+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
04
  Pillanatok alatt megkülönböztetjük az androidokat az emberektől
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: crafty
A tévésorozatokban és filmekben nehéz lehet megkülönböztetni az androidokat és az embereket. A valóságban azonban az emberi agy kevesebb, mint egy másodperc alatt különbséget tesz a valóság és a fantázia között, állítják a Berkeley kutatói.

A Nature Communications folyóirat novemberi számában publikált eredmények azt mutatják, hogy az emberek agyának képérzékelése úgy van huzalozva, hogy gyorsan el tudja dönteni, mi a valóságos, mi nem.

A Berkeley Egyetem kutatói felfedeztek egy olyan vizuális mechanizmust, amely meghatározza, hogyan érzékeljük a tárgyak és az emberek világát a való és a virtuális vagy mesterséges világban.

Ez az egyedi vizuális mechanizmus csupán 250 milliszekundum alatt lehetővé teszi számunkra, hogy észleljük mi az, ami valóban élő, és mi a szimulált"– mondta a tanulmány vezető szerzője, Allison Yamanashi Leib.

Nem a részletekre figyelünk - „Az erdőt nézzük és nem a fát" – fogalmazott az egyik kutató.

A látáskutatók hosszú ideig azt feltételezték, hogy az embereknek több részletet kell alaposan tanulmányozniuk, mielőtt el tudnák dönteni életszerű-e egy személy vagy egy tárgy. A Berkeley tanulmánya szerint viszont a résztvevők minden tudatos megfontolás nélkül hozták meg a döntésüket, hogy valami életszerű-e vagy se.

A vizsgálatokból kiderült, hogy az emberek inkább a globális impresszió alapján hozzák meg a döntésüket és nem a részleteket vizsgálják. „Az erdőt nézzük és nem a fát" – fogalmazott az egyik kutató.

forrás:/origo/

kapcsolódó: Nyomtassunk magunknak barátot ! Katt ide!
Ijesztően élethű robotoknál tartunk Katt ide!
Kaspersky: három évtizeden belül egy szkifiben fogunk élni Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
04
  Piramis az Antarktiszon? Aligha...
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: crafty
Az internet új sztárja lett egy egyedi, piramis alakú hegy az Antarktiszon, melynek eredetéről máris számtalan elmélet született. Egyesek szerint egy ősi civilizáció alkothatta a sziklás piramisformát, mások a világűr felé mutogatnak, és az idegeneket citálják elő.


Az Occam borotvája elv, miszerint általában a legegyszerűbb magyarázat a helytálló, arra utal, hogy ennél sokkal hétköznapibb a helyzet. A meredek, piramisszerű oldalak az erózió évszázadok, vagy akár évmilliók alatt végzett munkáját "dicséri". "Ez csak egy piramisnak látszó hegy" - zárta rövidre a spekulációk boncolgatását Eric Rignot, a Kalifornia Egyetem földtudományi karának professzora a Live Science magazinnak adott állásfoglalásában. "A piramis alakzat nem lehetetlen, sok hegycsúcs részben piramisnak tűnik, de csak egy - két oldaluk ilyen, ritka, hogy mind a négy."

A piramidális hegy - ami még nem kapott hivatalos nevet - egyike az Antarktisz Ellsworth-hegységét alkotó csúcsoknak, amit egy amerikai pilóta, Lincoln Ellsworth fedezett fel 1935. november 23-i repülése során. A névtelen hegy elhelyezkedését tekintve - 79°58'39.25"S 81°57'32.21"W - az Ellsworth déli részén, a Heritage-vonulatnál van, ami rendkívüli kövületeiről ismert, ilyenek a kambrium időszakból fellelt trilobiták, amik több mint 500 millió évesek.

A hegy nem különösebben magas, mindössze 1265 méter. Mauri Pelto, az ugyancsak amerikai Nichols College környezettudományi karának szakértője szerint a hőmérsékletingadozásból adódó erózió vezethetett a piramisszerű alakhoz. A hó, vagy víz nappal feltölti a hegy repedéseit, majd az éj leszálltával és a hőmérséklet visszaesésével megfagy, jéggé válik és tágulni kezd, egyre nagyobbá alakítva a repedéseket.

A folyamat számtalanszor ismétlődik, ami idővel teljes sziklatömbök leválását eredményezi. Ezek az erők alakíthattak más piramidális hegyeket is, például az Alpokban található Matterhornt.

A sarkvidéki hegy négy oldalából három látszólag egyforma mértékben erodálódott. "Ez arra utal, mivel ennyire egyformák, hogy a kőzettípus elég egységes" - mondta Pelto. "Nincsenek nehezebben erodálódó kőzetrétegei." Más szavakkal, a névtelen hegy valószínűleg egyetlen kőzetréteg, ami nem túl nagy mérete miatt nem meglepő. "A keleti oldalán az erózió valószínűleg nem volt ilyen egységes" - tette hozzá Pelto, aki azt is hangsúlyozta, hogy bár több hírforrás újonnan felfedezettként utal a hegyre, ennek nagyon kicsi a valószínűsége. A hegytől délre, az úgynevezett Patriot Hills-nél van egy éghajlat-tudósok által működtetett kutatóbázis. "A Patriot Hills-től gyakorlatilag láthatónak kell lennie a hegynek" - mondta Pelto.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Titokzatos piramist találtak az Antarktiszon Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
03
  Nagyon forró helyett nagyon hideg lehet két galaxis egyesülésénél
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: crafty
Óriási hideg gázfelhőkből, nem pedig kisebb galaxisok összeolvadásából keletkezhettek az univerzum legnagyobb galaxisai - véli megfigyelései alapján egy nemzetközi kutatócsoport.

A tízmilliárd fényévnyi távolságra lévő Pókháló-galaxis vizsgálata során végzett megfigyeléseiket a Science című tudományos lapban mutatták be az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) kutatói, akik francia és spanyol kollégáikkal közösen dolgoztak amerikai rádióteleszkópok segítségével.

Gyakran csillagrendszerek százai és ezrei gyűlnek össze, az ilyen galaxishalmazok központjában pedig az univerzum legnagyobb galaxisai találhatók. Az egyik ilyen halmazt, melynek központi eleme a Pókháló-galaxis, több mint húsz éve vizsgálják a tudósok.
Ez az úgynevezett protohalmazok, vagyis a még keletkezőfélben lévő halmazok legjobb példája. Megfigyelése az univerzum kezdeti időszakába enged betekintést.

“Eddig abból indultunk ki, hogy ezek a távoli, korai univerzumban lévő szupergalaxisok kisebb galaxisok összeolvadásával jöttek létre, ugyanúgy, ahogyan az az univerzum közeli területein megfigyelhető.

Nem karácsonyfa!...Ez a tízmilliárd fényévnyi távolságra lévő Pókháló-galaxis

A dolog azonban sokkal bonyolultabb” – mondta a tanulmányt vezető Bjorn Emonts, a madridi asztrobiológiai központ munkatársa.
Helmut Dannerbauer, a Bécsi Egyetem csillagásza elmondása szerint két rádioteleszkóppal, az ausztrál kompakt hálózat (Australia Telescope Compact Array) rádióantenna-rendszerrel és az Új-Mexikóban működő VLA (Very Large Array) segítségével vizsgálták a Pókháló-galaxist.

A megfigyelések meglepték a kutatókat. Kiderült, hogy a Pókháló-galaxis egy nagyon hideg gázból álló kozmikus felhőben található. Az óriási gázfelhő tömege százmilliárdszor nagyobb a Napénál és jórészt hidrogénmolekulákból, a csillagok és galaxisok alapvető építőeleméből áll.Az ausztrál kompakt hálózat (Australia Telescope Compact Array) rádióantenna-rendszere

A csillagászok most abból indulnak ki, hogy a központi szupergalaxis "építőanyagát" nem a környezetben lévő kisebb galaxisokból, hanem közvetlenül ezekből a hideg gázfelhőkből veszi fel és végül új csillaggá sűríti. A megfigyelt szén-monoxid a kutatók szerint korábbi csillagok mellékterméke. A Pókháló-galaxis keletkezése a kozmikus újrahasznosítás egyik formája. Hogy honnan származik a hideg gáz és hogyan gyűlt össze a galaxishalmaz magjában, egyelőre rejtély.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
03
  Elképesztő búcsúbeszédet írtak a Józan Ész halálára
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: crafty
Na, ilyen nekrológot sem olvastunk még!
Lori Borgman amerikai újságírónő eljátszott a gondolattal, mi lenne akkor, ha a józa n ész egy jó barátunk volna. Vajon észrevennénk a halálát? És mit mondanánk a temetésén? Tanulságos írás következik!


Búcsúbeszéd. A Józan Ész halálára.

Nyugodjék békében! Ma egy szeretett barátunk elvesztését siratjuk: Józan Ész, aki sok éven át volt közöttünk.

Senki sem tudja biztosan, hány éves volt, mivel születési adatai már régen elvesztek a bürokrácia útvesztőiben.

Emlékezni fogunk rá, mert olyan értékes leckéket adott nekünk, mint “dolgozni kell, hogy tető legyen a fejünk felett” és “mindennap kell olvasni egy keveset”; hogy tudjuk, miért lel aranyat, aki korán kel, és hogy felismerjük olyan mondatok érvényességét, mint “az élet nem mindig igazságos” és “lehet, hogy én vagyok a hibás”.

Józan Ész egyszerű és hatásos parancsok (“addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér”) és megbízható szülői stratégiák (“nem a gyerek, hanem a felnőtt dirigál”) szerint élt.

Egészsége akkor kezdett gyorsan romlani, amikor fura szabályokat kezdtek alkalmazni: jelentéseket egy hatéves kisfiúról, akit szexuális zaklatással vádoltak, mert megpuszilta egy osztálytársát; kamaszokról, akiknek iskolát kellett változtatniuk, mert feljelentették drogot áruló társukat, és a fegyelmezetlen diákját megdorgáló tanítónő elbocsátása csak rontott az állapotán.

Józan Ész akkor kezdett háttérbe szorulni, amikor szülők csak azért támadtak a tanárokra, mert azok végezték el azt a munkát, amelyben a szülők csődöt mondtak: fegyelmezetlen gyermekeik fegyelmezését.

Még tovább hanyatlott, amikor az iskoláknak szülői engedélyt kellett beszerezniük ahhoz, hogy beadjanak egy aszpirint, bekenjenek egy gyereket naptejjel, de tilos volt tájékoztatniuk a szülőket, ha egy diák drogozott, egy diáklány teherbe esett, (pláne ha abortuszt akart csináltatni).

Józan Észnek elment a kedve az élettől, amikor a tízparancsolat nevetség tárgyává vált, némely “egyház” üzletté aljasult, és amikor a bűnözők kezdtek különb elbánásban részesülni, mint áldozataik.


Józan Ész számára kemény csapás volt arról értesülni, hogy az ember már nem védheti meg magát egy tolvajtól a saját házában, ellenben a tolvaj beperelheti őt, ha kezet emel rá, és ha egy rendőr megöl egy bűnözőt, (még akkor is, ha ez utóbbinál fegyver volt,) azonnal eljárás indul ellene aránytalan védekezés miatt.

Józan Ész halálát megelőzte szüleié: az Igazságé és a Bizalomé, a feleségéé: a Bölcsességé, a lányaiké: a Felelősségé és a Törvényességé, a fiúké: az Ésszerűségé.
De élnek szörnyű mostohatestvérei: Hívják az ügyvédemet, Nem én voltam, Ne szólj bele, és a Társadalom áldozata vagyok.
Nem vagyunk sokan a temetésén, mivel nagyon kevesen fogták fel, hogy elment.

forrás:/szepi.hu/


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
03
  Megbuktatták Einsteint a laikusok
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: crafty

Százezer laikus bizonyította be, hogy Albert Einstein tévedett a kvantum-összefonódással kapcsolatban. A világ tényleg őrültebb – derült ki – ahhoz képest, ahogy Einstein gondolta.


Több mint százezer laikus vett részt a világ eddigi legnagyobb kvantumfizikai kísérletében, és bizonyította be, hogy Albert Einstein tévedett, amikor a kvantum-összefonódás jelenségét lekezelően „kísérteties távolhatásnak” nevezte.
A Big Bell Testnek nevezett szerdai kísérletben a világ tizenegy tudományos intézete vett részt – közölte pénteken az Osztrák Tudományos Akadémia.

A cél az volt, hogy először mutassák be, hogy az emberi döntések is hozzájárulhatnak a tudományhoz.
A százezer résztvevő több mint kilencvenmillió bit információt termelt, és újabb bizonyítékot alkotott arra, hogy az összefonódás nem „kísérteties”, hanem valós.

“Bécsi kísérletünk a véletlenszerűen generált adatok segítségével bizonyította, hogy az összefonódás létezik, és a világ valóban olyan »őrült«, ahogyan azt a kvantumfizika állítja" – fogalmazott Thomas Scheidl kvantumfizikus.

forrás:/vs.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
02
  Megsemmisült a Progressz teherszállító űrhajó
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: crafty
Megsemmisült a csütörtökön felbocsátott, legénység nélküli orosz Progressz MSZ-4 teherszállító űrhajó az Oroszországhoz tartozó Tuvai Köztársaság feletti 190 kilométeres magasságban, a roncsdarabok többsége elégett a légkörben - jelentette be csütörtök este a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

A tájékoztatás szerint az űreszköz megsemmisülése nehezen megközelíthető lakatlan hegyvidéki terület felett történt. A Roszkoszmosz hangsúlyozta: a teherűrhajó elvesztése nem lesz kihatással a hivatal rendes működésére, illetve a Nemzetközi Űrállomás legénységének létfenntartására.

A hivatalos bejelentést megelőzően egy meg nem nevezett forrás az orosz űrkutatási hivataltól a TASZSZ orosz hírügynökséggel azt közölte, hogy a földi irányító központ elveszítette a kapcsolatot az űrhajóval, amely valószínűleg nem fogja tudni elérni a Nemzetközi Űrállomást.

A Progressz indítása (fotó: AFP/Stringer)

Minden valószínűség szerint a legrosszabb forgatókönyv fog bekövetkezni, és a hajót elveszítjük"
- mondta a forrás. Szerinte a Progressz űrhajó, amelynek indítását követően technikai problémák léptek fel, a hordozórakéta harmadik fokozatának begyújtásakor már le is zuhanhatott Kína vagy a Csendes-óceán térségében.
Az illetékes szerint a probléma azt megelőzően lépett fel, hogy a Progressz levált volna a hordozórakétáról. "Ha 150 másodperccel a leválás előtt következik be ilyesmi, nem is lehet másra számítani. Valószínű, hogy elvesztettük. Még ha sikerült is leválnia ...süllyedni kezdett és eléghetett a légkörben" - fűzte hozzá.

Ellátmányt vitt volna az űrállomás dolgozóinak
A szállító űrhajót helyi idő szerint csütörtök reggel 8 óra 51 perckor indították a kazahsztáni Bajkonurból, szombaton kellett volna csatlakoznia a Nemzetközi Űrállomáshoz.
A Roszkoszmosz korábbi tájékoztatása szerint az indítást követően 383 másodperccel elvesztették a kapcsolatot az űreszközzel. Vizsgálják a meghibásodás okát.

A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő adásban jelentette, hogy az űrhajó navigációs antennáit ki tudta bontani, de azt már nem tudták megerősíteni, hogy kinyíltak-e a napelemtáblák is. A teherűrhajó 2,5 tonna üzemanyagot, vizet, élelmet és más rakományt szállított.
A Progressz űrhajók már négy évtizede szolgálatban vannak, legkorszerűbb típusaikat már teljesen digitalizált rendszerekkel és tökéletesített dokkoló rendszerrel látták el.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Peggy Whitson, az orosz Szergej Rizskov, Andrej Boriszenko, és Oleg Novickij, valamint Thomas Pesquet francia kozmonauták tartózkodnak.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Vége van, megsemmisült a Progressz Katt ide!
Már tudják, mitől vált irányíthatatlanná a Progressz Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
02
  Fejlett "mikrochipek" vannak az agyunkban
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: crafty
Az emberre jellemző agyi tulajdonságok alakíthatják ki az intelligenciánkat, és agyunk Achilles-sarkaként felelősek lehetnek az agyi betegségek kialakulásáért is - szegedi kutatók új eredményei.

Az agy kérgi (neocortex) része – a magasabb kognitív funkciókért, mint pl. a nyelvhasználatért felelős terület – nagyon hasonló mikroszerkezetű az emberben és a kísérleti állatként használt fajokban. A Szegedi Tudományegyetemen dolgozó Tamás Gábor és Karri Lamsa vezette két kutatócsoport friss eredményei szerint az emberi neocorticalis hálózat egyedülálló jellemzőkkel bír.

Tamás Gábor kutatócsoportja Nusser Zoltánnal (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet) együttműködve publikált az eLife folyóiratban egy tanulmányt, amely az emberi agykéregben lévő, a serkentő és gátló idegsejtek közötti kapcsolatok egyedi tulajdonságát írja le. Ezek a kapcsolatok annyira hatékonyak, hogy egyetlen idegsejt egyetlen akciós potenciálja képes kiváltani számos más idegsejt aktivitását. A szerzők szerint ez az emberi neocortexre jellemző tulajdonság talán az evolúció során a hatékonyabb információfeldolgozás miatt alakulhatott ki. A Tamás Gábor és munkatársai által jegyzett publikáció bemutatja, hogy ezekben a rendkívül hatékony idegi kapcsolatokban több szinaptikus vezikulum ürül idegi aktivitás hatására. Hasonló mechanizmus más fajok neocortexében nem ismert, ezért lehetséges, hogy csak az emberben alakult ki ez a tulajdonság.

Ezek a nagyon hatékony kapcsolatok rendkívül könnyen változhatnak, plasztikusak, tehát a hatékonyságuk sokkal könnyebben változtatható, mint az összehasonlításként vizsgált patkány idegi kapcsolatai. Ezek az erős idegi kapcsolatok tanulás hatására könnyen változhatnak, így más idegsejthálózatot képesek aktiválni az emberi neocortexben. Ezek az eredmények azért is fontosak, mert a neocorticalis idegsejthálózat-aktivitás szabályozása elengedhetetlen az összetett agyi folyamatok során fellépő tanulásnál.Az emberi agymintákon végzett idegélettani kísérletek egyre inkább előtérbe kerülnek. A legújabb eredmények azt sugallják, hogy az emberi evolúció során nem csak az agyméret és a neocortex aránya növekedett, hanem csak az emberre jellemző idegi tulajdonságok is kialakultak. Az ember, és talán egyéb emberszabású majmok is olyan „fejlett mikrochipet” hordoznak az agyukban, mely lehetővé teszi a kiemelkedő értelmi képességek létrejöttét. A szegedi kutatócsoportok szerint ez egyszerűen az evolúció során szelekciós nyomás hatására alakult ki. Az agyméret és a neocortex redőzöttsége talán elérte a lehetséges élettani határait, így egyéb megoldások alakultak ki az agyi kapacitás növelésére. Az emberre jellemző agyi tulajdonságok azonban veszélyeket is hordozhatnak, és elképzelhető, hogy bizonyos neurológiai és pszichiátriai betegségek e kapcsolatok kóros működése miatt alakulnak ki. További kutatások remélhetőleg fényt derítenek arra, hogy a Szegeden felfedezett idegi tulajdonságok milyen szerepet játszanak a tipikusan emberre jellemző agyi betegségek kialakulásában.

A két szegedi kutatócsoport munkáját a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) is támogatta. Szegedi Viktor és munkatársai publikációjához a Plos Biology szerkesztője írt összefoglalót.

forrás:/ma.hu/


kapcsolódó: Mesterséges emberi agyat állítottak elő Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
02
  Kimenekítették az Antarktiszról Buzz Aldrint, a másodikként Holdra lépő embert
Kategória: Életmód - Közzétette: crafty
Ki kellett menekíteni az Antarktiszról a betegeskedő Buzz Aldrint, aki az Apollo 11 űrhajó legénységének tagjaként a második emberként lépett a Holdra 1969-ben – jelentette be csütörtökön az antarktiszi túrákat szervező utazási irodák nemzetközi szövetsége és az egykori űrhajóst utaztató White Desert utazási iroda.

Az idős exűrhajóst egy sítalpakkal ellátott LC-130-as teherszállító repülőgéppel vitték az Amundsen-Scott amerikai kutatóbázisról az antarktiszi partoknál, a Ross-szigeten fekvő McMurdo amerikai kutatóállomásra, ahonnét a lehető leghamarabb Új-Zélandra szállítják – közölte honlapján az Egyesült Államok Antarktisz-programját irányító Nemzeti Tudományos Alapítvány.

Buzz Aldrin 1969. július 20-án, mintegy 20 perccel Neil Armstrong után lépett második emberként a Holdra. Az eseményt 600 millió ember nézte a tévében, ami akkor rekordnak számított.

A 86 éves volt asztronauta egy turistacsoport tagjaként tartózkodott a Déli-sarkvidéken, amikor rosszul lett. Az utazási iroda szerint állapota stabil.

A történelmi eseményről készült fotókon majdnem mindenütt Aldrin látható, mivel az elsőként az égitestre lépő Armstrong feladata volt a fényképezés, utóbbinak a Holdon tett első lépéseiről alig van felvétel.
A Hold-misszió világhírűvé tette Buzz Aldrint, aki jelenleg Kaliforniában él, és még ma is járja a világot, előadásokat tartva az űrkutatásról és népszerűsítve a Mars tervezett benépesítését. Emellett tanácsadóként segít filmes produkciókat.

forrás:/vs.hu/


kapcsolódó: Nézzünk körül a világban, mielőtt meghalunk Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
01
  Új csillagpopulációt azonosítottak a Tejútrendszer centruma körül
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: crafty
szerző: Kovács József

Egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek tagja Mészáros Szabolcs (ELTE GAO) is, az APOGEE égboltfelmérés adatai alapján nitrogénben gazdag csillagok nagy elemszámú populációját azonosította a Galaxis centruma körül.

Az APOGEE (Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment) az SDSS (Sloan Digital Sky Survey) égboltfelmérés egyik projektje, amelynek során több százezer tejútrendszerbeli csillagról gyűjtenek spektroszkópiai adatokat az infravörös tartományban.
A Tejútrendszer központja körüli területek megfigyelése a por elnyelő hatása miatt a látható tartományban nem lehetséges, infravörösben azonban a por sokkal kevesebb sugárzást blokkol, így ebben a tartományban bepillanthatunk a rejtőzködő régiókba is.

Az égbolt ezen régiója rendkívül népes, részben a centrális területek nagy sűrűsége, részben a galaktikus centrum és a Föld közötti rengeteg csillag miatt. A sötét foltok a porfelhők fényelnyelő hatásának következményei. A türkizkék színű kör a galaktikus centrum pozícióját, a vörös színű csillagok pedig az APOGEE-adatok alapján azonosított, nitrogénben gazdag csillagok helyzetét jelölik.

A kép a Tejútrendszer centruma körüli, 20 fok (kb. 40 teliholdátmérő) méretű területet mutatja az optikai tartományban.

Ezek, a nitrogémnben gazdag csillagok közül sok a legmagasabb porabszorpciójú területeken van, így érthető, hogy a mostani APOGEE-mérések előtt miért nem vették észre azokat és különleges tulajdonságukat. Alex( Mellinger)

A Ricardo Schiavon (John Moores University, Liverpool) által vezetett kutatócsoport a galaktikus centrum irányába eső csillagok kémiai összetételét vizsgálta az APOGEE színképek alapján, és azonosított olyan objektumokat, amelyek nitrogéntartalma jelentősen magasabb, mint a belső területek legtöbb csillagának. Az érdekes új csillagpopulációi tagjai valószínűleg olyan gömbhalmazokhoz tartozhattak, amelyek a Tejútrendszer magjának kezdeti, viharos formálódási folyamata során bomlottak fel. Ha így van, akkor a Galaxis történetének korai szakaszában körülbelül tízszer annyi gömbhalmaz létezhetett, mint manapság, és a Tejútrendszer belső régióit benépesítő öreg csillagok jelentős része ma már nem létező gömbhalmazokban keletkezhetett. Másik lehetőség, hogy az újonnan azonosított égitestek a Tejútrendszer történetének legelső csillagkeletkezési hullámában jöttek létre, a magyarázatok között azonban csak további észlelések alapján lehet majd dönteni.

Schiavon szerint a felfedezés izgalmas kérdések megfogalmazásában és megválaszolásában lehet segítségünkre: milyen tulajdonságú csillagok találhatók a Galaxis központi vidékein, hogyan jöttek létre a gömbhalmazok, és milyen szerepet játszottak a Tejútrendszer, tágabb értelemben a galaxisok korai fejlődésében.

A kutatást az MTA Prémium posztdoktori kutatói program és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (K-119517) támogatta.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. dec.
01
  Az intelligens városokhoz okoseszközök kellenek
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: crafty
Nem elegendő, ha csak az eszközök okosak egy településen, szükség van a teljes hálózatba kötöttségre is.

Miközben az egyik oldalon egyre több az olyan modellváros, mint az Abu-Dzabiban lévő Masdar City vagy a dél-koreai Songdo, addig a másik oldalon Amszterdamban, Koppenhágában, Hamburgban és Münchenben, a várostervezők arról beszélgetnek, hogy a meglévő városi infrastruktúrákat miként lehet energiahatékonyan kiépíteni és digitalizálni.

Az okosvárosok létrehozásában meghatározó szerepe lesz a dolgok internetének (IoT), amely a különböző eszközök összekötéséhez elengedhetetlen. De kellenek olyan adatbázisok is, amelyek nem csupán az egyes adatokat képesek feljegyezni, hanem az azok között lévő kapcsolatokat is.

(kép: chombosan / Shutterstock)

Fontossá válik a városi rendszerek intelligens vezérlése. Hogyan tudják az intelligens közlekedésmenedzselő megoldások megakadályozni a dugók kialakulását és a vezetőket a szabad parkolóhelyekhez irányítani? Miként lesz biztosítva, hogy vészhelyzet esetén a leggyorsabb és a legjobb ellátás legyen elérhető a kórházakban? Hogyan lehet ellenőrizni az áram- és a vízhálózatokat, s miként felügyelhető a hatékonyságuk? Ezek egyike sem új kérdés, de most már rendelkezésre állnak az azok megválaszolásához szükséges technológiák. A növekvő digitalizálás hatalmas adatmennyiséget hoz létre, amelyek megfelelő kielemzése új utakat és megoldásokat nyithat meg a városfejlesztési koncepciók előtt.

A Markets and Markets című jelentés elemzői úgy becsülték, hogy az okosvárosok piaca 2015-re 300 milliárd dolláros, 2020-ra pedig 750 milliárdos lehet. Az okosváros a számos szenzor, hálózat, eszköz, lámpa, víz- és árammérő egyvelege. Ideális esetben e készülékek mindegyike össze van kötve egymással, hogy adatokat szerezhessen, oszthasson meg és valós időben elemezhessen. Az IoT az okosváros szíve és lelke. Egy ilyen településen a kukák automatikusan jelzik, ha megteltek és a szabad parkolóhelyek jelentkeznek a közelben lévő autósoknál.


Szatmárnémeti (fotó: Stepe-Memories)

A városok attól lesznek igazán okosak, ha nem csupán a hardvereket, a kamerákat, az alkalmazásokat kötik össze egymással, hanem a szolgáltatásokat és a kábelhálózatokat is. A településeknek - miként a vállalatoknak is - technológiai innovációkra van szükségük, hogy megteremtsék a megfelelő életminőséget a lakosaik számára és meg tudjanak felelni a klímaváltozással, a káros anyagok kibocsátásával, a lakáshiánnyal, az energiaellátással és a népesség növekedésével kapcsolatos kihívásoknak.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák