+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
17
  Lefényképezték a csillagközi térből érkező titokzatos látogatót
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Sikerült képet készítenie a Gemini Obszervatóriumnak a C/2019 Q4 (Borisov) nevű objektumról. Ez lehet a második ismert égitest, ami a csillagközi térből érkezett.
A képalkotást az északi Gemini-teleszkópra szerelt műszer, a Gemini Többtest-spektrográf tette lehetővé. A képen jól látszik, hogy a napsugárzás hatására az égitest felszínéről anyag távozik. Ez az úgynevezett kigázosodás az üstökösök jellemző tulajdonsága.
Az idegen üstökös jelenleg közel van a Naphoz, ezért tanulmányozása nem egyszerű feladat.

Múlt héten számoltunk be róla, hogy egy amatőr csillagász, Gennady Borisov különös objektumot szúrt ki a saját maga által tervezett távcsővel. Már az első megfigyelés alkalmával kiderült, az égitest pályája hiperbola, nem elliptikus, mint a Nap körül keringő égitesteké, ez pedig megerősítette a távoli eredet tényét.

2017-ben figyelték meg az első, másik csillagrendszerből érkező égitestet a Naprendszerben. Az Oumuamua nemcsak furcsa, hiperbola alakú pályájával hívta fel magára a figyelmet, hanem különös alakjával is, leginkább egy szivarra emlékeztetett. Esetében ugyanakkor nem lehetett a C/2019 Q4-hez hasonló kigázosodást megfigyelni.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
17
  A szakértők sem értik, mi történik ennél a fekete lyuknál
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Példátlan módon viselkedik egy, a Földtől 250 millió fényévre fekvő galaxis, a GSN 069 közepén található fekete lyuk – írja a Live Science. Az objektum 9 óránként rendkívül erős röntgenjeleket bocsát ki, a szakértők pedig egyelőre nem tudják, mi áll a folyamat hátterében.Az objektum egy aktív fekete lyuk, ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű anyagot nyel el, amely az eseményhorizont felé közeledve felmelegszik, és erős sugárzást hoz létre. 2018-ban a szakértők felfedezték, hogy az objektum a röntgenspektrumban 9 óránként nagyjából százszor fényesebbé válik.

Ez teljesen váratlan volt – mondta Giovanni Miniutti, a jelenséget bemutató tanulmány vezető szerzője és a Spanyol Asztrobiológiai Központ munkatársa. A szakértő hozzátette, a gyors és ismétlődő változások példátlanok a fekete lyukak között.

A kutatók egyelőre nem tudják pontosan, hogy mi is idézi elő a folyamatot, de az megállapítható, hogy az objektum körüli por- és gázlemez instabil, vagy egy lyuk van benne. Lehetséges, hogy a közelben egy másik fekete lyuk kering, amely megzavarja a lemezt.

Bár hasonlót még nem láttak más objektumoknál, Miniuttiék szerint elképzelhető, hogy egyéb fekete lyukakra is jellemző az ilyen ciklikusság. A GSN 069 fekete lyuka viszonylag kicsi, a 9 órás periódus pedig feltételezhetően forgási sebességével áll kapcsolatban. Lehetséges, hogy a nagyobb objektumoknál azért nem figyeltek meg még hasonlóan gyors változásokat, mert egyszerűen lassabban pörögnek.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák