+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
21
  22 hónap után tért vissza
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

Az Amerikai Légierő titkos feladatot végző X-37B mini-űrrepülője landolt Kaliforniában.
A Boeing által épített X-37B a Vandenberg Légitámaszpont kifutópályájára tért vissza október 17-én, magyar idő szerint 18:24-kor. A konkrét időpontot nem hozták előre nyilvánosságra, csak azt, hogy a landolás valamikor ezen a héten várható. Ez a mostani a típus harmadik repülése volt, 675 napig tartott.
Az Amerikai Légierő (U.S. Air Force, USAF) azt sem közölte eddig – és bizonyára a közeljövőben sem fogja –, hogy miféle feladatokat látott el a világűrben az Atlas-5 típusú rakétával indított, de a légkörön át automatizált módon, siklórepüléssel visszatérő űreszköz.


Elemzők szerint a fedélzetén végzett technológiai kísérletek során új generációs, optikai és rádiós kémkedésre alkalmas berendezéseket próbálhattak ki, esetleg kis műholda(ka)t helyezhettek önálló pályára, netán a jövő katonai műholdjaihoz tervezett anyagokat tesztelhettek. Az X-37B programjának költségeiről sem tudni biztosat.

Az X-37B harmadik tesztrepülése (Orbital Test Vehicle-3, OTV-3) még 2012. december 11-én indult, és az előző kettőnél lényegesen tovább tartott.
A mini-űrrepülőgép ugyanezen példánya 2010-ben már járt a világűrben, 224 napot töltve ott. Egy másik példány a második repülés alkalmával már jóval később, a startja után 469 nap elteltével tért csak vissza.

(Fantáziakép: NASA / MSFC)

A mostani küldetés egyik feltehető célja volt, hogy tovább feszegessék a kereteket, és ellenőrizzék, hogy az újra felhasználható űrjármű mennyi időn át vethető be egyhuzamban. A start idején annyit közöltek, hogy a pályán tervezett idő 270 nap körüli – ezt jócskán túlszárnyalták.

Bár az X-37B pályájáról sem közölnek pontos információt, gyakorlott amatőr műholdmegfigyelők észlelték, hogy a közelmúltban az űreszköz pályamagasságát 275 km-re csökkentették. Hasonló manőverek voltak a landolás előjelei az első két repülés vége felé is. Az előző két, OTV-1 és OTV-2 küldetéssel ellentétben a 22 hónapos repülés idő alatt lényegében változatlan pályán keringett az X-37B, és csak idén tavasz tájékán kezdték fokozatosan csökkenteni a pályájának magasságát.Rövid videó az X-37B pénteki landolásáról. (USAF)

A közelmúlt híre volt, hogy a Boeing a forgalomból kivont – az X-37B-hez képest mintegy négyszer nagyobb méretű – amerikai űrrepülőgépek felhagyott hangárait várhatóan decemberig átalakítja a floridai Kennedy Űrközpontban. Így megnyílik a lehetőség az X-37B-vel kapcsolatos tevékenységek áthelyezésére. Mivel a startok a szomszédos Cape Canaveralről történnek, egy helyre kerülhet az indítás és a visszaérkezés, illetve a következő repülésre való felkészítési munkák is. Az X-37B program negyedik repülésére 2015-ben számíthatunk.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
21
  Beszéljünk a szexről
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
szerző: Horváth Gabriella Tek Kineziológus

Bár ugye csinálni ezerszer jobb! Már annak, aki élvezi. Mert bizony, aki nem, az épp hideglelést kap tőle. Sokszor említettem a szexualitás fontosságát a kapcsolatok sarkköveként, mert ez tényleg így is van. Egy párkapcsolat nem működik jó, rendszeres, élvezetes szexualitás nélkül. A nők nagy része a szexet fegyverként használják a párjukkal szemben. Ha valamit el szeretnének érni, megadják, ha büntetnek, akkor elveszik. Hölgyeim! Ej!!

Sokkal, de sokkal több kárt okoz ez, mint átmeneti mosolyszünet a kapcsolatban.
Ahogy korábban is írtam, egy nő szexuális étvágyának csökkenése az alábbiakban keresendő:
- soha nem volt jó a partnerével az együttlét, így nem kívánja,
- soha nem volt jó senkivel a szexualitás, így önmagában az együttlét igényét is megtagadja magában,
- a nőnek kell az érzelem a kapcsolódáshoz. Ha nincs szex, a legbiztosabb jele annak, hogy a nő már nem szereti a férfit,
- nem meri elmondani igényeit, ezért nem élvezi az együttléteket,
- nem is ismeri a saját testét, nem tudja, mire vágyik, ezért a vágy iránti igény is elmarad,
- vannak átmeneti periódusok: terhesség, szülés, stresszesebb időszakok. Előfordul. De ha ez jobban elhúzódik, mint 3 hónap, én szakembert javaslok, az ok kiderítésére.

Az nagyon ritka, de bizony előfordul, hogy a férj nem kívánja a szexualitást. Itt komoly személyiség, önbizalom, önértékelési problémák vannak, illetve megfigyelhető a férfiak „elnőiesedése” és elkényelmesedése is. Az a férfi, akinek a nyugalom, a fekvés, az alvás fontosabb, mint egy jó numera, hát, ő már nem igazán a férfi kategóriába sorolható. De persze minden orvosolható!

A szex a gyönyör, az önátadás, a szárnyalás kapuja. Nem csak a szimpla megvolt, és lépjünk túl a pillanatnyi élvezeten aktusról beszélek. A szexnek íve, formája, üteme és lelki öröme van. A közeledés mámorítóan izgató, felfokozó vágya, ami apró érintésekkel még elviselhetetlenebb igénnyel töri az utat magának. Amikor érzed, hogy minden érintés égeti a bőröd, és tudod, hogy hajtana a vágy tovább, de élvezni akarod még a „beteljesületlenség” mámorító illatát.

Aztán nem bírva már a késztetéssel találkozik a két test. Elég csupán megérinteni a másikat, vagy forró csókokat váltani, és máris érzitek, hogy beindul a kundallini áramlása testetekben, követelve magának a folytatást.

És végül a találkozás örömteli egyesülése. Amikor eltűnnek a határok, és a két aura, a két test összeolvad. Amikor a felfokozott testi, lelki, és egyben szellemi kíváncsiság bizonyosságot kap, és megélitek az együtt, a boldog találkozás örömét.

Ki ne akarná azt, hogy ebben a boldogságban ússzon. Szerintem a kiváló együttléthez érzelmi kötődés is kell. De ez az én szakmai véleményem csak. Természetesen a test a testnek örömet adó, szimpla együttlétek is boldogítók. Mert a test megkapja, amire vágyott. De amikor a két lélek vezeti egymáshoz a két testet, akkor olyan minőségbe fordul át a szimpla közösülés, ami a teljesség élményét adja meg az egymást szerető párnak.

Itt nincsenek tabuk. Hogy mondhatna bármelyik partner nemet a társa igényeire. Bármit kíván, megteszi neki, hogy örömet okozzon. Fontosabb számára a másik öröme, mint a saját félelmei, esetleges gátlásai. De amikor érzelmi kötődésről van szó, ezek fel sem merülnek, mert olyan természetességgel élik meg az együttlétet, hogy tényleg nem lehet eldönteni, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás.

A kapcsolatok elengedhetetlen alappillére a szexualitás. Az együtt megélt öröm.

Ha gátlásaid vannak, nem tudod önmagad átadni, ne adj isten, nem élvezed a szexet, akkor ott probléma van.

Ott (ha egyedül nem tudod megtalálni az okot), javaslom szakember felkeresését, mert ezeket a problémákat lelki okok okozzák. Ezek lehetnek gyerekkori, de akár felnőttkori csalódások, traumák is

forrás:/lelekhang/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
21
  Az ebolával együtt terjednek az összeesküvés elméletek
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
Az ebola eljutása Nyugat-Afrikából Texas külvárosába nem csak a járvány, de az összeesküvés elméletek terjedését is előrevetíti.
Az elméletek szeptemberben kezdtek terjedni, amikor egy libériai napilap cikkében azt állította, a vírus nem az, aminek látszik. Nem egészségügyi katasztrófa, hanem egy amerikai biológiai fegyver, ami a túlnépesedés problémáját hivatott megoldani. Nem sokkal ezután az interneten jelentek meg olyan bejegyzések, melyekben az USA szövetségi Járványügyi Hivatalát (CDC) vádolják a vírus kifejlesztésével, illetve azzal, hogy hasznot húz egy új vakcinából, amit a gyógyszeriparral közösen fejlesztettek ki. Szóba került még az Új Világrend, a klasszikus összeesküvési mumus, az árnyékkormányok a politikai elit segítségével egy globalista összeesküvéssel létrehozandó, az egész világ felett uralkodó, tekintélyelvű világkormány, amely a jelenlegi nemzetállamok helyébe lépne.


Bár az elméletek többsége megrekedt az internet peremvidékén, néhány makacs eset beszivárgott a főáramba. Az elmúlt hetekben Obama elnök afrikai segélyakcióit kérdőjelezték meg, az amerikai életek kockáztatásának nevezve az intézkedéseket, melyeket a rabszolgasággal és gyarmatosítással kapcsolatos bűntudatnak tulajdonítanak. Néhány napja Chris Brown hip-hop sztár a Twitteren közölte 13 millió követőjével: "Nem tudom... de azt hiszem az ebola járvány a népességkontrol egy formája".

Az összeesküvés elméletek mindig együtt mozogtak a hírekkel, ködös magyarázatokat adva az aggasztó vagy zavaros eseményekre. Bár jellemzően figyelmen kívül hagyjuk, mint az ostobaság és a valótlanság kártékony elegyét, sokszor a társadalmi aggályokat visszatükröződéseként kell értékelni azokat.

"Nem kell igaznak lenniük az összeesküvés elméleteknek ahhoz, hogy elmondjon rólunk valamit" - mondta Michael Barkun, a Syracuse Egyetem politikai tudományok professzora, aki könyvet is írt a témában. "Nem a hitelességük, hanem a félelmek kifejezésre juttatása miatt érdekes számunkra"

Az a nézet, mely szerint az egészségügyi hatóságok összefogtak a gyógyszeriparral - először az ebola terjesztése, majd a gyógyítása érdekében - mindezt a busás profit fényében, leginkább egy B-kategóriás mozira hajaz, ugyanakkor megragadja az amerikai egészségügyi rendszer egyik egyedi aspektusát, ismeri el Mark Fenster, a Florida Egyetem jogi karának professzora is. "Az az igazság, hogy függünk a magán vállalatoktól a gyógyszereink kifejlesztésében és előállításában" - nyilatkozott a New York Times-nak. "Bár nem szeretünk szembesülni ezzel a ténnyel, nem olyan bonyolult, vagy paranoid következtetés, hogy a magán vállalkozások saját érdekei szerint cselekszenek"

Az sem meglepő, hogy felerősödtek a populista és kormányellenes elméletek, az emberek bizalma az Obama-kormányzatban ugyanis soha nem volt a mostaninál alacsonyabb, sokan tehetetlennek tekintik a jelenlegi vezetést a titkos elit ármánykodásaival szemben. Innen viszonylag egyszerű eljutni ahhoz az elmélethez, mely szerint a Hadügy Minisztérium hozta létre az ebolát egy katonai laboratóriumban, hogy egyfajta „Malthusianista”, a túlnépesedés problémáját megoldó eszközként a világra szabadítsák. "A tehetetlenek elleni összeesküvések általában hatékonyak, mert a tömegek gyakran éreznek így" - mondta James F. Broderick a New Jersey Városi Egyetem professzora. "Azt az elméletet tükrözik és erősítik, hogy az egyszerű állampolgár a kormányzat áldozata"

A vírusok jó ideje adnak táptalajt az összeesküvés elméletek gyártóinak, Már a középkori Spanyolországban Toledo városának zsidó vezetőit is a fekete halál terjesztésével vádolták, legutóbb az AIDS került ebbe a kontextusba. Az ebola ugyancsak egy csendes gyilkos, ami észrevétlenül jut be a szervezetbe és heteken keresztül lappang, eredete bizonytalan, a következményei borzalmasak, ezáltal klasszikus összeesküvés elmélet gerjesztő. "A kórokozók különösen alkalmasak az összeesküvésekhez, mivel láthatatlanok és láthatatlanul terjednek" - mondta Barkun professzor. "Érzékszerveink nem tudják megmondani, hogyan terjed pontosan a veszély. Ekkor jönnek az elméletek, melyek misztifikálnak és rettegéssel töltenek el"Sok összeesküvés elmélet gyártó büszke magára, hogy belső információkkal rendelkezik, az ebola esetében ezek az állítólagos információk, vagy dezinformációk a kormány szerepéről, pontosan a bizalmat bomlasztják, amire Obama kabintejének a legnagyobb szüksége lenne. "Ha mindez csak egyszerű szóbeszéd lenne, az nem okozna különösebb károkat" - tette hozzá Broderick professzor. "A CDC-t a közvélemény szemében az Új Világrend, vagy a nagyvállalatok bábjaként feltüntetni azonban egyértelműen veszélyes állítás"

Több tudós is értékesnek tartja az összeesküvés elméleteket, mert azok lehetőséget adnak kiereszteni és hangot adni rejtett félelmeinknek. "Úgy tekintek ezekre, mint a világ keretbe foglalására, narratívájára" - összegzett Fenster professzor. "És ez nem szükségszerűen rossz. Az összeesküvés elmélet a történetmesélés, az önkifejezés egyik módja az amerikai diskurzusban"

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
21
  Még életünkben helyet cserél az északi és a déli pólus?
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
szerző: Szilágyi Szabolcs

Előttem van dél, hátam mögött észak..?
Korántsem olyan nyugodt a Föld mágneses tere, mint amilyennek tűnik. Pár százezer évenként felcserélődnek a pólusok, a következő váltás már a nyakunkon van. És akár rekord gyorsan végbe is mehet.


Kozmikus léptékkel nézve a Föld mágneses tere ide-oda váltakozik; azt a pontot, amit most északinak ismerünk, korábban többször is délinek mutatták volna a mai iránytűk. Az úgynevezett geomágneses fordulat korábbi történeteit vulkanikus kőzetek őrzik az utókor számára - amikor ugyanis lehűltek és megszilárdultak, akkor az éppen aktuális mágneses erővonalak irányát is rögzítették magukban.

Ezek szerint átlagosan 450 ezer évenként felcserélődnek a Föld pólusai. A legutóbbi ilyen változás viszont már mintegy 768 ezer éve történt, így - leszámítva azt a 40 ezer évvel ezelőtti póluscserét, mely szinte azonnal újra bekövetkezett - nagyon hosszú idő telt el az utolsó hasonló esemény óta.

Az emberiség írott történetében viszont még nem fordult elő ilyen, így, ha hamarosan részeseivé válunk, akkor egyben mi leszünk az első modernkori emberek, akik átélik a jelenséget. A nagy kérdés persze az, hogy mennyire drámaian, milyen gyorsan megy végbe ez a póluscsere. Jelenleg a legtöbb becslés ezer, tízezer évesre becsüli a folyamatot, azaz emberi szemmel nézve meglehetősen lassan történik meg.

Van azonban ellenvélemény is - a legújabb a Berkeley egyik végzős diákjáé, Courtney Sprainé, illetve professzoráé, Paul Renne-é -, eszerint a pólusok felcserélődése ennél sokkal radikálisabb tempóban zajlik le, akár kevesebb mint egy évszázad alatt véget is érhet.

Ezt a fenti kutatópáros a Rómától keletre található Suilmona-medencében lelt bizonyítékokra alapozva jelentette ki. Az itt aktív vulkánok, mind a Sabatini vagy a Vezúv, olyan gyakran törnek ki, hogy a jelenséget igen precízen dokumentálják, a mágneses mező változása könnyen nyomon követhető az általuk szétterített üledékben.

Argonizotópos kormeghatározással Sprain és Renne a korábbiakhoz képest jóval pontosabban meg tudta határozni a hamurétegek korát.

Mi következik ebből? Az semmiképp, hogy hamarosan pár évtized alatt észak lesz dél és dél lesz észak. Az viszont igen, hogy történt már olyan eset a Föld múltjában, amikor ez a jelenség igen gyorsan, kevesebb mint 100 év alatt végbement. Nem kizárt tehát, hogy a következő pólusváltás is ilyen tempóval zajlik majd, de persze az is előfordulhat, hogy jóval lassabban történik meg.

Az utolsó jelentős póluscserét megelőző 6 ezer évben egyébként a kutatócsapat jelentős instabilitást figyelt meg bolygónk mágneses erőterében. Annak fényében, hogy a Föld mágneses tere jelenleg gyengül, és ez felgyorsítja az irányváltozást, könnyen előfordulhat, hogy mi is egy ilyen időszakban élünk. Ahogy azonban azt nem lehet tudni, mi idézi elő a pólusok helycseréjét, azt sem mondhatjuk biztosra, hogy hamarosan bekövetkezik.

forrás:/ma.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
21
  Egy nemesfém táplálja Homérosz öröktüzeit
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
Törökország déli részén soha ki nem alvó tüzek égnek. A lángok évezredek óta jelen vannak, egykor a tengerészek tájékozódtak segítségükkel éjszakánként, ma turistalátványosság, a tápláló metánforrás azonban mindeddig rejtély volt.
A szivárgó gáz több tucat fél méter magas lángot táplál, melyeket Yanartasnak, magyarul "lángoló kőnek" neveznek. Állítólag ezek a lángok inspirálták Homéroszt a tűzokádó oroszlánfejű, kecsketestű, kígyófarkú kiméra kitalálásában az Iliász című művéhez.


A lángokat fenntartó üzemanyag nem biológiai forrásból ered, eredete azonban mindeddig rejtély volt, mivel az abiotikus, vagyis élettelen metán elméletileg csak a Yanartasnál jóval magasabb hőmérsékleti körülmények között alakulhat ki.

Giuseppe Etiope, a római Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai intézet munkatársa megtalálta a választ. Artur Ionescuval, a romániai Babes-Bolyai Egyetem kutatójával közösen kimutatták egy ritka fém, a könnyű platinafémek közé tartozó ruténium jelenlétét a közel 5000 négyzetméteres terület vulkáni kőzeteiben, ami katalizátorként viselkedhet, lehetővé téve a metán 100 Celsius fok alatti kialakulását, ami hasonló a Yanartas hőmérsékleteihez.

"Ezek az eredmények bizonyítják, hogy az abiotikus metántermelés lehetséges sokkal alacsonyabb hőmérsékleten is az általánosan feltételezettnél" - foglalta össze a tapasztalatokat Michael Whiticar, a kanadai Victoria Egyetem tudósa.

A kísérlet elsőként bizonyította be, hogy az oxidációs reakciókban katalizátorként előszeretettel használt ruténium kezeletlen formája képes a Yanartas-lángok esetében tapasztaltaknak megfelelően viselkedni. "Jelentős mennyiségű abiotikus metán lehet a világ más területein is" - tette hozzá Etiope. "A szénhidrogének egy új forrása tárulhat fel előttünk"

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
20
  Munkában a RapidScat
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) nemrég felvitt radaros szélsebességmérő berendezés megkezdte működését.
A közel 600 kg-os, 26 millió dollárba került amerikai mérőeszköz, az ISS-RapidScat a Dragon teherűrhajó mostani, CRS-4 jelű repülése alkalmával a külső, nem hermetizált rakodóterében jutott fel az űrállomásra. (A Dragon jelenleg még az ISS-hez csatlakozva kering a Föld körül, visszatérése október 21-én esedékes.)


Az ISS-RapidScat hasonló feladatot lát el, mint korábban a NASA QuikSCAT műholdja, amely azonban 2009-ben meghibásodott. A műhold pótlására nem volt elegendő pénz, de kihasználták, hogy az ISS alkalmas egy ilyen berendezés „vendégül látására” a külső felületén. Az űrállomáson való elhelyezés viszonylagos olcsósága többek közt abból is adódik, hogy nem kellett külön műholdplatformot építeni, az energiával való ellátást és a kommunikációs csatornákat maga az ISS szolgáltatja.

Az ISS-RapidScat az űrállomás európai Columbus kutatómoduljának külsején kapott helyet. (Kép: NASA)

Nem volt szükség külön hordozórakétára sem, a műszer elfért a menetrend szerint közlekedő teherűrhajók egyikében. Az ISS-RapidScat gyártásához fel tudtak használni korábbi – esetenként 17-18 éves – műholdas tartalék alkarészeket is. (A QuikSCAT 1999-ben indult.) A NASA úgy számol, hogy a megtakarítás mintegy 300 millió dollár lehet ahhoz képest, mintha egy önálló új műholdat kellett volna építeni és pályára állítani.

A berendezés az óceánok fölött fújó szél sebességét és irányát méri. Radaros elven, a vízfelszínre lebocsátott rádióhullámok visszaszóródásának tulajdonságai alapján határozta meg a víz hullámzására, és így az azt kiváltó szélre jellemző paramétereket. Az ISS-RapidScat egy 100 wattos teljesítménnyel sugárzó, közel 80 cm átmérőjű mikrohullámú antenna, amely percenként majdnem 20-szor fordul körbe. A vett adatok alapvető fontosságúak az időjárási modellek számára, és segítenek előre jelezni a lakott területeket is veszélyeztető trópusi viharok fejlődését. Információval szolgálnak a Föld légköre és az óceáni áramlások közötti kölcsönhatásról.Az ISS-RapidScat áthelyezési, felszerelési munkálatait az ISS kanadai robotkarjával és a Dextre manipulátorkarral végezték. A radaros földmegfigyelő berendezést október 1-jén kapcsolták be. A próbaüzem után a tudományos célú adatgyűjtés a hónap végéig elindulhat. (Kép: ESA / NASA)

Az ISS-re szerelt berendezésnek azért hátránya is van. Ezek közül az egyik az, hogy mivel az űrállomás pályahajlása alig haladja meg az 50°-ot, az onnan nyert adatok földrajzi lefedettsége nem globális, csak a kb. 50°-os déli és északi szélességek közötti területre korlátozódik. A földmegfigyelő műholdakat ezzel szemben általában poláris pályára állítják. A trópusi viharok keletkezésének és haladásának helyszínei mindenesetre beleesnek ebbe a sávba, így az ISS-RapidScat adatai jól hasznosíthatók. Annál is inkább, mert az indiai Oceansat-2 műholdon repülő hasonló célú műszer nemrég, idén februárban felmondta a szolgálatot. Jelenleg csak az európai poláris MetOp meteorológiai holdak ASCAT műszerei szolgáltatnak ilyen típusú mérési adatokat.

Az ISS, mint hordozó platform másik kellemetlensége, hogy a radar működése nem folyamatos, azt esetenként ki kell kapcsolni. Ilyen esetek például azok az űrséták, amikor az űrhajósok túl közel kerülnének az adóhoz. Ha pedig a Harmony modulhoz teherűrhajó kapcsolódik, a szélsebességmérő radar látómezeje lecsökken.

Az ISS-RapidScat remélt működési élettartama 2 év. Mire ez véget ér, addigra talán Indiából indulhat egy újabb szkatterométeres műhold, amivel folytathatók a tengeri szélmérések a világűrből.

A berendezés beüzemelése gyorsan megkezdődött. Az első trópusi ciklonok egyike, amelyet az ISS-RapidScat megfigyelt, a Mexikó nyugati partjainál járó Simon volt, október 4-én. A képről a szélsebesség színkódok alapján olvasható le, a szél irányát apró nyilak jelölik. (Kép: NASA / JPL-Caltech)

Ami az ISS-t illeti, a RapidScat csak az „első fecske”, hiszen az elkövetkező néhány évben további földmegfigyelő berendezéseket szeretnének telepíteni rá. A következő neve Cloud Aerosol Transport System (CATS), egy lézeres műszer, amely a felhőzet, a por- és füstrészecskék eloszlását méri majd a légkörben. Ez decemberben, a SpaceX következő Dragon teherűrhajójával juthat fel, és a japán Kibo kísérleti modul külsejére kerül.

Azzal, hogy – főleg költségkímélés céljából – az ISS-re kerülnek földmegfigyelő berendezések, a mérnököknek is át kell gondolni a hagyományos, műholdakra telepített eszközök tervezését. Az egyik meglepő, de logikus probléma a hőháztartással kapcsolatos. Amíg a szállító teherűrhajóról a robotkar segítségével átkerül egy műszer az űrállomás külsejére, addig szünetel az energiával való ellátása. Így a fűtűsére, az extrém hőmérsékleti viszonyok enyhítésére sincs lehetőség. Ez merőben szokatlan helyzet, ami műholdfedélzeti műszereknél normális esetben nem fordulhat elő.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
20
  Engedd el a terveidet
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
fordította: Tom Fodor

Időről-időre terveket szőtök az életetekhez, mert úgy érzitek egyfajta stabilitás érzetet adnak, valamint mert úgy hiszitek a jövőbeli tervezés biztosítani fogja azokat a tapasztalatokat, amelyeket szeretnétek átélni.
Azt javasoljuk, hogy engedjétek el a legtöbb terveteket és a tervezési szokásotokat. Helyette nyissátok meg magatokat a tapasztalatok szélesebb skálájának, amelyek abban a pillanatban jelenhetnek meg, amelyet nem terveztetek, olyan módon érkezhetnek, ahogy az nem volt a terveitek között.


Sokkal több dolgot vagytok képesek magatokhoz vonzani, mint azt az elmétek el tudná képzelni. Engedjétek hát el annak a szükségét, hogy tudjátok: mikor, hol, hogyan, mi által és ki által fog megtalálni benneteket a tapasztalatok széles skálája. Az, hogy át tudjátok érezni milyen tapasztalatot szeretnétek, sokkal jelentősebb és hatékonyabb, mint az a képesség, hogy előre tudtok tervezni eseményeket.

Azért mondjuk el ezt, mert látjuk hogy sokan csupán töredékét élik annak az életnek, ami elérhető számukra. Ez azért van, mert amikor terveket szőtök, akkor azt általában egy olyan állapotból teszitek, amelyben nem érzitek, hogy a tervezett dolog természetesen fog megtörténni.

Ébredjetek rá, hogy amilyen energiából teremtetek, olyan tapasztalatot fogtok kapni. Amikor terveztek, akkor azt egy bizonyos energiatípusból teszitek, valószínűleg félelem, aggodalom vagy izgalom, esetleg öröm. Csak ti tudjátok ezt, hiszen ti vagytok azok akik átérzitek azt amit éreztek.

Arra bátorítunk, hogy maradjatok az örömben, izgalomban valamint elvárásban azt illetőleg, hogy mit szeretnétek megtapasztalni, és engedjétek el azt, hogy pontosan milyen módon/ formában/ szerkezetben fog megtörténni. Engedjétek meg magatoknak, hogy egy kis spontaneitást tapasztalhassatok. A váratlan gyakran a legörömtelibb tapasztalat.

Támogatunk a vágyaitokban, támogatunk energetikailag. Pontosan tudjuk, mennyi élet vár rátok, ha elengeditek annak tudását, hogy mikor történik. Ezért is javasoljuk, hogy engedjétek el a terveiteket, hiszen a terveitek gyakran mentálisan a lineáris időben tart benneteket, és távol tart benneteket a jelen teljes tapasztalatától, mely elérhető számotokra.
(Daniel Scranton: Teremtők)

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák