+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
22
  Új reakcióutat fedeztek fel az ELTE vegyészei
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
Az ELTE vegyészei olyan felfedezést tettek, amely átírhatja a klasszikus kémiatankönyveket.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói a szerves kémia egyik legismertebb reakció-típusának, az úgynevezett SN2 reakciónak új reakcióútját fedezték fel. A folyamatot Czakó Gábor tudományos munkatárs és Szabó István PhD-hallgató szuperszámítógépek segítségével modellezte, eredményeiket a világ egyik legnevesebb multidiszciplináris tudományos folyóirata, a Nature Communications közölte 2015 januárjában.


A bimolekuláris nukleofil szubsztitúció (SN2) általános, úgynevezett Walden-inverziós mechanizmusa a legtöbb kémiakönyvben is megtalálható, több mint 100 éve ismert jelenség a szerves kémiában. Az ELTE kutatói nemrégiben azonban egy új, „dupla-inverziós” mechanizmust fedeztek fel az F + CH3Cl (fluoridion + metil-klorid) SN2-típusú reakció elméleti vizsgálata során.
A minden eddiginél pontosabb számítások egy olyan reakcióutat tártak fel, amelynek során egy hidrogénatom távozása indukálta inverziót egy második inverzió követ, így a reakció során nem a megszokott, invertálódott metil-fluorid terméket kapjuk, hanem ebben az esetben a reakció retencióhoz (a szénatom körüli kiindulási konfiguráció megtartásához) vezet.

Az ELTE kutatói több mint másfél éve foglalkoznak a projekttel, jelenleg azt vizsgálják, hogy a most felfedezett mechanizmus mennyire általános hasonló reakciók esetén.

A felfedezett új reakció modellje (A kis lila golyó a fluoridion, a metil-kloridban a fekete golyó a szénatom, a fehér golyók a hidrogénatomok, és a lila golyó a klór) (forrás: nyest.hu)

Az eredmények alapvető jelentőségűek a „tankönyvi” kémiai ismeretek és törvényszerűségek újraértelmezésében, illetve azok kiterjesztésében.
Czakó Gábor korábban a metán reakcióinak vizsgálatával és a Nobel-díjas John Polányi nevéhez fűződő reakciódinamikai alapszabályok módosításával ért el jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó eredményeket, amelyeket többek között a Science és PNAS magazinok közöltek.

forrás:/nyest.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
22
  Titkosított ufóaktákat hoztak nyilvánosságra
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: fulldragon
A világháló-felhasználók nyilvánossága elé tárták az amerikai légierő csaknem 130 ezer oldalnyi, a titkosítás alól feloldott, azonosítatlan repülőtárgyak észlelésével és ufóügyi vizsgálatokkal kapcsolatos aktáját - közölte kedden híroldalán a CNN.

A Project Blue Book Collection (Kék Könyv Projekt Gyűjtemény) a Kék Könyv Projekt, a Jel Projekt és az Ellenszenv Projekt fedőnevű, ufóészleléssel kapcsolatos katonai nyomozások anyagait tartalmazza. A dossziékban egyebek között megtalálhatók az 1965-ös exeteri incidensre, a Kenneth Arnold 1947-ben jelentett, kilenc egyidejű ufóészlelésére és az 1948-ban a levegőben gépével azonosítatlan tárggyal ütközött Thomas Mantell százados halálára vonatkozó dossziék is.

Az anyagokat John Greenwald ufókutató a múlt héten töltötte fel az internetre, miután a tájékoztatás szabadságára vonatkozó törvény alapján, sokéves küzdelem árán sikerült megszereznie azokat. A Greenwald által létrehozott The Black Vault (Fekete Páncélterem) adatbázis bárki által ingyenesen kutatható.

A Kék Könyv Projekt 1947-től 1969-ig tartó vizsgálatait az amerikai légierő ohiói Wright-Patterson támaszpontjáról irányították. Miután azok nem tártak fel jelentősebb információt és nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy az észlelések túlmutattak volna a korabeli műszaki fejlettség szintjén, a nyomozások sorozatát leállították.

forrás:/ HVG/

kapcsolódó: Mostantól ön is lehet UFO-kutató - elérhető lett a Project Blue Book Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
21
  Meteorzápor a Merkúron
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Both Előd

A MESSENGER szonda mérései alapján a Merkúrt ért meteorraj nyomait fedezték fel. A meteorok forrásául szolgáló üstökös a Földön is ismerős. Az erre utaló jeleket a Merkúr körül keringő MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) amerikai űrszonda mérési eredményeiben találták.

A kutatók az űrszonda légköri és felszíni kémiai összetételt elemző spektrométerével (Mercury Atmospheric and Surface Composition Spectrometer) a bolygó exoszféráját alkotó, rendkívül ritka gázhalo összetételét vizsgálták. A MESSENGER 2011 márciusában kezdett keringeni a Merkúr körül, az azóta eltelt kilenc merkúri év mindegyikében, az év ugyanazon szakában a kalcium mennyiségének rövid ideig tartó, hirtelen növekedését figyelték meg a bolygó exoszférájában.

A kutatók tanulmánya az Icarus folyóiratban jelenik meg. Feltételezésük szerint folyamatosan apró porszemcsék zápora éri a Merkúr felszínét. A becsapódások hatására a felszíni kőzetekből kalciumtartalmú molekulák párolognak ki.

Az Encke-üstökös szétszóródott darabjai a Merkúron (is) rajmeteorként jelentkeznek. (Fantáziakép: NASA GSFC)

A por eloszlása a Naprendszer belső térségében azonban önmagában nem ad magyarázatot az ugrásszerű, és évszakos szabályszerűséggel jelentkező változásokra. Utóbbi magyarázatához periodikusan előforduló, további porforrásra van szükség – nevezetesen az üstökös eredetű porra. A szóba jövő üstökösök pályájának részletes elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az extra porszemcsék valószínű forrása az Encke-üstökös lehet. A számítógépes szimulációk eredménye viszonylag jó, de egyáltalán nem tökéletes egyezést mutatott a mérési eredményekkel, amit a kutatók azzal magyaráznak, hogy az üstökös pályája az idők során a Jupiter és más bolygók hatására változott. A Merkúr exoszférájában jelentkező kalciumcsúcsokat már évek óta ismerik a kutatók, azonban most első ízben sikerült ezeket egy üstökös maradványaival kapcsolatba hozni.

A 3,3 év periódusú 2P/Encke-üstökös szétszórt anyaga a Föld pályáját több helyen is keresztezi. Ennek hatására jelentkezik október–novemberben a Déli és az Északi Tauridák, illetve június–júliusban a Béta Tauridák meteorraj.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
21
  A figyelmen kívül hagyás összpontosítás
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
fordította: Tom Fodor

Amikor arra összpontosítotok ami van, az többet hoz belőle, de amikor figyelmen kívül hagyjátok az attól nem szünteti meg annak szükségét, hogy rá kelljen figyelnetek.
Ezzel a témával kapcsolatban elég nagy a fejetlenség, hiszen ahogy tanultok az összpontosításról és teremtésről, úgy gondoljátok csak akkor tudjátok megteremteni azt amit szeretnétek, ha rá összpontosítatok. De a figyelmen kívül hagyás, a tagadás és a szőnyeg alá seprés is fókuszként szolgál.


Energiát fektettek be, hogy figyelmen kívül tartsátok ezeket, de miután a figyelmetek így rajtuk van (a tagadáson, azaz arra fókuszálunk, hogy figyelmen kívül tartsuk -tom) többet vonzotok belőle magatokhoz. Végső soron ez is benneteket szolgál, hiszen az életetek célja nem az, hogy utópiát hozzatok létre, amelyben csak az létezik amit szeretnétek. Az életetek célja, hogy azzá váljatok, egyre jobban, akik vagytok, ez pedig a Feltétel nélküli szeretet.

A Feltétel nélküli szeretetnek nincs szüksége senki vagy semmi figyelmen kívül hagyására. A Feltétel nélküli szeretet megengedi mindennek, hogy az legyen ami. Ti viszont egyénekként a világban élve, különböző dolgokat részesítetek előnybe, melyet fel szeretnétek fedezni, mellyel kapcsolatba szeretnétek lépni.

Azt hangsúlyozzuk, hogy amig nem vagytok képesek bármire úgy tekinteni, hogy az ne keltsen bennetek ellenállást, addig azt a dolgot magatokhoz fogjátok vonzani.
Ilyenkor amikor valami mást választotok, az attól nem fogja megszüntetni azt amitől menekültök, amitől vonakodtok. Mi a végső megadásról beszélünk. Az a végső elengedés, ha mindent hagytok, hogy létezhessen, hogy lehetőségként jelen legyen a tapasztalásra.
Azt is felismerhetitek, hogy nem kell bármit is letagadni azért, hogy valami mást tapasztalhassatok. Ezáltal veszitek vissza a valódi erőtöket/hatalmatokat, és szabad akaratotokat. Ekkor tud a választásotok (mely az irányba történik amit szeretnétek) összhangba maradni mindazzal, ami létezik. (Daniel Scranton: Gábriel vagyunk, a Szeretet küldői)

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
21
  Európa megtelt, „az jöjjön be, akire szükségünk van”
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: fulldragon
Európa jelentős része a magyar miniszterelnökkel hasonlóan gondolkozik a bevándorlásról – hangzott el a külügyi Intézetben tartott konferencián. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott, csak azokat a menekülteket kellene befogadni, akiket valóban üldöznek a hazájukban. Orbán Viktor a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában beszélt arról, hogy a gazdasági bevándorlóknak nemet kell mondani.

A Charlie Hebdo szerkesztőségében muszlim vallású, francia állampolgárságú terroristák rendeztek vérfürdőt, felmenőik a hatvanas–hetvenes évek bevándorlási hullámával érkezhettek Algériából a jobb megélhetés reményével – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője A terrortámadás után: változások a francia bel- és külpolitikában című rendezvényen hétfőn. „Nem találták, és a mai napig sem találják a helyüket a két identitás között, a család által örökölt identitás, illetve a helyi civilizációs körülmények között. Ráadásul a francia társadalom eléggé kitaszítja ezeket a személyeket önmagukból, hiszen ők, csúnya szóval, munkáért jöttek ide annak idején, és nem a francai társadalomba való beilleszkedésért” – fogalmazott Fejérdy Gergely Franciaország-szakértő.

Franciaországban tavaly közel kétszázezren telepedtek le, nagyjából annyian, mint Németországban. „A legfontosabb döntést a németek hozták, ahol az alkancellár, a gazdasági miniszter Sigmar Gabriel azt mondta, hogy ne az jöjjön be, aki akar, hanem az jöjjön be, akire szükségünk van. Máshogy fogalmazva: Európa megtelt, ennek része a magyar miniszterelnök nyilatkozata. Azt mondta, hogy politikai menedékjogot a jövőben is adunk, gazdasági menekültekre nincs szükség. Gyakorlatilag Európa jelentős része így gondolja, ugyanezt mondta Cameron más szavakkal, és ugyanezt mondta Európa három vezetője néhány évvel ezelőtt, amikor azt mondta, hogy a multikulturális társadalom megbukott” – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nevezte riasztónak, hogy tavaly már Magyarországon is megugrott a menedéket kérők száma. „Itt tömegesen kiképzett emberekről van szó. Szemben a korábbi állapottal, most már ügyvédek, jogászok által felkészített emberek érkeznek, akik pontosan tudják, mi az a néhány mondat és papírdarab, amelyet elő kell venniük ahhoz, hogy ne tiltott határátlépők legyenek, hanem menedékjogot kérők” – jelentette ki a kormányfő.


Európa megtelt, „az jöjjön be, akire szükségünk van”Európa megtelt, „az jöjjön be, akire szükségünk van”
A franciaországi helyzet elemzéséről szóló sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy veszélyes lenne, ha a merényletek után mélyülne a Nyugat és az iszlám világ között meglévő törésvonal. Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora szerint törésvonalnak a radikális és a mérsékelt iszlám között kellene húzódnia.

forrás:/mno/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
21
  A Heineken szerint Székelyföld nem létezik
Románokat megszégyenítő nacionalista hangot ütött meg a holland multinacionális cég abban a perben, amelyet a társaság romániai vállalata a Csíki Sör Manufaktúrát működtető cég ellen indított a „csíki sör” márkanév vélt eltulajdonításáért.

A Heineken nem létezik?
A Heineken 2003-tól rendelkezik a Csíkszeredában gyártott „Ciuc Premium” (Csíki Prémium) sörmárkával, melyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek.

Miután 2014 novemberében megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az „Igazi Csíki Sör” - mely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett jogi védelmet - a Heineken támadásba lendült.

Szellemi tulajdon megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység. Ezekkel a vádakkal nyújtottak be keresetet tavaly a Csíki Sört is előállító csíkszentsimoni sörgyár ellen, mert, állítják, az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott Ciuc Premiumhoz.


A Heineken romániai sörfelhozatala
A Heineken a Csíki Sör előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobozását, továbbá - a kártérítés reményében - egy garanciaalap létrehozását kérte, a Hargita Megyei Törvényszék azonban decemberben elutasította a keresetet. A fellebbezést a Marosvásárhelyi Táblabíróság tűzte napirendjére.

A Heineken januárban a legfelsőbb bíróságon kérte a per áthelyezését, mert szerinte a marosvásárhelyi ítélőtábla nem képes biztosítani a részrehajlás-mentes ítélkezést és a méltányos pert.

A vádiratban a Heineken a román média és politikusok által gyakran használt, Székelyföld földrajzi egységének létét tagadó „úgynevezett Székelyföld” kifejezést használva mutatta be a manufaktúrát működtető céget, és annak tulajdonosát, Lénárd Andrást. A társaság szerint a székelyföldi vállalkozó a médián keresztül nyomást gyakorolt a bíróságra.

A felperes az erdélyi magyar sajtóban megjelent cikkek és az internetes oldalakon ezekhez fűzött kommentárok román fordítását is csatolta a keresetéhez. Azt állítja: a témában közölt cikkek „egységes tartalomról, valamint a Heinekennel szembeni nyilvánvaló kritikus hangvételről” árulkodnak.

A legfelsőbb bíróság január 30-án mérlegeli, hogy áthelyezze-e a pert a marosvásárhelyiről egy másik táblabíróságra.


forrás:/.vhegy.com/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
20
  Két újabb törpebolygó is keringhet a Naprendszer peremén
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Kovács József

A Neptunuszon túli objektumok pályáinak és eloszlásának numerikus elemzése alapján spanyol és angol kutatók úgy vélik, hogy legalább két újabb törpebolygó is keringhet a Naprendszerben jóval a Pluto pályáján túl.
A csillagászok évtizedeken keresztül vitatták, hogy létezik-e még bolygó a Naprendszerben a Pluton túl. Körülbelül az ezredforduló környékére és azt követően aztán kiderült, hogy ha nem is klasszikus nagybolygó, de több, a Pluto méretével összevethető nagyságú objektum, törpebolygó kering a Naprendszer külső tartományaiban. Most a Complutense University of Madrid (UMC) és a University of Cambridge kutatói a Neptunuszon túli objektumok (Trans-Neptunian Objects, TNO) pályáinak és eloszlásának paramétereit elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy az ezekben tapasztalható furcsaságok csak újabb, legalább két törpebolygó gravitációs zavaró hatásával magyarázhatók.

A kutatók az ún. Kozai-mechanizmus alapján végezték az elemzést, referenciaként használva a Jupiternek a 96P/Machholz 1-üstökösre kifejtett perturbáló hatását. A feltételezett égitestek az eredmények szerint jóval a Pluto pályáján kívül keringenek a Nap körül. Ha a hipotézis beigazolódik, akkor az alapjaiban érintheti a Naprendszerről kialakult képünket.

A leginkább elfogadott elmélet szerint a TNO-pályák eloszlásának véletlenszerűnek kell lennie, és az észlelésekből eredő pontatlanságoktól eltekintve a pályaelemeiknek ki kell elégíteni a következő feltételeket: a fél nagytengely értékének 150 csillagászati egység körül kell lenni, a pályahajlás majdnem 0° és a perihélium argumentuma – a pálya Naphoz legközelebbi pontját jellemző szögérték – szintén 0°, illetve 180° közelében van. Körülbelül egy tucat objektum esetében azonban ezektől jelentősen eltérő pályaelemeket származtattak a megfigyelésekből. Ezeknél a fél nagytengelyek értékei 150 és 525 csillagászati egység között szóródnak, a pályahajlások átlagos értéke 20° körüli, a perihéliumok argumentumáé pedig -31° és egy esetben sincs a 180° közelében.

Legalább kettő, egyelőre ismeretlen törpebolygó keringhet a Nap körül messze a Pluto pályáján túl. (NASA/JPL-Caltech)

A kutatócsoport vezetője, Carlos de la Fuente Marcos (UMC) szerint az átlagostól nagyon eltérő pályaelemekkel rendelkező TNO-k (ETNO, Extrém TNO) viszonylag nagy száma miatt azt feltételezik, hogy az eloszlás megváltozását egyelőre még ismeretlen, a Neptunuszon és a Pluton túli bolygók gravitációs hatása okozza. A rendelkezésre álló adatok korlátozott volta miatt a számuk ugyan bizonytalan, de a kalkulációik azt jelzik, hogy az legalább kettő, valószínűleg azonban még ennél is több.

A meglepő eredmény két problémát is felvet, ezt de la Fuente Marcos és kollégái is felismerték. Egyrészt cáfolná a Naprendszer kialakulására vonatkozó, jelenleg elfogadott elméletek előrejelzéseit, miszerint a Neptunuszon túl nincs további, körpályán keringő bolygó. Nemrégiben azonban az ALMA antennarendszerrel minden eddiginél részletesebb képet rögzítettek egy formálódó bolygórendszerről a Napnál jóval fiatalabb és nagyobb tömegű HL Tauri csillag körül, ez alapján pedig úgy tűnik, hogy a bolygók a csillaguktól több száz csillagászati egység távolságban is kialakulhatnak. Másrészt problematikus, hogy az eredmény egy kicsi, mindössze 13 elemű minta vizsgálatán alapul. A szerzők azonban jelzik, hogy a következő hónapokban a minta elemszáma növekedni fog, ami csökkentheti az eredmény bizonytalanságát.

Érdemes még megemlíteni két amerikai kutató múlt év eleji bejelentését, miszerint jóval a Naprendszer határain túl, az Oort-felhőben fedeztek fel egy törpebolygót, a 2012 VP113 jelűt. A felfedezők szerint az objektum pályáját akár egy sötét, jeges szuperföld is befolyásolhatja, amelynek mérete tízszeresen haladhatja meg bolygónkét.

forrás: /csillagaszat.hu/ ScienceDaily/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák