+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
10
  Megérkezett a NASA fejlesztette eszköz az ESA sötét anyagot kutató távcsövéhez
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Pál Bernadett

Az ESA 2022-ben induló Euclid küldetése a modern csillagászat két legnagyobb rejtélyét fogja kutatni: a sötét anyagot és a sötét energiát. A NASA mérnökei befejezték az Euclid egyik berendezésének kulcsfontosságú részeit, mely ezen kozmikus talányok megfejtésén fog fáradozni.

A NASA mérnökei megtervezték, megépítették és letesztelték a 20 elektronikus érzékelő-chipből álló hardvert, melyből 16 a repülőegységé lesz, négyet pedig tartaléknak szántak. Ezek az alkotóelemek -136 °C-os hőmérsékleten fognak működni, és az Euclid közeli-infravörös spektrométerének és fotométerének (NISP) fénydetektoraiból érkező apró jelek precíz erősítéséért és digitalizációjáért fognak felelni. Az Euclid obszervatóriumon látható tartományban mérő berendezés is lesz.
Az ESA Euclid Near Infrared Spectrometer and Photometer (NISP) mérőműszerének kriogén (hideg) része, mely detektorainak tervezését és szállítását a NASA végezte. Az arany borítású rész az infravörös szenzorokkal egybeépített 16 elektronikus érzékelő-chip. (Euclid Consortium/CPPM/LAM)

„Még a legjobb körülmények között is extrém nagy kihívás olyan érzékeny és komplex elektronikákat tervezni és építeni, amelyek ilyen hidegben is működőképesek” – mondta Moshe Pniel, az Euclid amerikai projektmenedzsere, a chipeket tervező csoport vezetője.

Az Euclid több milliárd, tőlünk a tér gyorsuló tágulása miatt egyre nagyobb sebességgel távolodó messzi galaxist fog felmérni. Kutatók egyelőre nem tudják, mi okozza a gyorsuló tágulást, de a jelenség forrását sötét energiának keresztelték el. Rengeteg galaxison keresztül vizsgálva a sötét energia hatását próbálják meg leszűkíteni a titokzatos jelenséget okozó hatás mibenlétét. Emellett az Euclid a sötét anyag kérdéseivel is foglalkozik majd. Bár nem látjuk a sötét anyagot, az Univerzumban ötször elterjedtebb a „rendes” anyagnál, mely a bolygókat, csillagokat és minden mást, amit látunk alkotja.

A sötét anyag detektálásához annak gravitációs hatásának nyomait keresik. Az Euclid távoli galaxisfelmérésének eredményei megmutatják majd, hogyan alakulhatott ki az Univerzum nagyskálás szerkezete a rendes anyag, sötét anyag és sötét energia bonyolult kölcsönhatásai következtében. Ezzel egyidőben közelebb kerülünk mind a sötét anyag, mind a sötét energia tulajdonságainak és hatásainak, alapvető természetüknek megértéséhez.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
10
  A világ első ember-majom hibridjével kísérleteznek Kínában
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Jeki Gabriella

Spanyol kutatók azt állítják, hogy létrehozták a világ első ember-majom hibridjét egy kínai laboratóriumban. Hangsúlyozták, hogy fontos lépést tettek az életmentő transzplantációs műtétekben való segítségnyújtás felé: a hibrideket ugyanis kizárólag emberi sejtekből álló szervek előállításához használnák fel. A kísérletek azonban még nem zárultak le.
A szervek növekedését kontrollálják - A kutatócsoport nyilvánosságra hozta, hogy emberi őssejteket injekcióztak szövet-előállítás céljából majomembriókba. A kísérletet azonban megszakították még azelőtt, hogy az embrió elérte volna azt a kort, hogy megszületett volna..


A teszteket végző spanyol kutatók nem véletlenül helyezték át a kísérleteket egy kínai laboratóriumba: ezzel az ehhez hasonló eljárások általános tiltását szerették volna megkerülni.A szakemberek állítják, hogy az ember-majom hibrid képes lett volna megszületni.

Az embriót először genetikailag módosították, majd deaktiválták (kikapcsolták) a géneket, hogy ezzel is kontrollálják a szervek növekedését. Az eljárás során azonban etikai aggodalmak merültek fel, többek között emiatt, hogy nem tudhatják biztosan azt, hogy mi történik akkor, amikor az emberi őssejt az agyba kerül.
A két különböző fajból származó sejtekkel végzett kísérletek etikai korlátokba ütköznek
– mondta Angel Raya, a Barcelonai Regeneratív Orvostudományi Központ kutatója. – Nem tudjuk, hogy mi történne, ha ezek az őssejtek az állat agyában emberi neuronokat hoznának létre? Van-e ezeknek „tudatossága"? Mi történik, ha spermiumsejtekké alakulnak?

A kísérlet csupán 14 napig tartEstrella Nunez, a Murcia Katolikus Egyetem (UCAM) és a projekt munkatársa szerint azonban olyan mechanizmusokat hoztak létre, amelyek úgy működnek, hogy ha az emberi sejtek az agyba jutnak, akkor elpusztítják önmagukat.Igen bizakodóak vagyunk, mert az eredmények nagyon ígéretesek –
állítja Nunez az igen költséges eljárásról, amely átszámítva több milliárd forintot jelent.

A kísérlet hosszát 14 napos hosszban szabták meg, ami nem elég hosszú ahhoz, hogy az embrió kifejlessze az emberi központi idegrendszert; valamennyi kiméra embriót elpusztítják még ezelőtt.
Juan Carlos Izpisua a világon elsőként már 2017-ben kísérletezett a világ első ember-sertés hibridjeivel, ám akkor nem sikerült emberi szerveket létrehozni. A most kidolgozott, kizárólag emberi sejtekből álló szervek létrehozására irányuló eljárást még nem engedélyezték.

forrás:/origo/Independent/

kapcsolódó: Állat-ember hibridekre kapott zöld utat egy japán kutató Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
10
  Rakjon bocskort Orbán Viktor a magyar parlament zászlórúdjára! – kéri egy dákoromán párt vezetője
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Cătălin Berenghi egy elképesztő helyesírással megírt kérvénnyel fordult Orbán Viktorhoz, hogy a román megszállás emlékére kerüljön ki a bocskor a magyar Országgyűlés zászlórúdjára, így hirdetve, hogy ki az úr. A DAC (Dák Párt) pártocska vezére nem jeleskedik a választásokon való megmérettetésben, annál inkább a sajátos hagyományápolás területén. A politika világában járatlan Berenghi ugyanis nem tudja, hogy felhívásával nem Orbán Viktorhoz kellett volna fordulnia, sokkal inkább a házelnökre tartozott volna az üzenet, már ha koherens, magyar nyelven értelmezhető szövegről lenne szó. De ez még a legkisebb baj.-----///----

Részlet az irományból...ha édekel az egész Katt ide!

Berenghi, aki a kétnyelvűnek szánt, a bukaresti magyar nagykövetségen leadott szöveget elkövette, annyit kér Magyarország miniszterelnökétől, hogy mint a „művészetek nagy pártolója”, akasszon ki egy bocskort a magyar zászlóra, így emlékezve a száz évvel ezelőtti román megszállásra, ami a DAC pártelnöke szerint inkább nevezhető felszabadításnak.

A bizarr performansz keretében Berenghi, aki tiszta vizet akar önteni a pohárba, még jó „mentális egészséget” is kíván Orbán Viktornak, és „ő Excellenciájától” azt is elvárja, hogy állíttassék egy bocskor szobrocska Budapest bármelyik terén, így emlékeztetve a járókelőket a száz évvel ezelőtti nagy felszabadulásra.

forrás: /főtér.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
05
  Potenciálisan lakható szuperföldet azonosítottak 31 fényévre a Naprendszertől.
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A GJ 357 törpecsillag körül keringő GJ 357 d nagyjából hatszor nagyobb a Földnél – írja a USA Today. Az exobolygó 55,7 nap alatt kerüli meg gazdacsillagát. Lisa Kaltenegger, a Cornell Egyetem Carl Sagan Intézetének munkatársa szerint ha a GJ 357 d atmoszférája kellően vastag, felszínén fennmaradhat folyékony állapotban a víz. Ez azt jelenti, hogy akár az élet is jelen lehet az égitesten, melynek jeleit rövidesen kimutathatják az új generációs távcsövek.A NASA számításai alapján amennyiben az objektumhoz nem tartozik számottevő légkör, felszínén mínusz 64 Celsius-fok lehet. Ebben az esetben, ha van is víz a bolygón, az bizonyosan fagyott.

Kaltenegger és kollégái 2019 elején a Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) űrszonda adatait elemezve vizsgálták GJ 357 b-t, egy Földnél jóval forróbb exobolygót. A kutatás során aztán további égitesteket találtak a rendszerben, többek közt a GJ 357 d-t. Mivel az objektum csillaga lakható zónájában fekszik, ezért elvileg fennmaradhat rajta a folyékony víz.

Kaltenegger szerint 2021-2025-ben két új teleszkópot is üzembe helyeznek, melyekkel már keresni kezdhetik az életre utaló nyomokat az exobolygókon. Mivel a GJ 357 d meglehetősen közel található, valószínűleg sok kutató fogja majd vizsgálni.

forrás:/nat-geo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
05
  2000 éve nem volt példa a jelenlegi felmelegedésre
A Nature, valamint a Nature Geoscience című folyóiratokban publikált munkák szerzői 700 közvetett forrás - köztük fák évgyűrűi, korallok és tavak üledékrétegeinek elemzése - révén rekonstruálták az elmúlt két évezred éghajlati eseményeit és megállapították, hogy azok egyike sem volt globális kiterjedésű. A 14. századtól a 19. századig tartó viszonylag hűvös időszak, az úgynevezett kis jégkorszak például a 15. században a Csendes-óceán térségében, míg a 17. században már Európában volt a legerősebb. A kutatók szerint az általuk felvázolt hosszú távú hőmérsékletváltozások egyike sem terjedt ki egy adott időben a bolygó felénél nagyobb területre. A 950-től 1250-ig tartó középkori meleg időszakban például a Föld felszínének mindössze 40 százalékán emelkedett meg jelentősen a hőmérséklet.A bolygón jelenleg zajló felmelegedés az ütemét és a kiterjedését tekintve is túlmutat
az elmúlt kétezer év éghajlati változásain

A mostani felmelegedés ezzel szemben a bolygó döntő részét érinti. "Megállapítottuk, hogy az elmúlt két évezred legforróbb periódusa a 20. században volt a bolygó több mint 98 százalékát érintve" - húzták alá a szakemberek. "Ez erős bizonyíték arra, hogy az ember okozta globális felmelegedés nem csupán az abszolút hőmérséklet tekintetében, hanem térbeli kiterjedésében is példa nélkülinek számít az elmúlt kétezer évben". A kutatók szerint az iparosodást megelőzően a vulkánok voltak a legnagyobb hatással az éghajlatra, a napsugárzás változásai azonban a jelek szerint nem befolyásolták a globális átlaghőmérsékletet.

A jelenlegi éghajlatváltozás jelentősen túlmutat a környezet természetes változékonyságán. A Berni Egyetemen dolgozó Raphael Neukom szerint a műszeres vizsgálatok adatai és a saját eredményeik azt mutatják, hogy a közelmúltbeli melegedés üteme egyértelműen meghaladja a természetes melegedés - általuk kalkulált - ütemét. A szakemberek ugyan nem vizsgálták külön, hogy valóban az ember felelős-e a jelenlegi klímaváltozásért, de az eredményeik egyértelműen ezt támasztják alá.

A University College London munkatársaként dolgozó Mark Maslin szerint a mostani tanulmányok nyomán a klímaváltozás tagadóinak fel kellene végre hagyniuk annak a hajtogatásával, hogy a jelenlegi globális felmelegedés egy természetes éghajlati körforgás része.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
05
  A Halálos iramban-sorozat 2006 óta leggyengébb bevételével nyitott a Hobbs & Shaw
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
A Halálos iramban-sorozat 2006 óta leggyengébb, 60,8 millió dolláros bevételével nyitott a hétvégén Észak-Amerikában a 18 éves széria első különálló filmje, a Halálos iramban: Hobbs & Shaw. A misztikus akciófilmre további 120 millió dollárért váltottak jegyet a világ más országaiban, s a 180 milliós globális nyitóhétvégi árbevétellel a Hobbs & Shaw a forgalmazó Universal Pictures eddigi ötödik legnagyobb dobása világviszonylatban.A trailler inditásához Katt ide!

A Hobbs & Shaw észak-amerikai nyitóhétvégi bevétele a leggyengébb a sorozat 2006-ban bemutatott filmje, a Halálos iramban: Tokió hajsza óta, amely 24 millió dollárt hozott forgalmazásának első hétvégéjén.

A 200 millió dollárból forgatott produkció aránylag gyenge hazai indulása nem különösebben aggasztja a Universal Pictures-t, mert a Halálos iramban-filmek hagyományosan jól szerepelnek külföldön, például Kínában, ahol csak augusztus 23-án kerül a mozikba.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
03
  A háromból egy kiszállt
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A NASA alig két hónapja szerződött három amerikai céggel, akikkel tudományos berendezéseit szeretné eljuttatni a Hold felszínére.A három közül az egyik, az OrbitBeyond most felmondta a CLPS (Commercial Lunar Payload Services) program keretében az űrhivatallal kötött 97 millió dolláros megállapodását. A cégnél belső problémákra hivatkoztak, de ezek részletei nem ismertek.A Z-01 holdi leszálló szonda. (Fantáziakép: Orbit Beyond)

Az OrbitBeyond mellett másik két vállalkozás, az Astrobotic és az Intuitive Machines állapodott meg a NASA-val az együttműködésről. Ennek értelmében a Holdra tervezett leszállóegységeiken helyet kapnak az űrhivatal egyelőre pontosabban meg nem jelölt műszerei. Sorrendben az OrbitBeyond Z-01 jelű szondája repült volna először, a SpaceX Falcon-9 rakétájával jövő szeptemberben szerették volna elindítani a Hold felé, fedélzetén a NASA négy műszerével. Az ő szerződéses összegük volt a legmagasabb a három közül. A másik két cég 2021-es repüléseket tervez.

Az amerikai űrhivatal tisztában van azzal, hogy a CLPS rejt kockázatokat is, a sikert pedig nem lehet garantálni. De a céljuk minél hamarabb felpörgetni a Hold kutatását, s ennek érdekében kockázatokat is hajlandók vállalni.

Korábban a NASA kilenc céget nevezett meg, mint lehetséges partnereket a Hold automata űrszondás kutatásában – és egyben az Artemis nevű új emberes programja előkészítésében. További feladatokra a következő pályázati kiírás nyár végére vagy ősz elejére várható, ezen az OrbitBeyond is újra indulhat. Hamarosan lehetővé válik az is, hogy újabb vállalkozások kerüljenek fel a listára a mostani kilenc mellé.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
03
  Egy asztrofizikus azt állítja: “Az intelligens idegenek nem humanoidok”
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Pusztán az általunk észlelhető csillagok száma alapján igen nagy az esély arra, hogy létezik még intelligens élet a miénken kívül valahol az univerzumban. De vajon hogyan néznek ki? Emberszerűek lesznek, vagy valamilyen amorf, csápos, amőbaszerű életformára bukkanunk majd, mint amilyennek a régi rossz sci-fi filmekben ábrázolták őket?
Adam Frank professzor, aki mellesleg csillagász, fizikus és író véleménye a következőket mondta: Évtizedek óta keresünk exocivilizációkat, (a földihez hasonló) de a valódi kutatás még épp csak elkezdődött, milliárdnyi bolygó létezik, ahol az élet kifejlődhetett, és fejlett civilizációk alakulhattak ki.
“Az intelligens idegenek nem humanoidok”

Nemcsak úgy vizsgáljuk a világot, hogy modellezzük a bolygók és a civilizációk együttes fejlődését, hanem úgy is, hogy megbecsüljük, a különböző energiaforrások használata hogyan befolyásolja egy adott bolygót éghajlatát – az univerzum szempontjából az emberiség még csak egy tizenéves faj.

Bolondság azt várni, hogy a közeljövőben tömeges kivándorlás kezdődik a Földről, nincs számunkra B-bolygó. Nem remélhetjük, hogy az űrben élünk majd, hiszen még azt sem tanultuk meg, hogyan kell a Föld ökoszisztémájában élni. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy az evolúciós törvények ugyanazon módon működnek-e a különböző körülmények közt.

Nem szabad azt gondolni, hogy az intelligens idegenek humanoidok, vagyis emberszerűek lesznek. Az univerzum tele van meglepetésekkel. Lehet, hogy fel sem ismerjük majd, hogy intelligens életformával találkozunk, mert nem fog semmire sem hasonlítani, amit valaha is ismertünk.
Érdekesek a professzor meglátásai. Lehet, hogy az intelligens idegenek már régen itt vannak, de mivel nem gondoljuk, hogy ők azok, így észre sem vesszük őket? Ez a lehető legjobb álca…

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
03
  Lunar Reconnaissance Orbiter felvétele a Holdunk "sötét oldalát” mutatja
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
szerző; Koncz Attila

Ez a Lunar Reconnaissance Orbiter által készített tiszta felvétel a Holdunk "sötét oldalát” mutatja. A valóságban azonban nincs a Holdnak állandó, sötét oldala, ez a tapasztalat csupán látszólagos illúzió. Ennek miértje elég egyszerű, hiszen régóta tudjuk már, hogy a Hold is forog a saját tengelye körül - bár az is igaz, nem 24 óra alatt tesz meg egy teljes ilyen ciklust, mint a Föld, hanem durván kerekített értékkel egy hónap alatt. Egyazon holdrészt a Nap így megszakítás nélkül kb. két héten át világít meg, majd ezt követi a kéthetes holdéjszaka. Ebből következően csak 29,5 földnaponként van napfelkelte a Holdon.Mindössze azért nevezzük ezt a Hold “sötét oldalának”, mert az égi kísérőnk ezen arca mindig a Földdel ellentétes irányba néz. Maga ez a jelenség explicite amiatt van, mert a Hold egy úgynevezett kötött tengelyforgású égitest. Az ilyen típusú objektumoknál a tengely körüli forgási periódus és az anyaégitest körüli keringési idő megegyezik, ezért mindig egyazon felüket mutatják az anyaobjektum felé. Ugyanezért tapasztalható a Holdnak a leglátványosabb, szabad szemmel is jól látható hatása a Földön, az árapály-jelenség (amit mi dagály-apályként, avagy tengerjárásként láthatunk). Az árapály-jelenségnek azonban számos közvetett és lényeges hatása van, geológiai és biológiai szempontból egyaránt. A legfontosabb, hogy a nagy tömegű Hold stabilizálja a Föld forgástengelyét, és fenntartja a jelenlegi 23,5 fokos ferdeségét. A Hold nélkül vadul ingadozna a tengelyferdeség, amitől gyakoribb lenne a szélsőséges és akként fluktuáló éghajlat egy adott földrajzi helyen - természetesen csak földtörténeti időskálán, azaz millió évek távlatában. Éppen ezért Hold nélkül talán a komplex élet sem alakulhatott volna ki a bolygónkon.

A Hold “sötét oldala” az 1960-as évekig nem volt számunkra látható, aztán amikor először űrszondát küldtünk Hold körüli pályára állítva, végre megtekintettük ezt a rejtélyes, “sötét oldalt”. Az rögtön feltűnt nagy meglepetésünkre, egészen másképp néz ki az égi kísérőnk örökké előlünk rejtett arca, mint azé az oldalé, melyet állandóan látunk! Ha mind a két holdi profilt egymás mellé helyezzük felvételek gyanánt, úgy néznek ki, mintha más világok lennének!


forrás;/ UniverZoom Projekt/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
01
  Kibontotta vitorláját a LightSail 2
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az eredetileg Carl Sagan által megalapított, ma már több mint 60 ezer regisztrált taggal rendelkező Planetary Society az elmúlt heteket azzal töltötte, hogy igyekezett felkészülni a sorrendben harmadik napvitorlás fejlesztésük nagy próbájára. Erre most sor is került, különösebb probléma pedig egyelőre nem merült fel.

Legutóbb arról számoltunk be, hogy az illetékesek nyilvánosan is elérhetővé tették a LightSail 2 vezérlőpultját, így a főbb adatokat gyakorlatilag bárki, bármikor szemügyre vehette, még szorosabban figyelemmel követve a küldetés alakulását. A legnagyobb nonprofit űrszervezet hivatalos oldalán mindenki elolvashatta a fontosabb bejelentéseket, a nagy próbatétel azonban kedd délután érkezett el, nyugati parti idő szerint nagyjából délben ugyanis jelezték, hogy sikerült a teszt, így az eszköz innentől kezdve a Nap által szolgáltatott fotonokra támaszkodva gyorsul fel, miközben műszerei tovább szolgáltatják az érdekes adatokat.Kinyílt a vitorla, megkezdődött a Nap segítségével történő közlekedés.

A fejlesztés az ezt megelőző napokban először a Földről szolgáltatott újabb felvételeket, a nagy tesztet megelőzően azonban már kezdtek befutni a telemetriai adatok, amelyek jelezték a készülődést. Felpörgött a tulajdonképpen 4 háromszögből álló méretes vitorla kibontásáért felelős motor, elérve a számára megszabott korlátot, majd pedig a méretes, egészen pontosan 32 négyzetméteres vitorla megkezdte saját feladatának végrehajtását, mindenféle probléma nélkül. Eközben a kamerák is aktívak maradtak, vagyis újabb felvételeket vehetünk majd nemsokára szemügyre, ahogy azok befutnak és az illetékesek közzéteszik őket. Egyelőre egy rövid animáción keresztül tekinthetjük meg a fontos mérföldkövet, ezt nyilván újabb információk követik majd a sorban.

Ahogy említettük, a vitorla kibontásával az érdekes fejlesztés a beérkező fotonokra támaszkodva gyorsul fel, ami a légellenállás és a gravitáció hiányában valós alternatívát jelenthet, így nem feltétlenül lenne szükség hajtómű mellékelésére. Idővel akár a hagyományos kémiai meghajtásra támaszkodó alkotásokat is lehagyhatják sebességben, bár ez elsősorban a hosszú küldetések során jöhet jól – az orosz milliárdos által támogatott Breakthrough Starshot például a szomszédos rendszerbe küldene kisebb, hasonló fejlesztéseket, amelyek egy lézerrendszer segítségével gyorsulnának fel, hogy nagyjából 20 év alatt érjék el az Alpha Centauri-t.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Hamarosan útnak indul a LightSail-2 Katt ide!
Nyilvános az új napvitorla vezérlőpultja Katt ide!
A LightSail kísérleti műhold vitorlabontása Katt ide!
Készen áll első útjára a napvitorla Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák