+ A | - a | Visszaállít
2015. aug.
30
  Vizsgálja a titkosszolgálat a félrelépős oldal adatait

A magyar titkosszolgálatok is beszállnak az Ashley Madison társkereső oldal botrányába. A feltört adatbázisban ugyanis lehetnek magyar politikusok, vagy akár közjogi méltóságok is, akik zsarolhatóvá válnak azáltal, hogy hackerek feltörték és nyilvánosságra hozták a félrelépős oldal adatbázisát.

– A C típusú átvilágításon nem véletlenül vannak családi állapotra, szexuális beállítottságra vonatkozó kérdések is – mondta Tarjányi Péter biztonsági szakértő. – Ezek pontosan az ilyen ügyek miatt bírhatnak jelentőséggel.

Tudomásom szerint az adatbázis feltörésével a levelezések is elérhetővé váltak, így valóban zsarolhatók lehetnek védett személyek is – vélekedett Tarjányi, és hozzátette: ha valakiről kiszivárogna olyan adat, amely nem felel meg, vagy ellentétes a C típusú átvilágítás feltételeivel, úgy megbukik, és akár a tisztségét is elveszítheti az illető.

Az Ashley Madison mottója: Az élet rövid, lépj félre! /fotó: Schutterstock/

Lapunk már talált egy exminiszter nevével megegyező nevet a nemrégiben feltört és nyilvánosságra hozott listában, és csak az Ashley Madison a megmondhatója, hány hazai híresség szerepel még a lajstromban.

Több ezren lapíthatnak most otthon, rettegve a kínos kérdésektől
A két héttel ezelőtt kirobbant botrányban kiderült, hogy elképesztően sok hitelkártya-adatot, lakcímeket és privát telefonszámokat is elloptak ismeretlen hackerek.
Aki hozzájuk akar férni, annak ezt Tor böngészővel kell megtennie (ez egy olyan szabad forrású szoftvert takar, amely lehetővé teszi az anonim böngészést).

Az adatokon kívül a hirdetések pontos szövegeit, ezáltal a regisztráltak titkos szexuális fantáziáit is megtalálhatjuk, például volt, aki 15 perc alatt szeretett volna szeretőhöz jutni, mert ez hozta izgalomba. Több ország hatósága nyomoz az ügyben.

forrás:/blikk.hu/

kapcsolódó: Nem állnak meg a hackerek a házasságtörő társkeresőnél Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. aug.
30
  Lítium égetésével kutathatnánk a Vénuszt
Az alternatív meghajtással nem lenne szükség plutónium felhasználására.
A NASA és a többi űrügynökség számára az űrbe küldött eszközök meghajtása, illetve az ezzel kapcsolatos igények jelentik az egyik fontos kivívást. Bár a plutóniumra épülő megoldások viszonylag elterjedtnek mondhatók, a szigorú szabályozás és az egyéb követelmények miatt több szakember is vizsgálja a különböző alternatívákat.


Ezek egyike a Pennsylvania Állami Egyetem kutatóközpontjában mérnökként dolgozó Michael Paul, aki a tengereken alkalmazott technológiák űrben történő felhasználását tartja érdekes kihívásnak, ezért is döntött úgy, hogy az amerikai haditengerészet által évtizedek óta alkalmazott Stored Chemical Energy Power Systems (SCEPS) meghajtást ültetné át a Vénusz kutatására kijelölt szondákba, így oldva meg a megbízható energiaforrás problémáját. Erre a meghajtásra épül például az amerikai Mark 50 fejlett könnyű torpedó, amely 1972-ben szerepelt először sikeresen, de a hivatalos adatok szerint csak 1992-ben lépett szolgálatba - annak ellenére, hogy a szakemberek már a húszas években kísérleteket folytattak ezzel kapcsolatban.

A képen: az amerikai Mark 50 könnyű torpedó, amely 1972-ben szerepelt először sikeresen

Paul szerint a plutónium alkalmazása bonyolult, és bár jelenleg a Phoenix Mars Lander és a New Horizons szonda is erre támaszkodik, ő inkább a lítium elégetésére alapozná a Vénuszra küldendő eszközök meghajtását, annál is inkább, mert a bolygó légköre szén-dioxidban gazdag, így nem lenne gond az égetéshez szükséges oxigén beszerzésével és tárolásával. Az általa javasolt koncepció sikeresen átment a NASA első fázisán, ami 50 és 75 ezer dollár közötti támogatást jelentett számára, azonban a második fázis során már összesen 300-400 ezer dollárt is kaphatnak, ami nyilván jótékony hatással lesz a kutatásra.

A problémát jelenleg az égés során keletkező energia megfelelő módon történő kezelése és kordában tartása jelenti, az ezzel kapcsolatos igény ugyanis éppen egy nagyságrenddel kisebb, mint amit a torpedóknál megszoktak - a Marson leszálló eszközök több száz kilowattot igényeltek, de ez messze elmarad a katonai alkalmazásokban biztosított szintektől.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Egy tank benzinnel ér fel a tenyérnyi szuperakku Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. aug.
29
  Lézeres adatátvitel
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Both Előd

Az ESA augusztus 5-én jelentette be, hogy végrehajtották a 100. sikeres lézeres adatátviteli kísérletet a Sentinel–1A és az Alphasat műholdak között.

A Sentinel–1A az Európai Űrügynökség (ESA) és az EU Copernicus földmegfigyelő rendszere űrszegmensének első műholdja, amely alacsony Föld körüli pályáról végez radarmegfigyeléseket. Az alacsony pályáról azonban közvetlenül csak akkor lehet a Földre továbbítani a gyűjtött adatokat, amikor a műhold a vevőállomások látóterében repül. Az Alphasat viszont geostacionárius pályán kering, ahonnan lényegében a Sentinel–1A egész pályájára rálát. Így az Alphasatot reléállomásként használva a megfigyelési adatok szinte folyamatosan továbbíthatók a Földre. A kísérletek azért újszerűek, mert a két műhold között lézeres adatátviteli kapcsolatot hoztak létre.

A lézeres távközlési egység az Alphasat műholdon (a kép a műhold földi tesztelésekor készült). (Kép: ESA)

Az adatátviteli kísérletek tavaly novemberben kezdődtek. A Sentinel–1A műhold 693 km magas, 98,2° pályahajlású napszinkron pályán kering. A 2013-ban indított AlphaSat a keleti hosszúság 24,8 foka (Közép-Afrika) fölött, geostacionárius pályán kering. A Sentinel–1A apertúraszintézises radarjával észlelt adatokat mindössze 1,1 watt teljesítménnyel sugározzák ki a reléműhold felé, az adatátviteli sebesség eléri a másodpercenként 1 gigabitet. Pályáikból adódóan a két műhold közti távolság akár 48 000 kilométer is lehet. A 100. adatátviteli kapcsolatot július 14-én 50 másodperc alatt létesítették, ezután a kapcsolat 10 percen keresztül hibamentesen állt fenn.

A sikeres kísérletek az EDRS európai adattovábbító rendszer (European Data Relay System) kiépítése első lépését jelentik. Erre alapozva szándékozik az Airbus kiépíteni az űradatok nagy sebességű továbbítására alkalmas rendszerét, amelynek fő felhasználója a Copernicus programban partner Európai Bizottság lesz. Az Airbus már két további, műholdak közötti lézeres adatátvitelt biztosító egységet épített, amelyek indításra várnak.Az ESA Alphasat műholdja négy távközlési technológiai kísérletének egyike az optikai kommunikációs terminál. (Kép: ESA)

Az egyik az Eutelsat–9B műholdra kerül, amelyet Proton rakétával kellett volna pályára állítani, a Proton legutóbbi kudarca miatt azonban az indítás késedelmet szenved. Mindamellett remélik, hogy a műhold még idén pályára állhat. A másik, még épülő kommunikációs kísérleti eszköz a tervek szerint 2017-ben kerül Föld körüli pályára.

Miután a két műhold felveszi egymással a kapcsolatot, megkezdődhet az adatok lézeres továbbítása. Az Alphasat az adatokat hagyományos összeköttetéssel, a rádiófrekvenciás sávban továbbítja a Földre.


forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. aug.
29
  Nem lesz háború a vízért
Nem valószínű, hogy országok közötti háborúskodásra kerülne sor az egyre szűkösebb természeti forrásnak tekintett víz miatt, hiszen az elmúlt ötven év tapasztalatai is ennek pont az ellenkezőjét támasztják alá.
Nem fog beteljesülni a jóslat, hogy sorra indítanak háborút az egyre szűkösebb természeti forrás, a víz miatt az államok – jelentette ki Therese Sjomander Magnusson, a stockholmi nemzetközi vízügyi intézet (SIWI) igazgatója.


Bár a vízellátás biztosítása nemzetbiztonsági és gazdasági szempontból is alapvető fontosságú, az utóbbi fél évszázadban csak hét esetben tört ki fegyveres konfliktus államok között, miközben több mint kétszáz megállapodást és szerződést kötöttek a határ menti vizek hasznosításáról.

A népességnövekedés és a klímaváltozás valóban vezetett konfliktusokhoz a vízhez való hozzáférés miatt, de azok is inkább országokon belül, például gazdálkodók és állattenyésztők között törtek ki – mutatott rá a SIWI intézet igazgatója.

A víz miatti egyeztetések szükségessége „kényszerítette” például tárgyalóasztalhoz Izrael, Jordánia és a Palesztin Hatóság képviselőit is, mivel a Jordán folyó érinti a határaikat.

„Valójában ez volt az az egyetlen közös fórum, ahol ezek az országok találkozhattak az utóbbi években” – hangsúlyozta Therese Sjomander Magnusson.


forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. aug.
29
  Hídban találtak 121 éves whiskyt
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: fulldragon
Egy üveg legalább 121 éves whiskyre bukkantak egy skóciai időkapszulában, amely feltételezések szerint az 1890-es évekből származó tárgyakkal van tele, többek közt egy 1894. szeptemberi újság is van benne.

Az időkapszulára építőmunkások találtak egy híd szerkezetében, akik aztán a skóciai Highland Folk Museumnak ajándékozták a leletet. Az intézményben alaposabban megvizsgálják majd.
A népművészeti múzeum olyan tárgyakat gyűjt, amelyek bemutatják, milyen volt az élet a skót felföldön az 1700-as évektől az 1900-as évek közepéig.

„Izgalmas belegondolni, hogy a kapszula és benne ezek a tárgyak több mint egy évszázada ott pihentek a hídban elrejtve” – mondta a Morgan Sindall építőipari cég egyik munkatársa a BBC-nek szerdán. Az 1890-es évek óta

rendkívül nagyot változott a világ, elég belegondolni abba, hogy ezen a hídon akkoriban még lovakkal keltek át

– tette hozzá Robert Ogg. Nem ez az első alkalom, hogy ősöreg szeszes italra bukkantak Nagy-Britanniában: júniusban egy 140 éves üveg sört találtak egy garázsban. A ritkaságot aztán 600 fontért elárverezték. Mint kiderült, a sört eredetileg George Nares északi-sarki expedíciójára vitték volna az ellátmány részeként.

2007-ben egy 1852-es üveg sör került elő, szintén olyan, amelyet kifejezetten egy északi-sarki expedícióra palackoztak, csak azt Edward Belcher küldetésére. A ritkaságot szintén eladták.


forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. aug.
27
  Nincs földközelben a Mars!
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Mizser Attila

2015. augusztus 27-én sem lesz akkora a Mars szabad szemmel nézve, mint a telehold. Ez teljes képtelenség – mégis újra meg újra felbukkan a Mars-kacsa.

A Mars-kacsa először 2005 augusztusában bukkant fel, azt ígérve a gyanútlan olvasóknak, hogy a Mars akkora lesz szabad szemmel, mint a telihold. 2011-ig újra meg újra felbukkant ez a képtelenség, majd pár év szünet következett. Most pedig ismét azt hápogja: augusztus 27-én akkora lesz a Mars szabad szemmel…

“T. BARÁTAIM!
Augusztus 27-én, 00,30 órakor nézzetek fel az éjszakai égboltra. Ezen az éjszakán a Mars bolygó mindössze 34,65 ezer mérföldre fog elhaladni a Földtől. Szabad szemmel a bolygó úgy fog látszani, mint a telihold. A látvány olyan lesz, mintha két hold lenne fölöttünk!
A Mars szabad szemmel nézve teljesen csillagszerű. Ahhoz, hogy telihold méretűnek lássuk, csillagászati távcső szükséges, 70-100-150x-es, vagy még nagyobb nagyítással (attól függően, hogy milyen távolságban van tőlünk a Mars). (Nagy Zoltán Antal felvétele)

Legközelebb az ilyen jelenség, amikor a Mars ennyire meg fogja közelíteni a Földet, csak 2287. évben várható.
Osszátok meg ezt a hírt a barátaitokkal, mert közülük senki ilyet még nem látott, … és már nem is fog.”

Az biztos, hogy ilyet csak azok az űrhajósok fognak látni, akik valamikor, évtizedek múlva talán eljutnak a Mars szomszédságába. Ma élő ember ilyet soha nem láthat.
A Mars látszó mérete elenyésző a Holdhoz képest. A bolygó szabad szemmel mindenkor csillagszerűnek látszik, távcsővel is csak apró korongnak, melyen sötét és világos foltokon kívül egyéb nem vehető észre.

A Mars tehát sem 2015. augusztus 27-én, sem máskor nem látható akkorának, mint a telehold.

A bolygó augusztus folyamán a hajnali égen figyelhető meg, az Ikrek, majd Rák csillagképben, viszonylag fényes, de nem túl feltűnő “csillagként”. Csak 2016 májusában kerül földközelbe, ám ez a földközelség eléggé kedvezőtlen, hiszen ekkor 76 millió km-re lesz tőlünk a bolygó, míg a Hold átlagosan 384 ezer km-re kering Földünk körül. Ilyenkor – és persze nem csak ilyenkor – érdemes elmenni egy csillagvizsgálóba és megfigyelni a Mars bolygót.

Honnan származik a Mars-kacsa?

A Mars 2003. augusztus 27-én igen szoros földközelségben volt, bolygónktól 55,8 millió km-re. Csillagászok kiszámították, hogy az utóbbi 60 ezer évben nem volt ilyen kedvező Mars-közelség.

A Hold és a Mars 2006. január 8-i együttállásakor készült felvételen jól látható, hogy a Mars látszó mérete meg sem közelíti a Holdét… (Szendrői Gábor fotója 80/600-as ED refraktorral és Canon EOS 300D digitális fényképezőgéppel készült.)

Ha egy 75x-ös nagyítású távcsővel ekkor figyeltük a Marsot, akkor a távcsövön keresztül valóban akkorának lehetett látni, mint a teleholdat szabad szemmel. Ez természetesen sokak figyelmét magára vonta, óriási volt az érdeklődés a vörös bolygó iránt, majd a hír újra meg újra felbukkant az internet világában, immár digitális pletyka formájában, ám valahol, valakinél, valamikor lemaradt a helyes évszám. Először 2005-ben bukkant fel, hogy augusztus 27-én ismét történelmi Mars-közelség lesz (kifelejtve vagy szándékosan kihagyva a valódi évszámot: 2003), azóta kering körülöttünk a Mars-kacsa. Ne figyeljünk rá!


forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. aug.
27
  Van kiút a fekete lyukból? - az információs paradoxon újratöltve
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
Ha valami egy fekete lyuk fogságába esik, akkor annak örökre vége? Stephen Hawking szerint van esély a kiszabadulásra. "Ha úgy érezzük, fekete lyukba kerültünk, ne adjuk fel" - mondta a Hawking-sugárzásról Stockholmban tartott előadásán hallgatóságának. "Van kiút"!

Sokszor leírtuk már, a fekete lyukak saját gravitációjuk alatt összeomlott csillagok, amik olyan erős gravitációs erőt termelnek, melynek vonzásából még a fény sem képes kiszabadulni.

A hatalmas gravitáció bármit darabokra tép, soha nem fogjuk többé látni, vagy hallani.

Az talán kevéssé ismert, hogy a fizikusok 40 éve vitáznak arról, mi történik az elnyelt objektumok fizikai állapotának információjával.

A kvantummechanika támogatói szerint az információ nem semmisíthető meg, az általános relativitás pártolói szerint viszont igen is meg kell semmisülnie, ezt a vitát nevezzük információs paradoxonnak.

Hawking arra a következtetésre jutott, hogy az információ eleve be sem jut a fekete lyukba. "Véleményem szerint az információ nem a fekete lyuk belsejében tárolódik, ahogy azt egyesek valószínűsítik, hanem a határán, az eseményhorizonton" - nyilatkozott.

Az eseményhorizont egy gömbként veszi körbe a fekete lyukat, melyen túlról semmi nem képes kiszabadulni. Hawking feltevése szerint az áthaladó részecskék információja átalakul egyfajta hologrammá - a háromdimenziós objektum kétdimenziós leiratává, ami az eseményhorizont felszínén reked, ezáltal minden információ megtalálható az eseményhorizonton.

Hogyan segít mindez visszaszerezni valamit, amit elnyelt a fekete lyuk? Az 1970-es években Hawking behozta a köztudatba a Hawking-sugárzást, ami a fekete lyukak által kibocsátott fotonokból épül fel, maga a sugárzás pedig kvantumfluktuációk eredménye.
Eredeti elmélete szerint a sugárzás nem hordoz a fekete lyuk belsejéből származó információt, 2004-ben azonban megváltozott a véleménye és lehetségesnek tartotta az információ kijutását. A működésére eddig nem volt magyarázat, Hawking azonban most már úgy véli, sikerül megoldania a rejtélyt.

Új elmélete szerint a Hawking-sugárzás kibocsátásakor képes felszedni az eseményhorizonton tárolt információ egy részét, lehetőséget adva a visszajutásra. Sok jóra, vagy használhatóra azonban ne számítsunk, figyelmeztet.

"A befelé irányuló részecskék információja visszatér, de egy kaotikus, használhatatlan formában. Ez megoldja az információ paradoxont, gyakorlatban azonban az információ elvész"

Hawking tavaly a "nincsenek fekete lyukak" kijelentésével borzolta a kedélyeket, persze ennél ez a kijelentés jóval összetettebb. Akkor az eseményhorizontot egy úgynevezett látszólagos horizonttal helyettesítette. A mostani elmélet összeegyeztethető a tavalyival, így nem okozott túlzott izgalmat az elméleti fizikusok körében. Hamarosan újabb részletek látnak napvilágot, a jövő hónapban várhatóan egy tanulmány is megjelenik, illetve Malcolm Perry, Hawking munkatársa várhatóan alaposabban boncolgatni fogja az elméletet, az azonban senkit ne lepjen meg, hogy az új megközelítések a végzet elkerülhetetlenségét fogják támadni.

Hawking szerint az is elképzelhető, hogy az információ párhuzamos univerzumokba jut vissza. "Az előadás üzenete, hogy a fekete lyukak nem olyan feketék, mint amilyennek lefestik azokat. Nem örök börtönök, ahogy azt egykor gondolták" - mondta. "A dolgok kijuthatnak a fekete lyukból és lehet, hogy egy másik univerzumban bukkannak fel"


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Kettőscsillagot olvaszt egybe a fekete lyuk Katt ide!
"Feléledő" fekete lyukat figyeltek meg csillagászok Katt ide!
Öt szupermasszív fekete lyukat fedeztek fel brit csillagászok Katt ide!
“Csillagközi” technológia és a forgó fekete lyukak Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. aug.
27
  A tökéletes párkapcsolat titka – három szóban
Ez az új dili a Twitteren!
"RelationshipGoalsIn3Words" – ez az egyik legmenőbb kifejezés a napokban a Twitteren. És igen, pontosan azt jelenti, amire az angol szavak utalnak: az emberek a tökéletes párkapcsolat titkát és célját írják le 3, azaz három szóban.
Hogy kitől származik az ötlet, nem tudni, de igazából nem is ez az érdekes, hanem hogy mennyi embert meg tud mozgatni egy ilyen kis hülye ötlet (és itt most nem negatív a jelző), és milyen frappáns és kreatív megoldásokat tud generálni.


Természetesen van, aki komolyan veszi a feladatot, és romantikus, örök szerelemre utaló szavakkal foglalja össze a szuper kapcsolat titkát, például:
Hűség, Őszinteség, Tisztelet.
Beutazni a világot.
Te És Én.

De a többség persze elhülyéskedi – így aztán nagyon vicces megoldások születnek. Idézünk néhány háromszavast:
Szex, Szendvics, Alvás.
Vettem neked fehérneműt
Töröld magad Facebookról.
Hozzon nekem pizzát.
Ne szavazzon Trumpra.
És egy aktuális, ezt nem fordítanánk le: No Ashley Madison.

Végül a legszebb megoldás: Öregedjünk meg együtt.


forrás:/hir24/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. aug.
27
  Klímaváltozást megfigyelő óriástorony az Amazonas-medencében
Elkészült és szombaton átadták a klímaváltozás tanulmányozására épített hatalmas megfigyelőtornyot az Amazonas-medence szívében.

Az amazonasi megfigyelőtorony (Amazon Tall Tower Observatory), amelynek építését Brazília és Németország finanszírozta fele-fel arányban, 325 méter magas, 24 méterrel magasabb, mint az Eiffel-torony.

A rendkívüli építmény Manuas városától 150 kilométerre északkeletre, az esőerdőben áll.

Az épületben lévő eszközök az üvegházhatású gázokkal, aeroszol-részecskékkel és az időjárással kapcsolatos adatokat fognak gyűjteni a bolygó egyik legnagyobb összefüggő esőerdejében.

A torony magasságából adódóan a kutatók több száz kilométeres távolságig lesznek képesek nyomon követni a légtömegek változását és mozgását. Az amazonasi esőerdő a világ egyik legérzékenyebb ökoszisztémája, amely fontos szerepet játszik a klímaváltozásban, mivel a növekvő fák elnyelik az üvegházhatású szén-dioxidot, majd
rothadásuk, elégetésük során visszaengedik azt a légkörbe.

A tornyot a régió már létező, kisebb megfigyelőtornyainak hálózatába fogják integrálni. Közép-Szibériában 2006-ban emeltek hasonló megfigyelő állomást.


forrás:/inforadio.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. aug.
26
  Ismét fellángolt a vita „Jézus feleségének evangéliumáról”
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: fulldragon
A Jézus felesége evangéliumaként ismert, 2012 szeptemberében a Harvardon bemutatott halvány papirusztöredék néhány vizsgálat szerint valóban ókori eredetű és teljességgel kizárható, hogy modern utánzat legyen, a legújabb kémiai és írásszakértői elemzések azonban mást mondanak. A szkeptikusok szerint egy eddig is ismert apokrif irat egyszerű másolata, míg mások úgy vélik, nyelvtani hibákkal teli hamisítvány. Sokak szerint elképzelhető, hogy a szöveg valódi, azonban távolról sem bizonyítja, hogy Jézus Krisztus nős lett volna. A legújabb vizsgálatok szerint nem is az ókori, hanem a 20. századi "eredetével" lehetnek gondok. Amiben a legtöbb szakértő egyetért: ha hiteles is lenne, az távolról sem bizonyítaná, hogy Jézus Krisztus nős lett volna, azonban elképzelhető, hogy a kora keresztények körében még élhetett az a hit, hogy a Megváltónak felesége volt.

Mintegy három évvel ezelőtt a római Kopt Konferencián a korai kereszténységgel foglalkozó harvardi történész, Karen L. King meglepő felfedezést jelentett be: egy i. sz. 4. századi kopt papirusztöredéket mutatott be, amely Jézus Krisztus feleségéről szólt. A szakadt papirusz szövege a következőképpen hangzott: „Jézus így szólt hozzájuk: A feleségem…”, majd a következő sorban ez olvasható: „tanítványommá fog válni.” A névjegykártya méretű szöveg hatalmas vitát kavart, hiszen a keresztény egyház tanítása szerint Jézus nőtlen volt, s példája nyomán fogadott cölibátust a katolikus egyház papsága is.

Karen L. King harvardi történész és a vitatott papirusz

A papirusztöredéket 2014 áprilisában a Columbiai, a Harvard és a Massachusetts Egyetem munkatársai, kémikusok és biológusok is megvizsgálták, és úgy vélték, a lelet, valamint a hozzá használt tinta az i. sz. 4-8. század között keletkezett, és valószínűleg egy második századi szöveg másolata lehet. (az Arizonai Egyetem szakértői évszázadokkal Jézus Krisztus születése előttre datálták a szöveget.) A brit szakértők tavalyi kutatásuk alapján úgy vélték, a tinta az 1-8. századból való, és szinte lehetetlen lenne hamisítani.

A vizsgálatok eredményei természetesen nem azt bizonyították, hogy Jézusnak valóban volt felesége, illetve szűk tanítványi körébe nők is tartoztak, csupán azt, hogy az említett töredék nem mai hamisítvány, hanem ókori, esetleg kora középkori eredetű. King, aki nem hajlandó megnevezni, ki a ritka irat tulajdonosa, mindig is úgy vélte, hogy a lelet nem tekinthető cáfolatnak Krisztus nőtlenségét illetően, csupán azt bizonyítja, hogy a kora keresztények körében még élhetett az a hit, hogy Jézus nős volt, illetve élénken foglalkoztatta őket az egyházi személyek házasodási „lehetőségei”.

A tulajdonosról mindössze annyit tudunk, hogy a kis papiruszt 1999-ben egy Hans-Ulrich Laukamp nevű személytől vásárolta, aki 1963-ban Potsdamban szerezte meg. Laukamp 2002-ben meghalt, és a családjának megbízott képviselője, Rene Ernest szerint igencsak vitatható az az állítás, hogy övé lett volna a lelet, hiszen – tudomása szerint – nem gyűjtött régiségeket. Ugyanígy érvelt a férfi egyik üzleti partnere, Axel Herzsprung is. Mivel Laukampnak nincsenek leszármazottai, ez a kérdés vélhetően még sokáig nyitott marad.

A bemutatott adásvételi szerződéseken több formai hibát fedeztek fel, valamint az aláírások hitelessége is megkérdőjelezhető, továbbá a Nyugat-Berlinben élő férfi 1963-ban bajosan juthatott el az NDK-beli Potsdamba, így – a papirusz eredetiségétől függetlenül – elképzelhető, hogy több valótlanságot is állított a jelenlegi rejtélyes tulajdonosnak a leletről. Már hogyha, valóban tőle szerezte meg.

Az egykori tulajdonos egyik aláírása

A tavalyi, németországi Wuppertalban elvégzett vizsgálatok egyik vezetője, Christian Askeland német kutató szerint a lelet hamisítvány. A szakértő megvizsgálta a másik kopt szöveget, János evangéliumának egy részét is, amelyet a rejtélyes tulajdonos korábban a Harvard rendelkezésére bocsátott. Állítólag ezt szintén Laukamptól vásárolta meg. A radiokarbonos vizsgálatok szerint a szöveg legalább 1200 éves, ám a kopt nyelv egyik dialektusában, a lükopolitánban lett írva, amely már több mint 1500 éve kihalt, tehát a kutató szerint János evangéliuma mindenképpen hamisítvány. Ráadásul a szövegtörés megegyezik egy 1924-es könyvben publikált másik papiruszrészlettel, ami felettébb gyanús. „A két kopt töredék egyértelműen ugyanazzal a tintával lett megírva, és valószínűleg ugyanazon írástudó keze által egyazon időben” – fogalmazta meg gondolatait Askeland a New Testament Studies tudományos folyóirat legújabb számában.

King a Biblical Archaeology Reviewnak írt levélben védte meg álláspontját, szerinte a szöveget jóval a lükopolitán nyelv kihalása után másolták, és igyekeztek megtartani az eredeti szöveg sortöréseit is. James Yardley, a Columbia Egyetem kutatójának vegyelemzései szerint a János evangéliuma bizonyosan más tintával íródott, mint a Jézus feleségét említő szöveg, ez pedig megcáfolja Askeland érvelését.Askeland messze nem az egyetlen kutató, aki szerint a töredék egyértelműen hamisítvány. Leo Depuydt, a Brown Egyetem egyiptológusa tavaly egyenesen egy Monty Python-vázlathoz hasonlította a papiruszt. Más kutatók is elég szkeptikusak az „evangéliumot” illetően: szerintük a szövege ellentmondásos, a rajta lévő foltok több mint gyanúsak, a nyelvtani szókészlete pedig szegényes (egyesek szerint egy elsőéves kopt nyelvet tanuló hallgató sem követne el ilyen helyesírási hibákat). Az egyház az elejétől fogva szenzációhajhászásként értékelte az egészet, szerintük a félreértett szöveg – amely akár ókori eredetű is lehet – „Krisztus menyasszonyára”, vagyis az egyházra utal.


forrás:/mult-kor/

kapcsolódó: Az elhallgatott Jézus Katt ide!
Tényleg megvan, hogy hívták Jézus két fiát? Katt ide!
Nő volt a messiás? - Évszázados összeesküvés II.rész Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák