+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
06
  Janus-arcot mutatott a Plútó a New Horizonsnak
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
A New Horizons misszió kutatócsapata két újabb színes felvételt tett közzé a Plútóról és legnagyobb holdjáról, a Kharónról.
A szonda nagy felbontású, „fekete-fehér” LORRI-kamerájának, és a Ralph kis felbontású, színes képalkotó eszközének felvételeit kombinálták. A képeken egyértelmű a két égitest színárnyalatbeli eltérése.
A kutatók szerint a felvételek megközelítőleg valós színűek, vagyis így látnánk a törpebolygót és óriásholdját, ha a New Horizons fedéletén lennénk.


Ami viszont igazán rájuk vonzza a tekintetet, az a 2300 kilométer széles törpebolygó négy sötét foltja. Mindegyikük körülbelül 500 kilométer átmérőjű; egyelőre nem tudják, hogyan lehet méretük és térközük olyannyira hasonló. Domináns pozíciójuk ama féltekére esik, amelyet a New Horizons július 14-én esedékes közeli randevúja során nem fog megpillantani. Addig viszont még bőséges idő áll rendelkezésre tanulmányozásukra.

Alan Stern, a misszió vezetője szavai szerint egyelőre nem tudják, pontosan mik is ezek a foltok, és azt sem, hogy miért ilyen drámai az eltérés színek és megjelenés tekintetében a két égitest között.

A Plútó izgalmas arcai a New Horizons legújabb felvételén. (Fotó: NASA/JHUAPL)

Ha - ahogy a kutatók vélekednek - a két objektum a korai Naprendszer két primitív égitestének ütközéséből maradt vissza, akkor sokkal hasonlóbb küllemet várnánk. Erre a kérdésre is a New Horizons adhatja majd meg a választ.

A NASA missziója egyre közelebb jár, július 14-én esedékes Plútó-közeli pontján a szonda 12 ezer 500 kilométerre jár majd a törpebolygótól. A szonda túl gyors - másodpercenként 13,7 kilométeres sebességgel száguld - ahhoz, hogy pályára álljon körötte, ennélfogva egyszerűen csak elsuhan majd a törpebolygó és szatellitjei mellett, eközben annyi adatot gyűjt be, amennyit csak tud.A Plútó izgalmas arcai a New Horizons legújabb felvételén. (Fotó: NASA/JHUAPL)

Aznap még nem küld haza képeket, túl elfoglalt lesz ahhoz, hogy végrehajtsa előre beprogramozott megfigyelései kampányát. Az első felvételeket július 15-ére várják a szakemberek.

Úgy döntöttek, nem módosítsák röppályáját, hiszen régóta vizslatják a Plútó szomszédságát ütközési veszélyt hordozó jeges törmelékek után, de eddig semmit sem találtak.
Csütörtökön a szonda csupán 15 millió kilométerre járt a Plútótól, de 4,7 milliárdra a Földtől. Az óriási távolság miatt a rádiójeleknek 4,5 órába telik az utazás a szonda és a földi irányítók között.


forrás:/hirado.hu/BBC/NASA/

kapcsolódó: Napi Pluto Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
06
  Elárul a mobilod
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: fulldragon
Szenzitív adatokat adhatnak ki okostelefonjaink a külvilág számára, figyelmeztet Glenn Wilkinson, a brit SensePost biztonsági elemzője, mobilrendszerekre szakosodott hacker.
A figyelmeztetés nem új keletű, az Internethez wi-fi hálózatokon csatlakozó készülékek, melyeken a helymeghatározás is be van kapcsolva akár egy laikus számára is sejtetheti, hogy a szakavatottak tisztában lehetnek akár minden lépésünkkel is.


A telefonok folyamatosan keresik azokat a hálózatokat, amikhez egyszer már csatlakoztunk, legyen az egy gyorsétteremé, vagy kávézóláncé, repülőtéré, vagy egy barátunk, rokonunk otthoni hálózatáé. Wilkinson elmondása szerint ezek az adatok viszonylag egyszerűen kinyerhetők, ezáltal feltérképezhetők az egyén tartózkodási helyei, akár szokásai.

Emellett telefonjaink kiadják egyedi sorozatszámukat, MAC címüket, vagyis megoldott az egyén azonosítása is.

Wilkinson (képünkön) az angol Channel 4 televízió csatorna egy élő adásában is igyekszik felhívni az emberek figyelmét a kitettségre. Példaként egy, a közönség soraiban ülő hölgy esetét hozta fel, akinek az okostelefonja tevékenységét az "Emma iPhone-ja" címkével is ellátta. "Láttuk hol él és azt is, melyik hotelben szállt meg Mauritiuson. Amikor elkezdtük a műsort azzal indítottam: 'Hé Emma, élvezted a nyaralást Mauritiuson?' és így tovább. Még azt is meg tudtuk mondani, melyik szárnyában szállt meg a hotelnek - a szobája a tengerre nézett. Ezek a dolgok azért meglepik az embereket" - nyilatkozott a New Scientist magazinnak.

Az adatok begyűjtéséhez csupán egy wi-fi kártyára van szükség, amit bárhol be lehet szerezni, átszámítva mindössze 4.000 forintért. Szoftveroldalon még ennél is olcsóbb a megoldás a nyílt forrású Wiresharkkal, ami felszeleteli a mobilok által sugárzott adatcsomagokat. Ennél speciálisabb komponens Wilkinson saját készítésű szoftvere, a Snoopy, ezzel rendezi és vizualizálja a Wireshark adatait. Mindez teljesen legális Angliában, sőt még az Egyesült Államok nagy részén is, mivel kódolatlan adatforgalomról van szó. Wilkinson ahhoz hasonlította, mint amikor valaki egy bárban kikiabálja a barátai neveit, valaki pedig leírja azokat, az ilyen adatok begyűjtése nincs engedélyhez kötve. Az üzleti szféra pedig ki is használja ezt.

Egyes brit bevásárlóközpontokban a marketing cégek a mobilokon bonyolított adatforgalmat nyomon követve a vásárlókat is nyomon követik, elkészítve profiljaikat elemzik a boltlátogatásokat, valamint a lakóhelyeiket is - gazdag, vagy szegény környéken él-e az egyén... az elemzési lehetőségek azonban nagyon széleskörűek.

Mindez sokféle kockázatot rejthet, ha egy letartóztatásban, vagy egy kényes ügyben érdekelt rendőrtisztről van szó, kideríthetik a lakhelyét, veszélynek téve ki magát és a családját - említett egy lehetséges forgatókönyvet Wilkinson.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Vigyázz! Ha nálad a mobiltelefonod, könnyen megszámolhatnak Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
06
  Nem a technika, hanem a társadalom érdekli Zuckerberget
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: fulldragon
Mark Zuckerberg egy chatbeszélgetés során kérdésekre válaszolt és mesélt a Facebook jövőbeli terveiről.

Zuckerberg egy órán át válaszolt a kérdésekre, a felhasználóktól összesen 51 000 bejegyzés érkezett. A beszélgetés néhány híres személy is bekapcsolódott, köztük volt Stephen Hawking, Richard Branson, Shakira, Arnold Schwarzenegger és Arianna Huffington.

Stephen Hawking azt szerette volna tudni a menedzsertől, hogy mik számára a legfontosabb tudományos kérdések. Az üzletember közölte, hogy a leginkább az emberekkel kapcsolatos dolgok érdeklik. Mi segíthet majd abban, hogy örökké éljünk? Miként gyógyíthatjuk meg az összes betegséget? Hogyan működik az agyunk? Ezenkívül az is érdekli, hogy van-e matematikai alaptörvény az emberek közötti kapcsolatra. Ő úgy gondolja, hogy van.

A Facebook alapítója kifejtette, hogy eljön az a nap, amikor a technikai fejlődés lehetővé fogja tenni, hogy az érzelmeinket és a gondolatainkat vezeték nélkül megosszuk a barátainkkal. Szerinte kicsit olyan lesz ez, mint az interneten keresztüli telepátia: egyszerűen valamire gondolni fogunk és a barátaink ugyanabban a pillanatban képesek lesznek átélni a gondolatainkat. Ehhez csak a megfelelő technológiára lesz szükség. Arnold Schwarzenegger azt kérdezte Zuckerbergtől, hogy mennyit időt tölt testedzéssel és hogy végül a gépek győznek-e.

A Facebook alapítója azt válaszolta, hogy hetente háromszor edz, általában reggelente, továbbá annyi fut a kutyájával közösen a környéken, amennyit csak tud. Végül hangsúlyozta, hogy nem, a gépek nem fognak győzni.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
05
  Progressz M-28M: úton!
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Frey Sándor

Máskor rutinhír, hogy újabb teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra. Most az előző kettő elvesztése után különösen fontos a tartalékok feltöltése!

A kazahsztáni Bajkonurból ma, július 3-án, magyar idő szerint 6:55-kor emelkedett a magasba a Progressz M-28M (60P) orosz teherszállító űrhajó. Ezúttal a Szojuz hordozórakéta régebbi, U jelű típusát használták, nem a 2.1a változatot, amely az előző Progressz M-27M-et nem megfelelő pályára állította. Az a teherűrhajó nem sokkal később (május elején) megsemmisült a sűrű légkörben. Így elveszett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szánt ellátmány.

Hasonló baj történt június 28-án az amerikai SpaceX cég Dragon teherűrhajójával: az már alig több mint 2 perccel a start után, emelkedés közben megsemmisült a Falcon-9 hordozórakéta robbanása miatt.

Progressz M-28M az ISS fokozatos megközelítését követően vasárnap csatlakozik az űrállomás Pirsz moduljához, automatikus üzemmódban. Rakománya több mint 1400 kg ellátmány, felszerelési és kísérleti eszköz, 880 kg hajtóanyag, 48 kg oxigén, 420 kg víz.

A Progressz M-28M startja. (Kép: NASA)

A legutóbbi két teherűrhajó elvesztése, plusz az ugyancsak amerikai Cygnus tavalyi balesete lecsökkentette az ISS-en az űrhajósok ellátására szolgáló, kb. fél évre elegendő tartalékot legfeljebb 4 hónapira. Augusztusban indul a japán HTV teherűrhajó következő példánya, így szerencsés esetben, a mostani Progressz rakományával együtt az idei év végéig elegendő készletet halmozhatnak fel az ISS-en.

A teherűrhajó-rakományok elvesztése azonban nem csak az élelmiszer és egyéb nélkülözhetetlen ellátmány miatt veszteség. Az ISS fő célja a súlytalanságban végzett kutatómunka. Az új kísérletekhez szükséges eszközöket, mintákat, valamint az űrállomás üzemeltetéséhez használt tartalék alkatrészeket, berendezéseket is teherűrhajók szállítják fel. Egy-egy veszteség pótlása sok időbe is telhet, ami visszaveti a kutatómunkát.


forrás:/urvilag/

kapcsolzódó: Már tudják, mitől vált irányíthatatlanná a Progressz Katt ide!
Önmegsemmisítő parancsot küldtek a SpaceX rakétájának Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
05
  Agymanók - zsenialitás a Pixar-istállóból
Végre-valahára megerőltette magát a Pixar és készített egy eredeti animációs filmet. A végeredmény pedig önmagáért beszél. 2009 óta mindössze egyetlen eredeti, nem korábbi ötleten alapuló animációs filmmel jelentkezett a Pixar stúdió, amiért nagy kár, hiszen korábban olyan művek kerültek ki a Disney-hez tartozó cégtől, mint a Wall-E, a L'ecsó, A hihetetlen család vagy a Fel. Az elmúlt időszakban viszont a(z egyébként remek) Toy Story 3-at előbb a Verdák 2, majd a Szörny egyetem követte, s mindössze egy Merida, a bátor ékelődött közéjük. Most azonban eljött az Agymanók ideje.

A Pixar új filmjének az alapkoncepciója rémesen egyszerű: egy Riley nevű kislány fejében játszódik a történet, s az őt irányító öt érzelem "munkáját" kísérhetjük figyelemmel - ennyit bőven elég tudni, minden más rontana a felfedezés örömén. Meglepetésre a marketingesek is így gondolkodtak, az előzetesek sem árulnak el sok mindent a filmmel kapcsolatban. Az öt érzelem (Derű, Harag, Félelem (alias Majré), Undor és Bánat) "élete" mellett persze kitekintést kapunk a gazdatest, a kislány mindennapjaira is.

Agymanók
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 2015
6 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Pete Docter
forgatókönyvíró: Pete Docter
zeneszerző: Michael Giacchino
producer: Jonas Rivera

szereplők:
Riley - Kaitlyn Dias (Laudon Andrea)
Derű - Amy Poehler (Bogdányi Titanilla)
Bánat - Phyllis Smith (Kokas Piroska)
Undor - Mindy Kaling (Sipos Eszter)
Majré - Bill Hader (Seder Gábor)
Harag - Lewis Black (Faragó András)
apa - Kyle MacLachlan (Rajkai Zoltán)
anya - Diane Lane (Kisfalvi Krisztina)


Ha a történet eredetinek és fantáziadúsnak mondható, akkor a megvalósítás még arra is rátesz egy, de inkább több lapáttal, ugyanis a film a kötelező körök megfutását követően átvált egy olyan ötletorgiába, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét. Nem elég, hogy az érzelmek működésével kapcsolatban rengeteg poént csapnak le a készítők rettenetesen biztos kézzel, még az ábrázolt belső világot is elkezdik bővíteni, s ennek láttán szinte könnybe lábad az ember szeme.

De persze nem csak a gyönyörűségtől és a nevetéstől lehet könnyezni, hanem az ezúttal hatványozottan is valósnak ható érzelmektől, ugyanis az Agymanók nem egyszerű utazás, mondhatni megdolgozza a nézőt.
A filmben a viccesebb, hebrencsebb pillanatokat gyakran váltják szomorúbbak, hiszen az ember élete, mint tudjuk, nem csak játék és mese.

Fura egy film az Agymanók, hiszen a derűs kezdést követően állandó ború lengi be, még véletlenül sem mondhatjuk rá, hogy vidám hangulatú, s a komolyabb téma miatt az sem biztos, hogy nagyon fiataloknak szívesen ajánlanánk - sőt, talán még az érettebb gyerekek sem mindent értenének meg belőle.

Azonban a lényeget mindenképp fogni fogják, pedig az Agymanók készítői még véletlenül sem erőltetik ránk a tanulságot, nem akarják minden áron tanmesévé tenni történetüket.

Viszont derű ide, ború oda, a mélységének köszönhetően az Agymanók remek film lett, olyan, amire évek múltán is emlékezni fogunk. A mi szemszögünkből az pedig külön pozitívum, hogy a felnőttek számára a történet duplán is működik, hiszen egyrészt gyermekkorunkat idézi fel, másrészt pedig a szülők saját gyerekükre vonatkoztatva is végiggondolhatják azt, amit láttak. És ez a gondolkodás valószínűleg nem csak arra a röpke másfél órára érvényes, míg a moziteremben ülünk, hanem jóval tovább is. Az Agymanók ezért is nagyszerű, mert hatása sokkal tovább tart, mint a legtöbb mozifilmé.Köszönhetően annak, hogy a Newt című animációnak a gyártását leállította, tavaly kihagyott egy évet a Pixar stúdió.
Idén viszont már átállnak évi két premierre, ami azt jelenti, hogy novemberben újabb alkotásuk kerül bemutatásra a mozikban. És ez a film, a The Good Dinosaur is eredeti lesz. 2016-ban pedig az "egy ilyen, egy olyan"-mantra jegyében érkezik a Némó nyomában második része, valamint egy eddig még be nem jelentett film (valószínűleg a mexikói Halottak Napjának ünnepére épülő animáció), 2017-ben pedig a Toy Story 4 és egy másik eredeti film.
Ha képesek lesznek tartani az Agymanók minőségét, akkor nagy gondban lesznek az amerikai filmes akadémia tagjai az animációs Oscar odaítélésekor.(Csak zárójelben megjegyezve: a szokásos rövidfilmet az Agymanók előtt kötelező látni, mert annyira nem mindennapi. A film végén, a stáblista alatt látható jeleneteknél viccesebbet pedig moziban is csak ritkán láthatunk.)

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Paramoral esti mese. Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
05
  Kihalhatnak a jegesmedvék
Kihalás fenyegeti a jegesmedvéket, amennyiben nem sikerül megfordítani a globális felmelegedés folyamatát, és tovább folytatódik a sarki jégmezők olvadása - olvasható egy új amerikai kormányzati jelentésben.
Az amerikai hal- és vadállományért felelős kormányzati szerv (Fish and Wildlife Service) szerint a "jégtakaró olvadásának elsődleges okát célzó hatékony cselekvés nélkül valószínűtlen", hogy a faj helyzete javulhasson.


A jegesmedvéket 2008-ban nyilvánították veszélyeztetettnek az Egyesült Államokban. A fehérbundájú ragadozók jelenlegi populációját 20 és 25 ezer példány közé becsülik, az állatok öt ország területén élnek elszórva.

Jenifer Kohout, a szervezet regionális programvezetője szerint a sarki jégmezők olvadásának megállításához globális összefogás szükséges.

A jégtáblák rendkívül fontosak a jegesmedvék szaporodásának és táplálkozásának szempontjából, mérések szerint azonban az elmúlt nyolc évben a valaha mért legalacsonyabb szintre esett vissza a nyári jégtakaró kiterjedése az üvegházhatású gázok kibocsátása által is okozott globális felmelegedés következtében.

Az amerikai belügyminisztérium földtani részlege által a héten vázolt forgatókönyvek szerint leghamarabb az Alaszka, Oroszország és Norvégia sarki területein élő, a teljes jegesmedve-állomány harmadát kitevő ragadozóknak kell a globális felmelegedés okozta veszéllyel szembenézniük.

A régió jégmezői már 2025-re drámaian csökkeni fognak, függetlenül attól, hogy sikerül-e stabilizálni az üvegházhatású gázok kibocsátását, vagy sem. A Kanadában és Grönlandon élő jegesmedvéket ugyanez a veszély mintegy 25 évvel később érheti el.Jenifer Kohout elmondta, a sarki felmelegedés megállítása mellett más rövid- és középtávú intézkedésekre is szükség van az Egyesült Államokban, így például fel kell készülni a ragadozók és az emberek esetleges találkozásainak jobb kezelésére, ennek esélye ugyanis nőhet, ahogyan az emberek egyre északabbra költöznek. Emellett fontos az állatok odúinak védelme, valamint minimalizálni kell annak lehetőségét, hogy olajfoltok veszélyeztessék a jegesmedvék életét.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Az alaszkai jegesmedvék csaknem fele már elpusztult Katt ide!
A sok hóesés miatt olvad az Antarktisz Katt ide!
Nem csökken, nő az Antarktisz jege Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
04
  Napi Plútó
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Sárneczky Krisztián

Ma csak egyetlen, ám igen látványos animációt mutatunk be a Plútó felé száguldó New Horizons szondától, amelyben az elmúlt egy hónap felvételeit fűzték össze a NASA szakemberei.

Az alábbi videó 15 másodperces animáció a Pluto-Charon rendszerről május 28-a és június 25-e közötti készült nagyfelbontású felvételekből készült, amelyen remekül követhető, ahogy az 56 és 22 millió km között csökkenő távolság miatt egyre nagyobbnak látszik mindkét égitest.

Ahogy az alsó inzertek mutatják, előbb a Plútón jelennek meg részletek, az utolsó napokban pedig a Charon felszíne is foltosodni kezd, rajta a stabilan látszó sötét poláris folttal.


Az utolsó napokban már jól érzékelhető, hogy az egymást 6,39 nap alatt megkerülő két égitest duplán kötött rendszert alkot, vagyis tengelyforgási idejük megegyezik a keringési periódusukkal, így állandóan ugyan azt az oldalukat fordítják egymás felé. A Holdunk, vagy Jupiter holdjainak esetében a nagy tömegkülönbség miatt csak a kísérők tengelyforgási és keringési ideje szinkronizálódott, így csak a holdak mutatják mindig ugyan azt az oldalukat bolygójuknak.

forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: Gyönyörű videóval harangozták be a Plútó elérését Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
04
  Már pénzt is lehet küldeni Facebookon
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: fulldragon
szerző: László Ferenc

Néhány kattintás, és a kívánt összeget nemsokára meg is kapja az általunk kiválasztott célszemély.
A Facebook márciusban kezdett kísérletezni azzal, hogy a világszerte rendkívül népszerű Messenger alkalmazás révén már ne egyszerűen csak karakterek, vicces grafikák, képek és videók legyenek küldhetők, hanem akár pénz is. A fejlesztések olyan jól haladtak, hogy a Facebook most már arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban élő összes felhasználója számára elérhetővé tette az újfajta pénzküldési lehetőséget.


A szolgáltatás rendkívül egyszerűen használható: a Messengerben csak rá kell kattintani a kis dollár ikonra, ki kell választani a küldésre szánt pénzösszeget, és amennyiben a másik fél fogadni kívánja a pénzt, akkor az három munkanapon belül meg is érkezik a bankszámlájára.

A Facebookon kívül a Google is komoly fantáztiát lát az egyszerű pénzküldésben: a Gmail segítségével pénzt küldeni lényegében ugyanolyan egyszerű, mint egy fotót csatolni egy elektronikus levélhez: a csatolmányok között nemrégiben felbukkant új dollár/font logóra rányomva már csak annyi dolgunk van, hogy megadjuk, pontosan mennyi pénzt szeretnénk küldeni. Sajnos nem kevés üröm az örömben, hogy a Google Walletre épülő új funkció egyelőre csak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban élők számára érhető el, de reményeink szerint a bevezető időszakot hamarosan követi a funkció nemzetközi bevezetése.

A pénzt kapó célszemély eldöntheti, hogy az összeget átpakolja-e a bankszámlájára, vagy pedig inkább növeli vele a Play Áruházbeli kreditjét - a Google nem titkoltan abban bízik, hogy többek közt ilyen módon is növekedni fog a Store-ban elköltött pénzmennyiség. Fontos, hogy pénzt nemcsak Gmail felhasználóknak, hanem bármilyen e-mail címmel rendelkezőknek küldhetünk, sőt a Google Walletnek köszönhetően még Gmail fiókkal sem feltétlenül kell rendelkeznünk ahhoz, hogy pénzt küldjünk valakinek.

forrás:/hir24/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
04
  Ufót küldünk a Marsra
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon
A NASA készen áll drónt küldeni a Marsra. Ha minden jól megy, hamarosan megkezdi küldetését az első repülőgép a Marson. A NASA "Preliminary Research Aerodynamic Design to Land on Mars (Prandtl-m)" azaz Előzetes Kutatási Aerodinamikai Dizájn a Marsi Landoláshoz kódnevű gép feladata az lenne, hogy a felszínt felülről kutatva találjon olyan területeket ahol egy a 2020-as években érkező, emberekből álló felfedezőcsapat megvethetné lábát a bolygón.

A NASA hamarosan 30 kilométeres magasságban teszteli majd a drónt, egy léggömböt használva a starthoz.
Ha bevetik a Marson a gép 10 percen át lesz képes repülni a Mars fölött, valamivel több mint 31 kilométeres távot megtéve, mielőtt levitorlázna a felszínre.
A gép által készített nagyfelbontású képek segítenek majd meghatározni a szakembereknek, hol érjen először emberi láb a Vörös Bolygón.

Lehetséges leszállóhelyek után kutatna a Vörös Bolygón az űrhivatal fura repülője. (Fotó: NASA)

A repülő szárnyának fesztávolsága nagyjából 60 centiméter, és alig haladja meg a fél kilót. Valójában a tömege valamivel több mint 1 kilogramm, de a Marsi gravitáció mellett ez jelentősen lecsökken. Anyagát tekintve valószínűleg üvegszálból vagy szénszálból készül majd.

forrás:/ma.hu/

Kapcsolódó: Elhibázott a marskutatás koncepciója? Rover helyett drón Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. júl.
04
  Tilos az "Igazi csíki sör" forgalmazása - megtíltotta a Hargita megyei törvényszék
Ítéletet hozott a romániai sörgyártók perében a Hargita megyei törvényszék: megtiltotta az "Igazi csíki sör" gyártójának a termék forgalmazását, ezzel első fokon helyt adott a Heineken Románia keresetének.
A Csíki Sör Manufaktúra fellebbez a döntés ellen.
A romániai sörgyártók perében pénteken hozott ítéletét a törvényszék honlapján hozták nyilvánosságra.


Az ügyben eljáró bírák úgy ítélték meg, hogy az Igazi csíki sört gyártó és forgalmazó Lixid Project Kft. és tulajdonosa, Lénárd András megsértette a Heineken Románia szellemi tulajdonát, amelyet a Ciuc (Csík) és a Csíki Premium márkák levédése biztosított számára. A törvényszék álláspontja szerint az Igazi csíki sör gyártója tisztességtelen, megtévesztő eszközt használt az üzleti versenyben.

A sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai is vannak. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is.

Cak a kutyám issza a Heineken söreit... ő is csak kisérőnek a kisüstihez (kép & hsz.: nordi)

A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek.

2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi csíki sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.

A Hargita megyei törvényszék pénteki ítéletében megszabta: az Igazi csíki sör gyártójának az ítélet jogerőre emelkedését követő 30 nap alatt vissza kell vonnia termékeit a piacról, és meg is kell semmisítenie. Azt is megtiltotta a Lixid Project Kft.-nek hogy a csikisor.com
és a csikisor.ro domainneveket használja. Emellett az alperest 35 ezer lej (2,4 millió forint) perköltség megtérítésére kötelezte.

A Csíki Sör Manufaktúra pénteken közleményben tudatta, hogy fellebbez a döntés ellen, és folytatja az "Igazi csíki sör" gyártását és forgalmazását. "Tudjuk ugyanúgy, mint minden székely és erdélyi magyar ember, hogy sem a Heinekennek, sem másnak rajtunk kívül soha nem volt a kereskedelemben Igazi csíki sör vagy Csíki sör nevű magyar márkája" - áll a cég közleményében.Szatmárnémetiben is sikere volt, mert nem pisswasszer... (kép: nordi)

A sörgyártók jogvitájában márciusban már született egy jogerős ítélet. Akkor a suceavai táblabíróság elutasította jogerősen a Heineken Románia kérését, amelyben a multinacionális cég törvényszéki elnöki rendelettel próbálta azonnali hatállyal bezáratni az Igazi csíki sört gyártó csíkszentsimoni gyárat.

Lénárd András egy korábbi interjúban valószínűsítette, hogy a márkaperben nem Romániában születik meg a végső döntés. Elmondta, hogy a Heineken a romániai pereskedés mellett a spanyolországi Alicantéban székelő uniós szabványügyi hivatalhoz (OHIM) is panaszt nyújtott be. Az ottani eljárás szintén folyamatban van.

forrás:/jogifórum/MTI/

kapcsolódó: Nem ért véget a csíki sör pere Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák