+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
08
  A kutyák tükrözik gazdájuk stresszes állapotát
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
A kutyák is megérzik azt, ha gazdájuk stresszes időszakot él át: svéd kutatók kimutatták, hogy a kutya stressz-szintje összefügg gazdája stresszes állapotával.
A kutyák megérzik, ha gazdájuk stresszes időszakot él át.A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Linköpingi Egyetem etológusai úgy vélik, hogy a kutya tükrözi gazdája stressz-szintjét, semmint fordítva.
A kutatók azt vizsgálták, hogy miként hatnak a kutya stressz-szintjére életmódi tényezők
és azok az emberek, akikkel együtt él (A kép illusztráció Foto: nordi)

Korábbi kutatás már kimutatta, hogy adott fajok egyedei tükrözhetik egymás érzelmi állapotát. Például kapcsolat van a gyermekek és az anyák hosszú távú stresszes állapota között.
A linköpingi kutatók tanulmányukban 25 border collie-t és 33 shetlandi pásztorkutyát vizsgáltak, valamennyinek nő volt a gazdája. A kortizol stressz hormon koncentrációját mérték meg a kutyák szőrzetében és a gazdik hajában hónapokon át.

"Azt találtuk, hogy hosszú távon a kortizol szintje a kutyában és tulajdonosában összhangban volt oly módon, hogy a magas kortizolszintű gazdáknak magas kortizolszintű kutyái voltak, az alacsony kortizolszintű tulajdonosoknak alacsony kortizolszintű kutyája volt" - idézte Ann-Sofie Sundman etológust, a tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A gazdáktól és a kutyáktól kétszer kaptak hajmintát több hónapos eltéréssel. Mivel a fizikai aktivitás növeli a kortizolszintet, a kutatók összeakarták hasonlítani a kutyákat olyan kutyákkal, amelyek részt vettek agility vagy engedelmességi versenyekben. A kutyák fizikai aktivitásának szintjét egy héten át mérték egy nyakörv segítségével.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a rövid távú kortizol a nyálban azonos módon növekedik mind kutyában, mind gazdában, ha együtt versenyeznek. Az új tanulmány ezzel szemben azt mutatta ki, hogy a kutyák fizikai aktivitása nem hat a hosszú távú kortizolszintre szőrükben. Azt is kimutatták, hogy a versenyző kutyák stressz-szintje jóval erősebben áll kapcsolatban a gazdák stressz-szintjével.

A kutyatulajdonosoknak ki kellett tölteniük két kérdőívet is saját és kutyájuk személyiségéről. A kutatók azt vizsgálták, hogy a stressz-szint összefügg-e az egyéni sajátosságokkal.

"Meglepetésünkre azt találtunk, hogy a kutya személyisége nincs nagy hatással a hosszú távú stresszre. A gazda személyisége azonban erős hatással van. Ez azt jelzi, hogy a kutya tükrözi gazdája stresszét" - mondta Lina Roth, a tanulmány társszerzője.

Az etológusok szerint további kutatásokra van szükség, hogy következtetéseket vonjanak le a kapcsolat okáról. Újabb kutyafajtákat akarnak bevonni a kutatásba. Mind a border collie, mind a shetlandi pásztorkutya terelő kutya, amelyet arra tenyésztettek ki, hogy jól együttműködjön az emberrel és pontosan és gyorsan válaszoljon a jelzésekre. A szakemberek meg akarják tudni, hogy hasonló összhang létezik-e például ember és vadászkutya között, amelyet függetlenségre neveltek. Azt is kutatni akarják, hogy a gazdák neme szerepet játszik-e.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
08
  Úzvölgyi katonatemető – a román külügyminisztérium szerint a magyarok szították a feszültséget
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Elutasította a bukaresti külügyminisztérium pénteken az úzvölgyi katonatemetőben történtekkel kapcsolatos, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára által megfogalmazott vádakat és azok hangnemét.
A bukaresti külügy az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában úgy értékelte: a magyar tisztségviselők szították a feszültséget, miközben a román fél folyamatosan nyugalomra intett és mindkét közösség által elfogadható, kiegyensúlyozott megoldást szorgalmazott.
Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál - Kép: MTI/Veres Nándor

A román külügyminisztérium felidézte: korábban is azt kérte a magyar féltől, hogy tartózkodjon a provokációktól és ne szítson feszültséget, amit szerinte az úzvölgyi helyzet eltorzított bemutatása, a magyar tisztségviselők nyilvános megszólalásai és közösségi oldalakon megfogalmazott gyújtó hangú bejegyzései tápláltak. A román fél szerint feszültséget szított az a látogatás is, amelyet „egy magas rangú magyar tisztségviselő” tett a román fél hivatalos meghívása nélkül az úzvölgyi sírkertben. Korábban az ellenzéki Népi Mozgalom Pártja a „súlyos konfliktusba” történt magyar beavatkozásaként értelmezte és elítélte azt, hogy Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese az incidens előtti napon az úzvölgyi katonatemetőben koszorúzott. Képünkön egy „átlagos, nyugodt légkörben zajló” megemlékezés.

Bukarest a katonai temető „nemzetközi” jellegét hangsúlyozta, ahol minden államnak joga van ott elhantolt hőseire emlékezni. A kommüniké idézte a közrendet csütörtökön biztosító karhatalmi erők jelentését, miszerint a résztvevők sem egymással, sem a rendfenntartókkal szemben nem folyamodtak erőszakhoz. Románia – a KKM által péntekre berendelt ám a párbeszédet megtagadó – budapesti nagykövete a bukaresti külügyminisztérium közlése szerint nem utasította el, hogy bemenjen a KKM-be, hanem egy másik, hétfői időpontot javasolt. A román külügy másfelől maga is tiltakozó jegyzéket juttatott el a magyar félhez, amelyben – a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, illetve a Mi Hazánk Mozgalmat nevesítve – azt állítja, hogy „magyar szélsőséges, idegengyűlölő és antiszemita” csoportok engedély nélküli tüntetésén „ismét meggyalázták” a román állami jelképeket Románia budapesti nagykövetségénél és azt követeli, hogy Magyarország vonja felelősségre azokat a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőröket, akik nem léptek közbe ennek megakadályozására.


A videó inditásához Katt ide!

A napjainkra már elnéptelenedett hegyvidéki Úzvölgyében az első világháború után létesítettek katonai temetőt az 1916-ban ott elhunyt honvédeknek. A legközelebbi román többségű település, a moldvai Dormánfalva önkormányzata idén önkényesen – a szakhatóságok engedélye és a haditemetőt Úzvölgye községközpontjaként gondozó Csíkszentmárton község engedélye nélkül – betonkeresztekből álló román parcellát alakított ki az állítólagosan ott fekvő román katonák emlékére. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe. A magyar kormány tiltakozó jegyzéket juttatott el a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben csütörtökön történtek miatt.

forrás:/kronika.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
06
  A Dragon CRS-17 visszatért
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A SpaceX teherűrhajója a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) járt, küldetését befejezve közel 2 tonnányi rakománnyal landolt a Csendes-óceánban.
A Dragon CRS-17 jelű útja május 4-én kezdődött Floridában, a teherűrhajó két nappal később dokkolt az ISS-nél. A küldetés június 3-án, magyar idő szerint 23:48-kor végződött Kalifornia partjaitól nem messze, amikor a visszatérő kapszula az óceán vizébe ereszkedett. A teherűrhajó előzőleg 18:01-kor hagyta el az űrállomást, benne a Földre szállítandó kísérleti mintákkal, berendezésekkel.
A Dragon CRS-17 a Canadarm-2 robotkar végén, az önállósodás pillanataiban. (Kép: NASA / David Saint-Jacques)

A Dragon CRS-17 a felfelé vezető úton 338 kg-nyi, az űrhajósoknak szánt ellátmányt, 357 kg tömegben az ISS amerikai szegmensére szánt alkatrészt, 75 kg számítástechnikai berendezést, 10 kg űrsétákhoz használatos eszközt, és további 11 kg-os csomagot vitt magával az orosz Roszkoszmosz megbízásából. Mindez a hermetizált kabinban utazott, szolgálati és kísérleti célú berendezésekkel együtt. A külső rakodótérben a később az űrállomás külsejére áthelyezett műszerek utaztak, például a légköri szén-dioxid mérésére szolgáló OCO-3 berendezés, valamint az amerikai hadsereg STP-H6 kísérleti műszercsomagja. A teljes rakomány 2482 kg-ot tett ki.

A négy hetes küldetés befejezése előtt a Dragont az űrhajósok feltöltötték a visszaszállításra kijelölt dolgokkal. Az űrállomáson elvégzett kísérletek közül, amelyeknek a mintáit most visszahozták, érdemes megemlíteni például a fehérjekristályok növesztését súlytalanságban, amitől a rákos betegek kezelésében és a sugárvédelemben várnak eredményeket. Ugyancsak kísérleteztek speciális, erős, élelmiszer-kiegészítő termékekhez is felhasználható antioxidánst termelő algákkal.

forrás:/urvilág.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
06
  Az égben érdemes szélenergiát termelni!
Arról már volt szó, hogy a szélerőművek nem jelentenek komoly fenyegetést a madarakra nézve, legalábbis messze nem akkorát, mint az ablaküveg, vagy éppen a macskák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének hátrányai a mostani technológiának, amiket ki kell küszöbölni. Például lebegtetéssel.

A nap és a szélerőművek is, bár tiszta energiát termelnek, önmagukban még nem jelentenek megfelelő megoldást az emberiség energiaigényének kiszolgálására. Azon egyszerű oknál fogva, hogy nem áll rendelkezésre állandóan sütő Nap, vagy folyton fújó szél. Érthetőbben: az energiaellátás nem folyamatos, és a szabályozása sem olyan egyszerű, mint a szén, vagy az atom esetében.Ahhoz, hogy ezt át lehessen hidalni két irányba is lehet lépkedni. Az egyik értelem szerűen egy olyan rendszer kiépítése, mely kellő mennyiségben képes tárolni az energiát. Ennek nehézsége abban rejlik, hogy igazán jó energiatároló anyagot egyelőre nem találtunk, és az építés és működtetés is bonyolult, drága, körülményes.

A másik lehetséges irány, hogy maguk az erőművek lesznek képesek tárolni az energiát, vagy rájövünk arra, hogyan süthet állandóan a nap.

Az állandó napsütés az űrből érhető el, erre is vannak már kezdeményezések, de valamivel egyszerűbben kivitelezhetőnek tűnik az, ha a Földön maradunk. Ebben az esetben a szél lehet a megoldás, mivel az a föld közelében egészen másképpen viselkedik, mint néhány 100 méteres magasságban.

Nem új keletű az ötlet, hogy papírsárkányokhoz hasonlóan lebegő szélturbinákkal lehessen elektromosságot termelni, de most már úgy tűnik, hogy az EU is lát bennük fantáziát. Ez nem is csoda, hiszen a magasabb régiókban fújó szelek nem csak gyorsabbak, hanem lényegesen tartósabbak is, vagyis ezzel megoldható lenne a rendelkezésre állás problémája. A földön sem foglalnak akkora helyet, hiszen “csak” a tartózsinórokkal kell számolni, és így a madarakra sem jelentenek különösebb veszélyt, hiszen a zsinórok nem mozognak folyamatosan. A lebegő szélturbinák komoly előrelépést jelenthetnek az alternatív energiatermelésben éppen úgy, ahogyan a tengeri szélfarmok is, ahol a szél szintén sokkal tartósabban van jelen.

forrás:/koponyeg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
03
  Magyar együttműködés a Mars holdjait vizsgáló japán űrszonda kutatóival
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Szerző: MCSE-Hírportál

Terv szerint a 2020-as évek elején startol a Martian Moons eXploration (MMX) űrszonda, mely a Földet elhagyva, körülbelül 1 évnyi utazás után éri majd el Mars körüli pályáját. Ezután a Phobost célozza majd, melyre legalább egyszer megkísérel leszállni, regolit mintát gyűjteni. A küldetés célja minimum 10 g mintát összegyűjteni és hazajuttatni a Földre. A misszió következő lépésében a Phobost elhagyva többször megközelíti majd a Mars másik, kisebb holdját, a Deimost, mielőtt visszaküldi a mintákat tartalmazó kapszulát a Földre. Utóbbi érkezését 2029 júliusára várjuk.

A küldetés során a Japán Űrügynökség együttműködik a NASA, ESA és CNES kutatóival is, akik a projektben való részvétel mellett tudományos berendezéseket is küldenek az MMX űrszonda „hátán” utazva. „Az MMX misszió remélhetőleg közelebb visz minket a Marsi holdak eredetének megértéséhez.” – mondta Masaki Fujimoto, a JAXA naprendszert kutató osztályának vezetője. „Elképzelhető, hogy egy korai marsi nagy becsapódás eredményeképpen alakultak ki, de befogott aszteroidák is lehetnek, ahhoz hasonlatosak, melyek mind a Földre, mind a Marsra vizet hozhattak.”
A Phobos általános jellemzőit, mint a méreteit, tömegét és keringési paramétereit már részletesen tanulmányozták korábban, más fontos tulajdonságait azonban numerikus modellekkel lehet megbecsülni.

Ezek alapján a felszínformák dőlésszöge várhatóan többnyire 40° alatti és bőven található kisebb, mint 10°-os dőlésszögű terület is, vagyis a leszállást főképp a felszín durvasága nehezítheti. Spektrummérések szerint a Phobos felszíne többnyire jelentősebb felszínformákat nélkülöző és roppant sötét, de a felépítő elemeket tekintve még bizonytalanok a kutatások.
Még ha a felszíntakaró pontos kémiai összetételét és méreteloszlását tudjuk is, számos mechanikai tulajdonságát nehéz megbecsülni – többek között az ilyen jellemzők becslését elősegítendő készítenek a felszíntakaró tulajdonságait jól visszaadó regolit szimulánsokat. Ilyen anyag a Tokiói Egyetemen fejlesztett UTPS-TB (Univ Tokyo Phobos Simulant, Tagish lake Based) szimuláns, melynek előállításához magnéziumban gazdag filloszilikátokat, magnéziumban gazdag olivint, magnetitet, vas-kálcium-magnézium karbonátokat és vas-nikkel szulfidot porítottak nagyon apró szemcsékre, majd keverték össze szenes nanorészecskékkel és polimer szerves anyagokkal.

Roppant fontos anyagi jellemző az ún. hőtehetetlenség, mely mennyiség az anyag hőmérsékleti változásokkal szembeni ellenállását jellemzi. Ezzel leírható az anyag hőtárolási és hővezetési képessége, mely a bolygókutatásban például a nap közben a felszín alatt eltárolt, valamint az éjszaka folyamán visszasugárzott hő mennyiségének kutatásában hasznos. Jelenlegi tudásunk szerint a hőtehetetlenség változik a szemcsemérettel, a besugárzás szöggel, illetve az alapkőzet felső pár centiméterben való jelenlétével is. Segítségével megbecsülhető a regolit átlagos szemcsemérete, de a Ryugu aszteroidánál tapasztalt eltérés a becsült és a valós méretek között is ismét rávilágított, hogy maradtak még megválaszolandó kérdések.


A kísérlet során használt berendezés. A UTPS-TB szimuláns vizsgálata közben olyan mintatartókkal dolgoztak, melyben csak 1 nikróm szál futott. A mintatartót a vákuumkamrába helyezve közel vákuumban végezték a kísérleteket az ábrán láthatóakhoz hasonlóan. (Sakatani et al. 2018, Thermal conductivity of lunar regolith simulant JSC-1A under vacuum, Icarus)

Az UTPS-TB szimulánst kifejlesztő és kutató csoportjának vezetőjével, Hideaki Miyamoto professzorral (University of Tokyo, Department of Systems Innovation) és a JAXA/ISAS munkatársával, Naoya Sakatani professzorral együttműködve vizsgálta az UTPS-TB hőtehetetlenségét Pál Bernadett, az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos segédmunkatársa, az ELTE TTK Fizika Doktori Iskola doktorandusza. Közel 1 hónapos tartózkodása alatt Japánban két különböző szemcseméret-tartományt vizsgált a JAXA/ISAS sagamihara-i kutatóközpontjában.

A laboratóriumban a gondosan előkészített mintákat termosztatikus kamrába helyezett vákuumkamrában, különböző hőmérsékleteken vizsgálták. Ennek során a mintatartókban futó nikróm szálra egyenáramot vezetve fűtötték a közel vákuumban levő szemcséket, és azt figyelték, mennyi idő alatt áll be az egyenletes melegedés fázisa. A melegedési görbéket megillesztve kiszámítható a vizsgált minta hővezető képessége, majd más jellemzőit meghatározva (pl. porozitás, fajlagos hőkapacitás) kiszámítható a hőtehetetlenség. Az eredmények szerint a Phobos távérzékelések alapján becsült hőtehetetlenségénél kisebb értéket kaptak mindkét szemcseméret-tartomány esetében, melyet okozhatott a sűrűségbeli, vagy szemcseméretbeli eltérés, de más, egyelőre még ismeretlen tulajdonságok hatása is.

„Nagyon sok mindent nem értünk még a hőtehetetlenséggel kapcsolatban.” – mondta Miyamoto professzor. „A kísérlet és eredményei roppant izgalmasak, korábban még nem végeztünk hasonló méréseket a UTPS-TB anyaggal. A hőtehetetlenség és például a szemcseméretre gyakorolt hatásának jobb megértése érdekében is érdemes folytatni a vizsgálatokat.” Az MMX Phobosra való leszállásának tervezése szempontjából is különösen fontos kutatás Pál Bernadett hazatérése után Sakatani professzor és kutatótársainak felügyelete alatt folyik tovább.

Források: MMX Martian Moons eXploration, NASA,LPSC
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
03
  Visszatérés Csernobilba (szinkronos dokumentumfilm)
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
1986. április 26-án a csernobili atomerőmű 4-es reaktora meghibásodása a történelem legvégzetesebb nukleáris balesetéhez vezetett. A környékről mintegy 116 ezer embert kellett evakuálni, a mentési- és utómunkálatokban összesen 300 ezer ember vett részt.A film inditásához: Katt ide!

A TVN stábja visszatér a tiltott zónába, hogy megörökítse a reaktor fölé épített új szarkofág összeállítását, amely a tervek szerint alkalmas lesz arra, hogy a következő száz évben elnyelje a halálos sugárzást. A film exkluzív felvételeket közöl a veszélyzónáról, megszólaltatja a katasztrófa szemtanúit, valamint azokat a tudósokat és tervezőket, akik részt vesznek az új szarkofág építésében.

forrás:/felfedes.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
03
  Letakartatta a magyar feliratot Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján a kormányőrség
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Romániában vagyunk – üzente a SPP. A Vatikánt is felülírta a román kormányőrség (SPP) Ferenc pápa romániai látogatásán. A pápa biztonságáért felelős állami szerv nehezményezte ugyanis, hogy magyar felirat is szerepel Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján, így letakartatta azt – írta a Krónika.

A lap a szervezőktől értesült, hogy a román állami hatóságok nyelvi-etnikai szempontból cenzúrázták a szentatya miseruháját, Sabău-Trifu Cristina szatmárnémeti egyházművész munkáját. Ezen a romániai pápalátogatás mottója: Járjunk együtt!, illetve a pápalátogatás időpontja szerepelt magyarul, ez verte ki a biztosítékot a SPP-seknél.Akik Urbán Eriken, a csíksomlyói kegytemplom igazgatóján kérték számon a magyar feliratot, megkérdezve: nem tudja, hogy ez Románia? A SPP-sek elrendelték a felirat letakarását – a logó alsó részére újabb sáv szövetdarabot varrtak –
és ennek szükségességéről a Vatikánt is meggyőzték.

A csíksomlyói szervezők szerint a biztonsági szervek más módon is akadályozták a pápalátogatás menetét: „megtizedelték” a biztonsági szempontból kiemelt sárga szektorba beengedett önkénteseket, sőt, a liturgikusokat is nehezen engedték közel a Hármashalom-oltárhoz.

A résztvevőkre vonatkozó biztonsági előírásokat már kevésbé vették komolyan, így a biztonsági zónába nem regisztrált hívek is bekerülhettek. További részletekhez Katt ide!

forrás:/:foter.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
01
  Jamal-601
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Proton rakétával állt sikeresen pályára a Gazprom Space Systems új távközlési holdja Bajkonurból.
Az orosz Proton hordozórakétának ebben az évben ez volt az első indítása. Az orosz megrendelésre Franciaországban épült Jamal-601 távközlési hold május 30-án, magyar idő szerint 19:42-kor emelkedett a magasba Bajkonurból.


Mintegy 9 órával később, amikor a Briz-M rakéta-végfokozat befejezte a kijelölt pályára való állításhoz szükséges manőverei sorozatát, az indítást sikeresnek nyilvánították. A Jamal-601 geostacionárius pályára kerül, üzemeltetője a Gazprom olaj- és gázipari óriásvállalat műholdas távközlési leányvállalata, a Gazprom Space Systems. Üzleti, kormányzati szervezetek és a lakosság részére is kínálnak szolgáltatásokat.Az indítás a kazahsztáni űrbázisról. (Kép: Roszkoszmosz)

A Jamal-601 a Thales Alenia Space Spacebus-4000C4 jelű platformjára épült. Starttömege üzemanyaggal együtt 5,4 tonna, tervezett működési élettartama 15 év. Fedélzetén C- és Ka-sávú transzponderek működnek majd. A 2003-ban indított Jamal-202 műhold feladatait veszi át, lefedettségi területébe Oroszország mellett Kelet-Európa, Közép-Ázsia, a Közel-Kelet, és részben még Délkelet-Ázsia is beletartozik. Ha a most kialakított elnyúlt átmeneti pályáját a hajtóművei segítségével megemelik az egyenlítői sík közelében, 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius pályáig, ott a 49° keleti hosszúságnak megfelelő pozíciót fogja elfoglalni.

A csütörtöki start volt a Proton hordozórakéták különböző variánsainak 419. indítása, 1965-től számolva. Valószínűleg a következőre sem kell már sokat várni, ugyanis június 21-ére tervezik az orosz vezetéssel, jelentős német közreműködéssel készült Szpektr-RG röntgencsillagászati szonda felbocsátását. Az űrcsillagászati eszköz a Nap–Föld rendszer külső, L2 Lagrange-pontja környékén, mintegy másfél millió km távolságban dolgozik majd.

forrás;/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
01
  Onward: itt az új, eredeti Pixar-film első előzetese
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
A Pixar legutóbbi 4 premierje közül 3 folytatás volt, mindössze a Coco számított eredeti filmnek, és a júniusi Toy Story 4 is ikszedik rész. Viszont a 2020. március hatodikán mozikba kerülő Onward végre egy új produkció lesz, mely persze siker esetén lehet, hogy ugyancsak franchise-szá fog változni. Íme a film első előzetese.Jövő tavasszal kerül mozikba az Onward (A videó inditásához Katt ide! )

A két testvérről szóló animációs fantasy főszereplőinek a szinkronhangjai a következők: Chris Pratt, Tom Holland, Julia Louis-Dreyfus és Octavia Spencer. A filmet az a Dan Sanclon rendezte, akinek a nevéhez a Szörny Egyetem fűződik, és a filmnek az az érdekessége, hogy azt az ő saját kapcsolata ihlette testvérével.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
01
  1000 lóerős a plug-in hibrid Ferrari
szerző: Lővei Gergely

A legerősebb V8-as benzinmotor és három villanymotor hajtja a Ferrari első, hálózatról tölthető hibrid autóját.Ahogy az aktuális Formula-1-es versenyautó is a versenyistálló 90 éves évfordulójára emlékezik a névadással, úgy a Ferrari történetének első, hálózatról tölthető hibrid hajtással szerelt autója is ezt teszi, épp csak egy Stradale, azaz utcai jelzőt is csatoltak az SF90-hez. Az olaszok eddigi történetének legerősebb autója a far-középmotoros V8-as alapra épül, és négy motorból összesen 1000 lóerőt tud a vezető rendelkezésére bocsájtani – amíg az akkumulátor bírja szusszal.Továbbfejlesztették a V8-as biturbót, a furat növelésével 3,9 literről 4,0 literre bővítették a lökettérfogatot, keskenyebbek a hengerfejek, a benzinbefecskendezés 350 bar-os nyomáson dolgozik, nagyobb átmérőjűek a szívószelepek. A turbófeltöltőket mélyebbre helyezték a hengersorok közötti völgyben, és elektromos lefújószelepet kaptak. Az eredmény 780 lóerő (7500/perc) és 800 Nm (6000/perc), ami az eddigi legerősebb utcai V8-asa a márkának.

Emellett egy villanymotor hajt még be a nyolcfokozatú, duplakuplungos váltóba, és egy-egy villanymotor hajtja az első kerekeket, nem részletezik az elektromos részt, csak annyit közölnek, hogy ezek összteljesítménye 220 lóerő. A 7,9 kWh kapacitású akkumulátor 25 km-es elektromos hatótávot biztosít, ilyenkor csak az első kerekek hajtanak, az elérhető csúcssebesség 135 km/óra. A továbbfejlesztett váltóban egyébként nincs hátrameneti fokozat, ennek is köszönhető, hogy a hétfokozatúhoz képest 10 kg-mal sikerült csökkenteni a tömegét.Négy üzemmód közül lehet választani a kormányon elhelyezett, immár eManettino-nak hívott kapcsolóval, az eDrive az elektromos mód, a Hybrid az alapállapot, Performance módban mindig jár a benzinmotor, hogy töltse az akkumulátort, Qualify azaz időmérő módban pedig addig adja a 220 lóerős elektromos rásegítést a rendszer, amíg le nem merül az akkumulátor. A hibrid rendszer egyébként 270 kg-ot jelent az 1570 kg-os saját tömegből, amelyet újfajta gyártástechnológia segítségével sikerült elérni, új alumíniumötvözeteket használnak a térvázban, ahol üreges öntvények és karbon merevítők is szerephez jutnak.

A 0-100 km/óra gyorsulást 2,5 másodperc alatt tudja le a Ferrari SF90 Stradale, a 0-200 km/óra 6,7 másodpercig tart, a csúcssebesség 340 km/óra, a fékút 100 km/órás sebességről mindössze 29,5 méter. Utóbbival kapcsolatban ki kell emelni a brake-by-wire rendszert, azaz csak elektromos kapcsolat van a fékpedál és az elektromos és hidraulikus fékrendszer között, az újonnan kifejlesztett eSSC nevű központi elektronika ezt is vezérli a benzin-elektromos hibrid hajtás, az aktív felfüggesztés és a virtuális összkerékhajtás mellett.

Újonnan szabadalmaztatott aktív aerodinamikai elemekkel látták el a karosszériát, a felnik speciális formája segíti a levegő elvezetését a kerékjáratokból és így a leszorító-erő növelését. A formát Flavio Manzoni vezetésével készítették el a Ferrari saját formatervező stúdiójában, keskeny A oszlopok, az F8 Tributo-hoz képest 20 mm-rel lejjebb engedett utastér jellemzik az autót. Világújdonság a hajlított kijelző, amelyet először alkalmaznak sorozatgyártású autóban, a vezetőt ezen kívül fel-a-fejjel kijelző tájékoztatja a legfontosabb adatokról.A Ferrari SF90 Stradale az olaszok első olyan autója, amelynek felár ellenében sportváltozata is van, az Assetto Fiorano változatnál a feláras tömegcsökkentő megoldások (-30 kg) is ott vannak a fedélzeten (kabron padlóburkolat és ajtók, titánium rugók és kipufogórendszer). A karbon hátsó spoiler 390 kg leszorító-erőt generál 250 km/órás tempónál, a GT versenyautóból származó Multimac lengéscsillapítókat kapja ez a kivitel Michelin Pilot Sport Cup 2-es abroncsokkal – utóbbiak lágyabb keverékűek a széria abroncsoknál és kevesebb a bevágás a futófelületükön.

forrás:/ automotor.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák
---
.
---