+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
13
  Magyar tízparancsolat, avagy Sittes Imike tanácsai bevándorlóknak és áttelepülteknek
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Na szevasz öcsém! Figyejjé má! Mondom neked a tutit, nehogy elvesszél itten mint Ábel a rengetegben.
Mi, magyarok, kemény bozótharcosok vagyunk, érted tesó! Bürökrácia, kiskapuk, okosban megoldás...már gyerekkorunktól erre vagyunk nevelve. Ez az ország egy gettó, vágod? Ha életben akarsz maradni, akkor skubizzad a vakerom.


1. Ha Magyarországra jössz...akkor baszd ki a GPS-ed a francba, mert nagyon eltévedtél. Mondjuk ha azt írtad be, hogy Mordor, akkor okés, jó helyen jársz, de ha egy barátságos, élhető és tiszta országot keresel, akkor majdnem megtaláltad, az osztrákok egész közel vannak...

2. Szóval. Ha itt akarsz élni, akkor kösd fel a gatyádat. Itt semmi sem érted szól, hanem ellened, ami azért jó, mert hamar felnősz a feladatokhoz és rászoksz a töményre. Ha vallásos vagy, szívedben béke és szeretet, buddhai nyugalom és segítőkészség, akkor ez lesz a 7 próba ecsém.

3. Na kezdjük az alapoknál. Közlekedés autóval: Suzukitól-Volkswagenig szabályosan parkolsz, fizetsz, köszönsz. Mercedestől BMW-ig beállhatsz a roki parkolóba és anyázhatsz, Audi terepjárótól felfelé-egészen a Maserati-ig- bárhol, bármikor ingyen parkolhatsz akár keresztbe is, valamint minden sáv a tiéd, a buszt is letolhatod a picsába, senki sem fog szólni érte.

4. Közlekedés tömeggel: Ha gyerekes anyuka vagy, keményen dolgozó kisember vagy nyugger, esetleg diák, akkor minden hónapban bérletet kell venned, vagy jegyet.

Ha kigyúrt, nagy hangú "vállalkozó" vagy, akinek több tetkója van mint foga, akkor kedvezményesen utazhatsz, ellenőrzéskor a "húzz anyádba csicska" illetve "hívjál rendőrt, addig agyonverlek" szavakat használd és zöld utat kapsz, de mivel bevándorló vagy, neked elég a "dont táccs mí!" kifejezést használnod és felvenned a nyúlcipőt.

5. Ügyintézés: Ha ide költözöl, hamar megtanulod, hogy itt bármit elintézni egy igazi kihívás. Nálunk ez egy ilyen szopatós stratégiai játék, de vannak adu ászok:

A. Az ismerős. TB ügyintézés, NAV, egészségügy...ilyen helyeken jól jön a koma, sógor, tesó, csókos. Egy telefon ide, egy kis boríték oda és már sorra is kerültél. Ha ez nincs, megdöglesz-megőszülsz és a végén visszamész oda, ahonnan jöttél.
B. Igazoltatásnál, BKV ellenőröknél, tárgyalásokon kamuzd be, hogy te valami nagyon nagy fejes vagy. Ellenőröknek érdemes azt mondani, hogy büntetős ügyvéd vagy és ha még egyszer hozzád ér, neki annyi.
Tárgyalásokon sorolj fel 12 országot, ahol cégeid és kaszinóid vannak, meg önálló tévé csatornád és olajtársaságod. Imádunk bálványozni mindenkit és behalózzuk a dumádat, nekünk egy pár éve még csoda volt a dollárbolt és a dobozos Fanta, hidd el, bárhonnan is jössz, 200 évvel le vagyunk maradva tőled.
C. Mindig legyen nálad kápé. Lehetőleg deákfecós. És abból is sok.

6. Lakhatás. Ha albérletbe mész, készíts egy listát mindenről, amit ott találsz. Hány lába van a széknek, záródik-e rendesen a hűtő ajtó, mennyi hajszál van a padlón. Ez azért fontos, mert ha beköltözés után leszakad a karnis, vagy rádzuhan a csillár, akkor fizetheted ki az egészet. Nem vagyunk genyák, nálunk ilyen a vendégszeretet.

Ha lakást veszel, akkor az egyik zsebedben legyen egy polgári peres ügyvéd, a másikban meg egy jó nevű alvilági fazon. Láttunk mi már híd alatt alvó családokat, akik kipergettek 20 millát egy kéróért, aztán valahogy eltűnt a csóka, akinek azt odaadták. Van ilyen...

7. Csajozás. Ha kurva kell, kérdezz meg egy szállodai recepcióst, vagy taxist. Kulcsszavak: görl, szex, máni. Tuti segíteni fognak. Gumit vigyél.
Ha egy fokkal jobb nőkre vágysz, akkor irány a pesti éjszaka. Egy kamu Gucci táskáért meg 2 alkoholmentes koktélért már egész jó bigéket lehet lőni.

Ha nem akarsz fizetni a luvnyákért, akkor regisztrálj társkeresőre és írd ki, hogy házas vagy. Minden nő rajtad fog lógni.

8. Magyarország 3 részből áll. Pest, Buda és vidék.

A budapestieket utálják a vidékiek, a pestiek mindenkit utálnak, a budaiak úgy tesznek, mintha szeretnék a vidékieket, de mindenkit lenéznek, szóval mindenki utál mindenkit, aki máshol lakik. Tehát 2 város van, a főváros, és azon kívül "A" vidék. Ami nem Budapest, az vidék.

Pesten nem mosolyognak, nem köszönnek és nem segítenek senkinek, vidéken ez pont fordítva van, viszont ha nem fogadod el a pálinkát, akkor átváltanak pestire, és se mosoly, se köszönés, se segítség...Ha idejössz, inni fogsz. Sokat. Ezt garantálom.

9. Drog, cigi, pia. Piát bárhol vehetsz és bárhol ihatsz. A sör viszonylag olcsó, borunk is van, ezért az ország nagy része kéddekás rumot vagy sósborszeszt iszik.
Cigit a cigiboltban lehet venni, a 18-as karika és a lesötétített üveg ne tévesszen meg, túl nagy élvezetben nem lesz részed.
Drogot médiamunkásoknál, politikusoknál és felsővezetőknél találsz bőven, minél feljebb mész, annál tisztább a kokó. Ha fű kell, akkor csak üvöltsd el magad a Blaha környékén és bármelyik kapualjban hozzájuthatsz.

10. Közhangulat. Alapvetően úgy állítsd át az agyadat, hogy szokja a gyűlölet üzemmódot. Nem vagyunk toleráns nemzet. Utáljuk a buzikat, a zsidókat, a cigányokat, az éppen aktuális politikai vezetőket, a régebbieket is, gyűlöljük a szomszédot, a munkatársainkat, a főnökeinket, a nem szimpatikus focicsapatot és tulajdonképpen mindent, ami nem rántott hús és alkohol.

Nem örülünk, ha valaki boldog, egészséges és 3 forinttal többet keres, mint mi. Imádjuk, ha szakítanak, félrelépnek, vagy kudarcot vallanak ismerőseink. Legalább 3 darab zár van a bejárati ajtónkon és nem vesszük fel a rejtett számos hívásokat.

10+1. Ha nem beszéled a nyelvünket, ne is gyere ide. Mert mi biztosan nem beszéljük a tiédet. Az angolt sem. Mert a magyar világnyelv. Ja amúgy mi mind magyarok vagyunk. Nagyapám sváb volt, nagyanyám székely, dédapám zsidó, üknagyanyám roma, de ÉN magyar vagyok.
Van egy miniszterelnökünk, na ő meg a legnagyobb magyar. Már a vezetékneve is az. Már akkor magyar volt minden felmenője, mielőtt hont foglaltunk.

És nagyon szépen megkérünk, hogy bevándorlóként ne vedd el a közmunkát, a mosogatást, a mekis kasszázást és vécé pucolást a diplomásaink elől. Nincs mindenkinek pénze egy londoni repjegyre.
Amúgy várunk szeretettel és kösz, hogy benéztél! Ha esetleg tudsz valami melót a románoknál, tedd már meg, hogy dobsz egy sms-t! Nincs pénz a kártyámon.

Na csá és sok szerencsét! Sittes Imike

forrás:/tekasztorik/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
11
  Elstartolt a NASA aszteroida-küldetése
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A múlt hónap második felében jeleztük, hogy hamarosan indul a NASA újabb küldetése, amelyben ezúttal egy távoli, a Földre nézve potenciális veszélyt jelentő aszteroidát közelítenének meg, hogy arról később mintákat gyűjtsenek és így nyerjenek betekintést a Naprendszer életének korai szakaszába.
A fellövésre most sor került, itt nem volt különösebb probléma. Péntek este szép, tiszta idő volt Floridában - ha nem lett volna az, akkor csupán 34 nap múltán lehetett volna ismét próbálkozni az indítással.


A hivatalos beszámoló szerint az OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) szonda gond nélkül emelkedett magasba a United Launch Alliance által biztosított Atlas-V rakétán, amely az RP-1 kerozin és a folyékony oxigén elegyét égette el.

A szonda 55 perccel később vált le a második lépcsőről, hogy önállóan folytassa útját, amely pontosan két év múlva, 2018 augusztusában ér majd véget, legalábbis ha minden a terveknek megfelelően zajlik majd.

A Bennu névre keresztelt aszteroida megközelítése előtt, a jövő év első felében, a Föld gravitációja ad majd egy nagyobb lökést a fontos eszköznek, hogy gyorsabban elérjük a kijelölt célpontot.

A szonda később a Bennu körül áll majd pályára, ahol újabb két évet tölt majd el annak tanulmányozásával.

A tervek szerint ment a fellövés, a célpontot két év múlva érjük majd el.

Egy mechanikus kar segítségével közvetlenül vesz majd mintát az aszteroidából, amely ugyan meglehetősen picinyke lesz, a remények szerint mégis betekintést enged majd a Naprendszer keletkezésébe, hiszen a szakemberek szerint a Bennu bőven hordoz ebből a korszakból származó anyagot, felszínét szénben gazdag kőzettörmelék borítja. Hét év múlva – amikor a Bennu megközelíti a Földet – az időkapszula és az azt védő hőpajzs leválna a szondáról, a kapszula pedig ezután ejtőernyő segítségével landolna, hogy közvetlenül vizsgáljuk meg a mintát.A most elindult küldetés sorrendben a harmadik a NASA New Frontiers programján belül. Itt a New Horizons és a Juno is küldött már vissza adatokat, az OSIRIS-REx esetében azonban ez még a jövő zenéje. A kisbolygó hatévenként halad el a Föld mellett, és a kutatók számításai szerint a 22. században olyan közel kerülhet, hogy kb. fél százalék esélye van arra, hogy akár be is csapódhat a Földbe. Dante Lauretta, az OSIRIS-REx program vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mérnökcsapat kiváló munkát végzett, nem számítanak arra, hogy az űrszonda csődöt mond, vagy széthullva eltűnik a világűrben. A küldetés költsége több mint 800 millió dollár.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Indul a NASA aszteroida-küldetése Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
11
  Csúszik a kaliforniai Hyperloop-pálya építése
Még mindig nem kezdődött el a kaliforniai Hyperloop-tesztpálya építése Quay Valley területén. Dirk Ahlborn, a Hyperloop Transportation Technologies (HTT) első embere mindezt a helyi bürokráciával indokolta. Ugyanakkor az üzletember sietett leszögezni, hogy hiszi, hogy a munka hamarosan elkezdődhet.Az első kapavágás ennek ellenére még az idén megtörténhet.

A HTT ugyan megszerezte az engedélyt azzal kapcsolatban, hogy a Los Angeles és San Francisco között körülbelül félúton található Kings megyében felépíthessen egy pályaszakaszt, de a munka megkezdéséhez további papírok szükségesek. Hiányzik például a környezettanulmány és ezenkívül a Kings megyei közösségfejlesztési ügynökség vezetőjének és tervezőbizottságának is engedélyeznie kellene a projektet.

Dirk Ahlborn megerősítette, hogy dolgoznak a szükséges dokumentumok megszerzésén és a környezeti vizsgálatok elvégzése hamarosan lezárulhat. De emellett hátravannak még a térképészeti és a földmérési feladatok is. A menedzser reményei szerint az első kapavágásra még az idén sor kerülhet. A program ugyanakkor nem szenvedett komoly hátrányt, a bürokratikus eljárásoknál mindig bele van kalkulálva néhány hónapos csúszás, azonban amint elkezdik az építkezést, azonnal befolyásolhatják az ütemtervet.

Tavaly nyáron a HTT képviselőinek sikerült megállapodniuk a kaliforniai földtulajdonosokkal, így elvileg minden akadály elhárult a Hyperloop tesztpályájának megépítése elől. Az érintett szakasz körülbelül 8 kilométer hosszú lesz és az Interstate 5 autópálya mellett építik meg. 2015 októberében már úgy tűnt, hogy elindulhat a tesztpálya építése.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Épülhet a Hyperloop tesztpályája Katt ide!
Tesztelte a propulziós meghajtást a Hyperloop One Katt ide!
Egyetemisták megépítették a Hyperloop működő modelljét Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
11
  A Hubble kamerája több mint 4 hónapig egy sötét pontra mutatott, és megdöbbentő dolgot fedezett fel
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Néhány évvel ezelőtt a Hubble űrteleszkóp kameráját az éjszakai égbolt egy kis területére irányították. A terület, amely a telihold méretének egytizede volt teljesen sötétnek tűnt, mivel szabad szemmel egyetlen csillag sem volt látható.
A Hubble kamerája több mint 4 hónapon keresztül mutatott erre a területre, összegyűjtve minden fényt, amit tudott.
Egy átlagos galaxis legalább 8-szor annyi csillagot tartalmaz, mint a mi galaxisunk, a Tejút. Olyan nagy, hogy gyakorlatilag az aktuális fizikai elméletek szerint nem is létezhetne.
Az egész Star Trek sorozat egyetlen galaxisban zajlik. A USS Enterprise maximális fénysebességgel csaknem 10 millió év alatt érné el ezt a galaxist. És itt jön a legjobb rész, amibe megdöbbentő belegondolni.

Mindezt egy olyan kicsi sötét, négyzet alakú területből kaptuk, aminek mérete alig tizede a teliholdnak, ahol úgy tűnt, hogy nincs semmi!
Ezek után csak egy bolond gondolhat arra, hogy talán mi vagyunk az egyetlenek az Univerzumban. Ennek az esélye kevesebb, mint egy a trillióhoz. Sőt, ennél sokkal kevesebb. Egyszerű logika, nyilván nem vagyunk azok.

Az élet létezik odakinn. Talán még több is, mint amit képesek vagyunk felfogni. Mára egyre többen vélik úgy, hogy az univerzum tele van élettel. Vannak nálunk fejlettebb és kevésbé fejlett lények. Lények, akik építenek, és lények, akik pusztítanak.

Valószínűleg minden faj rendelkezik egy ajándékkal, a kirakós egy darabjával. Hogy felfedezzék ezt a darabot, egy fajnak egyesülnie kell és együtt kell működnie. Amikor remélhetőleg mi is elérjük ezt, a következő kihívás az lesz, hogy megtaláljuk azt, hová illik a kirakósban a mi részünk. Talán léteznek galaktikus szövetségek, amelyben minden faj és civilizáció egyesül egy bizonyos galaxisban.
De miért állnánk itt meg? Miután egy galaxis egyként működik, miért ne egyesülhetne egy galaxishalmazzal, és így tovább, amíg az egész univerzum egy egységben olvad össze.
Mert valószínűleg ez lehet az univerzum célja. A neve is ezt jelenti. Az Univerzum a Világmindenség.

forrás:/hihetetlenmagazin/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
10
  Csúszik az amerikai űrsiklók pótlása
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A SpaceX és a Boeing a NASA által meghirdetett Commercial Crew Program keretein belül vetélkedik a jövőbeni küldetésekért, bár itt egyelőre csak teherhajók révén bizonyították az alternatíva életképességét. Egy most közzétett jelentés szerint a program több éves késést szenved el, emiatt pedig az első űrhajósok legkorábban csak 2018-ban juthatnak majd el a Nemzetközi Űrállomásra.

Mivel az amerikai fél az űrsiklók nyugdíjazása óta az orosz kollégákra volt kénytelen támaszkodni az emberekkel lebonyolított küldetéseknél (ami kizárólag az ISS legénységének időszakos cseréjét jelentette), számukra elsődleges fontosságú a saját képesség mielőbbi helyreállítása.

Ezért hirdették meg az említett programot, amely viszont már a magáncégek bevonására épül, hiszen ők többek között a költségek alapos lefaragását, illetve a többször felhasználható rakéták ígéretét nyújtják az illetékeseknek.

Problémát jelent azonban, hogy mindezt eredetileg 2015-re szerették volna megvalósítani, ami nyilvánvalóan nem jött össze.

A magáncégek csak jókora késéssel kezdhetik majd meg az űrhajósok szállítását.

Amíg a SpaceX jól látható módon halad előre az általuk kijelölt úton (a Dragon teherkapszula szolgálatba állítása, a második változat tesztelése, valamint a rakéták sikeres landolása jelentik itt a főbb lépéseket), a különböző technikai kihívások miatt még nem érkeztünk el az űrhajósok bevonásához. Itt ma már nem is a szükséges anyagi fedezet hiánya, hanem a technikai jellegű akadályok jelentik az elsődleges problémát, ami a Boeing esetében a túlzott vibrációval, a SpaceX-nél pedig a kapszula tengerre történő leszállásával kapcsolatos.

A NASA Office of Inspector General jelentése szerint legkorábban 2018-ban kerülhet majd sor az első küldetésre, ehhez azonban az kell, hogy ne legyenek további késedelmek.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
10
  Erdoğan betiltja Shakespeare-t a török színpadokon
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: Kling József

Törökország elnöke célba veszi a kultúrát. És lő. Olyan nagyvadak esnek áldozatául, mint Shakespeare, Csehov vagy Goldoni. Recep Tayyip Erdoğan egyre jobban belelovalja magát a másként gondolkodók eltávolításába. Tízezreket tett már lapátra vagy börtönzött be a júliusi puccskísérlet miatt, amelyet szerinte Fetullah Gülen tervelt ki a török kormány ellen.

Ankarának most már a színészek is a célpontjai. Augusztus 4-én több mint 20 kulturális szervezet képviselői (újságírók, írók, színészek, rendezők) írta alá azt a közleményt, amelyben felhívják a közvélemény figyelmét a kultúra ellen indított boszorkányüldözésre.

A tisztogatás az isztambuli színházakban kezdődött. Elbocsátottak egy rendezőt, hat színészt és egy irodai alkalmazottat, azzal vádolva őket, hogy részt vettek a puccskísérletben. További 20 színészt távolítottak el arra hivatkozva, hogy a teljesítményük nem üti meg az elvárt színvonalat.

Augusztus 28-án a Devlet Tiyatroları, a török színházi társaságok igazgatósága levette a nem nemzeti szerzők előadásait a színházak repertoárjáról. Nincs többé Shakespeare, se Csehov, se Goldoni. Semmi „nyugati” nem jelenhet meg az ankarai színpadokon.

Erősen emlékeztet ez arra az időszakra, amikor az iráni forradalom során Khomeini ajatollah nem számolta fel a színházakat, de durva cenzúrát vezetett be. Felismerte ugyanis a teátrum propagandaszerepét. Csak olyan előadásokat engedélyezett, amelyek dicsőítették az iráni iszlám forradalmat. A nyugati színházat és táncot száműzte, mondván, megerőszakolja a fiatalokat, megfojtja erényüket és bátorságukat.

A török állami színházak október 4-én kezdik a következő évadot: „Csak olyan előadásokat tűzünk műsorra, amelyek megszilárdítják az állam egységét és fokozzák a nemzeti érzelmeket” – jelentette be Nejat Birecik, a Devlet Tiyatroları alelnöke.

forrás:/unikornis/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
10
  Értetlenül áll a szakma Orbánék tilalma előtt - Számos szélerőmű-beruházó már elpártolt Magyarországtól
szerző: Marnitz István

Tovább nehezítené a szélerőművek létesítését Lázár János miniszter – amellett, hogy ­amúgy tíz éve tilos szélerőművet létesíteni.Végleg kiveszi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kezéből az új szélerőművek engedélyezési jogát a kormány – derül ki a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyezte, most benyújtott törvénytervezetből. A jogszabály a világörökségi és a védett természeti területeken tiltja meg ilyen létesítmények telepítését. A kabinet évente rendeletben határozza meg a kiadható engedélyek számát. Ezzel csupán az a probléma, hogy az utóbbi évtizedben ez a szám nulla volt.

A szélalapú áramtermelés nemzetközileg elfogadott megújulóenergia-hasznosítási mód, ami csökkenti a szén vagy a gáz elégetéséből származó légszennyezést és az ország külső energiafüggőségét. A telepítés viszonylag komoly költségén túl az üzemeltetés szinte költségmentes. A szélerőművek létesítési lehetőségére a magyar állam szűkös erőforrásként tekint. Ezért azokra elvileg időszakosan pályázatot hirdet.

Igen ám, de ilyen versenyre először és utoljára 2006-ban került sor. A Magyar Szélerőmű-ipari Társaság honlapján található összesítés szerint így összesen 171 szélkerék épült az országban, elsősorban a szeles nyugati határvidéken. Ezek összességében 330 megawatt (MW) beépített kapacitást képviselnek. Ez egy kisebb erőmű mérete. (A magyarországi igény pillanatnyilag 4-5 ezer MW, a paksi atomerőmű termelése 2 ezer MW.
A létesítések elleni kifogást elsősorban a termelés-fogyasztás mindenkori egyensúlyáért felelős, állami tulajdonú központi rendszer-üzemeltető, a Mavir támaszt, mégpedig a szélerőművek változékony termelése miatt. Az előállított áram nem tárolható – minden pillanatban az igényeknek megfelelő mennyiséget kell termelni –, egy szélerőmű üzeme nehezebben idomítható a nyilván szélfüggetlen igényekhez. Emiatt folyamatosan gáz- vagy szénalapú egységeknek kell készenlétben állniuk, hogy esetleges szélcsend idején is mindenki kapjon áramot.

Környezetvédők ugyanakkor úgy vélik, hogy a rendszerek informatikai fejlesztésével ez ma már nem lehet kihívás. Mi több, a hazai rendszer a Mavir szerint is elvisel több szélerőművet.
Ezért is volt rendkívül fura, hogy a 2009-ben a Bajnai-kormány alatt az energiahatóság által meghirdetett újabb, ezúttal 410 MW-ra szóló kiírást az Orbán-kabinet 2010-ben, röviddel megválasztásuk után – a várt eredményhirdetés előtt néhány nappal – lefújta. Azóta is visszatérő az új széltender iránti igény. Hisz a magyar állam például továbbra is kiáll az EU-nak 2020-ig ígért 14,65 százalékos megújulóenergia-arány mellett.

Mi több, az Orbán-kormány által az előző ciklusban közzétett, Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve című dokumentum az itt létesíthető összes szélerőmű kapacitását több ezer MW-ra teszi. Igaz, a rendszer által befogadható mértéket az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) még 740 MW-ban szabta meg. Ennyi létesítését viszont 2020-ig akkor még lehetségesnek tartották.
Az azóta eltelt idő során nem merült fel olyan tudományos vagy gazdasági tény, ami csökkentené a szélerőművek hasznosságába vetett hitet. Az iparágban a technológiai fejlődés töretlen: egyre olcsóbb, egyre hatékonyabb berendezések állnak rendelkezésre. Igaz, Németországban az ott biztosított jelentős támogatás hatására hatalmas szélerőműtelepek létesültek, amelyek szerencsétlen pillanatban – nagyon szeles időben, csekély áramigények idején – veszélyeztetni látszottak az európai áramellátást. Ám ezt végül elhárították, a rendszer nem omlott össze.

A magyar szabályozás szerint a szélerőművekben megtermelt áramot az állam a megtérülési időszakban kilowattóránként kiemelt, több mint 30 forintos fix díjért veszi át. Az elmúlt évtized során több hazai szélerőmű is kikerült már a kedvezményezetti körből, és a piacon kényszerül eladni áramát. Igaz, ez a bevétel ott már szinte tiszta nyereség. Noha az elmúlt évek során időről időre felerősödtek a formálódó újabb szélpályázatról szóló iparági pletykák, a várakozás kezdett egyre inkább godot-i jelleget ölteni. Így számos lehetséges beruházó immáron elpártolt a magyar piactól és más, a környezetvédelem mellett elkötelezettebb államok – például Románia vagy Lengyelország – felé vetették tekintetüket.
Az elmúlt hónapok belső hatalmi harcai – az ügyben illetékes, Seszták Miklós vezette NFM és a Miniszterelnökség közötti, legfőképp energiatémákban kicsúcsosodó összecsapásai – fényében most is furán hatott, hogy a módosításokat nem a nemzeti fejlesztési tárca, hanem a Miniszterelnökség jegyzi. A Magyar Narancs a múlt héten megkérdezte az NFM-et is az ügyben, amely – a négy évvel ezelőtti gondolataikkal szöges ellentétben – kifejtette: nem tartanak szükségesnek újabb széltendert, és a vállalt megújulóenergia-arány elérését e nélkül is lehetségesnek látják.

forrás:/nol.hu/

kapcsolódó: Magyarországon tilos szélerőművet építeni Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
08
  Földcsuszamlás volt a 67P üstökösön
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi

A Rosetta kapcsán utoljára arról írtunk, hogy végleg elbúcsúztak a landolóegységtől, a szonda küldetése pedig hamarosan szintén lezárul. A napokban egy korábbi megfigyelés alapján összeállított anyag jelent meg, amely több érdekességet is tartogatott a szakembereknek.


Az ESA hivatalos blogjában jelent meg a beszámoló, amely szerint egy február 19-én rögzített nagyobb kitörés természeti katasztrófa, pontosabban földcsuszamlás eredménye lehetett.

A Rosetta ekkor, még az év elején figyelte meg az érdekes jelenséget, mégpedig alig 35 kilométeres távolságból, bár ehhez nagy adag szerencse is kellett, mert bár a kitörések előfordulását nem tudjuk megjósolni, az adott időszakban a legtöbb műszer éppen a szóban forgó területet figyelte meg.

A mérések alapján összeállított időrendi sorrend vezetett el a tanulmány megszületéséhez, amire egészen mostanáig kellett várni.
Az adott napon az Atum-régió éppen kilépett az árnyékból, ennek során pedig valószínűleg egy komolyabb földcsuszamlás következett itt be (jó eséllyel a hőmérsékleti eltérés okozta belső feszültség miatt).

A felvert sűrű por által visszavert fény felvillanások formájában jelent meg az OSIRIS-kamera által készített képeken, eközben pedig más műszerek a visszavert ultraibolya sugárzás, illetve a kibocsátott por esetében is hatalmas ugrást regisztráltak – a környéket körülvevő gáz hőmérséklete pedig mintegy 30 Celsius-fokkal emelkedett meg.

Maga a szonda is bőven kapott a porból, hiszen az elkövetkező három órában csaknem 200 részecskét észleltek, miközben a szokványos érték ezekben a napokban 3-10 részecske között mozgott.

A port egyébként a napfénynek kitett jég gyors elpárolgása, vagyis az így keletkező gáz ragadhatta magával, nagyobb törmelékfelhőt produkálva az üstökös körül.

A Rosetta a tervek szerint szeptember 30-án fejezi be küldetését, mégpedig az üstökös felszínébe csapódva. Az adatok kiértékelése természetesen ettől még folytatódni fog.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
08
  Egész Magyarországon talajgenerátorokkal fogják elhárítani a jégesőt
Az egész országra kiterjeszti a kormány a már több megyében sikeresen működő talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszert a Földművelésügyi Minisztérium előterjesztésére - közölte a tárca.

Magyarország területének ma még csak egyharmadát védi jégelhárító rendszer, 2018 végétől az ország mezőgazdasági területeinek 100 százalékát védetté teszik. Az Európában alkalmazott védekezési módszerek közül Magyarországon a talajgenerátoros jégeső-elhárítást támogatja leginkább a szakma, Baranya, Somogy és Tolna megyékben működtet ilyen rendszert a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA). A kormány a Vidékfejlesztési Program éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzésére szolgáló beruházások támogatása keretében 100 százalékos támogatási intenzitású forrást biztosít az országos rendszer létesítésére, amely 2016-2018 között épül ki.

A rendszer működtetésére a Kárenyhítési Alapból származó források egy része, valamint - tekintettel arra, hogy a nemzetgazdaság egésze lesz haszonélvezője a jégeső-elhárításnak - harmadik felektől származó önkéntes pénzek állhatnak majd rendelkezésre. Az agrárkár-enyhítési rendszernek 2016-ban mintegy 73 700 termelő kötelezően és önkéntesen a tagja, a rendszer mintegy 3,71 millió hektár termőföldterületet fedett le.

A termelői befizetések és az állam ugyanilyen összegű kiegészítése eredményeként tartósan megnyugtató forrás áll a Kárenyhítési Alapban rendelkezésre. Így nem növekednek majd a gazdák terhei és a jégeső-elhárítási rendszer működésének finanszírozása nem jelent többletterhet a költségvetés számára sem, Magyarország megművelt területei mentesülhetnek a jégkár események okozta jelentős kártételektől - olvasható a földművelésügyi tárca közleményében.


A NEFELA honlapján található ismertetés szerint a jégeső-elhárítás során a talajfelszínen működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, és ezeket juttatják nagy koncentrációban a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. Így ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de méretük kisebb lesz, lassabban esnek lefelé, hosszabb időt tölthetnek a pozitív hőmérsékleti tartományban, az olvadás nyomán pedig jelentősen csökken méretük.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. szept.
08
  Muszlimbiztos gépkarabélyt tervezett egy amerikai fegyvergyártó
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Olyan gépkarabélyt tervezett egy floridai fegyvergyártó, amelyet nem érinthet meg az Iszlám Állam harcosa. A fegyverre ugyanis bibliai idézetet és a templomos lovagok keresztjét vésték. Máris kiváltotta vele az amerikai muszlim csoportok haragját.

Az AR-15-öst az apopkai Spike’s Tactical nevű cég gyártja. A fegyverre a Zsoltárok könyve 144. fejezetének első mondatát írták fel:

„Áldott az Úr, az én kőváram, a ki hadakozásra tanítja kezemet, s viadalra az én ujjaimat”.
Emellett szerepel rajta a templomos lovagok keresztje is – a keresztes hadjáratok szimbóluma.

A fegyveren három állás van: béke, háború és Isten akarata.

Az ötlet az után született meg, hogy az iraki hadsereg fejveszett menekülése közben több milliárd dollár értékű amerikai fegyvert hagyott hátra, ami aztán az Iszlám Állam kezébe került.

„Olyan fegyvert akartunk, amelyet ha felkap egy muszlim terrorista, akkor sújtsa őt agyon a villám” – mondta az Orlando Sentinelnek Ben „Mookie” Thomas, a cég szóvivője, aki maga is SEAL-ként szolgált a haditengerészetnél.

A muszlimoknak nem tetszik. A fegyvert szerdán mutatták be, és azonnal kiváltotta a muszlim szervezetek haragját. A floridai Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa arra hívta fel a figyelmet, hogy 2015-ben 205 ámokfutás történt az Egyesült Államokban, és csupán egyetlen esetben volt muszlim az elkövető – számolt be a Haarec című izraeli napilap.

forrás: /origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák