+ A | - a | Visszaállít
2016. febr.
06
  Benzines autóból napelemes hibrid járgány?
A salernói egyetem kutatói saját fejlesztésű, HySolarKit névre keresztelt szerkezete vékony, flexibilis napelemek és kinetikus energia alkalmazásával tölti fel az akkumulátort.
A panelek óránként akár két kilowattot is képesek termelni, ami az átlagos városi közlekedéshez szükséges energiamennyiség 25 százalékát fedezi.


- A járművek esetében csak a forradalmi jelentőségű fotovoltaikus rendszerekkel hasznosíthatjuk közvetlen módon az elsődleges energiát, a természet és a mobilitást összekapcsolásával. A HySolarKit a mi kutatócsoportunk szabadalma, amelyet az elsőkerék-meghajtású autóknál tudunk alkalmazni, hogy csökkentsük a fogyasztást és a kibocsátást – magyarázta Gianfranco Rizzo, a Salernói Egyetem Iparmérnöki Karának professzora.Míg az első két kereket belsőégésű motor hajtja, addig a hátsókat akkumulátorhoz csatlakoztatott elektromos motorokkal szerelték fel.

- A szettet körülbelül háromezer euróért adjuk majd. A befektetés három év alatt térül meg, de az is fontos szempont, hogy az összkerékmeghajtásnak köszönhetően nő a jármű teljesítménye, javul a gyorsulás is – mondta Dario Marra, az egyetem tudományos munkatársa.

A motor is részt vesz az akkumulátor feltöltésében minden fékezésnél és gurulásnál, így hasznosítva az egyébként kárba vesző energiát.
A motorháztetőre, illetve az autó tetejére szerelt vékony, flexibilis napelemek pedig vezetés és parkolás közben is gyűjtik az erőt.

forrás:/euronews/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. febr.
04
  A Föld valójában két bolygóból áll
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
Két objektum 4,5 milliárd évvel ezelőtti frontális ütközése vezetett a Hold megszületéséhez, állítja egy új elmélet. Ez azt is jelenti, hogy Földünk valójában két égitestből tevődik össze.

Az elmélet, hogy Theia vége jelentette a Hold kialakulásának kezdetét, nem új. De egészen mostanáig a kutatók azt feltételezték, hogy a kisbolygó az ütközés után folytatta útját az űrben. Most azt feltételezik, hogy ez az ütközés akkora volt, hogy a Theia névre keresztelt kisbolygó soha nem hagyta el a Földet, hanem egyszerűen beleépült, a két bolygóból kiszakadó törmelék pedig megalkotta a Holdat.

A kutatók a Holdról hozott kőzeteket vizsgálták ahhoz, hogy megerősítsék vagy megcáfolják az elméletet. Mellettük hat földi vulkáni kőzetet is megvizsgáltak, hogy össze tudják hasonlítani szerkezetüket.

Azt vizsgálták, hogy melyik oxigén izotópot tar-talmazza az adott kőzet, vagyis megszámolták az oxigén atomjában lévő protonokat és neutronokat.

Ez azért fontos, mert a köveknek minden Naprendszerben lévő bolygón sajátos ujjlenyomata van, az oxigén izotópjainak arányától függően. Így kitalálható, hogy honnan származik a kőzet.
A Földön lévő kőzetek 99,9 százalékánál O-16 az oxigén, ami azt jelenti, hogy az atom nyolc neutront és nyolc protont tartalmaz. De létezik O-17 és O-18 oxigén is jóval kisebb arányban.

Ha Theia simán továbbhaladt volna az ütközés után, miután megalkotta a Holdat, akkor a Hold főleg Theia kőzeteiből állt volna, és a Föld és Hold kőzeteinek más lett volna az oxigén izotóp aránya. De nem így van. A kőzeteket vizsgálva nem találnak jelentős különbséget a Föld és a Hold kőzetei között.Így vették elő megint azt az elméletet, hogy a Föld valójában jóval erőteljesebben ütközött össze a Theiával és a kisbolygó nem haladt tovább a pályáján. Kőzetei teljesen összekeveredtek a Föld kőzeteivel és a kettőből alakult ki a Hold, ezért nem látunk többet Theiából a Holdban.

A kutatók azonban nem sokat tudnak Theiáról, csak valószínűsíteni tudják, hogy kisebb volt mint a Föld. Nagyjából akkora lehetett, mint a Mars, legalábbis ezt állítja Edward Young, a tanulmány vezető kutatója. Arra is van bizonyíték, hogy Theia egyre nagyobb lett, így ha túlélte volna az ütközést, akár a Naprendszer bolygójává is alakulhatott volna.

forrás:/parahir/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. febr.
04
  A régi barátnő újraírja az önéletrajzom...
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Viki

Egy embert ki lehet nyírni öngyilkosságba lehet hajszolni ,lehetetlenné lehet tenni , gonosz pletykákkal ! Igaz akit nem az csak megerősödik ! Nem túl rég találkoztam egy régi ismerőssel , akivel már több mint fél éve nem beszéltünk ! Fogalma sem volt , hol dolgozom , hogyan élek, mit csinálok van e barátom stb . A találkozás örömére , bontottunk egy pezsgőt . Leültünk beszélgetni , míg én még az első pohárnál tartottam, ő már a harmadiknál . Meg is eredt a nyelve .

Megemlítette azt hallotta rólam , hogy alkoholista vagyok , nincs munkahelyem és drogozom . mondtam sok mindent hallhat az ember , azt is hallhatta , hogy nagyon okos vagyok , sokat tanultam estin , szorgalmasan dolgozom , edzésekre járok . Attól függ kit kérdez , vagy mit akar hallani .

Erre ő kérte ne védekezzek , legalább a barátaimnak valljam be , hogy bajban vagyok, mert segíteni akarnak . Mondtam remek , hordjunk be tűzifát, és segíthet megsütni a kenyerem . Mondta látszik , hogy be vagyok drogozva mert félre beszélek . ( hozzá kell tennem vannak olyan barátaim akik tényleg segítenek fát hordani, kenyeret sütni és jól mulatunk közben ) Említettem neki , hogy nem félre beszélek , hanem én így képzelem a segítséget , nem pedig úgy , hogy munkaszerződést , keljen lóbálnom előtte , hogy elhiggye dolgozom . Toxikologiai jelentésem nincsen , mert arra soha nem volt szükségem .

Ellenben van néhány bizonyítványom és szakmám . Ezt viszont a valódi barátaim tudják . Ekkor már kezdtem igen morcos lenni . Ő megemlítette a szűk pupillámat , én meg hogy kontaktlencsém van -5 ös , de megnézheti a szemüvegem az is kicsinyít és amúgy is fényérzékeny vagyok egy kicsit . Már nagyon untam a magyarázkodást .

Úgy éreztem a barátság nem erről szól , hanem arról ahogy a valódi barátaimmal, barátnőimmel , kertészkedünk , segítünk egymásnak , fodrászkodunk , ruhapróbázunk , vagy fát vágunk vagy számítógépet javítunk stb . Következett a helyesírásom , ami mindig is pocsék volt.
Aztán terítékre került a fura járásom , a kétbalkezességem /mintha nem tudott volna régóta a gyerekkori balesetemről / a túl fantáziadús regényem és tulajdonképpen minden ami jellemző rám . Megkérdeztem , te most indokot keresel arra , hogy ne legyél a barátom , mert nem kötelező velem barátkozni , kicsit fura vagyok , de szerintem mindenkinek megvan a maga furája . Fel volt háborodva , hogy kötekszem vele , pedig én úgy éreztem rettenetesen visszafogom magam .

Ekkor megkért hozzak még egy kis pezsgőt . Mondtam , nem igazán van erre keretem , erre közölte azért mert elittad meg drogra költötted . Nos ekkor elszakadt a türelmem cérnája és közöltem ,úgy tűnik a vádjait mind saját magához intézte és neki vannak ilyen problémái a jelek szerint ! Jól megfenyegetett elmondja majd mindenkinek amit "tud " rólam ! Nos ekkor már nem tudtam sírjak , visítsak vagy röhögjek ! Megígérte , ha hozok még valamit inni , elmondja mi a baja !Nos ő szerinte valaki fizetett neki azért , hogy vádaskodjon és pletykákat terjesszen rólam , hangfelvételt készítsen amit össze lehet vágni , és bizonyítja a fent felsoroltak valamelyikét , de az is megteszi ha bebizonyítja ledér életmódom , vagy leszbikusságom , vagy tanuk előtt add át nekem , valamilyen kis zacskóba csomagolt port ,ami nem számít mi van benne,lehet szemhéjpúder is . . Az számít minek látszik ! Nos a hölgy , elég illuminált állapotban volt , úgy hogy ki tudja mi igaz a történetéből , de igaz a mondás : isten óvjon a barátoktól az ellenségeimtől meg védem magam, magam is !!


Természetesen az illető törlődött a barátlistámról ! Búcsúzóul ezt közöltem is , és azt is , hogy a hangfelvétel vagy egyéb készítése a beleegyezésem nélkül törvénytelen . Ha megvágják azt ki lehet mutatni ! Ráadásul , ő is veszélybe kerül , hiszen ő tudja kitől kapta a pénzt ha igaz a története . Nagyon felbosszantott a dolog , de egy örökbecsű gondolattal megnyugtattam magam . Valamit piszok jól csinálhatok ha valakit ennyire zavarok . Rossz esetben viszont szegény exbarátnő van nagyon nagy problémában ha ennyi mindent össze tudott hordani egy kis ingyen piáért !

Viszont zavarónak érzem , hogy másokkal is történnek ehhez hasonló kellemetlen esetek , és sajnos , nagyon sok igen csúnyán végződik . sok diáklányt , sok embert dönthet romba , hajszolhat öngyilkosságba , hasonló jól megszervezett vagy butaságból elkövetett atrocitás ! Szóval ezért gondoltam , hogy elmesélem ! Mert érdemes ilyenkor a fent említett örökbecsű gondolatokkal vigasztalni magunkat és nem kell nagyon sokáig rágódni rajta ! Inkább olyan igaz barátokra van szükség akik tényleg ismernek minket , akikkel lehet kirándulni , fát vágni , kenyeret sütni és sok hasonló termékeny és értelmes dolgot csinálni ! Az ilyen túl segítőkész embereket meg jobb minél hamarabb az ex listára tenni !

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. febr.
04
  Így fog kinézni a Škoda legújabb SUV modellje!
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
A múlt héten a Škoda egy sejtelmes fotót osztott meg a közösségi oldalakon, amivel azt akarta sugallni, hogy valami nagy leleplezés van készülőben a cseh autógyár háza táján.
A héten az autógyár nyilvánosságra hozta a legújabb terep-Škoda vázlatait. A 4,7 méter hosszú, 1,91 méter széles és 1,68 méter magas autó kétségtelenül a legnagyobb eddigi Tiguan-származék.A VisionS legalább húsz centivel hosszabb, mint a második generációs Tiguan, így akár három üléssor is elférne benne. Az autó hátuljára jutott egy érdekes ötlet: az éles, térbeli hátsó lámpa-pár.(kép:Škoda)

Az arányok nem feltétlenül felelnek meg a majdani kézzel fogható autónak. Az viszont látszik rajta, hogy a Škoda tervezői már egy újabb orr-résszel kísérleteznek.
A Škoda szabadidő-autóját a Genfi Autószalonon még csak tanulmányként mutatnak be, így még lesz idő csiszolni a részleteken, ha a közönségnek nem tetszik valami.
A Kodiak néven emlegetett szériaváltozatot akár már az őszi Párizsi Autószalonon megmutathatják.

forrás:/Autobild/Totalcar/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. febr.
04
  Alvás­zavarokat okozhatnak a közösségi portálok
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
Aki sokat van jelen a közösségi oldalakon, az gyakran nem tud jól aludni.
A Pittsburghi Egyetem és az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének kutatói kiderítették, hogy aki sokat használja a Facebookot, az Instagramot vagy a Twittert, annál háromszor nagyobb a kockázata az alvászavarok kialakulásának.


A tanulmány készítői összesen 1788, 19 és 32 év közötti amerikai személyt kérdeztek meg a közösségi hálózatokkal kapcsolatos szokásaival kapcsolatban és egyúttal rákérdeztek arra is, hogy vannak-e alvászavaraik. A megkérdezettek átlagosan naponta 61 percen át tartózkodnak a közösségi platformokon és hetente kereken 30 alkalommal lépnek be valamelyik szolgáltatásba.

A válaszolók 30 százaléka szenved alvászavartól. Közülük azoknál, akik a leggyakrabban látogatják meg a közösségi honlapokat, háromszor nagyobb az alvászavar kialakulásának a kockázata. Akik a Facebookot és a többi portált látogatják a legtöbbször, azoknál ez a kockázat az átlagos kétszerese. A kutatók ezért azt javasolták az orvosoknak, hogy az alvászavarral náluk jelentkező felhasználókat kérdezzék meg arról, hogy felkeresik-e és ha igen, mennyire gyakran a közösségi oldalakat.

Tisztázatlan ugyanakkor, hogy a közösségi platformok miért növelik az alvászavarok kialakulásának kockázatát. Az egyik lehetséges ok az lehet, hogy az ott fellelhető tartalmak felidegesítik a felhasználókat és azok megtekintése után már nem tudnak aludni. A másik ok, hogy a képernyő fénye összezavarhatja az alvásciklust, míg a harmadik, hogy a regisztrált tagok kevesebb időt töltenek az alvással, inkább a digitális kapcsolataikat ápolják.

Már 2013-ban megállapította egy ausztrál kutató, hogy bármennyire hasznosak lehetnek a tábla PC-k és az okostelefonok, azonban a használatuk többek között alvászavarokat okozhat. 2014-ben, majd tavaly is megerősítést nyert, hogy megzavarhatják az alvásciklust a táblagépek.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. febr.
02
  Bolygó mé­retű is­me­ret­len ob­jek­tum csa­polja a Nap ener­gi­á­ját
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Ónodi Ferenc

A NASA egyik mű­holdja fo­lya­ma­to­san fi­gyeli a napot. A fel­vé­te­leit az in­ter­ne­ten lehet nyo­mon kö­vetni. Szem­fü­les ufó­va­dá­szok négy év alatt har­ma­dik al­ka­lom­mal fi­gyel­ték meg a hi­he­tet­len je­len­sé­get! Leg­utóbb 2016 ja­nuár 26-án, ked­den je­lent meg a fur­csa ob­jek­tum...

Észbontó felfedezést tettek lelkes ufóvadászok az internet segítségével: Egy gömb formájú (a Naphoz képest sötét) objektum látható a helioviewer.org oldalon közzétett Napról készült legfrissebb felvételeken.

A Jupiter nagyságú gigantikus tárgy 2012-ben, mintha a Nap energiáját szipkázta volna.A képkockákon látszik, hogy egy görbült felület forog együtt a Nap felszínével azonos sebességgel, és egy hatalmas, több Föld méretnek megfelelő plazmaoszlop köti össze ezt az objektumot a Nap felületével. Később elszakad tőle, és eltűnik a sötétségben.

A furcsa jelenséget már több alkalommal is megfigyelték, 2012-ben 2015-ben, és most.

Ha csak egyszer jelent volna meg a tárgy, még könnyen meg lehetett volna magyarázni valamilyen, eddig még nem ismert fizikai jelenséggel, de az idei felvétel már a harmadik hasonló.


Ez a felvétel a 2015 június 22-től 24-ig tartó időintervallumban készült a Napról. Ezen is feltűnik a titokzatos objektum


2016 január 26-án ismét megjelent a bolygó méretű energiazabáló, ezúttal azonban a látószög miatt nem látszik az energiacsapolás nyalábja...

Számos elmélet született arról, hogy mi lehet. Hatalmas, űrben élő kozmikus parazitától kezdve, idegen energiacsapoló űrbázison át, a hírhedt Nibiru bolygóig mindet megpróbáltak belemagyarázni. Azonban kézenfekvő, hogy senki nem tudja mi ez, és valószínűleg még egy jó darabig nem is fogjuk megtudni. A tudósok pedig mélyen hallgatnak.

forrás:/ripost.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. febr.
02
  Heti üzenet: Ma van az a nap, amitől tegnap annyira féltél!
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Király Eszter

Figyeld csak meg, hogyan változtatja meg életedet, érzelmeidet, kapcsolataidat, és karrieredet az önmagadért és elveidért való bátor, elszánt kiállás? Vitathatatlan tény, ha kimondjuk, amit gondolunk, hatalmas kockázatot vállalunk, ám semmi sem fájdalmasabb, mint örökre benne ragadni egy olyan életben, ahová nem tartozol, és soha nem is teljesedhetsz ki benne. Sokszor a legalapvetőbb emberi megnyilvánulásokhoz is bátorság kell. Vannak, akik éveken át gyávák ahhoz, hogy kimondják: sajnálom, bocsánat, szeretlek.

Aki bátor, nem keresi a törvényt, nem alkalmazkodik másokhoz, kockáztat, nem a megszokást üdvözli, hanem a váratlant. A bátorság azt jelenti, hogy folyamatosan a küszöbön állsz, nyitott szívvel és elmével valami új és más felé, hogy bármikor beléphess, bármikor dönthess, és megragadd az alkalmat.

Sokan azt ismételgetik, nem állok még készen a változtatásra. Nem érdemlem meg. Nem vagyok elég jó. Kevés vagyok. Nincs itt az ideje. Ezek kifogások, ebben mindenki nagyon tehetséges, túlságosan is. Az útra nem lép rá, az ajtót nem nyitja ki, vagy nem lép be rajta. Nem váltok munkahelyet, mert ez legalább biztos.

Nem válok el, mert vannak nála sokkal rosszabbak, vagy nem megyek hozzá, mert biztosan vannak nála jobbak. A változás elutasítása egyenlő az ismeretlentől való rettegéstől. Nem tudjuk, mit hoz számunkra, mi, vagy ki vár az ajtó mögött. Nem tudjuk, milyen lesz a járatlan út, ami most ijesztő feketeségben ásít a távolban. Nem tudjuk, már milyen az élet a társunk nélkül, bármilyen mostohán bánik is velünk. És nem sejtjük, milyen lesz az élet vele, aki most az oltár előtt várakozik, hogy gyűrűt húzzon az ujjunkra. Aztán az élet egy idő után leszokik arról, hogy meglepetéscsomagokat nyújtson át. A komfortzónánk biztonságos, elkerített, kiszámítható, jól begyakorolt, rutinos rezervátumában éljük mindennapjainkat.

Heti üzenetünk: Legyél bátor, törj ki a megszokás rezervátumából! Változz, változtass, merj! Vállald bátran tetteid következményeit. Az élet ugyanis folyamatosan keresi az életrevalókat, akik kiállnak önmagukért, és szeretteikért, akik mernek változtatni, a felkínált lehetőségekkel élnek, nem mérlegelnek, nem keresnek kifogásokat. Nem tétováznak, és nem kell őket egyetlen ajtón sem belökni.

forrás:/estherlife/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. febr.
02
  Most már tényleg belelátnak a fejedbe
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon

A kutatók képesek nagy pontossággal, majdnem valós időben dekódolni az agyhullámokat. A Washingtoni Egyetem neurológusai a napokban hozták nyilvánosságra legújabb tanulmányukat. A kutatók epilepsziás betegeket vizsgáltak meg a halántéklebenyükhöz csatlakoztatott elektródák segítségével, amikkel egyébként a rohamaik okát próbálták kideríteni. A hét résztvevő feladata az volt, hogy képeket nézegessenek, miközben egy algoritmus vizsgálja az agyhullámaikat.A fotók között házak, arcok és egy sima szürke képernyő voltak, amiket 400 milliszekundumokként váltogattak, a betegeknek pedig a fejjel lefelé álló épületet kellett megtalálniuk. A tesztek során a kutatók által használt program 96 százalékos pontossággal képes volt megállapítani, mit látnak éppen az alanyok. Ehhez esetenként csupán 20 milliszekundumnyi időre volt szüksége, azaz majdnem valós időben elemezte ki az agyból érkező jeleket.

A lenyűgöző eredményeket elsősorban orvosi célra kívánják felhasználni a jövőben. Rajesh Rao professzor szerint a vizsgálatokkal szeretnék elérni, hogy létrehozhassanak egy olyan kommunikációs mechanizmust, amit lebénult vagy stroke-on átesett emberek pusztán az agyuk segítségével használhatnak.

forrás:/Pcworld/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. febr.
02
  Kiderült, mennyit kapott a Google-től az ember, aki 1 percre véletlenül megvette a google.com-ot
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: fulldragon
A férfi 3 ezer forintért vásárolta meg a világ leghíresebb webcímét, majd miután a Google visszavette, kárpótlást kapott. Most az is kiderült, hogy nem keveset.


Nem mindennapi baki történt még tavaly ősszel, amikor a Google elfelejtette meghosszabbítani a kereső domain-regisztrációját. A cég egy korábbi alkalmazottja, Sanmay Ved ezt szúrta ki, majd lecsapott a lehetőségre, így 12 dollárért, vagyis nagyjából 3000 forintért az övé lett a google.com. Körülbelül 1 percig, amikor a Google visszavette tőle.

A keresőóriás azonban nem önző módon tette ezt, kártérítést is fizetett a férfinek. Hogy mennyit, azt eddig egyik fél sem árulta el, mosta azonban a Google maga vallotta be: összesen 6006 dollárt és 13 centet.

Az összeg nem valamilyen könyvelési trükk vagy adózás miatt lett éppen ekkora, a 6006,13 tulajdonképpen a “Google” számokkal leírva.

A dolog ezzel le is záródhatott volna, ám a férfit nem érdekelte a pénzt, így az egészet jótékony célra fordította: olyan alapítványnak ajánlotta fel, amely indiai szegénynegyedekben biztosít oktatást a gyerekeknek. Nem kellett sokat várni a Google reakciójára, a cég azonnal megduplázta az összeget és átutalta a jótékony cél támogatására.

forrás:/hvg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jan.
31
  Megvan az eddigi legnagyobb naprendszer
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Egy korábban magányosnak hitt bolygó csillagát találták meg és párosították az égitesthez.
Az Australian National University közleményében olvashatunk arról, hogy egy eredetileg magányos vándornak hitt exobolygó csillaga került meg, ami egyben az eddigi legnagyobb naprendszer felfedezését is jelenti. Még nem tudni, hogy miként alakulhatott ki egy ilyen óriási rendszer.


A 2MASS J2126-8140 névre keresztelt gázóriás eredetileg magányosnak hitt világként került be az exobolygók katalógusába, most azonban megtalálták a hozzá tartozó csillagot, amivel rögtön összeállt az eddigi legnagyobb naprendszer. Kiderült ugyanis, hogy a bolygó, valamint a mostanra szintén előkerült halvány vörös törpe egyaránt 100 fényévre helyezkedik el tőlünk, mi több, ők ketten együtt is mozognak, vagyis ugyanazon rendszer részeit alkotják. A köztük lévő távolság óriási, ez mintegy 1 billió kilométer, ami nagyjából 6900-szor hosszabb, mint a Nap és a Föld közötti út, a pálya pedig a 140-szer "szélesebb" a Plútó esetében tapasztaltnál.

Maga az exobolygó 12-15-ször nagyobb a Jupiternél, a hatalmas távolság miatt pedig egymillió év alatt kerüli meg csillagát. Azt még a csillagászok sem tudják, hogy pontosan miként is alakulhatott ki egy ilyen rendszer.

Abban azonban biztosak, hogy ez nem mehetett végbe a Naprendszerhez hasonló módon. Mind a csillag, mind pedig a gázóriás meglehetősen fiatal, hiszen az elmélet szerint alig 10-45 millió évvel ezelőtt alakulhattak ki, nagy valószínűséggel egy nem túl sűrű közegben, hiszen a nagy távolság miatt bármely szomszédos csillag szétszakíthatta volna őket.

"Nagyon meglepett bennünket, hogy ilyen kistömegű objektumra bukkantunk ilyen messze a csillagától" - mondta Simon Murphy, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa. A bolygóról nézve egyébként a vörös törpe egy közepesen erős csillagnak tűnhet, fénye pedig egy teljes hónap alatt érhet el a gázóriáshoz. A kutatók hamar felfedezték, hogy a magányos bolygó és a TYC 9486-927-1 jelzésű csillag is ugyanakkora távolságra, nagyjából 100 fényévnyire van a Földtől. Ezután mindkettőjük mozgását megvizsgálták, ami megerősítette a köztük lévő kapcsolatot.Az eddig ismert legnagyobb naprendszer felfedezői egy nemzetközi kutatócsoport tagjai, akik a Naprendszerhez közeli fiatal csillagokat és barna törpéket tanulmányozzák. A 2MASS J2126-8140 jelzésű gázóriás, amely méretét tekintve nagyjából tizenötszöröse a Jupiternek, a Naprendszer legnagyobb bolygójának, csupán egyike a szakemberek által vizsgált több ezer égitestnek.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák