+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
10
  Erdoğan betiltja Shakespeare-t a török színpadokon
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: Kling József

Törökország elnöke célba veszi a kultúrát. És lő. Olyan nagyvadak esnek áldozatául, mint Shakespeare, Csehov vagy Goldoni. Recep Tayyip Erdoğan egyre jobban belelovalja magát a másként gondolkodók eltávolításába. Tízezreket tett már lapátra vagy börtönzött be a júliusi puccskísérlet miatt, amelyet szerinte Fetullah Gülen tervelt ki a török kormány ellen.

Ankarának most már a színészek is a célpontjai. Augusztus 4-én több mint 20 kulturális szervezet képviselői (újságírók, írók, színészek, rendezők) írta alá azt a közleményt, amelyben felhívják a közvélemény figyelmét a kultúra ellen indított boszorkányüldözésre.

A tisztogatás az isztambuli színházakban kezdődött. Elbocsátottak egy rendezőt, hat színészt és egy irodai alkalmazottat, azzal vádolva őket, hogy részt vettek a puccskísérletben. További 20 színészt távolítottak el arra hivatkozva, hogy a teljesítményük nem üti meg az elvárt színvonalat.

Augusztus 28-án a Devlet Tiyatroları, a török színházi társaságok igazgatósága levette a nem nemzeti szerzők előadásait a színházak repertoárjáról. Nincs többé Shakespeare, se Csehov, se Goldoni. Semmi „nyugati” nem jelenhet meg az ankarai színpadokon.

Erősen emlékeztet ez arra az időszakra, amikor az iráni forradalom során Khomeini ajatollah nem számolta fel a színházakat, de durva cenzúrát vezetett be. Felismerte ugyanis a teátrum propagandaszerepét. Csak olyan előadásokat engedélyezett, amelyek dicsőítették az iráni iszlám forradalmat. A nyugati színházat és táncot száműzte, mondván, megerőszakolja a fiatalokat, megfojtja erényüket és bátorságukat.

A török állami színházak október 4-én kezdik a következő évadot: „Csak olyan előadásokat tűzünk műsorra, amelyek megszilárdítják az állam egységét és fokozzák a nemzeti érzelmeket” – jelentette be Nejat Birecik, a Devlet Tiyatroları alelnöke.

forrás:/unikornis/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
10
  Értetlenül áll a szakma Orbánék tilalma előtt - Számos szélerőmű-beruházó már elpártolt Magyarországtól
szerző: Marnitz István

Tovább nehezítené a szélerőművek létesítését Lázár János miniszter – amellett, hogy ­amúgy tíz éve tilos szélerőművet létesíteni.Végleg kiveszi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kezéből az új szélerőművek engedélyezési jogát a kormány – derül ki a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyezte, most benyújtott törvénytervezetből. A jogszabály a világörökségi és a védett természeti területeken tiltja meg ilyen létesítmények telepítését. A kabinet évente rendeletben határozza meg a kiadható engedélyek számát. Ezzel csupán az a probléma, hogy az utóbbi évtizedben ez a szám nulla volt.

A szélalapú áramtermelés nemzetközileg elfogadott megújulóenergia-hasznosítási mód, ami csökkenti a szén vagy a gáz elégetéséből származó légszennyezést és az ország külső energiafüggőségét. A telepítés viszonylag komoly költségén túl az üzemeltetés szinte költségmentes. A szélerőművek létesítési lehetőségére a magyar állam szűkös erőforrásként tekint. Ezért azokra elvileg időszakosan pályázatot hirdet.

Igen ám, de ilyen versenyre először és utoljára 2006-ban került sor. A Magyar Szélerőmű-ipari Társaság honlapján található összesítés szerint így összesen 171 szélkerék épült az országban, elsősorban a szeles nyugati határvidéken. Ezek összességében 330 megawatt (MW) beépített kapacitást képviselnek. Ez egy kisebb erőmű mérete. (A magyarországi igény pillanatnyilag 4-5 ezer MW, a paksi atomerőmű termelése 2 ezer MW.
A létesítések elleni kifogást elsősorban a termelés-fogyasztás mindenkori egyensúlyáért felelős, állami tulajdonú központi rendszer-üzemeltető, a Mavir támaszt, mégpedig a szélerőművek változékony termelése miatt. Az előállított áram nem tárolható – minden pillanatban az igényeknek megfelelő mennyiséget kell termelni –, egy szélerőmű üzeme nehezebben idomítható a nyilván szélfüggetlen igényekhez. Emiatt folyamatosan gáz- vagy szénalapú egységeknek kell készenlétben állniuk, hogy esetleges szélcsend idején is mindenki kapjon áramot.

Környezetvédők ugyanakkor úgy vélik, hogy a rendszerek informatikai fejlesztésével ez ma már nem lehet kihívás. Mi több, a hazai rendszer a Mavir szerint is elvisel több szélerőművet.
Ezért is volt rendkívül fura, hogy a 2009-ben a Bajnai-kormány alatt az energiahatóság által meghirdetett újabb, ezúttal 410 MW-ra szóló kiírást az Orbán-kabinet 2010-ben, röviddel megválasztásuk után – a várt eredményhirdetés előtt néhány nappal – lefújta. Azóta is visszatérő az új széltender iránti igény. Hisz a magyar állam például továbbra is kiáll az EU-nak 2020-ig ígért 14,65 százalékos megújulóenergia-arány mellett.

Mi több, az Orbán-kormány által az előző ciklusban közzétett, Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve című dokumentum az itt létesíthető összes szélerőmű kapacitását több ezer MW-ra teszi. Igaz, a rendszer által befogadható mértéket az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) még 740 MW-ban szabta meg. Ennyi létesítését viszont 2020-ig akkor még lehetségesnek tartották.
Az azóta eltelt idő során nem merült fel olyan tudományos vagy gazdasági tény, ami csökkentené a szélerőművek hasznosságába vetett hitet. Az iparágban a technológiai fejlődés töretlen: egyre olcsóbb, egyre hatékonyabb berendezések állnak rendelkezésre. Igaz, Németországban az ott biztosított jelentős támogatás hatására hatalmas szélerőműtelepek létesültek, amelyek szerencsétlen pillanatban – nagyon szeles időben, csekély áramigények idején – veszélyeztetni látszottak az európai áramellátást. Ám ezt végül elhárították, a rendszer nem omlott össze.

A magyar szabályozás szerint a szélerőművekben megtermelt áramot az állam a megtérülési időszakban kilowattóránként kiemelt, több mint 30 forintos fix díjért veszi át. Az elmúlt évtized során több hazai szélerőmű is kikerült már a kedvezményezetti körből, és a piacon kényszerül eladni áramát. Igaz, ez a bevétel ott már szinte tiszta nyereség. Noha az elmúlt évek során időről időre felerősödtek a formálódó újabb szélpályázatról szóló iparági pletykák, a várakozás kezdett egyre inkább godot-i jelleget ölteni. Így számos lehetséges beruházó immáron elpártolt a magyar piactól és más, a környezetvédelem mellett elkötelezettebb államok – például Románia vagy Lengyelország – felé vetették tekintetüket.
Az elmúlt hónapok belső hatalmi harcai – az ügyben illetékes, Seszták Miklós vezette NFM és a Miniszterelnökség közötti, legfőképp energiatémákban kicsúcsosodó összecsapásai – fényében most is furán hatott, hogy a módosításokat nem a nemzeti fejlesztési tárca, hanem a Miniszterelnökség jegyzi. A Magyar Narancs a múlt héten megkérdezte az NFM-et is az ügyben, amely – a négy évvel ezelőtti gondolataikkal szöges ellentétben – kifejtette: nem tartanak szükségesnek újabb széltendert, és a vállalt megújulóenergia-arány elérését e nélkül is lehetségesnek látják.

forrás:/nol.hu/

kapcsolódó: Magyarországon tilos szélerőművet építeni Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
08
  Földcsuszamlás volt a 67P üstökösön
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi

A Rosetta kapcsán utoljára arról írtunk, hogy végleg elbúcsúztak a landolóegységtől, a szonda küldetése pedig hamarosan szintén lezárul. A napokban egy korábbi megfigyelés alapján összeállított anyag jelent meg, amely több érdekességet is tartogatott a szakembereknek.


Az ESA hivatalos blogjában jelent meg a beszámoló, amely szerint egy február 19-én rögzített nagyobb kitörés természeti katasztrófa, pontosabban földcsuszamlás eredménye lehetett.

A Rosetta ekkor, még az év elején figyelte meg az érdekes jelenséget, mégpedig alig 35 kilométeres távolságból, bár ehhez nagy adag szerencse is kellett, mert bár a kitörések előfordulását nem tudjuk megjósolni, az adott időszakban a legtöbb műszer éppen a szóban forgó területet figyelte meg.

A mérések alapján összeállított időrendi sorrend vezetett el a tanulmány megszületéséhez, amire egészen mostanáig kellett várni.
Az adott napon az Atum-régió éppen kilépett az árnyékból, ennek során pedig valószínűleg egy komolyabb földcsuszamlás következett itt be (jó eséllyel a hőmérsékleti eltérés okozta belső feszültség miatt).

A felvert sűrű por által visszavert fény felvillanások formájában jelent meg az OSIRIS-kamera által készített képeken, eközben pedig más műszerek a visszavert ultraibolya sugárzás, illetve a kibocsátott por esetében is hatalmas ugrást regisztráltak – a környéket körülvevő gáz hőmérséklete pedig mintegy 30 Celsius-fokkal emelkedett meg.

Maga a szonda is bőven kapott a porból, hiszen az elkövetkező három órában csaknem 200 részecskét észleltek, miközben a szokványos érték ezekben a napokban 3-10 részecske között mozgott.

A port egyébként a napfénynek kitett jég gyors elpárolgása, vagyis az így keletkező gáz ragadhatta magával, nagyobb törmelékfelhőt produkálva az üstökös körül.

A Rosetta a tervek szerint szeptember 30-án fejezi be küldetését, mégpedig az üstökös felszínébe csapódva. Az adatok kiértékelése természetesen ettől még folytatódni fog.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
08
  Egész Magyarországon talajgenerátorokkal fogják elhárítani a jégesőt
Az egész országra kiterjeszti a kormány a már több megyében sikeresen működő talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszert a Földművelésügyi Minisztérium előterjesztésére - közölte a tárca.

Magyarország területének ma még csak egyharmadát védi jégelhárító rendszer, 2018 végétől az ország mezőgazdasági területeinek 100 százalékát védetté teszik. Az Európában alkalmazott védekezési módszerek közül Magyarországon a talajgenerátoros jégeső-elhárítást támogatja leginkább a szakma, Baranya, Somogy és Tolna megyékben működtet ilyen rendszert a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA). A kormány a Vidékfejlesztési Program éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzésére szolgáló beruházások támogatása keretében 100 százalékos támogatási intenzitású forrást biztosít az országos rendszer létesítésére, amely 2016-2018 között épül ki.

A rendszer működtetésére a Kárenyhítési Alapból származó források egy része, valamint - tekintettel arra, hogy a nemzetgazdaság egésze lesz haszonélvezője a jégeső-elhárításnak - harmadik felektől származó önkéntes pénzek állhatnak majd rendelkezésre. Az agrárkár-enyhítési rendszernek 2016-ban mintegy 73 700 termelő kötelezően és önkéntesen a tagja, a rendszer mintegy 3,71 millió hektár termőföldterületet fedett le.

A termelői befizetések és az állam ugyanilyen összegű kiegészítése eredményeként tartósan megnyugtató forrás áll a Kárenyhítési Alapban rendelkezésre. Így nem növekednek majd a gazdák terhei és a jégeső-elhárítási rendszer működésének finanszírozása nem jelent többletterhet a költségvetés számára sem, Magyarország megművelt területei mentesülhetnek a jégkár események okozta jelentős kártételektől - olvasható a földművelésügyi tárca közleményében.


A NEFELA honlapján található ismertetés szerint a jégeső-elhárítás során a talajfelszínen működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, és ezeket juttatják nagy koncentrációban a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. Így ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de méretük kisebb lesz, lassabban esnek lefelé, hosszabb időt tölthetnek a pozitív hőmérsékleti tartományban, az olvadás nyomán pedig jelentősen csökken méretük.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
08
  Muszlimbiztos gépkarabélyt tervezett egy amerikai fegyvergyártó
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Olyan gépkarabélyt tervezett egy floridai fegyvergyártó, amelyet nem érinthet meg az Iszlám Állam harcosa. A fegyverre ugyanis bibliai idézetet és a templomos lovagok keresztjét vésték. Máris kiváltotta vele az amerikai muszlim csoportok haragját.

Az AR-15-öst az apopkai Spike’s Tactical nevű cég gyártja. A fegyverre a Zsoltárok könyve 144. fejezetének első mondatát írták fel:

„Áldott az Úr, az én kőváram, a ki hadakozásra tanítja kezemet, s viadalra az én ujjaimat”.
Emellett szerepel rajta a templomos lovagok keresztje is – a keresztes hadjáratok szimbóluma.

A fegyveren három állás van: béke, háború és Isten akarata.

Az ötlet az után született meg, hogy az iraki hadsereg fejveszett menekülése közben több milliárd dollár értékű amerikai fegyvert hagyott hátra, ami aztán az Iszlám Állam kezébe került.

„Olyan fegyvert akartunk, amelyet ha felkap egy muszlim terrorista, akkor sújtsa őt agyon a villám” – mondta az Orlando Sentinelnek Ben „Mookie” Thomas, a cég szóvivője, aki maga is SEAL-ként szolgált a haditengerészetnél.

A muszlimoknak nem tetszik. A fegyvert szerdán mutatták be, és azonnal kiváltotta a muszlim szervezetek haragját. A floridai Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa arra hívta fel a figyelmet, hogy 2015-ben 205 ámokfutás történt az Egyesült Államokban, és csupán egyetlen esetben volt muszlim az elkövető – számolt be a Haarec című izraeli napilap.

forrás: /origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
06
  Megtalálta a Rosetta a Philae-t!
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Molnár László

Kevesebb, mint egy hónap van csak hátra a Rosetta küldetéséből, de végül sikerült megtalálni az elveszett leszállóegységet. Eddig csak hozzávetőlegesen lehetett tudni, melyik lyukba is eshetett a lander a 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökösön.
A felvételeket szeptember 2-án készítette az űrszonda nagyfelbontású OSIRIS kamerája, mindössze 2,7 km távolságra az üstökös felszínétől. A képek igazolják, hogy a Phile oldalra fordulva, egyik lábával lefelé szorult be egy hasadékba.Philae az üstökös kisebbik lebenyén szállt le.(baloldali képek ) Oda, a nagy kő-jégtömb alá (mellé?) esett be, bele a résbe.(jobbra) (forrás: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team

“Roppant boldogok vagyunk, hogy egy hónappal a küldetés vége előtt végre sikerült lefényképeznünk a Philae-t, és ilyen részletességgel láthatjuk” – mondta el Cecilia Tubiana, aki az OSIRIS csapatából is először láthatta a Földre sugárzott felvételeket.

A Philae-t utoljára akkor láttuk, amikor először leszállt az Agilkia régióban, majd felpattanva, tovább szállt. Végül két órányi repülés után állt meg újra, az Abydoson, az üstökös kisebbik felén. A rossz megvilágítás miatt a lander akkumulátorai három nap után lemerültek, és hibernálódott, amelyből már csak nagyon rövid időre tért magához 2015. június és júliusban, amikor az üstökös a legközelebb járt a Naphoz.

Csakhogy a váratlan, második leszállás pontos helye ismeretlen volt. A rádiójelek alapján sikerült leszűkíteni a keresési tartományt egy néhány tíz méter átmérőjű területre, de a kisebb felbontású képeken több lehetséges lander-jelölt is felmerült. Ugyan a legtöbbet aztán sikerült kizárni, csak most sikerült a legvalószínűbb jelöltet minden kétséget kizáróan megerősíteni. Ehhez az is kellett, hogy a Rosetta minden eddiginél közelebb, mindössze 2,7 km-re közelítse meg az üstököst, amely távolságból a kamerája felbontása elérte az 5 cm/pixelt.A Philae nézőpontja. Mivel oldalra dőlt, vízszintes helyett függőleges körpanorámát készített. (ESA / Rosetta / Philae / CIVA, feldolgozás: Matthias Malmer)

A sikeres felvételekkel a Philae által végzett, helyszíni mérések és fotók is tágabb kontextusba helyezhetők. És így már a kutatók is nyugodtabban készülhetnek a Rosetta leszállására is: ugyan a fő szondát nem erre tervezték, de szeptember 30-ig lassan leereszkedik majd a felszínre. Eközben elképesztően részletes felvételeket készíthet majd a felszínről. A kísérlet nem példa nélküli: 2001-ben az amerikai NEAR Shoemaker űrszonda is sikerrel ereszkedett le az Eros kisbolygóra. Ugyanakkor az európai mérnökök nem számítanak arra, hogy a Rosetta a landolás után is működőképes marad: még ha a hatalmas napelemek valahogy túl is élnék a landolást, többé már nem tudnak a Nap felé fordulni, ahogyan az űrszonda antennáit sem lehet már a Föld felé fordítani. Így a leszállás fogja a rendkívül sikeres Rosetta és Philae páros munkájának végét jelenteni.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
06
  Az "idegenek" okozták a SpaceX katasztrófáját
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Pesthy Gábor

Természetesen nem baleset volt a SpaceX rakéta felrobbanása, állítják az összeesküvés-elméletek hívei. A robbanásról készített videón ugyanis észrevettek egy mozgó sötét foltot, amely szerintük egy idegen támadás bizonyítéka. Mások szerint csak egy madár.

A SpaceX kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó vállalat eredetileg szombaton akarta felküldeni Falcon 9-es rakétájával az Amos-6 kommunikációs műholdat. A rutinnak számító csütörtöki próba során azonban egy nem várt hiba miatt a rakéta, valamint a hasznos teher, a szatellit megsemmisült. A drámai eseményt videofelvételen rögzítették.

A baleset okait még vizsgálják. A SpaceX közleménye szerint annyi biztos, hogy a probléma a felső rakétafokozat oxigéntankjánál keletkezett, a rakéta-hajtóanyag betöltése közben. Nem sérült meg senki.

A hivatalos verzió azonban nem győzte meg az éber kétkedőket, írja a Mail Online. Egyre több videó bukkan fel a katasztrófáról a neten, amelyek egy, az űrhajó felett a robbanás előtt és alatt elrepülő különös „anomáliát" ábrázolnak.

A piros kör jelzi az állítólagos "betolakodót"

Az összeesküvés-elméletek hívei azt állítják, hogy ez egy idegen légi csapás, amely megakadályozta a kilövést. Többen odáig mennek, hogy az idegenek azt hitték, hogy nukleáris robbanófej van felerősítve a rakéta orrára, ezért akadályozták meg annak kilövését.

A reálisabban gondolkodó emberek szerint azonban a folt valószínűleg egy arra repülő madár lehetett.

forrás:/origo/

kapcsolódó: Felrbbant a SpaceX hordozórakétája Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
06
  Freddie Mercuryról kapta a nevét egy kisbolygó
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Freddie Mercury-ról neveztek el egy kisbolygót a néhai énekes születésének 70. évfordulója alkalmából - írta a The Daily Telegraph.

Brian May, a Queen együttes gitárosa, aki asztrofizikus is egyben, egy Svájcban tartott vasárnap esti megemlékezésen jelentette be, hogy a Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó Központja az énekesről nevezte el az 17473-as sorszámú aszteroidát.

Az égitestet 1991-ben, a zenész halálának évében fedezték fel. May szerint a kisbolygó olyan halvány fényű, hogy jókora teleszkópra volt szükség a felfedezéséhez.
A nagyjából 3,2 kilométer átmérőjű Asteroid 17473 Freddiemercury nevű aszteroida a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóövben található.

Joel Parker, az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta-missziójának egyik kutatója rámutatott, hogy a kisbolygóra most már az összes tudományos értekezésben 17473 Freddiemercury-ként fognak utalni.

A rockzene történetének egyik legkarizmatikusabb előadójaként ünnepelt Mercury 1991. november 24-én, alig 45 évesen halt meg AIDS-betegsége szövődményeiben.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
04
  Ennél jobb fotók még nem készültek a Jupiterről
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: crafty
A Juno a héten, a Jupitert ölelő sűrű felhőrétegtől négyezer kilométeres távolságra készítette a felvételeket, amelyeket a NASA helyi idő szerint pénteken tett közzé. Az űrszonda sarkvidéktől sarkvidékig repült a gázóriás körül, hogy képeket készítsen és adatokat gyűjtsön. Ez volt az első a szerkezet 20 hónapos küldetése során tervezet háromtucat közelrepülésből.

A felvételek alapján a Jupiter északi pólusán hevesebb viharok dúlnak, mint eddig gondolták és a sarkvidék kékebbnek tűnik a planéta többi részénél.forrás: (NASA/Caltech)


A felvételek alapján a Jupiter északi pólusán hevesebb viharok dúlnak, mint eddig gondolták és a sarkvidék kékebbnek tűnik a planéta többi részénél.A Jupiter pólusairól 1974-ben készültek először felvételek a Szaturnusz felé tartó Pioneer 11 űrszonda jóvoltából. A Juno képei azonban nagyban különböznek az eddig látottaktól és a tudósok elképzeléseitől is - jegyezte meg Scott Bolton, a NASA kutatója. Az űrszonda egyedülálló fotókat küldött a Jupiter ragyogó déli fényeiről is, amelyeket a legerősebbnek tartanak a Naprendszerben.
A Juno ötévi utazás után júliusban állt a gázóriás körüli pályára. Küldetése 2018-as végeztével becsapódik a bolygó légkörébe és megsemmisül.


forrás:/ma.hu/MTI/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
03
  Dől a pénz a kamionok Teslájához
Több hasonlóság is felfedezhető a Nikola Motor Company és a Tesla Motors között. Amellett, hogy mindkét céget a szerb feltalálóról nevezték el, mindkettő elektromos járművekben is utazik, pontosabban azt szeretnék, hogy minél többen utazzanak az ő elektromos járműveikben.


Norvégia csak elektromos és hibrid autóknak ad forgalmit 2025-től

Sőt, ahogy Elon Musk autós cége, úgy a “a kamionok Teslája” is már azelőtt rengeteg vásárlót tudhat magáénak, hogy egyáltalán elkészült volna a termék, amelyet eladásra kínál. A cég ugyanis bejelentette, hogy már hétezer foglalás érkezett a Nikola One nevű kamionjukra, ami 2,3 milliárd dolláros bevételt jelent. A Nikola One egy vegyes hajtású nyergesvontató, vagyis az elektromos motort gázturbina hajtja, de a dízel helyett olcsóbb földgázt fogyaszt, és egy tankolással 1930 kilométert bír majd a 320 kilowattórás akku. Összességében a cég szerint feleannyiba kerülne a működtetése, mint a dízelkamionoké.

forrás: index.hu
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák