+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
22
  Hatalmas szárnyalás előtt a napenergia
Mintegy hatszorosára nőhet a napelemekből előállított energia mennyisége 2030-ig, ahogy a termelési költségek jelentős csökkenésével versenyelőnyt szereznek a gáz- és széntüzelésű erőművekkel szemben – mondja a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség.

A fotovoltaikus technológiát használó napelemek 2030-ra 8-13 százalékát adhatják a globális energiatermelésnek, szemben a tavalyi év végén tapasztalt 1,2 százalékkal – idézi a Bloomberg a megújuló energiával foglalkozó szervezet jelentését.

A fotovolatikus rendszerből előállított energia átlagos költsége ugyanis mintegy 59 százalékkal zsugorodhat 2025-ig.
Ezzel pedig egyre több esetben ez lesz az energiatermelés legolcsóbb módja – teszik hozzá.

A megújuló energiák ezzel az olyan fejlett gazdaságokban, mint Európa vagy az Egyesült Államok helyettesítik a nukleáris energiát, és visszafogják a gázból és szénből származó elektromosság-kitermelést – vetíti előre a Bloomberg New Energy Finance.

Ráadásul a 2030-as évekre még akkor is a napenergia lesz a legolcsóbb a világ legtöbb területén, ha a kínálati többlet lenyomja a gáz és a szén árát – derül ki egy közelmúltbeli kutatásból.

Versenyképes árak - Mivel pedig a napenergia minden ésszerű forgatókönyv szerint egyre olcsóbbá válik, a Bloomberg New Energy Finance előrejelzése szerint a fotovoltaikus rendszerek 2040-re a teljes elektromosság-kibocsátás 15 százalékát adják majd.

Nagy menetelés előtt a napenergia - A napelemek számára a legvonzóbb piacok 2020-ig Brazília, Chile, Izrael, Jordánia, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Oroszország, Dél-Afrika, Szaúd-Arábia és Törökország lesznek – véli a nemzetközi szervezet. A globális kapacitás ezzel együtt 1760-2500 gigawattig emelkedhet 2030-ra, szemben a tavalyi 227 gigawattal – teszik hozzá.

Egy új világ - Emellett – jegyzik meg – az okoshálózatok, vagyis azok, melyek képesek kezelni és elosztani a különböző forrásokból előállított energiát, kiegészülve az új tárolási technológiákkal, szintén a napenergia növekvő szerepét segítik majd elő.A költségeket tekintve, 2015-ig az üzemi méretű napelemes rendszerekből előállított elektromosság átlagos költsége 13 cent volt kilowattóránként. Ez még több, mint a szén- és gáztüzelésű erőművek 5-10 centes költsége. A napenergiával működő áramszolgáltatási rendszerek kiépítésének átlagos költsége viszont 79 centre csökkenhet wattonként 2025-re, szemben a tavalyi 1,80 dollárral. A széntüzelésű energiatermelés költségei nagyjából 3 dolláros szinten mozognak wattonként, míg a gáznál ez az összeg 1 és 1,30 dollár között áll – írja a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség.

forrás:/investor/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
22
  Nappali világosság és különös zaj verte fel a lőrincieket csütörtök éjjel
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Vajta Zoltán újságíró

Lőrinci — Nappali világosságba borult az éjféli égbolt Lőrinciben, és különös zaj verte fel az éjszaka csendjét néhány napja. Majd sötétbe borult minden, és felvijjogtak a riasztók. Kialudtak a fények a máskor mindig kivilágított lőrinci erőműben is. Ilyen még sosem történt – mondták az itteni nyaralók tulajdonosai.

Szem- és fültanúk egybehangzóan azt mondták, rémisztő volt a jelenség. Szántó-Holló György (37)
– Olyan volt az egész, mint valami X-akták-epizód – mondta György, aki horgásztelkéről figyelte meg a különleges jelenséget. Az áram nála is elment
– Nem olyan volt, mint a villámlás, hanem vagy 2-3 másodpercig folyamatosan ragyogott. Majd meghallottam azt a zajt, zúgást. Mint amikor felszálláskor felpörög a repülő hajtóműve. Aztán egyszerre csönd lett és sötét. Kialudt a tó túlpartján az erőmű világítása is. Olyan volt, mint egy X-akták-epizód – számolt be György.A lőrinci erőmű felett aranyszínben derengett az éjféli égbolt

László Roland a szobájából hallotta a különös morajlást azt áramszünet előtt.
Roland szerint körülbelül 5 másodpercig tartott a morajlás, ami nem hasonlított az égzengéshez, inkább egy repülő hangjához. Ezután minden sötétbe borult /Fotó: Weber Zsolt
– Nem tartott tovább 5 másodpercnél, aztán minden kialudt otthon – emlékezett vissza.

Ő és mások is állítják, Lőrinciben szinte sosincs áramkimaradás.
– Bármi is áll a háttérben, azért biztosan nem az időjárás volt a felelős – mondta Pártai Lucia, az eumet.humeteorológusa. A szemtanúk szerint nem villámláshoz hasonlított az éjféli ragyogás, és az azt követő zaj sem hasonlított égdörgésre. – Hatvan térségében hétfő éjfélkor biztosan nem lehetett vihar – fűzte hozzá Pártai.

A környéken nemrég egy másik misztikus esemény borzolta a kedélyeket. Egy szemtanú lezuhanni látott egy lángoló repülőgépet, de azt végül sosem találták meg. A katasztrófavédelem egy teljes napon át helikopterről átkutatott mindent, végül feladták a keresést.

forrás:/blikk/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
20
  Hóvonalat találtak egy fiatal naprendszerben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Érdekes bejelentést tettek az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) hatalmas tányérantennáit használó csillagászok, akik tanulmányukat ezt követően a Nature magazinban publikálták. Ebből megtudhatjuk, hogy egy fiatal naprendszer hóvonalát fedezték fel, ami egyben a víz Földre való eljutását is megmagyarázhatja.


Egy formálódóban lévő naprendszer mutatta meg saját hóvonalát a csillagászoknak.

A még formálódóban lévő, V883 Orionis névre keresztelt rendszer csillagának egyik kitörése vezetett el a hóvonal megtalálásához, ez ugyanis a rendszeren belül lévő vonal kitolásához vezetett. Ez tulajdonképpen egy határvonalat jelent, amely a hegyvidékekhez hasonlóan azt mutatja meg nekünk, hogy a víz hol marad meg száraz halmazállapotban, megjelölve a jóval hidegebb (és egyben magasabb) területeket. Az egyes naprendszereken belül természetesen a csillagtól való távolság kapja a főszerepet, ez pedig a kibocsátott hő hatására változhat, ide-oda tolva azt a vonalat, amely elválasztja a gáz és a szilárd halmazállapotban lévő vizet.

Nem ez az első alkalom, hogy az ALMA révén egy fiatal rendszert pillantottunk meg, hiszen 2014-ben a HL Tau esetében már sor került hasonló bejelentésre. Mi több, egy évvel korábban egy exobolygóval kapcsolatban is felvázolták ezt a határvonalat, akkor azonban a víz helyett a szén-monoxid esetében tudták ezt megtenni, ami jóval könnyebb feladatot jelent a szakembereknek. A víz egyébként a magas fagyáspontja miatt egyben az első ilyen űrbéli vonalat képezi, sokszor annyira közel a csillaghoz, hogy ezt nem is tudjuk a Földről észlelni. Jelen esetben viszont a fiatal csillag hirtelen kitörése (felhevülése) olyan távolságba tolta ki a határt, hogy már detektálni tudták azt – ez egyébként a Plútó Naptól mért távolságának felel meg.

Az űrbéli hóvonalak (különösen az ilyen fiatal rendszerek esetében) magyarázatot adhatnak arra is, hogy miként jutott el a víz a Földre, ezzel pedig pontosíthatjuk az ezzel kapcsolatos elméleteket.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
20
  Újabb rej­té­lyes épít­ményre buk­kan­tak az óceán mé­lyén
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Tit­kos hi­deg­há­bo­rús ten­ger­alatt­járó-tá­masz­pont? Kő­kori me­ga­li­ti­kus épít­mény? Ide­ge­nek rej­tett bá­zisa? Szinte bármi lehet az a kü­lö­nös épít­mény, ame­lyet a Go­ogle Earth mű­hol­das tér­ké­pé­vel fe­dez­tek fel a na­pok­ban. Már nem újdonság, hogy a Google Earth műholdas térképeivel soha nem látott helyekre is bepillanthatunk. Akár a hírhedt 51-es körzetet is szemügyre vehetjük... Azonban néha olyasmibe is belefut az ember, amire nem is számítana. Ezúttal egy újabb, az óceán mélyén található, különös építmény hívta fel magára a figyelmet.


Bár a felfedező nem árulta el a pontos koordinátákat, látható, hogy ez az építmény is a part közelében fekszik.

Az ufosightingshotspot szerint, egy amatőr ufóvadász azt állítja, felfedezett egy titkos ufóhangárt az óceán mélyén. Ehhez pedig egy videót is mellékelt a szóban forgó objektumról.

Eszerint világosan látható a határozott élekkel rendelkező építményen a bejárat sötét nyílása is. Hogy földönkívüliek ufóhangára, vagy inkább egy titkos katonai tengeralattjáró-támaszpont, esetleg egy kőkorszaki megalitikus építmény, azt sajnos így nehéz kideríteni...


Korábban is találtak már a lelkes amatőr kutatók hasonló különös objetumokat a tengerek fenekén, amelyek szintén mesterséges építményeknek tűntek...

Állítólag a legtöbb ilyen bázis 5-10 kilométerre a parttól fedezhető fel. Rendelkeznek közvetlen kijárattal a víz alatt, de egyben a szárazfölddel is összeköttetésben vannak több kilométeres alagutakkal... Egyes elméletek szerint még a hidegháborúban épültek ilyen szigorúan titkos, atombiztos támaszpontok egyes kormányok, vagy titkos szervezetek pénzéből.

Lehet, hogy csak egy furcsa sziklaképződmény, amelyre árnyékot vetett valami, de a háborúsbunker-teória is megállja a helyét...Főleg a tengeri kincsvadászok számára, mert ha ne adj isten egy elfeledett náci bázisról van szó, még akár az elveszett náci aranyat is megtalálhatják benne...

forrás:/ripost/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
18
  2,4 tonnával startolt a legújabb orosz teherűrhajó
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Még oda sem ér az orosz Progressz, amikor a floridai Cape Canaveralről már startol az amerikai SpaceX vállalat Dragon (CRS-9) teherűrhajója. Magyar idő szerint kicsivel éjfél előtt indult Bajkonurból a legújabb orosz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.A starthelyre a megszokott módon, vízszintes helyzetben, vasúton jutott ki az összeszerelt Szojuz-U és a Progressz, július 15-én (Kép: Roszkoszmosz)

A start pontos ideje július 16-án 23:41-kor volt. Ekkor emelkedett a magasba a kazahsztáni indítóhelyről a Szojuz-U hordozórakéta. A Progressz MSZ-03 feladata a megszokott: üzemanyagot, vizet, levegőt, oxigént, élelmiszereket, felszerelési tárgyakat és tudományos kísérleti berendezéseket szállítani a Föld körül keringő bázisra. Ez elengedhetetlen az űrállomás folyamatos működésének, az űrhajósok életfeltételeinek biztosításához. A rakomány hasznos tömege összesen mintegy 2,4 tonna.


A Progressz MSZ-03 (más jelöléssel 64P) repülési ideje valamivel több mint két nap, ezután csatlakozik automatikus üzemmódban az ISS Pirsz moduljához. A tervezett dokkolási időpont magyar idő szerint kedden, 19-én hajnali 2:22 lesz. Az űreszköz már a harmadik az orosz Progresszek legmodernebb, MSZ jelzésű sorozatában, amely többek között korszerűsített navigációs és kommunikációs berendezésekkel van felszerelve. Az embereket szállító Szojuz űrhajók hasonlóképp modernizált sorozatából az első, a Szojuz MSZ-01 néhány nappal korábban mutatkozott be, és három űrhajóssal a fedélzetén sikeresen dokkolt is az ISS-nél. A Progressz MSZ sorozatának első példányát - már az új teherűrhajó érkezését előkészítve, a dokkolóhelyet felszabadítva - ugyancsak a közelmúltban választották le az űrállomásról.


Ami a teherűrhajók forgalmát illeti, a következő időszak zsúfolt lesz az ISS-nél. Ha minden a menetrend szerint alakul, még oda sem ér az orosz Progressz, amikor a floridai Cape Canaveralről már startol az amerikai SpaceX vállalat Dragon (CRS-9) teherűrhajója, újabb ellátmányt szállítva, a NASA megbízásából. A Dragon július 18-án 6:45-kor indul egy Falcon-9 rakétával, és szerdán (20-án) 13 óra körül köt ki az ISS-nél, miután az űrhajósok a robotkarral befogják. .

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
18
  Betegség miatt földön marad a Solar Impulse
A pilóta gyomorbántalmai akadályozták meg, hogy a tervezett időpontban elinduljon világkörüli útjának utolsó, 17. szakaszára a svájci napelemes repülőgép.
A kizárólag napenergia hajtotta repülőgép szombat éjjel indult volna Egyiptomból Abu Dzabiba, ahol 2015. március 9-én megkezdte földkörüli útját. Bertrand Piccard svájci pilóta szombaton, az utolsó pillanatban Twitter-üzenetben jelentette be, hogy gyomorpanaszai vannak, és ilyen állapotban nem vállalhat egy 48 órás megszakítás nélküli repülőutat.

Az 58 éves pilóta már pénteken sem érezte jól magát, szombat reggelre jobban lett, estére azonban ismét romlott az állapota. A továbbindulásra egyelőre nem tűztek ki új időpontot.
A napelemes repülőgép szerdán, André Borschberg társpilótával a fedélzetén érkezett Egyiptomba a spanyolországi Sevillából.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Leszállt Egyiptomban, Föld körüli útja utolsó előtti állomásán a Solar Impulse 2 Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
18
  Véletlenül fedeztek fel egy tartós akkumulátort
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Az UC Irvine kutatói bejelentették, hogy véletlenül rábukkantak egy a tartós akkumulátorok elterjedésével kecsegtető megoldásra, amelynek köszönhetően a jelenleginél jóval többször tölthetjük újra az egyes példányokat - anélkül, hogy azok hatékonysága jelentős mértékben romlana.A lítium helyett arany nanovezetékek biztosíthatják az akkumulátorok hosszabb élettartamát.

A kutatócsoport eredetileg azért állt neki a kísérletezésnek, mert a hőmérsékletre érzékeny, illetve robbanásra hajlamos lítium helyett egy szilárd belsővel kiegészített akkumulátort akartak előállítani. A jóval sűrűbb, megfelelő tulajdonságokkal rendelkező elektrolit gél alkalmazása volt az elsődleges cél, eközben azonban rájöttek, hogy a gélben elhelyezett arany nanovezetékek nem korrodálódnak, és még 200 ezer töltés után is mindössze 5 százalékos romlást mutatnak a hatékonyság terén. Azt még nem tudják pontosan, hogy mi biztosítja a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot, ezért a munka folytatódik.


A szakemberek az arany nanovezetékeket mangán-oxiddal vonták be, ezt pedig a már említett sűrű gélben helyezték el. E két utóbbi komponens interakciója révén megelőzik a korróziót, bár az általuk összeállított egység nem valódi akkumulátor, hiszen itt két katód kombinálásáról van szó, amelyek egymást töltik újra - ahhoz hasonlóan, mint amikor két bögre között cserélgetjük a bennük lévő vizet. A kísérlet során észrevették, hogy a hatékonyság nem romlik, és miközben ugyanezen nanovezetékek a gél jelenléte nélkül már 4 ezer töltés után komoly korróziót mutattak, a gél hozzáadásával ez 100 ezer töltés után is alig volt kimutatható. A széles körben való megjelenéshez természetesen további munkára van szükség, hogy megértsük a technológiát, de az eddigi eredmény mindenképpen biztató.

Az arany alkalmazása miatt drága lenne az ehhez hasonló akkumulátorok piacra dobása, ám a jövőben ezt jó eséllyel nikkellel tudnánk helyettesíteni.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
17
  Új törpebolygóra bukkantak a Naprendszerben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Érdekes felfedezésről számolt be a Naprendszer külső részének eredetét kutató OSSOS, amelynek eredményeként egy újabb, eddig ismeretlen törpebolygóval bővült a katalógus. A több kutatócsoport közös munkája révén felmérték a Neptunuszon túli objektum pályáját, amelyet további részletek kísértek.A Kuiper-öv számunkra legújabb tagja mintegy 700 év alatt kerüli meg a Napot.

A szakemberek a 2015 RR245 névre keresztelték a törpebolygót, amely rögtön jelzi számunkra, hogy tulajdonképpen egy tavalyi felfedezésről van szó. Ekkor, egészen pontosan még szeptemberben készült a felvétel a kanadai-francia-hawaii teleszkóp (CFHT) segítségével, ezen azonban csak idén februárban vették észre a fényes pontot, amely végül elvezetett a katalógusba történő felvételhez. Egy nagyon távoli és apró objektumról van szó, amely elnyújtott pályán, mintegy 700 év alatt kerüli csak meg a Napot. Nagyon lassan mozog, vagyis a Neptunuszhoz képest is kétszer távolabb van a Naptól – az később derült csak ki, hogy a pálya révén olykor 120-szor távolabb kerül csillagunktól, mint a Föld.

Az ehhez hasonló törpebolygók jelentős része megsemmisült, illetve kilökődött a Naprendszerből, amikor a nagyobb bolygók elfoglalták ma is ismert helyüket. A Neptunuszon túl több tízezer ilyen objektum található, ezek azonban jórészt elrejtőznek előlünk, hiszen sötétbe burkolóznak és tőlünk igencsak távol mozognak. Az RR245 csak valamikor 2096 táján éri majd el a Naphoz legközelebbi pontot, amely akkor 5 milliárd kilométerre, vagyis 34 CSE-re rúg majd – a jelenlegi elliptikus pálya egyébként legalább 100 millió éve megvan.

Az elkövetkező időszakban az objektum megkapja majd hivatalos nevét, ezzel egy időben pedig a pályát is igyekeznek majd pontosabban felvázolni.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
17
  A modern tücsök és a hangya mese
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette- szépítgette házát, és élelmet halmozott fel felkészülvén a kemény télre.A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végig mulatta a nyarat.
Eljött a hideg tél, és a nélkülöző tücsök sajtótájékoztatót hívott össze azt a kérdést feszegetve, hogyan lehet az, hogy míg egyesek kint fagyoskodnak a hidegben, mások úgy élnek, mint a hangya.


A CNN, az RTL Klub, a TV2 és az MTV felvételeket mutatott be a didergő tücsökről, és a melegben, terített asztal mellett henyélő hangyáról. A világ döbbenten konstatálta az égbekiáltó különbséget. Hogyan lehetséges, egy ilyen jól fejlődő, épülő országban a tücsköt így sorsára hagyni?
Az NZSZ (Nemzetközi Zöldbogarak Szövetsége) vezetői több hírműsorban is "zöld ellenes elfogultsággal" vádolták a hangyát, és felhívták a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy a világon sok tücsök áldozata ennek a kirekesztő mozgalomnak.
Breki, a béka, a tücsökkel együtt lépett fel a Mónika Show-ban, és mindenki könnyekre fakadt, amikor az "Azért Vannak A Zöldbarátok" című slágert énekelték.

A Köztársasági Elnök és felesége egy jótékonysági bálon támogatásukról biztosították a tücsköt, és olyan javak juttatását helyezték kilátásba, amiből a tücsök az előző kormányzati ciklusban kimaradt; ahogy a miniszterelnök fogalmazott: "... hogy ne süvölthessenek újra az előző rendszer szelei.
Egy politológus a "Mélyvíz" adásában kifejtette, hogy a hangya a tücsök kárára szépen meggazdagodott, és egyúttal az ilyen típusú jövedelmek elvonását célzó adójogszabály szükségességét hangoztatta az "egyenlő közteherviselés" szellemében.

Végül, az "Egyenlő Esélyeket Az Anti-Zöldekkel" szervezet hathatós közreműködése nyomán a hangyát visszamenőleges hatállyal megbírságolták, mert nyári munkái közben nem foglalkoztatott elegendő számú zöld bogarat, adótartozásait behajtották, és házát az állam elkobozta.

A történet végén látjuk, amint a tücsök felélte a hangya utolsó téli élelemtartalékait a kormánytól kapott házban (ami nemrég még a hangyáé volt), a hangya pedig eltűnik a hóban.
Másnap reggel pedig a tücsök fogta a cókmókját és (mivel sikerült teljesen felélnie a hangya vagyonát) elindul egy újabb hangyát keresni.

forrás:/forum.nol/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2016. júl.
17
  Már éppen ideje....Tu­dó­sok ál­lít­ják: Jú­lius végén tény­leg itt a vi­lág­vége
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Több­­ször ké­­szül­­tünk már a vi­­lág­­vé­­gére. Fél­­tünk az ez­­red­­for­­du­­ló­­tól, a maják jós­­la­­tá­­tól. Most ismét egy ka­­taszt­­rófa híre bor­­zolja az ide­­ge­­ket. A szak­ér­tők ri­o­ga­tá­sát nem árt ko­mo­lyan venni! Újabb világméretű pánikkeltéssel riogatják az emberiséget! A márciusra jósolt pusztító meteorit után most egy tudósok által működtetett YouTube csatorna jövendölte meg, hogy július 29-én eljön az apokalipszis.A szakértők szerint minden város összedől, az egész Föld elpusztul és újra Jézus Krisztus lesz a világ ura, mindezt pedig tudományos okokkal,egészen pontosan bolygónk mágneses mezőinek felcserélődésével magyarázzák – számolt be róla a The Sun.Ez persze első hallásra nagy átverésnek tűnhet, ám bolygónk hasonló pusztulását már a Biblia is megjósolta.

“Pusztító földrengés rázza meg a Földet, a nap pedig sűrű, fekete felhőbe burkolózik majd. A csillagok elszáradt levélként hullanak majd le a fákról egy pokoli szélvihar következtében. Minden hegy és sziget elmozdul a helyéről!”
– szólt a július 29-re utaló, riasztó prognózis.éTu­dó­sok ál­lít­ják: Jú­lius végén tény­leg itt a vi­lág­vége.

forrás:/ripost/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák