+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
05
  Hatalmas folyók voltak a Marson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az elmúlt néhány nap során egyszerre több hír is befutott a NASA háza tájáról, ezek pedig új eredményeket, illetve javaslatokat is felsoroltak. A Mars kapcsán kutatási fejleményeket, a Neptunusz holdját illetően pedig egy esetleges új küldetést ismertethetünk.A bolygón nemcsak hatalmas folyók voltak, de ezek igencsak hosszú ideig megmaradtak,
miközben a légkör lassan elszivárgott.

Az már március elején nyilvánosságra került, hogy egy gyors számítógépváltás után újraindult a Curiosity, így a helyszíni megfigyelés is folytatódhatott. A marsjáró eddigi adataira támaszkodva csaknem egyszerre két kutatás is napvilágot látott, ezekben pedig egyrészt arról olvashattunk, hogy a hidrogénben gazdag légkör lehetővé tette az élet megjelenését, illetve annak megmaradását, ez ugyanis még a fokozatos elvékonyodás és elszivárgás közben is megfelelő körülményeket biztosított ehhez, másrészt pedig az is kiderült, hogy a bolygón nemcsak hatalmas folyók voltak, de ezek igencsak hosszú ideig megmaradtak, és nagyjából 1 milliárd évvel ezelőttig jelen voltak a felszínen, ráadásul úgy, hogy nemcsak rövid ideig, a marsi nap legmelegebb periódusában közlekedtek tovább.

A Curiosity mindkét kutatáshoz fontos helyszíni adatokat szolgáltatott, amit szimulációk és számítógépes modellek alkalmazása egészített ki. A szakemberek még nem egészen biztosak abban, hogy mi magyarázza a vékony légkör ellenére is kitartó nagy esőzéseket, valamint a folyók megmaradását, itt ugyanis lehetőségként merül fel, hogy a klímamodellek nem helytállóak, de az is lehetséges, hogy az atmoszféra lassú evolúcióját, esetleg a Naprendszer belső régiójának kronológiáját nem ismerjük teljes egészében. A marsjáró mindenesetre tovább folytatja a munkát, a Sharp-hegy lassú megmászása alatt az eltérő rétegek további érdekes részletekre világíthatnak majd rá, de fontos lesz az újabb NASA-eszköz megérkezése, amely jövő nyáron indulna el és a Jezero-kráterben érné el a felszínt. A klíma részletesebb története révén választ kaphatunk majd a megmaradt kérdésekre, ezzel pedig azt is jobban megértenénk, hogy az eltérő bolygókon miként jelenhet meg és maradhat meg az élet, illetve annak alkotóelemei.

A NASA eközben a Neptunusz holdjára is küldetést indítana, mégpedig Trident néven. Az olcsónak szánt eszköz a Vénuszt, a Jupiter Io névre keresztelt holdját, valamint magát a Neptunuszt is megfigyelné, mielőtt átrepülne a Triton felett – választ keresve az élet ottani jelenlétével kapcsolatos kérdéseinkre.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
05
  Tömegsír igazolja a dinóölő aszteroida becsapódását
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A Chicxulub-kráter kapcsán korábban mi is többször írtunk a 66 millió évvel ezelőtti becsapódás jelentőségéről és annak főbb következményeiről. Az évek óta zajló ásatások révén most további eredményekről számoltak be, eszerint egy méretes tömegsír igazolja a katasztrófa bekövetkeztét, a helyszínen pedig bőven van miből válogatni.Számos eltérő állatfaj tetemei és növényi maradványok alkotják a hatalmas leletet

Az észak-dakotai Hell Creek Formation az eddigi leletek alapján alaposan rászolgál nevére, bár a tanulmányt közzétevő szakemberek 2013 óta zajló munkája révén a területet immár a „Tanis outcrop” néven is jelölik, ami már jelzi a napvilágra került maradványok nagy számát. A nemzetközi kutatókból álló csapat itt halak, rovarok, tengeri hüllők, emlősök, eltérő növényfajok, valamint egy Triceratops halálára utaló jeleket is talált, mégpedig egy olyan helyszínen, amely a katasztrófa idején egy belső tenger volt, így ideális területnek minősült az élővilág diverzitásának igazolására. A tömegsír szinte tökéletes lenyomatként szolgál számukra, hiszen rengeteg eltérő maradvány közül válogathatnak, így gyakorlatilag megütötték a főnyereményt.

A helyszín puszta léte igazolja a katasztrófát, ennél viszont talán még fontosabb a következtetések sorozata. Eszerint a több ezer kilométerre bekövetkező becsapódás cunamiszerű hullámokat generált, amelyeket leginkább egy 10-es vagy 11-es erősségű földrengés következményéhez lehet hasonlítani, ez pedig itt, az észak-dakotai területen egy alig 10 perccel később megérkező, nagyjából 10 méter magas hullám formájában jelent meg, miközben üveggyöngyök és egyéb kisebb objektumok milliói hulltak az égből, akár 350 km/h-s sebességgel, nagyjából 10-20 percen keresztül, hogy azután befusson a második hullám, ami végleg maga alá temette a maradványokat. Ennek nyomai természetesen a talaj átvizsgált rétegein is jól látszanak, és bár maga a cunami eddig is ismert tény volt, azt nem igazán tudták felmérni, hogy ez a becsapódástól számítva mekkora távolságra jutott el.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
05
  Hitler fényképével népszerűsíti termékeit egy romániai kekszmárka
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
A Facebook-oldalán népszerűsíti Hitler képeivel és a náci diktátorhoz kapcsolható kérdésekkel termékeit egy romániai kekszmárka, a RoStar. A márka legalább két, Hitler képével és nemzetiszocialista önkényuralmi jelképekkel ellátott fényképes bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, valamint a náci diktátorhoz köthető történelmi kérdésre várták a választ fogyasztóiktól.A bejegyzés képeit rendszerint úgy szerkesztették meg, hogy a náci diktátor mellett a terméküket is feltüntették.

A legutóbbi bejegyzésben éppen arra keresték a választ, hogy Ausztriában, Németországban, vagy Lengyelországban született-e Hitler, valamint egy korábbi bejegyzésükben azt kérdezték vásárlóiktól, hogy miért építette meg Hitler a világ leghosszabb, 4,5 kilométeres épületét, a Prora hotelt. A vállalat, az #IntrebariDeCulturaGenerala, (azaz általános műveltségi kérdések szerk.megj.) hashtagekkel elázott bejegyzéseiben rendszerint történelmi jellegű kérdésekre várja a helyes válaszokat . Forrás: A RoStar Facebook oldala A Hitlerhez köthető kérdések mellett pl. azt is megkérdezték már az oldal követőitől, hogy melyik városban található a Colosseum, valamint, hogy mely országokkal szomszédos a Moldovai Köztársaság. Az adevărul megkereste a vállalatot, hogy megtudja, miért érezték szükségesnek, hogy Hitler fényképével reklámozzák a termékeiket, de a vállalat egyelőre nem reagált.

A RoStar időközben már el is távolította mindkét bejegyzését, viszont az Adevărul megkeresésére azt reagálták, hogy a Hitler fényképével ellátott bejegyzések nem reklámozás céljával kerültek fel az oldalra, hanem azok is a 8 hónapja tartó általános műveltségi kérdésekkel foglalkozó kampányuknak a részei voltak. Maximillian Marco Katz, az antiszemitizmus ellen küzdő MCA Románia igazgatója azt nyilatkozta a lapnak, hogy Romániában jogszabályokba ütközik Hitler fényképeivel, valamint náci jelképekkel ellátva reklámozni termékeket, éppen ezért a nap folyamán értesíteni fogják az illetékes szerveket az ügyről. (adevărul) - a Transindex.ro portálról

forrás:/transindex.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
02
  Tesztrepüléseket hajtottak végre a NASA Mars-helikoptereivel
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az 1,8 kilogramm súlyú jármű a tervek szerint 2021-ben érkezik a vörös bolygó felszínére egy marsjáróhoz erősítve. Néhány hónappal később fogják munkába állítani és elvégezni vele az első, mintegy 90 másodpercig tartó tesztrepüléseket - olvasható a NASA honlapján. A tesztrepülések többségének célja, hogy demonstrálják, miként lesz képes működni a Marson, hogyan működik a vörös bolygón uralkodó hőmérsékletek közepette. Képes-e a helikopter túlélni a marsi hideget és működőképes maradni, amikor éjszakánként akár mínusz 90 Celsius-fokra süllyedhet a hőmérséklet.

"Az első marsi repülésre készülve mintegy 75 percet repültünk egy helikoptermodellel, amely igen hasonló volt a mi helikopterünkhöz. A marsi repülésre szánt helikopterrel végzett minapi teszt volt azonban a valódi durranás. Látnunk kellett, hogy megfelelően működik-e" - idézte MiMi Aungot, a Mars Helicopter-program pasadenai projektmenedzserét a NASA közleménye. A Földön mindennapos helikopterrel repülni, de teljesen más a több százmillió kilométerre lévő Mars légkörében. "A marsi légkör sűrűsége csak egy százaléka a Föld légkörének" - magyarázta Aung. Hogy tesztrepüléseiket hasonló körülmények között végezzék a tudósok a JPL űrszimilátorát, egy 7,62 méter széles vákuumkamrát használtak, amelyet szén-dioxiddal, a vörös bolygó légkörének fő alkotóelemével töltöttek meg.

Tesztrepüléseket hajtottak végre a 2020-ra tervezett Mars-utazás helikopterével az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei a NASA pasadeniai bolygókutató intézetében (JPL).

"A helikopter működtetése igen ritka légkörben csak az egyik kihívás. El kellett vennünk a Föld gravitációjának kétharmadát is, mivel a Mars gravitációja jóval gyengébb" - mondta Teddy Tzanetos, a helikopter tesztrepüléseinek vezetője. Ehhez a kutatócsoport egy gravitációt kioltó rendszert tervezett, amelyet a helikopter tetejére erősítettek. "A rendszer és helikopterünk is tökéletesen működött. Csak 5 centiméter magas körözésre volt szükség ahhoz, hogy megkapjuk az összes szükséges adatot, amely megerősíti, hogy Mars-helikopterünk önműködően repül a vörös bolygóhoz hasonló atmoszférában" - hangoztatta Tzanetos.

A következő napon újabb tesztrepülést hajtottak végre a vákuumkamrában szintén 5 centiméter magasan összességében egy percen át. "Legközelebb már a Marson fogunk repülni" - mondta Aung. A helikoptert 2020 júliusában tervezik a marsjáróval útnak indítani egy Atlas V hordozórakéta fedélzetén a floridai Cape Canaveralról . A tervek szerint 2021 februárjában fognak megérkezni a vörös bolygóra.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
02
  Kétségbe vonják az Univerzum létezését
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A napokban került sor a SpaceX új űrkapszulájának sikeres tesztjére, amelyet az óceánba való pottyanás, majd pedig az eszköz begyűjtése zárt le. Egyesek szerint azonban ez csak a legújabb hír a hamis beszámolók sorában, ugyanis az Univerzum nem is létezik. Meglehetősen szerteágazó véleményeket igyekszünk itt összefoglalni, amelyek között lehetségesnek tűnő magyarázatok is helyet kapnak.

Az elmúlt hónapokban viszonylag ismertté vált egy újnak számító összeesküvés-elmélet, amelynek követői (hívői) szerint a Föld teljesen lapos, vagyis nem egy geoid alakú égitesten lakunk, hanem egy nagy tányéron, amelynek peremén az Antarktisz, közepén pedig az Északi-sark helyezkedik el. A Föld tehát nem banán alakú, ahogy azt annak idején a Monty Python kiváló filmjében hallottuk, hanem lapos, dacára az elmúlt néhány évszázad ezzel ellentétesnek tűnő tudományos felfedezéseinek és kutatási eredményeinek. Ezzel függ össze azon elmélet, amely már az Univerzum létezését is kétségbe vonja, itt viszont számos eltérő, egymásnak olykor ellentmondó véleményt hallhatunk a potenciális szimulációk létezésétől az élet értelmét a szimpla tagadásban megtalálók ellentmondást nem tűrő kijelentéseiig.Az űrkutatásról szóló híreket egyesek komplex összeesküvés-elmélettel magyarázzák

Meglehetősen neves kutatók és egyéb személyiségek is felvetették már annak lehetőségét, hogy valójában egy komplex szimulációban élünk, a minket körülvevő Univerzum tehát pusztán ennek része. Szerintük számítási eltérésekben, valamint a fizika törvényeinek dugába dőlésében találhatnánk meg ennek bizonyítékát, bár az nyilván nem teljesen világos, hogy a bizonyos technológiai szintet elérő civilizációk vajon valóban elpusztítják-e önmagukat, illetve hogy ezek egy idő után feladják-e a komplex szimulációk kialakítására irányuló törekvéseiket (ezek ugyanis két eltérő lehetőséget vázolnak fel számunkra).

Ray Kurzweil annak idején azzal viccelt, hogy az Univerzum talán egy másik Világegyetemben élő középiskolai tanuló kísérlete, mindenesetre azon talán érdemes elgondolkodni, hogy a számítógépek teljesítményének exponenciális növekedésével vajon mi is eljutunk majd-e arra a pontra, ahol már a komplett Univerzumot leszimulálhatjuk – jóval részletesebben annál, mint ahogy azt ma a kisebb rendszerek esetében megtehetjük.

A terület egy kisebb szegletét képezik a holdraszállással kapcsolatos elméletek. Itt az utóbbi időben némileg finomodott a sokak által elfogadhatónak tartott változat, ők ugyanis azt emelik ki, hogy a küldetések megvalósultak, viszont számos, a sajtónak és a közvéleménynek szánt felvételt meghamisítottak, mivel itt egyrészt megsérültek az eredeti képek, illetve minél részletesebben szerették volna ábrázolni a nagy amerikai nemzeti sikert. A jóval bonyolultabb összeesküvésben hívők persze továbbra is tagadják a Hold elérését, szerintük ezt többek között az támasztja alá, hogy egyes űrhajósok később alkoholisták lettek (amit a stresszel és a bűntudattal magyaráznak), de ezen vélemények valószínűleg mindig velünk maradnak majd.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
02
  Akkor is kifejlődött volna az ember, ha nem halnak ki a dinoszauruszok?
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
A tudósok és a régészek eddig azt a teóriát támogatták, miszerint a dinoszauruszok kihalása volt a kezdő lökés az emlősök robbanásszerű fejlődésének, ami az emberiségben csúcsosodott ki. Azonban úgy látszik, ez az elmélet most megdőlni látszik… Vajon miben tévedtek még a tudósok?


A Southamptoni Egyetem és a Chicagói Egyetem szakemberei több száz megkövült emlősfogat elemezve jutottak arra az igen érdekes megállapításra, hogy a változatos étrendet folytató emlősök már 10-20 millió évvel a dinoszauruszok kihalása előtt elkezdtek alkalmazkodni a környezethez. Ez a felfedezés teljességgel ellentmond az eddig elfogadott nézeteknek, amely szerint csupán az őshüllők nagyjából 66 millió évvel ezelőtti kipusztulása tette lehetővé az emlősök felemelkedését – írta a BBC News.

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban közölt tanulmány szerint az eddig véltnél sokkal színesebb volt a hajdani emlőspaletta, nem csak földalatti lyukakban lapító patkányszerű apró rágcsálók léteztek. Az elmúlt években egyre több és több korai emlős fosszília került elő – köztük kutyaméretű patás lények maradványai is…

És ezt észlelted már? A NASA elnézte: Ez az aszteroida be fog csapódni állítja egy orosz csillagász
A tanulmány szerint az emlősök nem nyertesei voltak az aszteroida-becsapódás következtében történt tömeges dinoszaurusz kihalásnak, mint ahogyan eddig hiittük, hanem maguk is szinte teljesen kipusztultak a kataklizmában...


A 66 millió évvel ezelőtti tömeges kihalás túlélői, többségükben tágtűrésű, sok élettérben előforduló fajok voltak. Ezek valószínűleg akkor is tovább fejlődtek volna, ha nem történik meg a katasztrófa.

Ha ez így van, az ember talán előbb megjelent volna a Földön, a dinoszauruszokból kifejlődő értelmes gyíklényekkel egyetemben. Hogy aztán melyik írtotta volna ki a másikat, azt már tényleg csak találgatni tudjuk…

Bár számos jel mutat arra, hogy valóban megtörtént a dolog, és mi voltunk a nyertesek, csak már senki sem emlékszik rá…

forrás;/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
30
  Gyönyörű panorámafelvétellel búcsúzik az Opportunity
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Pál Bernadett

Több mint 29 napig készült tavaly tavasszal a NASA Mars Exploration roverének, az Opportunity-nek 360 fokos panorámafelvétele a végül végleges nyugvóhelyévé lett Persevarance Valley-ról. Az Endeavour-kráter nyugati szélének belső lejtőjén elhelyezkedő Persevarance Valley lankás hullámvölgyrendszere körülbelül 220 méter hosszan ereszkedik a kráter szélétől az aljáig.A panorámafelvétel 354 egyedülálló képből áll, melyeket a rover panorámakamerája (Pancam) készített május 13. és június 10-e között, avagy az 5084-ik és az 5111-ik sol (marsi nap) között. A rögzítéséhez három különböző Pancam színszűrőt használt, melyek a 753 nm (közeli infravörös), 535 nm (zöld) és 432 nm (ibolya) érték körül centralizált tartományú fényt rögzítették.

„A végső panoráma megtestesíti, miért is volt az Opportunity olyan figyelemre méltó kutató, felfedező küldetés.” – mondta az Opportunity projekt menedzsere, John Callas (NASA JPL). „A kép közepétől jobbra látható, ahogyan a háttérben emelkedik az Endeavour-kráter. Attól rögtön balra a rover nyomai látszanak egészen a horizonttól le a geológiai jellegzetességekig, melyeket a kutatóink közelebbről szerettek volna megvizsgálni. A felvétel jobb és bal szélein pedig a Persevarance Valley és a kráter alja látszik, érintetlenül és felfedezetlenül, várva a jövő marsjáróit.”

Az úttörő kutatás közel 15 év után ért véget, de az öröksége megmarad az utókornak. Az Opportunity tudományos felfedezései nagyban hozzájárultak a Mars geológiájának és környezetének megértéséhez, lefektetve a robotikus és emberes marsi küldetések alapjait a jövő számára.

Némely kép a mozaikból fekete-fehér maradt, mert a napenergiával működő rovernek nem volt ideje ezeket a részeket ibolya és zöld szűrőkön keresztül is lefényképezni, mielőtt 2018 júniusában elnyelte a bolygót egy sűrű porvihar.

A cikkben láthatóak az Opportunity utolsó fekete-fehér felvételei is, melyekkel azt próbálták meghatározni, mennyire átlátszatlan az égbolt a rover utolsó napján; valamint az utolsó adatdarabka is, amit a rover átküldött, egy zajos, befejezetlen felvétel az elsötétült égboltról.

8 hónap próbálkozás és több mint ezer, a kapcsolatfelvétel reményében kiküldött parancs után 2019. február 13-án a NASA befejezettnek nyilvánította az Opportunity küldetését.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
30
  A munka szabaddá tesz - ez a szlogen buzdít munkára egy Prahova megyei cégnél
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Munca te elibereaza - valószínűleg valakinek tetszett a szlogen, azért tették ki egy cég telephelyén.
A Prahova megye nyolc településén dolgozó szemétszállító és hulladékkezelő cég, a Vodna Ecosal azzal került be a hírekbe, hogy a cég telephelyén az Auschwitz-i haláltábor bejáratánál található felirat román fordítása olvasható. Igaz, a felirat csak belülről látszik, de így is felfigyelt rá a ziarulincomod.ro.Munca te elibereaza - valószínűleg valakinek tetszett a szlogen, azért tették ki egy cég telephelyén.

A sajtó megkereste a cég vezetőjét, aki meglehetősen fura magyarázatot adott a feliratra. Állítólag egy traktorista tette ki, akinek tetszett a szlogen hangzása, és valószínűleg sem ő, sem pedig a cégvezető nem kapcsolt, hogy a szöveg a haláltábort juttatja mindenkinek az eszébe.

A cégnél elsősorban romák dolgoznak - a haláltáborban pedig számos roma etnikumú személyt is kivégeztek. A feliratot a cégvezető nyilatkozata szerint pénteken távolítják el, már csak azért is, mert költözik a cég székhelye.

forrás;/szatmar.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
30
  Hatalmas UFO közelítette meg az űrállomást a NASA élő közvetítése alatt
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Scott C. Waring a hírhedt UFO-vadász és összeesküvés teoretikus éppen a NASA élő közvetítését figyelte a Nemzetközi Űrálomásról. Alighanem maga sem hitte, hogy pont éppen akkor fog valami szenzációs észlelést tenni, de tévedett.

– Az élő internetes NASA kamerákat néztem 2019. március 21-én, amikor észrevettem egy tárgyat az űrállomás közelében. Először csak egy távoli, kis objektumnak tűnt, majd pár perccel később 30-50 méterre bukkant fel az űrállomás közelében.


Az UFO-t részben eltakarta az állomás árnyéka, de egy részét jól láthatóan megvilágította napfény. Furcsa módon az alakzat egyre jobban kivehető volt. Először egy hengeres tárgynak gondoltam, de utóbb jól látszik, hogy valami bonyolultabb gépezet lehetett.

– Kizárt, hogy ez az objektum egy űrsétát végző ember legyen. Nem is a SpaceX Dragon űrhajója, és nem része az űrállomásnak sem. Tehát, ha tudjuk, hogy mi nem volt, akkor csak egy lehetőség marad … egy földönkívüli jármű.

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
26
  Közelebb a Holdhoz a Beresit
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A február végén startolt izraeli űrszonda március 19-én elvégezte utolsó nagy pályamagasság-megemelő manőverét. Április 4-én állhat Hold körüli pályára, majd 11-én érheti el a felszínt.
Az elsősorban magánbefektetésekből megépült Beresit (Genezis, Teremtés könyve, más átírással Berésít) a floridai Cape Canaveralről indult február 21-én (magyar idő szerint már 22-én), egy indonéz távközlési műholddal és egy kísérleti amerikai katonai műholddal (F5) „társbérletben”, a SpaceX Falcon-9 rakétájával. Míg a Nusantara Satu távközlési hold és az F5 elnyúlt átmeneti pályáját az Egyenlítő fölött 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius körpályává alakították, addig a Beresit hajtóműveivel fokozatosan megemelték az űreszköz pályája földtávoli pontjának magasságát.


Az első ilyen manőver február 24-én volt és 30 másodpercen át tartott. Február 28-án 4 percen át, március 7-én pedig 2 perc 32 másodpercig működtették a hajtóművet. A sorozatban az utolsó nagy, ezúttal 1 perces pályamódosító manőver is sikeresen lezajlott március 19-én. (Menet közben természetesen egyéb kisebb, korrekciós jellegű pályamódosításokra is volt és lesz is szükség.)A Beresit pályájának szakaszai a Hold fokozatos eléréség. (Kép: SpaceIL)

Mostanra a Beresit elegendően messze, több mint 400 ezer km-ig eljut elnyúlt Föld körüli elliptikus pályája mentén, így csak a Holddal való „találkozás” van hátra. Ennek április 4-én jön el az ideje, amikor az űreszközt a Hold körüli pályára tervezik állítani. Ehhez is szükség lesz majd a hajtómű munkájára, ahogy az égitest felszínének fokozatos megközelítéséhez is. Az izraeli egység április 11-én kísérli meg a sima leszállást a Derültség tengere (Mare Serenitatis) térségében. A hely a Hold innenső féltekéjének északi részén található.A Holdon állva a Beresit kieresztett lábaival együtt 2,3 m átmérőjű és 1,5 m magas lesz. Ezen a képen még a földi szerelőcsarnokban láthatjuk, rajta a napelemtáblákkal. Ha minden jól megy, Izrael lehet a negyedik ország, amelynek űreszköze sima leszállást hajt végre égi kísérőnk felszínén. (Kép: SpaceIL)

Nem sokkal a start után kiderült, hogy a Beresit csillagérzékelő kameráit túlságosan elvakította a Nap fénye, ezért az irányítóknak módosítaniuk kellett az eljáráson. Ezeknek a berendezéseknek a szerepe az űrszonda térbeli helyzetének meghatározása a csillagok ismert pozíciói alapján. Menet közben egyszer váratlanul újraindult az űrszonda fedélzeti számítógépe, ami késleltette ugyan az egyik pályamódosító manővert, de ezen kívül nem okozott különösebb gondot.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák
---
.
---