+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
28
  Különleges molekulákat találtak az antarktiszi növényekben
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza

Fényvédő hatású molekulákat találtak az Antarktiszon élő két virágos növényben a Santiago de Chile-i Egyetem kutatói. A tudósok szerint a káros napsugárzás elleni fényvédő krémek előállításához és a növényvédelemben is hasznosítani lehetne a felfedezést.

A chilei kutatók a Déli-sark egyedüli virágos növényeit, a Colobanthus quitensis (felemásvirágú szegfű) és a Deschampsia antarctica (antarktiszi sédbúza) vizsgálata közben fedezték fel, hogy mindkét növény jól tűri a káros ultraibolya sugárzást.

A két virágos növény a jeges sarki régió mérsékeltebb hőmérsékletű területein él, a chilei kutatók szerint a klímaváltozás és a jég olvadása révén azonban egyre nő az élőhelyük. A tudósoknak a növényekben, különösen a Colobanthusban sikerült egy olyan molekulacsoportot azonosítani, amely a napfény szűrőjeként működik, és megóvja a növényt a sugárzás káros hatásától.

Gustavo Zuniga, a kutatás vezetője elmondta: az egyetem most üzleti partnereket keres, hogy a felfedezést hasznosíthassa.
Már a nem túl távoli jövőben is fel lehetne használni. Például egy olyan terménynél, amely nem tűri jól a növekvő UV-sugárzást, a genetikai információt fel lehetne használni az ellenállóbbá tételére" - fejtette ki.Colobanthus quitensis (felemásvirágú szegfű)

A tudós hozzátette, hogy az emberi bőrt az UV-sugárzástól megóvó természetes fényvédőket, krémeket szintén ki lehetne fejleszteni az újonnan felfedezett molekulák felhasználásával.


forrás:/origo.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
28
  Chupacabra fenyegeti a házi kedvenceket Kaliforniában
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza

A dél-kaliforniai Riverside egyik lakóközössége azt állítja, hogy látták a legendás chupacabrát (ejtsd: csupakabra), és a lény a házi kedvenceikre leselkedett, írja a Huffington Post.

Az egyik „szemtanú", Cary Shuker azt mesélte a Press-Enterprise riporterének, hogy elkergetett egy csupasz élőlényt a Riverside-ban lévő otthona közeléből. Úgy írta le a lényt, hogy legalább 60 centiméterrel hosszabb volt, mint a „legnagyobb prérifarkas, amit valaha látott", és a farka olyan volt, mint a patkányé.

Az élőlény visszamorgott és vicsorgott rá, állította Shuker.
„Biztos dühös volt rám" – mesélte az újságnak. „Elloptam a reggelijét. Éppen a macskámra vadászott."

A Press-Enterprise még három helybélit talált, aki szintén azt állították, hogy látták az élőlényt, és aggódnak, hogy megölheti a házi kedvenceiket, sőt akár megtámadhat valakit, aki az utcán sétál.


A szakértő szerint kutyaféle lehet a lény
A megkérdezett szakértő azonban kijelentette, hogy a lény biztos nem a mitikus chupacabra vagy „kecskeszívó", amely az állítások szerint az állatok körül ólálkodik és kiszívja a vérüket.

Loren Coleman, a maine-i Nemzetközi Kriptozoológiai Múzeum igazgatója elmondta valószínűleg nagyon rühes (ettől szinte teljesen kihullhat az állat szőre) prérifarkasról vagy valami hasonló hétköznapi állatról van szó.

Az emberek fogékonyak a rejtélyekre
„Az eddigi DNS-vizsgálatok eredményei 100 százalékban azt bizonyították, hogy az ilyen észlelt állatok a kutyafélékhez (prérifarkasok, rókák, kutyák, vörös farkasok) tartoztak, és általában rühesek voltak" – mondta Coleman.


„Az emberek hajlamosak a kutyaszerű, de szokatlanul kinéző állatokat chupacabráknak felcímkézni, mert szeretik a rejtélyeket, és manapság divatos így tenni" – tette hozzá Coleman.

foorás:/origo.hu/


kapcsolódó: El Chupacabra, a vérszí­vó Katt ide!
Chupacabrát ölt meg egy farmer? Katt ide!
Ismeretlen vérszí­vó szörnytől retteg Dél-Amerika Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
27
  Rengeteg víz lehet a Hold mélyén
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Egy új elemzés szerint sokkal több víz van a Hold felszíne alatt, mint korábban gondoltuk.
Ralph Milliken, a tanulmány vezető szerzője szerint a tudósok korábban úgy hitték, hogy az égitest csontszáraz. Napjainkra azonban sikerült bebizonyítani, hogy egészen más a helyzet: az objektum sokkal inkább Föld-szerű, már ami a vizet és az egyéb illékony anyagokat jelenti.


A korábbi vizsgálatokban az Apollo 15-tel és 17-tel hazahozott mintákat elemezték – az űrhajók 1971-ben illetve 1972-ben szállítottak asztronautákat a Holdra. 2008-ban egy kutatócsapat víznyomokra bukkant az égitestről származó obszidiánban, 2009-ben pedig a NASA LCROSS becsapódó szondája az objektum déli pólusán azonosított vízjég-törmeléket.

A Rhode Islandi Egyetem munkatársai most azt vizsgálták, mennyi víz lehet a Hold felszíne alatt. A csapat ehhez az obszidiánlerakódásokat, az ősi Hold vulkáni aktivitásának jeleit elemezte.
A Holdon már egy kevés víz is elég lehetett a nagy méretű obszidiánlerakódások létrejöttéhez. Amikor a láva igen gyorsan, például vízzel való találkozás miatt hűl le, nem kristályosodik, hanem üvegszerű szerkezetet vesz fel – így jön létre az obszidián.

Az új elemzésben nem az Apollo-küldetések mintáit, hanem az indiai Csandrajáan–1 szonda adatait használták fel.

A szakértők azt vizsgálták, hogy miként verődik vissza a fény az égitestről, ezzel következtettek arra, hogy milyen anyagok borítják a felszínt. A csapat a Holdon található vulkáni kőzetlerakódások nagy részénél ki tudta mutatni az obszidián jelenlétét, és így közvetve a vízét is. A felfedezés arra utal, hogy az égitest köpenye közel annyi vizet tartalmaz, mint a Földdé.
Milliken szerint az életet adó anyag főként hidroxid formájában lehet jelen.

Egyelőre nem tudni, hogy a helyi víz égitestek becsapódásával került-e a felszín alá, vagy eleve ott volt. Az mindenesetre biztos, hogy a kutatással kimutatott víz sokkal könnyebben kinyerhető, mint a sarkoknál található fagyott anyag. Bármi, ami segíthet a jövő holdkutatóinak annak elkerülésében, hogy sok vizet vigyenek magukkal otthonról, nagy előrelépés, az eredményeink pedig új alternatívát vetnek fel – mondta Shuai Li, a tanulmány társszerzője.

Az új felfedezés segíthet a kutatóknak a Hold kialakulásának és struktúrájának alaposabb megértésében. Az eredmények ráadásul a jövő holdmisszióinak megtervezésekor is fontosak lehetnek.


forrás:/24.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
27
  Munkába állt Dél-Koreában az LG repülőtéri robotja
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
Információs és takarítórobotok álltak munkába Dél-Korea legforgalmasabb légikikötőjében, de az LG-nek ez csak a kezdet.

Az LG januárban mutatta be repülőtéri robotját (Airport Guide Robot), mely egy az utazókat segítő intelligens asszisztens. Nem csupán egy hangfelismeréssel kiegészített mozgó információs tábláról van szó: az utas repülőjegyének gyors beszkennelése után a repülőtér központi szerverére csatlakozva közli a beszállási időpontot és a kapu elhelyezkedését, de még a célállomás időjárását is. A robot becsült távolsággal és gyaloglási idővel útirányokat javasol a repülőtéren belüli célokhoz (legyen az étterem vagy üzlet), valamint képes arra, hogy elkísérje az eltévedt vagy késésben lévő utazókat a kapujukhoz vagy más kívánt helyszínre. A gyártó az új megoldást öt hónapon át tesztelte a szöuli Incheon Nemzetközi Repülőtéren.

A termék most állt szolgálatba, eddig a bétateszt zajlott.

Angolul, kínaiul, japánul és koreaiul válaszol a felmerülő kérdésekre, a felmérések alapján ez a négy leggyakrabban alkalmazott nyelv a légikikötőben. A nemrég véget ért teszteknek köszönhetően sikerült tovább finomítani a roboton és annak rendszerein.

Az LG mást területen is az automatizált szolgáltatások fejlesztésén dolgozik, takarítórobotokat (Airport Cleaning Robot) is bevet. Ezek a már jól ismert robotporszívók nagyobb testvérei autonóm navigációs rendszerrel és akadály-kikerülő képességekkel, így közterületen is bevethetők. Felderítik a leggyakoribb takarítást igénylő helyeket, elhelyezkedésüket adatbázisban tárolják el és kiszámolják a hozzájuk vezető legrövidebb utat.

Az LG üzleti növekedésének jövőbeli motorjává fejlesztené fel kereskedelmi robot üzletágát. Jelenleg a vállalat robotüzletága két szektorból áll, az otthoni és a kereskedelmi részlegből. Az otthoni eszközök közé tartozik a HOM-BOT robotporszívó és az új Hub Robot, míg a kereskedelmi üzletág az olyan, különleges tervezésű robotokból áll, amelyek a reptereken, szállodákban, bankokban és más, közösségi használatú terekben nyújtanak szolgáltatásokat.


forrás:/sg.hu/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
27
  Riasztóan sok a kövér a fejlett országokban
Kategória: Életmód - Közzétette: Róza

Riasztóan elterjedt az elhízás az iparilag fejlett országokban, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Izlandon és Görögországban a felnőtt férfiak több mint 90 százaléka túlsúlyos - hívták fel a figyelmet kutatók a Frontiers in Public Health folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Az angol nyelvű országokban a legsúlyosabb a helyzet az Egyesült Államokban: a férfiak 91,4, a nők 81,9 százaléka túlsúlyos. Új-Zélandon 91,4 és 80, Izlandon 93,6 és 80,9, Görögországban pedig 91,4 és 71,1 százalék az arány. A túlsúlyosság fogalmába beletartozik a testzsír kóros jelenléte, amely károsítja az egészséget, és még normál súlyú, nem elhízott embereknél is fennállhat. A túlzott testzsír, különösen a hasi zsír jelenléte krónikus betegségek megnövekedett kockázatával jár, növeli az elhalálozás kockázatát, csökkenti az életminőséget.

Philip Maffetone, Ivan Rivera-Dominguez és Paul B. Laursen egy idén megjelent korábbi tanulmányukban kimutatták, hogy a világ lakosságának legalább 76 százaléka lehet túlsúlyos. Új kutatásukban a 30 legfejlettebb ipari országra összpontosítottak.

Eredményeik szerint Ausztráliában a férfiak 88, a nők 76 százaléka, a brit férfiak 86,6, a nők 77,2 százaléka túlsúlyos. Az ír férfiaknál 86,4, a nőknél 70,9 százalék az arány. Cipruson 87,8 és 72,1 százalék. A közép-európai országok közül Csehországot vonták be a kutatásba, itt a férfiak 85,5 és a nők 70 százaléka lehet túlsúlyos.

A hasi elhízás előfordulásának megnövekedését és a testzsír kóros előfordulását megfigyelték mind a felnőtt lakosságban, mind a gyermekek körében. A kutatás szerint a gyerekek 50 százaléka lehet túlsúlyos. A hasi elhízás, a túlzott testzsír közvetlen kapcsolatban van az inzulinrezisztenciával, a szénhidrát-anyagcsere eltéréssel.

A kövérség összefügg a magas vérnyomással, a kóros vérzsírösszetétellel, a szívkoszorú betegséggel, stroke-kal, a rákkal, a kettes típusú cukorbetegséggel, az epehólyag-megbetegedéssel, a porckopással, a köszvénnyel, a tüdőbetegségekkel, az alvási apnoéval és más betegségekkel - hívták fel a figyelmet a kutatók. Sok fizikailag aktív ember, köztük hivatásos sportolók és az amerikai hadsereg tagjai is beleeshetnek a kövér kategóriába. A kutatók szerint a hagyományos mérések, a testsúly vagy a testtömeg mérése nem hatékony eszköz a túlsúlyosság megállapítására. Helyette a kutatók a derékméret és a magasság összehasonlítását javasolják: a derékméretnek kevesebbnek kell lennie a testmagasság felénél - olvasható az Eurekalert tudományos hírportálon.


forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
26
  Angyal-részecskét találtak a fizikusok
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
Egy kutatócsoport bizonyítékot találhatott egy 80 éve megjósolt, bizarr részecske létezésére, amely egyszerre viselkedik részecskeként és antirészecskeként. A Stanford Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatóinak munkáját a Science magazinban publikálták.

A legtöbb részecskének van egy antirészecske párja. Közöttük a különbség mindössze annyi, hogy a töltésük ellentétes, minden más szempontból megegyeznek. Amikor egy részecske és antirészecskéje (például a negatív töltésű elektron és ellenpárja, a pozitív pozitron) találkozik, akkor mindketten elpusztulnak, annihilálódnak, a bennük tárolt energia pedig általában két foton formájában kisugárzódik. Ezzel a jókora felszabaduló energiával próbált robbantgatni a bíboros kamarás Dan Brown Angyalok és démonok című regényében.

Az elemi részecskéket két csoportba sorolják: fermionok (pl.: elektron, proton, neutron, kvarkok, neutrínók) illetve bozonok (pl.: foton, Higgs bozon, gluon).

Bizonyítékot találtak a majorana fermionok létezésére (kép: SciArt.eu)

A feles vagy félegész spinű részecskéket hívjuk fermionoknak. A bozonok egész spinű részecskék, melyek szimmetrikus, összetett kvantumállapotot alkothatnak azonos részecskék esetén, ami miatt a Bose-Einstein statisztikának engedelmeskednek. Az összetett részecskék (atommagok) félegész spin esetén történetesen bozonoknak tekinthetőek. A bozonokra nem vonatkozik kizárási elv (Pauli-elv), ezért nehezebb belőlük stabil struktúrákat felépíteni, mint a fermionokból.
Az elektronnal szemben, melynek antianyag megfelelője a pozitív töltésű pozitron, a majorana részecskének nincsen ellenpárja. Saját maguk antirészecskéi is egyben. Éppen ezért vélik úgy a fizikusok, hogy egyszer majd ezek a fermionok minden más részecskénél alkalmasabbak lehetnek kvantumszámítógépek létrehozására. Az elméletek szerint, ha egy ilyen részecskét elmozdítanak, „emlékezni fog” korábbi pozíciójára.

Egy 80 évvel ezelőtt felvetett teória szerint viszont az anyagi részecskék (protonok, elektronok, neutronok), vagyis a fermionok csoportján belül léteznek olyan részecskék is, amelyek saját antirészecskéjük is lehetnek egyben. A gondolatot Ettore Majorana olasz fizikus dolgozta ki először 1937-ben, az elméletet azonban mind a mai napig nem sikerült bizonyítani.

Érdekesség, hogy a tudósnak nemcsak az elmélete, hanem a személyisége is meglehetősen titokzatos volt, alig 32 évesen, egy Palermo és Nápoly között hajóút alatt nyoma veszett. Mielőtt eltűnt volna, levelet írt tanszéke igazgatójának, előre elnézést kérve azért a galibáért, amit eltűnése fog okozni. Holttestét azóta sem találták meg. Számos összeesküvés elmélet látott napvilágot. Talán az a legvalószínűbb, hogy a korábban betegséggel küzdő, később bezárkózó Majorana kivándorolt Argentínába, hogy új életet kezdjen.

Mit láttak a kutatók?
Az új kutatás során a tudósok egy hűtött vákuumkamrában elektromos áramot vezettek keresztül egy két rétegből álló „szendvicsen". A szendvics felső rétege szupravezető, alsó része pedig mágneses szigetelő volt. Amikor a rétegeken egy mágnest húztak keresztül, a kutatók módosítani tudták az elektronok áramlásának sebességét. A kísérlet alatt bizonyos pontokon úgynevezett Majorana-kvázirészecskék bukkantak fel párosával. A szakembereknek a páros egyik tagját sikerült mindig elterelniük, így az egyes kvázirészecskék áramlását sikerült megmérni.Egy korábbi, a holland Delft Műszaki Egyetem (Delft University of Technology) kutatói által épített kísérleti szerkezet, amivel a rejtélyes majorana fermionok létezését bizonyítani (fotó:SciArt.eu)

A kutatócsoport egyik tagja, Giorgio Gratta egy közleményben ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy nem látták konkrétan a Majorana-részecskéket, hanem olyan anyagban vettek észre gerjesztést, aminek viselkedése megfeleltethető az olasz fizikus által leírt részecskék viselkedésének.

„Angyal-részecske"
Egyelőre nem világos, hogy a kutatók által megfigyelt részecskék a természetben is léteznek-e. „Nem valószínű, hogy előfordulnak az univerzumban, de végül is kik vagyunk mi, hogy megmondjuk?" – tette hozzá Gratta. A szakértő úgy gondolja, az általuk megvizsgált kvázirészecske valójában „királis" fermion, ami egy egydimenziós útvonalon halad egyetlen irányban (a már említett Dan Brown-regény után nevezték el „Angyal-részecskének").

A tanulmány első szerzője, Shoucheng Zhan szerint kísérletük lényege az volt, hogy kiderítsék, milyen jelekre figyeljenek, vagyis pontosan tudják, mit keressenek, ha a Majorana-részecskéket meg szeretnék találni.
Ez a felfedezés az alapvető fizika egyik legintenzívebb, immár 80 éve tartó kutatását foglalja össze" – írta Zhan.


forrás:/origo.hu, sciart.eu/

kapcsolódó: Része-e a Higgs-bozon az anyag-antianyag rejtélynek? Katt ide!
Tovább bonyolódik a fizika legnagyobb rejtélye Katt ide!
Először mérték meg az antianyag optikai spektrumát Katt ide!
Felfedezés CERN-ben Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
26
  Mikrocsipeket ültetnek be egy amerikai cég munkatársaiba
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
Mikrocsipeket ültet be a munkatársaiba egy amerikai technológiai cég. Ezzel azt is lehetővé teszi számukra, hogy egyetlen érintéssel fizethessenek a vállalat büféjében. de használható ajtónyitásra is. A mikrocsip minden adatot titkosít, a cég azt ígéri, nem fogják megsérteni a munkatársak magánszféráját.

A wisconsini Three Square Market cég ötven munkatársának hüvelyk- és mutatóujja közé ülteti be a rizsszem nagyságú mikrocsipet, amely rádiófrekvenciás személyazonosítóként (RFID) működik.

„Az RFID technológiát mindenféle vezérlésre fel fogjuk használni, kezdve attól, hogy fizetni lehet vele cégünk büféjében, ajtónyitásra, a másológépek használatára alkalmazható, be lehet vele jelentkezni a cég számítógéprendszerébe, telefonjaiba, orvosi/egészségi állapotról szóló információkat lehet tárolni benne, és más RFID termináloknál is használható fizetésre” – írta közleményében Todd Westby.

A vállalat vezérigazgatója, hangsúlyozva, hogy az alkalmazottak magánszféráját nem fogja sérteni a mikrocsip használata, és minden adatot titkosítás véd.

„Ez a következő technológia, amely elkerülhetetlenül meg fog valósulni, és mi részesei akarunk lenni. Ez a technológia a mindennapok szabványává fog válni, lehetővé téve útlevélként, a közösségi közlekedésben és mindenféle vásárlásban való felhasználását” – tette hozzá a The Verge technológiai portál szerint.

A technológia a mobiltelefonos fizetési rendszer analógiájára épül. Az amerikai cég nem teszi kötelezővé alkalmazottjainak a használatát, de akiknek beültetik, annak kifizetik a 300 dollárba kerülő mikrocsipek árát.


forrás:/mti/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
25
  Megpillantották a New Horizons új célját
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
A NASA New Horizons szondája, a Plútót maga mögött hagyva, a Kuiper-öv egyik objektuma felé tart, amelyet azonban csak 2019-ben ér majd el. Addig is a csapat nagy része az új célpontot igyekszik jobban felmérni, hogy felkészüljenek az esetleges akadályokra. Most sikerült a pontosabb megfigyelés, mégpedig kisebb távcsövek segítségével.

A hivatalos bejelentés szerint a csapat tagjai Argentína távoli részére utaztak el, ahol arra a kitűnő alkalomra vártak, hogy egy csillag előtt való áthaladással a 2014 MU69 még pontosabban kirajzolódjon a teleszkópok képein. Ez július 17-én be is következett, a helyi gazdálkodók segítségével pedig 24 hordozható teleszkóppal igyekeztek megpillantani a távoli objektumot, amely végül 5 esetben végződött sikerrel.
A hideg és az erős szél ellen többek között teherautókból összeállított „védővonal” óvta az értékes eszközöket, az 5 visszaigazolt megfigyelés pedig azt jelenti, hogy a szakemberek még jobban felmérhetik az objektum méretét és környezetének főbb jellemzőit.

A távoli objektum egy csillag előtt haladt át, így most jobban megfigyelhették. A középen lévő csillag pislantását kell figyelni, melyet egy a Földtől 4,1 milliárd mérföldre lévő objektum, a 2014 MU69 okoz (forrás: NASA/JHUAPL/SwRI)

Erre azért van szükség, mert nem igazán tudjuk, mire számíthatunk, amikor a New Horizons 2019 első napján megérkezik a helyszínre. Könnyen lehet, hogy a 22-40 kilométer átmérőjű objektum körül törmelék jelent majd veszélyt a szondára, itt azonban az eredmények kiértékelése még néhány hetet vesz igénybe.

Ez volt sorrendben a harmadik nagy kísérlet a 2014 MU69 pontosabb megfigyelésére, bár korábban a Hubble űrteleszkóp és a Gaia műhold is közrejátszott ebben – többek között a pontos időpont megbecslésében.
A helyiek segítsége szintén nagyon fontos volt, itt egy autópályát 2 órára lezártak, hogy a reflektorok fénye ne zavarja a megfigyelést, de egy településen még az utcai világítást is lekapcsolták, ideális körülményeket biztosítva.A New Horizons űrszonda, fantáziakép (szerző: Johns Hopkins Egyetem )

Most a kiértékelés van soron, 17 hónap múlva pedig, 2019. január 1-jén a helyszínen folytatódik a megfigyelés és az adatok rögzítése.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Megvan a New Horizons legújabb célpontja Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
25
  Az űrből örökítette meg a NASA egy új sziget születését
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza


szerző: Balla Sándor

Egy új sziget alakult ki az Amerikai Egyesült államok nyugat-karolinai partjainál az elmúlt hónapok során. A NASA pedig gondoskodott arról, hogy az Operational Land Imager (OLI) nevű szuperkamerájával dokumentálhassa az eseményeket.

Több mint 700 kilométeres magasságból készített a Landsat 8 földfigyelő műhold az OLI-val fotókat a különleges természeti jelenségről.Az első 2016 novemberében született meg – ekkor már látni lehetett, hogy a földdarab elkezd kiemelkedni a vízből.
A második fotót 2017 januárjában lőtték: itt már olyannyira kiemelkedett a vízből a képződmény, hogy a hullámok mozgását is láthatóan befolyásolta.
A legutolsó felvétel pedig pár hete, július 7-én készült, és itt már egyértelműen azonosítható a „kifejlődött” sziget.

A szigeten található temérdek kagyló után a képződmény a Shelly Island nevet kapta; a tudósok egy része pedig úgy véli, születése mögött az állhat, hogy egy vihar felkavarta a tengerfenék homokját, majd egy helyre szállította azt. A jelenség egyébként nem ritka, gyakran jönnek létre új szigetek hasonló módon, bár több mint 1 kilométeres képződmények csak ritkán keletkeznek így. A nyugat-karolinai partoknál azonban gyakran hatalmas viharok dúlnak, így érthető lehet a képződmény mérete is.


forrás:/player.hu/


kapcsolódó: Tonga: új sziget bukkant fel Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
25
  Tudományos szaklapokat vert át egy kutató midikloriános kamutanulmányával
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza

Ha eddig úgy hitte, hogy a tudományos világban minden szaklap megbízható, van egy rossz hírünk.
Hogy tesztelje, mennyire kizsákmányoló néhány folyóirat, egy kiemelkedő neurológus 4 szaklappal is elfogadtatott egy hamis, midikloriánokról szóló tanulmányt – igen, a Csillagok háborújának mikroszkopikus, Erőt közvetítő létformáiról van szó.


A tanulmányt összesen 9 szakfolyóiratnak nyújtotta be a Neuroskeptic álnéven blogot író idegsejt-kutató. A publikációt végül 4 lap fogadta el.

Az érintett folyóiratokat tudományos körökben ragadozónak nevezik, ugyanis a szerzőknek díjat kell fizetnie a szerkesztőségeknek a cikkek megjelentetéséért. A 4-ből azonban 3 költségmentesen publikálta is a kamutanulmányt, ami arra utal, hogy a szerkesztőségben még csak el sem olvasták a valóban röhejes cikket. A negyedik lap is megjelentette volna az írást, cserébe azonban 360 amerikai dollárt kértek a szerzőktől.

Az egészben a legszomorúbb az, hogy Neuroskeptic szerint egy átlagos ember legfeljebb 5 percnyi olvasás után felismerné a tanulmányon végigfutó egyértelmű Csillagok háborúja-utalást.

A publikáció “szerzői” Lucas McGeorge és Annette Kin, a cikk bevezető részében az angol nyelvű Wikipédia mitokondriumokról szóló cikk midokloriánokra átírt változata szerepel. Ha ez nem lenne elég, a cikkbe egy igen hosszú részlet is bekerült A Sith-ek bosszújából, egészen pontosan azok a mondatok, melyeket Palpatine mondott Anakinnek egykori mesteréről:
- Mondd, hallottad, hogyan járt a nagy Darth Plagueis, a Bölcs? Sejtettem, hogy nem. A Jedik nem mesélik ezt a történetet. Ez egy Sith legenda. Darth Plagueis a Sith egyik sötét Nagyura volt. Akkora tudással és hatalommal bírt, hogy az Erő segítségével rá tudta venni a midikloriánokat, hogy teremtsenek életet – áll a tanulmányban.

A cikkben emellett számtalan egyéb utalás található, kezdve a Yoda-ataxiától egészen a Kyloren-szindrómáig. Tényleg teljesen egyértelmű, hogy az írás egy vicc.
Hiába volt konkrétan leírva a tanulmányban, hogy a szöveg jelentős része a Wikipédiából lett kiemelve, a 9 lapból 4-nél mégis elfogadták. Igaz, a másik 5 folyóiratnál sem volt jobb a helyzet: a cikket azzal a feltétellel küldték vissza, hogy nézzék át és gondolják át a szerzők a gondolataikat – többek közt azt is javasolták, hogy a midiklorián szót írják át mitokondriumra.

Amennyire vicces belegondolni, hogy az érintett lapoknál – és még ki tudja hánynál – milyen silány minőségű a szakmai felülvizsgálat, legalább olyan szomorú látni, hogy a tudományos publikációk világában egy-két folyóiratnál milyen állapotok uralkodnak.

Sok kutató többek közt azért is adja be munkáját szaklapokhoz, mert szeretné más tudósok által is ellenőriztetni írását. Neuroskeptic kísérlete azonban rámutatott: sok szerkesztőség nem veszi a fáradságot, hogy megvizsgálja a beküldött tanulmányokat. Ez fontos, hiszen a tudományos kiadók terméket áruló cégek, a termék pedig a szakértői értékelés – állapította meg Neuroskeptic.

A midikloriános tanulmány egyébként az International Journal of Molecular Biology: Open Access, az Austin Journal of Pharmacology and Therapeutics és az American Research Journal of Biosciences folyóiratokban jelent meg – ezen hír publikálásakor már csak utóbbi nem törölte azt online felületéről.


forrás:/24.hu/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák