+ A | - a | Visszaállít
2014. dec.
17
  Megvan, hogyan lélegezhetünk a Marson
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
A Mars One nevű hollandiai központú nonprofit szervezet azt tervezi, hogy az 2025-től emberlakta telepeket hoznak létre a Földhöz legközelebb eső bolygón. Az általa hirdetett verseny keretében a világ különböző országainak egyetemistái olyan technológiákat tervezhetnek, amelyek segítéségével valóra válhatna az ambiciózus terv. A legjobbnak ítélt pályamunka felkerülhet a Mars One első - embernélküli - teherűrhajójára, amely az előzetes tervek szerint 2018-ban indulna útnak a bolygó felé.

Josh Richards perthi fizikus, a Mars One egyik kiválasztott telepese a Nyugat-Ausztráliai Egyetem 60 hallgatójának segítségével fejlesztette ki a Helena-rendszert, amely a levegő előállítására alkalmas eszköz mellett egy művészeti alkotásokat magában foglaló időkapszulát is tartalmaz. Az alkotásokat a világ számos országából származó közösségi média felhasználók készítették.

A Helena-rendszer napelemek által generált elektromos energiával oxigén és hidrogén molekulákra bontja a vizet - magyarázta a tudós, aki szerint be fogják tudni bizonyítani, hogy a Marsra érkező telepesek a jövőben képesek lesznek lélegezhető levegőt előállítani.

A Helena az egyetlen déli féltekéről érkező ötlet a kiválasztott 10 döntős projekt között.

A legjobbnak ítélt ötletek között van egy amerikai eszköz, amely vizeletből állít elő iható vizet, valamint egy brit egyetemisták által készített terv is, amely a marsi növénytermesztést akarja lehetővé tenni a bolygón fellelhető anyagokból építhető üvegházak segítségével.

Josh Richards szerint a Helena-rendszert az különbözteti meg a többi döntős projekttől, hogy egyrészt a telepesek életbemaradásához megkerülhetetlenül fontos problémát képes megoldani, ugyanakkor ezt meglehetősen egyszerű eljárással teszi. A verseny győztesét január 5-én hirdetik ki.

forras:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. dec.
17
  Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon

Hosszabb ideig élhetnek azok az idős emberek, akik koruknál három-négy évvel fiatalabbnak érzik magukat, mint azok, akik annál idősebbnek - derült ki egy friss brit tanulmányból.

A kutatók egy öregedésről szóló tanulmány adatait elemezték, melyben 6489 résztvevőt vizsgáltak, átlagéletkoruk 65,8 év volt - idézte a JAMA Internal Medicine aktuális számát a Medicalpress egészségügyi portál. Többségük (69,6 százalék) úgy érzete, három-négy évvel fiatalabb a koránál, 25,6 százalék tartotta magát annyinak, amennyi valójában és 4,8 százaléknak volt az a benyomása, hogy idősebb, mint az évei száma.

Az átlagosan 99 hónapos követési időszakban a magukat fiatalabbnak érzők 14,3 százaléka hunyt el, a valós korukkal egyetértők 18,5 százaléka, a magukat idősebbnek érzők 24,6 százaléka. Az életkor szubjektív érzése és a szív- és érrendszeri eredetű halálozások közötti kapcsolat igen erősnek bizonyult, a rákos halálozással azonban nem állt fenn az összefüggés - írták a kutatók.

"Az összefüggés hátterében működő folyamatok további tanulmányozást érdemelnek. A vizsgálatot ki kellene terjeszteni a magukat fiatalabbnak érzők más egészséges szokásaira és tulajdonságára is: többek közt az ideális testsúly megtartására, az orvosi utasítások követésére, a nagyobb rugalmasságra, az önuralomra és az élni akarásra" - vélték a szerzők, Isla Rippon és Andrew Steptoe, a londoni University College kutatói.

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. dec.
17
  Skorpiókkal bombázza az ellenségeit az Iszlám Állam
Kategória: Hogy mik vannak ?... - Közzétette: fulldragon
Az egyik legősibb biológiai hadviselést veti be ellenfelei ellen az Iszlám Állam. Élő skorpiókkal töltött bombákat lő ki iraki célpontokra. A bombák ugyan nem szednek áldozatokat, de a pszichológiai megfélemlítő hatásuk nem lebecsülendő.

Az irakiak rómaiak elleni hadviselését újították fel az Iszlám Állam (IS) fegyveresei. Az irakiak alkalmazták ugyanis először az élő skorpiókkal töltött bombákat Kr. u. 198-199-ben a sivatagi Hatra város ostrománál. Az iraki védők agyagkorsókat töltöttek meg a mérgező ízeltlábúakkal, és ezeket dobták a római katonák közé. Azt nem tudni, hogy ez a pánikkeltés mennyiben járult hozzá az iraki győzelemhez, de a rómaiak súlyos vereséget szenvedtek a húsz napos ostrom végén.

Az IS modernizálta a terrorbombázásnak ezt a fajtáját. Több száz vagy akár ezer eleven skorpióval töltenek meg lövedékeket, amelyeket városokra és falvakra lőnek ki. A bombák becsapódáskor széttörnek, és a belőlük szétrepülő skorpiók pánikot okoznak a gyanútlan helyi lakosok között.

Hamish de Bretton-Gordon, a NATO kémiai és biológiai fegyverekkel foglalkozó szakértője úgy nyilatkozott a The Mirror című brit napilapnak, hogy az IS olyan eszközöket készített, amelyekkel 60 centis bombákban lőhetik ki a mérgező élőlényeket.

A szakértő elmondta, hogy a skorpiók szívós lények, kibírják a kilövést és a több kilométeres utazást, és amikor a tartály széttörik ezrével özönlenek ki és másznak szanaszét. Bár egyes skorpiók nagyon mérgezők, a fő cél mégis a pánikkeltés.
A bombák rendszerint nem szednek áldozatokat, de a pszichológiai hatásuk jelentős, mondta de Bretton-Gordon, aki múlt héten tért vissza Irakból, ahol a biztonsági erők tanácsadójaként dolgozott.

forrás:/origo/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. dec.
16
  NROL-35: amerikai kémműhold indult
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

A start szombaton egy Atlas-5 rakétával történt a kaliforniai Vendenberg Légitámaszpontról.
Az időpont magyar idő szerint december 13-án 4:19 volt, bár helyben, az Egyesült Államok nyugati partjainál ekkor még december 12-ét írak.


A rakéta hasznos terhéről keveset lehet tudni, mivel az a műholdas felderítésért felelős amerikai kormányügynökség, az NRO (U.S. National Reconnaissance Office) megrendelésére készült.

Az űreszköz semmitmondó jelzése NROL-35 (vagy másképpen USA-259). A műhold funkciója és pályaparaméterei titkosak ugyan, de megfigyelők szerint igen elnyúlt, 700 és 23 000 km között változó magasságú ún. Molnyija-típusú pályára került. Állítólag egy új generációs elektronikus felderítő űreszközről van szó.

Az Atlas hordozórakéta-család 55 éves kaliforniai starttörténetében a mostani volt a legnagyobb tolóerejű változat. A Vandenberg Légitámaszpontról eddig nem kevesebb mint 294 Atlas indult, a legújabb Atlas-5-ből a mostani volt a tizedik.

A 2014-es évet és mindkét lehetséges starthelyet – tehát a floridai Cape Canaveralt is – számításba véve ez volt az Atlas-5 kilencedik indítása, ami rekordnak számít egy naptári éven belül.

A moduláris felépítésű Atlas-5 tolóerejét rugalmasan tudják változtatni a pályára állítandó űreszköz igényeinek megfelelően. Ebben a viszonylag erős, a Delta-4 Heavy tolóerejét megközelítő konfigurációban eddig csak két alkalommal repült: 2011-ben a Curosity rovert indította a Mars felé, idén áprilisban pedig egy másik kémműholdat (NROL-67) állított Föld körüli pályára – mindkétszer Floridából.

Az Atlas-5 rakéta 541-es konfigurációjú változata a start előtt: öt méteres átmérőjű orrkúp, négy szilárd hajtóanyagú segédhajtómű az első fokozatban, egy hajtóművel szerelt Centaur végfokozat. (Kép: ULA)

A mostani kaliforniai start technikai érdekessége, hogy ez alkalommal mutatkozott be a Centaur végfokozat új, RL10C-1 jelzésű hajtóműve. Ez a Delta-4 rakéták végfokozatában alkalmazott RL10B-2 átalakított változata. A fejlesztések célja, hogy a United Launch Alliance (ULA) két rakétája idővel közös végfokozatot tudjon használni. Az Aerojet Rocketdyne által gyártott, folyékony hidrogénnel és oxigénnel üzemelő, többször leállítható és indítható, igen megbízható RL10 hajtóműtípus története egyébként több mint fél évszázadra nyúlik vissza.

forrás:/urvilag/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. dec.
16
  Most megoldódik végre a Rohonci kódex rejtélye! (2.rész)
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Láng Benedek

A szanszkrit elmélet Dr. Mahesh Kumar Singh, indiai (és ugyanakkor hun királyi családból származó) tudományos kutató nevéhez fűződik. A hun hercegi sarj szerint a szöveg ősi brahmi írással szanszkrit nyelven készült keresztény szöveg, amelyet balról jobbra kell olvasni. Íme egy pár sor óind írással, szanszkrit nyelven:
Óh Uram, itt a nép nagyon szegény, beteg, éhes, / adj ezért nekik sok képességet és erőt, hogy a szükségleteiket kielégíthessék / gondviselő ne keményítsed meg a szívedet / ne vond meg kezedet ettől a nélkülöző néptől / hogy a szükségleteiket amiket önmaguknak vágynak / őértük teljesítsed a vágyaikat / bármikor nyújtasz nekik segítséget ezeknek az embereknek / hogy ők ezt a segítséget tökéletesnek tartják.

A megoldás a Turán című folyóiratban jelent meg, és a szerkesztők dicséretére legyen mondva, már a következő számban olvasói levélben megjelent egy részletes cáfolat, amely megint csak arra hivatkozott – mint Nyíri és Enăchiuc esetében saját kritikánk – hogy a „megfejtő” különböző helyeken ugyanazokat a jelsorokat másként dekódolja: az egyik kettősjelet pl. tizenegy különböző módon, egy hosszabb jelcsoportot pedig négy helyen négyféleképpen.

4. A Rohonci kódex megfejtéstörténete szerencsére a szakszerű megközelítéseket sem nélkülözi teljesen, ezek a '70-es években Gyürk Ottó, a '90-esekben pedig Locsmándi Miklós nevéhez fűződnek (az én későbbi próbálkozásaimról most nem beszélve).

Itt most azonban fontosabb Király Levente Zoltán és Tokai Gábor megfejtésére kitérni, ez vezetett ugyanis végül sikerre.

Előző posztunk vége felé arra jutottunk, hogy a kódex jelrendszerének megfejtéséhez nem annyira úgy kell hozzáállnunk, mintha egy titkosírás volna, amelyben a nyílt szöveg betűi vannak lekódolva függetlenül a szavak jelentésétől, és amelyben a kódszavak, csak kisebb arányban fordulnak elő, hanem inkább úgy, mintha egy kódnyelv volna, amelyben a teljes szavak és mondatok viselkednek egységként, és a betűnként titkosított elemek vannak kisebbségben. A kódfejtésre pedig különösen alkalmasnak mutatkoztak azok a képek előtt és mögött álló – szövegkezdő és szövegvégző – karaktersorozatok, amelyek nagyon sok esetben ismétlődnek a szövegben kisebb-nagyobb eltérésekkel.

Ezek vizsgálata vezetett végül oda, hogy Tokai Gábor és Király Levente Zoltán, előbb külön-külön, később együttműködve, betörési pontot talált a kódex nyelvébe, és megkezdte a kódszótár összeállítását. Megállapították a nyelv számrendszerét (Gyürk Ottó korábbi eredményeit is felhasználva), azonosították a szövegben gyakran idézett evangelisták neveit, és rekonstruálták a kiesett és megkeveredett lapok sorrendjét. A kódfejtés egy köztes eredménye az a hatalmas táblázat, amelyben oszlopokba rendezve szerepel az a rendkívül gyakran ismétlődő, de kicsit mindig változó szöveg, amely a képek 52%-a után, azaz 44 esetben feltűnik.

A kódex leggyakoribb ismétlődéseinek összehasonlítása (Király Levente Zoltán vizsgálata):

Ez a táblázat szembetűnő mintázatokat mutat, számos következtetés levonását teszi lehetővé. Többek közt vizuálisan is kiemelkedik belőle az a négy jelcsoport, amely közül mindig egy tűnik fel az ismétlődésekben ugyanazon a helyen. Miután a mellette álló jelek számnak tűnnek, a négy jelcsoport jól azonosítható a négy evangelista nevével, a számok pedig a Biblia adott szöveghelyére utaló referenciának tűnnek. És valóban! Ha megnézzük a jelsorozatok mellett álló képeket, azok az esetek nagy részében (bár sajnos nem mindig) arra a bibliai történetre utalnak, amelyre az adott jelsorozatok vonatkoznak.

Ahhoz, hogy megállapítsuk, Tokai és Király megfejtése a kódex jelrendszerének valódi feltörése-e, mindenekelőtt meg kell tanulnunk – legalábbis részben – a kódfejtők által kínált szótárat (ez éppen publikálás alatt áll, így egy kicsit még várnunk kell). Azután el kell fogadnunk azokat a különös nyelvi jellegzetességeket, amelyeket a kódfejtők a Rohonci kódex nyelvezetének tulajdonítanak. Mindez idő és energiaigényes feladat, egy-két óra nem elegendő hozzá. Egy idő után azonban – hasonlóképpen, mint ahogy a kódfejtőkkel történt – jelentkeznek a konfirmáció jelei.

A megtanult szótár és az elfogadott különös nyelvtan alapján a kódex új és új részei válnak olvashatóvá, egy adott ponton egyértelműen feltűnik a Miatyánk szövege, és más bibliai szövegrészek körvonalazódnak.

Ugyanakkor, és ezt a két kódfejtő nem rejti véka alá, bizonyos problémák továbbra is nyitva maradnak, bizonyos grammatikai furcsaságok jelentkeznek a nyelv leírásában, és a karakterrendszer mögött álló természetes nyelvet minden biztató kezdeményezés dacára továbbra sem sikerült megfejteni. Azaz, tudjuk, melyik karaktercsoport jelenti azt, hogy „asztal”, de nem tudjuk, a kódex szerzője milyen nyelven mondta, hogy asztal.

Ez a vizsgálat véget vet a százhetven éves rejtélynek. Látványosan bizonyítja, hogy a kódex szövege erős struktúrákat követ, és hogy nyilvánvalóan nem egy őrült véletlenszerű ábráiról van szó, hanem egy adott – de egyelőre általunk csak részleteiben ismert – tartalmat követő, rendezett és tudatos szövegről. Minden jel arra utal, hogy a Rohonci kódex kódnyelvet tartalmaz, azaz tényleg teljes szavakat, vagy legalábbis szórészleteket kell keresnünk benne, és nem hangokat. Arra is minden okunk megvan, hogy vallásos szöveget, bibliai szövegek parafrázisát és imákat keressünk benne.

forrás:/kripto.blog/

kapcsolódó: Most megoldódik végre a Rohonci kódex rejtélye! (1.rész) Katt ide!
A világ harmadik legrejtélyesebb könyve Magyarországon van Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. dec.
16
  Pluto-méretű objektumok "köpködik" a port
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
Egy ifjú csillag környezetében port "köpködő", Pluto-méretű objektumok egész családját figyelték meg amerikai asztrofizikusok, akik az Astrophysical Journal legfrissebb számában tették közzé kutatásaik eredményeit.
A Harvard Smithsonian Asztrofizikai Központjának kutatói a chilei Atacama-sivatagban 5000 méter magasságában működő rádiótávcső-rendszer, az ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) segítségével végezték megfigyeléseiket


Vizsgálatuk tárgya a 90 fényévnyire, a Bereniké Haja (Coma Berenices) csillagkép irányában elhelyezkedő HD 107146 katalógusjelű csillag, amelynek korát "mindössze" 100 millió évesre becsülik a tudósok.
Az égitest érdekessége, hogy sok vonatkozásban Napunk ifjúkori "énjére" emlékeztet - olvasható az eScience News hírportálon.

A fiatal csillag körül gázokból és szilárd részecskékből kialakult protoplanetáris korongot vizsgálva az asztronómusok azt észlelték, hogy a szélein jelentősen megnőtt a milliméteres porszemcsék koncentrációja.

A jelenség meglepő, hiszen a szemcsék a csillagtól meglehetősen messze, 13 milliárd kilométeres távolságban összpontosultak.

A kutatók a nem várt jelenséget azzal magyarázzák, hogy a régiót Pluto-méretű bolygókezdemények (planetizmálok) népesítik be, amelyek összeütközve szétrobbannak és a környezetükbe "köpködik" a port".

A tanulmány szerzői emlékeztettek arra, hogy a protoplanetáris korongok anyagát általában a bolygóképződés "hulladéka" alkotja, egy teljesen "érett" naprendszerben, amely "kifejlett", állandó pályán keringő bolygókkal rendelkezik, viszont már relatíve kevés a por. Egyes szimulációs modellek szerint e két állapot között, a naprendszerek "kamaszkorában" a por koncentrációja sokkal nagyobb lehet a protoplanetáris korong szélein, mint a centrumában. Nagy valószínűséggel a csillag életének e periódusát figyelték meg az ALMA rádiótávcső-rendszer segítségével.

"E rendszer révén egyfajta időutazást tehetünk, betekinthetünk abba a korba, amikor Napunk jelenlegi korának csupán két százalékát élte meg" - fogalmazott Stuart Corder, az ALMA igazgatóhelyettese, a tanulmány társszerzője.

forrás: /mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. dec.
16
  Egyre többeket érint a "karácsonyi pszichózis"
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
A beteges vásárlási láz, és a szétesett családok karácsonyi kötelező időtöltése is komoly veszélyeket hordoz magában a pszichológus szerint.

A karácsonyi pszichózis fogalma már évek óta ismert, lassan egy lesz a pszichiátria intézményesített divatdiagnózisai közül - mondta Szöőr Anna pszichológus-jogász.

Mint mondta, az ünnepek környékén tapasztalható szorongásnak több kiváltó oka is lehet és a társadalom minden rétegét veszélyezteti.

Szöőr Anna szerint mivel az ünnep vallásos jellege már rég a múlté, a szétesett családoknál pedig a szeretet sem játszik akkora szerepet, ezért sokszor "konzum karácsonyról" beszélhetünk, ami hozzájárulhat a karácsonyi pszichózis kialakulásához.

"A beteges vásárlási láz a karácsonyi pszichózis egyik fő okozója, amely ilyenkor szinte minden embert anyagi helyzetétől függetlenül jellemez. Aztán az a fajta szorongás is ide sorolható, ami a szétesett családokban megmutatkozik. A gyermekek és a szüleik is rosszul érzik magukat attól, hogy ki, kivel, mikor és milyen szájízzel ünnepel" - mondta Szöőr Anna.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák