+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
14
  Holdon és meteoritokon is ott vannak az élet elemei
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az élet kialakulását illetően számos eltérő elmélet áll rendelkezésre, itt azonban még nincs olyan konkrét adat vagy bizonyíték, amely egyértelmű módon cáfolná az alternatív javaslatokat. Kutatók most két esetben is érdekes részletekkel bővítették a tudástárunkat, amelyek éppen ezen területen szolgáltatnak hasznos információkat és további lehetőségeket.


Az Europa légkörében vízgőzre bukkantak, egyes meteoritok pedig cukormolekulákat hordoznak.

A napokban egy olyan tanulmány bukkant fel a világhálón, amely egy 2016-ban lebonyolított részletes megfigyelésre, annak eredményeire épül. A szakemberek ugyanis a világon meglévő második legnagyobb teleszkópot irányították az Europa irányába, hogy annak légkörében a víz után kutassanak, ennek jelenléte esetén pedig megfelelő elméletet szolgáltassanak a víz eredetére vonatkozóan. A jelek szerint ez nagyjából sikerült is, hiszen a két és fél héten keresztül tartó folyamatos megfigyelés során egyetlen alkalommal sikerült kimutatni a pára jelenlétét, mégpedig nagy mennyiségben, ami arra utal, hogy ez nem a Jupiterről érkező töltött részecskék miatt van jelen ilyen halmazállapotban (amely egyenletesen oszlana el és gyakorlatilag állandóan jelen lenne), hanem egy lokális kitörésből ered, ami viszont megerősíteni látszik a jégtakaró alatt meghúzódó globális óceánra vonatkozó magyarázatokat.

A NASA egyik csapata eközben három különböző japán egyetem bevonásával két olyan meteorit összetételét, annak érdekesebb részleteit vizsgálta meg, amelyek korábban csapódtak be, illetve kerültek elő a Föld felszínén. Az eredmények alapján ezen meteoritok ribózt tartalmaznak, ami viszont részt vesz az RNS felépítésében, vagyis az élet alkotóelemeként fogható fel. Itt ugyan a molekulákban meglévő szénatomok nem egyeznek azzal, amit a földi ribóz esetében láthatunk, a DNS felépítésében résztvevő hasonló cukormolekulákra pedig nem bukkantak, ez a pozitív megfigyelés viszont igazolhatja azon elméleteket, miszerint az élet (annak magjai) valóban a Földről kívülről érkeztek.

Az Europa esetében a következő lépés a kitörések eredetének, okának beazonosítása lesz, itt pedig a NASA Clipper néven tervez újabb küldetést, amely 2025-ben indulna útnak, hogy a harmincas években a helyszínen vizsgálja meg a körülményeket.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
14
  Asthar kapitány titkos élete
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Juhász Zoltán

Ő MAGua, minden naprendszerbeli MAGyar ősapja és ősanyja egyben. Asthar kapitány és Cseke Béla eltitkolt gyermeke, az egyik ősi MAGföldön Madagaszkáron fogant, 63000 évvel ezelőtt. Felfedezte az összes kontinenst, elnevezték róla a Magellán-szorost és a jóreménység fokát 3x megkerülte.

Csak ez az egy tinédzserkori fotó született rolla, hiszen akkor még csak a hagyományos 24 mm-es filmes telefon létezett, a mobilt majd az egyiptomi magyarok találták fel 60000 év múlva. Lótenyésztéssel, lókupeckedéssel foglalatoskodtak, ők tenyésztették ki a szkíták összes állatát, tojásaiért háziasították a turult, igavonó állattá tették a tyrannoszauruszt.

Apja találta fel a nyilat és az íjat a minden is mellett, amitől a galaxis összes létformája úgy rettegett. Modernkori leszármazottjai közé tartozik Rákosi és Gömbös is, akik lóról bombázták szét fél európát, majd 5000 évig nem győztek háborús jóvátételt fizetni a semmiből. I.

E.69 ben kijutott a Holdra, de visszajött mert nem talált ott semmit, allergiás lett az ottani porra, megállapította hogy a föld lapos.

Halála előtt bebizonyította az 5- 6-, 7-, és 8G létezését, 8346 oldalas tanulmányban kidolgozta azok magyarokra tett jótékony hatását. Feltalálta a mikrohullámú sütőt (is). Utolsó perceiben elárulta haldokló MAG nemzedékének, hogy a védőoltás az rossz mert jó, a búrára vegyi csíkokat prickolnak, hogy a nejlonzacskó csak pálmatex ragasztóval hasznos, 4x5 nem 20, hanem 21, feltalálta a rovásírást, és hogy a lovak néha enni kérnek mielőtt megveszett gazdáikkal lelövik őket. Kr. 5433. évében elszármazott a szíriuszra, áldás rája. ????
Hiteles források: NL Cafe, mindenkiismagyar. co. org, 24.hu, mindenkiegyben. cc és hasonló kamuoldalak

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
11
  Még a tudósokat is meglepte, amit a NASA űrszondája látott a Napnál
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Parker Solar Probe augusztusban küldte haza az első 22 GB-nyi adatot a Napról, amelyet a kutatók már fel is dolgoztak, és ami egy igen furcsa jelenséget tárt eléjük.
Éveken át dolgoztak azon a NASA tudósai, hogy olyasmit vigyenek véghez, amire korábban még nem volt példa. Jelen esetben ez egy autó méretű űrszondát jelent, amelyet egyenesen a Naphoz küldtek – de olyan közel, amilyen közel még soha egyetlen eszköz sem járt: a Nap koronájába.


A küldetés végül 2018 augusztusában indult el, amikor a hordozórakéta felemelkedett a floridai Cape Canaveralből, majd novemberben már el is érte a célját. A csillagunkról azóta egy lenyűgöző fotót is küldött már haza a szonda – ami nem mellesleg néhány szerencsés ember nevét is magával vitte –, augusztusban pedig arról lehetett hallani, hogy megérkezett az első 22 GB adat, amit a tudósok el is kezdtek feldolgozni, ezek eredményét pedig a Nature című tudományos lapban közölték.Az adatok alapján az egyik legmeglepőbb felfedezést az jelentette, hogy a Nap mágneses tere a csillag felszínéhez közelítve sokkal ingatagabb, mint azt eddig gondolták, az irányát pedig oda-vissza váltogatja.

A magyar származású Adam Szabo, a NASA a Parker Solar Probe misszió egyik tudósa szerint arra, hogy a Nap mágneses mezője egyetlen pillanat alatt 180 fokos irányváltást tesz, a legkevésbé sem számítottak.
A tudós szerint a furcsa jelenséget a napszél okozhatja. Ahelyett ugyanis, hogy folyamatosan "fújna" az égitest felől, egy része kitörés formájában távozik a csillagból, gyorsabban, mint az őt körülvevő közege. Ez az erőbehatás megnyújthatja a mágneses teret, és lényegében meg is fordíthatja azt.

A tudósok úgy vélik, hogy a nagy sebességgel elinduló napszél "befogja" azokat, amelyek alacsonyabb sebességgel indultak útnak. Emiatt láthatjuk azt a Földről, hogy a részecskék áramlása viszonylag konstans.
Szabo szerint ugyanakkor ez a megállapítás még nem válasz a végső kérdésre – vagyis arra, hogy miként működik a Nap, és miért forróbb a külső része a felszínnél –, inkább csak megmutatja, milyen irányban érdemes keresgélni – írja a The Verge.A mágneses tér "helyreállását" hatalmas robbanások kísérik, ilyenkor pedig nagy sebességgel lökődnek ki részecskék az égitestből. A videó inditásáshoz Katt ide!

A Parker napszonda jelenleg is gyűjti az adatokat a Napról, amit hamarosan továbbít majd a Föld felé. A tervek szerint lesz majd egy pont, amikor a szerkezet már csak 6,4 millió kilométerre lesz a Naptól. Ilyen közel még soha egyetlen eszköz sem merészkedett.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
11
  Romániában az is kaphat jogosítványt, akit súlyos látászavarral tartanak nyilván
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: béel

Nem akármilyen törvénytelenségekre derített fényt a rendőrség: az országos rendőr-főkapitányság vasárnap közölte, hogy a hatóságok által végzett vizsgálatok eredménye szerint olyanok is megkaphatták a gépjármű-vezetői jogosítványhoz szükséges orvosi igazolást, akiket súlyos látászavarral tartanak nyilván.
A rendőrök többek között a jogosítvány, a fegyverviselési engedély és szociális segély megszerzéséhez szükséges orvosi igazolások ügyét vizsgálták, és hajmeresztő eredményre jutottak.
Eszerint olyan is megkaphatta az orvosi igazolást, aki nem is vett részt a szükséges orvosi vizsgálaton

Emiatt aztán nincs is miért csodálkozni azon, hogy olyan személy is jogosítvány szerezhetett, akit súlyos látászavarral tartanak nyilván, mint ahogy olyan is, akit nem kevésbé súlyos pszichés problémákkal kezelnek.
A rendőrség eddig 55 esetben indított bűnvádi eljárást vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és okirat-hamisítás miatt.

Mi meg csak annyit teszünk hozzá: mindenki legyen a lehető legóvatosabb, akár autósként, akár gyalogosként, akár kerékpárosként vesz részt a forgalomban.
Sohasem tudhatja, hogy aki éppen szembe jön, hogyan szerezte a jogosítványát.

forrás:/foter.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
07
  Bizarr bolygórendszerek fekete lyukak körül
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Szerző: Sódor Ádám

Két szakterület elméleti asztrofizikusainak közös számításai szerint a korábban elképzeltekkel ellentétben bolygók nem csak csillagok körül keletkezhetnek. A modellek szerint egy szupernagy tömegű fekete lyuknak akár több ezer bolygója is lehet.

„Ha megfelelőek a körülmények, bolygók akár a legzordabb körülmények között, például fekete lyukak közelében is kialakulhatnak” – kezdi Keiichi Wada, a Japánban működő Kagoshima Egyetem professzora, az aktív galaxismagok szakértője. A legfrissebb elméletek szerint a bolygók bolyhos porcsomókból állnak össze a fiatal csillagok körüli protoplanetáris korongokban. De nem csak a születőben lévő csillagoknak van porkorongjuk. Egy újszerű megközelítéssel a kutatók most a galaxisok középpontjában megtalálható szupernagy tömegű fekete lyukak körüli masszív porkorongokat vették célba vizsgálataikkal.„Számításaink szerint több tízezer, a Földnél tízszer nagyobb tömegű bolygó is létrejöhet egy ilyen fekete lyuk 10 fényéves környezetében” – fejti ki Eiichiro Kokubo, a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium (National Astronomical Observatory Japan – NAOJ) kutatója, akinek fő szakterülete a bolygókeletkezés tanulmányozása. – „A fekete lyukaknak lenyűgöző méretű bolygórendszereik lehetnek.”

Néhány szupernagy tömegű fekete lyuk körül rengeteg anyag található hatalmas, sűrű korongba rendeződve. Egy ilyen korongban akár 100 ezer naptömegnyi anyag is koncentrálódhat. Ez egy tipikus protoplanetáris korong anyagmennyiségének egymilliárdszorosa. A korong hűvösebb régióiban a vékony jégkéreggel bevont porszemcsék egymáshoz tapadhatnak, és bonyolult formájú porcsomókat építhetnek fel. A fekete lyukak körüli korongok olyan nagy sűrűségűek lehetnek, hogy képesek elnyelni a központból érkező rendkívül erős sugárzást is, így egészen alacsony hőmérsékletű régióik is lehetnek. A bolygókeletkezés modelljeit egy ilyen fekete lyuk körüli korongra alkalmazva a csillagászok arra az eredményre jutottak, hogy ezekben néhányszor százmillió év alatt létrejöhetnek bolygók.
Az elméleti számítások eredményeit ma még nem tudjuk ellenőrizni, mert a jelenlegi technikánkkal nem tudunk ilyen bolygókat megfigyelni. Ennek ellenére a japán csillagászok abban bíznak, hogy munkájuk új szakterületet nyit meg az asztrofizikán belül.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
07
  1,2 milliárdos büntetést kapott a Facebook a magyar államtól
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki a Facebookra, ez az eddigi legnagyobb összegű, fogyasztóvédelmi ügyben kiszabott bírság a versenyhivatal történetében – írja az MTI. A hivatal pénteki tájékoztatása szerint a GVH megállapította, hogy a Facebook Ireland Ltd. jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és súgóközpontjában.
A fogyasztóknak ugyan valóban nem kellett díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, de felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a vállalkozásnak és így fizettek a szolgáltatásért – fejtette ki a versenyhivatal.
Arról már korábban is felröppentek sajtóhírek, hogy a kormány nekimegy a Facebooknak.

Persze a GVH nem egyenlő a kormánnyal, de nem ez lenne az első alkalom, hogy a GVH a kormányzati politikának megfelelően döntsön bizonyos kérdésekben. 2016-ban például néhány nap alatt rábólintottak arra, hogy Mészáros Lőrinc cége felvásárolja a Népszabadságot és a megyei lapokat birtokló Mediaworks médiavállalatot – ezt akkor a hivatal a bürokráciacsökkentéssel, a szabályozási környezet változásával magyarázta.

Ezen kívül a GVH – annak ellenére, hogy többször kimondta, hogy a magyarországi "közbeszerzések kartellfertőzöttsége magasnak mondható" – nem igazán szokta vizsgálni azokat a kormányközeli cégeket, akik tarolni szoktak a közbeszerzéseken.

GVH: A Facebook félrevezette a felhasználókat : - A Facebook üzleti modelljének lényege, hogy az oldalon megosztott tartalmakkal magához vonzza a fogyasztókat, akiknek érdeklődéséről, viselkedéséről, vásárlási szokásairól részletes adatokat gyűjt. Az adatok birtokában célzott reklámozási lehetőséget értékesít üzleti ügyfeleinek, a reklámokat pedig a posztok között elhelyezve juttatja el a fogyasztókhoz.

A GVH álláspontja szerint a regisztrációs oldalon megjelenített "ingyenes és bárki csatlakozhat", "ingyenes és az is marad" üzenetek elterelik a fogyasztó figyelmét az általa vállalt ellentételezésről, azaz adatainak átadásáról, terjedelméről és ezek következményeiről. A megtévesztőnek talált állítások a nyitóoldalon 2010 januárjától 2019. augusztus 12-ig, a súgóközpontban 2019. október 23-ig voltak láthatók.Reagált a Facebook

Péntek este rövid sajtóközleményt adott ki a Facebook a bírsággal kapcsolatban:
Az embereknek tisztában kell lenniük a termékeink, szolgáltatásaink működésével. Nemrégiben frissítettük felhasználási szerződésünket, hogy átláthatóbb legyen az üzleti modellünk, és örömmel töltjük el, hogy ezt a magyarországi Gazdasági és Versenyhivatal is a Magyar Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hatóság is elismeri.

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
04
  Meglepően nagy fekete lyukat találtak a Tejútrendszerben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A kutatókat is megdöbbentő méretű, a Napnál hetvenszer nagyobb tömegű fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszerben. A fekete lyuk 15 ezer fényévnyi távolságra van a Földtől.
A Nature-ben megjelent tanulmányt Kiss László csillagász-fizikus ismertette az M1 műsorában. Mint mondta, azt már évtizedek óta tudjuk, hogy a Tejútrendszer közepén több millió, vagy akár milliárd naptömegű fekete lyukak is létezhetnek, de a csillagfejlődés jelenlegi modelljei szerint azt feltételezték, hogy ilyen néhány tíz naptömegű fekete lyukak nem is létezhetnek a galaxisunkban.
Az összes többi ilyen, közepes méretű fekete lyuk nagyon messze volt, ezért gondolták, hogy a Tejútrendszerben nem jók a körülmények a kialakulásukhoz.

A fekete lyukat egy nemzetközi kutatócsoport fedezte fel a kínai LAMOST teleszkóp segítségével, több nagy csillag mozgását megfigyelve. A csillagászoknak most magyarázatot kell találniuk a jelenségre, ez pedig Kiss szerint akár "egy hozzáadott komponens lehet a sötét anyag témájában".

A kutatók szerint a fekete lyukaknak alapvetően két típusa létezik. A kisebb, csillagtömegű fekete lyukak a Napnál legfeljebb 20-szor nagyobb tömegűek, akkor keletkeznek, amikor egy nagyon nagy csillag összeomlik. A szupernagy tömegű fekete lyukak viszont legalább több milliószor nagyobbak, mint a Nap, eredetük pedig
ismeretlen.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
04
  A NASA ismét cenzúrázta az ISS élő adását – ismét egy UFO volt az ok
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
A NASA rendszert csinál abból, hogy megszakítja a Nemzetközi Űrállomásról sugárzott, elvileg folyamatos élő sugárázást, jellemzően akkor, amikor egy azonosítatlan objektum kerül a kamera látókörébe. Ez náluk immár amolyan fura hagyomány, egyfajta kozmikus folklór része…

Ezúttal két orosz űrhajós, Oleg Szkripocska és Alexander Szkvorcov is a fedélzeten tartózkodott és éppen egy szokványos beszélgetést folytattak a földi irányítással, amikor egészen váratlanul furcsa fények tűntek fel az ISS körül. Ekkor az egyik asztronauta koránt sem tétova, tanácstalan hangsúllyal közölte, hogy „ez egy hajó”, amivel félreérthetetlen módon utalt arra, hogy ő a maga részéről kizárná a természetes eredetét annak, amit a két saját szemével lát.Részlet az adásból (a videó inditásához Katt ide! )

Ecsetelte volna tovább a dolgot, azonban a földi irányítás félbeszakította, közölték, hogy „mindent vettünk, veletek vagyunk, köszönjük”, aztán azonmód megszakították az élő adás sugárzását. Nyilván azért, mert egy kósza meteor, vagy egy levált hőpajzs megjelenése ezt feltétlenül megköveteli. Ez alapján az ISS közelében annyi ilyen űrszemét és kozmikus objektum (természetesen csakis természetes!) keringőzik, hogy egyre-másra meg kell szakítani miattuk az adást. Mert ha nem szakítanák meg, az sokkal gyanúsabb lenne, ugyebár és hihetetlen nemzetbiztonsági titkokra derülhetne fény…

Mindenesetre az élő adásnak ez a különösen figyelemreméltó része rögzítésre került és most már bárki megtekintheti. A szkeptikusok persze azonnal előhozakodtak a teljesen nyilvánvaló, magától értetődő magyarázattal: a fénylő objektum csakis az űrállomásról levált jégdarab lehet! Hogy ez nem jutott eszébe az ISS fedélzetén tartózkodó űrhajósoknak, akik közül az egyik teljesen tévesen „hajóként” beszélt a különös tárgyról… Még szerencse, hogy itt vannak nekünk ezek a lexikális tudású és zseniális képességű szkeptikusaink, akik egyébként képzettebbek, mint a helyszínen tartózkodó űrhajósok és így csípőből tudják korrigálni a legénység tagjának tökéletesen laikus meglátását.
Már csak egyetlen kérdés maradt hátra: ha tényleg így van, akkor miért nem őket küldték az ISS fedélzetére és miért azokat, akik most is ott tartózkodnak?...

forrás:/hihetetlenmagazin/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
02
  Arrokoth
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Both Előd

Ezt a végleges nevet kapta az ideiglenesen Ultima Thule néven emlegetett égitest, a NASA New Horizons szondája által az év elején megközelített kisbolygó.
A NASA New Horizons szondája már javában úton volt a Plútó felé, amikor a küldetés irányítói már tudták, hogy az elsődleges célpont megközelítése után a szonda folytathatja útját a Kuiper-öv valamelyik égitestje felé, de fogalmuk sem volt, melyik lehetne az ideális célpont.


Éppen ezért lázas keresésbe kezdtek, amibe földi óriástávcsöveken kívül a Hubble-űrtávcsövet is bevonták. Végül az ideális célpontot az utóbbi műszerrel újonnan felfedezettek között találták meg. Amikor a Hubble-űrtávcsővel felfedezték, a szokásos gyakorlatnak megfelelően a 2014 MU69 ideiglenes jelölést kapta, de hamarosan, egy nemhivatalos közönségszavazás alapján Ultima Thule néven kezdték emlegetni.

Már a Plútó felszíni alakzatainak névadása során is érzékelhető volt, hogy a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) névadással foglalkozó bizottsága nem lelkesedik az efféle, a laikusok érdeklődését felkeltő akciókért. Nem minden ily módon javasolt nevet fogadnak el, és amelyiket mégis, azt sem túl hamar. Így történt ez most is. Bár a New Horizons már csaknem egy éve elsuhant az izgalmas Kuiper-objektum mellett, csak a közelmúltban jelentették be, hogy az IAU az Ultima Thule helyett hivatalosan a 486958 Arrokoth nevet adta a 2014 MU69-nek.

A név az Észak-Amerika keleti részén élt, illetve részben még ma is élő póhatan indián törzs algonkin nyelvén az égboltot jelenti. A névadásban közrejátszott az is, hogy a póhatanok birodalma mintegy négy évszázaddal ezelőtt azon a területen helyezkedett el, ahol most az égitestet felfedező Hubble-űrtávcsövet irányító Űrtávcső Tudományos Intézet (STScI) és a New Horizons szondát irányító Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriuma (JHU APL) működik.

A New Horizons felvételei alapján készített kompozit kép a hóemberre hasonlító alakú Arrokoth Kuiper-övbeli égitestről. (Kép: NASA)

Az Arrokoth a Kuiper-övbe tartozó, sok ezer jeges égitest egyike. Amint a New Horizons felvételeiről kiderült, két részből álló, hóemberre emlékeztető alakú égitest, amely a szakemberek feltételezése szerint valaha két különálló test ütközése eredményeképpen állt össze egyetlen objektummá.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
02
  Elkészült a mesterséges Nap, nemsokára be is üzemelik
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A Kínában felépített reaktor a csillagunkénál 13-szor forróbb hőmérsékletet is képes elérni.
A Xinhua kínai hírügynökség kedden bejelentette, hogy elkészült a mesterséges Nap névvel illetett fúziós reaktor, amelyet már 2020-ban be is üzemelhetnek, hogy a mai megoldásoknál lényegesen olcsóbban és tisztábban termeljen nukleáris energiát. A Szecsuan tartományban felépített reaktor a HL-2M névre hallgat, és még a Napnál is 13-szor forróbb hőmérséklet elérésére képes - írta az Abacus alapján a Qubit.
Azért van szükség ekkora hőre, mert a fúziót két módon lehet előállítani: vagy nagyon magas nyomással, vagy nagyon magas hőmérséklettel, és a Földön csak az utóbbit lehet reprodukálni. A Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat és a Délnyugati Fizikai Intézet közös projektjében felépített reaktorban a 200 millió Celsius-fok is elérhető lesz.

Az atomreaktoroknak két fajtája van, a jelenleg használt fissziós és a jövő technológiájának tartott fúziós reaktorok. A fissziós reaktorok a maghasadást használják energiaforrásként (leggyakrabban urán vagy plutónium felhasználásával), míg a fúziós reaktorok ennek ellenkezőjét, a magegyesülést, vagyis a magfúziót. Ez zajlik a Napban is, ahol hidrogénatomok egyesüléséből hélium keletkezik, aminek hatására hő termelődik, és energia szabadul fel.

A fúziós reaktorok az alapanyagok bősége miatt olcsóbb, a radioaktív hulladék minimalizálása miatt pedig tisztább energiát állítanak elő, ráadásul a „megfutási veszély” kiiktatásával az atomrobbanás esélyét is kizárja, a melléktermékeit pedig nem lehet felhasználni a fegyvergyártásban.

forrás:/infostart/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák