+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
10
  Megvan a Vikram?
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Állítólag a Csándráján-2 keringő űrszondával készített képeken látják az indiai leszállóegységet, de a kapcsolatfelvételi próbálkozások sikertelenek.
Mint emlékezetes, a második indiai holdszonda leszállóegységével szeptember 6-án, a Hold felszínére való leereszkedés közben, kb. 2 km magasságban szakadt meg a rádiókapcsolat. Onnantól az űreszköz sorsa ismeretlen, az előzetes feltételezések szerint a sima leszállás nem sikerült, a Vikram egység – és vele a Pragyan holdjármű – az égitest felszínébe csapódhatott.Szeptember 8-án az Indiai Űrügynökség (ISRO) bejelentette, hogy a Csándráján-2 (Chandrayaan-2) keringőegysége, miközben elrepült a tervezett leszállóhely fölött, OHRC (Orbital High Resolution Camera) műszerével megtalálta a Vikram leszállóegységet. Az ISRO ugyanakkor erről egyelőre képet nem tett közzé, és bár állítólag a szonda kb. 500 m-re a tervezett helyszíntől, egyben látható, a hivatalos hírekben arról sem volt szó, hogy milyen lehet a berendezés állapota.

A Bengaluru (Bangalore) melletti központból a földi irányítók továbbra is próbálják helyreállítani a kommunikációs kapcsolatot a Hold felszínére talán épségben leérkezett Vikram egységgel. Ezt 14 napon át biztosan folytatják, bár a sikernek feltehetően minimális az esélye. Mindenesetre a leszállóegységet eleve csak egy holdi nappalon (kb. két héten) át történő működésre tervezték, a berendezései akkor sem vészelték volna át a holdi éjszaka hidegét, ha minden rendben ment volna a leereszkedéssel.

A Csándráján-2 lett volna az első indiai űrszonda, amelynek egyik egysége sima leszállást hajt végre a Hold felszínén, méghozzá a déli pólushoz olyan közel, ahová még senki más nem jutott. Ha sikerült volna, India vált volna a negyedik országgá, akik űreszközt szállítanak le a Holdon. Az ISRO közleménye szerint bár a sima leszállás nem sikerült, a szükséges technológiákat 90-95%-os sikerrel demonstrálták.

A júliusban indított, augusztus végén a Hold körüli pályára állt Csándráján-2 szonda keringőegysége rendben működik, tovább figyeli az égitestet, sőt a várakozások szerint sokkal tovább (akár 7 évig) is bírhatja, mint az előzetesen tervezett 1 éves működési élettartam. Fedélzetén nyolc tudományos műszeregyüttest helyeztek el. Kamerájával az eddigi legjobb (30 cm-es) felszíni felbontású képeket tudják készíteni a Hold körüli pályáról.

forrás:/urvilag/

kapcsolódó: Indiának sem sikerült... Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
10
  Műanyag palackokból készít aszfaltot egy cég: tízszer többet tart, mint a hagyományos utak
A világon óriás méretűvé duzzadt a műanyagpalack-probléma, nap, mint nap számtalan palackot dobunk ki, és ha ez így folytatódik tovább akkor lassan visszafordíthatatlanná válik a környezetszennyeződés.
Szerencsére léteznek még olyanok, akik számára fontos a környezetünk és Földünk épsége, és tesznek is azért, hogy az amúgy 450 év alatt lebomló palackokat újra lehessen hasznosítani.
A brit Macrebur nevű cég az újrahasznosított műanyagból utakat készít, úgy, hogy kis golyókká formálják a műanyagot, majd ezt teszik a bitumen helyett az útburkolatba. Ezáltal nem csak a műanyagot hasznosítják újra, de csökkentik a fosszilis tüzelőanyag használatát is.

A műanyag felhasználásával készült utak megépítése sokkal költséghatékonyabb, és később alakul ki rajtuk kátyú, mint a hagyományos utakon. Az alámosott aszfaltutakkal ellentétben ezek nem szakadnak be, és természetesen sokkal környezetkímélőbbek.

A világon évente 28 millió műanyagot dobunk ki, ami hihetetlenül rombolja a környezetet, éppen ezért érdemes minden olyan megoldást megfontolni, amely az újrahasznosítást alkalmazza.
A Macreub cég vezérigazgatója Dél-Indiában egy palackgyűjtési akciót szervezett az ottani lakosok számára, amely által számos rászoruló jutott munkához. A műanyag granulátumok segítségével készült aszfaltút 10-szer többet tart, mint a hagyományos utak. Az ötletnek köszönhetően pedig nagyon sok szennyeződéstől megóvják a tengereket és óceánokat.

forrás:/filantropikum/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák