+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
16
  Lehet Magyarországon csalni a lottóval? - Mosakodik a Szerecsenjáték ZRt.
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
szerző: Bátky Zoltán, László Pál

Egy amerikai biztonsági ember belepiszkált a számsorsolási rendszerbe, majd kitöltötte a nyertes szelvényt. Csaknem négymilliárd forintot kaszált. A Szerencsejáték Zrt.-nél azt mondják, náluk több dolog miatt lehetetlen egy ilyen eset.
Az egyik amerikai lottójáték biztonsági főnöke azért állt bíróság elé, mert a gyanú szerint belepiszkált a számsorsoló rendszerbe. A fickó nem viccelt. Bement abba a terembe, ahol a számokat sorsoló gép van és belepiszkált a számítógépbe.


De hogyan? - Technet rovatunk szakértője elemezte, pontosan hogyan hackelte meg a rendszert az amerikai lottóbotrány gyanúsítottja. A vádak szerint a hackeléshez egy úgynevezett rootkitet használt, amely tulajdonképpen egy kifejezett célra kifejlesztett számítógépes vírus. Egy ilyen kártevő a megcélzott gépre juttatás után titokban, a rendszerben különálló programként nem is jelentkezve végrehajt bizonyos előre meghatározott feladatokat, majd szintén automatikusan törli magát és minden jelenlétére utaló nyomot. Jelen esetben a rootkit feladata az volt, hogy a véletlenszám-generátor helyett előre megadott számokat állítson be a gépi sorsoláson.

Elvben valóban lehetséges olyan kártevőt írni, amely képes a fenti tevékenységekre, főleg akkor, ha a gyanúsított (vagy annak valamilyen megbízottja) ismerte a lottósorsoláskor használt szoftvert.

A lebukás veszélyét azonban sosem lehet nullára csökkenteni: a mostani esetben például egy éber kamera kapta el, ahogy az elkövető a sorsoláshoz használt, elvben mindenki elől elzárt gépnél matat egy pendrive-val, de biztonsági szakértők a gyanút követően már képesek elemezni a rendszert, és annak ellenére, hogy a kártevő törli önmagát, fel tudnak fedezni anomáliákat, rendellenességeket a gépen.

Ilyen rootkitek egyébként terjedhetnek interneten, e-mailes csatolmányokban is, és sok példa akadt már arra, hogy hasonló módon támadtak hackerek cégekre, állami szervekre, de akár magán felhasználókra is, hogy különféle előnyökhöz juthassanak a banki adatok megszerzésétől akár teljes rendszerek leállításáig. Az otthoni gépeket különféle biztonsági programokkal, a routerekbe és az operációs rendszerbe épített tűzfalakkal védhetjük meg, de fontos az is, hogy józan eszünket használva ne kattintsunk ismeretlenektől érkező, vagy furcsának tűnő e-mailek csatolmányaira, csábítóan hangzó, de még sosem látott internetes hivatkozásokra.

Itthon

A most is játszott ötöslottó Magyarországon 1957. január 17-én született meg, amikor a pénzügyminiszter 4/1957. számú rendeletében megbízta az Országos Takarékpénztárt a magyar lottó szervezésével. Az első húzást azonban csak 1957. március 7-én tartották. A befolyt összeg 40%-a a költségvetésé, 60%-a pedig a nyereményalapba kerül. A költségvetésbe kerülő pénz javát egyébként most az Andy Vajna-féle filmalap kapja.

A Szerencsejáték Zrt.-nél azt mondják, náluk több dolog miatt lehetetlen egy ilyen eset. Pedig a laikus szemlélő és az összeesküvéselmélet-gyártók kapásból találnának lehetőséget, hogyan lehetne megszerezni az ezen a héten 3 913 milliós, vagyis 3913000000 nyereményt. Például ha az ember pont egy lottózóban dolgozik, és azután adja fel a számait, miután tudja a nyerőszámokat. Garai Ágnes, a cég szóvivője azt mondja, ez azért nem lehet, mert a rendszer úgy van összerakva, hogy egy órával a sorsolás után automatikusan lezár. Egy időbélyeg kerül a file-ra, és ezután nem lehet hozzányúlni.

Rekordok
Az 1 milliós "álomhatárt" 1959-ben lépte át az öttalálatos, 2 milliós nyereményt 1964-ben osztottak ki, 5 millió forintos nyereményt először 1986-ban fizettek ki, 10 milliót pedig 1989-ben ért az öt találat. A 100 milliós álomhatár éve 1992, az 500 milliós nyereményé 1994. Az első 1 milliárd forintos nyeremény 1999-ben talált gazdára. Az eddigi rekord 5 milliárd 92 millió 890 ezer 758 forint. amelyet 2003. november 29-én fizettek ki.

A másik lehetőség esetleg a sorsolás manipulálása lenne.

Garai szerint ez több okból sem lehetséges. Egyrészt olyan sokan dolgoznak már a felvétel előkészítésén is, hogy lehetetlen észrevétlenül a számok közelébe jutni, másrészt minden kamerák előtt zajlik a sorsoláskor, ezért kizárt a manipuláció. A szóvivő szerint közkeletű városi legenda volt egy időben, hogy esetleg a golyók hőmérséklete vezetheti a számhúzókat, de ez már régen se volt megoldható, hiszen az adás előtt fél-háromnegyed órával már a helyszínen vannak a kellékek, így kizárt, hogy melegek vagy hidegek maradjanak.

Aki nem hiszi, járjon utána

A kételkedőknek egyébként azt javasolja a cég, hogy nyugodtan nézzék meg közelről, hogyan megy a sorsolás. És a dolog valóban elég egyszerűnek tűnik. A 06/1-224-2894 vagy 06/1-224-2893 telefonszámon kell bejelentkezni, és már a sorsolás előtt a stúdióban meg lehet nézni, melegek-e a golyók. Ha van kedve az illetőenk, akkor maradhat az öt szám kihúzásának végéig, hogy biztos legyen benne, nem csal senki.Borzalom....igy fog kinézni a nappalim, ha megnyerem a 3,91 milliárdot (nordi)

Mindenesetre nem is érné meg csalnia senkinek a cégnél. Egy ilyen eset örökre tönkretehetné az állam aranytojást tojó tyúkját. Ugyan tavalyi adatok még nincsenek, de azt lehet tudni, hogy 2013-ban a vállalat 243,3 milliárd forint árbevételt ért el, ami 30,6 milliárd forinttal volt több mint 2012-ben. Vagyis egy év alatt több mint 14 százalékkal emelkedtek a bevételek. A Szerencsejáték Zrt. a különféle adókkal, járulékokkal és a vissza nem igényelhető áfával együtt 62,5 milliárd forinttal járult hozzá az állami költségvetéshez és 11,7 milliárd forint adózott eredményből további 8,5 milliárd forint osztalékot különített el. Ami sokkal több mint a héten megnyerhető 3,91 milliárd forint.

forrás:/hir24/

kapcsolódó: Most nem a Közgép, hanem a BudaCrash viszi a lottó ötöst Katt ide!
Mégsem a Questor nyeri meg a mai lottó ötöst Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
15
  Gyűrűkkel rendelkezhet a fura kentaur égitest
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
A Naprendszerben eddig mindössze öt olyan égitest volt ismert, amely gyűrűrendszerrel rendelkezik.

Gyűrűkkel rendelkezhet a fura kentaur típusú objektum, a 2060 Chiron kisbolygó, amely egyben a 95P jelű üstökös - erre a következtetésre jutottak a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) asztrofizikusai, akik megfigyeléseikről az Icarus című folyóiratban számoltak be.

Az 1977-ben felfedezett Chiron volt az első ismert kentaur típusú égitest. Átmérője 233 kilométer, keringési ideje 50,4 év, pályája a Szaturnusz és az Uránusz közé esik. Jelenleg már kétszáznál is több kentaur típusú égitest ismert, de becslések szerint számuk meghaladhatja a 44 ezret a Naprendszerben - olvasható a Space.com hírportálon.

foto: European Southern Observatory - A videó inditásához: Katt ide!

1994-ben, amikor a Chiron egy fényesebb csillag előtt haladt el, kriovulkanizmusra utaló jeleket figyeltek meg az asztronómusok, akiknek sikerült megállapítaniuk az égitest méreteit is.

A MIT kutatóinak további megfigyelésekre adódott lehetősége 2011 novemberében, amikor a Chiron ismét egy fényes csillagot takart el. A fedés (okkultáció), amelyet két, egymástól 129 kilométerre lévő hawaii teleszkóprendszer segítségével figyeltek meg, mindössze néhány percig tartott. A fő okkultáció előtt és után is azonban kisebb fénycsökkenést észleltek, ebből arra következtettek, hogy az égitest két gyűrűvel rendelkezhet. Szélességük 3 és 7 kilométer, a két képződmény közötti távolság pedig 10-14 kilométer, és a feltételezések szerint a gyűrűk olyanok lehetnek, mint a Chariklo kentauré, amelyeket tavaly fedeztek fel.

A Naprendszerben eddig mindössze öt olyan égitest volt ismert, amely gyűrűrendszerrel rendelkezik. Közöttük egyetlen aszteroida van, a Chariklo, rajta kívül négy óriásbolygó - a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz - van "meggyűrűzve".

"A gyűrűrendszer gyakoribb lehet, mint gondoltuk" - hangsúlyozta Jessica Ruprecht, az MIT kutatója. Ugyanakkor az asztrofizikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a megfigyelt jelenségnek más magyarázata is lehet, például a kentaur típusú égitestet körülvevő por- és gázburok is okozhatta a csillag fényének elhalványulását, ahogy a kriovulkanizmus is megtéveszthette az asztrofizikusokat.

foto: European Southern Observatory

A kentaurok a Jupiter és a Neptunusz pályái között keringő kis égitestek, amelyek - nevükhöz híven - kettős természetet mutatnak. Egyfelől ugyanis a klasszikus kisbolygókra hasonlítanak, nem mutatnak az üstökösökre jellemző gáz- és porkibocsátási aktivitást, amely kóma és csóva kifejlődéséhez vezet, másrészt azonban mégis mutatnak valamilyen üstökösszerű aktivitást.

forrás:/mti/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
15
  Weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
Nem lesz kötelező munkanap a szombat, Koltai Róbert nem halt meg, és hiába klikkel, nem fogja megkapni a kómából felébredt Schumacher első videóinterjúját. Összegyűjtöttük azoknak az oldalaknak a listáját, amelyek rendre átverik a felhasználókat. Sőt, azt is megmutatjuk, hogyan szúrhatja ki, ha egy megbízhatónak tűnő oldalon lát kamugyanús cikket.

Az egyértelműen a felhasználók átverésére alapozó oldalból egyre több van a neten, ráadásul ezek egy része egyre komolyabb látogatottsággal rendelkezik. Időnként mi is beszámolunk a gyorsan terjedő kamu híreikről – ilyen volt például a sorkatonaság visszaállításának témája, a Facebook magyarországi bezárása, a kómából felébredt Schumacher videóinterjúja vagy pár napja a kötelező szombati munkanap bevezetése –, de mindegyik átverésről nem tudunk, és nem is célunk írni. Összeállítottunk inkább egy listát, amin bárki bármikor ellenőrizni tudja, hogy megéri-e rákattintani a megosztott linkre, vagy csak átverésről van szó.

A kékkel kiemelt oldalak komoly látogatotságukkal időnként még bennünket is átvertek ... de volt olyan eset is mikor megtévsztésül valós hirt is leközöltek (nordi)

Best hír – best-hir.com;;Bizony – bizony.eu;;Boroskóla – boroskola.info;;
CikkElek – cikkelek.eu;Csúcshatás – csucshatas.eu,;szupcsi.eu;Csumida – csumida.com;Exkluzív Videók – exkluziv-videok.com;;Ez érdekes – ezerdekes.eu; Ezt figyeld – ezt-figyeld.com;Ezt nézd meg – eztnezdmeg.info;Ez zsír – ez-zsir.net;Face Nemzedék – face-nemzedek.com;Figyuzz – figyuzz.net;Filmhír / Mókamiki – filmhir.net;First Videó – first-video.net;Frankó – franko.info;Frenetikus – frenetikus.com;Globire – globire.info;Gonosz majom – gonosz-majom.com; Hír 24 blog – hir-24.info;Hír 27 – hir27.in;Hírek online – hirek-online.com; Hírkalap – hirkalap.net; Hírkert – hirkert.info; Hírnap – .hirnap.info;Hírszabadság – hirszabadsag.blogspot.com;HúsosPizza – husospizza.com;KutyaPisti – kutyapisti.eu; Lapzárta – lapzarta.com;Láttadmár? – lattadmar.eu;Legjava – legjava.com;Macskajaj – macskajaj.net;Megdöbbensz – megdobbensz.info; Meglepő – meglepo.info;Meglesem / Hot Pixel – hotpixel.co.vu; Mindenegyben blog – mindenegybenblog.hu;Minden egy helyen – mindenegyhelyen.info;Mulató – mulato.info;Móricka meg piskóta – morickamegpiskota. housefmradio.eu;Nagyonjoo – nagyonjoo.com;Napi Hír – napi-hir.net;Napi humor – napi-humor.hu;NaturaHírek–naturahirek.com ;NetBetyár Blog – netbetyar.me;Netextra / Érdekes világ – netextra.hu, erdekesvilag.eu (nem összetévesztendő az erdekesvilag.hu oldallal);NetHír – nethir.eu;Nyaralok.net – nyaralok.net;

Organikusok – organikusok.blogspot.hu;Pöpec – popec.net; Szabadon Ébredők – szabadonebredok.info;Tricikli – tricikli.com; Tudás Fája – tudasfaja.com;Tudnodkell – tudnodkel.blogspot.com;Új Világtudat – ujvilagtudat.blogspot.hu;Vakarék – vakarek.info;Vattacukor – vattacukor.net;Vicces-humoros – vicces-humoros.com;Vidámság – vidamsag.postr.hu;VideoJohny – videojohny.eu;Videó Perc – video-perc.net;VideoPista – videopista.eu; Világ helyzete – vilaghelyzete.blogspot.com

Az ilyen oldalak sajátja, hogy az ott járóktól még egy kattintást kérnek a tartalom megtekintéséhez, de aztán legtöbbször nem mutatják meg az ígért dolgokat, viszont a kattintással mi magunk is megosztjuk a hülyeséget saját facebookos üzenőfalunkon. Illetve néha tényleg megmutatják a tartalmat, de közben tudtunk nélkül azért spamelnek a falunkra. Vagy nem spamelnek, viszont cikkeikben jelentős részében teljesen hamis, áltudományos információkat állítanak be igazságként.

Fontos: az összeállítás sosem lehet teljes, de ha tudjuk, bővíteni fogjuk. Ha beleütközik egy ilyen átverős oldalba, küldje el nekünk a weboldal címét egy üzenetben a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalán.

forrás: /hvg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
15
  NASA: hamarosan meglesz a földönkívüli élet
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: fulldragon
Az ügynökség fő kutatója szerint 20-30 év kell az élet megtalálásához, ebben az óceánok segítenek.
A szakemberek, a terület iránt érdeklődő laikusok, illetve a nagyközönség előtt megtartott előadásában Ellen Stofan, a NASA fő kutatója beszélt a napokban arról, hogy nem kell már sok idő a földönkívüli élet megtalálásához, erre még saját életünkben sor kerülhet. Meglepően gyakran fordulnak elő ugyanis hatalmas óceánok az eddig felfedezett égitesteken, az ideális körülményekhez pedig még a korábban elengedhetetlennek vélt „lakható zónára” sincs szükség.


Az űrügynökség egy érdekes és látványos felsorolásban mutatja meg számunkra, hogy még a Naprendszeren belül is számos eltérő helyen bukkantunk már ilyen óceánokra, ezek némelyike pedig kívül esik a lakható zónán. Ez utóbbi arra kényszeríti a kutatókat, hogy átgondolják a korábban megalkotott elméletet, miszerint az ideális jelölteknek egy bizonyos távolságra kell keringeniük saját csillaguk körül, hiszen például az Európé hold esetében ez csaknem 650 millió km, a Jupiter „rángatása” azonban kellő energiát és súrlódást gerjeszt ahhoz, hogy kellő hőmérsékletre melegedjen fel az égitest vízkészlete.

Mintha a hetvenes évek, vagyis a Voyager-éra optimizmusa éledne újra a kutató szavaiban, ezúttal ugyanis ismét arról hallhatunk, hogy két-három évtizeden belül meglehet a földönkívüli élet.

Igaz, ez alatt nem intelligens életformákat, hanem pusztán az élet apró jeleit értik. Amennyiben pusztán saját naprendszerünket vesszük alapul, a lehetséges jelöltek között szerepel az Európé mellett a szintén a Jupiter körül keringő Ganimédesz, vagy éppen a Szaturnusz kísérője, az Enceladus. Ott vannak azonban még azon törpebolygók és egyéb holdak is, amelyek szintén folyékony vízzel rendelkezhetnek, és akkor még nem beszéltünk az exobolygók százairól, amelyek tehát saját csillaguk mellett egy-egy nagyobb társukra is támaszkodhatnak az ideális feltételek kialakításában.

Helyszíni vizsgálatra legkorábban az Európé esetében lesz lehetőségünk, de ehhez is éveket kell még várnunk.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: NASA: A földönkívüliek már a spájzban vannak Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
15
  Pozitív érzelmeket vált ki a szomorú zene
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon

A szomorúságot mindig is kedvezőtlen lelkiállapotnak tartották, ami elől menekülni kell.
A gyerekeknek mindig azt mondjuk, hogy ne nézzenek ilyen szomorúan. A felnőtteket arra kérjük, hogy töröljék le azt a szomorú kifejezést az arcukról, és mosolyogjanak. Attól tartunk, hogy a hosszúra nyúló szomorúság orvosi kezelést tehet szükségessé.
Akkor miért költenek az emberek mégis szándékosan pénzt arra, hogy szomorú zenéket hallgassanak, és miért rohannak a teltházas koncertekre, hogy a legszomorúbb dallamokra tapsoljanak lelkesen?


A PLOS ONE szakfolyóiratban közzétett kutatás kimutatta, hogy sok ember számára a szomorú zenék hallgatása előnyös érzelmi hatások kialakulásához vezethet. A berlini Freie Universität munkatársai Liila Taruffi és Stephan Koelsch vezetésével 772 személy egy internetes felmérésre adott válaszait elemezték. A résztvevők között a legkülönbözőbb etnikumok és korosztályok is szerepeltek, akik a szomorú zenék hallgatásával kapcsolatos tapasztalataikra irányuló kérdésekre válaszoltak.

A kutatók többek között a zene által kiváltott szomorúság felidézése mögött húzódó alapelveket és a zene által kiváltott szomorúság előnyös aspektusait vizsgálták. A felmérés 76 elemből állt, és a résztvevőknek önállóan, csendes környezetben kellett kitölteniük a kérdőívet, ahol nem szólt zene.

Az eredmények alapján a kutatók elmondták, hogy meglepő módon nem a szomorúság, hanem a nosztalgia volt a zene által leggyakrabban kiváltott érzelem. Ennek megfelelően a válaszadók az emlékezetet tartották a legfontosabb alapelvnek, mely révén a szomorúság kiváltódik. Az is kiderült, hogy az empátia a „fertőzésen” és értékelésen, illetve a szociális funkciók alkalmazásán keresztül járul hozzá a szomorúság kiváltásához.

Az új eredmények azt bizonyítják, hogy a szomorú zenére adott érzelmi válaszok sokoldalúak, az empátia befolyásolja azokat, és az öröm sokdimenziós élményével állnak összefüggésben. Mindez arra utal, hogy a szomorú zene hallgatása olyan előnyös érzelmi hatásokat gyakorolhat, mint például a negatív érzelmek és hangulatok kontrollálása, vagy a vigasz.

forrás:/noinetcafe.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
14
  2017-re csúszik a Merkúr-szonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

Legalábbis a startja – az európai–japán BepiColombo 2024-ben állhat pályára a Naprendszer legbelső bolygója körül.
Az európai és japán együttműködésben készülő BepiColombo eddig 2016 júliusára tervezett indítása 2017 elejére kerül át. A csúszás oka egyes kritikus alkatrészek és tudományos berendezések késedelmes gyártása. A BepiColombo számára újonnan kijelölt indítási ablak 2017. január 27-én nyílik meg és a lehetőség egy hónapig él majd, de a bolygók egymáshoz viszonyított szerencsés helyzete miatt a Merkúrhoz való megérkezés nem késik, az 2024 januárjára várható. (Ha később kiderülne, hogy még többet kell várni, 2017 közepén is adódna még indítási lehetőség, szintén 2024-es érkezéssel.)A BepiColombo a francia guyanai Kourouból egy Ariane-5 rakétával startol hét éven át tartó „kalandozására” a belső Naprendszerben. Ahogy a Merkúr körüli munkáját rövidesen a bolygó felszínébe csapódással befejező amerikai MESSENGER példája is mutatja, egyáltalán nem könnyű úgy eljutni a Merkúrhoz, hogy az űrszonda fel tudja venni a bolygó Nap körüli keringésének sebességét, és le tudjon fékezni, hogy körülötte pályára állhasson.

Fantáziakép a BepiColombo európai (fent) és japán (lent) egységéről, a Merkúr körül. (Kép: ESA)

Az európai és a japán egységek együtt indulnak, egy ionhajtóművekkel felszerelt közös platformon (Mercury Transfer Module). A három fő egységből álló űreszköz 2018 júliusában érkezik vissza a Föld mellé egy gravitációs lendítő manőver erejéig. Ezután hasonló célból elrepül kétszer a Vénusz mellett (2019. szeptember és 2020. május). Majd két Merkúr-megközelítés következik, 2020-ban és 2023-ban.

A harmadik alkalommal, 2024-ben sikerül majd pályára állni a bolygónál. Ekkor válik el a két, önálló programot végrehajtó, független tudományos szonda a szállítómodultól. Mindkettő más-más pályán kering majd, remélt élettartamuk legalább 1 év.

A japán egység neve Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO). Mérte egy kisebb autóéval vetekszik, feladata pedig a bolygó mágneses terének és ritka „légkörének” vizsgálata lesz, elnyúlt ellipszispályáról.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Mercury Planetary Orbiter (MPO) szondája közelebb repül a felszínhez, amelyet részletesen feltérképez és vizsgálja anyagi összetételét.

A BepiColombo előkészületei az 1990-es évekig nyúlnak vissza. Ez az egyik legösszetettebb űrszondás program, amit az ESA eddig megkísérelt. Nem meglepő, hogy többször is módosításokon, áttervezéseken esett át és így késett a megvalósítása. Ez a költségekre is hatással volt: a BepiColombo mintegy másfélszer annyiba fog kerülni, mint eredetileg tervezték.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. ápr.
14
  Változások
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Király Eszter

Milyen bátortalan konformisták tudunk lenni mi, emberi lények.
Biztonság skatulyákat gyártunk magunknak, különböző színekből és formákból, azt hisszük, különbözünk, egyediek vagyunk, utánozhatatlanok és követendő példák. Holott életünk biztonságos, előre gyártott kis menedékházai mind egyformák, és egyformák vagyunk benne mindannyian. Az állandóság szivárványára kapaszkodunk fel, ami mindig ugyanabból a hét színből áll, sosem változik, ez adja a biztonságunkat, nincs meglepetés, kihívás, megoldandó életfeladat. Az élet adja magát, felállít egy pályamodellt, csak végig kell haladnunk rajta. Magunkra vesszük a biztonságunk uniformisát, beleburkolózunk, és nem fogunk kezünkbe ecsetet, hogy átfessük a szivárványt, akkor sem, ha kifakul, vagy ha színét vesztette.


Állandóság kell, az élet minden területén, betokosodott, beékelődött, tengelyéből kimozdíthatatlan állandóság, ha már befészkeltük magunkat a Föld e kicsi komfortos zónájába, ami a miénk, hát ne háborgassa senki a nyugalmunkat. Bármilyen kényelmetlenség esetén pedig csak értesítenénk egy technikust, aki megbütyköli azt az elgörbülni látszó életpályát, máris helyreáll a rend.

Állandóság kell, sírig tartó, harmonikus házasság, munkahelyi biztonság, ideális visszavonulási lehetőséggel, állandó jólét, kibillenthetetlen, pozitív gondolkodás, és jó kedélyállapot.
Kellenek még barátok, akikben soha nem csalódunk, és örökre velünk menetelnek az életpályánkon, valamint kell még ideális testsúly, melyet felnőttkorunk mezsgyéjétől a sírig tartunk, és kell ránctalan ábrázat, ami állandó, soha nem múló szépségünket és pozitív világlátásunkat hangsúlyozza.

Pedig a változás szépen felöltöztet, és rád adja díszeit. Ám az is előfordul, hogy félholtra ver, és ott fekszel, magzatpózban, nyüszítve valamelyik sikátor mélyén, ahová berugdostak, ne legyél útban. A változástól kivirágzol, fejlődsz, előrelépsz, mert betessékelted őt a homlokzati ajtón, hagytad, hogy a hajadat fésülje, rád adja a báli ruhát és aláírassa veled határozatlan idejű szerződését. A biztonság skatulyából való kimászáshoz lelkierő, kurázsi és erős motiváció kell, de előfordul, hogy az élet kezdetben nem üdvözli e döntést, kegyetlenül lesben áll és rád szórja lövedékeit, ami nem öl meg, de sajog, mint a paintball lövés.

Ami nem öl meg az erősít. Valaki jól kitalálta ezt a mondatot, valaki, aki lefeküdt a változásnak, aláírta azt a szerződést, aztán mégis hullámpapírokkal takarózott, ködös novemberen, a szobor tövében. Mert mindent elveszített. És az is, aki bedobálta egyetlen táskába az életét, és vissza sem nézett, aztán egy éven át, kibelezett lélekkel, tétlenül feküdt. És az is, aki a gyerekeivel pizzás dobozból vacsorázott a földön ülve, az üres, visszhangzó, kongó lakásban, és a jegygyűrűjét leengedte a zuhany lefolyóján. Ezekben a pillanatokban nem érezzük, hogy a változás minket szolgálna, értünk lenne. Hazugabbnak, és kegyetlenebbnek érezzük az életet, mint valaha. A változás ijesztő pofájú, afrikai maszk, szúrós szemmel bámul a sarokból. Mikor értjük meg az üzenetét? Mikor értjük meg, hogy a szenvedés órái lejártak, ideje összerakni magunkat? Mert senki nem fogja megtenni helyettünk.

A változás nem tud varázsolni. Nem tud egyetlen pálcasuhintással Csodaországba repíteni jelenlegi életed sikátorából, ahol összerugdosva fekszel. Mi vagyunk a varázslók. Akik darabról, darabra újra összeillesztjük saját magunkat, és csinálunk egy szebbet, jobbat, erősebbet. Egy élet viszontagságainak ellenállóbbat. Aki azonban nem immúnis egyetlen további változással szemben sem.

forrás:/esterlife/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák