+ A | - a | Visszaállít
2014. ápr.
03
  Ponta: sosem fogjuk elfogadni az etnikai autonómiát!
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
A román kormánypártok sosem fogják elfogadni az etnikai autonómiát - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök egy televíziós interjúban, a koalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jogköveteléseire reagálva.
A szociáldemokrata kormányfő a koalíció többi román pártja nevében is arról biztosította az Antena 3 hírtelevízió nézőit hétfőn este, hogy az RMDSZ-szel kötött kormányzati megállapodás nem jelenti azt, hogy elfogadnák az etnikai autonómiát.


"Az autonómia a helyi önszerveződés - gazdasági, társadalmi, kulturális, de sosem etnikai - szempontok szerinti fejlődését jelenti.

Számunkra ez a téma le van zárva. Másrészt tudom, hogy az RMDSZ és a magyar kisebbség minden mozgalma egy olyan autonómiamodellt támogat, amely más országokban sem működőképes" - érvelt a kormányfő.

Hozzátette: szerinte a magyar politikusok megnyilatkozásai a választási kampánnyal hozhatók összefüggésbe.

A román kormánypártokhoz közel álló Antena 3 hírtelevízió műsorvezetője arról kérdezte Pontát: nem lehetne-e lemondani az RMDSZ kormányzati részvételéről, miután vezetői "ilyen" kijelentéseket tesznek.

"Közép és hosszú távon sokkal jobb megoldás a magyar kisebbséget, Románia legnépesebb kisebbségét a parlamentben, kormányban, helyhatóságokban a közelünkben tartani, mint a radikalizálódás felé tolni őket és valóban olyan helyzetet teremteni, amely az üldözöttség érzését keltené bennük. A magyarokat nem éri hátrányos megkülönböztetés Romániában, európai viszonylatban nagyon sok joguk van, és őszintén szólva, szerintem ezek inkább csak kampánybeszédek" - magyarázta Ponta.

Kifejtette: Hargita és Kovászna megye több pénzt kap a visszaosztásból, mint amennyit befizet az ország költségvetésbe. "Ezt a politikai vezetők is tudják" - jegyezte meg a miniszterelnök.

Előzőleg a román média tág teret szentelt annak, hogy Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke pénteken megerősítette: a szövetség a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetet készül benyújtani a parlamentben. A román hírforrások az RMDSZ európai parlamenti (EP-) kampányindító rendezvényéről is beszámoltak, ahol Kelemen Hunor szövetségi elnök arra figyelmeztetett: ha az RMDSZ jelöltjei nem jutnának be az EP-be, helyeiket román képviselők foglalnák el, akik nem tudják, és nem akarják az erdélyi magyarság érdekeit képviselni.

forrás:/mti/

kapcsolódó:Basescu válaszolt a peticióra Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. ápr.
02
  Az űrhajósok szíve...
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
...gömbölyűbb alakot vesz fel a súlytalanságban. Ezt tizenkét „kísérleti alany” vizsgálatából állapították meg.

szerző: Frey Sándor

A NASA által támogatott amerikai kutatócsoport eredményei általában a szív- és érrendszeri betegségek kezelése szempontjából is hasznosak lehetnek – nem csak űrbéli, de földi páciensek számára.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 12 lakóján azt vizsgálták, hogy a hosszú időtartamú súlytalanság miképpen hat a szívre. A fellépő változások akár szívproblémákat is okozhatnak. Különösen érdekes a kérdés, ha a jövőben esedékes még hosszabb űrutazásokra, például a Mars meglátogatására gondolunk.


A kutatócsoport betanította a kísérletben részt vevő űrhajósokat, hogy az ISS fedélzetén található ultrahangkészülékkel megvizsgálják saját szívüket.

Az ultrahangos felvételeket nem csak az űrrepülés közben, de előtte és utána is elkészítették. Az eredmények azt mutatták, hogy a űrhajósok szívének alakja jellegzetes változáson ment át, gömbölyűbbé vált.

Az orvoscsoport vezetője szerint a súlytalanságban a vérkeringés fenntartása könnyebb, a szívre kevesebb munka hárul. Így a szívizom tömege csökkenni kezd. Hogy ez ellen a hatás ellen küzdjenek, először meg kell állapítani a mértékét, majd megfelelő testedző gyakorlatokat kell összeállítani.
Az eredmény fontossága abban rejlik, hogy a kutatók a mérésekkel igazolni tudták a projekt keretében megalkotott matematikai modelljük helyességét.

(Kép: Imperial College London)

Ha pedig a számítások működnek a gyakorlatban, akkor az hozzájárulhat a Földön előforduló szív- és érrendszeri betegségek jobb megértéséhez és így hatásosabb kezeléséhez. A csoport most épp ezen, a modell kiterjesztésén dolgozik.

A megfigyelések azt mutatják, hogy az űrhajósok szívalakváltozása nem maradandó, a Földre való visszatérésük után rövid idővel helyreáll a normális állapot. A repülés alatt és után egyébként egy sor kardiológiai eredetű panasszal küzdenek az űrben járt emberek.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. ápr.
02
  A márciusi ufóészlelések összefoglalója
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: fulldragon
szerző: nordi

Bár primus most gyorsabb volt mint én és már előttem feltolta az összefoglalót az üzifalra de a biztonság kedvéért én is felteszem a főoldalra, mert itt könnyebb lesz újra megkeresni, na meg aztán itt a helye.

Márciusban gyengébb volt az ufó felhozatal és az összefoglaló sem lett annyira látványos mint ahogy megszoktuk. A március a pangás hónapja volt a hasonszőrű oldalakon is, mert legtöbben régebbi már “agyonrágott csontokkal” szórakoztattak bennünket.Ebben a videóban is visszaköszönnek a már látott jelenetek meg az amerikai lopakodó, de ezek a felvételek megitelese már az olvasok feladata.

(paramoral)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. ápr.
02
  Majd kiszúrta a szemünket a Szent Grál - két tudós szerint
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon

A spanyolországi Léonban, a Szent Izidor-bazilikában hosszú ideje látható díszes kehely a Szent Grál, amelyből a legendák szerint Jézus az utolsó vacsorán ivott és amelybe Arimathiai József felfogta a vérét a keresztre feszítés után – állítja két tudós. Az ereklye körüli felhajtás miatt a székesegyház visszavonta kiállításáról a kupát.

A kelyhet, amelyről a jeruzsálemi keresztény közösségek a 4-5. század óta úgy tartják, hogy az az utolsó vacsoráról származik, az 1050-es évek óta őrzi a Szent Izidor-bazilika és mítosszá vált az évszázadok folyamán – mondta Margarita Torres, a Léoni Egyetem középkori történelemmel foglalkozó tanára, a kutatás egyik résztvevője.

Az arannyal és drágakövekkel díszített ereklyéről mindeddig úgy vélték, hogy Kasztília 1037 és 1065 közötti királyának, I. (Nagy) Ferdinándnak a lányáé, Urracáé volt. A kairói Azhar Egyetem könyvtárában 2011-ben felfedezett két pergamen, valamint a Torres és kollegája, José Miguel Ortega del Rio művészettörténész hároméves kutatása Jeruzsálemig és arra az eredményre vezetett, hogy a kasztíliai hercegnő kupája valójában az, amelyből Jézus ivott az utolsó vacsorán.

Margarita Torres szerint a kehelynek csak a díszítés alatti alsó része, egy achátból készült római kupa a legendás ereklye, amely hét évszázadon át pihent a Szent Sír-templomban Jeruzsálemben, aztán pedig egy arab emír a béke jeleként felajánlotta Ferdinándnak, kora egyik leghatalmasabb keresztény uralkodójának az Ibériai-félszigeten.

A történészek szerdán mutatták be a témában A Grálok királya címmel megjelent könyvüket, azóta az érdeklődők elárasztották a bazilika múzeumát, ahol a kehely látható. A tárgyat pénteken visszavonták a kiállításról, a múzeum igazgatója szerint azért, hogy megfelelő helyet találjanak neki.

Margarita Torres és José Miguel Ortega del Rio szerint csak Európában hozzávetőleg kétszáz olyan kupa van, amely a Szent Grál lehet. Könyvükben a történészek többnek is cáfolták az eredetiségét. Hangoztatják ugyanakkor, hogy az egyiptomi pergamentekercsekben foglaltak illenek a léoni kehelyre.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. ápr.
02
  Basescu válaszolt a peticióra
Kategória: Autonómia - Közzétette: fulldragon
by transylvaniaheaven

Románia elnöke levélben válaszolt az Erdély autonómiáját kérő petícióra. Traian Basescu levelében veszélyes akciónak nevezi a petíciót Románia egységére nézve és kéri annak leállítását.

Véleménye szerint bár számos problémával kell szembenéznie az országnak, a megoldás nem az autonómiában keresendő. Megérti az erdélyiek frusztrációit, de szerinte ezekre a problémákra egységes megoldás kell.
A Szociálliberális unió kormányzását nevezi meg a bajok forrásának, szerinte mindezeket egy jobboldali fordulattal orvosolni lehetne. Kéri az erdélyi emberek támogatását a újonnan formálódó mozgalmához. Ígéri új fejezetet nyitnak a román-román kapcsolatok terén. Basescu szerint a románok csak akkor voltak erősek ha összefogtak, nem szabad hagyni, hogy az ország darabjaira hulljon szét.

A levél zárásaként megismétli, hogy az autonómia nem megoldás az ország és a régió problémáira. Felhívja a figyelmet, hogy az autonómia egy szovjet típusú közigazgatási forma amit semmiképp sem tart elfogadhatónak, hiszen az ország Európát választotta.

forrás:/erdelyiautinomiaoldala/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. ápr.
02
  Megtiltották Japánnak a bálnavadászatot
szerző: Balázs Richárd

Leállíttatta az ENSZ Nemzetközi Bírósága Japán tudományos bálnavadászati programját, miután azt "nem tudományos kutatási célúnak" minősítette.
Az ügyet Ausztrália robbantotta ki, kereskedelmi bálnavadászattal vádolva Japánt, amit 1986 óta nemzetközi egyezmény tilt. Japán állítása szerint tevékenységével tudományos ismereteket szereztek a bálna állományokról a vadászat folytatásához, Ausztrália azonban azzal érvelt, hogy a program csupán egy álcázott kereskedelmi tevékenység volt, a bálnák húsát Japán értékesítette.


A Nemzetközi Bíróság 12 igen és 4 nem szavazattal elfogadta az ausztrál indítványt, ami értelmében Japánnak vissza kell vonnia minden vadászati engedélyt és nem bocsáthat ki újakat, fellebbezésnek nem adva helyet. Japán fejet hajt a döntés előtt, azonban csalódottságát fejezte ki, úgy vélik, Ausztrália megpróbálja rájuk erőltetni kulturális normáit.

Japán közel 3.600 csukabálnát fogott a jelenlegi program 2005-ös indulása óta, korlátozott tudományos eredményekkel. 1986-ban a japánok is aláírták a bálnavadászati moratóriumot, azonban a Csendes-óceán északi és déli részén folytatták tevékenységüket a tudományos kutatások nyújtotta lehetőségek zászlaja alatt.

A leölt bálnák húsa, ahogy fentebb is írtuk. értékesítésre került Japánban, mégsem ez alapján született meg a bíróság döntése. Az ítélet alapja a fogások mérete, ami nincs összhangban a tudományos szükségletekkel, ezt a bizonyítékot japán szakértők is alátámasztottak.

A nemzet többször is összeütközésbe került Ausztráliával és több nyugati országgal, melyek szigorúan ellenzik a bálnák vadászatát. Japán azzal érvelt, hogy a csukabálnák bőségesen rendelkezésre állnak és vadászatuk egy fenntartható folyamat. A Greenpeace üdvözölte a döntést. "Az a hiedelem, miszerint ez a vadászat bármilyen szempontból is tudományos volt, most már végleg a múlté" - mondta egyik szóvivőjük, Willie MacKenzie.

Hogy, hogyan folytatódik az ügy, még nem tudni, ez ugyanis Japán következő lépésén múlik. A nemzet elhagyhatja a Nemzetközi Bálnavadász Szövetséget, ezáltal kikerülve a moratórium alól, csatlakozva Izlandhoz és Norvégiához, akik eleve alá sem írták.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. ápr.
01
  Űr­nap­ra­for­gó se­gít­het­né az ex­o­boly­gók le­fény­ké­pe­zé­sét
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Kovács József

A csillagászok exobolygókat körülbelül 20 éve képesek detektálni, de a több ezer eset túlnyomó része közvetett megfigyelés, egy távoli planéta direkt lefényképezése hihetetlenül bonyolult feladat. Egy bolygó halvány fényének detektálása csillagának milliószor intenzívebb sugárözönében még annál is nehezebb, mintha egy tűt keresnénk a szénakazalban, különösen akkor, ha a szóban forgó planéta egy kicsi, a Földhöz hasonló kőzetbolygó. A “mutatvány” csak úgy hajtható végre, ha blokkoljuk a csillag fényét, mégpedig úgy, hogy közben nem nyomjuk el a körülötte keringő bolygókét is.

Ennek a problémának a megoldását könnyíthetné meg a NASA tervezett virág alakú csillagfény-árnyékolója. Az űrteleszkópokkal együttműködve a pajzs képes lenne arra, hogy az űrtávcső és az észlelt csillag között olyan pozícióba álljon, hogy a csillag fényét még azelőtt blokkolja, mielőtt az elérné a teleszkóp főtükrét. A csillag sugárzásának elnyomásával láthatóvá válna a kísérőkről érkező fény, így rögzíthetnénk a bolygók képét, információt nyerve esetleg arról is, hogy közülük melyek lehetnek alkalmasak valamilyen életforma hordozására.

.A képen látható virág a NASA “gondolatkísérlete”, de nem a közelgő tavasz ünneplésére. Az állókép a csillag fényét egy űrtávcső elől lámpaernyőként eltakaró óriási űrnapraforgót bemutató animációból származik. (NASA/JPL-Caltech)

A virágszirom alakú részek nagyon fontosak az eszköz hatékonysága szempontjából. A Jet Propulsion Laboratory (JPL) projektvezető mérnöke, Stuart Shaklan szerint messziről nézve a szirmok alakja lágyabb élet eredményez, ami a fényhullámok kisebb elhajlását okozza. Ez pedig azt jelenti, hogy a pajzs árnyéka nagyon sötét lesz, azaz az űrtávcső rögzíteni tudja a bolygó fényét, mivel a csillagé nem nyomja el azt.

A csillagfény-blokkoló azért is unikális, mivel a többi űrbéli eszköztől eltérően egy két részből álló észlelési rendszer egyik komponense, azaz Shaklan szerint egy már üzemelő űrteleszkóppal együtt is használható lenne. Az egységnek saját hajtórendszere van, melynek segítségével a távcsőtől függetlenül mozoghatna és különböző csillagok elé állhatna be. Ez a működési mód azonban a mérnökök számára számos kihívást jelent, kezdve a pajzs pontos űrbéli pozicionálásától az elért helyzetének pontos megtartásáig, melyen Shaklan és csapata jelenleg is keményen dolgozik.

Jeremy Kasdin (Princeton University), a projekt vezető kutatója szerint a legfontosabb feladat jelenleg az, hogy a blokkolót hogyan tudják úgy kinyitni az űrben, hogy a szirmai milliméter pontossággal a szükséges végállásukba kerüljenek. Kasdin csoportja Princetonban a pajzsnak egy kicsinyített változatát fogja megépíteni, hogy ellenőrizhessék, az elrendezés valóban úgy blokkolja a csillagfényt, ahogyan azt a számítógépes szimulációk mutatják. Ezzel párhuzamosan a JPL csoport egy méretben közel megegyező modellt fog tesztelni a laboratóriumban a pontosság szempontjából.

A kihívások ellenére a megközelítés számos előnnyel járhat majd a bolygóvadászok számára. Kasdin szerint a konstrukció legfőbb erőssége az egyszerűsége. Mivel a csillag fénye a blokkolás miatt soha nem éri el a teleszkópot, annak szerkezete egyszerűbb lehet. A másik, hogy több, különböző célú űrteleszkóppal is alkalmazható lesz, így nem csak az exobolygók után érdeklődő csillagászok használhatják majd.

A NASA mérnökei optimisták, meggyőződésük, hogy a csillagfény-árnyékoló a technológia szükséges fejlesztése után a jövő exobolygó-kutatásának kulcsfontosságú eszköze lesz. Kasdin szerint a blokkoló segítségével közvetlen felvétel készíthető majd földméretű kőzetbolygókról, ami bolygónk felszínéről biztosan reménytelen vállalkozás. Az így lefényképezett “pötty” pedig talán egy másik Föld lesz…

forrás:/csillagászat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák