+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
30
  Elhibázott a marskutatás koncepciója? Rover helyett drón
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon
szerző: Szilágyi Szabolcs

Egy új vélemény szerint nem roverekkel, hanem drónokkal kellene felderíteni a vörös bolygót, egyszerűen annyi minden van rajta, amit a talajon gurulók szemszögéből nem lehet feltárni.
A vörös bolygón dolgozó roverek történetét már mindenki ismeri. Noha ezúttal is a felszín felfedezéséről lesz szó, ám most más szemszögből fogjuk vizsgálni a feladatot - szó szerint, ugyanis a marsi légkörből való felderítés került a NASA célkeresztjébe. Az Amerikai Űrügynökség már dolgozik azon a kicsiny méretű repülő roboton, mely az eljövendő marsi küldetésekben teheti majd a dolgát.


Végül is logikus következtetés drónokat küldeni a Marsra - ha földi körülmények között olcsó és hatékony módját kínálják bizonyos tárgyak célba juttatására, területek felderítésére és megfigyelésére, akkor miért ne vetnénk be őket a szomszédos planétán is?

A NASA Jet Propulsion Laboratory részlete nemrég közre is adott egy videót az általuk Mars Helicopter névre keresztelt repülő szerkezetről, nézze csak meg.

Persze azért akad pár, legyőzendő kihívás, amivel "hazai" körülmények között nem kell szembenéznünk. Tekintsünk el az odajuttatás nehézségeitől és költségeitől, koncentráljunk csak a Marsra. A bolygó alacsonyabb gravitációval bír, mint a Föld, ráadásul a marsi atmoszféra jóval vékonyabb, mint szülőbolygónké. Egy rögzített szárnyú repülő eszköznek nagyon gyorsan kellene közlekednie ahhoz, hogy elegendő felhajtóerőt generáljon a légkörben való maradáshoz, ami nagyon gyorsan lemerítené akkumulátorait vagy üzemanyagkészletét.

Ennek a problémának az áthidalására fordult a NASA a helikopteres kialakításhoz: az eszköz két rotorja percenként 2400 fordulatot tesz meg. A nagyjából papírzsebkendő-doboz méretű drón természetesen nappanelekkel lenne ellátva, amivel minden nap feltölthetné magát, és ezzel az energiával néhány percig repülhetne. Ez ugyan nem hangzik soknak (alig fél kilométernyi táv megtételét jelenti naponta), de még így számos előnnyel kecsegtetné a kutatókat.


Egyrészt jóval gyorsabb lehet a rovereknél, másrészt a földi járművek számára veszélyesnek bizonyuló szakaszok felett egyszerűen átrepülve könnyebben érheti el célpontjait. Amiket könnyebben meg is határozhat a magasból, hiszen jobban fel tudja mérni a környezetét, mint a roverek. De akár ez utóbbiakkal egybeépítve is nagy szolgálatot tehetne, hiszen így a jármű magával viheti egyfajta felfedezőként a repülő szerkezetet, aminek viszont nem kellene cipelnie a kutatáshoz szükséges berendezéseket.

forrás:/ma.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
30
  David Wilcock: Az egész Naprendszer zárlat alá került, mindenki karantén alatt áll
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: fulldragon
David Wilcock kommentárja Benjamin Fulford legutolsó jelentéséhez.


"Rengeteg dolog zajlik most, ami hatalmas és pozitív változásokra utal ebben az évben. Érdeklődve várom, hogy Ben-nél ezek közül mit fogok látni..." d.wilcock

dwilcock hozzászólása 2015 január 27 @ 1:50 am

Ez egy jó összefoglaló, hogy mi folyik a szó fizikai értelmében. A nagyobb közösség és a körülöttünk lévő természet tekintetében határozott és megdöbbentő lépések történtek. Az összeesküvésen belül erre senki sem számított. Még azon technológiájukkal sem, amely lehetővé teszi számukra, hogy belenézzenek a potenciális jövőbe.

Néhány esemény, amelyek most történnek, előre láthatóak voltak, de nem egy újabb évre. Minden drámaian felgyorsult. Az összeesküvés azt hiszi, és azt tanították, hogy meg kell tapasztalniuk egy teljes nyilvánosságra hozatalt és egy látszólagos vereséget. Csak akkor fognak az Isteneik feltűnni, hogy megmentsék őket, és beteljesítsék a jóslataikat.

Mégis, amit most látunk, hogy az egész Naprendszer zárlat alá került.

Mindenki karantén alatt áll. Senki sem tud bejutni, senki sem juthat ki, és semmilyen kommunikáció nem jöhet, vagy mehet kifele. Ez nem egy nagy dolog egy hiper fejlett civilizáció számára, de ez már egy fordulópontot jelent.

Továbbá, csak az elmúlt 3 hétben gyakorlatilag minden támadó fegyver képességüket, beleértve a legtitkosabbakat is, működésképtelenné tették és/vagy megsemmisítették. Ebbe beletartoznak a titkos SDI (Stratégiai védelmi kezdeményezés) eszközei, atomfegyverek és hasonlók.

Mindez több új bennfentes forrásból származik, melyek nagyon megbízhatónak bizonyultak. Az összeesküvés nyilván egy hatalmas káoszként és rettenetes fenyegetésként látja ezt. Én ezt úgy veszem, csakúgy, mint mindenki más, hogy ez előfutára egy jelentős eseménynek a Földön.

Lehetetlen lett volna leleplezni és legyőzni az összeesküvést ezen dolgok megtörténte nélkül, ahogy megpróbáltak volna magukkal vinni mindenkit. A tét igen nagy, és fel fogom idegesíteni az embereket, amiért ilyen homályosan utalok dolgokra, ahogy most teszem. Mondjuk azt, hogy ez egy hihetetlenül bonyolult és csodálatos történet, és az embereknek ebben a világban teljesen kiégne tőle az elméje.

Tehát a dolgok nagyon-nagyon érdekesen néznek ki.

dwilcock hozzászólása 2015 január 27 @ 2:03 am

A másik dolog, amiről beszélnem kellene a "zárlat", hogyha bármelyik összeesküvés tag megpróbál innen kijutni, például hajóval (űrhajó), tulajdonképpen lelövik. Sokféle jelentés volt furcsa meteorokról és légköri jelenségekről, a takarító legénységek eléggé elfoglaltak.

Tudom, hogy úgy hangzik, mint egy sci-fi. Bárcsak olvashatnátok a fejemben, de jelenleg komoly fenntartásaim vannak, hogy túl sokat mondjak. Van néhány dolog, amit rendkívül izgalmasnak találok. Mondjuk úgy, hogy a Snowden "dokumentumok" mérhetetlenül mélyebbek annál, mint bármi, amit eddig láttunk. Mindent megkapott.

Hogy a többit miért nem hozták nyilvánosságra, senki sem tudja, azon kívül, hogy úgy tűnik, a szövetség egy sorrendi folyamatot tart szem előtt.

dwilcock hozzászólása 2015 január 27 @ 2:09 am

A főnix összeesküvés szimbolikája egy névjegy számukra, mert a vallásuk kiköti, hogy le kell őket győzni. Testi alakban halnak meg, de a napirendjük tovább él. Tehát hisznek.

Azt lehet mondani, hogy az "Illuminátus" középső és felső szintjein mindenki, aki tudja, hogy mi folyik, most rendkívül nyugtalan. Tulajdonképpen rettegnek, ahogy még soha.

Nem akarom, hogy baja essen ezeknek az embereknek, és ezért nem is vagyok kárörvendő. Azt mondom, ha magas szintű embereket fognak kivégezni, akkor nagyon valószínű, hogy rendkívül makacsok és macsók maradnak egészen addig a pillanatig, hogy lógni fognak, ahogy azt Szaddam esetében láttuk.Tudjuk, hogy a nácik nyertek az űrprogramban, és ezzel együtt a 20. század elején alkut kötöttek a Drakónokkal védelemért, - vagyis a reptiliánokkal és különböző civilizációkkal, hasonlóan azokhoz, akiket meghódítottak. Az emberek, akik "tudják" azt mondják, hogy a hüllők veresége bizonyos. Sokan rekedtek a Naprendszerünkben, de nem tudnak kijutni, a szövetségeseik nem képesek bejutni, és nincs kommunikáció. Tehát ezek nagyon félnek.

Egyre gyorsabban és nagyobb mennyiségben dolgozom fel a bennfentes információkat az utóbbi időben, mint valaha az életemben. Annyi minden van, ami túl van a képességeimen, hogy az egészet elkezdjem most összefoglalni. Csupán néhány igen érdekes és jelentősebb darabkáját osztottam meg közvetlen jelenünknek.

forrás:/ujvilagtudat/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
30
  A szerelem biokémiája
Kategória: Életmód - Közzétette: fulldragon
A hormonkutatások legújabb eredményei szerint más területek aktivizálódnak agyunkban akkor, ha szerelmesek vagyunk, mint amikor csupán szeretjük partnerünket.
Egy New York-i kutató negyven szerelmes antropológushallgatója agyát vizsgálta komputertomográf segítségével. A diákoknak ismeretlen emberek fényképeit mutatták, köztük váratlanul szerelmük arcképét, miközben azt figyelték, agyuk mely területei aktivizálódnak. Az eredmény megdöbbentő volt. Kiderült, hogy szerelmesük megpillantásakor a lányoknak és fiúknak is az az agyterületük vált izgatottá, amely a dopamin nevű hormon receptorait, vagyis ennek a hormonnak a befogadására alkalmas kapcsolódási pontokat legnagyobb számban tartalmazza. Valamint az a terület, amely ezt a hormont bőven termeli.


Azt már régóta tudják az orvosok, hogy a dopamin az érzelmekért leginkább felelős, fokozott figyelmet, izgatottságot szabályozó ingerületátvivő anyag. Erősen befolyásolja az érzékelést és a hangulatot. Serkenti a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődését, amely molekula arra ösztönzi, hogy figyelmét egyetlen célra, szerelmére összpontosítsa. De olyan hormonok termelődése is fokozódik, amelyek energiákat termelnek, míg más anyagok mennyisége csökken a vérben. Azonban ezek a hormonok csupán harminc hónapig termelődnek intenzíven.

Körülbelül négy év elteltével egészen másfajta anyagok termelődése növekszik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mindez azért van így, mert körülbelül ennyi időre van szükség az utód nemzéséhez, a szoptatáshoz és a gyerekek biztonságához. Utána a szervezet megnyitja az utat az új utód nemzésére. A válási statisztikákból is kiderül, hogy a legtöbb szakítás éppen a kapcsolatok ötödik évében következik be.

Az utódok vállalása sok kockázattal jár. A gyermek kihordása és felnevelése is nagy áldozatokat kíván az anyától. S ez egyedül, apa nélkül nem is szokott zökkenőmentesen menni. A szaporodás sikerének alapvető feltétele egyrészt, hogy az anya és gyermeke közt alakuljon ki erős kötődés, valamint hogy az apa vegyen részt a gyerek nevelésében. Az evolúció, mint annyi mást, ezt sem bízta a véletlenre. A kötődés, illetve a szeretet biológiai alapjait az oxitocin és prolaktin nevű hormonok biztosítják. Honnan lehet ezt tudni? Nos, ha állatoknak ezeket a hormonokat injekcióban beadják, az addig nem szült nőstényállatok is ápolni kezdik az első útjukba kerülő kölyköt. Ráadásul az oxitocinnak erős szorongáscsökkentő és eufóriát okozó hatása is van. Már a szüléskor nagy adagban jelen van, s az első pillanattól megalapozza az anya és a gyermek egymáshoz való kötődését, a szeretet kialakulását. Az oxitocin társas szerepét igazolja az a felismerés is, hogy a szociális kapcsolatteremtés képességének sérülésével járó autizmus éppen az agyi oxitocinreceptorok zavarával függ össze. A szerelem elmúltával tehát, a szerelemhormon, a dopamin termelődését a szeretethormon, azaz az oxitocin kiáramlása követi, megteremtve a biológiai alapját annak, hogy a szerelmesekben fokozódjon az egymáshoz tartozás, a felelősség, az érzelmi elégedettség érzése.

Ugyanakkor, sajnos elsősorban a férfiak homloklebenyében, mely terület a szexuális vonzalomért és a képi befogadásért felelős, bizonyos ingerek hatására (például egy szép nő látványa vagy illata) aktivizálódnak az idegsejtek. Ezért állítják bizonyos kutatók, hogy az ember ismétlődő monogámiára van programozva.

Lehet, hogy az orrunkkal választunk?
Az agyban lejátszódó biokémiai folyamatok rendkívül összetettek. Az érzelmi folyamatok központja az agyban jól ismert, úgy hívják: amigdala. Ennek a mandulaalakú szervünknek a kétoldali sérülése után az érzelmi reakciók megszűnnek, a kísérleti állatok például feltűnően szelídekké válnak. Az ám, de milyen érzékelések következtében aktivizálódnak ezek az agyi területek? Kiderült, hogy a szaglásnak kitüntetett szerepe van érzelmi életünkben. Az egyes szaglósejtekből érkező inger agyunk egyik legősibb részébe, az uncusba kerül. A legnagyobb pálya innen az agy elsődleges érzékelő központjába, a thalamusba kerül. Ide futnak be a hallás és a látás ingerei is. Egy másik pálya a tudatos működés régiójába, a nagyagy homloki lebenyébe, a harmadik az úgynevezett limbikus rendszerbe visz. A limbikus rendszer az agy egyik legősibb régiója. Meghatározza az érzelmi alaphangulatot, a motivációt, és jelentős szerepe van a memória legalapvetőbb folyamataiban. Ez az ősi, tudattalan réteg lehet a felelős mindazért, ahogy a szagok viselkedésünket tudat alatt befolyásolják.

forrás:/noinapozo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
30
  Eddig ismeretlen emberfajt találhattak Tajvanon
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: fulldragon
Az emberfélék egy eddig ismeretlen fajához tartozó egyed fosszíliáit emelte ki a tengerből egy tajvani halász. A kutatók meggyőződése szerint a pekingi előember (Homo erectus pekinensis), a jávai előember (Homo erectus rectus), valamint a floresi ember (Homo floresiensis) után az ázsiai emberfélék új, negyedik fajáról van szó. A penghui ember 190 ezer éve élhetett az ázsiai kontinensen.

A 10 centiméteres csonttöredék – az alsó állkapocs jobb fele négy foggal, köztük két nagyőrlővel – a Penghu-szigetek közelében akadt egy halász hálójába. Az értékes fosszília magántulajdonban volt, míg a Kiotói Egyetem kutatója 2009-ben egy fényképen fel nem figyelt a leletre.

A fosszília radiokarbonos kormeghatározását nem sikerült elvégezni, ám a lelet és az ugyanezen a helyszínen talált állati csontok fluor- és a nátriumtartalmának összehasonlító vizsgálata alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Penghu-1-nek elnevezett egyed 190-130 ezer évvel ezelőtt, esetleg 70-10 ezer éve élt az akkor az ázsiai szárazföldhöz tartozó területen.

Az állkapocs egy 160 centiméter magasra és 60 kilósra becsült felnőtté lehetett. A csonttöredék és a fogak feltűnően robusztus méretűek. Az evolúció során kisebbedett az állkapcsok és fogak mérete Penghu-1 azonban sokkal masszívabb állkapcsokkal és fogazattal rendelkezett, mint a lényegesen korábbi jávai és pekingi előember.

Penghu (fotó: Y. Kaifu)

A tudósok szerint a kiegyenesedett ember, a Homo erectus új fajáról van szó, amely megítélésük szerint nem volt rokonságban a jávai és pekingi előemberrel. Ez a Tajvanon előfordult legkorábbi példánya a felegyenesedett embernek, és a sziget a legkeletibb része Ázsiának, ahol Homo erectust találtak.

A projektben többek között a tajvani Nemzeti Természettudományi Múzeum geológusai, a japán Nemzeti Természettudományi Múzeum antropológusai, a Kiotói Egyetem és az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai vettek részt. A leletet a nemzetközi kutatócsoport a Nature Communications online kiadásában mutatja be.

forrás:/MTI/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
29
  Folyékony víz a Vestán?
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: fulldragon

szerző: Szilágyi Szabolcs

Ha most nem is, korábban folyékony formában lehetett víz a Mars és Jupiter közötti aszteroidaöv második legnagyobb objektumán,a Vestán.
Miközben a NASA Dawn-küldetése továbbra is szépen halad, az amerikai űrügynökség szondája hamarosan eléri a Ceres-t, a Mars és Jupiter közötti aszteroidaöv legnagyobb objektumát, az előző delikvens, a Vesta szépen sorban tárja fel a titkait a korábban begyűjtött adatok elemzésével. 2011 és 2012 között ugyanis ezt az égitestet vizsgálta a Dawn, mely egyébként a második legnagyobb objektum a régióban (az első a már említett Ceres).


"Senki nem várta, hogy a Vestán folyékony vízre utaló nyomokat találunk." - nyilatkozta Jennifer Scully, az UCLA egyik kutatója - "A felszín nagyon hideg és nincsen atmoszférája, így bármennyi víz is volt a felületén, annak el kellett párolognia."Ezt az általános elgondolást módosíthatja az adatok elemzése; az űrszonda által "hazaküldött" képek végigvizsgálását követően ugyanis több olyan struktúrára akadtak, melyek vízmosásokra hasonlítanak. A kráterek belsejében felfedezett alakzatok a kutatók egy része szerint arról tanúskodnak, hogy valaha folyékony állapotban volt jelen az éltető folyadék, mely vízmosásokat alakított ki, majd elpárolgott, ventilátorlapát-szerű nyomokat hagyva hátra maga után.

Nem mindenki osztja azonban ezt a véleményt, egyesek szerint száraz anyagok is hozhatnak létre ehhez hasonló alakzatokat. Az biztos, hogy a Vestának sosem voltak forrásai és tavai, maximum úgy kerülhetett folyékony állapotú víz a felszínére, hogy egy meteoritbecsapódást követően a talaj vízjégtartalma megolvadt, esetleg a protoplanétának csapódó objektum hordozta magán a vizet.

És hogy miért ilyen kardinális kérdés a folyékony víz a Vestán? A NASA azért kutatja a két égitestet, mert azok úgynevezett protobolygók, vagyis a bolygófejlődés elején megrekedt objektumok - mint amilyen a Föld is volt évmilliárdokkal ezelőtt. Tanulmányozásukkal a tudósok fényt deríthetnek anyabolygónk születésének korai fázisára, és általánosságban is többet tudhatnak meg a bolygókeletkezés folyamatáról.

A feltételezések szerint egyébként a Ceres bőven tartalmaz vizet - igaz, fagyott formában. De az sem kizárt, hogy ennek kis része még mindig folyékony lehet. Alig több mint egy hónap, és többet tudunk: a Dawn lassan egészen közel ér a törpebolygóhoz.

forrás:/ma.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
29
  Önállósítaná a drónokat a DARPA
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: fulldragon

A kutatók önállóan repülő dróncsapatokat akarnak létrehozni, minimális felügyelettel.
A drónok ma már az élet szinte minden területén megtalálhatók, ez már nem kizárólag a katonaság és a titkosszolgálatok terepasztala, bár a hírekbe nyilván elsősorban ez utóbbiak tevékenysége kapcsán kerülnek be ezek az érdekes eszközök. Az irányítás azonban túl sok munkát és komoly emberi részvételt igényel, a DARPA ezért most ezen változtatna.


A védelmi jellegű kutatás-fejlesztési feladatokra koncentráló ügynökség már kiküldte meghívóit a területtel foglalkozó szakembereknek egy olyan találkozó megszervezése és lebonyolítása érdekében, amelyen ezen irányítás, a közvetlen vezérlés területén remélnek komoly előrelépést. A DARPA bonyolult, komplex programkóddal helyettesítené az emberi irányítást, ennek eredményeként pedig alapvető módon megváltozna az eddigi felállás, a különböző szervezetek által alkalmazott drónokat ugyanis nem pilóták vezérelnék, hanem egyfajta felügyelők, akik mindössze jóváhagynák a csapatokba szervezett drónok javaslatait.A Collaborative Operations in Denied Environment (CODE) névre keresztelt program révén létrejöhetnek az első, többé-kevésbé önálló drónflották, amelyek tagjai egymással együttműködve választják ki a helyesnek vélt manővereket és további lépéseket, ezeket pedig a pilóták helyett maguk is hajtanák végre, már amennyiben a jóval kevesebb feladatot megtartó vezérlőközpontból megérkezik a jóváhagyás. A virginiai Arlingtonban (valószínűleg nem a híres katonai temetőben) márciusban megtartandó találkozón ezért új, forradalminak nevezhető eljárásokat alakítanának ki, amelyek elsősorban a nagyobb autonómiát célozzák meg.

A haditengerészet a maga részéről szintén kísérletezik valami hasonlóval, tavaly például bemutatták, hogy 13 kisebb csónak egyetlen tengerész irányítása alatt járőrözött az erre kijelölt vizeken.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2015. jan.
29
  5 zsidót zártak be tegnapelőtt Auschwitzba - de túlélték
Botrányról cikkezik az izraeli és a lengyel sajtó: tegnap, a munkatábor felszabadításának 70. évfordulóján tartott megemlékezésen véletlenül bezártak öt zsidót a táborba.A szervezők nem vették észre, hogy ők még bent vannak, így rájuk zárták a kaput. A vendégek egyike, Riccardo Pacificiego a római zsidó közösség vezetője volt. A bezárt vendégek segítségért kiabáltak, ám senki sem válaszolt nekik.

Mikor megpróbáltak kijutni, megszólalt a riasztó és megérkezett a rendőrség. Mivel a zsidók nyelvismeret híján nem tudták elmondani, hogy mit kerestek bent, bevitték őket az örsre és reggel hatig ott is tartották őket.

"Úgy bántak velünk, mintha bűnözők lennénk" - panaszkodott Fabio Perugia, a római zsidó közösség szóvivője.

forrás:/alfahir/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák