+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
14
  Így használják és adják el az adatainkat a neten
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: Róza

A Facebook-ügy révén hangsúlyosabbak lettek az arra vonatkozó kérdések, hogyan használják fel a felhasználók adatait a közösségi portálok és keresőprogramok. Az AFP francia hírügynökség arról készített összeállítást, hogy milyen adatot gyűjtenek, árusítanak és osztanak meg rólunk a különféle oldalak és alkalmazások.

Közösségi portálok
Amit gyűjtenek: mindent, amit a felhasználó leír például a Facebook-oldalán vagy a közösségi portálon máshol, valamennyi általa kiposztolt fotót vagy videót, valamennyi lájkolását, minden megosztását, mindent, amit elolvas, azoknak a felhasználóknak a személyazonosságát, akikkel kapcsolatba lép, illetve a földrajzi elhelyezkedését.

Ugyanez a helyzet az Instagrammal és a WhatsApp-pal, a Facebook cégeivel, valamint Snapchattel vagy a Twitterrel, még ha ezeken a platformokon kisebb is a választék. Ha a felhasználó engedélyezi, a Facebook információkat kereshet azokon az internetes oldalakon is, amelyeket a közösségi portálra belépve megtekint.

Amit árusítanak: a Facebook azt állítja, hogy nem árusít hirdető ügyfeleinek azonosítható személyes, sem összesített adatokat. Amit kiszámláz, az a lehetőség, hogy a hirdető a Facebook-felhasználók között csak a célközönséget érje el, ami növeli a reklámkampány hatékonyságát. "A Facebook nem adatokat árul, hanem pixeleket (képpontokat)" - összegezte Ryan Matzner, az ügyfelek számára alkalmazásokat kifejlesztő Fueled cég társalapítója.

A Twitter mikroblog-portál üzeneteket árul, pontosabban egy olyan belső keresőprogramhoz való hozzáférést, amellyel egy adott időszakban a portálra kitett üzeneteket át lehet fésülni.
Amit megosztanak: a közösségi portálok túlnyomó többsége kitárja az ajtaját a külső fejlesztők előtt, akik olyan alkalmazásokat fejlesztenek ki, amelyek teljesen vagy részlegesen lehetővé teszik e hálózatok felhasználói adatainak felhasználását.

A Facebook esetében a nyilvános részhez - így egyesek számára a teljes oldalhoz, míg mások számára csak a névhez, a keresztnévhez és a profilképhez - nincs szükség a felhasználó engedélyéhez - magyarázta Ryan Matzner. A több adat felhasználásához azonban szükség van az érdekelt beleegyezésére.
Kizárólag a Facebook rendelkezésére álló banki illetve fizetési adatok képeznek tiltott területet. Ryan Matzner szerint "sok dolog, ami öt, hat vagy hét éve lehetséges volt, ma már nem az, mert a Facebook akkoriban sokkal nyitottabb volt".

Abban a pillanatban azonban, amint az alkalmazások összegyűjtik az adatokat, kikerülnek a Facebook vagy más közösségi portálok hatásköre alól. Az ezen információk feletti ellenőrzés visszaszerzése "a Facebook számára annyit jelent, mintha olyan dologra törekedne, ami fölött nincs hatalma. Eszközei sincsenek hozzá, bármit is mondanak" - vélte Chirag Shah, az amerikai Rutgers Egyetem tanára, a közösségi portálokon lévő adatok szakértője.
"Ha egyszer valaki már hozzáfért ezekhez az adatokhoz, a Facebook semmiképpen sem lehet biztos abban, hogy mit kezdenek velük" - így Ryan Matzner. "Nem tehetnek mást, mint bemondásra elhinni. Ez olyan, mintha valami emailt küld, és megkérdezi a címzettet, hogy mit csinált vele. Semmit sem lehet róla tudni".

A keresőprogramok
Amit gyűjtenek: minden, a keresésre, a földrajzi elhelyezkedésre és a megtekintett oldalakra vonatkozó adatot. A legfontosabb keresőprogramok, Google, az Oath konszern Yahoo! és Microsoft Bing keresőprogramja be van építve az internetezőknek számos szolgáltatást nyújtó internetes óriáscégek rendszerébe. Segítségükkel a cégek pótlólagos adatokat gyűjtenek, amelyek a keresőprogramok által kigyűjtött adatokkal keresztezve még pontosabb képet alkotnak az internetezőről.
"Nem kell közölni a Google-lal az életkort vagy a nemet. (.) "Számos más tényező segítségével maguk is képesek meghatározni" - így Chirag Shah.

Amit árusítanak: mint a közösségi portálok esetében, az ő bevételük nagy része is a reklámból származik. Nem adatokat árulnak, hanem a pontosan körülírt fogyasztóhoz való hozzáférést, amit a keresőprogramok által, valamint a Google esetében leányvállalatán, a YouTube videomegosztó portálon való összes keresés és megtekintett tartalomból kinyert adatok keresztezésével kapnak meg. A Google a Gmail levelezőprogram segítségével elküldött üzenetek tartalmát is sokáig felhasználta, erről a gyakorlatról tavaly júniusban mondott le nyilvánosan.Amit megosztanak: ugyanúgy megnyitják ajtajukat a fejlesztők és az alkalmazások előtt, mint a közösségi portálok.

Az Egyesült Államokban szinte nem is létezik olyan törvény, amely védené a közösségi portálokról vagy a keresőprogramok segítségével kinyert adatokat.
A szabályozó hatóság, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ugyanakkor éberen figyel, és 2011-ben már megbüntette a Facebookot a személyes adatok kezelése miatt. 2013-ban az FTC megállapodott a versenyellenes gyakorlattal vádolt Google-lal.
Kanadában és Európában korlátozzák az adatok felhasználását, egyebek között az egészséggel kapcsolatos valamennyi adatot - magyarázta a Ryan Berger, a Norton Rose Fulbright nemzetközi ügyvédi iroda kanadai részlegének vezetője, aki szerint ilyen esetekre szinte még nem létezik jogi precedens.

Európában a Facebookot 2017-ben 110 millió euró bírsággal sújtotta az Európai Bizottság, amiért a WhatsApp-pal személyes adatokat osztott meg.
Franciaországban az Informatikai és Szabadságjogok Nemzeti Bizottsága (CNIL) adatvédelmi hatóság 2017-ben 150 ezer eurós bírságot rótt ki a Facebookra, amiért "hiányosságok" voltak a felhasználók adatainak kezelésében.

A május 25-én életbe lépő európai uniós új Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) világosabban szabályozza majd az adatgyűjtést.


forrás:/infostart.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
12
  Rocket Lab: indul a nagyüzem
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az elmúlt hónapokban mi is figyelemmel kísértük a Rocket Lab háza táján elért eredményeket és a fontosabb fejleményeket, ahogy ez a cég is igyekezett új szereplőként megkapaszkodni a magáncégek versenyében. A legutóbbi teszt után most jöhet az első, immár teljes mértékben kereskedelmi célú küldetés.

Annak köszönhetően, hogy az Electron rakéta mindkét teszten jól szerepelt, a cég hivatalosan is bejelenthette, hogy április második felében sort kerítenek az első kereskedelmi küldetésre, amelynek során ismét több műholdat szeretnének pályára állítani. Ezzel a fókusz egyértelműen a (remélhetőleg) nyereséges üzemelés irányába helyeződik át, itt pedig a kisebb eszközök fellövésével valóban a nagyüzem indulhat be, bár ez nyilván attól is függ, hogy a vásárlók mennyiben tartanak majd igényt a szolgáltatásra – illetve, hogy a többiek mennyiben hagynak erre megfelelő teret számukra. Nagyjából havi rendszerességgel szeretnének egy-egy rakétát elindítani, ezzel egy szoros menetrendet tartva idén és jövőre.A cég első kereskedelmi célú küldetésével több műholdat állítanának pályára.A videó indításához: Katt ide!

A cég saját kaliforniai telephelyén csak idén összesen 100 Rutherford-hajtóművet szeretne előállítani 3D-nyomtatással, alaposan felfuttatva az Electron rakéták gyártását. Ehhez azonban először az újabb sikerre lesz szükség, amelynek érdekében egy 14 napos intervallumot határoztak meg, amely április 20-tól nyílna meg. Ismét az új-zélandi Rocket Lab Launch Complex 1 lesz a helyszín, ennek során pedig a Spire Global és a GeoOptics eszközeit juttatnák el a kívánt pályára – ezen eszközöket a Tyvak Nano-Satellite Systems készítette el és bocsájtotta rendelkezésükre.

A további fejleményeken rajta tartjuk majd a szemünket, hiszen ezzel a SpaceX mellé egy újabb komoly kihívó sorakozhat fel. Utóbbi egyébként második alkalommal lőtte fel ugyanazon Dragon-teherkapszulát, amely 4-én kapcsolódott az ISS-hez, ismét sikerrel.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
12
  50-700 millió ember kerekedhet fel a talajromlás miatt
Egy új kutatás szerint a környezetszennyezés, az erdőirtás, az extrém időjárás és a mezőgazdasági használat miatt olyan talajromlás fog lezajlani, melynek hatására 2050-ig 50-700 millió ember hagyja majd el otthonát - írja az IFLScience.

A biodiverzitással és ökoszisztéma szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányközi platform (IPBES) szakértői úgy vélik, azonnali lépésekre van szükség. A populáció és a fogyasztás növekedésével ugyanis a jelenség elhozhatja a hatodik nagy tömegkihalást.

A fogyasztás mértékének emelkedése komoly nyomás a bolygónkra. A kutatók becslése alapján a városok terjeszkedése és a természeti források kiaknázása miatt 2050-re csupán a földek 10 százaléka marad majd érintetlen.
A talajromlás leginkább Közép- és Dél-Amerikát, Afrika szubszaharai régióit, illetve Ázsiát fogja sújtani.

Napjainkban a populáció kétötödét fenyegeti a talajromlás. (kép: Pixabay)

Az érintett területekről akár 700 millió ember is elvándorolhat az évek során. A folyamat az előrejelzés alapján komoly hatással lehet az élelem- és vízellátásra, valamint a gazdaságra.

„Minden évben nagyjából 12 millió hektár föld veszik el a degradáció miatt” - mondta Achim Steiner, az IPBES igazgatója. A talajromlás ráadásul minden évben mintegy 3,2 milliárd ember jólétét fenyegeti.
Az elkövetkező években drámaian átalakulhat a világ. A biodiverzitás például 38-46 százalékkal csökkenhet.

1970 és 2012 között a szárazföldi gerincesek átlagos populációja 38, az édesvízieké pedig 81 százalékkal csökkent. Az elmúlt 100 év a legsúlyosabban a vizes élőhelyeket érintette, melyek 1900 óta biológiai sokféleségük 54 százalékát vesztették el.

Az IPBES kutatói bíznak benne, hogy sikerül megoldást találni az egyre fenyegetőbb problémára.

forras:/ng.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
12
  Közvetlen kollégánk, a kobot
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
szerző: Kis Endre

Az International Data Corporation (IDC) előrejelzése szerint idén már az újonnan telepített ipari és szolgáltató robotok 30 százaléka olyan együttműködő, azaz kollaboratív robot (angol rövidítéssel cobot) lesz, amely a két évvel ezelőtti modellekhez mérten háromszor gyorsabban végzi munkáját, és az emberek közvetlen környezetében, azokkal egy csapatban is biztonsággal dolgozhat.

Az IFR (International Federation of Robotics) februárban közzétett, legfrissebb statisztikái szerint a gyártóiparban ma már átlagosan 76 robot jut 10 ezer alkalmazottra – 2015-ben ez a szám még 66 egység volt. A régiók robotsűrűsége azonban jelentősen eltér ettől a globális mutatótól. Európában átlagosan 99 robot jut ennyi dolgozóra, Amerikában 84, Ázsiában pedig 63 darab. Magyarázható ezzel is, hogy 2010 és 2016 között a robotsűrűség az ázsiai országokban nőtt a leggyorsabban, évente átlagosan 9 százalékkal, míg ez érettebb piacokon a telepítések üteme visszafogottabb volt, Amerikában átlagosan évi 7, Európában 5 százalékkal bővült a munkába állított robotok száma.

A fáradhatatlan és következetesen pontos kobotok nemcsak az összeszerelés hatékonyságát, hanem a készülő termék minőségét is növelik

Tegyük hozzá, a világ tíz, legnagyobb mértékben automatizált országának gyártóiparában a robotsűrűség a globális és a régiós átlagokat is messze felülmúlja. Az IFR jelentése (2017 World Robot Statistics) szerint a listát Dél-Korea vezeti 631 egységgel, majd Szingapúr (488) következik, és dobogós helyezést ért el Németország (309) is, megelőzve Japánt, ahol 303 robot jut 10 ezer alkalmazottra.

Rohamosan robotizáló Európa: A top 10-es listát egyértelműen Európa uralja, mivel az élmezőnybe jutott még Svédország (223), Dánia (221), Olaszország (185) és Belgium (184) is. Kivétel az Egyesült Államok (189) a hetedik, és Tajvan (177) a tizedik helyen. Európában Németország jár élen az ipari automatizálás terén.

Kelet-Európában Szolvénia (137) és Szlovákia telepítette a legtöbb robotot, amivel a világranglista 16., illetve 17. helyére kerültek, Svájcot (128 egység, 19. hely) is megelőzve. Az alpesi országot a 20. helyen a Cseh Köztársaság követi, ahol 101 robot jut 10 ezer alkalmazottra. Az IFR rámutat, mind a cseheknél, mind a szlovákoknál elsősorban az autóipar részéről jelentkező, erős kereslet pörgeti fel az automatizálás ütemét. Noha Magyarországon is erős jelenléttel bírnak az autógyárak, nálunk 2016-ban csupán 57 ipari robot jutott 10 ezer dolgozóra. Messze alulmúltuk ezzel a globális átlagot, így aligha vigasztalódhatunk azzal, hogy Norvégia (51), Lengyelország (32), Romána (15) vagy éppen Oroszország (3) a miénknél is alacsonyabb robotsűrűséget ért el.

Előrejelzésében (Top 10 Predictions for Worldwide Robotics for 2017 and Beyond) az IDC kiemeli, hogy a robotika területén a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a képfelismerés, a navigáció, a mikroelektromechanikus rendszerek (MEMS-ek), érzékelők és a félvezető-technológiák fejlődése felgyorsította az innovációt, ami többek között a kobotok megjelenését is eredményezte.

A piacelemző szerint amellett, hogy az újonnan telepített robotok 30 százaléka idén már kobot lesz, 2020-ra a robotok 60 százaléka felhőalapú alkalmazások révén kognitív képességekre is szert tesz, a kereskedelmi robotok 40 százaléka pedig egy elosztott, gépi intelligencia hálózatára csatlakozva akár 200 százalékkal hatékonyabban tud majd dolgozni, mint a négy évvel korábbi modellek.Universal Robots UR5: kobot eteti a CNC-üvegesztergapadot a Hofmann Glasstechnik kisvállalatnál

Nem utolsósorban a kobotok az emberi munkát is hatékonyabbá és élvezetesebbé teszik, mivel átveszik a rutinfeladatok elvégzését, így az alkalmazottak nagyobb hozzáadott értékű teendőkre összpontosíthatnak – bár a Dell Technologies friss, globális felmérése szerint a cégvezetők véleménye ugyancsak megoszlik efelől, amire még visszatérünk. Mindenesetre ez a szempont egyre fontosabbá válik az elöregedő és szakemberhiánnyal küszködő társadalmakban, amelyekben mind kevesebb embernek kell majd kitermelnie a szociális ellátó rendszerek működéséhez szükséges pénzt. Egyedül a meglévő munkaerő minden eddiginél sokkal hatékonyabb, okosabb és ergonomikusabb alkalmazásával oldható meg ez a probléma.

Szerencsére a kobotok erényeit a vállalatok bővülő köre már napjainkban is tapasztalja. A KUKA többek között a Ford egyik gyárában telepítette LBR iiwa kobotjait, amelyek egyelőre azzal segítik az összeszerelésen dolgozó emberek munkáját, hogy a nehéz alkatrészeket beemelik a készülő Fiestákba, de a kávéfőzéstől kezdve a fejmasszázsig szinte mindenre megtaníthatók, így hamarosan újabb, bonyolultabb feladatokat is kapnak.

Ember és gép: egy kapcsolat jövője: A cégvezetők 82 százaléka számít arra, hogy öt éven belül emberek és gépek alkotta, vegyes felállású csapatok fognak dolgozni vállalatánál – derült ki a Dell Technologies globális felméréséből (Realizing 2030: The Next Era of Human-Machine Partnerships),melynek során 3800 üzleti vezető mondott véleményt a digitális átalakulás várható hatásairól és az ezzel járó kihívások lehetséges megválaszolásáról. A várható eredményeket és üzleti előnyöket illetően azonban erősen megoszlanak a nézetek. Az üzleti vezetők mindössze 50 százaléka véli úgy, hogy az automatizált rendszerek időt fognak felszabadítani az emberi munkaerő számára, és csupán 42 százalékuk számít arra, hogy az automatizálásnak köszönhetően az alkalmazottak nagyobb örömöt lelnek majd munkájukban, mivel a rutinfeladatok elvégzését a gépeknek átadva a nagyobb kreativitást igénylő teendőkre, stratégiaalkotásra és ismereteik bővítésére összpontosíthatnak. Idővel kiderül majd, melyik tábornak lesz igaza.

A Dell felmérésében részt vevő cégvezetők szerint azonban előre megszabott tananyag helyett már az iskoláknak is inkább a folyamatos és önálló tanulás képességét kellene megtanítaniuk a diákoknak, hogy a mesterséges intelligenciával felruházott robotokkal és szoftveralkalmazásokkal benépesülő munkahelyeken be tudják tölteni a nagyobb kreativitást, újító és problémamegoldó készséget igénylő szerepkörüket a ma még nem is létező szakmákban.

forrás:/gyartastrend.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
09
  Új űrteleszkópot fejleszt az ESA
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza


A sorrendben harmadik bolygóvadász két másik után, 10 év múlva rajtolhat majd el. Az exobolygók kutatása kapcsán mostanában inkább a NASA fejlesztéseiről írunk, hiszen itt a Kepler hamarosan esedékes búcsúzása mellett a TESS jövő hónapra tervezett fellövése, majd pedig a James Webb jövőre induló küldetése számít fontos fejleménynek. Az európai ügynökség is készül azonban új fejlesztésekkel, mégpedig egyszerre hárommal.

Az ESA a napokban jelentette be, hogy 2028-ban indul majd útnak az Atmospheric Remote‐sensing Infrared Exoplanet Large‐survey (ARIEL), amely 10 éven belül a harmadik ilyen próbálkozás lenne. A fő cél exobolygók százainak vizsgálata, hogy a légkör és a csillag összetétele közötti esetleges összefüggéseket kutassák, minél több vizsgálati alany bevonásával. Ez számít ugyanis a következő logikus lépésnek, hogy még jobban megértsük ezen bolygók keletkezését és lassú evolúcióját, ami egyben a Föld kapcsán is további részletekre világíthat rá. Az ESA nem most először próbálkozik ilyen eszközzel, hiszen a COROT annak idején, 2007 és 2012 között dolgozott, több értékes felfedezést mutatva fel, de az indulásig hátralévő időben is két másik fejlesztés állhat szolgálatba.A Characterizing Exoplanets Satellite (CHEOPS) még az év vége előtt útnak indulhat, ez a jövőben azon példányok pontosabb átmérőjét mérné fel, amelyek tömegét már nagyjából ismerjük. Ennek révén megtudhatjuk, hogy az adott példány szilárd felülettel rendelkezik-e, avagy inkább gázóriásnak minősül. 2026-ra irányozzák elő a PLATO (Planetary Transits and Oscillations of Stars) névre keresztelt küldetést, amely már kifejezetten azon szilárd planétákat venné szemügyre, amelyek akár az életnek is otthont adhatnak, miközben a 2013-ban elindult Gaia-műhold szép lassan több mint 1 milliárd csillagot és akár több száz exobolygót helyezhet fel galaktikus térképünkre.

Az említett űrteleszkópok mindegyike a csillagja előtt áthaladó exobolygókra vadászik majd, az ARIEL azonban a csillaghoz közel elhelyezkedő példányokra koncentrálna, a Földtől 1,5 millió kilométeres távolságban, legalább 4 éven keresztül vizsgálódva. A víz, a metán, valamint a szén-dioxid mellett egzotikus összetevőket is szeretnének majd kimutatni.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
09
  Szuperfényes égi jelenségre lehettünk figyelmesek Magyarországon
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza

szerző: Balla Sándor

Átlagosan a Föld légkörébe érkező meteorok közül minden ezredik számít tűzgömbnek – azok, amelyeknek a fényessége meghaladja a -5 magnitúdót, azaz fényesebbek a Vénusznál. Nos, esetünkben egy ilyen objektumról van szó.A Szentendre-Pismányon Skiccpausz által üzemeltetett Időkép-kamera felvétele (forrás: Időkép)

Az Időkép számolt be az eseményről, valamint rögzítette több kamera segítségével azt, amint a délnyugati égbolton keresztülvágott a tűzgömb: A videó indításához: Katt ide!

forrás:/player.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
09
  Már magyarul is elolvasható a világ tudósainak figyelmeztető üzenete

Immár magyarul is elérhető a World Scientists’ Warning to Humanity: A Second Notice, melyet több mint 15 000 tudós írt alá világszerte. A Király Attila régész fordításával készült magyar nyelvű szöveg a héten vált elérhetővé az Alliance of World Scientists oldalán.

A World Scientists’ Warning to Humanity első változata 1992-ben jelent meg, tavaly pedig a kutatók William Ripple, az Oregoni Állami Egyetem professzorának vezetésével úgy döntöttek, érdemes a második kiadást is publikálni. A két cikkel a szerzők az emberiség figyelmét akarták felhívni a klímaváltozás problémáira.Illusztráció (kép: Pixabay)


A nyílt levélben a szakértők röviden vázolják a bolygó helyzetét, kitérve az 1992 óta elért pozitív eredményekre, illetve a további teendőkre.

Mivel a legtöbb politikai vezető a nyomásgyakorlásra válaszol, tudósoknak, véleményformáló médiaszemélyiségeknek és minden állampolgárnak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy kormányzatuk azonnal cselekedje – olvasható a publikációban.
A kutatók szerint az elkövetkező időszakban a legfontosabb feladatok közé tartozik többek közt a nagy kiterjedésű, jól szervezett rezervátumok kialakítása; az ökoszisztéma mesterséges átalakításának megállítása; az élelmiszer-hulladék csökkentése; a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítése; a populáció-növekedés korlátozása; illetve az újabb zöld technológiák kifejlesztése.

Hamarosan túl késő lesz a hanyatlást megakadályozni, kifutunk az időből. Kormányzatainknak, ahogy nekünk is, muszáj belátnunk, hogy a Föld és élővilága az egyetlen otthonunk – áll a közleményben.

A nyílt levelet több magyar tudós is aláírta, az aláírók teljes listája a scientists.forestry.oregonstate.edu/signatories oldalon olvasható.


forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
08
  Megkapta az engedélyt műholdjaira a SpaceX
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Starlink névre keresztelt érdekes projektről már több alkalommal írtunk, legutóbb például arról számoltunk be, hogy a két demonstrációs célú prototípust már fel is lőtték és pályára állították. A SpaceX összesen 4425 ilyen műholdból alakítaná ki globális internet-hálózatát, erre pedig most az amerikai hatóság rá is bólintott.

Az FCC a napokban jelentette be, hogy megszületett az engedély, Elon Musk csapata tehát hozzáfoghat a projekt főbb részleteinek végrehajtásához. Ehhez persze évekre lesz szükség, az első műholdak azonban akár már a jövő év során szolgálatba állhatnak, hogy 2024-ig a teljes rendszer működésbe lépjen. Amennyiben ez sikerül, valóban globális internetszolgáltatási hálózatot hozhatnak létre, az 1110 és 1325 kilométeres magasságban elhelyezkedő műholdakkal ugyanis gyakorlatilag minden régiót elérhetnek majd, itt pedig a tervek szerint mindössze 25 ms-os késleltetéssel biztosítanák az elérést, amely a DSL-szolgáltatással vethető össze. Az FCC ehhez hozzátette, hogy az elmúlt egy évben hasonló engedélyt adtak ki a OneWeb, a Space Norway, valamint a Telesat számára is.A SpaceX időközben az Iridium kommunikációs hálózatát bővítette, mégpedig 10 további műhold pályára állításával, amelyek egy használt Falcon 9 rakétán indultak útnak még pénteken. A küldetés a terveknek megfelelően zajlott le, az első fokozat kellő időben vált le, ezt azonban kísérleti ereszkedő manőverek tesztelésére használták fel, a visszahozatal ugyanis nem volt tervbe véve – három vagy több alkalommal majd csak a hónap vége előtt bemutatkozó Block 5 változat példányai repülnek majd. Az orrkúp egyik felét viszont megpróbálták elkapni az erre szánt hajó speciális hálójával, ez azonban nagy sebességgel csapódott az óceánba, így a kísérlet nem sikerült.

Jó hír, hogy mind a 10 műhold megfelelő állapotban volt a fellövés után, ezek 10 öregedő példányt váltanak majd le, az Iridium 3 milliárd dolláros csereprogramjának keretében, szélessávú és telefonos elérést biztosítva az előfizetőknek.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Több ezer műholddal szolgáltatna internetet a SpaceX Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
08
  Elon Musk szerint halhatatlan diktátor válhat a mesterséges intelligenciából
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Elon Musk a "Do You Trust This Computer?" című film bemutatóján mondta el a gondolatait egy olyan mesterséges intelligenciáról, amit egy tekintélyelvű kormány fejleszt. Musk híres arról az álláspontjáról, hogy szerinte hatalmas kockázatot jelent a mesterséges intelligencia fejlődése. Különösen akkor, ha egy olyan kormány fejleszti ki, ami alapból tekintélyelvű.Oroszországban algoritmusokat használnak a demokrácia aláásására, Kínában pedig olyan rendszeren dolgoznak, amivel ellenőrizhetik az összes állampolgárt.Vannak olyan országok, ahol mesterséges intelligenciát használnak az emberek befolyásolására és monitorozására. Elon Musk szerint ezzel az a baj, hogy egy öntanuló MI nem hal meg úgy, mint egy emberi diktátor, így az emberi hatalom távozása után is a képben maradhat. Azt is hozzátette, hogy„még el sem bírjuk képzelni, hogyan befolyásolja majd az életünket a mesterséges intelligencia.”

Korábban, amikor a harmadik világháborúval ijesztgetett minket, arról beszélt, hogy az MI veszélyesebb mint az atomfegyverek. Ennek pedig az az oka, hogy nincs szabályozva a fejlesztése, így bárki szabadon csinálhat bármit a mesterséges intelligenciával. Musk szerint a kormányoknak törvényeket kellene hozniuk az MI fejlesztésről.


forrás:/nuus.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
08
  Újabb 50 rejtélyes alakzatot találtak a Nazca-vonalaknál
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Több mint ötven, korábban ismeretlen ábrát, geoglifát fedeztek fel helyi régészek a perui Nazca-sivatagban, a világhírű Nazca-vonalak feltérképezése közben. A szakemberek szerint az újonnan felfedezett vonalak egy része még a Nazca kultúra (i. sz. 200-700) előtt, a paracas és a topara kultúrák idején, i.e. 500 és i. sz. 200 között keletkezhetett - írja a National Geographic.

Az eddig ismert Nazca-vonalak csupán felülről láthatóak, a paracas nép azonban a hegyoldalakba véste műveit - sok emberi alakzatokat készített -, hogy a lenti falvakból is látni lehessen őket. "A figurák többsége harcos" - mondta Luis Jaime Castillo Butters perui régész, aki maga is részt vett az ábrák felfedezésében. Hozzátette: "ezek a vonalak egy bizonyos távolságból már észrevehetőek voltak, vagyis az emberek látták őket, ám idővel teljesen eltűntek".A National Geographic videót is készített az új vonalakról: A videó inditásához Katt ide!


A Nazca-vonalak a világ egyik nagy régészeti rejtélyének számítanak. A gigantikus mértani alakzatok, monumentális állatfigurák és nyílegyenes vonalak Peru egy félreeső vidékén, Limától nagyjából 400 kilométerre délre, a Pampas de Jumana nevű fennsíkon terülnek el 750 négyzetkilométeren.

Az ábrák elkészítéséhez Peru ősi lakói kövekkel jelölték meg a vonalak végeit, majd lekaparták a talajról a felszíni vörös kavicsréteget, hogy feltáruljon az alatta fekvő halványsárga kőzet. A tudósok ugyan még ma sem biztosak benne, hogy miért készültek a rajzok, de feltehetőleg rituális céllal alkották meg őket.

A Nazca-vonalakat az UNESCO 1994-ben vette fel a világörökségi listára. Idén januárban egy eltévedt kamion rongálta meg a híres vonalak egy részét, amikor a tiltó táblák ellenére a fennsíkra hajtott

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák