+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
05
  Tíz űrsétát terveznek a Nemzetközi Űrállomáson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi

A Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósok három hónap alatt tízszer mennek űrsétára, hogy kicseréljék a napelemek akkumulátorait és megjavítsák a különböző berendezéseket – közölték pénteken a houstoni Johnson Űrközpontban tartott sajtóértekezleten.Október 21-én az űrhajózás történetében először egy női páros, Christina Koch és Jessica Meir lép ki a világűrbe

Kirk Shireman, az ISS programigazgatója elmondta, hogy az első öt űrsétán az új lítium-ionos akkumulátorokat szerelik fel a régi nikkel-hidrogén akkumulátorok helyett. További öt űrsétán az űrállomás külső részén elhelyezett Alfa-mágneses spektrométer javítását végzik el. A részecskefizikai kutatóeszköz a kozmikus sugárzás mérésével kutat sötét anyag és antianyag után.

Az első űrsétát már vasárnap végrehajtják. Christina Koch és Andrew Morgan amerikai űrhajósok 6,5 órán át tartózkodnak majd a világűrben, amelynek során két új akkumulátort helyeznek el, miközben harmadik amerikai társuk, Jessica Meir kezeli majd az űrállomás robotkarját. Az akkumulátorok mindegyike 194 kilogrammot nyom, ezért különösen nagy gonddal kell végezniük munkájukat az űrhajósoknak.

Október 21-én pedig az űrhajózás történetében először egy női páros, Christina Koch és Jessica Meir lép ki a világűrbe. Az első, kizárólag női űrsétát eredetileg márciusra tervezték, akkor Christina Koch partnere Anne McClain lett volna, az ISS-en azonban csupán egy megfelelő méretű űrruha volt, így az esemény meghiúsult. A nyáron azonban megoldódott a probléma, így októberben már remélhetőleg nem lesz semmi akadálya a női páros sétájának.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
05
  Ismét munkában az óceán takarítója
Még januárban számoltunk be arról, hogy kisebb-nagyobb problémák miatt ideiglenesen leállt az óceán megtisztítása, ezt pedig további tesztek, illetve a folyamatos optimalizálás követi majd a sorban. Most végre sor került az újraindulásra, ezt pedig rögtön siker koronázta.

A szervezet hivatalos bejelentésében arról olvashatunk, hogy a System 001/B névre keresztelt első, a tervezettnél kisebb méretű platform az egy teljes évet felölelő tesztelés után most sikerrel végezte el a számára kitűzött feladatot, itt pedig nemcsak a nagyobb méretű, szabad szemmel is jól látható különböző műanyag szemetet, valamint a halászok által alkalmazott nagyobb hálókat, de még 1 mm méretű mikroműanyagokat is sikerült elfogni, az óceán saját áramlására, a természetes körülményekre támaszkodva, azokat kihasználva. A sorrendben második kísérlet még júniusban indult, ismét Vancouver városából indultak útnak a szervezet hajójával, az eredetileg 7 évvel ezelőtt elindult kezdeményezés ezzel pedig pozitív hírekről számolhatott be.Megoldották a gondokat, a teszt végre sikeres volt (A videó inditásához: Katt ide! )

A mérnököknek egyszerre két fontos problémára kellett megoldást találniuk. Először az jelentett gondot, hogy komoly sebességbeli eltérés volt a rendszer, valamint a felszínen hánykolódó műanyag szemét között, itt viszont egy speciális horgonnyal sikerült lelassítani a platformot, hogy ezt követően a gyorsabb szemét szépen felgyűljön a kívánt pontokon. A második lépésben a felhalmozódó, egymásra rakodó szemét méretét kellett megfelelő módon kezelni, itt azonban a moduláris felépítés nagy segítséget jelentett, így a korlátot képező elemeket is módosították, méghozzá a helyszínen, így nem volt szükség a visszatérésre és a kikötésre. Innentől kezdve csak minimális mennyiségű szemét dobódott ki a rendszerből, vagyis a fő problémákat megoldották.A következő lépést a kisebb rendszer nagyobb testvérének kialakítása jelenti, ez a tervek szerint a System 002 néven mutatkozik majd be, amely jóval hosszabb ideig, eredményesebben halmozhatja majd fel a szemetet. Ennek sikeres üzemelését követően már a visszatért műanyag újrafeldolgozása lesz soron, ami szintén nem kis probléma.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Leáll az óceán megtisztítása Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. okt.
05
  A halál árnyékában - egy állatmentő feljegyzései
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Vidra Betty (PCAS Állatmentés)

Eljön a pillanat mikor annyira megkeseredik a lelked, hogy képtelen vagy már a normák szerinti "normális" életet élni. Képtelenné válsz önfeledten örülni és boldognak lenni. Megtanulod viszont azt, hogy a holnap most van! Ha naponta kell szembenézned a szenvedéssel és mások elmúlásával, a halál ezer arcával, ezáltal a saját léted mulandóságával is.... egy idő után óhatatlanul megkövesedik egy részed. Az a részed amelyik önfeledt lendülettel és boldogsággal tervezi a jövőbeni életét. Az a részed amelyik még évekkel ezelőtt tudott örülni, kikapcsolódni, gondtalanul nevetni. Mindez elmúlt. Vége. Nincs többé. Nem ezt akartad. Nem ezért csináltad, de ez lettél. Ezzé válsz.

Ez is a folyamat része. Beszélek itt önmagamról, de beszélek nagyon sok állatmentő sorstársamról is akik vagy még nem akartak vagy nem tudtak szembenézni ezzel vagy magukra ismernek. Van ami sosem változik már, és ez a keserű íz ami minden pillanatban ott van és rányomja bélyegét a létezésedre. Az a fajta keserű íz, ami már a részed és soha nem lesz édes. Amit elfogadsz vagy elviselsz. Egyszerűen megtanulsz vele élni és igyekszel elfogadni hogy ő már van. Benned van és már csak a haláloddal fog eltűnni, de lehet még azzal sem. Észrevétlenül leszel a folyamat része. Olyan mint egy vírus. Beléd mászik, meglapul és kellő időben lecsap és megmutatja az igazi arcát. Folyamatosan harcolsz ellene és az elején cserélődnek az erőviszonyok egészen addig, amíg végül maga alá gyűr, de életben tart. Meg nem gyilkol. Sokan megkérdezik tőlem "hogy bírod ezt minden nap lelkileg... Én belehalnék".
A válasz egyszerű...... Mi már rég belehaltunk csak nem vettük észre. Szóval eljön az a pont ahonnan már nincs visszaút.
Csinálod tovább, mert jobb már úgy sem lesz. Az állatok iránti szeretet és tenni akarás besétáltatott egy olyan csapdába amiből már nincs kiút. Nincs az a nyaralás, táj, alkohol, buli a barátokkal, ami feledtetni tudná veled a valóságot. A te valóságodat, melyet csak nagyon kevesek szeme lát tömény valójában és melyet csak oly kevesen értenek meg . Mikor a zenei fesztivál legjobb partyján még 3 pohár ital után is azon jár az eszed most ki hogy hal meg, mert te itt bulizol. Vajon holnap kit tudok megmenteni, kinek lesz rám szüksége és kiket kell kórházba szállítani. Kit kivel tudnék összerakni, hogy legyen még valakinek egy üres helyem.... Baromság. De ez van.

A képen: Betty Vidra (forrás: facebook)

A lelkiismeretfurdalás folyamatos érzés, ha nem a "dolgunkat" tesszük, hanem próbálunk "kikapcsolódni". Persze ez már rég nem az, de megtanulod ezt is nagyon jól eljátszani.... És elég lesz az illúziója is pont annyira, mint régen a valóságos érzésvilága. Nem siránkozásnak szánom eme írásomat, csupán válaszként a sok nekünk feltett kérdésre és megerősítésként állatmentő társaimnak. Ez az, amit nem lehet abbahagyni. Olyan mint a drog. Tudod hogy megöl mégis menned kell....

De van benne jó is, ha megtanulod a természetét. Lehet hogy a felhőtlen öröm és boldogság képességét örökre elvesztetted, de sokkal többet nyersz helyette. Valami olyat, amit csak az tud, aki így él, valami olyat amit csak átélni lehet, ki mondani, beszélni róla nem. Mert egyszerűen nincsenek rá földi szavak. A millió megváltott élet a sok hálás tekintet, a vizes puszik, örömfutkosások mind mind sokkal több fizetség néhány csak rólad szóló boldog óránál.

Élet a halál árnyékában..... Egy részem örökre az övék marad. Ezt már senki nem veheti el tőlük. Egy idő után pedig ami önfeladásnak tűnik mások szemében vagy lehet még önmagadnak is, átalakul egy természetes folyamattá, ami már csak a kívülálló szemnek ijesztő. A te szívednek teljesen hétköznapi, hogy a sorrend változott és nem, nem te vagy magadnak az első.

forrás:/facebook/Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák