+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
16
  Viszlát, Ryugu
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A Japán Űrügynökség (JAXA) ma reggel rövid hírben erősítette meg, hogy az űrszonda végrehajtotta a Földről kapott utasítást, és november 13-án, magyar idő szerint 2:05-kor elhagyta a Ryugu környezetét. A Hayabusa-2 űrszonda kémiai hajtóművei éjféltől léptek működésbe, és egy öt és fél órán át tartó, előre programozott manőversorozatot hajtottak végre automatikusan, amelynek lépéseit a földi irányítók az előző napon töltötték fel a fedélzeti számítógép memóriájába.


A japán Hayabusa-2 űrszonda megkezdte hazafelé vezető útját a Ryugu kisbolygó mellől.

A Hayabusa-2-t közel 5 évvel ezelőtt, 2014 decemberében indították. 2018 júniusában érkezett meg a Ryugu nevű földközeli kisbolygó közelébe. Először távérzékelési módszerekkel tanulmányozta az égitestet, majd apró leszállóegységeket juttatott a felszínre, később pedig mintát vett a kisbolygó anyagából. A Ryugu felszíne a vártnál tagoltabbnak bizonyult, így a tervezetnél hosszabb időbe telt, mire biztonságos mintavételi helyeket találtak számára. A japán kisbolygókutató szonda fő feladata a minták hazahozatala tüzetes laboratóriumi vizsgálatok céljára. A Ryugu anyagát tartalmazó kapszula a tervek szerint jövő decemberben landol a Földön.

Olvasóink a Hayabusa-2 programjának eddigi fontos lépéseit időrendi sorrendben a lap alján olvasható korábbi cikkeink alapján idézhetik vissza. Amitől korábban még nem írtunk, az a harmadik MINERVA-II leszállóegység sorsa. Mint emlékezetes, a Hayabusa-2-ről lebocsátott két kis ugráló szerkezet együtt érte el az égitestet 2018 szeptemberében, és képeket is közvetítettek róla. Miután időközben sikeresen megtörténtek a mintavételek, még egy hasonló leszállást terveztek egy harmadik ugráló roverrel. Az utolsó MINERVA-II végül október 3-án hagyta el az anyaszondát. Mivel már a lebocsátás előtt tudták, hogy műszaki hiba lépett fel az egységgel, s így nem tudott volna adatokat közvetíteni a felszínről Hayabusa-2-re, inkább „csak úgy” eleresztették, hogy mozgásának megfigyelése nyomán többet tudjanak meg az égitest gravitációs teréről. Végül október 8-án, passzív módon beleütközve érte el a felszínt a harmadik MINERVA-II.

forrás:/Űrvilág/

kapcsolódó: Hayabusa-2: sikeres mintavétel a földközeli kisbolygó felszínéből Katt ide!
Mintát vett az aszteroidáról a japán szonda Katt ide!
A lövés nyoma Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
16
  Félelmetesen közel megy el hétfőn a Föld mellett egy aszteroida
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
A NASA által „potenciálisnak veszélyesnek" besorolt 2019 UR2 azonosítójú égitest jövő hétfőn, november 18-án kerül a legközelebb a Földhöz.
A Wembley stadionnál is nagyobb, mintegy 220 méter szélességű űrszikla 0,046 csillagászati egység (kevesebb mint 7 millió kilométer) távolságra repül el a Föld mellett, ami csillagászati értelemben véve szinte köpésnyi távolság.
Az aszteroida fantáziarajza (forrás: NEWS NATION) .

A szikladarab 48 240 kilométer/óra sebességgel süvít el a bolygónk közelében. Az objektum az úgynevezett Apollo aszteroidák közé tartozik, amelyek pályája keresztezi a Földét, és ezért potenciálisan veszélyesek
A 2019 UR2 pályaadatainak számítása azt mutatja, hogy a következő néhány évszázadban nem valószínű egy Földdel való ütközés, ami jó hír, mert egy karambol óriási pusztítást idézne elő.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. nov.
16
  Az időutazás lehetetlen- bizonyítva!
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Azt mondják, Albert Einstein elméletileg bebizonyította, hogy az időutazás lehetséges. Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy Stephen Hawking a gyakorlatban igazolta, hogy az időutazás lehetetlen. A kísérlet éppen annyira egyszerű, mint amennyire ötletes.A tudós tartott egy úgynevezett időutazó partit, méghozzá 2009. június 28-án, amire a jövőből érkező személyeket hívott meg. De csak másnap, vagyis június 29-én hirdette meg az eseményt, vagyis a partin tényleg csak az tudott volna részt venni, aki képes visszautazni az időben. Talán mondani sem kell, de az eseményen Hawking teljesen egyedül maradt, ezzel bizonyítottá vált, hogy a jövőben soha senki nem fogja megépíteni az időgépet. Mert a következő, mondjuk egymillió év során nagyon sokan tudomást szerezhetnek Hawking különleges rendezvényéről és ha rendelkezésükre áll az időugró masina, akkor megtehetnék, hogy felbukkannak Hawking mellett – a tudós legnagyobb meglepetésére.

Azonban, mint tudjuk, a parti már régen véget ért és egyetlen vendég sem érkezett. Vagyis soha nem fog megvalósulni az időutazás.

forrás:/hihetetlenmagazin/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák