+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
18
  Eddig ismeretlen üregeket találtak a gízai nagypiramisban
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Az egyiptomi régészeti minisztérium hétvégi bejelentése szerint "két anomáliára" bukkantak a 4500 éve, Hufu fáraó uralkodása alatt épült piramisban. További vizsgálatokra lesz szükség az esetleges üregek méretének, jellemzőinek és funkciójának feltérképezéséhez.

Tudósok úgy vélik, hogy két, eddig ismeretlen üreget fedeztek fel a gízai nagypiramisban elemzéssel kiegészített hőkamerás technológiának köszönhetően. A ScanPyramids projekt vezetőinek közlése szerint a vizsgálat alapján megerősíthetik a feltételezést, hogy az északi oldalon létezik egy rejtett "üreg", ami lehet egy, a piramis belsejébe vezető folyosó.

A Hufu-piramis (más néven Kheopsz-piramis) a IV. dinasztia II. uralkodója, Sznofru fáraó és I. Hotepheresz királyné gyermekéről kapta a nevét.

Gízai piramisa a legnagyobb egyiptomi piramis (magassága: 146,5 méter). Kheopsz uralma a királyi hatalom csúcspontját jelenti az Óbirodalom korában, halotti kultuszát halála után kétezer évvel, a XXVI. dinasztia korában is fenntartották. A piramisnak eddig három ismert kamrája volt.

A ScanPyramids projekt vezetőinek közlése szerint a vizsgálat alapján megerősíthetik a feltételezést, hogy az északi oldalon létezik egy rejtett "üreg", ami lehet egy, a piramis belsejébe vezető folyosó. A műszerek a piramis északkeleti oldalán is érzékeltek egy üreget. A projekt 2015 októberében indult azzal a céllal, hogy megkeressék a Kheopsz-piramis és szomszédja, a Hafré-piramis, valamint a Kairó déli részén lévő dahsúri tört és a dahsúri vörös piramis esetleges rejtett termeit.

Zahi Havasz, az egyiptomi piramisok radarvizsgálatát végző tudóscsoport vezetője javaslatára a különleges technológiával először a már ismert három kamra egyikét mutatták ki, hogy ellenőrizzék a módszer megbízhatóságát. A tavalyi hőkamerás vizsgálatok a piramis belsejében észleltek nagy eltérést - a legalsó sorban lévő három kőtömbnek a többinél magasabb volt a hőmérséklete.A projekt során infravörös termográfos, müonelemzéses és háromdimenziós módszert alkalmaznak, melyek mindegyike kíméletes eljárás. A müonok a röntgensugarakhoz hasonlóan hatolnak be a testbe, és segítségükkel lehetővé válik a csontok feltérképezése. Több száz méternyi kövön képesek áthatolni, mielőtt elnyelődnek - olvasható a ScanPyramids közleményében.
forrás:/mti/

kapcsolódó: Ősi titkok tárulhatnak fel a gízai nagypiramis mélyén Katt ide!
Elhallgatják az igazságot Tutanhamon sírjáról? Katt ide!
Rejtett kamra lehet Tutanhamon fáraó sírjában Katt ide!
Nofertiti-rejtély: 90 százalék, hogy valami van Tutanhamon sírjának falai mögött Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
15
  A marsi utazás demenciához vezethet az űrhajósoknál
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A kozmikus sugárzásnak való kitettségük miatt fennállhat a hosszú távú agykárosodás, de akár még a demencia kialakulásának veszélye is a Marsra utazó űrhajósoknál egy frissen ismertetett tanulmány szerint.
A Kaliforniai Egyetem Irvine-i részlegének (UCI) a "space brain" vagyis az "űragy" nevű jelenséget kutató tudósai rágcsálókat tettek ki nagyenergiájú töltött részecskéknek - teljesen ionizált oxigénnek és titánnak - az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA űrsugárzási laboratóriumában New Yorkban
.

Ezek a részecskék nagyban hasonlítanak a kozmikus sugárzásban lévőkhöz, amelyek bombázni fogják az asztronautákat a hosszú űrutazásokon - olvasható a Scientific Reports című tudományos folyóiratban hétfőn ismertetett tanulmányban.
Charles Limoli, az UCI orvosi karának sugárterápiás onkológiával foglalkozó professzora szerint fél évvel később még mindig jelentős mértékű gyulladást és idegsejt-károsodást észleltek az állatok agyában.

Képalkotó eljárások feltárták, hogy az állatoknál romlott az agyi ideghálózat állapota az idegsejtek dendrit nevű nyúlványai és az ezeken elhelyezkedő "tüskék" számának csökkenése miatt, ami megzavarta az agysejtek közötti jelátvitelt.

A tudósok az állatok tanulási és emlékezőképességét vizsgálva gyenge eredményeket mértek, és azt is észlelték, hogy a sugárzás hatással volt a rágcsálóknál a félelem felszámolására, vagyis arra a folyamatra, amelynek során az agy elnyomja a korábbi kellemetlen és stresszes képzettársításokat. Ez a képesség teszi lehetővé például, hogy valaki újra örömmel menjen vízbe, miután korábban majdnem belefulladt.

"Nem jó hírek ezek az űrhajósoknak, akiket két 2-3 évig tartó utazásra küldenének a Marsra és vissza" - fogalmazott Charles Limoli.

A tudós szerint az űrbéli környezet páratlan kockázatokat jelent az asztronauták számára. A kozmikus sugárzásnak való kitettség zavarok egész sorához vezethet a központi idegrendszerben a küldetés alatt, és ezek jóval az űrutazás után is fennállhatnak - mondta. E zavarok között említette a memóriaromlást, a szorongást, a depressziót és a döntésképesség romlását.A legegyszerűbb védelem a lakórészlegek vízzel való körbevétele lenne

Charlies Limoli részleges megoldásként olyan Mars-űrhajók tervezését javasolta, amelyeknek egyes - például az alvásra és a pihenésre szánt - helyiségeit megerősített pajzs védi a kozmikus sugárzástól. "Bár ezek a nagyenergiájú részecskék így is, úgy is áthatolnak a hajón, nincs igazán mód elbújni előlük."

Az Egyesült Államok legkorábban a 2030-as évek elejére embert akar küldeni a Marsra, ezt Barack Obama elnök legutóbb épp kedden, a CNN hírtelevízió honlapjára írt vezércikkében nyomatékosította.


forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
15
  Mindent túléltem, avagy mitől mentett meg a facebook?
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Csak szeretném megköszönni mindazoknak, akik megtiszteltek azzal, hogy elküldték nekem ezt a rengeteg továbbított e-mailt,körlevelet ezen hosszú évek során. A jóságotoknak köszönhetően: - Nem iszok Coca Cola-t, mióta tudom, hogy WC tisztításra használható. - Nem járok moziba, mert félek, hogy beleülök egy AIDS-sel fertőzött tűbe. - Büdös vagyok, mert nem használok dezodort, mivel rákot okoz.

- Az összes megtakarított pénzem elutaltam kb. 7000 alkalommal Amy Bruce számlájára, aki egy nagyon beteg kislány egy kórházban.(Milyen érdekes, hogy ez a kislány még mindig 8 éves 1995 óta...).
- Az ingyen Nokia telefon sem érkezett meg soha, úgy mint a belépők a Disneyland-i hétvégére, amit nyertem - 170 alkalommal jutott a tudomásomra, hogy az MSN Hotmail törölni fogja a számlámat.
- Most már azt is tudom mit kell tennem, hogy megtaláljam életem párját. (Elég, hogy a nevét leírom egy papírra és erősen gondolok rá, majd megvakarom a seggem vele az óra járásának megegyezően forogva egy Audi A6-os körül).
- Felhalmoztam nagyjából 3000 évnyi balszerencsét, meghaltam vagy 167 alkalommal, leszáradtak a nemi szerveim, elmulasztottam életem nagy szerelmét kb. 20-szor, a továbbított levelek miatt.

- Már azt se tudom mennyi számlát kellett volna kapnom az MSN-től, mivel elvileg valamelyik augusztus 1-től fizetős lett!!! - És még mindig várom, hogy Bill Gates elküldje a vagyonát, amit már rég meg kellett volna tennie...

FONTOS: Ha nem küldöd tovább ezt a levelet 10 másodpercen belül legalább 8 450 000 személynek, akkor egy kék dinó sárga szarvakkal fel fogja zabálni az egész családod holnap 17:30-kor.

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
15
  Az első európai villanyautó-akkumulátor gyár épül Lengyelországban
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Az első európai villanyautó-akkumulátor gyár alapkövét tették le a nyugat-lengyelországi Kobierzycében, az LG Chem koreai cég 2018 végéig mintegy 1,3 milliárd zlotyt (0,3 millárd euró) fektet be a beruházásba - közölte a TVPInfo lengyel közszolgálati televízió.Az épülő villanyautó-akkumulátor gyár első csarnoka

Az üzem 2019-től évente több mint 100 ezer, 320 kilométer hatótávú tölthető litium-ionos elemet gyárt majd. Az LG csoport jelenleg Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Kínában üzemelteti az ilyen gyárakat. A Wroclaw vajdasági központ melletti különleges gazdasági területen épülő, 41 300 négyzetméter alapterületű kobierzycei gyárban 700 munkahely jön létre.

Az alapkőletételen Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhelyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter elmondta: a lengyel kormány gazdaságpolitikájának egyik alappillére az újraiparosítás, az LG-beruházást ennek elemének tekinti. Az Energy Solutions, LG Chem elnöke, UB Lee pedig elmondta: a lengyelországi üzem világviszonylatban is a villanyautó-akkumulátorok "gyártásának mekkájává" válhat.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
13
  Új törpebolygót fedeztek fel a Naprendszerben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Immár hat törpebolygóval büszkélkedhet a Naprendszer. A most felfedezett égitest átmérője 530 kilométer, és 1100 év alatt kerüli meg a Napot.

Egyelőre még 2014 UZ224-nek hívják, de idővel lehet, hogy hangzatosabb nevet is kap a Naprendszer legújabb tagja.
A törpebolygó a Plútó pályáján túl, a Kuiper-övben kering, pályája legtávolabbi pontján 7,3 milliárd kilométerre a Naptól.

Átmérője 530 kilométer, ezzel a Plútó 1200 kilométeres legnagyobb holdjánál, a Charonnál is jóval kisebb.
Míg a Plútó 248, addig a 2014 UZ224 mintegy 1100 év alatt kerüli meg a Napot.

David Gerdes, a Michigani Egyetem csillagász professzora elmondta: a törpebolygót a Sötét Energia Kamera (Dark Energy Camera, DECam) segítségével fedezték fel.

Törpebolygó fantáziaképe. Forrás: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC)

A DECam a Földtől távolodó galaxisokat és szupernóvákat fényképezi, de a felvételeken közelebbi objektumok is feltűnnek.Az eszköz fő küldetése a táguló univerzum feltérképezése, mely folyamatot a legújabb elméletek szerint a sötét energia hajtja.
A projektet vezető Gerdes professzor egyetemistáknak adta ki a feladatot: találjanak ismeretlen égitesteket a Naprendszerben a DECam észlelései alapján.

A fiatalok egy elemző szoftver segítségével azonosították a 2014 UZ224-et még 2014-ben, de két évbe telt, mire sikerült igazolniuk a felfedezést.
Eddig a Naprendszer legkisebb törpebolygója a Ceres volt, 950 kilométeres átmérővel.
Hogy az új égitest végül hivatalosan is megkapja-e ezt a címet, az a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) döntésén múlik.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
13
  Azok a megbizhatatlan földlakók (1.rész)
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Wong Hu Li

Az írás részlet a szerző az Emborgia és az idegenek című , most készülő sci-fi regényéből. Ígérete szerint több részletet is a rendelkezésükre bocsát , így tehát mi vagyunk az elsők akik bepillanthatunk az író műhelytitkaiba és elsőkként olvashatunk Emborgia varázslatos és izgalmas világáról (nordi)

Egy sötét terembe léptünk. Ösztönösen megszorítottam Renegad kezét. A többiek az előtérben maradtak. Pár néma éjsötét másodperc után , kivilágosodtak a falak , és kis kockákban , megelevenedtek az arcok. Oh igen várható volt , hogy a gyűlés , ilyen lesz . Hiszen egy helyen nem lehet annyiféle életfeltételt biztosítani. Most örültem a vámpírkalóz korábbi körbevezetésének . Legalább néhány arc ismerős volt. Feszültségem nőltön nőt és az interface miatt még csak eltitkolni sem bírtam . Kvvrk vezette a konferenciát .

- Kérem legyünk tekintettel erre a csöppnyi lényre. Mindenki kontrolálja a közléseit , és ha lehet egyenként , hiszen ő még most szokja csak ezt a fajta kommunikációt .- kérte KVVRK
- Hadd beszéljek én a nevében , hogy minél kevesebb tehernek tegyük ki törékeny elméjét. javaslom akkor vonjuk bele Tikkát , amikor feltétlenül szükséges.- mondta SHig
- Engedélyezem ! Akkor kezdjük-mondta Kvvrk –Tiéd a szó Shig !

- A föld bolygó első , és legöregebb mesterséges intelligenciája vagyok . nekem még volt emberi múltam. Éltem abban a korban amibe Tikkát és csapatát vissza szándékozunk küldeni. A mesterséges intelligenciát a földön , tulajdonképpen én hoztam létre , velem kezdődött. Végig kísértem a folyamatot ahogy az emberi faj biológiailag 2 részre szakadt. Ez nagyon sokáig nem okozott problémát. Ám most megsérült egy vegyi anyag tároló ami a 21.sz ből maradt mélyen a föld alatt. Egy földmozgás kiszabadította. Ez okozta a jelenlegi katasztrófát. Azt hiszem most a régi Ártonok általi beavatkozás most nem fontos . Tikka képlete lehetőséget add a múlt megváltoztatására. A bolygó megmentésére. Feltárhatja hol van pontosan és semlegesíthetem időben . A másik ok az , hogy a láthatatlan idegen ami a közösségnek problémát okoz a 21 sz ben kapcsolatba került Tikkával . Ezt a kapcsolatot kihasználva , talán a közösség is megtudja a lények célját , támadásaik okát , és utat nyithat a tárgyalásoknak. Tudom egy bolygó elvesztése , nem jelent semmit a közösségnek . Ám ez a bolygó lehet a kulcs a probléma megoldására. Tikkának már több útja volt. Emlékezete sérült és törölni is kellett. Ő nem emlékszik erre a lényre , de átnézve az adatbázist , biztos nyomokat találtam. Ezeket az adatokat az önök rendelkezésére bocsájtottam. Azzal , hogy korábban már a közösség engedélye és tudta nélkül , vissza küldtem , nem vétettem a karantén ellen.

Shig ezúttal Einstein személyiségét felvéve adott nyomatékot mondanivalójának (nordi)

Igaz a közösség nélkül ezek az utak kockázatosabbak voltak. Sajnálatos módon sikertelenek is .
Most ezért kérem , hogy egy általa kiválasztott csapattal küldjük vissza a közösség támogatásával. A tudat alatti törölhetetlen emlékeivel , most optimálisabb döntéseket tud hozni. Szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre , hogy a kongresszus holdra vezető útjukon , a láthatatlanok csapdájába kerültek és kiszabadultak. Ők az elsők akik túlélték ezt a kalandot. Ez a tény megerősíti a kapcsolatot. Bizonyítja azt a lehetőséget , hogy talán megismerhetjük azokat a lényeket és tárgyalhatunk velük.

- Mi van ha elárul minket? Ember! Megbízhatatlan. Az emberek egymást is elárulják , és el akarják pusztítani. Lehet szövetkezet velük és ez az egész színjáték. Az adatok szerint genetikai kapcsolatban is áll velük. – vetette közbe egy rovarszerű lény. Miközben csápjai idegesen lengedeztek.
- Valóban! Az emberek korlátozottan képesek az együttműködésre! Bár ezért tartom kizártnak azt , hogy azzal a lénnyel , ők együttműködnének amivel mi sem tudunk. Igaz ugyan ha genetikai kapcsolat van , lehet a gyermekük ? Akkor lehetséges az együttműködés. – vélte egy kígyószerű lábas jószág

- Kétlem , hogy bármelyik ember együttműködne egy Láthatatlannal ! Véleményem szerint más a probléma !A földön a családtagok is bántják terrorizálják egymást . A családok többségében is az érdek a haszon és a megfelelési kényszer az elvárások működnek ami sokszor súlyos erőszakba csap át. – mondta Tikka – Kérlek , Shig mutass nekik néhány videót és per anyagot a családi erőszakról!
- Ez nem meggyőző - mondta a lábasjószág- hiszen te nem vagy teljesen ember és az ismeretlen lény sem az .
- A közösséget a bizalom és az együtt működés tartja fent ! Most a földbolygóval kapcsolatban változtatnátok ezen ?

Mikor az Ártonok beavatkozásai módosították a kezdetek óta a fejlődésünket? – fakadtam ki
- Tikka , pont erre nem akartam kitérni – emlékeztetet Shig
- Miért nem ? Hiszen ez fontos ! A közösség tartozik nekünk egy lehetőséggel , és mi is azzal , hogy bizonyítsunk ! Én meg találom azt a lényt és vagy tárgyalunk , vagy elveszem a kedvét a további bajkeveréstől .- heveskedtem
- Na végre a régi Tikka – mulatott jól a vámpírkalóz- adjál nekik bébi !

- Kompromiszumokat akartok? Békét? Együtműködést? Akkor azt is el kéne fogadnotok , hogy nem vagyunk egyformák és a saját hibáitokkal is szembe kéne nézni .- lendültem bele. – nektek több hasznotok van ebből! Hány flottátok veszett el ? Hány bolygótok tűnt el a semmibe? Én meg akarok menteni egyett ! A földet . Közben talán visszahozhatok mindent amit ti vesztettek . Ez jó üzlet . Ráadásul mi visszük vásárra a bőrünk! Nem értem hol a problémátok!

- Nos az elején azt mondtam , hogy ezek a lények gyengék, testben , elmébe akaratban . Én úgy szavazok , bízzuk rá ! Engem meggyőzött! Ezzel a női szörnyeteggel én is meggondolnám a harcot- mondta Tigris

Tikka, aki szintén alakváltó volt, egy szexi macska-nő képében jelent meg a kongresszuson (nordi)

Egészen meglepődtem , róla el is feledkeztem , azt hittem a váróban van a többiekkel, mint csapattag. Most szembesültem vele, hogy a közösség egyik bírája.

- Csupa érzés , szenvedély , de nem öncélú . Erős benne a védelmező ösztön. Az őt kísérő négylábú és szárnyas lények is boldogan működnek vele. A többivel való kapcsolata meglepő szexulatiást mutat. Bennük nem bíznék , de Tikka jól kezeli ezt a helyzetet. Mint tudjátok , mi egymás segítségére szorulunk , a szaporodáshoz , ezért ebben nem tudok elfogulatlan véleményt alkotni. – mondta a delfin szerű lény.- Ám amíg Tikka ezt jól kezeli , szerintem bízzuk rá a döntést a csapatával kapcsolatban.

- Hmm mm már a csapatnál tartunk? Lemaradtam valamiről ? –kérdeztem
- Ők rövid ideig látják a jövőt , ennélkül szaporodni sem tudnának. Ez csak perceket vagy pár órát jelent .- súgta renegát.
- Sajnálom , hogy a természetemmel megzavartam a tárgyalás menetét , de nem tehetünk róla , mi ilyenek vagyunk. – mondta a delfinféle.
- Remek mi meg ilyenek – mondtam – Ennek az elfogadásán alapul a közösség . Vagy tévednék?
- Megleptél minket. Te valóban méltó vagy a közösségi tagsághoz . Igen jók az érveid , bár nem ártana kicsit kevesebb indulat . De ahogy mondtad , nekünk is néha felülvizsgálatot kell tartanunk. Te nem láttad , de közben már majdnem egységesen meg lett szavazva az út. Már csak a részletek vannak hátra . – mondta KVrrk

(paramoral)
( folytatjuk )

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
13
  Román tévés: A magyarok is migránsok, nincs kerenivalójuk Európában
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Ha Ön azt hitte, hogy a kvótanépszavazás kapcsán már nem lehet nagyobb baromságokat mondani, mint amit a magyar közélet eddig produkált, akkor kapaszkodjon erősen! A román sovinizmus Hajdú Pétere ledobta az atombombát: az erdélyi magyarok is migránsok, és haza kellene küldeni őket is.
Radu Banciu a B1 TV show-manje, heti műsorában többek közt értékelte a vasárnapi referendumot is. A műsorvezető szerint tulajdonképpen a magyar is migránsnép, amelynek nincs mit keresnie Európában, mert nem európai nép és a nyelve sem európai nyelv.Banciu többek között azt mondta: „Ez is egyfajta ISIS, csak kisebb léptékben, mert mindenki a saját fajtájához húz.
A magyar teljes valójában szélsőséges. Egy magyar se állíthatja, hogy ez nincs a génjeiben. Ha aktiválódik a gén, a magyar szélsőségessé válik."

„Orbán úr, tudja meg, hogy Romániának is jobb lenne magyarok nélkül. Erdélynek különösen jó lenne magyarok nélkül” (...) „Az arabok Szíriában és Palesztinában, önök Magyarországon, mi itt, rendben?”
- vázolta megoldási javaslatát Banciu, majd még hozzábiggyesztette a Ceausescu-érából is jól ismert faék egyszerűségű magyargyűlölő szólamot:

„Az itteni magyarok, ha annyira magyarnak tartják magukat és annyira románellenesek, akkor menjenek Magyarországra”
A tévést az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt is feljelentette a médiahatóságnál. Ha Banciut elmeszelik, nem az első bírsága lesz uszításért. Egy tavaly decemberi adásban előadott kirohanása miatt tavasszal 50 ezer lejes bírságot szabott ki az Országos Audovizuális tanács. Akkor az erdélyi HVIM-esek elleni terrorvád adott ürügyet a magyarellenes őrjöngésre.

forrás:/alfahir/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
11
  A perui műhold első képe
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A 70 cm-es felbontásra képes, szeptemberben indított PeruSat-1 máris elkészítette első látványos képét az ország déli részén fekvő, külszíni kitermelésű rézbányáról.

A PeruSat-1 műhold szeptember 16-án, egy Vega hordozórakétával állt 695 km magasan húzódó pályára az európai üzemeltetésű, francia guyanai Kourou űrközpontból. Az űreszközt rekordidő, kevesebb mint két év alatt tervezte és építette meg az Airbus Defence and Space, a világ második legnagyobb űripari vállalatcsoportja. Az űreszköz alapjául az AstroBus-S jelű platform szolgált.

A felbocsátás óta eltelt néhány hét alatt a műhold elérte kijelölt pályáját, és már el is készítette első képét, amit a Perui Űrügynökség (Comisión Nacional de Investigación y Desarrollo Aeroespacial, CONIDA) nyilvánosságra hozott. A földmegfigyelő holddal gyűjtött adatokat többek közt mezőgazdasági, településfejlesztési, határőrizeti célra, a kábítószer-csempészet elleni küzdelem segítésére, valamit természeti katasztrófák következményeinek elhárításához tervezik használni.

A Cuajone rézbánya a PeruSat-1 műhold első képén. Ez Peru, és egyben a világ egyik legnagyobb rézlelőhelye. Az érc mennyiségét 1,6 milliárd tonnára becsülik, réztartalma 0,57%.
(Kép: CONIDA)


Most az év végéig mindenre kiterjedő teszteknek vetik alá az űreszközt. A perui irányítóközpont (Centro Nacional de Operaciones de Imágenes Satelitales, CNOIS) ugyancsak az Airbus Defence and Space közreműködésével épült a fővárostól, Limától délre fekvő Pucusanában. Jövőre már a teljesen kiképzett perui szakemberek vehetik át a műhold irányítását. A latin-amerikai térség országai közül jelenleg Peru rendelkezik a legfejlettebb földmegfigyelő holddal.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
11
  Egy bicikli, amit 144 km/h-s rekordsebességgel hajtottak
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Új világrekord született az emberi erővel hajtott kerékpárok kapcsán: a burkolt szuperbiciklivel 144 km/h-s sebességet értek el.

Az Aerovelo csapata különleges kutatásokat végez: egyre gyorsabbá akarják tenni az emberi erővel hajtható közlekedési eszközöket, így például a kerékpárokat is. Most is egy biciklit turbóztak fel, persze nem olyat, amit az utcán is láthatnánk. Ez a darab pedig meg is döntötte a világrekordot: pontosan 144,17 km/h-val száguldottak vele.Ez a bicikli a lehető leggyorsabb haladáshoz kialakítva fekve hajtható, és szuperkönnyű, szénszálas anyagból készült Kanadában. A nevadai sivatagban, a 305-ös úton, a világ legsimább útszakaszán tették próbára.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
10
  A Boeing érne el elsőként a Marsra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Boeing évtizedek óta jelen van az űrkutatás területén, annak idején például ők szállították le a Saturn V rakéta első fokozatát – ez azóta is vezeti az amerikai rakéták rangsorát, mint a legerősebb fejlesztés. Napjainkban több eltérő projekten is dolgoznak, így részt vesznek a NASA Commercial Crew programjában, de a Virgin Galactic űrrepülőjét magasba emelő 747-es utasszállító is tőlük származik.

Dennis Muilenburg, a cég vezérigazgatója, az Atlantic magazin által a hónap elején megrendezett eseményen arról beszélt, hogy szerinte a Marsra is elsőként jutnak majd el, megelőzve a SpaceX-et, amelynek első embere nemrég tartott nagyobb sajtótájékoztatót a hosszabb távú tervekről. A vörös bolygóra a Boeing által gyártott rakéta juttathatja majd el az első űrhajósokat, ez azonban még odébb van, hiszen az első lépést az űrturizmus elterjedése jelenti majd. Ennek keretében az ISS mellé több tucat kisebb-nagyobb állomás, űrhotel, stb. sorakozna fel, bár ez is több évtizedet vesz majd igénybe.

A hiperszonikus repülők megjelenése kiegészíti ezt a területet, ennek révén ugyanis jóval rövidebb, mindössze 2 órás utak révén is lehetővé válna a kontinensek összekapcsolása.

A Boeing saját fejlesztése, az X-51A WaveRider, a hangsebesség ötszörösével repült még 2013-ban, de a lehetőségeket sokkal jobban megmutatja a Lockheed Martin által kifejlesztett Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2, amely azzal a céllal készül, hogy Mach 20 sebességgel száguldjon, ami azt jelentené, hogy New York és Los Angeles között alig 12 percig tartana a tulajdonképpeni út. Természetesen itt még szükség lesz a fejlesztések véglegesítésére, valamint a költségek jelentős mértékű leszorítására, de mindez már nem tartozik a tudományos fantasztikum világába.

A Boeing és a SpaceX között zajló verseny még évekig biztosan nem dől el, itt igazán csak a következő évtized végére derülhet ki, hogy melyikük tudta betartani a korai ígéreteket.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák