+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
04
  Meglepően nagy fekete lyukat találtak a Tejútrendszerben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A kutatókat is megdöbbentő méretű, a Napnál hetvenszer nagyobb tömegű fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszerben. A fekete lyuk 15 ezer fényévnyi távolságra van a Földtől.
A Nature-ben megjelent tanulmányt Kiss László csillagász-fizikus ismertette az M1 műsorában. Mint mondta, azt már évtizedek óta tudjuk, hogy a Tejútrendszer közepén több millió, vagy akár milliárd naptömegű fekete lyukak is létezhetnek, de a csillagfejlődés jelenlegi modelljei szerint azt feltételezték, hogy ilyen néhány tíz naptömegű fekete lyukak nem is létezhetnek a galaxisunkban.
Az összes többi ilyen, közepes méretű fekete lyuk nagyon messze volt, ezért gondolták, hogy a Tejútrendszerben nem jók a körülmények a kialakulásukhoz.

A fekete lyukat egy nemzetközi kutatócsoport fedezte fel a kínai LAMOST teleszkóp segítségével, több nagy csillag mozgását megfigyelve. A csillagászoknak most magyarázatot kell találniuk a jelenségre, ez pedig Kiss szerint akár "egy hozzáadott komponens lehet a sötét anyag témájában".

A kutatók szerint a fekete lyukaknak alapvetően két típusa létezik. A kisebb, csillagtömegű fekete lyukak a Napnál legfeljebb 20-szor nagyobb tömegűek, akkor keletkeznek, amikor egy nagyon nagy csillag összeomlik. A szupernagy tömegű fekete lyukak viszont legalább több milliószor nagyobbak, mint a Nap, eredetük pedig
ismeretlen.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. dec.
04
  A NASA ismét cenzúrázta az ISS élő adását – ismét egy UFO volt az ok
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
A NASA rendszert csinál abból, hogy megszakítja a Nemzetközi Űrállomásról sugárzott, elvileg folyamatos élő sugárázást, jellemzően akkor, amikor egy azonosítatlan objektum kerül a kamera látókörébe. Ez náluk immár amolyan fura hagyomány, egyfajta kozmikus folklór része…

Ezúttal két orosz űrhajós, Oleg Szkripocska és Alexander Szkvorcov is a fedélzeten tartózkodott és éppen egy szokványos beszélgetést folytattak a földi irányítással, amikor egészen váratlanul furcsa fények tűntek fel az ISS körül. Ekkor az egyik asztronauta koránt sem tétova, tanácstalan hangsúllyal közölte, hogy „ez egy hajó”, amivel félreérthetetlen módon utalt arra, hogy ő a maga részéről kizárná a természetes eredetét annak, amit a két saját szemével lát.Részlet az adásból (a videó inditásához Katt ide! )

Ecsetelte volna tovább a dolgot, azonban a földi irányítás félbeszakította, közölték, hogy „mindent vettünk, veletek vagyunk, köszönjük”, aztán azonmód megszakították az élő adás sugárzását. Nyilván azért, mert egy kósza meteor, vagy egy levált hőpajzs megjelenése ezt feltétlenül megköveteli. Ez alapján az ISS közelében annyi ilyen űrszemét és kozmikus objektum (természetesen csakis természetes!) keringőzik, hogy egyre-másra meg kell szakítani miattuk az adást. Mert ha nem szakítanák meg, az sokkal gyanúsabb lenne, ugyebár és hihetetlen nemzetbiztonsági titkokra derülhetne fény…

Mindenesetre az élő adásnak ez a különösen figyelemreméltó része rögzítésre került és most már bárki megtekintheti. A szkeptikusok persze azonnal előhozakodtak a teljesen nyilvánvaló, magától értetődő magyarázattal: a fénylő objektum csakis az űrállomásról levált jégdarab lehet! Hogy ez nem jutott eszébe az ISS fedélzetén tartózkodó űrhajósoknak, akik közül az egyik teljesen tévesen „hajóként” beszélt a különös tárgyról… Még szerencse, hogy itt vannak nekünk ezek a lexikális tudású és zseniális képességű szkeptikusaink, akik egyébként képzettebbek, mint a helyszínen tartózkodó űrhajósok és így csípőből tudják korrigálni a legénység tagjának tökéletesen laikus meglátását.
Már csak egyetlen kérdés maradt hátra: ha tényleg így van, akkor miért nem őket küldték az ISS fedélzetére és miért azokat, akik most is ott tartózkodnak?...

forrás:/hihetetlenmagazin/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák