+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
18
  Keringhetnek-e Naprendszerünkben idegen űrszondák?
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Vajon teljességgel kizárható, hogy Naprendszerünkben földönkívüli szondák is keringhetnek? Az amerikai kutatók szerint koránt sem. Érvelésük pedig nem hitbeli, hanem matematikai alapokon nyugszik.
Miért nem találtunk eddig bizonyítékot a földönkívüli élet létezésére? Egy új tanulmány, matematikai szempontból vizsgálta a kérdést. Véleményük szerint azért nem találkoztunk még földönkívüli élettel, mert nem fésültünk át elég nagy területet.


“A világűr végtelen kiterjedéséhez képest, meglehetősen csekély területet tudunk ellenőrzés alatt tartani. Ebből kiindulva feltételezhető, hogy a pilóta nélküli, ismeretlen pályán mozgó idegen felderítő űrszondák, számunkra észrevétlenek maradnak.”

A tanulmány Jacob Haqq-Misra és Ravi Kumar Kopparapu, tollából származik, akik Penn Állam egyik internetes folyóiratában, az ArXiv-ban közölték eredményeiket .

A Fermi paradoxon – ami eredetileg Enrico Fermi nevéhez köthető – szerint: ha az intelligens élet bárhol fellelhető, miért nem találtunk eddig egyetlen, technológiailag fejlett civilizációt sem? Intelligens földönkívüli lények még nem jártak a bolygón, vagy ha már jártak itt, nem fedték fel kilétüket.

Black Knight a fekete lovagként elhiresült idegen műholdnak "kikiáltott" űrszonda

Noha még nem sikerült kapcsolatba lépnünk idegen civilizációval, nem kizárt, hogy az idegenek által küldött automata szondák észrevétlenül, már a világűr általunk ismert területeit fürkészik.

Ezek a szondák – ahogy a földi úrszondák – nem túl nagyok, így számos helyen észrevétlenek maradhatnak. Mivel a legkisebbek 1, a legnagyobbak 11 méteresek és egy tonnát nyomnak, így egy aszteroidamezőben, vagy egy bolygót körülvevő gyűrűrendszerben észrevétlenek maradnak.

„Idegen szondák, akár a saját Naprendszerünkben is létezhetnek, hiszen eddig nem kutattunk utánuk elég alaposan.” – írta Haqq-Misra és Kopparapu. “Legfeljebb néhány kutatás lehetett volna – ha és amennyiben – képes megtalálni ezeket a legfeljebb 10 méter méretű szondákat.”

Probabilisztikus tesztelemzési módszereket használva vizsgálták, hogy az eddigi kutatási eredmények elég alaposnak számítanak-e az idegen szondák felderítéséhez.

Kiindulási alapnak a Naprendszerünket tekintették, amit teljes egészében, az eddigieknél aprólékosabb módon kell átfésülni ahhoz, hogy a szondák nyomára bukkanhassanak (feltéve, hogy azokon nem alkalmaztak álcázó berendezéseket).
Kiemelték, hogy az eddigi mérések, aprólékosság tekintetében messze elmaradtak a szükségestől.


Fantáziarajz a fekete lovagról

“A Föld az egyetlen olyan planéta Naprendszerünkben, amit majdnem teljes egészében átfésültünk.” – Írják a tanulmányban.

De még Földünkön is akadnak olyan barlangok, árkok és hasadékok, amik mélyére még nem jutottunk el. Ennek ellenére, a Földről nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy felszínén nem találhatóak idegen eredetű eszközök.

Sem a Hold, sem a Mars nincs eléggé átvilágítva ahhoz, hogy teljes biztonsággal kijelenthessük, hogy felszínükön nincsenek idegen eredetű eszközök. Ha a „Lunar Reconnaissance Orbiter” Amerikai űrszonda befejezi a Hold teljes körű vizsgálatát, már lényegesen biztosabban megállapíthatjuk, található-e a felszínén idegen technológia.

forrás:/vilaghalo/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
18
  Zuckerberg tagadja, hogy gyíklény lenne
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Élő adásban biztosította arról a felhasználókat a Facebook-alapító Mark Zuckerberg, hogy ő bizony nem reptilián.
Első Kérdezz-felelek adását közvetítette Mark Zuckerberg a Facebook Live-en keresztül. Az egy órás műsort több mint százezer ember nézte, akik kommentekben tehettek fel az alapítónak különféle kérdéseket.


Az adás egyik legérdekesebb pillanata az volt, amikor Zuckerberg tagadta, hogy ő valójában egy olyan gigantikus gyíklény, ami emberi formában létezik.

Ez nem vicc: több olyan konspirációs teória is terjed a világban, melyek szerint a világ leggazdagabb és legnagyobb hatalmú emberei valójában gyíklények, emberi formában. Az elborult teóriáiról ismert David Icke, brit összeesküvéselmélet-szakértő is ezt vallja.

Az egyik kommentelő élő adás közben meg is kérdezte a biztonság kedvéért, hogy igazak-e a híresztelések, miszerint Zuckerberg is a reptiliánok közé tartozik.

„Azt hiszem, a nemet válaszolom. Nem vagyok gyík”- válaszolta Zuckerberg kissé ingerlékenyen. „De maradjanak ilyen minőségiek a kommentek a továbbiakban is, ez eddig egy remek Q&A adás” – folytatta szarkasztikusan.

Egy 2013-as felmérés szerint az Egyesült Államokban nyilvántartott szavazók négy százaléka hisz komolyan abban, hogy a társadalmat gyíklények irányítják, hatalmas politikai erejükkel.

Már 2010 óta találhatók olyan feltételezések a neten, hogy Zuckerberg is közéjük tartozik. Sőt, a Time magazin egyik címlapját is inspirálta, amelyen természetellenesen zöld szemekkel néz vissza Zuckerberg a képről.

forrás:/origo/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
16
  Lefényképezhettek egy 1200 fényévre lévő bolygót
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Lehetséges, hogy sikerült lefényképezni egy tőlünk 1200 fényévre található bolygót, írja a Space.com csillagászati portál.A potenciális planéta a kékesfehér csillag bal felén figyelhető meg, tulajdonképpen egy piciny barna pöttynek látszik a képen. A felvételt az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT teleszkópja készítette. A kép azért is számít fantasztikusnak, mert a lehetséges bolygó nem a szomszédban van, 280-szor távolabb található, mint a legközelebbi csillagrendszer, az Alfa Centauri.

A feltételezett bolygót piros karikával jelöltük Forrás: ESO/Schmidt et al.

27 ezer év alatt kerüli meg csillagát A CVSO 30c jelű objektum valószínűleg bolygó lehet, ennek megerősítéséhez viszont további megfigyelések és vizsgálatok szükségesek. Ha valóban planétáról van szó, akkor igencsak messze lehet csillagától - körülbelül 660 csillagászati egységre (CsE) kering (1 CsE 150 millió kilométernek felel meg), egy kört nagyjából 27 ezer év alatt tesz meg.

A csillagászok egy másik bolygót is kiszúrtak a csillag mellett, a CVSO 30b-re még 2012-ben találtak rá tranzitmódszerrel. A tranzitmódszer a csillag fényének apró gyengülését méri, amikor egy bolygó közvetlenül előtte halad el. Mind a CVSO 30c, mind a CVSO 30b nagy valószínűséggel gázóriások.

Közvetlen képalkotással mindezidáig csupán egy maréknyi bolygót sikerült felfedezni, a planéták többségét a már ismertetett tranzitmódszerrel találták meg. A technika fejlődésével azonban minden bizonnyal ez a szám a közeljövőben megsokszorozódhat, remélik a kutatók. A CVSO 30c-vel kapcsolatos eredmények publikációját már jóváhagyták, a tanulmány az Astronomy & Astrophysics című szakfolyóiratban fog megjelenni.

Forrás:/origo/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
16
  Her­nyó­szerű lény má­szott elő a ta­laj­ból a mars­járó ka­me­rája előtt!
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
szerző: Ónodi Ferenc

A NASA ugyan nem je­len­tette be, hogy nyo­mát ta­lálta volna az élet­nek a Mar­son, mégis mind­un­ta­lan fel­buk­kan­nak az erre utaló jelek a Cu­ri­o­sity rover fo­tóin...

Az ufosightingsdaily.com önjelönt ufológus szakértője olyan fotókra bukkant a NASA nyilvános adatbázisában (amihez egyébként bárki hozzáférhet az interneten), amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy mégis van valamiféle élet a vörös bolygón. A képek készítési ideje marsi idő szerint 1369. Sol, földi idő szerint 2016. június 13.A két fotó 18 perc eltéréssel készült, egy a talajon látható földtúrásra irányított kamerával. A kis kupacot a marsjáró robotkarja készítette, mintavétel céljából. Az elsőn semmi különös nem látszik a homoktúráson kívül. A másodikon viszont már valami hosszúkás, hernyószerű lény látható a tetején, ami mintha a talajból bújt volna elő...


Vajon a NASA munkatársai miért nem vették észre? Miért félnek bevallani, hogy létezik élet a Marson? Miért nem reagálnak ezekre a felfedezésekre?
Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az ufóportál szerkesztője. Alighanem tisztában van vele, hogy sosem fog választ kapni rájuk. Legalábbis nem olyat, amilyet szeretne. Egyébként nem ez az első eset, hogy olyan fotókat fedeztek fel a fanatikus ufóvadászok a NASA archívumában, amiken hasonló érdekes dolgok láthatóak.

forrás:/ripost/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
16
  Egymást verték a román szurkolók Párizsban
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Érdekes színfolttal gazdagították az Eb huligánpalettáját a román drukkerek: nem másik nemzet focirajongóinak, hanem egymásnak estek. A labdarúgó Európa-bajnokság pénteki, francia-román nyitómeccse után, ahol a román szurkolók még egységesen támogatták a válogatottat, szombaton már előjöttek a házi konfliktusok – írja a Mediafax a ProSportra hivatkozva.A Steaua drukkerei megverték a Parc de Princes közelében Elias Bucuricát, a Dinamo drukkereinek egyik vezérét, akik aztán bosszúból megtámadtak egy steauás csoportot az egyik párizsi bárban. A kirobbant botrány miatt riasztották a rendőröket, akik aztán kilenc drukkert őrizetbe vettek.

A párizsi román nagykövetség szerint később hét személyt szabadlábra helyeztek, kettőt viszont bent tartottak a francia rendőrök, de egyik román állampolgár sem kérte a nagykövetség segítségét.

forrás:/foter.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
13
  Musk a NASA előtt szállna le a Marsra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az elmúlt néhány hét során több érdekes tervről is olvashattunk az űrkutatás területén, ezek között szerepelt a SpaceX 2018-ra tervezett, űrhajósok nélkül lebonyolítandó küldetése, valamint a Lockheed Martin által megvalósíthatónak vélt, Mars körüli laboratórium célja juttatása. Előbbi cég vezetője most egy újabb mérföldkő eléréséről beszélt, amely a következő évtized közepén lenne esedékes.

Elon Musk egy hosszabb interjúban beszélt a vörös bolygóval kapcsolatos tervekről, ennek során pedig megemlítette, hogy saját cége már 2024-ben útnak indítana egy űrhajósokkal kiegészített kapszulát, amely egy évre rá érne a helyszínre. Ekkor szállhatnánk le legkorábban a Marsra

Ehhez azonban nyilván több fontos fejlesztés megvalósítására is szükség lesz, hiszen bár a jelenleg rendelkezésre álló (illetve tesztelés alatt lévő) eszközök ugyan elméletileg alkalmasak lennének a hosszú utazásra, ezekkel messze nem az ideális körülményeket biztosíthatnánk a résztvevők számára.

Az első problémát a Falcon 9 rakéta jelenti, ez ugyanis elérhetné a Marsot, ám nem tudna magával vinni kellő mennyiségű felszerelést és utánpótlást ahhoz, hogy a küldetés tagjai némi időt töltsenek el a bolygón, majd pedig vissza is térjenek a Földre.

Elon Musk, a SpaceX alapítója

Nem véletlen, hogy hamarosan (a tervek szerint idén ősszel) szolgálatba áll a Falcon Heavy, amely közvetlen elődjénél háromszor nagyobb erőt biztosít, ez pedig a remények szerint minden igényt kielégítene. A Dragon űrkapszula második változata szintén alkalmas lenne a legénység célba juttatására, ez azonban túlságosan szűk teret biztosít az űrhajósoknak a kilenc hónapig tartó út során, vagyis itt egy nagyobb lakómodul csatlakoztatását is meg kell majd oldaniuk.


A SpaceX alapítója már 2025-ben űrhajósokkal szállna le a vörös bolygón.

Ezt követi az egyéb problémák listája, hiszen itt szükség lesz a megfelelő élelmezésre, valamint a marsi időtöltés biztonságos és kényelmes megvalósítására. Musk szeptemberben árul majd el további részleteket, addig nyilván folytatódik ezek kidolgozása.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
13
  2017 -től személyi nélkül nem tudsz majd internetezni
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: nordi
Hamarosan véget vethetnek a webes névtelenségnek – Az EU azt szeretné, ha mindenki hivatalos okmánnyal igazolná kilétét miközben szörföl, vagy éppen hozzászól valamihez.
A vélemény szabad – Te viszont nem biztos, hogy az leszel, ha nagyon hangoztatod a magadét… Ez tökéletesen igaz, legkésőbb a holokauszt-tagadást akár börtönbüntetéssel szankcionáló törvény életbe léptetése óta, de úgy tűnik, az Uniós honatyák itt nem állnának meg, sőt, kiterjesztenék a vélemény-terror intézményét az egész internetre, ott található közösségekre, felhasználókra.


Legutóbbi beadványuk ugyanis azt tartalmazza, hogy a világháló felhasználóinak a személyi igazolványukkal kellene azonosítani magukat bizonyos szolgáltatások igénybe vételénél. Ezzel a módszerrel megszűnnének a különböző álnevek, és ez a honatyák szerint bizony igen előnyös. Nincs több elfelejtett jelszó, a saját igazolványunkkal néhány másodperc alatt regisztrálhatunk bárhová – természetesen a saját nevünkkel.

Az egyelőre még nem tisztázott, hogy milyen technológiai jellegű kiegészítők szükségesek ahhoz az egyszeri felhasználó számára, hogy a legkülönbözőbb oldalakon regisztrálhasson, így ott vásárolhasson vagy hozzászólhasson bizonyos témákhoz. Magától értetődik a webkamera, amit immár alig néhány ezer forintért be lehet szerezni. (És ezzel elérték, hogy tényleg minden otthonban ott figyeljen egy szemük, akár a tudtunkon kívül…) Hogy lesznek, akik csak ezért nem hajlandók majd webkamerát vásárolni? Nem lesznek. Ugyanis amennyiben a rendszer bevezetésre kerül, borítékolható, hogy pillanatok alatt egy olyan webbel találjuk szembe magunkat, amiből egész egyszerűen kizártuk magunkat akkor, ha nem azonosítjuk magunkat a hivatalos okmányunkkal.

Így legfeljebb olvasói-üzemmódban tallózhatunk az oldalak között, de az is elképzelhető, hogy egyes webes tartalmakat így sem lehet elérni – csak ha felfedjük személyünk kilétét.
A webes anonimitás megsemmisítése újabb roppant demokratikus intézkedés tervezetnek minősíthető, aminek egyértelmű célja az, hogy a jelenlegi módszereknél jóval egyszerűbben és gyorsabban beazonosíthassák a hatalomnak nem tetsző vélemények megfogalmazóit, azokat, akik nem akarnak beleolvadni az idülten idióta és mérhetetlenül káros polkorrektség világába, és persze például a bármire ráhúzható gyülöletbeszéd vádjával akárkit meghurcolhassanak.

Kissé tovább gondolva a dolgot még az is előfordulhat, hogy a renitenseket néhány eset után egész egyszerűen eltiltják a világháló használatától… Hiába azonosítja magát a megfelelő okmányokkal, a rendszer közli majd vele, hogy túl sok volt az „illiberális” vagy „gyűlölködő”, vagy „pánikkeltő és riogató” hozzászólásunk, ezért aztán egy darabig most büntiben maradunk…
Szép új világ közeleg…

forrás:/utcaemberek/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
13
  Óriási középkori településeket fedeztek fel Kambodzsában
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Óriási középkori településmaradványokat fedeztek fel kutatók lézerradarral Kambodzsában, az Angkorvat templomegyüttes közelében. "Az erdők alatt egész városokat fedeztünk fel, olyanokat, amelyek létezéséről eddig senki sem tudott" - írja a tanulmány szerzője, az ausztrál Damian Evans.

Az eddig ismertnél lényegesen fejlettebb városi struktúrák, komplex vízellátórendszerek, sőt elkerülőutak felfedezése akár a khmer történelem részleges átírását is szükségessé teheti - olvasható a Journal of Archaeological Science című régészeti szakfolyóirat hétfőn utcára kerülő számában.

"Az erdők alatt egész városokat fedeztünk fel, olyanokat, amelyek létezéséről eddig senki sem tudott" - írja a tanulmány szerzője, az ausztrál Damian Evans. Evans és kollégái helikopterről lidarral, egy lézeralapú távérzékelési rendszerrel mutatták ki az építményeket a sűrű esőerdők alatt.

A kutatási eredmények szerint a már ismert csatornarendszerek közül számos sokkal nagyobb az eddig feltételezettnél. A vízműrendszer Angkor virágkorának, a 9-13. század találmányának számít, Evans szerint azonban itt egy olyan nagyon agyafúrt vízgazdálkodási rendszerről van szó, amely akár több száz évvel régebbi is lehet. Az ásatásokból már ismert városias települések is sokkal nagyobbak, mint eddig gondolták, egyesek az ötven négyzetkilométert is elérik.

Romok Kompong Svay-ban

Az Angkorvattól északkeletre, a Phnom Kulen hegyen eddig csak egy kis része volt ismert a Mahendraparvata településnek. Az újabb adatok szerint a település akkora lehetett, mint Kambodzsa fővárosa, Phnompen. Az eddig véltnél sokkal nagyobb, összetettebb és sűrűbben lakott volt a Sambor Prei Kruk régészeti lelőhely körüli település is. A tudósok eddig úgy hitték, hogy Preah Khan környéke ritkán lakott volt, az új lézeres mérések azonban itt is fejlett és nagy területű városi struktúrákat tártak fel.

A kutatók feltételezése szerint az itteni fejlett kultúrák hanyatlását aszály vagy a vízellátás összeomlása okozhatta.

forrás:/mult-kor/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
11
  Először fognak lefotózni egy fekete lyukat
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Több kutatóeszköz és egy vadonatúj számítógépes algoritmus segítségével 2017-ben először pillanthatunk meg saját szemünkkel egy valódi fekete lyukról készített képet, ígéri egy kutatócsoport.

A felvételt az „Eseményhorizont Teleszkóp” nevű projekt keretében fogják elkészíteni. Ehhez a világ kilenc pontján elhelyezkedő rádióteleszkópok működését kell összehangolniuk a szakembereknek, olvasható az Independent weboldalán. A kép a fekete lyuk eseményhorizontját fogja ábrázolni, ez az a határ, amin túl a fény már nem tud kiszabadulni a fekete lyuk gravitációs vonzásából.

Az eseményhorizont valószínűleg úgy fog kinézni, mint egy hatalmas félhold. Várhatóan azt is látni lehet majd, ahogy a fekete lyuk meggörbíti a téridőt, ezzel pedig az általános relativitáselmélet állításait is tesztelhetnék.

Egyelőre csak illusztráció a képen szereplő fekete lyuk / Michael S. Helfenbein/Yale University/

A projekt a kutatók szerint nagyon jól halad, így elméletileg semmi akadálya nem lesz annak, hogy jövőre elkészítsék a felvételt.
Nem lesz egyszerű feladat.- A „lefényképezendő” fekete lyuk a mi galaxisunk, a Tejútrendszer szívében helyezkedik el. A nehézséget az adja, hogy nagyon kicsi – mindössze 17-szer nagyobb a Napnál – ráadásul hihetetlenül távol is van. Tovább nehezíti a feladatot, hogy hatalmas por- és gázfelhő veszi körül a képződményt. Ennek ellenére a tudósok bizakodóak: egy komplex algoritmus segítségével kötnék össze a programban szereplő kilenc rádióteleszkóp működését. Az így kapott óriási virtuális távcső a többi kutatóeszköz által küldött információkat kombinálná össze a képalkotás során.

Ez természetesen rengeteg munkát igényel, a megfelelő hullámhossz kiválasztása (a számítások szerint ez 1,3 mm lenne) például létfontosságú ahhoz, hogy a szakemberek keresztüllássanak a fekete lyukat körülvevő anyagfelhőn, rögzíthessék az eseményhorizontnál fénylő forró gázt, és kiküszöbölhessék a Föld atmoszférájának zavaró hatását. A szóban forgó számítógépes algoritmust egy szakmai konferencián (Computer Vision and Pattern Recognition) fogják bemutatni június végén.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. jún.
11
  Levegőből napi 1000 liter tiszta vizet gyártó szélturbina
Egyes sivatagi területeken már tesztelik azt az új találmányt, mely képes tiszta vizet kivonni a levegőből egy szélturbina segítségével. Az Eole Water nevű cég az Abu Dhabi térségében található sivatagban valósította meg ezt a fejlesztést.

A földre szerelt prototípus vizsgálatai azt mutatják, hogy a berendezés 1000 liter tiszta ivóvizet képes előállítani naponta. A tesztek Mussafah-ban, Abu Dhabi külvárosában kezdődtek, és az eredmények rendkívül bíztatóak.
Afrikában rengeteg ember nem jut tiszta, iható vízhez.

Az enrgiaválság után a világ következő nagy problémáját a felhasználható vízkészlet feletti rendelkezés joga adhataja. A víz egyre nagyobb érték.

Amikor a tiszta víz minden ember számára alanyi jogon elérhető lesz, akkor az emberiség nagy lépést tett a konfliktusmentes jövőjéért.

A folyók szennyezettek, a forrásvíz az egyszerű halandó számára elérhetetlen, lassanként a csapvíz ihatatlan, a palackos víz meg egyre drágább. Lassan eljutunk oda, hogy a tiszta levegőt is pénzért lehet kapni. Kínában már beköszöntött ez a kor.

Az Eole Water cég találmánya ennek a tendenciának veheti elejét. Amikor a tiszta víz minden ember számára alanyi jogon elérhető lesz, akkor az emberiség nagy lépést tett a konfliktusmentes jövőjéért.

forrás:/pentelesolar/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák