+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
24
  Robonaut visszatér
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Both Előd

Miközben Oroszország humanoid robotot küldött a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), a NASA robotját földi javítását követően készülnek visszavinni az ISS-re. A Robonaut-2 humanoid robotot 2011-ben még a Discovery űrrepülőgéppel (STS-133) vitték fel az ISS-re. A robottal számos kísérletet hajtottak végre annak bemutatására, miként tudja a robot az ISS fedélzetén az űrhajósok munkáját segíteni. Az eredetileg csak felsőtestből álló Robonaut-2-höz 2014-ben lábakat illesztettek, ezt követően azonban hibák mutatkoztak, ezért 2018-ban a Dragon CRS-14 teherűrhajóval javítás céljából visszahozták a Földre.A Robonaut-2-t bemutató információs ábra. (Kép: Karl Tate / Space.com)

A robotot először megpróbálták az ISS fedélzetén kijavítani, ami a helyben rendelkezésre álló tartalék alkatrészek beépítésével csak átmenetileg sikerült. Végül a nyomok egy tönkrement 24 voltos tápkábelhez vezettek, amiből azonban nem volt tartalék. Felmerült a lehetőség, hogy felküldenek egy cserekábelt, végül azonban amellett döntöttek, hogy a Robonaut-2 teljes generálozását a Földön, a Johnson Űrközpontban végzik el. Itt sikerült megtalálni a hiba valódi gyökerét: hiányzott egy visszatérő vezeték a robot energiaellátó rendszerében, ami miatt az áram egy része elszivárgott és túlmelegített egy csatlakozót a robot hátizsákjában. Megállapították azt is, hogy a hiba kezdettől fogva létezett, kedvezőtlen hatásai azonban csak akkortól mutatkoztak, amikor a lábakat hozzáillesztették a robothoz. A generálozás során további apróbb, potenciális hibaforrásokat is kijavítottak, valamint továbbfejlesztették a hardverjét és a szoftverjét. Végső, alapos ellenőrzését természetesen éles körülmények közt, az ISS fedélzetén fogják elvégezni az űrhajósok, mihelyt Robonaut-2 ismét visszakerül a fedélzetre.

A tervek szerint a Robonaut újabb robotja szerepet kaphat a Gateway Hold-űrállomáson, ahol az űrhajósok csak rövid időt töltenek majd. Ennek érdekében az ISS fedélzetén kipróbálják, hogyan tud együttműködni a Robonaut-2 az ugyancsak az ISS fedélzetén lévő Astrobee robottal.

Ide tartozó hír, hogy e sorok írásakor a Szojuz MSZ–14 fedélzetén úton van az ISS felé az orosz FEDOR (Fjodor, Skybot F-850) robot. A Roszkoszmosz egyébként saját Twitter fiókot hozott létre Fjodor számára, ahol a robot egyes szám első személyben tudósít felkészüléséről és űrrepüléséről. Augusztus 2-án arról írt, hogy „a NASA-s kollégák társat készítenek számomra, kíváncsian várom a találkozást vele”. A találkozásra azonban egyhamar aligha kerül sor, mert Fjodor szeptember elején a Szojuz MSZ–14-gyel visszatér a Földre, a Robonaut-2 űrbe küldése viszont csak később várható.


A Robonaut-2 korábban az ISS fedélzetén. Javítás utáni visszatérését év végére tervezik. (Kép: NASA)

A Space.com már tavaly beszámolt Fjodor fejlesztéséről. A cikk szerint a FEDOR programot 2014-ben kezdték azzal a céllal, hogy olyan robotot készítsenek, amelyik helyettesítheti az embert a világűrben a különösen kockázatos feladatok és küldetések során. Hasonló célokat a NASA részéről is megfogalmaztak, szándékaik szerint a jövőben a robotok hajthatják végre az űrben az ember számára „túl veszélyes” feladatokat.

(Nagy kérdés, hol húzza meg a Space.com cikkírója a túl veszélyes és a nem túl veszélyes közötti határt, és egyáltalán létezik-e „veszélytelen” feladat a világűrben. Ezek után mi lehet távlatilag a robotok térnyerése után az élő emberek feladata az ISS-en, és általában a világűrben. Egy biztos, hogy lélegeznek, esznek, isznak, egyéb anyagcsere-funkciókról nem is beszélve, vagyis teszik mindazt, ami jelentősen megdrágítja az emberes űrrepülést. Tekintsük Robonaut és Fjodor utazásait olyan első lépéseknek, mint amilyen Gagarin, Glenn és társaik űrrepülése volt – a két évtizede lakott ISS-hez képest. Az űrhajósoknak fontos szerepe volt/van az űrtevékenység népszerűsítésében is, de úgy tűnik, a sajtó és a közvélemény fantáziáját legalább annyira megmozgatja a „robot a világűrben”, mint az „ember a világűrben”. Talán az utókor úgy értékeli majd az űrtevékenység első évtizedeit, mint az a kor, amelyben olyan fejletlen volt a (robot)technika, hogy az ember kénytelen volt személyesen részt venni a kockázatos vállalkozásokban. Mindez nem érinti az űrturisták, kalandorok és az életüket önszántukból kockára tevők vélhetően népes seregét, akik az extrém sportok új ágaként az űrrepülést választják. – B.E.)

forrás;/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
24
  Szükségállapottal készülnek az 51-es körzet ostromára Nevadában
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
[size] Mi is beszámoltunk arról a viccből készített, az 51-es körzet elfoglalásáról szóló Facebook-eseményről, amire már 2 millió ember jelezte, hogy elmegy. Az emberek nagy része nyilván csak viccből nyom rá az ott leszek gombra a Facebookon, és többségük valószínűleg azt sem gondolja, hogy ufókat tartanának fogva az 51-es körzetben. Azonban az is komoly felkészülést igényel, ha csak 40 ezer ember elmegy a nevadai sivatagba.Terris Williams visits an entrance to the Nevada Test and Training Range near Area 51 in Nevada in July. The Air Force has warned people against storming the top-secret Cold War test site.(John Locher / Associated Press)

A nevadai Lincoln megye a környező megyékhez fordult segítségért, hogy a szeptember 20-ra meghirdetett ostromra elég embert tudjanak küldeni, hogy megakadályozzák az esetleges törvénysértéseket.

Az 51-es körzetet irányító amerikai légierő már júliusban jelezte, hogy készen állnak, ha valaki tényleg meg akarja támadni a bázisukat, és minden áron meg fogják azt védeni. Ezek után még tovább emelkedett a Facebook-eseményre jelentkezők száma.

Vannak, akik szerint a hatóságok túlreagálják a poénból készített eseményt, de mivel Amerikáról van szó, ahol a Demokrata Párt szavazóinak 17 százaléka, a republikánusoknak pedig 46 százaléka elhiszi azt az összeesküvés-elméletet, ami szerint Hillary Clinton és legbelső köre egy washingtoni pizzériában sátánista pedofil gyerekkereskedő hálózatot tart fenn, könnyen lehet, hogy akad több tízezer olyan ufóhívő a 330 milliós országban, akik hajlandóak megtámadni az 51-es körzetet.

Egyébként az egyik Lincoln megyei vendéglátós az óriási érdeklődést kihasználva egy ufós tematikájú zenei fesztivált is szervezett a sivatagba, szeptember 20. és 22. között, erre 10 ezer embert várnak.

forrás:/index/


kapcsolódó: Mert mindannyiukat nem tudják megállítani Katt ide!
Az amerikai légierő figyelmezteti az internetező fiatalokat, hogy nagyon veszélyes lenne
megrohamozni az 51-es körzetet Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
24
  Erdőben gruppenszexelő nyugdíjasokra csaptak le a rendőrök
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi

A connecticuti természetvédelmi terület kedvelt célpont a csoportos szeretkezés rajongói körében.
Hat nyugdíjast tartóztattak le az amerikai Fairfieldben – nyilvános szex miatt. A legfiatalabb közülük 62 éves. Augusztus 9-én a connecticuti városban található Grace Richardson természetvédelmi területen razziáztak a rendőrök, és lecsaptak a 67 éves Daniel Dobbinsra, Otto D. Williamsre (62), Charles L Arditóra (75), John Linartzra (62), Richard Butlerre (82) és kedves feleségére, a 85 esztendős Joyce Butlerre.
Az öt férfi és a nő csoportos szexben vett részt (mi nem voltunk ott, a kép illusztráció)

Az interneten megtalálható titkos „városi szexkalauz” alapján a természetvédelmi terület az egyik legkedveltebb hely a szerelmeskedésre mindazoknak, akiknek unalmas az otthoni diszkréció. A rendőrségre korábban több bejelentés érkezett, hogy az erdős területen igen jelentős a szexuális aktivitás, ezért fokozottabban kezdték figyelni a környéket.

A Daily Mail brit bulvárlap szerint a buja nyugdíjasok kihallgatásuk után szabadon távozhattak, miután ígéretet tettek, hogy meg fognak jelenni a bíróság előtt. Garázdaság miatt kell majd felelniük; kettejüket emellett közszeméremsértéssel is vádolják.

Az egyik letartóztatott személlyel, Daniel Dobbinsszal már korábban is akadt dolga a hatóságoknak, 2017-ben bejelentés érkezett, hogy a férfit meztelenül látták flangálni egy parkban.
A zsaruk az autójában találtak rá Dobbinsra, teljesen pucér volt, a ruhái csak rá voltak terítve a testére.Azt állította, hogy egészségügyi okokból nem visel ruhát.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
22
  A Hold körül az indiai űrszonda - lefékezett és pályára állt a Csándráján-2
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor


Az Indiai Űrügynökség (Indian Space Research Organisation, ISRO) közlése szerint a fő hajtóművel augusztus 20-án végzett, 1738 másodpercig tartó sikeres manőver (Lunar Orbit Insertion, LOI) után elnyúlt Hold körüli pályára állt a Csándráján-2 (Chandrayaan-2) űrszonda. A 114 km és 18 072 km között változó magasságú kezdeti pályát az elkövetkező napokban további manőverek segítségével úgy alakítják, hogy a Hold pólusai felett, a felszíntől kb. 100 km-re húzódjon. Innen kezdik majd meg a leszállást.A Csándráján-2 tervezett pályája... (Kép: ISRO)

Ha eljön az idő, a Vikram leszállóegység önállósul majd a szonda pályán maradó egységétől, és a Holdat 30 km-re is megközelítő pályára kerül. Összetett manőverek sorozatának végén a tervek szerint szeptember 7-én éri el a felszínt, ahol sima leszállást hajt végre magas déli szélességnél, közelebb a Hold déli sarkvidékéhez, mint bármeny más korábbi űreszköz. Ha mindez sikerül, India lesz a negyedik űrnemzet, amely leszáll a Holdon.

Mint legutóbb megírtuk, a programból a magyar űripar is kivette a részét. A BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. ugyanis több kommunikációs berendezést szállított az ISRO megrendelésére, amelyeket az indiai szakemberek a Csándráján-2-vel való rádiós kapcsolattartáshoz használnak.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
22
  Innovatív szélturbinák - 55 méteres rezgő rudak termelik az áramot
szerző: Fazakas Virág

A Windstalk szélerőmű farm egy innovatív megoldást jelent a szélenergia hasznosítására, a hagyományos szélturbinák helyett. Megújuló energiát termel - A tervezésnél mindemellett az is cél volt, hogy a Windstalk megújuló energiát termelő erőmű hasonló mennyiségű áramtermelésre legyen alkalmas, mint a hagyományos szélturbinák. A különleges dizájnnak köszönhetően pedig az innovatív szélturbinák akár még turistalátványosságnak is beillenek.Az Atelier DNA által kifejlesztett új technológia, olyan problémák leküzdését tűzte ki célul, mint például a szélturbinákra jellemző alacsony frekvenciájú rezgések kibocsátása.

Geometrikus elrendezés a napraforgó mintájára - Az ingó szálak geometrikus elrendezése a napraforgó közepét formázza, melyet a hatalmas méretek miatt csak légi felvételről lehet jól látni.

A mozgási energiát alakítja elektromos árammá - Az energiatermelő pólusok vagy rudak teteje tele van piezoelektromos kerámia lemezekkel, melyeket elektródák kötik össze egymással egészen a rudak aljáig.Az innovatív energiafarm 1200 geometrikus elrendezésű, szénszálas pólusból áll, melyek 55 méter magasak, és egy-egy különálló, kör alakú talapzathoz vannak rögzítve

Szélturbinák helyett tehát a piezoelektromos kerámialemezek termelik a kinetikus (mozgási) energiát az elektródákon keresztül, amikor a szél meglengeti a pólusokat. Egy generátor pedig elektromos energiává alakítja a kinetikus energiát.

Éjszaka „csillagos égbolttá” változik -A pólusok tetején LED-es lámpák jelzik, hogy épp milyen erősségű az energiatermelés. Ha a szél eláll, elsötétül a LED. Mindegyik ingó pólusban generátor működik, mely maximalizálja az energiatermelést. Az előzetes kalkulációk szerint a Windstalk farm éves kapacitása 20,000 MWh.
A Windstalk szélerőmű farmot eredetileg Masdar városába tervezték, azonban egyelőre csak koncepció. Az ötlet még megvalósításra vár…

forrás:/impressmagazin/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
17
  Az ősrobbanás előtt keletkezett a sötét anyag
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A sötét anyag (amelyet nem feltétlenül nevezhetünk anyagnak, hiszen nem tudjuk, pontosan miből áll össze) eredete hosszú ideje foglalkoztatja az Univerzumot kutató szakembereket, itt pedig egyelőre több kérdés van jelen, mint konkrét válasz. Egy új tanulmányban most arra a következtetésre jutottak, hogy az összetevők közvetlenül az ősrobbanás előtt jöhettek létre, ami viszont további érdekes vonatkozásokat is magával hoz.Az ősrobbanás előtt keletkezett a sötét anyag,erre a következtetésre jutottak a kutatók,
ami viszont további kérdőjeleket eredményez

A John Hopkins Egyetem által közzétett bejelentésben arról olvashatunk, hogy bár az ősrobbanás időszaka (pillanata) továbbra is meglehetősen homályos számunkra, itt lehetséges magyarázatként merül fel, hogy a sötét anyag részecskéi a pillanat töredéke alatt jelentek meg, közvetlenül a kozmikus esemény előtt. Amennyiben az elmélet helyes, ez egyben a galaxisok elrendeződését is befolyásolta, de további következtetéseket vonhatunk le a robbanást megelőző időszakra vonatkozóan, ami mindenképpen hasznos és izgalmas lenne, hiszen maga az esemény is némileg a homályba vész, beleértve a szintén rendkívül gyorsan végbemenő tágulás periódusát is – egyes szakemberek úgy vélik, hogy maga a tágulás is közvetlenül a robbanás előtt ment végbe, bár ennél jóval szélesebb körben elfogadott változatnak számít az eredetileg felvázolt sorrend.

Problémát jelent, hogy a tágulást értelmező és azt leíró elmélet olyannyira rugalmas, hogy ezt kísérletek útján nem is cáfolhatjuk meg, vagyis ennek pontos idejét, illetve végbemenetelét illetően nem áll rendelkezésre konkrét válasz. Az Univerzum anyagának nagyjából 85 százalékát kitevő sötét anyagot szintén több alkalommal írták le az ősrobbanás termékeként, itt viszont a különböző részecskefizikai kísérletekben nem sikerült ennek közvetlen nyomát kimutatni, a most közzétett tanulmányban alkalmazott matematikai modell szerint pedig ez ehelyett a tágulás terméke volt, vagyis a sötét anyag akár a robbanás előtt is keletkezhetett. A Higgs-bozon visszaigazolása ugyan picit segít a sötét anyag kapcsán, ez azonban önmagában nem sokat árul el ennek mibenlétéről, itt tehát további hasonló felfedezésekre (további részecskék visszaigazolására) lesz szükség.

Az Euclid-műhold 2022-re tervezett elindulása után további hasznos információkat kapunk majd a Világegyetem korai időszakáról, annak keletkezéséről, ez tehát konkrét adatokkal egészítheti ki az eddig pusztán elméleti síkon zajló vitát.

forrás:/sg.hu/


kapcsolódó: Megérkezett a NASA fejlesztette eszköz az ESA sötét anyagot kutató távcsövéhez Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
17
  Marsutazás kérdőjelekkel
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Egy független tanulmány megállapítása szerint a NASA-nak esélye sincs arra, hogy 2033-ban embereket indítson a Mars felé. Legjobb esetben a 30-as évek végén.
A tanulmányt a Védelmi Elemző Intézet (IDA, Institute for Defense Analyses) Tudomány- és Technológiapolitikai Intézete (STPI, Science and Technology Policy Institute) készítette a NASA részére, annak megbízásából. A tanulmány elkészíttetését a NASA működését szabályozó, 2017. évi törvény írta elő az űrügynökség számára.


Az elemzés célja a Marshoz 2033-ban indítandó emberes küldetés műszaki és pénzügyi értékelése. Fontos hangsúlyozni, hogy a tanulmány nem marsraszállásról, hanem űrhajósok Mars körüli pályára küldéséről szól. A több mint 100 oldalas tanulmány részletes ismertetésére nem vállalkozunk, ezért a továbbiakban a Space News portál összefoglalójára hagyatkozunk.A Deep Space Transport űrhajó szállítaná az embereket a Marshoz és vissza. A független szakértők által készített tanulmány szerint a (leszállás nélküli) marsutazás 2033-ra kivitelezhetetlen. (Fantáziakép: )

Az STPI a NASA terveit vette alapul, amelyek értelmében folyik a Space Launch System hordozórakéta és az Orion űrhajó fejlesztése, tervezik a Hold körüli pályára állítandó Gateway űrállomást, majd ezt követően meg kell építeni a Deep Space Transport (DST) űrhajót, amely a Hold környezetéből a Marsig és vissza szállítaná az űrhajósokat. Emellett figyelembe vették, hogy a NASA-nak holdraszálló egységeket és a későbbiekben a Mars felszínén végrehajtandó küldetésekhez szükséges eszközöket is fejlesztenie kell.

Az STPI jelentésének konklúziója szerint mindezen feladatok elvégzése után akkor is irreális a 2033-as indítás, ha nem lépnek fel a műszaki fejlesztés során jelentős késések vagy költségtúllépések, és nem csökkentik a költségvetést. Ha minden jól megy, reálisan akkor is csak 2037-es indítással számolhatunk. A 2033-as starthoz a kritikus technológiákat már 2022-ben tesztelni kellene, ami valószínűtlen. A nehézséget elsősorban a DST és az ott alkalmazandó életfenntartó rendszer és hajtóművek fejlesztése jelenti. Ha ezen rendszerek teljes kifejlesztését megelőzően próbálna a NASA továbblépni, akkor viszont ez a megoldás kockázatot jelentene a DST egészére nézve. Emellett a DST fejlesztése „A-fázisának” előkészítését már a 2020-as pénzügyi évben el kellene indítani, amit ugyancsak valószínűtlennek tartanak. A tanulmány összefoglalója egyértelműen kimondja, hogy a 2037-ben induló, Mars körül keringő emberes expedíció esetén az emberek leszállása a Marsra a 2040-es évek elején várható, ugyanakkor valószínűtlen, hogy ezek a tervek a Holdon a tartós emberi jelenlét biztosításával párhuzamosan megvalósíthatók lennének.

Az STPI megbecsülte a 2037-es indítási ablakra reálisnak tartott, első Mars körüli emberes küldetés költségeit. Eszerint a Mars-küldetéshez szükséges összes fejlesztés (beleértve az SLS-t, az Oriont, a Gateway-t és a DST-t is) 120,6 milliárd dollárt tenne ki a 2037-es pénzügyi évig. Ebből az összegből az SLS és az Orion fejlesztésére 33,7 milliárd dollárt már elköltöttek. A teljes összegben a DST fejlesztése 29,2 milliárd dollárral szerepel, ami a tanulmány készítői szerint csak nagyon hozzávetőleges becslésnek tekinthető, mivel sok részlet még ismeretlen. Ugyanakkor a Gateway fejlesztésének költségét „mindössze” 6 milliárd dollárra taksálták, részben azért, mert az űrállomás egyes moduljait a nemzetközi partnerek szállítanák (például az ESA), így az nem jelentene költséget a NASA számára.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
15
  Már a Hold felé
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Elhagyta a Föld körüli pályát, már a Hold felé vezető útján tart a második indiai holdszonda. Tudta-e, hogy magyar berendezések is segítik? Az indiai Csándráján–2 (Chandrayaan–2) július 22-én indult Sriharikota szigetéről, egy GSLV Mk.3 hordozórakétával.A Csándráján–2 egyik felvétele a Földről még nem sokkal indítása után, augusztus 3-án készült. (Kép: ISRO)

A szonda eddig a Föld mesterséges holdjaként keringett bolygónk körül, pályamagasságát fokozatosan emelték egyre nagyobbra. Augusztus 13-án a Csándráján–2 programja fontos mérföldkőhöz érkezett: egy a fő hajtóművével végzett, 1203 másodpercen át tartó manőver segítségével a Hold felé vezető pályára került. Most már kevesebb mint egy hétbe telik, hogy az indiai űrszonda megérkezzen a Holdhoz és pályára álljon az égitest körül. A leszállóegység és a holdjáró a tervek szerint szeptember első napjaiban éri el a felszínt, a déli pólushoz viszonylag közel, 70,9° déli szélességnél. Ezek az eszközök egy holdi nappalon (kb. 2 héten) át működnek majd, az utána következő holdi éjszaka mostoha körülményeinek átvészelésére nem készítették fel őket. A keringőegység még egy évig vizsgálhatja majd az égitestet.

A magyar BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. a programhoz – csakúgy, mint az első indiai hold- és marsszondák esetében – több kommunikációs berendezést szállított az Indiai Űrügynökségnek (ISRO). A különféle frekvencia szintézerek, erősítők és konverterek (például a fenti képen látható, S-sávban működő háromcsatornás BMCD35 is) az indiai földfelszini és hajófedélzeti követőállomásokon működnek, biztosítva az űreszköz és a földi irányítók között kapcsolattartást.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
15
  Valódi repülő csészealjról készítettek felvételt
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Végre valódi repülő csészealjról készített felvétel látott napvilágot. Persze a járművet nem az idegenek készítették, hanem román kutatók és mérnökök, akik találmányuktól remélik a repülés forradalmasítását.
Az eszköz az ADIFO (All Direction Flying Object, azaz Minden Irányba Repülni Képes Objektum) nevet kapta.

Alacsony repülési magasságban, kisebb sebességgel a gép légcsatornás propellerrel tartja magát a levegőben (akárcsak a kvadrokopterek), míg nagyobb magasságban, nagyobb sebességnél sugárhajtóművet használ, amit a csészealj hátuljára szereltek....A videó inditásához Katt ide!

A jármű oldalsó részein fúvókák biztosítják, hogy a repülő csészealj - akárcsak a sci-fi filmekben látható űrhajók - hirtelen helyzetváltoztatásokat is gyorsan végre tudjon hajtani. Az ADIFO készítői szerint a manőverezésnek csak a pilóta fantáziája szabhat határt.

A tervezők szerint találmányuk ideális lesz harci drónnak is, mivel alakja miatt a radarok nehezebben tudják bemérni. A fejlesztések természetesen tovább folynak, a csészealjat következőleg nagyobb méretben, valamint transzszonikus és szuperszonikus sebesség mellett is tesztelni fogják.

A Motherboard portál ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy korábban – többek között az amerikai hadsereg is – már több csészealj formájú repülő járművet is próbáltak megalkotni, végül ezek egyike sem került bevetésre a gyakorlatban.

forrás:/origo /Motherboard/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
12
  Hétfő éjjel lehet legjobban megfigyelni nálunk a Perseidák meteorrajt
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi
szerző:Horváth Bence

A Perseidák meteorraj megfigyelésére legalkalmasabb hétfőről keddre virradóan éjféltől hajnalig terjedő időszak - mondta Kiss László, csillagász-fizikus. Az MTI beszámolója szerint a csillagász azt is elmondta a köztévében, hogy a Szent Lőrinc könnyeikét is ismert Perseidák meteorraj sok száz éve visszatérő jelenség augusztusban. Idén a telihold közeli állapot miatt nehezebben figyelhető meg a sok apró porszemcséből álló meteorrajból származó csillaghullás.Meteor az égbolton a hollókõi vár felett 2019. augusztus 12-re virradóanFotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően az időszámításunk előtti időszakból származnak. A Perseidák, amelynek szülőégiteste a Swift-Tuttle-üstökös volt, sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. Mint mondta, a Perseidák ma már nem olyan aktív, mint a 90-es években volt. Jellemzően akkor szokott sok hullócsillag lenni, amikor a forrás, a szülőüstökös mellettünk jár, erre legközelebb a 2100-as években kerül csak sor.

Hazánkban évente több alkalommal is jelentkeznek meteorrajok. A csillagász példaként említette, hogy októberben az Orionidák meteorraj, novemberben a Leonidák, decemberben a Geminidák, januárban pedig a Quadrantidák meteorraj érkezik.

Ezek akkor jelentkeznek, amikor a Föld áthalad egy olyan térrészen, ahol korábban egy üstökös elhaladt és az üstökös pályája mentén teleszemetelte a bolygóközi teret ezekkel a "kis porszemcsékkel". Maga a fényjelenség amiatt lép fel, mert nagyon nagy sebességgel közlekedünk a Naprendszerben és az üstökösökből kiszakadó porszem a földi légkörbe belépve a nagy légellenállás miatt felizzik, amelynek során magát a körülötte lévő levegőburkot is világításra gerjeszti. Ez látható ilyenkor egy-két tized másodpercig.

forrás:/444/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák