+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
23
  Pánik a NASA-nál: Már az arab csillagászok is ufókat videóznak!
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Nagy lehet a felfordulás a nemzetközi űrhivatalnál, mivel az arabok egy olyan különös videó töltöttek fel az internetre, amit még ők sem tudtnak megmagyarázni!
A videót állítólag egy nagyteljesítményű teleobjektív használatával készítették, és az omani csillagászati megfigyelőközpont egyik munkatársa juttatta el egy arab hírportálhoz 2017 áprilisának közepén. Ezen egy óriási méretekkel rendelkező repülő tárgy húz el a Hold és a Föld közti űrben. Sokak szerint a videó letagadhatatlan, így ha a NASA közzé is tenne ezzel kapcsolatban valamit, kevés hitele lenne…
A videó inditásához Katt ide!

A nagy fekete árnyékszerű jelenség olyan, mintha egy repülő tárgy csóvát húzna maga után, de érdekes módon inkább oldalirányba mozog, és nem arra, amerre a “füstcsík” szerint kellene. A nagyításkor világosan látszik, hogy egy háromszög alakú repülő tárgyból folyamatosan áramlik ki a füstszerű anyag… Végül, amikor átjut a Hold világító korongja előtt, eltűnik az űr sötétjében. A holdtalan égbolton aligha fedezte volna fel bárki is…
Volt akinek az tűnt fel, hogy az árnyék formája hasonlít a NASA logóján látható jelhez. Mások eltévedt Észak-koreai rakétának, optikai illúziónak, vagy fura alakú felhőnek gondolták.

Többen viszont szentül hiszik, hogy egy, a Földön folyó titkos űrprogram keretében fellőtt űrhajót láthatunk. A füstcsík ugyanis szilárd, vagy inkább folyékony hajtóanyagra utal, a földönkívűliek járművei pedig egészen biztosan nem használnak ilyen “kőkori” üzemanyagot. Talán mégis igazak lehetnek a pletykák, hogy már régen űrhajó-flottánk van a Naprendszerben, de ezt a hatalmas erőfeszítésekkel próbálják eltitkolni a hétköznapi emberek elől.

Bármi is húzott át a Hold korongja előtt, érdekes, hogy az arab térségben észlelték, és nem tartották meg maguknak, mint ahogy a legtöbb keleti, közel-keleti országban teszik…

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
23
  Iszonyú ronda az Alien-film új szörnyetege
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Varga Dénes

Az Alien: Covenant legutóbbi előzeteséből már képet kaphattunk arról, ezúttal hogy fog kinézni a xenomorph. Ridley Scott azonban nem elégedett meg azzal, hogy visszahozta a régi szörnyet, újakat is beemelt a filmjébe.

Az Empire magazinban publikált képen láthatjuk először a fehér bőrű neomorph-ot, amiről már most biztosan el lehet mondani, hogy nem vegetáriánus étrendet követ.

Az új szörny külsőre jobban hasonlít az emberekhez, mint egy szokványos xenomorph, és kisebb is nála, de a Slashfilm újságírója megnyugtatásul hozzáfűzte, hogy tizenöt percet látott a filmből, és az alapján a neomorph-nak már a belépője is iszonyú brutális lesz.

Az Empire további két képet hozott nyilvánosságra. A másodikon egy titokzatos alakot láthatunk az építészek bolygóján, aki a Prometheus-ból már ismert tárolóedényeket ereszti szabadjára.
Azt már láttuk, mekkora kalamajkát tud okozni egyetlen csepp ezekből az edényekből, ez az óriási mennyiség hihetetlen nagy pusztításra lehet képes.

Az utolsó kép a legkevésbé érdekes, az androidot megformáló Michael Fassbendert és a Weyland vállalat vezetőjét láthatjuk rajta, akit Guy Pearce alakított a Prometheus-ban. Peter Weyland már az előző részben is aggastyán volt, ráadásul meg is halt, szóval biztosra vehető, hogy ez egy visszaemlékezés lesz az új filmben.


A trailer inditásához Katt ide!

Az Alien: Covenant egy új főhőst avat fel, Katherine Waterston küzd majd a szörnyek ellen.
A film május 18-től lesz látható a magyar mozikban.


forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
22
  Ütközések következtében képződhet a gáz a törmelékkorongokban
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Kovács József

Japán kutatók szerint a fiatal csillagokat övező törmelékkorongokban megfigyelhető gáz magukban a diszkekben keletkezhetett, mégpedig az ott zajló ütközési folyamatok eredményeként.
Sok fiatal, de szintén nagy számú “középkorú” csillagot is ún. törmelékkorong övez (ilyen például az Oort-felhő a Naprendszer körül), amelyekről úgy gondoljuk, hogy a bolygórendszer-keletkezés maradványai. Az utóbbi időben rádiócsillagászati megfigyelésekkel – többek között magyar kutatók, például Kóspál Ágnes és Moór Attila munkájának eredményeként is – számos ilyen korongban gáz, elsősorban szénmonoxid jelenlétét mutatták ki, de egyelőre nem teljesen világos, hogyan is került az oda.


Magyarázatként két fő hipotézis létezik: az egyik szerint a gáz még abból az ősi felhőből maradt vissza, amelyikből a csillag is kialakult, míg a másik azt feltételezi, hogy a gázkomponens a korongban bekövetkező ütközések eredményeként jött létre.

A probléma megoldására a RIKEN Star and Planet Formation Laboratory kutatói (Ibaraki University és Nagoya University) a szén emissziós vonalait kísérelték meg kimutatni törmelékkoronggal rendelkező csillagoknál, mivel ezek detektálása értékes információval szolgálhat a gáz eredetéről. Alapesetben a szén a korongokban molekuláris formában, a szénmonoxid összetevőjeként található meg.
A központi csillag ultraibolya sugárzásának hatására a CO molekulák atomjaikra disszociálnak, de az így szabaddá váló szén a molekuláris hidrogén mint katalizátor segítségével általában újra szénmonoxiddá rekombinálódik. Ha azonban nincs elegendő hidrogén, a rekombináció nem megy végbe, és a szén atomos állapotban marad.

Fantáziarajz a törmelékkorongokban az ütközések hatására bekövetkező gázképződésről. (RIKEN)

Az Aya Higuchi által vezetett csoport a Chilében működő 10 méteres ASTE (Atacama Submillimeter Telescope Experiment) szubmilliméteres antennát használta két fiatal csillag, a 49 Ceti és a β Pictoris esetében a törmelékkorongok feltérképezésére atomos szén emissziós színképvonalai után kutatva. Ezeket a méréseket aztán összevetették a szintén Chilében üzemelő ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) antennarendszer CO-térképeivel. Higuchi elmondása szerint az első meglepetés az volt, hogy a szubmilliméteres hullámhosszon először elvégzett mérés eredményeként sikerült kimutatni az atomos szén nyomát a két csillag körüli törmelékkorongban. A második, még nagyobb meglepetés pedig az, hogy annak szénmonoxidhoz viszonyított aránya körülbelül egy nagyságrenddel nagyobb, mint a molekulafelhőkben és diffúz ködökben mért érték.

A szokatlanul magas C/CO arányból adódó következtetés az előzőek alapján tehát az, hogy legalább ebben a két rendszerben kevés a molekuláris hidrogén ahhoz, hogy hatékonyan segítse a szén visszaalakulását szénmonoxiddá. Mivel a protoplanetáris felhőket alkotó gáz nagy része hidrogén, hiánya a két rendszer esetében arra utal, hogy a korongok gáztartalma nem ún. primordiális, azaz csillagközi eredetű, hanem a korongon belüli ütközési folyamatok eredményeként létrejött ún. másodlagos komponens. A gáz eredetének teljes tisztázásához természetesen még további, fiatal csillagok körüli korongokra vonatkozó mérések szükségesek, az azonban Higuchi szerint már most látszik, hogy az eredmény segíthet annak megértésében, a protoplanetáris korongok miként fejlődnek törmelékkorongokká.

Az eredményeket részletező szakcikk az Astrophysical Journal c. folyóiratban jelent meg.

forrás:/csillagaszat.hu/


kapcsolódó: Fémionok vannak a Mars felsőlégkörében is Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
22
  Nagyon kínos baki a Teslánál, autók tízezrei veszélyesek
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza
Az elektromos rögzítőfék lehetséges meghibásodása miatt 53 ezer autót hív vissza az elektromos járműveket gyártó Tesla.
A 2016 februárja és októbere között gyártott Model S és Model X típusú Teslákban beragadhat a rögzítőfék, s így a jármű nem tud elindulni. A gyártó szerint a hiba a visszahívott járművek mintegy öt százalékánál fordulhat elő, de biztonsági okokból mindet át akarják vizsgálni.Tesla 2016 Model S (forrás:Tesla)

A gyártó szerint a potenciális hibáért egy nem megfelelő minőségben elkészített fogaskerék a felelős, amelyet az egyik beszállítójuktól vásárolnak. Az alkatrész eltörhet, megbénítva ezzel az autót.
A hibalehetőség csak a rögzítőféket érinti. A Tesla szerint a hiba sem balesetet, sem sérülést nem okozott eddig.

forrás:/origo/

kapcsolódó: A következő Tesla már a magyar pénztárcának is megfizethető lesz Katt ide!
Több mint 300 ezer km-t futott egy Tesla Model S Katt ide!
Kínai kutatók távolról törték fel a Tesla S-t Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
22
  A hordozható számítógép atyja 71 éves
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
Lee Felsenstein fejlesztette ki az első hordozható számítógépet, ennek ellenére se gazdag, sem híres nem lett.

A villamosmérnök egyike a Szilícium-völgy azon úttörőinek, akik sosem kapták meg a megérdemelt elismerést. A most 71 éves szakember nevéhez fűződik az első hordozható számítógép megalkotása. Felsenstein 1963-ban érkezett az intézménybe, hogy mérnök legyen. Akkoriban a számítógépek még hatalmasak voltak és vagy lyukkártyák segítségével vagy különleges eszközökkel, terminálokkal programozták be azokat.

1973-ban San Franciscóban, egy irodában bírtak működésre egy példányt. A Leopold's Records területén állították fel egy terminált, amely egy telefonvonalon keresztül kapcsolódott a berendezéshez. Megszületett a "közösségi memória", a világ első elektronikus közösségi platformja, amely elé bárki leülhetett, kigondolhatott egy álnevet és írhatta, amit gondolt.

Felsenstein azzal számolt, hogy az emberek azt kérdezik majd: "Egy számítógép? Mit csináljak azzal?", de ehelyett tömeg jött össze a készülék körül és mindenki ki akarta próbálni azt. A "közösségi memóriába" nem lehetett hosszabb szövegeket beírni, hanem csak néhány címszót, majd elmenteni azokat. Mások ezután rákereshettek a címszavakra. Azt nem lehet tudni, hogy hányan használhatták a rendszert és hány kapcsolatuk volt, a memóriát ugyanis már nem lehet kiolvasni.

1975-ben Felsenstein grafikus videókártyát fejlesztett a Processor Technology nevű cég számára az Altair számítógéphez. Később a Sol-20 számítógép fődizájnere volt, míg a cégalapító Robert Marsh a tápellátáson és a hangkazettás csatolófelületen dolgozott. A munka előrehaladtával rájöttek, hogy valójában egy általános célú számítógépet építenek, nem pedig csak egy intelligens terminált, de ezt a tényt csak a munka végén ismerték el. A számítógépbe öt kártya volt helyezhető vízszintesen, így elég alacsonynak számított, a főbb funkciói (a processzor, a ki- és bemeneti portok és a kazettás felület) mind egyetlen a ház aljába helyezett nagy áramköri lapra kerültek. A Sol nevet a bibliai Salamon király után kapta, összeszerelhető verzióját 995 dollárért árulták. 2 MHz-es Intel 8080 processzora akár 64 Kbyte memóriát is kezelni tudott, a betüket pedig 64x16-os formátumban jelenítette meg.A Sol-20-at 1976-ban mutatták be

Lee Felsenstein 1980-ban került kapcsolatba Adam Osborne brit íróval. Osborne egy évvel azelőtt adta el kiadóvállalatát, és a pénzből egy új céget alapított az első olyan hordozható számítógép megalkotására, amelyhez szoftverhátteret is biztosítanak. Az ötlet nem volt új, arról már 1968-ban beszéltek a Xerox berkeiben: definíciójuk szerint egy olyan masináról van szó, amelynek főegységei (a processzor, a kijelző és a billentyűzet) egybe vannak építve, és képes akkumulátorról is üzemelni, tömege pedig nem haladja meg a 7 kilót. Osborne specifikációit követve Felsenstein készített is egy kissé túlsúlyos, de mégis kézben vihető gépet, ami még a leejtést is kibírja és elfér egy repülőn lévő ülés alatt. Ez stílusosan az Osborne-1 nevet kapta.

A 11 kilós böröndben akkumulátor, 5 collos kijelző és két floppy meghajtó volt, 1981 áprilisában mutatták be 1795 dolláros áron. Az Osborne 1 processzora a 4 MHz-es Zilog Z80-as volt, 64 kilobájt RAM-mal, párhuzamos és soros porttal, modemmel, két 5 és 1/4 hüvelykes floppymeghajtóval, valamint 5 hüvelykes katódsugár képcsöves monitorral látták el. Az utóbbin egy sorban legfeljebb 52 karakter jelenhetett meg. Az Osborne 1-en a CP/M operációs rendszer futott, dolgozni rajta pedig a SuperCalc táblázatkezelő programmal és a WordStar szövegszerkesztő szoftverrel lehetett. Támogatta a Microsoft MBASIC és a Digital Research CBASIC programozási környezetet.


A gép sikeres lett, a cég 1981 szeptemberében 1 millió dolláros forgalmat bonyolított, és az első 8 hónapban 11 ezer számítógépet szállítottak le. A cég 1983-ban mégis csődbe ment, amikor túl korán jelentette be az utódmodellt és ezzel a raktárkészlete gyakorlatilag azonnal értéktelenné vált. A versenytársak is hamar megjelentek, és fejlettebbek is voltak: az IBM 16 bites processzora gyorsabb volt, a Kaypro számítógépét 9 collos képernyővel szerelték, az Apple pedig szoftverválasztékban nyomta le az Osborne-1-et.

Felsenstein még időben pénzre váltotta át a részvényeit és fejlesztőként továbbra is kiváló munkát végzett, de a menedzsmentek csődbe vitték az adott cégeket. Ennek ellenére nem keseredett el és jelenleg is két projekten dolgozik. Az egyik keretében egy elektronikus építőkészleten dolgozik, amelynek a segítségével a gyerekek megtanulhatják a programozást a számítógépes chipek segítségével. Emellett a Szilícium-völgy más veteránjaival közösen tanácsadó céget alapít, amely a generációja tudását hasznosítja. A csoport munkaneve: "a rendkívüli mérnökök ligája".

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
21
  Találtak egy bolygót, amin földönkívüliek élhetnek
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Egy távoli, csillag körül keringő "szuper-Földön" akat meg a szemük a csillagászoknak, a exobolygó az úgynevezett lakható zónában található, azaz élethez alkalmas.
Bár jelenleg több tucat ilyen, a Naprendszeren kívüli bolygót ismernek a csillagászok, az újonnan felfedezett égitesten, a Cet csillagképben lévő vörös törpecsillag körül keringő bolygón minden eddiginél nagyobb esély van arra, hogy felkutassák esetleges légkörét és abban élet jeleire bukkanjanak.


A bolygó az LHS 1140b jelet kapta, átmérője mintegy 18 ezer kilométer, tömege csaknem hétszer nagyobb a Földénél, csillagának tömege viszont a Nap tömegének kevesebb mint hatvan százaléka.
Jason Dittmann, az amerikai Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója és munkatársai a Nature című szaklapban szerdán számoltak be a felfedezésről.

David Charbonneau, a Harvard Egyetem csillagásza elmondta, a bolygó azért olyan izgalmas, mert kőzet alkotja és szabályos időközönként, 25 naponta halad el csillaga előtt, ezért a következő néhány évben az új teleszkópokkal megvizsgálhatják, létezik-e atmoszférája, és abban milyen gázok találhatók.

"Ez a legizgalmasabb bolygó, amellyel az elmúlt évtizedekben találkoztam. Úgy tervezzük, víz és molekuláris oxigén után fogunk kutatni" - közölte Dittmann.

Egy titokzatos bolygót találtak 39 fényévnyire - ez lenne az új "Szuper-Föld"?
(kép: Science World Report


Mivel a bolygó gyenge inszolációs hatásnak, vagyis Napból érkező sugárzásnak van kitéve, ezért a folyékony vizű, lakható zónában foglal helyet - állapították meg a csillagászok. Az LHS 1140b bolygót a Chilében lévő MEarth-South teleszkóppal fedezték fel. Jason Dittmann szerint méretéből következtethető kőzetszerkezete és az, hogy létrejöttének története a Földéhez hasonlatos lehet.

Az új bolygóval együtt a csillagászok a Naprendszeren kívül 3600 bolygót észleltek, köztük 52 potenciálisan lakhatót, ezekből 32 tekinthető úgynevezett szuper-Földnek. Szuper-Földnek a kutatók az olyan kőzetbolygókat nevezik, amelyek nagyobbak a Földnél, és jóval nagyobb a tömegük, de nem érik el az Uránusz gázbolygó méretét és súlyát.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
21
  A PET-palackoknak vége? Megcsinálták a vizespalackot, amit meg is lehet enni
Az Ooho nevű találmány forradalmasítaná az ásványvíz tárolását: többé nem volna szükség műanyag palackra, helyette elég lenne csak bekapni egy apró gömböt. Évek óta beszélnek róla, de idén piacra is dobnák.
Attól függetlenül, hogy újrahasznosíthatók, az évente több millió kidobott ásványvizes műanyagpalack komoly terhelést jelent a környezet és a hulladékkezelés számára is. A brit Skipping Rocks Lab azonban egy olyan megoldással rukkolt elő, ami feleslegessé teheti a PET-palackokat.


Az általuk már évek óta fejlesztett Ooho gyakorlatilag egy ehető kulacs, pohár, palack – ki minek gondolja.

A trükk, hogy a vizet egy természetes, ehető membránba csomagolják, így az embernek semmi más dolga nincs, mint a szájjába venni a vízgolyót, majd ráharapni és lenyelni azt. A csapat a Crowdcube nevű, közösségi finanszírozást lehetővé tévő oldalon már kampányt is indított, hogy elkészíthessék a terméket. Az eredetileg tervezett 400 ezer font helyett mostanra azonban már 800 ezer fontot (kb. 300 millió forint) sikerült összegyűjteniük.

A csapat azt tervezi, hogy már az idén megjelenik az ehető palackkal, egyelőre csak a nagyobb tömegrendezvényeken: maratoni futóversenyeken és fesztiválokon. Valószínűleg nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, ennél jóval nagyobb lenne a kereslet rá.

A videó inditásához Katt ide!

A fejlesztőknek viszont komoly biztosítékot kell majd adjanak arra – például csomagolással – hogy a vízgolyó higiéniája is rendben lesz. Egy mostani ásványvizes palackot ugyanis nem csak azért nem vennék ennénk meg szívesen, mert nem ehető: ha az is lenne, a szállítás közben és boltban annyian megfogdossák, hogy jobb ilyenen nem is gondolkozni.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
20
  Lefotózták a galaxisunk közepén trónoló fekete lyukat
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Nagy Attila Károly

Április 11-én befejeződött az Event Horizon Telescope nevű projekt fő adatgyűjtési fázisa, aminek célja, hogy a saját galaxisunk, azaz a Tejútrendszer magjában, a Sagittarius A* rádióforrás közelében feltételezett szupermasszív fekete lyuk eseményhorizontját fényképezze. A hat napig tartó, összehangolt “fotózásban” a Föld különböző pontjain működő nagy rádióteleszkópok vettek részt, írja a Universe Today.


A bolygóméretű megfigyelési rendszertől azt várják, hogy a segítségével megalkotott kép alapján sikerül meghatározni a szuper-nagytömegű fekete lyukunk eseményhorizontjának tömegét és spinjét. A Földtől 26 ezer fényévre lévő, a becslések szerint négymillió nap tömegű fekete lyukról 500 terabyte adatot gyűjtöttek be a felvétel kilenc napja alatt.

A projekt a galaxisunk szuper-nagytömegű fekete lyukának eseményhorizontját figyeli, ehhez nyolc nagy rádiótávcsövet használ egyszerre.

Az adatok feldolgozása természetesen eltart még egy darabig, részben azért mert az Antarktiszon lévő teleszkóp (South Pole Telescope) adatait tartalmazó merevlemez elszállításával meg kell várni a kedvező időjárási körülményeket, azaz az októberben beköszöntő sarki tavaszt. A hatalmas mennyiségű adatot ezután szuperszámítógépekkel dolgozzák majd fel a massachusettsi Haystack Obszervatóriumban, és a várhatóan több hónapig tartó elemzés végén kapják meg a galaxisunk közepén lévő feket lyuk részletes képét.

A Sagittarius A* rádióforrás, aminek közelében a galaxisunk közepén lévő szupermasszív fekete lyuk lehet (Fotó: NASA/UMass/ IR: NASA/STScI)

Leghamarabb tehát valamikor 2018-ban láthatjuk meg azt, amit eddig emberi szem még sosem látott. És még mielőtt valami hasonló látványban reménykednénk, mint amit az Interstellar című filmben láthattunk: az EHT által készített első fotó várhatóan nem lesz tökéletesen kristálytiszta.

A galaxisok középpontjában található szuper-nagytömegű fekete lyukak a ma ismert legnagyobb tömegű fekete lyukak, a tömegük százezer és tízmilliárd naptömeg közötti. A megfigyelésükkel ugyanaz a probléma, mint általában a fekete lyukakkal: olyan elképesztően nagy a gravitációs erejük, hogy egy kritikus ponton, az eseményhorizonton túl már semmi (vagy legalábbis szinte semmi), még a fény se szabadul a vonzásukból, fény nélkül viszont nem látjuk őket, így közvetlenül nem megfigyelhetők.
A EHT-projekt elve az, hogy a Föld forgását kihasználva egyszerre több távcsövet irányítanak ugyanarra az objektumra, folyamatosan megfigyelés alatt tartva azt. Ekképp az adataik egyesítésével egyetlen óriási műszert tudnak velük szimulálni, amivel ugyan nem lehet bepillantani a fekete lyuk eseményhorizontja mögé, de közvetlen környezetének megfigyelésével, közvetve képet alkothatnak viselkedéséről.

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
20
  A klímaváltozás miatt váltott folyásirányt egy kanadai folyó
A folyólefejeződés nem hangszik valami bizalomgerjesztően. A kaptúraként is ismert jelenségről akkor beszélünk, amikor egy folyóvölgy találkozik egy másikkal, így a magasabban lévő mederből a víz átfolyik az alacsonyabba. A jelenségre számtalan példát ismer a tudomány, egy újonnan dokumentált eset azonban igen egyedinek mondható.

Egy Nature Geoscience-ben megjelent tanulmány szerint a kanadai Slims-folyó, amely az elmúlt 300 év során a Bering-tengertől északra folyt, most irányt változtatott, és immár az Alaszkai-öböl irányába áramlik az Alsek- és a Kaskawulsh-folyón keresztül.

A kaptúrának több oka is lehet. A nagyobb földrengések például olyan szélsőséges hatással lehetnek a helyi topográfiára, hogy akár a folyókat is eltéríthetik. Földcsuszamlásoknál hasonló történhet, ekkor a folyók medrében megjelenő torlasz okozhatja az irányváltást.

A tudomány számtalan nyomot talált már a távoli múltban bekövetkezett folyólefejeződésre. A modern korból azonban sokáig nem ismertek hasonló példát, egészen mostanáig. Az újonnan dokumentált eset lehet az első, melyet nem egy természetes folyamat, hanem az emberi tevékenység váltott ki.

2016 nyarán a Tacomai Washington Egyetem szakértői által vezetett kutatók ellátogattak a Slims-folyóhoz, ahol felfedezték, hogy a víztömeg egyszerűen már nem is folyik. Sőt, később azt is megfigyelhették, miként szárad ki a meder: a folyó mindössze négy nap alatt teljesen eltűnt.
A táj 3D-s domborzati modelljének elkészítéséhez a csapat egy drónt használt. A felmérés kimutatta, hogy a folyó pusztulásának hátterében a Kaskawulsh-gleccser áll.

A jégtömeg olvadt vize ugyanis eredetileg úgy táplálta a Slims-folyót, hogy az északi irányba indult meg. 2016 rendkívül meleg tavasza és nyara azonban azt eredményezte, hogy az olvadt víz visszafele kezdett el áramolni, így a folyó a keletre található Kaskawulsh- és a délre található Alsek-folyóba ömlött.A Slims-folyót elsősorban az Alsek-folyó térítette el, amely immár 70-szer nagyobb, mint a mára eltűnt folyó.

A csapat statisztikai analízise alapján 99,5 százalék az esély arra, hogy a hatalmas olvadás hátterében a globális felmelegedés áll.
John Clague, az eredményekről beszámoló tanulmány szerzője és a Simon Fraser Egyetem természeti katasztrófákkal foglalkozó szakértője szerint az eset a sajátos földrajzi helyzet miatt a szokásostól némiképp eltér. Tágabb értelemben a jelenség rámutatott, hogy mekkora változások állnak be a klímaváltozás miatt a világ gleccsereiben.

forrás:/24.hu/IFL Science/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
20
  A sör még egy atomrobbanás után is fogyasztható marad
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Egy nukleáris fegyver felrobbanása elképesztő pusztítással jár: a detonációtól az épületek szétmorzsolódnak, a gyúlékony anyagok lángra kapnak, aki pedig valahogy túléli a robbanást, az komoly sérüléseket szenved - és akkor a sugárzásról még nem is beszéltünk. Úgy tűnik azonban, hogy nem pusztul el minden egy ilyen detonációtól.
Van ugyanis esély arra, hogy egy esetleges atomháború túlélői a romok közt kutatva olyan sörös- és üdítőitalos üvegeket találhatnak, melyeknek tartalma még fogyasztható lesz.


1945. és az 1960-as évek közt az Egyesült Államok számtalan földfelszín feletti nukleáris fegyvertesztet hajtott végre Nevada sivatagában. Az 1955-ben meginduló kísérletsorozat, a Teáskanna Hadművelet során 14 bombát robbantottak fel. A kutatók két detonáció előtt néhány sörös- és üdítőitalos dobozt illetve üveget is elhelyeztek a tesztterületen.


A legközelebbiek mindössze 322 méterre voltak a robbanás középpontjától, a legtávolabbiak azonban több kilométerre. A dobozok és üvegek egy részét a földbe ásták, néhányat a halomba raktak, a többit pedig egymás mellé állították.

Bár a detonációkhoz legközelebb található italok némiképp radioaktívvá váltak, a kutatók mégis arra jutottak, hogy vészhelyzet esetén még felhasználhatóak. Mivel a távolabbiak jóval kevésbé lettek kitéve a sugárzásnak, ezek közül több is fogyasztható maradt.

A tudósok annyira bíztak a méréseikben, hogy néhány biztonságosabbnak ítélt italt meg is kóstoltak.

Persze, ha az ember átvészel egy nukleáris támadást, nem az lesz az első dolga, hogy sör és üdítő után kutasson – a radioaktív csapadék (fallout) ugyanis sokáig megközelíthetetlenné teszi a robbantás környezetét.

A radioaktív csapadék – a neve ellenére – nem eső vagy hó, hanem a detonáció után megjelenő sugárzó por és hamu. Az anyag a bomba darabjaiból, illetve a robbanás helyszínén található földből, homokból, kőből, fából és egyéb törmelékekből áll össze. A szél később képes igen messzire is elhordani a falloutot.

Éppen ezért egy nukleáris fegyver bevetése után a túlélőknek mindenek előtt megfelelő menedéket kell találniuk maguknak, a sörözéssel érdemes várni.

forrás:/24.hu//Science Alert/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák