+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
03
  Élet lehet egy közeli exobolygón
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az elmúlt napokban egyszerre több tanulmány is napvilágot látott, amelyek az exobolygók területén mutatnak fel további következtetéseket, illetve konkrét, megfigyeléseken nyugvó eredményeket. Egy közeli rendszerben bukkantak 4 planétára, míg mások azt emelik ki, hogy az élet egyes bolygókon még a Földinél is jobb körülményekre támaszkodhat.
Ez azonban csak egy példa a sok közül, a feltételek máshol még jobbak lehetnek.


A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society oldalán tették közzé az első munkát, amelynek főbb részleteit egyéb portálokon is megtalálhatjuk. Eszerint a tőlünk mindössze 17,5 fényévre található GJ1061-rendszerben bukkantak egyszerre 3 exobolygóra, ezeket pedig jó eséllyel egy negyedik példány egészíti ki. Az érdekes kísérők nem sokkal lehetnek nagyobbak a Földnél, erre az M-típusú törpecsillag apró mozgásából következtetnek, ahogy a bolygók visszahatnak saját csillagukra. A Chilében található ESO révén azt vázolják fel, hogy mindhárom visszaigazolt bolygó közel kering csillagához, azt mindössze egyetlen nap alatt kerülik meg, amivel viszont a lakható zónán belül helyezkednek el – problémát jelent viszont, hogy az ilyen M-típusú törpék meglehetősen zaklatott életúttal rendelkeznek, így az erős sugárzás által bombázott felszínek jó eséllyel nem túl kedvező körülményeket biztosítanak.A Gj 1061 Galaxy fantáziaképe ( mixed media by Edward Wolverton)

Egy másik munkában, amelyet a Barcelona városában megrendezett Goldschmidt Geochemistry Congress alatt ismertettek, azt fejtik ki, hogy az élet egyes exobolygókon még a Földinél is jobb körülményekre támaszkodhat, bár ezt egyelőre csak különböző számítógépes modellek és szimulációk révén állíthatjuk, hiszen a konkrét eredmények hiányoznak. Visszaigazolt exobolygókból már nincs hiány, több ezer példányt ismerünk, a köztünk lévő nagy távolság viszont eleve megakadályozza, hogy eszközeinket a helyszínre juttassuk el, és ott vizsgálódjunk. A Goddard Intézet által kifejlesztett ROCKE-3-D szoftver alkalmazásával azonban arra a következtetésre jutottak, hogy lehetnek olyan bolygók, amelyeken az óceánok felfelé való áramlása erősebb, a kontinensek mérete és elhelyezkedése pedig ideálisabb, mint a Földön, ezáltal az élet is kedvezőbb feltételekkel találkozik.

Az ehhez hasonló tanulmányokat később, az egyelőre javaslat formájában létező LUVOIR és HabEx teleszkóp-projektek megvalósítását követően használhatják majd fel, konkrét adatokkal vetve össze az eredeti feltételezéseket.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. szept.
03
  Rubik-kockát készítettek polimerekből a vegyészek, adattárolás céljából
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A struktúra színes hidrogél kockákból áll, amelyek alakra ugyanolyanok és ugyanúgy működnek, mint a valódi Rubik-kocka. A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem játék céljára készítették, információk tárolásának és detektálásának új útjait keresik. A játékkockához hasonlóan ez a szerkezet is tartalmaz forgatható önálló oszlopokat és oldallapokat, ám a merev Rubik-kockával ellentétben ezt önkötő hidrogélből alkották meg, egy olyan vizenyős polimeranyagból, amely képes nagy mennyiségű víz felszívására és új kémiai kötések kialakítására, amikor a régi kötések megszakadnak.Polimerekből építettek Rubik-kockát amerikai és kínai vegyészek, hogy új módot találjanak információtárolásra.

A polimerek olyan kémiai vegyületek, amelyek nagyszámú, egy vagy többfajta azonos típusú atomcsoportból, úgynevezett monomer egységből épülnek fel, és ezeket az építőelemeket primer kémiai kötések kapcsolják össze. Elvileg végtelen sok ismétlődő egységből állhatnak.

"Gondoljunk csak a QR-kódra, amely fekete és fehér pixelek mintázata egy kétdimenziós felületen, és amelyet információtárolásra használnak. Keressük az információtárolás lehetőségeit színes mintázatokban és három dimenzióban, ami elméletileg jóval nagyobb információsűrűséghez vezethet el" - idézte Jonathan Sessler professzort, az Advanced Materials című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudmányos-ismeretterjesztő hírportál.

Matematikusok bizonyították, hogy összetettsége miatt összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle (negyvenháromtrillió- kétszázötvenkétbilliárd- hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd- négyszáznyolcvankilencmillió- nyolcszázötvenhatezer; kb. 4,3.1019) Rubik kockaállás hozható létre, ami azt sugallja, hogy egyetlen kocka hatalmas mennyiségű információt képes tárolni.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák