+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
19
  Valóban csillagközi utazó lett a Voyager 2
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Még a tavalyi év végén számoltunk be a hírről, miszerint a Voyager 2 űrszonda is átlépett a csillagközi térbe, ezzel pedig csatlakozott testvéréhez, amely némileg korábban valósította ezt meg. Bár a pontos határvonalat illetően sincs teljes egyetértés, számunkra mégis érdekes tény, hogy az adatok kielemzése további következtetések levonására kényszeríti a szakembereket.Új adatok igazolják vissza a mérföldkő elérését

Az Iowa Egyetem kutató adtak hírt a napokban arról, hogy a friss elemzések alapján visszaigazolható a tavaly novemberi határátlépés, itt ugyanis a koros űrszonda saját műszere valóban komoly változást mért a plazmasűrűségben. Egyértelművé vált ezzel, hogy a valamivel forróbb, a plazma sűrűségét tekintve ritkásabb közegből átléptünk a jóval sűrűbb (és egyben jóval hidegebb) területre, ezzel pedig magunk mögött hagytuk a napszél által uralt régiót. Érdekes tény emellett, hogy míg a Voyager 1 2012 során a Naptól 122,6 CSE távolságra lépett át a csillagközi térbe, a második szonda (amely mindössze néhány héttel később indult útjára, ám eltérő irányban és eltérő célkitűzésekkel) ezt 119,7 CSE távolságra érte el, vagyis e tekintetben nincs nagy különbség a két küldetés között.

A szakemberek számára komoly kihívást jelent az úgynevezett helipause, vagyis a napszél és a csillagközi tér áramlásainak kiegyenlítődését jelző határvonal meghúzása, annak alakjának meghatározása. Korábban egyesek (az akkori modellek alapján) úgy vélték, hogy a második szonda éri majd el elsőként ezt a határvonalat, ez azonban nem így történt. A közel azonos távolság azonban jobb rálátást biztosít a valószínű alakra, bár ezzel kapcsolatban az illetékesek gyorsan megjegyezték, hogy ez nagyjából olyan, mintha egy elefántról igyekeznénk jobb képet kapni két mikroszkóp segítségével, amelyek az elefánt két, egymástól távoli szegletét mutatják csak meg nekünk. Mindenesetre izgalmasnak tartják, hogy az említett áramlások mennyire pontosan húzzák meg a határvonalat az eltérő régiók között, itt tehát nem arról van szó, hogy a napszél lassan, fokozatosan hal csak el.

A két szonda egyébként saját pályáján akár 5 milliárd évig közlekedhet majd anélkül, hogy bármibe beleütköznének – ezzel tehát a Földet mindenképpen túlélik majd, viszont kérdéses, hogy milyen állapotban lesznek addigra.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Lassan a Voyager 2 is eléri a csillagközi űrt Katt ide!
Elhagyta Naprendszerünket a Voyager 2 Katt ide!
A Voyager 2 új képet adhat a Naprendszer pereméről Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
19
  Mesterséges intelligencia - etikai kódexet javasol az orosz elnök
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Vlagyimir Putyin egy moszkvai konferencián közölte, hogy a mesterséges intelligencia hatalmas előnyt jelenthet a piaci versenyben, ezért is szükség van a fejlesztésével kapcsolatos új szabályokra. A szakembereknek és a vállalatoknak emiatt el kell gondolkodniuk egy etikai kódex kidolgozásán. Az orosz elnök hozzátette, hogy az egész világon a mesterséges intelligencia használatának társadalmi hatásairól és következményeiről beszélnek. Ez egy nagyon fontos téma, s a fő cél a technológia harmonikus fejlesztése és az, hogy új lehetőségeket kínáljon az emberek számára.A politikus úgy vélte, hogy a technológia kezeléséhez elengedhetetlen egy új szabályozás kidolgozása.

A politikus rámutatott, hogy a mesterséges intelligencia egyre inkább befolyásolja a mindennapokat, továbbá egyre fontosabb erőforrás. Annak, akinek a birtokában van, hatalmas versenyelőnyt jelent. Éppen ezért kell Oroszországnak vezetőnek lennie a területen és megalkotnia a saját nemzeti fejlesztési stratégiáját. Ez az állam jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdés. A programtól azt várja az orosz kormány, hogy a globális mesterséges intelligencia piacon az orosz részesedés a következő években a mostani 1-2 százalékról akár 15 százalékra is növekedhet.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
19
  Így építene várost a Marson Elon Musk
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Felkai Adam

Elon Musk sosem a szerény terveiről volt híres, amelyekből aztán vagy lett valami, vagy nem. Most például Twitteren osztotta meg elképzelését arról, miként költöztetné az emberiséget a Marsra.2 millió dollár és 20 év.Az átbútorozás kulcsa a SpaceX Starship programja.A Starship egyébként akár 100 embert is képes lesz szállítani, és a tervek szerint a prototípusa egy-két hónapon belül megteszi az első útját, mely során a tengerszint feletti 19800 méter magasságba emelkedik fel.

A Starship egy útja ugyanis Elon Musk szerint megúszható 2 millió dollárból, amely az űrutazással kapcsolatos szokásos költségeket tekintve bagatell összeg. Mivel a Mars és a Föld kétévente kerül olyan pozícióba, hogy egyáltalán érdemes legyen nekivágni az útnak, ezért ezer ilyen Csillaghajóra lenne szükség, amelyekkel egymillió tonnát kellene átmozgatni a vörös bolygóra.

Ennyi anyagmennyiségből pedig fel lehetne húzni ott egy önellátásra is képes várost.
Túlzás, nem túlzás? Az biztos, hogy a SpaceX relatíve olcsó logisztikája sokak fantáziáját beindította, és az egyre növekvő számú űrhotelek építésének is ez a kulcsa.

forrás:/raketa.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák