+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
03
  Élet lehet egy közeli exobolygón
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az elmúlt napokban egyszerre több tanulmány is napvilágot látott, amelyek az exobolygók területén mutatnak fel további következtetéseket, illetve konkrét, megfigyeléseken nyugvó eredményeket. Egy közeli rendszerben bukkantak 4 planétára, míg mások azt emelik ki, hogy az élet egyes bolygókon még a Földinél is jobb körülményekre támaszkodhat.
Ez azonban csak egy példa a sok közül, a feltételek máshol még jobbak lehetnek.


A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society oldalán tették közzé az első munkát, amelynek főbb részleteit egyéb portálokon is megtalálhatjuk. Eszerint a tőlünk mindössze 17,5 fényévre található GJ1061-rendszerben bukkantak egyszerre 3 exobolygóra, ezeket pedig jó eséllyel egy negyedik példány egészíti ki. Az érdekes kísérők nem sokkal lehetnek nagyobbak a Földnél, erre az M-típusú törpecsillag apró mozgásából következtetnek, ahogy a bolygók visszahatnak saját csillagukra. A Chilében található ESO révén azt vázolják fel, hogy mindhárom visszaigazolt bolygó közel kering csillagához, azt mindössze egyetlen nap alatt kerülik meg, amivel viszont a lakható zónán belül helyezkednek el – problémát jelent viszont, hogy az ilyen M-típusú törpék meglehetősen zaklatott életúttal rendelkeznek, így az erős sugárzás által bombázott felszínek jó eséllyel nem túl kedvező körülményeket biztosítanak.A Gj 1061 Galaxy fantáziaképe ( mixed media by Edward Wolverton)

Egy másik munkában, amelyet a Barcelona városában megrendezett Goldschmidt Geochemistry Congress alatt ismertettek, azt fejtik ki, hogy az élet egyes exobolygókon még a Földinél is jobb körülményekre támaszkodhat, bár ezt egyelőre csak különböző számítógépes modellek és szimulációk révén állíthatjuk, hiszen a konkrét eredmények hiányoznak. Visszaigazolt exobolygókból már nincs hiány, több ezer példányt ismerünk, a köztünk lévő nagy távolság viszont eleve megakadályozza, hogy eszközeinket a helyszínre juttassuk el, és ott vizsgálódjunk. A Goddard Intézet által kifejlesztett ROCKE-3-D szoftver alkalmazásával azonban arra a következtetésre jutottak, hogy lehetnek olyan bolygók, amelyeken az óceánok felfelé való áramlása erősebb, a kontinensek mérete és elhelyezkedése pedig ideálisabb, mint a Földön, ezáltal az élet is kedvezőbb feltételekkel találkozik.

Az ehhez hasonló tanulmányokat később, az egyelőre javaslat formájában létező LUVOIR és HabEx teleszkóp-projektek megvalósítását követően használhatják majd fel, konkrét adatokkal vetve össze az eredeti feltételezéseket.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
03
  Rubik-kockát készítettek polimerekből a vegyészek, adattárolás céljából
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A struktúra színes hidrogél kockákból áll, amelyek alakra ugyanolyanok és ugyanúgy működnek, mint a valódi Rubik-kocka. A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem játék céljára készítették, információk tárolásának és detektálásának új útjait keresik. A játékkockához hasonlóan ez a szerkezet is tartalmaz forgatható önálló oszlopokat és oldallapokat, ám a merev Rubik-kockával ellentétben ezt önkötő hidrogélből alkották meg, egy olyan vizenyős polimeranyagból, amely képes nagy mennyiségű víz felszívására és új kémiai kötések kialakítására, amikor a régi kötések megszakadnak.Polimerekből építettek Rubik-kockát amerikai és kínai vegyészek, hogy új módot találjanak információtárolásra.

A polimerek olyan kémiai vegyületek, amelyek nagyszámú, egy vagy többfajta azonos típusú atomcsoportból, úgynevezett monomer egységből épülnek fel, és ezeket az építőelemeket primer kémiai kötések kapcsolják össze. Elvileg végtelen sok ismétlődő egységből állhatnak.

"Gondoljunk csak a QR-kódra, amely fekete és fehér pixelek mintázata egy kétdimenziós felületen, és amelyet információtárolásra használnak. Keressük az információtárolás lehetőségeit színes mintázatokban és három dimenzióban, ami elméletileg jóval nagyobb információsűrűséghez vezethet el" - idézte Jonathan Sessler professzort, az Advanced Materials című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudmányos-ismeretterjesztő hírportál.

Matematikusok bizonyították, hogy összetettsége miatt összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle (negyvenháromtrillió- kétszázötvenkétbilliárd- hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd- négyszáznyolcvankilencmillió- nyolcszázötvenhatezer; kb. 4,3.1019) Rubik kockaállás hozható létre, ami azt sugallja, hogy egyetlen kocka hatalmas mennyiségű információt képes tárolni.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
31
  Sikertelen iráni start
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Augusztus 29-én az indítóállásban robbanhatott fel a rakéta, amellyel egy távközlési műholdat szerettek volna felbocsátani Iránból. A Nahid-1 nevű (jelentése: Vénusz) műhold sorsáról hivatalos információ nem látott napvilágot, de elemzők nagyfelbontású kereskedelmi földmegfigyelő műholdak felvételei alapján okkal feltételezik, hogy egy műszaki probléma miatti startbaleset történt. Feltehetőleg az előkészületek, esetleg a hajtóanyaggal való feltöltés közben keletkezhetett a robbanás. A kudarc tényét a Reuters hírügynökség beszámolójában egy név – és további részletek említése – nélkül nyilatkozó iráni illetékes is elismerte.
Az Irán északi részén fekvő, Khomeini ajatollahról elnevezett űrközpontban augusztus 29-én az indítóállásban robbant fel a hordozórakéta, legalábbis a füstfelhő erre utal. (Műholdkép: Maxar Technologies / Reuters)

Az űrindítási kísérletre az Egyesült Államok tiltakozása ellenére került sor. Az amerikaiak attól tartanak, hogy az űrprogram révén Irán valójában hosszú hatótávolságú, akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is alkalmas ballisztikus rakétáit fejleszti.Egy másik aznapi műholdkép a bázisról még nagyobb füstöt mutat. A Safir rakétával a baleset valószínűleg rövid idővel a földmegfigyelő műhold elrepülése előtt történhetett. (Kép: Planet Labs Inc. / Middlebury Institute of International Studies)

Idén év elején ugyancsak sikertelenül végződött egy (vagy két) indítási kísérlet Iránban. Az ország először 2009-ben állított pályára műholdat Omid (Remény) néven. Ezt 2011-ben a Rasad (Megfigyelés) követte. Irán harmadik műholdja a szintén hazai gyártású, 2012-ben indított Navid (Ígéret) volt. Negyedikként a Fajr (Hajnal) indult 2015-ben.

forrás:/urvilag.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
31
  Nem fogsz örülni, ha megtudod, milyen szinten áll a civilizációnk a tudósok szerint
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Bobák Áron
képek: Star Wars


Nikolaj Kardasev asztrofizikus 1967-ben alkotta meg az úgynevezett Kardasev-skálát, ami két szempont alapján határozza meg egy civilizáció fejlettségét, és hát mi tagadás, az emberiség eddig nem teljesít valami fényesen.
A két szempont az energiatermelés és a technológiai fejlettség, amelyek egymással szoros összefüggésben vannak: minél több felhasználható energiával rendelkezünk, annál gyorsabban tud fejlődni a technológia, és minél fejlettebb a technológia, annál hatékonyabban tudjuk kitermelni az energiát.


Kardasev eredetileg csak három kategóriát különböztetett meg: azokat a civilizációkat, amelyek tökéletesen uralják a saját bolygójuk erőforrásait, aztán azokat, amelyek uralják a csillagjuk erőforrásait is, és végül azokat, amelyek az egész galaxis erőforrásai felett rendelkeznek. A skálát azóta jócskán kibővítették további négy kategóriával, de ez az emberiséget nem igazán érinti.0-ás típusú civilizáció; - Olyan civilizáció, amely az energiát nyersanyagokból, például növényi és állati maradványokból nyeri (lásd: kőolaj, kőszén), és a bolygóját sem igazán tudja elhagyni. Kitaláltad, a földi civilizáció ebbe a kategóriába tartozik. Öröm az ürömben, hogy Carl Sagan 1973-ban úgy saccolt, hogy az emberi civilizáció fejlettsége 0,7 körül lehet, vagyis ha lassan is, de közeledünk a következő kategóriához, ami az...

1-es típusú civilizáció:- Olyan globális civilizáció, amely képes hasznosítani a bolygó összes rendelkezésre álló erőforrását. Nem hangzik lehetetlennek, ugye? Csakhogy ahhoz, hogy ezt elérjük, képesnek kell lennünk arra is, hogy adott esetben befolyásoljuk az időjárást, kihasználjuk a lemeztektonikai mozgásokat, sőt, a földrengéseket és vulkánkitöréseket is. Emellett 100%-ban újra kell hasznosítanunk mindent. Az utóbbi már önmagában is elég kemény meló lesz, de az optimistábbak szerint azért ez a szint még belátható időn belül összejöhet.2-es típusú civilizáció: - A csillagcivilizáció, avagy egy olyan társadalom, amely maximálisan kiaknázza a csillagjában rejlő lehetőségeket. Persze nem úgy, hogy lerak a mezőre néhány napelemet, aztán azzal melegíti a vizet, hanem például a csillagot teljesen körbevevő Dyson-gömbbel, amely a csillag által megtermelt összes energiát továbbítja a bolygóra. És hogy mire lenne jó ennyi energia? Például arra, hogy teljesen uralmunk alá hajthatnánk a naprendszert - ha ahhoz lenne kedvünk, akár a bolygók mozgását is befolyásolhatnánk, és tökéletes kontroll alatt tarthatnánk a meteorokat és aszteroidákat is, vagyis nem kéne amiatt aggódnunk, hogy egy eltévedt kő egyszer csak kitörli az emberiséget az univerzumból. A tudósok szerint ettől a fejlettségi szinttől az emberiség jó esetben is ezer évekre van.

3-as típusú civilizáció: -A galaktikus civilizáció a teljes galaxis ura, vagyis egy egész galaxis erőforrásai állnak a rendelkezésére. Ez a Tejútrendszer esetében alsó hangon is százmilliárd csillagot és annak összes bolygóját jelentené, valamint nagyjából százmillió fekete lyukat és egyéb égitesteket. A szakértők szerint mire egy civilizáció eléri ezt a fejlettségi szintet, jó eséllyel tökéletesíti saját magát akár génmanipulációval, akár úgy, hogy kiborggá (részben gép, részben emberi létforma) alakítják magukat, a munka nehezét, vagyis a galaxis meghódítását pedig olyan robotokra bízná, amelyek képesek reprodukálni és sokszorosítani önmagukat.

A 3-as típusú civilizáció energiakészlete nagyjából tízmilliárdszorosa a 2-es típusúénak, így akár arra is képes lehet, hogy tetszés szerint mozgasson bolygókat egyik bolygórendszerből a másikba, vagy akár teljesen új csillagokat alkosson. Ezt az achievementet még minimum százezer év, mire teljesítjük, de kevésbé optimista becslések szerint akár egymillió évünkbe is telhet, mire meghódítjuk a teljes galaxist.4-es típusú civilizáció: - Az univerzum-civilizáció az egész világmindenség energiaforrásai felett rendelkezik, így akár arra is képes, hogy szabadon alakítsa a téridőt, és jó eséllyel halhatatlan is. Mivel az univerzum teljes energiáját használják, így annak tágulását is lassítják vagy akár teljesen megállítják, emellett valószínűleg olyan energiaforrásokat is használnak, amelyek ellentmondanak az általunk ismert fizika szabályainak.

5-ös típusú civilizáció: - Uralja az egész multiverzumot. Itt már olyan civilizációról beszélünk, amelynek sikerült átjutnia a párhuzamos univerzumokba, így a létező összes univerzum minden energiája a rendelkezésére áll. Bár egyelőre nem tudhatjuk, hogy a multiverzum tényleg létezik-e, de elképzelhető, hogy Stephen Hawkingnak köszönhetően a nagyon távoli jövőben majd képesek lehetünk átjutni egy másik univerzumba.6-os típusú civilizáció: - Az elképzelhető legfejlettebb civilizáció, amit igazából jellemezni sem nagyon tudunk. Az ilyen civilizáció felette áll az időnek és a térnek, így képes akár új univerzumokat is létrehozni, vagyis nagyon közel áll ahhoz, ahogyan az isteneket elképzeljük.

Ha most egy kis amőbának érzed magad, akkor annyit azért tegyünk hozzá, hogy a Kardasev-skála merőben elméleti dolog, hiszen jelenleg nem ismerünk a sajátunkon kívül egy civilizációt sem, vagyis azt sem tudhatjuk, hogy létezik-e az emberiségnél fejlettebb civilizáció. Amikor pedig a kutatók arra tippelnek, hogy mennyi idő alatt érhetjük el az egyes fejlettségi szinteket, figyelmen kívül hagynak olyan lehetőségeket, mint a technológiai szingularitás, ami a mesterséges intelligencia megjelenésével előbb-utóbb szinte garantáltan be fog következni, és tökéletesen megjósolhatatlanná teszi a fejlődés ütemét.

Ha pusztán elméleti síkon gondolkodunk, azt azért így is ki lehet következtetni, hogy mivel a Napunkat még jól láthatóan senki sem csapolta meg, a galaxisunkban még nem jött létre olyan civilizáció, ami elérte volna a hármas szintet. Ugyanígy kikövetkeztethető, hogy az univerzumban sehol fejlődött ki négyes szintű civilizáció, és amennyiben létezik is multiverzum, még egyik párhuzamos univerzumban sem jutott el senki arra a fejlettségi szinte, hogy az egész multiverzumot uralni tudná.

forrás:/player.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
31
  Valószínűleg megtalálták II. András sírját
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző; Urfi Péter

A bánsági Egresen (Igris) végzett ásatások során a kutatók feltételezhetően megtalálták annak a két sírépítménynek az alapját, amelyben egykor II. András magyar királyt és második feleségét, a konstantinápolyi császárlányt, Courtenay Jolántát temették el.Régészek a II. András magyar király temetkezési helyéül szolgáló ciszter kolostor feltárásán a bánsági Egresen (Igris) 2019. augusztus 28-ánFotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Langó Péter régész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója az MTI-nek szerdán elmondta, a két sírépítmény elhelyezése alapján valószínűsítik, hogy ezeken feküdhetett az a két kőszarkofág, amelyben a királyi párt temették el.

A nagylaki határátkelőhelytől légvonalban kevesebb mint tíz kilométerre, a Maros bal partján fekvő településen 2013-ban kezdődött meg a Pázmány Régészettudományi Intézete és a helyileg illetékes temesvári Bánsági Múzeum közös kutatási programja, amelynek legfőbb célja a királyi sír megtalálása volt.

Ez egy ilyen nap: szintén mai hír, hogy a kutatók szerint II. Lajos király nem a Csele-patakba fulladt bele.

forrás:444.hu
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
29
  A sötét anyag idősebb lehet a világegyetemnél
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Sódor Ádám

Hát az meg hogy lehetséges?! – kaphatja fel a fejét joggal az olvasó. – Nem úgy van, hogy a világegyetem – a világmindenség – tartalmaz minden fizikai létező dolgot? És ha a világegyetem kora véges – hisz jól tudjuk, hogy 13,8 milliárd évvel ezelőtt az ősrobbanással vette kezdetét – akkor semmilyen fizikai entitás nem lehet idősebb nála?

Nos, hosszú ideig így gondolták a fizikusok is. Ám az utóbbi évtizedben egyre több kozmológus szerint számos közvetett bizonyíték támasztja alá a multiverzum-hipotézist. Ennek értelmében a mi világegyetemünk egy csupán a sok, talán végtelen számú párhuzamos univerzum közül, amely az egymásból fürtszerűen előbukkanó és felfúvódó világegyetemek láncolatának, vagy más hasonlattal a téridő-buborékok habjának csak egyetlen eleme. Ha ez igaz, akkor a mi világegyetemünk mégsem a világmindenség, és akár örökölhetett is dolgokat a szülőuniverzumától.

Erre talált most közvetett, matematikai bizonyítékot Tommi Tenkanen asztrofizikus, az Amerikai Egyesült Államokbeli John Hopkins Egyetem posztdoktori kutatója.
A rejtélyes sötét anyag, amely csak gravitációs hatása révén, közvetetten nyilvánul meg előttünk, az asztrofizikusok számításai szerint a világegyetem anyagának 80%-át teszi ki. Ennek az anyagnak a mibenléte és részletes tulajdonságai a modern fizika legfontosabb megválaszolatlan kérdései. Tenkannen számításainak eredménye csak tovább fokozza a rejtélyt, eszerint ugyanis ez az anyag már az ősrobbanás előtt is létezhetett.

Az intergalaktikus hidrogéngáz nagy léptékű eloszlása a világegyetemben. Bár a sötét anyagról nyilvánvaló okokból nem tudunk felvételt mutatni, de jelenléte és tulajdonságai hatással vannak a fénylő anyag eloszlására, ami pedig már közvetlenül vizsgálható a csillagászati műszereinkkel. Forrás: Phys.org/Vid Iršič.
„A vizsgálatom új kapcsolatot tárt fel a részecskefizika és a csillagászat között. Ha a sötét anyag olyan újfajta részecskékből áll, amelyek már az ősrobbanás előtt is léteztek, akkor ennek sajátos nyomot kell hagynia a galaxisok égbolton megfigyelhető eloszlásában. Ez a kapcsolat feltárhatja a sötétanyag-részecskék mibenlétét, és az ősrobbanást megelőző időszakra vonatkozó következtetések is levonhatóak lehetnek belőle” – magyarázza Tenkanen.

Annak ellenére, hogy alig tudunk valamit az eredetéről, a kozmológusok kimutatták, hogy a sötét anyag fizikai tulajdonságai kulcsszerepet játszottak a galaxisok és galaxishalmazok keletkezésében. Így, bár közvetlenül nem látjuk, a kutatók a világegyetem látható anyagának mozgásai és eloszlása alapján teljesen bizonyosak a létezésében. okáig azt képzelték, hogy a sötét anyag az ősrobbanás valamiféle maradványa lehet, ám az összes ilyen irányú keresési kísérlet eredménytelen maradt. „Ha a sötét anyag az ősrobbanás után maradt volna vissza, akkor annak nyomát a fizikusoknak már meg kellett volna találniuk a részecskefizikai kísérletekben” – húzza alá Tenkanen.Tenkanen egy egyszerű új matematikai módszerrel mutatta ki, hogy a sötét anyag az ősrobbanás előtti kozmikus felfúvódás korszakában jöhetett létre, amikor a tér rendkívül heves táguláson ment keresztül. Ez a folyamat hatalmas mennyiségben hozott lérte úgynevezett skalárrészecskéket. Egyelőre csak egy ilyen típusú részecskét ismerünk, a Higgs-bozont. „Nem tudjuk, mi alkotja a sötét anyagot, de ha köze van a skalárrészecskékhez, akkor régebbi lehet az ősrobbanásnál. Ezzel az új matematikai módszerrel nem szükséges feltételeznünk a gravitációs kölcsönhatáson túl egyéb erőket a látható és a sötét anyag között, a gravitációs kölcsönhatásáról pedig már eddig is tudtunk” – folytatja Tenkanen.

Habár az ötlet nem teljesen új, korábbi elméletek nem tudtak a sötét anyag ősrobbanás előtti eredetére vonatkozó számításokkal előállni. Az új tanulmány értelmében az ilyen eredetű sötét anyag a világegyetem anyageloszlásán is megfigyelhető nyomokat hagyhatott. A Euclid űrszonda 2022-re tervezett indítását követően a sötét anyag eredetéről is többet tudhatunk majd.

forrás: /csillagaszat.hu/John Hopkins Egyetem/

kapcsolódó: Az ősrobbanás előtt keletkezett a sötét anyag Katt ide!
Azt hitték megoldották a sötét anyag rejtélyét, de tévedtek Katt ide!
Megoldódott a sötét anyag nélküli galaxis rejtélye Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
29
  Orbán Viktor bejelentése: " Már többször kértem a magyar népet....
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
" Nem egyszer, nem kétszer kértem a magyar lakosságot, hogy fejezzék be azt a lejárató hadjáratot, amit a kormányom és a személyem ellen tesznek. Ezt a kérésemet továbbra is semmibe vették ezért kénytelen leszek intézkedéseket tenni. Más országok mintájára, hamarosan cenzúráztatni fogjuk az internetes tartalmakat, legyen az a Facebook vagy a Youtube videó megosztó csatorna". - nyilatkozta a Kossuth RádióbanAz igazságügyi miniszter már fel is állította azt a munkacsoportot akik ezt ki fogják dolgozni, hogy jogilag is megfeleljen. Ha ez sikerül, akkor az olyan jellegű tartalmakat, amik nem felelnek meg majd az előírtaknak, tiltani illetve törölni fogjuk. Ne használja senki se az internetes felületeket propaganda anyagok terjesztésére kamu profilokon keresztül. Ennek gátat kell és gátat is fogunk szabni! "

forrás:/rtl-klub.me/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
27
  Meglepő kísérő
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző:Both Előd

Kisbolygók körül már találtak holdakat, nem is egyet. Üstökösök körül még soha. Eddig legalábbis.
Szinte hihetetlen, de már öt év telt el azóta, hogy az ESA Rosetta űrszondája megérkezett célpontjához, a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstököshöz. Augusztus 13-án pedig már négy év telt el azóta, hogy az üstökös a körülötte keringő Rosettával együtt elérte pályája perihéliumpontját. Az itt bemutatott képet a Rosetta egy hónappal a perihéliumátmenet után készítette az üstökösről. Egyáltalán meglepő az, hogy ilyenkor a Nap közelsége hatására az üstökös magja még szemmel láthatóan igen aktív, sokkal meglepőbb viszont, hogy a képen bekarikázott törmelékdarab az üstökösmag körül kering, vagyis az üstökös holdjának tekinthető.A bekarikázott törmelékdarab a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös magja körül kering, vagyis az üstökös „holdjának” tekinthető. (Kép: ESA / Rosetta / MPS/OSIRIS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA / J. Roger, CC BY-SA 4.0)

A Csurjumov–Geraszimenko-üstökös kifejezetten porosnak bizonyult, 2015 júliusának végén és augusztus elején a műszerek mérése szerint óriási mennyiségű por burkolta be az üstökösmagot – ami napközelségének is köszönhető. Látványos gázkilövellések indultak ki a mag felszínéből, ezek sodorták magukkal a port, amelyből az üstökös kómája, vagyis a magot körülvevő gáz- és porburok, illetve a hosszan elnyúló csóva kialakult. Az OSIRIS kamera egyetlen felvételén sok száz, a mintegy 4 km átmérőjű magot körülvevő szemcse azonosítható. Néha a mag felszínét nagyobb darabok is elhagyják, amint az a képen látható.

A képen megjelölt nagy törmelékdarabot néhány hónappal ezelőtt egy spanyol asztrofotós, Jacint Roger fedezte fel, aki a Rosetta archívumában kutakodott. Sikerült több felvételen is azonosítania az objektumot, amelyeket az OSIRIS kislátószögű kamera 2015. október 21-én, 400 km távolságból készített. A keringést érzékeltető animált felvételsorozat is készült, amely itt megtekinthető.

A felfedezést követően az ESA szakemberei alaposabban is megvizsgálták a „holdat”, és megállapították, hogy a törmelékdarab átmérője valamivel kevesebb 4 méternél, porszemnek tehát semmiképpen sem nevezhető, de még az égitestek világában apró üstökösmag mellett is eltörpül. Pályáját a Rosetta felvételei alapján modellezve úgy gondolják, hogy a kidobódása utáni első 12 órát az üstökösmag középpontjától 2,4 és 3,9 km közötti távolságban töltötte. Később a kómában mozgott, ahol a viszonylag sűrű és fényes anyagban nehéz volt követni a mozgását. Később azonban a mag másik oldalán újra felbukkant, megerősítve a keringés tényét. Számításaik szerint legalább 2015. október 23-ig keringhetett a mag körül.

A Csurjumov–Geraszimenko-üstökös jelenleg a Mars és a Jupiter pályája között mozog, legközelebb 2021 végén érkezik perihéliumba.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
27
  Itt a Star Wars IX új előzetese
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Rajongók alélnak jobbra-balra a Rise of Skywalker-trailer sok visszautalásától.
A Star Wars: Skywalker kora (Star Wars: The Rise of Skywalker) című scifi új előzetest (vay afféle sizzle reelt) kapott a neten is a D23 Expo zárása után egy nappal, mely nem szokványos trailer, hanem inkább afféle kedveskedés a legnagyobb rajongóknak, hiszen jó pár snitt a régi filmekből került bele.A videó inditásához Katt ide!

Mint ismeretes, a filmet az eredetileg nem J.J. Abrams, hanem Colin Trevorrow rendezte volna, de őt kirúgták az előkészítési folyamatban. A hivatalos közlemény szerint természetesen közös megegyezés révén történt a szakítás a Lucasfilm és a rendező között, azonban szinte mindenki tudja, hogy más lehet a háttérben. Főleg azok után, hogy pár éve Josh Trank is egy rosszul sikerült film (valamint viselkedése) miatt távozott a második Star Wars-antológia rendezői székéből, hogy inkább saját filmekre koncentráljon. A stúdió az általa írt szkriptet is kidobta, és újraíratta, hogy aztán Abrams érkezésekor újabb újraírást kapjon.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
24
  Robonaut visszatér
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Both Előd

Miközben Oroszország humanoid robotot küldött a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), a NASA robotját földi javítását követően készülnek visszavinni az ISS-re. A Robonaut-2 humanoid robotot 2011-ben még a Discovery űrrepülőgéppel (STS-133) vitték fel az ISS-re. A robottal számos kísérletet hajtottak végre annak bemutatására, miként tudja a robot az ISS fedélzetén az űrhajósok munkáját segíteni. Az eredetileg csak felsőtestből álló Robonaut-2-höz 2014-ben lábakat illesztettek, ezt követően azonban hibák mutatkoztak, ezért 2018-ban a Dragon CRS-14 teherűrhajóval javítás céljából visszahozták a Földre.A Robonaut-2-t bemutató információs ábra. (Kép: Karl Tate / Space.com)

A robotot először megpróbálták az ISS fedélzetén kijavítani, ami a helyben rendelkezésre álló tartalék alkatrészek beépítésével csak átmenetileg sikerült. Végül a nyomok egy tönkrement 24 voltos tápkábelhez vezettek, amiből azonban nem volt tartalék. Felmerült a lehetőség, hogy felküldenek egy cserekábelt, végül azonban amellett döntöttek, hogy a Robonaut-2 teljes generálozását a Földön, a Johnson Űrközpontban végzik el. Itt sikerült megtalálni a hiba valódi gyökerét: hiányzott egy visszatérő vezeték a robot energiaellátó rendszerében, ami miatt az áram egy része elszivárgott és túlmelegített egy csatlakozót a robot hátizsákjában. Megállapították azt is, hogy a hiba kezdettől fogva létezett, kedvezőtlen hatásai azonban csak akkortól mutatkoztak, amikor a lábakat hozzáillesztették a robothoz. A generálozás során további apróbb, potenciális hibaforrásokat is kijavítottak, valamint továbbfejlesztették a hardverjét és a szoftverjét. Végső, alapos ellenőrzését természetesen éles körülmények közt, az ISS fedélzetén fogják elvégezni az űrhajósok, mihelyt Robonaut-2 ismét visszakerül a fedélzetre.

A tervek szerint a Robonaut újabb robotja szerepet kaphat a Gateway Hold-űrállomáson, ahol az űrhajósok csak rövid időt töltenek majd. Ennek érdekében az ISS fedélzetén kipróbálják, hogyan tud együttműködni a Robonaut-2 az ugyancsak az ISS fedélzetén lévő Astrobee robottal.

Ide tartozó hír, hogy e sorok írásakor a Szojuz MSZ–14 fedélzetén úton van az ISS felé az orosz FEDOR (Fjodor, Skybot F-850) robot. A Roszkoszmosz egyébként saját Twitter fiókot hozott létre Fjodor számára, ahol a robot egyes szám első személyben tudósít felkészüléséről és űrrepüléséről. Augusztus 2-án arról írt, hogy „a NASA-s kollégák társat készítenek számomra, kíváncsian várom a találkozást vele”. A találkozásra azonban egyhamar aligha kerül sor, mert Fjodor szeptember elején a Szojuz MSZ–14-gyel visszatér a Földre, a Robonaut-2 űrbe küldése viszont csak később várható.


A Robonaut-2 korábban az ISS fedélzetén. Javítás utáni visszatérését év végére tervezik. (Kép: NASA)

A Space.com már tavaly beszámolt Fjodor fejlesztéséről. A cikk szerint a FEDOR programot 2014-ben kezdték azzal a céllal, hogy olyan robotot készítsenek, amelyik helyettesítheti az embert a világűrben a különösen kockázatos feladatok és küldetések során. Hasonló célokat a NASA részéről is megfogalmaztak, szándékaik szerint a jövőben a robotok hajthatják végre az űrben az ember számára „túl veszélyes” feladatokat.

(Nagy kérdés, hol húzza meg a Space.com cikkírója a túl veszélyes és a nem túl veszélyes közötti határt, és egyáltalán létezik-e „veszélytelen” feladat a világűrben. Ezek után mi lehet távlatilag a robotok térnyerése után az élő emberek feladata az ISS-en, és általában a világűrben. Egy biztos, hogy lélegeznek, esznek, isznak, egyéb anyagcsere-funkciókról nem is beszélve, vagyis teszik mindazt, ami jelentősen megdrágítja az emberes űrrepülést. Tekintsük Robonaut és Fjodor utazásait olyan első lépéseknek, mint amilyen Gagarin, Glenn és társaik űrrepülése volt – a két évtizede lakott ISS-hez képest. Az űrhajósoknak fontos szerepe volt/van az űrtevékenység népszerűsítésében is, de úgy tűnik, a sajtó és a közvélemény fantáziáját legalább annyira megmozgatja a „robot a világűrben”, mint az „ember a világűrben”. Talán az utókor úgy értékeli majd az űrtevékenység első évtizedeit, mint az a kor, amelyben olyan fejletlen volt a (robot)technika, hogy az ember kénytelen volt személyesen részt venni a kockázatos vállalkozásokban. Mindez nem érinti az űrturisták, kalandorok és az életüket önszántukból kockára tevők vélhetően népes seregét, akik az extrém sportok új ágaként az űrrepülést választják. – B.E.)

forrás;/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák