+ A | - a | Visszaállít
2016. ápr.
23
  A Hold is segít fenntartani a Föld mágneses terét
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kovács József

Egy új modell szerint a Föld olvadt vasmagjának hűlését a kísérőnk árapályereje által okozott deformációk közben felszabaduló energia is lassítja, ezáltal a Hold hozzájárul a Föld mágneses terének fenntartásához.
Bolygónk mágneses tere véd bennünket a Napból érkező töltött részecskék gyilkos áramától. A pajzs létezését a Föld magjában található hatalmas mennyiségű olvadt vasnak köszönhetjük, de ez okozza például a lemeztektonikát és a vulkáni aktivitást is.


A klasszikus elképzelés szerint a felszíni energiadisszipáció miatt a bolygó belsejének hőmérséklete folyamatosan csökken, az elmúlt 4,3 milliárd évben a becslések szerint majdnem 3 ezer fokkal, azaz a fiatal Föld maghőmérséklete megközelíthette a 7 ezer fokot. A legújabb modellek, valamint a legrégebbi karbonatit- és bazaltminták geokémiai vizsgálatai azonban nem támasztják alá ezt a hosszú idő alatt lezajló nagymértékű hűlést.

A CNRS és az Université Blaise Pascal kutatói, Denis Andrault és munkatársai szerint a 4,3 milliárd év alatt a hőmérséklet valójában csak 300 fokkal lett alacsonyabb a mag határán. Modelljük alapján a kezdeti hőmérséklettől függetlenül a Hold létrejöttét eredményező becsapódás után 1 millió évvel kialakult a körülbelül 4400 K-es hőmérséklet.

Ennek következtében a mag-köpeny határon hirtelen megnőtt a viszkozitás, amikor a részleges kristályosodás foka elérte a 60%-ot, ez pedig jelentősen lecsökkentette a hőáramlást, így a hőmérséklet a mai napig mindössze 300 fokkal csökkenhetett a Föld magjában. A közvetlenül a köpeny alsó határa alatt uralkodó 4100 K-es hőmérsékletet szeizmológiai mérések is alátámasztják. A mag-köpeny határ viszonylagos hőmérsékleti stabilitása azonban kizárja, hogy geológiai időskálán a geodinamó működéséhez szükséges nagyléptékű mozgások fenntartásában a hőmérséklet-gradiens fontos szerepet játsszon.

A Hold és a Nap hatására Földünk köpenye folyamatosan deformálódik, és a forgástengely helyzete is változik. A mechanikai hatások jelentős mozgásokat generálnak a Föld magjának külső részét alkotó olvadt vastömegben, az így létrejövő elektromos áramok pedig elegendőek a bolygó mágneses terének fenntartásához.

Alternatív lehetőség a Hold árapályerejének hatása. A Föld alakja enyhén lapult, és a forgástengelyének helyzete is állandóan, ciklikusan változik, a köpeny pedig a Hold árapályerejének hatására rugalmasan deformálódik. Andrault és kollégái kimutatták, hogy ez folyamatosan stimulálhatja a mag külső részét alkotó olvadtvas-elegy mozgását, azaz bolygónk mágneses tere jelentős részben a Föld-Hold-Nap rendszer gravitációs potenciális és forgási energiájának rovására maradhat fenn stabilan. A mechanikai deformációk következtében másodpercenként 3700 milliárd joule energia szabadul fel, ebből a becslések szerint 1000 milliárd joule fordítódik a mag külső rétegeinek mozgatására. Ez elegendő a mágneses tér fenntartására, és így a klasszikus elképzelésben rejlő ellentmondás feloldására. A gravitációs árapályerők és a mágneses tér közötti kapcsolatot egyébként már két Jupiter-hold, az Io és az Europa, illetve számos exobolygó esetében is sikerült kimutatni.

Mivel a Föld tengelyforgása nem egyenletes, a forgástengely iránya nem állandó, és a Hold pályája sem kör alakú, ezért a magbeli mozgások sem lehetnek stabilak, ami fluktuációkat okozhat a geodinamó működésében, és hőkitörésekhez vezethet a mag és a köpeny határán, az olvadt anyag mennyiségének átmeneti megnövekedése pedig fokozhatja a vulkáni tevékenységet a Föld felszínén. Az új modell szerint a Hold Földre gyakorolt hatása tehát jóval több, mint a dagályhullámok létrehozása.

forrás:/csillagaszat.hu/ ScienceDaily/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. ápr.
23
  Átlépte az óránkénti ezer kilométeres sebességet a mágnesvasút
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Megdöntötte a lebegő mágnesvasút (maglev) sebességének világrekordját az amerikai hadsereg kísérleti mágnesvasútja, amely óránkénti 1019 kilométeres sebességgel száguldott a tesztpályán.Az amerikai légierő közlése szerint az Új-Mexikó államban lévő Holloman légi támaszponton a rakétameghajtású 900 kilogramm súlyú mágnesvasút saját március 4-ei világcsúcsát döntötte meg, amikor 825 kilométer/órás sebességgel száguldott a különleges tervezésű mintegy 640 méter hosszú tesztpályán - adta hírül a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A maglev-szerelvények a mágneses rendszernek köszönhetően nem érintkeznek a vasúti sínnel, hanem fölötte lebegnek, így csak súrlódásuk a levegővel korlátozza sebességüket.Ahhoz, hogy a mágnesesek a lehető legjobban működjenek, a mérnököknek először le kellett azokat hűteni az abszolút nulla fok fölötti négy kelvin fokra (mínusz 269 Celsius-fok), amelyhez nagyon hideg folyékony héliumot használtak - közölte Shawn Morgenstern alezredes, a 846. kísérleti század parancsnoka. A rekorddöntés ellenére Morgenstern szerint a kísérlet nem pontosan a tervek szerint zajlott. Elmondta: azt tervezik, hogy változtatnak a vonat formáján, és ki akarnak próbálni a jelenleginél könnyebb anyagokat is.

forrás,/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. ápr.
01
  Egészen fiatalok a Szaturnusz holdjai
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A holdak jó része 100 millió év körüli, a Titán legmagasabb pontja pedig 3000 méter feletti.
Az elmúlt napokban két új hír is megjelent a Szaturnusz holdjaival és gyűrűivel kapcsolatban. A most közzétett tanulmányban a holdak korát vizsgálták, míg a Cassini űrszonda a Titán hegyeit vette közelebbről szemügyre
.
A hivatkozott tanulmányban arról írnak, hogy számítógépes szimulációval igyekeztek megtalálni a valószínű életkort, ami többek között azért lehetséges, mert a holdak befolyásolják egymás pályáit, ezáltal pedig következtetni lehet a keletkezési helyre.

A távolabbi holdak esetében a korábbi elmélet helytállónak tűnik, a Titán például minden bizonnyal valóban egyidős a bolygóval, ám az összesen 62 példányból álló valóságos sereg jó része ennél sokkal fiatalabb.

Életkoruk alig 100 millió év körül lehet, vagyis a Földön még a dinoszauruszok korát éltük, amikor ezen holdak kialakultak - az azonban továbbra is rejtély, hogy felszínük miért tarkított oly sok becsapódás nyoma által.

A NASA Cassini űrszondája a Titán hegyeit vizs-gálta meg, mégpedig saját radarja segítségével.

A három különböző hegyvonulatból álló Mithrim Montes legmagasabb csúcsa eszerint 3337 méter magas, de ettől a többiek sem maradnak sokkal el, hiszen mindannyiuk esetében 3000 méter feletti magasságot mértek. Ezen kiemelkedő hegységek nagy része az egyenlítői régióban helyezkedik el, jelenlétük pedig komoly tektonikus erőkre utal. Az is világos, hogy a holdon folyók és esők erodálják a felszínt, ez a folyamat viszont a Naptól mért jóval nagyobb távolság miatt sokkal lassabb, mint a Földön.

Az illetékesek szerint nem valószínű, hogy a jövőben egy még magasabb csúcsra bukkanunk, így a következő lépés a kialakuláshoz vezető erők felvázolása lesz.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. ápr.
01
  Vasárnap gyalogtúra a Póka-csúcsra
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
szerző: Sorcy

A Szatmárnémeti Természetjárók április 3-án, vasárnap közepesen nehéz, egész napos gyalogtúrát szerveznek a 787 méter magasan fekvő Póka-csúcsra, amely Kisbánya (Chiuzbaia) település mellett található.A tervezett útvonal: Felsőbánya központ - Borkút - Póka nyereg - Póka csúcs és vissza ugyanezen az útvonalon.
Ez az útvonal hossza megközelítőleg 17 kilométer, a szintkülönbség 425 méter.
Találkozó 7:15-kor lesz a szatmárnémeti vasútállomáson, ahol menettérti vonatjegy váltása szükséges. A vonat 7:43-kor indul Nagybányára, majd a nagybányai vasútállomástól a 8-as számú autóbusszal folytatják útjukat a túrázók Felsőbánya központjáig.

Javasolt a réteges öltözködés, túrabot, recés talpú sportcipő vagy túrabakancs, esőköpeny.
A vonat Nagybányáról 19:28-kor indul vissza, Szatmárnémetibe 21:09-kor érkezik meg. Egy felnőtt menettérti vonatjegy ára 13,20 lej, két felsőbányai buszjegy ára 7,00 lej.
A túráról bővebben Szathmáry Alice túravezetőnél lehet érdeklődni a 0752908800-as telefonszámon. A szervezők szeretettel várnak minden túrázni vágyó természetkedvelőt!

(paramoral)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. ápr.
01
  A kilencedik bolygó lehet a felelős a tömeges kihalásokért
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A Naprendszer egyelőre csupán feltételezett kilencedik bolygója lehet a felelős a Földön nagyjából 27 millió évente bekövetkező tömeges kihalásokért - állítja egy nyugalmazott asztrofizikus, akinek elmélete szerint a titokzatos planéta, időről-időre üstököszáport zúdít a Naprendszer belső része és bolygónk felé.
A szakemberek egy része már évek óta állítja, hogy létezik a kilencedik bolygó. Amerikai csillagászok idén januárban jelentették be, hogy meggyőző bizonyítékot találtak a Naprendszer peremén rejtőzködő planéta létezésére, amelyet nem sokkal később a Cassini űrszonda adatait tanulmányozó francia csillagászok is megerősítettek. Amennyiben a kutatók feltételezései helyesek, akkor a kilencedik bolygó tízszer nagyobb a Földnél és ezerszer messzebb van a Naptól, mint a planétánk. A gázóriást eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni.
Az ősmaradványanyag tanúsága szerint nagyjából 27 millió évente bekövetkező tömeges kihalások legalább akkora rejtélyt jelentenek a tudósok számára, mint a titokzatos kilencedik bolygó - olvasható a The Independent című brit napilap online kiadásában. Nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy miért érkeznek üstökösök ilyen menetrendszerűen a Naprendszerbe. A lehetséges magyarázatok közé tartozik, hogy a Nap egy társcsillaga felelős a jelenségért, amelyet ugyanakkor a Tejútrendszer spirálkarjain fokozott kockázattal járó keresztülutazás is okozhat.

Daniel Whitmire nyugalmazott asztrofizikus új elmélete szerint azonban, ha valóban léteznek periodikus kihalási események, azokért a kilencedik bolygó különleges keringési pályája lehet a felelős. Amikor ugyanis a planéta 27 millió évente keresztülhalad a Naprendszer külső, fagyos részén lévő Kuiper-övön, üstökösöket lök a Föld és a Naprendszer belső része felé. Ezek az üstökösök becsapódhatnak a Földbe, csökkentve a bolygót érő napsugarak mennyiségét, ami kihalási eseményekhez vezethet.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. márc.
29
  A Holdon gyártanák le az új napelemeket
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A globális klímaváltozásra is megoldást nyújtó ötlet szerint az űrből töltenénk le a napenergiát.
Egy érdekes tanulmány jelent meg a New Space magazin oldalán, amely nemcsak az olcsó energia, de a globális klímaváltozás problematikájára is megoldást nyújtana. Az ötlet szerint a Holdon gyárthatnánk le napelemek millióit, amelyek a Föld körül keringve látnának el minket árammal.


A YouTube-on közzétett prezentációban elhangzik, hogy az eredetileg a hetvenes években felmerült ötlet ma már jóval inkább megvalósíthatónak tűnik, tekintettel a technológiai fejlődésre. A cél a teljes bolygó ellátása olcsó árammal, ehhez azonban a felszínen Nevada állam területével csaknem megegyező méretű részt kellene befednünk napelemekkel, de emellett ki kellene kerülnünk az éjszakákat és az időjárást is.

Sokkal hatékonyabb lenne tehát az űrben, Föld körüli pályán lévő napelemekkel megvalósítani ezt a célkitűzést, mivel így ez utóbbi két tényező nem játszana szerepet, a beérkező fény pedig 27 százalékkal intenzívebb lenne.

Mivel a rengeteg komponens fellövése több 10 billió dollárt emésztene fel (még a SpaceX olcsóbb, startonként 60 millió dolláros költségével számolva is), ehelyett a Holdra küldenének önmagukat újból legyártani, replikálni képes eszközöket.

Az elkészült példányokat pedig a hatszor gyengébb gravitáció révén jóval olcsóbb módon juttatnák el a Föld körüli pályára, ahol méretes naperőműveket állítanának össze belőlük. Ezek mikrohullámok révén továbbítanák az áramot a felszínre, ahol a fogadóállomást számos különböző helyen felállíthatnánk, így lehetővé válna a távoli, illetve a katasztrófa sújtotta területek gyors és olcsó kiszolgálása.


A legnagyobb akadály, hogy önmagukat replikáló gépek egyelőre nem elérhetők, a legjobb eredményt itt egy 3D-nyomtató érte el a maga 73 százalékos arányával. A kutatás-fejlesztési költséget 10 milliárd dollárra becsülik, ez nem jelent elérhetetlen összeget (de még egy 100 milliárd dolláros költségvetés sem lenne áthidalhatatlan akadály), a vezetéknélküli továbbítást Japánban már sikerrel tesztelték, ezért úgy becsülik, hogy egy nemzetközi csapat 2021-ig az ISS-en, illetve ezt követően az űrben próbálhatná ki a napenergia továbbítását. Ehhez mindössze 350 millió dollárra lenne szükség, ennyi pénzt pedig a Halloween alatt a tengerentúlon a háziállatok beöltöztetésére is elköltenek.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. márc.
29
  A szeretet nem birtokol, és nem birtokolható
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Király Eszter

Te szeretsz vagy birtokolsz? Ha valóban a kincsed vagyok, úgy tarts, mintha vizet tartanál. A tudat, hogy szabadon dönthetek, engem is szabaddá tesz, ezért maradok. Gyönyörködsz bennem, színes egyéniségem újra és újra meglep, magával ragad. Tiszteled és szereted bennem, ezt az autonóm, teljes behódolásra alkalmatlan nőt.

Ezért nem szánsz nekem gombostűre tűzött, preparált, elszáradó, ragyogást veszítő kirakatéletet. Nem zársz üvegbúra alá, nem vagyok kiállítási tárgy, sem megtekinthető, látogatható szépség, vagy csodálni való, szótlan, lélektelen, egyéniségét veszített dekoráció melletted. Testem térképére nem tűzheted ki a piros zászlócskákat, nem vagyok bevett, meghódított, saját territórium. Nem csinálsz az arcomból örökké mosolygó, ránctalan bohócálarcot. Testemet nem szabatod át a saját képedre, nem változtatsz öltöztetős babává. Ha valóban szeretsz, valóban úgy bánj velem, mintha vizet tartanál a tenyeredben, és hajolj fölém, nézd kedvteléssel, ahogy megmaradok neked.

A szeretet az, ha szabadon áramolhatok, de mindvégig az óvón tartó tenyeredben, az ölelésedben maradok. Ha görcsösen összeszorítsz, akaratot és idomulást kényszerítesz rám. Ha én, én maradhatok, csak úgy lehetek boldog melletted, és ha nem így történik, akkor csupán értékmegőrzőbe pakolsz a szíved oldalán, és nálad a kulcs. Így nem maradhatok meg hosszú távon. Napfény és szabad levegő híján szomorú, színtelen és értékcsökkent leszek, aki újabb és újabb instrukcióra vár, önálló gondolkodásra már képtelen. Nem kapok levegőt. Ne tedd ezt velem.
A párok egy idő elteltével csak és kizárólag többes számban képesek egymásról beszélni, mintha örökre elválaszthatatlan sziámi ikrek lennének. Mintha létfontosságú szerveik forrtak volna össze végérvényesen, az agy és a szív duplikálódott volna, és lennének örökre egy test egy lélek.

Mintha a hűségesküvel magukra húzták volna a másik ember lelkét, belebújtak volna, és szerződésként aláírták volna az örökké tartó többes szám használatot. A barátaink, a hobbink, az úti céljaink, a szabadidő eltöltési módjaink, mindig ugyanazok, és szép dolog, hogy egymásba költöztünk, és hologramként rám vetítetted magad, de már sajnos nem tudom, hol kezdődsz te, és hol végződöm én. Nem használom azt a vadító sminket, mert neked nem tetszik, vagy nem merem viselni azt a hajszínt, vagy képviselni azt a stílust, akkor üvegbúra alatt, gombostűvel összeszurkált, megszégyenített pillangó vagyok. Ilyenkor nem szeretsz, hanem birtokolsz. Pedig a szeretet nem birtokol.

Veled maradok, mert nem szorítasz agyon, nem fojtogatsz, hanem női egyéniségemnek szabad folyást engedsz. Abba az irányba haladok, amerre én akarok, de mindvégig a tenyeredben, veled, melletted maradva. Ha görcsösön ökölbe rándul a kezed, ha ösztönös birtoklási vágyad nem kontrollálható, én másodpercek alatt kifolyok az ujjaid közül, és haladok tovább a saját utamon. Ne alacsonyíts le tárgyak, ingóságok, ingatlanok szintjére, a szerelem nem viseli el a birtokviszonyt. Mert a szeretet nem birtokol, és nem birtokolható. Nem lehet rátelepedni, megerőszakolni, siettetni, megfojtani, sarokba szorítani, elszámoltatni, kérdőre vonni. Csak tarts és gyönyörködj, örülj a kapcsolatunk váratlan ajándékának, és amellett, hogy részese vagy, maradj óvatos külső szemlélője is a csodának. Ha egy emberi lényt a tárgyak szintjére alacsonyítasz, akkor az birtoklás. Szerelemre csak olyasvalakitől számíthatsz, aki szabad, akinek az egyediségét és szabadságát tiszteletben tartod.
És amikor a szerelem szabad, tiszta döntés eredménye, akkor van benne valami igazán gyönyörű.

forrás:/estherlife/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. márc.
29
  Működik a láthatatlanság
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Kétdimenziós testeket már eddig is sikerült bizonyos fénytartományokban láthatatlanná tenni metaanyaggal, amerikai kutatók azonban azt állítják, most térbeli alakzatokkal is sikerült a bravúr.
A Berkeley Egyetem kutatói azt állítják, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a láthatatlansághoz. Most először fordult elő, hogy mesterséges anyagokkal sikerült háromdimenziós objektumokat láthatatlannál tenni. A módszer a fény eltérítése volt, amit korábban már sikerrel alkalmaztak kétdimenziós testeknél, de sokáig úgy gondolták, hogy háromdimenziós objektumoknál sosem lesz alkalmazható a technológia. A Xiang Zhang vezette kutatócsoport eredményeit a Nature and Science magazinban hozzák le még ezen a héten.


Elhajlik: - Zhangék módszerének megértéséhez először a fényt kell vizsgálnunk: azért látunk dolgokat, mert a tárgyak szétszórják, elnyelik és visszaverik a fénysugarakat, ezt érzékeli a szemünk. Hogy a láthatóságot kivédjék, a kutatók hasonló módszerhez nyúltak, mint a lopakodó gépek esetében, csak most nem a radarhullámokat kell „lepattintani”, hanem a látható fényt elterelni, hogy az körbefolyja a testet.
Anyagukat fém és a nyomtatott áramkörökhöz felhasznált kerámia, teflon vagy szénszálas kompozitok alkotják. Ezek a látható fénysugarakkal úgy viselkednek, ahogyan egyetlen más anyag sem: arra késztethetik az adott hullámhosszúságú fényt, hogy megkerülje az anyaggal körülvett tárgyat, valahogy úgy, ahogy a víz körbefolyik egy sziklát.

A metaanyagokat nanométeres nagyságrendű alkotóelemekből rakják össze úgy, hogy ezek periodikusan ismétlődjenek. A részecskéknek kisebbnek kell lenniük az elektromágneses hullám hullámhosszánál, így az homogénnek érzékeli a metaanyagot, a struktúra bizonyos részecskéi viszont eltéríthetik a hullámot.
Egyszerűbben szólva: amíg a természetes anyagokról visszaverődik a fény, addig a metaanyagok eltérítik a fényt a tárgyról, így az elméletileg láthatatlanná válik.
A németországi Karlsruhe egyetemen kutató Gunnar Dolling ugyanakkor kételkedik a bejelentésében. Dolling korábban létrehozott kétdimenziós anyagot, amelynél a láthatatlanság a vörös és az infravörös tartományok határán működik. Szerinte a Berkeley azzal hibázott, hogy a más irányba terelt fény mérésére alapozza eredményét, holott ő már korábban kimutatta, hogy ez a módszer nem mutatja ki jól a metaanyagok valódi tulajdonságait.

Elméleti akadály nincs: - Nem a mostani eredmény az első, amit a láthatatlanná válás útján elértek a kutatók. Az amerikai Duke Egyetem kutatói, David Schurig és David Smith legutóbbi kísérletükben egy rézgyűrűt igyekeztek láthatatlanná tenni úgy, hogy 1 centiméter magas, 12 centiméter kerületű koncentrikus metaanyaggyűrűkkel vették körül. A beérkező mikrohullámoknak elméletileg kevésbé kellene elnyelődniük vagy visszaverődniük a rézgyűrűről, mint akkor, ha a metaaanyag nem lenne ott. A kutatók számos helyen mérték a sugarak változását, és az eredmény megfelelt várakozásaiknak.

Akkor elmondták, hogy a kipróbáltnál sokkal bonyolultabb lenne egy a látható fényspektrumban működő eszközt készíteni, mivel egy ilyen szerkezetnek nemcsak egyetlen, hanem az összes hullámhosszon működnie kellene. Erre viszont halvány esélyt jósoltak, bár a kutatók elmondták, hogy elektromágnesességi szempontból a dolognak elméletileg nincs akadálya.
Két éve, 2006 májusában a londoni Imperial College fizikusa, John Pendry is biztató eredményeket jelentett a láthatatlanná tévő metaanyagról, és akkor azt mondta, "nemsokára" elkészül a viselőjét elrejtő kabát, bár azt is hozzátette, az anyag vastagsága miatt érdemesebb inkább pajzsról, mint kabátról beszélni. Pendry kísérleteit a láthatatlanság iránt érthető módon érdeklődést tanúsító Darpa, az amerikai hadügyminisztérium kutatóintézete szponzorálta, bár nagyobb áttörésről a mai napig nincs hír.

Redukálnának: - 2005-ben a Pennsylvaniai Egyetem kutatói, Andrea Alů és Nader Engheta arról elmélkedtek, hogy plazmoidpajzzsal kellene redukálni a fény szóródását, és így láthatatlanná tenni tárgyakat - ezt azonban csak amúgy is láthatatlan, mikroszkopikus méretű tárgyakkal látták megvalósíthatónak.
Két éve egy japán tudós, Susumu Tachi alkotta meg a láthatatlanná tévő kabátot, bár csalt egy kicsit. Tachi módszere az volt, hogy az alany mögött látható képet számítógéppel átalakította, és projektorral a kabátra vetítette, azt az illúziót keltve, hogy a kabát viselője láthatatlan, vagy legalábbis átlátszó. Ezt azonban ő maga sem nevezte láthatatlanságnak, csak az általa X'tal Visionnek nevezett technika által létrehozott "optikai kamuflázsnak".
Egészen más úton haladt a University of Maryland egyetem kutatócsapata Igor Szmoljaninov professzor vezetésével, amikor megalkotta az első, a látható fénytartományában is működő, láthatatlanná tevő szerkezetet .
A kifejlesztett technológia csak két dimenzióban és nagyon kis méretekben működött, és szintén a metaanyagot használt. A köpeny a beérkező fény egy részét visszatükrözte, így az álcázni kívánt tárgy nem volt teljesen láthatatlan, inkább üvegszerű lett. Akkor még úgy gondolták, hogy a technológia nem fog háromdimenziós tárgyaknál működni, ezért olyan fontos a most bejelentett áttörés.

forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. márc.
25
  ..
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. márc.
24
  Kupolaszerű képződmény a Ceres egyik fénylő foltja - de vajon mi van a kupola alatt?
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Megérkezett a legközelebbi kép a Ceres törpebolygó egyik fénylő foltjáról. A felvételt a tudósok kedden hozták nyilvánosságra.

2015 áprilisa óta a NASA Dawn űrszondája egyre közelebb és közelebb ereszkedett a törpebolygó felszínéhez. Most az eddig készült legközelebbi fotót hozták nyilvánosságra a szakemberek, az űreszköz alig 385 kilométeres távolságból örökítette meg az Occator-kráter furcsa képződményeit.Közeli felvétel a Ceres fénylő foltjairól Forrás: NASA

A 92 kilométer átmérőjű, 4 kilométer mély kráter képződményeit korábban két, jól elkülönülő foltnak hitték, csak a későbbi felvételek alapján vált egyértelművé, hogy tulajdonképpen sok, különálló pötty alkotja a fényes területeket.

A legközelebbi fotó az egyik „pöttyre” fókuszált rá. A NASA honlapja szerint jól megfigyelhető, hogy ez egy kupolaszerű kiemelkedés olyan törésekkel és felszíni formákkal, amely arra utal, hogy a terület a közelmúltban geológiailag aktív régiónak számított.Az Occator-kráter közepén található fényes foltok egyike a Dawn űrszonda feljavított színes felvételén. A képződmény egy kupolára emlékeztet Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI/LPI

„Mielőtt a Dawn űrszonda megkezdte volna a Ceres részletesebb vizsgálatát, az Occator-kráter egyetlen nagy fényes területnek tűnt. A legutóbbi, közeli felvételek azonban összetett képződményeket mutatnak, ami újabb kérdéseket vet fel a foltokkal kapcsolatban” – magyarázta Ralf Jaumann bolygókutató, a Dawn küldetés egyik munkatársa.

A Ceres fénylő foltjainak eredetét több tanulmány is vizsgálta már: vélték vízjégnek és nedves sólerakódásnak egyaránt. Egy nemrég közölt Nature publikáció az utóbbit tartotta a legvalószínűbbnek.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák