+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
13
  Új törpebolygót fedeztek fel a Naprendszerben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Immár hat törpebolygóval büszkélkedhet a Naprendszer. A most felfedezett égitest átmérője 530 kilométer, és 1100 év alatt kerüli meg a Napot.

Egyelőre még 2014 UZ224-nek hívják, de idővel lehet, hogy hangzatosabb nevet is kap a Naprendszer legújabb tagja.
A törpebolygó a Plútó pályáján túl, a Kuiper-övben kering, pályája legtávolabbi pontján 7,3 milliárd kilométerre a Naptól.

Átmérője 530 kilométer, ezzel a Plútó 1200 kilométeres legnagyobb holdjánál, a Charonnál is jóval kisebb.
Míg a Plútó 248, addig a 2014 UZ224 mintegy 1100 év alatt kerüli meg a Napot.

David Gerdes, a Michigani Egyetem csillagász professzora elmondta: a törpebolygót a Sötét Energia Kamera (Dark Energy Camera, DECam) segítségével fedezték fel.

Törpebolygó fantáziaképe. Forrás: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC)

A DECam a Földtől távolodó galaxisokat és szupernóvákat fényképezi, de a felvételeken közelebbi objektumok is feltűnnek.Az eszköz fő küldetése a táguló univerzum feltérképezése, mely folyamatot a legújabb elméletek szerint a sötét energia hajtja.
A projektet vezető Gerdes professzor egyetemistáknak adta ki a feladatot: találjanak ismeretlen égitesteket a Naprendszerben a DECam észlelései alapján.

A fiatalok egy elemző szoftver segítségével azonosították a 2014 UZ224-et még 2014-ben, de két évbe telt, mire sikerült igazolniuk a felfedezést.
Eddig a Naprendszer legkisebb törpebolygója a Ceres volt, 950 kilométeres átmérővel.
Hogy az új égitest végül hivatalosan is megkapja-e ezt a címet, az a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) döntésén múlik.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
13
  Azok a megbizhatatlan földlakók (1.rész)
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Wong Hu Li

Az írás részlet a szerző az Emborgia és az idegenek című , most készülő sci-fi regényéből. Ígérete szerint több részletet is a rendelkezésükre bocsát , így tehát mi vagyunk az elsők akik bepillanthatunk az író műhelytitkaiba és elsőkként olvashatunk Emborgia varázslatos és izgalmas világáról (nordi)

Egy sötét terembe léptünk. Ösztönösen megszorítottam Renegad kezét. A többiek az előtérben maradtak. Pár néma éjsötét másodperc után , kivilágosodtak a falak , és kis kockákban , megelevenedtek az arcok. Oh igen várható volt , hogy a gyűlés , ilyen lesz . Hiszen egy helyen nem lehet annyiféle életfeltételt biztosítani. Most örültem a vámpírkalóz korábbi körbevezetésének . Legalább néhány arc ismerős volt. Feszültségem nőltön nőt és az interface miatt még csak eltitkolni sem bírtam . Kvvrk vezette a konferenciát .

- Kérem legyünk tekintettel erre a csöppnyi lényre. Mindenki kontrolálja a közléseit , és ha lehet egyenként , hiszen ő még most szokja csak ezt a fajta kommunikációt .- kérte KVVRK
- Hadd beszéljek én a nevében , hogy minél kevesebb tehernek tegyük ki törékeny elméjét. javaslom akkor vonjuk bele Tikkát , amikor feltétlenül szükséges.- mondta SHig
- Engedélyezem ! Akkor kezdjük-mondta Kvvrk –Tiéd a szó Shig !

- A föld bolygó első , és legöregebb mesterséges intelligenciája vagyok . nekem még volt emberi múltam. Éltem abban a korban amibe Tikkát és csapatát vissza szándékozunk küldeni. A mesterséges intelligenciát a földön , tulajdonképpen én hoztam létre , velem kezdődött. Végig kísértem a folyamatot ahogy az emberi faj biológiailag 2 részre szakadt. Ez nagyon sokáig nem okozott problémát. Ám most megsérült egy vegyi anyag tároló ami a 21.sz ből maradt mélyen a föld alatt. Egy földmozgás kiszabadította. Ez okozta a jelenlegi katasztrófát. Azt hiszem most a régi Ártonok általi beavatkozás most nem fontos . Tikka képlete lehetőséget add a múlt megváltoztatására. A bolygó megmentésére. Feltárhatja hol van pontosan és semlegesíthetem időben . A másik ok az , hogy a láthatatlan idegen ami a közösségnek problémát okoz a 21 sz ben kapcsolatba került Tikkával . Ezt a kapcsolatot kihasználva , talán a közösség is megtudja a lények célját , támadásaik okát , és utat nyithat a tárgyalásoknak. Tudom egy bolygó elvesztése , nem jelent semmit a közösségnek . Ám ez a bolygó lehet a kulcs a probléma megoldására. Tikkának már több útja volt. Emlékezete sérült és törölni is kellett. Ő nem emlékszik erre a lényre , de átnézve az adatbázist , biztos nyomokat találtam. Ezeket az adatokat az önök rendelkezésére bocsájtottam. Azzal , hogy korábban már a közösség engedélye és tudta nélkül , vissza küldtem , nem vétettem a karantén ellen.

Shig ezúttal Einstein személyiségét felvéve adott nyomatékot mondanivalójának (nordi)

Igaz a közösség nélkül ezek az utak kockázatosabbak voltak. Sajnálatos módon sikertelenek is .
Most ezért kérem , hogy egy általa kiválasztott csapattal küldjük vissza a közösség támogatásával. A tudat alatti törölhetetlen emlékeivel , most optimálisabb döntéseket tud hozni. Szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre , hogy a kongresszus holdra vezető útjukon , a láthatatlanok csapdájába kerültek és kiszabadultak. Ők az elsők akik túlélték ezt a kalandot. Ez a tény megerősíti a kapcsolatot. Bizonyítja azt a lehetőséget , hogy talán megismerhetjük azokat a lényeket és tárgyalhatunk velük.

- Mi van ha elárul minket? Ember! Megbízhatatlan. Az emberek egymást is elárulják , és el akarják pusztítani. Lehet szövetkezet velük és ez az egész színjáték. Az adatok szerint genetikai kapcsolatban is áll velük. – vetette közbe egy rovarszerű lény. Miközben csápjai idegesen lengedeztek.
- Valóban! Az emberek korlátozottan képesek az együttműködésre! Bár ezért tartom kizártnak azt , hogy azzal a lénnyel , ők együttműködnének amivel mi sem tudunk. Igaz ugyan ha genetikai kapcsolat van , lehet a gyermekük ? Akkor lehetséges az együttműködés. – vélte egy kígyószerű lábas jószág

- Kétlem , hogy bármelyik ember együttműködne egy Láthatatlannal ! Véleményem szerint más a probléma !A földön a családtagok is bántják terrorizálják egymást . A családok többségében is az érdek a haszon és a megfelelési kényszer az elvárások működnek ami sokszor súlyos erőszakba csap át. – mondta Tikka – Kérlek , Shig mutass nekik néhány videót és per anyagot a családi erőszakról!
- Ez nem meggyőző - mondta a lábasjószág- hiszen te nem vagy teljesen ember és az ismeretlen lény sem az .
- A közösséget a bizalom és az együtt működés tartja fent ! Most a földbolygóval kapcsolatban változtatnátok ezen ?

Mikor az Ártonok beavatkozásai módosították a kezdetek óta a fejlődésünket? – fakadtam ki
- Tikka , pont erre nem akartam kitérni – emlékeztetet Shig
- Miért nem ? Hiszen ez fontos ! A közösség tartozik nekünk egy lehetőséggel , és mi is azzal , hogy bizonyítsunk ! Én meg találom azt a lényt és vagy tárgyalunk , vagy elveszem a kedvét a további bajkeveréstől .- heveskedtem
- Na végre a régi Tikka – mulatott jól a vámpírkalóz- adjál nekik bébi !

- Kompromiszumokat akartok? Békét? Együtműködést? Akkor azt is el kéne fogadnotok , hogy nem vagyunk egyformák és a saját hibáitokkal is szembe kéne nézni .- lendültem bele. – nektek több hasznotok van ebből! Hány flottátok veszett el ? Hány bolygótok tűnt el a semmibe? Én meg akarok menteni egyett ! A földet . Közben talán visszahozhatok mindent amit ti vesztettek . Ez jó üzlet . Ráadásul mi visszük vásárra a bőrünk! Nem értem hol a problémátok!

- Nos az elején azt mondtam , hogy ezek a lények gyengék, testben , elmébe akaratban . Én úgy szavazok , bízzuk rá ! Engem meggyőzött! Ezzel a női szörnyeteggel én is meggondolnám a harcot- mondta Tigris

Tikka, aki szintén alakváltó volt, egy szexi macska-nő képében jelent meg a kongresszuson (nordi)

Egészen meglepődtem , róla el is feledkeztem , azt hittem a váróban van a többiekkel, mint csapattag. Most szembesültem vele, hogy a közösség egyik bírája.

- Csupa érzés , szenvedély , de nem öncélú . Erős benne a védelmező ösztön. Az őt kísérő négylábú és szárnyas lények is boldogan működnek vele. A többivel való kapcsolata meglepő szexulatiást mutat. Bennük nem bíznék , de Tikka jól kezeli ezt a helyzetet. Mint tudjátok , mi egymás segítségére szorulunk , a szaporodáshoz , ezért ebben nem tudok elfogulatlan véleményt alkotni. – mondta a delfin szerű lény.- Ám amíg Tikka ezt jól kezeli , szerintem bízzuk rá a döntést a csapatával kapcsolatban.

- Hmm mm már a csapatnál tartunk? Lemaradtam valamiről ? –kérdeztem
- Ők rövid ideig látják a jövőt , ennélkül szaporodni sem tudnának. Ez csak perceket vagy pár órát jelent .- súgta renegát.
- Sajnálom , hogy a természetemmel megzavartam a tárgyalás menetét , de nem tehetünk róla , mi ilyenek vagyunk. – mondta a delfinféle.
- Remek mi meg ilyenek – mondtam – Ennek az elfogadásán alapul a közösség . Vagy tévednék?
- Megleptél minket. Te valóban méltó vagy a közösségi tagsághoz . Igen jók az érveid , bár nem ártana kicsit kevesebb indulat . De ahogy mondtad , nekünk is néha felülvizsgálatot kell tartanunk. Te nem láttad , de közben már majdnem egységesen meg lett szavazva az út. Már csak a részletek vannak hátra . – mondta KVrrk

(paramoral)
( folytatjuk )

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
13
  Román tévés: A magyarok is migránsok, nincs kerenivalójuk Európában
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Ha Ön azt hitte, hogy a kvótanépszavazás kapcsán már nem lehet nagyobb baromságokat mondani, mint amit a magyar közélet eddig produkált, akkor kapaszkodjon erősen! A román sovinizmus Hajdú Pétere ledobta az atombombát: az erdélyi magyarok is migránsok, és haza kellene küldeni őket is.
Radu Banciu a B1 TV show-manje, heti műsorában többek közt értékelte a vasárnapi referendumot is. A műsorvezető szerint tulajdonképpen a magyar is migránsnép, amelynek nincs mit keresnie Európában, mert nem európai nép és a nyelve sem európai nyelv.Banciu többek között azt mondta: „Ez is egyfajta ISIS, csak kisebb léptékben, mert mindenki a saját fajtájához húz.
A magyar teljes valójában szélsőséges. Egy magyar se állíthatja, hogy ez nincs a génjeiben. Ha aktiválódik a gén, a magyar szélsőségessé válik."

„Orbán úr, tudja meg, hogy Romániának is jobb lenne magyarok nélkül. Erdélynek különösen jó lenne magyarok nélkül” (...) „Az arabok Szíriában és Palesztinában, önök Magyarországon, mi itt, rendben?”
- vázolta megoldási javaslatát Banciu, majd még hozzábiggyesztette a Ceausescu-érából is jól ismert faék egyszerűségű magyargyűlölő szólamot:

„Az itteni magyarok, ha annyira magyarnak tartják magukat és annyira románellenesek, akkor menjenek Magyarországra”
A tévést az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt is feljelentette a médiahatóságnál. Ha Banciut elmeszelik, nem az első bírsága lesz uszításért. Egy tavaly decemberi adásban előadott kirohanása miatt tavasszal 50 ezer lejes bírságot szabott ki az Országos Audovizuális tanács. Akkor az erdélyi HVIM-esek elleni terrorvád adott ürügyet a magyarellenes őrjöngésre.

forrás:/alfahir/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
11
  A perui műhold első képe
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A 70 cm-es felbontásra képes, szeptemberben indított PeruSat-1 máris elkészítette első látványos képét az ország déli részén fekvő, külszíni kitermelésű rézbányáról.

A PeruSat-1 műhold szeptember 16-án, egy Vega hordozórakétával állt 695 km magasan húzódó pályára az európai üzemeltetésű, francia guyanai Kourou űrközpontból. Az űreszközt rekordidő, kevesebb mint két év alatt tervezte és építette meg az Airbus Defence and Space, a világ második legnagyobb űripari vállalatcsoportja. Az űreszköz alapjául az AstroBus-S jelű platform szolgált.

A felbocsátás óta eltelt néhány hét alatt a műhold elérte kijelölt pályáját, és már el is készítette első képét, amit a Perui Űrügynökség (Comisión Nacional de Investigación y Desarrollo Aeroespacial, CONIDA) nyilvánosságra hozott. A földmegfigyelő holddal gyűjtött adatokat többek közt mezőgazdasági, településfejlesztési, határőrizeti célra, a kábítószer-csempészet elleni küzdelem segítésére, valamit természeti katasztrófák következményeinek elhárításához tervezik használni.

A Cuajone rézbánya a PeruSat-1 műhold első képén. Ez Peru, és egyben a világ egyik legnagyobb rézlelőhelye. Az érc mennyiségét 1,6 milliárd tonnára becsülik, réztartalma 0,57%.
(Kép: CONIDA)


Most az év végéig mindenre kiterjedő teszteknek vetik alá az űreszközt. A perui irányítóközpont (Centro Nacional de Operaciones de Imágenes Satelitales, CNOIS) ugyancsak az Airbus Defence and Space közreműködésével épült a fővárostól, Limától délre fekvő Pucusanában. Jövőre már a teljesen kiképzett perui szakemberek vehetik át a műhold irányítását. A latin-amerikai térség országai közül jelenleg Peru rendelkezik a legfejlettebb földmegfigyelő holddal.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
11
  Egy bicikli, amit 144 km/h-s rekordsebességgel hajtottak
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Új világrekord született az emberi erővel hajtott kerékpárok kapcsán: a burkolt szuperbiciklivel 144 km/h-s sebességet értek el.

Az Aerovelo csapata különleges kutatásokat végez: egyre gyorsabbá akarják tenni az emberi erővel hajtható közlekedési eszközöket, így például a kerékpárokat is. Most is egy biciklit turbóztak fel, persze nem olyat, amit az utcán is láthatnánk. Ez a darab pedig meg is döntötte a világrekordot: pontosan 144,17 km/h-val száguldottak vele.Ez a bicikli a lehető leggyorsabb haladáshoz kialakítva fekve hajtható, és szuperkönnyű, szénszálas anyagból készült Kanadában. A nevadai sivatagban, a 305-ös úton, a világ legsimább útszakaszán tették próbára.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
10
  A Boeing érne el elsőként a Marsra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Boeing évtizedek óta jelen van az űrkutatás területén, annak idején például ők szállították le a Saturn V rakéta első fokozatát – ez azóta is vezeti az amerikai rakéták rangsorát, mint a legerősebb fejlesztés. Napjainkban több eltérő projekten is dolgoznak, így részt vesznek a NASA Commercial Crew programjában, de a Virgin Galactic űrrepülőjét magasba emelő 747-es utasszállító is tőlük származik.

Dennis Muilenburg, a cég vezérigazgatója, az Atlantic magazin által a hónap elején megrendezett eseményen arról beszélt, hogy szerinte a Marsra is elsőként jutnak majd el, megelőzve a SpaceX-et, amelynek első embere nemrég tartott nagyobb sajtótájékoztatót a hosszabb távú tervekről. A vörös bolygóra a Boeing által gyártott rakéta juttathatja majd el az első űrhajósokat, ez azonban még odébb van, hiszen az első lépést az űrturizmus elterjedése jelenti majd. Ennek keretében az ISS mellé több tucat kisebb-nagyobb állomás, űrhotel, stb. sorakozna fel, bár ez is több évtizedet vesz majd igénybe.

A hiperszonikus repülők megjelenése kiegészíti ezt a területet, ennek révén ugyanis jóval rövidebb, mindössze 2 órás utak révén is lehetővé válna a kontinensek összekapcsolása.

A Boeing saját fejlesztése, az X-51A WaveRider, a hangsebesség ötszörösével repült még 2013-ban, de a lehetőségeket sokkal jobban megmutatja a Lockheed Martin által kifejlesztett Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2, amely azzal a céllal készül, hogy Mach 20 sebességgel száguldjon, ami azt jelentené, hogy New York és Los Angeles között alig 12 percig tartana a tulajdonképpeni út. Természetesen itt még szükség lesz a fejlesztések véglegesítésére, valamint a költségek jelentős mértékű leszorítására, de mindez már nem tartozik a tudományos fantasztikum világába.

A Boeing és a SpaceX között zajló verseny még évekig biztosan nem dől el, itt igazán csak a következő évtized végére derülhet ki, hogy melyikük tudta betartani a korai ígéreteket.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
10
  Gyémántból hamu - Elhunyt Andrzej Wajda lengyel filmrendező
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Molnár Tamás

Az Oscar-díjas művész vasárnap este hunyt el Varsóban, halálát tüdőelégtelenség okozta. Napok óta kórházban ápolták, mesterséges kómában tartották – idézte a család egyik barátját az AFP hírügynökség.
A lengyel történelem fáradhatatlan krónikásaként számon tartott rendező Suwalkiban született 1926. március 6-án. Katonatiszt apját a második világháborúban, 1940-ben végezték ki a szovjetek Katynban. Az árván maradt fiú dolgozott munkásként, segédkezett templomok kifestésében, 1942-től harcolt a nácik ellen. A háború után festészetet tanult a krakkói képzőművészeti akadémián, 1952-ben a lódzi filmfőiskolán szerzett rendezői diplomát.


Első műveiben a háború Lengyelországra gyakorolt hatását vizsgálta: az olasz neorealista hatásokat tükröző A mi nemzedékünk (1954) elsősorban hangvételében és formanyelvében hozott újat. Az 1957-es Csatorna világszerte ismertté tette nevét és a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját. Az 1944-es varsói felkelés idején játszódó filmben már megjelentek az életművén végigvonuló témák: a hamis mítoszok, a céltalan, értelmetlen hősiesség. A háborús trilógia harmadik része a Jerzy Andrzejewski regénye alapján készült Hamu és gyémánt (1958). A főszerepet játszó Zbigniew Cybulski a háború utáni lengyel nemzedék hőse lett, afféle kelet-európai James Dean mítosza szövődött alakja köré.

Wajda mai témát először az Ártatlan varázslókban dolgozott fel (1960). Ő maga első érett filmjének a Sámsont (1961) tartotta. Ennek zsidó egyetemista főhőse egy antiszemita tüntetésbe keveredve önvédelemből öl. A világháború témájához 1970-ben a Hamu és gyémánttal rokonságot mutató Tájkép csata után című filmmel tért vissza, amelynek forgatókönyve Tadeusz Borowski írásainak alapján készült.
A klasszikus lengyel irodalom számos művét filmre vitte: Jaroslaw Iwaszkiewicz műve alapján készült a lírai Nyírfaliget és a filozofikus Wilkói kisasszonyok, a Wladyslaw Reymont regénye alapján forgatott Az ígéret földje pedig a lengyelországi kapitalizmus kialakulását írja le. (2015-ben ezt választották meg minden idők legjobb lengyel játékfilmjének.) A legnagyobbnak tartott lengyel drámát, Stanislaw Wyspianski Menyegzőjét színpadon és filmen egyaránt megrendezte, miként Dosztojevszkij Ördögök című művét is.

Az orosz író A félkegyelmű című remekművét Nasztaszja Filippovna címmel - mindössze két szereplővel - 1977-ben színpadra adaptálta, a filmváltozat 1994-ben két japán színésszel készült el.
Lengyelország sztálinista múltját elemezte az 1976-os Márványember. A Szolidaritás színre lépése után Wajda a nemzeti ellenállás fontos személyisége lett, az 1981-es Vasember már a Szolidaritás mozgalom születéséről szólt. A film a cannes-i filmfesztiválon megkapta a fődíjat, de a szükségállapot bevezetése után az összes szocialista országban betiltották. A múlt század második felének lengyel történelméről, a lengyelországi munkásság és értelmiség demokráciáért folytatott küzdelméről szóló Ember-trilógia lezárása a több mint három évtizeddel később, 2013-ban forgatott Walesa – A remény embere, amelynek hőse a Szolidaritás Nobel-békedíjas alapítója, a későbbi lengyel államfő.

A rendező a szükségállapot 1981. decemberi bevezetése után hivatalosan nem emigrált, de Párizsba költözött. Az ott készült Danton, amely a francia forradalmi eseményeket állította párhuzamba a lengyelországi eseményekkel, elnyerte a brit filmakadémia díját a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és Wajda a legjobb rendezőnek járó francia César-díjat is átvehette.
A rendszerváltás idején tért haza, a szenátus tagjává választották. 1999-ben elkészítette Adam Mickiewicz eposzának, a nemzeti lét értelmét vizsgáló Pan Tadeusznak a filmváltozatát. 2002-ben mutatták be Aleksander Fredro Bosszú című vígjátékából készült filmjét, amelynek érdekessége, hogy az egyik főszerepet a lengyel-francia Roman Polanski filmrendező alakította.
Túl a nyolcvanon, 2007-ben személyes drámát forgatott a katyni vérengzésről, amelynek apja is áldozatul esett. A Katyn (Az ígéret földje, a Wilkói kisasszonyok és a Vasember után) negyedik Oscar-jelölt filmje lett. Két évvel később részben Márai Sándor novellájából készítette az elmúlást ábrázoló Tatarakot. A lengyel filmintézet a rendező Powidoki (Emlékképek) című utolsó alkotását nevezte idén Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában.


A Katyn negyedik Oscar-jelölt filmje lett

Andrzej Wajda művészetét világszerte számtalan díjjal ismerték el. Több alkotása is elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (Fipresci) díját, kitüntette az Európai Filmakadémia is. Életművéért a velencei mustrán Arany Oroszlán-díjat (1998), a berlini filmfesztiválon tiszteletbeli Arany Medvét (2006), a prágai Febiofesten Kristián-díjat vehetett át (2014). A lengyel rendezők közül elsőként ő kapott Oscar-életműdíjat (2000). 1996-ban a japán Praemium Imperiale díjjal, 2001-ben a francia Becsületrend parancsnoki keresztjével és Németország Nagy Érdemkeresztjével, 2011-ben Lengyelország legmagasabb állami elismerésével, a Fehér Sas Rend a kék szalaggal, a következő évben a Magyar Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozatával tüntették ki. Idén Gdansk díszpolgárává választották. Wajda nevével az Amerikai Mozgókép Alapítvány (American Cinema Foundation) Szabadság-díjat alapított, amelyet kelet- és közép-európai rendezőknek adományoznak.
A lengyel filmiskola alapítójának tekintett rendező azt vallotta: "A Jóisten két szemet adott a rendezőnek – egyet, hogy a kamerába nézzen, és egy másikat, hogy mindarra riasszon, ami körülöttünk zajlik."
A sokoldalú művész Krakkóban japán rajzokat és képregényeket bemutató múzeumot hozott létre, 2002-ben filmrendezői mesteriskolát nyitott Varsóban.

forrás:/Molnár Tamás fb.oldala/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
07
  Nem robbant fel a Blue Origin rakétája
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Szeptember közepén olvashattunk arról, hogy Jeff Bezos cége a vészhelyzetekre tartogatott rendszert is letesztelné a soron következő, immár ötödik repülés során, mégpedig elsősorban azért, hogy lássák, mi történik a két fontos komponenssel. A teszt gond nélkül zárult, robbanásra nem került sor.


A teszt hiba nélkül zajlott le, a kapszula leválása nem okozta a rakéta végét

Az előzetes várakozások szerint a kapszula leválása könnyen okozhatta volna a New Shepard végét, hiszen a gyors emelkedés közben történő leválás ugyan jó eséllyel megmenti az utasok életét, ám eközben olyan erőt fejt ki a rakétára, amelyet az valószínűleg nem tud egy darabban átvészelni. Ez végül nem így történt, az ötödik bevetését végrehajtó példány gyorsan korrigálta a pályát, majd pedig folytatta útját, amelynek során elérte az előre tervezett szuborbitális magasságot, majd pedig onnan visszatérve, szintén az előre meghatározott menetrend szerint közelítette meg és landolt a kijelölt helyszínen, egy darabban fejezve be az ötödik, minden bizonnyal utolsó útját.


A jövőben űrturistákat szállító kapszula erre kijelölt példánya szintén jól teljesített, és bár a leválás nyilván nem lesz túl kellemes élmény a benne tartózkodóknak, ez egy esetleges hiba során valóban megkíméli majd őket a balesetek következményeitől. Ahogy az a korábban (még 2010-ben) a földön végrehajtott teszt során is történt, az emelkedés közben sem mutatkozott semmilyen jelentős probléma, a kapszula gond nélkül vált le a rakétáról, ezt követően pedig mindhárom főernyő kinyílt, hogy azután végül egy kisebb csattanással érjen véget az utazás. Maga a rakéta kissé kormosan, de sérülés nélkül landolt, így a kísérlet teljes sikernek mondható.

Azt tudjuk, hogy a cég egy nagyobb rakétán is dolgozik, de az első körben egy ilyen kisebb változat juttatná el a kívánt magasságba az űrturistákat, az eddig látottaknál jóval alacsonyabb áron.

forrás:/sg.hu/


kapcsolódó: Hibával is jól sikerült a Blue Origin landolása Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
07
  Einsten hagyatékában találták meg Bolyai relativitáselméletét!
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Nemrég történt, hogy Kanadában tudósokból álló társaság, matematikai témákról és ezzel kapcsolatban a nagy tételek megoldásáról beszélt. Az egyik - különben montreáli francia - arról, miszerint „a relativitás atyja„ több mint száz esztendővel ezelőtt élt magyar. Hozzá is fűzte gall akcentusú angoljával: „Indeed the former great Transylvanian Johannes Bolyai" (Valóban az egykori nagy erdélyi Johannes Bolyai.)

Felszólalások, megjegyzések követték egymást, az egyik torontói matematikus bejelentése, miszerint tudomása van arról, hogy Magyarországon a matematikusok - ezek között többen éppen a Műegyetemen - tudnak Bolyai igazáról.

Az időközben a Bolyai- Gausz levélváltásából nyilvánosságra hozott levelek - Eötvös Loránd feljegyzései - utalnak erre. Döntően a pár esztendővel ezelőtt Amerikában, Princetownban meghalt Albert Einstein hagyatéka:
Az Einstein halála után felvett pontos közjegyzői leltár, melyben a tudományos világ által hiányolt Bolyai iratok számozottan vannak feltüntetve.

Einsten hagyatékában találták meg Bolyai János relativitáselméletét!
Minden relatív - mondotta Bolyai *


Bolyai relativitáselmélete: 1860-tan halálát érezte közeledni Bolyai János. Sok utat járt diákládájába rendezi iratait. Pontosan, gondosan, számozottan a több mint tizennégyezernyi írott oldalt kitevő munkáit. Közöttük az egykor már nyomtatásra kész - Gausz irigysége folytán nyomdát nem látott - könyvalakban meg nem jelent művét: a relativitás elméletét. És amikor a Marosvásárhelyt ma is álló ősi cinteremből a kollégium lélekharagjának csengése mellett kísérik a temetőbe - hagyatéka, a diákládájával együtt, megőrzésre a Teleki Thékába kerül.
Ma már bizonyos: egyedül Bolyai János jutott eI geometriai vizsgálódásai alapján ahhoz a felismeréshez, amely az általános relativitás fizikai lényegét alkotja. Nevezetesen ahhoz, hogy a gravitációs erőtér és a geometriai erőtér mögött belső összefüggés van. Ezzel a korszakalkotó felfedezésével évszázaddal megelőzte korát!

Hogy a korszakot meghatározó munka miként jutott idegen kezekbe, arra régen fényt deríthetett volna a marosvásárhelyi Théka naplójába jegyzett különös szöveg. Ennek története:
1914 tavaszán Marosvásárhelyre érkezett egy idegen, ismeretlen tanár. Olyan kiváló ajánló levelekkel, hogy azok alapján megkapta betekintésre a Bolyai János-ládába zárt hagyatékot. Ezek között a már említett relativitás-elméletet felölelt munkát. A tanár - akit Einstein Albertnek hívtak - elutazása után került a hiányt jelentő feljegyzés a Théka naplójába.
Einstein tudhatott arról, hol őrzik Bolyai János írásait. Érdekelhette a hagyaték. Bizonyos, hogy nem ok és cél nélkül vette útját az eladdig neki ismeretlen erdélyi városba. Jó megérzése vitte a vasveretes iratládáig! Einstein köztudomásúan 1916-ban már mint a berlini Kaiser Wilhelm Institut professzora lépett a nyilvánosság elé az akkor óriási feltűnést keltett relativitás-elmélettel.


Számitógépes szimuláció a relativitás-elmélet bizonyitására

Joggal kérdezhették a kanadai matematikusok, miért nem védte meg a magyarság lángesze tudósának igazát? Fájdalom, az alapvető mulasztás, röviddel Bolyai halála után, még a múlt században történt! Akkor, amikor a nyugati matematikusok több ízben is felkeresték leveleikkel Marosvásárhelyt és kérdezősködéseikre - feleletet sem kaptak!

forrás:/vilagbiztonsag.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. okt.
07
  A tudósok elmondták, meddig élhet egy ember
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Az emberi élettartam végső határa 115 év lehet egy új amerikai tanulmány szerint, mely évtizedek adatait elemezte – írta a BBC hírportálja a Nature tudományos lap alapján.
A védőoltásoknak, a születés biztonságosabb körülményeinek, a rák és a szívbetegségek gyógyításának köszönhetően a várható élettartam folyamatosan növekszik a 19. század óta. Egy New York-i kutatócsoport az emberi halandóság adatbázisában vizsgálta meg a franciaországi, japán, brit és amerikai „szuperöregek”, vagyis a 110 évnél tovább élők adatait, hogy a végső határt megtalálja.


Az Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatója, Jan Vijg elmondta a BBC hírportáljának, hogy a 105 évnél idősebbeknél nagyon kicsi a várható élettartam növekedése, ami azt sugallja, valószínűleg közeledünk az emberi élethossz végső határához.

Először láthatjuk a plafont

„A történelem során először láthatjuk, hogy a plafon nagyjából 115 év, szinte lehetetlen túlszárnyalni, tíz földnyi népesség kellene ahhoz, hogy egy adott évben egyetlen 125 évest találjunk, tehát nagyon kicsi erre az esély” – magyarázta Vijg.

A legidősebb, hivatalosan dokumentálható korú ember, aki ezt a számot megközelítette, Jeanne Calment, ő 122 évesen halt meg 1997-ben. A hosszú élet francia ikonja még az Eiffel-torony építése előtt született és találkozott Vincent van Goghgal is.

Ez csak a jelen

Linda Partridge, a londoni University College egészséges öregedést kutató intézetének igazgatója szerint „logikailag lennie kell” legfelső korhatárnak, ám szerinte ez az „igen érdekes tanulmány” csak azt írja le, mi történik jelenleg, azt nem, hogy mit hoz a jövő.

A kutatásban elemzett adatok olyan százon túliaktól származtak, akiknek gyerekkorában, a 19. században még arattak a fertőző betegségek – a himlő csak 1980-ban tűnt el a Föld színéről – és a táplálkozás is hiányos volt.

Negatív hatásai is lehetnek a modern életnek: „Nyilván nagyon mást éltek át annak idején, mint amin a most élők keresztülmennek, ám még az is lehet, hogy ez utóbbinak negatív kihatásai lesznek, hiszen ma sok gyerek elhízik és ez jelentősen csökkentheti az élettartamot” – tette hozzá Partridge.

James Vaupel, a Max Planck Demográfiai kutatóintézet igazgatója szerint a 115 éves felső határ túlságosan magas.
Vaupel elmondta, hogy az öregedés legyőzésében az a kihívás, hogy az emberi evolúció nem készült fel a szélsőségesen magas korra. A természetes kiválasztódás évmilliói arra tökéletesítették az embert, hogy fiatal korában legyen képes a túlélésre és a szaporodásra.

Új módszer kell az öregedés, az evolúció legyőzésére: - Ami fél évszázaddal később vagy még idősebb korban történik – evolúciós története során az ember sose ért meg ilyen magas kort –, az a DNS-ünkben hordozott, fiatal korban fontos instrukciók „mellékhatása" – magyarázta Vaupel, aki szerint az élettartam növelése olyan módszert igényel, ami túlmutat a betegségek gyógyításán és a sejteken belüli öregedést győzi le.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák