+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
01
  Újabb részletek a Marsra szállásról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Enyhén lejtős, mintegy 4 fokos hajlásszögű területen, egy sekély porral és homokkal teli kráterben landolt hétfőn a Mars felszínén az Insight robotgeológus űrszonda – közölte pénteken honlapján az amerikai űrkutatási hivatal.
A landolás helyét, az Elízium-síkságot 22 helyszínből választották ki a NASA tudósai, a helyszín egy sík térség a marsi egyenlítőtől északra.


„Tudományos csoportunk remélte, hogy egy homokos, kevésbé kőzetes területen fog landolni az űrszonda, ezért választottuk ki ezt a landolási helyet, így most nem lehetünk ennél boldogabbak” – közölte Tom Hoffman az Insight-projekt menedzsere a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában.Az Insightot úgy tervezték, hogy képes legyen dolgozni egy 15 fokos lejtős felszínen is.

A Marson nincsenek leszállóállások vagy kifutók, egy olyan helyen landolni, amely tulajdonképpen egy mindenféle kőzet nélküli nagy homokozóhoz hasonlít, könnyebbé teszi a robotgeológus bevetését és pompás helyszínt biztosít az ásáshoz – hangsúlyozta Hoffman.

A térség sziklássága szintén fontos tényező az Insight misszió sikerességében. A kőzetek és a terület lejtőssége hatással lehet arra, hogy az Insight képes legyen az ultraérzékeny HP3, más néven vakond szeizmométerét a Mars felszínére helyezni.

Az űrszonda által küldött első felvételek elemzéséből kiderül, hogy a landolás térségében kevés a kőzet. A nagy felbontású felvételek a következő napokban érkeznek meg a Földre az után, hogy az Insight lebontja a portól a landoláskor védő burkolatot az űrszonda két kamerájáról.

„Várjuk az első nagy felbontású képeket, amelyek megerősítik az első becsléseinket. Ha a por ellen védő burkolattal készült első felvételek pontosak, akkor az űrszonda jól helyezkedik el ahhoz, hogy mindkét műszerét bevethesse, és a vakond is fúrhasson a Mars belső, felszín alatti hőmérsékletének mérésére” – mondta Bruce Banerdt-, az Insight-projekt vezető kutatója.

forrás./hirado.hu(

kapcsolődő: Sikeresen landolt a Marson az InSight űrszonda Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
01
  Hamarosan újabb holt-tengeri tekercseket fedezhetnek fel
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Szakértők egy csoportja újabb barlangokat azonosított a Holt-tenger partján fekvő Kumrán közelében. A kutatók bíznak benne, hogy az üregekben további holt-tengeri tekercseket találhatnak majd.
Az 53b és az 53c jelű barlangok azon üregek közelében fekszenek, melyekben korábban találtak már iratokat – írja a Live Science. Bár a régészek egyelőre nem bukkantak újabb tekercsekre a két barlangban, a feltárás még nem ért véget.


A szakértők jelenleg mintegy 900 holt-tengeri tekercset ismernek. Az irattöredékek 12 barlangból kerültek elő a Kumráni-hegységben, a Holt-tenger partján. Sok kutató úgy gondolja, hogy a tekercseket egy zsidó szekta tagjai, az esszénusok készítették, mielőtt időszámítás szerint 70-ben egy Róma-ellenes felkelést követően elhagyták a helyszínt.A most felfedezett üregek a 12. barlang közelében fekszenek, és a belsejükben talált maradványok szintén arra utalnak, hogy ezekben a barlangokban is voltak egykor iratok.

Az első tizenegy üreget 1946 és 1956 között fedezték fel, majd hosszú szünet után 2017-ben találtak egy újabb barlangot, melyben egy üres tekercset is azonosítottak. Az üregben emellett olyan eszközöket is feltártak, melyeket az iratok tárolására használtak a korabeliek. Ez azt sugallja, hogy további tekercsek is voltak a 12. barlangban.

Az 53b-t a jelek alapján korábban kifosztották már, igaz, így is maradtak benne leletek. Randall Price, a Liberty Egyetem munkatársa és az üregeket felfedező csapat tagja szerint a helyi kerámiákat még nem elemezték, ezért még nem tudták megállapítani, hogy valóban tároltak-e tekercseket a barlangban.

forrás:/:24.hu/

kapcsolódó:Újabb holt-tengeri tekercstöredékeket találtak Izraelben Katt ide!
Holt-tengeri tekercseket keresnek a sivatagban Katt ide!
Megfejtették az 1500 éves tekercsmaradvány szövegét Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
30
  Indiai földmegfigyelő műhold és egy csomó kicsi
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző:Frey Sándor

Az indiai PSLV rakéta a fő hasznos terhe, a HysIS mellett még 30 apró műholdat állított pályára.
A start Sriharikota szigetéről november 29-én, magyar idő szerint 5:27-kor történt. A hordozórakéta a megbízható PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) volt, amelyet az Indiai Űrügynökség (ISRO) most indított 45. alkalommal. Idén már negyedszer használták ezt a hordozórakétát, Indiából pedig összesen hat startot hajtottak végre 2018-ban.

A rakéta orrkúpja alatt 9 ország 31 műholdja kapott helyet. Gyakori a PSLV startok között az olyan, ahol a viszonylag nagyobb méretű, elsődleges hasznos teher mellé még befér több-kevesebb kis űreszköz, jellemzően a CubeSat szabvány szerint épített nanoműhold. Így az üzemeltetők – rendszerint egyetemek, kutatóintézetek vagy kisebb magánvállalatok – meg tudják osztani az indítással kapcsolatos költségeket. A mostani adagban a legtöbb ilyen kis műhold az Egyesült Államokból érkezett.A PSLV repülésének előkészítése: lassan zárul az orrburkolat a műholdak felett. (Kép: ISRO)

A kicsik között a „nagy” a 380 kg tömegű indiai HysIS (Hyperspectral Imaging Satellite) földmegfigyelő műhold volt, amely az ISRO-nál készült. Számos optikai, közeli infravörös és rövid hullámhosszú infravörös sávban érzékeny kamerájának felvételeit főleg mezőgazdasági, erdészeti, geológiai, környezetvédelmi alkalmazásokra, a part menti területek vizsgálatára használják majd. A műhold bő 17 perccel a felemelkedés után, 640 km magasban önállósodott, de a rakéta utolsó, negyedik fokozatának ekkor még nem ért véget a feladata. Két újabb begyújtást követően alacsonyabb, 504 km magas, 97,5°-os hajlásszögű kvázi-poláris pályát alakított ki, ahol előre meghatározott sorrendben, a start után nem egészen 2 órával megkezdte a zömében CubeSat-ok kibocsátását.

A 30 „apróság” legnagyobb csoportját a Planet cég földmegfigyelő konstellációjának bővítésére szánt 16 Folock-3r Dove műhold tette ki. A San Francisco-i székhelyű vállalat már több mint 100 működő űreszközzel rendelkezik alacsony Föld körüli pályákon. Másik 4 műhold a szintén San Francisco-i Spire Global tulajdona. Az ugyancsak cipősdoboz méretű Lemur-2 műholdak a cég meteorológiai adatokat gyűjtő és hajókövető műholdflottájába kerül. A nanoműholdak közé bekerült egy valamivel nagyobb, a mikroműholdak kategóriájába sorolható darab, a BlackSky cég 56 kg-os földmegfigyelő műholdja, a BlackSky Global-1. Amint a számozásból is kitűnik, ezt egy sorozat első példányának szánják. A fedélzetén megvalósított műszaki megoldások kipróbálására még 2016-ban indítottak két kísérleti műholdat. A többiek közül megemlítjük még a kolumbiai légierő első műholdját, amellyel közepes felbontású földmegfigyelést végeznek majd. A kolumbiai mellett most először indult indiai hordozórakétával ausztrál, malajziai és spanyol műhold. Ezzel 32-re emelkedett azon külföldi országok száma, amelyek űreszközeik pályára állítását az indiaiakra bízták.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
30
  Túl drága lenne a légkör lehűtése
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Az úgynevezett chemtrail-összeesküvésnek számos híve (rajongója) akad világszerte, akik meg vannak győződve a titkos program létezéséről, fő célként pedig az időjárás, illetve egyéb folyamatok ember általi befolyásolását jelölik meg, a nagyközönség teljes kizárása mellett. Az elméletet ugyan a szakértők elvetik, mások azonban komolyan vizsgálják annak lehetőségét, hogy mennyiben lenne értelme egy némileg hasonló projektet kidolgozni.Az Environmental Research Letters oldalán jelent meg egy részletes tanulmány, amelyben amerikai egyetemi professzorok, illetve egykori cégvezetők munkájának eddigi eredményeit teszik közzé. Eszerint mások, a korábbi hasonló munkákban, releváns következtetésekre jutottak, hiszen valóban viszonylag olcsó lenne egy globális program elindítása és annak üzemeltetése, viszont ez egészen biztosan nem maradna titokban, vagyis az kizárható, hogy egy-két ország, a világ tudta nélkül, be tudna indítani egy ilyen projektet. Néhány tucat állam összefogásával viszont 15 éven belül elindulhatna egy stratospheric aerosol injection (SAI) program, amelynek keretében 20 kilométeres magasságban, külön erre kifejlesztett repülőkkel, valósulhatna meg a szulfátok terjesztése (szórása), amely akár felével csökkenthetné a káros sugárzást.

A repülés területén egykor tevékeny cégvezetők, akik szintén részt vettek az anyag kidolgozásában, kiemelték, hogy nem áll rendelkezésre olyan repülőtípus, amely megfelelne a feladatra. Itt a nagyobb utasszállítók méretével vetekedő, ám jóval keskenyebb törzsű, valamint dupla akkora szárnyfesztávú fejlesztésre lenne szükség, amely ráadásul 4 hajtóművével kétszeres tolóerőre támaszkodhatna, ezt követeli meg ugyanis a nagy magasság. Csak a meglévő hajtóművek módosítása 350 millió dollárba kerülne, a gép szerkezetét mintegy 2 milliárd dollárból lehetne kifejleszteni, ezt követően pedig évente 2-2,5 milliárd dollárba kerülne a program, amely az első évben mindössze 8 géppel és 4 ezer küldetéssel startolna el, ez azonban 15 évvel később már 100 gépre és évi 60 ezer küldetésre növekedne.

Arról nem fejtik ki véleményüket, hogy mennyiben lenne ajánlott egy ilyen program beindítása, a tanulmány készítői pusztán mérnöki szempontokat vettek figyelembe, szerintük ennek alapján lehetséges lenne egy ilyen program.

forrás:/:sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
30
  Musk: A gépekkel való összeolvadás jelenti az egyetlen esélyt
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi

A Tesla Motors vezetője és egyben a SpaceX alapítója már 2014-ben azt mondta, hogy nem árt óvatosnak lenni a technológiával kapcsolatban és ha meg kellene határoznia, hogy mi jelentheti a legnagyobb fenyegetést az emberiségre nézve, akkor valószínűleg a mesterséges intelligenciát választaná. A menedzser tavaly júliusban pedig azt ecsetelte, hogy a mesterséges intelligencia alapvető kockázatot jelent az emberi civilizációra nézve, ráadásul olyan mértékűt, amilyet az autóbalesetek, a repülőgép-szerencsétlenségek, a kábítószerek vagy a mérgezett ételek soha nem jelentettek.Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezetője szerint csak úgy lehet legyőzni a mesterséges intelligenciát, ha az emberek összeolvadnak a gépekkel.

"A digitális intelligencia az algoritmusok és a hardverek fejlődésével meg fogja haladni a biológiai intelligenciát. Ez nyilvánvaló. Olyanok vagyunk mi emberek, mint a gyerekek a játszótéren." - nyilatkozta az üzletember az Axiosnak. "Nagyon olcsón létrehozható egy gyilkos drónraj. Ehhez csak olyan chipekre és arcfelismerő technológiákra van szükség, amelyeket már most is számos okostelefonban alkalmaznak. Ezek ötvözhetők a kis méretű robotrepülőgépekkel. Amennyiben az utóbbiakat még robbanóanyagokkal is ellátják, akkor beküldhetők egy házba és egészen addig repülhetnek, amíg meg nem találják a keresett személyt, nekirepülhetnek és felrobbanhatnak. Ez már most is megvalósítható. Ezért van szükség komolyabb ellenőrzésekre, illetve szigorúbb szabályozásokra azoknak a vállalatoknak az esetében, amelyek az ilyen technológiákon dolgoznak."

Musk emellett rendkívül aggódott a mesterséges intelligencia hosszú távú hatásai miatt. A menedzser különösen egy olyan intelligencia megjelenésétől tartott, amely hasonló szinten állna, mint az ember. Szerinte amennyiben egy ilyen mesterséges gondolkodó egység megjelenik, akkor az a háttérbe szoríthatja az emberiséget, éppúgy, ahogy egykor az európai telepesek az amerikai őslakosokat. Ahhoz, hogy ezt meg lehessen akadályozni, a Tesla Motors első embere azt tartaná jó megoldásnak, ha az emberek kapcsolatba lépnének a mesterséges intelligenciákkal és ezáltal fejlődne mind a kommunikáció, mind pedig lehetővé válna az egészséges egymás mellett élés.

Ugyanez a célja a Neuralink nevű startupjának is, amely agy-számítógép interfészt fejleszt. Az utóbbi segíthetne az idegkárosodások áthidalásában, a demencia és az Alzheimer-kór elleni harcban, valamint visszaadhatná a reményt a mozgásukban korlátozott személyeknek. Ugyanakkor ez a folyamat az intelligencia demokratizálódását is szolgálná, hiszen ezáltal mindenki kibővíthetné a saját tudatát egy mesterséges intelligenciával, a felhőkörnyezettel, s az adat- és számítási erőforrásokkal. A Neuralink hosszú távú reménye pedig az, hogy kialakulhat egy szimbiózis egy mesterséges intelligenciával, vagyis az ember és a gép összeolvadhat. Musk úgy vélte, hogy csak ezen a módon lehetne biztosítani, hogy az emberiség jövőjének meghatározásában az emberek is részt vehessenek.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
27
  Sikeresen landolt a Marson az InSight űrszonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Az InSight robotgeológus űrszonda hétfő este sikeresen landolt a Marson – közölte a NASA. A május 5-én fellőtt InSight hét hónapig 485 ezer kilométert utazott a Marsig.

Egy előzetes ismeretterjesztő videó
A @NASAInSight a leszállópályán hibátlanul 1000 lépésnyi távolságot kell megtennie annak érdekében, hogy a Mars pereméről a Vörös Bolygó felszínére utazhasson. Nézze meg, hogy megtanuljon mindent a bonyolult Marsa szállês folyamatról, amely garantáltan lélegzeteállító:
A videó idításához:
Katt ide!

NASA InSight nevű Mars-szondájának méretarányos modellje a NASA Jet Propulsion Laboratóriumában 2018. november 26-án. Ezen a napon a Mars belsejének kutatása céljából május 5-én útjára indított InSight robotgeológus űrszonda mintegy 485 ezer kilométernyi út megtétele után sikeresen landolt a vörös bolygón. (forrás:MTI/EPA/Eugene Garcia)

Az InSight az első űrszonda, amely a Curiosity 2012-es landolása óta leszállt a bolygóra. A robotgeológus űrszonda két évre tervezett missziója alatt a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét.

Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

A Nasa online élő közvetítést biztositott:
A NASA InSight űrhajója történelmi leszállást hajt végre a Marsra A videó indításához: Katt ide!

Nem mozog
Az InSight a Phoenix és a Viking marsjárók mintájára épült háromlábú leszállóegység, de nem közlekedik, hanem egy helyben áll.

A landolás helyét, az Elízium-síkságot 22 helyszínből választotta ki a NASA, a helyszín egy teljesen sík térség a marsi egyenlítőtől északra. "Egy jó landolási hely kiválasztása a Marson olyan, mint egy jó otthon kiválasztása, az elhelyezkedésen van a hangsúly" – közölte korábban Tom Hoffman, az InSight Project menedzsere. "Nemcsak egy biztonságos helyre volt szükségünk, hanem egy munkahelyre is, ahol majd öt méter mélyre lehatolhat az HPR robot."

A landolási helynek világos helyszínnek kell lennie, és elég melegnek ahhoz, hogy a napelemek működése biztosított legyen. Ezért összpontosítottak az egyenlítő környékére, és választották ki a 130 kilométer hosszú és 27 kilométer széles ellipszis alakú térséget a síkság nyugati szélén. Ez mintegy 600 kilométerre van a NASA Curiosity marsjáró landolási helyétől.

Az InSight 20 óra 47 perckor hatolt be a Mars légkörébe 19 800 kilométeres sebességgel, két perccel később védőpajzsának hőmérséklete elérte az 1500 Celsius-fokot.

A súrlódás által lelassulva, egy hatalmas ejtőernyő és retrorakéták segítségével hat és fél perc alatt tette meg a 112 kilométernyi utat a felszínig, és óránkénti nyolc kilométeres sebességgel érkezett meg.

A landolás után néhány perccel megérkezett az űrközpontba az első fotó a vörös bolygón álló és működő űrszondáról.

Az InSightot két mini műhold kíséri, amelyeken keresztül kommunikálni lehet az űrszondával, egy 2008-as animációs film két karaktere a Wall-E és Eve nevet kapták.

Mars felszínének képe: 10:03 PM - Nov 26, 2018: az InSight elküldte az első fotót a Marsra szállás után. Az InSight szerint az Elysium Planitia sík, sima felületű, de munkaterülete a felszín alatt található, ahol tanulmányozni fogja a Mars mély belső terét. (forrás: NASA)

Az aktatáska méretű CubeSatok néhány ezer kilométerre voltak a Marstól, amikor az InSight megérkezett.

Wall-E és Eve ugyanazon a rakétán indult a földről, mint az InSight. A CubeSat műholdak osztoznak a rakétán, mivel túl kicsik és kevésbé jelentékenyek ahhoz, hogy indokolt legyen az önálló kilövésük.
A műholdak mintegy 10 ezer kilométeres távolságban követték az InSightot, hogy elkerüljék az összeütközést vagy a veszélyes helyzeteket.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Két nap múlva újra leszállunk a Marson Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
26
  Pusztító csillagokat fedeztek fel a galaxisunkban
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Egy nemzetközi kutatócsoport nemrégiben három csillagból álló rendszer körüli porkígyót örökített meg. A képződményre előreláthatólag drámai pusztulás vár, a három csillagból kettő szupernóvává alakul majd át.

A csillagászok jelenlegi ismeretei szerint az efféle párosok idővel szupernóvává alakulnak, és hosszú gamma-kitöréseket produkálnak. Ezek a kitörések az univerzum legerősebb robbanásai közé tartoznak.

A kutatók nem számítottak rá, hogy ilyen rendszerre bukkannak a közelünkben. A felfedezésre lehetőségként tekintenek: a két egymás mellett lévő csillag és kölcsönhatásuk tanulmányozásával olyan új ismeretekre tehetnek szert, amelyek segíthetnek jobban megérteni a Tejútrendszerünket.

A három csillagból kettő úgynevezett Wolf–Rayet-csillag, amely létezése végére extrém forróvá válik. Miközben az objektumok forognak, folyamatosan megválnak külső rétegeiktől, és erős, 12 millió kilométer per órás csillagszeleket hoznak létre. A rendszert a kutatók Apóphisznek nevezték el, az ókori egyiptomi káoszisten után, amelyet kígyóként ábrázoltak.

A csapat az Európai Déli Obszervatóriumhoz tartozó Nagyon Nagy Teleszkóp segítségével tanulmányozta az Apóphiszt. A kutatók a távcsővel a rendszer peremén mozgó por sebességét mérték meg, és kiderült, hogy az anyag viszonylag lassan, kétmillió kilométer per órával kering.

Benjamin Pope, a New York Egyetem szakértője szerint erre egyetlen magyarázat létezik: a Wolf–Rayet-csillagok a különböző régióikban más-más sebességgel bocsátanak ki magukból anyagot. A rendszerben az egyik objektum például olyan sebességgel foroghat, hogy majdnem széttépi magát, a forgási energia hatására pedig a gáz gyakorlatilag elveszti tömegét az egyenlítőnél, és így lassan leválik.

A becslések szerint az Apóphisz 8–15 ezer fényévre helyezkedik el tőlünk. A kutatók szerint ez biztonságos távolság, a rendszer gamma-kitörése valószínűleg nem jelent majd veszélyt a Földre.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
26
  Emborgia és az idegenek
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi

szerző: Wong Hu Li / Futó Viktória/


Az emborgia cím az ember , Borg , organizmus,orgia szavak összeolvasztásából jött létre , mint ahogyan az a jövőbeli civilizáció ahol a történet kezdődik. A történet nem nélkülözi a fejlett technikai eszközök leírását , az emberi gyarlóság ábrázolását, ám mégis valami naiv reménykedő idealizmus szövi át. Rengeteg a küzdelem az akciójelenet és a romantika humorral sexszel átitatva végig kiséri a művet. A szereplők nagyon életszagúak , nem a szokásos makulátlan hősök. Bizony minden személyiség a cselekmény folyamán alakul, változik a környezet és a helyzetek hatására.

Nehezen érzékelhető a jó és rossz közötti határvonal, mint ahogy a kvantum fizika és a hagyományos fizika közötti. Nem hasonlítanám a művet más írók munkáihoz , mert a maga nemében egyedileg kevert műfaji elemeket tartalmaz.
A 20.sz bűnei miatt a bolygót teljes pusztulás várja. A 27. században a társadalmat koordináló mesterséges intelligencia expediciót akar indítani a múltba. A múlt megváltoztatásával remélve a katasztrófa elkerülését. Rejtélyes múltú szerelmét küldené vissza pár emberrel és idegen lénnyel a 21 ik századba, már nem előszőr. A korábbi akciók sikertelensége miatt, most kénytelen a földönkívülieket is bevonni a dologba , és önmagát is visszaküldi a múltba titokban, hogy a csapatot támogassa. Ebben a részben megismerhetünk sok idegen lényt és a 27. század társadalmát, a szereplőket és azt , hogyan is gondolkodnak a világról. Mivel az evolució nem állt meg, hanem folyamatosan történik , megláthatjuk azt is , hogy mivé alakulhat az ember. Megtudhatjuk azt is , hogy vajon félelmetes a mesterséges intelligencia , vagy épp támasz lehet számunkra. Felvetődik sok kérdés arról , hogy lehet érzelme egy MI-nek és lehet érzelem mentes egy emberi lény.

Tulajdonképpen megtudjuk mi az ami valójában veszélyt jelenthet és mi az ami csak illuzió. Sok olyan kérdésre keresi a választ a történet ami napjainkban is aktuális. Nincs végső következtetés. Azt az olvasó maga teheti meg. Ez a történet még csak a kalandok kezdete, de nem ígérem, hogy a következő rész vagy bármelyik folytatás megválaszolja majd az olvasó kérdéseit. A cél az, hogy a válaszokat mindenki maga találja meg. Ez a történet , több nézőpontból több kérdést vett fel, hőseink viszontagságos útja során. Vajon hol kezdődik az ember fogalma? Vajon mikortól érző lény egy érző lény? Mi motiválja az embereket és mi más lényeket? Van közös minden lényben, akár élő akár mesterséges? Vajon a sötét idegen, gonosz pusztító vagy csak egy téridőben elveszett kétségbe esett lény? Mi a szerepe a szeretetnek az univerzumban? Vajon a félelem ösztönének kell engednünk vagy a megismerésnek? Vajon az állatok milyen szerepet töltenek be és milyen értéket képviselnek életünk során?

Egy kis kutatóállomáson kezdődik minden , egy hatalmas viharral. A 20. századból maradt vegyi anyag tároló megsérül , és a légkörbe jutva elpusztít mindent amit nem véd az MI kupolája. A tudósokat pár állatot és egy gátlástalan üzletembert sikerül kimenekíteni. Ők lesznek majd az időutazók. A főhős egy titokzatos múltú harcias tudóslány akihez agyi beültetéssel tartozik egy macska egy kutya és egy sólyom. A kupola befogadó képessége véges, már nem sokáig tudja eltartani a menekülteket , az emberiség maradékát. Az egyetlen remény a múlt megváltoztatása. Közben az univerzum közösségét „ terrorizálja” egy láthatatlan ismeretlen lény. A közösség támogatja az időutazást cserében azért , hogy a főhősnő kapcsolatot teremtsen az univerzumot fenyegető ismeretlennel. A küldetés már nem csak az emberi fajról szól! Ahogy bonyolódik a történet, minden mindennel összefüggésbe kerül. Pont úgy mint a valódi életben.

(paramoral)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
26
  Ezért nem hallhattunk még a földönkívüliekről
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi

David Clements, a Fermi-paradoxonra próbált megoldást találni. Az ellentmondás lényege, hogy az Univerzum végtelenségében bizonyosan lennie kell még értelmes civilizációknak, mi viszont képtelenek vagyunk olyan bizonyítékot találni, amely igazolná létezésüket.


David Clements, a London’s Imperial College munkatársa az 1950-ben született Fermi-paradoxonra adott egy lehetséges választ – írja az IFLScience. A kutató szerint az élet kialakulásának követelményei, azaz a folyékony víz és az energia, meglehetősen gyakoriak a Naprendszerben. A legtöbb élet számára potenciálisan alkalmas hely azonban jeges felszínű holdak mélyén található.Az ugyanakkor probléma, hogy amennyiben galaxisunkban máshol is vannak lakható jeges objektumok, úgy még ha ki is fejlődött valamiféle értelmes létforma rajtuk, az a jég alatt van elzárva, és így képtelen kommunikálni a külvilággal.

Tanulmányában Clements azt írja, a víz elengedhetetlen az élet számára. A szakértő szerint a folyadék olyan égitestek mélyén lehet jelen, mint amilyen a Jupiter holdja, az Európé, vagy a Szaturnusz körül keringő Enceladus. Ezen felszín alatti víztömegekben a földi óceánok ökoszisztémájánál is összetettebb élővilág alakulhatott ki.
A kutató szerint bolygónk vizeiben több olyan faj is él, amely magas intelligenciával rendelkezik, éppen ezért máshol is hasonló lehet a helyzet.

A Cassini kiderítette: lakható lehet a Szaturnusz két holdja :- Az űrszonda kalandjai pénteken érnek véget, ezért mindenképp érdemes beszélni az eredményeiről.
A kutató szerint izgalmas felfedezések várhatnak ránk. Az elkövetkező 10-20 évben több olyan misszió is indul majd, amely közvetlen módon ugyan nehezen bukkanhat az idegen élet nyomaira, de segíthet jobban megérteni a potenciálisan lakható égitestek tulajdonságait.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
24
  Két nap múlva újra leszállunk a Marson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Több mint hat éve nem landolt leszállóegység a Marson, pár nap múlva azonban újabb szerkezet kezdhet misszióba az égitesten.

A NASA 850 millió dolláros leszállóegysége, az InSight november 26-án érkezik meg a Marsra – írja a Space.com. Az űrhivatal munkatársai bíznak a sikerben, a leszállás azonban nem lesz zökkenőmentes.

Bár már korábban is csináltuk, nehéz a Marson landolni, és ez a mostani küldetésnél sincs másként – mondta Rob Manning, a NASA Jet Propulsion Laboratory főmérnöke. A szakértő hozzátette, az atmoszféra tetejétől a felszínig több ezer lépést kell megtenni, és mindegyiknek megfelelőnek kell lennie, hogy a misszió is sikeres legyen.

Az InSight leszállóegység művészi illusztrációja a Marson. (forrás: NASA JPL / Caltech)

Az InSightnak 6 perce lesz, hogy biztonságban átverekedje magát a marsi légkörön. A leszállóegység nagyjából ugyan ott, az Elysium Planitia nevű régióban fog landolni, ahol 2012-ben a Curiosity marsjáró.

Az Elysium Planitia nem a vörös bolygó legizgalmasabb tája, igaz, a NASA kutatóit ez nem is zavarja, hiszen az InSight nem a felszínt, hanem a talaj mélyét fogja tanulmányozni. A szerkezet két eszközzel vizsgálja majd a talajt: egy lefúrható hőérzékelővel és egy igen érzékeny szeizmométerrel. Emellett a szakértők az InSight kommunikációs eszközét is elemezni fogják, hogy tanulmányozhassák a Mars tengelyének enyhe dőlését.A NASA 850 millió dolláros leszállóegysége, az InSight (kép: NASA/JPL-Caltech)

A kutatók bíznak benne, hogy a leszállóegységnek köszönhetően nemcsak a Marsot, hanem a kőzetbolygók kialakulását és fejlődését is jobban megismerhetik.

Az InSightot idén májusban bocsátották fel, nem sokkal később pedig két mélyűri műholdat is elindítottak a vörös bolygóhoz. Utóbbi eszközök amellett, hogy megvizsgálják a Marsot, a leszállóegység landolása során az adatok továbbításában is segítenek.

forrás:/24.hu/

kapcsolódó: Elindult a NASA Mars-fúrója Katt ide!
Új fúrótechnikával gyűjt mintát a Mars kőzetéből a Curiosity Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák
.....
.
-