+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
15
  Nemsokára megérkezik a vörös bolygóhoz egy indiai és egy amerikai űrszonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

Ami az indiai Mars Orbiter Mission (MOM) helyzetét illeti, az irányítók már készülnek a szeptember 24-én esedékes kritikus manőverre. Ezzel fékezik majd le az űrszondát, hogy a Mars körül elnyúlt, 377 km és 80 ezer km között változó magasságú pályára kerüljön. A 440 N tolóerő kifejtésére képes fő hajtómű működetetésének időzítésére szolgáló parancsok ma kerülnek fel az űreszköz fedélzeti számítógépére. Mivel a közel 300 napja a világűrben repülő, az utazás közben nem használt hajtómű szerepe alapvető az űrszonda sikeréhez, az indiai szakemberek semmit sem bíznak a véletlenre.

A sorsdöntő manőver előtt két nappal, szeptember 22-én mindössze 4 másodpercre be fogják kapcsolni a hajtóművet, hogy ellenőrizzék működőképességét. Ha minden rendben lesz vele, akkor 24-én sokkal tovább, 24 percen át kell üzemelnie.
Arra az esetre, ha véletlenül valami nem volna rendben India legelső bolygóközi űreszközének fő hajtóművével, készülnek egy vészforgatókönyvvel is. Ekkor a manőverezésre szánt nyolc, kisebb teljesítményű (22 N tolóerejű) hajtóművel kísérlik meg a fékezést. Ebben az esetben a szonda a tervezettől eltérő pályán ugyan, de mégis a Mars körül maradna.

Fantáziakép a Mars mellett keringő indiai Mars Orbiter Mission szondáról. Hamarosan valóban pályára állhat! (Kép: Wikimedia Commons)

A hírek szerint a MOM öt fedélzeti tudományos műszere jó állapotban van. Szeptember 11-én a szonda már csak 3,5 millió km-re járt a célpontjától, miután több mint 640 millió km utat tett meg tavaly novemberi indulása óta.

A MAVEN útja a Marsig. (Videó: NASA GSFC)


A NASA ugyancsak tavaly év végén indított, a Mars légkörének tanulmányozására szánt MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) űrszondája szintén közeledik a vörös bolygóhoz. Az amerikai űreszköznek is rendben vannak a fedélzeti műszerei. A Mars körüli pályára állásához szükséges, 33 percen át tartó fékező manőver szeptember 21-én (magyar idő szerint már 22-én hajnalban) esedékes. Előzőleg hat manőverező hajtómű segítségével beállítják a MAVEN pontos térbeli helyzetét, majd a hat nagyobb teljesítményű hajtómű lép működésbe, kettesével, egymástól átvéve a feladatot.

Később hat jelentősebb pályamódosítást terveznek a végleges, négy és fél órás periódusú pálya kialakításához. Ezen a MAVEN bolygóközelben 150 km-re közelíti meg a Marsot, a legnagyobb távolságban pedig kb. 6300 km-re jut a felszíntől.

forrás:/urvilag/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
15
  A rezgés fenntartása
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
fordította: Tom Fodor

Oly sokan néztek épp szembe a legnagyobb félelmeitekkel, mindezt bátorsággal és méltósággal teszitek. Kihatással vagytok azokra, akik hasonló komoly helyzetben vannak. Mintegy energia felerősítőként szolgáltok, amikor a magasabb rezgéstartományba tartjátok magatokat.Az is lehet, hogy jelenleg épp nem a legnagyobb félelmeitekkel kell szembenéznetek. Amennyiben ez a helyzet, akkor egyike vagytok azoknak, akik a rezgés fenntartásával segíthetnek a többieknek.

Így működtök kollektívan. Van amikor a szeretetteljes támogatásodat kínálod fel, vagy az energiádat,olyannak akiről tudod, hogy komoly megmérettetéseken esik át. Amikor nem így tesztek, vagy nem vagytok ennek a tudatában, akkor is szolgálni tudtok azáltal, hogy fenntartjátok a magasabb rezgést.

Van olyan időszak is, amikor oda akartok figyelni azokra, akik épp a legnagyobb kihívásokkal és félelmekkel néznek szemben - rámutatva arra, hogy nem kellene ennyire élveznetek az életeteket. Ők nem értik meg, nem értékelik azt az ajándékot, amelyet ti nyújtotok azáltal, hogy ünneplitek az életet, hogy jól érzitek magatokat és állandóan (magasan) tartjátok a rezgéseteket.

Akik a legnagyobb félelmeikkel néznek épp szembe, megfogják találni az erejüket és bátorságukat, azt amelyről eddig nem is tudtak. Ez is főként az miatt van, mert a többiek fenntartanak egy bizonyos rezgést.

Ne érezzetek hát bűntudatot az élet miatt amit épp éltek vagy azon szörnyű körülmények miatt amiben mások lehetnek.

A rezgésetek szolgálja őket akár tudtok erről, akár nem, akár tudnak erről, akár nem. Mi pedig méltányolunk benneteket, függetlenül milyen életet éltek és milyen rezgést tartotok épp fenn. (D.Scranton: Mihály vagyunk, végtelen és szeretet.)

forrás:/facebook/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
15
  Spiegel: az NSA hozzáfért a Telekom hálózatához
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: fulldragon
Az internethez csatlakozó összes eszköz feltérképezésén dolgozott és ennek keretein belül a Deutsche Telekom és más német internetszolgáltatók hálózataihoz is hozzáfért az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és brit partnerszervezete, a GCHQ - írta honlapján a Der Spiegel német hírmagazin szombaton.

Az Edward Snowden amerikai informatikus által kiszivárogtatott dokumentumok szerint az NSA egy Treasure Map (kincsestérkép) nevű program keretein belül azon dolgozott, hogy az internethez csatlakozó "összes eszközt, mindenhol, mindenkor" láthatóvá tegye saját maga számára, és egy térképen tudja ábrázolni.


Bár a dokumentumok nem szólnak adatlopásról, a program célja elvben a számítógépes támadások kitervelése és a hálózatok megfigyelése volt - állítja a Spiegel.

"A cél: hozzáférés a hálózatokhoz, hogy "minden eszköz, bárhol, bármikor", látható legyen, akár egy "tükör" (Spiegel) (Foto: DPA)

Az információk nem dátumozott grafikus ábrázolásokból származnak, amelyek a Treasure Map programot voltak hivatott bemutatni, és különböző jelzésekkel látták el a feltört hálózati központokat.

A lap szerint a két kémszervezet a dokumentumok alapján "hozzáférési pontokkal" rendelkezett egyebek mellet a Deutsche Telekom és a kölni Netcologne internetszolgáltatók, valamint három kisebb német cég hálózatához.

A Telekom és a többi érintett cég a Spiegel megkeresésére elfogadhatatlannak és törvénytelennek nevezte a hálózatára való betörést.


forrás:/MTI/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
15
  A Google megvette a világ legmenőbb kanalát
A keresőóriás felvásárolta a Lift Labs nevű céget, ami a világ legmodernebb, a 295 dolláros (körülbelül 70 ezer forint) kanalával, a Liftware-rel lett híres.Bár elsőre nem tűnik különösebben épeszű dolognak egy 70 ezer forintos kanál, itt nem valami újgazdagoknak szóló arany étkészletről van szó, hanem a neurodegeneratív betegségekben, például Parkinson-kórban szenvedő betegeknek szánt segédeszközről.

A Google nem részletezett összegért felvásárolta a Lift Labs nevű céget, ami a világ legmodernebb kanalával, a 295 dolláros (kb. 70 ezer forint) kanalával, a Liftware-rel lett híres. Bár elsőre nem tűnik különösebben épeszű dolognak egy 70 ezer forintos kanál, itt nem valami újgazdagoknak szóló arany étkészletről van szó, hanem a neurodegeneratív betegségekben, például Parkinson-kórban szenvedő betegeknek szánt segédeszközről.A Liftware-kanál vastag nyelében különféle szenzorok és mikromotorok helyezkednek el: előbbiek érzékelik a kanalat tartó kéz remegését, utóbbiak pedig a kanál fejének ellentétes irányú mozgatásával semlegesíti azt - így végeredményképpen nem potyog vagy lötyög ki az étel a kanálból.
A cég két évig finomította a kanálban működő algoritmusokat, jelenleg klinikai tesztek szerint a kézremegés hatását 70 százalékosan képes semlegesíteni. A nyélre a későbbiekben lehet majd villát, vagy akár kulcsot is rögzíteni.

A Google-ön belül az [x] divízióhoz kerül majd a cég fejlesztőcsapata, ez a Google-nek az a részlege, ahol a lehető legvadabb ötleteket próbálják megvalósítani, amelyek nem is feltétlenül passzolnak a cég profiljába. Innen nőtte ki magát a Google Glass, illetve az önvezető autó projektje is.


A Google az utóbbi időben látványosan sokat foglalkozik egészségügyi célú hitech projektekkel, a szuperkanál előtt nem sokkal azt jelentették be, hogy egy cukorbetegeknek szánt kontaktlencsén dolgoznak, amin a beteg állandóan nyomon követheti a vércukorszintjét. A Parkinson-kórosok életminőségét javító kanál különösen fontos lehet a Google egyik alapítója, Sergey Brin számára, akinek édesanyja is ebben a betegségben szenved.

forrás:/index.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
15
  Rejtélyes alakzatok veszik körbe a Stonehenge-t
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
Rejtett kincsekre bukkantak az amúgy is rejtélyes Stonehenge közelében. 17 eddig ismeretlen rituális emlékmű, a kőkörnél régebbre datálható "holtak háza", valamint maga a Stonehenge körüli szertartásinak tűnő útvonal bújik meg a föld alatt eltemetve.

A ma magányosan álló emlékmű helyett a Stonehenge egykor "egy teljesen teátrális elrendezés középpontja volt" - nyilatkozott a BBC-nek Vincent Gaffney, a brit Birmingham Egyetem archeológusa, aki munkatársaival részletes térképet készített a környék föld alatt megbúvó építményeiről.

A 12 négyzetkilométert lefedő térképhez kizárólag magnetométereket, radart, elektromos ellenállásméréseket, és lézereket használtak.

Az egyik legmegdöbbentőbb felfedezés egyben a legősibb is, egy hosszú temetkezési domb, ami 4000-5000 évvel ezelőtt keletkezhetett, még a Stonehenge előtt.

A dombot egy hatalmas, 6000 éves faépületre emelték, ami a kutatók szerint a "holtak háza" lehetett, ahol rituálisan előkészített és szétdarabolt testeket tároltak. Az épület egy enyhe trapéz alakkal rendelkezett, hasonlóan a kontinensen talált, jóval idősebb épületekhez, ezek azonban mind településeken, vagy azokhoz közel helyezkedtek el.

A vizsgálatok 17 kisebb rituális emlékművet is feltártak, többségük kör alakú, melyek a Stonehenge legnépesebb időszakában keletkezhettek. Gaffney szerint ezek kis "kápolnáknak" felelhettek meg.

A közeli Durrington Walls még több titkot tartogat. Közel 500 méteres átmérőjével ez az egyik legnagyobb korabeli földmunka. Gaffney csapatának vizsgálatai szerint történelmének elején közel 60 hatalmas, 3 méteres magasságba nyúló kőtömb, vagy cölöp szegélyezte, melyek közül több is épen maradhatott a monumentum földhányásainál. A térképen sok lineáris jegy is felfedezhető, ami a földterület felosztottságára utalhat.
Ezeken túl sok árkot és ösvényt találtak, melyek segíthetnek azonosítani a Stonehenge egykori látogatóit és használóit.
A felmérés két 5 méteres mélyedést is talált, ami a Stonehenge-el együtt egy háromszöget alkot.

A köztük található ösvényeken közlekedők elé látványos kép tárulhatott, ahogy a táj különböző természetes és mesterséges jegyei előtűntek, vagy éppen eltűntek a szemük elől, magyarázta Gaffney.

"Az elmúlt 300 évben, amióta az emberek komolyan kutatják a Stonehenge-et, a miénk az első generáció, aminek esélye van ténylegesen megérteni a fejlődését" - mondta Henry Chapman, a csapat tagja, aki számítógépes modellezéssel próbálta rekonstruálni, hogyan használhatták a területet. A modellezésben egyszerű szabályokat követve szimulálják a területen mozgó egyéneket, közel száz ilyen egyén, vagy ügynök alkalmazásával kirajzolódhatnak az útvonalak és a jelentősebb helyek, mellyel betekintést nyerhetünk, hogyan fejlődhetett ki az Európa-szerte is nagy jelentőséggel bíró Stonehenge, ami valószínűleg egykor csak egy volt a számos kisebb rituális hely közül. Az itt eltemetettek fogainak kémiai elemzése arra utal ugyanis, hogy egészen más vidékekről is érkeztek látogatók, volt, aki Európa déli területeiről, míg egy másik minta tulajdonosa az Alpokból vándorolt el a szigetországba.

forrás:/sg.hu/
kapcsolódó: Térképezési projekt fedte fel a Stonehenge titkait Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
14
  Hu­szon­egy évig rej­tőz­kö­dött a rob­ba­nást túl­élő kí­sé­rő
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Kovács József

Huszonegy évvel a kataklizma után sikerült detektálni az M81 spirálgalaxisban 1993-ban feltűnt és SN 1993J jelzésűként ismert szupernóva-robbanás túlélő kísérőcsillagát, amely fontos szerepet játszott az eseményhez vezető folyamatban.

Amerikai kutatók – többek között a Hubble-űrtávcső adatai alapján – 21 évvel a robbanás után felfedezték egy ritka típusú szupernóva kísérőcsillagát. A megfigyelés alátámasztja az elméletet, miszerint az explóziót egy kettős rendszer főcsillaga szenvedte el, miután jelentős mennyiségű anyagot adott át a másodkomponensnek. Ez az első eset, hogy a kutatók viszonylag jól behatárolt értékeket tudtak meghatározni egy IIb típusú szupernóva kísérőjének fizikai paramétereire: meg tudták becsülni a túlélő csillag luminozitását és tömegét is, fontos információkat nyerve így a robbanást megelőző állapotokról. A kutatás vezetője, Ori Fox (University of California at Berkeley) szerint a kettősség nagy valószínűséggel azért szükséges, hogy a főcsillag a robbanás előtt el tudja veszíteni a külső, hidrogénben gazdag burkának nagy részét. Egészen eddig azonban nem jártak sikerrel azok a próbálkozások, amelyek a megjósolt, de a szupernóvához képest halvány kísérő detektálását célozták.Fantáziarajz az SN 1993J maradványáról, középen a forró, kék színű héliumcsillaggal, a robbanást túlélő kísérővel.
(NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)

Az SN 1993J jelzéssel ellátott szupernóva 21 évvel ezelőtt tűnt fel az M81 katalógusjelű spirálgalaxisban, amelynek távolsága körülbelül 11 millió fényév. Tulajdonságai alapján a ritka IIb típusú robbanások közé sorolták, ennek az osztálynak a legközelebbi ismert képviselőjeként. Az elmúlt két évtized során folyamatosan keresték a sejtett másodkomponenst a robbanás maradványának fényözönében. A Keck teleszkópokkal 2004-ben végzett spektroszkópiai észlelések mutattak is olyan abszorpciós jellegzetességeket, amelyeket a keresett kísérő okozhatott. A látómező azonban nagyon sűrű a maradvány körül, így a kutatók nem lehettek teljesen biztosak abban, hogy ezek a jelek nem egy másik, a látóirányba eső csillagtól származnak-e.

A kísérő olyan forró, hogy sugárzása nagy részének az ultraibolya tartományba kell esni, ez azonban csak a világűrből detektálható, mivel a földi légkör szinte teljes egészében elnyeli. A kutatóknak a Hubble-űrtávcsővel sikerült olyan ultraibolya spektrumokat rögzíteni a forrásról, amelyek a csoport egyik tagja, Azalee Bostroem (Space Telescope Science Institute) szerint a kontinuumban egyértelmű ultraibolya többletet mutatnak, még azután is, hogy a szóba jöhető zavaró csillagok ezen tartományba eső sugárzását levonták. Ez pedig a keresett forró komponens jelenlétére utal.A Hubble-űrtávcső kompozit képe az M81 spirálgalaxisról, megjelölve rajta az SN 1993J pozícióját. Az inzertben a szupernóva és a környezete látható. A maradvány mára annyira elhalványult, hogy lehetővé vált a robbanást túlélő kísérőcsillag detektálása. (NASA, ESA, A. Zezas (CfA), and A. Filippenko (UC Berkeley)

Egy nagy tömegű csillag gyorsan égeti a nukleáris üzemanyagát, így viszonylag hamar eljut az életútját lezáró grandiózus eseményhez: a gravitáció és a sugárnyomás közötti kényes egyensúly megbomlása miatt vasmagja összeomlik, erről a kívülről rázuhanó anyag “visszapattan” és a világűrbe dobódik, amit mi szupernóva-robbanásként észlelhetünk, amelynek több típusa ismert. Magányos csillagok ugyanúgy robbanhatnak, mint kettős rendszerek komponensei. Utóbbiaknál általában egy normál csillag és egy fehér törpe párosáról van szó. A IIb típusú különleges szupernóvák a kettő egyfajta kombinációjának tekinthetők: egy kettős rendszerben jelennek meg a magányos csillagok robbanását jellemző tulajdonságok.

Az SN 1993J, hasonlóan a többi IIb típusúhoz azért különleges, mert a robbanáskor már alig tartalmazott hidrogént. A kulcskérdés tehát az, hogy miként veszítette el azt. A modellek szerint a főcsillag a hidrogénben gazdag külső rétegeinek anyagát átadja a kísérőjének az explózió előtt, amit a másodkomponens szuperforró héliumcsillagként éget tovább. A kutatócsoport legismertebb tagja, Alex Filippenko szerint ő már akkor reménykedett a kísérő majdani detektálásában, amikor kiderült, hogy az SN 1993J IIb típusú. A Hubble-adatok pedig azt jelzik, hogy ez sikerült is, megerősítve így a IIb típusú robbanásokra vonatkozó modellt.IIb típusú szupernóva-robbanáshoz vezető folyamat legfontosabb fázisai: (1) Két nagyon forró csillag kering egymás körül egy kettős rendszerben. (2) A nagyobb tömegű komponens vörös óriássá fejlődik és a felfúvódás közben a hidrogénben gazdag külső rétegeket átfolyatja a kísérőjére. (3) Az anyagátadás után a főkomponens szupernóvaként felrobban. (4) A kísérő túléli a kataklizmát, de mivel előtte rengeteg hidrogént kapott a főkomponenstől, immár sokkal nagyobb és forróbb, mint a születésekor. A szupernóva tűzgolyója közben folyamatosan halványodik. (NASA, ESA, and A. Feild (STScI)

A csoport földfelszíni látható tartománybeli méréseket kombinált a Hubble két műszerének ultraibolya adataival. Az így előállított széles spektrum jól illeszkedett a kísérő csillag sugárzását is magába foglaló modell által jósolt színképhez, jelezve így a másodkomponens jelenlétét. Fox, Filippenko és Bostroem szerint a további kutatások során pontosítani fogják a csillag paramétereit, még jobban alátámasztva ezzel a jelenlétét.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. szept.
14
  Konvergencia
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
fordította: Tom Fodor

A történelem ezen pontja elhoz elébetek mindent. Egy olyan pontban találjátok magatokat, amelyben semmit sem tudtok letagadni abból, ami megtörtént. Ez az a pont, amikor az összes pillanat egybetart, egyfajta energiaszikrát teremtve.

Ez az a pont, amikor az összes pillanat egybetart, egyfajta energiaszikrát teremtve. Ez az energiaszikra bejárást biztosít bármelyik pontba (az időben). Az összes hely, az összes esemény, minden amit csak megtapasztaltál egybetart.

Ez az energiaszikra bejárást biztosít bármelyik pontba (az időben). Az összes hely, az összes esemény, minden amit csak megtapasztaltál egybetart.

A pillanat amely felé haladtok a végső teremtés pillanata. Ebben a pillanatban fontos, hogy személyes múltként karoljátok át az egész történelmet.

Máskülönben továbbra is azt fogjátok teremtgetni amit eddig teremtettetek. Nem arról szól a dolog, hogy helyesen teremtsetek, hanem hogy összhangba legyetek mindennel ami eddig megtörtént és semleges pontból tekintsetek rá.

Az egyenként való tökéletesség hajszolásának elengedése - vagy fajként - megengedi, hogy az összes lehetőség egyidejűleg létezhessen. Csak ekkor és csakis ekkor lesz hatalmatok választani. Ez a születési jogotok. Elkerülhetetlen. Csak késleltetni tudjátok ezen energiaszikra,egybetartási pont, átjáró megtapasztalását.

Úgy tudjátok elkezdeni, ha békében és harmóniában tapasztaltok meg mindent abból ami bennetek van, amit eddig átéltetek. (D.Scrannton: Mihály vagyunk, végtelen és szeretet.)

forrás:/facebook/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák