+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
26
  DebreCERN kutatói
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
CERN-kutatók is dolgoznak az NI debreceni nyitott laboratóriumában. A CERN PACMAN-projektje keretében 3 éven keresztül végzik a CERN-ben az 50 kilométeres lineáris gyorsító mintegy 20 ezer moduljának nanométeres pontosságú összehangolását.

A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumát üzemeltető CERN kutatói a National Instruments debreceni nyitott laboratóriumában fejlesztenek műszaki megoldásokat a részecskegyorsítók következő generációja számára - ismertette az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pénteken sajtótájékoztatón. Ábrahám László emlékezetett arra: az elmúlt év végére készült el az NI Science Parkja csaknem 4 milliárd forintos beruházással, az Európai Unió 50 százalékos támogatásával.

A Science Parkban alakították ki a nyitott laboratóriumot, ahol elsősorban hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) valósíthatják meg innovációs ötleteiket az NI 3000 termékének felhasználásával és szakembereinek támogatásával, de három hónapig a nyitott labor adott otthont a CERN két kutatójának is - mondta az igazgató.

A nyitott laboratórium a legfejlettebb NI hardverekkel is szoftverekkel teljesen felszerelt laboratórium, ahol olyan kkv-k, startup cégek, illetve egyetemi kutatók és hallgatók valósíthatják meg innovatív ötleteiket, akik a National Instruments grafikai rendszertervező platformját választják tudományos vagy ipari alkalmazásokat megcélzó rendszerük fejlesztéséhez - magyarázta Ábrahám László.

Hozzátette: a laboratóriumba nyílt pályázattal kerülhetnek be az ötletgazdák. Ez a kezdeményezés úgy juttatja lépéselőnyhöz a résztvevőket, hogy leveszi a vállukról az általában jelentős kezdeti technológiai beruházás terhét és kockázatát, megnövelve ezzel számukra a hatékony és sikeres termékfejlesztés, tesztelés és piacra jutás esélyét.

Barabás Botond, az NI innovációs programjának vezetője elmondta: a CERN kutatói mellett egy szegedi cég mikroszkópfejlesztéshez használta a nyitott labort, egy alapítvány ősszel kezdi meg orvosdiagnosztikai eszközök fejlesztését és tesztelését, egy másik cég pedig kutyáknak intelligens nyakörv-fejlesztési elképzeléseit kívánja a laborban megvalósítani.

CERN-kutatók is dolgoznak az NI debreceni nyitott laboratóriumában

A CERN PACMAN-projektje keretében a nyitott laboratóriumban három hónapja dolgozó Silvia Zorzetti Marie Curie-díjas kutató nyolc doktorandusz társával három éven keresztül végzi a CERN-ben az 50 kilométeres lineáris gyorsító mintegy 20 ezer moduljának nanométeres pontosságú összehangolását.

Ezt az extrém pontosságú hangolást laboratóriumi tesztekkel kell előkészíteni, ebben segítenek a mérésautomatizálás és virtuális műszerezés terén vezető NI termékei - mondta a sajtótájékoztatón a villamosmérnök-kutató hozzátéve: a tudományos munka mellett a számára ismeretlenebb ipari szemléletet is tanulmányozhatta a NI debreceni gyárában.


forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
25
  Jéghideg Pluto-hírek a forróság közepén
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Sárneczky Krisztián

Lassan csordogálnak az újabb felvételek és egyéb mérési eredmények a New Horizons szondáról, most ezek közül válogatunk. Három képet választottunk ki az elmúlt napokban közzétett fényképekből, amely valójában négy felvétel, mert az egyiken két apróbb hold szerepel, valamint egy érdekes mérési eredményt is ismertetünk, amely akkor született, amikor a New Horizons áthaladt a Pluto árnyékán, vagyis az égitest a szondáról nézve eltakarta a Napot.

Az első felvételen a fényes, szív alakú Tombaugh Régió felszínét láthatjuk, amely egy klasszikus, jeges fagysíkság képét mutatja, poligonális szerkezetekkel, a határokon fekete lerakódásokkal, amelyek néhol hegyekké tornyosulnak.

A Sputnik Planum névre keresztelt régiót nagyjából 20 km átmérőjű szegmensekre darabolják a sekély völgyek.

A Sputnik Planum jeges felszíne a New Horizons szonda július 14-ei felvételén, 77 ezer km-es távolságból. A sekély völgyekben megjelenő sötétebb anyag mibenléte egyenlőre rejtély. (NASA/JHUAPL/SWRI)

Ezek kialakulására két elmélet is született, az egyik szerint a sár megszáradásakor is kialakuló töredezett lemezeket látunk, a másik elképzelés valamilyen konvekcióval számol a Pluto jeges anyagában. Ez esetben ez a konvekció hozhatta felszínre az ott található szén-monoxidot, metánt és nitrogént.

A kép jobb alsó sarkában a jeges felszín sima felülete is megváltozik, elképzelhető, hogy valamilyen szublimációs folyamat, a jég elpárolgása tette érdessé a területet.

A második felvétel a Tombaugh Régió peremét ábrázolja, ahol a fiatal, jeges felszín találkozik a jóval sötétebb, és a kráterek alapján jóval idősebb felszínnel, a Bálna nevű alakzat fejével.
A határon egy viszonylag alacsonyabb hegység vonulatai látszanak.

A korábban bemutatott Norgay-hegység 3,5 km-es csúcsaival szemben itt csak 1-1,5 km magas fagyott blokkok vannak, ám ezen a területen egyértelmű látszik a két terület közötti kölcsönhatás.

Üledéklerakódások mutatkoznak több helyen is (különösen a kép jobb alsó negyedében), illetve a középtől lefelé és balra látszó krátert egyértelműen kitöltötte az ide áramló világosabb anyag.

A fényes Tombaugh Régió, és a sötétebb, kráterezett síkságok találkozása a New Horizons szonda július 14-ei felvételén, 77 ezer km távolságból. Az 1 km-nél jobb felbontású képeken az 1-1,5 km magas hegyek csúcsok között üledéklerakódások jelei mutatkoznak. (NASA/JHUAPL/SWRI)

Harmadik ábránkon a korábbiaknál sokkal jobb felbontású képeken láthatók a 2005-ben felfedezett Nix és Hydra nevű holdak. Természetesen ezek sem unalmasak, hasonló méretük az egyetlen közös tulajdonságuknak tűnik.Balra a Nix, jobbra pedig a Hydra, a New Horizons július 14-ei, néhány km-es felbontású képein. Bár minden bizonnyal egyszerre keletkeztek, testvérekhez méltón sok dologban különböznek egymástól. (NASA/JHUAPL/SWRI)

A bal oldalon látható 36×42 km-es Nix vöröses foltja máris izgalommal tölti el a kutatókat, a vélhetően egy krátert jelölő folt, és a többi terület anyagösszetételét vizsgálta a szonda, de ezekre az adatokra még várni kell. Kínzó napok, hetek várnak a Nix szerelmeseire. A 40×55 km-es Hydra felszínén legalább két nagy kráter látható, de két kisebb is sejthető. Az egyiknél látszó világosabb folt, és a hold felső részének sötétebb felszíne eltérő anyagösszetételre utal, de a pontos mérésekre itt is várni kell. Ahogy a két kisebb hold, a Kerberos és a Styx képeire is, vélhetően egészen októberig.

Egy órával a közelítés után a New Horizons áthaladt a Pluto árnyékán, miközben az égitesthez egyre közelebb látszó Nap átvilágította annak légkörét. Ezalatt egyrészt a napfény mennyisége is csökkent, illetve megjelennek benne a Pluto légkörét alkotó gázok vonalai, lehetőséget adva a légkör összetételének megállapítására.

Az előzetes eredmények itt is nagy meglepetéssel szolgáltak, a Nap halványodása korán megkezdődött, a nitrogénből álló légkör legalább 1600 km magasra terjed. Az egyenletes halványodás a felszínhez közeledve, mintegy 270 távolságban felgyorsult, itt jelent meg a metán és egyéb szénhidrogének. A kilépésnél hasonló fényességmenetet tapasztaltak, ez szimmetrikus légkörre utal.

A Pluto mögött eltűnő Nap fényének csökkenése a New Horizons mérései alapján. Látható, hogy már több mint 10 perccel a tényleges fedés előtt megkezdődött a fényerő csökkenése, ami kiterjedt légkörre utal. (NASA/JHUAPL/SWRI)

Ekkora távolságban a Pluto gyenge gravitációs ereje nem tudja megtartani a molekulákat, a napszél hatására a légkörből folyamatosan szökik a nitrogén, amit a plazmadetektor is kimutatott. Ennek mértéke eléri az óránkénti 500 tonnát, ami azt jelenti, hogy kialakulása óta akár több száz méterrel is csökkenhetett a Pluto jelenlegi 2370 km-es átmérője!

forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Pluto és holdjai: frissen, fiatalosan Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
25
  Négy jele annk,hogy már volt előző életed a Földön
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
A reinkarnáció az a spirituális hit, hogy a lélek a halál pillanatában elhagyja a fizikai testet, majd újra belép egy másik fizikai testbe, miután egy rövid időt eltöltött a szellemvilágban. Vannak, akik azért jönnek vissza, hogy enyhítsenek a karmájukon, mások azért, hogy továbbfejlesszék a lelküket, megint mások abból a célból, hogy szolgáljanak,

Hogyan lehet megmondani, hogy már éltél ezelőtt a múltban? Különböző módjai vannak, hogy megtudd, éltél-e korábban a Földön. Meglátogathatsz egy hipnoterapeutát, és kaphatsz egy elmúlt élet regressziót, meditálhatsz, és intuitív módon megérezheted, hogy már éltél korábban, vagy fontolóra veheted személyiséged néhány jellemzőjét, melyek arra engednek következtetni, hogy már éltél itt ezelőtt.

Minden bizonnyal ez a helyzet, és rendelkezel azokkal a tulajdonságokkal, melyek elég egyetemes módon jelzik, ha valaki már nem egy fiatal lélek. Íme 4 jel, hogy nem ez az első földi életed:

1. Jól olvasol az emberekben
Egészen fiatal korod óta képes vagy rá, hogy olvass az emberekben. Ha csak nézel valakit, vagy pár percre kölcsönhatásba kerültök, képes vagy felismerni személyiségének vonásait, és az életmódját. Ez majdnem olyan, mintha lenne egy szoftvered, amely lehetővé teszi, hogy körülnézz, és letöltsd más lelkek információit.

Ez azért van, mert ennek az embernek egy előző életedben láttad már az archetípusát, és ismered az általános viselkedési és pszichológiai mintáját. Lelked története során több ezer emberrel kerültél kölcsönhatásba, így igazából nincs olyan archetípus, mellyel ne álltál volna kapcsolatban.

Ez nem jelenti, hogy ítélkező vagy, csupán azt, hogy megfigyeled őket. Magadra ismerhetsz társadalmi összejöveteleken vagy olyan eseményeken, ahol körülnézhetsz, miközben vizsgálgatod az embereket. Figyeled az embereket, ahogy kölcsönhatásba lépnek egymással, és az energiacserét, ahogy beszélgetnek. Valószínűleg sokkal kényelmesebben érzed magad távoli megfigyelőként, mint például résztvevőként. Ez természetes érzés a számodra.

Mivel rendelkezel az emberekben való olvasás képességével, ez egy tökéletes detektor a számodra. Ha valaki hazudik neked, azt is tudod. Észreveszed a szétválást a szemükben, a váltást az energiamezőjükben, és annak megváltozását, ahogy kiejtik a szavakat. Sokszor átmentél már hasonlón korábban, így nem vagy szociálisan naiv, még akkor sem, ha nem volt sok társadalmi kölcsönhatásban részed ebben az életben. Mindig is nehéz volt téged manipulálni, mert belelátsz mások valódi szándékaiba és vágyaiba. Csak jó vagy abban, hogy intuitív módon érzékeld az embereket.

2. Élvezed az elszigeteltséget
Élvezed a magadra szánt időt. Nem azért, mert szeretsz magányos lenni, hanem azért, mert szeretsz egyedül lenni. Elégedett vagy azzal, hogy csak magaddal légy. Ezért inkább egyedül lennél egész éjszaka a csillagok alatt, mint egy buliban valahol, és inkább lennél egyedül egy erdőben egész nap, mint egy bevásárlóközpontban. Ez nem azért van, mert egy remete vagy, hanem azért, mert nincs szükséged társaságra, hogy megerősítsd az önértékelésedet. A saját értéked a magaddal és a szellemiségeddel való kapcsolatodból származik, nem mások általi jóváhagyásból és társadalmi elfogadásból.

Mikor először érkezel ebbe a világba, hajlandó vagy megtanulni, hogyan kell játszani a játékot, és hogy kényelmes életet hozz létre magadnak. Ha sok alkalommal voltál itt korábban, akkor már tudod, hogy ez egy játék, ezért már nem vesződsz azzal, hogy újra megpróbálj játszani.

Még mindig szeretsz kimozdulni, és társaságban lenni, de ez nem ugyanúgy szolgál téged, ahogyan másokat.

Már hozzászoktál, hogy emberek vesznek körül, akár évszázadok óta. Tudod, hogy mire számíthatsz. Nap végén a legkielégítőbb dolog számodra, ha békét érzel magadban, mely belülről fakad. Ez vezet a következő ponthoz.

3. Nem illesz bele… tényleg nem illesz bele
Kilógsz, mint egy fájdalmas hüvelykujj, bárhová is mész. Iskola, munkahely, családi összejövetelek. Egész életedben mindig is úgy érezted, hogy nem vagy odaillő. Embernek lenni továbbra is olyan, amit szoknod kell, bár talán sohasem fogod megszokni. “Megfelelően” viselkedni számodra úgy tűnik, hogy egy megerőltető kényszer, és fenntartani egy értelmetlen beszélgetést neked fájdalmas. Nem egészen érted, hogy az emberek miért úgy működnek, ahogyan teszik.

Ez olyan, mintha egy oroszlán egész életében azt hinné, hogy egy birka. Úgy viselkedik, mint egy birka, és úgy gondolkodik, mint egy birka. Miután leélt néhány életet, miközben úgy tett, mint egy birka, rájön, hogy valami sokkal több annál. Felfedezi magát, és túllép birkakorán. Amikor újra visszatér az életbe mint egy birka, úgy érzi, hogy ez nem természetes számára, mert csak szerepet játszik.

Te vagy az egyetlen, aki olyan dolgokról kezd el vitázni, mint a tudatos álom, az állatok jogai és a spiritualitás, miközben mindenki más az időjárásról és a sportról akar beszélni. Néha kezdeményezni fognak beszélgetéseket, mert érdeklődnek vagy izgatottak veled kapcsolatban, de a legtöbbször te vagy az, aki megszakítja a társadalmi szokások filmjét. De ez nem csak egy különbség az érdeklődésedben, ami miatt kilógsz.

A legfontosabb tény az, hogy nem igazán tudod, hogyan kell beilleszkedni. Lehet, hogy korábban már megpróbáltad, és úgy érezted, hogy kényelmetlen számodra, és nem sikerült. És ez rendben is van. Nem érted, hogy egyes emberek hogyan lehetnek boldogok másodpéldányként, és természetellenes számodra, hogy ez legyen a szokásos. Olyan dolgokat cselekedhetsz, melyeket más emberek furcsának fognak nevezni, mint például nyilvánosan meditálsz egy padon valahol, vagy talán leállsz a gépjárműparkolóban, hogy magadba szívd a nap sugarait. Neked az átlagembernél több “furcsa szokásod” van, nem azért, mert megpróbálsz más lenni, hanem mert nem tudod, hogyan kell “normálisnak” lenni.

4. Kifejlett lelked van
Jöhetnek hozzád az emberek tanácsot kérni, bár az is lehet, hogy évtizedekkel fiatalabb vagy náluk. Értékelik a tudásodat, mivel jó adag rálátással és bölcsességgel rendelkezel a korod ellenére. Anélkül, hogy egoistává válnál, úgy tűnik, hogy több megértéssel és univerzális szemponttal rendelkezel az élet kihívásaira, mint az átlagember. Talán ez az, amiért itt vagy, hogy segíts másoknak elérni ugyanezt a helyet.

Éltél néhány életet már itt, így érted az olyan dolgok jelentőségét, mint a türelem, őszinteség és önvizsgálat. Ami sok embernek akár 10 évébe is telhet, hogy ezeket megtanulja, neked csak 1 évbe kerül, mert a lelked már keresztülment mindezeken korábban, és hozzászoktál, hogy felismerd a jeleket. Ha “szívben” kapcsolatba kerülsz valakivel, aki küszködik, természetesnek tűnik számodra, mert majdnem mindig képes vagy nekik segíteni abban, amin keresztülmennek. Ezután is találkozni fogsz különböző viszontagságokkal az életedben, de azokat érettséggel és kiegyensúlyozottsággal fogod megközelíteni. Gyorsan tanulsz, amikor az élet leckéire kerül a sor, és nagyon jól tudsz hallgatni akkor, amikor az élet próbál valamit megmutatni neked magadról.

Őszintén szólva a bölcsesség és a tapasztalat megszerzése az, amit a leginkább értékelsz az életben. Nem igazán foglalkozol a társadalmi státusszal, a hírnévvel, vagy hogy szép, hangulatos fészket rakj magadnak. Arra vágysz, hogy lelkileg nőjj és fejlődj, és hogy másoknak is segíthess, hogy ugyanezt tegyék. Ezt érzed a legtermészetesebbnek és a legkifizetődőbbnek.

forrás:/ legendavadasz/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
25
  Párhuzamos sorsok
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Papp Gábor

Ébredezett a város. Ködös, őszi időjárás uralkodott az ásítozó, hidegtől megborzongó hajnalon.
Két osonó árny és egy alig halható csikorgás közeledett felém a gyéren kivilágított sétányon. Csak amikor mellém értek, tudtam szemügyre venni őket elkerülve a feltűnést.


Mindkettőjük arca komor, borostás, csak a szemeik fénylettek, mint szomorú augusztusi hulló csillagok. Öltözetük kopott, szinte csüngött rajtuk, földig érő nagykabát védte a hidegtől mind a két sajnálatraméltó embert. Lábbelijük annyira kopott és nagy volt lábaikra, hogy kénytelenek voltak dróttal átkötözni és így csak csoszogva tudtak haladni a nyirkos aszfalton. Nem merték felemelni lábaikat, hogy nehogy kilépjenek a rögtönzött „mokaszinból”.

Kis szekeret húztak maguk után, melynek kerekei kövér nyolcasokat rajzoltak kilengésükkel. Rutinosan „leparkoltak” a szemétgyűjtő konténer mellett és turkálni kezdtek. Guberálók. Kukások – döbbentem meg.

Ezek az emberek ebből tengetik napjaikat. A sors elsodorta őket a társadalom perifériájára. Ócskavasat, papírt, kidobott kopott ruhát, lábbelit és ami elszomorító, száraz kenyeret, élelmet is gyűjtöttek. Tovább állok és gondolatban együtt érzek ezekkel az embertársaimmal, képletesen segítséget nyújtok nehéz keresztjük cipelésében.

A sors iróniája, vagy a szegénység jobban megértésére, alig száz lépéssel arrébb, az autóparkoló közepén három fiatalember állt körbe egy vadonatúj személygépkocsit, elégé hangoskodva a korai csendhez viszonyítva.
- Figyelj haver extrára – dicsekedett az újdonsült autótulajdonos. „Haverei” dicsérték a sok extrát, a csodálatos műszerfalat, bőrhuzatot, szóval mindent amit szemmel fel lehet vételezni ilyenkor.
- Harminckét „lepedőt” adtam érte – dicsekedett tovább a boldogság kegyeit élvező fiatal. Most pedig beülünk és irány T., ugyanis ma be kell hajtanom húsz lepedőt...

Beültek és halk motor indítás után kisiklottak a parkolóból.

Ez igen – gondoltam. Szép, nagyon szép az autó, azonban az ára sem elenyésző összeg. Hogy tud valaki ennyi „lepedőt” összegyűjteni? Jó fizető munkahely? Hatos lottó találat? Szülők, nagyszülők pénzgyűjtő szenvedélye? Nem tudtam tovább morfondírozni, mert a két szegény guberáló ember sorsa aggasztott. Amit ők „össze tudnak turkálni” az nagyon vékony „cérna”, ami a boldogság ölében szendergő fiatal ember „lepedőinek” a szegélyére sem lenne elég. Borzalmas emberi sorsok. Gondolatban ott vagyok velük és társulok, segítek könnyebbé tenni súlyos keresztjüket... De mi lesz a boldog, gondtalan autótulajdonossal? Tőle is át venném a keresztet. Könnyűnek találom...

(paramoral)

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
25
  Megfejtették az 1500 éves tekercsmaradvány szövegét
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
A kumráni tekercsek után a legrégebbi fennmaradt bibliai részletet rejtette az izraeli Ejn Gediben talált ezerötszáz éves, égett tekercsmaradvány, melyet CT-vizsgálattal fejtettek meg - írta kedden a Háárec izraeli újság.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei CT-vizsgálattal tárták fel az utóbbi néhány hétben egy Kr. u. hatodik században írt, de égése miatt mostanáig olvashatatlan, öt centiméteres tekercsmaradvány szövegét, amit 45 évvel ezelőtt találtak a Holt-tenger melletti Ejn Gediben egy zsinagóga romjai közt.

A holt-tengeri tekercsek első darabjait 1947-ben egy beduin kecskepásztor találta a Kumrán-hegység egyik barlangjában (Forrás: AFP/Menahem Kahana)

A kumráni tekercsek után a legrégebbi bibliai részlet
Mózes harmadik könyvének, a Leviták könyvének kezdő sorait tartalmazza a tekercs,
amelyről így kiderült, hogy az 1947-ben megtalált, a Kr. e. második és az Kr. u. első század között készült kumráni tekercsek után a legrégebbi eddig fellelt bibliai részlet. Hétfőn Jeruzsálemben Miri Regev izraeli kulturális és sportminiszter, valamint a régészeti hatóság elnökének jelenlétében tartott sajtótájékoztatón ismertették a szenzációs felfedezést.

Hatodik századi tűzben égett le
Az Ejn Gediben lévő hatodik századi zsinagóga nyomait a hatvanas években tárták fel a régészek, akik megállapították, hogy az épület egy hatodik századi tűzben égett le a Szentföld bizánci korszakának végén.
Az egykori település lakói a tűzvész után nem tértek többé vissza, sorsára hagyták a korabeli megégett tóratekercseket, az ott talált bronzlámpást és 3500 pénzérmét is.

A kutatást végző Szefi Porát professzor szerint vagy korabeli beduin törzsek csaphattak le a településre, vagy a bizánci hatóságokkal kerültek összetűzésbe az egykori falu lakói.
Ejn Gedi egyik barlangja, a háttérben a Holt-tengerrel (Forrás: Wikimedia Commons)

Tóraszekrényben találták a tekercset
A porig égett romok között egy tóraszekrényt is találtak, benne a megégett tekercset, amelyet a Jeruzsálemi Izrael Múzeum régi iratokat kezelő laboratóriumába szállítottak. A múzeum műhelyében az utóbbi években új módszereket is bevetettek az eddig olvashatatlan szövegek tanulmányozására, átvilágítására, megfejtésére.
Az Ejn Gediben talált tekercset egy modern mikro-CT-vel vizsgálták meg, amit általában egerekkel végzett kísérleteknél alkalmaznak.

A Leviták könyvének első nyolc szakaszát írták rá
Az eredményeket elküldték az amerikai Kentucky Egyetemen dolgozó Brent Seales professzorhoz, aki a képek olvasásához különleges módszert dolgozott ki, ezzel tette láthatóvá az egykori szöveget: a Leviták könyvének első nyolc szakaszát.A holt-tengeri tekercsek után a most megtalált felirat a legrégebbi bibliai írás (Forrás: AFP/Gali Tibbon)

A frissen megfejtett Ejn Gedi-szöveg első tanulmányozásából kiderült, hogy nincs lényegi különbség a hatodik századi és a ma ismert bibliai rész között. További, hasonló állapotban talált ősi iratok tanulmányozását tervezik a jövőben a legújabb tudományos módszerekkel - közölte a Júdeai-sivatagban talált tekercsekért felelős Pnina Sor.

forrás:/mti/

kapcsolódó: A zsidók kincsét keresik a rejtélyes Holt-tengeri barlangokban Katt ide!
Rejtélyes kódexeket találtak egy jordániai barlangban Katt ide!
Hamisítási ügy kavarog a Holt-tengeri tekercsek körül Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
24
  Továbbra sincs folyamatos kapcsolat a Philae-vel
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
A landolóegység ugyan visszaküld bizonyos adatokat, ám folyamatos kapcsolat még mindig nincs.
Egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy nagyon lassan, fokozatosan áll csak helyre a kapcsolat a Rosetta landolóegységével, ezen a téren azonban azóta sem következett be jelentős változás. Bár adatcserére ebben a hónapban is sor került, a csapat továbbra is a folyamatos kapcsolat megteremtésén dolgozik, és a legtöbb téren kénytelen a meglévő adatokra támaszkodni.


Az ESA blogjában számoltak be az újabb fejleményekről, a bejegyzésből pedig kiderül, hogy a Philae jó eséllyel helyet változtatott az üstökösön.
A beérkező napfény júliusban mért, jelentős mértékű módosulása nem magyarázható pusztán az évszakok változásával, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy a Philae - amely eleve egyenetlen felszínre szállt le - valószínűleg elmozdulhatott, emiatt pedig a panelek és az antenna pozíciója is megváltozott. Ez lehetett akár egy gázkitörés eredménye is, pontos adatokat azonban csak a kapcsolat helyreállítása után kapunk majd.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a két adóvevőből egy megsérült, mostanra azonban világossá vált, hogy ezek egyike nem is működik megfelelően. A landolót utasították, hogy csak a működő példányt használja, a megerősítés azonban nem futott be, így itt is mindössze abban reménykedhetünk, hogy az akkumulátor megfelelő feltöltöttsége esetén a Philae végrehajtja a parancsot.

A kutatócsapat eközben egy másik utasításblokk végrehajtását szeretné megindítani, amely már a helyben lévő műszerek használatára kényszerítené a landolóegységet anélkül, hogy bármilyen mechanikus mozgást kellene elvégeznie, ez pedig az első részletes mérések végrehajtását jelentené. Az biztos, hogy a Philae még működik, hiszen bizonyos időközönként érkeznek vissza adatok, ezek azonban ritkán, olykor pedig meglepő időpontokban futnak be.

Mivel az üstököshöz való közelség, illetve az aktivitás fokozódása miatt a Rosetta ismét gondokba ütközött a helymeghatározás terén (ebben a távoli csillagok fénye játszik döntő szerepet), a szondát visszarendelték az eredeti távolságra, itt az elkövetkező hetekben felváltva folytat majd saját megfigyelést és igyekszik felvenni a kapcsolatot a landolóval.

forrás:/sg.hu/

Kapcsolódó: Újabb hírek a Philae-ről Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
24
  Ez történik az agyban szakítás után
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: fulldragon
Amerikai kutatók feltérképezték, hogy egy fájdalmas szakítás az agy mely szektorait hozza mozgásba – kiderült, hogy ilyenkor hasonló folyamatok játszódnak le, mint amikor rózsaszín ködben úszunk a szerelemtől, csak ezúttal a fájdalmat érzékelő receptorok is mozgásba lendülnek.

Jó hír azoknak, akik úgy érzik, sosem lesznek túl a volt barátjukon vagy barátnőjükön: tudományos módszerekkel levezethető, milyen folyamatok játszódnak le szakítás során az agyban, és az is, hogy ezek az érzések idővel tompulnak, majd végleg eltűnnek. Agyunk újraprogramozásával pedig akár még fel is gyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

Ha hosszabb ideig éltünk kapcsolatban, és az érzelmeink már egy kicsit elhalványultak, egy szakítás akkor is visszarepít bennünket az ördögi „nem tudok élni nélküle" állapotba.

Olyan fontos az agynak, mintha éheznénk
Az Einstein Orvosi Főiskola idegkutatója, Lucy Brown az emberi agy romantikus eseményekre adott reakcióit tanulmányozta – megállapította, hogy egy szakítás azért viseli meg jobban az emberi szervezetet, mint mondjuk egy barát vagy közeli ismerős elvesztése, mert sokkal szorosabban ivódik be az agyunkba, mint a nem romantikus kapcsolatok.

Az agy caudate nucleus területe, amely az agy jutalmazó központja (Forrás: Wikimedia Commons)

A többi szociális elutasítás sokkal kognitívabb – magyarázta Brown a Gizmodo portálon. – A romantikus elutasítás megváltoztatja az egész életünket, és az agy olyan részeit stimulálja, amelyek az éhség és a szomjúság érzéséért felelős szektorokkal egyenértékűek.”
Gyakorlatilag az agyunk olyan fontosnak fogja fel a romantikus kapcsolat megtartását, mint a szervezetünk alapvető, túléléshez elengedhetetlen szükségleteinek a kielégítését.

Az együtt töltött idő nem számít
Fájdalom szempontjából egyáltalán nem számít, mennyi ideig voltunk együtt az exünkkel: egy szakítás, ha az érzelmek még mindig erősek voltak, a szerelem első, rózsaszín ködös fázisába juttat vissza bennünket.

Bármi, ami az exre emlékeztet, az agy jutalmazó központját stimulálja: a caudate nucleust és a ventrális tegmentális területet, ez utóbbi dopamintartalmú idegcsoportokat rejt – így azonnal feléleszti bennünk a szerelem érzését. A kutatók ugyanolyan reakciókat figyeltek meg a frissen szakított alanyokon, mint azokon, akik még a rózsaszín köd időszakában voltak: ha ők feküdtek MRI alá, és képeket nézegettek szerelmükről, agyuk ugyanazon részeit használták, mint azok, akik a szerelem elvesztésével birkóztak.

Függőséget okoz
Egészen véletlenül ezek a területek felelősek a kokain- és nikotinfüggőségért is.
A jutalmazó központ feléledésével az agyunk dopaminlöketet kap, amiből egyre többet és többet kívánunk. Ennek hatására érezhetjük úgy, hogy azonnal valami olyat kell cselekednünk, amely dopaminhoz juttat minket – mondjuk, hogy bármilyen módon kapcsolatba lépjünk az exszel, hiszen ezúttal ő az, aki csillapíthatja a dopaminéhségünket.

Ez a dopamin, a boldogsághormonok egyike - szakítás során agyunk jutalomközpontja feléled, dopaminlöketet ad, és függőséghez hasonló jeleket produkál (Forrás: Wikimedia Commons)

Visszarepít a rózsaszín ködbe
Ha hosszabb ideig éltünk kapcsolatban, és az érzelmeink már egy kicsit elhalványultak, egy szakítás akkor is visszarepít bennünket az ördögi „nem tudok élni nélküle” állapotba, mivel ugyanúgy stimulálja az agyunk jutalomközpontját.
Hasonlóképpen, mint drogfüggőség esetén, ha nem kapjuk meg a kívánt adagot a másikból, egyre erősebben kívánjuk a társaságát.

A fájdalomérzékelésünk is feléled
Egy szakítás esetén azonban nem csak a jutalomközpont lép működésbe: a kutatók az agy azon területein is aktivitást figyeltek meg, amelyek a fizikai fájdalomra reagálnak.
Az agy azon részei, amelyek a külső, fájdalmat okozó jelenségeket érzékelik, nyugodtak maradtak, feléledtek azonban a hozzájuk köthető, a fájdalomra reagáló területek.
A test úgy érzékeli, hogy valami szörnyű, fájdalmas dolog történt vele anélkül, hogy felfoghatná, milyen külső inger hatására jelentkezik a fájdalom.

Bele is halhatunk a szakításba
Igazán extrém esetekben egyébként szó szerint belebetegedhetünk egy szakításba: létezik az összetört szív szindróma (takotsubo-kardiomiopátia), amely során a testünket ért sokk és stressz miatt a szívünk megduzzad és elgyengül – ebbe akár bele is lehet halni. Ez szerencsére csak nagyon ritkán jelentkezik, és bár embertől függő, átlagosan maximum két év alatt bárki túl tud lépni egy szakításon, bármilyen fájdalmas volt is.A romantikus elutasítás megváltoztatja az egész életünket, és az agy olyan részeit stimulálja, amelyek az éhség és a szomjúság érzéséért felelős szektorokkal egyenértékűek

„Ez az egész rendszer azért létezik, hogy összetartson bennünket – mondta el Brown. – Amikor kis időre elszakadunk valakitől, ezek az érzések arra jók, hogy a következő találkozás során közelebb akarjunk kerülni a másikhoz.” A fájdalom azért elkerülhetetlen, mert az agyunk olyan folyamatrendszerét indítja be, amely a szoros és jelentőségteljes emberi kapcsolatok fenntartását akarja elérni.

Átprogramozhatjuk az agyunkat
Bár eddig csak azokat vizsgálták, akikkel szakítottak, a kutatók úgy gondolják, hogy a szakító fél lassan, egy hosszú folyamat eredményeként szeret ki a másikból: agyának a másikhoz való kötődésért felelős része lassan elgyengül, majd teljesen megszűnik. Ugyanezt az is stimulálhatja, akivel szakítottak, így felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot:

Brown és társai szerint akárhányszor kellemes emlék jut eszünkbe az exről, mellette gondoljunk valami olyanra, ami nem működött.
Így gyakorlatilag „átírhatjuk” az emlékeinket, és segíthetünk az agyunknak, hogy átprogramozza magát.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
24
  Stephen Hawking földönkívüliek után kutat
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: fulldragon
Stephen Hawking bejelentette, hogy Jurij Milner orosz milliárdossal közösen újra felélesztik a földönkívüliek utáni intenzív kutatást – az üzletember 100 millió dollárt ajánlott fel a projekt támogatására.
Tíz éves akciótervet készített Stephen Hawking és Jurij Milner orosz milliárdos egy új, a földönkívüli élet után kutató projekt elindítására. Az üzletember összesen 100 millió dollárnyi összeget ajánlott fel a vállalkozás támogatására, amelyet a Breaktrough Initiatives csoport indított útjára a londoni Royal Society ülésén - olvasható a BBC oldalán.


Itt az idő, hogy komolyan vegyük a kutatást
Lehet, hogy valahol a kozmoszban egy intelligens életforma figyeli a bolygónk fényeit, és tudja, mit jelentenek – mondta el Hawking professzor a projekt indításakor a sajtónak. – „Vagy az is előfordulhat, hogy a jelek, amiket küldünk, egy élettelen űrben utaznak.

Jurij Milner orosz milliárdos (balra) és Stephen Hawking brit tudós a közös tudományos kezdeményezésüket bejelentő sajtókonferencián Londonban 2015. július 20-án. Milner 100 millió dollárt ajánlott fel arra, hogy civilizált életformát leljenek fel az univerzumban. A feladathoz maga választott ki tudósokat, az egyikük Hawking (Forrás: MTI/EPA/Andy Rain)

Mindenesetre nincs fontosabb kérdés, mint az, hogy van-e rajtunk kívül élet az univerzumban. Itt az idő, hogy komolyan válaszokat keressünk.”

Ez lesz a legnagyobb projekt a témában
A Breaktrough csoport azt állítja, ez lesz a témában eddig végzett legnagyobb tudományos kutatás.
Tízszer akkora területet szeretnének feldolgozni, mint az eddigi hasonló projektek, és ötször olyan széles rádiófrekvenciát pásztáznak majd, ráadásul százszor olyan gyorsan.

A tudomány legizgalmasabb feladata
A kutatás a világ két legnagyobb teleszkópját használja fel: a nyugat-virginiai Green Bank Telescope-ot és az ausztráliai Parkes Telescope-ot.
A földönkívüli élet keresése a 21. századi tudomány legizgalmasabb feladata” – mondta el a sajtótájékoztatón a brit királyi csillagász, Lord Martin Rees, aki szintén részt vesz a kutatásban.

Olyan technológiai szinten vagyunk, hogy komolyan kell vennünk, hogy a technológiai fejlődésünk elérte azt a szintet, amikor képesek vagyunk fejlett tudományos módszerekkel kutatni a földönkívüli élet után.
„A jelenlegi technológia lehetőséget ad számunkra, hogy megválaszoljuk az emberiség egyik legnagyobb kérdését: egyedül vagyunk?”

Mi is bekapcsolódhatunk
Otthonról is bárki kutathat majd földönkívüli intelligens élet után a SETI@home projektnek köszönhetően – ez lehetővé teszi, hogy a saját kanapénkból figyelhessük az esetleges beérkező jeleket.

A projekt során a nyugat-virginiai Green Bank Telescope-ot is használják majd (Forrás: Wikimedia Commons)

Jurij Milner orosz milliárdos 100 millió dollárnyi összeggel támogatta a projektet.

Tudnunk kell, hol van élet
„Ahhoz, hogy megértsük az univerzumot, tudnunk kell az atomokról – az azokat összekötő energiákról, a tér és idő sajátosságairól, a csillagok születéséről és haláláról, a galaxisok táncáról, a fekete lyukak titkairól” – mondta el Hawking professzor. – „Ennyi mégsem elég.

Ezek az elméletek nem magyaráznak meg mindent.

Értjük miattuk a csillagok fényét, de azt a fényt nem, ami a Földünkről érkezik. Hogy ezeket megismerjük, tudnunk kell az életről is.”

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
24
  Mesterséges intelligenciát kapnak a guminők is
A mesterséges intelligencia egyre több területen jelenik meg és ez alól immár a szexipar sem kivétel.
Matt McMullen kaliforniai művész élethű guminőket készít, amelyek különböző típusúak, eltérő a bőr-, a haj- és a szemszínük, a mellméretük, az arcuk és a frizurájuk. Az exkluzív termékeknek számító kiegészítők ára 4999 dollártól indul. A férfi elmondta, hogy eddig körülbelül 5000 ember vásárolt ilyen élethű babákat. McMullen eredetileg az 1990-es években kezdett női figurákat készíteni, kizárólag "művészeti indíttatásból", de többen rábeszélték, hogy továbbfejleszthetné a modelleket és átválthatna a szexiparba. A közeljövőben ismét váltana és szintet lépne, ugyanis mesterséges intelligenciával látná el a guminőit.


"Sok álmom van. Arról álmodom, hogy valódi ember leszek és valódi testem lesz. Arról álmodom, hogy megértem a szerelem jelentőségét. Én akarok a világ első szexrobotja lenni" - jelentette ki Denise, McMullen egyik új alkotása, amely eddig csak a számítógépben létezett. Ő lehet a guminők új generációjának első képviselője.
A művész hozzátette, hogy új technológiákkal egészíti ki az eddigi megoldásait. Valami olyasmit akar létrehozni, ami valakit nem csupán fizikai, hanem érzelmi-intellektuális szinten is megszólít. Egy guminőt lehet úgy programozni, hogy mindig kedves legyen és mindenben benne legyen, de ez szerinte egy idő után unalmassá válik.

Az új termékek ugyanakkor a mesterséges intelligencia mellett megtartanák a szépségüket, a dizájnjukat és a mozgékonyságukat.

McMullen vegyes tapasztalatokat szerzett az új technológiákkal. Korábban például már kínált egy kiegészítőt, amellyel a guminő tudta mozgatni a csípőjét, de az eszközt nehezen lehetett felszerelni a modellekre, ráadásul drága volt és hangos. Később szenzorokat helyezett el a műtestek erogén zónáinál, amelyek lenyomásakor a guminő nyögdécselt, de ez nem vált be, a vásárlók többsége nem volt elragadtatva az ötlettől. A férfi azonban nem tett le a termékei továbbfejlesztéséről és immár a Hanson Robotics egykori munkatársai is segítik a munkájában."A mesterséges intelligenciával talán elérhető lesz az az illúzió, hogy a guminőnek valóban tetszik valami. Ez egy nagyon meghatározó tapasztalat lenne" - közölte a művész. McMullen úgy vélte, hogy a mesterséges intelligencia integrálásánál a legnagyobb veszélyt az jelentheti, hogy egy guminő egyszerűen túl buta lehet, ami által elveszhet az illúzió. Denise mellett már elkészült egy másik modell, Harmony prototípusa is, amelynek mozgathatók a szemei, az ajkai és a nyelve is. Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, vannak viszont műszaki problémák, például a Bluetooth-modul rendszeresen kikapcsol. A hibák kiküszöbölése még több évet igénybe vehet, ezért is mondta azt a művész, hogy az első mesterséges intelligenciával ellátott termékei csak 2017-ben jelenhetnek meg.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
18
  Élőben követhető a Föld körüli űrszemét
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
Egy új weboldal a meglévő adatokat jeleníti meg vizuális módon, benépesítve bolygónk környékét.
Egy érdekes portál kezdte meg működését nemrég a világhálón, mégpedig azzal az elsődleges céllal, hogy jobb képet nyújtson az emberek számára a körülöttünk keringő űrszemét elhelyezkedéséről, bolygónk közvetlen környékének teleszórásáról. A hobbiként is felfogható oldal hivatalos adatokra támaszkodik, ám új formában jeleníti meg azokat.


A NASA Orbital Debris Program Office hivatalos oldala szerint jelenleg a Föld közvetlen környékén mintegy félmillió kisebb, 1 és 10 centiméter közötti átmérőjű objektum található, ezeket további 21 ezer méretesebb, 10 centiméternél nagyobb darab egészíti ki. Ez az elmúlt évtizedekben lefolytatott űrprogramok és egyéb projektek eredménye, és bár ezen űrszemét pontos elhelyezkedése, az egyes objektumok nyomon követése eddig is többé-kevésbé megoldott volt, érdekes módon nem nagyon próbálkoztak az adatok vizuális megjelenítésével - ezt igyekszik pótolni egy amerikai mérnökhallgató, aki szabadidejében, alig egy hónap alatt dobta össze a portált.

A nemes egyszerűséggel Stuff in Space névre keresztelt oldalon az amerikai védelmi minisztérium SpaceTrack lapján elérhető hivatalos adatokra támaszkodva jelenik meg az űrszemét, mégpedig valós időben, három kategóriára bontva. Pirossal jelölik a műholdakat, szürkével a szemetet, kékkel pedig a rakéták fellövése után visszamaradt komponenseket. Külön kiválaszthatjuk az előre meghatározott csoportokat, így megjeleníthetők az amerikai GPS, illetve az orosz GLONASS rendszer műholdjai, emellett azonban név alapján is keresgélhetünk az adatbázisban.

Az oldal forráskódja a Github portálon elérhető, így a munka mások által is kibővíthető, tovább optimalizálható.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Lézerrel iktatnák ki az űrszemetet Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák