+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
07
  Indiának sem sikerült...
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző : Frey Sándor

A második indiai holdszonda, a júliusban indított Csándráján-2 (Chandrayaan-2) egy leszállóegységet (Vikram) és egy holdjárót (Pragyan) is magával vitt. Ezekkel szeptember 6-án, magyar idó szerint 22:23-kor kísérelték meg a leszállást a Holdon, 70,9° déli szélességnél. A kijelölt térség közelebb volt az égitest déli pólusához, mint eddig bármelyik űrszondáé vagy űrhajóé, amelyek elérték a Holdat.

Ha sikerül a sima leszállás a Hold felszínén, India lett volna a negyedik űrnemzet, amely végrehajtja ezt a bravúrt. Emlékezetes, hogy idén áprilisban ugyancsak szerencsétlenül végződött a magánfinanszírozással épült izraeli Beresit leszállási kísérlete a Holdon.A Csándráján-2 űrszonda holdi leszállóegységével percekkel a felszín elérése előtt megszakadt a kapcsolat. A Vikram az égitestbe csapódhatott. (Fantáziakép: ISRO)

A nevét az indiai űrprogram atyjáról (Vikram Sarabhai) kapó leszállóegység tervezett manőverei mintegy 15 percen át tartottak, ennek a periódusnak az utolsó perceiben szakadt meg a kommunikációs kapcsolat a szondával. Kezdetben minden a tervek szerint alakult, egészen a 2,1 km-es felszín feletti magasság eléréséig. A hiba okát egyelőre nem tudják, folynak a vizsgálatok.

A fékezőrakéták 22:07-kor indultak be, feladatuk az 1,6 km/s vízszintes irányú sebesség nullára csökkentése, a leereszkedés lehetővé tétele volt. A négy hajtóműfúvóka 11 percen át dolgozott és a jelek szerint rendben végezte dolgát. A Vikram ekkor 7,4 km magasban volt a Hold felszíne fölött. Ekkor kapott szerepet a lézeres magasságmérő és a Hold felszínét a kockázatos leszállás elkerülése érdekében pásztázó kamera. Ezeknek az adatait a fedélzeti számítógépes rendszerbe táplálták, amely az űreszköz navigációját vezérelte. A leszállás folyamatába a földi irányítóknak természetesen nem volt módjuk beavatkozni, azt a Vikram autonóm módon kellett végrehajtsa. Az egységet úgy programozták, hogy először 400 m magasságban, majd 100 km magasságban „körülnézzen”, mielőtt négy lábát a felszínre helyezi egy biztonságos, sima, szikláktól mentes terepen. A középső hajtóműfúvóka feladata volt a fékezés a leszállás végső másodpercei alatt, 13 m magasságról kezdve. Erre azonban a jelek szerint már nem került sor, a Vikram minden valószínűség szerint a Holdba csapódott.

Az űrkorszak kezdete óta a holdi leszállási kísérleteknek több mint fele végződött kudarccal.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
07
  Mesterséges intelligenciával elemzik a genti szárnyas oltárt
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Az University College London, a Duke Egyetem és a Brit Nemzeti Galéria munkatársai megvizsgálták a genti Szent Bávó Katedrálisban található szárnyas oltárt, amely becsukva és széttárva is külön jeleneteket ábrázol. A nem mindennapi alkotást Hubert és Jan van Eyck készítették a 15. században. A művet Hubert kezdte el készíteni, majd halála után a testvére fejezte be.

Az oltár különlegessége, hogy a kitárható szárnyainak mind a két oldalán találhatók festmények, amelyekről a kutatók nagy felbontású digitális röntgenképeket készítettek, majd azokat a mesterséges intelligencián alapuló algoritmus segítségével elemezték ki. A szakemberek azt remélték, hogy az innovatív eljárással olyan értékes információkhoz juthatnak, amelyek hasznosak lehetnek az alkotás megismerése szempontjából és a restaurátorok számára.A kutatók részben a mű készítését fejtenék meg, részben a restaurátoroknak segítenének.

Hélene Dubois, a Brit Királyi Kulturális Örökség Intézet (KIK-IRPA) restaurációs csapatának vezetője nagy reményeket fűzött az új eljáráshoz. Mint hangsúlyozta, a mesterséges intelligencia és a röntgenképek egyaránt értékes eszközök, ha arról van szó, hogy az adott műnél használt anyagokat kell azonosítani és az alkalmazott festési technikát megfejteni. Az eljárás ráadásul segít annak megállapításában is, hogy mennyire stabil az oltár alapjául szolgáló anyag, jelen esetben a fa, s az egyes színrétegek miként épülnek egymásra. A különleges elemzésnek köszönhetően mind az eredeti munkák, mind a későbbi javítások láthatóvá válnak, s megismerhetők a két testvér technikái.

A tudósok az Artificial Intelligence for Art Investigation: Meeting the Challenge of Separating X-ray Images of the Ghent Altarpiece című anyagukban összesítették az eddigi tapasztalataikat. A kutatást az EPSRC és a Simons Alapítvány finanszírozza.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák