+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
15
  Az első igazi kép a Föld-szerű bolygókat tartalmazó rendszerről
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Elkészültek az első igazi fotók a hét Föld nagyságú bolygót tartalmazó TRAPPIST-1 rendszerről.
Aki látványos felvételről álmodozik az természetesen csalódni fog: a gyönyörűen fénylő vörös csillag és a körülötte keringő bolygók helyett csupán fehér és fekete pixeleket fog látni.


A Kepler űrteleszkóp 2016. december 15. és 2017. március 4. között, összesen 74 napon át figyelte meg a rendszert a K2 küldetés keretében. A most nyilvánosságra hozott animáció összesen 60 fényességmérést mutat meg, amelyek a Kepler fedélzeti kamerájával készültek február 22-én.(forrás: NASA Ames/G. Barentsen)

A kép centrumában helyet foglaló fehér négyzet maga a 39 fényévre található ultrahűvös vörös törpe. Az előtte elhaladó bolygók változásokat idéznek elő a csillag fényességében, ezt detektálja a NASA űreszköze. A technikát tranzitmódszernek nevezzük.


forrás:/origo/

kapcsolódó: Itt a NASA nagy bejelentése: 7 Föld-szerű bolygót találtak... Katt ide!
Ilyen bolygórendszert még senki sem látott Katt ide!
Valóban lehet élet az újonnan felfedezett bolygókon? Katt ide!
Nézzünk körül az új Föld nagyságú bolygón Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
15
  A repülő autóké lehetne a jövő
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza
A nagy Henry Ford dédunokája szerint nem lenne hülyeség repülő autókat építeni, csak nem szabad az emberek kezébe adni a (bot)kormányt, mert a legtöbb sofőr az aszfalton se nagyon boldogul.

Az elmúlt években egyre több nagy autógyártó és IT-vállalat dolgozik a sofőr nélküli önvezető autók kifejlesztésén. De nem ez az egyetlen fejlődési irány, amerre elindulhatnak: sokan úgy gondolják, hogy a repülő autóké a jövő.

Larry Page, a Google társalapítója például két olyan céget - a Kitty Hawkot és a Zee.Aero-t is - támogat, amelyek "légikocsik" építésével kísérleteznek; de a kis startupoktól az Airbushoz hasonló óriásokig számos más cég is dolgozik az ehhez szükséges technológia kifejlesztésén.

Nem véletlen, hogy hétfőn az austini SxSW konferencián Bill Fordot, a Ford elnökét is megkérdezték, hogy tervezik-e repülő autók piacra dobását.

Az Airbus repülő autója (fotó: AFP)

A legendás Henry Ford dédunokája nem adott egyértelmű választ a kérdésre. Mint mondta, alapvetően nem tartja őrültségnek az ötletet, de a sofőrök (pilóták?) által irányított "kvázi-minirepülők" helyett inkább a robotpilótával felszerelt autonóm repülő járművekben látja a jövőt. "A legtöbben két dimenzióban sem tudnak vezetni, nem hogy háromban" - jelentette ki.

Mint mondta, több, független cégek által fejlesztett repülő autó tesztelését is végignézhette, és "technológiai szempontból nagyon is lehetségesnek" tartja egy ilyen jármű megépítését. Igen ám, csakhogy a légiközlekedést szigorú előírások szabályozzák. "Nyilván engedélyezett pilótának kellene lenni ahhoz, hogy valaki repülő autót vezessen. Az ilyenekből pedig nincs túl sok" - húzta alá.


forrás:/ma.hu/

kapcsolódó: Két éven belül gyártásba kerülhet a szlovák repülő autó Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
15
  Veszélyben a Maldív-szigetek
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
A tengerszint emelkedése súlyos következményekkel járhat a turistaparadicsomra nézve.
A 26 atoll 1190 korallzátonyán fekvő szigetország az Indiai-óceánban, India déli csücskétől néhány száz kilométerrel nyugatra található, észak-déli irányban mintegy 800 km kiterjedésű. Az apró szigetek közül 358 lakott, illetve folyik rajta valamilyen emberi tevékenység.


A Maldív-szigetek legmagasabb pontja is csak 2,5 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, a vízszint emelkedése katasztrofális következményekkel járhat.

A Terra műhold ASTER (Advanced Spaceborne Emission and Reflection Radiometer) sugárzásmérőjével 2013. április 3-án felvételeket készítettek a Maldív-szigetekről - írja az Űrvilág.hu. A több spektrális sávban készült felvételből hamisszínes, de a valósához közeli színeket mutató képet állítottak össze, amely mintegy 30 × 45 km kiterjedésű területet mutat.

A tengerszint emelkedése ellen már az 1988-ban épített betonfal sem nyújt megfelelő védelmet. (kép: ICE Case Studies)

A tengerszint emelkedése azonban súlyos következményekkel járhat a turistaparadicsomra nézve. Ázsia legkisebb országa területének 80%-a ugyanis 1 méterre sem emelkedik ki a tengerből.

A súlyos helyzetre 2009-ben azzal hívták fel a világ közvéleménye figyelmét, hogy a kormány búvárfelszerelésben, a tenger alatt tartotta ülését. Ezzel a lapok címoldalára kerültek ugyan, de csak néhány napra. Utána minden maradt a régiben, a veszély azóta sem csökkent, sőt.Male, a Maldív-szigetek fővárosa, a világ negyedik legsűrűbben lakott szigete (kép:correodelsur.com)

Erős viharok idején egyes szigeteket teljes egészében térdig érő víz borít el. A fővárost, Malét, ahol a Maldív-szigetek 350 000 fős lakosságának mintegy harmada él, 1988-ban Japán anyagi segítségével, 60 millió dollár költséggel betontömbökből álló védőfallal vették körül. A 2004-es indiai-óceáni cunaminak még ellenállt a fal, de ma már ez sem nyújt elegendő védelmet. Ugyanakkor a heves esőzések után a kis szintkülönbség miatt a víz nem tud lefolyni, a visszamaradó pocsolyák kedveznek a fertőző betegségek terjedésének.


forrás:/ma.hu/

kapcsolódó: Veszélyben a tengerparti városok a most frissített NASA-prognózis szerint Katt ide!
Minden eddiginél brutálisabb a klímaváltozás Katt ide!
„Vízirakéták” a NASA-nál? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
14
  Elveszett holdszondát találtak meg a NASA új radartechnikájával
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Kovács József

A NASA új radartechnikájával sikeresen detektáltak két Hold körül keringő űrszondát, a jelenleg is aktív LRO-t, és egy indiai egységet, amellyel még 2009-ben szakadt meg a kapcsolat.

A Föld körül keringő törmelékdarabokat – legyenek azok természetes vagy mesterséges eredetűek – egyáltalán nem könnyű felderíteni.

A Chandrayaan-1 pályája a Hold körül, megjelölve rajta a 2016. július 2-i előrejelzett pozícióját. A Goldstone-antenna nyalábjának mérete a Hold távolságában kb. 200 kilométer, ezt jelzi a lila színű kör. A jobb felső sarokban látható inzert a visszavert jel erősségét mutatja. Miközben a szonda a nyalábban tartózkodott, a jel a nagyon erős és a nagyon gyenge között ingadozott, annak megfelelően, ahogyan a sugárzás a sík fémfelületeken szóródott. (NASA/JPL-Caltech)

Ugyanez a feladat a Hold körüli pályán mozgó objektumok esetén még nehezebb. Az optikai távcsövek nem használhatók erre a célra, mert a kicsiny testek belevesznek kísérőnk ragyogó fényébe. A NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory, Pasadena) intézetében kifejlesztett új radartechnológia azonban alkalmas a feladatra: nagy rádióteleszkópokkal az amerikai kutatók két Hold körül keringő űreszközt is detektáltak, egyik a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), a másik pedig a Chandrayaan-1 indiai szonda.

A projekt vezetője, Marina Brozovic szerint az irányítókkal együttműködve az LRO megtalálása viszonylag egyszerű volt, mivel a pályaadatai pontosan ismertek. Az indiai űreszköz detektálása kicsivel több nyomozómunkát igényelt, mivel a Chandrayaan-1 holdszondával utoljára 2009 augusztusában tudtak kapcsolatba lépni a szakemberek.

Az indiai szonda ráadásul nagyon kicsi: a kocka alakú űreszköz oldaléle 1,5 méter, azaz fele egy kisautóénak. Bár a bolygóközi radart a Földtől több millió kilométer távolságban mozgó apró aszteroidák észlelésére tervezték, a kutatók egyáltalán nem voltak biztosak abban, hogy akár a világ legerősebb radarjaival képesek lesznek-e detektálni a kicsiny szondákat a jóval közelebbi Hold körül.

Bár mindegyik mikrohullámú sugárzást használ, radar és radar között óriási különbségek vannak. Egy átlagos rendőrségi sebességmérő eszköz hatótávolsága alig nagyobb egy kilométernél, de a légiforgalmi radaroké sem nagyobb 100 kilométernél. 380 ezer kilométer távolságban mozgó néhány méteres objektumok detektálásához csak a legnagyobb tányérokkal érdemes nekiállni: a JPL-csoport a Goldstone Deep Space Communications Complex Kaliforniában működő 70 méteres antennájával küldött kellően erős mikrohullámú nyalábot a Hold felé, a kísérőnk körül keringő objektumokról visszavert jelet pedig a 100 méteres GBT (Green Bank Telescope, West Virginia) antennával vették.

A Hold körül keringő, évek óta nem követett űreszköz detektálását nehezítette, hogy kísérőnkön sok olyan terület, ún. maszkon van, ahol a gravitáció a környezethez képest kicsit erősebb, ezek az anomális tömegelemek pedig nagy mértékben módosíthatják a keringő egységek pályáit, esetleg annyira, hogy azok a Holdba is csapódhatnak. A JPL pályaszámításai azt jelezték, hogy a Chandrayaan-1 még körülbelül 200 kilométer magasan kering, de az eszközt valójában “eltűntnek” tekintették.

A Chandrayaan-1 radarképe a 70 méteres Goldstone-antenna mérései alapján, miközben 2016. július 3-án elrepült a Hold déli pólusa felett. Aznap még háromszor detektálták az űreszközt. (NASA/JPL-Caltech)

A Chandrayaan-1 esetében a kutatók kihasználták, hogy az eszköz poláris pályán kering a Hold körül, azaz minden egyes fordulat során áthaladt a pólusok felett. Ezért 2016. július 2-án mindkét antennát a Hold északi pólusa felett 160 kilométerre lévő pont felé irányították, és várták, hogy az elveszett szonda vajon keresztezi-e a nyalábot. Az űreszköz előrejelzett keringési ideje 2 óra 8 perc volt. A megfigyelés négy órája alatt a nyalábon kétszer is áthaladt valami, aminek a radarvisszhangja éppen olyan volt, mint amilyet vártak, és a két detektálás között eltelt idő is megfelelt a Chandrayaan-1 előrejelzett keringési periódusának. A csoport a visszavert jel paramétereiből becslést adott a szonda sebességére és távolságára, ezekkel az adatokkal pedig pontosították a pályaelemeket. A javított pályaadatokat a radarcsoporthoz visszajuttató Ryan Park, a JPL naprendszer-dinamikai csoportjának vezetője szerint a Chandrayaan-1 pályamenti pozícióját a 2009-es értékhez képest 180 fokkal el kellett tolni, de a pálya alakja és állása egyébként még ugyanaz, mint amit a legutóbbi ismert pozíciók alapján vártak. A következő három hónap során még hét alkalommal sikerült a szonda radarvisszhangját detektálni, mindegyik esetben pontosan az új adatok alapján előrejelzett időpontokban. Néhány mérést a 305 méteres arecibói antennával végeztek.A NASA 70 méteres DSS-14 antennája Goldstone-ban, Kaliforniában. “Mars-antennaként” is emlegetik, mivel ezzel a tányérral fogták először a Marsot elsőként közelről vizsgáló űreszköz, a Mariner 4 jelét 1966. március 18-án. (NASA/JPL-Caltech)

Az LRO sikeres követése, illetve a Chandrayaan-1 megtalálása jelzi, hogy a nagy antennák még a Hold távolságában is képesek a kis űreszközök detektálására. így a jövő automata és emberes holdi küldetései során is nagy szerepet játszhatnak majd, akár a lehetséges ütközések elkerülésében, akár a navigációs és kommunikációs problémák kezelésében.

forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Hold-küldetések...Mikor? Kik? Hogyan? Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
14
  Megmenthetik a világot, de mézet ne várjunk a robotméhektől
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
A kipusztulással fenyegetett beporzó rovarok pótlására lesz szükség a repülő minigépekre.
Évente több százmilliárd dollár értékű termés köszönhető a virágokat beporzó rovaroknak, közülük is leginkább a méheknek. Ha ezek az állatok nem szorgoskodnának, nem csupán alma, körte vagy barack nem lenne, hanem például csokoládé sem, hiszen a kakaócserjék termőre fordításához is szükség van a beporzók közreműködésére. A tudósok szerint a virágos növények kilencven százaléka szorul rá részben vagy egészben az állatok általi beporzásra, s az utóbbi ötven évben éppen ezek a termények jutottak meghatározó szerephez a mezőgazdaságban.


A méhek és az agrártermelést segítő egyéb rovarok azonban kipusztulóban vannak, évről évre zuhan a fajok, illetve a hozzájuk tartozó egyedek száma. Miközben a tudósok egy része azon tanakodik, hogy mi okozza az élelmezési válsággal fenyegető tömeges pusztulást, mások pótmegoldásokat fontolgatnak. A próbálkozások egy részének az a célja, hogy robotméhekként működő drónokat építsenek, amelyek hosszabb távon átvehetnék a hús-vér rovarok munkáját. A Harvard Egyetem tudósai másodpercenként 120 szárnycsapásra képes, 84 milligramm súlyú drónokat építettek – azaz könnyebbeket, mint a méhek –, s a tudósok szerint egy évtized múlva a gépeik fontos szerepet játszhatnak a virágok beporzásában.

Kicsi, de hatékony. A RoboBee közelről.(forrás:© hvg)

Azért van szükség még évekre a fejlesztéshez, mert a robotméhek első generációjához tartozó drónok nem kommunikálnak egymással. A valódi hatékonysághoz viszont az kellene, hogy a hatalmas rajokban közlekedő minigépek megosszák egymás között a feladatot. És persze az is, hogy a drónok – hasonlóan a valódi méhekhez – önállóan felismerjék, mely növényfajtákból érdemes virágport gyűjteni, s melyek azok a virágok, amelyeket már meglátogattak a társak, így már nem maradt bennük elég pollen.

Elizabeth Helbling, a fejlesztők egyike szerint a következő évtized második felében más feladatokra is bevethetik majd a műméheket. Például különféle szerencsétlenségek túlélőinek felkutatására, hiszen a miniatűr drónok olyan helyekre is bejutnak, ahova nagyobb társaiknak esélyük sem lenne. A párbeszédnek köszönhetően pedig pillanatok alatt terjedne az információ, hiszen az esetleges túlélőt megtaláló drón azonnal megoszthatja a többivel, hol van a megmentendő személy. Az is lassítja a fejlesztést, hogy az alig látható műméhek, a RoboBeek csak akkor lesznek igazán hatékonyak, ha por- és vízállóvá teszik őket.

Akadnak, akik a nagyobb drónokra esküsznek. A Plan Bee nevű projektben részt vevő amerikai fejlesztők egy okostelefonnal irányítható, 15 centiméter magasságú beporzódrónt építettek. „Nem akartam műméhet készíteni, arra figyeltem, hogy a méhek funkcióit el tudja látni a drón” – mondta Anna Haldewang, a Plan Bee tervezője. A növények fölött repkedő, leginkább fordított virágra emlékeztető, fekete-sárga Plan Bee – a RoboBeevel ellentétben – nem érintkezik közvetlenül a növényekkel. A gép alján lévő lyukakban apró szívómotorok vannak, amelyek előbb begyűjtik, majd szétszórják a polleneket.

Akadnak, akik szerint másfél évtized sem lesz elég a valóban hatékony beporzórobotok kifejlesztéséhez. A borúlátók pedig azt is hozzáteszik, hogy a rovarok sokkal többet tesznek, mint hogy egyszerűen az egyik növényről a másikra átviszik a polleneket. A rovarok ugyanis részt vesznek a talaj szellőztetésében és a szennyeződések eltávolításában is, ezt pedig az eddig megépített minidrónoktól hiába várnánk.


forrás:/hvg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
14
  Az első infók az új James Bond-mozifilmről
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: Róza


A forgatókönyvírók nem változnak a következő James Bond-film esetében.
A The Daily Mail egyik újságírója Twitteren tette közzé, hogy ismét Neal Purvis és Robert Wade fogja írni a soron következő James Bond-mozifilmet, amelyik szám szerint a huszonötödik lesz. Arról egyelőre természetesen még mindig nincs döntés, hogy ki lesz a főszereplő, de feltehetően nemsokára kiderül, hogy Daniel Craig visszatér-e, vagy új színészt hoznak a karakter eljátszására.


Purvis és Wade az 1999-es A világ nem elég óta dolgoznak a James Bond-filmek szkriptjein - akkor még Pierce Brosnan volt a főszereplő. Legutóbb John Logan és Jez Butterworth közreműködésével a 007 - Spectre forgatókönyvét tették le az asztalra, annak ellenére, hogy egy 2012-es közlemény a franchise-tól való távozásukról számolt be.A 25. Bond-filmről nem sok mindent lehet tudni, de az biztosnak tűnik, hogy nem Sam Mendes fogja rendezni. Ő készítette a legutóbbi két epizódot, pedig az újkori James Bond-filmek esetében nem nagyon volt jellemző, hogy a rendezők ismételtek volna. Az elmúlt években egyébként olyanok váltották egymást, mint Martin Campbell, Roger Spottiswood, Michael Apted, Lee Tamahori, aki után ismét Martin Campbell jött, majd Marc Forster, és kétszer Mendes.

Mint ismeretes, Daniel Craignek köszönhetően készültek el minden idők legsikeresebb James Bond-filmjei: a 2006-os Casino Royale Amerikában 167, a világ többi részén 432 millió dollár bevételt ért el, Két évvel később A Quantum csendje 168, illetve 418 millió dollárra volt jó az amerikai, illetve nemzetközi piacon. A két hasonló eredményt követően a Skyfall döbbenetesen nagyot kaszált, hiszen 2012-ben Amerikában 304 millióig jutott el, a világ többi részén pedig 804 millióig (máig sem érti senki az okokat), majd tavalyelőtt a Spectre már kicsit visszább vett a tempóból, hiszen az amerikai bevételek éppen, hogy csak elérték a 200 milliót, és nemzetközileg 681 millió dollárt hozott össze a film.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
12
  A Holdra is szállítana az Amazon tulajdonosa
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az utóbbi hónapokban igencsak felpörögtek az események az űrkutatásban, ahol az elmúlt években megszokott, exobolygókkal és fekete lyukakkal kapcsolatos bejelentések mellett a Holdra való visszatérés, valamint a Mars meghódítása is egyre nagyobb hangsúlyt kapott. Most az Amazon tulajdonosán volt a sor, hogy új koncepcióval álljon elő.

A Washington Post oldalán hozták le a hosszabb interjút, amelyben Jeff Bezos kifejtette a Blue Origin vezetésének elképzelését.
Eszerint ők is jelentős mértékben hozzájárulhatnak a Holdra való sikeres visszatéréshez, itt ugyanis saját leszállóegység kifejlesztésével, valamint rakétákkal gyorsítanák fel a fontos rakomány és az űrhajósok célba juttatását, illetve az esetleges holdbázis felépítését.

Az ehhez szükséges felszerelés már 2020-ra készen állhat, amivel persze picit előre szaladnának, a NASA-val azonban már most megindult az egyeztetés.

Jeff Bezos másik cége a teherszállításban segíthet, saját landolóegységgel.

A Blue Moon a tervek szerint a Shackleton-kráter mellett szállna le, itt ugyanis a szinte állandó napsütés kedvez a napelemeknek, a kráter mélyén pedig vízjég lehet, ami nemcsak a jövőben felépítendő holdbázis sikeréhez járulhat hozzá, de hidrogénre és oxigénre is lebontható, kellő mennyiségű üzemanyagot biztosítva a rakétáknak.


Itt egyébként nemcsak a saját fejlesztésű, New Glenn névre keresztelt következő generációs rakéta juthat szerephez, de felmerül a NASA SLS, az ULA Atlas-V, illetve a SpaceX Falcon Heavy platformjának alkalmazása is, a szorosabb együttműködés jegyében (igaz, a SpaceX egyelőre a Marsra koncentrál, de itt semmi nincs kizárva).

A finanszírozás terén a NASA (és az új Trump-adminisztráció) segítségére számítanak, ehhez azonban először a koncepcióra kell majd rábólintani a megfelelő helyeken.
forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Trump újra embert küldene a Holdra Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
12
  Stephen Hawking: Megsemmisítheti magát az emberiség a technológiával, de egy világkormány segíthet
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Okkal félhet az emberiség a klímaváltozás, a mesterséges intelligencia fejlődése és a fajok tömeges kihalása miatt – véli Stephen Hawking. A világ (egyik) legokosabb emberének tartott asztrofizikus szerint a hibát saját magunkban kereshetjük.

A The Times-nak adott interjújában Stephen Hawking elmondta, hogy az agresszió természetes részünk, és a civilizáció kezdete óta sokszor segítette az emberiség túlélését, “a génjeinkben van”. De most, hogy ennyire gyorsan fejlődik a technológia, agressziónk könnyen saját megsemmisülésünkhöz is vezethet. A tudós úgy látja, egy nukleáris vagy biológiai háború képében jöhet el a vég.

Hawking szerint egyetlen lehetőségünk, ha megtanuljuk kontrollálni az agresszív ösztöneinket, a logika és a józan ész segítségével. “Még azelőtt észre kell vennünk a fenyegetéseket, mielőtt kicsúszik az irányítás a kezeink közül” – véli a 75 éves tudós.

Stephen Hawking azoknak is osztott egy lapot, akik az összeesküvés-elméleteket az élet benzinjeként fogyasztják: a professzor szerint egy lehetséges megoldás lenne a helyzetre valamiféle világkormány felállítása. Azt ugyanakkor ő maga is elismeri, hogy egy ilyen berendezkedés könnyen zsarnokságba fordulhat.

A tudós hasonló veszélyt lát a mesterséges intelligencia gyors fejlődésével kapcsolatban is. Egészen konkrétan azt fejtegette, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti. Néhány héttel ezelőtt Elon Musk éppen ezzel kapcsolatban vázolt fel egy "menekülési utat": meg kell tanulunk valahogy közvetlen kommunikációba lépni a gépekkel, vagy azt kockáztatjuk, hogy amikor már elég fejlettek lesznek, irreleváns tényezővé válik számukra az emberiség. Elon Musk szerint ha nem leszünk készen, a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.

Az egyik legelismertebb jövőkutató, Ray Kurzweil sokkal optimistábban áll a dolgokhoz. Ő nem ijesztő jóslatokkal áll elő, nem figyelmeztet, hanem egészen logikusnak tűnő úton levezeti, hogy szerinte a gépek fejlődése pár éven belül elvezethet az örök élethez.

forrás:/hvg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
12
  Kiderült, mi lesz a Star Wars 8 első mondata
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Varga Dénes

A közönség még egyetlen képsort sem látott a Star Wars: Az utolsó Jedi-ből, a Disney részvényeseinek viszont megmutattak pár részletet a nyolcadik epizódból. A vetítés részletei nem maradtak titokban, Daniel Miller, a Los Angeles Times riportere tweetek sorozatában számolt be a látottakról.„Ki vagy te?” – valószínűleg ez lesz az első mondat a filmben. Luke Skywalker kérdezi Reytől, aki egy fénykardot nyújt át a Jedi mesternek. Vagyis a nyolcadik epizód pontosan a hetedik végénél veszi fel a fonalat.
Nagyon sok fajta környezetben játszódtak a levetített képsorok: hegyek között, sivatagban, erdőben és tengeren. „A sorozathoz illően epikus és egzotikus” – összegezte a látottakat az újságíró.

Azt azért még elmesélte, hogy Luke-on és Rey-en kívül Csubakka, Leia és Finn tűnt még fel, Finn-nek ráadásul nyitva volt a szeme, tehát javult az egészségi állapota.
A Star Wars: Az utolsó Jedi december 14-én debütál a mozikban.

forrás: /origo.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
11
  Ütköző galaxisokban gyakrabban esznek csillagot a fekete lyukak
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kovács József

Angol kutatók egy kismintás felmérés alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a galaxisok centrumát uraló szupernagy tömegű fekete lyukak kb. százszor gyakrabban szaggatnak szét csillagokat, mint azt eddig gondoltuk.

A spirálgalaxisok centrumaiban elhelyezkedő szupernagy tömegű fekete lyukak időről időre befognak egy-egy csillagot és kíméletlenül szétszaggatják azt, anyagának kisebb-nagyobb részét pedig bekebelezik. Mostanáig ennek a kozmikus kannibalizmusnak – angol szakmai elnevezése Tidal Distruption Event (TDE), azaz árapályerők általi szétszaggatás – a nyomait csak olyan felmérésekben tapasztalták, amelyek során galaxisok ezreit vizsgálták meg, így a kutatók úgy vélték, hogy egy kivételesen ritka jelenségről van szó: egy-egy galaxisban csak 10-100 ezer évenként következik be.

A University of Sheffield kutatói azonban egy mindössze 15 galaxisra kiterjedő vizsgálat során is rábukkantak egy ilyen eseményre, ez az elemszám pedig csillagászati minták esetében rendkívül kicsiny. A kutatás egyik résztvevője, James Mullaney szerint lényeges azonban, hogy mind a 15 galaxis kölcsönhatásban áll a szomszédjával, azt is mondhatjuk, hogy éppen ütközik azzal. A meglepő felismerés az, hogy a kölcsönhatás drámaian megnöveli a TDE-k időegységre eső számát. Ennek oka valószínűleg az, hogy az ütközés miatt sok csillag keletkezik a központi fekete lyuk közvetlen közelében, így azok eleve jó – a csillagok szempontjából persze éppen nem jó – pozícióban vannak ahhoz, hogy a fekete lyuk könnyedén elkapja őket.Fantáziarajz egy anyagot elnyelő szupernagy tömegű fekete lyukról. (REDPIXEL / Fotolia)

A nagy galaxisok centrumaiban megbújó szupernagy tömegű fekete lyukak nehezen tetten érhető képződmények, mivel még a fény sem szökhet el belőlük, így a hagyományos értelemben nem is sugároznak. A fekete lyukhoz elég közel kerülő csillag szétszaggatása közben felszabaduló energia azonban felfedi a szörnyeteget: a lakomát kísérő drámai felvillanások miatt a galaxis magja úgy fénylik, mintha milliárdnyi közönséges csillag együttes sugárzását látnánk, lehetővé téve az anyagelnyelés és az erős gravitációs tér tanulmányozását.

Rob Spence PhD hallgató elmondása szerint a kutatócsoport először 2005-ben, egy korábbi projekt keretében vizsgálta a 15 objektumból álló mintát. Amikor 2015-ben újra észlelték a galaxisokat, észrevették, hogy az F01004-2237 katalógusjelű objektum feltűnően különbözik a tíz évvel korábban mutatott képtől. Ez arra sarkallta őket, hogy a Catalina Sky Survey adatbázisában is utánanézzenek a galaxisnak: kiderült, hogy 2010-ben az 1,7 milliárd fényévre lévő F01004-2237 drámai módon kifényesedett. Ez, illetve az utána rögzített spektrum tulajdonságai nem hasonlítottak semmilyen ismert szupernóva vagy aktív galaxis magjának paramétereihez, annál inkább a TDE-k jellemzőihez.

A kutatás vezetője, Clive Tadhunter szerint az F01004-2237-re vonatkozó eredmények fényében a TDE-k majd saját galaxisunkban is gyakori események lesznek, amikor az mintegy 5 milliárd éven belül össze fog olvadni a szomszédos Androméda-köddel. Annak az időszaknak a megfigyelői a Tejútrendszer centrumában 10-100 évente láthatnak majd egy-egy kifényesedést. Ezek a flerek sokkal fényesebbek lesznek, mint bármelyik bolygó vagy csillag a jelenlegi éjszakai égboltunkon.
forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Szinte csak a központi fekete lyuk maradt egy galaxisból Katt ide!
Bolygóméretű gázcsomókat dobálhat a központi fekete lyuk Katt ide!
Új típusú fekete lyukat találtak Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák