+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
30
  Itt az első bionikus szemimplantátum
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
A perifériás látás mellett immár a centrális látás is helyreállítható egy új implantátummal.
A Second Sight nevű amerikai cég hivatalos közleményben jelentette be, hogy saját implantátumuk a világon most először került beültetésre a centrális látás helyreállítása céljából, ez pedig sikerrel zárult. Az európai országokban már többször alkalmazták a korábban egyéb betegségek esetében már jóváhagyott rendszert, most azonban az úgynevezett időskori szemfenéki meszesedés alternatív kezelése terén is előrehaladást értek el.


Az Argus II Retinal Prosthesis System a cég korábbi bejelentése alapján már Ausztriában és Törökországban is bemutatkozott, a listát pedig nemrég egy spanyol kórház bővítette ki. Ezen három esetben azonban a retinitis pigmentosa (RP), vagyis az A-vitamin hiánya által okozott farkasvaksághoz hasonló tüneteket produkáló, a perifériás látás súlyos romlását, illetve akár csőlátást vagy vakságot okozó örökletes betegség kezelésére használták fel a fejlesztést, míg a most végrehajtott műtétben már a centrális látás makuladegeneráció miatti elvesztését igyekeztek orvosolni.

A tanulmányban résztvevő 80 éves férfi a centrális látás elvesztése miatt kénytelen volt felhagyni kedvenc hobbijával, mivel a kertészkedés során már a gyomok és a virágok megkülönböztetésére sem volt képes. A négy órán át tartó műtét során egy retinaimplantátumot ültettek be, amely a hozzá csatlakozó speciális szemüveg kamerájának képét veszi át, azt elektromos impulzusokká alakítja át, majd pedig az elektródák felé továbbítja azt. Az implantátumot az operáció után nagyjából két héttel kapcsolták be, az első jelentések szerint pedig a páciens látása jelentős mértékben javult, így akár vissza is térhet a kertészkedéshez, de a tévénézés élményét sem kell végleg feladnia.

A makuláris degeneráció implantátumokkal való kezelése révén világszerte mintegy 2 millió embernek nyújthatnak segítséget, míg az RP esetében ez a szám (a hivatalos becslések szerint) 375 ezer főre rúg. A cég már teszteli a következő megoldását, amely Orion I néven a vakság szinte minden formáját enyhíteni tudja, ennek emberi résztvevőkkel történő próbája azonban csak 2017 első negyedévében esedékes.

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
29
  A Hold gyarmatosítása - összefogással egytizedébe kerülne
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
A korábban szükségesnek vélt összeg akár 90 százalékát is megtakaríthatná a NASA.
Érdekes tanulmány jelent meg a napokban a National Space Society hivatalos oldalán, amely a Hold gyarmatosítása, pontosabban az első ottani bázis létrehozása témájában osztott meg néhány újdonságot a nagyközönséggel. Az egykori NASA-vezetők, valamint űrhajósok egyéb szakemberek által jóváhagyott anyag szerint a költségek akár 90 százalékát is megtakaríthatnánk.


A kiadások egytizedére való csökkentése a NASA szempontjából valósulna meg, amit azonban kizárólag nemzetközi összefogással, valamint magáncégek bevonásával érhetnénk el. Példaként említik a SpaceX projektjét, amely mindössze 443 millió dollárból valósította meg a Falcon 9 rakéta és a Dragon űrkapszula koncepcióit, miközben a NASA számára ugyanez a feladat több mint 4 milliárd dollárt emésztett volna fel.

Amennyiben sikerülne tető alá hozni a széles nemzetközi együttműködést (többek között az ESA csatlakozásával) és ebbe bevonni a területen aktív magáncégeket, az első holdbázis esetében is hasonló megtakarítást érhetnénk el.

A projekt keretében újrahasznosítható rakéták és landolóegységek kifejlesztésére lenne szükség, a további költségeket pedig a helyben megtalálható víz és jég felhasználásával faraghatnánk le.
Először azt kellene megállapítani, hogy pontosan mennyi található ebből a Holdon, azon belül is a sarki régiókban, illetve hogy mennyiben lenne gazdaságos a helyi kitermelés.
A mindössze 4 űrhajósnak otthont adó bázis egy ipari üzemmel egészülne ki, amely a víz lebontásával hidrogént termelne a rakéták számára (ez a Mars felé induló expedíciók munkáját is megkönnyítené, már amennyiben a Hold körül keringő utántöltő állomást hoznánk létre), az oxigént pedig maguk az űrhajósok használnák fel - 12 év alatt akár 200 megatonna üzemanyagot állíthatnánk elő.Jelenleg mindez pusztán koncepció formájában létezik, ám a NASA számára több szempontból is előnyös lenne ennek valóra váltása, hiszen azt korábban már ők is leszögezték, hogy a Hold a hosszabb Mars-expedíciók számára is a próbakő szerepét tölthetné be, ahol az űrhajósok szert tehetnének a szükséges tapasztalatokra. A 10 milliárdos kiadás a jelenleg büdzsén belül is megvalósíthatónak tűnik, míg az eredeti összeg eleve kizárta a projekt elindulását..

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Holdbázist épít Kína Katt ide!
2018-ban szállna le a Holdon Japán Katt ide!
ISS: az oroszok is folytatnák 2024-ig Katt ide!
Kína a Holdig és vissza Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
29
  Az autonóm harci robotok globális háborúba taszíthatják a világot
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: fulldragon
szerző: Dávid Imre

Stephen Hawking, Elon Musk és Noam Chomsky is tart az autonóm fegyverrendszerek megjelenésétől.
Vezető mesterséges intelligencia (MI) kutatók arra kérték az ENSZ-t, hogy vegye fontolóra az „autonóm támadófegyverek" – vagyis a harci robotok – betiltását, mert az önműködő, "autonóm" harci robotok háborús helyzetben való bevetése globális háborúba taszíthatja a világot. A tudósok a Future of Life intézet (FLI) által közzétett nyílt levélben azt írták, hogy azok a modern fegyverrendszerek, amelyek automatikusan, „emberi beavatkozás nélkül választják ki és támadják meg a célpontjaikat" könnyen „a jövő kalasnyikovjaivá" válhatnak, és nagyban hozzájárulhatnak a háborúk, a terrorizmus és a globális instabilitás elharapózásához. A levelet olyan világszerte ismert emberek is aláírták, mint Stephen Hawking elméleti fizikus, Elon Musk, a Tesla Motors és a SpaceX alapítója, Steve Wozniak, az Apple társalapítója és Noam Chomsky, az MIT professzora.


„A mesterséges intelligencia (MI) technológia fejlettségi szintje – ha jogilag nem is, de a gyakorlatban – éveken belül lehetővé teszi az ilyen rendszere bevetését" – írták a levél szerzői, hozzátéve, hogy több, az interneten keringő videó tanusága szerint ma már amatőr fegyverbolondok is tudnak házilag felfegyverzett drónokat építeni. A szerzők hangsúlyozzák, ugyan megvan az esélye annak, hogy az harci robotok bevetésével csökkenthető a harctéri áldozatok száma – de éppen ezért sajnos annak is, hogy jelentősen csökkenni fog a diplomácia jelentősége, és az országok minden szíre-szóra egymásnak ugranak majd.

(az illusztráció kép az Avatar-ból)

„Az atomfegyverekkel ellentétben [az autonóm fegyverek] előállításához nincs szükség drága, nehezen beszerezhető nyersanyagokra, így hamar könnyen és nagy mennyiségben legyárthatóvá, és valamennyi jelentősebb katonai hatalom számára elérhetővé válhatnak – érveltek. – Ezután már csak idő kérdése, hogy mikor jelennek meg a feketepiacon, ahol bármelyik terrorszervezet, elnyomó diktátor, etnikai tisztogatást tervező kósza hadúr megvásárolhatja majd őket. Az autonóm fegyverek ideálisak lehetnek az olyan feladatok elvégzésére, mint az orgyilkosság, országok politikai destabilizálása, egyes népcsoportok leigázása vagy egy adott etnikai csoport tagjainak célzott kiirtása."

Szakértők szerint az autonóm fegyverek megjelenése a mesterséges intelligencia kutatás ellen hangolhatja a közvéleményt, és komolyan visszavetheti azokat a kutatásokat, amelyek az MI-k békés célú, jelentős gazdasági és társadalmi előnyökkel kecsegtető hasznosítását célozzák. A szerzők szerint ezt mindenképpen el kellene kerülni: ezért is lenne fontos, „hogy az ENSZ határozatban tiltsa be az autonóm támadófegyvereket".Az FLI szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a félautonóm fegyverrendszerek már ma is számos hadsereg arzenáljában megtalálhatók. Olyannyira, hogy az Egyesült Államok légierejének kutatása szerint 2030-ra ezek a fegyverek már annyira fejlettek lesznek, hogy „számos esetbe az emberek lesznek a rendszer leggyengébb láncszemei".

A tudósok felhívásukat a Buenos Airesben rendezett, a mesterséges intelligenciával foglalkozó nemzetközi konferencia alkalmából tették közzé Londonban. Úgy vélik, ha bármelyik vezető katonai hatalom előrehalad az önműködő fegyverek kidolgozásában, "elkerülhetetlenné válik a globális fegyverkezési verseny, az pedig ahhoz vezethet, hogy az autonóm fegyverek válhatnak a jövő Kalasnyikovjaivá". ( forrás:/mti/)
(paramoral)

forrás:/hir24/

kapcsolódó: Harc a gyilkos robotok ellen Katt ide!
Dróngolyókat tesztel az amerikai tengerész­gyalogság Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
29
  Különös eseményre derült fény a maják hidegháborújában
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
Egy guatemalai szentélyben talált sztélé kivételes bepillantást enged a maja civilizáció történetébe. A lenyűgöző és váratlan felfedezés igen fontos és eddig ismeretlen információkat fedett fel a régészek előtt az 1500 évvel ezelőtti „maja hidegháborúról”, amely két nagyhatalom közötti heves rivalizálás csúcspontjának tekinthető.

A Guatemala nyugati részén található Pelén városában lévő El Achiotal régészeti helyszínen fellelt kőtáblatöredék egy helyi vazallust vagy egy ajawot (a maja civilizáció vezetője királyi értelemben) jelenít meg. A faragott táblán a kutatások szerint Siyaj K’ahk’ (jelentése: a tűz megszületik), a Teotihuacántól igen mesze lévő, a mai Mexikóváros melletti település fejedelme látható.

Siyaj K’ahk’ erői i. sz. 378-ban érkeztek meg a maja alföldre, azon célból, hogy megfosszák hatalmától Tikal városállam uralkodóját, és megalakítsanak egy merőben új politikai világrendet a maja birodalmon belül, amelynek öröksége továbbra is parázs vitákat szolgáltató téma a történészek körében.

„Éppen egy lépcsőházat kerestünk és tesztásatásokat végeztünk, amikor az egyik munkagép vezetője hirtelen leállította a motorokat, és odaszaladt hozzánk, hogy nézzük meg a gödröt, mert talált valamit. A sztélét fedezte fel” - magyarázta a National Geographicnak Luke Auld-Thomas, az ásatáson dolgozó végzős hallgató. A kőtöredéket megvizsgálva a késő klasszikus időszak (i. sz. 250-950) jellegzetességeire bukkantak.

„Amint rápillantottunk a leletre, egy király arca nézett vissza ránk” - mondta Auld-Thomas. „Sohasem hittük volna, hogy valaha is találunk egy ilyen sztélét El Achiotalban” - tette hozzá Marcello Canuto, a Közép-Amerikai Kutatóintézet igazgatója, aki 2009 óta folytat kutatásokat a térségben.

Az ezt követő ásatások során a kutatók feltártak két további sztélétöredéket is az első, monumentálisabb kőtábla lábainál. Minden bizonnyal egy szentély lehetett az a helyiség, ahol a régészeti ásatást megkezdték, ugyanis kerámiákra, emberi csontokra és kőeszközökre rábukkantak a teremben. A sztélé felső töredékén egy kígyót tartó ember látható, amely ábrázolás az uralkodók hagyományos jelképének tekinthető.

David Stuart maja írásszakértő azonnal a helyszínre utazott, hogy megvizsgálja a sztélé hátoldalán lévő hieroglifákat. Kiderült, hogy a kőtábla egy ajaw uralkodásának 40. évfordulójára készült. Mivel a kőtábla hiányos, sajnos nem tudjuk, hogy kiről szól. Egy időpont is szerepelt az írások között, ám ezt még nem sikerült teljesen megfejteni. „Ez az egyik legnehezebb fordítási feladat, amelyben valaha is részem volt. A szöveg készítői nagyon trükkösek voltak, és az említett időpontot kétértelműen fogalmazták meg” - mondta Stuart.

Az említett évforduló a szakértők szerint négy lehetséges időponttal hozható kapcsolatba, ezek közül az egyik egyezik Stuart egyik olvasatával is - ez pedig 418. november 22-e. Ha ebből negyven évet levonunk, a 378-as hírhedt esztendőt kapjuk meg, amikor Siyaj K’ahk’ a Mexikói-völgyből a területre érkezett hadseregével, s kicserélte a tikali vezetőréteg tagjait új, hozzá hű emberekre. Ekkor egy sor politikai változás indult el a majáknál, amelyet a kutatók még mindig csak próbálnak megérteni. „Még csak fogalmunk sem volt arról, hogy El Achiotalt is beszippantotta az új politikai rendszer” - ismerte el Stuart.

A kutatókat különösen meglepte az a tény - amelyet a szentélybeli áldozati tárgyakból következtettek ki -, hogy a sztélén is látható tikali uralkodót még évszázadokig, körülbelül 600-650-ig tisztelték. Az pedig még különösebb, hogy ez a tisztelet abban az időben is megmaradt, amikor a régió Tikal fő riválisa, Calakmul városállam befolyása alatt állt.

A hatodik századtól kezdve a klasszikus időszak végéig (9-10. század) bezárólag ez a két maja „szuperhatalom” vívott egymással olykor nyílt csatákat, sokszor pedig vazallus városaik véres háborúin keresztül, szövetségeseiket harcba küldve rivalizáltak egymással. Ez utóbbi alapján - a szovjet-amerikai hidegháborús konfliktusokhoz hasonlítva - a kutatók gyakran nevezik ezt az időszakot a maja „hidegháborúnak”. Az előbb említett meglepő tényt a szakértők pedig - a már megkezdett anakronisztikus metafora alapján - ahhoz hasonlították, mintha egy amerikai szövetséges állam lakosai a 20. század második felében Lenin mellszobrának vinnének áldozati ajándékokat.

El Achiotal régészeti feltárását az előzetes tervek szerint jövőre fogják folytatni.

forrás:/mult-kor/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
28
  Csillaggyárat fotózott a Hubble
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon

Galaktikus csillaggyárat kapott lencsevégre a Hubble, amelynek színpompás felvételeit az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tette közzé honlapján. A kis galaxisban valóságos "babyboom" figyelhető meg. Az NGC1140 ugyan tízszer kisebb, mint a Tejútrendszer, ám ugyanolyan tempóban állítja elő az új csillagokat, mint "termetesebb" társa: évente átlagosan egy, a Napunkkal megegyező tömegű csillaggal növeli "népességét". E felfokozott termelés nyomon követhető a Hubble felvételein, amelyeken a kis galaxis valósággal ragyog a fényes, kék-fehér színekben pompázó fiatal csillagoknak köszönhetően.

Az NGC 1140-hez hasonló, termékeny galaxisok, amelyek nagy mennyiségekben tartalmaznak "ősgázokat", rendkívül érdekesek az asztronómusok számára, mivel összetételükben, "viselkedésükben" hasonlítanak a korai világegyetem csillagvárosaira. Utóbbiak szolgáltatták a későbbi óriási csillagvárosok létrejöttéhez szükséges építőanyagot. A korai univerzum galaxisai azonban igen távoliak és haloványak, ezért fontos megfigyelni az NGC 1140-hez hasonló közelebbi objektumokat.

A képeken egy szabálytalan csillagváros, az NGC 1140 katalógusjelű galaxis látható, amely 60 millió fényévre, az Eridanus csillagképben található (Fotó: ESA/Hubble & NASA)

Az intenzív csillagtermelés azonban meghatározza a kis galaxis sorsát. Amikor a nagyobb csillagai szupernóvaként ellobbannak, a robbanás ereje kifújhatja a galaxis gáztartalékait a világűrbe. Alapanyag hiányában pedig nem születhetnek új csillagok, vagyis a "babyboom" nem tarthat sokáig.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Isten éltesse, a legnagyobb csodák fotósát! Katt ide!
Véget érhet a Hubble karrierje Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
28
  Az agyi aktivitás jelzi az intelligenciát
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
Az közhelyszerű tény, hogy az intelligens embereknek kevésbé kell megerőltetniük az agyukat ugyanazon feladat megoldásához, mint "a butáknak", svájci kutatók viszont ezúttal "az okosak és a még okosabbak" eltérő mértékű agyi aktivitása révén is mérték a különbözőségeket.

Elsbeth Stern, a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH) kutatója és csapata több mint 80 egyetemista agyi aktivitását mérte EEG-készülék segítségével, miközben a résztvevők különböző nehézségű feladatokat oldottak meg. Se a legegyszerűbb, se a legbonyolultabb feladatok elvégzése között nem volt felismerhető különbség, csak a közepesen erős feladványok esetében mutatkoztak eltérések - közölték hétfőn az ETH szakértői.

A teszt "a semleges hatékonyság" hipotézisét vizsgálta, amely szerint egy intelligens embernek kisebb mértékben kell aktivizálnia az agyát, mint egy kevésbé intelligensnek ahhoz, hogy megoldja ugyanazt a feladatot, mely azonos mértékben ismeretlen mindkettőjük előtt.

A kutatók ezúttal okos és még okosabb egyetemistákon tesztelték az agyműködést (Forrás: Flickr / Kevin Dooley)

A kutatók szerint ez ismert tény, eddig azonban csak jelentősen eltérő intelligenciájú embereken vizsgálták. Első alkalommal tesztelték az elméletet olyanokon, akik bár különböző mértékben, de mind átlag feletti intelligenciával rendelkeznek.

Az eredmények értékelésekor a résztvevőket hagyományos IQ-tesztek alapján két csoportra osztották: enyhén és erősen átlag feletti intelligenciájú emberekre. Mindkét csoport tagjai könnyen oldották meg az egyszerűbb feladványokat, gyerekjáték volt számukra. A nagyon nehezen megoldható feladatokon mindkét csoport keményen dolgozott. Csak a közepesen erős feladatok megoldásánál mutatkoztak különbségek: bár mindannyian jól oldották meg a feladatokat, eközben a nagyon intelligensek kevesebb "forrást" vetettek be.Idegvégződések az emberi agyban. A kutatók úgy gondolják, hogy az EEG és más agyi mérések azonban nem elég precízek ahhoz, hogy megállapítsák egy ember intelligenciáját (Forrás: Wikipedia)

Stern szerint ehhez egy klasszikus intelligenciatesztet kell használni. A tanulmányt azon alapkutatás részeként készítették, amely azt vizsgálja, miképpen jelennek meg az agyban az intelligenciakülönbségek.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
28
  Kiadó a szerelemfészek
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Király Eszter

Aki elment nem vitte magával a napot. Nem sötétített be, nem takarta le a bútorokat porvédő leplekkel, nem kapcsolta le a villanyt maga után és nem dobta be a folyóba a kulcsot, hogy soha többé ne érhessen el hozzám. Nem kapcsolta be a riasztót sem a házban, hogy összerezzenve, fülemet befogva viseljem el a süketítő vijjogást, remegő, zavarodott ujjakkal én nem próbálom a kódot beütni, hogy végre elhallgattassam.

Ülök a lefüggönyözött szobában, nehéz, fojtó a levegő, néhány centis rést hagy a külvilágból nekem az életem. Aki elment, nem vitte magával a napot, mégis teljes napfogyatkozás borult a világomra.

Ott kucorgok, mint madárka a sarokban. Fél térden ülve, kitört, sáros cipőm sarkát figyelem elmélázva. Ez kérem, a piros magas sarkúm halála, a nőiségem halála. A porcicák között meglátom az arcom a tükörben, idegen, nem ismerem, sosem láttam ezt a nőt. Ajkamon a vörös rúzs groteszk módon szétkenve, végighúzódik az államon, mint eleven, vágott seb. Egy bohóc, egy ripacs előadás után, aki még nem törölte le a sminket, ez vagyok, és rajzolt könnycseppem egy tétován legördülő igazival találkozott.

Becsapta az ajtót maga mögött, mintha felhúzta volna előttem egy elvetélt szerelem, képlékeny, rogyadozó vasfüggönyét.

Nem vitte magával a napot, mégis két részre osztotta a lelkem életterét. Az egyikben túl világos van, mert teletuszkoltam a róla szóló emlékekkel, a másikban pedig vaksötét, ahol én talajt vesztve, tapogatózva kapaszkodom a fájdalomindákba. Mit csináljak most a szerelemfészekkel? Számoljam fel, és zárjam le hét lakattal? Tegyem ki rá jól látható betűkkel, kiadó?

Kegyetlenül kétszínűek ezek a szerelemtündérek. Az arcodba mosolyognak, aztán ha megfordulsz, a füledbe susogják, mégsem te utazol Csodaországba. De nyugalom, túléled, néhány hónap depis időszak következik csak. Meghízol, lefogysz, hajszínt és hajstílust változtatsz, és lassan megszereted a lila színt. Mert az a mentálisan, pszichésen, emocionálisan és szexuálisan frusztrált nők színe.

Majd újra felépíted önmagad, önsegítő könyvekkel és motivációs baromságokkal, amelyek biztos azért nem működnek, mert nem hiszel bennük. Rajtad nem fog a varázslat. Teleragaszthatod a tükröt szmájlival és öndicsérő közhelyekkel és bevonzásra váró, de számodra mindig is elérhetetlen dolgokkal. Utálom ezt az időszakot. Inkább bezárnám magam egy időkapszulába, bárcsak ne rohadna szét a testem, és kaparjon ki valaki a földből úgy ezer év múlva. Akkor már sem ő nem lesz, és ez a szoba is elenyészik, ahol most lekorlátoz az élet, csak lélegezni enged.

Igen barátom, van, aki elmegy, és lesz, aki itt marad. Aki elmegy, mégsem viszi magával a napot. Nem vesz el oxigént, és nem foszt meg alapvető, élethez szükséges feltételektől. Senkinek a hiányába nem halhatunk bele. Előfordul, hogy kifelé életfunkciókat mutatunk, de belül már nincsenek életre mutató jeleink. Az egyedül eltöltött, lelki fotoszintézis időszak kiemelkedő morális és élettani jelentőséggel bír. Ilyenkor útjelző táblák keresgélése nélkül, a napfényt beengedve, kell engednünk létfenntartó ösztöneinknek, és kényszeredetten is, de rá kell bólintanunk a közhelyre, az élet(ed) megy tovább.

forrás:/estherlife/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
28
  Ez lesz az UNTOLD Kolozsváron
Kolozsváron, Európa Ifjúsági Fővárosában Románia legnagyobb fesztiválját szervezik.
Olyan nagy az érdeklődés, hogy Kolozsvár 40 kilométeres körzetében már nem lehet szálláshelyet kapni. Öt kontinensről várnak fesztiválozókat, Bogdan Buta fesztiváligazgató példának Mexikót, Ausztráliát, Új-Zélandot, Kanadát és Japán említette, ahonnan biztosan lesznek.
Az Európa Ifjúsági Fővárosa programsorozat csúcsrendezvényére naponta 50 ezer érdeklődőt várnak Kolozsvárra. Ennek megfelelően pedig a szervezési feladatok is óriásiak, erről számoltak be hétfői sajtótájékoztatójukon a helyi és megyei rendvédelmi szervek, illetve az UNTOLD fesztivál szervezői, akik ár most elnézést kérnek az esetleges kellemetlenségekért. Ez lesz az UNTOLD.


Olyan lesz, mint a Sziget, az Exit vagy a Tomorrowland, legalábbis a fesztiváligazgató szerint hasonló élményre számíthatunk, sőt, azt is hozzátette, hogy ez lesz az ország első nagyszabású fesztiválja, amin azért egy kicsit meglepődtünk. Mindenesetre 8 színpad és 3 DJ-pult várja a szórakozni vágyókat. A Kolozsvár Arénában található főszínpad 18 méter magas és 70 méter széles, 13 teherautónyi alapanyagra volt szükség összeállításához. A színpad 2700 KW energiát használ és 120 hangszóró, 533 fényszóró és 306 négyzetméternyi kivetítő tartozik hozzá. A fény- és hangtechnikáját pedig hollandiai szakemberekre bízták.

A Sétatér környéki helyszínek mellett pedig a Fő téren lesz az ingyenes We Are Rocking The City, az Euphoria Music Hallban szervezik a retrobulikat, és még a Sun strandon is lesznek események.

Román népmesei hősökkel és lényekkel népszerűsítik

A fesztiválon a Szigetéhez és Balantond Soundéhoz hasonló kártyás fizetési rendszert használnak, ami a szervezők ígérete szerint gyors és biztonságos lesz, semmiképp sem kell attól tartanunk, hogy elveszik a pénzünk. Összesen 52 pénzváltó-feltöltő helyet alakítottak ki, így valószínűleg nem is kell sokat sorban állni. Több mint 700 illemhelyet helyeznek el szerte a városban a különböző helyszíneken, és hogy elkerüljék a múlt heti bukaresti Robbie Williams-koncerten tapasztalt kellemetlenségeket, 280 bárnál fognak majd kiszolgálni, a folyamatos ellátásról pedig az Ursus 60 munkatársa gondoskodik. A csapolt sör 6 lejbe kerül, míg a dobozosért 7 lej kell fizetni, ami nagyjából megfelel a fesztiválátlagnak; az Electric Castle-en is hasonló árak voltak idén.

A fesztivált azok a kolozsváriak is meg fogják érezni, aki nem vesznek részt rajta.
Nem véletlenül kértek a szervezők és a polgármester többször is előre elnézést az esetleges kellemetlenségekért. A legnagyobb zavar valószínűleg az útlezárások miatt lesz, mert a Sétatér, az aréna és a sportcsarnok környékét szinte teljesen lezárják az autós forgalom elől. A fesztiválnak különben két hivatalos bejárata lesz, a főbejárat a Sétatér központi sétányán, míg a másik a Coșbuc/Bem utca és a Cardinalul Iuliu Hossu/ Fürdő utca kereszteződésénél. A kerekesszékesek pedig az Uzinei Electrice/Villamosmű utca felől közelíthetik meg a helyszínt. A fesztivál programja naponta 12 órától kezdődik, és másnap délelőtt 10 órakor végződik – ekkor a fesztiválozók kötelezően el kell hagyják a területet.

Útlezárások vannak és lesznek:
- az Aleea Stadion/Stadion utca már le van zárva, és augusztus 5-ig nem is lehet rajta közlekedni.
- július 28. és augusztus 4. között lesz lezárva az autós forgalom elől a Coșbuc/Bem utca és a Splaiul Independentei/Függetlenség, viszont a villamosok csütörtökön és pénteken kora délutánig még közlekednek. Szombaton és vasárnap viszont még azok sem.
- helyettük pótlóbuszuk lesznek a következő útvonalon: Monostor – Függetlenség út – Garibaldi híd – Július 14. tér – Dragalina/Fellegvári út – Horea út – Vonatállomás.

Ezen kívül a fesztivál ideje alatt 6 tömegszállítási vonal működik 24 órás programmal, ezekkel gyakorlatilag a város minden részébe el lehet jutni. A 6-os troli, a 25-ös troli, 46-os busz, ami a most Széchényi térig közlekedik, 30-as busz, 36-os busz, amit az Ószeren parkolók miatt iktattak be, és az M21-es busz, amivel Szászfenesre lehet utazni a monostori végállomástól.

Az alkalomra több buszbérletet is beiktatnak, a heti felnőtt bérlet az összes vonalra 41 lej, 3 napos bérlet az összes vonalra felnőtteknek 20 lej, egy napra felnőtt bérlet az összes vonalra 12 lej, illetve jegyet is lehet vásárolni, egy utazás éjszaka 3 lejbe kerül. Természetesen továbbra is lehet SMS-ben is jegyet vásárolni, a szervezők a a napijegy vásárlását ajánlják telefonon: az A betű elküldése szükséges a 7479-es telefonszámra, a vásárlók pedig az igazoló üzenet után 24 óráig használhatják az összes tömegközlekedési eszközt. A költsége 2,60 EURO + ÁFA. Viszont felhívják a figyelmet, roaming hálózaton ez a lehetőség nem működik.

Szombaton nem lesz Ószer, mert a fesztivál idejére parkolót alakítanak ki a helyszínén. De ezen kívül még három ideiglenes parkolót biztosítanak, ami több mint 6000 parkolóhelyet jelent. Négy napig a Sun strand mellett, az Expo Trnasilvanian és a Palocsay kertben is lehet parkolni 10 lejért autónként.

Emil Boc polgármester két tanácsot adott:
- a nem kolozsváriak használják az erre az alkalomra kialakított parkolókat, illetve a tömegközlekedési eszközöket.
- a kolozsváriak tömegközlekedjenek, ha pedig mindenképp autóval akarnak utazni, akkor lehetőség szerint kerüljék a központot, keressenek alternatív útvonalakat, ha a város egyik végétől a másikba akarnak eljutni.

A hatóságok természetesen rendet ígérnek, azt mondják, mindenre fel vannak készülve. A fesztiválon nagyjából 400 rendőr vigyáz a biztonságra és körülbelül 200 csendőr felügyel a rendre, illetve 120 katasztrófavédő és rohammentős vár készenlétben az esetleges riasztásra. 11 elsősegély-sátorral, egy 20 ember kezelésére alkalmas mozgókórházzal és 6 tűzoltóegységgel készülnek. A helyi rendőrség is minden erejével a fesztiválra koncentrál, még a szabadságukról is visszahívták őket, sőt, még a brit és a holland konzulátusokkal is egyeztettek, hogy az idelátogató külföldieknek is könnyebben tudjanak segíteni. S ha figyelembe vesszük, hogy még egyetlen fesztiválnak a sajtótájékoztatóján sem láttunk ennyi rendvédelmit, akkor elhisszük nekik, hogy ez így is lesz.A fesztivál térképe

És már most megígérték, hogy aki idén lemarad, az nagy valószínűséggel jövőben is Untoldozhat: a polgármester és a szervezők is ígéretet tettek erre. Boc szerint az Európa Ifjúsági Fővárosa év keretében szervezett összes sikeres esemény jövő évi megszervezését támogatni fogják.

"Kolozsvár mindenképp nyer a fesztivállal, mind városimázs szintjén, mind gazdasági szempontból. Az ifjúsági főváros megarendezvénye végérvényesen felhelyezi Európa, vagy akár a világ fesztiváltérképére Kolozsvárt. Elnézést kérek a kolozsváriaktól a forgalomkorlátozások miatt, megértem a kritikákat is, de remélem, hogy a város lakói megértik, mennyire fontos Kolozsvárnak és a közösségnek ez a rendezvény. A korlátozások pedig szükségesek a biztonság garantálása érdekében" – mondta Emil Boc, Kolozsvár polgármestere.

A szervezők szerint függetlenül attól, hogy a helyiek részt vesznek vagy sem a fesztiválon, pozitív hatásai máris érződnek a vendéglátóiparban. Soha nem tapasztalt mértékben foglalták le a kolozsvári szállodákat és panziókat, a szállásigény kielégítésében pedig a helyiek is részt vállaltak, pletykák szerint egy három szobás lakásért négy napra 600 eurót is elkérnek. Ugyanakkor a fesztivál jelentette reklámot is megemlítették, a Pay with Blood akciójukat olyan újságok is megírták, mint a The Guardian, a BBC, The Verge vagy a magyarországi HVG és mandiner.hu.

A fesztivál pedig magyarul is beszél, még ha sokszor úgy is érezzük, hogy nagyon töri a nyelvet. A fesztivál honlapjának is van magyar nyelvű változata, illetve a tájékoztató kiadványok között is lesznek magyar nyelvűek. Ezen kívül a fesztivál önkéntesei között is vannak magyarul is beszélők, őket a kitűzőikről lehet megismerni. A magyar és a román mellett angolul, németül és franciául beszélő önkéntesek is lesznek.

forrás:/transindex.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
27
  Kék üveggolyó – újratöltve
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

A DSCOVR révén hamarosan naponta kapunk olyan képeket a teljes Földről, amilyeneket utoljára 1972-ben az Apollo-17 űrhajósai készíthettek.
Az amerikai DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) szonda hosszú utat tett meg addig, amíg eljutott a Napot és a Földet összekötő egyenes L1 jelű, a Földtől mintegy másfél millió km távolságban levő Lagrange-pontja közelébe. (Az itt állomásozó űreszköz esetében a két égitest vonzóereje kiegyenlíti egymást, így könnyen megoldható, hogy hosszú távon is a „helyén maradjon” a DSCOVR). Átvitt értelemben is hosszú volt a még 1998-ban, Al Gore akkori amerikai alelnök által megálmodott, eredetileg Triana néven futó űreszköz útja. A DSCOVR végül idén februárban starolt egy Falcon-9 rakétával.


A szonda egyik feladata, hogy folyamatosan képeket készítsen a Földről. Helyzetéből adódóan mindig bolygónk napsütötte féltekéje fölött tartózkodik. A fedélzetéről a Föld felé irányított EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera) nevű kamera összesen tíz különböző hullámhosszon érzékeny, az ultraibolyától a látható fény színein át a közeli infravörösig. Az Apollo-17 űrhajósai által 1972-ben készített legendás kék üveggolyó tehát újraéledhet, méghozzá napi rendszerességgel, 12-36 órával a készítésük után hozzáférhetünk a friss képekhez. A próbaüzem után ősztől várható, hogy a szolgáltatás egy erre a célra létrehozandó weboldalon beindul. Egyelőre olyan képfeldolgozó eljáráson dolgoznak, amely csökkenti a légkör molekuláin szóródó fény kékes derengést okozó hatását, és kiemeli a képeken a szárazföldeket.

A DSCOVR első nyilvános, július 6-ai képe a Földről. A képhez, amelyen felismerhető Észak- és Dél Amerika, három – vörös, zöld és kék – színszűrővel készített felvételt kombináltak. Várhatóan kora ősztől naponta teszik elérhetővé az interneten a „kék üveggolyó” (blue marble) modern változatát. (Kép: DSCOVR EPIC team)

A NASA 1972 óta is publikált a teljes Földet ábrázoló, egyre nagyobb felbontású képeket, de ezek mozaikok voltak, alacsony pályán keringő távérzékelő műholdak nem azonos időpontban készített felvételeiből összevágva.


forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
27
  Itt megnézheti, merre követte önt a Google
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: fulldragon
Új funkcióval bővült a Google Maps, így mostantól bármikor visszanézhetjük az útvonalat, melyet a telefonunk alapján rögzít a Google. A Google Now digitális asszisztensben már ismert funkcióhoz hasonlóval bővítették ki a Maps szolgáltatást, melynek segítségével mindenki percre pontosan visszanézheti a megtett útvonalát.

A Google (a telefon megfelelő beállítása) esetén folyamatosan rögzíti pozíciónkat, sőt azt is meg tudja mondani, milyen módon közlekedtünk: gyalog, kerékpárral, esetleg autóval vagy tömegközlekedési eszközzel.

A szolgáltatás például akkor lehet hasznos, amikor olyan helyeken járunk, ahol voltunk már korábban, de nem emlékszünk pontosan, hogyan jutottunk el az adott városban A pontból B-be. Az Idővonal segítségével viszont mindezt visszakereshetjük, így az eddiginél jóval könnyebben tervezzhetjük meg utazásainkat.

Fotó: hvg.hu

Az új funkció androidos eszközökön a Google Maps alkalmazásban és asztali gépen a szolgáltatás felületén érhető el – szokás szerint fokozatosan kapcsolják be, néhány napon belül mindenkinél. Mobilon a térkép menüpontjára bökve jelenik meg a Your Timeline opció, míg számítógépen egy erre kialakított oldalon böngészhetjük végig, mikor és hol jártunk mostanában.

Természetesen a cég nem magától kezdi el rögzíteni a GPS-koordinátákat, így az Idővonal csak akkor működik, ha beleegyezünk abba, hogy a Google tárolja az erre vonatkozó adatainkat. Ezt asztali gépeken a Your Timeline bal alsó sarkában, a Helyelőzmények menüpontnál tudjuk megtenni.

forrás:/hvg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák