+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
29
  A Curiosity mintát vett a Sharp-hegy anyagából
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: UDM

A NASA marsjárója, a Curiosity elvégezte az első mintavételt a Gale-kráter közepén magasodó Sharp (Aeolis)-hegy lábánál. A Curiosity 2012 augusztusában landolt a vörös bolygón, a Gale kráterben. A 2,5 milliárd dolláros küldetés célja kideríteni, hogy létezhettek-e a vörös bolygón mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek, valamint az emberes Mars-repülés előkészítése.

A Curosity célja a Sharp-hegy volt
Az 5,5 kilométer magas Sharp-hegy elérése volt a Curiosity legfőbb úti célja. Az évmilliárdok alatt kialakult réteges szerkezetű geológiai képződmény segítségével remélnek a tudósok választ kapni arra a kérdésre, hogy miért változott meg a Mars eredetileg meleg és csapadékos klímája, hogyan alakult ki napjaink hideg, száraz és barátságtalan világa – olvasható a NASA honlapján.

A Curiosity csaknem egy éven keresztül leszállási helyét vizsgálta, s három alkalommal vett mintát a sziklákból. A hatkerekű robot 2013 nyarán indult a Sharp-hegy felé – a 8 kilométeres távolságot tizenöt hónap leküzdve szeptember 19-én érte el a hegy lábát a Pahrump Hills nevű sziklánál.

Így vett mintát a marsi kőzetből a Curiosity (Fotó: NASA)

A NASA közlése szerint hétfőn, szeptember 22-én a rover tesztfúrás végzett, és miután a művelet rendben lezajlott, a Curiosity utasítást kapott a mintavételre. A hatkerekű marsi robot 6,7 centiméter mélységbe fúrt le, a kőzet sokkal kevésbé bizonyult keménynek, mint a három korábbi mintavételi helyen.

A következő feladata továbbítani a kőpormintát a robotkaron lévő nyitott „kanálba”, hogy a tudósok szemrevételezzék: eléggé biztonságos-e az anyag a további rostáláshoz, szétadagoláshoz, valamint a rover belsejében működő minilaboratóriumokba való továbbításhoz.

forrás:/MTI/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
29
  Te szereted önmagad?
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
szerző: Bognár Judit

Szenvedélybetegségek, elhibázott emberi kapcsolatok, zátonyra futott házasságok, megvalósulatlan álmok… Hogy mi a közös bennük? Mindegyik hátterében ugyanaz a dolog állhat. Ez pedig nem más, mint az önszeretet hiánya. Az életben a legtöbb bajod ebből az egy dologból fakad.

Ha belenézel a tükörbe, mit mondasz magadnak? Elégedett vagy önmagaddal és az életeddel? Vagy inkább kritizálod azt a személyt, aki visszanéz rád? Neked is túl sok van valamiből? Túl kövérnek, túl rondának vagy éppen túl laposnak érzed magad? Vagy kérdezzem inkább úgy, hogy Te sem vagy elég? Elég vékony, elég szép vagy elég szexi.

A legtöbb ember nem elégedett önmagával. Úgy érzi, hogy neki túl sok vagy éppen túl kevés jutott valamiből. És ez persze nem csak a külső tulajdonságokra igaz. Másoktól elvárjuk, hogy szeressenek bennünket. Gondold csak el, mi mindent meg nem teszünk azért, hogy mások szeretetét kivívjuk. De mi a helyzet saját magunk szeretetével? Miért nem tudjuk szeretni és elfogadni önmagunkat? Sokan úgy gondolják, hogy önmagunk szeretete önző dolog. Milyen ember az, aki magát szereti?! Szerintem azonban az önszeretet elengedhetetlen és nagyon is pozitív. Ha nem szereted és tiszteled önmagad, akkor belemész olyan helyzetekbe, amelyek nem szolgálják a javadat. Ha nem szereted magad, akkor a szeretetet másoktól próbálod megkapni, és azért bármire hajlandó vagy. Olyan párkapcsolatban maradsz, ami már rég nem működik.

Hagyod, hogy mások kihasználjanak, hogy lábtörlőként bánjanak veled. De az önszeretet nem csak az emberi kapcsolatokról szól. Az is beletartozik, hogy vigyázol magadra, egészségesen étkezel, sportolsz, nem stresszelsz. Hogy olyan dolgokkal foglalkozol, amelyekben örömödet leled (legyen szó hobbiról vagy munkáról).

Az is hozzátartozik, hogy megbocsátasz magadnak a múltban elkövetett (gyakran csak feltételezett) hibákért. Idézd fel az összes ilyen esetet (akár listát is készíthetsz), és bocsáss meg magadnak mindegyikért! Vizsgáld meg, hogy akkor, abban a helyzetben miért döntöttél úgy, ahogy döntöttél! Milyen tényezők játszottak közre? Tanulj belőlük! Ha egyedül nem megy, ne szégyellj segítséget kérni!

Készíts egy másik listát is, amiben összeírod mindazt, amiért hálás vagy. Milyen jó dolgok történtek veled? Mire vagy büszke? Mit értél el? Milyen jó tulajdonságaid vannak? Kik a legfontosabb emberek az életedben? Minek tudsz örülni? Ezek lehetnek olyan nagy dolgok is, mint az, hogy lediplomáztál / jó munkahelyed van / szeret a párod. De olyan kicsik is, mint az, hogy végre süt a nap, vagy hogy finom vacsorát készítettél. Fókuszálj ezekre a dolgokra!
Ha kell, tedd ki a listát egy jól látható helyre, és olvasd el minden nap!
És ami a legfontosabb: ne hasonlítgasd magad másokhoz! Ne érezd magad kevesebbnek mások sikerei láttán! Inkább használd sikereiket arra, hogy magadat inspirálod, ösztönözöd vagy motiválod! Lásd és érezd, hogy Te is mennyi mindent elérhetsz (és már el is értél az eddigi életedben – nézd csak meg a listád)!
Jó listakészítést! És ne feledd, legközelebb, ha tükörbe nézel, légy büszke arra, aki visszanéz rád!

forrás:/108.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
29
  Összeomlott a japán vulkán hamufelhője
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon

Japánban, szombat délben váratlanul, minden előjel nélkül kitört a szigetország második legmagasabb tűzhányója, az Ontake. A Smithsonian Intézet adatbázisa mindössze egyetlen kitörést említ az Ontake vulkánon az elmúlt 10 ezer évből, ez 1979-1980-ban történt. Ezt megelőzően úgy tűnik, hogy 23 ezer évig nem működött a tűzhányó, azaz látszólag inaktív volt.

A hegy egyike japán szent hegyeinek, ahova zarándokok ezrei érkeztek és kedvelt kirándulóhely is volt. Szombat is vagy 150-en voltak a hegyen, amikor hirtelen heves robbanásos kitörést történt.
A fotók és videofelvételek szerint vulcano-típusú kitörés történhetett, amelynek során a kitörési felhőbe nagy mennyiségű kőzetdarab került.A videó inditásához: Katt ide!

A megnehezült vulkáni anyagot a kitörési felhő nem tudta magasba emelni, így a felhő hirtelen összeomlott és piroklaszt-árak rohantak le a hegy oldalában. A kitörést sűrű hamuhullás kísérte.

Kérdés, hogy ez a kitörés csupán egy egyszeri kitörés volt-e, mint az új-zélandi Tongariro 2012-es kitörése, vagy lesz komolyabb folytatása is. Ehhez nélkülözhetetlen lesz a szombati esemény pontos rekonstruálása és a kitörési anyag vizsgálata.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
29
  Ritka hosszú lesz Christopher Nolan új filmje

Majdnem 3 órás lesz a Csillagok között
Christopher Nolanre eddig sem az volt jellemző, hogy túl rövid filmeket készítene, de következő premierje, az Amerikában november hetedikén, itt pedig egy nappal korábban bemutatásra kerülő Csillagok között (Interstellar) egyenesen karrierjének leghosszabb filmje lesz, hiszen több forrás szerint is 169 perc a hivatalos játékideje, vagyis 11 perc híján 3 óra.Általában a hosszú filmek, ha Nolanről van szó, nem szokták zavarni a nézőket, hiszen a 148 perces Eredet is nagy siker lett, majd az azt követő A sötét lovag: Felemelkedés szintúgy, pedig az 165 percesre sikeredett. (A filmhossz némiképp a mozikat szokta zavarni, hiszen egy 90 perces filmet napjában sokkal többször lehet vetíteni, mint egy kétszer olyan hosszút, s így több jegyet is lehet eladni rá.)Nolan scifijének Matthew McConaughey és Anne Hathaway lesz a két főszereplője. A két, Oscaros színész mellett még Jessica Chastain, Ellen Burstyn, John Lithgow, Michael Caine, Casey Affleck, Wes Bentley, Bill Irwin, Mackenzie Foy, Topher Grace és David Gyasi kap komolyan szerepet a filmben, mely egy űrexpedícióról szól, aminek a tagjai behatolnak egy újonnan felfedezett féreglyukba.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
29
  Bizarr gömböt találtak az élet hajnaláról
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon

Növény és állat is lehet az a Kínában talált 600 millió éves gömb alakú fosszília, amely mélyebb bepillantást engedhet a többsejtű élőlények kialakulásának folyamatába.
A Virginia Tech egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai fosszilis bizonyítékot találtak arról, hogy az összetett, többsejtű szervezetek már több mint 600 millió éve megjelentek. A ma élő állatok ősei 530 millió éve, földtörténeti viszonylatban hirtelen (10 millió év alatt), a kambriumi robbanás során terjedtek el. Ebből az időszakból származnak a bonyolultabb felépítésű élőlények eddig ismert legkorábbi fosszíliái is. A mostani lelet nagyjából 60 millió évvel előzi meg a kambriumi robbanás kövületeit.


A többsejtű lét kezdetei?

A bizarr fosszília a dél-kínai Doushantuo formáció ősi kőzetrétegéből került elő. Az ősmaradvány egyértelműen magán viseli azokat a tulajdonságokat, amelyek az összetettebb többsejtű eukariótákra (növényekre, állatokra) jellemzőek. Különböző alakú és méretű sejtekből áll (amelyek különböző feladatokat láthattak el). A sejtek között egyértelmű kapcsolódások vannak, vagyis valóban összetartoztak.

A felfedezés a kutatók szerint azért számít mérföldkőnek, mert fényt deríthet arra, hogyan és mikor kezdtek az egyedülálló sejtek egymással együttműködni, és a mai összetett életformákat létrehozni.


A 600 millió éves többsejtű organizmus fosszíliája (a gömb keresztmetszete). A lelet meglepő összetettségről árulkodik (Forrás: Virginia Tech)

Továbbra is kérdés azonban, milyen élőlény is lehet a kőzetbe zárva. Shuhai Xiao, a Virginai Tech geobiológusa szerint a lelet az egysejtű és többsejtű állatok közötti átmenetet jelentheti, ugyanakkor felépítése alapján algatelepként is azonosítható. A kutatás folytatásaként a szakértők a mostanihoz hasonló fosszíliákat fognak a Doushantuo formációban keresni. A felfedezést a Nature legújabb számában tették közzé.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
28
  November 12-én száll le a Philae
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

Kijelölték a napot, amikor a Rosetta üstökösszonda leszállóegysége elindul az üstökösmag felé.
Sőt nem csak elindul, de a remények szerint épségben meg is érkezik. Nemrég megtudhattuk, hogy a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökös magján a korábban J-vel megjelölt helyszínre tervezik a leszállást. Az űrtörténelmi jelentőségű manővert, valamint a Philae leszállóegység műszereit és működésüket az alábbi rövid film szemlélteti.
Az animáció az üstökösmag körül keringő Rosetta és a Philae szétválásával kezdődik. A leszállóegység nem rendelkezik saját manőverező hajtóművel, így elengedése után a pályáján már nem tud változtatni. Több órás repülést követően éri el a felszínt, a kijelölt leszállóhely néhány száz méteres körzetében. Előtte kinyílnak az antennái és a három lába, amelyek az ütközés energiájának elnyelésében is segítenek. Az üstökösmag kis mérete miatt a tömegvonzása igen gyenge. A sétasebességgel történő landoláskor a lábakon elhelyezett csavarok a felszínbe mélyednek, ahogy a szigonyok is az űreszköz biztonságos rögzítését szolgálják az égitest felszínén. Hogy a Philae ne „pattanjon vissza” az üstökösmagról, a leszálláskor a tetején egy kis rakétahajtómű működtetésével mintegy odanyomják a felszínhez.

Ezután megkezdődik a tudományos program, amihez az első 64 órájában a feltöltött akkumulátorok is elegendő energiát kell biztosítsanak. A Philae külső felületén elhelyezett napelemek szolgálnak később az energiatermelésre. Elsőként a CIVA kamerarendszerrel panorámafelvételek készülnek a leszállóhely környezetéről, amiből meg lehet majd állapítani a Philae pontos helyzetét. Később közeli képeket készítenek a környékről, amelyek alapján a legígéretesebbnek tűnő mintavételi helyet ki tudják választani.

A Philae műszereinek és létfontosságú kiszolgáló berendezéseinek építésében magyar kutatók és mérnökök is részt vettek. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontja és az SGF Kft. mérnökei fejlesztették a leszállóegység hibatoleráns központi vezérlő és adatgyűjtő számítógépét, szemléletesen a Philae „agyát”. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoportja a leszállóegység tápellátó rendszerének fejlesztésében és megépítésében vett részt – ezt nevezhetjük a Philae „szívének”.

Tápellátás nélkül semmilyen műszer sem üzemelhetne, a számítógép nélkül pedig például a mérési adatok sem juthatnának el a Földre. A leszállóegységen emellett két olyan műszercsomag is van, amelyeknek bizonyos egységei az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (EK) munkatársainak közreműködésével készültek. A plazmadetektor a ROMAP műszercsomag része, feladata a napszél főbb paramétereinek mérése. A pordetektor pedig a SESAME műszercsomagban kapott helyet.

Az elsődleges forgatókönyv szerint, amennyiben a kijelölt J leszállóhely lesz a célpont, a Philae november 12-én 9:35-kor válik el az anyaszondától (az időpontokat közép-európai időben adjuk meg). Ekkor 22,5 km-re lesz az üstökösmag középpontjától. A landolás kb. 7 órával később esedékes. November 12-én a Föld és az üstökös aktuális távolságból adódóan a rádiójelek futási ideje 28 perc 20 másodperc, így minden eseményről ennyi idővel később értesülnek majd a földi irányítók. Így a kockázatos leszállás sikeréről (vagy netán kudarcáról) délután 5 óra körül kaphatnak információt.

Előfordulhat, hogy valamilyen váratlan ok miatt a tartalék, C jelű leszállóhelyet kell majd megcélozni. A részletes számítások szerint erre is november 12-én adódik a kedvező alkalom. Ez esetben 14:04-kor indul a Philae, 12,5 km-es távolságból. Emiatt csak 4 órájába telne a leérkezés, amit 18:30 körül nyugtázhatnának a földi irányítóközpontban.

Október 14-én esedékes a végső döntés a két leszállóhely között. Azon a héten majd nyilvános pályázatot is hirdetnek, amelyen a nagyközönségtől várnak javaslatokat a leszállóhely elnevezésére. Már most lehet gondolkodni!

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
28
  Tudatosan és éberen
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
forditotta: Tom Fodor

Mostanra már megértettétek a lényetek valódi természetét. Éberek vagytok, és tudatosak. Bizonyos értelemben mást már nem is kell tenni. Nincs semmi olyan konkrét dolog, amit el kellene érnetek. Nincsenek további kötelező lépések. Szeretnénk, ha értékelnétek azt, hogy felébredtetek ezen a napon, ebben a korban, és ebben a társadalomban.

Ezt az információt nem tanítják az iskolákban. Nem közvetítenek róla a televízióban. Ti vagytok a mai nap, és a mostani kor úttörői. Forrás Energiabeli lényként ismerni magatokat nagy tett, így hát megérdemlitek önmagatok ünneplését, hiszen ráébredtetek erre még ebben az életben. Mit tudtok tenni így, hogy tudatában vagytok ennek az információnak?

Nos, kezdhetitek azzal, hogy élvezitek azt akik vagytok. Elengedhetitek az összes kötődéseteket/ragaszkodásotokat. Ülhettek csendben, és figyelhettek. Élvezhetitek a naplementét. Csodálhatjátok a bárányfelhőket. Belélegezhetitek a levegőt. Énekelhettek, és táncolhattok. Elfeledhettek mindent és mindenkit ami/aki problémás, magát a problémát, vagy bármit ami miatt aggódnátok.

Forrás Energiabeli lényként felismeritek, hogy minden van. Ennyi az egész. Ti vagytok minden, és a minden van. Ez se nem jó, se nem rossz, csak van. Legyen meg hát a tapasztalatotok arról az életről, amelyet választottatok. Tudjatok arról, hogy nem kell rohannotok a kitágulásotokkal, vagy felemelkedésetekkel. Ezek a dolgok automatikusak.

Bele vannak szőve az alapotokba. Nem kel azon se aggódnotok, hogy hátramaradtok a folyamatban. Sőt, ti vagytok azok akik elől járnak. A legjobb dolog amit most tehettek, hogy a Forrásként ismeritek magatokat és hogy úgy éltek, mint aki Forrásként ismeri magát.

Ennyire egyszerű az egész. Legyetek éberek, legyetek tudatosak. Legyetek egyek a környezetetekkel és minden gondoskodni fog mindenről. Szeretnénk, ha megnyugodnátok, élveznétek, békések lennétek, és szeretettel teliek, hiszen ezen rezgésekből nincs hiányotok. (D.Scranton: Teremtők)

forrás;/facebook/

/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák