek a támadásról. Megnézik azt is, hogy ez az első ilyen jellegű támadás volt-e Európában vagy sem, ez ugyanis még tisztázatlan. Az irányelv még a nyári szünet előtt elkészülhet.

Leszögezte, hogy szükség van egy erős európai ipari és közigazgatási adatbiztonsági szabványra, másrészt pedig fel kell gyorsítani a hagyományos eljárási elvek módosítását. Amikor például a tejkvótákról van szó, akkor több éven át is elhúzódik a vita, de a digitális menetrend elfogadását nem lehet ennyi ideig halogatni.
Az adatbiztonság fontos eleme a működő belső piacnak.
Egy vállalat csak akkor tárolhatja majd az adatait felhőkörnyezetben, ha ott azok biztonságban lesznek, és ettől a bizalomtól függ végül a dolgok internetének sikere is.

"Minél inkább az internetre támaszkodunk, annál fontosabb, hogy a termékek, az adatok és a szolgáltatások fizikai és virtuális biztonsága. A most tárgyalt irányelv csak a kezdet. Ugyanakkor biztos vagyok abban is, hogy a korábbinál kritikusabban kell szemlélnünk mind a Google piaci pozícióját, mind pedig az üzleti modelljét. Margrethe Vestager, a piaci versenyért felelős biztos fogja eldönteni, hogy ebben az ügyben milyen lépéseket akar tenni" - szögezte le az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa.

A jelentési kötelezettség mellett egyre valószínűbb, hogy jelentős mértékben kiterjesztenék a titkosszolgálatok jogosítványait és ezzel párhuzamosan gyengítenék a bírósági kontrollt. Az elképzelések miatt civilek, adatvédelmi szakemberek és jogászok egyaránt bírálják a francia kormányt.
A korábban bemutatott törvénytervezet miatt a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi szervezet azzal vádolta meg a francia kabinetet, hogy a jog segítségével akarja elfedni az ellenőrzési jogosítványok kiterjesztését.

Günther Oettinger jelentési kötelezettséget vezettetne be
A szervezet súlyos hibaként értékelte, hogy a francia miniszterelnöknek a jövőben kibővített jogosítványai lesznek az ellenőrzések elrendelésére, ezek ugyanis a nemzetközi emberi jogi egyezményekkel nem egyeztethetők össze.

Az átláthatóságot akadályozza az is, hogy nincs hatékony bírósági kontroll és az egyes adatkategóriákban a tárolási időt 5 évre hosszabbították meg vagy teljesen eltörölték az időkorlátot. Kritikájuk szerint Franciaország esetében "sokkal jobb törvényekhez szoktak", és az egész meglepi őket, mert az európai állam folyamatosan megpróbál távolságot tartani az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában zajló tömeges ellenőrzésektől, mert azokat nagyon sok jogi probléma jellemezte.

A HRW kritizálta azt is, hogy a tervezet kötelezné az internet- és más szolgáltatókat, valamint a közösségi portálokat arra, hogy titokban az állam által biztosított eszközöket alkalmazzák a gyanús online tevékenységek elemzésére. Ennek során többek között feljegyezhetik a gyanús oldalakra való látogatásokat vagy egy gyanús személy kapcsolatait.

A megfogalmazás annyira általános, hogy gyakorlatilag bármilyen célra végezhető ilyen akció. Ugyan lesz egy felügyelőbizottság, de az meglehetősen kevés ellenőrzési joggal rendelkezik majd.

A HRW szerint a francia kormány gyakorlatilag lemásolta az Amerikai Egyesült Államok hazafias törvényét, amely lehetővé teszi az ellenőrzött társadalom létrehozását. A tervezetet bírálta az Amnesty International, a Privacy International és a Riporterek Határok Nélkül is, amelyek a jogszabályt aránytalannak érzik és óva intettek a magánéletbe való beavatkozásoktól.

A CNIL francia adatvédelmi hivatal és a párizsi ügyvédek egyesülése különösen aggódik amiatt, mert veszélybe kerülhet az orvosi, az ügyvédi, az újságírói és a papi titoktartás. A francia parlament a héten tárgyal a tervezetről és gyorsított eljárás keretében fogadná el azt, így nem lenne második fordulóra sem lehetőség. A jogszabály elfogadását egyelőre a szocialista kormányfrakció és a konzervatív UMP támogatja, a Zöldek viszont élesen ellenzik.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
13
  Gyönyörű Einstein-gyűrűt rögzített az ALMA
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Kovács József

Az ALMA antennarendszer által eddig rögzített legjobb felbontású felvételen egy távoli galaxis képe csodálatos Einstein-gyűrűt formáz egy háromszor közelebbi csillagváros gravitációslencse-hatásának köszönhetően.
Két távoli galaxis szerencsés “együttállásának” köszönhetően a feltűnő gyűrű ritka és ékes megnyilvánulása az Albert Einstein általános relativitáselmélete által megjósolt gravitációslencse-hatásnak.
A jelenség akkor következik be, ha egy nagy tömegű, távoli galaxis vagy galaxishalmaz elhajlítja a még távolabb, mögötte elhelyezkedő galaxis által kibocsátott fénysugarakat, aminek következtében az optikai lencsék képalkotásához hasonlóan a leképezett objektum nagyított, de torzított képe áll elő. A konkrét esetben az SDP.81 jelű galaxis, az előtérgalaxis és a Föld olyan pontossággal fekszenek egy egyenes mentén, hogy a leképezett galaxis majdnem egy teljes Einstein-gyűrűt formáz a Földről nézve.

A Herschel infravörös űrtávcső által felfedezett SDP.81 távolsága közel 12 milliárd fényév, így abban az állapotában láthatjuk, amikor az univerzum kora mindössze 15 százaléka volt a mostaninak.
A galaxisban intenzív csillagkeletkezési folyamatok zajlanak. A leképező nagy tömegű előtérgalaxis hozzá képest viszonylag közel van, távolsága mintegy 4 milliárd fényév. Catherine Valakis, az ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) munkatársának magyarázata szerint a gravitációs lencsézés az univerzum nagyon távoli és így fiatal részei tanulmányozásának rendkívül hatékony eszköze, mivel még a legjobb távcsöveink teljesítményét is jelentősen javítja.

Az ALMA kitűnő felbontású és részletességű felvételei alapján a kutatók a gyűrűvé torzított képből kifinomult számítógépes programokkal rekonstruálni tudják majd a távoli galaxis valódi alakját és belső mozgásait, sokkal tisztább képet szolgáltatva róla, mint korábban.

Az SDP.81 felvételeit 2014 októberében rögzítették az ALMA Long Baseline Campaign programjának keretében, amelynek fő célja az antenna-rendszer tesztelése és annak ellenőrzése volt, hogy mekkora felbontás érhető el a rendszer elemeinek legnagyobb szeparációja, 15 km esetén. (A kampány további célpontjai a HL Tau protoplanetáris korongja, a Juno kisbolygó, a Mira Ceti és a 3C 138 jelű kvazár voltak.) Az SDP.81 legnagyobb felbontású képét a távoli galaxist kitöltő por által kibocsátott viszonylag nagy intenzitású sugárzás detektálásával rögzítették.
A képen jól definiált ívek láthatók olyan elrendezésben, amely egy közel teljes és kör alakú gyűrűre utal. Kicsit kisebb felbontású felvételek, amelyek a szén-monoxid és vízmolekulák halvány nyomait észlelve készültek, segítenek teljessé tenni a képet, fontos részleteket feltárva a távoli galaxisról.Az SDP.81 galaxis gravitációsan lencsézett kompozit képe. A fényes, narancsszínű központi gyűrű (az ALMA legnagyobb felbontású felvétele) a távoli galaxisban található por eloszlását tárja fel. A gyűrű környező, kisebb felbontású részei a szén-monoxid emisszióját mutatják a milliméteres hullámhosszon. A kék színnel jelzett diffúz sugárzás a közbeeső leképező galaxis Hubble-űrteleszkóp által rögzített képe.
(ALMA (NRAO/ESO/NAOJ); B. Saxton NRAO/AUI/NSF; NASA/ESA Hubble, T. Hunter (NRAO))

Bár az SDP.81 esetében a gravitáció és a fény érdekes összjátékának eredményét más műszerekkel is tanulmányozták már korábban, például a Submillimeter Array antenna-rendszerrel és a Plateau de Bure interferométerrel a rádió-, valamint a Hubble-űrtávcsővel a látható tartományban, de egyikkel sem sikerült a gyűrűszerkezetről olyan részletességű képet rögzíteni, mint az ALMA-val. A felvétel készítésekor a rendszer maximális felbontása 23 milliívmásodperc volt. Ekkora lenne a szögátmérője egy, az Eiffel-torony tetején elhelyezett kosárlabdának az Empire State Building kilátóteraszáról nézve.

Az ALMA igazgatója, Pierre Cox szerint a rendszer nagy felbontása és érzékenysége lehetővé teszi a korai univerzum egyébként láthatatlan részleteinek feltárását. Az eredmény új távlatokat nyit a csillagászatban és bizonyítja, hogy az ALMA valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
13
  Ismét beindult a vita Jézus sírja körül
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
szerző: Nagy Nikoletta

A Jézus testvéréhez, Jakabhoz tartozó sír vizsgálata során fontos összefüggések láttak napvilágot – az is előfordulhat, hogy megtalálták, hová temették el Jézus csontjait.

Hamis Jakab sírja is?
2002-ben hozták először nyilvánosságra azt az osszáriumot, amely állítólag Jézus testvéréhez, Jakabhoz tartozik. Egy évvel később azonban Oded Golant, akinek 1976 óta tulajdonában áll a mészkő doboz, csalással vádolták meg: azt állították, hogy saját maga véste bele a „Jakab, Jézus fivére” feliratot a csontokat rejtő ládába. A vádak alól később felmentették, részben azért, mert rendelkezik 1976-os fotóval a dobozról, amelyen már látható a felirat – nem lett volna sok értelme évtizedekkel nyilvánosságra hozatala előtt meghamisítani az állítólagos ereklyét.

Jakab sírja, amely 1976 óta áll egy privát gyűjtő, Oded Golan tulajdonában (Forrás: Aryeh Shimron)

Most kiderülhet, hogy a feltehetően Jakabhoz tartozó csontkamra egy Jézus családtagjainak nevéhez köthető sírhelyhez tartozhatott – ha ez száz százalékban bebizonyosodik, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Jézus sírhelye is megvan.

A talpioti sírkamra
1980-ban az Izraeli Régészeti Hatóság kutatócsapata rábukkant egy első századi sírkamrára Talpiotban, Jeruzsálem külvárosában. Az itt megtalált tíz osszárium közül öt darabon az Újszövetségből ismert nevek szerepeltek: Jézus, Mária, Máté, József és Mária Magdolna. A hatodik ládán arámi nyelven a „Júdás, Jézus fia” felirat állt.

Mi az az osszárium?
Jézus idejében az elhunytakat halotti lepelbe csavarták, majd eltemették. Ahogy az idő elteltével a hús eltűnt a csontokról, úgynevezett osszáriumba, azaz egy mészkőből készült ládába tették az összegyűjtött csontokat, majd így helyezték el őket a sírokban. A Kr. e. 2. századtól a Kr. u. 2. századig terjedő időszakból főleg a jeruzsálemi nekropoliszokból kerültek felszínre százával osszáriumok, melyek rendszerint kettő, de esetleg több halott csontjainak befogadására is alkalmasak voltak, hogy minél több hely felszabaduljon a sírüregek vagy sírárkok padjain az újonnan eltemetendők számára.

Jézus, József fia feliratú osszárium a talpioti sírkamrából - már csak az a kérdés, hogy ez a Jézus megegyezik-e a Bibliában szereplő názáreti Jézussal (Forrás: Aryeh Shimron)

Az osszáriumok tömeges előállítására utalnak azok a beléjük vésett díszítőelemek (geometrikus szerkezetű rozetták, indadíszek és szalagminták; olykor különféle építészeti elemek, így oszlopok és oszlopfők), melyek újra meg újra felbukkannak – írja a Magyar Katolikus Lexikon.

A talpioti sírkamráról egy dokumentumfilm is készült Jézus elveszett sírja címmel, amelyet Simcha Jacobovici izraeli újságíró és filmrendező készített, és a Titanic producere, James Cameron támogatott. A kamrát egyébként egy Kr. u. 363-as jeruzsálemi földrengés vöröses iszappal és földdel, úgynevezett rendzinával árasztotta el – ez segített most a kutatóknak megállapítani, hogy a Jakabnak tulajdonított osszárium is innen származhatott-e.

Földminta segített az azonosításban
Aryeh Shimron geológus mintát vett a talpioti osszáriumokból és Jakab ládájából is, majd összehasonlította az ezekben jelenlévő kémiai elemeket (például az alumíniumot, magnéziumot, vasat és káliumot) az Izraeli Régészeti Hatóság tulajdonában lévő harminc-negyven, véletlenszerűen kiválasztott osszáriumból nyert mintákkal.

A kutató megállapította, hogy a Jakab csontjait rejtő doboz kémiai jellegzetességei megegyeznek a talpioti osszáriumokéval, ezért majdnem biztosra mondható, hogy ez is Jézus feltételezett családi kriptájából származik.

Több, mint véletlen egybeesés
Azok a régészek és történészek, akik szintén úgy gondolják, hogy a talpioti sírkamra Jézus és rokonai maradványait rejti, azzal érvelnek, hogy nem lehet véletlen a bibliai nevek együttes megjelenése egyetlen ilyen kriptában, amely ráadásul még a dátumban is megfelel a feltételeknek.

Jézus fiának állítólagos sírja, akit Júdásnak vagy Júdának hívhattak (Forrás: Wikimedia Commons)

A szkeptikusoknak is akad azonban bőven kapaszkodó az elméleten – a legerősebb például az, hogy nagyon nehéz bizonyítani: a sír valóban názáreti Jézushoz, és nem egy másik, ebben az időszakban élt Jézushoz tartozik, akkoriban ugyanis a názáreti családjának nevei kifejezetten gyakorinak számítottak.

Jézus családos ember lehetett
Robert Cargill, az Iowai Egyetem vallástudományi professzora azt is nehezményezi, hogy az osszáriumok feliratait (köztük Jézusét is), elég nehéz olvasni, ugyanis az idők során megkoptak. A Mária Magdolnának tulajdonított ládára a „Mariamne” nevet vésték – a korai keresztények azonban nem így, hanem inkább csupán Máriának vagy Mariamnak hívták őt. A szkeptikusok szerint a dátumok sem egyeznek (a talpioti sírkamrát 1980-ban találták meg, míg Jakab osszáriuma már 1976-ban Golan tulajdonában állt), de magyarázat erre is akadhat: a jeruzsálemi földrengés felszínre hozhatta a Jakab csontjait rejtő ládát, amelyet aztán sírrablók észrevehettek, és a feketepiacra bocsájthattak.

Az Észak-Karolinai Egyetem történésze, James Tabor (aki korábban dolgozott már a jelenlegi kutatást is finanszírozó Jacobovicivel) úgy gondolja, ez az elmélet megállja a helyét – és azt is megjegyzi, hogy a kornak megfelelően Jézus valószínűleg családos ember lehetett, így az, hogy volt egy Júdás (vagy Júda) nevű fia, szintén nem elképzelhetetlen.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
13
  Csökken a szellemi teljesítményünk, ha ez a tárgyunk nincs velünk
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
Gyengébb szellemi teljesítményhez vezet, ha elszakítanak minket a telefonunktól – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint ez rontja a koncentrációt, növeli a vérnyomást, ráadásul emésztőrendszeri panaszokat is okozhat.
A technológiától való elválás pulzusnövekedést és szorongást ugyancsak előidézett a kísérleti alanyoknál. „Eredményeink alapján az iPhone-szeparáció negatívan hat a szellemi teljesítményre” – fogalmazta meg Russell Clayton, a Missouri-i Egyetem Újságíró Iskolájának doktorandusza a Journal of Computer-Mediated Communication hasábjain.


„Ráadásul arra jutottunk, hogy az iPhone saját személyiségünk meghosszabbításaként működik, amelytől távol maradva úgy éljük meg, mintha az énünk csorbulna, így negatív pszichés állapotba kerülünk” – tette hozzá Clayton.

A kutatók úgy vélik, hogy mindennek fényében a mobilozóknak el kell kerülniük a telefonjuktól való különválást az olyan mindennapi teendők során, amelyek jelentős figyelem-ráfordítást igényelnek, például vizsgák vagy megbeszélések alkalmával – hiszen ellenkező esetben fennáll a rosszabb teljesítmény veszélye.

A kísérletek során azok az esetek, amikor a résztvevők nem vehették fel a telefonjukat egyszerű szókereső játék közben, megnövekedett pulzusszámmal és vérnyomással jártak, továbbá szorongással és feszengéssel.

A telefonok birtokában azonban nyugodtabbak voltak, s jobb eredményt értek el, noha nem tudták, mire irányul a kutatás: az első esetben azt mondták nekik, hogy azért kell kint hagyniuk a telefonjukat, mert a Bluetooth jelenléte interferenciát okoz a hálózatban.

forrás:/noinetcafe.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
13
  Spontán is létrejöhetett a DNS
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
Négymilliárd évvel ezelőtt a DNS-szerű molekuláris töredékek önrendezési képességei elegendők lehettek az ismétlődő kémiai láncokba való rendeződéshez, ezáltal a primitív élet alapjaivá váláshoz, állapította meg egy nemzetközi tudóscsoport.

Míg az ősi ásványi képződmények tanulmányozásából egyértelműen nyomon követhető a baktériumok 3,5-3,8 milliárd évvel ezelőtti evolúciója, továbbra is rejtély, mi előzte meg ezeknek az egysejtűeknek a kialakulását. Az amerikai Colorado Egyetem, valamint az olasz Milánói Egyetem együttműködéséből született felfedezés egy új forgatókönyvet vázol fel az élő organizmusok építőelemei, a nukleinsavak nem biológiai eredetével kapcsolatban, magyarázta Noel Clark, a Colorado Egyetem fizika professzora.

Az 1980-as évek elején fedezték fel, hogy RNS-molekulák enzimként működhetnek, elvezetve az „RNS-világ” koncepcióhoz.

Egy másolást végző RNS-molekula, amennyiben képes saját magát lemásolni, akkor egy fehérjeenzim – DNS örökítőanyag-rendszer helyett egy RNS-enzim – RNS örökítőanyag-rendszer is elegendő. Sőt, transzlációra sincs szükség: az RNS-molekula másolása egyrészről szaporítja az örökítőanyagot, másrészről előállítja az enzimet. A kezdeti élet tehát nem volt más, mint a környezetben elérhető egyszerűbb molekulákból más láncok szintetizálására képes RNS láncok halmaza. Bár ma az élet eredetét kutatók már egyetértenek abban, hogy az RNS lánc túl speciális ahhoz, hogy véletlenszerű kémiai reakciók eredménye legyen, Clark szerint felfedezésük életképes alternatívát adhat.

Munkatársaival demonstrálta, hogy mindössze néhány nanométer hosszú DNS darabkák spontán önrendeződése szabályos folyadékkristályokba képes kémiai kötések létrehozására, hosszabbakká téve a rövid DNS láncokat mindenféle biológiai mechanizmus nélkül. A folyadékkristályok az anyag azon formái, melyek tulajdonságai a hagyományos folyadékok és a szilárd kristályok között helyezkednek el - egy folyadékkristály lehet folyékony, de molekuláinak elrendeződése mégis a kristályokéra hasonlít. "Megfigyeléseink arra utalnak, ami a korai Földön történhetett az első DNS-szerű molekuláris töredékek megjelenésekor" - mondta Clark.

A kutatócsoport éveken át tanulmányozta a hipotézist mely szerint a DNS megjelenése a korai Földön saját strukturális tulajdonságainak és önrendező képességének köszönhető. Az RNS előtti világban a nukleinsavak (DNS és RNS) töredékeinek spontán önszerveződése szolgálhatott a nagyszámú ismétlődő egységből álló polimerekbe rendeződés sémájaként. "Az új felfedezése bebizonyítja, hogy megfelelő kémiai körülmények között a kis DNS töredékek spontán önszerveződése nagyban kedvez a hosszabb polimerekhez szükséges kötéseknek, ezáltal egy RNS előtti utat biztosít az RNS-világnak" - mondta Clark.

frorrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
12
  Nem ért véget a csíki sör pere
A Ciuc Premiumot gyártó Heinekent csak egy ügyben sikerült visszavernie a Csíki Sört gyártó Lixid Projekt Kft.-nek, a márkaper évekig elhúzódik.
Lénárd András, az Igazi csíki sör gyártója szerint a suceavai táblabíróság márciusban a Heineken Romániának azt a kérését utasította el jogerősen, amelyikben a multinacionális cég törvényszéki elnöki rendelettel próbálta azonnali hatállyal bezáratni az Igazi csíki sört gyártó csíkszentsimoni gyárat. A tulajdonképpeni márkaperben várhatóan csak évek múltán születik jogerős ítélet – közölte szerdán a maszol.ro portál.


A holland multinacionális cég 2003-tól rendelkezik a Csíkszeredában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi csíki sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.Lénárd András valószínűsítette, hogy a márkaperben nem Romániában születik meg a végső döntés. Elmondta, hogy a Heineken a Hargita megyei törvényszéken is beperelte az Igazi csíki sör gyártóját, de emellett a spanyolországi Alicantéban székelő uniós szabványügyi hivatalhoz (OHIM) is panaszt nyújtott be. Mindkét eljárás folyamatban van.

forrás:/hir24/

kapcsolódó: Elbukta a csíki sörpert a Heineken Katt ide!
A Heineken kihúzta a gyufát a székelyeknél - Bojkottot hírdettek Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
12
  Felrobbant meteor nyomában figyel a „nagy testvér”
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Elter Tamás

Az oroszországi Kola-félsziget felett 2014 áprilisában felrobbant tűzgömb pályáján egy hatalmas aszteroida mozog – állapította meg egy, a héten publikált asztronómiai tanulmány. A tavaly októberben felfedezett égitest a potenciálisan veszélyes, úgynevezett földsúroló objektumok közé tartozik.

Sarki fénnyel konkurált a tűzgömb
2014. április 19-én a Kola-félsziget felett, a finn-orosz határ közelében erős fényjelenség kíséretében felrobbant tűzgömb a precíz pályaanalízis szerint, a tavaly október 27-én orosz csillagászok által felfedezett 2014 UR116 aszteroidáéval azonos pályán haladt.

Josep Maria Trigo-Rodríguez, a barcelonai Űrtudományi Intézet munkatársa, és egy meteoroid pályákat analizáló nemzetközi kutatócsoport vezetője számítógépes program segítségével elemezte a tűzgömb pályáját. A számítások azt mutatják, hogy az Annama meteoritnak elnevezett objektum a Mars és a Jupiter közötti aszteroida-öv legbelső régiójából származik.

A Kola-félsziget felett 2014 április 19-én felrobban tűzgömb (Forrás: Live Science/Asko Aikkila)

Az Annama széntartalmú kőmeteorit, úgynevezett kondrit
A megsemmisült kozmikus szikladarab elliptikus pályája nagyon hasonló az Apolló-családhoz tartozó földsúroló aszteroidák pályájához. A kutatócsoport összehasonlította az Annama pályáját az ismert (eddig több mint 1500) földsúroló aszteroida pályaelemével.

Az Annamával együtt 12 olyan égitestet találtak, amelyek csaknem a 2014 UR116 aszteroida pályasíkján keringenek. A kutatás eredményeit a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society szaklap közölte.

Kozmikus dodzsem
Az azonos, vagy nagyon hasonló pályán keringő szikladarabok jelentős része olyan aszteroidatöredék, amely anyaégitestéről vált le az aszteroida-övben sűrűn bekövetkező ütközések következtében. Ezeknek az önálló életre kelt kozmikus objektumoknak a Nap körüli keringésük során a bolygók gravitációs ereje is folyamatosan módosíthatja a pályáját.

Meteorfelvillanás a magaslégkörben, a Nemzetközi Űrállomásról nézve (Forrás: NASA/ESA)

Időnként, amikor egy-egy aszteroida különösen közel halad el nagyobb bolygók mellett, az égitest gravitációs ereje által keltett árapályhatás rapid tengelykörüli forgást idézhet elő, ami miatt akár szét is eshet a parányi kozmikus objektum, vagy nagyobb szikladarabok válhatnak le róla. A törmelékek az égimechanika törvényeinek megfelelően, ugyancsak önálló pályára állva keringenek tovább központi csillagunk körül.

Kozmikus tűzijáték
A légkörbe belépve a súrlódási hőtől felizzó meteoroid és gerjesztett levegőmolekulák produkálta fényjelenséget nevezzük meteornak.

A nagytömegű égitestektől eltérően, e parányi égi vándoroknak folyamatosan változnak a pályaelemei. Hosszabb idősíkon ezért nehéz előre meghatározni egzakt módon a földközeli objektumok keringési paramétereit.

Földközeli objektumok
A földközeli objektum ( Near Earth Object, NEO) olyan aszteroida, üstökös vagy meteoroid, amely 1,3 Csillagászati Egység (CSE; Föld-Nap középtávolság, megközelítőleg 149,5 millió kilométer) távolságon belül metszi a földpályát, ezért elvileg fennáll az ütközés veszélye.

(Forrás: Origo)

A földközeli objektumok, vagy földsúroló aszteroidák közül különösen nagy publicitást kapott a 99942 Apophis kisbolygó, amely legközelebb 2029-ben, 2036-ban, illetve 2037-ben veszélyesen megközelítheti a Földet.

Távcső nélküli csillagászat
A földi atmoszférában minden nap szinte megszámlálhatatlan mennyiségű meteoroid semmisül meg, de ezek túlnyomó többsége kisebb, mint 1 centiméter. ( Naponta átlag 7-8000 tonna kozmikus portörmelék hullik alá a földre.) A kisméretű kozmikus objektumokat 50 méteres átmérőig meteoroidoknak, 50 méter felett pedig aszteroidáknak nevezzük.

Amikor egy-egy meteoroid belép a magaslégkörbe és a súrlódástól felizzik, az így keletkező fényjelenséget hívjuk meteornak. Egyes nagyobb égi sziklák nem semmisülnek meg teljesen, hanem kisebb-nagyobb darabjaik elérik a földfelszínt, a maradványokat meteoritnak nevezzük.

A 2007-es Peters meteorit megtalált darabjai a sivatagban (Forrás: Wikimedia Commons)

A Kola-félsziget felett felrobbant tűzgömb néhány darabja szintén elérte a felszínt; ebből sikerült megállapítani, hogy az Annama egy úgynevezett kőmeteorit, pontosabban magas széntartalmú H5 típusú kondrit. (Anyagukat tekintve kő és a vasmeteoritokat különböztetünk meg egymástól.) A meteoritok fontos információt szolgáltatnak az asztronómusok számára a Naprendszer kialakulásának korai időszakáról.

A -5 magnitúdó, vagy annál nagyobb fényességet elérő meteorokat hívjuk tűzgömböknek.
Ha a meteor fényessége eléri vagy meghaladja a – 5 magnitúdót, a jelenséget tűzgömbnek, a hanghatást is produkáló tűzgömböt - mint az e hét hétfőn Miskolc felett felrobbant égitestet - pedig bolidának nevezzük.

Az elmúlt évek leglátványosabb, de komoly anyagi károkat és személyi sérülést is okozó bolida jelensége az oroszországi Cseljabinszk felett történt, 2013. február 15-én.

A 2013 februárjában Cseljabinszk felett felrobbant bolida méretét szemléltető infógrafika (Forrás: Wikimedia Commons)

A viszonylag alacsony magasságban felrobbanó égitest a ritka és igen méretes meteoroidok közé tartozott; az Amerikai Űrkutatási Hivatal számítása szerint átmérője 17 méter, tömege pedig 10 ezer tonna lehetett.

Nyugodtan alhatunk – egyelőre
Az Annama pályasíkján suhanó 2014 UR116 aszteroida noha földközeli objektumnak minősül, egyelőre nem jelent semmilyen veszélyt Földünkre nézve, - minimum 150 évig. Josep Maria Trigo-Rodríguez számításai szerint a 2014 UR116 átmérője legalább 400 méter.A csillagos égbolton átsuhanó tűzgömb (Forrás: NASA)

Egy ekkora égitest becsapódása már igen komoly kihatású regionális katasztrófát okozna, globális következményekkel. Az 1 kilométer, vagy annál nagyobb átmérőjű kisbolygókkal történő ütközés az emberi civilizációt veszélyeztető apokaliptikus esemény lenne, de szerencsére, egy ilyen kataklizmának rendkívül csekély a valószínűsége.

Ahhoz hasonló pusztító erejű és tömeges fajkihalást okozó becsapódásnak, mint ami 65,5 millió éve történt, eltüntetve a dinoszauruszokat az élet színpadáról, 100 millió évente lehet matematikai valószínűsége.

forrás: /origo/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák