+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
27
  Ránk figyel a világ: a netadó elleni tüntetés a sajtóban
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
szerző: Szelestey Lajos (Klubrádió)

„Orbán még távolabb sodorja az országot Európától”
A netadó elleni tüntetésről cikkeznek a külföldi lapok. A Wall Street Journal beszámolója szerint több tízezren tüntettek az internetadó ellen, amellyel a részvevők szerint a kormány korlátozni igyekszik az információhoz jutást. A Reuters szintén azt emeli ki, hogy a tervezett adó nem csupán a közterheket növelné, hanem egyúttal megnyirbálná az alapvető szabadságjogokat is.


Több tízezren tüntettek az internet adó ellen, amellyel a részvevők szerint a kormány korlátozni igyekszik a hozzájutást az információhoz, el akarja hallgattatni a nem hatalompárti médiát és próbálja elvonni a figyelmet a romló magyar-amerikai viszonyról – írja a Wall Street Journal. Pécsett, Miskolcon és Veszprémben több százan vonultak fel. A lap megszólaltatott több jelenlévőt, ám azok nem árulták el a nevüket, mondván, hogy félnek a megtorlástól.

A Reuters hírügynökség szintén azt emeli ki, hogy a tervezett adó nem csupán a közterheket növelné, hanem egyúttal megnyirbálná az alapvető szabadságjogokat is.

Fotó a tüntetésről. Még több képért: Katt ide!

A szervezők szerint az internetadó csatlakozik Orbán Viktor egy sor riasztó, antidemokratikus intézkedéséhez, amely még távolabb sodorja az országot Európától. Több felvonuló pedig azt emelte ki, hogy a közteher az egész elhibázott gazdaságpolitika jelképe. Egyikük úgy fogalmazott, hogy a demonstráció jó alkalom volt, mert egy csomó ember ki tudta fejezni ily módon az elégedetlenségét a hatalom adó- és gazdaságpolitikájával, a megmozdulás csupán hab a tortán.

Az internetadó ellen meghirdetett tüntetés részvevői retrográd ötletnek minősítették a kormány elképzelését, miközben egyre többen kritizálják Orbán Viktort – jelenti az AFP. A hírügynökség szerint a miniszterelnököt azzal vádolják, hogy hajlik a tekintélyelvűségre. A szervezők szerint az adó azt szolgálja, hogy visszaszorítsa a bírálókat, akik főleg a világhálót használják. Másokat az aggaszt, hogy a lépés árt a kisvállalkozóknak és főleg a szegényebb körzetekben még jobban megnehezíti a hozzájutást a nethez, illetve az oktatási anyaghoz.

forrás:/168ora.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
27
  Amazonok: Takáts Eszter - Karafiáth Orsolya - Góbi Rita

szerző: Takáts Eszter

Takáts Eszter énekesnő Karafiáth Orsolya költőnővel és Góbi Rita táncos-koreográfussal készített közös produkciót Amazonok címmel. Előadásukban a női érzések, a női felfogás és szemszög a fő koncepció.
Premier: Budapest, Bakelit, október 28. 20:00


A Takáts Eszter Beat Band tavaly alakult, hogy Eszter akkor megjelent Hét, Remény, Szeretet című hetedik albumának élő megszólalása is zenekari lehessen.
Kirschner Péter, az Európa Kiadó szólógitárosa hangszerelte ezt a lemezt, és rögtön csatlakozott is Eszterhez.

A zenekart ketten, Takáts Eszter és Kirschner Péter alapították 2013-ban. Tavaly ősszel kiadtak egy lemezt is, a három számot tartalmazó Időutazást.

Ezen az albumon található a Fluorral közös Teremtés című dal, amihez klip is készült.

Ezután újabb változás történt a zenekarban, mégpedig a ritmusszekcióban. Az új tagság jelenleg így néz ki: Takáts Eszter: ének, gitár, Kirschner Péter: szólógitár, vokál, Prommer Patrik: dob, ütőhangszerek, vokál, Szeifert Bálint: basszusgitár, vokál. Az Elmennék című új maxilemez három dalát, köztük a Karafiáth Orsolyával közösen írt Oldást már ezzel a formációval vették fel.

Eszter és Orsolya a Rájátszásban talált egymásra, és már az előző EP-n is szerepelt egy zenekarosított közös daluk, Őzszem. Eszter végre beért, a formáció tökéletesen passzol hozzá, a melódiák pedig belemásznak a hallgatók fülébe, hogy aztán sose menjenek ki onnan. Intimitás és vagányság, feloldást ajándékozó szívzene, amelyben legközelebb azoknak lehet részük, akik október 28-án ellátogatnak Eszter Karafiáth Orsolyával és Góbi Ritával közös színházi koncertjére, a Bakelit Multi Art Centerbe.Ezt a klippet a Csongrádi Kata vidiken edzett Chuck Norris is megnézte, és ezúttal nem esett kómába, de a biztonsága érdekében megfigyelésre beszállitották egy texasi kórházba, igy valószinüleg nem lesz ott a bemutatón (nordi)

„Régi álmom valósul meg ezzel, hogy ezt a két karakteres nőt (Karafiáth Orsolya költőnő és Góbi Rita táncos-koreográfus) összehozhatom egymással - rajtam keresztül. Az előadásban a női lét biztonságát, és bizonytalanságát kívánom megjeleníteni, hogyan működünk mi, miért sérülünk, ha őszinték vagyunk a férfiakkal, mi az a kommunikációs eszköz, pl. szótár, amire szükségünk van feléjük, de akkor meg miért érezzük magunkat hanyagolva, ha megteszünk mindent az egyetértésért, és miért a kreatív-gondolkozó nőknek a legnehezebb családot alapítani, megtalálni életük párját, vagy a boldogságot. Legyen ez az este a nőké, és legyen a férfiaké, akiknek, ha minden jól sikerül, ezúttal nem kell szótár.” (Takáts Eszter)

forrás:/est.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
27
  2016-ig az új autók 80 százalékában lesz internet
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
Az autóipar belátható időn belül azt szeretné, ha minden gépkocsiban lenne internetelérés.
Matthias Wissmann, a Német Autóipari Szövetség (VDA) elnöke kijelentette, hogy a járművek és az internet összeolvadása egy "új forradalmat" jelent ezen a területen. Azt szeretnék, ha a 2016-ig megjelenő új modellek 80 százalékában lenne internethozzáférés. Ulrich Eichhorn, a VDA ügyvezetője hozzátette, hogy jelenleg ez az arány csupán 20 százalék.


Az autógyártók a következő években 16-18 milliárd eurót akarnak befektetni ezen a területen. A fejlesztések célja az, hogy a "hálózatba kötött és integrált autó" más gépkocsikkal és internetszolgáltatásokkal is tudjon kommunikálni, ami által nagy mértékben csökkenthető lenne a balesetek és a dugók mennyisége. A közúti járművek alkalmazások segítségével összekapcsolódhatnának a tömegközlekedéssel, a taxis cégekkel és a különböző közlekedési központokkal. Az autógyártók fokozatosan "mobilitás szolgáltatókká" alakulnának át és e munka során együttműködnek az olyan IT-cégekkel, mint például a Google.

Ugyanakkor Wissmann azt is közölte, hogy még legalább 15 évnek kell eltelnie addig, amíg teljesen automata autók fognak közlekedni a közutakon. Ezzel szemben a "magas fokon automatizált vezetés", amely esetében a gépkocsi például képes a dugókban való önálló haladásra, már 2020-ra elterjedhet. A hálózatba kötött járművekhez kapcsolódó alkatrészek és szolgáltatások piaci volumene a jelenlegi évi 30 milliárd euróról 2020-ra 170 milliárd euróra növekedhet. A valós idejű dugójelző, valamint az olcsó tankolási és parkolási lehetőségeket felsoroló szolgáltatások guruló alkalmazásplatformokká változtathatják majd az autókat.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
27
  Hová menekülhetnénk a Földről?
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Szilágyi Szabolcs

Ha a jövő héten felrobbanna a Nap, így a Mars nem jöhet szóba, mint menedékhely, lenne hol letelepedni az emberiségnek?
Ahogy egyre több, Naprendszeren kívüli planétára akadnak rá a csillagászok, úgy szaporodik a földszerű, csillaguk körül lakhatósági zónában keringő bolygók észlelésének száma is. Becslések szerint akár 40 milliárd ilyen kozmikus menedék is várhat az emberiségre, csak a mi galaxisunkban.


De mi számít - emberi mércével mérve - lakható bolygónak? Például a központi csillagától való távolsága. Ha túl közel van, akkor szélsőséges hőség uralkodik rajta, ha túlságosan távol, akkor az űr hidege miatt képzelhetetlen el rajta emberi élet. De ott van a Föld Hasonlósági Index (Earth Similarity Index) is, mely a bolygókat sugaruk, sűrűségük és felszíni hőmérsékletük alapján hasonlítja saját planétánkhoz.

A fentiek alapján akkor hova is mehetnénk, ha rendelkezésünkre állna a hosszú űrbéli utazáshoz szükséges technika? Nehéz dönteni, mivel eddig annyira ideális környezetet még nem találtak a csillagászok, mint ami a Földön uralkodik. Előfordult olyan eset, hogy egy megfelelőnek gondolt helyszínről kiderült, közel sem barátságos környezet az emberi faj számára.

Például a Gliese 581 törpecsillag körül keringő három bolygó - Gliese 581c, 581d és 581g - sokáig ebbe a kategóriába esett, de aztán felfedezték, hogy a C planéta túlságosan forró és túl sok rajta a gáz, a D és G pedig nem is létezik.

Képzeljük el, hogy mégis útnak indítunk egy expedíciót, anélkül, hogy a lehető legjobban meggyőződhettünk volna a célpont hasznosságáról. A Gliese esetében nagy csalódás lenne, miután évtizedeket, évszázadokat utazna fajunk, majd a helyszínre érkezve lakhatatlan és nem létező bolygókat találnánk.

Még előttünk a nagy felfedezés
Noha rengeteget fejlődött az űrkutatás az elmúlt évtizedekben, természetesen még csak az út legelején járunk, így eszközeink tudása is hagy még bőven kívánnivalót maga után. Ennek megfelelően minden, létező bolygót fel sem tudtunk tárni, csak azokat, amik - észlelési képességeink szempontjából - ideális helyszínen tartózkodnak.

Ezek többsége úgynevezett M-törpék körül kering, az ilyen csillagok pedig jóval kevesebb energiát sugároznak. Ennek megfelelően a lakhatósági zóna is sokkal közelebb van a naphoz, annyira közel, hogy az már nem felel meg az emberiség számára. Például sokkal erősebb hatása lehet egy-egy napszélnek, de az is gond, hogy ezek a planéták jellemzően kötött keringésűek, vagyis ugyanazon oldalukat fordítják csillaguk felé. Emiatt a felszín egyik részén pokoli hőség uralkodik, a túloldalon viszont jéghideg a környezet.

Éppen a fentiekből adódóan az eddigi aspiránsok még nagy jóindulattal is csak határesetnek számítanak, egy igazi Föld 2.0 még várat a felfedezésre. Kutatók szerint azonban előbb-utóbb meglesz, ráadásul az elsőre vélhetően - kozmikus léptékekben mérve - nem is túl messze, néhány tucatnyi fényév távolságon belül fogunk ráakadni.

forrás:/ma.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
26
  Megkezdi űrbeli tevékenységét az aszteroida-bányász cég
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
Tervei szerint október 27-én állítja pályára első űreszközét az aszteroidák bányászatát célul tűző Planetary Resources.
Az aszteroidákat felfedező űrtávcső-flotta Arkyd 3 névre keresztelt technológiai demonstrátora mindössze 33 centiméter hosszú és 10 centiméter széles, és a Nemzetközi Űrállomásra induló soron következő kereskedelmi teherhajón fog utazni. "A küldetés az űrtávcsövek alapvető műszaki megoldásait és szoftverét fogja tesztelni és kiértékelni" - nyilatkozott a cég szóvivője, Stacey Tearne.


A hollywood-i rendező, James Cameron, a Google-vezér Eric Schmidt és az X-díj alapító Peter Diamandis által támogatott Planetary Resources dollármilliókat akar fektetni 10 darab Arkyd 100 űrtávcső földkörüli pályára állítására, hogy általuk megtalálják a fémet rejtő aszteroidák árulkodó spektroszkópos jeleit.

Ha megvan a potenciális aszteroida, a cég egy újabb, rakétahajtással ellátott Arkyd 200 távcsövet küld a leendő bányászati terület elfogásához és felszínközeli nemesfémeinek, például a platina és az arany elérhetőségének felméréséhez.

Végül egy bányász űrhajóraj, az Arkyd 300-asok indulnak a lelőhelyek felé, és az aszteroidákra leszállva kitermelik az erőforrásokat. Ez tehát az elmélet. A kezdeti szakaszokban a Planetary Resources közösségi finanszírozással, úgynevezett crowdfunginggal oldja meg az Arkyd 100 űrtávcső technológia fejlesztését, amit első lépésben az Arkyd 3 fog tesztelni. Eddig ezzel a módszerrel 17.600 támogatótól 1,5 millió dollárt sikerült szerezniük.

Amennyiben az Arkyd 3 tesztjei terv szerint zajlanak, jövőre egy újabb prototípus indulhat útnak, amit 2016 végén követhet az első Arkyd 100. "Várom a Planetary Resources küldetés indulását, mivel egy rendkívül megbízható csapatról van szó, hosszú távú tervekkel" - mondta Richard Crowther, a Brit Űrügynökség főmérnöke, aki szerint jelenleg az aszteroidák tulajdon- és egyben bányászati joga a legfőbb kérdés. "Az ENSZ űrrel kapcsolatos egyezményei és konvenciói képesek kezelni ezeket a kereskedelmi vállalkozásokat. Ahogy a földkörüli küldetéseknél, úgy az aszteroidáknál is meg fogjuk találni a nemzetközi és nemzeti űrtörvényekhez szükséges mechanizmusokat, melyek minden ország érdekeit szolgálni fogják" - nyilatkozott a New Scientist-nek.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
26
  A görbe út
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
fordította: Tom Fodor

Mint felismerhettétek szabadon eldönthetitek melyik úton jártok, megérthettétek, hogy nincs rossz út, hiszen ha lenne, akkor nem lenne engedélyezve a választás. Csak az egy igaz utat választhatnátok.

A ma elérhető helyes út lehet, hogy tegnap még nem volt megfelelő. Ez nagyon zavaros lehet számotokra, hiszen az igazságosság útján szeretnétek maradni, az igazság útján. Szeretnétek azon az úton haladni, amely elvisz a vágyaitok felé. Ezért van az, hogy sokan nagy kihívásnak érzitek már pusztán azt is, hogy itt vagytok a föld bolygón. Oly sok fajta erő húz benneteket, oly sok irányba.

Ott van a szülők eszmerendszere, ott van a kormány, mely bizonyos dolgokat akar tőletek. Ott vannak a barátok, akik szeretnék hogy olyanok legyetek, mint ők. Mindez eltorzítja az életre vonatkozó nézőpontotokat, belezavarodtok a sok döntésbe. Azt javasoljuk, hogy pillanatról-pillanatra döntsetek, lépésről-lépésre. Nézzétek meg a legérdekesebb útvonalakat, azokat amelyek a leggörbébbek, a legkevésbé logikusak. Azok a kalanddal teli utak. Azok a keresők útvonalai.

A számtalan hit rendszerbéli és viselkedésbéli változás által sokkal jobban megismeritek Istent, mint azok akik az egyenes utat választják, hiszen Isten ott van mindenben, minden tapasztalatban, minden úton. Ha a tökéletes utat szeretnétek megteremteni magatoknak, akkor válasszatok annyi kerülőt/terelőutat benne, amennyit csak tudtok. Egy dolog biztos: vissza nem mehettek. Nem hátrálhattok. Nem tudjátok visszacsinálni a kitágulást, mely megtörtént minden egyes lépésetekkel.

Engedjétek meg, hogy az út a tietek legyen. Ne kérjetek senkit arra, hogy benneteket kövessen. Tudjatok arról, hogy minél kevesebb embert láttok az utatokon, annál biztosabb, hogy az a ti utatok. Élvezzétek az utazást.

Ne azt keressétek, hogy helyesen végigjárjátok. Hibázzatok, tévedjetek el. Így fogjátok valóban megtalálni önmagatokat.

(Daniel Scranton: Mihály vagyunk, végtelen és szeretet)

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
26
  Snowden: Fessen célkeresztet a hátamra
Edward Snowden, az amerikai hírszerzés egykori informatikusa indította el tavaly a lavinát, és robbantotta ki az Egyesült Államok történetének legnagyobb kémbotrányát. A szivárogtatás folyamatáról, Snowden személyiségéről és motivációiról készített filmet Laura Poitras, akivel elsőként vette fel a kapcsolatot az informatikus.
Fél évvel azelőtt, hogy a világ megismerte volna a nevét, Edward Joseph Snowden, aki akkoriban a Booz Allen Hamilton cég munkatársaként az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) vezető tanácsadója volt, levelet írt Laura Poitras Berlinben élő amerikai filmrendezőnek.


Snowden, aki tavalyi kiszivárogtatásaival kulcsszerepet játszott az Egyesült Államok eddigi legnagyobb kémbotrányának kirobbantásában, az Oscar-díjra jelölt dokumentumfilmest kérte meg, hogy hozza nyilvánosságra azokat a titkos dokumentumokat, amelyeket az NSA adatbázisaiból töltött le.

A két összeesküvő kódolt e-maileken keresztül tartotta egymással a kapcsolatot. Poitras sokáig még informátorának valódi nevét sem ismerte: Snowden, aki "vezető kormányalkalmazottként" mutatta be magát, Citizen Fourként (négyes számú állampolgár) írta alá leveleit.

Citizen four, vagyis a négyes számú állampolgár volt Snowden álneve (Forrás: citizenfourfilm.com)

Így kapta Poitras most megjelenő, a lehallgatási botrányról készült filmje a Citizenfour címet, a nem mindennapi alkotás a Wired kritikusának szavaival élve "olyan megrázó erejű kordokumentum, amely bepillantást enged abba, milyen motivációk vezérelték Snowdent". A sztori gerincéül kettejük levelezése szolgált, amelyből Poitras - egyfajta narrátorként - több részletet is felolvas a filmben.

"Kérem, nyugtasson meg, hogy senkinek nincs és nem is volt másolata a személyes kulcsáról, és hogy erős jelszót használ. Jobb, ha tudja, hogy olyan ellenféllel van dolga, aki másodpercenként egybillió kombinációt tud kipróbálni. Ha az eszközt, amelyen a személyes kulcsát tárolja, és amelyen a jelszavát használja, feltörték, minden további nélkül hozzá tudnak férni a kommunikációnkhoz."
Snowden titkosított csatornákon keresztül tartotta a kapcsolatot Poitras-szal. Óvatosságuk indokolt volt: annál is inkább, mivel a rendezőnőt évek óta megfigyelés alatt tartotta az amerikai hírszerzés. Olyan szoftvereket használtak - mint az anonim internetezést lehetővé tévő Tor, a Tails operációs rendszer, a biztonságos fájlcserét szavatoló SecureDrop, a GPG titkosítási eljárás vagy az Off-The-Record (OTF) üzenőkliens - melyek ha nem is óvhatták meg őket hosszú távon a leleplezéstől, de kellő mozgásteret biztosítottak a számukra ahhoz, hogy nyilvánosságra hozhassák a dokumentumokat.

"Mostantól jobb, ha tudja, hogy minden határ, amit átlép, minden vásárlása, minden szám, amit tárcsáz, minden mobiltorony, aminek a közelében elmegy, minden barát, akivel tartja a kapcsolatot, minden cikk, amit ír, minden oldal, amit meglátogat, minden e-mail, amit begépel és minden adatcsomag, ami elhagyja a számítógépét, egy olyan rendszer kezében van, amelynek a hatóköre korlátlan, a felügyelete viszont korántsem az. Az, hogy Önt is meghurcolta az NSA-rendszer, azt jelenti, hogy tökéletesen tisztában van azzal, milyen fenyegetést jelentenek ezek a korlátozatlan, titkos lehetőségek a demokráciák számára."

Snowden azért választotta a rendezőnőt az általa megszerzett titkos információk kezelésére, mert korábban számos olyan jogvédővel dolgozott együtt, akiket - mint Julian Assange a WikiLeaks szivárogtató portál alapítóját, vagy Jacob Appelbaum adatvédelmi aktivistát - "hivatalból üldöz" az Egyesült Államok hírszerzése.

Poitrasnak is megvolt a maga kis liezonja a hatalommal. 2006-ban, az iraki hétköznapokat a háború közepén bemutató My Country, My Country című filmjének bemutatója után feltartóztatták és átkutatták az amerikai határon.

A mű a történelmi jelentőségű 2005-ös előrehozott választásokra való felkészülést mutatta be az egyik jelölt, egy bagdadi orvos szemén keresztül.

Edward Snowden kereste fel az amerikai rendezőnőt (Forrás: citizenfourfilm.com)

"...az egész világot behálózza, olyannyira, hogy ma már gyakorlatilag az Egyesült Államokat is teljesen lefedi. (...) Nyilvánosan arról panaszkodunk, hogy szűkülnek a lehetőségeink, de valójában egyre több információhoz férünk hozzá. Az az igazság, hogy az NSA egész története során soha nem gyűjtött annyi adatot, mint mostanában. Tudom, hol fogják el a belföldi beszélgetéseket, és a legnagyobb USA-ban működő telekommunikációs vállalatok visszaélnek az ügyfeleik bizalmával, amit bizonyítani is tudok."
Snowden kiszivárogtatásaiból kiderült, hogy az amerikai hírszerzés és politika magas rangú tisztviselői folyamatosan félretájékoztatták a közvéleményt. Az informátor a levelezésben név szerint is említi Keith B. Alexander tábornokot, az NSA egykori igazgatóját, aki állítása szerint még a kongresszusi meghallgatásán is hazudott.

"Az emberiség történetének legerősebb elnyomó fegyverét építjük, de az igazgatók kihúzzák magukat a felelősségre vonás alól. Keith Alexander, az NSA igazgatója hazudott a képviselőházban, amit bizonyítani is tudok. (...) A kiberhadműveletekkel kapcsolatban a kormány hivatalos álláspontja az, hogy továbbra sem állnak rendelkezésre a szükséges eljárási keretek. Ez is hazugság. Létezik egy részletes szabályozási keretrendszer, egyfajta, a kiberakciókat szabályozó marshall-törvény, amelyet a Fehér Ház dolgozott ki. Az elnök húszas számú politikai irányelvének hívják, és tavaly év végén véglegesítették. Ezt is tudom bizonyítani."
Alexander, aki 2013 októberében, néhány hónappal a Snowden-dokumentumok kiszivárogtatását követően lemondott a tisztségéről, meglehetősen jellegzetes figura. A Foreign Policy-nek nyilatkozó források csak "cowboyként" és "jó szándékú szélsőségesként" jellemezték, aki "a big data naiv rajongója" és nem mellesleg "hatalmas Star Trek-fan". Olyannyira, hogy a virginiai Fort Belvoirban lévő főhadiszállását, az Information Dominance Centert is úgy terveztette és építtette meg, hogy a megszólalásig hasonlítson a USS Enterprise parancsnoki hídjára.

Snowden Glenn Greenwaldot, a The Guardian oknyomozó újságíróját ajánlotta Poitras figyelmébe, mint olyasvalakit, akiben megbízhat és a segítségére lehet a dokumentumok feldolgozásában.
A rendező meg is fogadta a tanácsot: nem véletlen, hogy 2013. június 5-én éppen az amerikai újságíró egy, a brit lapban publikált írása robbantotta ki a botrányt.

Poitras és Greenwald azóta is együtt dolgozik, idén Pierre Omidyar, az eBay alapítójának támogatásával közösen indították el a The Intercept kiszivárogtató oldalt.

Glenn Greenwald újságíró is az informatikus segítői között volt (Forrás: citizenfourfilm.com)

Az informatikus úgy vélte, jobb ha feláldozza magát, és segítőit kíméli, ezért arra kérte a rendezőnőt, hogy ne habozzon nyilvánosságra hozni a nevét.

"Önnek kell döntenie arról, hogy nyilvánosságra hozza-e a részvételemet, és ha igen, milyen formában. A személyes kívánságom az, hogy fessen célkeresztet a hátamra. Senki, még a legközelebbi bizalmasom sincs tisztában azzal, hogy mire készülök, és nem lenne tisztességes velük szemben, ha gyanúba keverednének amiatt, amit teszek. Ön az egyetlen, aki megakadályozhatja ezt, mégpedig úgy, hogy gondolkodás nélkül keresztre feszít ahelyett, hogy mint informátorát, megpróbálna megóvni engem."
A levelezés után találkozóra is sok került Poitras és Snowden között: az informatikus a hong kongi Mira hotel étterméhez invitálta a rendezőt. Mint közölte, a folyosón egy Rubik-kockát fog tekergetni, így lehet majd felismerni. A nőnek meg kellett kérdeznie, hogy mikor van nyitva az étterem, mire a férfi úgy felel, nem tudja biztosan, próbálkozzon inkább a hallban, ezt követően pedig közösen távoznak. Az informatikus jelezte Poitrasnak, csak annyit kell tennie, hogy követi és természetesen viselkedik.

"Ha minden jól megy, annak demonstrálása, hogy a módszereink működnek, másokat is arra bátorít majd, hogy előálljanak a saját információikkal."

A Citizenfour előzetese, a videóhoz: Katt ide!
A Citizenfourt október 24-től vetítik az amerikai mozikban, a magyarországi megjelenésről még nincs információ, legkorábban november végén mutathatják be itthon Poitras filmjét.


forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák