+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
17
  Új törpebolygóra bukkantak a Naprendszerben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Érdekes felfedezésről számolt be a Naprendszer külső részének eredetét kutató OSSOS, amelynek eredményeként egy újabb, eddig ismeretlen törpebolygóval bővült a katalógus. A több kutatócsoport közös munkája révén felmérték a Neptunuszon túli objektum pályáját, amelyet további részletek kísértek.A Kuiper-öv számunkra legújabb tagja mintegy 700 év alatt kerüli meg a Napot.

A szakemberek a 2015 RR245 névre keresztelték a törpebolygót, amely rögtön jelzi számunkra, hogy tulajdonképpen egy tavalyi felfedezésről van szó. Ekkor, egészen pontosan még szeptemberben készült a felvétel a kanadai-francia-hawaii teleszkóp (CFHT) segítségével, ezen azonban csak idén februárban vették észre a fényes pontot, amely végül elvezetett a katalógusba történő felvételhez. Egy nagyon távoli és apró objektumról van szó, amely elnyújtott pályán, mintegy 700 év alatt kerüli csak meg a Napot. Nagyon lassan mozog, vagyis a Neptunuszhoz képest is kétszer távolabb van a Naptól – az később derült csak ki, hogy a pálya révén olykor 120-szor távolabb kerül csillagunktól, mint a Föld.

Az ehhez hasonló törpebolygók jelentős része megsemmisült, illetve kilökődött a Naprendszerből, amikor a nagyobb bolygók elfoglalták ma is ismert helyüket. A Neptunuszon túl több tízezer ilyen objektum található, ezek azonban jórészt elrejtőznek előlünk, hiszen sötétbe burkolóznak és tőlünk igencsak távol mozognak. Az RR245 csak valamikor 2096 táján éri majd el a Naphoz legközelebbi pontot, amely akkor 5 milliárd kilométerre, vagyis 34 CSE-re rúg majd – a jelenlegi elliptikus pálya egyébként legalább 100 millió éve megvan.

Az elkövetkező időszakban az objektum megkapja majd hivatalos nevét, ezzel egy időben pedig a pályát is igyekeznek majd pontosabban felvázolni.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
17
  A modern tücsök és a hangya mese
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette- szépítgette házát, és élelmet halmozott fel felkészülvén a kemény télre.A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végig mulatta a nyarat.
Eljött a hideg tél, és a nélkülöző tücsök sajtótájékoztatót hívott össze azt a kérdést feszegetve, hogyan lehet az, hogy míg egyesek kint fagyoskodnak a hidegben, mások úgy élnek, mint a hangya.


A CNN, az RTL Klub, a TV2 és az MTV felvételeket mutatott be a didergő tücsökről, és a melegben, terített asztal mellett henyélő hangyáról. A világ döbbenten konstatálta az égbekiáltó különbséget. Hogyan lehetséges, egy ilyen jól fejlődő, épülő országban a tücsköt így sorsára hagyni?
Az NZSZ (Nemzetközi Zöldbogarak Szövetsége) vezetői több hírműsorban is "zöld ellenes elfogultsággal" vádolták a hangyát, és felhívták a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy a világon sok tücsök áldozata ennek a kirekesztő mozgalomnak.
Breki, a béka, a tücsökkel együtt lépett fel a Mónika Show-ban, és mindenki könnyekre fakadt, amikor az "Azért Vannak A Zöldbarátok" című slágert énekelték.

A Köztársasági Elnök és felesége egy jótékonysági bálon támogatásukról biztosították a tücsköt, és olyan javak juttatását helyezték kilátásba, amiből a tücsök az előző kormányzati ciklusban kimaradt; ahogy a miniszterelnök fogalmazott: "... hogy ne süvölthessenek újra az előző rendszer szelei.
Egy politológus a "Mélyvíz" adásában kifejtette, hogy a hangya a tücsök kárára szépen meggazdagodott, és egyúttal az ilyen típusú jövedelmek elvonását célzó adójogszabály szükségességét hangoztatta az "egyenlő közteherviselés" szellemében.

Végül, az "Egyenlő Esélyeket Az Anti-Zöldekkel" szervezet hathatós közreműködése nyomán a hangyát visszamenőleges hatállyal megbírságolták, mert nyári munkái közben nem foglalkoztatott elegendő számú zöld bogarat, adótartozásait behajtották, és házát az állam elkobozta.

A történet végén látjuk, amint a tücsök felélte a hangya utolsó téli élelemtartalékait a kormánytól kapott házban (ami nemrég még a hangyáé volt), a hangya pedig eltűnik a hóban.
Másnap reggel pedig a tücsök fogta a cókmókját és (mivel sikerült teljesen felélnie a hangya vagyonát) elindul egy újabb hangyát keresni.

forrás:/forum.nol/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
17
  Már éppen ideje....Tu­dó­sok ál­lít­ják: Jú­lius végén tény­leg itt a vi­lág­vége
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Több­­ször ké­­szül­­tünk már a vi­­lág­­vé­­gére. Fél­­tünk az ez­­red­­for­­du­­ló­­tól, a maják jós­­la­­tá­­tól. Most ismét egy ka­­taszt­­rófa híre bor­­zolja az ide­­ge­­ket. A szak­ér­tők ri­o­ga­tá­sát nem árt ko­mo­lyan venni! Újabb világméretű pánikkeltéssel riogatják az emberiséget! A márciusra jósolt pusztító meteorit után most egy tudósok által működtetett YouTube csatorna jövendölte meg, hogy július 29-én eljön az apokalipszis.A szakértők szerint minden város összedől, az egész Föld elpusztul és újra Jézus Krisztus lesz a világ ura, mindezt pedig tudományos okokkal,egészen pontosan bolygónk mágneses mezőinek felcserélődésével magyarázzák – számolt be róla a The Sun.Ez persze első hallásra nagy átverésnek tűnhet, ám bolygónk hasonló pusztulását már a Biblia is megjósolta.

“Pusztító földrengés rázza meg a Földet, a nap pedig sűrű, fekete felhőbe burkolózik majd. A csillagok elszáradt levélként hullanak majd le a fákról egy pokoli szélvihar következtében. Minden hegy és sziget elmozdul a helyéről!”
– szólt a július 29-re utaló, riasztó prognózis.éTu­dó­sok ál­lít­ják: Jú­lius végén tény­leg itt a vi­lág­vége.

forrás:/ripost/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
15
  Fontos űrgyűrűt szállít a SpaceX az űrállomásra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kolbert András

Fontos feladata van a jövő héten induló, következő SpaceX-rakétának, illetve az azzal felvitt teherűrhajónak: új dokkológyűrűt kell szállítania a Nemzetközi Űrállomásra (ISS)

Az adaptergyűrűt a Harmony modulra szerelik majd fel, és fontos szerepe lesz abban, hogy privát űrcégek is szállíthassanak embereket az űrállomásra.

A NASA a SpaceX mellett a Boeinggel szerződött le arra, hogy legénység fuvarozására alkalmas űrhajót fejlesszenek, ezek dokkolásához kell az adaptergyűrű.

Persze ez nem jelenti, hogy csak ez a két cég építhet a parkolásra megfelelő űrhajót: a gyűrűt a 2010-ben létrehozott dokkolórendszer-szabványnak megfelelően alakították ki, vagyis bárki, aki ennek megfelelő űrhajót hoz létre a jövőben, képes lesz csatlakozni az ISS-hez. Az első, emberes civil űrtaxi-küldetést 2018 végére tervezik az illetékesek.

Az adaptergyűrűt a tervek szerint a Canadarm robotkarral veszik majd ki a Dragon űrkapszulából, és ezt követően emelik át a Harmony megfelelő nyílásához, hogy aztán az űrállomás űrhajósai egy űrsétán illesszék a végleges helyére az eszközt.

Az adaptergyűrű amúgy jó egyéves késéssel kerül majd fel a helyére (ha felkerül): tavaly, amikor a földi irányítás nem sokkal az indítás után megsemmisített egy SpaceX-rakétát, volt egy ugyanilyen a csomagtérben.
A mostani küldetésnél is pakolnak még ezt-azt az adapter mellé, lesz például egy DNS-szekvenáló készülék is, mellyel a közelmúltban az űrállomásra érkezett amerikai űrhajósnő, Kate Rubins dolgozhat majd.
A SpaceX Falcon 9-es rakétája a tervek szerint július 18-án indul majd el a tizenegyedik Dragon teherkapszulával.

forrás:/index/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
15
  Egy évtizeden belül anyagilag is megéri majd a szélenergia
Tizenegy energiaipari óriáscég közösen kiadott nyílt levélben deklarálta, hogy a megújulók 2025-re versenyképesek lesznek a földgázzal, ha az EU mindent megtesz az energiaszektor segítése érdekében. Jelenleg a szén a legolcsóbb energiaforrás.

2025-re a szélenergia előállítási költségben versenyképes lesz a földgázzal, jelentette ki a német REW, az E.On, a Siemens, a norvég Statoil, a svéd Vattenfall és az amerikai General Electric (GE) közös nyilatkozatában. A vállalatok nem kevesebbet állítanak, minthogy képesek lennének 90,8 dolláros (azaz 80 eurós) megawattonkénti áron előállítani szélenergiát 2025-re, jelentette a Reuters hírügynökség.

Még jobban megéri majd a megújuló energia

Forradalmi változásokat hozhat a hazai megújuló energiaiparban a körvonalazódó új támogatási rendszer, amelynek tervezetét a napokban tette közzé a magyar kormányzat. A zöld és barna prémiumok rendszerében több pénzt kereshet a megújuló forrással áramot termelő.
A vállalatok arra szólították fel az Európai Unió tagállamainak energiaügyi minisztereit, akik Luxemburgban ültek össze tanácskozásra, hogy hozzák létre azt a jogszabályi környezetet, mely “teljes mértékben versenyképessé” teszi a szélenergiát a hagyományos erőművekkel szemben.

Ugyan 2015-ben rekordmennyiségben építettek új szélenergiás kapacitásokat az EU-ban, a vállalatok szerint kérdéses, hogy a kormányok hosszú távon is támogatni kívánják-e a szélenergia-szektort. Kilenc uniós tagország -köztük Németország, Franciaország és Svédország- együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy közösen építenek tengeri szélkerékfarmokat és harmonizálják nemcsak ezek tendereit, de a szélenergiára vonatkozó állami támogatási rendszert is.

(A Roland Berger néhány hónappal ezelőtti tanulmánya szerint viszont épp ellenkezőleg, a szélenergia iparnak komoly kihívásokkal és a támogatások csökkenésével kell szembenéznie a következő években.)

Ha az európai kvótakereskedelmi rendszer nem pörög fel és nem terheli meg a szénbányaipart és széntüzeléses erőműveket fizetési kötelezettséggel, a szén továbbra is a legolcsóbb energiaforrás marad jó pár évig. A karbonkvóták ára 6 euró körül mozog kibocsátási tonnánként, ami azt jelenti, hogy még mindig nem elég drága a légszennyezés ára ahhoz, hogy a földgázüzemű erőművek is költségesebbek legyenek, mint a megújulók. Magasabb kvótaárfolyam nélkül egyelőre a földgáz -a szénnel együtt- olcsóbb, tehát versenyképesebb, mint a megújuló energia. A földgáz elégetése fele annyi ÜHG-emisszióval jár, mint a széné.Ha elérik a szélenergiás cégek a kitűzött célt, akkor ez a megújuló energiaforrás az atomenergiánál is olcsóbb lesz. Összehasonlításként: Anglia új atomerőműve, a 2025-re elkészülő Hinkley C a tervek szerint 133,51 dolláros költségen lesz képes előállítani 1 megawatt áramot. A megújuló energiák olcsóbb alternatívának látszanak, különösen azért, mert az atomerőmű-építkezéseket Európa-szerte késedelmes átadások és magas költségtúllépések jellemzik.

forás:/profitespiac/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
15
  Em­ber­testű űr­lény csont­váza he­ver a Mar­son
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Doris

Egé­szen hát­bor­zon­gató do­logba bot­lott a mars­járó a vörös bolygó szik­lá­i­nál. Az ön­je­lölt szak­ér­tők es­küsz­nek rá, hogy egy kis mé­retű, em­ber­testű űr­lény ma­rad­vá­nyai he­ver­tek félig a porba te­metve.
Azt suttogják, hogy a marsjáró egészen véletlenül egy humanoid űrlény porban heverő csontvázára bukkant a vörös bolygó elhagyatott, sziklás részén.Íme, a fotó, ami egy csapásra lázba hozta a lelkes ufóhívőket!

A paranormális jelenségek szakértői már meg is vizsgálták a csontokat, és összehasonlították őket emberi maradványokkal. A hasonlóság szerintük egészen elképesztő, azt leszámítva, hogy a földönkívüli koponyája aránytalanul nagy a testéhez képest.Nem ez az első bizarr felfedezés, ami megdöbbentette az önkéntes szakértőket. Szerintük a vörös bolygó hemzseg az elképesztő leletektől. Találtak már katonai ufóbázist, sikoltó űrlényfejet, megkövült haltetemet, sőt egyszer egy hatalmas űrfegyvert is! Az elpusztult űrlény újabb bizonyíték lehet az idegen civilizációk létezésére.

forrás:/ripost/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
14
  Extrém exobolygót találtak
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Érdekes felfedezésről számolt be csillagászok egy csoportja, akik az Európai Déli Obszervatóriumban elhelyezett Very Large Telescope (VLT) segítségével végzik munkájukat. A viszonylag közeli és fiatal csillagok átvizsgálása során egy különleges rendszerre bukkantak, ennek egyik tagja pedig extrémnek minősül.

A HD 131399 névre keresztelt csillagrendszer tőlünk mindössze 320 fényévre található, ez összesen három csillagot tartalmaz. Nem is ez a legérdekesebb részlet, ugyanis a hármast kísérő egyik bolygó, a HD 131399Ab, nagyon érdekes pályán mozog, mérete alapján pedig szintén különlegesnek számít. A hatalmas égitest (amely a Jupiter tömegének négyszeresét mutathatja fel) életkorát mindössze 16 millió évre becsülik, hőmérséklete 580 Celsius-fok körül mozog, hosszú és elnyúlt pályája miatt pedig 550 év alatt kerüli meg csillagát. Maga a pálya egyébként szintén nagyon érdekes, a csillagászok ugyanis eleve instabil pályára számítottak, azonban az exobolygó valahogy mégis a rendszerben tud maradni, ami további kérdéseket vet fel.A bolygó a legfényesebb csillag, a HD 131399A körül kering, míg annak másik két testvére ettől némileg távolabb, szorosan egymás körül mozog. A pálya az eddig felfedezett többszörös csillagrendszerek között is a leghosszabb és legjobban elnyújtott, a másik két csillag pedig épp annyira húzza magával a bolygót, hogy az még ne szakadjon ki a rendszerből. A szakemberek számára már az is meglepetést okozott, hogy az égitest a legfényesebb csillaghoz ilyen közel, a másik kettőtől pedig ilyen távol helyezkedik el, ezért azt feltételezik, hogy keletkezési helye valahol máshol lehetett.

Az exobolygót egyébként közvetlen képalkotással, az általa kibocsátott hő alapján találták meg. Ez a módszer eleve a nagyobb és forróbb exobolygókat mutatja ki, a szűrési procedúra során ugyanis a kisebb és hűvösebb példányok mind kiesnek. A HD 131399Ab azonban még így is a legkönnyebb példányok közé tartozik, bár a Scorpion Planet Survey folytatódik, a munka nem ért még véget.

forrás:/sg.hu/
kapcsolódó: Egy bolygó, amelynek három napja van Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
14
  Elképesztő bejelentésre készülnek az amerikaiak
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Egyre izgatottabbak az ufóhívők szerte a világon. Úgy érzik, nagyon közel van a pillanat, amikor a világ egyik vezető személyisége, feltehetően az amerikai elnök előáll majd, és beismeri, hogy a földönkívüli lények köztünk élnek.
Sokan gondolják, hogy az Egyesült Államokban idén zajló elnökválasztás lehet az események katalizátora, és nem is ok nélkül. A demokrata jelölt, Hillary Clinton korábban megígérte: ha elnöknek választják, az idegenekhez kapcsolt minden ügy részleteit nyilvánosságra hozza, elsősorban tényfeltáró csapatot küld az 51-es körzetbe.
A kételkedők most mégsem az 51-es körzet, hanem a brit fogadóirodák felé tekintenek. A bukmékerek ugyanis nemrég jelentősen változtattak az oddszaikon. Míg pár évvel ezelőtt ezer az egyhez eséllyel lehetett fogadni arra, hogy az év végéig megtörténik a nagy ufóbejelentés, ma már csak huszonöt az egyhez fizetnek, a megjátszható összeget ráadásul ötven fontban maximalizálták.

„Az elmúlt években rengeteg idegenekkel kapcsolatos fogadást kötöttek nálunk, de idén először komolyan aggódni kezdtünk” – nyilatkozta a Mirrornak az egyik legnagyobb fogadóiroda, William Hill szóvivője.

A bukikat valószínűleg az sem nyugtatta meg, amit Paul Hellyer, volt kanadai miniszterelnök-helyettes, és volt védelmi miniszter mondott a múlt héten. Azt állította, hogy annak idején valóban ufó zuhant le Roswellnél, csak az amerikai, és a kanadai kormány megállapodott, hogy inkább eltitkolják az esetet. Hellyer azt is kifejtette, hogy szerinte egy bankárokból, olajmágnásokból, nagyiparosokból, a hadseregből, és a hírszerző ügynökségekből álló „összeesküvés” áll az igazság elfedése mögött.

forrás: /24.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
13
  Magához tért a Curiosity
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző:lica

A Marson szolgáló Curiosity rover teljesen magához tért, jelentette be a NASA, így tovább keresheti a víz nyomait, illetve kutathatja a múltat a szomszédos bolygón. A rover július 2-án kapcsolta magát biztonsági módba, amikor valamilyen hibát észlelet a rendszerében.Ideiglenes hibernációjából egy héttel később, július 9-én hozták ki, de az amerikai űrügynökség ma jelentette be, hogy minden rendben a Marsjáróval. Ez volt 2013 óta a negyedik alkalom, amikor a marsjáró alvó módba kapcsolt.
A mostani hiba valószínűleg valamilyen szoftveres kavarodás lehetett a képküldő rendszer és az adatfeldolgozó rendszer között.

A probléma akkor jöhetett elő, amikor a rover szoftvere a kamerából a fő számítógépbe írta volna át az adatokat. Szerencsére ez a rendszer nem létszükséglet, így a Curiosity folytathatja az útját, a NASA pedig talál valamilyen új módszert az adatmentéshez.

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
13
  Elkészült az első "élő" robot
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A parányi robot egy ráját formáz, mérete azonban csupán tizede a valós élőlénynek, mozgásához készítői patkányoktól származó sejteket használtak fel. A kutatók reményei szerint a robot-rája új perspektívából mutatja meg a szív vérpumpálási képességét és a szívbetegségek lehetséges következményeit. "A rája izomzatának ugyanazt a feladatot kell ellátnia, mint a szívének, folyadékokat mozgat" - magyarázta Kevin Kit Parker professzor, a Harvard Egyetem tanára.Tudósok szívizomsejtekkel működő robotot készítettek, ami az emberi szív működésének jobb
megismerését fogja szolgálni.

A tudósok a reverse engineering módszerét alkalmazták a tengeri állaton, lemodellezve a folyékony közegben történő közlekedését. A reverse engineering, magyarul „fordított mérnöki tevékenység” egy fizikailag már létező dolog számítógépes geometriájának megalkotását, majd mesterséges megalkotását jelenti. Ennek megfelelően a rája robot-változata egy arany vázra épülő, 200 000 szívsejtet tartalmazó zselészerű anyagréteg, utóbbi hasonló a mellimplantátumokban használtakhoz. A végeredmény egy 10 gramm súlyú, 16 milliméter hosszú szintetikus rája.

A sejtek érdekessége, hogy egy DNS módosításnak köszönhetően érzékenyekké váltak a fényre. "Ha egy fényforrást helyezünk a rája elé, elektromos jelet aktiválunk a szövetben, ami egy hullámként terjed az izomzaton keresztül" - ismertette a részleteket Parker professzor. "Megkapjuk az uszonyoknak azt a hullámzó mozgását, és olyan, mintha a fényt kergetné."

A robot mindkét fele különböző szívsejtekből tevődik össze, melyek adott fény hullámhosszakra érzékenyek, ez biztosítja a robot kormányozhatóságát. A rendszer alkalmazásával a robot képes leküzdeni egy egyszerűbb akadálypályát. A cél azonban elsődlegesen a szív fiziológiájának megismerése. "Az orvosi szakkönyvekből elvileg arra következtethetünk, hogy a szív minden egyes dobbanásnál ugyanúgy ver" - nyilatkozott Parker professzor a BBC Science in Action műsorában. "Ha azonban szívsebészekkel beszélünk, ők ezt határozottan elutasítják, mondván mindig másként ver."

Mint egy puhatestű robot, a mesterséges rája első a maga nemében összevetve más, szilárd vázakat alkalmazó technológiákkal, melyek rovarok vagy emlősök mozgásán alapulnak. Bár itt gyakorlatilag egy élő gépről beszélhetünk, Parker szerint még nagyon messze vagyunk az ennél komplexebb robotoktól. Jelenleg az élő sejtek anyagként történő alkalmazásának elején tartanak a kutatók, ezeket a sejteket azonban életben is kell tartani, ami jókora kihívást jelent.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák