+ A | - a | Visszaállít
2015. máj.
18
  Szétesőben az Antarktisz
Néhány éven belül széteshet az egyik legmasszívabb antarktiszi selfjég, a Larsen-B utolsó épségben fennmaradt nagy szakasza a NASA kutatói szerint, akik tanulmányukat az Earth and Planetary Science Letters című szakfolyóiratban publikálták.

A Larsen-B leszakadása jelentősen megnövelheti a tengerszintet. A selfjég a parti síkságról a tengerbe benyúló jégtömeg. Az Antarktiszon több tucat selfjég található, amelyek közül a legnagyobbnak a mérete Franciaország területével vetekszik.

A kutatók légi felvételek és radarvizsgálatok alapján elemezték a nyugat-antarktiszi Graham-föld nyugati szélén lévő Larsen-B selfjég maradványainak állapotát. A körülbelül tízezer éve képződött jégtömeg 2002-ben gyakorlatilag 2 nap alatt esett szét, maradványai 1600 négyzetkilométeres területet borítanak be.

Mint Ala Khazendar, a tanulmány első szerzője elmondta, a selfjég határvonalán kialakult hasadék egyre szélesedik és a Larsen-B körülbelül öt év múlva "letörik". Amennyiben ez megtörténik, felgyorsul a gleccserek mozgása az óceán felé, amelyet eddig a selfjég "fékezett meg".
A tengerbe beömlő hatalmas jégtömeg hozzájárul az óceánok vízszintemelkedéséhez.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a selfjég két fő gleccsere, a Leppard és a Flask vastagsága 20-22 méterrel csökkent, és zsugorodásuk üteme felgyorsult a Larsen-B 2002-es részleges összeomlása óta.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Átrajzolhatja a Föld képét az Antarktisz olvadó jege Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. máj.
18
  Jetman, a repülő ember
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: fulldragon
A svájci pilóta Yves Rossy, az úgynevezett "Jetman," az első ember a világon, aki képes volt átrepülni a Dubai Palm Island felett.

A svájci pilóta és feltaláló Yves Rossy alias "Jetman" 54 évesen repült társával Vince Reffet Dubai felett. Mindenki álma, hogy egyszer szabadon repülhessen, az alábbi videóban látható találmány ezt lehetővé teszi közel 200 km/h sebességgel repültek. A 2,4 méteres fesztávolsággal rendelkező szárnyra felszerelt sugárhajtómű akár 300 km/h sebességre is képes. Kipróbálnád?

A sikeres repülésre kedden, május 12- én került sor Rossy a "JetmanN mindig tudta, ésakarta, hogy kitörjön a pilótafülkéből - egy olyan jet pack szárnyakkal repüljön, melyek segitenek neki neki szárnyalni a felhők között.forrás:/huffingtonpost/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. máj.
17
  Visszazuhant egy orosz űrrakéta Szibériára
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
Egy mexikói műholdat kellett volna pályára állítani, de elbukta a missziót az orosz űrhivatal.
Kudarcot vallott szombaton egy orosz űrrakéta, amelynek egy mexikói távközlési műholdat kellett volna az űrben pályára juttatnia, utolsó egysége visszazuhant Szibériába, nem sokkal a fellövés után - adta hírül az Interfax orosz hírügynökség.
Az orosz űrhivatal részleteket nem közölt a hírügynökséggel.
Illusztráció (Fotó: MTI / EPA / Roszkozmosz)

A Reuters brit hírügynökség más orosz hírügynökségekre hivatkozva azt jelentette, hogy a Proton-M típusú rakéta harmadik fokozata a start után 8 perccel hibásodott meg és terhével együtt Csita környékén csapódott a földbe.
A rakétát Kazahsztánból, a bajkonuri űrközpontból indították útnak.

forrás:/hir24/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. máj.
17
  Karmikus érzékelés
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon

Minden ember életében eljön az a pont, amikor fájdalmasan hasít bele az érzés. Belső érzékelése ébredezik, s felismeri, hogy Ő bizony nem egész. Érzi, hogy valahol, valamikor elveszítette lelke másik felét.
Minden szívet-érintő találkozás okkal történik életünkben. Azonban nem minden lélek-érintés jelzi számunkra, hogy megérkezett az “Igazi”.


Előző életbeli, karmikus szerelmeink is kiválthatják belőlünk a nagy “Ő” érzését, hiszen a lelkek felismerik egymást. Ismerős a másik, hiszen számtalan inkarnációt töltöttünk már együtt. Azonban ez az érzés megszűnik, amit a feladat lejár. Nem a szeretetről beszélek, hiszen az időt álló. Egyszerűen érzi az ember, hogy valami megváltozott. Ilyenkor nem kell halogatni a továbblépést. Nem szabad megrekedni, bele ragadni helyzetekbe, megállítani az életünket.

Amíg teljes szívedből nem tudod a másik embert elfogadni, amíg találsz benne kifogásolnivalót, amíg szeretnéd megváltoztatni, átformálni a saját képedre, biztosra veheted, hogy nem a lelked másik felére bukkantál.

No nem azért, mert neki nem lehetnek hibái, egyszerűen azért, mert amíg kontroll alatt élsz, amíg nem tudsz elfogadni, megbocsátani, elengedni és feltétel nélkül szeretni, esélytelen, hogy lelked másik felével kapcsolatot kezdj. Soha nem a másik emberben van a hiba. Hidd el, ha Te felkészültél, senki és semmi nem tudja megakadályozni a kapcsolat beteljesülését.
Ne azt várd, hogy a másik ember gyógyítsa be a sebeid. Ne azt várd, hogy mellette majd boldog leszel. Ő nem Érted született, de általad létezik. Te nem Érte születtél, de általa létezel.

Ha szerelemre vágysz, egyetlen módon érheted el: meg kell tanulnod szeretni önmagad, ami az önmegismerés rögös útvesztőin át vezet. Fel kell dolgozni a múlt sérüléseit, elsajátítani a megbocsátás, az elengedés és az türelem leckéjét. A hiány érzete helyett elfogadással megtölteni lelkedet.
Amint meggyógyítod sebesült lelkedet, fel fogod ismerni, hogy a szerelem mindig is ott volt a lelkedben, de a sérüléseid és függőségeid miatt képtelen voltál felismerni azt… ("Tárjuk fel előző életeinket")

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. máj.
17
  Remek ötlet a káros PET-palackok helyett
Csak Magyarországon évente 1,5 milliárd műanyag palack kerül forgalomba, melyből közel 50 tonna nem túl környezetbarát hulladék keletkezik. A csomagolás népszerűsége azonban töretlen – kényelmi szempontból kétségtelenül praktikus. De most mutatunk egy minden szempontból jobbat.

A Hydaway egy szilikonból készült, könnyű, de strapabíró palack, melyben 6 dl folyadék tárolható. Erre a legtöbb PET-palack és kulacs is képes, de a Hydawaynek van egy óriási előnye: ha kiürült, sem eldobni nem kell (mint a PET-palackokat), sem nagy helyet nem igényel a tárolása (mint a kulacsoké).

A praktikus eszköz egy alig több mint 3 cm vastag koronggá csukható össze, ilyen formában pedig könnyen magunkkal vihetjük, befér egy táska kis zsebébe is, a nadrágzsebbe, de túrázás vagy sétálás közben még övre csatolva sem túl zavaró.

6 deci víz fér el benne, és csak 3 centis – remek ötlet a káros PET-palackok helyett
(Fotó: Hydaway)


Az ötletgazda Niki Singalub a tömeggyártás beindításához 20 ezer dollárt szeretett volna összegyűjteni a Kickstarteren – ezt a péntekig tartó kampányban csütörtökön kora délutára már 11-szeresen sikerült túlteljesíteni, az érdeklődés tehát óriási.Az augusztusban piacra kerülő Hydawayt 20 dollárért adjak, erre jön 5 dollárnyi szállítási költség, a különleges kulacs tehát nagyjából 6700 forintért szerezhető meg .

forrás:/hvg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. máj.
17
  Infók a Majmok bolygója 3-ról
Úgy néz ki, hogy War of the Planet of the Apes lesz a harmadik rész címe. Az eredeti A majmok bolygója-sorozat, valamint Tim Burton 2001-es reboot kísérlete után harmadjára is nekifutott a franchise-nak Hollywood, s hatalmas sikert aratott vele.

Így cseppet sem meglepő, hogy a 20th Century Fox már korábban bejelentette, hogy 2017. július 14-én bemutatja a harmadik filmet a reboot sorozatban, melynek címe a Collider értesülései szerint War of the Planet of the Apes lesz, s a története Andy Serkis egy tavalyi interjúja alapján öt évvel játszódhat az előző részt követően.

A harmadik epizód forgatókönyvét Matt Reeves írja Mark Bombackkel, s előbbi, miképp a második rész esetében, rendezőként is részt vesz a produkcióban.

A tét pedig nem kicsi, hiszen a sorozat hatalmas sikerrel fut, s emellett még kritikailag is elismert. A 2011-es A majmok bolygója: Lázadás (Rise of the Planet of the Apes) Amerikában 177, a világ többi részén pedig 305 millió dollár bevételt termelt, így a 2011-es év egyik legmeglepőbb sikerévé vált. Míg a 2014-es folytatás, A majmok bolygója - Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes) még ennél is jobban hozott: hazájában 209, Amerikán kívül pedig 500 millió dollárig jutott el.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. máj.
16
  Fojtogatás áldozataivá válnak a halott galaxisok
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
Kozmikus gyilkosságok felderítésére vállalkoztak a Cambridge-i Egyetem és az Edinburghi Királyi Obszervatórium csillagászai, akik szerint "fojtogatás" áldozataivá válnak a halott galaxisok, bár "gyilkosuk" kiléte egyelőre homályban marad.

A világegyetemben kétféle galaxis létezik: az élők, amelyekben folyik a csillagtermelés, és a halottak, ahol már nem születnek új napok. A Tejútrendszerünkhöz hasonlatos eleven galaxisokban óriási mennyiségben találhatók hideg gázok, főleg hidrogén, ami a csillagtermelés legfőbb "alapanyaga", míg az "elhunyt" csillagvárosokban minimálisak a készletek - olvasható a PhysOrg hírportálnak a tanulmányt ismertető összefoglalójában.

Magyarázatok
A jelenségre két magyarázat létezhet - a gázokat hirtelen kiszippantják valamilyen belső vagy külső erők, esetleg a csillagtermelési "nyersanyag" beáramlása hosszabb idő alatt fokozatosan megszűnik, és ez valósággal megfojtja a galaxist.

(Forrás: University of Cambridge)

A brit kutatók a Sloan Digitális Égboltfelmérési Program (SDSS) adatait felhasználva elemezték 26 ezer átlagos méretű galaxisban a fémek szintjét.

"A fémek árulkodnak a csillagképződésről: minél több új napot hoz létre egy-egy galaxis, annál nagyobb a fémtartalma. Ily módon a halott galaxisok fémtartalmát vizsgálva megállapíthatjuk a csillagvárosok elhunytának az okát" - magyarázta Yingjie Peng, a Cambridge-i Egyetem és a Kavli Kozmológiai Intézet kutatója, a tanulmány első szerzője.
Amennyiben hirtelen áramlanak ki a hideg gázok egy galaxisból, a fémek szintje változatlan marad, mivel a csillagképződés azonnal megszűnik. "Fojtogatás" esetén viszont a galaxis fémtartalma tovább fog emelkedni, míg nem stabilizálódik valamilyen szinten, hiszen új csillagok mindaddig születnek, míg az alapanyagkészletek teljesen ki nem merülnek.
Vizsgálataik szerint egy adott csillagtömeghez viszonyítva a halott galaxis fémtartalma szignifikánsan magasabb, mint egy azonos tömegű, csillagtermelő galaxisé. Vagyis a csillagvárosok "gyilkosa" fojtogatással végez az áldozatokkal.
Az egyik lehetséges csillagfojtási mechanizmus művészi ábrázolása: az élő, csillagtermelő galaxisok egy masszív, forró halóba kerülnek, ami megfojtja őket

Mi lehet a gyilkos?
A brit kutatók, hogy ellenőrizzék eredményeiket, a fémtartalom elemzésétől függetlenül az élő és a halott galaxisok kora közötti különbséget is vizsgálták. Számításaik szerint a csillagtermelő galaxisok átlagosan 4 milliárd évvel voltak fiatalabbak, mint halott társaik, ugyanannyival, mint ez a fémtartalom elemzéséből következett.

"Első bizonyítékát szereztük meg annak, hogy a galaxisok >> fojtogatás << áldozataivá válnak. A következő feladatunk az lesz, hogy azonosítsuk a tettest, már van is néhány gyanúsítottunk" - fogalmazott Yingjie Peng.


forrás:/mti/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák