+ A | - a | Visszaállít
2015. febr.
25
  Kötelékben a geomágneses tér vizsgálatára
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

Március közepén indul Floridából a négy műholdból álló amerikai MMS (Magnetospheric Multiscale mission).
A három csomagban 25-féle különböző tudományos mérőműszert szállító, azonos felszereltségű négy műhold a Föld plazmakörnyezetét, mágneses terét kutatja majd.


Egymásra helyezve most kerülnek be az Atlas-5 hordozórakéta orrkúpja alá, hogy aztán a terveknek megfelelően (magyar idő szerint) március 13-án startolhassanak a floridai Cape Canaveralről.

Az MMS „házon belül”, a NASA Goddard Űrközpontjában (GSFC) készült. A műholdak elnyúlt elliptikus pályára kerülnek a Föld körül. Ezt a rakéta Centaur végfokozata kétszeri működtetésével véglegesítik. A mostani lesz az Atlas-5 rakéta 53. indítása, közülük is a 13. a NASA megbízásából.

A pályát úgy alakítják ki, hogy a műholdak a legtöbb időt töltsék a Föld nappali oldala fölött, a magnetopauzában (a földi magnetoszférát és a napszél uralta bolygóközi teret elválasztó térségben) és a Földet követő, a napszél hatására kialakuló mágneses csóvában.

A négy, egymáshoz közeli pályán dolgozó műhold precíz kötelékrepülésének irányítása lesz a GSFC eddigi legbonyolultabb feladata. A „repülő laboratórium” azért áll négy egységből, mert így három térbeli dimenzióban tudják felmérni bolygónk mágneses terét, annak turbulens jelenségeit. Különösen az erővonalak átkötődését (rekonnexióját) szeretnék tanulmányozni. Ilyenkor, a mágneses tér gyors átrendeződése során az elektromosan töltött részecskék hirtelen nagy mozgási energiára tudnak szert tenni.

Az MMS műholdak a szerelőcsarnokban. (Kép: Walter Scriptunas II)

Az MMS-hez részben mintául szolgált az Európai Űrügynökség (ESA) amerikai közreműködéssel készült, 2000 óta működő Cluster műholdnégyesének sikere. Az új műholdak jobb térbeli és időbeli felbontású adatokat ígérnek.

A percenként hármas fordulatszámmal pörgő MMS műholdak működésének szemléltetése, magyarázata.


(Video: NASA GSFC)

A mágneses rekonnexió kutatása az egyik természetes „helyszínén”, a földi magnetoszférában segíthet jobban megérteni a jelenség működését más környezetben, például a Nap és más csillagok légkörében, a helioszféra és a csillagközi tér határvidékén, fekete lyukak és neutroncsillagok környezetében, de akár a jövő földi fúziós erőműveiben is.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. febr.
25
  Vajna Timi és a lúzer horda
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Karafiáth Orsolya

Akinek van annyi esze, mint egy tyúknak, nem kérkedik a kincseivel látványosan, főleg nem úgy, hogy közben leszólja azokat, akik mindezt nem engedhetik meg maguknak.

Miért is jutott eszembe Marie Antoinette és az ő elhíresült mondása, amit már mindenki megismert az általános iskolában, és mindenki alaposan ki is akadt rajta? Ő volt ugye az, aki léha, pompával zsúfolt életéből nem látott ki, és mikor hírül vette, hogy a nép nem eszik kenyeret, így sóhajtott: "Ha nincs kenyerük, miért nem esznek kalácsot?"

Azt hiszem, hogy csak és kizárólag a gyémántkeménységű butaságnak köszönhető, ha manapság is elhangzik hasonló.

A posztnak természetesen nem az volt a célja, hogy provokáljon. Timi örült, és mint egy gyermek, ki is kiabálta a világnak boldogságát. És hogy lássuk, mennyire nem önző, mekkora egy nagy lélek ő, hozzábiggyesztette, hogy reméli, mások is hasonlóan elégedettek lehetnek az ajándékukkal. Nos, lehetett volna egyetlen fél mondattal szépíteni, valami coelhóssal, miszerint nem feltétlen konkrét gyémántra gondol (hiszen a gyémánt ősidők óta luxus, csak kevesek kiváltsága), hanem a szeretetre, a lélekre, a gyémántra kimnovaki vagy tóthverás értelemben. De nem, nem, éljen a szó szerinti, az elsődleges: hogy ne legyenek kétségeink, rögtön megtudhatta a rajongó férfi, hol juthat hozzá e kis csecsebecsékhez.

Aki pedig nem rohan a kasszához, hát istenem, az egy csóró bugris. Egy lúzer.

Sosem érintett meg az úgynevezett úrgyűlölet szele sem.
A világ már csak ilyen: mindig voltak benne szegények (azaz bocsánat, rászorulók) és voltak gazdagok is. Mereven elutasítottam, ha valaki csak azért utálta embertársát, mert annak több és jobb jutott, mint neki. Sosem felejtem el, mikor a barátnőmnek beolvasott az albérlője, aki már több hónapnyi lakbérrel tartozott, miszerint neki egy ilyen gazdag kis úrilány, akinek mindent a segge alá toltak, ne papoljon. Soha nem bírtam a zsebekben kotorászást, az irigységet vagy azt, ha valaki épp a pénze miatt került rosszabb, méltatlanabb helyzetbe.

Csak egy példa erre, hogy érthető legyen. Van egy igen tehetős írótársam, akivel nem egyszer fordult már elő, hogy az írásáért nem akartak fizetni, mondván, neki a bőre alatt is pénz van, mi szüksége a honoráriumra.
Nos, hát azért, mert egy: senkinek semmi köze, kinek milyen duzzadt a bankszámlája, kettő: minden munkáért jár a pénz. Egyszóval csak azért, mert valaki többet tud a tejbe aprítani, még nem érdemel automatikus megvetést és utálatot.

Más kérdés persze, ki hogyan viselkedik, ki mit mutat a módjából. Ez intelligencia kérdése is.
Nem azt mondom, hogy a gazdag öltözzön úgy, mint egy kukalakó, csak hogy rejtegesse értékeit, mert ez sem járható út. De az biztos, hogy a kérkedés, a kivagyiság, a mások helyzetére való érzéketlenség igenis bicskanyitogató.

Egy elszegényedő országban arról papolni, hogy aki nem dúskál a javakban, az lúzer, hát mit mondjak, a legenyhébb szóval jellemezve is ízléstelenség.

Egyébként is: akinek van annyi esze, mint egy tyúknak, nem kérkedik a kincseivel látványosan, főleg nem úgy, hogy közben leszólja azokat, akik mindezt nem engedhetik meg maguknak. Emlékszünk még ezekre a szavakra? „Akinek nincs semmije, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér."

Nem ezt halljuk pökhendi visszhangként? Ráadásul, aki nem hajlandó tudomásul venni, hol él, és a Gucci-táskás, a valóságtól elemelt kisujjas körben létezve közszereplőként (!) elereszt hasonlókat, ne is számítson együttérzésre. Mert persze a hölgy hamar levette a posztját, és sírdogált egy sort, mennyire fáj neki, hogy bántják a csúnya és irigy emberek. A lúzer horda.

forrás:/hir24/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. febr.
25
  Vadászgépek vinnék fel az olcsó műholdakat
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
A DARPA a költségek drasztikus lefaragását reméli a műholdak és a vadászgépek kombinálásától.
Számos érdekes projekten dolgozik egyszerre a DARPA, ezek közül is kiemelkedik azonban az Airborne Launch Assist Space Access (ALASA), amely műholdak vadászgépekről történő kilövését, majd pedig megfelelő pályára állítását célozza, a jelenlegi követelmények és költségek alapos szűkítésével, lefaragásával. Idén már sor kerülhet az első repülésre, jövőre pedig műholdat is pályára állítanának.


Azt jól tudjuk, hogy a tudományos célú műholdak mellett katonai és kémkedési felhasználásra szánt változatokat is fellőnek időről-időre az erre hivatott szervek, ez minden valamire való nagyhatalomnál bevett szokás. Itt azonban problémát jelent, hogy ezen fellövéseket a legtöbb esetben évekre előre meg kell tervezni, hiszen viszonylag kevés olyan központ és rakéta létezik, amely alkalmas a műholdak orbitális pályára történő állítására, itt pedig a költségekkel is meg kell birkózni, amelyek 50 millió dollártól egészen 1 milliárdig terjedhetnek.

Bár napjainkban magáncégek (Boeing, SpaceX, stb.) is fejlesztik saját rendszereiket, ezáltal pedig egészen 10 millió dollárra szorítanák vissza egy-egy fellövés költségét, a DARPA egy még olcsóbb megoldáson dolgozik.

Ennek keretében sugárhajtású vadászgépek aljára erősítenék a kicsi és könnyű, mindössze 50 kg-ot nyomó műholdakat, amelyeket a repülővel először a légkörön kívülre szállítanának, ott pedig két lépcső segítségével juttatnák el a kijelölt célhoz.

Az első lépcsőben a műhold leválasztása történne meg, míg a másodikban alacsony orbitális pályára állítanák azt, mégpedig a küldetés véglegesítésétől számítva alig 24 óra leforgása alatt, legfeljebb 1 millió dolláros költséggel. Ezáltal nem lenne többé szükség az eddig használt infrastruktúrára, beleértve a nagy és költséges rakétákat, illetve az ezek fellövésére alkalmas kilövőállomásokat.

A projekt első fázisában a szükséges szoftver kialakítását végzik el, amely egyben a valósidejű monitorozásért és a repülés vészleállításáért is felel majd, míg a Boeing a maga részéről az új műholdak prototípusát állítja össze. Az első demonstrációra (repülésre) még az év vége előtt sort kerítenének, míg az első műholdat 2016 első felében lőnék fel.

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. febr.
25
  Kiszivárgott a Halálos iramban 7-ben szereplő összetört autók listája
Még minden idők harmadik legdrágább autóját is összetörhetik a Halálos iramban 7-ben.
A Halálos iramban hatodik részének premierje előtt is kikerült a stúdiótól azon autók listája, amiket használnak, illetve leamortizálnak a filmben, s ez nincs másképp a hetedik epizód, a Furious 7 előtt sem. Az április első hetében bemutatásra kerülő, James Wan által rendezett filmben ismét bőségesen vonultatnak fel régi kocsikat, mint ahogy újakat is. (És ezzel kapcsolatban most már tényleg csak az a kérdés, hogy a hangok szintjén az első epizód óta zseniális Halálos iramban-széria miért nem kapott sosem esélyt komolyabb díjakra hangkeverés kategóriában.)


A Halálos iramban 6 124 különböző autót vonultatott fel, a hetedik rész ezt a számot jó eséllyel túl fogja szárnyalni, de a 250 millió dolláros költségvetésből valószínűleg sok mindenre futotta.

Íme a kiemelt járgányok: Dom továbbra is 1970 Dodge Charger R/T-t fog vezetni, a hatodik rész végén feltűnt 1970 Plymouth Barracuda is vissza fog térni, sőt, jó eséllyel fontos szerephez jut, ugyanis a forgatási munkálatok során elég sok példányt láttak belőle a bámészkodók.

Ezek mellett láthatunk egy terepviszonyokra átalakított 1967 Chevrolet Camaro Z28-at, Paul Walker karaktere most egy 1989-94 Nissan Skyline GT-R R34-et fog hajtani, jön egy 2011 Dodge Challenger SRT-8, a 2,25 millió dollárba kerülő 2011 Bugatti Veyron (ugyanabban a jelenetben benne lesz egy Ferarri 458 Italia is - lehet szurkolni, hogy karcolások nélkül megússzák, különben egyes autófanatikusok mentek szívrohamot kapnak), a fő rosszfiút alakító Jason Statham egy 2004+ Aston Martin DB9-et vezet majd, Romannek most egy 2014 Maserati Ghibli jutott, Paul Walker japán kocsikat előnybe részesítő karaktere egy 2011+ Subaru Impreza WRX STi-be is beül majd, és végül, minden idők harmadik legdrágább autója (3,4 millió dollár!), a Lykan HyperSport is szerepelni fog a filmben - ld. a fenti képen.

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. febr.
24
  A bolygóvadász visszatért: 36 új bolygójelölt a K2-től
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Molnár László

A K2 küldetés ott folytatja, ahol a Kepler abbahagyta: három tucat bolygójelöltet azonosítottak az első tudományos kampány adataiból.
A Kepler-űrtávcső eredeti küldetése minden idők legsikeresebb exobolygó-kereső programja volt. A lendkerekek meghibásodása után az egyik fontos kérdés az lett, hogy ha sikerül is megmenteni az űrtávcsövet, mekkora bolygókat, milyen számban lesz még képes felfedezni. A K2 küldetés első eredményei azóta már igazolták, hogy megfelelő feldolgozás mellett az űrtávcső képességei megközelítik az eredeti misszió pontosságát. Azonban a K2 egyetlen égterületet csak 75 napon át tud megfigyelni – mire elég ez az idő?


A kérdés megválaszolásához Daniel Foreman-Mackey (New York University, USA) és szerzőtársai az első tudományos kampány adatait fésülték át, bolygófedések után kutatva. A módszerük különlegessége, hogy az űrtávcső billegése miatti apró fényességváltozásokat és a fedéseket egyszerre illesztették a fénygörbékre. Ezzel csökkentették annak az esélyét, hogy az algoritmusok instrumentális zavaroknak tekintsék, de legalábbis elrontsák a fedéseket.

Egy K2 fénygörbe, a távcső billegése miatti ingadozások korrigálása előtt és után. A pontosság több, mint nyolcszorosára javult, de ennél a csillagnál nem látni fedést. (Forrás: Foreman-Mackey et al. 2015)

A 21 703 megfigyelt csillag fényváltozásainak szoftveres elemzésével 741 potenciális fedést találtak. Ezeket aztán egyesével, kézzel ellenőrizték, 101 fedésre szűkítve a mintát.

De még ezek sem feltétlen mind exobolygó-tranzitok, lehetnek fedési kettőscsillagok is. Exobolygók esetén a mellékfedés, amikor a bolygó tűnik el a csillag mögött, nagyon kis mértékű fényváltozást okoz csak, ezért kizárták azokat a rendszereket is, ahol látszódtak a mellékfedések. Végül a négy napnál rövidebb keringési periódusú jelölteket is kizárták, mivel azokra nagyon bizonytalanul működött csak az eljárásuk, és nagyon sok hamis pozitív volt közöttük.

Így összesen 36 fedési jelenség maradt 31 különböző csillag körül. A legtöbb bolygójelölt átmérője a csillagának 2-5%-a közé esik, ahhoz azonban, hogy kiderüljön, ténylegesen mekkorák lehetnek, a csillagaikat is jobban meg kell ismerni először. Abban azonban már most biztosak lehetünk, hogy a 36 csak alsó becslés a bolygójelöltek számára.A K2 látómezők, a Field 1 az első tudományos kampány területe. Forrás: ESO/S. Brunier/NASA Kepler Mission/)

Foreman-Mackey-ék a januárban bejelentett hármas bolygórendszerből például csak két tagot azonosítottak, tehát biztosan rejtőzik még több is az adatokban. Számos olyan jelölt lehet még, amely például négy napnál rövidebb keringési idejű, vagy éppen túl hosszú periódusú, és a kampány során csak egyetlen fedést mutat. De előbb-utóbb ezeket is azonosítja majd valamelyik bolygókereső kutatócsoport.

forrás:/csillagaszat.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. febr.
24
  A meghallgatás átjárója
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
fordította: Tom Fodor

A meghallgatás átjárót nyit meg. Amikor figyeltek, akkor általában azt várjátok, hogy meghalljatok valamit. Sokan panaszkodtok, hogy amikor figyeltek nem hallotok meg semmit.

Szeretnénk, ha tudnátok, hogy amikor figyeltek, akkor mindig befogadtok valamit. A befogadás rezgésére hangoljátok magatokat.

Lehet nem fordítjátok le az energiát hallható formára, attól függetlenül fogjátok az "adást".

Sokszor nem engeditek be a dolgokat, amikor figyeltek, sok belső dolgot nem hallotok. A szavak túl vannak becsülve, ti túl sok hatalmat adtok nekik.

Az energiában és a rezgésben rejlik az erő. Mégis amikor ti figyeltek akkor ritkán érzitek őket.

Így hát legközelebb, ha segítséget/útmutatást kértek és figyeltek, akkor az általatok elérhető energia átérzésére figyeljetek. Vegyétek észre, ahogy az áramlás megtalálja az útját hozzátok, azon az átjárón keresztül, amit megnyitottatok.

A legfontosabb része pedig, hogy ne próbáljátok meg értelmezni az energiát. Ne próbáljatok értelmet adni neki, kibogozni.
Csak engedjétek lenni és tudjátok, hogy pont azt kaptátok amit kértetek. Fogadjátok be, lélegezzétek be.

Váljatok azzá, vigyétek át a cselekvésbe. Lépjetek túl a szavak és magyarázatok szükségét. Lépjetek be a saját erőtökbe, az energikusság erejébe, az érzés erejébe, a Szeretetetek erejébe, a fényetekbe.
(D. Scranton: Gábriel vagyunk, a Szeretet küldői)

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. febr.
24
  Okozhat-e tömeges kihalási eseményeket a sötét anyag?
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
szerző: Kovács József

Egy amerikai biológus szerint Naprendszerünk Tejútrendszer fősíkján való áthaladásai közvetlenül és jelentős mértékben hozzájárulhatnak a tömeges kihalási eseményekhez vezető csillagászati és geológiai folyamatokhoz.
A New York University biológiaprofesszora, Michael Rampino szerint a Naprendszer ritka, de előre jelezhető áthaladásai a Tejútrendszer korongján közvetlen és jelentős hatást gyakorolhatnak bolygónk geológiai és biológiai folyamataira. A Galaxis fősíkjában koncentrálódó sötét anyag ugyanis perturbálhatja az üstökösök pályáit, amelyek aztán akár a Földbe is csapódhatnak, illetve megemelheti bolygónk magjának hőmérsékletét, ezek a folyamatok pedig kapcsolatban állhatnak a tömeges kihalási eseményekkel.


A Föld a Naprendszerrel együtt a Tejútrendszer csillagokban, porfelhőkben és gázködökben gazdag korongjához tartozik, de itt koncentrálódik a nehezen megfogható, misztikus sötét anyag is, ami csak gravitációs hatásával ad hírt magáról. A Naprendszer körülbelül 250 millió év alatt végez egy keringést a Galaxis centruma körül, a pálya azonban hullámos: a Nap a bolygóival együtt mintegy 30 millió évenként áthalad a zsúfolt fősíkon.

A Hubble-űrtávcső felvétele az NGC 4565 katalógusjelzésű spirálgalaxis korongjának egy részéről. A galaxis majdnem éléről látszik, a fősíkját, a Tejútrendszerhez hasonlóan, az ott sűrűsödő csillagok, gázködök és porfelhők rajzolják ki. Az elképzelések szerint a spirálgalaxisok esetében a látható komponenseken kívül a korongban koncentrálódik a sötét anyag is, ami az új eredmény szerint a földi élet fejlődésére is jelentős hatást gyakorolhatott.

Rampino elemzése szerint úgy tűnik, hogy az áthaladásokkal egybeesnek azok az időszakok, amikor megnövekedtek a földi üstökösbecsapódások, illetve tömeges kihalási események következtek be. Vajon mi okozhatja ezt a korrelációt?

Az egyik lehetőség, hogy a galaktikus korongon való áthaladáskor az ott koncentrálódó sötét anyag perturbálhatja azoknak az üstökösöknek a pályáit, amelyek általában a Földtől messze, a Naprendszer külső térségeiben, az Oort-felhőben keringenek, így azok más pályákra kerülve elérhetik bolygónkat, és akár ütközhetnek is vele.

Még talán ennél is érdekesebb, hogy a korongon történő minden egyes áthaladáskor a sötét anyag koncentrációja megnövekedhet a Föld magjában. A talán leginkább elfogadott elképzelés szerint a sötét anyag régóta keresett részecskéinek szerepére a legjobb jelöltek az egyelőre még hipotetikus WIMP-ek (Weakly Interacting Massive Particles), amelyek azonban egymással kölcsönhatva annihilálódnak, jelentős mennyiségű energiát felszabadítva ezáltal. A Föld magjában így megjelenő plusz hő pedig hozzájárulhat a vulkáni tevékenység megnövekedéséhez, elősegítheti a hegységképződést, gyorsíthatja a mágneses pólusváltásokat és befolyásolhatja a tengerek és óceánok szintjét.A sötét anyag terjedése az univerzumban

Ezek a jelenségek érdekes módon szintén nagyjából 30 millió évenként mutatnak intenzitásmaximumokat. Rampino ezért úgy gondolja, hogy a Naprendszer hullámos mozgásának következtében fellépő csillagászati hatások és a Föld magjában felgyülemlő sötét anyag drámai változásokat okozhatnak a bolygó geológiai és biológiai aktivitásában.

A sötét anyag és a Naprendszer periodikus kölcsönhatására vonatkozó modellje jelentős hatással lehet nem csak a Föld, de a Tejútrendszer más bolygóinak geológiai és biológiai fejlődéséről kialakított képünkre is. Rampino szerint bolygónkon kifejlődhettek a komplex létformák, a múltban azonban ezt a fejlődési folyamatot többször is tömeges kihalásokkal járó katasztrofális események befolyásolták, amelyek közül néhány magyarázata nagy nehézségekbe ütközik. Lehet, hogy a választ a sötét anyag rejti. Ahogyan fő alkotórészként nagy léptékben az egész univerzum sorsát meghatározza, kicsiben a földi élet fejlődésére is rányomhatta a bélyegét.

forrás:/csillagaszat.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák