+ A | - a | Visszaállít
2014. júl.
23
  Fokozatosan eltűnnek a régi Szojuzok
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

A megbízható orosz hordozórakétákból 2017-től kezdve csak a modern, digitális vezérléssel működő változatok maradnak használatban.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) elhatározta, hogy a Nemzetközi Űrállomás ellátására szánt Progressz teherűrhajókat és az emberes Szojuz űrhajókat is a hordozórakéta új, 2-es sorozatába tartozó darabokkal indítja majd. A gyártósor és a beszállítói lánc egyre kevesebb „régi” rakétát állít elő, mígnem 2016 végére vagy 2017 elejére már csak a modernizált változatok maradnak.


Egy Szojuz-2.1a típusú rakéta felbocsátás előtt, Bajkonurban. (Kép: Roszkoszmosz)

Az új sorozat variánsai valójában nem jelentenek újdonságot, hiszen most is számos műholdindítást hajtanak végre velük, nem csak a kazahsztáni Bajkonurból és az észak-oroszországi Pleszeckből, de a Francia Guyanában fekvő európai űrközpontból, Kourouból is. A régebbi rakéták ukrán gyártású – még a közös szovjet idők örökségét őrző – analóg vezérlőrendszerrel épülnek. Ilyen Szojuz-U változatok juttatják a Föld körüli pályára a Progresszeket, míg Szojuz-FG rakéták a Szojuz űrhajókat.

A jelenlegi orosz-ukrán válság csak felgyorsítja az áttérést a már orosz fejlesztésű digitális vezérlést használó rakétákra. Ezzel egyúttal nem csak az orosz űrprogram ukrán függőségét csökkentik, de sokkal változatosabb módon választhatják meg az egy felbocsátás alkalmával az űrbe juttatandó hasznos terheket. Így a jól bevált és biztonságosan működő hordozóeszköz még rugalmasabbá, piacképesebbé válik.

Jelenleg négy Szojuz-2.1a rakéta legyártására szóló szerződés van érvényben a Progressz teherűrhajók számára. Az első ilyen start október 29-ére várható. Mielőtt az embereket szállító űrhajóknál is áttérnének a hagyományosról a modernizált hordozórakéta-változatra, legalább három sikeres Progressz startot szeretnének végrehajtani vele. Így a tervek szerint 2016 végén vagy 2017 elején tűnnének el a Szojuz-FG rakéták.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. júl.
23
  Megint jön a világvége
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon

Szakértők szerint néhány évtizeden belül bekövetkezik a ma ismert civilizáció elkerülhetetlen bukása. És ezek a szakértők most nem a maják, hanem egy aNASA által finanszírozott tanulmányszerzői, akik szerint az iparra és a fogyasztásra épülő társadalmak hatalmas nyersanyag-szükségletük miatt bukásra vannak ítélve, és csak idő kérdése, hogy mikor üt be a katasztrófa.

A tanulmány vezetője, Safa Motesharri az alkalmazott matematika professzora, a kutatás mögött pedig a Goddard Űrrepülési Központ állt. Motesharri szerint a felemelkedés és összeomlás folyamata egy megújuló folyamat, amire számos példát láthatunk a történelem során. A források fenntarthatatlan fokozatú kiaknázása, a javak egyenlőtlen elosztása és a túlfogyasztás az ipari társadalmak összeomlásához vezethet, akár néhány évtized alatt is, figyelmeztet az Ecological Economics nevű lapban megjelenő tanulmány.


A kutatók szerint a történelmi példákból az is látszik, hogy még a jól szervezett, fejlett birodalmak is törékenyek és átmeneti jellegűek, hiszen a Római Birodalom sem tartott örökké. Az okok általában megegyeznek: a jóléti rétegződés mintázata (vagyis a gazdagok és a szegények közti különbségek) és a természeti kincsek és egyéb források erőltetett kiaknázása mindig szerepet játszott egy-egy társadalom bukásában.

A tanulmány szerzői szerint a bukás elkerüléséhez fontos, hogy a javakat igazságosabban osszuk el, hogy drámaian csökkentsük a természeti kincsek kitermelését, de a népességnövekedést is fékezni kellene.

forrás:/hir24/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. júl.
23
  Szeresd önmagad és mindegy kivel élsz...
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
szerző: ANNAM

Nem én állítom, ez Eva-Maria Zurhorst német terapeuta könyvének címe, ami elsőre talán tényleg elég nagy abszurditásnak tűnhet, pedig nem az. Nagyon határozottan szembemegy azokkal a szerelemről, és általában a párkapcsolatról kialakított romantikus illúziókkal, ami nagyon sokunkban él – és ami a szerző véleménye szerint folyton csak zsákutcába vezet minket. Ráadásul a könyv eredeti címe talán még ennél is kicsit meredekebb, szó szerinti fordításban: Szeresd önmagad, és mindegy kivel házasodsz! Már látjuk is magunkat, ahogy elkapjuk az utcán az első jóképű idegent, és vonszoljuk magunkkal az anyakönyvvezetőhöz… De természetesen nem erről van szó.

És mondjuk az is tény, több hosszú távú pszichológiai kutatás is igazolta már, hogy egy házasságon belül a felek egymással és a párkapcsolattal szembeni megelégedettsége bizonyos idő elteltével ugyanazon a szinten van, függetlenül attól, hogy szerelemből vagy valamilyen családi vagy anyagi érdekből házasodtak annak idején. És a szerző is nagyon egyszerűen leszögezi a következtetését: a legtöbb válás felesleges. Hiszen „mindegy, kivel találkozunk, mert végül mindig önmagunkkal nézünk szembe”.

Mond még olyanokat is, hogy csak azért leszünk szerelmesek, hogy ne kelljen szeretnünk, és minél nagyobb a szerelem, annál nagyobb a csalódás. Hogy a békából nem valószínű, hogy valaha királyfi vagy királylány lesz, az viszont törvényszerű, hogy a királyfi/lányból előbb utóbb béka válik.
És ilyenkor nem az a megoldás, hogy gyorsan keresünk egy másik szőke herceget/hercegnőt (akiből a hétköznapokban hamarosan megint csak béka lesz), hanem meg kell tanulni együtt élni a békánkkal. Meg hát különben is, melyik királykisasszony vagy királyfi akarna élni egy olyan békával, mint amilyenek mi magunk vagyunk? És ez nem is olyan szörnyű, mint amilyennek talán elsőre hangzik, egyáltalán nem a megalkuvásról van szó, sőt! Ez a szeretet valódi leckéje, ami ugyan sokkal több munkával és vesződséggel jár, mint a szerelem, de sokkal értékesebb is a saját fejlődésünk szempontjából. Sokaknak csak akkor sikerül megtapasztalnia (vagy akkor sem…) a feltétel nélküli szeretetet, amikor gyermekük születik, pedig egy kapcsolatban is pont erre kellene törekednünk.

a könyv boritója

Tudom, sokan ódzkodnak a párkapcsolati tanácsadó könyvektől, mert vagy a hogyan legyünk könnyen és gyorsan “bölcsek” elvet követik, vagy pedig annyira szőrszálhasogató módon tárgyalják a kérdést, hogy azok számára, akik korábban nem rágták már át magukat 10 önismereti könyvön, nem élvezhető. És azokat is megértem, akik abba a csoportba tartoznak, akik ha egy ízletes ételt esznek, nem feltétlenül akarják megtudni az olyan részleteket, hogy hány fajta fűszer kell hozzá és hány fokos kell legyen a sütő, amiben készül. Ha valamit túl sokat boncolgatunk, elveszítheti a varázsát… De ez a könyv tényleg jó, ezért szántam rá magam, hogy ajánljam. Meggyőzött, mert nagyon hiteles, hiányzik belőle mindenféle tudálékos póz. És szerintem nagyon sokat lehet belőle tanulni. (És lehet online is elolvasni.)

forrás:/transzindex/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. júl.
23
  Küszöbön a zettabájtok kora - Műholdas szolgáltatók a „jövő okos hálózatai” mellett
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
A nemrégiben Velencében megrendezett Digital Venice 2014 konferencián a műholdas szolgáltatók kiemelték a műholdak jelentős szerepét a jövő digitális infrastruktúrájának kialakításában és fejlesztésében.
A Műholdas Szolgáltatók Európai Szövetségének (ESOA) képviseletében Aarti Holla főtitkár és a SES vezérigazgatója és az ESOA elnökségi tagja, Karim Michel Sabbagh magas szintű találkozón vettek részt az Európai Unió politikusaival és az üzleti élet elismert vezetőivel Velencében. A Digital Venice 2014 konferencia házigazdája az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Olaszország volt, melynek képviseletében beszédet mondott az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi. Az eseményen felszólalt az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes, és Karim Michel Sabbagh is, az Európai Unió tagállamainak politikai döntéshozói, és IKT cégek vezetői mellett.[/size]

Az internet jövőjét az eszköztől független, bárhol és bármikor elérhető minőségi videó szolgáltatások jelentik majd. Ez korábban nem tapasztalt kapacitásigényt hoz magával, a Cisco előrejelzése szerint 2016-ra a globális IP-alapú hálózati forgalom a zettabájtot (ezermilliárd gigabájt) is meghaladó növekedéssel fog járni. Az Ultra-HD televízió tömeges elterjedése még nagyobb egyéni adatfelhasználást eredményez majd Európában, ami megszázszorozhatja a háztartások jelenlegi adatkapacitás-igényét – mondta Karim Michel Sabbagh köszöntő beszédében.

Meg tudnak birkózni ezzel a hálózatok? Megengedhetnek maguknak az üzemeltetők ekkora adatmennyiséget generáló átvitelt? Elfogadható az ezzel okozott ökológiai lábnyom mértéke? Azonos hozzáférése lesz a felhasználóknak az ilyen szolgáltatásokhoz? A válasz ezekre a kérdésekre egyelőre nem egyértelmű. A műholdak által biztosított infrastruktúra már elérte a zettabájt korszakot.

Felülmúlhatatlan univerzális kapacitásával és az úgynevezett „egy a többhöz” típusú kommunikációban (one-to-many) való költséghatékonyságának köszönhetően központi szerepet játszhat az optimális, okos és jövőálló, következő generációs hálózat kiépítésében. Ezúton is szeretném együttműködésre hívni a mai kerekasztal-beszélgetés résztvevőit a hibrid műholdas-földfelszíni megoldások fejlesztésében, mivel ez a költségek töredékével jár. Segítségükkel a földfelszíni hálózatot tehermentesíthetjük és átcsoportosíthatjuk a beruházásokat.

Ez a technológia felerősíti a többeszközös felhasználók számára nyújtott előnyöket, lehetővé teszi az elérhető erőforrások hatékonyabb felhasználását és segít, hogy elkerülhessük egy új digitális szakadék kialakulását – tette hozzá Karim Michel Sabbagh.

A konferencián Aarti Holla és a Hírközlési Hálózatok, Tartalmak és Technológiák Főigazgatóságának (DG CONNECT) igazgatóhelyettese, Roberto Viola részvételével panelbeszélgetést rendeztek az egységes digitális piacról. Az ESOA főtitkára kiemelte, hogy a műholdak szolgáltatásainak költséghatékonysága megoldást nyújt az intelligens hálózatmenedzsment kialakításában. A növekvő HDTV penetráció és az Ultra HDTV elterjedése – ahogy azt nemrégiben a brazíliai FIFA labdarúgó-világbajnokság közvetítéseinél is láthattuk – jelzi, hogy szükségünk van együttműködésre és fenntartható gazdasági megoldásokra, melyek összetett hálózatokba integrálják a műholdakat a jövő generációs videó szolgáltatásainak eléréséért. Ez az egyetlen módja annak, hogy a felhasználók valóban kihasználhassák a szolgáltatás előnyeit, eszköztől függetlenül bárhol és bármikor – mondta Holla. (Forrás: SES sajtóközlemény (Grayling)

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. júl.
23
  Kiteregetik a Google szennyesét - a felejtéshez való jog
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: fulldragon
Összegyűjtötték a "felejtéshez való jog" miatt cenzúrázott linkeket.
Az Európai Bizottság már évek óta foglalkozik az állampolgárokat megillető felejtéshez való joggal - míg néhány éve még erősen óvatoskodtak, addig idén májusban hivatalossá tették: bárki kérheti a Google-től, hogy egyes találatokat vegyen ki a keresési eredményekből.


Tízezrével érkeztek az igénylések, a keresőóriás pedig - amennyiben a feltételek fennállnak - rendre eleget is tesz EU-s kötelezettségének.

A helyzet iróniája, hogy a sajtó szerint sajtószabadságot sértő cenzúrázásról a Google értesíti a tartalomszolgáltatót is, vagyis felejtés helyett inkább felemlegetés történik.

A hab a tortán pedig a nemrég megjelent Hidden from Google (a Google-ról elrejtve) nevű honlap, amelynek egyetlen célja, hogy összegyűjtse a keresési eredményekből kivett találatokat, így bárki kedvére mazsolázhat.

A készítők elmondása szerint teszik ezt azért, hogy nyoma maradjon az interneten zajló cenzúrának. "Az olvasóra van bízva, hogy eldöntse: jogainkat védi vagy sérti az EU döntése."

forrás:/hir24/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. júl.
22
  Videó a tüzes pokolból
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: crafty
szerző: Frey Sándor

Ha minden jól megy, belülről fogják felvenni, amint az ESA hamarosan induló ötödik (és egyben utolsó) teherűrhajója visszatérésekor, fél év múlva elég majd a földi légkörben.
A Georges Lemaître (ATV-5) a tervek szerint július 25-én indult volna egy Ariane-5 rakétával a francia guyanai Kourouból, de a start a hírek szerint néhány napos késedelmet szenved. Az ATV-5 Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szállt majd több mint 6 tonnányi ellátmányt, kísérleti eszközöket és üzemanyagot.


Tüzes visszatérése csak mintegy fél év elteltével várható. Ekkor – amint az ATV négy előző példányát – a Csendes-óceán déli része felett nagy sebességgel beléptetik a sűrű légkörbe, ahol a levegő ellenállásától felforrósodik, darabokra hullik, és jórészt megsemmisül. Ami még megmarad a zuhanás után, az az óceán vizében landol.

Az Európai Űrügynökségnél (ESA) svájci, német és dán részvétellel ezúttal egy olyan infravörös kamerát készítettek, amellyel a teherűrhajó belsejéből tudják felvenni, hogy mi történik közvetlenül az űreszköz légköri megsemmisülése előtt. A BUC (Break-Up Camera) nevű berendezést rohammunkában fejlesztették, mindössze 9 hónappal a start előtt kezdtek a munkához.
Pedig a feladat nem egyszerű, hiszen nem csupán a felvételek elkészítéséről kell gondoskodni igencsak szélsőséges körülmények között, de azoknak a Földre juttatásáról is.

Az infravörös kamera és a gömbölyű kommunikációs egység, a már a startra való előkészítés alatt levő ATV-5-be való beszerelés előtt. (Fantáziakép: ESA)

Ezt a feladatot egy a repülőgépek „fekete dobozára” emlékeztető egység (Reentry SatCom capsule) látja majd el. Eltárolja a képeket, majd amikor lehetségessé válik – az ATV teljes szétesése után, de még a zuhanás közben –, műholdas közvetítéssel juttatja el az irányítókhoz.

Az utolsó 20 másodpercről felvett képsorozatot lejuttató kommunikációs egységet kerámia hővédő borítás takarja, így épségben maradhat akkor is, amikor körülötte már minden szétesett és 1500 °C a hőmérséklet. Az adatátjátszást pedig úgy kell megoldani, hogy a felforrósodott, zuhanó ATV-t egy plazmaburok veszi körül. Az elképzelés az, hogy az alacsony pályás Iridium távközlési műholdrendszer egyik tagján keresztül jutna el az adás a Földre. Az ATV várhatóan 70-80 km-es magasságban hullik darabjaira, miközben 6-7 km/s sebességgel zuhan. A felső részen a plazmaburok talán hiányos lesz és így átengedi a rádióadást. Ha nem, 40 km magasság alatt már várhatóan elenyészik, így még akkor is létrejöhet a kapcsolat az éppen a látómezőbe eső egyik Iridium műholddal.


Az ATV-5 (Georges Lemaître) tüzes visszatérése. (Fantáziakép: ESA / D. Ducros)

A többi kísérleti berendezéssel együtt feljutó BUC majd az űrállomás elhagyása előtt öt nappal kerül a végleges helyére az ATV-5 belsejében. Várhatóan Samantha Cristoforetti ESA űrhajós feladata lesz a beszerelése. Ha eljön a működésének ideje, a saját akkumulátorral működő kamerát egy gyorsulásmérő fogja automatikusan aktiválni, amely a teherűrhajó hajtóműveinek utolsó fékező manőverét érzékeli majd.

Az amerikai (NASA) és japán (JAXA) űrügynökségek korábban már alkalmaztak hasonló képalkotó berendezéseket. A légköri visszatérés és megsemmisülés idején szerzett információ értékes lehet a jövő hasonló űreszközeinek tervezésekor, a számítógépes szimulációk és a valós mérések összevetése révén. A nagyobb műholdakra, sőt idővel magára az ISS-re is a légkörben való megsemmisülés vár. Ez utóbbi pedig igazán nagy tűzijátéknak ígérkezik, aminek a lefolyását nem árt előzőleg minél jobban megérteni. Mindezzel a légkörbe visszatérő nagy űreszközök jelentette – amúgy nem kiemelkedően nagy – kockázatot lehet tovább csökkenteni.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. júl.
22
  Bizonyíték jöhet a lelőtt gépről: infravörös műholdak láthatták a rakétát
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: crafty

Nem csak a feketedoboz segíthet a Malaysia Airlines járatával történtek felderítésében. Az amerikai infravörös műholdrendszer által készített felvételek alapján eldönthető, hogy föld-levegő rakétával lőtték-e le a Boeing 777-es gépet.

Space-Based Infrared System, avagy SBIRS a neve annak a műholdrendszernek, amelyik várhatóan az egyik legfontosabb kulcs lesz annak kiderítésében, hogy mi történt az ukrán légtérben szerencsétlenül járt MH17-es járattal. A SBIRS műholdjai 35 ezer méteres, a Föld mozgásához igazított (geoszinkron) pályán keringenek, és infravörös szenzorokat használnak a földi hőforrások észlelésére, így észlelik a rakéták kilövését és a harci eszközök által húzott csóvákat is – írja az NBC.Fotó: US Air Force

Az 1970-ben kifejlesztett SBIRS-t – az amerikai védelmi rendszerbe beágyazva – eredetileg interkontinentális rakéták kilövésének észlelésére hozták létre. Megalkotása után azonban rájöttek, hogy kisebb rakéták kilövésének észlelésére is alkalmasak a műholdak. (Sőt, hamarosan még több dologra lesznek képesek, a Lockheed Martin éppen júniusban nyert el egy 1,9 milliárd dolláros megbízűst a rendszer továbbfejlesztésére.)

A SBIRS öt infravörös műholdja folyamatosan üzemel, így felvételeik egyértelmű bizonyítékul szolgálhatnak arról, hogy valóban föld-levegő rakétával lőtték-e le a maláj gépet.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák