+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
17
  71 országba küldtek Orbánék feleslegesen Erzsébet-utalványt
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza

Több mint 32 ezer külföldön élő magyar nyugdíjast ajándékozott meg a kormány olyan papírdarabokkal, amiket semmire sem tudnak felhasználni – cserébe a kézbesítésé több mint 50 millió forintjába került az adófizetőknek.

Az RTL II híradója számolt be arról, hogy abban az akciónak, amely során a kormány 2016 végén 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványokkal ajándékozta meg a nyugdíjasokat, nem csak a hazai, hanem összesen 71 külföldi ország magyar nyugdíjasai is részesei voltak.A híradó szerint még Ausztráliába is érkeztek Erzsébet-utalványok, amelyet légipostán kaptak meg a kinti magyar nyugdíjasok, akik értetlenül álltak a dolog előtt.

Ez azt jelenti, hogy összesen 32 550 darab olyan küldeményt adott fel a Posta az érintett országokba, amelyet Magyarországon kívül sehol sem tudnak felhasználni. Ezek kézbesítése átlagosan 1600 forintba került, vagyis összesen 52,2 millió forintot költöttek a magyar adófizetők az értelmetlen akcióra.

Az RTL Klub megkereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot is, akik írásbeli válaszukban az felelték: a kormánynak az volt a célja, hogy lakcímtől függetlenül mindenki megkapja az utalványt.

forrás:/hvg/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
16
  Sikerrel tért vissza a SpaceX rakétája
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Falcon 9 ezúttal gond nélkül startolt, ráadásul egy nem mindennapi feladatot is végrehajtott.
2016 kifejezetten jól indult a SpaceX számára, a Falcon 9 rakéta szeptemberi felrobbanása azonban erősen beárnyékolta a cég eredményeit. Hosszas vizsgálatok után derült csak ki, hogy a problémát az egyik tankból szivárgó folyékony oxigén okozta, ezért egészen mostanáig kellett arra várni, hogy újra megkíséreljék a kilövést.

A SpaceX tavaly szeptemberben átmenetileg felfüggesztette az indításokat, miután a Cape Canaveral-i űrközpontban az indítóállásban felrobbant és megsemmisült a cég egyik Falcon rakétája.

A cég illetékesei szerint időközben azonosították a szeptember 1-jei baleset összes lehetséges okát, és megfelelő intézkedéseket tettek.

Felbocsátjtották a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat tíz műholdat szállító Falcon 9-es hordozórakétáját a kaliforniai Vandenberg légi támaszponton

Január 14-én szombaton este hét óra előtt a kaliforniai Vandenberg légibázisról indult a balesetet követő első útjára a Falcon 9.

A start ezúttal minden gond nélkül lezajlott, a rakéta pedig 10 darab Iridium Next műholdat is Föld körüli pályára állított, ami különösen azért volt fontos, mert az első lépést jelentheti az Elon Musk cége iránti bizalom helyreállítására.

A rakétát, amely az Iridium Communications vállalat tíz műholdját állítja Föld körüli pályára, a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról bocsátották fel, s mintegy 10 perccel az indítást követően a hordozórakéta újrafelhasználható első fokozata sikeresen visszatért a Csendes-óceánon előkészített, úszó platformra.


A mindössze 7 percig tartó küldetés végén különösen boldog lehetett a SpaceX, a Falcon 9 első fokozata ugyanis sikerrel landolt a Just Read the Instructions nevű drónhajó fedélzetén. Apróbb technikai probléma csupán 1 órával később, a már említett műholdak pályára állítása közben adódott, ám végül ezzel is sikerült megbirkózniuk a szakembereknek.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Készen áll a visszatérésre a SpaceX Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
16
  Utazók: A jövő olyan, mint egy üres pláza egyetlen jó csajjal
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Vízer Balázs

Mit tehet az a szegény ember, aki úgy 90 évvel korábban ébred a hibernálásból, mint kéne, és oly magányosnak érzi magát: Hát felébresztheti a legjobb nőt a többiek közül és rengeteg viszkit iszik!
Kinek ajánljuk? Akik értik, miként lehet forgással fenntartani a gravitációt és akiket nem zavar, ha a készítők nem következetesek ennek bemutatásában, és akik szerint két szép ember bárhol egymásba szerethet, de a legizgalmasabb az, ha ezt a világűrben teszik.


Ha az űr, vagyis egy űrhajó az, ami régen egy lakatlan sziget volt, kit vinnél magaddal, kedves férfi olvasó a sok gyönyörű színésznő közül? Én speciel Eva Greent, de az a gyanúm, hogy nagyon sokan szavaznának Jennifer Lawrence-re.

Rá szavazott Chris Pratt is, pontosabban az a Jim nevű egyszerű srác, aki 90 évvel korábban ébredt fel, mint kéne. Egy hatalmas űrhajón ugyanis 5259 lélek – 5000 utas, a többi a legénység - szeli át a világűrt egy új otthon, egy csodás gyarmatbolygó felé.
A terv szerint az út 120 éven át tart, amit hibernálva töltenek, és csak az utolsó négy hónapra keltik fel őket, amit majd jó hasznosan töltenek el.

Ennek az utolsó négy hónapnak tudható be, hogy az űrhajó olyan, mint egy üres pláza, megannyi rekreációs lehetőséggel a szegény Jim számára. Csakhogy Jim kezd beleőrülni a nagy magányba, ahol egyetlen társa egy android csapos, és hosszas tipródás után felébreszti a legszebb lányt alvó útitársai közül. És minden úgy is alakul kettőjük között, ahogy azt elképzelte, azt az apróságot leszámítva, hogy az óriási hajó kezd szétesni. És lehet tanakodni, mit lehet tenni, mit lehet együtt tenni és mit lehet egymásért tenni.

A néző pedig töprenghet, mit lehet hozzátenni az űrtúlélés műfajához, amit még nem látott az elmúlt években mondjuk a Holdban, a Gravitációban vagy a Mentőexpedícióban. És itt jön be újra Jennifer Lawrence, akinek minden ruha remekül áll. Ez ugyanis egy designer túlélőfilm a közeljövőből – évszámot nem tudok mondani, de ha van a legénységből olyan, aki többször is megjárta a hosszú utat, akkor párszáz év múlva.Jennifernek – neve is van, Aurora, ami nyilván jelképes - minden ruha passzol, és van is belőlük pár, mivel ő a jómódú utazók közé tartozik, míg szegény Jim egyszerű mesterember, amiből lehetne építkezni, de csak pár gegre volt jó az osztálykülönbség.

A norvég rendező, Morten Tyldum (Kódjátszma, A legtöbb ember Kínában él...) sokkal egyszerűbb receptből dolgozik, abból, hogy mindkét főhős szép és szimpatikus, így muszáj egymásba szeretniük és muszáj mindent megoldaniuk – nekünk pedig muszáj drukkolnunk nekik a végsőkig. És ez nagyjából működik is. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, milyen gyermekien egyszerű fordulatokkal operál időnként a film, helyette szurkolunk a mindig szimpi Prattnek, és újra meg újra megcsodáljuk, milyen jól néz ki J-Law kisestélyiben, fürdőruhában, futóruhában és ezek nélkül. Ilyen egyszerű népek vagyunk mi, nézők.Az Utazók mentségére legyen mondva, hogy nem is akar többnek látszani, mint ami, és a rendkívül szimpla sztoriért némileg kárpótolhat minket a látvány és a hangulat. Bár az űrhajó szerkezete talán túl futurisztikus, az űrséták képe lélegzetelállító, a hajó belseje pazar, de a legnagyobb élményt mégis Michael Sheen nyújtja a kifogástalan modorú android csaposként. Minden rezzenése és fintora egy élmény, még akkor is, ha a figurát Kubrick legendás Ragyogásából kölcsönözte a rendező – az más kérdés, hogy miért ütemeztek csupán egyetlen csapost 5259 lélekre.

forrás:/port.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
16
  Ezért ne mutassa a béke jelét, ha fotózzák
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Nem is gondolná, de akár egy fényképről is fontos biometrikus azonosítókat tudnak megszerezni a hackerek. Érdemes óvatosnak lenni.

Azt ma már mindenki tudja, vagy legalábbis tudnia kellene, hogy nem szabad megosztani érzékeny adatokat, személyazonosításra alkalmas információkat a közösségi oldalakon.

A képekkel, szelfikkel már más a helyzet, ezeket általában ártalmatlannak tartjuk.

Azonban – derítették ki japán kutatók – már egy ártatlannak tűnő V betű felmutatása a fotón lehetővé teszi, hogy a hackerek képesek legyenek reprodukálni az ujjlenyomatot.

A japán nemzeti informatikai intézet szakemberei szerint egy jól megvilágított és tiszta kép esetében akár három méteres távolságból is rekonstruálható az ujjlenyomat.

Igy jár aki nem vigyáz a biometrikus adataira, ezért ne mutassa a béke jelét,ha fotózzák...(nordi)

Egyébként – írja a The Telegraph – nem ez az első alkalom, hogy a biometriai adatok megbízhatóságát kétségbe vonják. 2015-ben például Angela Merkel íriszét fotózták le, és sikeresen feloldottak vele egy teszttelefont. A biometrikus adataink mindig velünk vannak, nem változtathatók meg, és nem is gondoljuk, hány helyen tesszük elérhetővé ezeket. S ha egyszer valaki megszerezte és eladja a sötét weben, akkor a veszély életünk végéig megmarad.

S hogy miként lehet védekezni, leszámítva, hogy ne mutassuk a béke jelét a fotókon? Készült már olyan fólia, amely az ujjbegyre tehető, és megakadályozza az ujjlenyomat másolását, azonban ez csak egy kísérlet volt, a technológia nincs is még készen, nem is beszélve a kényelmetlenségről. A labda inkább a készülékgyártók térfelén pattog, olyan eszközöket várnánk, amelyek a biometrikus teszteket teszik biztonságosabbá. Például hogy nem csupán az ujjlenyomatot olvassák le, hanem a mélyebb szöveteket és a pulzust is figyelik.

forrás:/hvg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
15
  Kozmikus robbanást látunk majd 2022-ben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Larry Molnar, a Calvin College professzora, hallgatóival közösen kezdte meg a KIC 9832227 névre keresztelt csillag megfigyelését még 2013-ban, azóta pedig sikerült annyi adatot összegyűjteniük, amiből konkrét következtetéseket vonhattak le. Eszerint néhány éven belül egy nagy robbanást látunk majd az égbolton, amelynek eredményeként a kettőscsillag sokkal fényesebbé válik majd.

A részletes magyarázatból kiderül, hogy az időpont nem teljesen biztos, egy ilyen esemény megjósolása ugyanis igencsak körülményes – és bizonytalan.
Előfordulhat, hogy egy teljes évvel korábban, netán ennyivel később következik majd be az esemény (legalábbis a mi szempontunkból), amelynek során a kettőscsillag mintegy 10 ezerszer válik majd fényesebbé, ezáltal pedig az égbolton látható egyik legszembetűnőbb objektummá alakul át.

Azt már korábban sikerült megállapítani, hogy két, egymás körül keringő csillagról van szó, ezek keringési ideje pedig alig 11 óra, de egy korábbi esetből, a V1309 Scorpii 2008-as robbanásából azt is leszűrtük, hogy ez az utolsó időszakban nagyon gyorsan lecsökken.

Azt már egy 2015 januári rendezvényen felvázolták, hogy az ezt követő 15 évben miként alakul majd ez a keringési periódus, az elmúlt két évben azonban két további tesztet is sikerült elvégezni,

Így azt is ki tudják zárni, hogy egy további kísérő lenne a közelben, amely 15 év alatt kerüli meg a fenti kettőscsillagot, eközben pedig a keringési idő tovább csökkent, vagyis az eredeti elméletet már nagyon is komolyan vehetjük. A csapat újabb két éven át minden tartományban igyekszik majd folytatni a megfigyelést, ebben a Very Large Array, az Infrared Telescope Facility, valamint az XMM-Newton is segítségükre lesz.

Amennyiben munkájuk sikeres lesz, először tudják majd igazolni, hogy sikerülhet megjósolni az ilyen eseményeket, vagyis időben elkezdhetjük azok szoros megfigyelését.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
15
  Először videózták le a rejtélyes tengeri sárkányt
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Először sikerült levideózni természetes élőhelyén a rendkívül ritkának számító rubint tengeri sárkányt.
A csikóhalak közeli rokonainak, a tengeri sárkányoknak sokáig mindössze két faját ismerték: a bizarr külsejű leveles tengeri sárkányt (Phycodurus eques) és a közönséges tengeri sárkányt (Phyllopteryx taeniolatus).


Ám amikor amerikai kutatók 2015-ben a tengeri sárkányok két fajának genetikai tanulmányozásához kértek szövetmintákat egy ausztrál múzeumból, meglepő felfedezést tettek.

A vizsgálatok közben kiderült, hogy egy addig ismeretlen faj szövetei is belekeveredtek a minták közé.

A rubint tengeri sárkányt (Phyllopteryx dewysea) idáig nem tudták megfigyelni természetes élőhelyén, most azonban a nyugat-ausztráliai Recherche-szigeteknél mélybe küldött kutatójárművel végre sikerült lefilmezni az állatot – olvasható az IFL Science weboldalán.

Jelentősen eltér a másik két fajtól:
Ahogyan az várható volt, az új faj külleme jelentősen eltér a másik két tengeri sárkányétól.

A videó inditásához Katt ide!

Ennek oka az, hogy nem algák és hínárok, hanem szivacsok között él, így nincs szüksége levélszerű függelékekre az álcázáshoz. Az állat kunkorodó farka vélhetően megakadályozza, hogy a tengeri sárkányt a tengeráramlások elsodorják.

Az sem írható a véletlen számlájára, hogy az állat piros, ugyanis nagy mélységekben ez a szín nem veri vissza a fényt, a rubint tengeri sárkány tehát láthatatlan marad a ragadozók, illetve a préda számára.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
15
  Környezetbarát lövedékekkel kísérletezik az amerikai hadsereg
A lövedékek nem csak az emberekben tesznek komoly károkat, hanem a környezetünkben is. Az amerikai hadsereg kiképzőbázisain világszerte milliószámra hevernek az elhasznált hüvelyek, mivel a mai napig nem találtak ki olyan megoldást, mellyel fel tudnák takarítani, össze tudnák gyűjteni az elhullott és soha többé semmire nem használható fémeket. Ez azonban komoly gondot jelent, hiszen a hüvelyek fémet és ártalmas kémiai anyagokat is tartalmaznak, melyek beszivároghatnak a talajvízbe és a termőföldbe is.

Éppen ezért az amerikai Védelmi Minisztérium úgy döntött, hogy környezetbarát hüvelyeket próbálnak megalkotni, melyek olyan magokkal lennének megtöltve (a lövedék mellett természetesen), melyek elhullva semlegesítik a fémeket és a különböző káros anyagokat.

Ezeket az extra összetevőket egy műanyag és természetes módon lebomló kis tasakba helyeznék, melyek a lövedék távozása után együtt hullanának le a földre a hüvellyel és bizonyos idő után elbomlanak így felszabadítva a magokat, amik időközben a zárt helyen komposztot alkottak már.

Az amerikai hadsereg biológiailag lebomló hüvelyeket használna a lövedékekben, hogy ne károsítsák a környezetet

Az amerikai Army Corps of Engineers' Cold Regions Research and Engineering Laboratory már el is kezdtek kísérletezni olyan magokkal, palántákkal, melyeket be tudnának helyezni egy ilyen műanyag tasakba. A komposztot is úgy tervezték meg, hogy csak hónapokkal a földbe kerülése után aktivizálja magát és kezdjen el kicsírázni a mag. Elméletileg február 8-tól mutathatja meg minden labor a saját változatait, hiszen ezen dátum után a Védelmi Minisztérium kiválasztja a legjobb módszert és meg is kezdik a három fázisú bevezetését a rendszernek.

Az első fázisban a 40 és 120 milliméter között lövegek gyártása kezdődik meg a kiválasztott módszerrel, majd a második fázisban elindulnak a tesztelések, a harmadikban végül kijut a lőtérre is az új lövedék. A Minisztérium elmondása alapján alapvető szempont a kiválasztás során az is, hogy ne csak a környezetből távozzanak el a káros anyagok, hanem az állatok se legyenek betegek attól, ha elfogyasztanak egy ilyen, hüvelyből kicsírázott növényt.

forrás./sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
14
  Exoüstökösök csapódnak egy közeli csillagba
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Hubble űrteleszkóppal figyeltek meg egy fiatal csillagot és annak társaságát.
A NASA hivatalos oldalán jelent meg a hír, miszerint a Hubble űrteleszkóp egy újabb fontos területen nyújtott segítséget a csillagászoknak. Itt egy fiatal csillagot sikerült megfigyelni, amelyet az üstökösök jelenlétére vonatkozó következtetés egészített ki.A HD 172555 egy meglehetősen fiatal csillag, hiszen a szakemberek szerint mindössze 23 millió éves. A tőlünk mintegy 95 fényévre lévő helyszínen azonban gázokat is sikerült kimutatni, ami viszont arra utal, hogy ezek a nemrég a csillagba csapódott exoüstökösök jeges magjának maradványai lehetnek.

Közvetlenül tehát még az űrtávcsővel sem sikerült megpillantanunk ezen kozmikus utazókat, de a mostani megfigyelés így is rendkívül érdekes, hiszen ezt korábban csak másik két, szintén 40 millió évnél fiatalabb rendszerben sikerült rögzíteni – és emellett saját Naprendszerünkben, amely viszont 4 milliárd évnél is idősebb.

A szakemberek ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy a fenti aktivitás jellemzően a csillag fiatal éveiben éri el csúcspontját. A három megfigyelt rendszer egyben betekintést ad saját Naprendszerünk életének korai időszakába, amikor üstökösök garmadája száguldozott a belső bolygók körül (jó eséllyel az élethez szükséges hozzávalókat is magukkal hordva). A mellékelt illusztráción több, a hatalmas, gázokból és porból álló protoplanetáris korongon keresztülszáguldó üstököst vehetünk szemügyre, amelyek kamikaze módjára csapódnak később a csillagba. Itt egy Jupiter méretű bolygót is sejtenek, ugyanis valószínűleg ez irányította az öngyilkos pályára ezen üstökösöket, bár ezt még nem vehetjük biztosra.

A megfigyelést szállító két csapat eddig kalcium, szén és szilícium nyomát mutatta ki, a mintegy 600 ezer km/h-val száguldó gázmaradványok azonban hidrogént és oxigént is rejthetnek.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
14
  Hirtelen sokat öregedett a Hold
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
A Hold öregebb lehet az eddig véltnél, 4,51 milliárd éves az új becslések alapján, melyeket amerikai tudósok végeztek az Apollo 1971-es Holdra szállásakor gyűjtött kőzet- és talajmintákból.

A kutatócsoport szerint a Föld kísérője a Naprendszer születése utáni 60 millió éven belül született, a Naprendszer mintegy 4,6 milliárd évvel ezelőtt alakult ki. Ezt úgy állapították meg, hogy az Apollo által a Holdon gyűjtött talajmintákból kivont cirkon ásvány korát határozták meg a radioaktív izotópok bomlási ideje alapján (urán-ólom kormeghatározás). A cirkondarabkák egészen aprók voltak, nem nagyobbak egy homokszemnél.

"A méret nem számít, az ilyen kis szemcsék is csodálatosan őrzik az információt. Minél többet tudunk meg a Holdról, annál jobban megismerjük a Föld kialakulásának és fejlődésének történetét" – idézte Melanie Barbonit, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatárást, a Science Advances című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org portál.

A most vizsgált nyolc cirkonminta némelyikét egy korábbi UCLA-kutatás is használta, azonban az akkori vizsgálati módszereknél most pontosabb technológiát alkalmaztak.

Barboni elmondta, hogy még több mintát is elemezni fognak, ám nem gondolja, hogy ezek eredményei jelentősen megváltoztatják a 4,51 milliárdos becslést, legfeljebb 4,52 milliárd éves módosításra számít. "Ezek leginkább ellenőrző elemzések lesznek" – tette hozzá.

A Hold a nagyjából 4,54 milliárd éves Földről leszakadt törmelékből jöhetett létre.


Az Apollo 14 űrhajósai, Alan Shepard és Edgar Mitchell több mint 41 kilogramm kőzetet gyűjtöttek a Hold Fra Mauro nevű fennsíkján 1971 februárjában. Két alkalommal tettek holdsétát, összesen kilenc órát töltöttek a Hold felszínén.

A héten már a második nagy tanulmány jelent meg a Holdról. Hétfőn egy izraeli kutatócsoport munkáját közölte a Nature Geoscience. A tudósok számításai szerint számos aszteroida Földbe csapódásának eredményeként alakulhatott ki a Hold, nem egyetlen gigantikus becsapódás szakította le a Földről a kőzetdarabot.

Barboni az izraeli kutatás eredményeiről elmondta, tekintet nélkül arra, hogy hány összeütközés alakította ki a Holdat, a végeredmény az az égitest, amit most látunk, és ennek az életkorát pontosították most új méréseikkel.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Új katasztrófaelmélet a Hold keletkezéséről Katt ide!
Egy képen látható a Hold sötét oldala és a Föld Katt ide!
Kiderült, hogy a Hold mégsem egy halott kőtömeg Katt ide!
A Hold gyarmatosítása - összefogással egytizedébe kerülne Katt ide!
Idegen űrhajók a Hold mögött Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
14
  Alagút épülhet a Stonehenge alatt
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Alagút építésével akarják csillapítani a gépkocsiforgalmat az angliai Stonehenge körzetében – ismertette a terveket a brit közlekedési tárca. A brit kormány több mint két éve állt elő először a tervvel, ám az ellenállást váltott ki műemlékvédelmi csoportok körében.

A műemlékvédelemért felelős English Heritage nagyon fontos lépésként méltatta a brit kormány döntését. A hatóság régóta aggódik a műemlék térségének autóforgalma miatt, több tízezer gépkocsi halad el naponta a Stonehenge és a körzetében lévő régészeti lelőhelyek mellett. Amiatt is számtalanszor panaszkodott, hogy az erős forgalom és az általa keltett zaj zavarja a látogatókat a műemlék élvezetében, megértésében.


A leghíresebb brit őskőkori műemlék alá tervezett 2,9 kilométer hosszú alagút építése annak a kétmilliárd font költségvetésű útfelújítási programnak a része, amellyel a világörökség részét képező 25 négyzetkilométernyi terület közlekedési problémáit akarják megoldani. A Stonehenge, Európa egyik legjelentősebb őskőkori építménye mintegy ötezer éves, a világ egyik csodájaként tartják számon.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) és a Műemlékek és Emlékhelyek Nemzetközi Tanácsának (ICMS) egyik jelentése is elismerte az alagút építésének előnyeit. A brit kormány több mint két éve állt elő először a tervvel, ám az ellenállást váltott ki műemlékvédelmi csoportok körében, amelyek legalább négy kilométeres alagút építését szorgalmazták, mondván, csak egy hosszabb alagút nyújthatna kellő védelmet a Stonehenge-nek. A tervezet bírálói azon félelmüknek is hangot adtak, hogy az alagútból kiszűrődő fénysugarak károsítani fogják a kőtömbökből és földsáncokból álló építmény eredeti küldetését, a téli és a nyári napfordulók megünneplését.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák