+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
18
  Messziről jöhetett a kilencedik bolygó
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az úgynevezett kilencedik bolygó az elmúlt években többször szóba került már, itt számos különböző elmélet van annak elhelyezkedésére és eredetére vonatkozóan. Az újonnan közzétett szimulációk viszont arra utalnak, hogy ez az égitest messziről jöhetett, a Nap tehát véletlenül kapta el.

Az American Astronomical Science találkozóján mutatták be az Új-Mexikói Állami Egyetem két kutatójának közös munkáját, amely a bolygó valószínű eredetét vette górcső alá. Tekintettel arra, hogy ezen planéta létezését eddig nem sikerült visszaigazolni, pusztán elméletekről beszélhetünk, de azt már két évvel ezelőtt megjósolták, hogy ez valóban megtalálható a Naprendszerben, bár a Naptól való távolsága igencsak nagy, hiszen ez kereken 1000 CSE lenne, tehát ezerszer távolabb helyezkedik el csillagunktól, mint a Föld. A méretet tekintve nagyjából tízszeres lehet az eltérés (az említett égitest javára), a most lefuttatott 156 különböző szimuláció azonban a valószínű eredetre koncentrált, tehát nem ezen teóriákat igyekeztek visszaigazolni vagy éppen megcáfolni.

Erre gyanakodik két szakember, akik számítógépes szimulációkat használtak fel.

A duó szerint nagy valószínűséggel vándorló bolygóról van szó, amely eléggé közel került a Naphoz, így az befogta, és később itt tartotta, közvetlen szomszédságunkban. Ez a szomszédság persze relatív, hiszen számunkra a Plútó is meglehetősen távolinak tűnik (lásd a New Horizons küldetést), ez a törpebolygó azonban mindössze 40 CSE-re található a Naptól, tehát mindenképpen óriási távolságokról van szó. A szimulációk sem jutottak mindig ugyanarra az eredményre, 60 százalékuk azt mutatta, hogy egy ilyen vándorbolygó egyszerűen áthaladt a Naprendszeren (esetleg magával vitt egy kisebb bolygót), az esetek 40 százalékában azonban megragadt a környéken és azóta is itt kering, nagyjából a korábban megjósolt távolságban – mérete pedig nem haladja meg a Neptunuszét.

A csillagászok bíznak abban, hogy hamarosan rábukkannak a kilencedik bolygóra, erre tehát már nem kellene sokat várnunk.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Lehet, hogy létezik egy kilencedik bolygó a Naprendszerben Katt ide!
Merre járhat a kilencedik bolygó? Katt ide!
Bolygó, ami nem is létezhetne? Katt ide!
Megtalálták a kilencedik bolygót? Katt ide!
Hideg óriás lehet a kilencedik bolygó Katt ide!
Az egész bolygórendszert felbillenthette a kilencedik bolygó Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
18
  Már sosem fog megoldódni a maláj gép rejtélye
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi

Három évvel azután, hogy eltűnt a radarokról az MH370-es maláj utasszállító gép, végleg befejezték a szerencsétlenül járt gép keresését – írja az Associated Press.

Bár több mint egy évvel a katasztrófát követően találtak kisebb roncsdarabokat Réunion szigeténél – amelyekről később bebizonyosodott, hogy valóban a maláj géphez tartoztak –, ám az utasszállító rejtélyes eltűnésének miértjére nem találtak választ.

Hónapokon át emléktárgyakkal és ünnepségekkel emlékeztek meg az MH370-es járat tragédiájáról, ez az indiai férfi homokszobrot készített (forrás: AFP/Asit Kumar)

A maláj, az ausztrál és a kínai hatóságok már korábban azt közölték, hogy 2016 végéig átkutatják az óceán 120 ezer négyzetkilométeres területét, és befejezik a keresést, ám a rossz időjárás késleltette a felderítést. Mivel a legutolsó decemberi kísérlet is kudarcot vallott, ezért most végleg abbahagyták a kutatást.

Keserű hír ez az eltűnt utasok hozzátartozóinak, főképpen azután, hogy a kutatásban részt vevő tisztviselők elismerték, hogy rossz helyen keresték a gép nyomait. A küldetés tagjai később azt tanácsolták, hogy a keresés helyszínét az újabb elemzések szerinti új területre tegyék át. Az ausztrál kormány azonban ezt a kezdeményezést nem támogatta.

Az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Hivatal (ATSB) nemrég alaposan vizsgálta a gép műholdas kommunikációját, az előkerült fékszárnydarabok alapján pedig megállapította, hogy a gép az eltűnésekor nem kísérelt meg leszállni. Vagyis a gép pilóta irányítása nélkül maradt, és meredeken ereszkedni kezdett, miután kifogyott az üzemanyagból. Ám az, hogy mindezt mi okozta, továbbra is rejtély marad.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-es típusú személyszállító gép 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án zuhant az Indiai-óceánba.

forrás:/mno/

kapcsolódó: Már biztos, hogy az eltűnt maláj gép roncsaira bukkantak Katt ide!
Logikus magyarázat, hogy miért nincs nyoma a maláj gépnek Katt ide!
Hová tűnt egy egész repülő az égről? - Tények és konteók Katt ide!
Hat fontos tény a maláj légitársaság 370-es járatának titokzatos eltűnéséről Katt ide!
Halálba vitte 238 utasát az öngyilkos pilóta Katt ide!
Most lett igazi rejtély a maláj gép eltűnése Katt ide!
Amerikai hadihajóról lőtték le a Malaysia Airlines MH 370-es járatát Katt ide!
Az 5 legkeményebb összeesküvés-elmélet a maláj gép lelövéséről Katt ide!
Élhetnek az eltűnt maláj gép utasai Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
18
  Google - internet dró­nok helyett ballonokkal
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Az Alphabet bejelentette, hogy leállítja a Titan nevű projektjét. Az óriáscég 2014 áprilisban megvásárolta a Titan Aerospace-t, amely olyan drónokat állít elő, amelyek több éven át nagy magasságban üzemelhetnek utántöltés nélkül is, azaz akár internetszolgáltatás biztosítására is alkalmasak, elsősorban a távoli régiókban. Tim Farrar, a TMF Associates cég vezetője akkor még úgy vélte, hogy a Loon projekt ballonjait valószínűleg a Titan Aerospace robotrepülőgépei válthatják ki.

A képen egy Google wi-fi balloon photoshop mintabarab (forrás: Isafmedia/Wired magazine)

Most a 9to5Google és a Bloomberg azt írta, hogy az Alphabet leállítja az internetezést biztosító drónprogramját, és ahelyett a cég minden erejével a Loop projektre és annak továbbvitelére akar összpontosítani. A társaság megerősítette a Titan program leállítását és közölte, hogy a fejlesztőcsapat a tavalyi esztendő elején került át az X kutatórészleghez. Ezután azonban rövid idővel leállították az internetkapcsolatot biztosító pilóta nélküli légi járművekkel kapcsolatos kutatásokat.

A mostani döntés oka az, hogy a Loon projekt jelenleg mind gazdasági, mind a műszaki megvalósíthatósági szempontokból sokkal ígéretesebb. A Titan program körülbelül 50 munkatársa közül sokan más részlegekhez kerültek át, ezek között volt a Loon és a Wing projekt is.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
17
  Tíz Iridium Next műhold már fent van
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Frey Sándor

Kaliforniából egy Falcon-9 rakétával állt pályára az Iridium műholdas mobil távközlési rendszer új műholdgenerációjának első tíz tagja.

Az Iridium rendszere 780 km magas körpályákon repülő 66 műholdból áll.
Az új űreszközök, amelyekből most egyszerre 10 indult, fokozatosan váltják majd fel a kiöregedő régieket.

A második műholdgenerációból a tervek szerint 81 példány készül. A földi mobil eszközökkel rendelkező előfizetőik számára hang- és adatátviteli szolgáltatást nyújtó rendszer műholdjainak pályái behálózzák a Föld körüli térséget, hogy lényegében minden helyen és minden időben elérhető legyen legalább egy műhold a horizont felett.

Az Iridium Next egyszerre felbocsátandó tíz műholdja, mielőtt rájuk záródik a Falcon-9 rakéta orrkúpja. (Kép: Iridium)

A SpaceX vállalat Falcon-9 hordozórakétája ezúttal a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról indult. A start időpontja január 14-én magyar idő szerint 18:54 volt. Az indítás nem sokkal azután történt, hogy az amerikai szövetségi légügyi hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) megadta az engedélyt a Falcon-9 újbóli használatára. Mint emlékezetes, a rakéta tavaly szeptember 1-jén szokatlan balesetet okozott a floridai Cape Canaveral 40-es startállásán. Statikus tesztre készítették fel az izraeli Amos-6 távközlési műhold felbocsátása előtt.
Ez egyfajta főpróba, a visszaszámlálást követően rövid időre beindulnak a rakéta első fokozatát alkotó hajtóművek, de a hordozóeszköz nem hagyja el az állást. A megszokott művelet alatt már a rakétára szerelve várakozott maga a hasznos teher. A statikus teszt megkezdése előtt 8 perccel, a hajtóanyaggal való feltöltés közben robbanás történt, ami szétvetette a rakétát, a műholdat, és jelentős sérüléseket okozott a startállásban is.

Az Iridium Next műholdakhoz a SpaceX speciális adaptert alkalmaz. Egy-egy egységre 5 űreszközt helyeznek el. Most két ilyen egységet helyeztek egymásra és juttattak a világűrbe.
Az Iridium Next holdak hajtóanyaggal teljesen feltöltve egyenként 860 kg starttömegűek. Az adapterekkel együtt az össztömeg meghaladja a 9 tonnát, amivel a mostani teher a Falcon-9 rakéták történetében eddig a legnagyobb.

A SpaceX szakértői hosszasan vizsgálták a baleset körülményeit, az eredménnyel és a hasonló esetek elkerülésére kidolgozott megoldással a jelek szerint az FAA is meg volt elégedve. A második rakétafokozatban az üzemanyag megfelelő nyomását biztosító hélium tartálya robbant fel, a problémát egy elvetemedett alátétre vezették vissza.

A Falcon-9 hamarosan, valószínűleg február folyamán Floridából is újra elindulhat, de egyelőre a 39A jelű starthelyről. A legutóbb az űrrepülőgépes programot kiszolgáló indítóállás átalakítása rövidesen befejeződik. Az Amos-6 elvesztése utáni első floridai próbálkozásnál a hasznos teher a geostacionárius pályára szánt SES-10 kereskedelmi távközlési műhold lesz.

Az Iridium Next műholdakhoz a SpaceX speciális adaptert alkalmaz. Egy-egy egységre 5 űreszközt helyeznek el. Most két ilyen egységet helyeztek egymásra és juttattak a világűrbe. (kép: Iridium)

Az Iridium Next műholdak gyártója a Thales Alenia Space. Startjaikat már 2014-ben el szerették volna kezdeni, de többféle okból mindig késett a bemutatkozás. A távközlési cég a SpaceX-szel összesen 70 műhold pályára állítására érvényes szerződést kötött. Ezek főként 10-es adagokban indulnak majd Falcon-9 rakétákkal, ahogy most is. (A többi, tartaléknak szánt új generációs Iridium hold indításának terveiről egyelőre nem közöltek részeteket.) Az Iridium 3 milliárd dollárt fektet az elöregedő (1997 és 2002 között pályára állt) műholdflottája felfrissítésébe.Fantéziakép egy Iridium Next műholdról és a teljes konstellációról. (Kép: Thales Alenia Space)

A tervek szerint idén, a negyedik negyedévben egy alkalommal egyszerre csak 5 Iridium Next hold kerül a Falcon-9 orrkúpja alá. Akkor a fennmaradó helyet az amerikai–német GRACE Follow-On műhold, a Föld gravitációs terét kutató nagy sikerű, 2002-ben indított GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) utódja foglalja majd el. A GRACE Follow-On eredetileg egy orosz–ukrán Dnyepr rakétával állt volna pályára, de a két ország konfliktusa miatt a Dnyepr startjainak jövője teljesen bizonytalan, sőt inkább biztosan reménytelen...


A SpaceX most is megkísérelte épségben, függőleges helyzetben leszállítani a Falcon-9 kiürült első fokozatát, ezúttal a Csendes-óceán vizén úszó platformra. A próbálkozást ez alkalommal is siker koronázta. Eddig összesen 12 start során próbálták visszanyerni a használt rakétafokozatot. A leszállás 7 alkalommal sikerült, ötször tengerre, kétszer szárazföldre. (Kép: SpaceX)


forrás:/urvilag.hu/

kapcsolódó: Sikerrel tért vissza a SpaceX rakétája Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
17
  Egymillióan kérik Obamától Snowden mentesítését a felelősségre vonás alól
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: Róza
Több mint egymillióan írták alá azt a petíciót, amely azt kéri Barack Obama amerikai elnöktől, hogy jövő heti távozása előtt mentesítse a felelősségre vonás alól Edward Snowdent - közölte Londonban az Amnesty International.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint a Pardon Snowden nevű kampány során 1 101 252 aláírás gyűlt össze.

A kampány szervezésében az Amnesty International mellett más nagy jogvédő csoportok is részt vettek, köztük az American Civil Liberties Union (ACLU) és a Human Rights Watch. Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára pénteken közölte, hogy az aláírásokat tartalmazó íveket már eljuttatták a Fehér Házba.

Az Oroszországban élő Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja az elmúlt években információk hatalmas tömegét szivárogtatta ki főleg a brit és az amerikai sajtónak, mindenekelőtt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia hírszerző szolgálatainak titkos adatgyűjtési módszereiről.

Nagy-Britanniában elsősorban a The Guardian című baloldali napilap dolgozta fel és közölte a Snowden által feltárt adatokat. Salil Shetty szerint Edward Snowden "nem áruló, hanem hős", és "súlyos igazságtalanság", hogy évekkel a megfigyelés és a magánélethez fűződő jog ügyében általa elindított fontos globális vita kezdete után is jelenlegi bizonytalan helyzetében tengődik.

Az Amnesty International főtitkára szerint Snowden a száműzetésben leélt életnél jobb sorsot érdemel - áll a szervezet pénteki londoni közleményében. A petíció aláírásait tartalmazó ívekhez a kampányszervezők levelet is mellékeltek, amelyet Salil Shetty, valamint Anthony Romero, az ACLU igazgatója, és Kenneth Roth, a Human Rights Watch vezetője írt alá.

Az Amnesty International által ismertetett levél szerint a három szervezet bízik abban, hogy Edward Snowden az emberi jogok védelmezésének hőseként vonul majd be a történelembe. Ha Barack Obama mentesítené őt a felelősségre vonás alól, az bátor kiállás lenne a hatalommal visszaélő kormányok elszámoltatásához fűződő állampolgári jog mellett - fogalmaznak a tisztségéből pénteken távozó amerikai elnökhöz címzett levél aláírói.

Brit titkosszolgálati vezetők azonban az elmúlt hónapokban többször is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Snowden súlyos károkat okozott a birtokába jutott adatok nyilvánosságra hozásával. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese nemrégiben egy BBC-műsorban például kijelentette: Snowden kiszivárogtatásai kikezdték a terrorelhárító szervezetek életvédelmi képességét, mivel a terroristák és a bűnszervezetek most könnyebben megtalálják a réseket e szolgálatok működési rendszerein.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Edward Snowden: Az USA-nak tudomása van egy nálunk fejlettebb faj létezéséről Katt ide!
El kellett halasztani a Snowden-mozifilm premierjét Katt ide!
Két éve leplezte le az NSA-kémkedését Edward Snowden Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
17
  71 országba küldtek Orbánék feleslegesen Erzsébet-utalványt
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza

Több mint 32 ezer külföldön élő magyar nyugdíjast ajándékozott meg a kormány olyan papírdarabokkal, amiket semmire sem tudnak felhasználni – cserébe a kézbesítésé több mint 50 millió forintjába került az adófizetőknek.

Az RTL II híradója számolt be arról, hogy abban az akciónak, amely során a kormány 2016 végén 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványokkal ajándékozta meg a nyugdíjasokat, nem csak a hazai, hanem összesen 71 külföldi ország magyar nyugdíjasai is részesei voltak.A híradó szerint még Ausztráliába is érkeztek Erzsébet-utalványok, amelyet légipostán kaptak meg a kinti magyar nyugdíjasok, akik értetlenül álltak a dolog előtt.

Ez azt jelenti, hogy összesen 32 550 darab olyan küldeményt adott fel a Posta az érintett országokba, amelyet Magyarországon kívül sehol sem tudnak felhasználni. Ezek kézbesítése átlagosan 1600 forintba került, vagyis összesen 52,2 millió forintot költöttek a magyar adófizetők az értelmetlen akcióra.

Az RTL Klub megkereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot is, akik írásbeli válaszukban az felelték: a kormánynak az volt a célja, hogy lakcímtől függetlenül mindenki megkapja az utalványt.

forrás:/hvg/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
16
  Sikerrel tért vissza a SpaceX rakétája
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Falcon 9 ezúttal gond nélkül startolt, ráadásul egy nem mindennapi feladatot is végrehajtott.
2016 kifejezetten jól indult a SpaceX számára, a Falcon 9 rakéta szeptemberi felrobbanása azonban erősen beárnyékolta a cég eredményeit. Hosszas vizsgálatok után derült csak ki, hogy a problémát az egyik tankból szivárgó folyékony oxigén okozta, ezért egészen mostanáig kellett arra várni, hogy újra megkíséreljék a kilövést.

A SpaceX tavaly szeptemberben átmenetileg felfüggesztette az indításokat, miután a Cape Canaveral-i űrközpontban az indítóállásban felrobbant és megsemmisült a cég egyik Falcon rakétája.

A cég illetékesei szerint időközben azonosították a szeptember 1-jei baleset összes lehetséges okát, és megfelelő intézkedéseket tettek.

Felbocsátjtották a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat tíz műholdat szállító Falcon 9-es hordozórakétáját a kaliforniai Vandenberg légi támaszponton

Január 14-én szombaton este hét óra előtt a kaliforniai Vandenberg légibázisról indult a balesetet követő első útjára a Falcon 9.

A start ezúttal minden gond nélkül lezajlott, a rakéta pedig 10 darab Iridium Next műholdat is Föld körüli pályára állított, ami különösen azért volt fontos, mert az első lépést jelentheti az Elon Musk cége iránti bizalom helyreállítására.

A rakétát, amely az Iridium Communications vállalat tíz műholdját állítja Föld körüli pályára, a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról bocsátották fel, s mintegy 10 perccel az indítást követően a hordozórakéta újrafelhasználható első fokozata sikeresen visszatért a Csendes-óceánon előkészített, úszó platformra.


A mindössze 7 percig tartó küldetés végén különösen boldog lehetett a SpaceX, a Falcon 9 első fokozata ugyanis sikerrel landolt a Just Read the Instructions nevű drónhajó fedélzetén. Apróbb technikai probléma csupán 1 órával később, a már említett műholdak pályára állítása közben adódott, ám végül ezzel is sikerült megbirkózniuk a szakembereknek.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Készen áll a visszatérésre a SpaceX Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
16
  Utazók: A jövő olyan, mint egy üres pláza egyetlen jó csajjal
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Vízer Balázs

Mit tehet az a szegény ember, aki úgy 90 évvel korábban ébred a hibernálásból, mint kéne, és oly magányosnak érzi magát: Hát felébresztheti a legjobb nőt a többiek közül és rengeteg viszkit iszik!
Kinek ajánljuk? Akik értik, miként lehet forgással fenntartani a gravitációt és akiket nem zavar, ha a készítők nem következetesek ennek bemutatásában, és akik szerint két szép ember bárhol egymásba szerethet, de a legizgalmasabb az, ha ezt a világűrben teszik.


Ha az űr, vagyis egy űrhajó az, ami régen egy lakatlan sziget volt, kit vinnél magaddal, kedves férfi olvasó a sok gyönyörű színésznő közül? Én speciel Eva Greent, de az a gyanúm, hogy nagyon sokan szavaznának Jennifer Lawrence-re.

Rá szavazott Chris Pratt is, pontosabban az a Jim nevű egyszerű srác, aki 90 évvel korábban ébredt fel, mint kéne. Egy hatalmas űrhajón ugyanis 5259 lélek – 5000 utas, a többi a legénység - szeli át a világűrt egy új otthon, egy csodás gyarmatbolygó felé.
A terv szerint az út 120 éven át tart, amit hibernálva töltenek, és csak az utolsó négy hónapra keltik fel őket, amit majd jó hasznosan töltenek el.

Ennek az utolsó négy hónapnak tudható be, hogy az űrhajó olyan, mint egy üres pláza, megannyi rekreációs lehetőséggel a szegény Jim számára. Csakhogy Jim kezd beleőrülni a nagy magányba, ahol egyetlen társa egy android csapos, és hosszas tipródás után felébreszti a legszebb lányt alvó útitársai közül. És minden úgy is alakul kettőjük között, ahogy azt elképzelte, azt az apróságot leszámítva, hogy az óriási hajó kezd szétesni. És lehet tanakodni, mit lehet tenni, mit lehet együtt tenni és mit lehet egymásért tenni.

A néző pedig töprenghet, mit lehet hozzátenni az űrtúlélés műfajához, amit még nem látott az elmúlt években mondjuk a Holdban, a Gravitációban vagy a Mentőexpedícióban. És itt jön be újra Jennifer Lawrence, akinek minden ruha remekül áll. Ez ugyanis egy designer túlélőfilm a közeljövőből – évszámot nem tudok mondani, de ha van a legénységből olyan, aki többször is megjárta a hosszú utat, akkor párszáz év múlva.Jennifernek – neve is van, Aurora, ami nyilván jelképes - minden ruha passzol, és van is belőlük pár, mivel ő a jómódú utazók közé tartozik, míg szegény Jim egyszerű mesterember, amiből lehetne építkezni, de csak pár gegre volt jó az osztálykülönbség.

A norvég rendező, Morten Tyldum (Kódjátszma, A legtöbb ember Kínában él...) sokkal egyszerűbb receptből dolgozik, abból, hogy mindkét főhős szép és szimpatikus, így muszáj egymásba szeretniük és muszáj mindent megoldaniuk – nekünk pedig muszáj drukkolnunk nekik a végsőkig. És ez nagyjából működik is. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, milyen gyermekien egyszerű fordulatokkal operál időnként a film, helyette szurkolunk a mindig szimpi Prattnek, és újra meg újra megcsodáljuk, milyen jól néz ki J-Law kisestélyiben, fürdőruhában, futóruhában és ezek nélkül. Ilyen egyszerű népek vagyunk mi, nézők.Az Utazók mentségére legyen mondva, hogy nem is akar többnek látszani, mint ami, és a rendkívül szimpla sztoriért némileg kárpótolhat minket a látvány és a hangulat. Bár az űrhajó szerkezete talán túl futurisztikus, az űrséták képe lélegzetelállító, a hajó belseje pazar, de a legnagyobb élményt mégis Michael Sheen nyújtja a kifogástalan modorú android csaposként. Minden rezzenése és fintora egy élmény, még akkor is, ha a figurát Kubrick legendás Ragyogásából kölcsönözte a rendező – az más kérdés, hogy miért ütemeztek csupán egyetlen csapost 5259 lélekre.

forrás:/port.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
16
  Ezért ne mutassa a béke jelét, ha fotózzák
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Nem is gondolná, de akár egy fényképről is fontos biometrikus azonosítókat tudnak megszerezni a hackerek. Érdemes óvatosnak lenni.

Azt ma már mindenki tudja, vagy legalábbis tudnia kellene, hogy nem szabad megosztani érzékeny adatokat, személyazonosításra alkalmas információkat a közösségi oldalakon.

A képekkel, szelfikkel már más a helyzet, ezeket általában ártalmatlannak tartjuk.

Azonban – derítették ki japán kutatók – már egy ártatlannak tűnő V betű felmutatása a fotón lehetővé teszi, hogy a hackerek képesek legyenek reprodukálni az ujjlenyomatot.

A japán nemzeti informatikai intézet szakemberei szerint egy jól megvilágított és tiszta kép esetében akár három méteres távolságból is rekonstruálható az ujjlenyomat.

Igy jár aki nem vigyáz a biometrikus adataira, ezért ne mutassa a béke jelét,ha fotózzák...(nordi)

Egyébként – írja a The Telegraph – nem ez az első alkalom, hogy a biometriai adatok megbízhatóságát kétségbe vonják. 2015-ben például Angela Merkel íriszét fotózták le, és sikeresen feloldottak vele egy teszttelefont. A biometrikus adataink mindig velünk vannak, nem változtathatók meg, és nem is gondoljuk, hány helyen tesszük elérhetővé ezeket. S ha egyszer valaki megszerezte és eladja a sötét weben, akkor a veszély életünk végéig megmarad.

S hogy miként lehet védekezni, leszámítva, hogy ne mutassuk a béke jelét a fotókon? Készült már olyan fólia, amely az ujjbegyre tehető, és megakadályozza az ujjlenyomat másolását, azonban ez csak egy kísérlet volt, a technológia nincs is még készen, nem is beszélve a kényelmetlenségről. A labda inkább a készülékgyártók térfelén pattog, olyan eszközöket várnánk, amelyek a biometrikus teszteket teszik biztonságosabbá. Például hogy nem csupán az ujjlenyomatot olvassák le, hanem a mélyebb szöveteket és a pulzust is figyelik.

forrás:/hvg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. jan.
15
  Kozmikus robbanást látunk majd 2022-ben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Larry Molnar, a Calvin College professzora, hallgatóival közösen kezdte meg a KIC 9832227 névre keresztelt csillag megfigyelését még 2013-ban, azóta pedig sikerült annyi adatot összegyűjteniük, amiből konkrét következtetéseket vonhattak le. Eszerint néhány éven belül egy nagy robbanást látunk majd az égbolton, amelynek eredményeként a kettőscsillag sokkal fényesebbé válik majd.

A részletes magyarázatból kiderül, hogy az időpont nem teljesen biztos, egy ilyen esemény megjósolása ugyanis igencsak körülményes – és bizonytalan.
Előfordulhat, hogy egy teljes évvel korábban, netán ennyivel később következik majd be az esemény (legalábbis a mi szempontunkból), amelynek során a kettőscsillag mintegy 10 ezerszer válik majd fényesebbé, ezáltal pedig az égbolton látható egyik legszembetűnőbb objektummá alakul át.

Azt már korábban sikerült megállapítani, hogy két, egymás körül keringő csillagról van szó, ezek keringési ideje pedig alig 11 óra, de egy korábbi esetből, a V1309 Scorpii 2008-as robbanásából azt is leszűrtük, hogy ez az utolsó időszakban nagyon gyorsan lecsökken.

Azt már egy 2015 januári rendezvényen felvázolták, hogy az ezt követő 15 évben miként alakul majd ez a keringési periódus, az elmúlt két évben azonban két további tesztet is sikerült elvégezni,

Így azt is ki tudják zárni, hogy egy további kísérő lenne a közelben, amely 15 év alatt kerüli meg a fenti kettőscsillagot, eközben pedig a keringési idő tovább csökkent, vagyis az eredeti elméletet már nagyon is komolyan vehetjük. A csapat újabb két éven át minden tartományban igyekszik majd folytatni a megfigyelést, ebben a Very Large Array, az Infrared Telescope Facility, valamint az XMM-Newton is segítségükre lesz.

Amennyiben munkájuk sikeres lesz, először tudják majd igazolni, hogy sikerülhet megjósolni az ilyen eseményeket, vagyis időben elkezdhetjük azok szoros megfigyelését.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák