+ A | - a | Visszaállít
2018. febr.
13
  Reiner Gamma, a titokzatos „papírsárkány” a Holdon
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Kocsis Antal

Mit keres egy papírsárkány a Hold felszínén? A téli időszakban szokásos, hetekig tartó borultság után január 29-én, hétfőn végre derült idő, szép kék égbolt volt látható egész nap. Nagyon készültem már egy Hold kamerázásra, amelyre régóta nem volt lehetőségem. Szerencsére a derült ég kitartott estig, a munkahelyi iskolai értekezlet sem húzódott a szokásoknak megfelelően a késő éjszakába, így napnyugtakor felhívtam Schné Attilát, hogy kamerázhatnánk-e a Corvus Magáncsillagvizsgálójában Gyulafirátóton. Itt ugyanis újra összeszerelte a 280/2810 mm-es Yolo-reflektorát.

Ez a Yolo-reflektor egy saját készítésű, különleges, kéttükrös, kitakarás mentes távcső, különösen alkalmas a Hold, bolygók, kettőscsillagok megfigyelésére. A távcső jelenleg egy felújított Sajó Péter-féle csapos mechanikán mozog, de még még nincs ellátva óragéppel, így a felvételek készítésénél Attila kézzel tekerte a finommozgató gombot a képernyőt figyelve, én pedig a kamerát kezelve kattintgattam az egérrel.

A teleholdhoz közeli, 95,44 %-os megvilágítottságnál, Colongitúdó = 65,98 fok, kissé északi librációnál (szélességi: +3,88 fok N, hosszúsági: -0,37 fok W) először vizuálisan szemléltük az átlagos vagy kissé gyengébb légkörnél a terminátor szebbnél-szebb alakzatait. Kedvező volt, hogy mivel éppen földközelben tartózkodott égi kísérőnk, látszólagos mérete 33,68’ volt. A DMK41 AU02.AS kamerát felszerelve az első képeken rögzítettük az Oceanus Procellarum (Viharok Óceánja) terminátor közeli részleteit.
A felvételen a legfeltűnőbb és legfurcsább alakzat egy, a medence sötét tónusától sokkal fényesebb, papírsárkányra hasonlító világosabb terület, a Reiner Gamma volt.
A Rükl-féle „A Hold atlasza” (Geobook Hungary, 2012.) 28. térképlapján is feltüntetett alakzat közelítő holdrajzi koordinátái: -59 fok W, +7,4 fok N. Ezt a környezeténél fényesebb albedó-alakzatot holdi „örvénynek”, „albedópamacsnak” is szokás nevezni. Kezdetben erősen lepusztult kráternek tartották. Érdekes, hogy már szerepel Giovanni Battista Riccioli 1651-es, Francisco Grimaldi által készített térképén is, Galilaeus néven, Galileo Galilei-ről elnevezve.
Később Johann Heinrich Madler és Wilhelm Beer a holdtérképezésben új korszakot jelentő, 1834-36 között több részletben megjelent térképükön már egy közeli kisebb, kb. 15,5 km-es krátert jelöltek Galilaei néven, ez szintén látható felvételünkön, a peremhez közeli rálátás miatt ellipszis alakban, szelenografikus koordinátái: +10,5 fok N, -62,7 fok W. A fényes albedóalakzat a Reiner-kráterhez közeli elhelyezkedése által a Reiner Gamma néven szerepel a modern térképeken.

A Reiner Gamma sokáig az egyik legtitokzatosabb holdbéli alakzatnak számított. A feltűnő albedóalakzat egy üstökös becsapódása nyomán keletkezett mágneses anomália.
A kép technikai adatai: 2018.01.29. 18:39 UT, 280/2810 mm-es Yolo-reflektor, DMK41 AU02.AS fekete-fehér kamera, képfeldolgozás: Autostakkert!3, Registax6, Photoshop CC.


A feltűnő albedóalakzat jelenleg legelfogadottabb magyarázata, hogy ez egy üstökös becsapódása nyomán keletkezett mágneses anomália, amely „megvédte” az erős napszél és kozmikus sugárzástól a felszínt, így nem sötétedett, nem öregedett el ez a terület annyira, mint a környező medence terület.

További részletek is láthatók a felvételen, a kép bal oldalán (keletre) a Marius 41 km-es kráter és a tőle É-ra és Ny-ra elhelyezkedő dóm és dombmező látható, az egyik legnagyobb, egykor aktív vulkanikus vidék. Az Oceanus Procellariumban jól láthatóak a lávagerincek, lávafolyások peremei. Ha nehezen is, de felfedezhető a Rima Galilaei is a Khi jelű domb-tól (hegy) keletre, észak-dél irányban húzódva.

A terminátor mentén nyugaton, a kép déli (felső) részén a hatalmas Hevelius-kráter keleti külső falát már megvilágítja a nap, rücskös részletei jól fénylenek. Tőle É-ra a Cavalerius-kráter lándzsahegy alakja látható, ennek már az egész kráterperemét megvilágítás éri, bár a nyugati (jobb oldali) még néhány helyen „megszakad”. A Cavaleriustól ÉK-re, a Planitia Descensus-nak elnevezett helyen ért Holdat az első sima leszálláskor a szovjet Luna 9 holdszonda 1966.02.03-án. Ugyancsak ezen a területen, az Ocenus Procellariumban csapódott a Holdba a Luna 8 szonda, valamint jóval északabbra a Luna 13 szállt le és készített panoráma felvételeket és folytatott talajvizsgálatot.


forrás:/csillagaszat.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. febr.
13
  118 600 km/órás sebességgel hagyta el a parkolópályát a piros Tesla
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
szerző: Nagy Attila Károly

Ezzel a képpel köszönt el szerda este Elon Musk a Falcon Heavy rakétával elliptikus Nap körüli pályára állított Tesla Roadsterétől és a benne ülő, Starman néven emlegetett SpaceX-szkafanderes bábutól.

A több mint egymilliószor kedvelt kép az utolsó képkockák egyike, amit az egyre távolodó sportautóra szerelt kamerák a Földre közvetítettek, az akkuk ugyanis nem sokkal ezután végleg lemerültek. Ha minden igaz, a piros Tesla szerdára virradóra elhagyta a Hold pályáját, és körülbelül júliusban fogja elérni a Mars pályáját.
Hogy pontosan merre halad majd az űrautó, mostanra tisztázódott.

A Falcon Heavy végfokozatán a rakétastart után hat órával harmadjára is beindult a hajtómű, olyan sebességre gyorsítva az autót, ami elég volt a Föld és Hold együttes gravitációs erejének legyűrésére. A SpaceX által kiadott első adatok szerint a Tesla Nap körüli excentrikus és elliptikus pályára állt, aminek Naptól legtávolabbi pontja (az úgynevezett aphélium) jóval túlkerült a Mars pályáján, az aszteroida-övezetben található.
Műholdszakértők azonban a Tesla helyzetét követve kimutatták, hogy az autó Nap körüli pályája nem nyúlik el ennyire, épp csak egy kicsivel lóg túl a Mars pályáján – ahogy azt amúgy eredetileg is tervezték.

Szerdán ezt meg is erősítették a SpaceX mérnökei, írja a Spaceflight Now. Az új adatokból az is kiderült, hogy a Tesla 12 600 km/órás sebességtöbblettel hagyta el a Föld körüli parkolópályát (azaz a Földhöz képest 118 600 km/órás sebességgel, ami bőven elég volt a Nap körüli pályára álláshoz)*, és vasárnap éri el a bolygóközi teret, végleg kiszakadva a Föld vonzásából. (Egy űrteslarajongó eközben föllőtt egy honlapot, amit a Tesla aktuális, Földtől és Marstól számított távolságának és Földhöz illetve Marshoz viszonyított sebességének szentelt: whereisroadster.com – érdemes néha csekkolni, a fejlesztő azt ígéri, hogy lesz majd rajzos pozíciójelzés is, meg miegymás.)

Az új számítások szerint az autó június 8-án kerül legközelebb a Marshoz, akkor 111 millió kilométerre lesz bolygótól. A Mars Nap körüli pályáját júliusban keresztezi, ami után november 19-én éri el a saját elliptikus pályájának legtávolabbi pontját (a már említett aphélium). Ekkor 254 millió kilométerre a Naptól száguld majd Elon Musk Teslája, valószínűleg kissé hámló fényezéssel.

A legtávolabbi pont elérése után az autó visszafordul pályáján a Naprendszer belseje felé, és engedve a Nap tömegvonzásának egyre gyorsulva éri majd el 2019. szeptember 1-jén a pálya Naphoz legközelebb eső pontját, a perihéliumot, ami valahová a Föld pályájának közelébe esik majd.Ez nem jelenti azt, hogy belecsapódik a Földbe vagy a Holdba, mivel az addigra eltelő több mint másfél év alatt a Föld is továbbhalad saját pályáján, és a számítások szerint jövőben sem lesz olyan pillanat, amikor a Föld és az űrautó útja keresztezné egymást.

2019 őszén a Tesla a perihélium elhagyása után ismét a Mars pályája felé veszi útját, így keringve a Nap körül, míg világ a világ, de legalábbis míg darabjaira nem hullik a zord űrbéli körülmények hatására. Szakértők szerint egyébként hosszú távon a Jupiter gravitációs hatása is befolyásolhatja az autó Nap körüli pályáját, de addig több száz, több ezer évig is keringhet a most elfoglalt elliptikus útján.

Miért a Tesla? - Sokakat foglalkoztat az a kérdés is, hogy miért a saját Tesláját lövette ki az űrbe Elon Musk – a Motor Trend autós szaklap cikke remekül összefoglalja ennek a hátterét. Onnan kell kiindulni, hogy új rakéták tesztjénél a fejlesztők a legritkább esetben kockáztatják drága műholdak és a lakosság testi épségét, inkább súlyszimulációs tárgyakat helyeznek a rakéta rakterébe: például betontömböket, vízzel teli tartályokat. Elon Musk azonban nem kedveli az olyan unalmas dolgokat, mint a betontömbök, ezért már a Dragon űrhajó első útján is egy hatalmas sajtkerék volt a próbateher, amire – mint akkoriban Twitteren írta – egy barátja és a Monty Python egyik jelenete (A sajtbolt szkeccs) inspirálta.

A Falcon Heavy rakterébe ugyanilyen megfontolásból került a lehető legkülönlegesebb próbateher. Amikor az erről döntő mítingen munkatársai felvetették Musknak, hogy lehetne például egy autó, akkor ő azonnal felajánlotta saját 2010-es Tesla Roadsterét. Pár héttel később be is vitték a SpaceX egyik műhelyébe, hogy felkészítsék az útra. Amint azt sejteni lehetett, az autót eléggé kibelezték. A rakétára, de robbanás esetén az emberi egészségre is veszélyes lítiumos akkumulátorokat kiszerelték, de a meghajtásnak is mennie kellett.

A megmaradt alváz és karosszéria így is elég masszív maradt, a mérnököket is meglepte, hogy milyen jól bírta a stresszteszteket, az akusztikus, vákuumos és rázópados gyötrést.

Ezután már csak a hatóságok beleegyezését kellett megkapni. A Szövetségi Légügyi Hatóságnak (Federal Aviation Administration, FAA) nem igazán tetszett az ötlet, de mivel sem emberéletet, sem köztulajdont nem fenyegetett a veszélyes alkatrészeitől megszabadított autó, megadták az engedélyt a rakétatesztre.
Már csak az űrbe küldött szerkezeteket szabályozó nemzetközi űrszerződés (Outer Space Treaty) állt a teszt útjában. Ez a szerződés a bolygók védelmére terjed ki, előírva, hogy csak csíramentes, steril űreszközök landolhatnak más bolygókon, nehogy földi létformák fertőzzék meg az esetleges ottani életet. Ha a Tesla a Marsba csapódot volna, akkor ezzel a SpaceX megsértette volna az űrszerződést. Ezt elkerülendő küldték végül olyan pályára az autót, amin ennek elhanyagolható az esélye.
Más jogi akadálya nem volt a Tesla kilövésének, a többi meg már történelem.

forrás:/index/

kapcsolódó: Videón az űrben száguldó vörös Tesla Katt ide!
Sikeresen kilőtték a világ legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavy-t Katt ide!
A földönkívüliek is kíváncsiak voltak az űrbe lőtt Tesla sportautóra… Katt ide!
A laposföldesek kiakadtak az űrben lebegő autó miatt Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. febr.
13
  Úgy tartják, a helyi temetőben földelték el a földönkívüli pilóta testét
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza
Ha ufószerencsétlenségről van szó, mindenkinek egyből Roswell ugrik be. Pedig az ufóhisztériát beindító legendás 1947-es eset előtt fél évszázaddal egy hasonló, ám jóval kevésbé ismert rejtély borzolta a kedélyeket Amerikában: egy különös repülő szerkezet zuhant egy álmos texasi kisváros szélkerekére. A legenda szerint a galaxis valamely távoli szegletéből származó lény földi maradványai a helyi temetőben vannak elföldelve, a gyanús sír exhumálását azonban a mai napig nem engedélyezik a hatóságok. Sokak szerint természetesen csak egy fiktív sztoriról van szó, amit azért találtak ki, hogy megmentsék a bajban lévő települést az enyészettől.

A rejtélyes égi látogató története
Az 1896-os, 1897-es években az Egyesült Államok számos részén különös légi járműveket figyeltek meg az emberek.
A leírások alapján ezek leginkább cigaretta formájú léghajókra hasonlítottak, és nem nagyon talált magyarázatot senki rejtélyes megjelenésükre. Egy ilyen azonosítatlan repülő szerkezetről számolt be a Dallas Morning News 1897. április 17-i cikke, amelyet a Texas állambeli Aurora egyik lakosa, S. E. Haydon jegyzett.

A cikk szerint még abban az évben, április 9-én a feltételezett ufó a helyi bíró tulajdonában álló szélkeréknek csapódott.
A pilóta – aki természetesen nem élte túl a balesetet - a helyiek állítása szerint kétségtelenül nem e világról származott, sőt, a hadsereg egyik tisztje kifejezetten marslakónak titulálta a furcsa szerzetet. Mindenesetre Aurora lakosai megadták a lénynek a végtisztességet és keresztény rítusok szerint a helyi temetőben földelték el maradványait.
Az esetről a temető mellett felállított emléktábla is megemlékezik.

Ilyen repülő objektumokat láttak Amerika-szerte az emberek a 19. század végén (forrás: Wikimedia Commons)

Ami az „űrhajó" roncsait illeti, nagy részét a megrongálódott szélkerék alatti kútba dobták, egyes darabjait pedig a lény mellé temették. A történet misztikusságát csak tovább fokozza, hogy a szélkereket 1935-ben megvásároló új tulajdonos, Brawley Oates megtisztította a kutat a roncsdaraboktól, mivel azt újból víznyerő helyként akarta használni. Miután azonban ivott a vízből, komoly ízületi gyulladás alakult ki nála. Oates úgy vélte, a roncsdarabok fertőzték meg a vizet, ezért betegedhetett meg. Ennek eredményeképpen 1957-ben betonlemezzel fedte le a kutat, aminek vizéből innentől fogva senki nem fogyasztott.

Volt valami a földben?
Az esetet az elmúlt években többen is alaposan górcső alá vették. A Foxhoz tartozó KDFW televíziós csatorna egy komplett dokumentumfilmet szentelt a lezuhant repülő tárgy történetének, idegen életre és technológiára utaló bizonyítékot viszont nem sikerült találnia. Még a Texas állam által emelt emléktábla is csak puszta legendaként kezeli az egész sztorit.

Az amerikai székhelyű, civil kezdeményezésű MUFON (Mutual UFO Network - Kölcsönös Ufóhálózat) egyik tagjának, Bill Case-nek a kutatása tekinthető talán az egyik legalaposabbnak a témában. 1973-ban sikerült két szemtanút is előkerítenie. Mary Evans mindössze 15 éves volt, amikor a baleset történt. Elmondása alapján szülei látták a légi jármű roncsait, őt azonban eltiltották a katasztrófa helyszínétől.
Hasonlóan járt Charlie Stephens is, aki 10 éves fiatal fiúként szülei tiltása miatt szintén nem tekinthette meg a maradványokat, azonban még látta a légi járműből áramló füstöt, amint az Aurora északi része felé zuhant.
Ezt követően a MUFON a temetőben is kutakodni kezdett.

A temető emléktáblája, ami megemlíti a lezuhant ufót is (forrás: Wikimedia Commons)

Előkerült egy sírkő, amin egy repülő csészealjhoz hasonló szerkezet volt látható, ráadásul a MUFON szerint a fémdetektorok is jelezték valaminek a jelenlétét a föld alatt. Case sajnos nem kapott engedélyt a szóban forgó sír exhumálására. Amikor következőleg ott járt, állítása szerint a sírkő már nem volt sehol, a földből csupán egy 7 centiméteres cső állt ki. A fémdetektor ezúttal nem jelzett semmit, amiből az ufóvadász azt a következtetést vonta le, hogy a fémdarabokat valakik kiáshatták, és elvihették.

A MUFON jelentése végül azt találta, hogy a bizonyítékok hiányosak, ugyanakkor nem zárta ki a csalás lehetőségét sem.

Szokatlanul magas volt a kút vizének alumíniumtartalma
2008. november 19-én a History Channel UFO Hunters című műsorának stábja szintén látogatást tett a környéken. Megkeresték Brawley Oates unokáját, Tim Oatest is, aki megengedte a dokumentumfilmes csapatnak, hogy megvizsgálják a korábban lefedett kút belsejét. A kinyert vízmintát bevizsgáltatták egy laboratóriumban. A vízben nem mutattak ki szokatlan vegyületeket, az alumínium mennyisége számított csak a megengedettnél magasabbnak. Fémtárgyakat ugyan nem találtak a kút környékén, meglelték azonban annak a szélkeréknek az alapját, ami egykor a kút fölé tornyosult.

A stáb a temetőt is megszemlélte. Az exhumálást továbbra sem engedélyezték a hatóságok, a filmesek azonban a fényképek és radarképek alapján találtak egy jelöletlen sírt azok között a nyughelyek között, amelyek többségét még az 1890-es években létesítették.
A gyanús sír azonban nagyon rossz állapotban volt, és még a radarfelvételekkel sem lehetett megállapítani, kinek vagy minek a maradványai nyugszanak benne.Haydon eredeti cikke (forrás: Wikimedia Commons)

Szinte biztos, hogy kacsa az egész
Nem lenne meglepő, ha az égből érkező látogató története szimpla kitaláció lenne. Ezzel kapcsolatban a település korábbi polgármestere, Barbara Brammer végzett kutatásokat. A városka lakóinak minden oka meglett volna a csalásra.

Először is a város egyik fő bevételi forrása a területén termesztett gyapot eladásából származott, a megélhetést biztosító növények nagy részét viszont egy fertőzés elpusztította.
Ha ez nem lett volna elég, egy tragikus tűzeset, majd egy komolyabb járvány is tovább amortizálta a települést.
Mindemellett egy fontos vasúti beruházás sem valósult meg, ami igencsak érzékenyen érintette Aurorát.
Jogos volt tehát a félelem, hogy a település idővel elnéptelenedik, így Brammer szerint Haydon idegene éppen kapóra jött, hogy felélessze a haldokló város iránti érdeklődést. Az, hogy a híres cikknek nem lett folytatása, és még a földönkívüli temetéséről sem tudósított senki, a „kacsa" gyanúját erősíti.

1979-ben a Time magazin interjút készített az akkor 86 éves Etta Pegues aurorai lakossal, aki egyértelműen kitalációnak minősítette Haydon újságcikkét. "Csak azért írta, hogy a figyelmet ráirányítsa Aurorára. A vasút kikerült minket, a várost az elnéptelenedés fenyegette" – nyilatkozta Pegues.

Kitaláció vagy sem, a földönkívüli látogató feltételezett sírja mind a mai napig mágnesként vonzza a turistákat Aurorába.


forrás:/origo.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. febr.
11
  Hihetetlen panorámafelvételek a Marsról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
A Marson dolgozó amerikai Curiosity rover felvételeket készített a bolygó felszínén található óriási kráterről.A NASA Curiosity rover nevű járműve 16 lenyűgöző panorámafelvételt készítetett a Mars felszínéről.

A panorámafelvételek betekintést nyújtanak a jármű által bejárt mintegy 18 km-es útról. A látványos videó 327 méteres magasságban készült, és bemutat egy 3,5-3,8 milliárd éves krátert, amely egy 154 kilométer átmérőjű területet fed le – ez körülbelül ugyanakkora méretű, mint Rhode Island és Connecticut együttvéve.Ezek az első felvételek, amiket vissza lehet nézni a bolygó felszínéről. A videó indításához: Katt ide!

Ashwin Vasavada, a programban részt vevő tudós azt mondta, hogy a jármű több mint öt éve folyamatosan járja a krátereket, azonban ezek az első felvételek, amiket vissza lehet nézni a bolygó felszínéről.

Az elmúlt ötven évben több mint negyven űrhajó indult útnak a Marsra. Bár sok projekt meghiúsult, az Egyesült Államok több rovert is a Marsra juttatott. A rover feladatai közé nem csak a marsi kőzetek, de az időjárás vizsgálata is beletartozik.


forrás:/infostart.hu/

kapcsolósó: Magához tért a Curiosity Katt ide!
Ismét túrázni indul a Curiosity a Marson Katt ide!
Legnehezebb küldetése előtt a Curiosity Katt ide!
Elégedetlenek a Curiosity-vel Katt ide!
Óriásmeteorit a Marson Katt ide!
A hegy lábánál Katt ide!Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. febr.
11
  Felülvizsgálja az évi kétszeri óraátállítást az Európai Parlament
Kategória: Életmód - Közzétette: Róza

Az Európai Parlament képviselői a héten elfogadott állásfoglalásukban az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát kezdeményezték.

Az uniós parlament sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a 384 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 12 tartózkodással elfogadott állásfoglalás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a széles nyilvánosság fejezi ki aggodalmát egészségi okokra hivatkozva az évente kétszer, márciusban és októberben esedékes óraátállítás miatt. Rámutattak, számos tanulmány sikertelenül próbálkozott meggyőző eredményt elérni a szabályozás előnyeit illetően, negatív hatásokat azonban rendre kimutattak az emberi egészségre nézve.

Az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy végezzen alapos értékelést a nyári időszámításról szóló irányelvről, és szükség esetén tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára.

A 2001-ben hatályba lépett jelenlegi nyári időszámításról szóló irányelv harmonizált időpontot ír elő a nyári időszámítás kezdetét és végét illetően az egész unióra vonatkozóan azzal a céllal, hogy segítse a belső piac hatékony működését. Az Európai Bizottság január végén döntött arról, hogy információkat gyűjt arról, mi indokolhatja a nyári és a téli időszámításra, ismertebb nevén az óraátállításra vonatkozó irányelv módosítását. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelik.

Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

forrás:/sg.hu/

kapcsoládó: Két és fél perc múlva világvége Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. febr.
11
  Így fog kinézni az arabok drága és óriási városa a Marson
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
szerző: Gász Csilla

Nagyjából egy éve jelentette be az Egyesült Arab Emírségek, hogy hosszú távú tervei között szerepel egy nagyobb marsi település felépítése: a város akkora lenne, mint Chicago, és 600 ezer ember befogadására lenne képes. Bár nem adtak meg hozzá nagyon szoros határidőt, a következő száz évben szeretnék felépíteni, az első előkészületek már elkezdődnek: a Földön felhúznak 35,6 milliárd forint értékben egy prototípust.High-tech paradicsom a Marson (forrás: Dubai Media Office)

Az ország még 2017 elején jelentette be, hogy a Marsra készül, de akkor még semmiféle igazi konkrétumot nem adtak a vörös bolygó betelepítését illetően. A Mars2117 névre keresztelt projekt arról árulkodik, hogy a következő száz évben esedékes az építkezés, ami azért elég távol van ahhoz, hogy még ne kelljen sietniük – ennek ellenére egy prototípus település felépítését lassan megkezdik itt, a Földön.

A Mars Science City (Mars Tudományos Város) projekt célja az, hogy egy olyan prototípust hozzon létre, ami 176, 5 ezer négyzetméteren úgy modellezze a jövőbeli marsi várost, hogy az tényleg csak a vörös bolygón megtalálható anyagokat és erőforrásokat használja fel.

A 140 millió dolláros, átszámítva 35,6 milliárd forintos fejlesztés keretében húzzák fel a várost egy Dubai melletti sivatagban.Egy prototípus település felépítését lassan megkezdik itt, a Földön.(forrás: Dubai Media Office)

Arról még nem tudni semmit, hogy pontosan hányan fognak beköltözni a városba, és hogy lesz-e hosszú távú lakossága, de az biztos, hogy egy kisebb kutatócsoport egy évig itt fogja kutatni, hogyan lehet biztonságosan és hatékonyan élni a marsi körülmények között is.
Ahogy az Emírségek felhívást intézett az űrhajósok felé is, hogy költözzenek be egy évre, és próbálják ki, milyen szimulált körülmények között a “Marson” élni.A város tervei nagyon ígéretesek (forrás: Dubai Media Office)

A város tervei nagyon ígéretesek: igazi high-tech paradicsomnak tűnik az egész, amelyet Bjarke Ingels segítségével álmodtak meg. Ő az az építész, aki a manhattani Two World Trade Center épületét, illetve a dubai Hyperloop közlekedési rendszerét megtervezte. Ez azért fontos, mert az Emírségek szerint nem kizárólag az asztronauták testi, de lelki egészségére is figyelni kell.A település egymással összeköttetésben álló, óriási kupolákból áll, amelyek átengedik a napfényt, és amelyekben nemcsak laboratóriumok és lakókörletek, de a szórakozásra alkalmas területek is lesznek, legalább is a tervek szerint (forrás: Dubai Media Office)

Egyelőre rengeteg a kérdés a várossal kapcsolatban: nem tudni például, hogy miből fognak készülni a kupolák, hiszen a kutatóknak olyan anyagot kell találniuk, ami ugyan átlátszó és könnyű, de megvédi az űrhajósokat a sugárzástól.

A vörös bolygón, vastag légkör híján, sokkal magasabb a radioaktív sugárzás, mint a Földön.
Aztán azt sem tudni még, hogy a településen hogyan oldják majd meg a hulladék és víz újrahasznosítását, és az élelmiszertermelés is egy nagy kérdőjel még.

Attól függetlenül egyébként, hogy a Mars2117 még elég kezdetleges, és potenciálisan megvalósíthatatlan projektnek tűnhet, ha nem is jön össze az űrrepülés, akkor is nagyon sokat tanulhatunk a kutatásokból a földi életminőség javításához is.Nagyon sokat tanulhatunk a kutatásokból a földi életminőség javításához is.
A videó lejátszásához: Katt ide!

A kipróbált mezőgazdasági módszerek ugyanis itthon is hasznosíthatóak, és új építészeti technológiákat is kifejleszthetünk, miközben a marsi életre készülünk.
Ráadásul a hulladék-újrahasznosításban is elég rosszul állunk, így ha sikerül kikísérletezni, hogy a Marson hogyan lehetünk képesek minimális hulladékkal létezni, talán az itthoni helyzeten is segíthetünk vele.

forrás:/24.hu/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. febr.
10
  Megfejtették a napkitörések titkát?
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Francia kutatók úgy vélik, megfejtették a napkitörések titkát: mágneses ketrecek és mágneses kötelek befolyásolják a napkitörések erejét.

A szakértők szerint a különböző mágneses szerkezetek interakciója irányítja a Napból érkező kitöréseket. Általánosságban véve a Nap mágneses mezejében fellépő hirtelen, erőteljes átrendeződés okozza a ezeket. Napkitörések önmagukban is kialakulhatnak, vagy erőteljes plazmarobbanások kíséretében is. Ha az ezekből a robbanásokból származó töltött részecskék elérik a Földet, károsíthatják az infrastruktúrát, például a műholdas rendszereket és az elektromos hálózatokat.

A folyamatot a struktúrák két típusa irányítja, amelyek a Nap mágneses mezejében alakulnak ki: a Nap felszínéről kiemelkedő mágneses mezővonalakból álló bonyolult szerkezetű "mágneses ketrecek" és a "mágneses kötelek", melyek a napfelszínről felszálló plazma alkotta gigantikus fonott ívek.

A tudósok egy intenzív napkitörést, vagyis flert vizsgáltak, amely néhány óra alatt fejlődött ki 2014. október 24-én. (kép: usgs.gov)


A kötél a mágneses ketrecbe van zárva. Ha a ketrec erős, képes ellenállni a kötél csavarodásainak, viszont ha gyenge, kitörés alakul ki - írja a BBC.com. "A lényegi pont, hogy információnk van valamiről, aminél nem számítottunk arra, hogy fontos szerepet játszhat. Ez a ketrec a kötél körül" - mondta Tahar Amari, a CNRS francia kutatóközpont és a párizsi École Polytechnique kutatója. A szakértő és munkatársai a Nature című tudományos lapban mutatták be eredményeiket.

A tudósok egy intenzív napkitörést, vagyis flert vizsgáltak, amely néhány óra alatt fejlődött ki 2014. október 24-én.

A flerek a Nap koronájában alakulnak ki. A napkorona a Nap atmoszférájának külső, a fotoszféra és kromoszféra feletti tartománya. Ez a naplégkör legritkább rétege, ezért fénye annyira halvány, hogy a földfelszínről csak napfogyatkozás alkalmával észlelhető.

Valamilyen - egyelőre ismeretlen - okból a korona jóval forróbb, mint a felszín, emiatt nem lehet vizsgálni az itteni mágneses mezőt. A szakértők ehelyett a fotoszférából - a Nap "felszínéből" - nyert adatokat használják, hogy rekonstruálják, mi történik 1690 kilométer távolságban, a koronában.Napkitörés. A NASA SDO (Solar Dynamics Observatorium) műholdjának adatait használva a kutatók szuperszámítógépeken végeztek szimulációkat. (forrás: NASA/SDO/AIA/GODDARD Space Flight Center)

Eredményeik szerint a mágneses kötélnek nem volt elegendő energiája, hogy áttörjön a mágneses ketrec minden rétegén. Ez meghiúsította volna, hogy napkitörés következzen be. A kötél azonban erőteljesen megcsavarodott, ami mágneses instabilitást eredményezett, tönkretéve a ketrec egy részét. Ez erőteljes sugárrobbanást tett lehetővé, ami megrongálta a földi infrastruktúrát.

A tudósok kifejlesztettek egy modellt, ami képes megjósolni azt a maximális energiát, amely felszabadulhat a Nap adott régiójából. A modell szerint a 2014-es kitörés alkalmával óriási plazmarobbanás következhetett volna be, ha a mágneses ketrec kevésbé ellenálló.
A szakértők munkájának köszönhetően lehetővé válhat, hogy időben megjósolják a napkitöréseket, melyek geomágneses viharokat okozhatnak a Földön, fenyegetve az infrastruktúrát.

forrás:/mti/


kapcsolódó: Az SDO napkutató szonda jelenti: fényes napkitörés a távoli ultraibolya tartományban Katt ide!
Látványos videón a masszív napkitörés Katt ide!
Figyelmeztetést adott ki a NASA: Óriási napkitörés történt, a keletkező napszél ... Katt ide!
Kiüthet minket egy nagyobb napkitörés Katt ide!
Napviharok a semmiből? Katt ide!
A Földet támadja a Nap! Ez a hétvége más lesz, mint a többi! Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. febr.
10
  A laposföldesek kiakadtak az űrben lebegő autó miatt
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
A Falcon Heavy tesztrepülését az egész világ szájtátva figyelte. Milliók nézték előben, ahogy a rakéta felemelkedik, és az űrbe repíti a szállítókapszulában utazó Tesla Roadstert. A laposföldesek szerint azonban az egész esemény csak egy újabb összeesküvés volt.

A Flat Earth Society Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet az újabb „összeesküvésre” – számol be a Space.com. Mint írják, azok, akik egy interneten látott űrben lebegő autó miatt elhiszik, hogy bolygónk gömbölyű, ugyanazok, akik a TV-ben látottakat valóságnak tekintik.


A laposföldesek szerint Elon Musk a SpaceX legújabb mutatványával csatlakozott az összeesküvőkhöz. (kép: SpaceX)

Miért hinnénk el, hogy egy magánkézben lévő vállalat az igazságot mutatja meg? – áll a csoport bejegyzésében.

A laposföldesek természetesen nemcsak a magáncégek megbízhatóságát vonják kétségbe, hanem például a NASA-ét is. Bár a Nemzetközi Űrállomás legénysége rendszeresen oszt meg felvételeket a nem éppen lapos Földről, ezek nem győzik meg a konteósokat.

A laposföldesek szerint Elon Musk a SpaceX legújabb mutatványával csatlakozott az összeesküvőkhöz. Az elmúlt napokban egyre több poszt jelent meg a Twitteren, melyekben FakeX-nek nevezik a vállalatot, és azt állítják, hogy az űrben repülő autóról készült képeket meghamisították.
Nem ez volt az első alkalom, amikor a Flat Earth Society és Musk szembe kerültek egymással. A SpaceX alapítója néhány hónapja egy bejegyzésben szólt be a csoportnak.

Bár a laposföldesek rendszerint elutasítják a tudományosan igazolt tényeket, ők maguk viszont nem tudnak felmutatni értékelhető bizonyítékokat. Legutóbb a 61 éves Mike Hughes saját készítésű rakétájával akarta igazolni, hogy a Föld igenis lapos, kísérlete azonban korábbi próbálkozáshoz hasonlóan technikai okok miatt kudarcba fulladt.

forrás:/24.hu/


kapcsolódó: A földönkívüliek is kíváncsiak voltak az űrbe lőtt Tesla sportautóra… Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. febr.
10
  Hátborzongató a Jurassic World 2 új előzetese
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Nem csak pokolian látványosnak, de kimondottan erős atmoszférájú mozinak ígérkezik a Jurassic World 2, az új képsorok pedig egyenesen hátborzongatóak. Úgy tűnik, nem beszéltek félre az alkotók, amikor azt ígérték, a folytatás félelmetesebb lesz az első résznél.


A Universal is kihasználta a Super Bowl őrületet, és előrukkoltak a Jurassic World - Bukott birodalom
legfrissebb előzetesével a videó indításához: Katt ide! .

Ami a sztorit illeti, Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) létrehozza a "Dinosaur Protection Group" nevű szervezetet, melynek szárnyai alatt ki akarja szabadítani a dinoszauruszokat a szigetről, ugyanis a teljes állományt a kihalás fenyegeti egy kitörni készülő vulkán miatt. Ekkor kerül a képbe Owen Grady (Chris Pratt), aki támogatja a nő tervét. Azonban nincs sok idő a cselekvésre, ugyanis az szigeten található óriási tűzhányó bármelyik pillanatban kitörhet.

A film főbb szerepeiben olyan színészeket láthatunk majd, mint Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Toby Jones, Daniella Pineda, Justice Smith és Rafe Spall, de milliók örömére az 1997-es Az elveszett világ: Jurassic Park után visszatér a vászonra Malcolm szerepében Jeff Goldblum is. A Jurassic World 2 produceri teendőit Frank Marshall és Steven Spielberg látják majd el, míg a rendezői széket Juan Antonio Bayona foglalhatja el, aki a közelmúltban adott interjújában arról beszélt, hogy filmje lényegesen sötétebb és ijesztőbb lesz, mint a franchise korábbi epizódjai.

A Jurassic World: Bukott birodalom 2018. június 7-től látható a hazai mozikban.


forrás:/mafab.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. febr.
09
  Új bolygóvadász távcsövek az ESO La Silla Obszervatóriumában
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Sódor Ádám

Sikeresen megkezdte működését az Európai Déli Obszervatórium (ESO) észak-chilei La Silla Obszervatóriumának legújabb szerzeménye, az ExTrA (Exoplanets in Transits and their Atmospheres) távcsőrendszer. Az ExTrA célja közeli vörös törpecsillagok körül keringő bolygók felfedezése és tanulmányozása. Az új eszköz egy francia műszer, amelyet az ERC (European Research Council) és a francia nemzeti tudományos kutatási ügynökség (Agence National de la Recherche) finanszíroz. A távcsövekkel a franciaországi Grenoble-ból távészleléssel dolgoznak.

Az ExTrA egyszerre három, 0,6 m tükörátmérőjű távcsővel kutat exobolygók után [1]. A műszerek folyamatosan mérik a megfigyelt csillagokról érkező fénymennyiséget. Az adatokban csekély elhalványulásokat keresnek, amelyeket esetleg egy, a csillag korongja előtt áthaladó, a csillagfény egy részét kitakaró bolygó okoz – ezt bolygótranzitnak nevezzük.

A tranzit-módszer alkalmazása során a kutatók a vizsgált csillag fényességét más összehasonlító csillagok fényességéhez hasonlítják, hogy a csekély elhalványulásokat is észlelhessék. A földről azonban még ezzel a módszerrel is nehéz a kicsiny, Föld méretű bolygók kimutatásához szükséges pontosságot elérni

Egy újszerű módszerrel azonban az ExTrA a csillag sok különböző hullámhossztartományban mérhető fényességét is figyelembe véve jóval nagyobb pontosságra képes.

„La Sillát a kitűnő légköri viszonyok miatt választottuk a projekt megvalósításának helyszínéül.” – Magyarázza a projekt vezető kutatója, Xavier Bonfils. – „Mi infravörös tartományban észlelünk, az ilyen fényt pedig könnyen elnyeli a Föld légköre. Ezért a lehető legszárazabb és legsötétebb egű helyszínre volt szükségünk. La Silla tökéletesen megfelel az elvárásainknak.”

A három ExTrA távcső a vizsgált célpont, valamint további négy összehasonlító csillag fényét száloptika segítségével egy spektrográfba gyűjti. A hagyományos fotometriai módszerhez képest a spektroszkópiai információ sokkal hatékonyabban segíti a földi légkör zavaró hatásainak, valamint a műszer és detektor hibáinak kiküszöbölését, ami jelentősen fokozza az elérhető mérési pontosságot.

Minthogy egy átvonuló bolygó egy kisebb méretű csillag fényéből nagyobb hányadot képes kitakarni, ezért az ExTrA egy bizonyos típusba tartozó közeli csillagokat, a Tejútrendszerben gyakori M törpéket fogja megfigyelni. A számítások szerint sok ilyen csillag körül találhatóak a Földhöz hasonló bolygók. Ezért ezek a csillagok a lakható bolygók után kutató csillagászok fontos célpontjai. A Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri is egy M törpe, és 2016-ban ki is mutatták, hogy kering körülötte egy Föld méretű bolygó.

A korábban kimutathatatlan Föld-szerű bolygók felfedezése csak az egyik az ExTrA két fő feladata közül. A távcsőrendszer ezen felül a felfedezett bolygórendszerek tulajdonságait is vizsgálni fogja. A bolygók kémiai összetételének jellemzése meg fogja mutatni, hogy mennyire hasonlít az valójában a Földhöz.Az előtérben a három ExTrA távcső az ESO La Silla Obszervatóriumában, Chilében. A műszerek közeli vörös törpe csillagok körül keringő Föld méretű bolygók után fognak kutatni. A műszerek egy új technika segítségével sokkal pontosabb mérésekre lesznek képesek korábbi társaiknál. La Silla sok további távcsőnek is otthont ad, ezek némelyike látható a háttérben.

„Az ExTrA segítségével a galaxisunk bolygóinak lényegi tulajdonságait vizsgálhatjuk. Reményeink szerint meg fogjuk állapítani az ilyen bolygók gyakoriságát, vizsgáljuk majd a több bolygóból álló rendszerek viselkedését, és a keletkezésükhöz vezető körülményeket.” – Teszi hozzá a kutatócsoport egy másik tagja, Jose-Manuel Almenara.

Bonfils nagy reményekkel tekint a jövőbe. – „Az új generációs távcsövekkel, mint amilyen az ESO ELT-je is lesz, az ExTrA által felfedezett exobolygók légkörét is vizsgálni tudjuk majd. Ez lehetővé teszi a bolygók tényleges lakhatóságának a vizsgálatát is – legalábbis az általunk ismert életformák számára. Az exobolygók vizsgálatával a korábbi tudományos fantasztikumot mára átemeltük a tudományos tények világába.”

forrás:/csillagaszat.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák
.

..