+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
21
  Közeli portrét készített a Hubble a Marsról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Idén májusban a Föld és a Mars közelebb jut egymáshoz, mint az utóbbi tíz évben bármikor. A Hubble-űrteleszkóp kiaknázva a közelgő oppozíciót, csodás új felvételt készített a bolygóról, amelyen felhők, kráterek, jégsapkák és más jellegzetességek pompáznak.

A távcső május 12-én fordította szemét az akkor alig 80 millió kilométerre elhelyezkedő planétára. Kozmikus értelemben ez a távolság elég közeli, a Mars már majdnem oppozícióban van, amire egyébként május 22-én kerül sor.

Ekkor pontosan a Nappal szemben helyezkedik majd el, vagyis a csillag, a Föld és a Mars felsorakozik, bolygónk a kettő közé ékelődik - írja közleményében az ESA.

Az oppozíció során a Mars közel is jut hozzánk, ezáltal nagyobbnak és fényesebbnek tűnik az égbolton a megszokottnál. Ez az esemény lehetővé teszi, hogy a csillagászok az űrbeli és földi teleszkópokkal újabb részleteket tárjanak fel róla.

Az oppozíció és a legnagyobb közelség dátumai viszont nem esnek egybe. A Mars május 30-án közelíti meg legjobban bolygónkat, ekkor 75,3 millió kilométer választja majd el őket egymástól.

A Hubble is előnyt kovácsolt eme elrendeződésből, az említett távolságból 30 kilométeres jellegzetességeket is megfigyelhetett. Ehhez 3-as nagy látószögű kameráját vetette be, a végső felvétel éles, természetes színű Marsot tár elénk.

A Hubble fotója az oppozíció felé közeledő Marsról. A felvétel 2016. május 12-én készült 80 millió kilométerről. (Fotó: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU)

A nagy, sötét régió jobb oldalon a Syrtis Major Planitia, egyike a legelső képződményeknek, amelyeket már a 17. századi megfigyelők is kiszúrtak. Christiaan Huygens ennek segítségével mérte le a planéta forgását. A Syrtis Major ősi, szunnyadó pajzsvulkán. A fotón késő délutáni felhők övezik csúcsát.

A tőle délre található ovális képződmény a fényes Hellas Planitia-medence, a legnagyobb kráter a bolygón. Körülbelül 1800 kilométer átmérőjű, nyolc kilométer mély, mintegy 3,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett egy aszteroida becsapódásakor.

A narancsszínű terület a kép közepén az Arabia Terra, hatalmas fennsík. A táj itt sűrűn kráterezett és igencsak lekopott, ami azt jelzi, hogy a Mars legidősebb képződményeinek egyike lehet - írja a NASA.


Az Arabia Terrától délre, az egyenlítő mentén kelet-nyugati irányban futó hosszú, sötét képződmények a Sinus Sabaeous (keletre) és a Sinus Meridiani (nyugatra). Ezeket a sötétebb régiókat ősi lávafolyások és más vulkáni eredetű hordalék borítja.

A déli jégsapka felett kiterjedt felhőtakaró látható. A jeges északi viszonylag kis méretűre zsugorodott, hiszen az északi féltekéjén éppen késő nyár van.

A Hubble által 2016. május 12-én készített felvétel a Marsról. (Fotó: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU), M. Wolff (Space Science Institute) A Hubble által 2016. május 12-én készített felvétel a Marsról. (Fotó: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU), M. Wolff (Space Science Institute)

A Mars esetében az egymást követő oppozíciók közötti átlagos időtartam 780 nap, legutóbb 2014 áprilisában volt megfigyelhető. Ráadásul a legnagyobb közelségek között is van különbség. Például 2003-ban a Mars 55,67 millió kilométerre közelítette meg a Földet, az ESA szakemberei szerint 60 ezer év elteltével ez volt a legnagyobb közelség a két planéta között.

A Hubble sokszor szemügyre vette már az oppozícióban vagy ahhoz közelítő bolygót, többek között 1995-ben, 1999-ben (ekkor kétszer), 2001-ben, 2003-ban (szintén kétszer), 2005-ben és 2007-ben.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
21
  Lezárták a vádiratot Beke István és Szőcs Zoltán ügyében
Kategória: Autonómia - Közzétette: nordi
A DIICOT lezárta a vádiratot Szőcs Zoltán és Beke István, a HVIM erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetője ügyében. Az ügyészség nevetséges okokra hivatkozó közleményéből kiderül, hogy a testépítés, illetve az autonómia szükségszerűségének hangoztatása is halálos bűnnek számít Bukarest szemében. A vádemelés pénteken várható.

A DIICOT lezárta a vádiratot, így minden valószínűséggel pénteken történik meg a vádemelés. Fennáll annak az esélye, hogy a DIICOT az eredeti cikkben közölt, ismertetett gyakorlata alapján újabb harminc nappal megkíséreli elhúzni a vádemelést.

Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével,

Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják.

Mindkét férfi előzetes letartóztatásban várja ügye tárgyalását.

Az ügyészségi honlapján közzétett közlemény szerint a bukaresti hatóságokhoz 2014 óta „érkeztek”jelzések „a magyarországi szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom romániai szárnyához” tartozó személyeknek a saját testi készségeik fejlesztése iránti érdeklődéséről.

Ezt az érdeklődést idegen és kettős állampolgársággal rendelkező személyek ébresztették fel, azzal a céllal, hogy erőszakos cselekedeteket kezdeményezzenek „autonomista és revizionista célok” eléréséért, „Nagy-Magyarország visszaállításáért” – áll a hisztérikus hangvételű, a kommunista időket idéző közleményben.

Az ügyészség közlése szerint a büntetőpert első fokon a bukaresti táblabíróság tárgyalja. A román hatóságok Beke Istvánt 2015. december 1-jén, Szőcs Zoltánt pedig december végén tartóztatták le, azóta mindkettőjüket fogva tartják, gyakorlatilag jogtalanul, a fogvatartásra vonatkozó román törvények megkerülésével és nyílt megszegésével.

A székelyföldi terrorvád miatt decemberben estéről-estére, majd januárban heti egy alkalommal tömegek vonultak az utcára Kézdivásárhelyen, szolidaritásukat fejezvén ki az őrizetbe vettekkel, és bizalmatlanságukat fejezvén ki a román hatóságok eljárásával szemben. Szintén tüntetésekre került sor Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Gyergyószentmiklóson is.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
20
  Tesztelte a propulziós meghajtást a Hyperloop One
A cég a szabad ég alatt hajtotta végre az első tesztet, amely sikerrel zárult. Elon Musk ötletére épül a Hyperloop One cég technológiája, amely rendkívül nagy sebesség elérésével csökkentené le az utazásra fordított időt, alapvető módon változtatva meg életünket. A gyerekcipőben járó platform megvalósítása még távolinak tűnik, de a meghajtást már a szabad ég alatt is tesztelték.


A vállalat a Nevada államban tavaly decemberben megszerzett földdarabkán alakította ki a tesztpályát, amely az eredetileg ígért vákuumot még nem vonultatja fel. Itt mindössze a propulziós meghajtást próbálták ki, aminek köszönhetően a síneken mozgó alumínium tákolmány alig 1,1 másodperc alatt gyorsult fel 100 km/h-s sebességre, majd pedig a pálya végén összehordott homok segítségével lassult le és állt meg, hiszen az egyszerű megoldásról még a fékrendszer is hiányzik. A teszt mindenesetre sikeres volt, így jöhet a következő lépés, amely egy életnagyságú prototípus kialakítását jelenti.

A Los Angeles és Las Vegas városában dolgozó csapat immár 150 főből áll, vagyis az elmúlt két évben (az alapító garázsából indulva) egy meglehetősen nagy utat jártak be.

A napokban újabb 80 millió dolláros tőkeemelésre került sor, így a munka folytatódni fog. A cél Musk ötletének valóra váltása, vagyis a csőben, vákuumban végrehajtott utazás, amelynek során az utasok 1100 km/h sebességgel száguldanának Los Angeles és San Francisco között, alig fél óra alatt érve el a kiinduló állomásról a végcélhoz.A kétkedők legtöbbször a szabályozási és engedélyezési akadályokat emelik ki, szerintük a nagy áttörés emiatt marad majd el, hiszen a robotautók széleskörű elterjedését is elsősorban ez nehezíti meg, a cég azonban 2019-re a teherszállításban szeretne megjelenni, ezt pedig két évre rá követné a személyszállítás.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó:Egyetemisták megépítették a Hyperloop működő modelljét Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
20
  Ők azok, akik kamu hírekkel árasztják el az ön Facebook-üzenőfalát is
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Csoportosították a Facebookon (és úgy általában az interneten) gyorsan teret nyerő kamuhírek terjesztőit.
A First Draft News gyűjtésére támaszkodó magyar Urban Legends összesítéséből elsőként a kamuoldalak üzemeltetőit emeljük ki. Ezek ugyan egy normál hírszájthoz hasonlóan néznek ki, csak épp minden hírük kitalált.
Vagy nem mind, hanem csak a kínálat fele – ami még rosszabb, mert ez esetben az igazi hírek legitimálják a kitaláltakat is, és sokan egyszerűen nem tudják eldönteni, hogy melyik hír igaz és melyik átverés. Ezekről az oldalakról egy folyamatosan frissülő listát is vezetünk : Katt ide!.

A kormányok és politikai szereplők gyakran élnek a dezinformáció eszközével, az állami propagandisták is egy külön, fajsúlyos kategóriába sorolhatók. Ezen a téren kifejezetten aktív mostanában az orosz propaganda, melynek álhírei az Oroszország felé az utóbbi időben nyitó Magyarország közvéleményét is fel tudják kavarni.

Az álhírek terjesztőinek másik három kategóriáját megtalálja az Urban Legends írásában.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
20
  Víz alatti "Nagy Falat" építhet a tengeralattjárók ellen Kína
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Víz alatti "Nagy Fal" építésének lehetőségét vetette fel Kína egyik legnagyobb állami hajóépítő vállalata, vagyis egy olyan berendezését, amelynek kettős hasznosítású (polgári és katonai) technológiája alkalmas idegen tengeralattjárók víz alatti azonosítása.

A China State Shipbuilding Corporation vállalat termékének jelentőségét a víz alatti hadviselésben fölényt élvező amerikai és orosz tengeralattjárók elleni bevethetősége jelenti. Amennyiben a kínai hadsereg az alkalmazása mellett dönt, egyértelműen megnő a kínai haditengerészeti felderítés és az elhárítás hatékonysága - olvasható a South China Morning Post című hongkongi lap írásában. Szakértők szerint a zajszint mérésén alapuló technológia nem új, az Egyesült Államok már régóta rendelkezik ilyennel és például Japán környékén is alkalmazzák. A hidegháború idején az amerikai víz alatti mikrofonokból álló hálózat, a Sound Surveillance System (SOSUS) hatékonyan segítette a szovjet tengeralattjárók mozgásának megfigyelését.

Kína egyre aktívabb a Dél-kínai-tengeren, miközben nehezményezi, hogy ezzel egy időben egyre több alkalommal célpontja a térségben járőröző amerikai légi, vízi, köztük tengeralatti felderítésre szakosodott egységekkel. A kínai haditengerészet rendelkezik a világ második legnagyobb tengeralattjáró flottájával. A hozzáférhető információk szerint a több mint 80-ból 16 atommeghajtású és 15 rendelkezik olyan technológiával, amely lehetővé teszi, hogy az átlagnál hosszabb ideig tartózkodjanak a víz alatt, hajtóművük csendesebb, észlelhetőségük alacsonyabb.

A hajókra szerelt és a vízfelszín alatt elhelyezett érzékelőkből álló hálózat tehát az idegen "betolakodók" megfigyelését, a riasztást szolgálná, de a gyártó szerint egyúttal alkalmas környezetvédelmi célú monitoringra, valós idejű helymeghatározásra, katasztrófa-előrejelzésre, valamint tudományos kutatásra is.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
17
  Oxigént találtak a marsi légkörben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Négy évtized telt el azóta, hogy a Mariner, illetve a Viking űrszondák az oxigén jelenlétét mutatták ki a marsi légkörben. Azóta nem került sor ilyen megfigyelésre, az elmúlt hetekben azonban a NASA és a német űrközpont közös küldetése hasonló eredménnyel végződött, bár a megfigyelést ezúttal egészen már körülmények között végezték el.


A NASA ezzel megerősítette a hetvenes években végrehajtott első megfigyeléseket

A NASA közleményéből kiderül, hogy a friss eredményeket a Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) névre hallgató eszközzel végezték el, amely tulajdonképpen egy átalakított, speciális műszerekkel ellátott Boeing 747-es sugárhajtású repülőgép. Ez természetesen nem az űrszondák által elért magasságban végzi a hasonló jellegű méréseket, de elég magasra merészkedik ahhoz, hogy kiszűrje a földi légkör zavaró hatását, így az általa alkalmazott 2,5 méteres teleszkóp, valamint a German Receiver for Astronomy at Terahertz Frequencies (GREAT) lehetővé tette, hogy visszaigazolják az oxigénatomok jelenlétét.

Ezen atomokat a marsi légkör felső rétegeiben, az úgynevezett mezoszférában mutatták ki, ezzel pedig megerősítették a hetvenes években a helyszínre érkező űrszondák korábbi méréseit. A marsi légkör persze egészen más összetétellel rendelkezik, hiszen míg a Földön az általunk is belélegzett levegő 78 százaléka nitrogén, 21 százaléka pedig oxigén, a Marson ez nagyjából 95 százalék szén-dioxid, az oxigén aránya pedig alig 0,13 százalék - nem éppen az oly sokak által áhított hegyi levegő.

A mostani mérésben az oxigén mennyisége éppen fele volt a korábban vártnak, amit a marsi légkör változatosságával magyaráznak, de a pontos válasz megtaláláshoz további megfigyelésekre lesz szükség.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
17
  Évente félmillió autót gyártana a Tesla
A Tesla nemrég mutatta be a Model 3 típust, amely igencsak kedvező fogadtatásra talált, hiszen alig egy hónap alatt 400 ezerre ugrott az előrendelések száma. Musk saját bejegyzésében a napokban ezt az opciót ajánlotta minden érdeklődőnek, bár ezt megtoldotta azzal, hogy 2020 helyett már két éven belül szeretnék elérni az évi félmilliós álomhatárt.Elon Musk már 2018-ra szeretné elérni az álomhatárt, miközben akkumulátorgyára még épül.

Az elemzők némileg kétkedve fogadták az agresszív elképzelést, szerintük ugyanis ez nagyon nehéz cél egy olyan vállalat számára, amely tavaly alig 50 ezer példányt tudott leszállítani. A Bloomberg azonban eközben hosszabb írást közölt a nevadai Reno mellett épülő Gigafactory akkumulátorgyárról, amely ezúttal számos képpel egészült ki, így mindenki szemügyre veheti az új létesítményt.

Kiemelik, hogy az egymástól elkülönülő szekciókban épülő monstrum mindössze 14 százaléka készült eddig el, a belső tár esetében pedig még 90 százalék áll építés alatt, az 5 milliárd dollárba kerülő üzem azonban kulcsszerepet játszik majd a felgyorsított tervek valóra váltásában, ezért a késedelmet itt mindenképpen szeretnék elkerülni.

A Tesla elsődleges célja az akkumulátorok előállítási költségének 30 százalékkal történő csökkentése, ezért is döntöttek a Gigafactory felépítése mellett. A cellák gyártása legkorábban az év vége előtt indulhat meg, itt pedig minden fázist egyazon létesítményben végeznének el, ami nyilván órási mennyiségű nyersanyagot igényel - nem véletlenül esett a választás a helyszínre, Nevada állam ugyanis jelentős lítiumkészletekkel rendelkezik. Az otthonoknak szánt Powerwall és a még nagyobb, az üzleti szférának szállítandó Powerpack egységek összeszerelése már elindult, ezt követően pedig a Tesla 3 akkumulátorait is itt készítenék el, bár az alkalmazottak száma jelenleg mindössze 350 fő. A teljes terület száznál is több focipályának felel meg, itt azonban egyes épületek négy emeletből állnak majd, így a hasznos tér tovább bővül.

Az elektromos autók piaca még mindig robbanás előtt áll, hiszen az eladott példányok száma a tízezres sávban mozog, az öt számjegyű éves adatokhoz pedig az árak csökkenése, illetve a szükséges infrastruktúra kiépítése is elengedhetetlen lesz - nem beszélve az olajárról, amelynek csökkenése miatt sokan fordultak vissza a hagyományos meghajtású fejlesztésekhez.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: A következő Tesla már a magyar pénztárcának is megfizethető lesz Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
15
  Magyarok mérték meg a legnagyobb névtelen törpebolygót
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA oldalán olvashatunk egy, a The Astronomical Journal magazinban megjelent új tanulmányról, amely magyar vezetéssel készült. A kutatók a Naprendszerben található egyik törpebolygót vették közelebbről szemügyre, az új mérés alapján pedig kiderült, hogy a legnagyobb névtelen példányról van szó.

Pál András, a budapesti Konkoly Obszervatórium tudományos főmunkatársa, vezette a csapatot, amely a 2007 OR10 névre hallgató, vagyis valójában még hivatalos név nélküli törpebolygót figyelte meg, a Herschel Space Observatory korábban megkapott infravörös adatait kombinálva a Kepler K2-küldetés új számaival.A pontosított mérés révén a törpebolygó egycsapásra a legnagyobb névtelen példánnyá vált.

Ebből hamarosan kiderült, hogy a törpebolygó átmérője 1535 kilométer, ami így 100 kilométerrel nagyobb, mint a Makemake, illetve egyharmaddal kisebb, mint a Plútó. A Herschel adatai alapján az átmérőt korábban 1280 kilométerre becsülték, az eltérés tehát itt 255 kilométerre rúg, amiben kulcsszerepet játszott a forgás sebességének meghatározása.

A szakembereknek ugyanis azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a 2007 OR10 (amelyet nevének megfelelően még 2007-ben, amerikai kutatók fedeztek fel) meglehetősen sötét felszínnel és erősebb gravitációval rendelkezik, forgási sebessége pedig igencsak alacsony, hiszen egy teljes fordulat csaknem 45 órát vesz igénybe - ezzel a Naprendszer leglassabban forgó objektumai közé tartozik. A kapott adatok arra utalnak, hogy a felszínen a metán, a szén-monoxid, illetve a nitrogén elegye található, természetesen fagyott formában, amely az ennél kisebb törpebolygókon már kevésbé valószínű.

Azt még nem tudni, hogy a 2007 OR10 mikor kaphatja meg végleges elnevezését, ez ugyanis az eredeti csapat feladata lesz.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
15
  Elhallgatják az igazságot Tutanhamon sírjáról?
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: nordi
Tudósok szerint az egyiptomi kormány szándékosan nem hozza nyilvánosságra a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájának legfrissebb vizsgálatakor gyűjtött adatokat, mivel azok cáfolják azon elméletet, hogy titkos, eddig feltáratlan kamrák rejlenek a sírkamra falai mögött.

Nicholas Reeves brit régész tavaly nyáron állt elő azzal, hogy Tutanhamon 1922-ben a Királyok völgyében felfedezett sírkamrájának falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont szerinte Nofertiti sírja rejtőzhet. A felfedezés új reményt jelenthetne a gyengélkedő egyiptomi turisztikai ipar számára.

A National Geographical Society (NGS) márciusban végzett újabb radarvizsgálatot a sírban és az eredményeket az egyiptomi műemlékvédelmi minisztériumnak továbbította, amely azonban még mindig nem hozta nyilvánosságra a jelentést - írta a The Guardian című brit lap internetes oldala. Tudósok most azzal vádolják az egyiptomi kormányt, hogy szándékosan hallgatja el az eredményeket, mert azok cáfolják a rejtett kamrákkal kapcsolatos elméletet és politikai belharcokat eredményezhetnek Kairóban.

Az amerikai szakértők adatainak elemzésére felkért kaliforniai geofizikus, Dean Goodman a National Geographical Societyvel kötött megállapodására hivatkozva nem nyilatkozik az ügyben. A National Geographic honlapja azonban a kutatót idézve korábban azt írta, hogy nem találtak üreges kamrát a sírban. "Ha lett volna ilyen, akkor erős visszaverődést tapasztalunk. De egyszerűen nem létezik" - mondta a szakember.

Reeves elméletét látszottak alátámasztani viszont a Vatanabe Hirokacu japán szakértő által márciusban bemutatott radarfelvételek, amelyek világosan kimutatták a két helyiséget. Ezek az eredmények azonban megkérdőjelezhetőek, mivel Vatanabe nem volt hajlandó megmutatni a nyers adatokat, amelyekből levonta konklúzióit.

Nofertitiről DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Más elméletek szerint viszont mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége

forrás:/mti/

kapcsolódó: Rejtett kamra lehet Tutanhamon fáraó sírjában Katt ide!
Nofertiti-rejtély: 90 százalék, hogy valami van Tutanhamon sírjának falai mögött Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. máj.
15
  Beintett az erdélyi magyaroknak az Európai Bizottság
Kategória: Autonómia - Közzétette: nordi
Az Európai Unió luxemburgi bíróságának kedden meghozott ítélete szerint az Európai Bizottság jogosan utasította el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított polgári kezdeményezés bejegyzését.

Az uniós bíróság ítéletében kifejtette, hogy nem vehető nyilvántartásba az olyan európai polgári kezdeményezésre irányuló javaslat, amely a nemzeti kisebbségek által lakott földrajzi területek, régiók fejlődésének előmozdítására irányul. Ugyanis – mint indoklásában rámutatott – a régió fogalmát a tagállamokban fennálló politikai, közigazgatási és intézményi helyzetet tiszteletben tartva kell meghatározni.

A törvényszék arra is rámutat, hogy ezen régiók sajátos etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi jellemzőinek fennmaradása nem olyan cél, amely igazolhatná az unió kohéziós politikája keretében valamely jogi aktusnak az elfogadását.

Az ilyen politika ugyanis az unió egésze harmonikus fejlődésének előmozdítására, és különösen az egyes régióit sújtó súlyos és állandó demográfiai hátrányok csökkentésére irányul.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és partnerei azt kezdeményezték, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés elfogadása a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna.

Az erdélyi magyarok európai polgári kezdeményezését elutasította az Európai Bizottság, valamint arra szólította fel őket: legkésőbb három napon belül távolítsák el honlapjaikról az unió luxembourgi székhelyű bíróságán zajló perük iratait, és gondoskodjanak róla, hogy a keresetlevelük és az EB ellenkérelme ne legyen hozzáférhető a nyilvánosság számára. Az elutasító határozatot az EU luxembourgi bíróságán támadták meg a kezdeményezők.

Románia a perbe az EB oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán avatkozott be.

forrás:/erdely.ma /


Egy éve irtuk : Mikor a bárányok bepanaszolják a farkast a sakálnál Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák