+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
30
  Energiaipari óriásokat perelnek a tengerszint-emelkedésért
Három kaliforniai település indított kártérítési pert három tucat energetikai cég - köztük az Exxon és a Shell - ellen, hogy fizessék ki azokat a károkat, amelyek a tengerszint emelkedése miatt érik közösségeiket.

Az észak-kaliforniai San Mateo és Marin megye, valamint a déli San Diego megye Imperial Beach városa indított jogi eljárást 37 olaj-, gáz- és szénkitermeléssel foglalkozó társaság ellen amiatt, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével keletkező széndioxid-kibocsátás okozza az éghajlatváltozást, utóbbi pedig a tengerszint-emelkedést. A beperelt társaságok között szerepel többek között a Shell, az Exxon, a Total, és a Chevron is, amelyeket arra köteleznének, hogy térítsék meg a vízszint emelkedése miatt jelenleg és a jövőben keletkező káraikat.

Házak lógtak egy sziklán Csendesóceán, San Mateo megye, Kalifornia. A viharok és a hatalmas hullámok intenzívebb erózióval rendelkeznek a térségben. (fotó: Josh Edelson / AFP)

Keresetükben azt állítják, hogy az elmúlt 50 évben a fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó cégek tevékenységeinek üvegházhatást okozó gázkibocsátása jelentős tengerszint-emelkedést eredményezett, ami több milliárd dolláros kárt okoz a tulajdonban, a vállalkozásoknak, s nem utolsó sorban emberéleteket veszélyeztet. A beadvány szerint az alperesek "már közel 50 éve tudják, hogy a fosszilis üzemanyagokból származó üvegházhatást okozó gázok jelentős mértékben befolyásolják a Föld éghajlatát és tengervízszintjét". De ahelyett, hogy mérsékelnék a káros hatásokat - állítják a felperesek -, a vállalatok "összehangolt erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy eltitkolják és tagadják e fenyegetések tényét".

A társaságok szerint nem bírósági ügy

A Shell egyik szóvivője szerint az éghajlatváltozás összetett társadalmi kihívás, amelyet megfelelő kormányzati politikával és a kulturális válaszokkal kell kezelni, nem pedig a bíróságok előtt. Statoil szóvivője arra emlékeztetett, hogy nem ez az első per az iparral szemben, és hogy "a korábbi kereseteket is elutasították, mivel az energiaellátás biztosítása az éghajlati kötelezettségvállalások teljesítése mellett politikai, nem pedig bírósági kérdés". Az Exxon és Chevron nem kívánta kommentálni a peres eljárást, a BP és Total nem válaszolt a The Guardian kérdéseire.

Korábban elbukták

Nem ez az első alkalom, hogy a fosszilis üzemanyagokkal tüzelő üzemek az éghajlatváltozás elleni jogi lépésekkel szembesülnek. A Kivalina - az Alaszkai Barrier Sziget közössége, amely kevesebb mint 400 lakos - 2008-ban pert indított olajvállalatok ellen, köztük a BP és a Chevron, 400 millió dollárt igényeltek a falunak az emelkedő tengerszintek miatt. Végül sikertelenek voltak, ügyüket azzal utasították el, hogy az politikai kérdés volt, nem pedig bírósági ügy.

"Ez egy példátlan pillanat az éghajlatváltozással kapcsolatos perekben" - jelezte Sophie Marjanac a közösségeket képviselő ügyvéd.

Kivalina szigetváros. (fotó: Jonathan Ernst / Reuters)

Kalifornia óceán parti része már megtapasztalta a tengerszint emelkedését, közölte Deborah Halberstadt, az állam óceánvédelmi tanácsának ügyvezető igazgatója, hozzá téve: nemrég adtak ki egy tanulmányt az emelkedő tengerek fenyegetéséről. "A grönlandi és az antarktiszi jégtakarók olvadása nagyon felgyorsulhat, ami szélsőséges tengerszint emelkedéshez vezethet... és potenciálisan katasztrofális következményekkel járhat Kaliforniában" - idézett a jelentésből.

Serge Dedina, a San Diego megyei Imperial Beach polgármestere szerint a város 30 százalékát érintheti az éghajlatváltozás, hozzátéve, hogy San Diego megye legalacsonyabb bevételű, ugyanakkor legmagasabb szegénységi rátával küszködő városaként képtelenek kifizetni az ebből származó károkat.
Hasonló a helyzet Marin megyében is. Kate Sears megyei felügyelő szerint 15 éven belül az emelkedő tengerszint több tízezer lakost érinthet, és akár 15,5 milliárd dollár vagyoni kárt okozhat. A perek célja, hogy ezeket a költségeket megtérítsék, a fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó cégekre hárítsák - mondta.

"Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben nincs visszaút" - figyelmeztetett Dave Pine, San Mateo megye felügyelője.
Ha nem csökkentik a kibocsátást, annak katasztrofális hatásai lesznek.
Becslések szerint a régió 39 milliárd dollár kárt szenvedhet el, a tengerszint emelkedése több mint 100 ezer lakost érint.

"A mostani perben jobbak az esélyek" - mondta Marjanac ügyvéd, amit a tudomány fejlődésére alapoz. Ugyanakkor elismeri, hogy a sikerhez vezető úton jelentős akadályok is tornyosulnak. Ezek közé tartozik a "közüzemi érvelés": hogy a vállalatok energiát szolgáltatnak, ezért nem szankcionálhatók.Az öt legnagyobb olajvállalat (név szerint a Shell, az ExxonMobil, a Bp, a Total és a Chevron) elképzelhetetlenül sok pénzt költött új olajmezők feltárására az elmúlt 9 év leforgása alatt. (fotó:joboneforhumanity.org)

Bár minden fél elismeri, hogy a klímaváltozás kihívása újratermelődik, a tudatosság növelésének fontosságára hívják fel a figyelmet. "Ez a fajta pereskedés elengedhetetlen eszköze annak a törekvésnek, amelyek arra kényszerítik az olajtársaságokat, hogy változtassák meg üzleti modelljeiket" - állítja Jeremy Leggett, a Solarcentury napenergia társaság alapítója.

Ezt a véleményt képviseli Kelly Mitchell, a Greenpeace amerikai éghajlati és energiaigazgatója, aki szerint az energetikai társaságok olyan elavult üzleti modellhez ragaszkodnak, amely nem egyeztethető össze a biztonságos klíma és élhető közösségek érdekeivel.


forrás:/nrgreport/

kapcsolódó: A nagyhatalmak nem tárgyalják újra a klímaegyezményt Katt ide!
Megállapodtak a világ vezetői Katt ide!
Megtörtént az elképzelhetetlen, megkötötték a globális klímamegállapodást Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
29
  Kitörés egy gyorsan fejlődő napfoltcsoportban
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Tóth Imre

Több hétig csak egy-két kisebb napfolt vagy foltcsoport volt a Napon, de július 6-tól kezdve egy kis napfoltból alig 36 óra leforgása alatt a Föld méreténél is jóval nagyobb kiterjedésű napfoltcsoport fejlődött ki és jelentős napkitörést is produkált.

Az AR2665 aktív területen vasárnap reggel látványos nagy napkitörés történt. Ez egy M1.3 nagyságú fler, ami azt jelenti, hogy a flerek növekvő energiák sorrendjében (B, C, M, X) a legnagyobb energiájú X flereknél egy osztállyal kisebb csak: az M nagyságú flrerek 1 és 8 angström tartományban 10-5 és 10-4 W/m2 közötti energia maximumot produkálnak. A kitöréskor az SDO napmegfigyelő szonda röntgen tartományban készített felvételén látványos fler jelenségnek látszik, amit az alábbi kép mutat.

A naptevékenység az esedékes napfoltminimum felé közeledik és alig-alig figyelhetők meg napfoltok. Azonban az elmúlt napokban egy nagy napfoltcsoport jelent meg, sőt egy hatalmas koronalyuk is van a felénk forduló napkorongon.

Az AR2665 aktív területen M1.3 nagyságú napkitörés volt, amit a NASA SDO napkutató szondája 2017. július 9. 03:28 világidőkor készített felvétele jól mutat. A felvétel az AIA (Atmospheric Imaging Assembly) műszerrel 131 angströmön készült (kép: NASA SDO AIA).

Több napos szünet, napfolt nélküli napkorong egyhangúságát megtörve 2017. július 6-án egy napfolt bukkant elő a napkorong szélén és ezt a foltot a NASA SDO napmegfigyelő szondájával készült HMI-felvétel (Helioseismic and Magnetic Imager) is mutatja.

A NASA SDO napmegfigyelő szondája HMI 2017. július 6-án készült felvételén egy napfolt fordul be a napkorongon a Föld felé.
A napfolt és a vele kapcsolatos aktív terület az AR12665 hivatalos jelölést kapta, de a különböző híradások, felvételek és térképek röviden csak AR2665-nak jelölik (az 1-est elhagyva). Meglepetésként ez a terület alig 36 óra leforgása alatt egy nagy kiterjedésű napfoltcsoporttá fejlődött, amit az SDO szonda felvételeiből összeállított animáció szépen bemutat a következő ábrán.
A napfoltcsoport egyre jobban látszik, ahogyan a Nap forgása következtében a megfigyelő felé fordul. Az SDO szonda 2017. július 8-án készült felvételén a foltcsoport kiterjedése már a Föld átmérőjének többszörösét is elérte, amit az alábbi kép jól mutat.

A Nap AR2665 jelzésű aktív területe egy nagy napfoltcsoporttá fejlődött alig 36 óra alatt, amit a NASA SDO napmegfigyelő szondája HMI műszere által készített képfelvételekből összeállított animáció mutat (kép: NASA SDO HMI – Helioseismic and Magnetic Imager).

A Nap AR2665 jelű aktív területe egy nagy kiterjedésű napfoltcsoporttá fejlődött, aminek a kiterjedését jól mutatja a NASA SDO napmegfigyelő szondája által 2017. július 8-án készített felvétel is.
Az aktív területen kívül a napokban egy hatalmas kiterjedésű koronalyuk is megfigyelhető a Nap felénk forduló korongján. Ezt a NASA SDO napmegfigyelő szonda egy felvétele mutatja be az alábbi képen.

A koronalyukkal kapcsolatos G1-es erősségű geomágneses vihart jeleznek előre a Föld környezetében az űridőjárás kutatók. A G1-es geomágneses viharok kis méretűek, átlagosan 1700-szor fordulnak elő a 11 éves napfoltciklus alatt.

Hatalmas kiterjedésű koronalyuk (sötét sáv) a napkorongon a NASA SDO napkutató szondája AIA 193 angströmön készült felvételén 2017. július 7. 23:35 világidőkor. Egyébként az új nagy napfoltcsoport a képen 9 óra irányban (balra lent) fényes területként látszik (kép: NASA SDO AIA – Atmospheric Imaging Assembly)

Kisebb zavarokat, fluktuációkat okozhatnak az elektromos hálózatokban és a mesterséges holdak elektromos berendezéseiben, valamint az északi sarkvidék közelében repülő vándormadarak navigációjában. A mostani G1-es geomágneses vihar a sarkifény megerősödését is okozhatja a napokban az előrejelzések szerint, főleg a július 8-9-i hétvégén.

Az új nagy kiterjedésű és látványos napfoltcsoportot természetesen a napészlelő amatőrcsilagászok is megfigyelték és követik. A sok kép közül egy magyar napészlelő, Bognár Tamás (VCSE, Vega Csillagászati Egyesület) által július 6-án 09:55 világidőkor készített felvételt mutatjuk be. A képen a foltcsoport nagy méretét összehasonlításul a Föld érzékelteti.
Az AR2665 aktív területen vasárnap reggel látványos nagy napkitörés történt. Ez egy M1.3 nagyságú fler, ami azt jelenti, hogy a flerek növekvő energiák sorrendjében (B, C, M, X) a legnagyobb energiájú X flereknél egy osztállyal kisebb csak: az M nagyságú flrerek 1 és 8 angström tartományban 10-5 és 10-4 W/m2 közötti energia maximumot produkálnak. A kitöréskor az SDO napmegfigyelő szonda röntgen tartományban készített felvételén látványos fler jelenségnek látszik, amit az alábbi kép mutat.

A Nap AR2665 aktív területe Bognár Tamás (VCSE, Canis Maior Solar Observatory, Nagykanizsa) 2017. július 6-án 09:55 UT-kor készült felvételén.
A felvétel adatai a képen láthatóak:
(kép: Bognár Tamás, VCSE).


A Napon most kifejlődött nagy kiterjedésű aktív terület és annak fő alakzata, a nagy napfoltcsoport már kis amatőrcsillagász távcsövekkel, sőt binokulárokkal is megfigyelhető volt – természetesen a Nap megfigyelésére megfelelő gyárilag ellenőrzött körülmények között előállított és biztonságos speciális fénycsökkentő szűrökkel vagy Herschel-prizmával.


forrás:/csillagaszat.hu/


kapcsolódó: Napviharok a semmiből? Katt ide!
Az SDO napkutató szonda jelenti: fényes napkitörés a távoli ultraibolya tartományban Katt ide!
Figyelmeztetést adott ki a NASA: Óriási napkitörés történt, a keletkező napszél hamarosan eléri a Földet Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
29
  Alienkoponyát találtak a Krímben
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza
Orosz régészek egy nagyjából 2000 éves temetkezési hely feltárásakor bukkantak a különös alakú koponyát tartalmazó sírra. A mesterségesen megnyújtott fej azokra a gyerekekre volt jellemző, akikből szarmata harcosokat neveltek. A sírt a média mindjárt el is nevezte az "alien fiú sírjának".

A Kr. u. 2. században élt harcos fiú még csak 18-24 hónapos lehetett a halálakor. Nyikolaj Szudarev, az orosz tudományos akadémia régészeti intézetének munkatársa természetesen nem hisz abban, hogy a sírnak bármi köze lenne valamiféle idegen civilizációhoz.

„A nyújtott koponya hagyománynak számított a szarmata kultúrában" – nyilatkozta a Moszkovszkij Komszomolec újságnak. „Úgy tartották, hogy ez szebb, mint a természetes."

Az "alien fiú sírja" (forrás:archae.ru)


forrás:/ma.hu/


kapcsolódó: Megérkeztek a perui „Nefilim” koponya DNS vizsgálatának eredményei Katt ide!
UFO temető Afrikában? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
29
  Feltárják a tudósok Zélandiát, az elsüllyedt kontinenst
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: Róza
Nemzetközi kutatócsoport hajózott ki 2017. július 28-án Ausztráliából, hogy megpróbálja feltárni a Csendes-óceán mélyén fekvő Zélandia nevű földtömeg titkait. Ma csupán néhány sziget, valamint három jelentősebb földtömeg magasodik ki belőle.

Zélandia a Gondvána ősi szuperkontinens része volt, amelyről mintegy 75 millió éve vált le. Területe mintegy 4,9 millió négyzetkilométert tesz ki, ami nagyjából akkora, mint a szomszédos Ausztrália kétharmada. 95 százalékát ma óceán borítja, csupán néhány sziget, valamint három jelentősebb földtömeg magasodik ki belőle, Új-Zéland Északi és Déli-szigete, valamint Új-Kaledónia.

Ausztrál, új-kaledóniai és új-zélandi kutatók februárban a Geological Society of America's Journal című folyóiratban megjelent tanulmányukban azzal érveltek, hogy Zélandiát a nyolcadik kontinenssé kellene nyilvánítani, mert szerintük a terület megfelel a kontinens definíció főbb feltételeinek, úgy mint a környező területekhez képest magasabb fekvés, a jellegzetes geológia, a jól meghatározott terület és a vastagabb földkéreg, mint amilyen rendszerint az óceán fenekén van.

A terület Új-Zéland déli részétől húzódik északra Új-Kaledónia irányába, nyugatra az Ausztráliától keletre fekvő Kenn-fenéksíkság felé.
A Townsville ausztrál kikötőből kifutott Joides Resolution nevű kutatóhajó kőzet- és üledékmintákat fog gyűjteni az óceán mélyéről, hogy a tudósok tanulmányozhassák, miként változott a térség geológiája az elmúlt több tízmillió évben.


A hajó fedélzetén elemzik a mintákat, ami segíteni fogja a kutatókat abban, hogy jobban megismerjék a térség oceanográfiai történetét, az időjárási és tektonikus szélsőségeket.
Jerry Dickens, a texasi Rice Egyetem kutatója elmondta, hogy a térség fontos terület az időjárásban végbemenő globális változások megértéséhez is.


forrás:/mti/

kapcsolódó: Nem Atlantisz, Zélandia a Föld új kontinense Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
28
  Nem idegenektől származtak a furcsa rádiójelek
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Erre a következtetésre jutottak a csillagászok, a jóval egyszerűbb magyarázat mellett döntve.
Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy az Arecibo Obszervatórium segítségével furcsa rádiójeleket észleltek, amelyek egy szomszédos rendszerből eredtek. Az idegen civilizáció jelenlétének lehetőségét ugyan már akkor is a lista alján helyezték el, most azonban tisztázódott, hogy a forrás nagy valószínűséggel a Föld körül keringő műholdak egyike, netán egy kisebb csoportja lehetett.


A Puerto Rico-i Egyetem oldalán jelent meg a frissítés, amelyben egy részletes magyarázatot mellékelnek a helyesbítéshez. Eszerint az eredetileg május közepén elfogott jelek nem a tőlünk mintegy 11 fényévre lévő Ross 128 csillagtól erednek, tehát nem a vörös törpe esetleges kitörései produkálták azokat, nem is egy, ugyanabban az irányban elhelyezkedő másik távoli objektum, hanem a Föld körül, úgynevezett geostacionárius pályán mozgó műhold, esetleg műholdak zavaró hatása. Ezt nemcsak az Arecibo, hanem a nyugat-virginiai Green Bank Telescope, illetve a Kalifornia északi részén lévő Allen Telescope Array segítségével elvégzett további megfigyelések is megerősítették.

az Arecibo Obszervatórium

A jelen pillanatban rendelkezésre álló legjobb magyarázat szerint egy vagy több ilyen műhold jeleiről van szó, amelyek nagyjából 36 ezer kilométeres távolságból erednek. Ez választ ad arra a kérdésre, hogy miért az általuk is használt frekvenciákon futottak be a rádiójelek, illetve hogy miért a Ross 128 irányából regisztrálták azokat.Az Arecibo Obszervatórium éjjel. egy világhírű rádiótávcső Puerto Rico-ban. A megfigyelőközpont 305 méteres rádiótávcsőve (az alsó részen árnyékolt) a legnagyobb egyetlen nyílású teleszkóp, amelyet valaha építettek. A teleszkóp vizuálisan nagyon megkülönböztető jellegű, és jelentősebb mozgóképek felvételénél használatos. A távcső 1999-ben elkezdte gyűjteni az adatokat a SETI @ home projekthez, és a földönkívüli intelligencia üzeneteket kereste.(forrás:Sergebrunier)

Jó eséllyel többszöri visszaverődésről, tükröződésről is szó van, ezt azonban további mérésekkel, illetve részletes elemzéssel kell majd tisztázni. A prózai magyarázat ellenére ezt a munkát érdemes elvégezni, hiszen nagy tanulság, hogy sosem tudjuk előre megmondani, pontosan milyen jelekről van szó.


Erre nagy valószínűséggel az elkövetkező hetekben, hónapokban kerül majd sor, a kapcsolatfelvételre vágyóknak azonban még jó adag türelemre van szüksége.


forrás:/sg.hu/


kapcsolódó: Megmagyarázhatatlan földönkívüli jeleket vett az obszervatórium Katt ide!
Idegen űrhajókat hajthatnak a rejtélyes kozmikus felvillanások Katt ide!
Kész a világ legnagyobb rádióteleszkópja Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
28
  Különleges molekulákat találtak az antarktiszi növényekben
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza

Fényvédő hatású molekulákat találtak az Antarktiszon élő két virágos növényben a Santiago de Chile-i Egyetem kutatói. A tudósok szerint a káros napsugárzás elleni fényvédő krémek előállításához és a növényvédelemben is hasznosítani lehetne a felfedezést.

A chilei kutatók a Déli-sark egyedüli virágos növényeit, a Colobanthus quitensis (felemásvirágú szegfű) és a Deschampsia antarctica (antarktiszi sédbúza) vizsgálata közben fedezték fel, hogy mindkét növény jól tűri a káros ultraibolya sugárzást.

A két virágos növény a jeges sarki régió mérsékeltebb hőmérsékletű területein él, a chilei kutatók szerint a klímaváltozás és a jég olvadása révén azonban egyre nő az élőhelyük. A tudósoknak a növényekben, különösen a Colobanthusban sikerült egy olyan molekulacsoportot azonosítani, amely a napfény szűrőjeként működik, és megóvja a növényt a sugárzás káros hatásától.

Gustavo Zuniga, a kutatás vezetője elmondta: az egyetem most üzleti partnereket keres, hogy a felfedezést hasznosíthassa.
Már a nem túl távoli jövőben is fel lehetne használni. Például egy olyan terménynél, amely nem tűri jól a növekvő UV-sugárzást, a genetikai információt fel lehetne használni az ellenállóbbá tételére" - fejtette ki.Colobanthus quitensis (felemásvirágú szegfű)

A tudós hozzátette, hogy az emberi bőrt az UV-sugárzástól megóvó természetes fényvédőket, krémeket szintén ki lehetne fejleszteni az újonnan felfedezett molekulák felhasználásával.


forrás:/origo.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
28
  Chupacabra fenyegeti a házi kedvenceket Kaliforniában
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza

A dél-kaliforniai Riverside egyik lakóközössége azt állítja, hogy látták a legendás chupacabrát (ejtsd: csupakabra), és a lény a házi kedvenceikre leselkedett, írja a Huffington Post.

Az egyik „szemtanú", Cary Shuker azt mesélte a Press-Enterprise riporterének, hogy elkergetett egy csupasz élőlényt a Riverside-ban lévő otthona közeléből. Úgy írta le a lényt, hogy legalább 60 centiméterrel hosszabb volt, mint a „legnagyobb prérifarkas, amit valaha látott", és a farka olyan volt, mint a patkányé.

Az élőlény visszamorgott és vicsorgott rá, állította Shuker.
„Biztos dühös volt rám" – mesélte az újságnak. „Elloptam a reggelijét. Éppen a macskámra vadászott."

A Press-Enterprise még három helybélit talált, aki szintén azt állították, hogy látták az élőlényt, és aggódnak, hogy megölheti a házi kedvenceiket, sőt akár megtámadhat valakit, aki az utcán sétál.


A szakértő szerint kutyaféle lehet a lény
A megkérdezett szakértő azonban kijelentette, hogy a lény biztos nem a mitikus chupacabra vagy „kecskeszívó", amely az állítások szerint az állatok körül ólálkodik és kiszívja a vérüket.

Loren Coleman, a maine-i Nemzetközi Kriptozoológiai Múzeum igazgatója elmondta valószínűleg nagyon rühes (ettől szinte teljesen kihullhat az állat szőre) prérifarkasról vagy valami hasonló hétköznapi állatról van szó.

Az emberek fogékonyak a rejtélyekre
„Az eddigi DNS-vizsgálatok eredményei 100 százalékban azt bizonyították, hogy az ilyen észlelt állatok a kutyafélékhez (prérifarkasok, rókák, kutyák, vörös farkasok) tartoztak, és általában rühesek voltak" – mondta Coleman.


„Az emberek hajlamosak a kutyaszerű, de szokatlanul kinéző állatokat chupacabráknak felcímkézni, mert szeretik a rejtélyeket, és manapság divatos így tenni" – tette hozzá Coleman.

foorás:/origo.hu/


kapcsolódó: El Chupacabra, a vérszí­vó Katt ide!
Chupacabrát ölt meg egy farmer? Katt ide!
Ismeretlen vérszí­vó szörnytől retteg Dél-Amerika Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
27
  Rengeteg víz lehet a Hold mélyén
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Egy új elemzés szerint sokkal több víz van a Hold felszíne alatt, mint korábban gondoltuk.
Ralph Milliken, a tanulmány vezető szerzője szerint a tudósok korábban úgy hitték, hogy az égitest csontszáraz. Napjainkra azonban sikerült bebizonyítani, hogy egészen más a helyzet: az objektum sokkal inkább Föld-szerű, már ami a vizet és az egyéb illékony anyagokat jelenti.


A korábbi vizsgálatokban az Apollo 15-tel és 17-tel hazahozott mintákat elemezték – az űrhajók 1971-ben illetve 1972-ben szállítottak asztronautákat a Holdra. 2008-ban egy kutatócsapat víznyomokra bukkant az égitestről származó obszidiánban, 2009-ben pedig a NASA LCROSS becsapódó szondája az objektum déli pólusán azonosított vízjég-törmeléket.

A Rhode Islandi Egyetem munkatársai most azt vizsgálták, mennyi víz lehet a Hold felszíne alatt. A csapat ehhez az obszidiánlerakódásokat, az ősi Hold vulkáni aktivitásának jeleit elemezte.
A Holdon már egy kevés víz is elég lehetett a nagy méretű obszidiánlerakódások létrejöttéhez. Amikor a láva igen gyorsan, például vízzel való találkozás miatt hűl le, nem kristályosodik, hanem üvegszerű szerkezetet vesz fel – így jön létre az obszidián.

Az új elemzésben nem az Apollo-küldetések mintáit, hanem az indiai Csandrajáan–1 szonda adatait használták fel.

A szakértők azt vizsgálták, hogy miként verődik vissza a fény az égitestről, ezzel következtettek arra, hogy milyen anyagok borítják a felszínt. A csapat a Holdon található vulkáni kőzetlerakódások nagy részénél ki tudta mutatni az obszidián jelenlétét, és így közvetve a vízét is. A felfedezés arra utal, hogy az égitest köpenye közel annyi vizet tartalmaz, mint a Földdé.
Milliken szerint az életet adó anyag főként hidroxid formájában lehet jelen.

Egyelőre nem tudni, hogy a helyi víz égitestek becsapódásával került-e a felszín alá, vagy eleve ott volt. Az mindenesetre biztos, hogy a kutatással kimutatott víz sokkal könnyebben kinyerhető, mint a sarkoknál található fagyott anyag. Bármi, ami segíthet a jövő holdkutatóinak annak elkerülésében, hogy sok vizet vigyenek magukkal otthonról, nagy előrelépés, az eredményeink pedig új alternatívát vetnek fel – mondta Shuai Li, a tanulmány társszerzője.

Az új felfedezés segíthet a kutatóknak a Hold kialakulásának és struktúrájának alaposabb megértésében. Az eredmények ráadásul a jövő holdmisszióinak megtervezésekor is fontosak lehetnek.


forrás:/24.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
27
  Munkába állt Dél-Koreában az LG repülőtéri robotja
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
Információs és takarítórobotok álltak munkába Dél-Korea legforgalmasabb légikikötőjében, de az LG-nek ez csak a kezdet.

Az LG januárban mutatta be repülőtéri robotját (Airport Guide Robot), mely egy az utazókat segítő intelligens asszisztens. Nem csupán egy hangfelismeréssel kiegészített mozgó információs tábláról van szó: az utas repülőjegyének gyors beszkennelése után a repülőtér központi szerverére csatlakozva közli a beszállási időpontot és a kapu elhelyezkedését, de még a célállomás időjárását is. A robot becsült távolsággal és gyaloglási idővel útirányokat javasol a repülőtéren belüli célokhoz (legyen az étterem vagy üzlet), valamint képes arra, hogy elkísérje az eltévedt vagy késésben lévő utazókat a kapujukhoz vagy más kívánt helyszínre. A gyártó az új megoldást öt hónapon át tesztelte a szöuli Incheon Nemzetközi Repülőtéren.

A termék most állt szolgálatba, eddig a bétateszt zajlott.

Angolul, kínaiul, japánul és koreaiul válaszol a felmerülő kérdésekre, a felmérések alapján ez a négy leggyakrabban alkalmazott nyelv a légikikötőben. A nemrég véget ért teszteknek köszönhetően sikerült tovább finomítani a roboton és annak rendszerein.

Az LG mást területen is az automatizált szolgáltatások fejlesztésén dolgozik, takarítórobotokat (Airport Cleaning Robot) is bevet. Ezek a már jól ismert robotporszívók nagyobb testvérei autonóm navigációs rendszerrel és akadály-kikerülő képességekkel, így közterületen is bevethetők. Felderítik a leggyakoribb takarítást igénylő helyeket, elhelyezkedésüket adatbázisban tárolják el és kiszámolják a hozzájuk vezető legrövidebb utat.

Az LG üzleti növekedésének jövőbeli motorjává fejlesztené fel kereskedelmi robot üzletágát. Jelenleg a vállalat robotüzletága két szektorból áll, az otthoni és a kereskedelmi részlegből. Az otthoni eszközök közé tartozik a HOM-BOT robotporszívó és az új Hub Robot, míg a kereskedelmi üzletág az olyan, különleges tervezésű robotokból áll, amelyek a reptereken, szállodákban, bankokban és más, közösségi használatú terekben nyújtanak szolgáltatásokat.


forrás:/sg.hu/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. júl.
27
  Riasztóan sok a kövér a fejlett országokban
Kategória: Életmód - Közzétette: Róza

Riasztóan elterjedt az elhízás az iparilag fejlett országokban, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Izlandon és Görögországban a felnőtt férfiak több mint 90 százaléka túlsúlyos - hívták fel a figyelmet kutatók a Frontiers in Public Health folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Az angol nyelvű országokban a legsúlyosabb a helyzet az Egyesült Államokban: a férfiak 91,4, a nők 81,9 százaléka túlsúlyos. Új-Zélandon 91,4 és 80, Izlandon 93,6 és 80,9, Görögországban pedig 91,4 és 71,1 százalék az arány. A túlsúlyosság fogalmába beletartozik a testzsír kóros jelenléte, amely károsítja az egészséget, és még normál súlyú, nem elhízott embereknél is fennállhat. A túlzott testzsír, különösen a hasi zsír jelenléte krónikus betegségek megnövekedett kockázatával jár, növeli az elhalálozás kockázatát, csökkenti az életminőséget.

Philip Maffetone, Ivan Rivera-Dominguez és Paul B. Laursen egy idén megjelent korábbi tanulmányukban kimutatták, hogy a világ lakosságának legalább 76 százaléka lehet túlsúlyos. Új kutatásukban a 30 legfejlettebb ipari országra összpontosítottak.

Eredményeik szerint Ausztráliában a férfiak 88, a nők 76 százaléka, a brit férfiak 86,6, a nők 77,2 százaléka túlsúlyos. Az ír férfiaknál 86,4, a nőknél 70,9 százalék az arány. Cipruson 87,8 és 72,1 százalék. A közép-európai országok közül Csehországot vonták be a kutatásba, itt a férfiak 85,5 és a nők 70 százaléka lehet túlsúlyos.

A hasi elhízás előfordulásának megnövekedését és a testzsír kóros előfordulását megfigyelték mind a felnőtt lakosságban, mind a gyermekek körében. A kutatás szerint a gyerekek 50 százaléka lehet túlsúlyos. A hasi elhízás, a túlzott testzsír közvetlen kapcsolatban van az inzulinrezisztenciával, a szénhidrát-anyagcsere eltéréssel.

A kövérség összefügg a magas vérnyomással, a kóros vérzsírösszetétellel, a szívkoszorú betegséggel, stroke-kal, a rákkal, a kettes típusú cukorbetegséggel, az epehólyag-megbetegedéssel, a porckopással, a köszvénnyel, a tüdőbetegségekkel, az alvási apnoéval és más betegségekkel - hívták fel a figyelmet a kutatók. Sok fizikailag aktív ember, köztük hivatásos sportolók és az amerikai hadsereg tagjai is beleeshetnek a kövér kategóriába. A kutatók szerint a hagyományos mérések, a testsúly vagy a testtömeg mérése nem hatékony eszköz a túlsúlyosság megállapítására. Helyette a kutatók a derékméret és a magasság összehasonlítását javasolják: a derékméretnek kevesebbnek kell lennie a testmagasság felénél - olvasható az Eurekalert tudományos hírportálon.


forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák