+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
25
  Magyar kutató részvételével fedezték fel, hogyan regenerálódhat víz a kisbolygókon
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Pál Bernadett

Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezte, hogyan regenerálódnak a vízmolekulák az űrben keringő aszteroidákon. Az új felismerés izgalmas áttörés, amit potenciálisan más égitestekre is ki lehet terjeszteni, mint például a Holdra is. Az új tanulmányt, melynek szerzői között találjuk Dr. Góbi Sándor magyar kutatót is (jelenleg a University of Hawai’i at Mānoa és a University of Coimbra, Portugália munkatársa), október 8-án publikálták a Nature Astronomy tudományos folyóiratban. Ebben részletezik legfontosabb eredményüket, ami szerint ha a napszél és a behulló meteoroidok nagyon alacsony hőmérsékleten együttesen hatnak, akkor a kisbolygók felszínén újrakeletkezhet a víz.A tanulmány vezető szerzője, Dr. Katarina Miljkovic, a Curtin Egyetem Űrkutatási és Technológiai Központjának kutatója elmondta, hogy a kutatással bebizonyították, az űridőjárás két komponense (az elektronok és a termikus sokk is) egyszerre szükséges az aszteroidák vízmolekula-forrásainak fenntartásához, nem pedig csak egy, ahogy korábban gondolták. Dr. Miljkovic szerint ez a komplex folyamat, melynek során vízmolekulák regenerálódnak a felszínen, akár más, légkörrel szintén nem rendelkező égitesteken is működhet, mint például a Holdon.

A kutatás eredménye azért is fontos, mert tudnivaló, hogy a Naprendszerben hozzáférhető vízforrások mennyisége roppant fontos az űr lakhatósága szempontjából. A NASA támogatásával zajló projekt során Ausztrália egyik saját Murchison meteoritdarabjából vettek egy darabkát, mely 50 évvel ezelőtt hullott a földre Victoria térségében. A darabot olyan speciális gépben tesztelték, amely aszteroidaövbeli űridőjárási körülményeknek megfelelő kisbolygó felszínét volt képes utánozni.

A kutatócsoport nagyenergiájú elektronokat használt a napszél, valamint lézereket az apró, becsapódó meteoroidok szimulálására, miközben figyelték a vízmolekulák mennyiségét a felszínen. A meteoroid-becsapódások indítják meg a reakciót, majd a napszél erodáló hatásának következtében szabad oxigén és hidrogénatomok maradnak kötésre készen, ezzel vízmolekulákat alkotva.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
25
  Most még nagyobb az esélyünk, hogy megtaláljuk a földönkívülieket
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A NASA TESS űrszondája is csatlakozik a Breakthrough Listen projekthez, melynek célja az intelligens idegen élet nyomainak keresése – számol be a Space.com. Pete Worden, a programot is magába foglaló Breakthrough Initiatives igazgatója szerint izgalmas látni, hogy a világ legnagyobb idegen intelligenciát kutató projektje a legjobb bolygóvadásszal, a TESS-szel fog együtt dolgozni.Az űreszközt 2018 áprilisában bocsátották fel, a szerkezet a közeli csillagoknál keres bolygókat. A szakértők úgy vélik, hogy kétéves főmissziója során a TESS akár 10 ezer új exobolygót is találhat. Az űrszonda eddig ezer potenciális égitestet azonosított.

A Breakthrough Listen csapata olyan jeleket fog keresni a TESS adatai között, amelyek a földön kívüli fejlett civilizációktól származhatnak.Ilyenek lehetnek például a rádiójelek.

A kutatók az űreszköz által felfedezett objektumokat is vizsgálják majd egyéb műszereikkel. Sara Seager, a TESS programjának helyettes tudományos igazgatója kiemelte, nagyon lelkesek, amiért csatlakozhatnak a Breakthrough Listenhez.
A szakértők az exobolygók mellett csillagokat is tanulmányozni fogják. Bizonyos objektumoknál különös fényingadozások figyelhetőek meg, amelyek egyes kutatók szerint az idegenek tevékenységének nyomai lehetnek. A legismertebb ilyen égitest Tabby csillaga.A kutatók egyelőre nem tudják, mi okozhatja a különös fényingadozásokat.

A Breakthrough Initiativest 2015-ben alapította az orosz származású milliárdos, Yuri Milner. A szervezet különböző projektjei többek közt a földön kívüli élet keresésével, a gyors űrutazással és a közeli Föld-szerű exobolygók vizsgálatával foglalkoznak.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
25
  Tudósok szerint október végén világvége. A Biblia is megjósolta..
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Több­­ször ké­­szül­­tünk már a vi­­lág­­vé­­gére. Fél­­tünk az ez­­red­­for­­du­­ló­­tól, a maják jós­­la­­tá­­tól. Most ismét egy ka­­taszt­­rófa híre bor­­zolja az ide­­ge­­ket. A szak­ér­tők ri­o­ga­tá­sát nem árt ko­mo­lyan venni! Újabb világméretű pánikkeltéssel riogatják az emberiséget! A márciusra jósolt pusztító meteorit után most egy tudósok által működtetett YouTube csatorna jövendölte meg, hogy október 29-én eljön az apokalipszis.A szakértők szerint minden város összedől, az egész Föld elpusztul és újra Jézus Krisztus lesz a világ ura, mindezt pedig tudományos okokkal,egészen pontosan bolygónk mágneses mezőinek felcserélődésével magyarázzák
– számolt be róla a The Sun..

Pusztító földrengés rázza meg a Földet, a nap pedig sűrű, fekete felhőbe burkolózik majd. A csillagok elszáradt levélként hullanak majd le a fákról egy pokoli szélvihar következtében. Minden hegy és sziget elmozdul a helyéről!"– szólt az október 29-re utaló, riasztó prognózis.Ennek azonban ellentmond a Daily Mail korábbi állítása, miszerint a következő néhány száz évben semmilyen nagyobb méretű katasztrófa nem fogja fenyegetni az emberiséget.

forrás:/ripost./utcaemberek.blogspot/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák