+ A | - a | Visszaállít
2014. nov.
20
  Két új szubatomi részecskét fedeztek fel a CERN-ben
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
A barion-családhoz tartozó két új szubatomi részecskét fedeztek fel az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fizikusai, akik kutatásaikat a Physical Review Letters folyóirat legújabb számában ismertetik – írja az MTI.

A barionok – mint az atommagot alkotó protonok és neutronok – három, erős kölcsönhatással összetartott elemi részecskéből, kvarkból épülnek. Különböző kvarkok léteznek: vannak felkvarkok (u-kvarkok/up quark), lekvarkok (d-kvark/down quark), továbbá megkülönböztetnek furcsa kvarkokat (s-kvark/strange quark), alap-kvarkokat (b-kvark/ bottom quark), más néven szépséges kvarkokat (beauty quark) is.

Az Xi_b és az Xi_b* barionokat a kvarkmodell jósolta meg, ám létükre az első bizonyítékokat a CERN nagy hadronütköztetőjének (LHC) egyik detektorán, az LHCb-én 2011-2012-ben végzett kísérletek során összegyűjtött adatok elemzésével találták. Egy rokonbariont, (Xi_b*0) az LHC másik detektorán, a CMS-kísérlet keretében észleltek 2012-ben.

Mindkét új barion egy szépséges (b), továbbá egy furcsa (s) és egy lekvarkot (d) tartalmaz. A nehézsúlyú b-kvarkoknak köszönhetően tömegük a proton tömegének a hatszorosa. Az azonos összetétel ellenére azonban két különböző barionról van szó, hiszen a tömegüket nem pusztán az alkotóelemek összege, hanem a konfigurációja is meghatározza, minden kvark ugyanis saját belső impulzusmomentummal, spinnel rendelkezik. Az Xi_b állapotban a két könnyebb kvark spinje ellenkező irányba mutat, míg az Xi_b* esetében egy sorba rendeződnek, ennek köszönhetően utóbbi barion kissé súlyosabb.

A két új szubatomi részecske tömege mellett a fizikusok vizsgálták, hogy milyen gyakorisággal képződnek ezek a barionok, mennyire instabilak, és meghatározták bomlásuk egyéb paramétereit is. Az eredmények egybeesnek a kvantum-színdinamika elmélet jóslataival.

Az ilyen nagy precizitású kutatások segítenek majd különbséget tenni a fizika standard modelljéből következő hatások és a jövőben észlelt új, váratlan jelenségek között - mondta Patrick Koppenburg, az amszterdami Nikhef Intézet tudósa

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. nov.
20
  Válaszlevél az Indexnek a Szabadon Ébredők csapatától
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Kuti Imre

Az index mai cikke alapján és olvasóink reakciói miatt, melyben volt negatív, de szerencsére pozitív is bőven, úgy gondoltuk, ezt már nem hagyhatjuk szó nélkül. Először kérlek olvassátok el Imre nyílt levelét, melyet az index főszerkesztőnek írt, aztán kitérünk mi is pár dologra.

Tisztelt Dudás Gergely főszerkesztő úr! Nemrégiben megjelent az index.hu-n a tudomány rovatban egy cikk; Lássuk, ma éppen mi gyógyítja a rákot! címmel. A cikk szerzője Hanula Zsolt aki véleményét hosszasan taglalja a különböző alternatív híroldalakkal és azok tartalmával kapcsolatban. Amivel egyébként semmi bajom nincs, hiszen szabad országban élünk!

Zsolt leírja, hogy a szabadon ébredőknek küldött egy levelet egy álcég nevében amiben hirdetési ajánlatot kért. Amire azt mondja, hogy válaszoltam is. Ez eddig mind igaz, ez így történt, nem tagadom. Zsolt feltételezhette, hogy mivel én válaszoltam a levélre, így én is vagyok az oldal tulajdonosa vagy főszerkesztője, ezért a cikkében amelyre láthatólag sok időt és energiát szánt, hiszen alaposan utánam nyomozott, leírta a velem kapcsolatos információit. Olyan információk mint a nevem, az hogy hol élek, azt hogy mi a munkám.

Úgy érzem, hogy tiszta vizet kell öntenem a pohárba. Egyrészt én nem járultam hozzá, hogy nevem és a foglalkozásom, valamint a címem milliók előtt megjelenjenek, és úgy érzem, hogy az Index.hu megpróbált lejáratni engem mint magánszemélyt az egész ország előtt!

Nos hogy tisztába tegyem a dolgokat, igen van közöm a szabadonebredok.info oldalhoz, és valóban önkéntes Wikipédia szerkesztő vagyok, és valóban nem egy hétköznapi érdeklődési körrel rendelkezem, eddig Zsoltnak igaza van. Amit azonban Nem tudott a cikk szerzője az, hogy valójában milyen kapcsolatom is van ezzel az oldallal kapcsolatban. Ahhoz hogy ezt megértsük látni kell a teljes képet, ezért szeretném elmondani röviden az oldal történetét.

Dióhéjban szabadon ébredők történetéről: Az egyik ismerősöm elindította a kis blogját még 2013 év végén. Technikai tudása azonban elmaradt attól a szinttől, hogy a blogot a domaint és a tárhelyet konfigurálja, ezért egy ismerőse segített neki. A segítség azonban nem sokáig tartott, és a blog kezdett haldokolni mert tele volt hibákkal, viszont ennek ellenére lelkesen csinálta tovább a blogját a barátom. Ekkor döntöttem úgy, hogy mivel én a szabadidőmben szoftvereket készítek és a webes technológiákban jártas vagyok segítek neki helyrerántani az oldalt.
Nem kis munka volt amíg ezt megcsináltam, és a barátságunknak ez elég jót tett. Semmiben nem különböztem volna attól a személytől aki előzőleg a blog technikai részével törődött, hogy ha én is úgy döntök, hogy magára hagyom. Tudom, hogy egy weboldal nem olyan dolog, hogy csak van és megy magától. Időről időre bizony technikai problémák merülnek fel és jól tudtam, hogy Ő ezt nem lesz képes elhárítani. Ezért úgy döntöttem, hogy hosszú távon segítem a barátomat a bolgja adminisztrálásában.

Nem is kellett sokáig várni; az oldal látogatottsága annyira megugrott, hogy 2014 márciusában
kénytelen volt tárhelyről szerverre váltani, mert a Shared Hosting megoldás már nem volt képes kiszolgálni az oldalt; A szerver erőforrásainak 70%-át lefoglalta a barátom oldala, ezért azt mondta a szolgáltató, hogy mennie kell. Nem is gondolkodtunk a dolgon sokat, hiszen instabillá vált a szerver, és a MySQL-ben történt hiba miatt vissza kellett állítani a teljes adatbázist. –még jó hogy rendszeresen mentettem!– Ezért át is költöztettem neki másik immáron saját szerverre, beállítottam a kiszolgálót, konfiguráltam nginx-et PHP5-öt a MySQL-t exim4-t és hasonló programokat amik szükségesek voltak ahhoz, hogy biztonságosan működjön a blog. Ezen kívül rengeteg dolog volt ami sok időmet felemésztette.

Ha édekel Kuti Imre további magyarázkodása a folytatáshoz : Katt ide!


kapcsolódó:Szóval kik is azok a szabadon ébredők? Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. nov.
19
  Új Philae-hírek
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon

szerző:Frey Sándor

Bár a Rosetta leszállóegysége szombaton elhallgatott, akkumulátorai lemerültek, azért érkeznek még érdekes hírek róla. Az adatok elemzése folyik.
November 17-én közölték például azokat a bravúros felvételeket, amelyeket a Rosetta anyaszonda OSIRIS keskeny látószögű kamerájával készítettek a Philae leszállása, majd az azt követő „visszapattanása” során. Alább a háttérben a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökös magja látható. Előtte a kinagyított képkivágásokon a Philae kalandos útjának egy-egy pillanatképét örökítették meg. A kis képeken az idő november 12-én világidőben (UTC) értendő, az űrszonda tartózkodási helyén (vagyis a rádiós kommunikációnak a nagy távolság miatti bő 28 perces késését itt nem vették számításba).
A képek készítésének idején a Rosetta 17,5 km-re volt az üstökösmag középpontjától, és kb. 15,5 km-re a felszínétől. Az elért felbontás 28 cm/pixel, a kivágások 17 m-es oldalú négyzeteket ábrázolnak. (Kép: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

A leszállóegység 15:34-kor érte el az üstökösmagot az Agilkia nevű kijelölt helyszínen. Mivel azonban nem volt képes rögzíteni magát, ezért újra felemelkedett, és csak mintegy két óra múlva érte el újból az égitestet – immár egy másik, nem várt helyen. Itt sajnos a leérkezése után olyan pozícióba került, hogy napelemeit nem érhette elegendő napfény. Méréseket tehát csak az akkumulátorainak kimerüléséig, valamivel több mint 60 órán át volt képes végezni, november 15-én elhallgatott. Még bíznak benne, hogy nem végleg, ha az üstökösön utazva és a Naphoz közelebb jutva nagyobb lesz a besugárzás.

A képek egy 30 perces időintervallumot fognak át az eredetileg tervezett leszállás környékén, vagyis a Philae végső állomáshelye nincs rajtuk. A leérkezés helyét két kis kép is mutatja. Az egyiken, a leérkezés előttin (fent középen jobbra) a felszín még érintetlen, a másikon (mellette balra) látszik az űreszköz ütötte „sebhely”. A többi pillanatképen jól kivehető a Philae, repülés közben. Balra a leszállás előtt, jobbra a visszapattanás után megtett út egyes állomásai láthatók. A második leérkezés (17:25) és a végső állomáshely (17:32) itt már nem látható. A remények szerint rövidesen ezeket is meg fogják találni az üstökösmag körül keringő Rosetta nagyfelbontású képein.

A Philae tudományos műszerei közül a több elemből álló MUPUS (Multi-Purpose Sensors for Surface and Subsurface Science) a felszínen és a közvetlenül a felszín alatt levő üstökösanyagot vizsgálta. Egyes érzékelői a végül ki nem eresztett rögzítőszigonyokban voltak, de a hőmérséklet mérését végző, az egység testén elhelyezett műszer végig, már a repülés és mindhárom talajt érés során dolgozott. Az utolsó helyen a felszínre érkezve –153 °C volt a hőmérséklet, ami mintegy fél óra leforgása alatt, a hőmérő kibocsátása után 10 fokot süllyedt.A MUPUS érzékelőjének elhelyezkedése a Philae leszállóegységen. (Kép: ESA / ATG medialab)

Ezután a műszer belemélyedt a felszín anyagába. A kalapáló mozgást adó mechanikus berendezés a legnagyobb teljesítménye mellett sem volt képes néhány milliméternél mélyebbre ütni, amiből azt a következtetést vonták le, hogy a felszínt borító 10-20 cm vastag porózus anyag alatt a jéghez hasonló keménységű réteg található. Nagyobb mélységekben nem állhat tömör jégből, nyilván többé-kevésbé üreges kell legyen az üstökösmag, hiszen a Rosetta űrszonda össztömeg- és térfogatmérései alapján átlagsűrűsége csak 0,4 g/cm3.

A COSAC (Cometary Sampling and Composition experiment) műszerrel szerves anyagok nyomára is bukkantak, feltehetően az üstökösmagból eltávozó gázban. A nem egészen három nap alatt gyűjtött és a Földre sugárzott mérési adatok, képek tudományos elemzése megkezdődött. Egy idő után talákozni fogunk majd az eredményekkel szakmai folyóiratok hasábjain – és a legérdekesebbekkel itt nálunk is.

forrás;/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. nov.
19
  Szóval kik is azok a szabadon ébredők?
Kategória: Ezotéria és hasonlók - Közzétette: fulldragon
szerző: Hanula Zsolt

Nos, a Szabadon Ébredőket például egy ifj. Kuti Imre nevű fiatalember készíti Csajágról (ez egy kis falu Balatonkenese mellett), aki a nyilvános Facebook-oldala szerint egyébként civilben biztonsági őr. És önkéntes Wikipédia-szerkesztő, nem éppen egy szabadon ébredőhöz illő érdeklődési körökkel. Egyébként a nyilvános Facebook-posztjaiban is hajlamos ezoterikus oldalakon gúnyolódni; sőt, még egy olyan bejegyzést is találtunk nála, ami már-már az abszurd humor Monty Python-i magasságaiba emeli: Magyarország a csalók országa lett. Tele az internet hamis hirdetésekkel, nem létező de eladó dolgokkal... Ha rajtam múlna ez nem így lenne.

És ami még ennél viccesebb, az az ő nevével és emailcímével feladott hirdetés az Olx-en, amelyben
Számítógépen helyesen írni tudó személyt keresek.

Honlapok szerkesztéséhez. (cikkek írásáról lenne szó) Fizetés megbeszélés szerint! A hirdetésre természetesen azonnal jelentkeztem egy újabb fiktív címről és névvel, de sajnos választ nem kaptam rá.

Így biztosan nem állíthatom, hogy valójában így toborozzák a titkos tudás letéteményeseinek legbátrabb szabadon ébredőit, csak azt, hogy vannak erre mutató jelek. Imre egyébként nem titkolja különösebben, hogy szabadon ébredő lenne, jó néhány cikkét, fordítását névvel vállalja az oldalon, illetve az oldal szerkesztőjeként kommentel.

Hozzá hasonlóan a Tudás Fája vagy a Tudnodkell.info mögött állók sem őrzik foggal-körömmel az inkognitójukat, előbbit a publikus domaininformációknál felsorolt Balogh Szabolcs, utóbbit az oldal Google Plus-profilját kezelő Simon Nikolett futtatja. A Naturahirek.com mögött szintén a doménbejegyzésnél kilistázott, Amerikában élő magyar-amerikai házaspár, Eszter és Matt Williams áll, akik egyébként egy kelet-európai autókat Amerikába exportáló vállalkozást vezetnek főállásban.

Ön valószínűleg életében először hallotta ezeket a neveket, ahogyan én is akkor, amikor emailben beszéltem velük. Éppen ez a lényeg, és éppen ez villantja fel a hagyományos online média (az offline-ról nem is beszélve) legrosszabb rémálmát. Csak egy jó téma, némi kitartás és minimális befektetés kell, és egy biztonsági őr vagy egy használtautó-kereskedő egymaga nagyobb olvasótábort tud építeni, mint profi szerkesztőségek a maguk évtizedes tapasztalatával, médiacéges háttérrel, marketinggel, esetenként politikai kapcsolatokkal, sok-sok millió forintból.
Csak az a probléma, hogy ezt a nyilvánosságot a racionális, bizonyítékokon és tényeken alapuló tudomány elleni hisztériakeltésre használják.

Nagy erővel nagy felelősség jár, hangzik a képregényhős Pókember szállóigévé lett figyelmeztetése, amire az alternatívmedicina-média összes szereplője láthatóan magasról tesz. És nem is tudom, melyik a rosszabb, ha ezt azért az aprópénzért teszik, amit havonta kivesznek az üzletből, vagy meggyőződésből.
Az igazán elkeserítő rész pedig csak most kezdődik

Ha már kamuhirdetőként futottam egy kört az alternatívmedicina-média világában, kipróbáltam magam cikkíróként is, továbbra is a már említett csodatevő tea ürügyén. Amolyan stílusgyakorlatként összedobtam egy kamucikket. A recept az volt, hogy rákerestem a Google-ben, mit mondanak a valódi tudományos kutatások az articsóka élettani hatásairól, fogtam három ilyen linket, majd köréjük költöttem egy csomó eszement hülyeséget. Aztán beküldtem a négy tesztelt oldalnak közlésre.

A Tudnodkell.info nem reagált, a Szabadon Ébredők pénzt kértek volna a közlésért, a Naturahírek és a Tudásfája viszont simán leközölte, betűhűen, helyesírási-stilisztikai hibákkal együtt, mindenféle ellenőrzés, szerkesztés nélkül, pontosan ugyanolyan tartalomként, mint az összes többi cikkük. Tessék, elolvashatja itt, és itt. És itt vannak a Google Cache elmentett verziói is, ha véletlenül az előző kettő véletlenül törlődne, miután ez a cikk megjelenik.

A kísérletem szerint tehát a szerkesztők olyan cikkekkel etetik a százezres nagyságrendű olvasótáborukat, amelyek minimális ellenőrzésen sem esnek át. Nem néztek utána annak sem, hogy létezik-e egyáltalán ez a Trá Atiso nevű dolog, amiről írok – holott egy szál Google-keresés lebuktatott volna, hogy ez egy kutyaközönséges filteres tea Vietnamban, amiről soha senki nem állított olyan dolgokat, amikről én írok.
A cikknek nagyjából minden második mondatának minimum gyanúsnak kellett volna lennie egy olyan ember számára, aki természetgyógyászattal, természetes gyógymódokkal foglalkozik. Azon a ponton, ahol azt állítom, hogy a vietnami hegyi törzsek évezredekkel ezelőtt feltalálták a homeopátiát, egészen biztos voltam benne, hogy túlfeszítem a húrt, ha nem az oldalak szerkesztőinél, hát az olvasóknál.

És nem, és nem. Elkeserítő és valósággal letaglózó, de sokan simán elhitték a sok baromságot, amit összehordtam. A cikk a két oldalon kapott kb. 500 lájkot és megosztást, aztán a két megjelenés után az anyag önálló életre kelt, elkezdték hasonló oldalak átvenni, alternatív medicinában utazó híraggregátorok szemlézni, a Google-ön most már több száz találaton keresztül lehet elérni. A Facebookon, illetve ezeken a csatornákon át a cikk alsó hangon több tízezer, de inkább százezernyi olvasóhoz jutott el, és a szöveg végére odacsempészett emailcímre a mai napig nulla darab olyan üzenetet kaptam, amiben bárkiben egy szemernyi kétség is felmerült volna azzal kapcsolatban, amit írok. Bezzeg olyan levelek folyamatosan jönnek, amelyek arról érdeklődnek, hogy hol lehet rendelni a csodateából és mennyiért. Két héten át mindennap reménykedve nyitottam ki a kamucikk szerzőjéhez tartozó emailfiókomat, hogy talán ma valakinek volt egy kis esze, gyanakodni kezdett, rászánt két percet, és lebuktatott – de nem. Ezeknek az oldalaknak az olvasói olyan hatalmas erővel akarnak hinni, hogy gyakorlatilag bármi megteszi nekik erre a célra, amit csak eléjük tesznek.
Egy haverom sok évvel ezelőtt diákmunkában egy nyáron át egy húsfeldolgozó üzemben dolgozott. Azóta nem eszik párizsit, mert látta, hogyan készül. Én most beleláttam abba, hogyan készülnek az alternatívmedicina-híroldalak. Tudják mit? Százszor inkább a párizsi.

forrás:/index.hu/

kapcsolódó: Leleplezték a Szabadon Ébredőket... Katt ide!


következik: válaszlevelek a Szabadon Ébredők és a Naturahirek csapatától
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. nov.
19
  A kutyám egy élet, fontosabb bármilyen tulajdonnál...
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
szerző: Lea Gold

1.Nem kutyát tartok, hanem kutyával élek. Ha nem érted a különbséget, nem beszéljük ugyanazt a nyelvet.
2. Kutya a lakásban? Nem állatkínzás. Családtagnak tekintem, sétálni járunk, kirándulni, együtt heverünk a kanapén.
3. Sok lemondással és macerával jár? Egy ember talán nem? A kutyám a legrosszabb napokon sem „csinálnám vissza”


4. Inkább a “katalógus-lakásról” mondok le, mint a kutyámról. A kutyaszőr az életem része, ahogyan a tappancs-nyomok is. Jut eszembe, te is másnaponként takarítasz? Vagy ne gyere, vagy gyere játszós ruhában és ne fintorogj!

5. Sokba kerül az etetése, az orvosi ellátása? Igen, sokba. Ezeréves tévém van és nincs luxus kocsim.. Viszont nem költök alkoholra, cigire, se drogokra és luxus-utakra. A kutyám egy élet, fontosabb bármilyen tulajdonnál vagy „élvezetnél”!

6. Ne szólj bele, hogy nevelem! Én élek vele. Neked csak egy kutya, nekem társ. Különben is, ő volt előbb, nem te. Úgy tűnik, ő marad tovább is…

7. Hogy zárjam ki a szobából?! Én se kérlek rá, kösd ki a gyereked, amíg ott vagyok…
8. Ne küldd el, ha örömmel megy hozzád üdvözölni. Ha esetleg nyálas lettél, szerencsére van fürdőszobám meg szappanom.
9. Nem kell elmondanod a véleményed arról, miért van lakásban és miért jöhet fel az ágyra. Így szeretem, nekem ez természetes. Pont.
10. A kutyám mindig velem van. Ha szükségem van rá, megvigasztal, jókedvre derít, nyugalmat hoz az életembe. Őszinte, megbízható, a lényegem látja. Feltétel nélkül szeret, egyenes jellem, önzetlen. És te?

forrás:/facebook/

kapcsolódó: Mert "ez csak egy kutya"... Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. nov.
19
  A naprendszerrel egyidősek a dél-koreai meteoritok
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
A naprendszerrel egyidősek, mintegy 4,6 milliárd évesek azok a meteoritok, amelyeket idén találtak Dél-Korea déli részén - jelentették be tudósok kedden.
A négy meteorkövet a Szöultól mintegy 434 kilométerre délre fekvő Csindzsu lakosai gyűjtötték össze márciusban egy meteoriteső után. A kőzetek, amelyek összesen 34 kilogrammot nyomnak, kivételesen ritka leletnek számítanak az ázsiai országban.


A megtalálók 312 grammnyi mintát ajánlottak fel tudományos célra a Koreai Alaptudományok Intézetének (KBSI). A több hónapos vizsgálat eredményei szerint a kőzetek 4,48-4.59 milliárd évesek lehetnek, vagyis a koruk nagyjából megegyezik a naprendszerével, amely 4,56 milliárd évvel ezelőtt keletkezett.

A tudósok szerint ez megerősíti, hogy a kőzetek biztosan az űrből származnak. Ezek az első meteoritok, amelyek az ország tulajdonában vannak. 1943-ban ugyan már találtak meteoritot Dél-Koreában, azonban a kőzetek akkor a megszálló japánok kezébe kerültek.
A mintát a kutatók egy speciális eszközzel, másodlagos ion tömegspektrométerrel vizsgálták, amely a kőzetben található különböző ásványi anyagok mennyiségét méri.

A műszer ionsugarakkal bombázza a mintát, ami ennek hatására "másodlagos ionokat" bocsát ki. A tömegspektrométer ezeket a másodlagos ionokat tömegük és energiájuk szerint csoportosítja és számlálja.
A tömegspektrométert gyakran alkalmazzák meteoritok vizsgálatához, mivel az eszköz csupán minimális sérülést okoz a rendkívül értékes mintákban. A kőzetek korát a műszertől nyert adatok alapján, urán-ólom kormeghatározás segítségével tudják megállapítani.

A KBSI tudósai az eredményeket a napokban egy Tedzson városában megrendezett nemzetközi tudományos konferencián tervezik bemutatni. A tanácskozásra több mint 250 kutatót várnak számos országból, köztük Japánból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2014. nov.
18
  Kettőscsillagot olvaszt egybe a fekete lyuk
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Jools

A csillagászok az elmúlt évek során szoros megfigyelés alatt tartottak egy objektumot, amely galaxisunk központi fekete lyukának közvetlen közelébe került. A G2 nevű objektumról a legtöbben úgy vélték, hogy egy hidrogénből álló gázfelhő, amelyet a fekete lyuk gravitációja darabokra szaggat majd, érdekes betekintést engedve a szupernehéz égitest működésébe. A történet a vártnál is érdekesebb fordulatot hozott azonban, amikor kiderült, hogy a G2 nem egy gázfelhő, és nem is semmisült meg a szupernehéz fekete lyuk közelsége miatt.

Andrea Ghez, az UCLA kutatója és kollégái egy évvel ezelőtt álltak elő azzal az elmélettel, miszerint a rejtélyes objektum nem egyszerűen egy gázfelhő, hanem egy gázfelhőbe burkolózó csillag, és mint ilyen nem egészen úgy fog viselkedni a fekete lyuk közelében, mint ahogy azt a szakértők többsége várja. A kutatócsoport számításai alapján a G2 idén nyáron került a legközelebb a galaxisközponthoz, vagyis néhány hónappal később, mint a csillagászok nagy része gondolta. Ghez és munkatársai tehát türelmesen kivárták az általuk megjósolt időpontot, és közben a hawaii Keck Obszervatórium két távcsövével figyelték az eseményeket. A várva várt dátum eljött és el is múlt, történni azonban nem történt semmi.

A további megfigyelések alapján világossá vált, hogy a G2 minden különösebb probléma nélkül vészelte át a fekete lyuk közelségét, és relatíve sértetlenül kezdte meg távolodását. Ez a tény viszont erősen megkérdőjelezte a tudományos közvélemény által leginkább elfogadottnak vélt elméletet, miszerint az objektum egy hidrogénfelhő. Ahogy Ghez és társai feltételezték, ahhoz, hogy egy ilyen objektum egyben maradjon egy hasonló esemény során, valami nagytömegű, sűrű anyagnak kell a felhő belsejében lennie.

Az elmúlt év megfigyelési adatainak elemzése aztán érdekes eredményeket hozott. Kiderült, hogy a G2 felhőjének mélyén nem is egy, hanem két csillag rejtőzik, amelyek egykor békésen keringtek közös tömegközéppontjuk körül. A fekete lyuk közelsége azonban megzavarta ezt a harmóniát, stabil pályájukról kibillentve egymás felé küldte a két égitestet. Az egymás felé spirálózó csillagok jelenleg az összeolvadás fázisában vannak: ha ez befejeződik, helyükön egy 2 naptömeget kitevő, a Napnál 30-szor fényesebb égitest foglal majd helyet.

Maga a gázfelhő a folyamat eredményeként jött létre: az összeolvadás, a fekete lyuk közelsége és az ennek következtében történő felhevülés hatására anyag szökött el a csillagokról, ködös álruhába burkolva azok kilétét. A kutatócsoport véleménye szerint a G2 esete nem egyedi, számtalan olyan csillag található ugyanis galaxisunk központjában, amely nagy valószínűséggel kettőscsillagok összeolvadása nyomán keletkezett.
Ezt a feltevést az is megerősíti, hogy a Naphoz hasonló csillagok többsége bináris rendszerekben fejlődik, amelyek azonban a fekete lyuk közelében nem képesek stabilak maradni.
A G2 talán legnagyobb érdekessége, hogy az összeolvadási folyamat csillagászati léptékben mérve rendkívül gyorsan, pár évtized alatt zajlik le. Ez pedig kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a megfelelő műszerek birtokában a csillagászok gyakorlatilag élőben kövessék nyomon a drámai változásokat.

forrás:/ipon/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák