+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
01
  Több mint 30 műholdat tervez pályára állítani a következő 10-15 évben az EU
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az Európai Unió a Galileo és Kopernikusz programok keretében több mint 30 műholdat tervez pályára állítani a következő 10-15 évben - közölte Maros Sefkovic, az EU energiaügyi biztosa Brüsszelben.
Sefkovic az Európai Bizottság új űrpolitikájának bemutatásakor elmondta, hogy az új műholdaknak különösen a jövőbeli európai hordozórakéták, az Ariane-6 és a Vega C kihasználtsága és életképessége szempontjából lesz jelentősége. A Kopernikusz program, a Föld-megfigyelési adatok vezető szolgáltatója már jelenleg is hozzájárul a tengereken életek megmentéséhez, a hatékonyabb válaszadáshoz földrengések, erdőtüzek és árvizek esetén, és lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy az ültetvényeiket jobban kezeljék.


A Galileo, Európa saját globális műholdas navigációs rendszere hamarosan pontosabb és megbízhatóbb helymeghatározást biztosít majd az önálló és az összekapcsolt autóutak, a vasutak, a légi közlekedés és más szektorok számára. A GPS-jel pontosságának növelésére hivatott európai EGNOS program életbiztonsági navigációs szolgáltatásokat nyújt légi, tengeri és szárazföldi felhasználóknak Európa legnagyobb részén - húzta alá Sefkovic.

Az uniós biztos hozzátette, hogy számos innovatív startup vállalkozás már műholdas adatokat használ, például a mezőgazdasági termelők számára a földjeik hatékonyabb felügyeletének lehetővé tételére, helymeghatározási adatok használatára, vagy tengeri mentődrónok működtetésére. Sefkovic elmondta, az uniós űrprogramok már jelenleg is nyújtanak olyan szolgáltatásokat, amelyek a mindennapokban elengedhetetlenné váltak.

Űradatokra van szükség a mobiltelefonok és a navigációs rendszerek használatához, a repülőgépek irányításához vagy műholdas televíziós adás továbbításához. Központi szerepet töltenek be a kulcsfontosságú infrastruktúrák, például erőművek, intelligens hálózatok vagy akár a banki tranzakciók védelmében. Az űradatok segítségével ellenőrizhetőek a határok és életeket menthetnek a tengeren.

A biztos hangsúlyozta, hogy az EU 2014-2020 során 12 milliárd euró (1 euró mintegy 310 forint) értékű befektetést hajt végre csúcsminőségű űrprojektekkel kapcsolatban. Az európai űripar több mint 230 ezer szakembert foglalkoztat és mintegy 46-54 milliárd euró hozzáadott értéket generál. Európa gyártja a világ műholdjainak egyharmadát - tette hozzá.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
01
  Kizárhatják a Facebookról azt, aki nem tölt fel fotót magáról
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Szilágyi Szabolcs

Új, azonosításra szolgáló funkciót vezet be a közösségi hálózat üzemeltetője a biztonság fokozása érdekében. Az ellenállók komoly retorzióban részesülnek.
Egy jól átgondolt és kivitelezett biometrikus azonosítás nyújtja talán a legnagyobb biztonságot a felhasználó adatainak védelmére. Nem véletlen, hogy az okostelefonok gyártói pár év alatt készülékei kvázi elengedhetetlen részévé tették az ujjlenyomat-leolvasást, és nem is akarnak egykönnyen megszabadulni tőle.


Az Apple pedig nemrég még tovább ment az iPhone X-szel, és bevezette az arc biometriai jegyeire alapuló azonosítást (Face ID).

Ezt irigyelhette el a Facebook; a közösségi hálózat üzemeltetője úgy döntött, hogy egyfajta Captcha megoldásként a felhasználók profilját fogja igénybe venni a belépés hitelesítéséhez.
Jó néhány felhasználónak küldött már üzenetet egy profilfotó feltöltésének kérelmével, melyben azt ígéri, hogy ellenőrzést követően véglegesen törli a képet a cég szervereiről.

Teszed, amit mondunk! Meglehetősen szigorúra sikerült ugyanakkor a szolgáltatás bemutatkozása. Az üzenet szövege szerint ugyanis azok, akik úgy döntenek, hogy nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, automatikusan kizárják magukat a szolgáltatásból. Ezen elhatározásuk megváltoztatására a Facebook 3 napot (72 órát) ad az érintettek számára.

A Wireddel készített interjújában a vállalat szóvivője elismerte, hogy a fényképteszt a gyanús tevékenység jobb kiszűrését segíti az olyan pontokon, mint a felhasználói fiók létrehozása, ismerősnek jelölés, reklámok fizetésének beállítása, hirdetések létrehozása vagy szerkesztése. Azt viszont nem közölte, hogy mikor vezeti be általánosan az eljárást a Facebook.

forráws:/bitport/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
01
  Készül a hibrid utasszállító
Az elektromos, valamint a hibrid meghajtás a személy- és teherautók mellett lassan a repülésben is megjelenik, hiszen itt már olvashattunk a napelemes repülő hosszú útjáról. Most három ismert cég kötött megállapodást a kisebb utasszállító kifejlesztéséről, amely az évtized végére készülhet el.Három jól ismert név fog össze, hogy hibrid meghajtású utasszállító repülőt fejlesszenek ki.

Az előzetes pletykák már a hétvégén megjelentek az interneten, november 28-án azonban maga a Rolls-Royce jelentette be, hogy megkötötték a szerződést a Siemens és az Airbus vezetésével. Igazi európai kooperáció jött össze tehát, a brit, francia, valamint német összefogás eredményeként pedig egy olyan egyfolyósós, 100 üléssel ellátott utasszállítót képzelnek el, amelynek 4 hajtóművéből csak 3 lenne gázturbinás, a negyedik viszont egy 2 megawattos generátorra épülne, amelyet a brit cég szállítana le. A végcél egy 20-40 megawattos változat kifejlesztése, ehhez azonban több lépcsőfokon keresztül vezet az út.

A Siemens a maga részéről az elektromotort, annak vezérlését, az invertert és a konvertert, valamint az elosztási rendszert biztosítja majd a partnerek számára, míg az Airbus az integrációs feladatokat vállalná magára, felvázolva a hibrid-elektromos meghajtás architektúráját, majd pedig annak a repülésvezérlésbe való beépítését is elvégezné. A Siemens korábban már bemutatta saját 60 kilowattos demonstrátorát, többek között az ebből levont tapasztalatokra is építenének, bár itt még komoly, a felszínen elvégzendő tesztekre és kísérletekre lesz szükség, mielőtt a nagyjából kész változat 2020 körül felemelkedne a levegőbe.

Amennyiben az erőfeszítéseket siker koronázza, megvalósulhat az a 2050-re szóló európai terv, amely a szén-dioxid-kibocsátást 60, a zajt pedig 75 százalékkal szorítaná vissza a repülés terén.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
30
  Mostmár biztos, hogy van egy második Holdunk
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Sokáig azt hitték, hogy egy kiégett rakétafokozat, esetleg egy már nem működő műhold, de mostmár biztos, hogy természetes eredetű holdról van szó.
A tavaly felfedezett 2016 HO3 jelzésű égitest ugyan bolygónk kísérőjeként, de tisztes távolságban együtt kering velünk a Nap körül. Az égitestről végzett mérések alapján bebizonyosodott, hogy nem egy kiégett rakétafokozat, esetleg egy már nem működő műhold, hanem egy természetes eredetű kőzet aszteroida. A számítások szerint több száz évig stabilan ezen a pályán maradhat, miközben tartja biztonságos távolságát, így nem veszélyezteti sem a Földet, sem a Holdat.
Az égitest időközben sorszámot is kapott, aktuális teljes elnevezése (469219) 2016 HO3.

Pályájának elemzése alapján az objektum sohasem kerül 14,6 millió kilométernél, azaz 38-szoros Föld-Hold távolságnál közelebb, ugyanakkor maximális távolsága is legfeljebb 2,5-ször nagyobb.

A 2016 HO3 és a Föld korábban megfigyelt többi nyolc időleges kísérőjének hosszú időtartamú mozgását vizsgálták Carlos és Raul de la Fuente Marcos (Madridi Egyetem) égi mechanikusai és azt találták, hogy a 2016 HO3 mintegy 100 évvel ezelőtt vált a Föld kvázi-kísérőjévé és stabilan még további 300 évig követi bolygónkat. Érdekesség, hogy a többi aszteroida nem marad ilyen hosszú ideig stabilan bolygónkkal: például a 2003 YN107 tizenegy évvel ezelőtt járt itt a 2016 HO3 pályájához hasonlóan, de azóta már elhagyta a Föld környezetét.A Nagy Binokuláris Teleszkóp MODS1 (Multi-Object Double CCD Spectrograph/Imagers) színképelemző műszerével megfigyelték a halvány aszteroidát, amelynek színképében a szilikátokra jellemző elnyelési sávokat találtak
1 mikronos hullámhossz körül.

Az adatok alapján a 2016 HO3 egy S típusú sziklás aszteroida, amelyek közepes fényvisszaverő képessége 0,25. Becsült átmérője mintegy 36 m, ami jóval nagyobb, mint a bolygóközi térbe eddig kikerült bármely űreszköz.

A stabil pályájú 2016 HO3 a jövőben űrszondákkal vagy emberes bolygóközi űrexpedícióval is elérhető marad, így a kis égitest közvetlen közelről is tanulmányozható lesz.

forrás:/ma.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
30
  Hatalmas orosz kudarc, 19 műhold veszett el
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Sem a Meteor-M 2-1 meteorológiai műholdat, sem a többi 18, a Vosztocsnij űrbázisról felbocsátott miniszputnyikot nem sikerült célpályára állítani - közölte kedden a Roszkoszmosz.
Az orosz űrkutatási hivatal szerint a Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta sikerrel startolt ugyan, annak első fokozatai a terveknek megfelelően váltak le, ám a Fregat elnevezésű gyorsító fokozat kudarcot vallott. A Roszkoszmosz először azt közölte, hogy Meteor-M 2-1-gyel szakadt meg a kapcsolat, a műhold nem jutott el a kijelölt napszinkron pályára. A műholdak keresése folyik, feltételezések szerint nem a kiszámított pályára kerültek, vagy az Atlanti-óceánba zuhanhattak.


A TASZSZ-t úgy tájékoztatták, hogy ha egy nap leforgása alatt nem találják meg a célpályán a Fregatot, akkor úgy lehet tekinteni, hogy megsemmisült. A hírügynökség informátora szerint azonban egyelőre korai arról beszélni, hogy az űrszerkezet felrobbant vagy megsemmisült volna, mert bár a Fregat hajtóműveinek első bekapcsolása megtörtént, nem érte el a számára kijelölt pontot. Hozzátette, hogy ha a blokk nem a kiszámított pályán található, akkor "kísérletek történnek majd a kapcsolatfelvételre és pályakorrekcióra"."A felbocsátás fő feladata a Meteor M 2-1 napszinkron pályára állítása volt. A Szojuz-2.1b hordozórakéta munkájának eredményeképpen a Fregat gyorsító blokkból és a Meteor-M űrszerkezetből álló fejblokkot a kijelölt köztes pályára állították, ugyanakkor az első tervezett kommunikációs munkamenet során nem sikerült kapcsolatot létesíteni az űrszerkezettel, mert az nem volt ott a célpályán" - hangzott a Roszkoszmosznak az incidenst bejelentő közleménye.

A TASZSZ a hivataltól származó forrásokra hivatkozva korábban azt jelentette, hogy a Fregat feltehetően felrobbant. Az Interfax, ugyancsak a Roszkoszmoszból származó értesülés alapján azt írta, az előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy "emberi tényező" okozta a bajt, a hordozórakétába és a gyorsító blokkba táplált helytelen adatok miatt ugyanis a Fregat nem kellő tájolásban kapta az első impulzust, ezért a gyorsító blokk a műholdakkal együtt visszatért a légkörbe, és az Atlanti-óceánba zuhant. A baj feltehető okáról szóló híreket a Roszkoszmosz hivatalosan nem erősítette meg.

A többi 18 kisméretű űrszerkezet - az orosz Baumanyec-2, a kanadai LEO Vantage, a norvég AISSat-3, a japán IDEA, a svéd SEAM, valamint két amerikai Landmapper-BC, 10 amerikai LEMUR és a német D-Star One - kiegészítő teher volt. A Meteor-M 2-1 - a Meteor-3M műholdcsoport harmadik tagjának - feladata a rendkívüli helyzetek és a klíma megfigyelése, és az időjárás-előrejelzés lett volna, egyebek között a polgári repülés számára. A Föld magnetoszférája mágneses és elektromos mezőinek megfigyelésére szánt SEAM műholdat megépítő konzorciumban egyébként Svédország mellett részt vettek német, ukrán, amerikai, dán, magyar és olasz cégek is.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
30
  Remekül vannak a világ első klónkutyájának klónjai
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Immár hétévesek és remek egészségnek örvendenek a világ első klónkutyájának, a néhai Snuppynak életben maradt klónjai - derült ki a Szöuli Nemzeti Egyetem, a Michigani Állami Egyetem és az Illinoisi Egyetem kutatóinak közös tanulmányából, amelyben a szakemberek részletesen beszámolnak a kutyák fejlődéséről.

A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói 2005-ben jelentették be, hogy a világon elsőként, sikerrel klónoztak egy kutyát, egy afgán agárt. A tudósok azóta több száz ebet klónoztak már, hogy minél többet megtudjanak az eljárás előnyeiről és esetleges hátulütőiről. A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közölt új tanulmányukban a kutatók elsőként számolnak be egy klónozott kutya klónozásának sikeréről - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói annak idején egy Tai nevű, kan afgán agártól származó donorsejteket felhasználva több embriót állítottak elő, majd azokat beültették egy "béranyába". A világra jött klón a Snuppy nevet kapta és az egyetem kampuszán nevelkedett, majd ötéves korában a szakemberek a tőle származó őssejteket felhasználva gyártottak újabb embriókat, összesen 94-et, amelyekből végül négy kölyök született. Nem sokkal később az egyik kiskutya elpusztult. Az újonnan közölt tanulmányban a kutatók a három életben maradt kutya kilenc hónapos koráig mutatják be a fejlődésüket.

A tanulmányból kiderül, hogy Snuppy és Tai is viszonylag egészségesek voltak, mígnem mindkettőjüknél jelentkezett a rák egy-egy típusa. Snuppy tíz, Tai tizenkét éves korában, vagyis a fajtára jellemző átlagélettartamot - 11,9 év - megközelítve pusztult el.

Snuppy klónjaival kapcsolatban a kutatók megjegyezték, hogy korántsem szokatlan, ha egy alomból elpusztul az egyik kiskutya, habár az némileg aggasztó, hogy ebben az esetben egy megmagyarázhatatlan hasmenés-roham végzett a kölyökkel.

Az elmúlt években végzett megannyi kutatás ellenére a tudósok még mindig nem tudják biztosan, hogy a klónozott állatok nem szenvednek-e ismeretlen velük született rendellenességekkel vagy, hogy élettartamuk nem rövidebb-e a normális úton született társaikénál, illetve, hogy nem öregszenek-e gyorsabban náluk. A tudományos világban azonban egyre nagyobb az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy az eljárás nem jár együtt ezen "mellékhatásokkal". Klónozott állatok klónjaival kapcsolatban azonban elenyésző szakirodalom áll rendelkezésre, ezért a tudományos világ minden bizonnyal hatalmas érdeklődéssel fogadja az új tanulmányt.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
28
  Óriási aszteroida fog elhaladni a Föld mellett december közepén
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Nem kell félni: bár az objektum meglehetősen nagy, biztonságos távolságban fog elhaladni. Az égitest december 16-án jár majd a legközelebb bolygónkhoz.
A 3200 Phaethon nevű földközeli kisbolygót 1983-ban fedezték fel a NASA szakértői. Az égitest nevét a görög napisten, Héliosz egyik fiáról kapta.


Bár egy mitológiai történet szerint Phaetón apja szekerét hajtva kis híján teljesen felperzselte a Földet, az aszteroida nem fenyeget minket, biztonságos távolságban fog elhaladni.

Az égitest december 16-án jár majd a legközelebb bolygónkhoz, a szakértők pedig úgy vélik, hogy ekkor alaposabban is tanulmányozhatják az objektumot.

Felfedezése óta a kisbolygó most kerül majd a legközelebb hozzánk, ezért az elhaladás különleges lehetőséget biztosít a megfigyelésre. A NASA kutatói bíznak benne, hogy az elemzés során részletes felvételeket készíthetnek a 3200 Phaethonról. A képek alapján a szakértők 3D-s modellt akarnak létrehozni a kisbolygóról.

Az égitest óriási, mintegy 5 kilométer széles, ezzel ez a harmadik legnagyobb földközeli, potenciálisan veszélyes aszteroida. Az objektum utoljára 2007-ben járt a Föld közelében.

A kutatók úgy vélik, hogy a 3200 Phaethon a forrása a minden évben december 14-e körül jelentkező Geminidák meteorrajnak. Az aszteroida és a raj közti kapcsolat különleges, ugyanis a meteoresőket általában nem kisbolygók, hanem üstökösök okozzák. Éppen ezért nem lehetetlen, hogy a 3200 Phaethon épp szétesőben van, vagy valójában nem is kisbolygó.

Az aszteroida az elkövetkező évszázad során többször is el fog haladni bolygónk mellett. A Földhöz legközelebb 2093. december 14-én jár majd, igaz, akkor is nagyjából 3 millió kilométer fog elválasztani minket az égitesttől.

forrás:/hirstart/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
28
  Megmenekül a pusztulástól a világ legnagyobb korallzátonya
A világ legnagyobb korallzátonya történelme legnagyobb fehéredését éli át. Az ökoszisztémája súlyos károsodást szenvedett.Az ausztrál tudósok az egészséges korallok áttelepítésével kísérleteznek olyan területekre, ahol már károsodott az ökoszisztéma. Az első próbálkozás során tavaly a Heron-sziget környékén gyűjtöttek korallpolipoktól származó, nagy mennyiségű ivarsejtet, amelyeket lárvává nevelve átültették őket olyan területekre, ahol súlyosnak ítélték meg a károsodás mértékét.Egy új módszernek köszönhetően megmenekül az ausztráliai Nagy-korallzátony (MTI/EPA/CSIRO)

Nyolc hónappal később kiderült, hogy a kísérlet sikeres volt, az áttelepített korall szépen fejlődött. A tudósok szerint a kísérlet sikere globális jelentőségű. Peter Harrison, a kutatás vezetője elmondta, hogy mindez azt mutatja, hogy elkezdhetik helyreállítani és meggyógyítani a pusztuló korallpopulációt azokon a területeken, ahol a korallok természetes lárvautánpótlása nem biztosított.

Az ígéretes kísérlet nyomán a tudósok most azzal foglalkoznak, hogy a technológiát tovább fejlesszék, és szélesebb skálán tegyék lehetővé a pusztuló korallzátonyok újjáélesztését. Ausztrália 2015-ben tette közzé a Nagy-korallzátony állapotának javítását célzó hosszú távú tervét, amelynek megvalósítása fontos eszköze annak, hogy a természeti világörökséget az UNESCO ne vegye fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

A korallok nagyon érzékeny organizmusok, amelyeknek meghatározott hőmérsékletre van szükségük. Szimbiózisban élnek bizonyos egysejtű algákkal, ezektől nyerik színüket is. Ha növekszik a hőmérséklet, a korallok kilökik az algákat, ezzel színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak.

A fehéredés oka a kutatók szerint elsősorban a klímaváltozás és ezzel összefüggésben az óceánok felmelegedése, de komoly kockázatot jelentenek a tengervízbe jutó mezőgazdasági és ipari szennyező anyagok, a part menti települések fejlesztése és az illegális halászat is.


forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
26
  Ilyet még soha nem láttunk: újabb információk az első csillagközi kisbolygóról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Sódor Ádám

Nemrég itt is hírt adtunk róla, hogy a Hawaii-szigeteken működő Pan-STARRS 1 távcső 2017. október 19-én felfedezett egy halvány kisbolygót. Gyorshírünkben beszámoltunk már arról is, hogy az égitestet néhány napon át követve nyilvánvalóvá vált, hogy gyors mozgása és rendhagyó térbeli helyzetű pályája kizárja a Naprendszeren belüli származását.

Az égitest napközelben sem mutatott üstökösaktivitást, így kisbolygónak osztályozták. Az 1I/2017 U1 (`Oumuamua) elnevezéssel illetett test az első olyan megfigyelt kisbolygó, amely a Naprendszeren túlról, a csillagközi térből érkezett. „Gyorsan kellett cselekednünk,” – magyarázza az Európai Déli Obszervatórium (ESO) garchingi (Németország) székhelyén dolgozó csillagász, Olivier Hainaut, a kisbolygót vizsgáló kutatócsoport egyik tagja. – „Az `Oumuamua már túl volt a napközelségen, és gyorsan távolodott, vissza a csillagközi térbe.”


Fantáziarajzon az első csillagközi kisbolygó, az `Oumuamua. Az ESO chilei VLT távcsövének és a világ számos további műszerének mérései szerint ez a különleges égitest évmilliók óta róhatta magányosan a csillagközi teret, mielőtt véletlenül a Naprendszerbe botlott. A rendkívül elnyúlt alakú test nagyjából 400 m hosszú, és semmire sem hasonlít, amit a Naprendszerben eddig láttunk. Forrás: ESO/M. Kornmesser.

Ezért több más távcső mellett azonnal akcióba lendült az ESO VLT (Very Large Telescope) egyik műszere is, hogy Karen Meech (Institute for Astronomy, Hawai`i, USA) vezetésével a csillagászok a rendelkezésre álló rövid idő alatt is a lehető legpontosabban meg tudják mérni az égitest pályáját, fényességét és színét. A gyors reakció életbevágó volt, hiszen az `Oumuamua már felfedezésekor is gyorsan távolodott a Naptól és a Földtől is, így fényessége is meredeken csökkent. Nyitott pályája miatt pedig soha többé nem is fogjuk viszontlátni.Az `Oumuamua fényességváltozása 2017 októberének három éjszakáján. A függőleges tengely osztásai egy magnitúdónak felelnek meg, a 2,5 magnitúdós teljes fényváltozás pedig nagyjából 10-szeres fényességkülönbséget jelent. Egy forgási periódus alatt kétszer látjuk fényes és kétszer halvány fázisban az égitestet. A szaggatott vonallal jelölt modellgörbe egy 1:10 arányú elnyúlt, forgó ellipszoidtól várt fényességváltozásokat mutatja. Az ettől való eltéréseket az égitest szabálytalan alakja, esetleg különböző fényvisszaverőképességű (albedójú) felszíni foltjai okozhatják. Forrás: ESO/K. Meech et al.

A megfigyelések meglepetésekkel is szolgáltak. A kutatócsoport kimutatta, hogy az `Oumuamua fényessége a forgásának köszönhetően 7,3 órás periódussal drasztikus mértékű változásokat mutat; a visszavert fény erőssége minimum és maximum között tízszeres mértékben változik. Ennek a megfigyelésnek a fontosságát Karen Meech világítja meg: „A szokatlanul nagy fényességváltozás rendkívül elnyúlt alakra utal. Nagyjából tízszer hosszabb, mint amilyen széles. Egészen különleges a formája. A kisbolygó felszíne a külső Naprendszer kis testjeihez hasonlóan sötétvörös árnyalatú. A test továbbá nagyon stabil, pornak még nyomát sem találtuk körülötte.”

Ezek a megfigyelt tulajdonságok arra utalnak, hogy az `Oumuamua anyaga sűrű, feltehetőleg kőzet, esetleg magas fémtartalommal.

Ugyanakkor víz, illetve jég alig van benne. Az őt évmilliókon át bombázó kozmikus sugárzás festette mélyvörös színűre a legalább 400 m hosszú kisbolygó felszínét.

A csillagászok számításai szerint átlagosan évente egy csillagközi kisbolygó érkezik a belső Naprendszerbe. Ezek azonban kicsik, halványak, ráadásul rövid ideig tartózkodnak csak itt, ezért nem találtunk egyet sem ezelőtt.

A pályaszámítások szerint a jövevény a Vega irányából közelített meg bennünket.

Az égitest 95 ezer km/órás sebességével 300 ezer évig tart a Vega és a Nap közötti távolság legyűrése, annyi idővel ezelőtt a Vega azonban még egészen máshol járt. Az `Oumuamua talán több százmillió éve rótta magányosan a Tejútrendszert egyetlen csillaghoz sem kötődve, mielőtt belebotlott a Naprendszerünkbe. Most pedig örökre maga mögött hagy bennünket is.

forrás:/:csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Nyúlánk krumpli az első ismert csillagközi aszteroida Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. nov.
26
  Minden idők egyik legjobb startját produkálhatja a Star Wars 8
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Az első tracking jelentések alapján a Star Wars: Az utolsó jedik Amerikában 200 millió dolláros nyitóhétvégét fog produkálni. Decemberben ki fog derülni, hogy mennyire hitelt érdemlőek ezek a becslések, de ha a film valóban ennyivel fog nyitni, akkor ismét csak bebizonyosodik, hogy pusztán statisztika és segédadatok segítségével milyen jól fel lehet mérni az egyes filmek iránti nézői érdeklődést.Az utolsó jedik kezdése Amerikában akár a 200 millió dollárt is elérheti.

A The Hollywood Reporter arról számolt be, hogy bennfentesek mindenképp arra számítanak, hogy a Star Wars 8 erősebben fog nyitni, mint A szépség és a szörnyeteg, mely az év első felében 174,8 millió dollárt hozott három nap alatt. Ha összejön a filmnek a 200 millió, akkor azzal minden idők öt legjobban induló filmje közé kerülne hazájában. Az ébredő Erő pár éve 248 milliós startot produkált, a Jurassic World 209 milliósat, az első Avengers 207, míg a második 191 milliósat. A Zsivány Egyes 155 millió dollárt termelt nyitása alkalmával.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák