+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
25
  Georg Spöttle: Pár gondolat a tegnapi írásomhoz...
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Szóba hoztam a kitoloncolás problematikáját. Sajnos a német lakosság egy szignifikáns része még mindig támogatja a már elvileg kiutasított migránsok maradási jogát.

Pár napja, amikor egy kitoloncolás alatt álló férfi randalírozni kezdett a repülőn (két rendőrkolléga kísérte) a német utasok "kifújjogták" a rendőröket és tapsoltak, amikor azok megszakították a folyamatot, azaz értesítették a gép kapitányát és feletteseiket, hogy a vehemens ellenállás miatt visszaviszik a gyűjtőbe a férfit.

Másik probléma, hogy sok ország elzárkózik a visszavételtől (Pakisztán, Afganisztán, Marokkó,...) Plusz gond, hogy sok migráns hamis adatokkal, mint név és nemzetiség jött be az Unió területére. Több százezer személy adatai megkérdőjelezhetőek.
Törvény van arra is, hogy családok esetében, az egész családot együtt kell kitoloncolni. Ergo sokan egy gyereket elvisznek ismerősökhöz rokonokhoz és így már meg is hiúsult az akció.
Nem szabad napokkal előbb őrizetbe venni a migránst, így az gyakran elhagyja a számra kijelölt otthont/tábort/lakást és egyszerűen eltűnik. Ergo ahogy a Német Rendőrszakszervezet vezetője, Rainer Wendt, kihangsúlyozta, a meglévő törvények egy része nem alkalmas a probléma megoldására és ezen változtatni kell.
Szóval maradva a realitás és a törvényesség talaján én nem látok komoly esélyt, hogy a jelenlegi helyzet a közeljövőben változzon.

Érdekes, hogy Wendt úr is hasonlóan látja a helyzetet, pedig nem beszéltünk össze Ő pl., kötelezővé tenné a migráns gyermekek számára az óvodát is, mivel az ott eltöltött 2-3 év alatt a gyermek legalább alapszinten elsajátítja a német nyelvet és nem zéró nyelvismerettel fog első osztályba menni.

Ő is fontosnak tartja a határvédelmet, főleg, hogy Olaszország és Svájc felől afrikai migránsok ezrei érkeznek Németországba. Több határ menti teleülésen már most áldatlan a helyzet.
Afrikai kikötőkben pedig még százezrek várnak az átkelésre. Sajnos minél többen jönnek, Merkel annál inkább erőltetni akarja a kvótát. Ennél a pontnál pedig a magyar választópolgároknak kell NEM-et mondani.

forrás:/Spöttle-facebook/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
25
  Szerintem a jövő üzemanyaga a sűrített levegő – nyomásenergia - lehet, lesz!
szerző: Gegő Géza ált.gép.tevh.

Ha egy lufiban ( amely a durranása előtt még csak 3/4 térfogatú) a benne lévő nyomásának hatására úgy tud működtetni egy szerkezetet, hogy az a lufiban már benne lévő nyomás hatására, a lufi által nyomás alá került térből a levegő áramlását a lufiba kényszeríti és addig működik amíg ki nem durran a lufi, akkor ez is már ellentétes a fizika alaptörvényével. Tudom, hogy ez még hihetetlennek tűnik, de igaz és megvalósítható!

Tehát, plusz energia keletkezik?a térből ,hogyan áramlik a lufiba a levegő?A durranás helyett, hogyan lehet kinyerni az energiát?Mennyi energiába kerül a lufit 3/4-ig felfújni?A szerkezet mennyi energiát használ el?

Tehát, plusz energia keletkezik? IGEN ! már a szerkezet tervezésénél megtervezhető a plusz energia az igénynek megfelelően.

- a térből ,hogyan áramlik a lufiba a levegő?
- a térből a szerkezetbe áramlik a légköri nyomásos levegő és a lufiban lévő nyomás hatására a szerkezetből áramlik a lufiba.

A durranás helyett, hogyan lehet kinyerni az energiát?

Ha egy 10-at sűrített levegőtartállyal vagy nagy nyomású olajjal működtetem a szerkezetet akkor egy nyomáshatároló szelepen keresztül újabb tartályokat lehet feltölteni amelyet már munkavégzésre használhatunk.

Ezekkel a kérdésekkel nem kell foglalkozni, szerintem mert az első lényegtelen a második felesleges:
1. Mennyi energiába kerül a lufit 3/4-ig felfújni?
2. A szerkezet mennyi energiát használ el?

Másként megfogalmazva, a feltevésem szerint az említett szerkezet működésének elvi üteme :
1. A két térrészben „A”- „B” légköri nyomásos a közeg.
2. Ha az „A” térrészben nagyobb nyomást biztosítunk, akkor az a tér kisebb lesz a nyomás hatására és a közeg (vissza ) kiáramlik belőle , míg a „B” térrész nagyobb lesz és légköri nyomású a közeggel telítődik.
3. Most a „B” térrészt helyezzük nagyobb nyomás alá, akkor abból áramlik ki a közeg. Ez addig folytatódhat amíg a nagyobb nyomást biztosító (berendezés) tartályban a nyomás el nem éri a tartály műszaki-biztonság követelményének értékét! "

(paramoral)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
23
  Új dokkolóponttal gazdagodott az űrállomás
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Pénteken a NASA két asztronautája hatórás űrséta keretében installált egy új dokkolóportot a Nemzetközi Űrállomáson. Jeff Williams, az űrállomás parancsnoka és Kate Rubins repülőmérnök végezte el az űrkirándulást, Williams negyedszer, Rubins először járt az űrben.

Az űrsiklóflotta 2011-es nyugdíjazása óta Amerika orosz űrhajókra támaszkodik asztronautái felszállításához és hazahozatalához, ami személyenként több mint 70 millió dollárt kóstál.

A pénteki űrsétán olyan adaptert installáltak, amely lehetővé teszi, hogy a SpaceX és a Boeing által jelenleg fejlesztett űrtaxik leparkolhassanak a Föld felett bő 400 kilométerrel keringő, 100 milliárd dolláros kutatólaboratóriumon.

A SpaceX a tervek szerint 2017-ben kezdi meg emberes Dragon kapszulájának tesztelését, míg a Boeing CST-100 Starliner kapszulájára 2018-ig kell várni.
A NASA abban reménykedett, hogy a két új portból az elsőt már tavaly fel tudják szerelni, ám az a készülék a SpaceX teherűrhajójának 2015 júniusi balesetében megsemmisült.

Az új dokkolóadapter installállása. (Fotó: NASA TV)

Az újat még fejlesztik, a tervek szerint 2018 elején érkezik a komplexumra. Pénteken a két űrhajós már telepített is egy kábelt a második készülék 2018-as installálását előkészítendő.
Az eredeti ütemterv szerint néhány kisebb prioritású karbantartási feladatot is elvégeztek volna, de a NASA végül úgy döntött, hogy megkurtítja a kirándulást, miután Williamsszel időről-időre megszakadt a kapcsolat.

A két asztronauta szeptember 1-jén merészkedhet ismét az űrbe, hogy leszereljen egy kiszolgált, napelemes hűtőpanelt, és installáljon egy nagy felbontású televíziós kamerát a burkolatra.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
23
  Laposkúszásban távoznak az amerikaiak Törökországból
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: nordi
Törökország kilakoltatja az amerikai atomfegyvereket. Haza nem akarják vinni, mert akkor nem lenne elég közel Oroszországhoz – a nukleáris leszerelés pedig végképp nem opció a demokrácia fellegvárának. Emiatt inkább Romániába hozzák, mert Kelet-Európában még vannak az amerikai érdekszférában könnyen bent tartható, gyenge országok.

Az EurActiv.com két független forrásra hivatkozva azt írja, az Egyesült Államok elkezdte kivonni atomfegyvereit Törökországból, melyeket Romániába helyeznek át. A forrás szerint az áthelyezés technikai és politikai értelemben is rendkívül problematikus, mert több mint húsz atombombát hoznak Romániába. Ez a Törökországban tárolt amerikai atomfegyverek felét jelenti; az Incirlik légibázison mintegy 50 taktikai robbanótöltetet tartottak készenlétben az amerikaiak, száz kilométerre a szíriai határtól. Most ezek az atomfegyverek száz kilométerrel az ukrán határ mellé kerülnek. Románia vezetői egyelőre mindent tagadnak.

A lap szerint az amerikai atomfegyverek kivonására azért kerül sor, mert a puccskísérletet követően olyannyira megromlott a viszont Ankara és Washington közt, hogy az amerikaiak “többé nem bíznak annyira Törökországban”, hogy ott taktikai atomtöltetet tároljanak. A puccskísérletet követően a török hatóságok elvágták az Incirlik légibázis áramellátását, lezárták a létesítményt, és nem engedték a felszállást NATO-gépek számára sem. Az Incirlik létesítmény parancsnokát szintén letartóztatták, mert logisztikai támogatást biztosított a puccsisták számára.

Ezzel szemben a igazság az, hogy nem az Amerikai Egyesült Államok kezdeményezte az atomfegyverek kivonását; a nyugati sajtó mindössze próbálja fenntartani azt a látszatot, hogy az atlanti hatalomnál van a döntés és kezdeményezés.

Bezárnák a NATO légibázisát Törökországban
A gyakorlatban a törökök döntöttek arról, hogy az amerikaiak ki kell vonják az atomfegyvereket az Incirlik bázisról, majd az ott állomásozó amerikai katonáknak is távozniuk kell.

– Washington nem tehet mást, minthogy megkezdte az atomfegyverek kivonását, ami a török kormány akarata ellenére nem maradhat az Incirlik létesítményben. Augusztus 8-án a török Republikánus Néppárt elnökhelyettese, Namik Havutca kijelentette, hogy a Törökországban tárolt amerikai atomfegyverek veszélyt jelentenek Törökország belső stabilitására. A politikus akkor felszólította a kormányt, hogy azonnal utasítson ki az országból minden külföldi légi járművet, és zárja be az Incirlik légibázist. Ezt követően került sor az amerikai atomfegyverek áthelyezésének megkezdésére. Washington ebben a helyzetben alárendelt pozícióba került: azért nem állomásoztathat atomfegyvert egy másik országban, mert az adott ország kormánya ezt már nem engedélyezi.

forrás:/hidfo.ru/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
23
  Tartós építőanyagot készítenek óceáni hulladékból
Sokan próbálkoztak felhasználni az óceáni hulladékokat, de ez a férfi most olyan ötlettel állt elő, ami megoldás lehet az óceánok megtisztítására! Rendkívül tartós építőanyagot készít belőle.

Eddig is sokan megpróbálkoztak már kreatívan, költséghatékonyan felhasználni az óceáni hulladékokat, de a projektek legtöbbször valamilyen oknál fogva bebuktak. Viszont ez az amerikai ByFusion egy olyan új, technológiával állt elő, aminek nagyon sokan örülhetnek. Az ötlet feltalálója az új-zélandi Peter Lewis volt, aki különböző sűrűségű műanyagok összekeverésével és együttes tömörítésével foglalkozik.

Replast műanyag építőanyag keletkezik ezáltal az óceáni hulladékokból, ami majdnem 100 százalékban szén-dioxid semleges, és előállítási folyamata során csak környezetbarát anyagokat használnak. A nem mérgező úton előállított anyagból pedig egy igazán tartós, kemény blokk születik, amivel máris egy jókora lépéssel közelebb vagyunk a környezetbarát építkezés irányába.

Eddig ezeket a műanyag blokkokat jól felhasználták pop-up falak vagy közúti akadályok építésénél, viszont ezzel az új technológiával elkészített építőanyaghoz nem kell ragasztóanyag sem és bármilyen sűrűségű műanyagot fel lehet használni. Nagy előnnyel rendelkezik még ez a folyamat. Nem kell összegyűjteni a hulladékot és elszállítani ezt a gyárba, mert a gyártó egységet ki lehet telepíteni bárhová, így a műanyaggal szennyezett területeken már helyben lehet is előállítani a Replast építőanyagot.Azon kívül, hogy sokkal egészségesebbek ezek a blokkok, 95 százalákkal kevesebb üvegházhatású-gáz kibocsátást eredményeznek, mint a beton, de még nagyon jó hang- és hőszegetelő lépességgel is rendelkeznek. Arról már nem is beszélve, hogy a színes műanyagok miatt nagyon vidám eredményt is kihozhatunk az építkezésből.

forrás:/almaimotthona/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
23
  Interjú a terrorizmussal vádolt Szőcs Zoltánnal
Kategória: Autonómia - Közzétette: nordi
A román hatóságok szerint terrorcselekményt akart elkövetni két kézdivásárhelyi fiatal. Azonnal letartóztatták őket, majd fél évvel később már házi őrizetben várják a tárgyalást. Először szólal meg letartóztatása óta az egyik állítólagos elkövető, Szőcs Zoltán az N1TV-nek.


A riport inditásához: Katt ide!

A két meghurcolt székely hazafi, Beke István és Szőcs Zoltán, ma már családjaik körében lehetnek, de az ellenük folyó eljárás még mindig tart, az ügyvédi és egyéb kiadások pedig nagyon megterhelik a családot és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. Ráadásul továbbra is ott lebeg a fejük felett a terrorizmus vádja és a hosszú börtönévek, pedig egész életükben csak azért dolgoztak, hogy a székely autonómia ügye előrébb jusson.

Ezek miatt döntött úgy a Jobbik IT Nemzetpolitikai Kabinet és Hagyományőrző Tagozata, hogy íjászversenyt szerveznek, árulta el kérdésünkre Bús Árpád Zsolt, a Jobbik IT alelnöke. Hangsúlyozta, hogy a rendezvény bevételét (például az ezer forintos nevezési díjat) a két család megsegítésére ajánlják fel. ( alfahir)
forrás:/szekelyhon/

kapcsolódó: Az ügyészség szerint bombát lehetett volna gyártani a petárdákból Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
22
  A szomszédban is lakható bolygó lehet
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Der Spiegel számolt be arról, hogy az Európai Déli Obszervatórium munkatársai hamarosan bejelentik egy új felfedezés eredményeit, amelynek révén betekintést nyerhetünk a hozzánk legközelebbi csillagrendszerbe, pontosabban annak egyik tagjába, amely akár lakható is lehet.

A lap közelebbről meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írt erről, az ESO hivatalos közleménye azonban mindenképpen eloszlatja majd az ezzel kapcsolatos kételyeket. Állításuk szerint az Alpha Centauri csillagrendszer egyik exobolygója a Földre hasonlít, elhelyezkedése révén pedig akár lakható is lehet, ami viszont arra mutat rá, hogy a hozzánk nagyon közeli, szomszédos rendszerekben is akadnak olyan jelöltek, amelyek eddig valahogy elkerülték figyelmünket.

Ez lenne az első alkalom, hogy egy ilyen közeli példányt mutatnak be a nagyközönségnek, erre azonban még augusztus végéig várni kell, ekkor tennék ugyanis közzé a már említett bejelentést.

Csillagászok egy új felfedezés bejelentésére készülnek, amely egy közeli bolygóval kapcsolatos.

Hírügynökségi megkeresésre az ESO szóvivője mindössze annyit árult el, hogy tudnak az anyagról, ezzel kapcsolatban azonban egyelőre nem nyilatkoznak, vagyis újabb részleteket ezen a csatornán keresztül sem tudtunk meg. Mivel az exobolygó nagy valószínűség szerint az úgynevezett lakható zónán belül helyezkedik el, felszínén akár folyékony víz is lehet, bár a tőlünk 4,24 fényévre lévő szomszédos rendszer még mindig túl messze van, a jelenleg rendelkezésre álló technológiával ennek elérése emberi léptékben mérve túl sokáig tartana.

A NASA tavaly már közzétette a Földre legjobban hasonlító felfedezés, a Kepler-452b részleteit. Ez a bolygó mintegy 60 százalékkal nagyobb otthonunknál, felszínén aktív vulkánok és óceánok is lehetnek, bár a gravitáció kétszer erősebb az általunk megszokottnál.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
22
  Csak be kell gépelnie 4 betűt a YouTube-videók linkjébe, és máris letöltheti a zenéket
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
M3-as zeneként, MP4-es videóként és GIF-ként is letölthető bármilyen YouTub-videó, ehhez mindössze 4 betűt kell a linkjükbe írni. A CONV. egy kiváló YouTube-szolgáltatás, ugyanis villámgyors módon kínál a videókhoz letöltési lehetőségeket. Azonnal 3 félét, hiszen a zenéjüket vagy hanganyagukat, animációjukat és a videót magát is letölthetjük.

Ehhez egyetlen dolgot kell írni a YouTube-videó linkjébe: a “youtube” elé a “conv” szöveget, mindenféle írásjel vagy elválasztás nélkül. Tehát így:

Ha ez megvan, az Enter billentyűre kell nyomni, majd egy ilyen oldal jelenik meg.


Itt már csak azt kell eldönteni, hogy MP3-as zeneként, MP4-es videóként vagy GIF-ként akarjuk magunknak letölteni. Bármelyiket is választjuk, utána még van szerkesztési lehetőségünk, hiszen nem minden esetben akarjuk a teljes videót, hangsávot vagy animációt, akár egy részlet is kiválsztható.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
22
  Végső teszt előtt a chemtrail összeseküvés-elmélet
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Számtalan összeesküvés elmélet kering a világban. A NASA meghamisította a Holdra szállást, a maja naptár szerint 2012-ben eljött a világvége, 2003-ban a rejtélyes Nibiru bolygónak el kellett volna pusztítania a földi életet, és még sorolhatnánk - a lényeg, hogy többségük eleve rendkívül távol áll a valóságtól.

Phil Plait, aki foglalkozását tekintve csillagász és több blogot is vezet a tudományos és áltudományos témákról, úgy gondolta ideje utána nézni a chemtrail témának, igen nagy táborral rendelkezik ugyanis az az elképzelés, miszerint a kormányok repülőgépekről tudatmódosító kemikáliákkal árasztják el a lakosságot, vagy éppen az időjárást befolyásolják ezzel a módszerrel.

A repülőgépek kondenzcsíkjai valójában csak a vízpára kondenzációjának eredményei. Hogyan lehet ebből összeesküvés elméletet gyártani?

Az elmélet 1996-ban kapott szárnyra, amikor az a vád érte az Egyesült Államok Légierejét, hogy szándékosan rejtélyes anyagokat juttat a levegőbe, szokatlan légköri jelenségek kíséretében. További spekulációra adott okot a "Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025" c. kutatás, amely a chemtrail-elmélet szószólói olvasatában bizonyíték, hogy az Egyesült Államok katonasága képes befolyásolni az időjárást.

A tanulmány valójában egy fiktív forgatókönyvön alapul, a dokumentum sehol nem említi meg, hogy a polgári lakosság ellen bevetnének ilyen fegyvereket, és az is kiderül belőle, hogy jelenleg semmi ilyesmi nincs gyakorlatba ültetve.

Az alternatív elképzelés első hirdetői között van William Thomas tényfeltáró újságíró, aki szerint a permetezésben nemcsak katonai gépek, hanem a polgári utasszállítók is részt vesznek. Toni Thayer, a Blue Skies International ügyvezető igazgatója úgy véli, a permetezés mögött az úgynevezett Új Világrend, egy háttérből irányító szűk elit áll.

A Kalifornia Egyetem és a Carnegie Intézet tudósai összefogva elkezdték kutatni a témát. Céljuk nem az összeesküvés elméletgyártók meggyőzése, sokkal inkább egy szilárd tudományos forrásanyag összeállítása volt, ami segít a közvélemény informálásában.

A kutatók több száz kondenzcsík szakértőt, valamint légköri lerakódást, vagyis a különböző vegyi anyagok levegőből talajba jutását tanulmányozó szakembert kérdeztek meg a különböző chemtrail-oldalakon elérhető bizonyítékokról, többségükben repülőgépek kondenzcsíkjairól készült felvételekről, valamint víz- és talajminták elemzéseiről.Összesen 77 tudós jelzett vissza, az eredmény pedig nem hozott szinte semmi meglepőt. 76 tudós nem talált semmilyen bizonyítékot egy nagymérvű titkos légköri programra, a chemtrail-oldalakon található képek csak egyszerű kondenzcsíkok. Most mindenki azt kérdi, mi van azzal az eggyel, aki nem értett egyet a többiekkel? Az ő kutatásából az derült ki, hogy egy távoli területen "magas légköri bárium szintet észlelt, szokványosan alacsony bárium szinttel a talajban”. Más szavakkal a szóban forgó tudós nem zárta ki egy nagymérvű titkos légköri program lehetőségét, ami nem egyenlő azzal, hogy valós dologról lenne szó, a szokatlanul magas bárium szint ugyanis messze nem támasztja alá az összeesküvés elméleteket.

A kutatás kifejezetten érdekes, sokkal több egy egyszerű tagadásnál - érdemes elolvasni. A szerzők hangsúlyozzák, tanulmányuk nem fogja megingatni az összeesküvés elméleteket. A kiagyalók minden elméletükkel szemben felhozott bizonyítékot az összeesküvés álcázásaként értékelnek. A közvélemény józanságát azonban erősíthetik.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. aug.
20
  Oxigén lehet egy távoli kőzetbolygó légkörében
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Nem kizárt, hogy oxigén lehet egy tőlünk 39 fényévre található kőzetbolygón – állítja egy új tanulmány.
Tavaly érkezett a hír a GJ 1132b nevű bolygó felfedezéséről, amely Földünktől – csillagászati mértékkel mérve – nem túl messze, mindössze 39 fényévre található. Bár felszínén 230 Celsius fok körüli forróság uralkodik, nem kizárt, hogy van légköre, kérdés, milyen.


Laura Schaefer, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa egy modell segítségével azt vizsgálta, mi történt volna akkor, ha a GJ 1132b atmoszférája kezdetben vízgőzben gazdag lett volna, írja a Science Daily tudományos hírportál.
Oxigén lehet, élet nem valószínű
Mivel a bolygó a vörös törpecsillagához igencsak közel (2,3 millió kilométerre) kering, az ultraibolya sugárzás a vízmolekulákat hidrogén és oxigén atomokra bontja, amelyek az űrbe távozhatnak. A hidrogén ugyanakkor könnyebb az oxigénnél, így egyszerűbben elszökik, mint nehezebb társa.

A hűvösebb bolygókon az oxigén a lakhatóság egyik jele lehet, a GJ 1132b-hez hasonló planéták esetében azonban teljesen más a helyzet.

„Ez lehet az első olyan Naprendszeren kívüli kőzetbolygó, amin oxigén jelenlétét mutathatjuk ki" – írta a kiadott sajtóközleményben Robin Wordsworth, a most publikált tanulmány társszerzője.

A vízgőz ugyanis üvegházhatású gázként viselkedik, ami csak tovább emeli az amúgy sem csekély felszíni hőmérsékletet. Ennek eredményeképpen a felszín évmilliókig olvadt maradhatott. A modell szerint a magma óceán elnyelte az oxigén nagyjából egytizedét. A megmaradt oxigén az űrbe távozott, egy része viszont a légkörben maradhatott.

Ha a modellnek igaza lesz és csakugyan maradt oxigén a GJ 1132b-n, akkor a következő generációs teleszkópok (GMT, James Webb űrtávcső) érzékelhetik és elemezhetik majd.

A Vénusz tanulmányozásában is segíthet: A kutatásban bemutatott modell segítheti a tudósokat abban, hogy megértsék, miként változott át a Vénusz a ma ismert pokoli világgá. A legújabb elméletek alapján a bolygó egykor a Földhöz hasonló égitest lehetett, felszínét részben sekély, folyékony vízből álló óceán boríthatta. Mivel a bolygó ősi óceánja elpárolgott, a vízgőzmolekulákat elbontotta az ultraibolya sugárzás, és a hidrogén elszökött az űrbe. Emellett Schaefer a modellel más, Naprendszeren kívüli bolygók esetleges légkörét is jobban meg szeretné ismerni.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák