+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
22
  Végső teszt előtt a chemtrail összeseküvés-elmélet
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Számtalan összeesküvés elmélet kering a világban. A NASA meghamisította a Holdra szállást, a maja naptár szerint 2012-ben eljött a világvége, 2003-ban a rejtélyes Nibiru bolygónak el kellett volna pusztítania a földi életet, és még sorolhatnánk - a lényeg, hogy többségük eleve rendkívül távol áll a valóságtól.

Phil Plait, aki foglalkozását tekintve csillagász és több blogot is vezet a tudományos és áltudományos témákról, úgy gondolta ideje utána nézni a chemtrail témának, igen nagy táborral rendelkezik ugyanis az az elképzelés, miszerint a kormányok repülőgépekről tudatmódosító kemikáliákkal árasztják el a lakosságot, vagy éppen az időjárást befolyásolják ezzel a módszerrel.

A repülőgépek kondenzcsíkjai valójában csak a vízpára kondenzációjának eredményei. Hogyan lehet ebből összeesküvés elméletet gyártani?

Az elmélet 1996-ban kapott szárnyra, amikor az a vád érte az Egyesült Államok Légierejét, hogy szándékosan rejtélyes anyagokat juttat a levegőbe, szokatlan légköri jelenségek kíséretében. További spekulációra adott okot a "Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025" c. kutatás, amely a chemtrail-elmélet szószólói olvasatában bizonyíték, hogy az Egyesült Államok katonasága képes befolyásolni az időjárást.

A tanulmány valójában egy fiktív forgatókönyvön alapul, a dokumentum sehol nem említi meg, hogy a polgári lakosság ellen bevetnének ilyen fegyvereket, és az is kiderül belőle, hogy jelenleg semmi ilyesmi nincs gyakorlatba ültetve.

Az alternatív elképzelés első hirdetői között van William Thomas tényfeltáró újságíró, aki szerint a permetezésben nemcsak katonai gépek, hanem a polgári utasszállítók is részt vesznek. Toni Thayer, a Blue Skies International ügyvezető igazgatója úgy véli, a permetezés mögött az úgynevezett Új Világrend, egy háttérből irányító szűk elit áll.

A Kalifornia Egyetem és a Carnegie Intézet tudósai összefogva elkezdték kutatni a témát. Céljuk nem az összeesküvés elméletgyártók meggyőzése, sokkal inkább egy szilárd tudományos forrásanyag összeállítása volt, ami segít a közvélemény informálásában.

A kutatók több száz kondenzcsík szakértőt, valamint légköri lerakódást, vagyis a különböző vegyi anyagok levegőből talajba jutását tanulmányozó szakembert kérdeztek meg a különböző chemtrail-oldalakon elérhető bizonyítékokról, többségükben repülőgépek kondenzcsíkjairól készült felvételekről, valamint víz- és talajminták elemzéseiről.Összesen 77 tudós jelzett vissza, az eredmény pedig nem hozott szinte semmi meglepőt. 76 tudós nem talált semmilyen bizonyítékot egy nagymérvű titkos légköri programra, a chemtrail-oldalakon található képek csak egyszerű kondenzcsíkok. Most mindenki azt kérdi, mi van azzal az eggyel, aki nem értett egyet a többiekkel? Az ő kutatásából az derült ki, hogy egy távoli területen "magas légköri bárium szintet észlelt, szokványosan alacsony bárium szinttel a talajban”. Más szavakkal a szóban forgó tudós nem zárta ki egy nagymérvű titkos légköri program lehetőségét, ami nem egyenlő azzal, hogy valós dologról lenne szó, a szokatlanul magas bárium szint ugyanis messze nem támasztja alá az összeesküvés elméleteket.

A kutatás kifejezetten érdekes, sokkal több egy egyszerű tagadásnál - érdemes elolvasni. A szerzők hangsúlyozzák, tanulmányuk nem fogja megingatni az összeesküvés elméleteket. A kiagyalók minden elméletükkel szemben felhozott bizonyítékot az összeesküvés álcázásaként értékelnek. A közvélemény józanságát azonban erősíthetik.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
20
  Oxigén lehet egy távoli kőzetbolygó légkörében
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Nem kizárt, hogy oxigén lehet egy tőlünk 39 fényévre található kőzetbolygón – állítja egy új tanulmány.
Tavaly érkezett a hír a GJ 1132b nevű bolygó felfedezéséről, amely Földünktől – csillagászati mértékkel mérve – nem túl messze, mindössze 39 fényévre található. Bár felszínén 230 Celsius fok körüli forróság uralkodik, nem kizárt, hogy van légköre, kérdés, milyen.


Laura Schaefer, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa egy modell segítségével azt vizsgálta, mi történt volna akkor, ha a GJ 1132b atmoszférája kezdetben vízgőzben gazdag lett volna, írja a Science Daily tudományos hírportál.
Oxigén lehet, élet nem valószínű
Mivel a bolygó a vörös törpecsillagához igencsak közel (2,3 millió kilométerre) kering, az ultraibolya sugárzás a vízmolekulákat hidrogén és oxigén atomokra bontja, amelyek az űrbe távozhatnak. A hidrogén ugyanakkor könnyebb az oxigénnél, így egyszerűbben elszökik, mint nehezebb társa.

A hűvösebb bolygókon az oxigén a lakhatóság egyik jele lehet, a GJ 1132b-hez hasonló planéták esetében azonban teljesen más a helyzet.

„Ez lehet az első olyan Naprendszeren kívüli kőzetbolygó, amin oxigén jelenlétét mutathatjuk ki" – írta a kiadott sajtóközleményben Robin Wordsworth, a most publikált tanulmány társszerzője.

A vízgőz ugyanis üvegházhatású gázként viselkedik, ami csak tovább emeli az amúgy sem csekély felszíni hőmérsékletet. Ennek eredményeképpen a felszín évmilliókig olvadt maradhatott. A modell szerint a magma óceán elnyelte az oxigén nagyjából egytizedét. A megmaradt oxigén az űrbe távozott, egy része viszont a légkörben maradhatott.

Ha a modellnek igaza lesz és csakugyan maradt oxigén a GJ 1132b-n, akkor a következő generációs teleszkópok (GMT, James Webb űrtávcső) érzékelhetik és elemezhetik majd.

A Vénusz tanulmányozásában is segíthet: A kutatásban bemutatott modell segítheti a tudósokat abban, hogy megértsék, miként változott át a Vénusz a ma ismert pokoli világgá. A legújabb elméletek alapján a bolygó egykor a Földhöz hasonló égitest lehetett, felszínét részben sekély, folyékony vízből álló óceán boríthatta. Mivel a bolygó ősi óceánja elpárolgott, a vízgőzmolekulákat elbontotta az ultraibolya sugárzás, és a hidrogén elszökött az űrbe. Emellett Schaefer a modellel más, Naprendszeren kívüli bolygók esetleges légkörét is jobban meg szeretné ismerni.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
20
  Hatalmas fekete lyuk nyeli el a Földet, már nincs sok hátra!
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Ri­asztó jós­lat lá­tott nap­vi­lá­got a kö­zelgő vi­lág­vé­gé­ről! Tu­dó­sok ál­lít­ják: ga­la­xi­sunk ha­ma­ro­san ne­ki­csa­pó­dik egy másik csil­lag­rend­szer­nek, az üt­kö­zés pedig vég­ze­tes kö­vet­kez­ménnyel jár­hat...
Több­­ször ké­­szül­­tünk már a vi­­lág­­vé­­gére. Fél­­tünk az ez­­red­­for­­du­­ló­­tól, a maják jós­­la­­tá­­tól. Most a tapasztalt csillagászok rémisztő jóslata borzolja az idegeket!


Galaxisunk hamarosan nekicsapódik egy másik csillagrendszernek, az Andromedának.Bár a riasztó előrejelzés könnyen szenzációhajhász pánikkeltésnek tűnhet, a szakértők esküsznek rá, hogy az ütközés akár végzetes következményekkel is járhat.A csillagászok szerint mindkét galaxis közepén egy hatalmas fekete lyuk tátong, és ütközésüknek több csillag,
sőt, akár a nap is áldozatául eshet.

"Az Andromeda fekete lyukának tömege akár százszorosa is lehet a Napénak, így óriási káoszt okozhat, ha összeütközik a galaxisunkkal" - magyarázta a Daily Starnak Fraser Cain, az Universe Today kutatócsoport alapítója.

A szakember szerint a rémisztő jelenség csillagokat, sőt csillagrendszereket pusztíthat el, ami valódi veszélyt jelenthet Földünkre is.

forrás:/ripost/

kapcsolódó: Két fekete lyuk van a legközelebbi kvazárban Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
18
  Sötét energia az új természeti erő?
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Kaliforniai Egyetem (UCI) kutatóinak tanulmánya szerint létezhet egy eddig ismeretlen szubatomi részecske, ami az ötödik alapvető (természeti) erő létezésére utalhat. A Physical Review Letters szaklapban megjelent tanulmányhoz a Magyar Tudományos Akadémia kutatóinak munkáját is felhasználták.

„ Évtizedeken át hittük, hogy négy alapvető erő létezik: a gravitáció, az elektromágnesesség, illetve a gyenge és erős nukleáris erő. Ha a további kísérletek is megerősítik, egy ötödik alapvető erő felfedezése teljesen megváltoztathatja az univerzummal kapcsolatos ismereteinket, ami az erők egyesítéséről és a sötét erőről alkotott nézeteinkre is kihat” – mondta Jonathan Feng, a Kaliforniai Egyetem asztrofizika-professzora.

A UCI kutatói egy 2015 közepén végzett tanulmányból indultak ki. A Magyar Tudományos Akadémia atomfizikusai a sötét anyag létezését bizonyító, úgynevezett sötét fotonokat kerestek. A magyar kutatók észleltek egy radioaktív bomlási anomáliát, amiből arra következtettek, hogy létezik egy könnyű részecske, ami csupán 30-szor nehezebb egy elektronnál.

„A kísérletet végző kutatók nem jelenthették ki, hogy egy új alapvető erőt fedeztek föl. Egyszerűen csak megfigyeltek egy eseménysorozatot, ami egy új részecske létezésére utalhat, de nem világos, hogy anyagot alkotó vagy erőt hordozó részecskéről van szó” – mondta Feng.

A UCI tudósai a magyar kutatók munkája mellett más, a témában végzett kísérletek adatait is elemezték. A vizsgálati eredmények azonban nem kedveztek sem az anyagot alkotó részecske, sem a sötét foton elméletének. Ehelyett előálltak egy új elmélettel, ami az összes kutatási eredményt szintetizálja; mindez egy eddig ismeretlen, ötödik alapvető erő létezését sejteti.Az új anyag például megmagyarázhatná, mi tartja egyben az ehhez hasonló spirális galaxisokat

A kutatók szerint az új részecske egy úgynevezett protofób X bozon lehet. Míg az elektromos erő hagyományosan a protonokra és az elektronokra is hat, ez a bozon csak az elektronokkal és a neutronokkal lép kölcsönhatásba – és csak rendkívül korlátozott mértékben. „Nincs más bozon, ami ilyen jellemzőkkel bírna. Néha csak X bozonnak hívjuk, ahol az X ismeretlent jelent” – mondta Timothy Tait, a tanulmány társszerzője.

Fontos: az X bozon nem azonos az X részecskével, amitől a szakértők szintén a standard fizikai modell megdöntését várták, de nem az elméletet alátámasztó ismételt kísérletek nem hozták meg a várt eredményt.

Feng további kutatásokat sürget. Mint elmondta, a részecske nem túl nehéz; a laboratóriumok már az ötvenes-hatvanas években is biztosítani tudták az előállításához szükséges energiát. Hogy mostanáig nem észlelték, annak az az oka, hogy nagyon gyenge kölcsönhatást vált ki. Viszont, mivel a részecske igen könnyű, a világ számos kutatócsoportja a nyomába eredhet, főleg most, hogy már tudják, mit is kell keresniük.

forrás:/parahir/


kapcsolódó:Izgalomba jöttek a világ fizikusai: magyar kutatók megtalálták az 5. erőt Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
18
  Több, mint 30 fejlett civilizáció semmisült meg előttünk és most mi következünk!
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
A tizennyolcadik századig Franciaország volt a világ egyetlen szuperhatalma, de öntelté váltak, azt gondolták, hogy ők valamiféle istenek és az egész világ felett uralkodhatnak.
A francia kormány úgy szúrta a pénzt, mint a részeg matrózok. Ugyan költött valamennyit jóléti intézkedésekre is, de a legtöbb pénzt az állandó háborúskodásra és hatalmas kémhálózatára költötte és végül óriási költségvetési hiány keletkezett az egyre több és több hitelfelvétel miatt. A felvett hitelekből fizették az előző hiteleket.


Ugye ismerős?

A francia gazdaság végül 26 év alatt összeomlott a hiperinflációnak köszönhetően. Kitört a polgárháború és Franciaország azóta sem tudott újból nagyhatalmi szerephez jutni.

A történelem tele van ugyanilyen példákkal. Például az ősi Mezopotámia vagy éppen a Szovjetunió.

Azonban most nem egy ország vagy egy birodalom fog összeomlani, hanem az egész hitelfelvételre és állandó háborúskodásra épülő nyugati társadalom.

A NASA legújabb kutatása arról árulkodik, hogy a mostani civilizáció is ugyan azon az úton jár mint a korábbi elbukott társadalmak. A felemelkedést minden esetben követi a recesszió majd a hanyatlás. A kutatók szerint az összeomlás elkerülhető lenne, de a vezetők akik tehetnének ellen nem tesznek semmit a saját politikai érdekei előbbre helyezése miatt.

A NASA szerint “az összeomlás csak akkor lenne elkerülhető ha jelentős politikai változások történnének”
A mai világunk legnagyobb problémái a hatalmas adósságok, a hiányok, a fedezet nélküli pénzkiadás és az erőforrások kimerülése.

De az emberiség mindig talált kiutat a nagy válságokból. Nem az emberiség vége fog eljönni, csupán a jelen civilizáció fog összeomlani és megint felépül egy új világ a régi romjain.

forrás:/ polusonline/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
16
  Elkészült a világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsöve
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A 30 futballpálya méretű tányér utolsó háromszögletű darabjának a helyére illesztése vasárnap egy órán át tartott. A délnyugat-kínai Kujcsou tartomány Pingtang megyéjéhez tartozó karsztvölgyben mintegy 300 ember figyelte a történéseket. Hivatalosan szeptembertől kezdődik az éles próbája az 500 méter átmérőjű Aperture Spherical Telescope (FAST) néven emlegetett rádiótávcsőnek. A világűr, a Földön kívüli civilizációk esetleges nyomainak kezdeti kutatását a szakemberek a tervek szerint csak 2-3 év múlva kezdik meg itt.

Méreteit és teljesítményét tekintve a FAST felülmúlja az eddig legnagyobb, 305 méter átmérőjű parabolatükörrel rendelkező Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium rádiótávcsövét, és tízszer olyan érzékeny lesz, mint a Bonn melletti, német-belga határ közelében elhelyezkedő, két síkban szabadon forgatható tükrű rádiótávcső. Az építtető, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Országos Csillagászati Megfigyelőközpont helyettes vezetője, Csang Hsziao-nien szerint a távcső a következő 10-20 évben megtarthatja világelsőségét. A kínai médiában azt is kiemelik, hogy technológiájának és anyagainak túlnyomó része hazai fejlesztésű, illetve gyártású. Hét vevőberendezéséből 5 kínai, a másik kettő elkészítésében a kínaiak mellett ausztrál és amerikai intézetek közreműködtek.

Kínában 4450 panelből elkészült a világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsöve

A kínai szakemberek már most jelezték, hogy nyitott műhelynek szánják, szívesen látják majd a világ különböző részéből érkező szakembereket. Távösszeköttetéssel is lehet majd vele dolgozni, akár a több mint kétezer kilométerre lévő kínai fővárosból. Szakértők szerint az új, nagy gyűjtőfelületű távcső nagyban fokozhatja majd a kínai űrkutatás hatékonyságát, mivel gyengébb, illetve nagyobb távolságból érkező rádióhullámok észlelésére lesznek képesek.Elmondásuk szerint a helyszín rendkívül különleges, csendes. Amikor a zöldellő dombok ölelésében felfedezték, már sejtették, hogy ez a Kujjang várostól 150 kilométerre délre fekvő katlan ad majd otthont a rádióteleszkópnak. Akkoriban 12 család 65 tagja lakott a környéken. Öt kilométeres körzetben nincsenek lakott települések, a legközelebbi megyeszékhely 25 kilométerre fekszik. Az 1,2 milliárd jüanos (51,2 milliárd forint) projektet 2011-ben kezdték.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
16
  Azzal hívta a rendőröket, hogy megerőszakolta egy Pokémon
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Moszkva - Nem kellett sok idő hozzá, hogy a Pokémon Go őrület konkrétan mentális összeomlást okozzon bizonyos, arra fogékony személyeknél.

A Daily Mail információja szerint egy orosz nő azzal hívta fel a rendőrséget, hogy egy gigászi Pokémon erőszakolta meg őt az éjszaka kellős közepén, a saját hálószobájában.
A lángoló farkú szörnyecske a hálószobában rontott - állítólag - a nőre

A moszkvai asszony elalvás előtt a telefonjára letöltött Pokémon Go alkalmazással játszott, a készüléket az ágya mellett, az éjjeli szekrényen hagyta. Pár órával később arra ébredt, hogy ugyanaz a zsebszörnyecske, akit este hajkurászott, most rajta tehénkedik, és nagy erőkkel erőszakolja, ám mikor kiugrott az ágyból, a lény eltűnt.

Azonnal felkeltette a férjét, aki nem hitt neki, és azt javasolta, forduljon orvoshoz. A nő azonban inkább a rendőröket hívta, akik fura mód szintén nem adtak túl sok hitelt a szavainak.

Márpedig a nő meg van győződve róla, hogy őt igenis Charmander abúzálta az éjjel, miután kibújt a telefonból, ugye...

A moszkvai történetet komolyan venni nem kell, jó lesz azonban odafigyelni a játék nyomán statisztikailag is megszaporodott elmebetegségekre. Videóval igazolt tény, hogy egy Elihudi Urassa nevű Twitter felhasználó átfestette a kutyáját Pikachu-vá, amely miatt a brit állatvédő szervezetek aggodalmukat fejezték ki.

Az sem kacsa, hogy nem sokkal a játék indulása után japánban már akkora volt a téboly, hogy egy éjszaka több mint háromezer Pokémon vadász rajzott ki a nagoyai Tsuruma Parkba, ahol többen látni vélték Mewtwo-t, a misztikus szörnylényt.A videó inditásához: Katt ide!

A kedvencünk azonban ez a videó, amin Pikachunak öltözött emberek óriási pokélabdákkal hajigálják meg a telefon fölé görnyedő, Pokémonokra vadászó szerencsétleneket. Ez eddig a csúcs!

forrás:/blikk/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
13
  Furcsa azonosítatlan objektum a Neptunuszon túl
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Titokzatos objektumot fedeztek fel a Naprendszer külső régiójában. Egyelőre semmi érdemlegeset nem tudnak róla mondani a szakemberek. A Neptunuszon túli objektumot – melyet a Pan-STARRS égboltfelmérési program keretében fedeztek fel - Nikunak keresztelték el a szakemberek.Rengeteg kisebb égitestet ismernek a tudósok a Naprendszer e részén, az újonnan felfedezett objektum viselkedése azonban furcsának hat, olvasható a Science Alert weboldalán.

Miért furcsa?
A Naprendszer égitesteinek nagy része egy sík közelében, ugyanabban az irányban kering. A Niku pályasíkja azonban 110 fokos szöget zár be a Naprendszer síkjával. Még érdekesebbé teszi a titokzatos égitestet, hogy retrográd a mozgása, vagyis a Naprendszerben lévő legtöbb égitest mozgásával ellentétes irányba kering.Találtak már olyan Neptunuszon túli objektumot, amelynek szintén retrográd keringése van, de a Niku furcsa pályasíkját nézve a kutatók szerint egyértelművé válik, hogy valami nagyon nincs rendben az újonnan felfedezett objektummal.

Egyelőre nincsen rá magyarázat
Az objektum nagyon halovány – 160 ezerszer halványabb a Neptunusznál – ami arra enged következtetni, hogy a Niku nagyon kicsi, mindössze 200 kilométer átmérőjű égitest lehet, írják a New Scientist magazinban.

Hogy az égitest furcsaságait mi okozza, egyelőre nem tudni, a szakértők szerint valaminek a gravitációs ereje befolyásolhatja a mozgását, de az is elképzelhető, hogy korábban egy másik objektummal ütközhetett.
A kutatást jelen pillanatban még nem publikálták szaklapban, az eredmények további megerősítésre várnak, az előzetes tanulmányhoz: Katt ide!

forrás;/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
13
  Magyarországon tilos szélerőművet építeni
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Az egész világon napról napra gombamód szaporodnak a nap- és szélerőművek, de ez nem igaz Magyarországra. Hazánkban nem lehetséges szélerőművet telepíteni. Miért van ez? Azért, mert a kormány elkötelezte magát a világ legveszélyesebb áramtermelésére, az atomerőműre!

Magyarországon 176, Romániában 1000, Lengyelországban 2000 darab szélerőmű van, míg hazánkban 4 év alatt egyetlen egyet sem építettek, addig az utóbbi két országban többszörösére nőtt a szélerőművek száma.

Szélenergiával, szélerőművekkel, állami támogatás nélkül, mai árfolyamon 8-9 forintból lehet egy Kw elektromos energiát előállítani. Atomenergiával, gigantikus állami és külföldi segítséggel 28-30 forintba kerül egy Kw áram előállítása.
Tehát ma 3x többe kerül az atomerőműben termelt áram, mint a szélerőműben megújuló energiából előállított villamos energia. Megdöbbentő pazarlás, ami ezen a téren tapasztalható hazánkban.

2006 óta nem adtak engedélyt egyetlen szélenergia projektre sem Magyarországon és 2011 óta nem is adtak át ilyen létesítményt.

Magyarországon a saját üzleti kockázatára bármilyen magánszemély vagy cég energiatermelő létesítményt építhet, de ez alól van egy kivétel, az a szélerőmű!
A szélerőmű építéshez hazánkban kormányzati engedély kell!!!
Minden normális külföldi országban egyre jobban terjednek a szélerőművek, hiszen biztonságosak és egy komoly szélerőmű 1 milliárd forintból elkészíthető és évente 100 millió forint profitot hoz, tehát 10 év alatt megtérül.
Nincs szükség állami pénzekre, mert rengeteg cég örömmel fektetne be egy ilyen kedvező beruházásba.

Romániában a paksi atomerőmű teljesítményéhez hasonló szélenergia áramtermelés folyik. Arról nem is beszélve, hogy a 2020-ra megszabott minimál értéket már most elérte Románia!

Hazánkban egyelőre 330 MW áramot termelünk szél energiával. Ez az áramfelhasználásunk 5%-a és a paksi energiatermelés egyötöde! Megdöbbentő tény, hogy 2020-ig a maradék 5 évben 750 MW teljesítményt kellene Magyarországnak elérnie. Ez szinte 100%, hogy lehetetlen kategória, hiszen két évtized alatt ennek a felét sem értük el.

Magyarországon összesen 176 darab szélerőmű termel jelenleg áramot. Az igazi érdekesség, hogy ha egy szélerőmű nem annyi áramot termel, mint ami a tervek között szerepel, akkor a Magyar Kormány akár százezres bírságokat is kiszabhat havi szinten egy – egy erőműre. Ez vicc kategória, de inkább nevezhetnénk siralmasnak is, hiszen azt büntetik meg, aki biztonságos zöld áramot szeretne termelni.

Van olyan eset is, hogy kiadtak korábban egy engedélyt szélerőmű építésre, de több állami szerv nem nyilatkozott időben, ezért elvették a már kiadott engedélyeket. Holott maga az állami rendszer hibázott.

veszélyes atomSajnálattal kell tapasztalni, hogy Magyarország a legelmaradottabb Eu-s tagállam a megújuló energiák hasznosítása terén és aki ebben jeleskedni szeretne és pénzt befektetni, azt ellehetetlenítik. Érdekes módon 2007-óta van stop a szélenergia hasznosításban, pont azóta, hogy Gyurcsány, majd később Orbán kezdett el a paksi atomerőmű ügyében szorgoskodni az oroszokkal.

forrás:/kp.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
11
  Hullócsillagözönnel jönnek a Perseidák
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Ez év augusztusában különösen érdemes felpillantani az éjszakai égboltra. 12-én hajnalban lesz a Perseidák maximuma, amikor a megszokottól eltérően egy óra alatt nem 50-80, hanem akár 150-200 „hullócsillagot” lehet majd látni, ha az időjárás is kedvező lesz. Az első Perseidák általában már július közepe körül feltűnnek (ekkor még csak egy-egyet észlelhetünk), és augusztus 24-ig láthatók. A legnagyobb meteorzáporra idén augusztus 11-ről 12-ére virradóra számíthatunk, éjfél és hajnali 4 között.

A NASA meteorszakértője, Bill Cooke szerint 2016 kiemelkedő év a Perseidák észlelhetőségének szempontjából, akár kétszer annyi „hullócsillagot” is láthatunk, mint általában, amire 2009 óta most először van példa – írja a space.com. Ez a szám más években maximum 80, idén viszont a 150-et, sőt, a 200-at is elérheti. Az alkalmat már csak azért is érdemes kihasználni, mert a Magyar Csillagászati Egyesület szerint a következő években nem lesz esély ilyen mértékű Perseida-aktivitásra, a Geminidák maximuma pedig 2016-ban teliholdra esik.


Ezért sűrűbb idén a meteorzápor

A Perseidákat akkor látjuk, amikor a 109P/Switft-Tuttle üstökösből kiszakadt törmelékfelhő apró porszemei a Föld légkörébe csapódnak. A Naprendszer óriásbolygói, főként a Jupiter gravitációs hatása befolyásolja a törmelékmező pályáját, illetve a Földtől való távolságát is – idén a Jupiter a mi egünkre hajtja a meteorözönt.

Érdekes belegondolni, hogy a híres meteorrajt már majdnem kétezer éve csodálja az emberiség: ismereteink szerint Kr. u. 36-ban Kínában figyelték meg először. A Perseidákat „Szent Lőrinc könnyeiként” is emlegetik a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt szent nyomán, akinek utolsó mondata így hangzott: „Az én éjszakám nem ismer sötétséget, és minden ragyogó fényben úszik!” – mintha csak a hullócsillagok által sűrűn megvilágított égboltra célzott volna.

A Perseidák egyébként a Perseus csillagképről kapták a nevüket, az egyes rajtagok pályája visszafelé meghosszabbítva ugyanis ebben a konstellációban találkozik. A görög mitológia szerint Zeusz aranyeső képében ejtette teherbe Danaét, így született meg Perszeusz, a meteorzápor pedig ennek emlékét őrzi.

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb élményben legyen részed, érdemes városon kívül eső, kevésbé fényszennyezett helyszínt választanod a megfigyeléshez. A legjobb, ha lehetőséged van olyan helyen letelepedni, ahol körpanoráma tárul a szemed elé.

Ne a fejed feletti pontot bámuld: érdemes félúton a zenit és a horizont közé tekinteni, kb. 45 fokban. A meteorokat bármelyik irányban felfedezheted, bár a tapasztalatok alapján az északi és a déli égtájak felé több „hullócsillagot” láthatsz. Megéri türelmesnek lenni: lehet, hogy egy ideig semmi sem történik, aztán ugyanabban a percben három-négy Perseida szeli át az eget. Távcsőre nincs szükséged.

forrás:/turistamagazin/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák