+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
09
  A Nap szedte darabokra a csillagközi vándort
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Tóth Imre

Zdenek Sekanina világhírű üstököskutató szerint a csillagközi térből a Naprendszerbe látogatott ‘Oumuamua a Nap hatására esett darabjaira napközelben, majd a maradványai már egy elnyújtott alakú, de még a tömegvonzás által összetartott törmelékfelhő formájában távolodtak a Naptól, amikor felfedezték az objektumot. Ez a felismerés is a kis égitest természetes eredetét támasztja alá.

John E. Bortle amerikai amatőrcsillagász, aki üstökösök megfigyelésére szakosodott, egy 1991-es tanulmányában megállapította, hogy a parabola vagy közel parabola alakú pályán mozgó üstökösök, amelyek 1 CSE távolságon belül kerülnek napközelbe, hajlamosak a szétesésre. Magjuk több kisebb-nagyobb darabra, törmelékre, porszemcsékre esik szét.

Zdenek Sekanina, cseh származású amerikai üstököskutató ezt a jelenséget továbbgondolta, és alkalmazta a csillagközi térből érkezett 1I/’Oumuamua nagyon elnyújtott alakjának (a leghosszabb és legrövidebb méretének aránya legalább 6:1) és a Naptól távolodóban megfigyelt többlet-gyorsulásának magyarázatára.

Az 1I/’Oumuamua csak egy kóma és csóva nélküli aszteroidának látszik Alan Fitzsimmons (Queen University, Belfast) által 2017. október 29-én készített felvételen.

Mindenekelőtt érdemes felidézni az ‘Oumuamua (hawaii polinéz nyelven: “messziről érkezett első hírnök”) megismerésének történetét. Az apró égitest 2017. szeptember 9-én 0,25 CSE-re volt napközelben a Merkúr pályáján belül. Október 19-i felfedezésekor és később sem mutatott aktivitást, nem bocsátott ki gázt és port, kómája és csóvája sem volt.

Ezért inkább az aszteroidák közé sorolták, jóllehet a pályája erősen hiperbola, amelynek excentricitása mintegy 1,20. Ez rekord a korábbi megfigyelt szokásos üstököspályákhoz képest, és egyértelműen a csillagközi térből való érkezését mutatja.
A kanári-szigeteki La Palma Obszervatórium 4,2 méteres William Herschel Teleszkópjával (WHT) készült felvételen is csak egy csillagszerű kisbolygónak mutatkozik a csillagközi látogató.

Az alábbi ábrán az ‘Oumuamua pályájának a Naprendszer belső térségeiben húzódó ívét mutatja.

Sekanina szerint az ‘Oumuamua nem sokkal a napközelsége előtt eshetett szét (ennek időpontja nem ismert pontosan), amit a kis égitest jéganyagának gyors kigázosodása (szublimációja), és túl gyors forgása segített elő. Közeledve, de még távol a Naptól egy szubkilométeres méretű üstökösmag lehetett, belsejében jég és por volt, de a hosszú csillagközi út után egyszer csak egy újabb csillag, a Nap közelébe került. A benne levő jegek a hő hatására kigázosodtak, gyengítve szerkezetét, ráadásul még gyorsan is forgott a tengelye körül.

Az 1I/’Oumuamua erősen hiperbolikus pályájának a Naprendszer belső vidékén húzódó pályaszakasza, amelyen a 2017. szeptember 9-i napközelpont, és a Pan-STARRS program általi 2017. október 19-i felfedezés helyzete is jelölve van (forrás: NASA/JPL, Tom Ruen).

A test belsejének jéganyaga gyorsan elszublimált, csak a poranyag maradt, ami már nem mutatott kigázosodást, ezért nem volt megfigyelhető kómája és csóvája a felfedezéskor. A testet felépítő kisebb törmelék és poranyag azonban később sem szóródott szét a pálya mentén mint egy meteorraj, hanem a tömegvonzás egybe tartotta a napközelség után is. A Naptól távolodó pályaszakaszon megfigyelt, a tömegvonzás okozta pályaváltozásokhoz képesti többlet gyorsulást pedig Sekanina szerint a porszemcsékre ható Nap sugárnyomása okozta. Ezzel együtt a test egyszerű forgómozgás helyett bonyolult, gerjesztett forgómozgást végzett.

Sekanina két további, a Naprendszerünkhöz tartozó, de az ‘Oumuamua-hoz hasonló sorsra jutott üstököst is említ, amelyek napközelben port és törmelékdarabokat szórtak szét. Ezek a C/2010 X1 (Elenin) és a C/2017 S3 (PANSTARRS).

A C/2010 X1-üstököst Leonid Elenin fedezte fel 2010. december 10-én, jóval a perihéliuma előtt, ugyanis csak 2011. szeptember 11-én került napközelbe mintegy 0,48 CSE-re, vagyis közel a Merkúr pályájához. A másik példa a C/2017 S3 (PANSTARRS). Mint beszámoltunk róla, a Nap felé közeledő C/2017 S3-üstökös fényessége 2018. július 2-án váratlanul a korábbi tizenhatszorosára ugrott, vagyis kitörésen esett át. A C/2017 S3 az Oort-felhőből látogatott a Naprendszer belső térségeibe, és a különböző pályamódosító hatások következtében hiperbola pályán halad, aminek excentricitása csak nagyon kicsivel tér el 1-től, értéke 1,000082. Napközelségét 2018. augusztus 15-én érte el, amikor 0,208 CsE-re került közel központi csillagunkhoz, a Merkúr pályáján belül.

Az ‘Oumuamua méretét, elnyújtott alakját, forgását, sötét, alacsony fényvisszaverő képességű (albedójú), sötétvörös felszínét fotometriai megfigyelések alapján határozták meg. Az alábbi kép a megfigyelésekre alapozott művészi elképzelés a kis égitestről.Ilyen lehet az 1I/’Oumuamua a megfigyeléseken alapuló művészi ábrázolás szerint (Martin Kornmesser, ESO).

Az ‘Oumuamua mibenlétének természetes égitest mivoltát tehát egyre több vizsgálat támasztja alá és eddig csak egy, a mesterséges eredetet (fényvitorla) ismertető, de nem megalapozott, erősen vitatott elképzelés látott napvilágot.

A csillagközi térből érkezett kis égitestről szóló, a hírrel kapcsolatos tudományos szakcikk az Astronomical Journal folyóiratban jelenik meg.

forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Heves ütközésre utal a Oumuamua aszteroida szertelen forgása Katt ide!
Kiderült, honnan érkezett a Naprendszeren túli bizarr látogató Katt ide!
Más Naptól jöhetett egy kisbolygó Katt ide!
Magyarázatot találtak az ufónak vélt aszteroida furcsa alakjára Katt ide!
Lehet, hogy földönkívüli űrszonda közeledik a Föld felé... Katt ide!
A Gömböc fejtheti meg az aszteroida rejtélyét Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
07
  Gőzhajtású űrszondák, melyekből sosem fogyna ki az üzemanyag
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Pál Bernadett

Gőzmeghajtású űrszondával közlekedni egyik aszteroidáról a másikra nem lehetetlen többé, hála a University of Central Florida (UCF) és a Pasadena-i Honeybee Robotics együttműködésének. Phil Metzger, a UCF kutatója a kaliforniai céggel együttműködve fejlesztette ki a Világ Nem Elég (World Is Not Enough – WINE) fantázianevű űrszonda prototípusukat, mely aszteroidákból és más planetáris testekből vizet kivonva gőzt generál, melyet önmaga meghajtására használ fel a következő célpontjáig.

Az aszteroida anyagszimulánsokat a UCF biztosította, Metzger felelt a számítógépes modellezés, illetve szimulációk elkészítéséért, ezután pedig a Honeybee megépítette a prototípust és december 31-én le is tesztelték az ötlet működését. A csapat a floridai Embry-Riddle Aeronautical University egyetemmel is együttműködésbe lépett, hogy a gőzzel működő rakétahajtóművek prototípusain is dolgozni kezdjenek.

“Egyszerűen szuper”, mondta Metzger a bemutatón. “A WINE sikeresen kibányászta a talajt, hajtóanyagot készített és a szimulánsból kinyert gőzzel továbbindult. Ezzel a technológiával akár elugorhatnánk a Holdra, a Ceresre, az Európára, a Titanra, a Plutóra, a Merkúr sarkvidékeire, aszteroidákra – bárhová, ahol van víz és elég alacsony a gravitáció”.

Mivel üzemanyagként gőzt használ, a Világ Nem Elég (World Is Not Enough – WINE) elnevezésű űrszonda elméletileg “örökké” képes felfedezni, legalábbis amíg kellően alacsony gravitációs térben van.
A WINE, ami nagyjából egy mikrohullámú sütő méretével egyezik, a felszínből vizet bányászik, majd gőzzé alakítja, hogy új célpontjához repüljön – és így tovább. Tehát olyan űrszonda, mely sosem fogy ki az üzemanyagból és így elméletileg akár “örökké” is folytathatja a felfedezéseit. A képen a NASA által készített fantáziarajz látható.


A folyamat számos különféle szituációban működik, attól függően, hogy az adott objektumnak milyen erős a gravitációs vonzása. Az űrszonda kinyitható napelemekkel is rendelkezik, hogy elegendő energiája legyen a víz kibányászásához, valamint a gőz elkészítéséhez. Ezen kívül apró bomló radioizotópokat is képes felhasználni, hogy távolabbi objektumokhoz is eljusson, mint például a Pluto, vagy más Naptól távoli helyek.

Az ilyen típusú űreszközök fejlesztésének óriási hatása lehet a jövő űrkutatására. Jelenleg minden bolygóközi küldetésnek vége van akkor, amikor az űreszköz kifogy az üzemanyagból.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
07
  Gyorsabban vándorol az északi mágneses sark
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Még tavaly áprilisban írtunk hosszabban utoljára a Föld mágneses mezejéről, egy akkor közzétett munkában ugyanis azt írták le, hogy az óceánok is befolyásolják ennek alakulását. Többek között az akkor felhasznált műholdak segítségével frissítették most a navigációhoz szükséges globális modellt, ami az északi mágneses sark egyre gyorsuló vándorlása miatt volt elengedhetetlen.A gyors változás miatt frissíteni kellett a navigációhoz használt modellt.

Az amerikai kormányzat legújabb leállása miatt néhány héten keresztül igencsak megnehezítették a kutatók munkáját, most azonban, az újraindulást követően, közzétették a frissített modellt, amely már rendelkezésünkre áll a pontos navigációhoz. A szakértők ezzel kapcsolatban kiemelik, hogy az északi mágneses sark egyre gyorsabban mozog Szibéria felé, amire ugyan nincs pontos és részletes magyarázatuk, attól azonban szerintük nem kell tartani, hogy egy újabb átfordulás készülődik (ez ugyanis minden 200-300 ezer évente fordul elő, amikor a déli és északi mágneses sark felcserélődik). Jellemző adat azonban, hogy míg a huszadik század elején a pólus naponta nagyjából 30 métert haladt előre, ami évente durván 10 kilométer volt, ez a kilencvenes években egyre inkább felgyorsult, manapság pedig évente 50 kilométernél is nagyobb a változás.

Egy őszi konferencián elhangzott az egyik lehetséges magyarázat, amely szerint a vándorlás sebességét tulajdonképpen a mágneses mező két nagyobb foltjának erőviszonya határozza meg. Eszerint korábban a Kanada északi része alatt található rész erősebb volt a szibériainál, ez azonban megváltozott, most a szibériai látszik a hosszú távú győztesnek, ez pedig a földrajzi északi sark másik oldalára húzza át annak mágneses társát, ami viszont a magon belül zajló áramlás sebességének megváltozásával indokolható, bár ezzel kapcsolatban óvatosságra figyelmeztetnek, mivel túl korai lenne még egyértelmű következtetéseket levonni.

A kutatók elismerik, hogy még azt sem tudják, milyen gyakran gyorsul fel a mágneses sark vándorlása. Itt egyelőre annyit látunk, hogy valami megváltozott, ami kutatói szempontból rendkívül érdekes, de sem az okok, sem pedig a következmények nem ismertek, így bőven van mit megválaszolni.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: A Föld mágneses pólusának vándorlása az utóbbi években rendkívüli mértékben felgyorsult Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
07
  Összekötötték három ember agyát, furcsa villanásokat láttak...
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Kutatók egy csoportja összekötötte három ember agyát, akik így meg tudták „gondolataikat” osztani egymással. Természetesen egyelőre nem szabad túl bonyolult dolgokra gondolni, az önkéntesek egy Tetris-szerű játékban segítették egymást. A szakemberek szerint hamarosan komplett emberi hálózatok születését hozhatja el az új technika.
A módszer az agyi aktivitást eredményező elektromos impulzusok rögzítését lehetővé tevő elektroenkefalográfia (EEG) és a neuronokat mágneses mezővel stimuláló transzkraniális mágneses ingerlés (TMS) kombinációját alkalmazta.

A metódust a Washingtoni Egyetem és a Carnegie Mellon Egyetem kutatói BrainNetnek keresztelték el, és azt remélik, akár a világhálón keresztül is képes lesz összekötni emberek tömegeinek elméjét. A kommunikáció e furcsa formájának megvalósításán túl a BrainNet az emberi agy mélyebb működésének megértését is szolgálhatja.
Az interfész lehetővé teszi három ember számára, hogy kollaboráljon, és közvetlen agy-agy kommunikáció használatával megoldjon egy feladatot.

Hogyan zajlott a kísérlet? - A három önkéntes közül ketten töltötték be a „küldő” szerepét, őket EEG-készülékre kötötték, majd egy Tetris-szerű játékkal kellett játszaniuk, azaz el kellett dönteniük, hogy a képernyőn megjelenő tömböket kell-e forgatni, vagy sem.
Ehhez a képernyő két oldalán található villogó LED-eket kellett figyelniük – az egyik 15 HZ-en, a másik 17 HZ-en villant fel –, a fények különböző jeleket generáltak az agyban, amiket aztán az EEG rögzített.
A küldők döntéseit aztán továbbították a „fogadónak”, aki egy TMS sapkán keresztül kapta az információkat.


Kissé sci-fi szerűen hangzik, de a villanások megjelentek a fogadó elméjében (ezek az úgynevezett foszfének), aki így a játéktér megtekintése nélkül tudta, a küldök milyen döntéseket hoztak, és ennek megfelelően forgatta a tömböket.
A kutatók összesen öt csoportot vizsgáltak, mindegyik csoportnak három résztvevője volt. Az alanyok átlagosan 81,25 százalékos pontossággal teljesítették a feladatokat, ami elsőre nagyon szép eredmény.
A kísérlet komplexitását növelte, hogy a küldők az esetleges sikerekről és kudarcokról is tudták értesíteni a fogadó személyt. Ennek köszönhetően pusztán az agyak közötti kommunikáció révén a fogadók tudták, melyik küldő továbbítja feléjük a megbízható információkat. Ezzel az emberi megbízhatatlanság, mint faktor szűrhető ki a modernebb agy-agy interfészek kifejlesztésekor.

A jövőben bonyolultabb agyi hálózatok épülhetnek ki - A mostani rendszer csak egybites információkat tud megosztani az agyak között, a kutatók szerint azonban a technika folyamatos tökéletesítésével nagyobb volumenű adatmegosztás valósítható meg majd a jövőben.
A kísérletet kidolgozó tudósok már korábban is értek el eredményeket az agyi hálózatok megalkotása terén, akkor két személy elméjét kötötték össze, akik egy 20 kérdésből álló feleletválasztós játékot játszottak egymás ellen. Az igen-nem típusú információk közvetítését akkor is foszfénekkel valósították meg.
A mostani kutatás egyelőre nem jelent meg szakmailag ellenőrzött folyóiratban, a kísérlet részletesebb leírása az arXiv weboldalon érhető el.

forrás:/arxiv.org/sciencealert.com/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
04
  Így hozza a Földre a Hold egy darabját a kínai szonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Csang'o-5 kínai űrszonda több repülési szakaszban fogja elvégezni feladatát - közölték kedden kínai kutatók.Az űrszonda, amelyet év végén fognak útnak indítani, a Holdról vett mintákkal fog hazatérni küldetéséről.

Az űrszonda be fog lépni a Föld-Hold transzferpályára. A Hold közelében lelassít, hogy Hold körüli pályára álljon, majd süllyedni kezd és egy előre kiválasztott helyszínen leszáll, hogy elvégezze a kutatómunkát és kőzetmintákat vegyen - mondta el Csing Peng, a Kínai Űrkutatási Akadémia kutatója, az űrszonda főtervezője keddi sajtótájékoztatóján.

Befejezve feladatát, Csang'o-5 elhagyja a Hold felszínét, felemelkedik és dokkol a Hold körül keringő rakétán. A visszatérő egység a légkörbe való belépés után a Belső-Mongólia Autonóm Területen lévő Siziwang Banner megyében száll le - mondta Csing Peng.

A Csang'o-5 által a Földre hozott mintákat laboratóriumokban fogják kivizsgálni. A szondát a déli Hajnan tartományban lévő Vencsangi Kilövőállomásról indítják útnak.

A Csang'o-5 űrszonda után további három missziót terveznek a kínai holdkutatási program keretében. A Csang'o-6 a tervek szerint a Hold déli pólusáról fog két kilogramm mintát hozni a Földre.

A Csang'o-7 misszió célja a Hold déli pólusa körüli területek átfogó tanulmányozása lesz. A Csang'o-8 küldetése a tudományos kutatások és kísérletek mellett azoknak a kulcstechnológiáknak a tesztelése lesz, amelyek egy holdi kutatóbázis megépítéséhez szükségesek - közölték korábban Pekingben.

forrás: MTI/Hszinhua/

kapcsolódó: Pár év múlva már bányásznák a Holdat, és igen jó okkal Katt ide!
Mit keresnek a Hold sötét oldalán? Katt ide!
Leszállt a Hold túlsó oldalán a kínai szonda Katt ide!
Megérkeztek az első képek a hold túlsó oldaláról Katt ide!
Új Hold-verseny indult el Katt ide!
Hold-küldetések...Mikor? Kik? Hogyan? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
04
  ... Mint majmok a ketrecben
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző:Joli Nagy

Kutatók egy csoportja 5 majmot zárt be egy ketrecbe. Középre egy létrát helyeztek, majd annak tetejére banánt. Amikor az egyik majom felmászott a létrán a banánért, a kutatók egy vödör vizet zúdítottak a másik négy majom nyakába. Minden alkalommal amikor egy majom megpróbált felmászni a létrán, leöntötték a többieket hideg vízzel.
Hamarosan meg is tanulták a majmok, hogy aki fel mer indulni a létrán, azt meg kell akadályozni, le kell onnan verni, mert ha nem, jön a hidegzuhany az égből.


Nem sok idő kellett rá, hogy egyik majom se próbálkozzon felmászni a létrán. Banán ide, banán oda…
Ezek után a tudósok lecserélték az egyik majmot egy újra. Az új majom természetesen rögtön elindult a létrán, de a többi majom leverte, pedig már nem is kaptak hidegzuhanyt.
Az új majom persze nem értette, hogy miért kapja a verést, de pár alkalom után megtanulta, hogy a létrán nem megyünk fel. Ezután lecseréltek még egy majmot és ugyanez történt.

Elindult a létrán és rögtön kapott is érte... Ami furcsa, hogy az előző új majom is részt vett a verésben, holott nem tudta, a miértjét, hiszen ő sosem kapott vizet a nyakába.

A harmadik, negyedik és végül az ötödik majommal is megismétlődött ugyanez a történet. Most már nincs senki az eredeti 5 majomból. Senki nem tudja, miért nem lehet felmászni arra a létrára. Senki nem érti, miért nem lehet elindulni a banánért. Mégsem másznak fel érte. Miért?

Ha megkérdeznénk őket és tudnának beszélni, valószínűleg ezt válaszolnák: Nem tudom. Egyszerűen errefelé így működnek a dolgok. Mert ez mindig így volt és ezt így kell csinálni.
Lehet, hogy épp feltesszük a kérdést önmagunknak: miért tesszük folyton azt, amit általában teszünk, amikor léteznek más utak, más megoldások is. Milyen irányba fejlődünk, ha mindig csak a régi, kitaposott utat követjük?

Ki mondta azt, hogy ez így jó? Ki döntötte el?
Létezik egy másik világ a mi kis világunkon kívül… Jobb, szebb? Nem tudjuk. Miért? Mert nem merjük megkérdezni, miért is nem lehet felmászni azért a csábító banánért.

Csak ülünk lenn a létra alatt és valódi ok nélkül megtámadunk bárkit, aki meg merészeli kérdőjelezni a "törvényt"...
És még mindig ülünk a létra alatt... Csak ülünk egy létra alatt.

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
04
  Pár év múlva már bányásznák a Holdat, és igen jó okkal
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Ha minden a terv szerint alakul, az Európai Űrügynökség (ESA) már 2025-ben megkezdheti a Hold felszíni bányászatát, az égitesten ugyanis rengeteg regolit található, amelyből oxigén nyerhető ki.

A Hold a jövőben igen fontos szereplőjévé válik a űrbéli kutatásoknak, és ezt már az Európai Űrügynökség (ESA) mostani bejelentése is csak erősíti: a szervezet egyéves együttműködési megállapodást írt alá az ArianeGroup nevű társulással, hogy regolitot bányásszanak az égitesten. Erre leghamarabb 2025-ben kerülhet sor, hamarabb semmiképp.A kép illusztráció: Holdbázis, futurisztikus technológia (forrás: Futuristic News)
A videó indításához: Katt ide!

A CNN beszámolója szerint minderre azért van szükség, mert a törmelékből oxigént, valamint vizet lehet kinyerni, amely a jövőbeni missziók szempontjából jelenthet hatalmas segítséget, hiszen az asztronauták ezáltal több időt tölthetnék az égitesten, és a hosszabb űrutazásra való felkészülés, továbbá időigényes kísérletek elvégzése is könnyebbé válna. Emlékezetes, a NASA nemrég 9 céggel kötött szerződést, hogy kitermeljék a Holdon lévő ritkaföldfémeket, melyek a Mars-misszióhoz is jól jöhetnek majd.

A bányászat ötlete egyelőre kísérleti fázisban jár, a tudósok még csak vizsgálják, hogyan és milyen módszerekkel lehetne hasznosítani a kőzeteket, és legfőképp: mivel juttassanak a bányászathoz használt berendezéseket az égitest felszínére. Ez utóbbi feladatot a jelenlegi elképzelések szerint az Ariane 64 rakéta vállalhatja majd.

forrás:/hvg.hu/

kapcsolódó: Mit keresnek a Hold sötét oldalán? Katt ide!
Leszállt a Hold túlsó oldalán a kínai szonda Katt ide!
Megérkeztek az első képek a hold túlsó oldaláról Katt ide!
Új Hold-verseny indult el Katt ide!
Hold-küldetések...Mikor? Kik? Hogyan? Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
02
  A NASA még nem adja fel az Opportunity marsjárót
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA 15 éves marsjárója tavaly óta mély csöndbe burkolózik, a szakemberek pedig azóta igyekeznek újra felvenni a kapcsolatot az eszközzel. Eddig nem jártak sikerrel, azonban most új stratégiát alkalmaznak a további eshetőségek orvoslása érdekében, vagyis még mindig nem adják fel a reményt. Megpróbálkoznak az Opportunity felélesztésével, eközben a Curiosity elhagyja eddigi helyszínét.

A JPL által kiadott közleményben arról olvashatunk, hogy június óta nem hallottak a marsjáró felől, bár eddig mintegy 600 alkalommal próbálták meg felvenni a kapcsolatot. Közeleg a szeles évszak vége, amikor a napelemek letisztításáról maguk az erős szelek gondoskodnak, így nincs már sok idő hátra, különösen annak fényében, hogy jön a déli féltekén a komoly tél, ami végzetes károkat okozhat a lemerült marsjáró szerkezetében.

Ennek elkerülése érdekében most új taktikához folyamodnak, ennek keretében pedig nem pusztán a válaszra hallgatnak, hanem további utasításokat küldenek, amelyekre az Opportunity egy rövid jelzéssel felelhet.

Az Opportunity 2014-ben panorámakamerával rögzítette önarcképet a Marson. (forrás: NASA / JPL-Caltech / Cornell Univ./Arizona állami Univ.)

Itt minden lehetséges egyéb problémára megpróbálnak megoldást találni, ezért azt kérik a marsjárótól, hogy váltson vissza a másodlagos rádióra, indítsa újra belső óráját, illetve továbbítsa a választ az UHF-sávon, amennyiben azonban így sem érkezik válasz, hamarosan végleg búcsút intenek majd a hosszú ideig szolgáló eszköznek – azonban kudarc esetén ismét kikérik a NASA véleményét, hogy miként haladjanak tovább.

Az ügynökség másik eszköze eközben elhagyja az eddig vizsgált helyszínt, így hamarosan további adatok futnak majd be az út következő szakaszáról. Az eddig csaknem 20 kilométert megtett Curiosity ráadásként még egy új szelfit is készített magáról, amelyen jól kivehető a kissé poros, kissé ütött-kopott külső, valamint a közvetlen környezet, a lényeg azonban a küldetés folytatásán van, amely a jelek szerint még a globális vihar után is megvalósul – igaz, a Curiosity kevésbé erős vihart vészelt át.

A Curiosity elhagyja eddigi helyszínét, egy új szelfit is készített magáról. (forrás: NASA /JPL)

A sorrendben 19 fúrási helyszínt most továbbiak követik a sorban, ez az expedíció is meglehetősen hosszúra nyúlik tehát (eddig 6 évnél járnak).A NASA Opportunity rovere nemrég ünnepelte 15 évét a Marson - teljes csendben.
(forrás: NASA / JPL-Caltech /University of Arizona)

A teljes, nagy felbontású felvétel (amely még január 15-én készült, szokás szerint több kép összevágásával) a NASA oldaláról letölthető, itt az elkövetkező hetekben, hónapokban további részleteket ismerhetünk majd meg.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Bajban az Opportunity Katt ide!
Újra felbukkant az Opportunity marsjáró Katt ide!
Elveszhetett az Opportunity, a NASA marsjárója Katt ide!
A Curiosity is látja a marsi porvihart Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
02
  A CFR posztmodern újítása már a mesterséges intelligencia szintjeit súrolja
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: papmeli

Hurrá! Online is vehetünk nemzetközi jegyet a Román Vasúttársaságnál. Ha utánamegyünk…
Talán a Román Vasúttársaságnál (CFR) csak a Román Posta tud nagyobb meglepetésekkel szolgálni ügyfeleinek. De a CFR mostani nagy dobását ejsze még utóbbi sem lesz képes überelni. Az országos vasúti hálózat üzemeltetője ugyanis bejelentette: idéntől (2019!) online is lehet jegyet váltani náluk a nemzetközi utakra.Örvendetes, hogy az online jegyértékesítés már a CFR ingerküszöbét is elérte, de ezt a legnagyobb jóindulattal is csak sok évvel ezelőtt lehetett volna haladásnak titulálni.A csel azonban csak ezután következik, mert nem úgy van az ám, hogy az utas otthon vagy az irodában, a számítógép előtt ülve megveszi a jegyet és az perceken belül megérkezik az elektromos postaládájába.

Utána kell menni! Vagy hazahozatni! Futárral!

De nem kell aggódnia az utasnak, nem kell azon törnie a fejét, hogy ez miként történik, a CFR kitalálta helyette és még választási lehetőséget is ad. Első: az utas megy utána a pályaudvarra. (De akkor miért nem ott veszi meg? Miért online?)

És rögtön jön a következő bökkenő: az sem mindegy, hogy melyik állomásra megy. Az online jegyeket egyelőre csak Bukarest (Északi Pályaudvar), Konstanca, Temesvár, Arad, Déva, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Predeal, Kolozsvár, Nagybánya, Szatmárnémeti, Craiova, Zsílvásárhely, Beszterce és Lugos pályaudvarain kézbesítik. De később más állomásokra is kiterjesztik a szolgáltatást, ígérik.

Nem kell megijedni, van második opció is: amikor futárral küldik haza az online jegyet. Utóbbi esetben legtöbb 8 napot kell várni rá, tehát minimum ennyi idővel az utazás előtt meg kell vásárolni. De, ha hazai a kiindulópont vagy desztináció, előtte egy hónappal. (Ezt a logikát megint nem értjük, de lehet, hogy már nem is akarjuk.)

Az online vásárlás a CFR honlapjának nemzetközi utazás (Trafic internațional) menüpontja alatt történik, ahol hazai és külföldi állomás, illetve két külföldi állomás közötti útra is váltható egy utazásra szóló vagy akár menettérti jegy. Ha csak külföldön utazunk, akár három hónappal az utazás időpontja előtt és legkevesebb 48 órával korábban vásárolhatunk, mint ahogy vonatra szállnánk.

Öröm az ürömben, hogy ez így is újítás, hiszen a CFR honlapján nemrég még a nemzetközi menetrend sem volt elérhető. Vagy csak nagyon hosszas keresgélés, több tucat pdf-file letöltése után bukkanhatott rá az eltökélt látogató. Ha elég eltökélt volt…

forrás:/foter.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
02
  A Föld mágneses pólusának vándorlása az utóbbi években rendkívüli mértékben felgyorsult
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: ‎Lőkös Sándor‎

A Földünk mágneses pólusának gyors mozgása miatt a kutatóknak szokatlanul korán, az eredetileg tervezettnél egy évvel előbb kell frissíteniük a mágneses modellt, amely a hajók, repülők és tengeralattjárók navigációját segíti.
Az iránytűk nyilainak sötét vége, a mágneses Északi pólus felé mutatnak. A száz évvel ezelőtt még Észak-Kanada partjainál lévő Északi mágneses Pólus pontja mostanra elmozdult a Jeges-tenger közepe felé, és halad tovább Oroszország irányába. ( A Déli Pólus ellenkező irányba halad )


Az Edinburghban működő brit földtudományi központ, (British Geological Survey) az utúbbi évtizedekben ötévenként módosított World Magnetic Model (Mágneses Világmodell) frissítése 2020-ban lett volna esedékes, ám az Egyesült Államok hadereje a szokatlanul jelentős mértékű változások miatt a modell – példátlanul korai – aktualizálását kérte !
A Nature című tudományos folyóirat szerint a frissített modellt január 30-án teszik közzé. ( Tudományos körökben ) A BGS és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) mágneses modelljét mások mellett a NATO, valamint az amerikai és a brit haderő is használja.
A mágneses pólus elmozdulása hatással van a navigációra, elsősorban a Jeges-tenger Kanadától északra eső részén. Arnaud Chulliat, a Coloradói Egyetem munkatársa szerint a pólus gyors mozgása miatt ebben a régióban nagyobb az esély a jelentős navigációs hibákra.

Az ábrán jól látható, hogy az utóbbi 20 év alatt többet vándorolt az Északi Pólus Kelet felé, mint az előző 100 év alatt
Míg 2000 és 2015 között nagyjából 50 Kilométert mozdul el évente, 2015 óta 2019-ig már meghaladja az évi 100 kilométert is


Véleményem szerint is a mágneses pólus elmozdulás okozta navigációs tévedések, katasztrofális következményekkel járhatnak a hajózás és a légi közlekedés Katonai és Polgári területén is.
Szerintem a Mágneses Pólus ily drasztikus mértékű változása kihatással van az egész Föld élővilágára is ! Megzavarja a Vízi és szárazföldi élőlények , halak, madarak, rovarok, állatok tájékozódási képességeit. ( Nem csoda, hogy a költöző madarak eltévednek, a Bálnák partra vetődnek.) De nagy mértékben hatással van az Ember szervezetére is !

Erről a kutatók még nem beszélnek, mert még mindig nem foglalkoznak érdemben ezzel a kérdéssel ! Mintha elaludtak volna... Pedig lassan összeomlik a Világunk !
Vajon lehetséges, hogy hamarosan Pólusváltás lesz a következménye az utóbbi években tapasztalt, rendkívüli mértékben felgyorsult Pólusvándorlásnak ?... Ha ez bekövetkezik, beláthatatlan mértékű katasztrófát hoz az egész Föld élővilágára !

(forrás:/ Lőkös facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák
---
-
.....