+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
19
  A Mars, ahogyan még soha nem láttuk
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Kovács József

Nem egészen egy hónap után megérkeztek a NASA MAVEN űrszondájának első adatai a Mars felsőlégköréről. Az ultraibolya képek a vörös bolygót körülvevő oxigén-, szén- és hidrogénkoronát mutatják.

A NASA MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) űrszondája szeptember 21-én érkezett meg a vörös bolygóhoz, jelenleg Mars körüli pályájának magasságát csökkentik, közben pedig a műszerek tesztelése is zajlik. A szonda fő tudományos célja annak vizsgálata, hogy a bolygó hogyan vesztette el légkörének nagy részét. Ennek első lépéseként olyan, eddig nem látott ultraibolya felvételeket készített, amelyeken jól megfigyelhető a Marsot övező, oxigénből, szénből és hidrogénből álló korona, de elkészítette a korona alatti, rendkívül változékony ózonréteg részletes térképét is. A koronát alkotó atomok a napszélben áramló nagy energiájú részecskék hatására hagyták/hagyják el a planéta atmoszféráját.

(kép: MAVEN űrszonda. Forrás: NASA/GSFC)

Bruce Jakosky (University of Colorado), a MAVEN vezető kutatója szerint az összes műszer által szolgáltatott adatok minősége meghaladja azt a szintet, ami egy küldetés ilyen korai szakaszában várható lenne. Bár már minden műszer működik, nem mindegyik teljes tesztelése fejeződött még be, de úgy tűnik, hozzák névleges teljesítményüket. Ezen előzmények után Jakosky reméli, hogy különösebb gondok nélküli missziónak néznek elébe.

A napszél nagyenergiájú részecskéi naptevékenységi események – például flerek, koronakidobódások – közben hagyják el nagy sebességgel csillagunk felszínét. A Föld környezetében ezek az ún. napviharok komoly károsodásokat okozhatnak a műholdak elektronikai eszközeiben. A Marsnál ennek kisebb a veszélye, viszont a nagyenergiájú részecskeáram az egyetlen mechanizmus, amelyről úgy gondoljuk, hogy felelős lehet a bolygó légkörének párolgásáért. A szeptember 26-i, koronakidobódást eredményező flert a Nap mindkét oldalán észlelték a NASA űreszközei. A kidobódás terjedését előrejelző számítógépes modell azt jósolta, hogy a kísérő nagyenergiájú részecskeáram szeptember 29-én éri el a Mars körzetét, így annak beérkezését már a MAVEN SEP (Solar Energetic Particle) műszere is tudta detektálni. David Larson (Berkeley University) magyarázata szerint egy ilyen, főleg protonokból álló áram a bolygó felsőlégkörében adja le energiájának nagy részét. Hasonló események tipikusan néhány hetente történnek, így ha a szonda minden műszere üzemszerűen működik majd, a kutatók azt remélik, hogy a felsőlégkörnek erre a “csapásra” adott válaszát is tanulmányozni tudják.

A Mars hidrogén- és oxigénkoronája a bolygó felsőlégkörének külső, vékony rétege, ott, ahol az atmoszféra találkozik a világűrrel. Ebben a régióban azok az atomok, amelyek valaha felszínhez közeli szén-dioxid és vízmolekulák alkotórészei voltak, el tudnak szökni az űrbe. Mivel ezeknek a molekuláknak komoly szerepe van a klíma alakításában, a követésük lehetővé teheti a Mars elmúlt négy milliárd éves történetének megértését, illetve azon folyamat felvázolását, amelynek során a bolygó meleg és nedves időjárása a ma tapasztalható hideg és száraz klímává alakult.A Mars párolgó légkörének három nézete a MAVEN űrszonda ultraibolya képalkotó spektrográfja által készített képeken, amelyeken jól látszik a szén, az oxigén és a hidrogén eloszlása a bolygótól távol is. (NASA/University of Colorado)

A MAVEN az ultraibolya képalkotó spektrográfjával (Imaging Ultraviolet Spectrograph, IUVS) észlelte a Mars légkörét. A műszer a nevezett atomok által visszavert ultraibolya napfényre érzékeny. Mike Chaffin (University of Colorado) szerint a MAVEN mérései a kiterjedt marsi légkör eddigi legrészletesebb képét szolgáltatták, közvetlenül megmutatva azt is, hogy az atomok hogyan hagyják el a felsőlégkört. Az észlelések azt jelzik, hogy a Vénusszal és a Földdel ellentétben a vörös bolygó gyenge gravitációs tere miatt a légkör külső rétegei csak nagyon gyengén kötődnek a Marshoz.

Az IUVS a molekulák által elnyelt ultraibolya sugárzás mérése alapján feltérképezte az ózon eloszlását is a Mars légkörében. Justin Deighan (University of Colorado) szerint ilyen teljességű ózontérképpel csak a Föld esetében rendelkezünk. Anyabolygónkon a sarki lyukakat eredményező ózonpusztulást korábban főként a hűtőberendezésekben alkalmazott ún. freongázok okozták. A Mars esetében az ózon ugyanilyen könnyen bomlik a Nap ultraibolya sugárzása által szétrombolt vízmolekulákból származó termékek hatására. Az ózon vizsgálatával tehát a marsi légkörben zajló fotokémiai reakciókról is információhoz juthatunk.

Még körülbelül két hétig tart a műszerek további kalibrációja és tesztelése, mielőtt élesben is elindulhat a fő tudományos program. Ennek során ellenőrzik a Curiosity marsjáró és a Föld közötti adatátvitelt is a MAVEN Electra nevű telekommunikációs átjátszója segítségével.

forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: A MAVEN a Marsnál Katt ide!
Megjöttek az indiai Mars-szonda első képei Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
19
  Csodák
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
forditotta: Tom Fodor

Egy pillanatra tegyétek félre a hitetlenségeteket a csodát illetőleg. Engedjétek el a racionális elmét, és egy pillanatra karoljátok át annak a lehetőségét, hogy bármi lehetséges, sőt nem hogy csak lehetséges, de
meg is valósulhat.


Figyeljétek meg a kétely hogyan mászik vissza a réseken át. Engedjétek meg magatoknak a kétely átölelését. Legyetek együtt vele, vegyétek észre a rezgését. Utána váltsátok át a csoda rezgésére. Nem is lesz kérdéses az elmétek számára, hogy melyik rezgés érződik könnyedebbnek, kényelmesebbnek, a testtel harmonikusabbnak.

Legyen ez egy jel arra, hogy nem csak lehetségesek a csodák, de természetesek is. Összhangban vannak azzal akik és amik vagytok. Ezért léteznek és léteztek már oly régóta, hogy megmutassák nem csak azt mi minden lehetséges, de azt is milyen az amikor a természetes önmagatok, a valódi önvalótok vagytok.

Nem kell, hogy mesterek vagy megvilágosodott lények legyetek ahhoz, hogy megtapasztaljátok a csodát. Sőt arra kérünk benneteket, hogy kérjetek valamilyen csodát az életetek bármely részére. Most azonnal legyetek azok az egyének, akik hisznek a csodákban, sőt nem csak hisznek bennük, de fel is kutatják őket.

Szeretnénk, ha felismernétek, hogy minden csoda, ha megengeditek hogy az legyen. Amennyiben nem helyezitek túl magasra a mércét a csodát illetőleg, akkor az életeteket egyik csodálatos történésről a másikra élhetitek.

Azt is észre fogjátok venni, hogy a kétely visszatükröződik a többiek által. Azt fogják mondani, hogy ne is reménykedjetek.

Azt fogják mondani, hogy őrültek vagytok, vagy hogy a valódi világban kellene élnetek. Mi pedig azt szeretnénk, ha szeretnétek őket. Tekintsetek rájuk azon hely képviselőiként, amely a kételyt hordozza.

Ne próbáljátok meggyőzni őket arról, hogy az életetek egy hatalmas csoda. Helyette az ő megjelenésükre is tekintsetek csodaként, hiszen megmutatják hol rejlik a kételyetek. Amikor szeretni tudjátok a kételkedőket, akkor egyben szeretitek azon részeteket is, amely a kétely tartalmazza és a szeretetetek által átalakítjátok azt. Ezután pedig csak figyeljetek, ahogy a csodák bezúdulnak.

A Hathorok vagyunk, köszönjük nektek és csodás napot kívánunk.(Daniel Scrantonon keresztül)

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
19
  A LED-eket is túlragyoghatja az új fényforrás
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
Az energiatakarékos kék LED fizikai Nobel-díjat is érdemelt idén, a szén nanocsöves világítás viszont még azt is lekörözheti.
A szén nanocsövekből épített lámpa fényesebb, hatékonyabb és olcsóbb lehet a LED-nél. Egy ilyen világítótest csupán 0,1 Wh energiát fogyasztana, százszor kevesebbet, mint egy átlagos LED - ígérik a japán Tohoku Egyetem kutatói.


Feltekert focilabda

A mikroszkopikus méretű nanocsövek fala mindössze egyetlen atom vastag és úgy néz ki, mintha nyúzott focilabdákat terítenénk ki, majd tekernénk fel henger alakúra.

A nanocsövek eddig leginkább roppant szilárdságukról voltak híresek, most viszont elektromos tulajdonságaik kerülnek előtérbe. Az apró csövek elektromos tulajdonságai nagyban függenek attól, hogy milyen szögben vannak feltekerve a hatszögek, ettől függően lehetnek vezetők és félvezetők is.

Íme, a fényforrás működés közben (Forrás: N.Shimoi/Tohoku University)

Smirglivel csiszolták

Az új találmány egy lapos világítótest, ahol az elektródák készülnek a szén nanocsövekből, a fényt pedig egy foszforeszkáló lap biztosítja. A nanocsövek tökéletes kristályszerkezetűek, azaz nincsenek hibák a rácsban. Ezeket egy szappanhoz hasonló felületaktív anyaggal keverik össze egy szerves oldatban. Ezt a keveréket festik fel a katódra. A lapos fénytest már így is világít, de még nagyobb fényességet értek el egyszerű smirglipapír segítségével. A csiszolás mikroszkopikus szinten növelte a felületet, több elektron tudott kilépni, melyeket a foszforeszkáló réteg több fénnyé alakíthatott.

A kutatás vezetője, Shimoi Norihiro szerint a fényforrás előállítása egyszerű és olcsó, így ígéretes lehet a világítástechnika jövője szempontjából. Shimoi csapata volt az első akiknek sikerült megépítenie egy szén nanocsőlámpát.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
19
  Világszerte hiánycikk a „plüssebola”
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
A mikrobákat barátságos játékfiguraként megjelenítő cég nem bír az Ebola iránti megnövekedett érdeklődéssel.
A világsajtót hetek óta uralja az ebola. A legtöbben rettegnek a gyilkos kór elterjedésétől, mások csak nevetnek a „médiahisztin”. Amerikában idén az Ebola elleni védőruha a halloweeni slágerjelmez, és úgy tűnik a kreatívabb mókamesterek egy vicces kiegészítővel is készülnek.


A Giant Microbes (Óriás Mikrobák) nevű cég már évek óta gyárt és árul baktériumokról, és vírusokról mintázott plüssfigurákat – mint állítják oktatási célból.
Weboldalunkon agysejt, és vörösvértest mellett kapható többek között HIV vírus, pestis és természetesen Ebola is. Vagyis utóbbi csak volt kapható: jelenleg ugyanis, világszerte kifogytak a készletek –mondta el Laura Sullivan, a cég alelnöke a CNBC-nek. Az érdeklődés az utóbbi hetekben nőtt meg a játékok iránt.

Cuki "plüssebolákat" árulni, amikor emberek ezrei halnak bele a betegségbe ízléstelen és érzéketlen dolognak tűnhet, a cég azonban másképpen látja az ügyet. A céljuk, hogy a gyermekek játékosan, szórakozva tanulhassanak a betegségekről.

Sullivan azt mondja a vevőik többsége ennek megfelelően valamilyen egészségügyi intézmény vagy iskola. Akiknek nem kell sokáig aggódniuk a készlethiány miatt: Sullivan a jövő hétre ígérte egy nagyobb szállítmány "plüssebola" érkezését.

forrás:/hir.24/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
19
  Bemutatjuk a zenélő tetoválást
A moszkvai művész, Dimitrij Morozov Reading My Body című projektjében zene, tudomány és technika találkozik egyedülálló módon. Morozov bal alkarjára varratott egy tetoválást, ami képes hangot kiadni, ha egy speciális hangolvasó és lejátszó eszközzel találkozik. Nézze meg, hogyan működik!
A tetoválás leginkább egy vonalkódra hasonlít, és agyament sci-fibe illő eszköz segítségével avantgárd gépzenét lehet vele előadni.


Az eszköz működéséről a művész annyit árult el, hogy a folyamatot egy motor és egy leolvasó szenzor irányítja, magába a tetoválásba csak a hangok hosszúsága van kódolva. A hangszínt a kar lengetése módosítja egy Nintendo Wii-kontroller segítségével.

"KÉT SZENVEDÉLYEMET AKARTAM VEGYÍTENI: AZ ELEKTRONIKUS ZENE ÉS ROBOTIKA IRÁNTI RAJONGÁSOMAT, ILLETVE A TETOVÁLÁSAIMAT"

- mondta a művész a Wired-nek.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
18
  Szélsőséges időjárást térképeztek fel egy exobolygón
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon

Egy amerikai kutatókból álló csoport a Hubble-űrtávcső észlelései alapján elkészítette az eddigi legrészletesebb hőmérsékleti és vízpára-eloszlási térképet egy távoli planéta szélsőséges paraméterekkel rendelkező légköréről. A Hubble hivatalos oldalán jelent meg a közlemény, amelyből megtudhatjuk, hogy csillagászok egy csapata sikerrel mérte fel egy általuk kiszemelt exobolygó légkörét, annak viszonyait, beleértve az ott uralkodó hőmérsékleteket és a vízgőz jelenlétét. A kapott adatok alapján nem túl barátságos helyről van szó.

A 2011-ben felfedezett WASP-43b jelű exobolygó mindössze 19,5 óra alatt kerüli meg a tőlünk 260 fényév távolságban található, K7 színképtípusú csillagát. A planéta mérete nagyjából akkora, mint a Jupiteré, tömege azonban körülbelül kétszerese a naprendszerbeli óriásénak. Mivel nagyon közeli pályán járja körbe a narancssárga központi égitestet, ezért keringése gravitációsan kötött, azaz mindig ugyanazon oldalát mutatja csillaga felé, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Hold kering a Föld körül. A közelség és a kötött keringés okán a bolygón rendkívül szélsőségesek a viszonyok: az acél megolvasztásához is elegendő, körülbelül 1600 °C hőmérsékletű nappali oldalról hangsebességgel rohanó szelek fújnak a mintegy ezer fokkal hűvösebb, koromsötét éjszakai félteke felé.

A főleg hidrogénből álló forró planétán nincsenek olyan felszíni alakzatok – óceánok, kontinensek -, amelyek segítségével nyomon lehetne követni a forgását, csak az éjszakai és a nappali oldal közötti hőmérséklet-különbség nyújthat a távoli megfigyelő számára támpontot ehhez.

Spektroszkópiai mérések segítségével a Kevin Stevenson (University of Chicago) által vezetett csoportnak sikerült meghatároznia a WASP-43b légkörében a vízgőz mennyiségét és az atmoszféra különböző rétegeinek hőmérsékletét, a bolygó forgása alapján pedig az előbbi paraméterek hosszúság szerinti eloszlását is. A kutatók először tudták egy planéta három teljes forgási periódusát végig követni, ami Jean-Michel Désert (University of Colorado) szerint meghatározó volt a mérések szempontjából.A WASP-43 és a körülötte keringő bolygó méret- és pályaviszonyai, illetve a planéta hőmérsékleti térképe. A kötött keringés miatt a bolygó csillag felé forduló és azzal ellentétes oldalának hőmérséklete között nagy különbség alakult ki. A fehér színnel jelzett részek mintegy 1500, a sötéttel jelölt területek pedig körülbelül 500 fokosak. Az óriási gradiens éles ellentétben áll a Naprendszer óriásainak nagyjából egyenletes hőmérséklet-eloszlásával. A Hubble infravörös mérései alapján a hőmérséklet magasság és hosszúság szerinti eloszlása is nyomon követhető. (NASA, ESA, and K. Stevenson, L. Kreidberg, and J. Bean (University of Chicago))

Mivel a Naprendszerben nem találunk ennyire szélsőséges viszonyokkal rendelkező bolygót, az ilyen bizarr légkörű planéták egyedülálló lehetőséget nyújtanak a bolygók formálódásának és fizikájuknak jobb megértéséhez. Laura Kreidberg (University of Chicago) magyarázata szerint a WASP-43b olyan forró, hogy az atmoszférájában az összes víz gőz formájában van jelen, ellentétben például a Jupiterrel, ahol az jeges felhőkbe kondenzálódik. A vízről pedig azt gondoljuk, hogy jelentős szerepet játszik az óriásbolygók kialakulásában, mert azokat fejlődésük korai szakaszában rengeteg jeges üstökös bombázza. A Naprendszer óriásbolygóinak víztartalmáról azonban nagyon kevés információnk van, mivel az jég formájában “leülepedik”, így szinte eltűnik a megfigyelhető felsőlégkörből. A forró jupiterek esetében azonban a gőz állapot miatt spektroszkópiai módszerekkel viszonylag könnyen nyomon követhető. Kreidberg hangsúlyozta, hogy csoportjuk nem egyszerűen csak detektálta a vízgőzt a WASP-43b atmoszférájában, hanem a mennyiségét és a hosszúság szerinti eloszlását is megadta.Az óriásbolygók létrejöttéhez vezető folyamatok jobb megértése érdekében minél többet kell tudnunk a kémiai összetételükről. A csoport eredményei szerint a WASP-43b esetében a víz mennyisége nagyjából annyi, amennyit egy, a Naphoz hasonló kémiai összetételű objektumtól várhatunk. Ez pedig Kreidberg szerint a bolygókeletkezéssel kapcsolatos alapvető tényre világít rá.

A csoport további bolygók esetében is tervezi a vízgőz-méréseket. A Hubble utóda, a James Webb űrteleszkóp – a célbolygó hőmérsékletétől függően – már nem csak a víz, de a szén-monoxid, a szén-dioxid, az ammónia és a metán mennyiségének meghatározására is képes lesz majd. Az eredményeket részletező szakcikkek a Science Express-ben és az Astrophysical Journal Letters c. folyóiratban jelentek meg.

forrás:/richpoi/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Az exobolygó-légkörök rejtélyes világa Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. okt.
18
  Emberangyalok
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
szerző: Horváth Gabriella Tek Kineziológus

Vannak lelkek, akik azért kerülnek melléd, hogy segítsenek az utadon. Lehet, hogy párod, szerelmed, aki segít, vagy épp egy barát. Előfordulhat, hogy kollégád, vagy épp gyermeked az, aki angyali jótéteményként van jelen az életedben.

Nagyon könnyen felismered őt. Mindenben segít, és soha nem tud haragudni rád. És amiből a leginkább tudhatod, hogy szeret, az az, hogy mindig abban segít, amiben a leginkább szükséged van rá. Hisz ő pont azért van az életedben, hogy vezessen, és szerető, gyengéd útmutatásával segítsen téged hozzá, hogy fejlődj.

Mindig megmutatja, hogy mi az, amiben változnod kell. Teszi mindezt úgy, hogy önálló gondolatként, belső vágyként benned fogalmazódik meg az igény a változásra. Ezt ő támogatja, és segít az utadon.
Soha nem kritizálna téged. Mindig elfogad olyannak, ami vagy, és te mégis azt érzed, hogy lehetnél jobb, és vágyad van változni, hogy a legjobbat add neki. Valami észrevétlen, ám mégis határozott vágy ébred benned, hogy az általa megmutatott „hiányosságaidon” javíts. Pedig ő nem kéri, szeret úgy, ahogy vagy.

Az emberangyalok toleránsak, és feltétel nélkül szeretnek. Adnak, és adnak. Te pedig úgy érzed, kényeztetve vagy. Ha általuk szembesülsz a valósággal, még az esetleg keletkező fájdalom mélyén is hálát érzel, hogy volt olyan bátor, hogy tükröt tartott eléd.

Hála az angyaloknak! Hála nektek!

forrás:/Lélekhang/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák