+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
21
  SpaceX és Starlink jövőre
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Az elmúlt években azon igyekeztünk, hogy az Űrvilág olvasóit lehetőleg minden műholdindításról tudósítsuk. Mindig sejtettük, hogy egyszer ennek eljöhet a vége, hiszen olyan sok lesz belőlük, hogy már nehéz követni. Meglehet, hogy 2020 lesz az áttörés éve, hiszen egyre-másra érkeznek a hírek új hordozórakéták kipróbálásáról, a kereskedelmi űrtevékenység megélénküléséről, egyszerre felbocsátott CubeSatok tucatjairól. Csak Elon Musk űrcége, a SpaceX nem kevesebb, mint 24 indítást tervez jövőre az alacsony pályás, szélessávú internetes elérést ígérő Starlink távközlési műholdjai hálózatának kiépítésére. Mint emlékezetes, első lépésként 60 műhold idén májusban állt pályára.
Starlink műholdak a Föld körül. Még 2019 végéig akár négy további indítás is elképzelhető Falcon-9 rakétákkal, először októberben. A kiépítés végére majdnem 12 ezer hasonló műholdról lehet szó! (Fantáziakép: SpaceX)

A 24 Starlink indítás mellett a SpaceX – ahogy eddig is – természetesen külső megrendelők számára is folytatná az űrindításokat. Gwynne Shotwell, a vállalat elnöke szerint a többi megrendelő igényei prioritást élveznek majd. A Falcon-9 és Falcon Heavy rakétákat kínáló cég élő szerződései alapján azt becsülik, hogy 2020-ban megközelíthetik a 40 űrindítást. Ez jelentős növekedés lenne ahhoz képest, hogy idén eddig 10-et hajtottak végre, a 2018-as rekordévben pedig összesen 21-et.

A Starlink első sorozatainak tagjai 550 km magas, az egyenlítői síkkal 53°-os szöget bezáró pályákon keringenek. A múlt hónapban a SpaceX engedélyt kért az illetékes amerikai szövetségi távközlési hatóságtól (Federal Communications Commission, FCC), hogy legfeljebb 1584 későbbi Starlink holdat 72 különböző típusú pályára helyezzenek, a korábban kérvényezett 24 helyett. A változások lehetővé tennék, hogy az Egyesült Államok déli része fölött már 2020 második felében beindíthassák a szélessávú műholdas internetszolgáltatást, miközben a korábbi terveknél lassabb ütemben kéne pályára állítani az új műholdakat. A SpaceX alapítója, Elon Musk szerint 400 Starlink műhold már elegendő egy korlátozott földrajzi lefedettségű, és 800 egy „egészen kiterjedt” szolgáltatás biztosítására.

A SpaceX indításaiban most egyébként egy kis szünet tapasztalható. Legutóbb augusztus elején állították pályára az izraeli Amos-17 távközlési holdat egy Falcon-9 rakétával. A következő legkorábban október közepén várható, az újabb adag Starlink holddal. Az év végéig még várhatók startok, például novemberben a japán–szingapúri JCSAT-18/Kacific-1 geostacionárius távközlési műholdé. A tervekben egy Dragon teherűrhajó küldése is szerepel a Nemzetközi Űrállomáshoz, december elején. A SpaceX emberek szállítására készült Crew Dragon űrhajója is készen lehet egy repülésmegszakítási tesztre még az új év előtt, ehhez egy Falcon-9 rakétával indítják majd. (A kísérleteket a Crew Dragon áprilisi földi tesztjei során bekövetkezett robbanás hátráltatta.) A Falcon-9 rakéta mindegyik hátralevő 2019-es indítását Floridából végzik majd. A Crew Dragon Demo-2 jelű próbarepülése az űrállomáshoz, immár emberekkel a fedélzeten, reálisan számolva minden bizonnyal már 2020-ra tolódik.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
21
  A Föld mint exobolygó, avagy hogy láthatnak minket az idegenek
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Pál Bernadett

Már akkor is szerencsésnek számítanak a csillagászok, ha Naprendszerünkön kívüli exobolygók megfigyelésekor akár csak egyetlen fényfoltot is sikerül megfigyelni. Hogyan jöhetnénk rá, hogy az adott bolygó alkalmas lehet-e az általunk ismert élet fenntartására? Annak a megfejtésére, hogyan tudhatnánk meg többet, egy kutatócsoport tagjai megfordították a kérdést. Lakható Földünkről készítettek felvételeket, majd annak megfelelően változtatták meg őket, vajon mit láthatnának fényévekre tőlünk élő idegen civilizációk megfigyelői.

A csoport a NASA Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) űrszondájának nagyjából 10 000 felvételével kezdett, mely a Föld és a Nap közötti gravitációsan stabil pont körül keringve mindig a bolygónk napos oldalát látja. A képeket 10 meghatározott hullámhosszon készítették körülbelül 1-2 óránként 2016 és 2017 között. A távoli nézőpont szimulálásához a felvételeket minden hullámhosszon egyetlen fényfolttá egyszerűsítették. Így tehát 10 „pont” az eredmény, melyeket idő szerint ábrázolva 10 fénygörbét kapunk, mely azt mutatja, vajon mit láthat egy távoli megfigyelő, aki 2 éven át folyamatosan megfigyelte a „Föld nevű exobolygót”.A Földről mint exobolygóról készített 2 dimenziós felszíntérkép, bal oldalon a feltételezett képpel, melyet több fényév távolságban levő megfigyelő láthat. Jobb oldalon látható a Föld globális szárazföld / víz térképe. (Fan et al. 2019)

A fénygörbéket kiértékelve és az eredeti felvételekkel összevetve kutatók meg tudták állapítani, a görbék mely paraméterei felelnek meg a szárazföldnek és a felhőtakarónak. Miután ezeket az összefüggéseket megállapították, kiválasztották a szárazföldhöz legközelebbi paramétert és a Föld 24 órás forgásához igazítva elkészítették a fenti kontúrtérképet, melyet hamarosan a The Astrophysical Journal Letters tudományos folyóiratban fognak publikálni.

A fekete vonalak, melyek a szárazföld paraméterének medián értékeit jelölik, felelnek meg a körülbelüli partvonalaknak. Kivehetőek Afrika (középen), Ázsia (jobbra fent) és Amerika (balra) durva körvonalai. Bár ez nyilván nem helyettesíthet egy exobolygóról készült valódi felvételt, hasznos lehet a jövő csillagászainak arra, hogy kiderítsék, vajon vannak-e óceánok, felhők vagy jégsapkák egy exobolygón – melyek kulcsfontosságú elemei egy lakható világnak.

Forrás:/csillagaszat/ Science
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
21
  3 ezren vettek részt az 51-es körzet milliósra tervezett ostromán
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Bolcsó Dániel

Helyi idő szerint péntek hajnalban rohanták volna meg a legelszántabb ufó- és konteóhívők a nevadai 51-es körzetet, hogy egyszer és mindenkorra lerántsák a leplet az amerikai kormány földönkívüliekkel kapcsolatos titkairól. Az esemény Facebook-oldalán 2,1 millióan jelezték, hogy részt vennének, de a Reuters beszámolója szerint végül csak mintegy 3 ezren jelentek meg..
A bázis lerohanása helyett inkább bulihangulatú volt az esemény, de azért néhány embert bevittek a rendőrök (Fotó: Bridget Bennett / AFP


A helyszínen készült képek alapján leginkább egy kutyapártos áltüntetésre hasonlíthatott a Strom Area 51, beöltözött emberekkel és vicces transzparensekkel (például: "A kormány engedje szabadon E.T.-t!"). Egy alkalommal fordult csak elő rendbontás, miutn egy kb. 150 fős csoport hajnali 3-kor, az esemény eredetleg meghirdetett időpontjában összegyűlt a bázis bejáratánál. Három embert azért tartóztattak le, mert az Area 51 területére lépett, egy embert azért, mert a bejárat mellé vizelt, az ötödiket pedig alkoholfogyasztás miatt.

Az eseményt egy Matthew Roberts nevű 20 éves srác hirdette meg a Facebook-oldalán, méghozzá viccből, de pillanatok alatt hatalmas felhajtás kerekedett körülötte, és már a hatóságok is aggódni kezdtek, hogy komoly biztonsági incidensbe torkollhat, ha tényleg milliók vonulnak az összeesküvés-elméletek hívőinek Mekkájaként számontartott katonai bázishoz.

Végül maga Roberts is visszavonulót fújt, és inkább egy közeli helyszínre kezdett fesztivált szervezni, de még ez is olyan kockázatos lett volna ennyi emberrel, hogy aztán erről is letett. Bár ez utóbbi ötletét végül mások felkarolták és Las Vegasba telepítették át, az 51-es körzet nagy ostroma időközben ugyanolyan gyorsan jelentéktelenedett el, mint amilyen hirtelen szenzációvá hízott.

Ennek ellenére a legelszántabbak mégis megjelentek az eredeti helyszínen a megadott időpontban, de az ostromból annyi valósult meg, hogy néhány tucat embert, köztük pár alufóliasisakos résztvevőt terelgettek a rendőrök. A legkomolyabb atrocitás egyetlen őrizetbe vétel volt, az is nyilvános vizelésért történt.

forrás:/index/

kapcsolódó:Szükségállapottal készülnek az 51-es körzet ostromára Nevadában Katt ide!
Az amerikai légierő figyelmezteti a fiatalokat, hogy nagyon veszélyes lenne megrohamozni az 51-es körzetet Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák