+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
24
  Lezárult az egyik legnagyobb, földönkívülieket kereső kutatás
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza
Több ezer távoli csillag vizsgálatával akart egy kutatócsoport a földön kívüli civilizációk nyomára akadni. A kutatók lézerjeleket kerestek, úgy gondolják, ezek a szignálok utalnak az idegenek jelenlétére. Az első eredmények most jöttek ki, és elég kiábrándítóak lettek.

Az új kutatásban a tudósok összesen 5600 csillag felől érkező fényt vizsgáltak, az égitestek mindegyike a mi Tejútrendszerünkben található.

A feltételezések alapján a több ezer vizsgált csillag közül 2000 körül olyan bolygók keringhetnek, mint a mi Földünk – olvasható a Science Alert cikkében.

A tanulmány eredménye azonban a sci-fi rajongók számára mindenképpen lehangoló lehet: a szakértők egyetlen rendszer esetében sem észlelték idegen civilizáció jelenlétét.

Ebből persze több dologra lehet következtetni: vagy nem elég erős az általuk használt lézer, vagy másmilyen módon kommunikálnak, a harmadik lehetőség pedig, hogy egyszerűen nem léteznek.

Speciális algoritmussal keresték az idegeneket - A kaliforniai Berkeley Egyetem munkatársai a SETI (angolul „Search for Extra-Terrestrial Intelligence", azaz a „földön kívüli intelligencia keresése") által felvetett elméletre alapozták kutatásukat, vagyis: ha létezik fejlett földön kívüli civilizáció, akkor az lézertechnológia alkalmazásával igyekszik felhívni magára a figyelmet, ami a Földről is detektálható.

A kutatók a Keck Obszervatórium 2004 és 2016 között végzett méréseit tanulmányozták át.
A teleszkóppal eredetileg csillagok fényességét vizsgálták, az így kapott adatokból pedig most egy speciális algoritmus segítségével igyekeztek kihámozni azokat a jeleket, amik esetleg mesterségesen létrehozott lézerimpulzusokra utalnak.

A keresés sajnos, úgy tűnik, hiábavalónak bizonyult, idegen civilizációnak ugyanis nem találták nyomát.

Nem biztos, hogy fel kell adni a reményt - A meglehetősen lehangoló eredmények ellenére nem szabad elcsüggedni, figyelmeztetnek a kutatók. Elképzelhető, hogy a földönkívüliek egyszerűen még nem fejlesztették ki azt a lézertechnológiát, amivel a 325 fényéven belül található bolygórendszerekből jeleket lehetne küldeni.

Természetesen ennek ellenkezője is elképzelhető, vagyis már sokkal fejlettebb – számunkra észrevehetetlen – módszerrel kommunikálhatnak az idegenek egymással.

Az mindenesetre biztos, hogy innen a Földről a lézerjelzéseket lehet a legkönnyebben kiszúrni, ráadásul ezek a szignálok – ellentétben a rádiójelekkel – gyengülés nélkül képesek utazni a kozmoszban. Ugyanakkor maga a Föld sem küld lézerimpulzusokat távoli csillagok felé, így ha a 325 fényévre élő földönkívüliek is az ilyenfajta jeleket keresik, bolygónk élettelen világnak tűnhet számukra.

A szupercivilizációk létezésének legbiztosabb jele, hogy nem állnak szóba velünk (nordi)

A kutatók konklúziója szerint tehát lehetséges, hogy a tanulmány megállapításai ellenére az idegen civilizációk igenis léteznek, csupán másmilyen technikával kellene felkutatni őket.


forrás:/origo.hu/

kapcsolódó: NASA: A földönkívüliek már a spájzban vannak Katt ide!
Hírek - Kategória 'UFO-k és földönkí­vüliek' Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
24
  Kész a repülő autó
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: Róza
Kiállították Monacóban a több mint 1 millió euróba kerülő repülő autót.

A szlovákiai székhelyű AeroMobil a Monacói Hercegségben évente megrendezésre kerülő Top Marques Monaco luxuscikkek kiállításán fedte fel csütörtökön a több mint egymillió euróba kerülő repülő autó dizájnját.

A vállalat szerint az AeroMobil Flying Car már előrendelhető azzal, hogy az első példányokat 2020-ban kiszállíthatják.

A könnycsepp formájú, hat méter hosszú és szétnyitott szárnyakkal kilenc méter széles jármű alig három perc alatt képes repülő üzemmódba váltani, míg a szárnyak összecsukhatóak a rendes közúti közlekedéshez.

Az AeroMobil Flying Car

Az AeroMobil célul tűzte ki, hogy akár 500 egységet is legyártson a kereskedelmi forgalomba kerülő első repülő kocsijából, amely maximálisan 750 kilométeres utat tehet meg két utasával a fedélzetén 260 kilométer/órás utazósebességgel. A repülő autó ára 1,2 millió és 1,5 millió euró között mozog majd.A repüléshez azonban az autónak repülőtérre, vagy más engedélyezett kifutópályára, míg a tulajdonosoknak a rendes jogosítványon kívül pilótaengedélyre is szükségük lesz - mondta Stefan Vadocz, a vállalat szóvivője. Hozzáfűzte: a szerinte a légi és a közúti közlekedési szabályoknak is megfelelő járművek kiszállítása várhatóan 2020-ban kezdődik.


Mielőtt azonban az úgynevezett repülőautók bevett dologgá válhatnának, egy sor repülésbiztonsági követelménynek kell megfelelniük az emberek félelmeinek eloszlatásához.

forrás:/mti/


kapcsolódó: Két éven belül gyártásba kerülhet a szlovák repülő autó Katt ide!
A repülő autóké lehetne a jövő Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
24
  Megdől Newton második törvénye?
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
A Washington Állami Egyetem fizikusai negatív tömegű folyadékot hoztak létre, amely az erő irányával ellentétes mozgást végez – adta hírül szerdán a BBC News.

A mindennapokban, ha egy testre erő hat, ugyanabban az irányban gyorsul, mint az erő iránya, ezt az összefüggést fogalmazta meg Newton II. törvénye, amely szerint az erő egyenlő a test tömegének és gyorsulásának szorzatával. Elméletileg azonban az anyagnak lehet negatív tömege ugyanúgy, ahogy az elektromos töltés lehet negatív vagy pozitív.

A negatív tömegű anyag jelenségét mutatták be az amerikai kutatók a Physical Review Letters tudományos folyóiratban.

illusztráció (fotó: Pixabay/ CCO Public Domain)

Peter Engels és munkatársai rubídiumatomokat abszolút nullához (mínusz 273 Celsius-fok) közelire hűtöttek le, egy Bose–Einstein-kondenzáció bozonokból álló híg gáz állapotú anyagot hozva létre. Ebben az állapotban a részecskék nagyon lassan mozognak, és a kvantummechanika elveit követve hullámként viselkednek. Az így létrehozott szuperfolyékony anyagnak súrlódásmentes a folyadékállapota, azaz a folyadék energiaveszteség nélkül tud áramlani.

Így hozták létre az állapotot
A negatív tömeg állapotának létrehozásához a kutatók lézert használtak a rubídiumatomok befogásához és ide-oda mozgatásához, megváltoztatva ezzel forgásukat. Amikor az atomokat kiengedték ebből a lézercsapdából, azok tágultak, és egyes atomok negatív tömeget mutattak. "A negatív tömeg az, amikor meglöksz valamint, és az feléd indul el gyorsulva" – magyarázta Michael Forbes, az egyetem társprofesszora.
Ez olyan, mintha a rubídium egy láthatatlan falnak ütközött volna" – tette hozzá.illusztráció (© fotó: BBC / Science Photo Library)

A kutatók szerint ezen technika felhasználható a jelenség jobb megértésére. "Először sikerült tökéletesen uralni ennek a negatív tömegnek a természetét mindenféle komplikációk nélkül" – magyarázta a kutatás jelentőségét Forbes. Ez az ellenőrzés eszközt teremt a kutatók számára a világűrben megfigyelt negatív tömeg és olyan jelenségek, mint a neutroncsillagok, fekete lyukak és sötét energia közötti kapcsolat kutatásához.


forrás:/mti/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
23
  Figyelmeztetést adott ki a NASA: Óriási napkitörés történt, a keletkező napszél hamarosan eléri a Földet
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Houston – Gigantikus napkitörést észlelt az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA). A szervezet egy felvételt is közzétett, ezzel együtt pedig figyelmeztették is az embereket, hogy következményei is lehetnek az eseménynek. A kitörés ugyanis a következő napokban áramkimaradásokat is okozhat.

A felvételen látszik, ahogy a gyönyörű fények félkörívben táncolnak a Nap felszínén. A videót a csillag egy aktív területéről készítették. – Ezt a jelenséget számos alkalommal megfigyeltük már, de ez volt a leghosszabb és legtisztább jelenet, amit az elmúlt években láttunk – írta közleményében a NASA.A napkitörésnek a Földön is lehetnek következményei / Illusztráció: Northfoto/ A videó inditásához Katt ide!

A táncoló fények igazából feltöltött részecskék, ahogy a mágneses mező határán forognak. Az esemény húsz órán keresztül meg tudták figyelni. A tudósok azonban figyelmeztették az embereket, hogy milyen következményekkel is járhat egy ilyen kitörés. Ahogy a hasadék kinyílt a Nap felszínén, úgy küldi a gyors napszelet a Föld felé. Ez a hasadék egy hatalmas terület, ahol a Nap mágnesen mezeje kettévált, ezzel utat engedve a napszélnek. A szél feltöltött részecskék plazmaáramából és mágnesen térből áll. Ezek a csillag felső atmoszférájából lökődnek ki.

A napszél hétfőre virradóra éri el a Földet. Ennek következtében akár egy mérsékelten erős földmágneses vihar is létrejöhet. A Föld mágneses mezeje és atmoszférája a nagy részét felfogja a szélnek, de még így is lehetnek közvetlen hatásai. Ez a mágneses vihar kihathat az áramhálózatokra és a navigáló rendszerekre a Föld egész területén. Közvetlen hathat a kommunikációra és a rádióvételre. Egyes aggodalmak szerint még a modern civilizációnak is véget vethet. Veszélyt jelenthet repülőgépek pilótáira és az asztronautákra is, akiket sugárzás érhet ez idő alatt. Ugyanilyen viharok állnak a híres északi fények mögött. Ugyanis a feltöltött részecskék a mágneses mezőnket érve színes fényáradattá válnak.

forrás:/blikk.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
23
  Orosz–magyar műhold készül!
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
2017 februárjában a magyar és az orosz kormány megerősítette a 2000-ben megkötött egyezmény alapján a világűr békés célú felhasználásában eddig is sikeresen zajló együttműködésük folytatásának szándékát. Ennek keretében Magyarország lehetőséget kap arra, hogy kulcsfontosságú műszerekkel és fedélzeti egységekkel – egyedüli nemzetközi partnerként – rész vegyen az Orosz Tudományos Akadémia és az Orosz Űrkutatási Intézet (IKI) most induló űrprogramjában. Az ennek keretében kifejlesztendő orosz–magyar műhold forradalmian új, eddig nem látott nagyfelbontású tudományos plazmafizikai méréseket hajt végre a Föld közvetlen környezetében, hatalmas lendületet adva a földi élet és civilizáció számára létfontosságú űridőjárás kutatásának – mindezt magyar intézetek és űrtechnológiai cégek fejlesztéseivel.

A műholdfejlesztés jelentősége nemcsak tudományos szempontból óriási, hanem azért is, mert a magyar részvétel arányaiban kiemelten jelentős, egyes programokban a műszerek és berendezések többsége magyar fejlesztésű és gyártású eszközökből áll. Magyarország űrkutatási pozíciója tovább erősödik nemzetközi viszonylatban is. A tudományos program és a fejlesztések a legnagyobb hagyománnyal és referenciákkal rendelkező hazai űrszervezet, a Magyar Repülő- és Űrtechnológiai Platform (Hungarian Aerospace Technology Platform, HATP) tagjainak, cégeinek közreműködésével készülnek.

A Trabant (jelentése: kísérő) lesz az első olyan műhold, amelyik az űridőjárási vizsgálatokban kulcsfontosságú rádióhullám-mérések adatait teljes egészében, a műholdpálya mentén, eddig soha nem látott felbontásban folyamatosan rögzíti és azt a továbbítja is a Földre.

Ez lehetővé teszi az űridőjárásnak az űrben használt (műholdak) és a földi technológiákra (távvezetékek, hírközlés, navigáció, repülés, stb.) gyakorolt hatásainak teljesebb megértését és előrejelzését. A műhold fő tudományos műszere, a SAS3-T rádióhullám-mérés mellett a fedélzeti számítógép, digitális adatgyűjtő és a nagysebességű adatátvitelt megvalósító fedélzeti adó és telemetriai rendszer is teljes egészében magyar intézetek és űrtechnológiai cégek fejlesztése. Ezzel a közös műholdas projekttel Magyarország a világ élvonalába tartozó tudományos-technológiai kísérlet részesévé válik, így alanyi jogon az összes tudományos adat és eredmény elsők közötti felhasználására, publikálására jogosult.

A projekttel kapcsolatban április 20-án tartottak tájékoztatót Budapesten, az El-Tech Centerben. A fejlesztés részleteit, a magyar berendezéseket, műszereket és készítőiket (ELTE Űrkutató Csoport, MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., SGF Kft., BL-Electronics Kft.) a közeljövőben részletesebben is bemutatjuk.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
23
  Pánik a NASA-nál: Már az arab csillagászok is ufókat videóznak!
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Nagy lehet a felfordulás a nemzetközi űrhivatalnál, mivel az arabok egy olyan különös videó töltöttek fel az internetre, amit még ők sem tudtnak megmagyarázni!
A videót állítólag egy nagyteljesítményű teleobjektív használatával készítették, és az omani csillagászati megfigyelőközpont egyik munkatársa juttatta el egy arab hírportálhoz 2017 áprilisának közepén. Ezen egy óriási méretekkel rendelkező repülő tárgy húz el a Hold és a Föld közti űrben. Sokak szerint a videó letagadhatatlan, így ha a NASA közzé is tenne ezzel kapcsolatban valamit, kevés hitele lenne…
A videó inditásához Katt ide!

A nagy fekete árnyékszerű jelenség olyan, mintha egy repülő tárgy csóvát húzna maga után, de érdekes módon inkább oldalirányba mozog, és nem arra, amerre a “füstcsík” szerint kellene. A nagyításkor világosan látszik, hogy egy háromszög alakú repülő tárgyból folyamatosan áramlik ki a füstszerű anyag… Végül, amikor átjut a Hold világító korongja előtt, eltűnik az űr sötétjében. A holdtalan égbolton aligha fedezte volna fel bárki is…
Volt akinek az tűnt fel, hogy az árnyék formája hasonlít a NASA logóján látható jelhez. Mások eltévedt Észak-koreai rakétának, optikai illúziónak, vagy fura alakú felhőnek gondolták.

Többen viszont szentül hiszik, hogy egy, a Földön folyó titkos űrprogram keretében fellőtt űrhajót láthatunk. A füstcsík ugyanis szilárd, vagy inkább folyékony hajtóanyagra utal, a földönkívűliek járművei pedig egészen biztosan nem használnak ilyen “kőkori” üzemanyagot. Talán mégis igazak lehetnek a pletykák, hogy már régen űrhajó-flottánk van a Naprendszerben, de ezt a hatalmas erőfeszítésekkel próbálják eltitkolni a hétköznapi emberek elől.

Bármi is húzott át a Hold korongja előtt, érdekes, hogy az arab térségben észlelték, és nem tartották meg maguknak, mint ahogy a legtöbb keleti, közel-keleti országban teszik…

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
23
  Iszonyú ronda az Alien-film új szörnyetege
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Varga Dénes

Az Alien: Covenant legutóbbi előzeteséből már képet kaphattunk arról, ezúttal hogy fog kinézni a xenomorph. Ridley Scott azonban nem elégedett meg azzal, hogy visszahozta a régi szörnyet, újakat is beemelt a filmjébe.

Az Empire magazinban publikált képen láthatjuk először a fehér bőrű neomorph-ot, amiről már most biztosan el lehet mondani, hogy nem vegetáriánus étrendet követ.

Az új szörny külsőre jobban hasonlít az emberekhez, mint egy szokványos xenomorph, és kisebb is nála, de a Slashfilm újságírója megnyugtatásul hozzáfűzte, hogy tizenöt percet látott a filmből, és az alapján a neomorph-nak már a belépője is iszonyú brutális lesz.

Az Empire további két képet hozott nyilvánosságra. A másodikon egy titokzatos alakot láthatunk az építészek bolygóján, aki a Prometheus-ból már ismert tárolóedényeket ereszti szabadjára.
Azt már láttuk, mekkora kalamajkát tud okozni egyetlen csepp ezekből az edényekből, ez az óriási mennyiség hihetetlen nagy pusztításra lehet képes.

Az utolsó kép a legkevésbé érdekes, az androidot megformáló Michael Fassbendert és a Weyland vállalat vezetőjét láthatjuk rajta, akit Guy Pearce alakított a Prometheus-ban. Peter Weyland már az előző részben is aggastyán volt, ráadásul meg is halt, szóval biztosra vehető, hogy ez egy visszaemlékezés lesz az új filmben.


A trailer inditásához Katt ide!

Az Alien: Covenant egy új főhőst avat fel, Katherine Waterston küzd majd a szörnyek ellen.
A film május 18-től lesz látható a magyar mozikban.


forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
22
  Ütközések következtében képződhet a gáz a törmelékkorongokban
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Kovács József

Japán kutatók szerint a fiatal csillagokat övező törmelékkorongokban megfigyelhető gáz magukban a diszkekben keletkezhetett, mégpedig az ott zajló ütközési folyamatok eredményeként.
Sok fiatal, de szintén nagy számú “középkorú” csillagot is ún. törmelékkorong övez (ilyen például az Oort-felhő a Naprendszer körül), amelyekről úgy gondoljuk, hogy a bolygórendszer-keletkezés maradványai. Az utóbbi időben rádiócsillagászati megfigyelésekkel – többek között magyar kutatók, például Kóspál Ágnes és Moór Attila munkájának eredményeként is – számos ilyen korongban gáz, elsősorban szénmonoxid jelenlétét mutatták ki, de egyelőre nem teljesen világos, hogyan is került az oda.


Magyarázatként két fő hipotézis létezik: az egyik szerint a gáz még abból az ősi felhőből maradt vissza, amelyikből a csillag is kialakult, míg a másik azt feltételezi, hogy a gázkomponens a korongban bekövetkező ütközések eredményeként jött létre.

A probléma megoldására a RIKEN Star and Planet Formation Laboratory kutatói (Ibaraki University és Nagoya University) a szén emissziós vonalait kísérelték meg kimutatni törmelékkoronggal rendelkező csillagoknál, mivel ezek detektálása értékes információval szolgálhat a gáz eredetéről. Alapesetben a szén a korongokban molekuláris formában, a szénmonoxid összetevőjeként található meg.
A központi csillag ultraibolya sugárzásának hatására a CO molekulák atomjaikra disszociálnak, de az így szabaddá váló szén a molekuláris hidrogén mint katalizátor segítségével általában újra szénmonoxiddá rekombinálódik. Ha azonban nincs elegendő hidrogén, a rekombináció nem megy végbe, és a szén atomos állapotban marad.

Fantáziarajz a törmelékkorongokban az ütközések hatására bekövetkező gázképződésről. (RIKEN)

Az Aya Higuchi által vezetett csoport a Chilében működő 10 méteres ASTE (Atacama Submillimeter Telescope Experiment) szubmilliméteres antennát használta két fiatal csillag, a 49 Ceti és a β Pictoris esetében a törmelékkorongok feltérképezésére atomos szén emissziós színképvonalai után kutatva. Ezeket a méréseket aztán összevetették a szintén Chilében üzemelő ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) antennarendszer CO-térképeivel. Higuchi elmondása szerint az első meglepetés az volt, hogy a szubmilliméteres hullámhosszon először elvégzett mérés eredményeként sikerült kimutatni az atomos szén nyomát a két csillag körüli törmelékkorongban. A második, még nagyobb meglepetés pedig az, hogy annak szénmonoxidhoz viszonyított aránya körülbelül egy nagyságrenddel nagyobb, mint a molekulafelhőkben és diffúz ködökben mért érték.

A szokatlanul magas C/CO arányból adódó következtetés az előzőek alapján tehát az, hogy legalább ebben a két rendszerben kevés a molekuláris hidrogén ahhoz, hogy hatékonyan segítse a szén visszaalakulását szénmonoxiddá. Mivel a protoplanetáris felhőket alkotó gáz nagy része hidrogén, hiánya a két rendszer esetében arra utal, hogy a korongok gáztartalma nem ún. primordiális, azaz csillagközi eredetű, hanem a korongon belüli ütközési folyamatok eredményeként létrejött ún. másodlagos komponens. A gáz eredetének teljes tisztázásához természetesen még további, fiatal csillagok körüli korongokra vonatkozó mérések szükségesek, az azonban Higuchi szerint már most látszik, hogy az eredmény segíthet annak megértésében, a protoplanetáris korongok miként fejlődnek törmelékkorongokká.

Az eredményeket részletező szakcikk az Astrophysical Journal c. folyóiratban jelent meg.

forrás:/csillagaszat.hu/


kapcsolódó: Fémionok vannak a Mars felsőlégkörében is Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
22
  Nagyon kínos baki a Teslánál, autók tízezrei veszélyesek
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: Róza
Az elektromos rögzítőfék lehetséges meghibásodása miatt 53 ezer autót hív vissza az elektromos járműveket gyártó Tesla.
A 2016 februárja és októbere között gyártott Model S és Model X típusú Teslákban beragadhat a rögzítőfék, s így a jármű nem tud elindulni. A gyártó szerint a hiba a visszahívott járművek mintegy öt százalékánál fordulhat elő, de biztonsági okokból mindet át akarják vizsgálni.Tesla 2016 Model S (forrás:Tesla)

A gyártó szerint a potenciális hibáért egy nem megfelelő minőségben elkészített fogaskerék a felelős, amelyet az egyik beszállítójuktól vásárolnak. Az alkatrész eltörhet, megbénítva ezzel az autót.
A hibalehetőség csak a rögzítőféket érinti. A Tesla szerint a hiba sem balesetet, sem sérülést nem okozott eddig.

forrás:/origo/

kapcsolódó: A következő Tesla már a magyar pénztárcának is megfizethető lesz Katt ide!
Több mint 300 ezer km-t futott egy Tesla Model S Katt ide!
Kínai kutatók távolról törték fel a Tesla S-t Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2017. ápr.
22
  A hordozható számítógép atyja 71 éves
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: Róza
Lee Felsenstein fejlesztette ki az első hordozható számítógépet, ennek ellenére se gazdag, sem híres nem lett.

A villamosmérnök egyike a Szilícium-völgy azon úttörőinek, akik sosem kapták meg a megérdemelt elismerést. A most 71 éves szakember nevéhez fűződik az első hordozható számítógép megalkotása. Felsenstein 1963-ban érkezett az intézménybe, hogy mérnök legyen. Akkoriban a számítógépek még hatalmasak voltak és vagy lyukkártyák segítségével vagy különleges eszközökkel, terminálokkal programozták be azokat.

1973-ban San Franciscóban, egy irodában bírtak működésre egy példányt. A Leopold's Records területén állították fel egy terminált, amely egy telefonvonalon keresztül kapcsolódott a berendezéshez. Megszületett a "közösségi memória", a világ első elektronikus közösségi platformja, amely elé bárki leülhetett, kigondolhatott egy álnevet és írhatta, amit gondolt.

Felsenstein azzal számolt, hogy az emberek azt kérdezik majd: "Egy számítógép? Mit csináljak azzal?", de ehelyett tömeg jött össze a készülék körül és mindenki ki akarta próbálni azt. A "közösségi memóriába" nem lehetett hosszabb szövegeket beírni, hanem csak néhány címszót, majd elmenteni azokat. Mások ezután rákereshettek a címszavakra. Azt nem lehet tudni, hogy hányan használhatták a rendszert és hány kapcsolatuk volt, a memóriát ugyanis már nem lehet kiolvasni.

1975-ben Felsenstein grafikus videókártyát fejlesztett a Processor Technology nevű cég számára az Altair számítógéphez. Később a Sol-20 számítógép fődizájnere volt, míg a cégalapító Robert Marsh a tápellátáson és a hangkazettás csatolófelületen dolgozott. A munka előrehaladtával rájöttek, hogy valójában egy általános célú számítógépet építenek, nem pedig csak egy intelligens terminált, de ezt a tényt csak a munka végén ismerték el. A számítógépbe öt kártya volt helyezhető vízszintesen, így elég alacsonynak számított, a főbb funkciói (a processzor, a ki- és bemeneti portok és a kazettás felület) mind egyetlen a ház aljába helyezett nagy áramköri lapra kerültek. A Sol nevet a bibliai Salamon király után kapta, összeszerelhető verzióját 995 dollárért árulták. 2 MHz-es Intel 8080 processzora akár 64 Kbyte memóriát is kezelni tudott, a betüket pedig 64x16-os formátumban jelenítette meg.A Sol-20-at 1976-ban mutatták be

Lee Felsenstein 1980-ban került kapcsolatba Adam Osborne brit íróval. Osborne egy évvel azelőtt adta el kiadóvállalatát, és a pénzből egy új céget alapított az első olyan hordozható számítógép megalkotására, amelyhez szoftverhátteret is biztosítanak. Az ötlet nem volt új, arról már 1968-ban beszéltek a Xerox berkeiben: definíciójuk szerint egy olyan masináról van szó, amelynek főegységei (a processzor, a kijelző és a billentyűzet) egybe vannak építve, és képes akkumulátorról is üzemelni, tömege pedig nem haladja meg a 7 kilót. Osborne specifikációit követve Felsenstein készített is egy kissé túlsúlyos, de mégis kézben vihető gépet, ami még a leejtést is kibírja és elfér egy repülőn lévő ülés alatt. Ez stílusosan az Osborne-1 nevet kapta.

A 11 kilós böröndben akkumulátor, 5 collos kijelző és két floppy meghajtó volt, 1981 áprilisában mutatták be 1795 dolláros áron. Az Osborne 1 processzora a 4 MHz-es Zilog Z80-as volt, 64 kilobájt RAM-mal, párhuzamos és soros porttal, modemmel, két 5 és 1/4 hüvelykes floppymeghajtóval, valamint 5 hüvelykes katódsugár képcsöves monitorral látták el. Az utóbbin egy sorban legfeljebb 52 karakter jelenhetett meg. Az Osborne 1-en a CP/M operációs rendszer futott, dolgozni rajta pedig a SuperCalc táblázatkezelő programmal és a WordStar szövegszerkesztő szoftverrel lehetett. Támogatta a Microsoft MBASIC és a Digital Research CBASIC programozási környezetet.


A gép sikeres lett, a cég 1981 szeptemberében 1 millió dolláros forgalmat bonyolított, és az első 8 hónapban 11 ezer számítógépet szállítottak le. A cég 1983-ban mégis csődbe ment, amikor túl korán jelentette be az utódmodellt és ezzel a raktárkészlete gyakorlatilag azonnal értéktelenné vált. A versenytársak is hamar megjelentek, és fejlettebbek is voltak: az IBM 16 bites processzora gyorsabb volt, a Kaypro számítógépét 9 collos képernyővel szerelték, az Apple pedig szoftverválasztékban nyomta le az Osborne-1-et.

Felsenstein még időben pénzre váltotta át a részvényeit és fejlesztőként továbbra is kiváló munkát végzett, de a menedzsmentek csődbe vitték az adott cégeket. Ennek ellenére nem keseredett el és jelenleg is két projekten dolgozik. Az egyik keretében egy elektronikus építőkészleten dolgozik, amelynek a segítségével a gyerekek megtanulhatják a programozást a számítógépes chipek segítségével. Emellett a Szilícium-völgy más veteránjaival közösen tanácsadó céget alapít, amely a generációja tudását hasznosítja. A csoport munkaneve: "a rendkívüli mérnökök ligája".

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák