+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
18
  Atomokon tárol adatot az IBM
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
Az IBM kutatói részlege bejelentette, hogy az eddigi legstabilabb és legmegbízhatóbb módon sikerült atomokat adattárolási célokra felhasználni, természetesen egyelőre laboratóriumi körülmények között. Amennyiben a technológiát sikerül tökéletesíteni, belátható időn belül nagy áttörést érhetünk el.


Egyetlen atomot sikerült adattárolásra felhasználni, ami áttörést hozhat magával.

A hivatalos bejelentés, valamint a beágyazott videó révén megtudhatjuk, hogy a szakembereknek mikroszkóp, extrém vákuum, valamint szintén extrém hűtés mellett sikerült egyes atomok mágneses orientációját manipulálni, ezzel pedig atomonként egy-egy bit információt eltárolni.

A csapat az extrém vákuumban a levegőmolekulák és egyéb „szennyeződések” kizárásával, a Nobel-díjat kiérdemlő Scanning Tunneling Microscope (STM), a kvantummechanika elmélete, valamint a folyékony hélium által biztosított hűtés kombinálásával valósította meg.

Igy lehetővé vált két, egymástól mindössze egyetlen nanométerre lévő atom megbízható írása és olvasása.
Összehasonlításként megjegyzik, hogy a ma széles körben használatban lévő merevlemezek nagyjából 100 ezer atomot használnak fel egyetlen bit eltárolására, vagyis a különbség jelentős.

Rövid időn belül persze még nem valószínű a megoldás elterjedése, a további tökéletesítés sikeressége esetén azonban megnyílik az út az olyan, hitelkártya méretével megegyező adattárolók megjelenése felé, amelyek az iTunes vagy a Spotify teljes katalógusát, vagyis mintegy 30 millió zeneszámot menthetnek el.

Az adattárolás sűrűsége minimum ezerszeresére ugorhat, mivel azonban az eljárás egyelőre bonyolult és drága, időre van szükség a kellő optimalizációhoz.


A csapat számára jelenleg az bizonyul a legfontosabb fejleménynek, hogy sikerült visszaigazolni az ezzel kapcsolatos korábbi jóslatokat, vagyis az egyes atomokat valóban befoghatjuk adattárolásra.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Feltalálták a jövő adathordozóját Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
16
  SpaceX: jön a többszöri felhasználás
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza


A SpaceX fellövéseiről az elmúlt hetekben is folyamatosan beszámoltunk, így a téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy itt némi változás történt a menetrendben. A szigorúbb vizsgálatok, illetve a kilövőállás helyreállítása miatt néhány héttel eltolták az első újraindítást, most azonban már nagyon közel vagyunk ehhez.

A kifejezés némileg megtévesztő lehet, ezért gyorsan szögezzük le, hogy a rakéta első fokozatának többszöri felhasználásáról van szó, amelyet a cég már indulása óta tervez. Ez kiemelten fontos szempont a költségek mérséklése terén, ám itt nagyon komoly kockázatokkal is számolnunk kell, hiszen a rakéták esetében egyetlen indítás is súlyos problémákat vet fel, a többszöri felhasználás pedig (természetesen) tovább növeli annak rizikóját, hogy valamilyen probléma merül fel az indítás és az emelkedés során. Ez persze nem tántorítja el Musk csapatát az eredeti elképzelés megvalósításától, így néhány héten belül ismét útnak indul egy korábban visszahozott Falcon 9, mégpedig a luxemburgi SES SA műholdjával.Most először használnak fel újra egy rakétát, ami fontos mérföldkő a költségek leszorításában.

A SpaceX az elmúlt másfél évben az első lépcsők visszahozására koncentrált, itt pedig végül teljes sikert értek el. 2015 végén a szárazföldre szállt le egy rakétájuk, 2016-ban pedig sikerült rutinműveletté varázsolni a drónhajóra történő leszállást, amely korábban többször meghiúsult. Idén összesen 6, korábban már repült Falcon 9 újbóli bevetésére kerül sor, így ha esetleg némelyik próbálkozás kudarcba fullad, bőven lesz még további alkalom az ismétlésre.


A cég egyébként 4,2 milliárd szerződést kötött a NASA-val, amely a Nemzetközi Úrállomás utánpótlását, valamint az űrhajósok szállítását is tartalmazza. Idén a Dragon kapszula második változatát legénység nélkül küldenék az ISS-re, ezt 2018 második negyedévében követné az első legénység.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Űrturistákat küld Hold körüli útra a SpaceX Katt ide!
Sikeres volt a SpaceX fellövése Katt ide!
Csak 2018-ban jön a Boeing és a SpaceX űrkapszulája Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
16
  Amatör zenésznek nézte Alapi Istvánt, az Edda gitárosát az RTL klub munkatársa
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza
Napi szinten találkozhatunk a totális dilettantizmus különböző formáival, a szakmai hozzá nem értéssel, a nem felkészültségből származó bakikkal. Most ismét egy érdekes történetet osztunk meg veletek, ahol az RTL klub egy munkatársa és az Edda gitárosának, Alapi Istvánnak közös kis sztoriját olvashatjátok, a kiváló gitáros Facebook posztja alapján.

"Alíz Csodaországból.

Furcsa világ ez! Ma beszéltem telefonon Alízzal Csodaországból, pontosítsunk, az RTL Klub - ról van szó. Eredetileg a Front zenekar dobosát, Fekete Sanyi barátomat találta meg valahogy telefonon, azzal, hogy látta a videóinkat a Youtube-on, nagyon tetszik neki és egy, a mostanában újra induló X-Faktor műsorban való esetleges közreműködésünkről lenne szó, esetleg Berki Tamással közösen, ahogy ez a Youtube-on is látható, hallható.

Nekem azonnal kicsit gyanús lett a dolog, és mondtam Sanyinak, majd én visszahívom Alízt és kikérdezem, miről is lenne szó pontosan! A vonal másik végén egy, a hangjából ítélve, huszonéves fiatal hölgy jelentkezett.

Bemutatkoztam szépen, ahogy ez illik, elmondtam, hogy Alapi István vagyok, " mellesleg" az Edda Művek gitárosa, egyébként a Front Zenekar tagja és korábbi hívására reagálva érdeklődnék, hogy pontosan miről is lenne szó.Ó, nagyon jó, hogy hívtál, mondta, azt kellene csinálnunk, hogy bejönnétek egy szerkesztőségi meghallgatásra, ahol egy bizottság eldöntené, hogy vagytok e azon a szinten, hogy bemutatkozási lehetőséget kapjatok, mint új tehetségek a műsorban.

Erre én: ..." Kedves Alíz! Ugye nem gondolod komolyan, hogy a 30 éves szakmai múltammal, több száz albummal a hátam mögött, amin közreműködtem itthon és külföldön, magammal rángatva a magyar jazzéneklés élő ikonját, Berki Tamást, bemegyek az RTL-be néhány huszonéves hülyegyerek elé próbajátékra!?...".Mire Ő : " Ja, én ilyen mélységekig nem ástam magam bele a dologba, az én dolgom csak az, hogy új tehetségeket találjak a műsorba. ...Szóval akkor nem érdekel titeket a dolog?"

Mire én: "Kedves Alíz, itt fejezzük be ezt a beszélgetést! ". No comment!"


forrás:/rockbook.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
16
  Nyomd, bébi, nyomd - Edgar Wright új filmjének előzetese
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: Róza
Idén új filmmel jelentkezik Edgar Wright. Az Amerikában augusztus 11-ln bemutatásra kerülő Baby Driver a hazai keresztségben a Nyomd, bébi, nyomd! címet kapta, s lent megnézhető rögtön két előzetese is. Az első az amerikai piacra készült, míg a második a nemzetközire. Értelemszerűen annyira nem térnek el egymástól, de mindig érdekes látni, hogy az öltönyösök mit gondolnak hatásosnak az egyik, illetve a másik piac nézői számára.kép az előzetes klippből (forrás:youtube.com)

Azt mondanunk sem kell, hogy Edgar Wright különleges filmes, s bár stílusa nyilvánvalóan nem mindenkinek jön be, nem véletlenül került kultstátuszba az általa rendezett Haláli hullák hajnala (Shaun of the Dead), s nem hiába fogadta remekül a közönség a Vaskabátokat (Hot Fuzz), a Világvégét, illetve első kirándulását a képregények világába, a Scott Pilgrim a világ ellent.


(Az IMDb-n eddigi filmjeinek értékelése: 8.0, 7.9, 7.5, 7.0 - ugyan a csökkenő tendencia nem túl biztató, de a magas színvonal eddig állandónak mondható.)


A Baby Driver főszereplője Ansel Elgort lesz, s mellette elég komoly nevekből álló gárda gyűlt össze. Benne lesz a filmben többek között Kevin Spacey, Jon Hamm, Lily James, Eiza Gonzalez, Jon Bernthal és Jamie Foxx is.

(illusztráció: paramoral)

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
15
  ...
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
15
  Az első igazi kép a Föld-szerű bolygókat tartalmazó rendszerről
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Elkészültek az első igazi fotók a hét Föld nagyságú bolygót tartalmazó TRAPPIST-1 rendszerről.
Aki látványos felvételről álmodozik az természetesen csalódni fog: a gyönyörűen fénylő vörös csillag és a körülötte keringő bolygók helyett csupán fehér és fekete pixeleket fog látni.


A Kepler űrteleszkóp 2016. december 15. és 2017. március 4. között, összesen 74 napon át figyelte meg a rendszert a K2 küldetés keretében. A most nyilvánosságra hozott animáció összesen 60 fényességmérést mutat meg, amelyek a Kepler fedélzeti kamerájával készültek február 22-én.(forrás: NASA Ames/G. Barentsen)

A kép centrumában helyet foglaló fehér négyzet maga a 39 fényévre található ultrahűvös vörös törpe. Az előtte elhaladó bolygók változásokat idéznek elő a csillag fényességében, ezt detektálja a NASA űreszköze. A technikát tranzitmódszernek nevezzük.


forrás:/origo/

kapcsolódó: Itt a NASA nagy bejelentése: 7 Föld-szerű bolygót találtak... Katt ide!
Ilyen bolygórendszert még senki sem látott Katt ide!
Valóban lehet élet az újonnan felfedezett bolygókon? Katt ide!
Nézzünk körül az új Föld nagyságú bolygón Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
15
  A repülő autóké lehetne a jövő
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: Róza
A nagy Henry Ford dédunokája szerint nem lenne hülyeség repülő autókat építeni, csak nem szabad az emberek kezébe adni a (bot)kormányt, mert a legtöbb sofőr az aszfalton se nagyon boldogul.

Az elmúlt években egyre több nagy autógyártó és IT-vállalat dolgozik a sofőr nélküli önvezető autók kifejlesztésén. De nem ez az egyetlen fejlődési irány, amerre elindulhatnak: sokan úgy gondolják, hogy a repülő autóké a jövő.

Larry Page, a Google társalapítója például két olyan céget - a Kitty Hawkot és a Zee.Aero-t is - támogat, amelyek "légikocsik" építésével kísérleteznek; de a kis startupoktól az Airbushoz hasonló óriásokig számos más cég is dolgozik az ehhez szükséges technológia kifejlesztésén.

Nem véletlen, hogy hétfőn az austini SxSW konferencián Bill Fordot, a Ford elnökét is megkérdezték, hogy tervezik-e repülő autók piacra dobását.

Az Airbus repülő autója (fotó: AFP)

A legendás Henry Ford dédunokája nem adott egyértelmű választ a kérdésre. Mint mondta, alapvetően nem tartja őrültségnek az ötletet, de a sofőrök (pilóták?) által irányított "kvázi-minirepülők" helyett inkább a robotpilótával felszerelt autonóm repülő járművekben látja a jövőt. "A legtöbben két dimenzióban sem tudnak vezetni, nem hogy háromban" - jelentette ki.

Mint mondta, több, független cégek által fejlesztett repülő autó tesztelését is végignézhette, és "technológiai szempontból nagyon is lehetségesnek" tartja egy ilyen jármű megépítését. Igen ám, csakhogy a légiközlekedést szigorú előírások szabályozzák. "Nyilván engedélyezett pilótának kellene lenni ahhoz, hogy valaki repülő autót vezessen. Az ilyenekből pedig nincs túl sok" - húzta alá.


forrás:/ma.hu/

kapcsolódó: Két éven belül gyártásba kerülhet a szlovák repülő autó Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
15
  Veszélyben a Maldív-szigetek
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
A tengerszint emelkedése súlyos következményekkel járhat a turistaparadicsomra nézve.
A 26 atoll 1190 korallzátonyán fekvő szigetország az Indiai-óceánban, India déli csücskétől néhány száz kilométerrel nyugatra található, észak-déli irányban mintegy 800 km kiterjedésű. Az apró szigetek közül 358 lakott, illetve folyik rajta valamilyen emberi tevékenység.


A Maldív-szigetek legmagasabb pontja is csak 2,5 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, a vízszint emelkedése katasztrofális következményekkel járhat.

A Terra műhold ASTER (Advanced Spaceborne Emission and Reflection Radiometer) sugárzásmérőjével 2013. április 3-án felvételeket készítettek a Maldív-szigetekről - írja az Űrvilág.hu. A több spektrális sávban készült felvételből hamisszínes, de a valósához közeli színeket mutató képet állítottak össze, amely mintegy 30 × 45 km kiterjedésű területet mutat.

A tengerszint emelkedése ellen már az 1988-ban épített betonfal sem nyújt megfelelő védelmet. (kép: ICE Case Studies)

A tengerszint emelkedése azonban súlyos következményekkel járhat a turistaparadicsomra nézve. Ázsia legkisebb országa területének 80%-a ugyanis 1 méterre sem emelkedik ki a tengerből.

A súlyos helyzetre 2009-ben azzal hívták fel a világ közvéleménye figyelmét, hogy a kormány búvárfelszerelésben, a tenger alatt tartotta ülését. Ezzel a lapok címoldalára kerültek ugyan, de csak néhány napra. Utána minden maradt a régiben, a veszély azóta sem csökkent, sőt.Male, a Maldív-szigetek fővárosa, a világ negyedik legsűrűbben lakott szigete (kép:correodelsur.com)

Erős viharok idején egyes szigeteket teljes egészében térdig érő víz borít el. A fővárost, Malét, ahol a Maldív-szigetek 350 000 fős lakosságának mintegy harmada él, 1988-ban Japán anyagi segítségével, 60 millió dollár költséggel betontömbökből álló védőfallal vették körül. A 2004-es indiai-óceáni cunaminak még ellenállt a fal, de ma már ez sem nyújt elegendő védelmet. Ugyanakkor a heves esőzések után a kis szintkülönbség miatt a víz nem tud lefolyni, a visszamaradó pocsolyák kedveznek a fertőző betegségek terjedésének.


forrás:/ma.hu/

kapcsolódó: Veszélyben a tengerparti városok a most frissített NASA-prognózis szerint Katt ide!
Minden eddiginél brutálisabb a klímaváltozás Katt ide!
„Vízirakéták” a NASA-nál? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
14
  Elveszett holdszondát találtak meg a NASA új radartechnikájával
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Kovács József

A NASA új radartechnikájával sikeresen detektáltak két Hold körül keringő űrszondát, a jelenleg is aktív LRO-t, és egy indiai egységet, amellyel még 2009-ben szakadt meg a kapcsolat.

A Föld körül keringő törmelékdarabokat – legyenek azok természetes vagy mesterséges eredetűek – egyáltalán nem könnyű felderíteni.

A Chandrayaan-1 pályája a Hold körül, megjelölve rajta a 2016. július 2-i előrejelzett pozícióját. A Goldstone-antenna nyalábjának mérete a Hold távolságában kb. 200 kilométer, ezt jelzi a lila színű kör. A jobb felső sarokban látható inzert a visszavert jel erősségét mutatja. Miközben a szonda a nyalábban tartózkodott, a jel a nagyon erős és a nagyon gyenge között ingadozott, annak megfelelően, ahogyan a sugárzás a sík fémfelületeken szóródott. (NASA/JPL-Caltech)

Ugyanez a feladat a Hold körüli pályán mozgó objektumok esetén még nehezebb. Az optikai távcsövek nem használhatók erre a célra, mert a kicsiny testek belevesznek kísérőnk ragyogó fényébe. A NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory, Pasadena) intézetében kifejlesztett új radartechnológia azonban alkalmas a feladatra: nagy rádióteleszkópokkal az amerikai kutatók két Hold körül keringő űreszközt is detektáltak, egyik a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), a másik pedig a Chandrayaan-1 indiai szonda.

A projekt vezetője, Marina Brozovic szerint az irányítókkal együttműködve az LRO megtalálása viszonylag egyszerű volt, mivel a pályaadatai pontosan ismertek. Az indiai űreszköz detektálása kicsivel több nyomozómunkát igényelt, mivel a Chandrayaan-1 holdszondával utoljára 2009 augusztusában tudtak kapcsolatba lépni a szakemberek.

Az indiai szonda ráadásul nagyon kicsi: a kocka alakú űreszköz oldaléle 1,5 méter, azaz fele egy kisautóénak. Bár a bolygóközi radart a Földtől több millió kilométer távolságban mozgó apró aszteroidák észlelésére tervezték, a kutatók egyáltalán nem voltak biztosak abban, hogy akár a világ legerősebb radarjaival képesek lesznek-e detektálni a kicsiny szondákat a jóval közelebbi Hold körül.

Bár mindegyik mikrohullámú sugárzást használ, radar és radar között óriási különbségek vannak. Egy átlagos rendőrségi sebességmérő eszköz hatótávolsága alig nagyobb egy kilométernél, de a légiforgalmi radaroké sem nagyobb 100 kilométernél. 380 ezer kilométer távolságban mozgó néhány méteres objektumok detektálásához csak a legnagyobb tányérokkal érdemes nekiállni: a JPL-csoport a Goldstone Deep Space Communications Complex Kaliforniában működő 70 méteres antennájával küldött kellően erős mikrohullámú nyalábot a Hold felé, a kísérőnk körül keringő objektumokról visszavert jelet pedig a 100 méteres GBT (Green Bank Telescope, West Virginia) antennával vették.

A Hold körül keringő, évek óta nem követett űreszköz detektálását nehezítette, hogy kísérőnkön sok olyan terület, ún. maszkon van, ahol a gravitáció a környezethez képest kicsit erősebb, ezek az anomális tömegelemek pedig nagy mértékben módosíthatják a keringő egységek pályáit, esetleg annyira, hogy azok a Holdba is csapódhatnak. A JPL pályaszámításai azt jelezték, hogy a Chandrayaan-1 még körülbelül 200 kilométer magasan kering, de az eszközt valójában “eltűntnek” tekintették.

A Chandrayaan-1 radarképe a 70 méteres Goldstone-antenna mérései alapján, miközben 2016. július 3-án elrepült a Hold déli pólusa felett. Aznap még háromszor detektálták az űreszközt. (NASA/JPL-Caltech)

A Chandrayaan-1 esetében a kutatók kihasználták, hogy az eszköz poláris pályán kering a Hold körül, azaz minden egyes fordulat során áthaladt a pólusok felett. Ezért 2016. július 2-án mindkét antennát a Hold északi pólusa felett 160 kilométerre lévő pont felé irányították, és várták, hogy az elveszett szonda vajon keresztezi-e a nyalábot. Az űreszköz előrejelzett keringési ideje 2 óra 8 perc volt. A megfigyelés négy órája alatt a nyalábon kétszer is áthaladt valami, aminek a radarvisszhangja éppen olyan volt, mint amilyet vártak, és a két detektálás között eltelt idő is megfelelt a Chandrayaan-1 előrejelzett keringési periódusának. A csoport a visszavert jel paramétereiből becslést adott a szonda sebességére és távolságára, ezekkel az adatokkal pedig pontosították a pályaelemeket. A javított pályaadatokat a radarcsoporthoz visszajuttató Ryan Park, a JPL naprendszer-dinamikai csoportjának vezetője szerint a Chandrayaan-1 pályamenti pozícióját a 2009-es értékhez képest 180 fokkal el kellett tolni, de a pálya alakja és állása egyébként még ugyanaz, mint amit a legutóbbi ismert pozíciók alapján vártak. A következő három hónap során még hét alkalommal sikerült a szonda radarvisszhangját detektálni, mindegyik esetben pontosan az új adatok alapján előrejelzett időpontokban. Néhány mérést a 305 méteres arecibói antennával végeztek.A NASA 70 méteres DSS-14 antennája Goldstone-ban, Kaliforniában. “Mars-antennaként” is emlegetik, mivel ezzel a tányérral fogták először a Marsot elsőként közelről vizsgáló űreszköz, a Mariner 4 jelét 1966. március 18-án. (NASA/JPL-Caltech)

Az LRO sikeres követése, illetve a Chandrayaan-1 megtalálása jelzi, hogy a nagy antennák még a Hold távolságában is képesek a kis űreszközök detektálására. így a jövő automata és emberes holdi küldetései során is nagy szerepet játszhatnak majd, akár a lehetséges ütközések elkerülésében, akár a navigációs és kommunikációs problémák kezelésében.

forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Hold-küldetések...Mikor? Kik? Hogyan? Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. márc.
14
  Megmenthetik a világot, de mézet ne várjunk a robotméhektől
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
A kipusztulással fenyegetett beporzó rovarok pótlására lesz szükség a repülő minigépekre.
Évente több százmilliárd dollár értékű termés köszönhető a virágokat beporzó rovaroknak, közülük is leginkább a méheknek. Ha ezek az állatok nem szorgoskodnának, nem csupán alma, körte vagy barack nem lenne, hanem például csokoládé sem, hiszen a kakaócserjék termőre fordításához is szükség van a beporzók közreműködésére. A tudósok szerint a virágos növények kilencven százaléka szorul rá részben vagy egészben az állatok általi beporzásra, s az utóbbi ötven évben éppen ezek a termények jutottak meghatározó szerephez a mezőgazdaságban.


A méhek és az agrártermelést segítő egyéb rovarok azonban kipusztulóban vannak, évről évre zuhan a fajok, illetve a hozzájuk tartozó egyedek száma. Miközben a tudósok egy része azon tanakodik, hogy mi okozza az élelmezési válsággal fenyegető tömeges pusztulást, mások pótmegoldásokat fontolgatnak. A próbálkozások egy részének az a célja, hogy robotméhekként működő drónokat építsenek, amelyek hosszabb távon átvehetnék a hús-vér rovarok munkáját. A Harvard Egyetem tudósai másodpercenként 120 szárnycsapásra képes, 84 milligramm súlyú drónokat építettek – azaz könnyebbeket, mint a méhek –, s a tudósok szerint egy évtized múlva a gépeik fontos szerepet játszhatnak a virágok beporzásában.

Kicsi, de hatékony. A RoboBee közelről.(forrás:© hvg)

Azért van szükség még évekre a fejlesztéshez, mert a robotméhek első generációjához tartozó drónok nem kommunikálnak egymással. A valódi hatékonysághoz viszont az kellene, hogy a hatalmas rajokban közlekedő minigépek megosszák egymás között a feladatot. És persze az is, hogy a drónok – hasonlóan a valódi méhekhez – önállóan felismerjék, mely növényfajtákból érdemes virágport gyűjteni, s melyek azok a virágok, amelyeket már meglátogattak a társak, így már nem maradt bennük elég pollen.

Elizabeth Helbling, a fejlesztők egyike szerint a következő évtized második felében más feladatokra is bevethetik majd a műméheket. Például különféle szerencsétlenségek túlélőinek felkutatására, hiszen a miniatűr drónok olyan helyekre is bejutnak, ahova nagyobb társaiknak esélyük sem lenne. A párbeszédnek köszönhetően pedig pillanatok alatt terjedne az információ, hiszen az esetleges túlélőt megtaláló drón azonnal megoszthatja a többivel, hol van a megmentendő személy. Az is lassítja a fejlesztést, hogy az alig látható műméhek, a RoboBeek csak akkor lesznek igazán hatékonyak, ha por- és vízállóvá teszik őket.

Akadnak, akik a nagyobb drónokra esküsznek. A Plan Bee nevű projektben részt vevő amerikai fejlesztők egy okostelefonnal irányítható, 15 centiméter magasságú beporzódrónt építettek. „Nem akartam műméhet készíteni, arra figyeltem, hogy a méhek funkcióit el tudja látni a drón” – mondta Anna Haldewang, a Plan Bee tervezője. A növények fölött repkedő, leginkább fordított virágra emlékeztető, fekete-sárga Plan Bee – a RoboBeevel ellentétben – nem érintkezik közvetlenül a növényekkel. A gép alján lévő lyukakban apró szívómotorok vannak, amelyek előbb begyűjtik, majd szétszórják a polleneket.

Akadnak, akik szerint másfél évtized sem lesz elég a valóban hatékony beporzórobotok kifejlesztéséhez. A borúlátók pedig azt is hozzáteszik, hogy a rovarok sokkal többet tesznek, mint hogy egyszerűen az egyik növényről a másikra átviszik a polleneket. A rovarok ugyanis részt vesznek a talaj szellőztetésében és a szennyeződések eltávolításában is, ezt pedig az eddig megépített minidrónoktól hiába várnánk.


forrás:/hvg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák