+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
05
  Azonosítatlan gélszerű anyagot találtak a Hold túlsó oldalán
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző::Molnár Csaba

A kínai Csango-4 holdszonda furcsa színű, gélszerű anyagra bukkant a Hold túlsó oldalán. A szondából kigördülő rover, a Yutu-2 (Jáde Nyúl-2) a nyolcadik holdon töltött napján botlott az anyagba, amely arra késztette a kutatókat, hogy elhalasszák a korábban eltervezett célpontok megközelítését, és arra utasították a szondát, hogy tüzetesebben vizsgálja meg az ismeretlen masszát.A Yutu-2 felvétele egy közeli kráterről (Fotó: China Lunar Exploration Project)

A nyolcadik holdnap kezdete július 25-re esett. Egy holdnap az az időtartam, amíg a Hold egyszer megfordul tengelye körül. Ez egybeesik a Hold Föld körüli keringési idejével, hossza 29 földi nap. A Yutu-2 éppen egy ösvényen haladt, melyet mindkét oldalról kisebb-nagyobb meteorbecsapódásokból visszamaradt kráterek szegélyeztek.

Július 28-án éppen arra készültek a földi irányítók, hogy szunyókálni küldjék a Yutut, amelyet a holdnapok közepén így védenek a túlmelegedéstől és megnövekedett sugárzástól. Az egyik irányító éppen a rover fő kamerája által készített fotókat ellenőrizte, amikor az egyik közeli kráterben megpillantott valami furcsa színű anyagot, amely markánsan különbözött a környező - szó szerint - holdbéli tájtól.

Az izgatott irányítók gyorsan konzultáltak kollégáikkal, és úgy határoztak, hogy elhalasztják a rover nyugati irányú továbbhaladását, és inkább arra utasítják az eszközt, hogy vizsgálja meg jobban az anyagot. A rover a látható és a közeli infravörös fénytartományban üzemelő spektrométerrel is megvizsgálta az anyagot.A Yutu-2 felvételi saját keréknyomáról (Fotó: China Lunar Exploration Project)

Mindeddig ennyit tudhat a közvélemény az anyagról, a kínai űrügynökség több információval nem szolgált. Az adatokhoz hozzá nem férő, független kutatók azt valószínűsítik, hogy az anyag talán a meteorbecsapódás alkalmával megolvadt üveg lehet. Közelebb vihetnének a megoldáshoz a spektroszkópos mérések eredményei, de a kínaiak ezekről sem árultak el semmit

forrás:/index/(Live Science)
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
05
  Összeállt a James Webb-teleszkóp
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A NASA kapcsán több alkalommal írtunk arról, hogy a soron következő nagy lépés a James Webb útnak indítása lesz, ez azonban a többszöri csúszás miatt eddig nem valósult meg. A tervek szerint nagyjából 2 év múlva jön el a start, most azonban végre összeállt az értékes és rendkívül fontos eszköz, így jöhetnek az utolsó tesztek.

A hivatalos bejelentésből kiderül, hogy az űrteleszkóp két fő részét, a tudományos modult, valamint a nemes egyszerűséggel busznak is nevezett, a fenti modult az űrben hordozni hivatott elemet augusztus utolsó hetében állították össze a Northrop Grumman mérnökei az erre kijelölt dél-kaliforniai telephelyen. Összesen 6 nagyobb mechanikai kapcsolódást kellett összeilleszteni, illetve ezt követően megvizsgálni, ezt azonban tucatnyi, elektronikai összeköttetést biztosító kábel egészíti ki, amelyek a jövőben értékes adatokat továbbítanak majd a két modul között.A két fő modul összekapcsolása után jönnek a fontos tesztek, majd pedig a start.

Legalább ilyen fontos azonban a fő műszereket hidegen, -223 Celsius-fokos hőmérsékleten tartó, azokat a Nap sugárzásától védő nappajzs tesztelése, itt ugyanis korábban több gyűrődést észleltek, míg a kihajtásért felelős egység a jelek szerint túl gyorsan veszít eredeti hatékonyságából.

A teljes projekt több mint 10 milliárd dollárt emészt majd fel a rajt pillanatáig, a korábbi összeget csak a legutóbbi halasztás 1 milliárddal tolta feljebb. A költségek legnagyobb részét a NASA állja az általuk biztosított 9,7 milliárd dollárral, a rajtra azonban egy európai fejlesztésű Ariane-5 rakéta segítségével kerül majd sor, a tervek szerint 2021 márciusában, Francia Guyana területén. Addig (a mostani összeszerelést követően) további elektronikai, vibrációs, valamint akusztikus teszteket végeznek majd el, hogy meggyőződjenek a megfelelő állapotról, majd pedig összecsomagolják az űrteleszkópot, hogy ezzel felkészítsék azt a meglehetősen rázós rajtra – attól függően, hogy az egyes elemeket miként számoljuk össze, a James Webb összesen több mint 300 lépésben csomagolja majd ki magát az űrben.

Az eddigi csúszások egy részét az esetet vizsgáló független bizottság a cég által elkövetett hibákkal indokolta, ezt a Northrop Grumman nyilván nem szeretné újabb malőrrel tetézni – a fejleményekről mindenképpen beszámolunk majd.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák