+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
28
  Hivatalos: csillagközi objektumot találtak a Naprendszerben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Nemzetközi Csillagászati Unió megerősítette: valóban egy csillagközi objektum az az üstökös, melynek felfedezését néhány hete jelentették be – számol be az IFLScience. A Gennadij Boriszov amatőr csillagász által azonosított égitest a 2017 októberében észlelt ‘Oumuamua után a második ismert csillagközi objektum.

Kiderült, hogy honnan érkezett a csillagközi objektum - A szakértők négy lehetséges csillagrendszert azonosítottak.
Az üstököst augusztus 30-án fedezték fel, a szakértők pedig azóta figyelik. A sebességére, a pályájára és a haladási irányára vonatkozó adatok alapján immár egyértelműen megállapítható, hogy a 2I/Boriszov nem a Naprendszerben született. Az égitest azonosításakor 400 millió kilométerre járt a Naptól, és egyre közeledik a csillaghoz.Az ‘Oumuamuával ellentétben a 2I/Boriszovot rendkívül korán észlelték, ezért a kutatóknak rengeteg idejük lesz vizsgálni az objektumot, mielőtt túl messzire jutna.

Csillagászati szempontból példátlan lehetőségről van szó. - Az eddigi megfigyelések alapján az égitest nem különbözik sokban a Plutón túl fekvő tartományában, az Oort-felhőben található üstökösöktől. A szakértők szerint az idegen rendszerekben hasonlóan jöhetnek létre objektumok, mint a Naprendszerben.

A 2I/Boriszov pontos méretei egyelőre nem ismertek, de az előzetes becslések alapján 2-16 kilométer széles lehet. A kutatók bíznak benne, hogy a technológia fejlődésével idővel még több csillagközi objektumot azonosíthatnak.

forrás:/24.hu/

kapcsolódó: Lefényképezték a csillagközi térből érkező titokzatos látogatót Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
28
  Felesleges film a Rambo V: Utolsó vér
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Stallone pazarul búcsúzott el Rocky karakterétől, hogy aztán mellékszereplőként hozza vissza egy tehetséges rendező. Sajnos Rambo esetében nem beszélhetünk dicső visszatérésről.****
Sylvester Stallone két karakterrel biztosan beírta magát a filmtörténelem nagykönyveibe. Rocky Balboa hat saját filmet kapott és ráadásként két remek drámában is visszatérhetett. John Rambo négy epizódban irtotta hol Afganisztánban az orosz hadsereget, hol pedig Thaiföldön kapcsolódott be egy polgárháborúba. Most azonban a vietnami veterán visszatért, hogy még egyszer utoljára megmutassa, milyen az amerikai katonák istene.
Rambo a negyedik rész végén visszatért apja farmjára, ahol azóta is tengeti mindennapjait. Életében fontos szerepet kapott fogadott lánya, Gabrielle, aki egyben bejárónője unokája is. Mikor emberkereskedők elrabolják, hősünk előveszi ikonikus íját, hogy rendet tegyen és kiszabadítsa a lányt. Ha a cím nem szerepelne, bárki azt hihetné, hogy az Elrabolva egyik részének sztoriját másoltam volna be ide. Azonban nem, sajnos ennyi valóban a sztori, bár az első részt leszámítva a történet sosem volt fontos tényezője a filmeknek.

Azonban mindig is volt egy tempója és ritmusa a Rambo-filmeknek, mely itt azonban lelassult. Bár az is tény, hogy hősünk sem az a fiatal fickó, mint a 40 évvel ezelőtti nyitányban. Ettől függetlenül a melankolikus felépítés a rajongóknak nem okoz majd problémát, de az erőszak viszonylagos hiánya már komolyabb gond lehet. A John Rambo is a végére durvult be, de nagyon, de azért menet közben is kaptunk látványos akciókat (elég csak az esőben lezajlott mentőakcióra gondolni).


Itt azonban az utolsó etapig kell várni arra, hogy Rambo végre valóban magára haragítsa a mexikói kartellt és elinduljon a vérfürdő. De akkor viszont nagyon beindul! Aki azt gondolta, hogy a negyedik fejezet végén látható géppuskás mészárlást nem lehet felülmúlni, az nagyon meg fog lepődni. Szakadnak a végtagok, robbannak a testek és ha kell, puszta kézzel tépik ki egy ember kulcscsontját is. Sajnos azonban ez a rész hamar véget ér és elég nehezen jutunk el eddig a pontig.


Bár Rambo folyamatosan magában monologizál, sosem tudjuk meg, hogyan is lett családja, miért nem tért vissza a farmra már jóval korábban és mi is kísérti pontosan (az előző filmekben látottakon túl). A logikai bakik miatt is foghatjuk a fejünket, például a legjobban őrzött amerikai határon felfegyverzett mexikóiak mászkálnak át, amikor csak akarnak. Ennek ellenére nem rossz film a Rambo V, szimplán csak felesleges. A John Rambo egész szép búcsú volt, de az Utolsó vér elvette ezt a rajongóktól. Persze a megszállott rajongókat nem fogja érdekelni a sok negatívum, de a legtöbben csalódottan távoznak majd a teremből.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák