+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
31
  Újra mozog az elakadt “vakond” a Marson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Pál Bernadett

Majdnem 2 centimétert ásott lejjebb az elmúlt hét során a NASA InSight leszállóegység robotkarjának segítségével a “vakond” néven ismert hőszonda önbeverő tüskéje. Bár ez nem tűnik túl nagy haladásnak, de a mozgás jelentőségteljes: az eszközt úgy tervezték, hogy akár 5 méter mélységig le tudjon ásni, hogy ott a bolygó belsejéből kiszökő hőt megmérje. Ennek ellenére 2019 februárja óta, amióta kalapálni kezdett, a vakond csak részben tudta magát beásni.Az InSight kissé poros szelfije, melyet 2019. március 15. és április 11. között készített képekből mozaikoltak össze. (NASA/JPL-Caltech)

A legutóbbi mozgás egy új stratégiának köszönhető, mellyel azután álltak elő, hogy alapos földi tesztek során kiderült, váratlanul erős marstalaj tartóztatja fel a vakondot. Neki ugyanis ahhoz, hogy képes legyen haladni, súrlódásra van szüksége a körülvevő talajból. Enélkül a kalapálással járó visszarúgás következtében csak egy helyben fog pattogni. A „pinning” névre keresztelt új technika során az InSight robotkarjának lapátját a vakondnak nyomják, ami úgy tűnik elegendő súrlódást biztosít ahhoz, hogy ásni tudjon.2019. október 8-a óta a vakond 220-szor kalapált 3 különböző időpontban. Az űreszköz kameráiból kapott felvételek tanúsága szerint fokozatosan halad lefelé a marstalajban. Ahhoz viszont, hogy a csapat meglássa, mennyire mélyre tud így lejutni, több időre, és még több kalapálásra lesz szükség. A vakond a Heat Flow and Physical Properties Package vagy HP3 elnevezésű berendezés része, melyet a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR) fejlesztett. Vezető kutatója, Tilman Spohn (DLR) elmondása szerint az, hogy látjuk a vakondot haladni, azt jelenti, hogy nem egy kő állja el az útját. Ez pedig remek hír, így bíznak benne, hogy képes lesz folytatni az ásást.


A NASA Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE kamerájának eddigi legjobb felvétele az InSight leszállóegységéről, 2019. szeptember 23-án. (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)
Az InSight missziót a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratory intézete vezeti, ahol a robotkar működését az InSight és a vakond valós méretű másodpéldányainak segítségével tesztelték. Mérnökeik továbbra is vizsgálják, mi történne akkor, ha a vakond a jelenleg segítő kar számára túl mélyre kerülne. Ha akkor ismét leállna, az egyik terv szerint a vakondot beásva adnának plusz terhelést, ami ellenállna a kalapáló mozdulat visszarúgásának.

Ha semmilyen más opció nem marad, megfontolják azt is, hogy felülről közvetlenül a vakondot nyomják le, közben viszont nem lesz egyszerű elkerülni a roppant érzékeny kábeleket; az eszköz ezeken keresztül kap ugyanis áramot és itt továbbítja az adatokat is. „Még bőven van hová fejlődni, de roppantul örülünk, hogy újra ásni látjuk” – mondta Troy Hudson (JPL), a vakond mentését vezető mérnök és kutató. „Mikor először szembesültünk a problémával, összetörtünk. De úgy gondoltuk, talán van esélyünk, ne adjuk még fel.”

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
31
  Beindult az UFO-verseny
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A napokban több beszámoló is megjelent, többek között a nyugati sajtóban, amelyekben már azt emelték ki, hogy egy érdekes kínai helikopter erősen emlékeztet a korábban látott, mára kultikussá vált ufókra, azok kinézetére. A jelek szerint azonban az amerikaiak is dolgoznak új, eddig nem látott, illetve meg nem valósított technológiákon, amelyek közül némelyik hatalmas előrelépést jelentene.A kínai fejlesztés mellett több amerikai projekt is zajlik, erősen futurisztikus célokkal

Az amerikai fél évek óta több különböző projekten dolgozik, ami önmagában nem túl meglepő, bár az utóbbi időben már azt is láthattuk, hogy a hadsereg és a haditengerészet módosította korábbi álláspontját az UFO-jelentésekkel kapcsolatban, ennek eredményeként pedig már nem ugyanazon tagadásokat, illetve hivatalos magyarázatokat látjuk a megszokott csatornákon keresztül. A To the Stars Academy 2017-es közleményében ráadásul a Lockheed Martin részéről már leszögezték, hogy olyan elektromágneses járművet fejlesztenek, amely a víz alatt és a légkörben is rendkívül gyorsan közlekedne, imitálva ezzel azon érdekes jelenségeket, amelyeket az elmúlt évtizedekben a pilóták figyeltek meg, többek között a nyugati partok mentén.

A Naval Air Warfare Center Aircraft Division keretein belül dolgozó Salvatore Cezar Pais több érdekes szabadalmi kérelmet nyújtott be ezen időszak alatt, itt láthattunk már szobahőmérsékleten alkalmazható szupravezetőt, elektromágnesesmező-generátort, valamint gravitációshullám-generátort is, miközben az is felmerült, hogy hordozható fúziós energiaforrást is ki tudnánk alakítani, amely nagy valószínűséggel a tervezett járműveket szolgálná ki – ezzel kapcsolatban azonban maga Pais szögezte le, hogy bár több projekt is létezik erre vonatkozóan, amelyek közül a Lockheed Martin Skunk Works Compact Fusion Reactor (LM-CFR), az EMC2 Polywell fusion koncepció, valamint a Princeton Field-Reversed Configuration (PFRC) érdemel említést, itt komoly problémát jelent a plazma mágneses mezővel történő kordában tartása, ennek fenntarthatósága, ami viszont elengedhetetlenül szükséges az energia előállításához.

Nem úgy tűnik tehát, hogy közel vagyunk a forradalmi változáshoz, viszont mindenképpen jelzésértékű, hogy a jelenleg zajló fegyverkezési verseny részeként már az UFO-megfigyeléseken alapuló objektumokat is igyekeznek lemásolni, azokat megépíteni.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák