+ A | - a | Visszaállít
2015. nov.
24
  Űrhajósokkal és katonai műholdakkal bővít a SpaceX
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA 2017-ben már űrhajósok életét bízná a cégre, a légierő pedig műholdakat lőne fel velük.
A privát cégek bevonása már évek óta tart a tengerentúlon, az ISS-re például már számos ilyen expedíció indult, bár ezek között már kudarcra is van példa, elég csak a Falcon 9 rakéta felrobbanására gondolni. A SpaceX azonban már megkapta a megbízást, így legalább két alkalommal űrhajósokat is szállíthatnak majd.
A SpaceX egyik büszkesége: a Dragon kapszula második verziója

A NASA közleménye szerint a 2014-ben megkötött egyezség alapján határoztak az emberi részvétellel zajló küldetések elindításáról, pontosabban a SpaceX bevonásáról. 2017 végén a SpaceX így első alkalommal juttathat el űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra, nem sokkal később pedig megismételhetik a manővert, bár a szerződés értelmében a NASA legfeljebb 6 ilyen küldetést bízhat Elon Musk cégére, amely a Dragon kapszula második verzióját és a Falcon 9 rakétát használná fel. A Boeing, amely szintén tavaly írta alá erről szóló szerződését, szintén kettő és hat közötti küldetést bonyolíthat majd le.

A Wall Street Journal eközben arról számolt be, hogy az amerikai légierő is számít a SpaceX együttműködésére, ők azonban katonai célú műholdakat lőnének fel, valamikor 2018 folyamán. Esetükben az orosz származású rakéták letiltása okoz gondokat, amelyre a Krím-félsziget orosz annektálása után került sor, ezzel pedig a nagy rivális United Launch Alliance nagy hátrányt volt kénytelen elszenvedni, hiszen az általuk használt RD-180 hajtóművek kiestek a pikszisből - saját fejlesztésű megoldásuk pedig még évekre van a megvalósulástól.

Bárhogy is alakuljon a két együttműködés, a SpaceX sűrű program elé néz.

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. nov.
24
  Megszívtuk: - Mégsem lesz elektromos Trabant 2016-ban...
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Muszáj írni egy olyan álhírről, ami futótűzként terjed a közösségi hálókon, és egyre több oldal hiteles állításként veszi át, pedig csak nyomokban igaz."Megérkezett az új Trabant modell. 1,4 millió forintba kerül, már kapható!
Bemutatták az új Trabant modelljét! Mindössze 1,4 millióba fog kerülni! A bejelentés szerint februártól lehet majd hazánkban is megvásárolni a Traban új modeljét, ami első ránézésre nagyon hasonlít egy mini-re." - olvasom a Facebook üzenőfalamat beterítő hírt, és forr bennem a méreg.


Mert mindenki osztja ezerrel, nagy lelkesedéssel, hittel, reménnyel, hogy ez egy valós hír, nem csak pletyka, ebből lesz valami, feltámad gyerekkoruk legendás típusa, és formája tovább él majd a jövő generációi számára.

Csakhogy ez ordas kamu. Sőt, kegyetlen átverés, mert nincs április elseje. A hír pedig sehol sem hagy okot arra, hogy irónikus átverésre gondojunk. Mert vannak képek, vannak valósnak tűnő adatok, szinte már várnánk a debütálást, ami természetesen el fog maradni.

Ferdít a mindenegyben.blog.hu, és staxnet.com, a poenbomba.eu, és minden lájkvadász, megosztáshajhász oldal.

Legyártva 5 millió felett lett volna az ára

Az általuk előkapart hír 2009-es, és egy tanulmányról a Trabant Nt-ről vannak benne képek. Amit akkor tényleg a későbbi sorozatgyártás reményében mutattak be a Frankfurti Autószalonon.
A kiállításon szerepeltetett kocsit az ötletgazda, az autómodelleket gyártó és a Trabant jogait birtokló Herpa és a kocsi fejlesztését vállaló Individual Karosseriebau (IndiKar) összefogásából állították talpra. Épp kész lett a szalonra, a gyártás beindítását 2012-re jósolták, feltéve ha akad tőkeerős befektető.

Kollégánk akkor látta a tanulmányt, kérdezhette a fejlesztőket. "Jellegzetes bilikékben pompázik a Trabant nt, amely a sarkokba kitolt, széles kerekeivel olyan jó kiállású, mintha a MINI-re épülne. Erről nincs szó, bár futóműelemeket és más alkatrészeket is átvettek sorozatgyártású kisautókból. Ronald Gerschewski, az autót megépítő cég ügyvezetője hallgat a donorokról, de hangsúlyozza, hogy normál, megvásárolható alkatrészekről van szó.

Búcsút mondhatunk a jellegzetes hangnak, mert a kétütemű helyett egy 47 kW (64 LE) teljesítményű villanymotor suttog az orrban. Az aszinkron villanymotorral 130 km/órás végsebességet ad meg a márkatulajdonos, hatótávolságként 160 km, de az elektromos hajtású autók hatótávját minden gyártó erősen optimistán szokta becsülni."

A már említett befektetők érdeklődése elmaradt, a projekt szép lassan leállt, és feledésbe merült. Mindmáig, amikor valaki, valahonnan előhúzta a februári sorozatgyártást, és a 1,4 milliós vételárat. Igaz utóbbi adat lehet az ironikus jelzőlámpa, a vörösen villogó "KAMU" felirat a villanyautók áraival tisztában lévő olvasóknak, hiszen ilyen olcsón egy gyártó sem kínál épkézláb típust, és nem is fog a következő 20-30 évben.

Természetesen megkerestem a Trabant Nt készítőit, akik készségesen válaszoltak a feltámadást taglaló kérdésre. Tömören: nem, nincs esély jelenleg a Trabi gyártásának beindítására.

Ehhez egyetlen e-mail váltás elég volt, a válasz két napon belül megérkezett, negyed órányi munkát fordítottam a biztos információ megszerzésére. Remélem a kissé lelombozó, de igaz hír is annyi emberhez eljut majd, mint az vágyakat valósággá nemesítő pletyka.

forrás:/vezess.hu/

kapcsolódó: Érkezik az új elektromosTrabant ! Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. nov.
24
  Adventi várakozás
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Király Eszter

Egy reggelen csoda történt. Már nem akartam írni balesetről, abortuszról, könnyekről, elveszett paradicsomról. Mintha egy elhúztam volna a függönyt, és azt látnám, a vihar elült, kifacsart fák, útra dőlt rönkök jelzik a korábbi pusztítást, és szemetet hord a szél. De már csönd van. Egy kis takarítás, és rendben lesz újra az utcakép. Én majdnem egy egész éven át takarítottam.

A szerelem háta mögé bújva, az ő védelmébe rejtőzve, hangtalanul sírva a bőrébe, pihegve az ölelésében. Most ki kellene dugni az orromat innen a barikád mögül, mert kinottem már a csigaházat, túlnőttem rajta, és úgy tudok csak kibújni, ha összetöröm. Ez lenne a rendeltetése? Igen eddig szolgált védelemként. Most be kellene fejeznem a könyvemet, mert ott vacog a történetem a semmi ágán, egy tizenhat gigás adathordozón, lóg a levegőben, még a senkié. Senki nem teszi meg helyettem, senki nem fog kézen, gyere, végezzük be, és engedjük útra, mint fontos üzenetet rejtő palackpostát, vagy jelképes papírhajót.

A múlt szelleme még időnként megjelenik az ablak alatt, de hamar tovatűnik, mint fejnélküli lovas a sötétben. Nem kell már szenteltvizet, vagy fokhagymafűzért tartanom elé, ezek nélkül is lelép, nem háborgat már. A múlt könyve is az enyém, felraktam a legmagasabb polcra, seholszigetre, az Óperencián is túlra, a szolgáltatás már nem elérhető számomra.

Ó, én nem félek a szellemektől Karácsony éjjelén. A múlt már hívatlan vendég, százszor, ezerszer vendégül láttam már, és unja a képemet, már nem kíváncsi rám. A jelenben szerelem tündérek látogatnak meg, a hajamat fésülik, és a számat rúzsozzák, szépséges ruhába öltöztetnek. A jövő szellemét szívesen fogadom.
(Az anyukám, aki hatvan akárhány éves, ma emoticonokkal tűzdelt facebook üzenetet írt. Délután hívjam, mert este karácsonyváró buliba megy. Felhívtam kora délután, és azt kérte, segítsek a ruha dilemmában. A bordó, vagy az élénkzöld? Az élénkzöld, anyukám, a bordó, tudod, öreges. Ezt találtam mondani. Igen, helyeselt, bőszen, öreges. Ráadásul kövérít is. Ha a szavam járása lenne, az ennyi, most ezt mondanám fennhangon. Mit mondanám, kiáltanám bele a világba. Ennyi!)
Boldog adventi várakozást kívánok minden Eszter élete olvasónak!

forrás:/estherlife/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. nov.
24
  Román Szélsőségesek Masíroznának Szentgyörgyön
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Idén is sepsiszentgyörgyi felvonulásra hívja híveit december elsejére, a román nemzeti ünnepre a szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal román szervezet - írta hétfőn a Székely hírmondó című napilap.
A párt honlapján közzétett felhívásban mindenkit arra biztatnak, hogy Kovászna megyében "a sepsiszentgyörgyi románok mellett" ünnepelje Románia nemzeti ünnepét. A tervezett felvonulás miatt felháborodásának adott hangot Madalin Guruianu sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyi vezetője, aki 2014. december elseje után feljelentést tett az Új Jobboldal sepsiszentgyörgyi szélsőséges megnyilvánulásai ellen.
"Ha az Új Jobboldal szélsőségesei a román közösség helyi tanácsban jelen lévő, legitim képviselőinek a többszörös felhívása ellenére is úgy vélik, mégis ide jönnek, hogy december elsején botrányt provokáljanak, én személyesen meghívom őket, hogy 24 órából 24 órát, az év minden napján lakjanak és dolgozzanak itt. És szeressék Sepsiszentgyörgyöt, mert azt sértőnek tartom, hogy valaki csak azért érkezzen az otthonomba, hogy a szoba közepére kiöntse a szemetet" - idézte Guruianut a Székely hírmondó.

A sepsiszentgyörgyi liberális politikus 2014-ben az Új Jobbolodal felvonulásán skandált magyarellenes jelszavak és a Kézdivásárhelyen december elsején kitűzött gyászlobogók miatt is feljelentést tett az ügyészségen. Az ügyészség márciusban mindkét vádat ejtette.

Romániának 1990 óta december elseje a nemzeti ünnepe. 1918-ban az erdélyi, bánsági és magyarországi románok az e napon Gyulafehérváron tartott nemzetgyűlésükön fogadtak el - önrendelkezési jogukra hivatkozva - határozatot az általuk lakott területek és a Román Királyság egyesüléséről.

A 2014-es nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén ismeretlenek piros-fehér-zöld szalagos fekete zászlókat tűztek ki. Ugyanezen a napon Sepsiszentgyörgyön az Új Jobboldal felvonulásán többek között azt skandálták: "Hargita és Kovászna megye román föld! Kifelé a magyarokkal az országból!"

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. nov.
23
  Amire még Alan Stern sem számított (1. rész)
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A New Horizons mérései számtalan meglepetést hoztak. Alan Stern, a projekt vezető kutatója kiválasztotta a számára tíz legmeglepőbbet.
A NASA New Horizons űrszondája július 14-én repült el a Plútó mellett. A tömörített mérési adatok Földre küldése mostanában fejeződik be. Ezután tömörítetlenül is lesugározzák az összes adatot, ami még egy évig is eltart. Közben a New Horizons már úton van következő célpontja, a 2014 MU69 Kuiper-égitest felé. Alan Stern (Southwest Research Institute, SwRI), a New Horizons vezető kutatója a Sky and Telescope honlapján közreadja szubjektív véleményét arról, melyek jelentik számára a tíz legnagyobb meglepetést. Hangsúlyozza, hogy a sorrend nem tükrözi a „meglepetésfaktort”. Mi Stern cikke sorrendjében adjuk közre a felfedezéseket – az első ötöt most, a következő ötöt pedig a második részben.


1.) Nincs több hold - A Plútónak öt holdját ismerjük, a Charont 1979-ben földi felvételeken fedezték fel, a többi négyet 2005-ben, illetve 2011–12-ben a Hubble-űrtávcsővel. A New Horizons közeli felvételein 20–30-szor jobb érzékenységgel vizsgálta a Plútó környezetét, ahol további holdak lehetnének, de nem talált továbbiakat.A Plútó holdjai méretarányosan: az 1212 km átmérőjű Charon és a négy „kicsi”. A New Horizons már az 1 km körüli átmérőjű holdakat is észrevette volna – ha lennének. De nincsenek... (Kép: NASA / JHU APL / SwRI)

2.) A Plútó nagyobb az Erisnél - Korábban a Plútó átmérőjét 2033–2400 km közöttinek becsülték, de egyesek csak 2280 km-nek mérték. A New Horizons mérése szerint a Plútó átmérője 2374 ± 6 km. Ezzel szemben az Eris a legújabb mérések szerint 2326 ± 12 km átmérőjű. Egyértelmű tehát, hogy mégiscsak a Plútó a Kupier-övben a legnagyobb égitest, Stern megfogalmazása szerint „a Kupier-öv királya”. (A sors fintora, hogy éppen az Eris felfedezése és a Plútóénál nagyobbnak vélt átmérője adta meg az egyik kegyelemdöfést a Plútónak, ez volt az egyik indok ún. „törpebolygóvá” minősítése mellett.)

3.) A hegyek magasak (3–4 km) - Nem az a meglepő, hogy a Plútón hegyek vannak, hanem a 3–4 kilométer közötti magasságuk. Összehasonlításképpen Stern a Plútóhoz hasonló nagyságú Tritont említi, ahol a Voyager szonda nem talált ezekhez foghatóan magas hegyeket.A Plútó hegyei helyenként megdöbbentően magasak, 3–4 km-ig emelkednek, ami az égitest méretéhez képest valóban jelentős magasság. (Kép: NASA / JHU APL / SwRI)


4.) Dűnék, dűnemezők (a ritka légkör ellenére) - Nagy meglepetést okoztak a Plútó több területén is világosan felismerhető dűnék, dűnemezők. Elsősorban azért meglepő a létezésük, mert a Plútó ritka légkörében nem fújhat elég erős szél ahhoz, hogy az a felszíni anyagszemcséket dűnékbe rendezze. Stern arra gyanakszik, hogy esetleg a geológiai múlt egy vagy több időszakában a Plútó légköre a mainál lényegesen sűrűbb lehetett.

5.) Kék ég (a számítások ellenére) - Amint arról portálunkon beszámoltunk, az ellenfényben készült felvételen a Plútó légköre határozottan kékes árnyalatúnak látszik. Bár néhány évvel ezelőtt Sternék kiszámították, hogy a földinél mintegy százezerszer ritkább légkörben nem működhet a földi ég kékségét okozó Rayleigh-szórás, úgy látszik a Plútó erről „nem tud”.

forrás:/urvilag/

(Folytatjuk!)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. nov.
23
  Hogy csinálj hülyét országod kormányából
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Bogdan Stoica

Bogdan Stoica kielemzi nekünk a Cioloș-kormányról készült első fotót. Mit mondjunk... annyira szar, hogy az már zseniális. Én, például, telefonnal is jobb fotót készítettem volna, mert a csoportkép nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. Vagy megtanulhattok fotózni, és akkor egymás fényképezhetitek, és még jót is cselekedtek vele.

1. Soha nem állítunk egy nőt a hátsó sorba. Soha, értjük? És soha nem állítunk két nőt egymás mellé, a csoport közepére. Nem vagyunk erdei miccssütésen, ahol félni kell, hogy az arra járó pasik megdugják a nőinket, ezért jól körülálljuk őket.

2. Soha nem állítunk alacsony pasikat hátra. Az első sorba kerülnek, és olyan pozícióból fotózunk, hogy úgy tűnjön, mind ugyanolyan magasak.

A hivatalos fotó az új román kormányról

3. Tudom, hogy az emelvényt ácsoló asztalos nem végzett fotográfiai kurzust és derékszögűre tervezte a pódiumot, de ne feledjük, a fotós perspektívája mindig trapézoid. Tehát, ha a kormány tagjai kicsit közelebb húzódtak volna egymáshoz, és a fotós hátrább mozdul vagy egy szélesebb látószögű lencsét használ, mindenki a Románia Kormánya háttér elé kerül, még a sorszéleken állók is, akik most betonoszlopok, fali díszek és függönyök előtt állingálnak. Ja, még van az a változat is, hogy az emelvénynél szélesebb hátteret rendelnek, mert csak négy euróba kerül az anyag négyzetmétere…

4. A fotó azért is annyira gáz, mert a képen ott vannak az emelvény fölötti hideg fények. Nézzenek szét a neten, és ha találnak akár egyetlen hasonló fotót, állami protokollberkekből, én megeszem azt a képet…

5. Nem hagyjuk a földön a cetliket, amikre rá van írva, hova állítjuk (rosszul) a kormány tagjait. Beállítjuk őket, aztán eltávolítjuk a jeleket. Vagy valami mást használunk. Például, az amerikaiak valami átlátszó műanyag izéket használnak, amelyek láthatatlanná válnak a fotón.

6. Soha nem állítunk egymás mellé két, ugyanolyan nyakkendőt viselő embert, mert kromatikusan izoláljuk őket a csoporttól. Arról nem beszélek, hogy néhány miniszter nem tudta, milyen nyakkendő illik egy ilyen alkalomhoz.


7. Fotózkodáskor nem tartjuk a kezünket, ahogy épp az ízületi gyulladásunk engedi. Nem lazázunk: a román állam nevében készül a fotó. Kinyújtjuk az ujjakat és könnyedén megérintjük a nadrágszárat. Nem feledjük a kihúzott hátat, belégzést, behúzott hasat, összeérintett cipősarkakat sem. És semmiképp nem kulcsoljuk össze kezünket ágyékunk előtt, mintha attól tartanánk, hogy valaki tökön rúg. Soha! A fotós nem bánt. Persze, jó lett volna, ha elmondja, úgy nézünk ki, mint a fényszórók láttán megriadt nyulak.

8. A fotós figyeljen a részletekre exponálás előtt. Igazíttassa át a jobb oldali zászlót, például. A magányos csillag és a mellette álló magas fickó, aki mintha szótárakon állna, kész röhej.

9. Alanyok: a fotósra néztek, az objektívbe, nem bámultok szanaszét a helységben. A tekinteteknek egységet, erőt kell tükrözniük, nem azt, hogy arra gondoltok, vajon mennyibe került és honnan származik a falra került festék.

10. Még valami. A beállítás ferde. Vagyis, a fotós nem az emelvény felezővonalán állt, és nem is tartotta egyenesen a kamerát.

Persze, bármilyen fotót lehet csinálni, és köznevetség tárgyává is lehet válni. Az Elnök úr ért hozzá: van néhány olyan rossz fotója a nyilvános terekben, hogy az ember azt gondolná, tiszta mazochista. De ne feledjétek: minket is röhögtettek ezzel.

forrás:/foter.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. nov.
23
  Star Wars fanok figyelem: Így rázzák a rohamosztagosok Kis Grófóra!
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Ne keress tovább, itt a nap videója! Ha Csillagok háborúja fan vagy, és már alig várod a decemberi premiert, a megtekintés kötelező!Hiába a borongós, és esős idő, az internet pillanatok alatt felvidít minket. Egy lelkes rajongó elkészítette egy tengerentúlon felvett videó paródiáját, mely alá bevágta zenének Kis Grófó egyik örökzöld slágerét. A nevetés garantált!

forrás:/life.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. nov.
23
  Meg akarták ölni Merkelt! A franciák mentették meg!
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A fran­cia tit­kos­szol­gá­lat in­for­má­ció men­tet­ték meg a német kan­cel­lárt egy jól ki­ter­velt me­rény­let­től. Ezért fúj­ták le ked­den a német-hol­land meccset!!
Bár nagy a titkolózás és fenyegetik azokat a rendőröket, mentősöket, akik bármilyen bizalmas információt szivárogtatnak ki, egyre többet tudni arról miért is fújták le az utolsó percekben kedden Hannoverben a német-francia labdarúgó mérkőzést.

Német állampolgár vezette a terroristákat!Egy jól kitervelt merényletet sikerült megakadályozni, meg akarták ölni Merkel kancellárt!

"Összesen ötször robbantott volna egy öttagú terrorcsoport, amit a hírek szerint egy német állampolgár vezetett. Az ötből három bomba bent a stadionban robbant volna, ahová többek között Angela Merkel német kancellár is hivatalos volt."
Jelenlétével éppen azt kívánták demonstrálni, hogy mennyire biztonságos a helyzet a migránsokat korlát nélkül befogadó Németországban…

Merkel továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ne legyen felső határa a menekültek befogadásának….

A stadionba egy behajtási engedéllyel rendelkező autóval szállították volna be a robbanószerkezetet, vagy jegyet váltó terroristák próbálták volna bevinni a testükön. A másik két szerkezetet egy buszmegállóban és egy vasúti pályaudvaron robbantották volna fel.


A német rendőrség hivatalosan azt jelentette, hogy Hannoverben végül nem találtak egyetlen robbanószerkezetet sem. Egy hannoveri újságnak azonban úgy nyilatkozott egy mentős, hogy a kommandósok a szeme láttára szállítottak el egy megtalált robbanószerkezetet, az álca kedvéért egy mentőautóban, majd azt mondták neki, hogy nem beszélhet arról, amit látott. Úgy tudni, hogy fegyelmi eljárás indult három rendőr ellen, akik szintén beszéltek megtalált bombákról.
A német kancellár megölését végső soron a francia titkosszolgálat akadályozta meg. Ők szereztek információkat arról, hogy mire készül a németországi terrorista sejt…

forrás:/Ripost/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. nov.
22
  Az állandó összetételű Univerzum
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Both Előd

Amennyire egy galaxishalmazból az egész Világegyetemre, négy kémiai elemből pedig a többi 88-ra következtetni lehet, annyira az egész Világegyetem összetétele mindenütt ugyanolyan.
A hidrogénnél és héliumnál nehezebb elemek a csillagok belsejében folyó magfúzió eredményeképpen jönnek létre. A Világegyetem kémiai összetételét megmérve a kutatók pontosabban meg akarják ismerni, hogyan, mikor és hol keletkeztek az egyes elemek.


Az elemek felépülésében és szétszórásában kulcsszerepük van a szupernóváknak, amelyeknek két típusa különböztethető meg. A nagyon nagy tömegű csillagok a magjuk összeomlása miatt válnak szupernóvává, ezek inkább a vasnál könnyebb nehéz elemeket szórják szét. A kisebb csillagok viszont fehér törpévé válnak, de ha van kísérőcsillaguk, akkor arról anyagot szívhatnak el, ami termonukleáris robbanást eredményez, ezek az Ia típusú szupernóvák. A még nehezebb elemek többnyire ezekből a szupernóvákból származnak. A Naprendszer átlagos kémiai összetételét például akkor kaphatjuk meg, ha minden öt összeomló magú szupernóvára egy Ia típusú robbanás jut. A Japán Űrügynökség (JAXA) egyik vendégkutatója éppen arra volt kíváncsi, hogy az univerzum anyagának kémiai összetétele másutt is hasonló-e a Naprendszerben megfigyelhetőhöz.

A JAXA röntgencsillagászati műholdja, a Szuzaku. (Fantáziakép: JAXA)

Meglepő módon ehhez nem a csillagok anyagát, hanem az intergalaktikus térben található anyagot vizsgálta, mert a Világegyetem anyagának jelentős része nem a csillagokban, hanem a galaxisok közötti teret kitöltő, nagyon forró, ritka, diffúz gázban található. Ez a gáz olyan forró, hogy röntgensugárzást bocsát ki. A legfényesebb röntgenforrások ezért éppen a galaxishalmazok. Kimutatása azonban nehéz, mert a röntgensugárzó gáz roppant ritka, ezért a sugárzás gyenge.

A JAXA Szuzaku (Suzaku) röntgencsillagászati műholdjával azonban heteken keresztül gyűjtötték az adatokat ehhez a vizsgálathoz. Első célpontjuk a Perseus-halmaz volt, ahol nagyon pontosan meg tudták mérni a galaxishalmazon belül a galaxisok közötti anyagban a vas eloszlását.

A további elemek gyakoriságának meghatározásához viszont alacsonyabb hőmérsékletű halmazokat kellett vizsgálni, mert azokban a nehezebb elemek emissziója viszonylag erősebb. Második célpontként a Virgo-halmazt választották, a legközelebbi, és a röntgenégbolt második legfényesebb halmazát. A Virgo-halmazban a JAXA és a Stanford Egyetem kutatói már nemcsak a vas, hanem első ízben a magnézium, a szilícium és a kén jelenlétét is ki tudták mutatni.A Szuzaku mérései szerint a Világegyetem kémiai összetétele a Naptól a galaxishalmazok nagyságrendjéig minden léptékben nagyjából ugyanolyan. (Kép: JAXA)

Megállapították, hogy a négy elem aránya az egész Virgo-halmazban állandó, és nagyjából megfelel a Nap és a Tejútrendszer más csillagai színképében kimutatható elemarányoknak. A galaxishalmazok rendkívül nagy mérete miatt feltételezik, hogy az ott talált elemarányok a Világegyetem egészére is jellemzőek. A Szuzaku mérései azt is igazolják, hogy az anyag a Világegyetemben jól elkeveredett, vagyis a kémiai összetétel a Nap méretétől a galaxishalmazok léptékéig mindenütt ugyanakkora. Előfordulhatnak kisebb, némileg eltérő kémiai összetételű szigetek, de nagy léptékben mindenütt a saját környezetünkben ismert elemeloszlást találjuk.

forrás:/urvilág/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. nov.
22
  Megmagyarázhatatlan fényjelenség Omszk felett
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
szerző: nordi

Egy rejtélyes világító tárgy bukkant fel november 17 -én este az égen Omszk felett több ezer ember szeme láttára. A szibériai egyetemen megerősítették, hogy nem lehetett üstökös, de egyelőre nem zárható ki, hogy meteorról van szó. Többekben felmerült, hogy ez egy kísérleti rakéta volt, a Topol RS-12M, de ezt sem erősítették meg.Omszk felett látták először a fényjelenséget, amit aztán később még Kazahsztán felett is érzékeltek.

Mi ez a fényes tárgy(?).. több ezer ember özönlött az utcára, hogy megnézzék az Omszk egén megjelent mindeddig megmagyarázhatatlan fényjelenséget .


Ezt követően a szociális hálók, megteltek a szemtanúk által készitett videókkal és fotókkal. Ezekből válogattam ki a legérdekesebbeket.
Eddig az orosz védelmi minisztérium még nem adott magyarázatot a jelenségre.

forrás:/alien-ufo-sightings/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák